facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Προς παράταση για την υποβολή των δηλώσεων - Σοκ με τον ΕΝΦΙΑ

Αν ήταν δύσκολη για το υπουργείο Οικονομικών η ψήφιση των φορολογικών μέτρων της πρώτης αξιολόγησης, ακόμη πιο δύσκολη είναι η εφαρμογή τους και άρα η είσπραξη περίπου 33 δισ. ευρώ από φόρους, ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του κόφτη.

Η καθαρή πρόσθετη επιβάρυνση που αντιστοιχεί για το 2016 από τα μέτρα σε άμεσους έμμεσους φόρους και εργοδοτικές εισφορές πρόσθεσε άλλα 1,2 δισ. ευρώ στις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών . Από αυτά τα 800 εκ. ευρώ προέρχονται από το χαμηλότερο αφορολόγητο και νέα φορολογική κλίμακα σε μισθωτούς και συνταξιούχους και 400 εκ. ευρώ από τα πρόσθετα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν από την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% και τις αυξήσεις συντελεστών στα νησιά και τις επιμέρους αυξήσεις σε έμμεσους φόρους.

Με βάση το προϋπολογισμό πριν την ψήφιση των μέτρων, το υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου θα έπρεπε να εισπράξει 31,8 δισ. ευρώ . Με τα νέα βάση το λογαριασμός αναβαίνει στα 34 δισ. ευρώ την στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα προς τοις εφορίες αυξάνονται σε μέση μηνιαία βάση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Το άγχος για την είσπραξη των εσόδων φαίνεται ήδη από τις κινήσεις της ΓΓΔΕ με τα ραβασάκια και τις τηλεφωνικές ειδοποιήσεις στους φορολογούμενους με καθυστερούμενες οφειλές ακόμη και 50 ευρώ .

Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης κάνει συνεχείς εκκλήσεις προς τους φορολογούμενους να - ξανά - ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους . Τούτο με δεδομένο ότι από το 1,8 εκ. φορολογούμενους που είχαν ρυθμίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και σε 100 δόσεις περίπου το 50% εκτιμάται ότι έχουν χάσει την ρύθμιση και είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ακόμη και ακίνητης περιουσίας

Πρόβλημα οι δηλώσεις

Την ίδια ώρα βέβαια ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζει να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς με τα στατιστικά στοιχεία της ΓΓΔΕ να δείχνουν ότι έχει υποβληθεί μόνο το 60% των δηλώσεων (3,3 εκ. από τις 6,1 εκ. των συνολικών) ενώ μένουν πλέον μόνο 10 ημέρες μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου.

Για να ολοκληρωθεί κανονικά ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει κάθε μέρα από σήμερα μέχρι και την λήξη της προθεσμίας θα πρέπει να δηλώνονται περίπου 280.000 δηλώσεις αριθμός ανέφικτός με δεδομένο ότι μέχρι και σήμερα ακόμη και στις καλύτερες ημέρες υποβάλλονται λιγότερες από 140.000.

Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στις δηλώσεις είναι δεδομένο ότι το ΥΠΟΙΚ θα αναγκαστεί να δώσει παράταση στην προθεσμία κάτι που θα κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα .

Τούτο διότι θα πρέπει να γίνει πρώτα η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος πριν εκκαθαριστεί και ο - αυξημένος - ΕΝΦΙΑ του 2016 . Ο ΓΓ δημοσίων εσόδων κ. Γ Πιτσιλής έχει τονίσει ότι μπορεί να εκκαθαρίσει τον ΕΝΦΙΑ το Αύγουστο με τις δόσεις να αρχίσουν να τρέχουν από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Σε αυτήν την περίπτωση ο φόρος ακινήτων θα αποπληρώνονταν σε τέσσερεις ισόποσες δόσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο .

Αν ο ΕΝΦΙΑ εκκαθαριστεί τον Σεπτέμβριο αντί τον Αύγουστο τότε η πρώτη δόση θα έρθει τον Οκτώβριο και ο φόρος θα πληρωθεί σε τρείς ενώ τα νοικοκυριά θα πληρώνουν ακόμη το φόρο εισοδήματος ενώ από τον Νοέμβριο θα σταλούν ειδοποιητήρια και για τα νέα τέλη κυκλοφορίας.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Προς παράταση για την υποβολή των δηλώσεων - Σοκ με τον ΕΝΦΙΑ"

Μαχητές του ISIS αποκεφάλισαν 4χρονη για να τιμωρήσουν τη μητέρα της

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η τελευταία κτηνωδία μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι αποκεφάλισαν 4χρονη για να τιμωρήσουν τη μητέρα της για ένα λεκτικό ατόπημα.

Οι αιμοδιψείς μαχητές άκουσαν μια μητέρα να ζητά από την κόρη της να επιστρέψει στο σπίτι τους στη Ράκα της Συρίας. Όταν το κοριτσάκι αρνήθηκε, η μητέρα του το απείλησε ότι εάν δεν πάρει το δρόμο για το σπίτι «ορκίζεται ότι θα την αποκεφαλίσει».

«Μιας και ορκίστηκες στο Θεό πρέπει να την αποκεφαλίσεις» φέρεται να είπε στην μητέρα ένας μαχητής, όπως δήλωσε σε διεθνή ΜΜΕ αυτόπτης μάρτυρας. Όπως ήταν φυσιολογικό, η μητέρα αρνήθηκε και τότε ο μαχητής και η «παρέα» του αποφάσισαν να αποκεφαλίσουν το ανυπεράσπιστο κοριτσάκι, μόνο και μόνο για να τιμωρήσουν την μητέρα της για την «βλασφημία».

Στη συνέχεια, την ανάγκασαν να βάλει τα χέρια της μέσα στο αίμα του παιδιού της… Και η φρίκη συνεχίζεται…

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαχητές του ISIS αποκεφάλισαν 4χρονη για να τιμωρήσουν τη μητέρα της"

Σοκ από τις κατασχέσεις-ρεκόρ λογαριασμών και ακινήτων το 2016

Μεγάλη αύξηση των εντολών κατάσχεσης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου καταγράφεται το 2016. Μόνο στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου φέτος οι εφορίες «άδειασαν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς 428.465 οφειλετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν συνυπολογιστούν και οι κατασχέσεις του Μαΐου τότε συνολικά ξεπερνούν κατά πολύ τις 500.000. Μέσα σε περίπου 100 εργάσιμες μέρες, δηλαδή, οι κατασχέσεις λογαριασμών αυξήθηκαν κατά περίπου 100.000, έναντι των 333.776 που είχαν διαταχθεί την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα οποία φέρνει στο φως το «business stories», δείχνουν ότι κατά μέσο όρο στο οκτάωρο της λειτουργίας τους κάθε εργάσιμη ημέρα οι εφορίες προχωρούν σε περίπου 4.300 κατασχέσεις. 

Με βάση τα στοιχεία αυτά, κάθε μήνα γίνονται πάνω από 100.000 κατασχέσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (α’ τετράμηνο του 2015) όπου είχαν γίνει 333.776 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων», φέτος αυξήθηκαν κατά 30%: από 83.444 μηνιαίως (κατά μέσο όρο) στο α’ τετράμηνο του 2015 έφτασαν στις 107.116 το 2016. Από τις αρχές του 2014, όταν γίνονταν μόλις... 7.000 κατασχέσεις τον μήνα, το 2015 οι κατασχέσεις πενταπλασιάστηκαν και φέτος επταπλασιάστηκαν. 

Ο,τι δεν εισπράττεται, κατάσχεται!
 Παρ’ όλα αυτά, όπως αποκάλυψε πριν από τρεις εβδομάδες το «ΘΕΜΑ», το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς των κατασχέσεων: από 1.200 που ήταν το ανώτατο ημερήσιο όριο από τραπεζικές καταθέσεις οφειλετών για χρέη προς την Εφορία, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζήτησε να αυξηθεί σε 1.800 κατασχέσεις ανά ημέρα (+50%). Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι κατασχέσεις στοχεύουν και στα περίπου 3,5 εκατομμύρια των μικροοφειλετών, παρότι μόλις 17.000 χρωστούν συνολικά περίπου τα 65 από τα σχεδόν 90 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία. Εκτός από τις κατασχέσεις λογαριασμών που έκαναν οι εφορίες στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016:
- Εγιναν 8.706 πλειστηριασμοί
- Εκδόθηκαν άλλες 9.810 παραγγελίες κατάσχεσης
- Ανοιξαν 1.423 νέοι φάκελοι κατάσχεσης (3,5 φορές περισσότεροι από πέρυσι)
- Μπήκαν 1.701 υποθήκες σε ακίνητα (τετραπλάσιες από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι)
Επιπλέον, από την αρχή του 2016 και μέχρι τον Απρίλιο ασκήθηκαν 2.339 ποινικές διώξεις σε βάρος οφειλετών επιπρόσθετα των 10.782 που είχαν ασκηθεί ήδη πέρυσι. Με την απειλή των κατασχέσεων οι φορολογούμενοι πλήρωσαν -θέλοντας και μη- στην Εφορία περί τα 1,6 δισ. ευρώ μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016 για παλαιά και νέα χρέη τους στο Δημόσιο από φόρους και χαράτσια. Τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν πάρει φωτιά, σπάζοντας ρεκόρ σε διώξεις και κατασχέσεις εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάζει σήμερα το «b.s.» αποκαλύπτουν σε ποιες περιοχές της χώρας... χτυπάει πιο δυνατά την πόρτα των οφειλετών η Εφορία.

 Πρωταθλήτρια Ελλάδας στους ρυθμούς διενέργειας κατασχέσεων «εις χείρας τρίτων» αναδεικνύεται μέχρι τώρα η ΦΑΕ Πειραιά, η οποία έκανε 6.554 κατά τον μήνα Απρίλιο, φτάνοντας στις 18.179 συνολικά στο α’ τετράμηνο του 2016. Πέραν τούτου, η ΦΑΕ Πειραιά άσκησε και τις 300 από τις 2.300 ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν συνολικά από τις εφορίες της χώρας μέσα στο α’ τετράμηνο του 2016! Από κοντά ακολουθεί η Ε’ ΔΟΥ Πειραιώς με 14.030 κατασχέσεις λογαριασμών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Φορολογική Περιφέρεια Πειραιά ήταν η πρώτη σε είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών, φέρνοντας τα υψηλότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία (134% έναντι του στόχου που είχε να καλύψει κατά το α’ τετράμηνο του έτους).

Γεωγραφικά, πάντως, τα πρωτεία στις κατασχέσεις διεκδικούν μάλλον οι ΔΟΥ της Βόρειας Ελλάδας. Πάνω από 250 κατασχέσεις την ημέρα -κατά μέσο όρο- υφίστανται και οι φορολογούμενοι της Ε’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, με 6.324 κατασχέσεις κατά τον μήνα Μάρτιο και 17.355 συνολικά στο α’ τετράμηνο του 2016 (μ.ό. περίπου 170 την ημέρα). Πάνω από 150 κατασχέσεις την ημέρα κάνουν πλέον:
- Η Ζ' Θεσσαλονίκης, που εκτέλεσε 16.288 κατασχέσεις λογαριασμών από Ιανουάριο μέχρι και Απρίλιο
- Η ΔΟΥ Κατερίνης, που έφτασε στις 12.993 κατασχέσεις
- Η ΔΟΥ Σερρών με 12.334 κατασχέσεις μέχρι τώρα
- Η ΔΟΥ Ιωαννίνων με 5.180 κατασχέσεις τον Απρίλιο και 12.935 σε ολόκληρο το α’ τετράμηνο.
- Η ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης με 11.755 κατασχέσεις στο τετράμηνο

 Ψηλά στην κατάταξη φιγουράρουν επίσης:
- Η ΔΟΥ Μυτιλήνης με 15.000 κατασχέσεις
- Η ΔΟΥ Πάτρας με 12.300 κατασχέσεις στο τετράμηνο
- Η ΔΟΥ Κορίνθου με 5.124 κατασχέσεις τον μήνα Μάρτιο (όσες έκανε σχεδόν σε ολόκληρο το τετράμηνο π.χ. η ΔΟΥ Σπάρτης!) και 9.784 συνολικά έως τον Απρίλιο (όσες ακριβώς έκανε δηλαδή η Α’ Αθηνών σε 4 μήνες). Πιο ήρεμα φαίνονται τα πράγματα στην Αττική, όπου μόνο στη Γλυφάδα οι κατασχέσεις έφτασαν σχεδόν στις 12.000 (11.963), αλλά πουθενά αλλού δεν έχουν ξεπεράσει τις 8.000-9.000 σε ολόκληρο το α’ τετράμηνο. Χωρίς τα προβλήματα αυτά πάντως φαίνεται ότι ζουν οι φορολογούμενοι σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. στο Ρέθυμνο με μόλις 1.535 κατασχέσεις σε τέσσερις μήνες, στη Δράμα με 1.910 κατασχέσεις, στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης με 1.950, στην Καστοριά με 2.444, στην Εδεσσα με 2.908 κατασχέσεις κ.λπ.





Τι κατάσχει αιφνιδιαστικά η Εφορία
Με τα νέα δεδομένα, οι εφορίες μπορούν να κατάσχουν ό,τι βρουν, εκτός από τα πρώτα 1.250 ευρώ από έναν δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό από μισθούς και συντάξεις. Στην παγίδα των κατασχέσεων πέφτουν ακόμα και έσοδα που δικαιούνται αλλά δεν έχουν εισπράξει ακόμα χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου. Επιπλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν προετοιμάσει κατασχετήρια για μεγάλο αριθμό οφειλετών, τα οποία πρόκειται να ενεργοποιηθούν με σκοπό να μπουν περισσότεροι σε ρυθμίσεις, ή και να επισπευστεί η αποπληρωμή των δόσεων που έχουν συμφωνήσει οι οφειλέτες ώστε να εισρεύσουν ταχύτερα τα φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Με διαταγή οικονομικού εισαγγελέα

Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Ανδρέα Βγενόπουλου
Να δεσμευθούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου. Η δέσμευση γίνεται για εικαζόμενη φοροδιαφυγή ύψους 200 εκατ. ευρώ. Ο κ. Αθανασίου έδωσε την εντολή στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για το αδίκημα της φοροδιαφυγής για εκατοντάδες Ελληνες μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα των 65 CD από τις ελληνικές τράπεζες. Κατά πληροφορίες, στους προσωπικούς λογαριασμούς του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου εμφανίζεται ποσό περίπου 200 εκατ. ευρώ που ο ίδιος θα κληθεί να αποδείξει ότι δεν αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής. Η έρευνα διενεργείται από το ΚΕΦΟΜΕΠ, ενώπιον του οποίου θα κληθεί ο κ. Βγενόπουλος, υπό την εποπτεία των εισαγγελέων. Για το θέμα που προέκυψε από την απόφαση του οικονομικού εισαγγελέα ο επιχειρηματίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Μετά από μεγάλη προσπάθεια πληροφορήθηκα και εγώ ότι πράγματι υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διαδικασία, επειδή οι πιστώσεις στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς στο διάστημα από 1/1/2002 μέχρι 31/12/2012 ήταν περίπου 200 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες από τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματά μου. Η διαφορά όμως είναι ότι με τη λέξη ‘‘πιστώσεις’’ υπολογίζονται και τα ίδια ποσά που μεταφέρονται από καταθέσεις όψεως σε προθεσμίας και πάλι σε όψεως και πάλι σε προθεσμίας σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ανθρακες ο θησαυρός. Εάν μετά τις διαρροές προς τον Τύπο κληθώ να προσκομίσω τα σχετικά στοιχεία, η υπόθεση θα περαιωθεί».

protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ από τις κατασχέσεις-ρεκόρ λογαριασμών και ακινήτων το 2016"

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι λιμενεργάτες στον Πειραιά -Μετά από 27 μέρες

Σε αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων ύστερα από 27 ημέρες, προχώρησαν οι λιμενεργάτες και αρχιεργάτες στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.

Στη Θεσσαλονίκη οι συνάδελφοί τους που συνεχίζουν αναμένεται να συνεδριάσουν την Τρίτη προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Την ίδια ώρα οι υπάλληλοι των λιμανιών σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ενώ η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας που καλεί τους εργαζόμενους την Τρίτη το πρωί στις 11:00 σε συγκέντρωση στον ΟΛΠ, με σημερινή ανακοίνωσή της ζητάει από την κυβέρνηση να απαλείψει από τη νέα σύμβαση παραχώρησης για το Γενικό Κανονικό Προσωπικού, τη διάταξη με τη φράση «κατάργηση» από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ.

«Εάν παραμείνει η φράση "κατάργηση", σημαίνει ότι η Cosco ως ΟΛΠ ΑΕ θα αποκτήσει πλήρες "διευθυντικό δικαίωμα" και θα καταργήσει κάθε πρόβλεψη του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και ειδικότερα σχετικά με τη λύση της εργασιακής σχέσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ. Επίσης προσθέτει ότι οι μετατάξεις είναι μόνο σε επίπεδο εξαγγελίας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών στον ΟΛΠ Νίκος Γεωργίου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ανέστειλαν οι λιμενεργάτες και επόπτες στο λιμάνι του Πειραιά τις κινητοποιήσεις τους, τόνισε ότι η κυβέρνηση μπόρεσε μετά από διαβουλεύσεις να εξασφαλίσει το γεγονός ότι ο γενικός κανονισμός εργασίας των εργαζομένων δεν μπορεί να καταργηθεί μονομερώς από τον νέο διαχειριστή που θα είναι η Cosco. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που αποφασιστούν κάποιες αλλαγές από τον νέο διαχειριστή θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των συνδικάτων και στην περίπτωση που διαφωνήσουν οι δύο πλευρές τότε δεν υπάρχει άλλη λύση από τη διαιτησία μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι λιμενεργάτες στον Πειραιά -Μετά από 27 μέρες "

Κουντουρά: Όλοι οι Ρώσοι θα παίρνουν βίζα εισόδου εντός 48 ωρών

Η Ελλάδα από τον Ιούνιο άρχισε να δίνει στους Ρώσους, οι οποίοι δεν έχουν παραβιάσει το καθεστώς θεωρήσεων, βίζες που ισχύουν στη ζώνη Σένγκεν διάρκειας τριών έως πέντε ετών, δήλωσε σήμερα Δευτέρα η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Μόσχα με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Άλα Μανίλοβα.

«Οι τουρίστες, που δεν έχουν παραβιάσει το καθεστώς θεωρήσεων, θα μπορούν να παίρνουν τώρα βίζα πολλαπλής χρήσεως που θα ισχύει από 3 έως 5 χρόνια», δήλωσε η κ. Κουντουρά.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μόσχα Ιωάννης Πεδιώτης συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν οποιοιδήποτε ιδιαίτεροι όροι, για να πάρει κάποιος βίζα πολλαπλής χρήσεως, εκτός από τα απαραίτητα έγγραφα. «Μέχρι τώρα δίναμε βίζες πολλαπλής χρήσεως που ισχύουν για ένα χρόνο, αλλά από τον Ιούνιο αρχίσαμε να δίνουμε βίζες που ισχύουν για τρία χρόνια, και για πέντε εάν κάποιος δεν έχει παραβιάσει το καθεστώς βίζας», συμπλήρωσε μετά τη δήλωση της υπουργού.

Η κ. Κουντουρά υπογράμμισε ότι τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις που αφορούν την έκδοση βίζας, τα οποία δημιουργήθηκαν στις αρχές Απριλίου στο προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα, ήταν τεχνικού χαρακτήρα. «Το πρόβλημα οφείλονταν στο πρόγραμμα που χρησιμοποιούσαμε τότε. Όμως τώρα ενισχύσαμε το προσωπικό του προξενείου με νέους συνεργάτες, αυξήθηκε κατά 70 άτομα και για την έκδοση βίζας χρειάζονται 48 ώρες. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι τώρα όλοι οι τουρίστες που απευθύνονται στο προξενείο για να πάρουν βίζα, θα την παίρνουν εντός 48 ωρών από την στιγμή που υποβάλλουν τα απαραίτητα έγραφα», πρόσθεσε η κ. Κουντουρά.

Η ίδια διαβεβαίωσε, ότι το προξενείο είναι έτοιμο να αντέξει και μια αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για έκδοση βίζας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η Άλα Μανίλοβα, παρατήρησε ότι βλέπει την Ελλάδα ως την υπ αριθμόν ένα χώρα- συνεργάτη για τη Ρωσία στον τομέα της υποδοχής Ρώσων τουριστών. «Εφέτος η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αυξήσει τη ροή Ρώσων τουριστών. Πρωτίστως, αυτό έχει σχέση με το αφιερωματικό έτος. Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι για μας η υπ’ αριθμόν ένα χώρα- συνεργάτης. Η εμπειρία μας λέει ότι κάθε αφιερωματικό έτος αναβαθμίζει τις σχέσεις και τις θέτει σε νέα τροχιά. Πρόκειται για ισχυρότατη ώθηση που αφορά πάντα την ποιότητα και το εύρος των σχέσεων. Στην δεδομένη περίπτωση, αφορά την προώθηση των τουριστικών ανταλλαγών», υπογράμμισε η κ. Μανίλοβα.

Η Ρωσίδα υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της Μεσογείου, διεκδικούν τις ροές τουριστών που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στη Μεσόγειο. «Παρότι η Ελλάδα ανταγωνίζεται σκληρά τις άλλες χώρες της Μεσογείου, οι ευκαιρίες που έχει είναι πολύ μεγάλες. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι η πεποίθηση των Ρώσων πολιτών ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ζεστός καιρός αλλά και μια ζεστή φιλόξενη ατμόσφαιρα», παρατήρησε η κ. Μανίλοβα.

Νωρίτερα η κ. Κουντουρά δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι από τις αρχές του χρόνου οι τουριστικές ροές από τη Ρωσία προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 40%. Με βάση τις ροές αυτές, αναμένεται ότι εφέτος η Ελλάδα με τις παραλίες της θα γίνει ο κύριος θερινός προορισμός για τους Ρώσους, που θα υποκαταστήσει από αυτή την άποψη την Τουρκία.

Το 2016 ανακηρύχθηκε ως Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και αντίστοιχα ως Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών τον Οκτώβριο του 2013. Κατά τη διάρκεια του 2016, στο πλαίσιο αυτού του γεγονότος θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 100 εκδηλώσεις. Το αφιερωματικό έτος, είναι αφιερωμένο στο τουρισμό, τον πολιτισμό, την τέχνη, την οικονομία, την πολιτική, την επιστήμη και την τεχνολογία.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουντουρά: Όλοι οι Ρώσοι θα παίρνουν βίζα εισόδου εντός 48 ωρών "

Αντιεξουσιαστές αναλαμβάνουν την ευθύνη για «σαμποτάζ» σε 514 ακυρωτικά μηχανήματα!

Την ευθύνη για επιθέσεις σε σταθμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αναλαμβάνει με κείμενό της στην γνωστή ιστοσελίδα αντιεξουσιαστικού χώρου athens.indymedia.org, μια ομάδα αναρχικών και αντιεξουσιαστών.

«Ελεύθερες μετακινήσεις για όλους. Σαμποτάζ στο κράτος ελέγχου. Πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών», γράφουν οι αναρχικοί οι οποίοι αποκαλύπτουν, μάλιστα, πως μόνο το Σάββατο 18 Ιουνίου έγινε «σαμποτάζ» σε 514 ακυρωτικά μηχανήματα, ενώ δίνεται και η ακριβής λίστα των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ του Λεκανοπεδίου της Αττικής, όπου έγιναν οι επιθέσεις!

Όπως αναφέρουν ακόμη, οι δράσεις τους «είναι κομμάτι μιας διαδρομής πολύμορφων αντιστάσεων, που έχουν γίνει στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες», ενώ σημειώνουν πρόσφατη αύξηση της τιμής του εισιτηρίου συμπεριέλαβε την προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% και επιβάρυνε σχεδόν εξ ολοκλήρου εμάς τους επιβάτες.

Ολόκληρο το κείμενο:
«Συντονισμένη δράση για ελεύθερες μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Η αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών εντάσσεται στον γενικότερο οικονομικό και πολιτικό σχεδιασμό, με τις μνημονιακές συμφωνίες και τα κυβερνητικά μέτρα, που η κυριαρχία παρουσιάζει ως αναγκαστικά προαπαιτούμενα για την “οικονομική ανάπτυξη” και την “εθνική ευημερία”. Στην πραγματικότητα, η διαχείριση της συστημικής κρίσης που διανύουμε στοχεύει στη διάσωση των κεφαλαιοκρατών, των τραπεζών και των κάθε λογής αφεντικών, στη συνέχιση της αναπαραγωγής του καπιταλιστικού κι εξουσιαστικού συστήματος, που για να σταθεί ξανά στα πόδια του απαιτεί από τη βίαιη φτωχοποίηση κομματιών του πληθυσμού, ως και την πλήρη εξόντωση αυτών που περισσεύουν (φτωχών, ανέργων, μεταναστών). Συνάμα, στοχοποιεί και διώκειόσες και όσους αντιστέκονται στη λεηλασία της ζωής μας.

Η πρόσφατη αύξηση της τιμής του εισιτηρίου συμπεριέλαβε την προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% και επιβάρυνε σχεδόν εξ ολοκλήρου εμάς τους επιβάτες. Πέρα από τις αυξήσεις στο κόστος (δεδομένης της νέας αύξησης του ΦΠΑ σε 24%), το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ που ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο περιλαμβάνει πάμπολλες ρυθμίσεις και “καινοτομίες”, από τις οποίες ξεχωρίζουν η πάταξη της λαθρεπιβίβασης και ο έλεγχος των επιβατών: περιστρεφόμενες μπάρες και είσοδος μόνο από την μπροστινή πόρτα στα λεωφορεία, σώμα ελεγκτών κομίστρου με τη συμμετοχή της αστυνομίας, αλλά και ο πολλαπλασιασμός των καμερών μέσα κι έξω από βαγόνια του μετρό και μέσα στα λεωφορεία, ύστερα από τη νέα γνωμοδότηση της αρχής προστασίας δεδομένων, που δίνει το πράσινο φως στη λειτουργία της βιντεοσκόπησης.

Μαζί με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις κάθε είδους (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, μείωση αφορολόγητου ορίου κ.ο.κ), τις αυξήσεις στα βασικά είδη επιβίωσης και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, η αύξηση του εισιτηρίου αποτελεί άλλη μια επιθετική κίνηση κράτους και αφεντικών εναντίον των εκμεταλλευόμενων. Η μηνιαία κάρτα κοστίζει σε ετήσια βάση 360 ευρώ, ενώ η παροχή δωρεάν μετακίνησης στους κατόχους κάρτας ανεργίας εξαιρεί τις χιλιάδες μη καταγεγραμμένες άνεργες και υπο-απασχολούμενους.Όλα αυτά κάνουν τις δημόσιες μετακινήσεις στην πόλη ακριβές στο σύνολό τους.

Τέλος, η ένταξη των συγκοινωνιακών φορέων στο νέο υπερταμείο “αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεων” θα οδηγήσει σε ακόμα πιο δυσάρεστες εξελίξεις.

Από την άλλη, η διοίκηση και το κράτος που ζητάνε από όλους να πληρώνουμε αυξημένο εισιτήριο στηρίζουν την “εύρυθμη” λειτουργίατων δημόσιων συγκοινωνιών στην εντατικοποίηση της εργασίας, στημείωση οχημάτων, προσωπικού και μισθών στους μόνιμους υπάλληλους. Αναθέτουν υπηρεσίες σε εργολάβους που καταπατούν την εργατική νομοθεσία και χρωστάνε μισθούς μηνών, δώρα κι επιδόματα. Πρόσφατος είναι ο αγώνας των εργαζόμενων στην εταιρεία καθαρισμού “Link Up”, που παρά τις πάμπολλες χώρες καταγωγής τους, ενώθηκαν και έδωσαν δύο μακροσκελείς αγώνες από τον Φλεβάρη ως τώρα, με κορύφωση την τελευταία 15-ήμερη απεργία τους. Οι εργαζόμενες κατάφεραν να ελεγχθούν και να δεσμευτούν γραπτώς εργολάβος και ΟΣΥ πως θα πληρώσουν όλα τα χρωστούμενα και πως από δω και μπρος θα τους καταβάλλονται κανονικά όσα αναλογούν στις ώρες και τις συνθήκες εργασίας τους (βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα κ.ο.κ).

Επίσης, όσο η κρίση και η καπιταλιστική αναδιάρθρωση βυθίζουν στην ανέχεια ολοένα και περισσότερους, τόσο η αναγκαιότητα για διεύρυνση των πεδίων ελέγχου και καταστολής στον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο αυξάνεται. Γιατί η πειθάρχηση σε κάθε πτυχής της ανθρώπινης δραστηριότητας και η παραδειγματική (εξοντωτική κάποιες φορές) τιμωρία της αντίστασης είναι βασικά προαπαιτούμενα συντήρησης και αναπαραγωγής του σύγχρονου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Με την εγκατάσταση αναρίθμητων καμερών σε σταθμούς, συρμούς και λεωφορεία, δίνεται στους επιβάτες η αίσθηση πως διαρκώς παρακολουθούνται. Πέρα λοιπόν από την αποθάρρυνση όσων τολμούν ή επιλέγουν να μη χτυπήσουν εισιτήριο, διεκδικώντας στην πράξη την ελεύθερη μετακίνηση, ο συνεχής έλεγχος καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής αποσκοπεί στην καταστολή οποιασδήποτε συμπεριφοράς έξω από την παθητική μετακίνηση, κάνοντας τα μέσα μεταφοράς ένα αποστειρωμένο περιβάλλον όπου απλώς σκυφτοί και απομονωμένοι πηγαίνουμε στον προορισμό μας. Στην κατεύθυνση του απόλυτου ελέγχου, ακόμα και αστυνομικά τμήματα έχουν εγκατασταθεί μέσα στους κεντρικότερους σταθμούς της πόλης. Η δολοφονίατου 19-χρονου Θανάση Καναούτη από ελεγκτές στο Περιστέρι στις 13/8/13, κατέδειξε με τον πιο μακάβριο τρόπο το μέλλον της μετακίνησης που μας επιφυλάσσουν.

Για όλους και όλες εμάς, τους εργαζόμενους, τις άνεργες, τους μετανάστες και τις μετανάστριες, τους μαθητές και τις φοιτήτριες, τους συνταξιούχους, τα ΜΜΜ είναι η αναγκαστική επιλογή μέσα στην μητρόπολη. Απέναντι σ' αυτό το ζοφερό μέλλον και ως κομμάτι του συνολικού αγώνα που μένει να δώσουμε, αντιστεκόμαστε, στεκόμαστε αλληλέγγυοι απέναντι στους ελεγκτές, μαζί σε όσους και όσες δεν μπορούν ή επιλέγουν να μην πληρώσουν το κόμιστρο, αρνούμαστε στην πράξη και συλλογικά την επιτήρηση, την τιμωρία και την αποστείρωση του δημόσιου χώρου.

Το Σάββατο 18 Ιουνίου σαμποτάραμε περισσότερα από 500 (για την ακρίβεια 514) ακυρωτικά μηχανήματα στις ακόλουθες γραμμές λεωφορείων και τρόλλεϋ

[1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 11, 14, 15, 17, 18, 19, Α3, Α5, Α7, Α8, Α10, Α11, Α16, Β5, Β9, Β10, Β12, Β18, Γ9, 021, 022, 025, 026, 035, 054, 100, 109, 122, 140, 141, 171, 201, 203, 204, 206, 209, 212, 218, 220, 221, 224, 229, 230, 235, 237, 305, 416, 418, 420, 446, 550, 608, 619, 622, 704, 711, 714, 732, 739, 803, 813, 816, 824, 825, 826, 831, 843]

σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής.

Οι δράσεις αυτές είναι κομμάτι μιας διαδρομής πολύμορφων αντιστάσεων, που έχουν γίνει στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες. Δράσεις, οι οποίες προσδοκούμε να αγκαλιαστούν από ακόμα περισσότερους/ες και να συνεχιστούν στο μέλλον.

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ»


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιεξουσιαστές αναλαμβάνουν την ευθύνη για «σαμποτάζ» σε 514 ακυρωτικά μηχανήματα!"

Προειδοποίηση Βαρθολομαίου: Όσοι Πατριάρχες λείπουν από τις Συνόδους γίνονται «αιρετικοί»

Αυστηρή απάντηση στις επιστολές των Πατριαρχών Ρωσίας Κυρίλλου και Αντιοχείας Ιωάννη, που εξηγούσαν τη μη συμμετοχή τους στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών της Πανορθόδοξης Συνόδου, στο Κολυμπάρι Χανίων.

"Όσοι δεν αποδέχθηκαν τις αποφάσεις των Συνόδων, απομονώθηκαν και μετατράπηκαν σε αιρέσεις", είπε ο κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο ίδιος χαρακτήρισε "δυσάρεστη έκπληξη την 12η ώρα να αποσύρονται οι υπογραφές".

Ο Πατριάρχης Ρωσίας στην επιστολή του, επικαλείτο την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας στις 13 Ιουνίου. "Κωλύομαι" ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ο Πατριάρχης Αντιοχείας επανέλαβε το θέμα που έχει προκύψει με το Κατάρ, αλλά και σε άλλα ζητήματα, στα οποία δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των εκκλησιών, όπως το μυστήριο του γάμου. "Εμείς αδυνατούμε και δεν κατανοούμε τη νέα έκκληση" ανέφερε στην επιστολή του.

Οι Προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπείες των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών συνεδριάζουν επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, τα οποία συνοψίζονται ως εξής: Η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, Ορθόδοξη Διασπορά, Αυτονομία και τρόπος της Διακήρυξης, Το Μυστήριο του Γάμου και κωλύματα γι' αυτόν, η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της στην εποχή μας, οι σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση Βαρθολομαίου: Όσοι Πατριάρχες λείπουν από τις Συνόδους γίνονται «αιρετικοί»"

Αποφασισμένοι για όλα

Στη ίδρυση νέας εθνικής, συντονιστικής οργάνωσης Ενώσεων και Συνεταιρισμών αποφάσισαν να προχωρήσουν οι αγρότες, σε «κλειστή» συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη. Όπως αποκαλύπτει το zougla.gr, το όνομα του συνδικαλιστικού τους οργάνου είναι «Σύνδεσμος Ενώσεων και Συνεταιρισμών Αγροτών» και ήδη έχει συσταθεί η επταμελής επιτροπή του, η οποία θα συντονίζει όλες τις ενέργειες του νέου φορέα. 
Μεταξύ των ονομάτων που στελεχώνουν την ιδρυτική επιτροπή είναι αυτά των κυρίων Χρήστου Τσιλιά, Παύλου Αραμπατζή, Χρήστου Τσιχήτα και του πρώην υπουργού, Αλέξανδρου Κοντού. Ο τελευταίος –σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr- αναμένεται να τεθεί επικεφαλής αυτής της κίνησης.

Το ραντεβού των αγροτών κλείστηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν περίπου 40 άτομα, τα οποία αποτελούσαν και τους πυρήνες των αγροτικών μπλόκων καθ’ όλη τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων. 

Οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα να ιδρύσουν το νέο συνδικαλιστικό τους όργανο, με την επταμελή τους επιτροπή να αναλαμβάνει σημαντικό έργο υπέρ του συνόλου των αγροτών, να υπερασπίζεται τα αιτήματά τους, να παρέχει υποστήριξη στα μέλη της και πάνω απ’ όλα «να ενεργεί ως ενωτικός θεσμός», όπως τόνισαν αγροτικές πηγές. 

Αξίζει να επισημανθεί πως ο ενωτικός χαρακτήρας του νέου οργάνου καταδεικνύεται από τις πρώτες κιόλας ενέργειες που αποφάσισε η επιτροπή, μεταξύ των οποίων είναι να υπάρξει ραντεβού με τον Τζανέτο Καραμίχα ώστε να συστρατευτούν όλοι οι αγρότες της χώρας στο νέο ανώτατο αγροτικό συνδικαλιστικό όργανο.



Δεν θα επιστραφεί ούτε ένα ευρώ 


Στο μεταξύ, δε θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο, το θέμα της επιστροφής των αποζημιώσεων από το «Πακέτο Χατζηγάκη» που είχε δοθεί στους γεωργούς, κατά τις χρονιές 2008 και 2009 εξαιτίας των καταστροφών που είχαν υποστεί από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 

Τη Δευτέρα, οι αγρότες κλήθηκαν να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις εκείνες στο ελληνικό δημόσιο καθώς η Κομισιόν απαιτεί την ανάκτησή τους, μετά την αμετάκλητη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που τις έκρινε ως παράνομες. 

Συγκεκριμένα:
- Σημείωμα θα λάβουν 95.000 αγρότες για να επιστρέψουν τις οικονομικές ενισχύσεις του 2009.
- 85.984 εξ αυτών είχαν λάβει από 1.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.
- 9.000 αγρότες είχαν λάβει από 15.000 έως 50.000 ευρώ.
- 13 αγρότες είχαν λάβει από 50.000 έως 100.000 ευρώ.
- Τρεις αγρότες είχαν λάβει πάνω από 100.000 ευρώ.

Διευκρινίζεται πως οι 630.000 αγρότες που είχαν λάβει ενισχύσεις έως το ποσό των 1.000 ευρώ τυγχάνουν απαλλαγή από τη διαδικασία ανάκτησης.

Η απάντηση που στέλνουν οι αγρότες στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, ο οποίος γνωστοποίησε ότι  μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν περίπου 95.000 αγρότες να επιστρέψουν συνολικά 240 εκατ. ευρώ από το «πακέτο Χατζηγάκη», είναι άμεση και σκληρή: «Δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ πίσω» ξεκαθάρισαν.



Προετοιμασμένοι για όλα

Το zougla.gr επικοινώνησε για το θέμα της επιστροφής των αποζημιώσεων με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου-Ανατολικής Θεσσαλονίκης Χρήστο Τσιλιά, ο οποίος τόνισε: «Το πακέτο Χατζηγάκη δόθηκε τότε στους αγρότες γιατί υπήρχε κατάρρευση των αγορών. Τα προϊόντα που υπήρχαν στις αποθήκες, όπως τα δημητριακά, πουλήθηκαν μετά από ενάμιση χρόνο και οι ποσότητες που είχαν απομείνει δεν ήταν ούτε οι μισές αφού λόγω των καιρικών συνθηκών, είχαν σαπίσει. Γι’ αυτό και ενισχύθηκε το αγροτικό εισόδημα στον πρωτογενή τομέα. 

Αν θεωρούν πως με τη σημερινή κατάσχεση της «ενιαίας ενίσχυσης» θα αναπληρώσουν τα χρήματα με τα οποία μας είχε ενισχύσει τότε (2008 -2009) η ελληνική κυβέρνηση, θα εξυγιανθεί η κατάσταση, σφάλλουν. Είναι αυτονόητο ότι θα μας οδηγήσουν και θα δημιουργήσουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα καταστρέψουν τον πρωτογενή τομέα και δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να ξανασπείρουμε το 2017».

Ο κ. Τσιλιάς, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε πως οι αγρότες δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια: «Θα μας βρουν μπροστά τους. Δε θα επιστρέψουμε ούτε ένα ευρώ. Αν προχωρήσουν σε κατασχέσεις λογαριασμών ή δεσμεύσεις των χρημάτων μας, είμαστε αποφασισμένοι για όλα. Θα φτάσουμε να κατασχέσουμε κι εμείς ακόμα και λογαριασμούς υπουργών. Δεν προειδοποιούμε. Απειλούμε».


zougla


Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφασισμένοι για όλα"

Κοτζιάς: Έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας διαλόγου και συμβιβασμού στην πΓΔΜ

«Το κεντρικό πρόβλημα της πΓΔΜ είναι ότι έχει έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας διαλόγου και συμβιβασμού και αυτό οφείλεται στη στάση ορισμένων "φίλων" αυτής της χώρας που την "εκπαίδευσαν" με τρόπο ώστε να μην είναι σε θέση η ηγεσία της να κάνει και εσωτερικούς συμβιβασμούς και εσωτερικές δημοκρατικές πρακτικές».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην εκτεταμένη παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη σήμερα, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, και είχε ως ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξής του τις τελευταίες εξελίξεις στην πΓΔΜ.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι δεν πρέπει να πέφτουν τα βάρη στην Ελλάδα και απάντησε φέρνοντας το παράδειγμα της Τουρκίας, στο επιχείρημα ορισμένων ότι εάν η Ελλάδα δεν είχε βάλει βέτο εξαιτίας του ονοματολογικού η πΓΔΜ σήμερα θα ήταν σταθερή και δεν θα είχε προβλήματα: «Οι εξελίξεις της ΕΕ με την Τουρκία δείχνουν πόσο βαθιά λανθασμένη είναι αυτή η άποψη» είπε και εξήγησε: «Από τις εμπειρίες που είχαμε με την Τουρκία από το 1997 μέχρι το 1999 που έγινε άρση του βέτο μας για το Κυπριακό, αποδείχθηκε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει ανοιχτά ζητήματα στην πορεία της για την ΕΕ».

«Τους τα είχα πει και πέρυσι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, «ότι, δυστυχώς, με τον τρόπο που συμπεριφέρεστε απέναντι στη πΓΔΜ και ρίχνετε τα βάρη στην Ελλάδα, στο τέλος οι ηγεσίες της γείτονάς μας χώρας δεν θα είναι σε θέση να κάνουν εσωτερικούς συμβιβασμούς που είναι αναγκαίοι για να αναπτυχθεί η δημοκρατία».

«Και, δυστυχώς, τους είπα ότι αποδείχθηκε ότι είχα δίκιο» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι επειδή αυτή η ηγεσία στη γειτονική χώρα, «έτσι όπως συμπεριφέρονταν οι Ευρωπαίοι δεν έμαθε να κάνει συμβιβασμούς, τα κύρια ζητήματα που έχουμε να κάνουμε σήμερα είναι: πρώτον να βοηθήσουμε σε μία κουλτούρα συμβιβασμών και δεύτερον να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της δημοκρατίας ιδιαίτερα με το να συμβάλουμε ώστε να υπάρχουν κανονικοί εκλογικοί κατάλογοι και δημοκρατική λειτουργία των ΜΜΕ».

Επίσης ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε ότι «δεν θα πρέπει -επειδή ακούστηκε- να σκέφτονται κάποιοι για κυρώσεις» επισημαίνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ελληνική κυβέρνηση «είμαστε ενάντια στα συστήματα κυρώσεων, στην περίπτωση της πΓΔΜ δεν θα επιτρέψουμε κυρώσεις» και υπογράμμισε ότι «οι πραγματικοί φίλοι της σταθερότητας αυτής της χώρας είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία».

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε επίσης ότι «θα πρέπει να μιλάμε λιγότερο δημόσια όσον αφορά την πολιτική που ακολουθείται στο εσωτερικό της πΓΔΜ και να βοηθούμε περισσότερο» και επανέλαβε στο Συμβούλιο ότι «η δημιουργία αυτού του κράτους είναι ένα γεγονός που πρέπει να το αντικρίζει θετικά κανείς, αλλά το όνομα που έχει και ο αλυτρωτισμός ο οποίος υποκρύπτεται είναι αρνητικός».
Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο Συμβούλιο και για την «ανάγκη να επιμείνουμε στην καλή γειτνίαση με όλες τις χώρες».

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ότι «τόσο η πΓΔΜ- με τα θέματα που καμιά φορά θέτει- όσο και άλλες χώρες στα Δ. Βαλκάνια δεν ακολουθούν τους κανόνες καλής γειτνίασης» και ιδιαίτερα υπογράμμισε ότι «έχουμε το γέννημα ενός νέου κύματος εθνικισμού στα Δ. Βαλκάνια το οποίο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εξαιρετικής προσοχής από την πλευρά ολόκληρης της ΕΕ διότι ο εθνικισμός είναι αυτός που μπορεί να καταστρέψει και κράτη και την Ευρώπη και την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή». «Ένα μήνυμα» όπως είπε, «όχι μόνο προς την πΓΔΜ αλλά ένα μήνυμα κύρια και προς άλλες χώρες που παρά τις προτάσεις που κάναμε- και είναι γνωστές οι προτάσεις αυτές στην αντιπροεδρία της ΕΕ- έναντι άλλων γειτόνων μας, βλέπουμε μία έξαρση εθνικισμού που δεν βοηθά σε τίποτα στη συνεννόηση αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία αυτών των κρατών, τα οποία αν επιμείνουν να επιτρέπουν την αναπαραγωγή και την ενίσχυση του εθνικισμού θα έχουν τις ανάλογες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή τους πορεία».

Ερωτηθείς για τα όπλα της διπλωματίας είπε ότι «η διπλωματία έχει έναν πολύ μεγάλο κατάλογο όπλων τα οποία η Ελλάδα σταθερά, ανάλογα με τις συνθήκες, χρησιμοποιεί και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν υπήρξε εργαλείο και όπλο που διαθέτει η ελληνική και ευρωπαϊκή διπλωματία που να μην χρησιμοποιήθηκε ορθολογικά και αποτελεσματικά». «Είναι χαρακτηριστικό» είπε «ότι κράτη έναντι των οποίων είχαμε λάβει μέτρα- κατά την άποψη κάποιων σκληρά- μας ευχαρίστησαν δημόσια στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου για τη συμβολή μας και στο μεταναστευτικό και στη σταθερότητα των Βαλκανίων αλλά και στην πολιτική έναντι της πΓΔΜ».

Ο κ. Κοτζιάς έθεσε επίσης θέμα σεβασμού των θρησκευτικών αργιών και της Ορθοδοξίας, όπως γίνονται σεβαστές και οι καθολικές και οι προτεσταντικές ημερομηνίες και εορτές στην ατζέντα των Συμβουλίων, καθώς όπως τόνισε «πρέπει να υπάρχει ισότητα και των εθνικών κρατών και πεποιθήσεων». «Εγώ, όπως είναι γνωστό, είμαι ένας άθεος ο οποίος όμως σέβεται και τιμά την ελληνική ορθοδοξία» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε προ δύο ημερών με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τις θέσεις που παρουσίασε για λύση του προβλήματος ασφάλειας και εγγυήσεων στο Κυπριακό και του έδωσε ένα εκτεταμένο κείμενο πάνω σε αυτό το θέμα που συνέταξε ο ίδιος.

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας διαλόγου και συμβιβασμού στην πΓΔΜ"

Έρευνα των ελληνικών Αρχών για υπόθεση διαφθοράς με την Ericsson

Επτά πρώην και νυν στελέχη της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson έχουν κλητευθεί από τις ελληνικές Αρχές για πιθανή εμπλοκή τους σε υπόθεση διαφθοράς.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Κυριακή, τα επτά στελέχη της, τα οποία δεν κατονόμασε, εμπλέκονται σε έρευνα αναφορικά με συμφωνία για αμυντικό εξοπλισμό που είχε συνάψει η πρώην θυγατρική της, Ericsson Microwave Systems, με την Ελλάδα το 1999, η οποία περιλάμβανε την παράδοση ενός εναέριου συστήματος ραντάρ.

Η Ericsson, που αποκάλυψε την έρευνα πριν από δύο χρόνια, σημείωσε ότι οι νυν και πρώην εργαζόμενοί της κλήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται από τις ελληνικές Αρχές αναφορικά με ισχυρισμούς για πιθανή διαφθορά.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα των ελληνικών Αρχών για υπόθεση διαφθοράς με την Ericsson"

Στην Αθήνα αύριο ο Ρέγκλινγκ

Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος στις 10.15 θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μετά τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομίας, θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Αθήνα αύριο ο Ρέγκλινγκ"

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα συναντήσεων Τσίπρα - πολιτικών αρχηγών

Ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από το γραφείο του πρωθυπουργού το επίσημο πρόγραμμα των συναντήσεων που θα έχει, αυτήν την εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αλλαγή. 

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τις βολές που αντάλλαξαν χθες Μαξίμου και Συγγρού, η συζήτηση δεν αναμένεται σε ιδιαίτερα συναινετικό κλίμα.

Συγκεκριμένα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ως εξής: 

  • Με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνο Καμμένο, την Τρίτη 21/6 στις 5μμ.
  • Με τον ΓΓ του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη 23/6 στις 12 το μεσημέρι.
  • Με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά, την Πέμπτη 23/6 στις 4.00μμ
  • Με τον Πρόεδρο της ΝΔ, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη 23/6 στις 6.00μμ
  • Με τον επικεφαλής του "Ποταμιού" κ. Σταύρο Θεοδωράκη, την Παρασκευή 24/6 στις 10πμ
  • Με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη, την Παρασκευή 24/6 στις 12 το μεσημέρι.
Στον απόηχο των διαρροών για τις συναντήσεις αυτές χθες, Κυριακή, από το Μαξίμου και τη ΝΔ αντηλλάγησαν βολές, κάτι που φανερώνει πως η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού δεν θα υλοποιηθεί υπό συνθήκες συναίνεσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση.

tovima


Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα συναντήσεων Τσίπρα - πολιτικών αρχηγών"

Έρχεται νέο χαράτσι για το Κτηματολόγιο σε 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες

Πληρωτέο γίνεται το παλιό «ραβασάκι» για 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες, που δήλωσαν την ακίνητή τους περιουσία στο διάστημα από 1997 έως 1999, στα πρώτα προγράμματα κατάρτισης του Κτηματολογίου και δεν είχε αποδοθεί το πάγιο τέλος.

Το ξεχασμένο «χαράτσι» επανέρχεται με ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν στη σελίδα της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» και θα εκτυπώνονται με τους κωδικούς του taxis, καθιστώντας πλέον «απαιτητό» το πάγιο τέλος των 35 ευρώ για κύριο ή 20 ευρώ για βοηθητικό χώρο.

Πηγές της ΕΚΧΑ αναφέρουν πως έως το τέλος του έτους τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά, δημοσιοποιώντας σχετική πρόσκληση που θα καλεί (με χρήση των κωδικών taxis), τους ιδιοκτήτες να ελέγξουν πως έχει καταγραφεί το ακίνητό τους και τα δικαιώματά τους επί του ακινήτου αυτού.

Ενώ, όσοι απέφυγαν να δηλώσουν το ακίνητό τους θα αναζητηθούν μέσω της εφορίας.

Το ανταποδοτικό τέλος και το αναλογικό είναι οι πηγές χρηματοδότησης του Κτηματολογίου.

Με το αναλογικό τέλος επιβαρύνονται όσοι δήλωσαν ακίνητα μετά το 2008, με το τέλος κτηματογράφησης να προκύπτει σύμφωνα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ως ποσοστό ένα τοις χιλίοις, μείων 10 χιλ. ευρώ επί της τιμής του.

Η κτηματογράφηση της Αθήνας «έτρεξε» σε πρώτη φάση το καλοκαίρι του 2008, με την πρώτη φάση κτηματογράφησης στον Δήμο Αθηναίων.

Την ίδια χρονιά, το 2008 προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για τη δεύτερη φάση, προκειμένου να γίνει η επεξεργασία των δηλώσεων, στον οποίο συμμετείχαν δύο εταιρείες, με στόχο ο ανάδοχος να είχε οριστεί έως το 2010.

Ωστόσο, σωρεία ενστάσεων και προσφυγών στα δικαστήρια μεταξύ των δύο εταιρειών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, είχαν σαν αποτέλεσμα την πολύχρονη καθυστέρηση της κινηματογράφησης στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Τεχνικά, η διασύνδεση του Κτηματολογίου με το Ε9 δεν θα είναι άμεση δεδομένου ότι η ΕΚΧΑ είναι ανώνυμη εταιρεία, όμως τα δεδομένα από τις δηλώσεις Ε9 θα μπορούν να μεταφέρονται αρχικώς προς διασταύρωση με τα αντίστοιχα της κτηματογράφησης.

Σήμερα στο Κτηματολόγιο είναι ενταγμένα 21,8 εκατ. δικαιώματα που αντιστοιχούν σε έκταση 46.021.575 στρεμμάτων.

Τον προηγούμενο μήνα, έληξε η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής προσφορών για τις 32 μελέτες κτηματογράφησης που προκηρύχθηκαν στις αρχές Απριλίου, στο πλαίσιο του διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ-16 και αφορούν στην κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής προσφορών ολοκληρώθηκε αξιοποιώντας την υποδομή του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Συγκεκριμένα, συνολικά, για τις 32 συμβάσεις του διαγωνισμού κατατέθηκαν 111 προσφορές από 24 υποψήφιους αναδόχους, ενώ ο αριθμός των προσφορών ανά σύμβαση κυμαίνεται από 2 έως 7.

Επίσης, συμβάσεις μικρού σχετικά προϋπολογισμού προσέλκυσαν αυξημένο αριθμό προσφορών.

Τα πρώτα αυτά στοιχεία ήδη συνιστούν ένδειξη λειτουργίας υγιούς ανταγωνισμού και επιβεβαιώνουν βασικές επιλογές σχεδιασμού της επαναπροκήρυξης της κτηματογράφησης, όπως τη μεγαλύτερη δυνατή διακύμανση των προϋπολογισμών των συμβάσεων και την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών.

Πηγές του Κτηματολογίου αναφέρουν πως η τελευταία φάση κτηματογράφησης της χώρας εκ παραλλήλου με την επανεκκίνηση των διαδικασιών, που αφορούν τους δασικούς χάρτες, εγγυώνται την ολοκλήρωση του έργου του εθνικού κτηματολογίου το 2020.

Αγνώστου ιδιοκτήτη

Την ίδια στιγμή, πονοκέφαλο εξακολουθούν να προκαλούν τα περίπου 10.000 ακίνητα που αλλάζουν οριστικά χέρια μέχρι και περνούν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου, ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»!

Πρόκειται για όσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί εγκαίρως στο Κτηματολόγιο, παρόλο που η κινηματογράφησή τους άρχισε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Όσοι δεν έχουν δηλώσει εσκεμμένα το ακίνητό τους στα προγράμματα κτηματογράφησης, θα θεωρηθεί ως ιδιοκτησία αγνώστου ιδιοκτήτη και θα περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου.

Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, η «αυλαία» των πρώτων παραχωρήσεων άνοιξε ουσιαστικά την 1η Αυγούστου 2015, με συνολικά 20 περιοχές από 12 νομούς της επικρατείας να «μεταβιβάζουν» οριστικά και διαδοχικά υπέρ του Δημοσίου τις περιουσίες τους (έως το τέλος του έτους), μη έχοντας πλέον καμία ευκαιρία επαναδιεκδίκησής τους.

Η διαδικασία εξακολουθεί να προκαλεί αλαλούμ για τον φορέα που θα υποδεχθεί τους τίτλους ιδιοκτησίας, έχοντας ξεκινήσει σε πρώτη φάση με δύο περιοχές από τον νομό Κιλκίς και συνεχίζοντας διαδοχικά με την περιοχή Άστρος της Αρκαδίας, την περιοχή Μαρτίνου του νομού Φθιώτιδας, περιοχές της Δράμας, της Ημαθίας κ.τ.λ.

Ωστόσο, η μεγάλη «πληγή» καταγράφεται αυτή τη χρονιά (2016), καθώς άνοιξε και ο κύκλος των παραχωρήσεων και στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τις περιοχές των Βριλησίων, Μελισσίων, Ελευσίνας, Γέρακα, Νέας Σμύρνης και Νέου Ψυχικού, να «απειλούνται» από τη λήξη της προθεσμίας όσον αφορά το λεκανοπέδιο Αττικής και την περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Καλαμαριά όσον αφορά τον νομό Θεσσαλονίκης.

Δικαστική διεκδίκηση για ακίνητα

Με την πάροδο των ημερομηνιών, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να επανακτήσουν το ακίνητο.

Στην ουσία, το 2015 «έκλεισαν» οριστικά όσα προγράμματα ξεκίνησαν το 2003, με 12ετή παράταση, ενώ για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008 και εντεύθεν η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για πόσα από αυτά τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ανήκουν ήδη στο δημόσιο.

Και αυτό διότι έως το καλοκαίρι του 2013 το Δημόσιο δεν ήταν υποχρεωμένο να δηλώνει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του.

Εκτός λοιπόν από τα ακίνητα του Δημοσίου, που δεν έχουν δηλωθεί, ακόμα πέντε είναι οι κατηγορίες των πολιτών που δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους και κινδυνεύουν να τη χάσουν.

Πρόκειται για πολίτες που δεν το κάνουν υπό τον φόβο της εφορίας, αμελείς που αγνόησαν τη διαδικασία, ομογενείς τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς, που δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να προσδιορίσουν την περιουσία τους, οι συνιδιοκτήτες και όσοι δεν έχουν τίτλους για την περιουσία τους.

analitis

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται νέο χαράτσι για το Κτηματολόγιο σε 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες"

Τα χτυπήματα από την πτώση στο φαράγγι η αιτία θανάτου του 9χρονου

Από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, και όχι από πνιγμό, μετά την πτώση του στα νερά του Βουραϊκού ποταμού στην Αχαΐα, επήλθε, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, ο θάνατος του εννιάχρονου Βασίλη, η σορός του οποίου ανασύρθηκε το βράδυ της Κυριακής από άνδρες της ΕΜΑΚ μέσα από φαράγγι.

Τα ίχνη του παιδιού είχαν χαθεί το μεσημέρι της Κυριακής, στη διάρκεια ομαδικής πεζοπορίας έξι ενηλίκων και τριών παιδιών, μελών οικογενειών. Για τον εντοπισμό του είχε στηθεί πολύωρη επιχείρηση έρευνας, στην οποία έλαβαν μέρος συνολικά 26 άτομα (πυροσβέστες, άντρες της ΕΜΑΚ και εθελοντές διασώστες), επτά οχήματα κι έναν διασωστικό σκύλο.

Σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των γονέων του, το άτυχο παιδί πιθανότατα έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε στο κενό από πέρασμα ακριβώς δίπλα στη γραμμή του οδοντωτού σιδηρόδρομου, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε δύσβατο σημείο στη θέση Σιφώνι, στο φαράγγι του Βουραϊκού, στον δήμο Αιγιαλείας.

Μιλώντας στο in.gr, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υποστράτηγος Νικόλαος Νικολακόπουλος, που ήταν παρών στη χθεσινή επιχείρηση αναζήτησης και ανάσυρσης του εννιάχρονου, είπε ότι το παιδί προσπάθησε να περάσει δεξιά από τις σιδηροδρομικές ράγες πατώντας πάνω σε πρόχειρη λαμαρίνα-αυτοσχέδιο πέρασμα πλάτους 50 εκατοστών. «Από εκεί κατέπεσε, όχι κατακόρυφα, αλλά θα πρέπει να χτύπησε διαδοχικά σε προεξοχές-‘μπαλκόνια’. Αρχικά σε βάθος 10 μέτρων και κατόπιν πιο βαθιά, στα 25 μέτρα, για να καταλήξει τελικά στο νερό, στα 40 μέτρα πιο κάτω από το σημείο που έπεσε».

Όπως περιέγραψε ο υποστράτηγος, το αγόρι δεν φαινόταν από ψηλά, καθώς στο σημείο υπάρχει καταρράκτης με ορμητικά νερά. Ωστόσο βρέθηκε μιας και επέπλεε ελάχιστα από την επιφάνεια του νερού, αφού στην πλάτη του είχε σακίδιο που λειτούργησε σαν σωσίβιο. «Διασώστης της 6ης ΕΜΑΚ (Πάτρας) που κατέβηκε με μεγάλη δυσκολία μέσα στο φαράγγι είδε από μακριά το χέρι του παιδιού να εξέχει από το νερό. Χρειάστηκε να κατεβούν εκεί δύτες της 1ης ΕΜΑΚ από την Αθήνα για να το απεγκλωβίσουν από τα ξύλα και τους κορμούς δέντρων που το παγίδευσαν και να το ανασύρουν, σε επιχείρηση που κράτησε μία ώρα, καθώς ο πυροσβέστης που είδε το αγόρι έπαθε υποθερμία μέσα στα παγωμένα νερά» λέει ο κ. Νικολακόπουλος.

Όπως σημειώνει, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Βασίλης, ο δίδυμος αδελφός του και οι γονείς τους έκαναν πεζοπορία στο βουνό, ήταν πάντως η πρώτη που διέσχιζαν το συγκεκριμένο φαράγγι. «Ίσως οι γονείς είχαν μεγάλη εμπιστοσύνη στα παιδιά τους και τα άφησαν πίσω τους στη διάρκεια της πεζοπορίας. Αλλά στο συγκεκριμένο σημείο, αν πέσεις, επιστροφή δεν έχει. Ντόπιοι λένε ότι στην περιοχή αυτή έχουν καταπέσει και άλλα, δεκάδες, άτομα, που δεν βρέθηκαν τελικά ποτέ, αφού τα νερά φτάνουν κατά τόπους ακόμα και σε βάθος 300 μέτρων. Τριάντα χρόνια στην Πυροσβεστική είμαι, δεν θυμάμαι άλλη πιο δύσκολη επιχείρηση για τον εντοπισμό και την ανάσυρση εγκλωβισμένου ατόμου…» τονίζει ο υποστράτηγος.

Ακριβώς λόγω του δύσβατου της περιοχής, η σορός του παιδιού χρειάστηκε να μεταφερθεί με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο σε σημείο όπου την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με προορισμό το Νοσοκομείο Αιγίου.

Σε τραγική κατάσταση είναι οι γονείς και ο αδελφός του άτυχου Βασίλη, που αδυνατούν να πιστέψουν πώς η εκδρομή τους από την Αθήνα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κατέληξε σε τραγωδία…

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα χτυπήματα από την πτώση στο φαράγγι η αιτία θανάτου του 9χρονου"

Στην Αθήνα αύριο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Θα ακολουθήσει τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Εν συνεχεία ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μιλήσει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, που θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 στο Μέγαρο Μουσικής.

Η επίσκεψη Γιούνκερ έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία εντείνεται ο προβληματισμός για τις αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ έντονες αντιδράσεις προκαλεί το διαφαινόμενο άνοιγμα των εργασιακών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς, τις απεργίες και τις απολύσεις.


Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Αθήνα αύριο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ"

Ρεκόρ του αριθμού των προσφύγων διεθνώς, πρώτο καταφύγιο οι κοντινές χώρες

Ο αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από συρράξεις και διώξεις σε όλον τον κόσμο κατέρριψε κάθε ρεκόρ το 2015, φτάνοντας τα 65,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Από όσους εγκαταλείπουν τις χώρες τους, οι περισσότεροι αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο σε κοντινές περιοχές.

Σύμφωνα με την ετήσια στατιστική έκθεση της Αρμοστείας που δημοσιεύεται τη Δευτέρα, είναι η πρώτη φορά που σπάει το όριο των 60 εκατομμυρίων προσφύγων και εκτοπισμένων. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από το συνολικό πληθυσμό της Βρετανίας και είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με το 2014, όταν είχαν καταγραφεί 59,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι παγκοσμίως.

Από το 2011, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, και όλα τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται συνεχώς, ενώ είχε παραμείνει σχετικά σταθερός από το 1996 μέχρι και το 2011. Σε σύγκριση με το 2014, το 2015 σημειώθηκε αύξηση 9,7%.

Ο αριθμός των προσφύγων –δηλαδή των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους– ανέρχεται στα 21,3 εκατομμύρια και εκείνος των εσωτερικά εκτοπισμένων –που έφυγαν από τις πόλεις και τα χωριά τους αλλά χωρίς να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους– στα 40,8 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι που αιτήθηκαν άσυλο πέρσι σε ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες.

Η UNHCR τονίζει ότι «ένας στους 113 ανθρώπους σήμερα είναι ξεριζωμένος, έχει αιτηθεί άσυλο, είναι εσωτερικά εκτοπισμένος ή είναι πρόσφυγας».

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας Φίλιπο Γκράντι, που ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2016, εκτιμά από την πλευρά του ότι οι παράγοντες που απειλούν τους πρόσφυγες πολλαπλασιάζονται. «Τρομακτικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών πεθαίνει κάθε χρόνο στη θάλασσα. Στην ξηρά οι άνθρωποι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους επειδή τα σύνορα έχουν κλείσει» υπογράμμισε.

Το προσφυγικό κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα το 2015, όμως η έκθεση δείχνει ότι «η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων σε όλον τον κόσμο βρίσκεται αλλού» σε χώρες που βρίσκονται κοντά σε εμπόλεμες περιοχές.

"Ζούμε σε έναν κόσμο ανισοτήτων", υπάρχουν πόλεμοι, συγκρούσεις και "είναι αναπόφευκτο οι άνθρωποι να θέλουν να πάνε σε έναν πιο ασφαλή κόσμο", σχολίασε ο Γκράντι παρουσιάζοντας στη Γενεύη την έκθεση αυτή, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Προσφύγων.

Από την πλευρά του, ο Γιαν Έγκελαντ, ο γενικός γραμματέας της νορβηγικής μη κυβερνητικής οργάνωσης NRC (Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης) εκτίμησε ότι οι πρόσφυγες "είναι τα θύματα μιας γενικής παράλυσης" εκ μέρους των κυβερνήσεων που "αποποιούνται την ανάληψη των ευθυνών τους".

Σύμφωνα με τον Γκράντι, οι περισσότερες κρίσεις που οδηγούν τους ξεριζωμένους στην εξορία είναι λίγο-πολύ οι ίδιες, με τη Συρία στην πρώτη θέση. Ωστόσο, το 2015 ανέκυψαν και νέες επείγουσες καταστάσεις "στο Μπουρούντι, το Νότιο Σουδάν και το Αφγανιστάν". Όπως εξήγησε ο Ύπατος Αρμοστής, οι Αφγανοί σήμερα αποτελούν τη δεύτερη σε όγκο ομάδα προσφύγων σε όλον τον κόσμο, πίσω από τους Σύρους που αριθμούν σχεδόν 5 εκατομμύρια. "Ακόμη και οι Αφγανοί που ζουν εδώ και πολλά χρόνια ως πρόσφυγες στο Ιράν, κατευθύνονται πλέον στην Ευρώπη" για να ζητήσουν άσυλο, πρόσθεσε.

"Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διέπλευσαν τη Μεσόγειο και έφτασαν στα παράλια της Ευρώπης μετέφεραν το μήνυμα ότι αν δεν λύσεις τα προβλήματα, τα προβλήματα θα έρθουν σ' εσένα", συνέχισε ο Γκράντι. "Είναι οδυνηρό που οι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες χρειάστηκαν τόσο πολύ καιρό για να το καταλάβουν αυτό. Χρειαζόμαστε δράση, πολιτική δράση για να σταματήσουν οι συρράξεις. Αυτό θα ήταν το σημαντικότερο εμπόδιο για τις προσφυγικές ροές".

Το 2015 καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ 2 εκατομμυρίων νέων αιτούνταν άσυλο στις βιομηχανικές χώρες. Σχεδόν 100.000 (ιστορικό υψηλό) ήταν ασυνόδευτα παιδιά ή ανήλικοι που είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους, αριθμός τριπλάσιος σε σύγκριση με το 2014. Η Γερμανία, όπου ένας στους τρεις αιτούντες άσυλο είναι Σύρος, έχει δεχτεί τα περισσότερα αιτήματα (441.900) και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 172.700. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους προέρχονταν από το Μεξικό και χώρες της Κεντρικής Αμερικής και έφυγαν στις ΗΠΑ για να γλιτώσουν από τη βία των συμμοριών και των καρτέλ των ναρκωτικών.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες φιλοξενείται το 86% του συνόλου των προσφύγων. Σε απόλυτους αριθμούς οι περισσότεροι, 2,5 εκατομμύρια Σύροι, βρίσκονται στην Τουρκία και ακολουθούν το Πακιστάν και ο Λίβανος, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Γκράντι επισήμανε ότι οι αιτούντες άσυλο ολοένα και περισσότερο βρίσκονται αντιμέτωποι με τείχη ή με ξενοφοβικά αισθήματα. "Η άνοδος της ξενοφοβίας δυστυχώς εξελίσσεται σε καθοριστικό στοιχείο του περιβάλλοντος στο οποίο εργαζόμαστε. Φράχτες υψώνονται παντού και δεν μιλάω μόνο για τείχη. Μιλάω για τους νομοθετικούς φραγμούς που έρχονται, ακόμη και σε χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου που για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσαν προπύργια στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων που συνδέονται με το άσυλο", συνέχισε.

Αφού οι βαλκανικές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια συμφωνία τον Μάρτιο για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. "Το γεγονός ότι αυτή η ροή σταμάτησε δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα του εκτοπισμού τελείωσε. Μπορεί να τελείωσε για ορισμένες χώρες που δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίζουν πλέον, προς το παρόν", προειδοποίησε ο Γκράντι.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια ενός προγράμματος που καθυστερεί να εφαρμοστεί καθώς μέχρι στιγμής έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 2.406 άνθρωποι από 160.000, ο Γκράντι τόνισε: "Δεν υπάρχει Σχέδιο Β για την Ευρώπη. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποδέχεται αιτούντες άσυλο. Όλοι θα πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη πλέον".

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεκόρ του αριθμού των προσφύγων διεθνώς, πρώτο καταφύγιο οι κοντινές χώρες"

Στο λιμάνι της Κύθνου ρυμουλκήθηκε ξύλινο σκάφος με μετανάστες

Ξύλινη βάρκα με περίπου 40 μετανάστες, εντοπίστηκε τις πρωινές ώρες σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέας- Κύθνου-Σερίφου από πλωτά σκάφη του λιμενικού.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, κάποιος από τους μετανάστες είχε καλέσει νωρίτερα σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού 112 και υπήρξε άμεση κινητοποίηση από το Ενιαίο Κέντρο Ερευνάς και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Όπως διαπιστώθηκε τελικά, το σκάφος δεν διέτρεχε κάποιον κίνδυνο, ούτε είχε παρουσιάσει εισροή υδάτων και ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Κύθνου.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο λιμάνι της Κύθνου ρυμουλκήθηκε ξύλινο σκάφος με μετανάστες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news