facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Κόσμος κάθε ηλικίας στο Σύνταγμα για το «Παραιτηθείτε»

Εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης για τα χαρακτηριστικά, αλλά και για το εάν είναι πολιτικά αχρωμάτιστη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα. Πάνω από 7.000-8.000 συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Άτομα κάθε ηλικίας, άντρες και γυναίκες, ήταν ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Η πλειοψηφία τους άνω των 40 ετών, αρκετοί εκ των οποίων είτε άνεργοι είτε συνταξιούχοι.

Πολλοί ήταν και οι νέοι. Φαίνονταν υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ενώ για αρκετούς η ενδυματολογική τους εμφάνιση έδειχνε ότι διέθεταν χρήματα για αυτό. Κάποιες κυρίες και κοπέλες δεν αποχωρίστηκαν τις ψηλοτάκουνες γόβες τους ή τα ψηλοτάκουνα πέδιλά τους ενώ κάποιες προσήλθαν με ακριβές τσάντες και άλλα αξεσουάρ, όπως ομπρέλες γνωστής ξένης εταιρείας, για να προστατευτούν από τον ήλιο.

Στα συνθήματα συμμετείχαν λίγοι αλλά προσπαθούσαν να φωνάζουν όσο γινόταν περισσότερο για να κάνουν αίσθηση, όπως «Τσίπρα, ντροπή σου, παραιτήσου», «Παραιτηθείτε» αλλά και πιο ευφάνταστα όπως «Τσίπρας - Μαδούρο στο ίδιο μπαλαούρο». Κάποιοι κρατούσαν και πλακάτ, όπως με το σύνθημα «Go Home Tsipras», και άλλα που τα είχαν γράψει με το χέρι και είχαν συνθήματα με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό – εμφανίστηκαν ακόμα και για το «Brexit».

Αίσθηση προκάλεσε ένα πανό με το σύνθημα «Καταστρέφετε τη χώρα, φύγετε τώρα», το ίδιο σύνθημα δηλαδή με το οποίο είχαν εμφανιστεί το 2012 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο προαύλιο της Βουλής.

Οι συγκεντρωμένοι πάντως διαδήλωσαν ειρηνικά, χωρίς ομιλητές και κομματικά λάβαρα, αλλά με ελληνικές σημαίες και κάποιες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, στα μεγάφωνα, εκτός από συνθήματα, ακούγονταν προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να ακουστούν αποδοικιμασίες. Στα αξιοσημείωτα΄συγκαταλέγεται και μια κούκλα Πινόκιο με μορφή που έμοιαζε στον Πρωθυπουργό και την κράδαινε μια κυρία.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση στελέχη και βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία όπως οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι έβγαλαν φωτογραφίες με διαδηλωτές, Θανάσης Πλεύρης κ.ά., αλλά και από το Ποτάμι όπως οι Ιάσων Φωτήλας και Γρηγόρης Ψαριανός. Από το ΠαΣοΚ το παρών έδωσε ο Θανάσης Χειμωνάς, εκ των συνδιοργανωτών, ο οποίος συνομίλησε αρκετά με τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο.

Σε μήνυμά τους στην επίσημη σελίδα του κινήματος στο Facebook οι διοργανωτές ανέφεραν ότι ζήτησαν να αλλάξει ώρα η στάση εργασίας στα μέσα μεταφοράς για να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν νωρίτερα τη συγκέντρωση.

«Παρά το αίτημά μας και τις συνεχείς προσπάθειές μας για να αλλάξει ώρα η ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των Μετρό, Ηλεκτρικού και Τραμ η οποία ανακοινώθηκε ΞΑΦΝΙΚΑ την προηγούμενη εβδομάδα για την Τετάρτη το βράδυ ΑΚΡΙΒΩΣ την ώρα της συγκέντρωσης (και ενώ πρώτα είχαν πατηθεί πάνω από 20,000 διαδικτυακές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος στην σελίδα μας) δεν είχαμε μέχρι τώρα ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα. Αποφασίσαμε λοιπόν για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών και για την ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ τους από και προς την πλατεία Συντάγματος με όλα τα διαθέσιμα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να μεταφέρουμε την ώρα της συγκέντρωσης για λίγο νωρίτερα, δηλαδή στις 18:30 μ.μ» αναφέρουν στο μήνυμά τους.

Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση της διαδικτυακής κίνησης «Παραιτηθείτε» πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στο Λευκό Πύργο.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο σημείο πριν από μια ώρα και κρατούν στα χέρια πλακάτ με κεντρικό σύνθημα το «Παραιτηθείτε» και με τη φράση «ούτε κόμματα, ούτε χρώματα, ούτε συνδικάτα, πολίτες μόνο».

Είχαν στήσει μικροφωνική στο πλακόστρωτο μπροστά στο Λευκό Πύργο, μετέδιδαν μουσική και φώναζαν συνθήματα με τα οποία καλούν σε παραίτηση την κυβέρνηση, στην οποία έβγαζαν συμβολικά «κόκκινη κάρτα», ενώ κατά διαστήματα διαβάστηκαν αποσπάσματα με τα αιτήματα της πρωτοβουλίας.

«…Ζητάμε μείωση της κρατικής σπατάλης, ζητάμε άμεσα μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής μας, ζητάμε δραστική μείωση του ΦΠΑ και των νέων έμμεσων, άμεσων φόρων τους οποίους επιβαρυνόμαστε για τις αυταπάτες των ανεύθυνων κυβερνώντων, λέμε όχι στο διχασμό και στη δημιουργία ψεύτικων εχθρών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, γιατί η θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη...» ήταν μεταξύ των αποσπασμάτων που ακούστηκαν από τα ηχεία.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόσμος κάθε ηλικίας στο Σύνταγμα για το «Παραιτηθείτε»"

Την Πέμπτη σε ψηφοφορία ο αναπτυξιακός νόμος

Στην «επαναλαμβανόμενη επιχειρηματολογία», η οποία υποστηρίζει ότι «όπου κυβερνά η Αριστερά η ανάπτυξη αναστέλλεται και όπου κυβερνά η Δεξιά η ανάπτυξη επιταχύνεται», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, και υποστήριξε ότι η επιχειρηματολογία αυτή δεν στηρίζεται σε κανένα δεδομένο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, «η Δεξιά προβάλλει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας που οδηγεί σε μείωση του κοινωνικού κράτους, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που σημαίνει μείωση των συντάξεων, και τη μείωση του κράτους που σημαίνει περισσότερες αγορές σε τομείς όπως η υγεία η παιδεία οι κατασκευές».

«Οι διαφορές μας», συνέχισε ο κ. Σταθάκης, «είναι δεδομένες και αυτονόητες και εξαιτίας αυτού είναι διαφορετικός και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την κρίση και διαμορφώνουμε την πολιτική μας. Εμείς επιλέξαμε την ισορροπημένη αύξηση εισφορών-φορολογικών εσόδων, περικόψαμε δαπάνες με δίκαιο τρόπο, και το πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν το ηπιότερο δυνατό στις παρούσες συνθήκες. Αυτή η οικονομική πολιτική και το dna της Αριστεράς, σταθεροποιούν την οικονομία και δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για την έξοδο από την κρίση», είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο νέο νόμο, ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι «επιλέξαμε να μη δώσουμε πολλά σε λίγες κατηγορίες επενδύσεων όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν. Κάναμε μια διαφορετική επιλογή και προσανατολίζουμε τους πόρους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την πρωτογενή παραγωγή, την καινοτομία, τις περιφερειακές ανισότητες, με εγγυημένους πόρους που έχουν εγκριθεί προκαταβολικά, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, όπου το κράτος έδινε υποσχέσεις που δε μπορούσε να εκπληρώσει».

Ο αναπτυξιακός νόμος αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία την Πέμπτη, καθώς η Χρυσή Αυγά κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Την Πέμπτη σε ψηφοφορία ο αναπτυξιακός νόμος"

Προειδοποιήσεις ότι τζιχαντιστές ταξιδεύουν προς Γαλλία και Βέλγιο μέσω Ελλάδας

Καθ’ οδόν προς τη Γαλλία και το Βέλγιο βρίσκονται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που σύμφωνα με βελγική εφημερίδα ξεκίνησαν το ταξίδι από τη Συρία πριν από δέκα περίπου ημέρες και πιθανώς να έχουν ήδη φτάσει σε κάποιο ελληνικό νησί μέσω Τουρκίας.

Η εφημερίδα Derniere Heure, που επικαλείται πληροφορίες της βελγικής αντιτρομοκρατικής, αναφέρει ότι ανάμεσα στους πιθανούς στόχους είναι ένα εμπορικό κέντρο, υποκατάστημα αλυσίδας fast food αλλά και αστυνομικοί. 
Οι αρχές του Βελγίου απάντησαν ότι οι στόχοι αυτοί παρακολουθούνται ήδη στενά από αστυνομικές δυνάμεις.
Οι μαχητές αυτοί φαίνεται ότι ταξιδεύουν χωρίς διαβατήρια, εκμεταλλευόμενοι δίκτυα διακινητών. 
Το Βέλγιο ενημέρωσε την γαλλική αντιτρομοκρατική για την νέα αυτή απειλή με σχετικό σημείωμα. Γάλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το ενημερωτικό αυτό εστάλη σε αντιτρομοκρατική και αστυνομικά τμήματα αλλά τόνισε ότι οι γαλλικές αρχές παραμένουν «πολύ επιφυλακτικές». 
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν την πληροφορία και οι Βέλγοι, που σύμφωνα με το δημοσίευμα έλαβαν την προειδοποίηση αυτή μόνο από μια πηγή και δεν έχει επιβεβαιωθεί από αλλού. 
Τόσο η Γαλλία όσο και το Βέλγιο βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μετά από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφός τους. Η τρομοκρατική οργάνωση έχει απειλήσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει και σε νέες επιθέσεις ενώ το τελευταίο διάστημα αναρτώνται στο διαδίκτυο απειλητικά βίντεο εναντίον του Euro 2016. 
«Οι πληροφορίες αυτές δεν αλλάζουν το επίπεδο του συναγερμού του Βελγίου» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του βελγικού κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων Peter Martens. 
Μετά από την επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο επίπεδο τρία από τα τέσσερα συνολικά. 
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποιήσεις ότι τζιχαντιστές ταξιδεύουν προς Γαλλία και Βέλγιο μέσω Ελλάδας"

Εισαγγελική "βόμβα" για δάνεια και εμβάσματα

Με στόχο τα δάνεια που μετατράπηκαν σε εμβάσματα στο εξωτερικό ή ταξίδεψαν μέσω offshore σε φορολογικούς παραδείσους, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης ζητεί από τις τράπεζες αναλυτικά στοιχεία για όλες τις δανειοδοτήσεις άνω των 30 εκ. ευρώ που εγκρίθηκαν τα τελευταία επτά χρόνια σε επιχειρηματίες ή φυσικά πρόσωπα.

Με βάση το υλικό που συγκέντρωσε ο κ. Δραγάτσης από τις λίστες φοροδιαφυγής, στο πλαίσιο της έρευνα που διενεργεί, απέστειλε επιστολή στις τράπεζες να του χορηγήσουν άμεσα όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διαπιστώσει:

- Εάν τα ποσά αυτά δαπανήθηκαν για τους επιχειρηματικούς σκοπούς που συνήφθησαν τα δάνεια
- Εάν μέρος τους ή όλο το ποσό κατέληξε τελικά σε εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματιών οι οποίοι -ενώ διαθέτουν τα χρήματα- δεν αποπληρώνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους. Αν δηλαδή ουσιαστικά υπεξαιρέθηκαν από τους επιχειρηματίες.

Η επιστολή του εισαγγελέα αναφέρει επί λέξει:

«Γραφείο Εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος
Ιωάννη Δραγάτση

Καλείστε να επισυνάψετε σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή αρχείο των δανειοληπτών σας φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από το 2009 έως και σήμερα και με ελάχιστο ποσό 30 εκατ ευρώ.

Στο αρχείο να αναγράφονται όλα τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τους οφειλέτες καθώς και τους νόμιμους εκπροσώπους αν πρόκειται για εταιρίες κατά την περίοδο των πληρωμών αλλά και την τρέχουσα περίοδο. Οι τράπεζες καλείστε εντός 5 ημερών να παράσχετε όλα τα στοιχεία».

Ήδη στα χέρια του εισαγγελέα Δραγάτση βρίσκεται λίστα με τις εταιρείες ή τα φυσικά πρόσωπα με τα μεγαλύτερα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια (τα φυσικά πρόσωπα τα πήραν εκ μέρους εταιρειών) με σκοπό να διαπιστωθεί όχι μόνο εάν έχουν υπεξαιρεθεί χρήματα από τα δάνεια αυτά αλλά και ποιες είναι οι ευθύνες των τραπεζών. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις από τις οποίες προκύπτει ξεκάθαρα η διαφυγή μέρους των δανείων στο εξωτερικό.

Η έρευνα έχει θέσει στο στόχαστρο δάνεια που δόθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο τότε βουλευτής και νυν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Κουρουμπλής.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική "βόμβα" για δάνεια και εμβάσματα"

Εφοριακοί Αττικής: Στοχοποιούνται μικροοφειλέτες ενώ παραγράφονται υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής

Την ουσιαστική κατάργηση των φορολογικών ελέγχων για την έκδοση αποδείξεων, του λεγόμενου δηλαδή προληπτικού ελέγχου, καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ο σύλλογος εργαζομένων στις ΔΥΟ Αττικής και Κυκλάδων. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι μικροοφειλέτες στοχοποιούνται ενώ παράλληλα χιλιάδες μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής οδεύουν προς παραγραφή εξαιτίας της διάλυσης του ΣΔΟΕ.

Η ανακοίνωση:

Αποτελούν πρόκληση για την κοινωνία τα όσα συνεχίζουν να συμβαίνουν στο Υπουργείο Οικονομικών και αφορούν την "προσπάθεια" καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Η ψήφιση στη Βουλή του περιβόητου "κόφτη", ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων στα έσοδα, θα περίμενε κανείς να οδηγήσει στην ένταση των προσπαθειών και κυρίως στην κατεύθυνση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού προς την εντοπισμένη, αλλά τυγχάνουσα επί σειρά ετών ασυλίας, φοροδιαφυγή.

Δυστυχώς όμως, αυτό που συμβαίνει είναι η στοχοποίηση χιλιάδων μικροοφειλετών, οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν χαράτσια και φόρους (που συνήθως δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά τους εισοδήματα), ενώ το δίκτυ ασφαλείας για τους φοροφυγάδες παραμένει και ταυτόχρονα δημιουργούνται συνθήκες περαιτέρω γιγάντωσης του φαινομένου αυτού, κατάσταση την οποία δεν μπορεί να κρύψει καμιά επικοινωνιακή καμπάνια, αντίστοιχη με αυτές που έχουμε ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα παρακάτω παραδείγματα:

Η εγκληματική επιλογή διάλυσης του ΣΔΟΕ, κάθε άλλο παρά τυχαία αποδεικνύεται. Το ΥΠΟΙΚ παρά τις προ μηνών διαβεβαιώσεις του και την κάθετη απόρριψη των τότε καταγγελιών μας, ότι πίσω από την επιλογή αυτή βρίσκονταν οι ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις που χειρίζονταν η συγκεκριμένη υπηρεσία, οδηγεί τις υποθέσεις αυτές σε βέβαιη παραγραφή.

Πρόκειται για χιλιάδες υποθέσεις Μεγάλης Φοροδιαφυγής (ο έλεγχος πολλών εξ αυτών βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο), οι οποίες μετά τη διάλυση του ΣΔΟΕ και τη μεταφορά προσωπικού και αρμοδιοτήτων, παραμένουν στις ντουλάπες μιας υπηρεσίας η οποία δεν έχει πλέον δικαίωμα να κάνει φορολογικό έλεγχο, ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι με το Νομό 4336/2015, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να φέρει νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2015, η οποία θα καθόριζε το μέλλον των υποθέσεων αυτών. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ 8 ΜΗΝΕΣ και οι υποθέσεις αυτές παραμένουν στο "πάγο", χωρίς να έχει δικαίωμα να τις ελέγξει κανείς και να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην παραγραφή στο τέλος του έτους;

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το γεγονός της διάλυσης του προληπτικού ελέγχου και τις τραγελαφικές καταστάσεις που δημιουργούνται μετά την κατάργηση επί της ουσίας των προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων; Γιατί το ΥΠΟΙΚ επιμένει στη διατήρηση ενός νομοθετικού εκτρώματος το οποίο ουσιαστικά προτρέπει στη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και την απόκρυψη εισοδημάτων;

Ποιος αναμένεται να εκδώσει απόδειξη όταν το πρόστιμο που προβλέπεται είναι το 50% του ΦΠΑ που θα πλήρωνε σε περίπτωση έκδοσής της (π.χ. για συναλλαγή αξίας 10 ευρώ στην οποία αντιστοιχεί ΦΠΑ 2,4 ευρώ, το πρόστιμο που θα επιβάλει ο ελεγκτής σε περίπτωση μη έκδοσης είναι 1,2 ευρώ !!!); Ποιο το νόημα πλέον του προληπτικού ελέγχου για επαγγέλματα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, όταν πρακτικά δεν μπορεί ο ελεγκτής να επιβάλει κανένα πρόστιμο, ακόμα και αν εντοπιστεί κάποιος να μην εκδίδει αποδείξεις;

Ποιον κοροϊδεύουν όσοι επενδύουν σε αύξηση των εσόδων λόγω της αύξησης του Τουρισμού, όταν είναι απολύτως βέβαιο ότι οι αποδείξεις στους τουριστικούς προορισμούς θα αποκτήσουν πλέον συλλεκτική αξία;

Για ποια έσοδα μιλάμε όταν ακόμα και η ρύθμιση των 100 δόσεων, στην οποία προσέφυγαν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, ουσιαστικά ακυρώνεται μέσω των πολλαπλών "φίλτρων" που νομοθέτησε η κυβέρνηση προκειμένου να τη διατηρήσει κάποιος, ακόμα και αν ήταν μέχρι τώρα συνεπής;

Δεν γνωρίζουμε αν τα παραπάνω αποτελούν ένδειξη ανικανότητας ή πολιτική επιλογή. Σε κάθε περίπτωση πάντως δημιουργούνται έντονα ερωτηματικά για το αν θέλουν πραγματικά, αυτοί που αποφασίζουν, να αυξηθούν τα έσοδα απ’ τη φοροδιαφυγή. Η νομοθέτηση άλλωστε του "κόφτη" για δαπάνες που σχετίζονται με την υγεία, την παιδεία, τις συντάξεις, τους μισθούς κλπ, δεν είναι τυχαία και η ενεργοποίησή του μάλλον εξυπηρετείται απ’ τη μείωση των εσόδων.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφοριακοί Αττικής: Στοχοποιούνται μικροοφειλέτες ενώ παραγράφονται υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής"

ΤΑΙΠΕΔ: Πουλήθηκαν τα δύο Airbus A340 έναντι 4,2 εκατ. δολαρίων

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, η Turboshaft FZE ανακηρύχτηκε ως προτιμητέος αγοραστής στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των δύο αεροσκαφών Airbus A340-300, υποβάλλοντας προσφορά ύψους 4,2 εκατ. δολαρίων.

Στις 7 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ η αποσφράγιση του φακέλου των οικονομικών προσφορών των εταιρειών (α) Magellan Aviation Services Limited και (β) Turboshaft FZE. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να ελεγχθούν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών και να συνεδριάσει εκ νέου για την κατακύρωση του διαγωνισμού.

Η Turboshaft FZE υπέβαλε την υψηλότερη οικονομική προσφορά και ανακηρύχτηκε ως προτιμητέος αγοραστής, σε συμφωνία με τους όρους και τα προβλεπόμενα της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΑΙΠΕΔ: Πουλήθηκαν τα δύο Airbus A340 έναντι 4,2 εκατ. δολαρίων"

Βαρουφάκης: Προ των πυλών χυδαίες και κτηνώδεις κατασχέσεις σπιτιών

Για έκρηξη στους αριθμούς των αστέγων στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες προειδοποιεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Οι κατασχέσεις θα αρχίσουν τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες και θα είναι ταχείες, χυδαίες και κτηνώδεις. Και το πρόβλημα της αστεγίας στην Ελλάδα θα γίνει ακόμα χειρότερο», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Διεθνή Συνάντηση Περιοδικών Δρόμου.
«Η κυβέρνησή μας παραδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και το αποδέχτηκε. Πήρε πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων από τον φίλο μου υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, που προσπαθούσε να βάλει ένα τέλος σε αυτό, αλλά τώρα λύγισε και εκείνος».
Κατά τον κ. Βαρουφάκη, η διαδικασία που οδηγεί σήμερα σε μια μοντέρνα εκδοχή της αστεγίας αποτελεί «κομμάτι της άρνησης της Ευρώπης ότι υπάρχει οποιαδήποτε ανάγκη να αλλάξουμε την αρχιτεκτονική του οικονομικού συστήματος, ότι χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία σε ισχύ σε μακροοικονομικό επίπεδο, όπως αυτή που εισηγήθηκε ο Ρούσβελτ το 1933».
Αναφερόμενος στις περσινές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι, ως υπουργός Οικονομικών, δεν είχε τη δυνατότητα να αυξήσει τις συντάξεις ή οτιδήποτε άλλο.
«Αντίθετα προσπαθούσα να κόψω όσα περισσότερα μπορούσα, όχι από τις συντάξεις, αλλά από τα έξοδα του κράτους», είπε.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμά πως ο ενδοκυβερνητικός διχασμός οδήγησε σε μία «θεαματική παραίτηση» με αποτέλεσμα «όλες οι ελπίδες να διαψευστούν», προκαλώντας στους Έλληνες πολίες «κατάθλιψη, οικονομική και ψυχολογική, και θυμό».
Το ερώτημα είναι κατά τον κ. Βαρουφάκη πώς μπορεί να μετατραπεί η κατάθλιψη και ο θυμός σε μια πολιτική διαδικασία που μπορεί να αποτελέσει την ελπίδα.
«Πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας στην Ελλάδα. Φοβάμαι και ελπίζω ότι αυτή είναι μια συστημική κρίση σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι μια ελληνική κρίση. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε εδώ στην Ελλάδα να συνασπιστούμε με πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, ώστε να πιέσουμε το πολιτικό σύστημα να παραδώσει μια νέα συμφωνία».
Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι είχε προτείνει τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας», ένα μοντέλο που εφαρμόζει και η Γερμανία από το 2008, που θα χρηματοδοτούνταν από το Δημόσιο «και θα έβγαζε τα βαθιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια χρέους -ή κόκκινα δάνεια όπως τα αποκαλούμε- από τα βιβλία των τραπεζών ώστε να καθαρίζουν τα βιβλία ενεργητικού τους και να τους επιτρέπουν να δανείζουν ξανά πιθανά επικερδείς επιχειρήσεις».Όμως η τρόικα δεν είχε «κανένα απολύτως ενδιαφέρον ούτε να ακούσει τις προτάσεις αυτές», κατέληξε.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Προ των πυλών χυδαίες και κτηνώδεις κατασχέσεις σπιτιών "

Πετάει το «μπαλάκι» στους καθηγητές για προσευχή και παρελάσεις ο Φίλης

Το “μπαλάκι” στους καθηγητές και τους διευθυντές των σχολείων για το θέμα της προσευχής και των παρελάσεων πετά ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Ο υπουργός επανήλθε στο θέμα των θρησκευτικών για την ερχόμενη χρονιά ενώ εκπαιδευτικοί κύκλοι τονίζουν με νόημα οτι άμεσα πρέπει να λυθεί το θέμα των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Θέματα όπως η προσευχή πριν το μάθημα, αλλά και οι παρελάσεις στις εθνικές επετείους, θα αποφασίζονται από την κάθε σχολική κοινότητα , όπως τον Σύλλογο Διδασκόντων, τους Διευθυντές και τους γονείς και δεν θα υπάρχει κεντρικά εκπορευόμενη γραμμή, διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στο ραδιόφωνο “Στο Κόκκινο” . Ο κ. Φίλης μετά τις σχετικές δηλώσεις του σε σχολείο της Κορίνθου διευκρίνισε ότι 'Πρέπει επιτέλους να δοθεί η εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς να αποφασίζουν, είναι μία προσέγγιση που αφορά συνολικά τη λειτουργία του σχολείου”.

Για να τονίσει ότι: “Σήμερα είναι πολύ συγκεντρωτική, πρέπει να εμπιστευτούμε τους εκπαιδευτικούς. Εάν στο ένα σχολείο γίνεται προσευχή και στο άλλο δεν γίνεται, όπως αναρωτήθηκε, ποιο είναι το πρόβλημα;”

Χθες πάντως ο κ. Φίλης είχε πει σε σχολείο της Κορίνθου: “Θέλουμε τα παιδιά να είναι πιο ελεύθερα. Δεν είναι ούτε αμαρτία να πείτε ότι μια μέρα δεν θα ξεκινάτε με πρωινή προσευχή στα σχολεία. Δεν θέλουμε φετφάδες. Όχι στην ομοιομορφία στα σχολεία».

Για τις παρελάσεις ο υπουργός Παιδείας είπε ότι ο ίδιος γονέας είναι και καταλαβαίνει όσους θα ήθελαν να καμαρώσουν τα παιδιά τους αλλά σημείωσε πως δεν ξέρει «τι προσφέρει ο στρατιωτικός σχηματισμός της παρέλασης».

Ο υπουργός είπε ότι στη θέση της παρέλασης θα ήταν πολύ ωραία μια εκδήλωση στην πλατεία με παραδοσιακούς χορούς, και θεατρικά δρώμενα.

Πώς θα λειτουργούν τα δημοτικά σχολεία

Για τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων από τον Σεπτέμβριο, ο κ. Φίλης εξήγησε: «Από την Α' τάξη, σε όλα τα σχολεία της χώρας, τα παιδιά θα διδάσκονται τα μαθήματα της πληροφορικής και των αγγλικών. Επίσης, θα έχουν το μάθημα της θεατρικής αγωγής και τα καλλιτεχνικά. Στην Ε' και την Στ' τάξη θα μπορούν τα παιδιά να κάνουν επιλογή για δεύτερη γλώσσα. Και όλα αυτά σε ένα πρόγραμμα που θα είναι εξάωρο, κάθε μέρα, σε όλη την Ελλάδα, για λόγους παιδαγωγικούς, γιατί πιστεύουμε ότι τα παιδιά δεν μπορούν να είναι επτά ώρες στο σχολείο μέσα, και μάλιστα σε κτίρια που δεν είναι λειτουργικά. Τα μαθήματα θα τελειώνουν 13:15 κάθε μέρα σε όλη την Ελλάδα».

Μιλώντας για το Ολοήμερο, υπογράμμισε: «Σε όλες τις αγροτικές περιοχές θα μπορούν όλα τα παιδιά να συμμετέχουν στο σχολείο έως τις 16:00, και στις αστικές περιοχές θα μπορούν να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο έως τις 16:00 οι γονείς, οι οποίοι είτε εργάζονται και οι δύο είτε είναι άνεργοι και οι δύο είτε είναι ο ένας εργαζόμενος και ο άλλος άνεργος είτε πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες. Δηλαδή, περίπου το 10% από τους 600.000 μαθητές δημοτικών σχολείων, περίπου 60.000 παιδιά συμμετέχουν κάθε χρόνο στο ολοήμερο, αυτό θα γίνει και φέτος».

«Θα πάρουμε χιλιάδες αναπληρωτές»

Αναφορικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό, ο κ. Φίλης τόνισε: «Φέτος θα πάρουμε χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Όμως, αξιοποιούμε το θέμα του ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών. Αυτό θα γίνει. Δεν θα υπάρχουν ωράρια, τα οποία δεν θα είναι αυτά που προβλέπει ο νόμος, σε όλα τα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Φίλης είπε ακόμη: «Δεν θα έχουμε, όπως λέει η ΔΟΕ, 7.000 λιγότερους αναπληρωτές στα δημοτικά σχολεία, αυτά είναι νούμερα για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Θα έχουμε από την πρώτη μέρα δημοτικά, τα οποία θα λειτουργούν με όλο το προσωπικό στη θέση του και με όλα τα βιβλία. Τα βιβλία για τον Σεπτέμβριο έχουν πάει ήδη σε πάρα πολλά σχολεία και θα ολοκληρωθεί η διανομή τους μέσα στον μήνα. Η εκπαίδευση έχει ανάγκη από χιλιάδες αναπληρωτές επί τη βάσει όμως των εκπαιδευτικών αναγκών. Δεν μπορεί το σχολείο να λειτουργεί επί τη βάσει της ικανοποίησης του αιτήματος να βρω δουλειά. Υπάρχουν 110.000 υποψήφιοι αναπληρωτές και παίρνουμε το πολύ 20.000 κάθε χρόνο. Θα υπάρχει αξιοποίηση του προσωπικού και όπου υπάρχουν πλεονάσματα δεν θα κάνουμε προσλήψεις αναπληρωτών».

Για το θέμα, τέλος, που έχει προκύψει με τον μισθό του Ιουνίου για τους αναπληρωτές της χρονιάς που τελειώνει, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, αν και εκτίμησε ότι «θα βρεθεί κάποια λύση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πετάει το «μπαλάκι» στους καθηγητές για προσευχή και παρελάσεις ο Φίλης"

Η Τουρκία ζητάει να αποχωρήσει από το Αιγαίο η νατοϊκή δύναμη

Να σταματήσει η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μετά τη σύνοδο της Βαρσοβίας στις αρχές Ιουλίου, ζήτησε η Τουρκία κατά την σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ ενώ η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της παραμονής της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, η δραστηριότητα της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο έχει οδηγήσει σε μείωση των μεταναστευτικών ροών, γεγονός που δηλώνει ότι η παρουσία πρέπει να συνεχιστεί.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Αμυνας:

«Κατά τη σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η δραστηριότητα στο Αιγαίο. Υπάρχει γενική αποδοχή, ότι η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μεταξύ των ελληνικών νησιών και των ακτών της Μικράς Ασίας, έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, μειώνοντας τις μεταναστευτικές ροές από 5.000-8.000 μετανάστες και πρόσφυγες την ημέρα σε 0-25 μετανάστες και πρόσφυγες, με ορισμένες εξαιρέσεις. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η παρουσία πρέπει να συνεχιστεί.

Από την πλευρά της Τουρκίας υπήρχε η εκτίμηση, σε αντίθεση με όλους τους υπολοίπους συμμάχους, ότι θα πρέπει να σταματήσει η δραστηριότητα μετά τη σύνοδο της Βαρσοβίας. Είναι, λοιπόν, απόλυτα σαφές ότι η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει από την πρώτη στιγμή αυτή τη συμφωνία είχε από τη μία πλευρά το στόχο που επετεύχθη, δηλαδή να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές και από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι σύμμαχοι να έχουν «ιδίοις όμμασι» άποψη για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο, ιδιαίτερα με τις παραβιάσεις, τις παραβάσεις, τις υπερπτήσεις και την εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας ως συμμάχου έναντι ενός άλλου συμμάχου, της Ελλάδας.

Αυτό ισχυροποιεί τις ελληνικές θέσεις και δικαιώνει την Ελλάδα. Ελπίζω, εύχομαι και είμαι σίγουρος ότι η παρουσία θα συνεχιστεί προς όφελος όλης της Ευρώπης, για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές, που ούτως ή άλλως δεν οδηγούν πουθενά. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο.

Όσον αφορά τα θέματα της Μεσογείου, η ελληνική προσπάθεια εδώ και 17 μήνες να χτίσουμε έναν άξονα σταθερότητας με σύμμαχες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία στα βόρεια, αλλά και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία στα νότια, αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδος ως δύναμη σταθερότητας στη Μεσόγειο. Αναβαθμίζει, ακόμα, το ρόλο της Κύπρου, που συμμετέχει σε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία ζητάει να αποχωρήσει από το Αιγαίο η νατοϊκή δύναμη "

Νέο «όχι» της Κομισιόν στην Τουρκία για την κατάργηση της βίζας

Η Τουρκία έχει κάνει «πρόοδο» τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο δεν πληροί ακόμη όλα τα κριτήρια που απαιτούνται προκειμένου να εξαιρεθούν οι Τούρκοι πολίτες από την υποχρέωση να εκδίδουν βίζα για να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν, σύμφωνα με μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η πρόοδος συνεχίστηκε», μετά την προηγούμενη έκθεση της Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου, εκτιμούν οι Βρυξέλλες. Όμως «η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί στον οδικό χάρτη», υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στη νέα έκθεση, η Επιτροπή αναφέρεται και πάλι στον ίδιο κατάλογο των κριτηρίων που μένουν να εφαρμοστούν (επτά σε σύνολο 72). Σε αυτά περιλαμβάνεται η τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου που θεωρείται από τους Ευρωπαίους υπερβολικά ευρύς και απειλητικός για την ελευθερία της έκφρασης.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο «όχι» της Κομισιόν στην Τουρκία για την κατάργηση της βίζας"

20 χρόνια μετά τα Ιμια ο Πάγκαλος αποκαλύπτει: Οι ΗΠΑ θα μπλόκαραν τους πυραύλους μας

Είκοσι χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος αποκάλυψε για πρώτη φορά μια άκρως απόρρητη «λεπτομέρεια» για τον ρόλο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Θ. Πάγκαλος στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, αρκετά χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, ο τότε Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ του εκμυστηρεύτηκε μια μυστική επιχείρηση που είχε μπει σε ισχύ εκείνα τα κρίσιμα 24ωρα.

«Μου λέει "δεν ήταν δύο αμερικανικά πλοία εκεί πέρα;". Λέω "ναι, αυτά παρακολουθούσαν τις κινήσεις των πλοίων της Τουρκίας και της Ελλάδας". "Ναι", μου λέει, "αλλά πέραν αυτού, είχαν ηλεκτρονικά μηχανήματα με τα οποία είχαν διαλύσει τον ηλεκτρονικό ορίζοντα. Δηλαδή, μόλις αποφασίζατε να ρίξετε εσείς ή Τούρκοι ή και οι δύο τους πυραύλους σας θα πήγαιναν όλοι στη θάλασσα"», είπε ο Θ. Πάγκαλος. Με άλλα λόγια, τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη που έπλεαν τον Ιανουάριο του 1996 στην περιοχή των Ιμίων ήταν έτοιμα να μπλοκάρουν ηλεκτρονικά τα οπλικά συστήματα των δύο πλευρών για να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Ο Θ. Πάγκαλος υποστήριξε ακόμη ότι εκλήθη να κάνει διπλωματία με ανύπαρκτο στόλο. «Η δύναμη των Τούρκων ήταν σαφώς υπέρτερη. Υπήρχε συντριπτική υπεροχή της Τουρκίας. Εάν γινόταν το μπραφ, θα κλαίγανε μανούλες από την πλευρά μας», είπε με έμφαση.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "20 χρόνια μετά τα Ιμια ο Πάγκαλος αποκαλύπτει: Οι ΗΠΑ θα μπλόκαραν τους πυραύλους μας "

Καλύπτουν τον ερωτύλο πρέσβη της Βενεζουέλας και κατηγορούν τους δημοσιογράφους

Να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα αναφορικά με τις κατ εξακολούθηση σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνααπό τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας και να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την σχετική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Νικολάς Μαδούρο επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Εγγραφο που διαβιβάστηκε στην Βουλή προς απάντηση ερώτησης βουλευτών της αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων θα συνεχίσει «να επιδεικνύει στο όνομα και προς όφελος των γυναικών και μη πτοούμενη από υποκριτικές ευαισθησίες που μοναδικό στόχο έχουν τη μικροκομματική αντιπαράθεση» μια «πολυπραγμοσύνη» για την κατάργηση των σεξιστικών στερεοτύπων. Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας όπου προΐσταται η  πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Κούβελα επέλεξε να μην αντιδράσει στην αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για τις καταγγελίες των εργαζομένων στην πρεσβεία της Βενεζουέλας.

Στο ίδιο έγγραφο δε, επιχειρείται η αντιστροφή της πραγματικότητας καθώς η κακοποίηση των γυναικών από τον πρέσβη γίνεται «κακοποίηση των γυναικών από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης»!

Διαβάστε την απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών:









Διαβάστε την απάντηση της βουλευτή του Ποταμιού Κατερίνας Μάρκου η οποία είχε λάβει την πρωτοβουλία για την κατάθεση ερώτησης:

«Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τις γυναίκες που γίνονται θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας, αλλά και από την «κακοποίηση» που δέχονται από ορισμένα ΜΜΕ αμφιβόλου ποιότητας, εγκυρότητας και δημοσιογραφικής ηθικής για πολιτικές σκοπιμότητες. Σε σκηνικά που στήνονται, προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλους στόχους εμείς δεν συμμετέχουμε» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ η κυρία Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι) με πρωτοβουλία της οποίας είχε κατατεθεί η σχετική ερώτηση δηλώνει: «Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δεν σπατάλησε ούτε ένα δελτίο τύπου για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών υπαλλήλων της Πρεσβείας της Βενεζουέλας.  Προφανώς, το θεώρησε λιγότερο σημαντικό από τη γνωστή πασχαλινή διαφήμιση για την οποία εξέδωσε δύο δελτία. Σήμερα, με μια απάντηση - μνημείο υπεκφυγής και αυτοπροβολής, χαρακτηρίζει «σκηνικά που στήνονται» τις καταγγελίες, μιλώντας για «υποκριτικές ευαισθησίες που στόχο έχουν τη μικροκομματική αντιπαράθεση» και εκτοξεύοντας κατηγορίες κατά των ΜΜΕ που έδωσαν βήμα στις γυναίκες αυτές. Καλό είναι να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες, και ιδιαιτέρως οι γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει παρενόχληση και βία, ποια είναι η αντίληψη της Γενικής Γραμματείας για όσους καταγγέλλουν περιστατικά παρενόχλησης, όπως έκαναν οι 70 βουλευτές της αντιπολίτευσης».


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Καλύπτουν τον ερωτύλο πρέσβη της Βενεζουέλας και κατηγορούν τους δημοσιογράφους"

Βουλή: Επεισοδιακή αναβολή της ακρόασης Τσατάνη από την Επιτροπή Θεσμών

Χρειάστηκαν σχεδόν δυο ολόκληρες ώρες για να αποφανθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής  επί του νέου αιτήματος που υπέβαλλε η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη να παραστούν κατά την ακρόασή της οι δικηγόροι της αλλά όχι ως νομικοί παραστάτες της, αλλά ως «ειδικοί βοηθητικοί επιστήμονες». Σημειώνεται ότι αρχικώς η κυρία Τσατάνη είχε αρνηθεί να προσέλθει, στην συνέχεια ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών να πάνε εκείνα στο γραφείο της και ακολούθως δια του δικηγόρου της Θ. Σοφού ζήτησε να παραστούν κατά την ακρόασή της οι νομικοί της παραστάτες, αίτημα το οποίο βάσει του Κανονισμού της Βουλής δεν έγινε δεκτό από κανέναν.

Ωστόσο, μετά από παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλου, αλλά και βουλευτών της ΝΔ όπως ο Μ. Βορίδης, ο Ι. Τραγάκης, ο Χ. Αθανασίου και ο Κ. Τζαβάρας, καθώς και του βουλευτή του Ποταμιού Σπ. Λυκούδη, προτάθηκε να δοθεί στους δικηγόρους της η δυνατότητα να παραστούν κατά την διαδικασία ακρόασης όχι όμως ως συνήγοροί της αλλά ως συνεργάτες της ώστε να την υποβοηθούν εάν χρειαστεί να προσκομίσει ή να επικαλεστεί κάποιο έγγραφο. Η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι το έγγραφο αίτημα που υπέβαλλε ο κ. Σοφός είναι ξεκάθαρο (αίτημα παραστάσεως μετά δικηγόρου) και ως εκ τούτου η ίδια δεν μπορεί να επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα νέο προηγούμενο στις διαδικασίες της Επιτροπής.
«Μα είναι συνήγοροι. Δεν μπορούν να αλλάξουν τώρα ιδιότητα», είπε στους βουλευτές που επέμεναν να τους δοθεί η δυνατότητα να παραστούν ως απλοί συνεργάτες της εισαγγελέως. «Αν αισθάνεται ότι θέλει να επικουρηθεί από οποιοδήποτε πρόσωπο νομίζει ας το επιτρέψουμε. Δεν θα υποδείξω εγώ ποιο πρόσωπο αισθάνεται ότι είναι κατάλληλο. Αν θέλει να βοηθηθεί στην κατάθεσή της δεν έχουμε κανένα λόγο να δυστροπήσουμε», είπε ο κ. Βορίδης. Ωστόσο, η κυρία Χριστοδουλοπούλου επέμεινε ότι η κυρία Τσατάνη «είχε αρχικώς αρνηθεί, μετά μας είπε να πάμε στο Θέμιδος Μέλαθρον και μετά μας είπε ότι θα έρθει με τον δικηγόρο της». «Υπάρχει μια κλιμάκωση», σημείωσε, τονίζοντας ότι «εδώ ανοίγει ένα καινούργιο ζήτημα το οποίο εγώ δεν θέλω να λύσω παρεμπιπτόντως». Και ζήτησε «αν θέλουν να κάνουν νέο αίτημα για να έρθουν σε άλλη συνεδρίαση ως συνεργάτες».
Κληθείσα η κυρία Τσατάνη να τοποθετηθεί υπογράμμισε ότι «δεν ήρθα να προασπίσω κάποιοι στοιχείο της δικής μου προσωπικότητας αλλά της ιδιότητας που φέρω, τον ρόλο μου και το κύρος της Δικαιοσύνης». «Ήρθα για να προασπίσω το θεσμικό μου κύρος και τον ρόλο μου», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι «δεν διακατέχομαι από αρνητικά συναισθήματα προς εσάς». «Είμαι στην διάθεση της επιτροπής και δεν είμαι αρνητική», είπε για την ακρόασή της. Ανέφερε δε ότι δεν έχει υποστηρίξει άποψη περί της μη ισοτιμίας των τριών εξουσιών, αλλά, όπως τόνισε, «η Δικαιοσύνη θα πρέπει να απολαμβάνει μιας κάποιας τιμής». Έτσι, αιτιολόγησε την θέση της ότι «θα το θεωρούσα ιδιαίτερη τιμή να μεταβείτε στο ναό της Θέμιδος». Επικαλέστηκε όμως και έναν ακόμα λόγο ζητώντας μάλιστα να μην υπάρχει τηλεοπτική προβολή του προσώπου της: «Έχω και το ειδικό καθήκον να προίσταμαι υποθέσεων τρομοκρατίας», είπε η κυρία Τσατάνη και «για λόγους προσωπικής ασφάλειας θα μπορούσε η επιτροπή να προβλέψει να μην έχω την παρατεταμένη τηλεοπτική και διαδικτυακή κάλυψη του προσώπου μου». «Για αυτό σας είπα να έρθετε στο γραφείο μου», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι «έρχομαι ως εκπρόσωπος της Δικαιοσύνης και όχι ως άτομο». Μετέτρεψε δε το αίτημά της για την παρουσία των δικηγόρων της λέγοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η παρουσία τους θα είναι για συνακρόαση», αλλά «επειδή είναι πάρα πολλά τα έγγραφα και η ταξινόμησή τους είναι δύσκολη θα τους χρειαστώ ως ειδικούς βοηθητικούς επιστήμονες». «Δεν τους κάλεσα ως δικηγόρους.  Δεν είμαι εγώ η ύποπτη. Αλλά έχω την πρακτική τους ανάγκη», επισήμανε η κυρία Τσατάνη.
Αίσθηση προκάλεσε πάντως η αναφορά της κυρίας Χριστοδουλοπούλου ότι μετά από τηλεφώνημα που έκανε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλοδιαπιστώθηκε ότι η κυρία Τσατάνη δεν προίσταται των υποθέσεων τρομοκρατίας αλλά ότι «υπεύθυνος εισαγγελέας Εφετών είναι ο κ. Τζαβέλας». Τελικώς, η Επιτροπή αποφάσισε να της ζητήσει να υποβάλλει εγγράφως το νέο αίτημά της για την παρουσία συνεργάτη της και να την ξανακαλέσει για να καταθέσει όσα έχει υποστηρίξει περί παρέμβασης στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο.
tovima


Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Επεισοδιακή αναβολή της ακρόασης Τσατάνη από την Επιτροπή Θεσμών"

Την ικανοποίηση των αιτημάτων των σπουδαστών των ΙΕΚ αποφάσισε ο ΟΑΕΔ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ συνεδρίασε για το θέμα "Σπουδαστές των ΙΕΚ και ιδιότητα ανέργου" και αποφάσισε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών των ΙΕΚ.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα οι εγγεγραμμένοι σπουδαστές στα ΙΕΚ χάνουν την ιδιότητα του ανέργου κατά τη διάρκεια φοίτησής τους, οι επιδοτούμενοι άνεργοι σταματούν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας με ταυτόχρονη διακοπή της κάρτας ανεργίας, η κάρτα ανεργίας διακόπτεται και στους μη επιδοτούμενους ανέργους, με αποτέλεσμα να μηδενίζεται η προηγούμενη περίοδος ανεργίας. Οι εργαζόμενοι σπουδαστές, σε περίπτωση που διακοπεί η εργασιακή τους σχέση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και δικαιούνται επίδομα ανεργίας, αυτό δεν τους καταβάλλεται.

Με την απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ πλέον θα ισχύουν τα εξής:

* Οι επιδοτούμενοι άνεργοι συνεχίζουν να διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου κατά τη διάρκεια των σπουδών τους κι εφόσον δεν έχει λήξει η επιδότησή τους. Ως εκ τούτου, συνεχίζεται η καταβολή του επιδόματος τακτικής ανεργίας.

* Οι εργαζόμενοι σπουδαστές, των οποίων λύεται ή λήγει η σχέση εργασίας κατά τη διάρκεια της κατάρτισής τους, δικαιούνται τακτική επιδότηση ανεργίας, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Στην περίπτωση αυτή, διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου μέχρι τη λήξη της επιδότησης.

* Οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, προς το παρόν, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων, χωρίς να υπολογίζεται η διάρκεια των σπουδών τους στο χρόνο ανεργίας. Θα διερευνηθεί η ανάγκη περαιτέρω ρύθμισης του θέματος των μη επιδοτούμενων ανέργων σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επιπλέον, για τους επιδοτούμενους ανέργους που παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης, το Δ.Σ. αποφάσισε ότι ο χρόνος κατάρτισης λογίζεται ως χρόνος ανεργίας.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Την ικανοποίηση των αιτημάτων των σπουδαστών των ΙΕΚ αποφάσισε ο ΟΑΕΔ"

Στουρνάρας: Κίνδυνος για την οικονομία οι υπερβολικοί φόροι

Καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από την υπερβολική έμφαση στις αυξήσεις φόρων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης σημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2015 – 2016, που υπέβαλε την Τετάρτη στον Πρόεδρο της Βουλής.

«Μια μεγαλύτερη του αναμενομένου υφεσιακή επίπτωση του αυξημένου φορολογικού βάρους θα είχε ως δευτερογενή επίδραση την απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων για τα έσοδα» γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα.

Παράλληλα τονίζει ότι «τυχόν καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα περιορίσει την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση».

Προειδοποιεί ακόμα ότι «τυχόν επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και το εμπόριο, επιβραδύνοντας την ανάκαμψη της οικονομίας».

Επανέρχεται, ακόμα στο θέμα μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας στην έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι σενάρια που εξέτασε η κεντρική Τράπεζα δείχνουν ότι η βιωσιμότητα χρέους είναι επιτεύξιμη και με 2% του ΑΕΠ τελικό πρωτογενές πλεόνασμα και μια μάλλον ήπια ανακούφιση χρέους που δεν επιβάλλει ζημιές στους δανειστές. Αυτή θα αφορά την επέκταση των λήξεων κατά 20 χρόνια και την κεφαλαιοποίηση αναβαλλόμενων τόκων σε ισόποσες δόσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών. Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης με παρεμβάσεις του έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει ως “μη ρεαλιστικό και κοινωνικά ανέφικτο” τον στόχο να απαιτείται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και έπειτα. Για την ΤτΕ χρειάζεται «ένα πιο ισορροπημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση της φορολόγησης, ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων και συνεισφορά σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης».

Το εισαγωγικό σημείωμα του κ. Στουρνάρα στην έκθεση έχει ως εξής:

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης επιδρά θετικά στο κλίμα εμπιστοσύνης και ενισχύει τις προοπτικές ανάκαμψης

Η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, µε την οποία αναγνωρίζεται η επίτευξη συµφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιµακίων και τίθενται στέρεες βάσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, είναι ένα σηµαντικό βήµα στην πορεία εφαρµογής του τρέχοντος προγράµµατος. Η απόφαση αυτή έχει άµεσα και έµµεσα οφέλη, όπως:

Την τµηµατική εκταµίευση δόσεων ύψους 10,3 δισεκ. ευρώ έως το φθινόπωρο του 2016, εκ των οποίων 6,8 δισεκ. ευρώ αφορούν κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του δηµόσιου χρέους, ενώ ποσό 3,5 δισεκ. ευρώ θα διατεθεί για την εκκαθάριση µέρους των ληξιπρόθεσµων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης. Η εξέλιξη αυτή εκτιµάται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ρευστότητα και την οικονοµική δραστηριότητα το β’ εξάµηνο του 2016.

Την αναµενόµενη απόφαση του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΕΚΤ για την επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστηµα εξασφαλίσεις (“waiver”), γεγονός που θα επιτρέψει την πιο φθηνή χρηµατοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τη δυνατότητα συµµετοχής και των ελληνικών κρατικών οµολόγων στο πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστηµα εξασφαλίσεις και η συνεπαγόµενη πιο φθηνή αναχρηµατοδότηση των τραπεζών, σε συνδυασµό µε τη συµµετοχή των ελληνικών κρατικών οµολόγων στις παρεµβάσεις ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιµάται ότι θα έχουν σηµαντική θετική επίδραση στα αποτελέσµατα των τραπεζών, δυνητικού ύψους περί τα 400 µε 500 εκατοµµύρια ευρώ. Τα έµµεσα οφέλη όµως, όπως για παράδειγµα η αναβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού ∆ηµοσίου και των ελληνικών τραπεζών, αναµένεται να είναι σηµαντικά υψηλότερα.

Τη βάσιµη προοπτική ότι οι αποδόσεις των οµολόγων του Ελληνικού ∆ηµοσίου και των οµολογιακών τίτλων που έχουν εκδώσει ελληνικές επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά θα αποκλιµακωθούν µε γοργό ρυθµό, όπως έχει αρχίσει να συµβαίνει.

Τα παραπάνω αναµένεται να ενθαρρύνουν την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστηµα, η οποία θα επιτρέψει τη χαλάρωση και τελικά άρση των κεφαλαιακών περιορισµών. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασµό µε την αποτελεσµατικότερη διαχείριση των µη εξυπηρετούµενων δανείων, θα συµβάλει στην υποχώρηση του κόστους δανεισµού και θα αυξήσει σταδιακά την πιστοδοτική ικανότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυµάτων, µε ευνοϊκές επιδράσεις στη χρηµατοδότηση και κατ’ επέκταση στο ρυθµό ανάπτυξης της ελλη- νικής οικονοµίας.

Γενικά, η θετική αξιολόγηση κρίνεται ότι θα λειτουργήσει ευνοϊκά για την ελληνική οικονοµία, καθώς θα ενισχύσει την εµπιστοσύνη και θα άρει την αβεβαιότητα που επιβάρυνε το κλίµα και ανέστειλε επενδυτικές αποφάσεις. Τώρα πλέον επείγει ο προσανατολισµός της οικονοµικής πολιτικής προς τις µεταρρυθµίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα αντισταθµίσουν τις υφεσιακές επιπτώσεις της υψηλής φορολογίας. Και αυτό διότι, αν δεν επιτύχουµε σύντοµα θετικούς και αυξανόµενους ρυθµούς µεταβολής του ΑΕΠ, θα δυσχερανθεί σηµαντικά η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί και θα αποδυναµωθούν οι θετικές επιδράσεις.

Διστακτικές οι αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης συνοδεύεται και από τη δέσµευση των εταίρων για την ανάληψη δράσεων µε σκοπό την ελάφρυνση του δηµόσιου χρέους. Η ανακοίνωση του Eurogroup στις 25 Μαΐου περιγράφει το χρονοδιάγραµµα και το γενικό περίγραµµα των παρεµβάσεων που, εφόσον κριθεί αναγκαίο να ενεργοποιηθούν, θα έχουν ως αποτέλεσµα τη βελτίωση της διαχειρισιµότητας των ετήσιων χρηµατοδοτικών αναγκών του Δημοσίου, δηλαδή θα τις διατηρήσουν κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά κατ’ αρχάς ότι η βούληση των εταίρων να προχωρήσουν στην ελάφρυνση του χρέους ενισχύει την εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, τα μέτρα που περιλαμβάνει η ανακοίνωση του Eurogroup δεν έχουν ακόμη εξειδικευθεί και ποσοτικοποιηθεί, ενώ από το χρονοδιάγραμμα δράσεων που ανακοινώθηκε δεν διαφαίνεται μια αποφασιστική και εμπροσθοβαρής ρύθμιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Συνεπώς, το πρόβλημα του δημόσιου χρέους δεν αντιμετωπίζεται σήμερα στο πλαίσιο της ευνοϊκής διεθνούς συγκυρίας των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων, αλλά μετατίθεται για επανεξέταση μετά το τέλος του προγράμματος. Οι οριστικές αποφάσεις για το χρέος υπόκεινται, πρώτον, στη θετική συνολική αξιολόγηση του προγράμματος και, δεύτερον, στα πορίσματα μιας νέας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα γίνει το 2018.

Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους είναι εφικτή ακόμη και με μείωση του μεσοπρόθεσμου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα

Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για άμεσες ενέργειες ελάφρυνσης του χρέους. Πρώτον, τα επιτόκια παγκοσμίως βρίσκονται σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα και η καμπύλη τους έχει σχετικά περιορισμένη κλίση, πράγμα που σημαίνει ότι, με το ίδιο κόστος, η τυχόν ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να είναι επωφελέστερη για την Ελλάδα αν γίνει σήμερα παρά μετά από μερικά χρόνια, όταν τα επιτόκια παγκοσμίως ενδεχομένως θα είναι υψηλότερα. Δεύτερον, η ελάφρυνση του χρέους, εάν εφαρμοστεί τώρα, θα συμβάλει στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς τη χώρα, με αποτέλεσμα μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου, μείωση του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και ενίσχυση των επενδύσεων και των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τα εύλογα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, (α) μετάθεση των λήξεων, (β) διαχρονική εξομάλυνση των πληρωμών τόκων, (γ) επανέναρξη της απόδοσης των κερδών της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος από τα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMP) και (δ) ανταλλαγή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάζεται στην παρούσα έκθεση, τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να συνοδευθούν και από ελάφρυνση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου. Συγκεκριμένα, ο τελικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης από 3,5% του ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί σε 2% του ΑΕΠ μετά το 2018, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Άλλωστε, η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι ελάχιστες χώρες μπόρεσαν να διατηρήσουν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως απαιτείται στην περίπτωση της Ελλάδος από το 2018 και μετά.

Σενάρια βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους που επεξεργάστηκαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος υποδηλώνουν ότι πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά είναι συνεπή με βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, αρκεί (α) να μετατεθούν περαιτέρω οι λήξεις των δανείων κατά 20 έτη και (β) να εξομαλυνθούν οι πληρωμές των τόκων που μεταφέρονται και κεφαλαιοποιούνται σε μια περίοδο 20 ετών.

Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση χαμηλότερων δημοσιονομικών στόχων θα δώσει τη δυνατότητα για μείωση της φορολογίας, που σήμερα είναι υψηλή. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ηπιότερες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και κατ’ επέκταση υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα, γεγονός που θα καταστήσει ταχύτερη την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

Προοπτικές ανάκαμψης το β΄ εξάμηνο του 2016, οι κίνδυνοι όμως παραμένουν

Τους πρώτους μήνες του 2016 η οικονομική δραστηριότητα επηρεάστηκε αρνητικά από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων αλλά και από τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, η οποία αρχικά αναμενόταν να ολοκληρωθεί το δ΄ τρίμηνο του 2015. Αυτό συνέβαλε στο πάγωμα της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, δυσχέρανε την ταμειακή διαχείριση, οδήγησε σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και αναζωπύρωσε την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας. Τα παραπάνω, μαζί με την αρνητική μεταφερόμενη επίδραση από το 2015, οδήγησαν στην κάμψη του ΑΕΠ για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, η οικονομική δραστηριότητα κινήθηκε πτωτικά το α’ τρίμηνο του 2016, τόσο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους (-1,4%) όσο και έναντι του προηγούμενου τριμήνου (-0,5%).

Όπως αναλύεται στην παρούσα έκθεση, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αναμένεται να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην ενίσχυση της ρευστότητας και να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για το σύνολο του 2016 προβλέπεται οριακά αρνητικός ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ -0,3%, καθώς αναμένονται, στο γ΄ και το δ΄ τρίμηνο, θετικοί ρυθμοί μεταβολής που θα αντισταθμίσουν εν μέρει το αρνητικό αποτέλεσμα του α’ εξαμήνου του έτους.

Ωστόσο οι κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος συνδέεται με την υπερβολική, κατά την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος, έμφαση στις αυξήσεις φόρων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2016-2018. Μια μεγαλύτερη του αναμενομένου υφεσιακή επίπτωση του αυξημένου φορολογικού βάρους θα είχε ως δευτερογενή επίδραση την απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων για τα έσοδα.

Επιπλέον, τυχόν καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα περιορίσει την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση. Επίσης, τυχόν επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και το εμπόριο, επιβραδύνοντας την ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι και αβεβαιότητες όσον αφορά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι μπορούν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Προοπτικές βελτίωσης της ρευστότητας εξαιτίας της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και των πρωτοβουλιών της ΕΚΤ για αποτροπή του κινδύνου αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προοιωνίζεται περιορισμό της εναπομένουσας αβεβαιότητας. Σε συνδυασμό με την αναμενόμενη έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση και την παγίωση συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης, καθώς η προώθηση προσαρμογών και μεταρρυθμίσεων θα αποδίδει καρπούς, ο περιορισμός της αβεβαιότητας αναμένεται να οδηγήσει σε επιστροφή αποταμιεύσεων στις τράπεζες στην Ελλάδα και διεύρυνση της πρόσβασης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και εύρωστων εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει το έναυσμα ώστε τα χρεόγραφα του Ελληνικού Δημοσίου να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις ανοικτής αγοράς, μέσω των οποίων το Ευρωσύστημα παρέχει χρηματοδότηση στις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Μέχρι πρόσφατα, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα συμμετείχαν στις συνήθεις πράξεις νομισματικής πολιτικής και σε στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος, αν και οι διαθέσιμες σε αυτά εξασφαλίσεις που γίνονται αποδεκτές ως ενέχυρο, σύμφωνα με το πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, ήταν σχετικά περιορισμένες και αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF). Μάλιστα, μόλις τον Απρίλιο του 2016 επετράπη η πώληση στο Ευρωσύστημα ομολόγων τα οποία το EFSF είχε εκδώσει και εισφέρει κατά το παρελθόν προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών.

Τα μέτρα χαλάρωσης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής που έχουν ληφθεί από το 2014 και έπειτα συνέβαλαν σε αύξηση της ροής δανειακών πόρων από τις τράπεζες προς την πραγματική οικονομία στη ζώνη του ευρώ και σε γενική βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης στη Νομισματική Ένωση, καθώς και σε υποτίμηση της σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, ενισχύοντας έτσι τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της Νομισματικής Ένωσης, και άρα τη συνολική δαπάνη στη ζώνη του ευρώ, και περιορίζοντας τις καθοδικές πιέσεις στις εγχώριες τιμές.

Παρ’ όλα αυτά, η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη παραμένει ακόμη εύθραυστη. Βεβαίως, η ετοιμότητα του Ευρωσυστήματος να υιοθετήσει κατάλληλα συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής απέτρεψε τα χειρότερα, όπως άλλωστε προκύπτει και από την ενίσχυση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2016. Ωστόσο, εξαιτίας των διαδοχικών μειώσεων των διεθνών τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ο ρυθμός πληθωρισμού απέχει σημαντικά από το μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, όπως απαιτείται προκειμένου να εδραιωθεί η σταθερότητα των τιμών, ενώ και ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Προκειμένου να αντισταθμιστούν οι δυσμενείς συνέπειες της χειροτέρευσης του εξωτερικού περιβάλλοντος για την πρόοδο όσον αφορά την επιστροφή της ζώνης του ευρώ στη σταθερότητα των τιμών, το Μάρτιο του 2016, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μείωσε εκ νέου τα βασικά επιτόκια. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης διαμορφώθηκε για πρώτη φορά στο μηδέν και το επιτόκιο στην πάγια διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων έφθασε στις 40 μονάδες βάσης κάτω από το μηδέν. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επίσης προχώρησε σε περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος αγοράς τίτλων. Πρώτον, το ύψος των μηνιαίων αγορών χρεογράφων, από εκδότες στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα, εκ μέρους του Ευρωσυστήματος, αυξήθηκε από 60 σε 80 δισεκ. ευρώ. Δεύτερον, το πρόγραμμα διευρύνθηκε με την υπαγωγή σε αυτό και χρεογράφων με εναπομένουσα διάρκεια από 6 μήνες έως 30 χρόνια τα οποία έχουν εκδώσει μη τραπεζικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στη ζώνη του ευρώ. Τρίτον, αυξήθηκε το ανώτατο όριο από 33% σε 50% της αξίας (ανά εκδότη και ανά έκδοση) των τίτλων διεθνών οργανισμών και πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών που μπορεί να αποκτήσει στο χαρτοφυλάκιό του το Ευρωσύστημα μέσω του προγράμματος αγοράς τίτλων ή άλλων συναλλαγών.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δρομολόγησε νέα σειρά τεσσάρων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, προς διεξαγωγή σε αποκεντρωμένη βάση από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες κατά την περίοδο Ιουνίου 2016-Μαρτίου 2017. Συμμετέχοντας στις πράξεις αυτές, οι αντισυμβαλλόμενοι του Ευρωσυστήματος (κατά κύριο λόγο οι εμπορικές τράπεζες) είναι δυνατόν να αντλήσουν χρηματοδότηση για μια τετραετία με μηδενικό ή αρνητικό επιτόκιο.

Επί του παρόντος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις των τιμών και, όπως έχει δηλώσει παλαιότερα, είναι διατεθειμένο να χρησιμοποιήσει και άλλα μέσα νομισματικής πολιτικής που θα είναι σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΚΤ, προκειμένου να βελτιώσει τις προοπτικές για επιστροφή του ρυθμού πληθωρισμού στη Νομισματική Ένωση λίγο κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος είναι το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Η ριζική αντιμετώπισή του, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και την αναμενόμενη αύξηση της ρευστότητας, κατόπιν της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, θα ενισχύσει την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να στηρίξουν με χρηματοδότηση την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Πράγματι, το 2015 κατέστη αναγκαία σημαντική αύξηση των προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου, με συνέπεια οι ζημίες των ελληνικών τραπεζών να διευρυνθούν και να φθάσουν τα 9 δισεκ. ευρώ. Η ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων χειροτέρευσε, ώστε το μερίδιο των συνολικών ανοιγμάτων που χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα να φθάσει το 44,2% το Δεκέμβριο του 2015 από 39,9% το Δεκέμβριο του 2014. Το εν λόγω ποσοστό, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, αυξήθηκε περαιτέρω σε 45,2% το Μάρτιο του 2016, ωστόσο η μεταβολή αυτή οφείλεται ουσιαστικά στη μείωση του παρονομαστή, καθώς η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων δείχνει σημάδια εξασθένησης.

Είναι ενθαρρυντικό πάντως ότι το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις συσσωρευμένες προβλέψεις υπερβαίνει ελαφρά το 50%, ενώ οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας συνολικά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, κατόπιν της ανακεφαλαιοποίησης, αυξήθηκαν πάνω από 16% το 2015.

Εξάλλου, έχουν εισαχθεί πρόσφατα πολλές βελτιώσεις στο θεσμικό περιβάλλον που προάγουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση εκ μέρους των τραπεζών των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού. Συγκεκριμένα, έχουν υιοθετηθεί σημαντικά νομοθετήματα με αντικείμενο την επιτάχυνση της αναγκαστικής εκτέλεσης και γενικότερα των διαδικασιών στα δικαστήρια, τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς και την απλοποίηση της εξυγίανσης και της ειδικής εκκαθάρισης των επιχειρήσεων.

Εκτιμάται ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές τομές όσον αφορά τη δομή του ελληνικού τραπεζικού τομέα και την αναδιάταξη των εγχώριων τραπεζών. Ειδικότερα, είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν σύντομα:

- Η ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη), ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να εμπλουτιστεί η τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση επισφαλών δανείων.

- Η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ταχείας, αποτελεσματικής και διαφανούς ρύθμισης χρεών προς ιδιώτες και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου.

- Η βελτίωση των υποδομών της δικαιοσύνης και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας των δικαστών.

- Η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές.

- Η εισαγωγή διατάξεων που εξασφαλίζουν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, ιδίως όσον αφορά την τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας και την εφαρμογή πλαισίου στοχοθέτησης και παρακολούθησης της στρατηγικής διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα όμως, απαιτούνται μια πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πλευρά των τραπεζών μέσω μεγαλύτερης έμφασης σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων, καθώς και έμφαση στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμη η επίτευξη των στόχων της ταχείας μείωσης του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, οι οποίοι θα συμφωνηθούν από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Βασικές προϋποθέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη

Με βάση τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας και τις αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις της πρώτης αξιολόγησης, είναι βάσιμο να προβλεφθεί ότι πλησιάζει το τέλος της ύφεσης και ότι στα τέλη του 2016 θα καταγραφούν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης. Για να μετατραπεί όμως η ανάκαμψη αυτή σε βιώσιμη και ταχεία ανάπτυξη, απαιτούνται συγκεκριμένες και συνδυασμένες δράσεις με στόχο τη δημιουργία ενός “περιβάλλοντος ανάπτυξης”. Αυτό σημαίνει:

1ον. Εμπέδωση της εμπιστοσύνης και ενίσχυση της εκτίμησης ότι η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει στην κανονικότητα και δεν επιφυλάσσει ανεπιθύμητες παλινδρομήσεις. Για να συμβεί αυτό, πρέπει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων να εφαρμόζεται με συνέπεια και συνέχεια.

2ον. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως έχει προτείνει εδώ και καιρό η Τράπεζα της Ελλάδος, ταυτόχρονα με την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση της αδρανούσας δημόσιας περιουσίας και η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι τα ισχυρότερα μέσα όχι μόνο για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και για την υποβοήθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

3ον. Αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος όχι μόνο θα ελαφρύνει το βάρος για τους δανειολήπτες που θα συνεργαστούν, αλλά και θα επιτρέψει στις τράπεζες να απελευθερώσουν κεφάλαια, τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη συνολική αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των κλάδων παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την άνοδο της συνολικής παραγωγικότητας και του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης ακόμη και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η υλοποίηση των δράσεων που περιγράφηκαν παραπάνω σε συνδυασμό με την ανάσχεση της ύφεσης και τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας θα έχουν ως αποτέλεσμα αρχικά τη σταθεροποίηση του λόγου μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων και στη συνέχεια την αποκλιμάκωσή του, με θετική επίδραση στο σύνολο της οικονομίας.

4ον. Μεταρρυθμίσεις για τόνωση της εξωστρέφειας. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και στη λειτουργία του δημόσιου τομέα θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, ενώ παράλληλα αναμένεται να διευκολύνει την καινοτομία και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Με τη σειρά τους, οι εξελίξεις αυτές θα βελτιώσουν την ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών, ενώ θα διευρύνουν την εξαγωγική βάση και τη συνολική παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Το γεγονός αυτό θα καταστήσει διατηρήσιμη την υποχώρηση των ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ παράλληλα θα αυξήσει το δυνητικό προϊόν σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δημιουργεί θετικές προοπτικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το β΄ εξάμηνο του 2016, γεγονός που ήδη προεξοφλείται στις αγορές μέσω της υποχώρησης των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Παράλληλα η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για ανάληψη δράσεων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι ένα θετικό βήμα. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα του δημόσιου χρέους δεν αντιμετωπίζεται αποφασιστικά και με εμπροσθοβαρή τρόπο στο πλαίσιο της ιδιαίτερα ευνοϊκής διεθνούς συγκυρίας των πολύ χαμηλών επιτοκίων, αλλά μετατίθεται για επανεξέταση στο μέλλον.

Συνεπώς, η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει αναγκαία την εξειδίκευση, ποσοτικοποίηση και εμπροσθοβαρή ενεργοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων διαχείρισης του δημόσιου χρέους, καθώς αυτή θα είχε ως συνέπεια, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, την περαιτέρω μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της αποδοχής των ακολουθούμενων πολιτικών, που θα συντελούσαν ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα εμπιστοσύνης και να ενδυναμωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρεαλιστικούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης θα υποβοηθηθεί περαιτέρω από τη μείωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, σε 2% του ΑΕΠ, χωρίς να θιγεί η προοπτική βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Κάτι τέτοιο θα δώσει τη δυνατότητα για μείωση της φορολογίας και θα απελευθερώσει πόρους για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Από εδώ και στο εξής οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στα κρίσιμα ζητήματα που περιορίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και συντηρούν το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Για το λόγο αυτό επιβάλλονται:

-η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα,
-η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας,
-η δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών,
-η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών με παράλληλη περικοπή των μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου.

Οι δράσεις αυτές θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις και θα οδηγήσουν σε έναν ενάρετο κύκλο που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την κρίση και τη διατηρήσιμη αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Κίνδυνος για την οικονομία οι υπερβολικοί φόροι"

Την πρόταση για άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό θέτει προς συζήτηση ο Κουρουμπλής

Την πρόταση για εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό θέτει στο τραπέζι της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM», ενώ εξέφρασε τη γνώμη του και για τις αποψινές συγκεντρώσεις του κινήματος «παραιτηθείτε».

«Υπάρχει ένας σοβαρός προβληματισμός ότι θα πρέπει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό και εφόσον εκλέγεται από τον λαό, βέβαια, θα πρέπει να έχει και αυξημένες αρμοδιότητες. Εγώ δεν θέλω να προκαταλάβω κανέναν, λέω μια πρόταση και τη βάζω στο τραπέζι. Από εκεί και πέρα η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα αναδείξει» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε: «Υπάρχει τρόπος με συνταγματικές ρυθμίσεις να σταθεροποιήσουμε την κυβερνητική λειτουργία και να αποφεύγονται οι εκλογές. Λέω μία περίπτωση, δεν θα ήταν πάντα χρήσιμο η μη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας να οδηγεί σε εκλογές. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις. Είναι ώριμο στον πολιτικό κόσμο να συμφωνήσουμε ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα χρόνια, δεν εκλέγονται για ένα χρόνο».

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας και υπογράμμισε: «Η αλλαγή του Συντάγματος δεν μπορεί να είναι υπόθεση των συνταγματολόγων, των δημοσιογράφων και των πολιτικών, αλλά πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας. Το να ενοχοποιούμε με έναν αμετροεπή, θα έλεγα τρόπο, τη συμμετοχή της κοινωνίας πραγματικά με εκπλήσσει, ιδιαίτερα από κάποιους ανθρώπους που έχουν καταστεί δημόσια πρόσωπα από την ίδια την επιλογή της κοινωνίας».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Την πρόταση για άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό θέτει προς συζήτηση ο Κουρουμπλής"

Σπίρτζης: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες οδήγησης

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες οδήγησης προωθείται στη Βουλή από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, «που θα επιλύει προβλήματα, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος εξετάσεων που θα πατάσσει τη διαφθορά».

Αυτό ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με θέμα την ενημέρωση από τον κλάδο των Σχολών Εκπαίδευσης Οδηγών Αυτοκινήτου για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, επεσήμανε ότι, «σήμερα, έχουμε τη συνάντηση με τα σωματεία των σχολών οδηγών, ο οποίος είναι ένας χώρος που θέλει εξορθολογισμό. Γνωρίζουμε όλοι την παραβατικότητα που υπάρχει στο χώρο. Οι θετικές αλλαγές, όμως, δεν μπορούν να γίνουν, χωρίς την κοινωνία, τις συλλογικότητες και τους κοινωνικούς φορείς».

«Είχαμε πολλά προβλήματα και με τη διαπραγμάτευση και με τη νομοθεσία που είχε περάσει στο παρελθόν. Σε σχέση με τις άδειες οδήγησης, προωθούμε λύση στη Βουλή και αυτό είναι το καλό νέο. Το θέμα είναι πως θα εξορθολογήσουμε το σύστημα αδειών οδήγησης και πως θα πάμε παρακάτω», ανέφερε.

Ο ίδιος είπε για την αποχή των εξεταστών ότι αντιμετωπίζεται το θέμα με σχετική τροπολογία που πέρασε

Τα κύρια θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των σχολών οδηγών ήταν:

-Η αλλαγή της νομοθεσίας στον τρόπο εξετάσεων.

-Η αρμοδιότητα έκδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος εκπαιδευτή να περάσει από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

-Η πάταξη της παραβατικότητας στον κλάδο.

-Να δοθεί η δυνατότητα συνεταιριστικής-συνεργατικής σύμπραξης σχολών για κοινή χρήση μέσων εκπαίδευσης υψηλού κόστους, όπως τα λεωφορεία, τα φορτηγά, κ.α.

-Να αφαιρεθεί η δυνατότητα παραεπαγγελματικής δραστηριότητας εκπαίδευσης οδηγών από δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους ΝΠΔΔ.

-Η άμεση επίλυση του προβλήματος της αποχής, από τις εξετάσεις, των δημόσιων υπάλληλων εξεταστών οδηγών αυτοκίνητου.

-Η εισαγωγή και νέων ξένων γλωσσών στη θεωρητική διδασκαλία για αλλοδαπούς υποψηφίους οδηγούς.

-Η δυνατότητα παρακολούθησης, ιδίως για άτομα με ειδικές ανάγκες, των θεωρητικών μαθημάτων ηλεκτρονικά, εξ αποστάσεως (e-learning), μέσω ειδικής πλατφόρμας με δυνατότητα του μαθήματος να δίνεται και με τη νοηματική.

-Η αντικατάσταση των κλειστών στολών των εκπαιδευτών δικύκλων κατά το καλοκαίρι, λόγω υψηλής θερμοκρασίας, με επιμέρους ειδικά πρόσθετα μέσα προστασίας.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δήλωσε, μεταξύ άλλων, για τη συνάντηση:

«Είμαι πεπεισμένος ότι στα θέματα που μπορούν να λυθούν θα δώσουμε λύσεις και για τα δυσκολότερα θα αγωνιστούμε και θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε σε μία οικονομία που περνάει πολύ μεγάλη κρίση».

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες οδήγησης"

Στον «πάγο» για έναν ακόμη χρόνο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

«Στον πάγο» βάζει η κυβέρνηση τα σχέδια για περαιρτέρω μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, προκειμένου να εξισωθούν από 1.1.2017 με τις εμπορικές.

Παρότι η διόρθωση των αντικειμενικών τιμών αποτελεί δέσμευση στο Μνημόνιο, η κυβέρνηση φέρεται να έχει προτείνει και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αποδέχτηκαν, να αναβληθεί η ανακοίνωση νέων αντικειμενικών τιμών που αναμενόταν στα τέλη του 2016, για έως και ένα χρόνο αργότερα, στο β΄εξάμηνο του 2017, με προοπτική να ισχύσουν από από τότε ή από 1.1.2018.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να αποτυπωθεί και στο «συμπληρωμένο Μνημόνιο» που αναμένεται να επικυρωθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup και του ESM, που θα επικυρώσουν το κλείσιμο της α΄αξιολόγησης, βάζοντας όμως από τώρα τις βάσεις για τα μέτρα που θα απασχολήσουν στη δεύτερη αξιολόγηση το φθινόπωρο.

Ετσι και το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν, στην καλύτερη περίπτωση, τον ίδιο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, αφού ο ΕΝΦΙΑ ούτε καταργείται ούτε μειώνεται, αλλά θα παραμείνει και θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες και όχι με βάση τις εμπορικές τιμές.

Από τη στιγμή που οι αντικειμενικές αξίες θα είναι «παγωμένες» μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 η κυβέρνηση δεν θα υποχρεωθεί το επόμενο έτος να αλλάξει τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται με βάση την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, ενώ διευκολύνεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ και το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση, προέβλεπε ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2016, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να εναρμονίσουν όλες τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017.

Το σχέδιο όμως αυτό αναβάλλεται και για το 2017 ο ΕΝΦΙΑ στην καλύτερη περίπτωση θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά την πρόσφατη μείωση κατά 4% έως 19% των αντικειμενικών αξιών, το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλο κυρίως στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου. Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια της κρίσης στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες να τις ξεπερνούν και πάνω από 50%.

Τα προάστια
Σε αρκετές περιοχές, κυρίως στα λεγόμενα ακριβά προάστια, οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα υπερβαίνοντας τις τιμές που επικρατούν στην αγορά. Μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο τιμών (αντικειμενικών και εμπορικών αξιών) καταγράφονται σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου, με τις μεγαλύτερες άνω του 30% να παρατηρούνται στον Χολαργό, στο Μαρούσι, στην Κηφισιά, τη Βούλα, στο Παλαιό Φάληρο, στη Γλυφάδα, την Εκάλη, τη Βουλιαγμένη, στον Πειραιά αλλά και στο Μοσχάτο και στην Καλλιθέα. Για παράδειγμα, στην Κηφισιά η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής τιμής από 64% που ήταν μετά τη μείωση των τιμών ζώνης μειώθηκε ελαφρώς στο 57,81%. Στη Γλυφάδα η διαφορά από 70,83% που ήταν περιορίστηκε στο 62,5%, διατηρώντας τις στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων αλλά και τις φορολογικές αδικίες για τους φορολογουμένους οι οποίοι πληρώνουν τους φόρους με βάση την πλασματική αντικειμενική αξία και όχι την πραγματική τιμή. Ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ που θα έρθει φέτος τον Αύγουστο θα είναι φουσκωμένος για περισσότερους από 600.000 φορολογουμένους με μεσαία ακίνητη περιουσία, για όσους έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα, για ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγρότες αλλά και επιχειρήσεις.

Με τις αλλαγές, 300.000 νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό φόρο μετά τη μείωση του αφορολογήτου από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ.

Επιβαρύνσεις έως και 25% προβλέπονται και για όσους έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα, ενώ αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου τα οποία θεωρούνται αγροτεμάχια μπαίνουν για πρώτη φορά στο κάδρο του συμπληρωματικού φόρου. Για πρώτη φορά άλλωστε μπαίνει φόρος και στα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούν για την παραγωγική ή επιχειρηματική τους δραστηριότητα τα νομικά πρόσωπα.

Οι επιβαρύνσεις αυτές θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2016, τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν τον Αύγουστο προκειμένου να εξοφληθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον «πάγο» για έναν ακόμη χρόνο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων"

Δημοσκόπηση: Οκτώ στους 10 πιστεύουν ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί»

Οκτώ στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για την ΓΣΕΕ, που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Τα Νέα. Το 11% δηλώνει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ το 9% δεν εκφέρει άποψη.

Προτεραιότητα για τους πολίτες είναι σύμφωνα με την έρευνα η άρση των μέτρων λιτότητας καθώς στην ερώτηση για το τι είναι πιο σημαντικό για την οικονομία απαντούν σε ποσοστό 70% το τέλος της λιτότητας, σε ποσοστό 17% η βιωσιμότητα του χρέους ενώ ένα ποσοστό 9% δεν παίρνει θέση.

Όσον αφορά τα μέτρα οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 38% πως οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ακολουθούν οι συνταξιούχοι με ποσοστό 27%, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με 19% και τέλος οι δημόσιοι υπάλληλοι με ποσοστό 6%.

Σημειώνεται ότι βάσει της δημοσκόπησης, το 63% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 61% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους και δεν θεωρούν ικανή την παρούσα κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Η νέα έρευνα έγινε στο διάστημα 30 Μαΐου με 2 Ιουνίου.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Οκτώ στους 10 πιστεύουν ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news