facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Κρήτη: Παραιτήθηκαν τρεις γιατροί στο Βενιζέλειο αφού εξαντλήθηκαν από τις συνεχείς εφημερίες

Μία είδηση που αποτυπώνει όλο το μεγαλείο στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα του 2016 αποτελεί η παραίτηση γιατρών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου εξαιτίας της εξάντλησής τους από τις συνεχείς εφημερίες.

Πρόκειται για τρεις ειδικευόμενους ορθοπεδικούς που υπέβαλαν την παραίτησή τους στην διοίκηση του νοσοκομείου καθώς δεν άντεχαν πλέον να δουλεύουν σε αυτές τις συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ένας από τους τρεις γιατρούς τις προηγούμενες ημέρες αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας – συγκεκριμένα με το στομάχι του – εξαιτίας του άγχους.

«Εδώ και καιρό έχουμε αναφερθεί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στο Βενιζέλειο καθώς δεν συμπληρώνονται οι εφημερίες. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι όταν την προηγούμενη βδομάδα έφυγε ένας τέταρτος ειδικευόμενος με τους τρεις που παραιτήθηκαν σήμερα να καλούνται να καλύψουν και αυτό το κενό», αναφέρει, ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΣΥ νομού Ηρακλείου, Γιώργος Κωστάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής έχει στείλει έγγραφο επί του θέματος.

«Ο διευθυντής της Ορθοπεδικής την περασμένη βδομάδα είχε στείλει έγγραφο προς την διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και την Ιατρική Υπηρεσία θέτοντας το πρόβλημα με τις εφημερίες και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για να καλυφθούν τα κενά. Δυστυχώς όμως δεν έγινε τίποτα και τώρα – την τελευταία στιγμή – ψάχνονται οι λύσεις», επεσήμανε σχετικά ο κ. Κωστάκης.

Το θέμα συζητιέται από την διοίκηση του νοσοκομείου με το επικρατέστερο σενάριο να αναφέρει ότι θα γίνει μετακίνηση προσωπικού από το ΠΑΓΝΗ μέχρι να βρεθεί κάποια λύση.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Παραιτήθηκαν τρεις γιατροί στο Βενιζέλειο αφού εξαντλήθηκαν από τις συνεχείς εφημερίες"

Κανονικά τα αεροπορικά δρομολόγια-Αναστέλλεται η απεργία της ΟΣΥΠΑ

Αναστέλλουν την απεργία που είχαν προκηρύξει για την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι των αεροδρομίων της χώρας μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, ανάμεσα στην Ομοσπονδία των Συλλόγων τους και στον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστο Σπίρτζη. Συνάντηση στην οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΣΥΠΑ, ο υπουργός παρέδωσε σχέδιο οργανογράμματος προς διαβούλευση, αλλά και «επαναβεβαίωσε τη στάση του υπέρ του στόχου να παραμείνουν τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια στην ΥΠΑ».

Με ανακοίνωσή του ο κ. Σπίρτζης, μετά τη συνάντηση, επισήμανε: «Μετά από εκτενή συνεργασία αρκετών ωρών μέσα στην εβδομάδα, σήμερα καταλήξαμε. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΟΣΥΠΑ και την ΟΣΥΠΑ και τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Θίξαμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της, τον οργανισμό της και τη μετεξέλιξη του, τις ανεξάρτητες αρχές που πρέπει να τονωθούν και που πρέπει να στηριχθούν, για να έχουμε μια καλύτερη λειτουργία. Το τι γίνεται με τις θέσεις εργασίας και τους εργαζόμενους της ΥΠΑ. Και εκεί έχουμε δέσμευση από μέρους της κυβέρνησης, ότι δεν θα υπάρχει κανένας άνθρωπος που δουλεύει στην ΥΠΑ και δεν θα συνεχίσει να είναι στον οργανισμό, στην υπηρεσία».

Ακόμη, στο τραπέζι της συνάντησης ετέθησαν ζητήματα σχετικά με το μέλλον των αεροδρομίων και το πώς διασφαλίζεται ένα ασφαλές έργο και για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά και για τις αερομεταφορές, τόσο στα 14 όσο και στα 23 αεροδρόμια, αλλά και η στέγαση των υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας και τα ηλεκτρονικά συστήματα του FIR Αθηνών.

«Αυτό που μπορούμε να ανακοινώσουμε είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν δύο τραπέζια διαλόγου, ένα στο οποίο θα συμμετέχουν και άλλοι φορείς –κυρίως οι φορείς που ασχολούνται με τον ελληνικό τουρισμό και τις αερομεταφορές– και βέβαια θα υπάρχουν συνεχείς συναντήσεις, μέχρι να καταλήξουμε στο μέλλον, στο συγκεκριμένο μέλλον και στο σχεδιασμό που θα έχουμε, για την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ και για τη λειτουργία των αεροδρομίων» είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά της, η ΟΣΥΠΑ σχολιάζει στην ανακοίνωση με την οποία αναστέλλει την απεργία (20-24 Ιουνίου) ότι το σχέδιο οργανογράμματος «κινείται στα πλαίσια των κοινά αποδεκτών αρχών και φιλοσοφία». Τέλος, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν: «Θέλουμε να θεωρούμε δεδομένο ότι ο κ. υπουργός θα συνεχίσει τον ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με την Ομοσπονδία ώστε να μη μας διαψεύσει, σε μια κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της δημόσιας ΥΠΑ και την επανένταξη σε αυτήν των 23 κρατικών αεροδρομίων, για το καλό της χώρας και της εθνικής οικονομίας και μόνο».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά τα αεροπορικά δρομολόγια-Αναστέλλεται η απεργία της ΟΣΥΠΑ"

Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών, καθώς από το πρωί της Παρασκευής οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τους βαθμούς τους στα Λύκεια στα οποία εξετάστηκαν, ενώ αναρτήθηκαν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.results.it.minedu.gov.gr
Την Τετάρτη, 22 Ιουνίου θα αναρτηθούν στα σχολεία, σταδιακά έως το μεσημέρι, οι βαθμολογίες των υποψηφίων των ΕΠΑΛ και στις 14.00 στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για την υποβολή μηχανογραφικών δελτίων (Μ.Δ.) 2016, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Από τα στατιστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας προκύπτει «συνωστισμός» στις μεσαίες βαθμολογίες. «Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με αποτέλεσμα να έχουμε φέτος καλύτερες κατανομές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής.

Ως προς τις επιδόσεις των μαθητών, στα Αρχαία Ελληνικά έγραψε πάνω από τη βάση το 47,35%, ενώ αρίστευσε το 10,25%. Στα Λατινικά το 69,09% και στην Ιστορία το 52,23%. Αντιστοίχως στα Μαθηματικά Θετικών Σπουδών πάνω από τη βάση έγραψε το 53,24%, στη Φυσική το 69,5% και στη Χημεία το 75,27%.

Τα ειδικά μαθήματα

Από τις 16 Ιουνίου και ως τις 27 Ιουνίου θα ξεκινήσουν όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι έχουν δηλώσει εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για εισαγωγή το τρέχον έτος σε σχολή ή τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση του. Τα ειδικά εξεταστικά κέντρα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.
Μηχανογραφικά δελτία

Οι υποψήφιοι των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων για να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο θα πρέπει απευθυνθούν στο Λύκειό τους από σήμερα Τετάρτη 15 Ιουνίου και μετά για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό:

- Θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανπογραφικό τους και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

- Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών των Επαγγελματικών λυκείων και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί , όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «οριστικοποίηση») ως και την Παρασκευή 8-7-2016. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Ο υποψήφιος καλό είναι να εκτυπώσει ή/και να αποθηκεύσει στον υπολογιστή του το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να δει τις τελικές προτιμήσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία αυτή είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Γενικές Πληροφορίες

Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:

- όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του 2016, είτε με το Νέο είτε με το Παλαιό σύστημα και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο.

- όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2014 ή 2015, διεκδικώντας το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους. Οι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στην εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Τετάρτη 15-6-2016 μέχρι και την Τετάρτη 29-6-2016.

tovima


Διαβάστε Περισσότερα » "Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών"

«Μαϊμού» οι 200.000 νέες θέσεις εργασίας το α' πεντάμηνο του 2016

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», που έδειχνε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 200.000 το πρώτο πεντάμηνο του 2016, έρχονται στο φως τα στοιχεία εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ, που δείχνουν αύξηση του αριθμού τους, κατά 3.628 άτομα τον Μάιο του 2016, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Για τον ίδιο μήνα, η «Εργάνη» δίνει θετικό ισοζύγιο, απλώς λιγότερο θετικό σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015.

Εδώ κάποιο... λάκκο έχει η φάβα. Ή κάποιος φορέας είναι αναξιόπιστος ή «μετριούνται» διαφορετικά στοιχεία που καταλήγουν σε αντίθετα συμπεράσματα, ώστε να μπερδεύεται σκόπιμα ο πολίτης.

Πιο συγκεκριμένα, τον φετινό Μάιο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ έφτασαν τους 939.562, όταν ήταν 935.934 πριν από 12 μήνες. Ωστόσο, κάμψη της ανεργίας κατά 53.084 άτομα εμφανίζεται τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Αντίθετα, σύμφωνα με την «Εργάνη», προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 9.555 λιγότερων θέσεων εργασίας για τον Μάιο του 2016 (θετικό ισοζύγιο 76.591 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (86.146) τον Μάιο του 2015.

Η αναπληρώτρια υπουργός, κυρία Ράνια Αντωνοπούλου, που κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Γιάννη Βρούτση ότι παραποιεί τα στοιχεία, υποστηρίζει ότι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης όχι απλώς είναι θετικό, αλλά αποτελεί την υψηλότερη επίδοση πρώτου πενταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Η κυρία Αντωνοπούλου δεν απέκρυψε, αλλά δεν επισήμανε κιόλας ότι πάνω από τις μισές νέες θέσεις εργασίας (50,46%) είναι θέσεις μερικής ή άλλης μορφής άτυπης απασχόλησης. Ειδικότερα στο πεντάμηνο του έτους το 49,64% των προσλήψεων ήταν για θέσεις πλήρους απασχόλησης, το 36,51% μερικής και το 13,8% εκ περιτροπής. Δηλαδή, από τις 824.017 προσλήψεις οι 409.060 αφορούσαν πλήρη απασχόληση, ενώ οι 300.874 μερική και οι υπόλοιπες εκ περιτροπής απασχόληση.

Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης που έχουν κατακλύσει την αγορά προωθούν φθηνούς εργαζόμενους, οι οποίοι εισπράττουν αμοιβή χαμηλότερη του κατώτατου μισθού, συχνά δουλεύουν ανασφάλιστοι και δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, ακόμα και αν δουλεύουν δέκα ώρες την ημέρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους δήμους, που παρέχει η κυβέρνηση στους πολύ αδύναμους και μακροχρόνια άνεργους. Μόνο για τον Ιούνιο 2016, ανακοινώθηκαν 728 τροποποιημένες θέσεις σε δήμους, οι οποίες θα καλυφθούν σταδιακά.

Πέρυσι προσελήφθησαν περίπου 50.000 άνεργοι με καθαρή αμοιβή 495,25 ευρώ και πεντάμηνη απασχόληση. Φέτος, έχει ανακοινωθεί η πρόσληψη 19.000 ατόμων με οκτάμηνη απασχόληση, ενώ άλλοι 2.500 προορίζονται για τα hot spot.

Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ προωθεί προγράμματα για 23.000 νέους που, το διάστημα κατά το οποίο καταρτίζονται, «εξαφανίζονται» από τα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Προφανώς, δεν υπάρχει περιθώριο να απαξιωθεί κανένα πρόγραμμα που ανακουφίζει έστω και προσωρινά έναν μακροχρόνια άνεργο με τρία παιδιά, που έχει να δουλέψει τρία χρόνια. Τα πεντάμηνα και τα οκτάμηνα όμως ανακυκλώνουν και δεν απορροφούν την ανεργία.

Παράγοντες της αγοράς σχολίαζαν ότι, για να δημιουργηθούν 50.000 πραγματικές νέες θέσεις εργασίας, πρέπει η ανάπτυξη να τρέξει με ταχείς ρυθμούς. Φανταστείτε ότι πρέπει να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, για να δημιουργηθούν μέσα σε ένα πεντάμηνο 200.000 πραγματικά νέες θέσεις εργασίας.

Ας μην επαίρονται λοιπόν ότι έλυσαν το πρόβλημα της ανεργίας και, κυρίως, ας μην κοροϊδεύουν τους ανέργους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μαϊμού» οι 200.000 νέες θέσεις εργασίας το α' πεντάμηνο του 2016"

Ξεμπλοκάρουν με τροπολογία οι εξετάσεις των νέων οδηγών

Σε μερική υποχώρηση αναγκάζεται το υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να λήξει η απεργία των εξεταστών νέων οδηγών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε πλήρη κατάργηση του ειδικού επιδόματος που λάμβαναν οι εξεταστές για το πρακτικό μέρος της εξέτασης που είναι η οδήγηση και που συνήθως γινόταν σε ώρες πέραν του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτό είχε οδηγήσει τους συγκεκριμένους υπαλλήλους σε αποχή από τις εξετάσεις και σε απώλεια αρκετών εσόδων του Δημοσίου.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε και θα ψηφιστεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται ότι η κατάργηση του επιδόματος θα ξεκινήσει απο 1.6.2017 και πως έως τότε θα δίνεται επίδομα έως 250 το μήνα για τις εξετάσεις που γίνονται πέραν του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Η συνολική δαπάνη, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα ανέλθει σε περίπου 6 εκατ. ευρω.

Δείτε εδώ την τροπολογία για τις εξετάσεις των νέων οδηγών

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεμπλοκάρουν με τροπολογία οι εξετάσεις των νέων οδηγών"

Κλειστά τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα

Κλειστά θα είναι, υποχρεωτικά, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, ημέρα του Αγίου Πνεύματος, τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι μετά την εφαρμογή του νόμου 3996/2011, στον οποίο ορίζεται ρητά ότι η αρμοδιότητα καθορισμού αργιών αφαιρείται από την αιρετή περιφέρεια και αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργού Εργασίας, τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, όσο και η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απευθύνθηκαν επανειλημμένα επί σειρά ημερών στα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Εσωτερικών, ζητώντας να οριστεί ως αργία η ημέρα του Αγίου Πνεύματος για τη Θεσσαλονίκη. «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε ανταπόκριση των υπουργείων στο παραπάνω κοινό αίτημα», αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος.

Ακόμη, σημειώνει ότι με βάση την με αρ. πρωτ. Γ/ΕΞ/5485-1/17-6-2016 υπηρεσιακή απάντηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε ερώτημα που έθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η υπ' αριθμ. 22/19777/10-05-2002 Ααπόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης δεν έχει ανακληθεί.

Η συγκεκριμένη απόφαση ορίζει ότι η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του νομού Θεσσαλονίκης.

Ως εκ τούτου, τα παραπάνω καταστήματα, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, θα είναι υποχρεωτικά κλειστά, καταλήγει η ανακοίνωση.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα"

Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε έτοιμος να κάνει ένα βήμα προς την Ε.Ε

Η Ρωσία είναι "έτοιμη να κάνει ένα βήμα" προς τους Ευρωπαίους, δήλωσε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι δεν είναι "εκδικητικός" έπειτα από δύο χρόνια εντάσεων με τους Ευρωπαίους. Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους μιλούσε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ την ώρα που η Ε.Ένωση παρέτεινε επίσημα τις κυρώσεις που της επέβαλε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

"Θυμόμαστε τον τρόπο που ξεκίνησε όλο αυτό. Δεν ήταν η Ρωσία εκείνη που ξεκίνησε την κατάρρευση (των σχέσεών μας), τα προβλήματα, τις κυρώσεις", είπεο πρόεδρος της Ρωσίας. "Όμως, όπως λέμε στη χώρα μας, δεν είμαστε εκδικητικοί και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα βήμα προς τους ευρωπαίους εταίρους μας", πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι αυτό "δεν μπορεί να είναι, εννοείται, μόνο από τη μία κατεύθυνση".

Ενώπιον ενός ακροατηρίου που περιλάμβανε κυρίως τον ιταλό πρωθυπουργό ΜατέοΡέντσι, τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και ξένους επενδυτές, ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε να "αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις ρωσο-ευρωπαϊκές σχέσεις".

"Η ΕΕ, παρά τα προβλήματα που γνώρισαν οι σχέσεις μας, παραμένει ένας οικονομικός και εμπορικός εταίρος-κλειδί για τη Ρωσία", υπογράμμισε. "Δεν είμαστε αδιάφοροι σε αυτό που συμβαίνει στους γείτονές μας, στην ευρωπαϊκή οικονομία", είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ακόμη πως συμφωνεί με τις προτάσεις των ΗΠΑ ένα μέρος της αντιπολίτευσης να ενσωματωθεί στην παρούσα συριακή κυβέρνηση, λέγοντας πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συμφώνησε πως υπάρχει ανάγκη για μια πολιτική διαδικασία. Ο ρώσος πρόεδρος είπε πως το πιο σημαντικό πράγμα για τη Συρία δεν είναι να αποκτήσει ο Άσαντ τον έλεγχο του εδάφους, αλλά να αποκατασταθεί η συνολική εμπιστοσύνη στις αρχές. Σημείωσε επίσης ότι η κατάρρευση της Συρίας είναι αναπόφευκτη, αν τα πράγματα συνεχιστούν ως έχουν, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε έτοιμος να κάνει ένα βήμα προς την Ε.Ε"

Εκλογικός νόμος: Πρόταση Τσίπρα για απλή αναλογική και ψήφο στα 17


Στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους και ενδεχομένως με μειωμένο το πλαφόν εισόδου 3% στη Βουλή, κινείται η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Κατά την τρίωρη συνεδριαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα για το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών και η ψήφος στα 17.

Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα με τους αρχηγούς και από αυτές θα εξαρτηθεί και η λήψη των τελικών αποφάσεων. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει 200 ψήφους για να μπορεί να ισχύει ο νέο εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Πέραν του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση περέστησαν οι Γιάννης Δραγασάκης,Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώργος Κατρούγκαλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Mετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Τσίπρας σε δημοσιογράφους «Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων που διαλύθηκαν τα πάντα. Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν».

«Κατσάδα» στους 53

Επιπλέον, δεν πέρασε ασχολίαστη η παρέμβαση των 53 που προκάλεσε ενόχληση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία προχώρησαν σε συστάσεις.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογικός νόμος: Πρόταση Τσίπρα για απλή αναλογική και ψήφο στα 17 "

Δημοσκόπηση Bridging Europe: Προβάδισμα 5,8 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 5,8 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου «δείχνει» η έρευνα του κέντρου ερευνών Bridging Europe.

Πιο συγκεκριμένα ποσοστό 22,1% συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, 16,3% η ΝΔ, 7,7% η Χρυσή Αυγή, 4,8% το ΠΑΣΟΚ, 7,2% το ΚΚΕ, 3,1% οι ΑΝΕΛ, ενώ 26,6% δηλώνουν αναποφάσιστοι. Εκτός Βουλής το Ποτάμι, η Λαϊκή Ενότητα και η Πλεύση Ελευθερίας.
Σε άλλα ευρήματα της έρευνας, το 47% δεν πιστεύει ότι «θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τη χώρα και την κοινωνία» μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, σε αντίθεση με το 25% που απαντάει «ναι» (ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, 28%, απαντάδει «δεν ξέρω  δεν απαντώ»). Το 51% των ερωτηθέντων απαντάει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «χειρίστηκε καλύτερα την οικονομική κρίση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» ενώ το 26% θεωρεί πώς τη χειρίστηκε χειρότερα και ένα 23% «δεν ξέρει - δεν απαντά» στο ερώτημα αυτό:
Το 69% των ερωτηθένων δηλώνει απογοητευμενο με την αντιπολίτευση ενώ το 43% (γράφημα πάνω δεξιά) θεωρεί ότι η ΝΔ ζητάει πρόωρες εκλογές διότι έχει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Όμως, ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό πιστεύει ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές (77%) ενώ το 58% (γράφημα κάτω δεξιά δεν θεωρεί ότι οι πολιτικοί σχηματισμοί που δημιουργήθηκαν πρόσφατα θα συμβάλουν με φρέσκιες ιδέες στον πολιτικό και δημόσια διάλογο. 
Η ταυτότητα της έρευνας (εδώ ολόκληρη στα αγγλικά):
tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Bridging Europe: Προβάδισμα 5,8 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ"

Αξιολόγηση στην ΕΡΤ ανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς

Σε καυγά εξελίχθηκε η εξ αναβολής συζήτηση της ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτής Στ. Παναγούλη προς τον Υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά σχετικά με την «προνομιακή προβολή συγκεκριμένων Βουλευτών και δημοσιογράφων από τα ιδιωτικά και κρατικά κανάλια». Ο κ. Παναγούλης κατήγγειλε «μαϊμού» πτυχία στην ΕΡΤ προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος τον κάλεσε αν έχει συγκεκριμένα στοιχεία να τα καταθέσει. Παράλληλα, ο κ. Παππάς ανήγγειλε ότι θα υπάρξει για πρώτη φορά διαδικασία αξιολόγησης στην ΕΡΤ. «Στην ΕΡΤ κυκλοφορεί ένα ανέκδοτο: ότι απαγορεύονται οι μπανάνες γιατί θα σηκωθούν όλα τα πτυχία “μαϊμού”», είπε ο κ. Παναγούλης, ενώ κλιμακώνοντας την επίθεση κατά του κ. Παππά, τον οποίο αποκάλεσε «καναλάρχη», τόνισε ότι «παραβιάζεται καθημερινά το Σύνταγμα και από την κρατική τηλεόραση και από τα ιδιωτικά κανάλια» και ότι «είναι αλλοίωση της Δημοκρατίας μια μερίδα καλεσμένων να εξασφαλίζει έδρα από τζάμπα διαφήμιση».

«Δεν το περιμέναμε ποτέ αυτό από μία κυβέρνηση Αριστεράς. Μάλλον διάβασαν τον Μαρξ ανάποδα. Οι κυβερνήσεις Αριστεράς έχουν και ύφος και ήθος», ανέφερε ο κ. Παναγούλης, κατηγορώντας τον κ. Παππά ότι δεν προσερχόταν στην Βουλή να απαντήσει στην ερώτησή του: «Ξέρω που ήσασταν την προηγούμενη Παρασκευή που δεν ήρθατε. Δεν είχατε φόρτο εργασίας που είπατε. Εποπτεύατε τον ελαιοχρωματιστή στα γραφεία σας στη Συγγρού που έχετε με τον Σπίρτζη. Εκεί ήσασταν», του είπε χαρακτηριστικά.

«Φαντάζομαι ότι και ο κ. Παναγούλης διαβάζοντας Μαρξ πέρασε και από τα ψηφοδέλτια της Πολιτικής Άνοιξης», του απάντησε ο κ. Παππάς επισημαίνοντας πως «η ΕΡΤ έχει υποχρέωση να καλύπτει όλα τα κόμματα και το κάνει σε βάρος των ειδήσεων κάποιες φορές». «Προσέξτε μην πάθετε το σύνδρομο των χηνών του Καπιτωλίου», είπε στον κ. Παναγούλη, (οι χήνες είχαν σώσει την Ρώμη ξυπνώντας τους ρωμαίους φρουρούς κατά την αιφνιδιαστική επίθεση των Γαλατών αλλά οι απόγονοι των χηνών το μόνο που έκαναν ήταν να καυχώνται και να επαίρονται για το ένδοξο παρελθόν τους).

Ο κ. Παναγούλης του απάντησε ότι «εκτός από το ότι έχουν διαβάσει τον Μαρξ ανάποδα, έχουν διαβάσει ολόκληρο Μακιαβέλι», τονίζοντας ότι «είχα πάει ως συνεργαζόμενος στην Πολιτική Άνοιξη». «Ρίχνετε λάσπη και λέτε μεγάλα ψέματα», πρόσθεσε, ενώ ο κ. Παππάς αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι «την περασμένη εβδομάδα με είπε Γκαουλάιτερ, να συνεχίσει προσπάθεια να μην γίνει φαιδρός, αλλά αυτό που είπε είναι φαιδρό», σχολίασε ο Ν. Παππάς επισημαίνοντας στον κ. Παναγούλη ότι «απολαμβάνετε τον βουλευτικό μισθό και κάνετε κριτική στο πρόγραμμα που εσείς ψηφίσατε». «Λόγω των εκλογών του Σεπτεμβρίου κάθεστε σε αυτό το έδρανο», του είπε καλώντας τον «να αφήσει τις μεγαλοστομίες».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Αξιολόγηση στην ΕΡΤ ανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς"

Ο δήμαρχος της Πάρου πήρε το κλειδί του ασθενοφόρου για να μην το μεταφέρουν στη Μύκονο [ΒΙΝΤΕΟ]

Δύο μόλις ασθενοφόρα έχει η Πάρος, ωστόσο το ΕΚΑΒ έδωσε εντολή το ένα εξ αυτών να μεταφερθεί στη Μύκονο. Ο δήμαρχος του νησιου Μάρκος Κωβαίος αποφάσισε ότι δεν θα επιτρέψει αυτό να συμβεί, τη στιγμή που η Πάρος έχει τόσο μεγάλη ανάγκη, και ανέλαβε δράση.

Ενώ λοιπόν το ασθενοφόρο βρισκόταν στο λιμάνι της Πάρου περιμένοντας το πλοίο για την Μύκονο, ο δήμαρχος πήρε το κλειδί του οχήματος.

«Πήρα το κλειδί του ασθενοφόρου επειδή ήταν ανένδοτοι οι αρμόδιοι αλλά έπειτα από συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ που βρισκόταν στο λιμάνι, το νέο ασθενοφόρο παραμένει στο νησί μέχρι νεωτέρας» σχολίασε ο δήμαρχος της Πάρου, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1.

Δείτε το βίντεο:


Πήρε τα κλειδιά του ασθενοφόρου για να μη φύγει... από Enikos_gr

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο δήμαρχος της Πάρου πήρε το κλειδί του ασθενοφόρου για να μην το μεταφέρουν στη Μύκονο [ΒΙΝΤΕΟ]"

Εισαγγελική έρευνα για τις δηλώσεις Πολάκη κατά των δικαστικών

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα εις βάρος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, έπειτα από δηλώσεις του για την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης, το βράδυ της Πέμπτης, σε ομιλία του στο Περιστέρι, έκανε λόγο για εξαρτημένους δικαστές, επισημαίνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος τους εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος και του παρόντος.
Τη διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών ανέλαβε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας.
Δείτε το βίντεο:

Παρέμβαση Παυλόπουλου ζήτησαν οι δικαστικοί
Άμεση ήταν η αντίδραση των δικαστών που σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ζήτησαν την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις αναφορές που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
«Οι χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή», ανέφερε η Ένωση.
«Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις. Ζητούμε πλέον την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους Δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους. Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το Δικαστικό Σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών», σημείωσαν επίσης στην ανακοίνωση των Δικαστικών.
Αποστάσεις Παρασκευόπουλου από τον Πολάκη
Αποστάσεις από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, πήρε από τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, ο οποίος τον κάλεσε να πάρει θέση, ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης κι εγώ προσωπικά εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη και το επίπεδο απονομής της και τους δικαστικούς λειτουργούς - τη συντριπτική τους πλειονότητα».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι ναι μεν σέβεται το ατομικό δικαίωμα του καθενός να εκφράζει την άποψή του, ωστόσο, όπως είπε όταν οι καταγγελίες δεν αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα, τότε αποτελούν απλές δηλώσεις.
«Όσα είπε ο κ. Πολάκης δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα. Μου θυμίζει το δάσκαλό μου στη Νομική που έλεγε ότι η περιύβριση έχει σημασία όταν αντανακλά σε συγκεκριμένα πρόσωπα άρα να αποτελεί δυσφήμιση ή περιύβριση αλλιώς αποτελεί μία δήλωση δίχως νόημα ή είναι μία θεσμική κριτική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Πυρά από την αντιπολίτευση
Την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔπροκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τους δικαστές, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει μέσω twitter ότι ο Παύλος Πολάκης πρέπει να πάει φυλακή. «Ο κ.Πολάκης, που όπως απέδειξα με έγγραφα στην Βουλή, πρέπει να πάει φυλακή, προσπαθεί να εκφοβίσει τους Δικαστές! Ο Πρωθυπουργός τί κάνει;», έγραψε συγκεκριμένα.
Την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, αν δεν παραιτηθεί ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης ζήτησε από τονΝίκο Παρασκευόπουλο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νικόλαος Δένδιας, χαρακτηρίζοντας λίγη και γενικόλογη την αντίδραση του υπουργού στα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας για τη δικαιοσύνη.
Για παραλήρημα Πολάκη έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ. «Το νέο παραλήρημα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Πολάκη, αυτή τη φορά εναντίον των δικαστικών λειτουργών, επιτείνει το κλίμα αμφισβήτησης των δημοκρατικών θεσμών» ανέφερε σε σχόλιό της η Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτε λιγότερο από άλλη μία προκλητική, ωμή απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών με ισοπεδωτικές γενικεύσεις και σενάρια, χωρίς στοιχεία, για παραδικαστικό κύκλωμα».
Συγκεκριμένα στοιχεία από τον κ. Πολάκη ζήτησε τοΠοτάμι. «Ο κ. Πολάκης δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι είναι υπουργός. Με το γνωστό ύφος του ψευτόμαγκα συνεχίζει τις καφενειακού τύπου δηλώσεις. Επειδή οι καταγγελίες είναι πολύ βαριές, τον καλούμε να μιλήσει συγκεκριμένα και με στοιχεία», ανέφερε σε σχόλιο του. «Από όσα είπε ο υπουργός προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για την κυβέρνηση: τι κάνει αν σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας, αυτόν της δικαιοσύνης, επικρατεί η ανομία; Πώς την ανέχεται; Τι έχει κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο για την αντιμετώπιση του παραδικαστικού κυκλώματος που καταγγέλλουν οι υπουργοί της; Εκτός κι αν όλα αυτά είναι από τις γνωστές κουβέντες του αέρα, που είναι το αγαπημένο σπορ των υπουργών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.», σημείωσε επίσης.
Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε από την άλλη ότι ο Παύλος Πολάκης  ενδεχομένως και να μην έχει εξ' ολοκλήρου άδικο ο υπουργός: «Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη και καλό είναι οι πολιτικοί να μετράνε τα λόγια τους όταν κρίνουν λειτουργούς της δικαιοσύνης. Ωστόσο και οι δικαστές άνθρωποι είναι και διαπράττουν λάθη. Πολύ πιθανό ο κ. Πολάκης να μην έχει εξ ολοκλήρου άδικο σε όσα ισχυρίζεται και ορθό είναι η δικαιοσύνη να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση των καταγγελιών του».
Αναδίπλωση του Παύλου Πολάκη
Μετά τις αντιδράσεις και την κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα εις βάρος του, που παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο Παύλος Πολάκης προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι τιμά τους δικαστές και τη δικαιοσύνη. 
tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική έρευνα για τις δηλώσεις Πολάκη κατά των δικαστικών"

BMW - Mercedes: Ποινική δίωξη για εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

Ποινική δίωξη σε BMW - Mercedes άσκησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς για λαθρεμπόριο και ξέπλυμα "μαύρου χρήματος", σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «ΑΓΟΡΑ».
Ειδικότερα, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο οικονομικός εισαγγελέας έδωσε παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων των δύο εταιρειών για τα κακουργήματα της λαθρεμπορίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Παράλληλα αναμένεται να επιβληθούν, σε πρώτη φάση, πρόστιμα 66 εκατ. ευρώ και 36 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είναι αρκετά παλιότερη καθώς την είχε φέρει στο φως ο ρ/σ Στο Κόκκινο το 2014, και αφορά στις υποτιμολογήσεις που διενεργούσαν κατά την εισαγωγή των οχημάτων από την Γερμανία την περίοδο 2011 - 2013, αποκομίζοντας συνολικό όφελος 32,6 εκατ. ευρώ. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα επεκταθούν τώρα σε όλες τις εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων.
Οι αντιπροσωπείες εισήγαγαν με πολυτελή μοντέλα αυτοκινήτων από τη Γερμανία στην Ελλάδα με δηλώντας τιμές εισαγωγής κατά πολύ χαμηλότερες από την πραγματική τους αξία με αποτέλεσμα να αποφεύγουν το αντίστοιχο ΦΠΑ και το φόρο πολυτελείας.

Το ιστορικό
Ισχυρές ενδείξεις για εκτεταμένο λαθρεμπόριο κατά την εισαγωγή αυτοκινήτων από την ΒΜW , αλλά και ομολογημένη δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων από την DAIMLER BENZ μητρική της Mercedes,συνθέτουν μεταξύ άλλων το ευρύ φάσμα των έκνομων δραστηριοτήτων των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη η "Φυλή των Φίλων"- σε συνέχεια σχετικού  ρεπορτάζ - απο τον  Στάθη  Σχοινά, τον συνεργάτη του  γερμανικού περιοδικού Σπήγκελ, Θοδωρή Κούβακα και της εφημερίδας; FM VOICE Γιώργο Ανδρή:
"Η υπόθεση της φοροδιαφυγής των BMW και MERCEDES ,για την οποία το ΣΔΟΕ παρέδωσε στη αρμόδια Εφορία πόρισμα για φοροδιαφυγή 200 εκατομμυρίων συν πρόστιμα και προσαυξήσεις ,εν συνόλο 600 εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται να λιμνάζει. Ας σημειωθεί ότι σε τηλεοπτική εκπομπή ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε την ύπαρξη του θέματος υποστηρίζοντας αορίστως ότι το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη".
Tο άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel:

Για το θέμα της πιθανής λαθρεμπορίας απο την ΒΜW γνωστοποιήθηκε και  νέα περίπτωση οχήματος με διαφορετικό αριθμό πλαισίου στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ παραμένει πάντα ανοιχτό το θέμα «εξαφάνισης» 200 και πλέον οχημάτων απο να σύνολο 1.200 που ξεφορτώθηκαν μεν στο Βόλο, όμως εκτελωνίστηκαν περί τα 950. Για το θέμα επι του οποίου είχε διαταχθεί έρευνα από τον εισαγγελέα κατα της διαφθοράς Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ανακοίνωση
Τέλος για το θέμα της δωροδοκίας παρουσιάστηκε έγγραφο του Δικαστηρίου της Κολούμπια των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο η μητρική επιχείρηση της MERCEDES δωροδόκησε αξιωματούχους σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θέμα το οποίο δεν έχει απασχολήσει μέχρι στιγμής τις ελληνικές αρχές.
Η απόφαση του Δικαστηρίου της Κολούμπια

 

Στη σελίδα 3, παράγραφος 7 αναφέρεται οτι κατά τη περίοδο 1998-2008 δωροδοκήθηκαν αξιωματούχοι στην Ελλάδα και ακόμη 21 χώρες ώστε να «εξασφαλιστούν συμβόλαια με κυβερνητικούς πελάτες - government customers- για τον αγορά οχημάτων της Daimler ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ»:
Ο Δημήτρης Γελαλής,υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα φορολογικής πολιτικής, παρουσίασε συνολικά -κατά τη διάρκεια της εκπομπής- το συνολικότερο θέμα της φοροδιαφυγής γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα που πλην των αυτοκινητοβιομηχανιών περιλαμβάνει και τις Χοχτιφ (για την οποία με τελεσίδικη απόφαση του διοικητικού Εφετείου Αθηνών  υπάρχει καταδίκη καταβολής 170 εκατομμυρίων ευρώ για φοροδιαφυγή),την MDIA MARKT,τη SATURN και τη MAN.
"Μετά τις αποκαλύψεις, για το θέμα υπήρξε παρέμβαση του γερμανικού συνδέσμου Βιομηχάνων προς τη Μέρκελ, ενώ τον Νοέμβριο 2013 κατά την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο υπήρξε και συνάντηση Σαμαρά-Σόιμπλε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Mercedes, Βέτσε στο Χιλτον του Βερολίνου συνάντηση για το περιεχόμενο της οποίας δεν μάθαμε ποτέ τίποτα", σημειώνει το "Κόκκινο".
 Αγορά/news247


Διαβάστε Περισσότερα » "BMW - Mercedes: Ποινική δίωξη για εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα"

Tο μεγάλο ραντεβού των ιδιωτικοποιήσεων

To δεύτερο κύμα των κρατικών επιχειρήσεων προς αξιοποίηση – ή προς αποκρατικοποίηση – πρέπει να μεταφερθεί εντός του Σεπτεμβρίου στο νέο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Στη λίστα του Μνημονίου, υπό τον τίτλο «Περιουσιακά στοιχεία προς αξιοποίηση» περιλαμβάνονται συνολικά 19 επιχειρήσεις και ακίνητα του Δημοσίου, εκ των οποίων κάποια έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της πώλησης, κάποια άλλα μεταβιβάζονται ήδη στο Υπερταμείο και για ορισμένα, όπως η ΔΕΗ, το τοπίο παραμένει θολό.

Με βάση την επικαιροποιημένη συμφωνία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τους θεσμούς, μέσα στο επόμενο τρίμηνο η κυβέρνηση και οι δανειστές θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει στο ποια θα είναι η δεύτερη ομάδα επιχειρήσεων του Δημοσίου που θα περάσει στο Υπερταμείο (την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ).

'Ηδη, με την πρώτη ομάδα, μεταφέρονται στο υπερταμείο οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ και ΟΑΚΑ, ενώ θα ακολουθήσουν τα ΕΛΤΑ.

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι έως τον Σεπτέμβριο, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση και μεταβίβαση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων –πέραν των 14 που περνούν στην Fraport – στο Υπερταμείο, ενώ τον ίδιο μήνα θα πρέπει να προκηρύξει και το διαγωνισμό για την παραχώρηση (για 35 χρόνια) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων.

Μέσα στο καλοκαίρι πρέπει επίσης να προχωρήσει η τελική διαδικασία του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ από το Σεπτέμβριο προβλέπεται το άνοιγμα των διαδικασιών για τις στρατηγικές ανάπτυξης και αξιοποίησης της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και της ΔΕΠΑ.

Συνολικά, μέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταρτίσει την πλήρη λίστα και το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο νέο Υπερταμείο, ενώ στο Μνημόνιο επισημαίνεται ότι για οποιαδήποτε εξαίρεση απαιτείται συμφωνία με τους πιστωτές: «Έχει γίνει κατανοητό», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «πως οι εξαιρέσεις από τη συνολική ακίνητη περιουσία και τις κρατικές εταιρείες του Ελληνικού Δημοσίου θα γίνουν σε στέρεες βάσεις και αφού συμφωνηθούν από κοινού από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές».

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Tο μεγάλο ραντεβού των ιδιωτικοποιήσεων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news