facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Προκλητικό αλβανικό πανό στο Euro για την «ενοχή Ελλάδα στην Τσαμουριά» - Η Ελληνική αντίδραση

Αλβανοί φίλαθλοι σήκωσαν προκλητικό πανό στο Euro κατά τη διάρκεια του αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας με αναφορά στο ζήτημα των Τσάμηδων, με το μήνυμα πως «η Ελλάδα είναι ένοχη γενοκτονίας στην Τσαμουριά».

Στο υπόβαθρο βρίσκεται το ήδη δύσκολο κλίμα, που είχε σκιάσει την επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ στα Τίρανα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια του δεύτερου αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, αλβανοί φίλαθλοι στις κερκίδες κρέμασαν με πανό με το μήνυμα «Η Ελλάδα είναι ένοχη, μνήμη στη γενοκτονία της Τσαμουριάς, 100.000 θύματα Αλβανοί».

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα στις αρχές του μήνα είχε ήδη επισκιαστεί από αναφορά του αλβανού ΥΠΕΞ λίγες ημέρες νωρίτερα περί «τσαμικού ζητήματος».

Η Αθήνα είχε καταδικάσει την «επαναλαμβανόμενη υποκίνηση ενός ανύπαρκτου θέματος» ενώ κατά τη διάρκεια της ίδιας της επίσκεψης ο Ν.Κοτζιάς είχε βρει απέναντι από το αλβανικό ΥΠΕΞ μικρή διαδήλωση του «Τσαμικού Κόμματος».

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Για προβοκατόρικες ενέργειες από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας.

«H ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια» ανέφερε ο κ. Ευθυμίου και τόνισε πως η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε πως προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους, όπως τόνισε, «αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό».
Παράσταση γίνεται, επίσης, όπως προσέθεσε, και προς την αλβανική κυβέρνηση, «από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια».

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικό αλβανικό πανό στο Euro για την «ενοχή Ελλάδα στην Τσαμουριά» - Η Ελληνική αντίδραση"

Ν. Φίλης: «20.000 διορισμοί εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας»

Τον διορισμό 20.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, αρχής γενομένης από το 2017, προαναγγέλλει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στον Τύπο.

«Αυτό δεν έγινε φέτος, γιατί καθυστέρησε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς. Από το 2017 θα υπάρξουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών» τονίζει ο υπουργός.

Για τα περί διδάκτρων στα πανεπιστήμια, ο κ. Φίλης διευκρινίζει ότι ήταν απλώς ένα «παράθεμα σε φωτοτυπία που δημοσίευσε γνωστή εφημερίδα και ανήκει στο παράρτημα όπου συνοψίζονται οι επώνυμες προτάσεις που έχουν υποβάλει περισσότεροι από 500 πολίτες».

Σχετικά με τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, αναφέρει ότι οι αιτήσεις για την εγγραφή μαθητών στο ολοήμερο πρόγραμμα κατατίθενται μέχρι τις 15 Ιουνίου και καθησυχάζει λέγοντας ότι «όλα γίνονται σύμφωνα με το σχεδιασμό, χωρίς αιφνιδιασμούς για τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς».

Για τις αλλαγές στο Γυμνάσιο, δηλώνει ότι αυτές θα περιλαμβάνουν δραστικό περιορισμό των εξεταζόμενων μαθημάτων, διαχωρισμό της σχολικής χρονιάς σε δύο τετράμηνα αντί για τρία τρίμηνα, εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης και πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης».

Τέλος, ανακοινώνει ότι η διανομή των βιβλίων του Δημοτικού έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου, ενώ στα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα φτάσουν στο τέλος του Ιουλίου.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Φίλης: «20.000 διορισμοί εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας»"

Στο «μικροσκόπιο» της εφορίας 600 φορολογούμενοι

Σε τρεις μεγάλους φακέλους επικεντρώνονται οι έρευνες των Αρχών σχετικά με την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Το νέο αντικείμενο έρευνας για τις κρατικές υπηρεσίες αποτελούν οι αγορές ξένων ομολόγων. Στο "μικροσκόπιο" της εφορίας έχουν μπει 600 φορολογούμενοι, ενώ ακολουθούν και άλλοι 200, ο καθένας εκ των οποίων είχε νόμιμα αγοράσει ομόλογα πάνω από 500.000 ευρώ.

Ωστόσο ορισμένοι εκ των κατόχων των ομολόγων εμφανίζονται και σε άλλες λίστες, που ερευνώνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Αυτό που έχει κινήσει τις υποψίες των διωκτικών Αρχών είναι το γεγονός πως οι ομολογιούχοι αυτοί έσπασαν τα ξένα ομόλογα στο εξωτερικό μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο κεφάλαια στο εξωτερικό. Η περίοδος που ερευνάται είναι μεταξύ 2014 – 2015 και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί εάν ορισμένες από αυτές τις ενέργειες έγιναν την περίοδο των capital controls καθώς για έναν περίπου μήνα στο πλαίσιο που διέπει τέτοιου είδους συναλλαγές υπήρχε κενό.

Ο δεύτερος φάκελος που βρίσκεται υπό στενό έλεγχο είναι αυτός των Panama Papers. Ήδη ερευνώνται 800 ΑΦΜ, μεταξύ αυτών δικηγορικά γραφεία, κρατικοί λειτουργοί, δημοσιογράφοι, off shore εταιριες, αλλά και 350 εταιρίες με έδρα την Ελλάδα αλλά αγνώστου ιδιοκτήτη.

Ο τρίτος φάκελος έχει να κάνει με τη λίστα που έφτασε σε ελληνικά χέρια από τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Ήδη έχουν δοθεί 70 εντολές ελέγχου που αφορούν μεταφορά κεφαλαίων προς την Ελλάδα.

mega

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «μικροσκόπιο» της εφορίας 600 φορολογούμενοι"

Δημοσκόπηση βάζει την Ζωή στη Βουλή – Μπροστά η ΝΔ με 5,2%

Δύο πολύ σημαντικά στοιχεία δίνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Reasearch για «Το Βήμα της Κυριακής».

Μπαίνει στην Βουλή η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 3,2%, ενώ παραμένει πρώτη με διαφορά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει να χάνει δυνάμεις.

Πιο συγκεκριμένα, προβάδισμα 5,2 μονάδων δίνεται στη ΝΔ, με ποσοστό 30,8% έναντι 25,6% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η έρευνα μετρά τη δύναμη των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου ως εξής, ενώ σε παρένθεση είναι τα ποσοστά με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου:

ΣΥΡΙΖΑ 17,3% (25,6%)
ΝΔ 20,8% (30,8%)
Χρυσή Αυγή 5,9% (8,7%)
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5% (7,4%)
ΚΚΕ 5,1% (7,5%)
Ποτάμι 2% (3%)
ΑΝΕΛ 2,3% (3,4%)
Ένωση Κεντρώων 3,1% (4,6%)
Λαϊκή Ενότητα 1,2% (1,8%)
Εθνική Ενότητα/ΛΑΟΣ 1,1% (1,6%)
Πλεύση Ελευθερίας 2,2% (3,2%)
Αλλο Κόμμα 1,6% (2,4%)
Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στα πολύ υψηλά επίπεδα του 32,4%, ενώ συνολικά 42,8% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σκέφτονται να αλλάξουν την ψήφο τους, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Ο συσχετισμός δύναμης των δύο κομμάτων, δε, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, βρίσκεται στα επίπεδα του Μαΐου του 2012. Τα δεδομένα, ωστόσο, μπορούν να ανατραπούν, καθώς η αδιευκρίνιστη ψήφος αφήνει μεγάλη περιθώρια για τη διαμόφωση ενός διαφορετικού πολιτικού τοπίου.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι, στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται ελαφρώς του Αλέξη Τσίπρα (29,1% έναντι 28%), η πλειοψηφία (39,7%) απαντά «κανένας από τους δύο». Παράλληλα, ο αρχηγός της ΝΔ είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός, με ποσοστό 34,4% έναντι 27,5% του Αλέξη Τσίπρα.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση βάζει την Ζωή στη Βουλή – Μπροστά η ΝΔ με 5,2% "

Αναβλήθηκε ομιλία του Κατρούγκαλου στο Ηράκλειο λόγω διαμαρτυριών

Αντιεξουσιαστές και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ περίμεναν την άφιξη του Υπουργού που δεν έγινε ποτέ υπό τον φόβο των διαμαρτυριών και ενδεχόμενων επεισοδίων

Μετά τις αποδοκιμασίες σε βάρος του Υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου κατά την προσέλευσή του στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, το βαρύ κλίμα σε βάρος του υπουργού συνεχίστηκε και το βράδυ όπου συγκέντρωση αντιεξουσιαστών και μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οδήγησαν στην ματαίωση της αποψινής εκδήλωσης που είχε διοργανωθεί με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο στο Ηράκλειο.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω από τη δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω, όπου είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 8:00 η ομιλία του κ. Κατρούγκαλου με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Οι συγκεντρωμένοι δεν εμπόδισαν την προσέλευση του κόσμου και περίμεναν την άφιξη του Υπουργού προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική. Η άφιξη του κ. Κατρουγκαλου δεν έγινε ποτέ καθώς οι διοργανωτές της εκδήλωσης αποφάσισαν την ματαίωσή της για να αποφευχθεί ένταση και επεισόδια.

flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβλήθηκε ομιλία του Κατρούγκαλου στο Ηράκλειο λόγω διαμαρτυριών"

Βερολίνο προς βουλευτές τουρκικής καταγωγής: Δεν εγγυόμαστε την ασφάλειά σας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε τους Γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία την τρέχουσα περίοδο γιατί δεν μπορεί να τους εγγυηθεί την ασφάλειά τους, ανέφερε σήμερα το περιοδικό Der Spiegel.

Η κρίση στις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα εντάθηκε μετά το ψήφισμα που ενέκρινε το γερμανικό κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία των Αρμενίων από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι 11 Γερμανοί βουλευτές τουρκικής καταγωγής που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας θα πρέπει να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις και τους κατηγόρησε ότι είναι τρομοκράτες και έχουν "μολυσμένο αίμα".

Ο ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων, ο Τζεμ Εζντεμίρ, που είχε ασκήσει πιέσεις για να εγκριθεί το ψήφισμα, δέχτηκε απειλές για τη ζωή του.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το υπουργείο Εξωτερικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των βουλευτών. "Είναι αδιανόητο να ξέρουμε ότι δεν είναι δυνατόν να πάμε εκεί προς το παρόν", φέρεται να δήλωσε ο Αϊντάν Εζογκούζ, ο Επίτροπος ενσωμάτωσης της Γερμανίας.

Άλλοι βουλευτές τουρκικής καταγωγής ακύρωσαν τα ταξίδια που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν στην Τουρκία, ανέφερε το Spiegel.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Βερολίνο προς βουλευτές τουρκικής καταγωγής: Δεν εγγυόμαστε την ασφάλειά σας"

Έκκληση Δρίτσα στους λιμενεργάτες – «Θα προστατευτούν» διαβεβαιώνει

Έκκληση στους εργαζόμενους σε ΟΛΠ και ΟΛΘ να αποφύγουν αποφάσεις που θα προκαλέσουν προβλήματα στον τουρισμό, έστω προσωρινά, απηύθυνε το Σάββατο ο υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας στον απόηχο των κινητοποιήσεών τους που συνεχίζονται για 17η ημέρα. «Η κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για το θέμα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ» διαβεβαίωσε.

«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τους απεργούς να ζυγίσουν όλα τα δεδομένα, να αξιολογήσουν σωστά τις περίπλοκες και δύσκολες σημερινές συνθήκες που γεννούν πολλαπλούς κινδύνους και να επιλέξουν μορφές διεκδίκησης που αποτρέπουν υπαρκτές καταστρεπτικές επιπτώσεις στη συνολική προσπάθεια αναθέρμανσης της Οικονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας.

«Να είναι βέβαιοι όλοι ότι κάθε κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους των απεργών εκτιμάται από όλους και ενδυναμώνει πρώτα από όλα τον δικό τους αγώνα. Περιμένουμε μια γενναία κίνηση προσωρινής, έστω, απεμπλοκής η οποία είναι βέβαιο ότι θα αποβεί σε όφελος όλων» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ακόμη ότι έχει ήδη ανακοινωθεί προς τους εργαζομένους ένα πλέγμα θεσμικών πρωτοβουλιών ώστε να παραμείνουν ρυθμισμένες οι εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης επισημαίνει ότι αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα η απεργία στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, είναι βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη χάσει το στοίχημα σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο το πρωί οι φορτοεκφορτώσεις των αποσκευών των επιβατών εξυπηρετήθηκαν από τα πληρώματα και το προσωπικό των εταιρειών κρουαζιέρας, καθώς οι λιμενεργάτες απεργούν με αίτημα την κατοχύρωση των εργασιακών τους σχέσεων, ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπου επιβάτες δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν, μετέφεραν μόνοι τους τις βαλίτσες προς τους τερματικούς σταθμούς και στη συνέχεια επιβιβάζονταν σε ταξί η σε λεωφορεία.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν σήμερα Σάββατο επτά κρουαζιερόπλοια, ενώ ένα κατευθύνθηκε στο λιμάνι του Λαυρίου λόγω των κινητοποιήσεων. Τα οχτώ κρουαζιερόπλοια ήταν δυναμικότητας 13.000 επιβατών.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκκληση Δρίτσα στους λιμενεργάτες – «Θα προστατευτούν» διαβεβαιώνει "

Αποδοκιμασίες για τον Γιώργο Κατρούγκαλο στο Ηράκλειο [ΒΙΝΤΕΟ]

Φωνάζοντας συνθήματα κατα της μνημονιακής πολιτικής εκπρόσωποι φορέων υποδέχθηκαν τον Υπουργό Εργασίας στο Επιμελητήριο Ηρακλείου
"Θερμή υποδοχή" επεφύλαξαν εκπρόσωποι πολλών φορέων του Ηρακλείου στον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, κατα την άφιξή του στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Χαρακτηριστικό ήταν το ότι μόλις ο κ.Κατρούγκαλος πλησίασε τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Στέλιο Βοργιά και τού άπλωσε το χέρι να τον χαιρετήσει ο Πρόεδρος του ΕΚΗ, επιδεικτικά, επέφυγε να σφύξει το χέρι του Υπουργού.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ.Κατρούγκαλος έκανε λόγο για "μαύρη πληροφόρηση" αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης, και για ενημερωτική εκστρατεία προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για την αλήθεια των μέτρων που θα φέρουν άνοδο της οικονομίας, όπως ισχυρίστηκε.
Για την ανεργία, παραδέχτηκε πως είναι πολύ υψηλή, αλλά είπε ότι στόχος των μέτρων είναι η μείωσή της.
Ερωτώμενος για το κίνημα "#Παραιτηθείτε", ο κ.Κατρούγκαλος έκανε λόγο για κάποιους οι οποίοι ενώ παλαιότερα λοιδωρούσαν τα κινήματα, τώρα θέλουν οι ίδιοι να γίνουν "κατσαρολάκηδες"

Νωρίτερα, απο την Λότζια ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Ηράκλειο ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου καλοσωρίζοντας τον κ.Κατρούγκαλο, τον κάλεσε να συμβάλλει στην λήψη μέτρων που να μειώνουν τις επιπτώσεις των "μνημονίων" για τους ασθενέστερους.
Ο Δήμαρχος και ο Υπουργός συζήτησαν σε θετικό κλίμα για εργασιακά θέματα και ειδικότερα για θέματα προσλήψεων και για προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες εργαζομένων στο Δήμο Ηρακλείου. 
Εκτός από τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Λαμπρινό και τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο, στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Ηρακλείου με τον ΣΥΡΙΖΑ κ.κ.  Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ο πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Απόλλωνας Φιλιππής , ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Παυλιδάκης και η δημοτική σύμβουλος κ. Μαρία Καλουδιώτη
Ο Υπουργός Εργασίας θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ απόψε στις 8:00 μ.μ στην Αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου με θέμα: «Τρέχουσες Πολιτικές Εξελίξεις» 
flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποδοκιμασίες για τον Γιώργο Κατρούγκαλο στο Ηράκλειο [ΒΙΝΤΕΟ]"

Μοσκοβισί: Θα χρειαστούν νέα μέτρα - Το ίδιο απαιτητική και η αξιολόγηση του φθινοπώρου

Το μήνυμα στην Αθήνα να πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ώστε να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία στέλνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη στην Ημερησία. Ωστόσο, αποφεύγει να πάρει θέση για το εάν θα τεθεί ή όχι θέμα αναπροσαρμογής στο πλαίσιο για τον 13ο και 14ο μισθό.

«Δεν θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο, εφόσον γίνουν οι αλλαγές» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γάλλος επίτροπος, σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως σημειώνει, «μόνο έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%.»

Ο επίτροπος Οικονομικών προειδοποιεί ότι η επόμενη αξιολόγηση το φθινόπωρο θα είναι όσο απαιτητική ήταν και η πρώτη, και θα χρειαστούν νέα μέτρα. Όπως τονίζει, «η έξοδος στις αγορές θα κριθεί από την υλοποίηση της συμφωνίας».

Υπογραμμίζει εξάλλου ότι οι αλλαγές στα εργασιακά πρέπει να γίνουν έως τον Απρίλιο του 2017, αναφέροντας ότι «η υφιστάμενη νομοθεσία θα εξορθολογιστεί περαιτέρω και θα κωδικοποιηθεί σε Ενιαίο Κώδικα Εργατικού Δικαίου έως το Μάρτιο του 2017».

Παράλληλα, για τους κεφαλαιακούς ελέγχους αναφέρει ότι «θα φύγουν όταν επιστρέψουν στις τράπεζες οι καταθέσεις». Στη συνέντευξή του ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρεται και στον ακροδεξιό λαϊκισμό, λέγοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στην Ευρώπη «με αμείλικτο δυναμισμό.»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Θα χρειαστούν νέα μέτρα - Το ίδιο απαιτητική και η αξιολόγηση του φθινοπώρου"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας από 13 έως 15/6

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου 2016 στις οδούς Μητροπόλεως, Ερμού και Αιόλου, λόγω εκτέλεσης εργασιών κατασκευής δικτύου αγωγών φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα το παραπάνω τριήμερο θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων τις ώρες 00:01 έως 05:00 ως εξής:

Μητροπόλεως, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πατρώου και Αιόλου.
Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μητροπόλεως και Ερμού.
Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Κυρηκείου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων που κινούνται στην οδό Μητροπόλεως προς οδό Αθηνάς, θα εκτρέπεται δια μέσω των οδών Καραγεώργη Σερβίας - Αθηναΐδος - Αγίας Ειρήνης - εν συνεχεία Αθηνάς.


Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας από 13 έως 15/6"

Κοτζιάς: Η Ελλάδα έχει ζητήσει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Η Ελλάδα έχει ζητήσει εναλλακτικό σχέδιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ωστόσο, αναγνώρισε πως μέχρι τώρα η Τουρκία έχει στηρίξει όλες τις πλευρές της συμφωνίας της και χαρακτήρισε θετική τη μέχρι τώρα εφαρμογή της, επισημαίνοντας πως έχουμε μεγάλο περιορισμό της ροής των προσφύγων.

Εστιάζοντας περαιτέρω στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να έχει επεξεργασμένο εναλλακτικό σχέδιο γιατί είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και παρατήρησε πως είναι η συνέπεια και όχι η αιτία των προβλημάτων.

«Το προσφυγικό κύμα είναι η συνέπεια των πολέμων σε Λιβύη, Συρία, Ιράκ και στη φτώχεια της περιοχής, και ο μόνος που δεν φταίει γι' αυτό είναι χώρες όπως η Ελλάδα» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «άλλοι φταίνε και άρα πρέπει και άλλοι να αντιληφθούν ότι πρέπει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

Επισήμανε, επίσης, ότι η Αυστρία για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια κάλεσε την Ελλάδα στην επόμενη σύσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια «μετά τις σαφείς ελληνικές διπλωματικές κινήσεις», όπως την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως και την επίσκεψή του στη Βιέννη που οδήγησε στην επαναπροσέγγιση της Ελλάδας και της Αυστρίας. «Αυτό αποδεικνύει ότι πρέπει να έχει κανείς τόλμη και διορατικότητα στην εξωτερική πολιτική, δεν πρέπει να υποχωρεί και ότι ήταν όλοι ανόητοι που ομαδικά πυροβολούσαν γιατί είχα αποσύρει την Ελληνίδα πρέσβη από τη Βιέννη. Αποδείχτηκε ότι ήταν μια πολύ καλή κίνηση και επανήλθαν οι σχέσεις μας φυσιολογικές μέσα στη διαφορετικότητά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Για πρώτη φορά μας καλούν και μας σέβονται πλέον. Όπου χρειάζεται είμαστε σκληροί, όπου χρειάζεται είμαστε ευέλικτοι, η εξωτερική πολιτική είναι νηφάλια, ψύχραιμη, διαθέτει πάρα πολλά όπλα και χρησιμοποιεί κάθε φορά το κατάλληλο».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ξεκαθάρισε πως «εκτιμήσαμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα απ' αυτή την απόφαση και ότι το πρόβλημα πιθανά θα το έχει η Τουρκία».

Διατύπωσε μάλιστα την πρόβλεψη πως η Τουρκία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία θα ζητήσει τη μη υλοποίησή αυτής της απόφασης και άρα την αποχώρηση του οργανισμού από το Αιγαίο.

Ο λόγος είναι, όπως εξήγησε, «πως το παιχνίδι ότι θα στριμώξουμε την Ελλάδα και μετά θα της τα χρεώσουμε όλα, επειδή είμαστε ψύχραιμοι με καθαρό μυαλό, γύρισε μπούμερανγκ και το πρόβλημα το έχει η άλλη πλευρά».

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, έκανε λόγο για παράλογες επενδύσεις και διεμήνυσε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια ενεργητική εξωτερική πολιτική και απέδειξε παντού ότι αποτελεί μια επιθετική ενέργεια και ότι όλες οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες επιβεβαιώνουν τον ελληνικό χαρακτήρα αυτών των νησιών, καθώς και της νήσου Παναγιά.

«Τους έχουμε εξηγήσει ποιο είναι το καθεστώς του Αιγαίου, τους έχουμε κάνει προτάσεις πώς θα μπορούσαμε να λύσουμε και τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε προς το παρόν ανταπόκριση σε αυτά».

Αποκάλυψε ακόμα πως η 'Αγκυρα ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό στις Οινούσσες. «Όταν έκαναν αυτές τις δηλώσεις περί Οινούσσες και τις κινήσεις, έκαναν υπερπτήσεις με το καινούργιο μεγάλο αεροπλάνο για την παροχή καυσίμων στα καταδιωκτικά τους πάνω από τη Μυτιλήνη και γι' αυτό ζήτησαν συγγνώμη» είπε.

Μιλώντας ειδικότερα για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, εξέφρασε την πεποίθηση πως ήταν και είναι μια χώρα νευρική που καλά είναι κανείς να την προσέχει, αλλά καλά είναι να κρατά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη για ψυχραιμία και νηφαλιότητα επειδή η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι αντιφατικές.

Ανακοίνωσε πως έχει προσκαλέσει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να επισκεφτεί την Κρήτη για να συζητήσουν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι δύο χώρες. Η συνάντηση αυτή θα γίνει, όπως αποκάλυψε, ή στα τέλη Ιουλίου ή τον Σεπτέμβριο στο Ηράκλειο.

Για το ζήτημα της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγιά Σοφία, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε ικανοποίησή για τη διεθνοποίησή του. Υπό αυτό το πρίσμα, υπενθύμισε την αυστηρή ανακοίνωση των ΗΠΑ και άλλων χωρών, αναφέροντας πως «είχαμε την πάρα πολύ αυστηρή ανακοίνωση των ΗΠΑ, για πρώτη φορά έτσι σκληρά, για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και των κινήσεων των Τούρκων». Χαρακτήρισε την Αγία Σοφία παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο και διατύπωσε τη βούλησή του να κρατήσει το θέμα διεθνοποιημένο.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αλβανία, διεμήνυσε ότι «θέμα Τσαμουριάς δεν υφίσταται» και χαρακτήρισε κέρδος για την εξωτερική πολιτική ότι ο Αλβανός ομόλογός του δήλωσε ότι θέμα Τσαμουριάς δεν υπάρχει και ότι κατήγγειλε και καταδίκασε όλους αυτούς που μιλάνε για Τσαμουριά, καθώς επίσης και ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν έθεσε το θέμα ούτε μία φορά.

Απάντησε δε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο ότι πήγε απροετοίμαστος στην Αλβανία, λέγοντας ότι δεν πήγε με προτάσεις στα Τίρανα καθώς τις είχε δώσει πριν από τέσσερις μήνες. «Τις είχαμε συζητήσει με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα, τις συζητήσαμε πριν από δύο μήνες στη Θεσσαλονίκη και ετοίμασαν οι Αλβανοί τις απαντήσεις τους» σημείωσε και προσέθεσε:

«Πήγαμε στην Αλβανία για να πάρουμε τις προτάσεις τους και να συμφωνήσουμε πώς θα διαπραγματευτούμε».
Τέλος, όσον αφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, τόνισε πως το ζήτημα το έθεσε ο ίδιος στο Βερολίνο πέντε ημέρες μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης και έκανε ειδική μνεία στη συνεργασία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας πως «έχω την τύχη να βρισκόμαστε σε συντονισμό και συνεννόηση για την εξωτερική πολιτική όπου καθένας έχει το ρόλο του».

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Η Ελλάδα έχει ζητήσει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας"

Αλεξιάδης: Τι πρέπει να κάνετε για να μη χάσετε τη ρύθμιση των 100 δόσεων

«Ισχύει η ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους πολίτες έχουν μπει σε αυτή» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, προσερχόμενος στον αναπτυξιακό συνέδριο, που οργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Όσον αφορά τους πολίτες που έχουν χάσει αυτή την ρύθμιση, είπε ότι μπορούν με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών και σε συνεννόηση με τον λογιστή τους να τακτοποιήσουν το θέμα, ώστε να μην χάσουν την ρύθμιση.

Για τους υπόλοιπους πολίτες είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπάρχει η ρύθμιση των 12 και των 24 δόσεων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να πάνε οι πολίτες και να δηλώσουν τον ένα και ακατάσχετο λογαριασμό, μέχρι 1.500 ευρώ το μήνα, είτε είναι μόνοι τους είτε είναι συνδικαιούχοι, αφού όπως τόνισε, είναι λάθος να χάνουν χρήματα, επειδή δεν έχουν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Κάλεσε τους πολίτες να καταθέσουν έγκαιρα τις φορολογικές τους δηλώσεις, ώστε όπως είπε, να μην ταλαιπωρηθούν.

Όσον αφορά στους ρυθμούς κατάθεσης των δηλώσεων, είπε ότι είναι κανονικοί λέγοντας ότι κατατίθενται κάθε ημέρα περίπου 110.00 δηλώσεις, αλλά πρόσθεσε, ότι αυτός ο ρυθμός πρέπει να αυξηθεί.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αφορολόγητο, είπε ότι θα κτίζεται με την χρήση πλαστικού χρήματος.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Τι πρέπει να κάνετε για να μη χάσετε τη ρύθμιση των 100 δόσεων"

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. και τη νέα αξιολόγηση

Εως τις 31 Οκτωβρίου θα έχει περιθώριο η κυβέρνηση να υλοποιήσει το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων μέτρων, που αριθμεί 15 δράσεις, ώστε να ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης 2,8 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να «τρέξει» για να κλείσει 41 δράσεις ώστε να ολοκληρωθεί και ο δεύτερος έλεγχος του προγράμματος.

Μπορεί σε πολιτικό επίπεδο να έχει ήδη εγκριθεί η υποδόση των 2,8 δισ ευρώ, αλλά εάν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η Αθήνα δεν έχει εφαρμόσει τις 15 προαπαιτούμενες δράσεις, τότε η υποδόση θα «χαθεί». Κάτι το οποίο θα καθυστερήσει και την έναρξη του δύσκολου δεύτερου ελέγχου του προγράμματος (που περιλαμβάνει και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις), δημιουργώντας προβλήματα και στη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, «η τελευταία ημερομηνία εκταμίευσης του οποιοδήποτε ποσού έχει απομείνει θα είναι η 31η Οκτωβρίου». Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει και υλοποιήσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις λίγες ημέρες νωρίτερα.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα κονδύλια δεν θα είναι διαθέσιμα και θα απαιτείται νέα έγκριση. Ουσιαστικά, η ρήτρα αυτή ισχύει για τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία «θα μπορεί να εκταμιευθεί σε μία ή περισσότερες υποδόσεις, από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά», σύμφωνα με τον ESM. Μάλιστα, όπως διευκρινίζει ο ESM, το μεγαλύτερο μέρος των εν λόγω κεφαλαίων (το 1,7 δισ. ευρώ από το σύνολο των 2,8 δισ. ευρώ) αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και το υπόλοιπο ποσό (1,1 δισ. ευρώ) στην αποπληρωμή χρέους. Η «Κ» έχει στην κατοχή της τα εν λόγω έγγραφα, τα οποία έχουν ημερομηνία 5 Ιουνίου και 25 Mαΐου, αντιστοίχως, και παρουσιάζει το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να λάβει τα 2,8 δισ. ευρώ:

1. Ολοκλήρωση της εναρμόνισης των κοινωνικών εισφορών, μέσω:

• Της εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

• Της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας.

• Της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ.

2. Το ΤΧΣ θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει ολοκληρώσει –σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο– την αξιολόγηση όλων των συμβουλίων των τραπεζών.

3. Η κυβέρνηση θα πρέπει εντός του Ιουνίου να:

• Εχει συμφωνήσει με τους δανειστές για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών.

• Εχει ολοκληρώσει τον εσωτερικό κανονισμό του ταμείου.

4. Μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

5. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού.

6. Ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της ΥΠΑ.

7. Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος όσον αφορά στις μακροχρόνιες συμβάσεις (35 ετών) για την Εγνατία Οδό.

8. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες όσον αφορά στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.

9. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την επάρκεια πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

10. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης της νέας αρχής δημοσίων εσόδων.

11. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, η ΡΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθεωρήσει στην ίδια κατεύθυνση τις ποσότητες για τις δημοπρασίες.

12. Νέο πλαίσιο για την κατανoμή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2017.

13. Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να αποφασίσει για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τον Ιούλιο του 2016 να βγάλει την προκήρυξη για τη διάθεση κατ’ ελάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή.

14. Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων.

15. Εως τον Ιούνιο του 2016 να καταθέσει σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model).

Δεύτερος έλεγχος

Εκτός από τα μέτρα για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, υπάρχει και ένα «βαρύ» πακέτο δράσεων, που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τώρα έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να ολοκληρωθεί επιτυχώς και ο δεύτερος έλεγχος του προγράμματος. Συνολικά, οι δράσεις αυτές ανέρχονται σε 41 και από αυτές ξεχωρίζουν, βέβαια, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Μεταξύ των δράσεων αυτών περιλαμβάνονται:

• Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2017-2020.

• Η πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ, που αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

• Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας (φυσικό αέριο), βελτιώνοντας την πρόσβαση σε πολλούς προμηθευτές, με στόχο την αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας.

• Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων.

• Η τροποποίηση και ψήφιση του θεσμικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

• Η ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.

• Η προκήρυξη της πρώτης δημοπρασίας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).

• Η οριστικοποίηση του ενιαίου τρόπου τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος από την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.

• H απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

• Η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα «κόκκινα» δάνεια σχετικά με την εξειδίκευση για τις εξωδικαστικές ρυθμίσεις.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. και τη νέα αξιολόγηση"

Έκτακτοι διαχειριστικοί έλεγχοι για όλες τις εταιρείες του ΟΑΣΑ

Στο μικροσκόπιο του ΟΑΣΑ μπαίνουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες προμηθειών και τήρησης αποθεμάτων παρελθόντων οικονομικών χρήσεων για όλες τις εταιρείες του Ομίλου, δηλαδή και τις δυο θυγατρικές ΟΣΥ ΑΕ και ΣΤΑΣΥ ΑΕ. Οι έκτακτοι διαχειριστικοί έλεγχοι, τους οποίους είχε προαναγγείλει ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης, έρχονται σε συνέχεια του διαχειριστικού ελέγχου από μεικτή επιτροπή υπαλλήλων μετά την αποκάλυψη της απάτης με τη διακίνηση παράνομων εισιτηρίων της ΣΤΑΣΥ, η οποία εκτιμάτα ότι δημιούργησε μια «μαύρη τρύπα» της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, οι δικαστικές Αρχές θα επιληφθούν της υπόθεσης με τα παράνομα εισιτήρια. «Χθες η γενική επιθεωρήτρια έστειλε στο υπουργείο και στη ΣΤΑΣΥ την πρώτη έκθεση για την έρευνα που κάνει (σ.σ. σχετικά με την απάτη των εισιτηρίων). Εκεί εμπλέκονται αρκετοί υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ που έχασαν στοιχεία, βιβλία για τον τρόπο που γινόταν όλη αυτή η διακίνηση των εισιτηρίων, για να μην πω και η κλοπή χρημάτων» είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι τα πορίσματα θα πάνε στον εισαγγελέα.

Ως προς τη διαδικασία της εξαπάτησης εξήγησε ότι οι επιστροφές των εισιτηρίων καταστρέφονταν όχι ως αριθμός εισιτηρίων, αλλά ως κιλά χαρτί, για να μη γίνεται έλεγχος στο πόσα εισιτήρια επί της ουσίας έπρεπε να καταστραφούν. «Δεν γινόταν δύο χρόνια και τρία αυτή η ιστορία, γίνεται πάρα πολλά χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Αντικείμενο των έκτακτων διαχειριστικών ελέγχων στον Όμιλο ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τις πράξεις που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, είναι οι διαγωνιστικές διαδικασίες προμηθειών / υπηρεσιών / έργων άνω των 60.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, των διαδικασιών τήρησης αποθεμάτων και των διαδικασιών αξιολόγησης των δικλίδων ασφαλείας για τις μέχρι σήμερα διαγωνιστικές διαδικασίες / αναθέσεις που βρίσκονται μέχρι σήμερα σε εξέλιξη, καθώς και για τις συμβάσεις εν ισχύι.

Ημερομηνία λήξης του πρόχειρου διαγωνισμού, με κριτήριο κατακύρωσης τη συμφερότερη προσφορά, είναι η 28η Ιουνίου 2016, στις 11.00 για την περίπτωση του ΟΑΣΑ, ενώ για τις δυο θυγατρικές ορίζεται η 30ή Ιουνίου 2016. Ο προϋπολογισμός του έργου της ανάθεσης υπηρεσιών διενέργειας του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στον ΟΑΣΑ ανέρχεται σε 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ για εκάστη από τις ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ ανέρχεται στα 60.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτοι διαχειριστικοί έλεγχοι για όλες τις εταιρείες του ΟΑΣΑ"

Ταλαιπωρία για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων

Από τα πληρώματα και το προσωπικό των εταιρειών κρουαζιέρας εξυπηρετούνται σήμερα, Σάββατο, στο λιμάνι του Πειραιά οι φορτοεκφορτώσεις των αποσκευών των επιβατών, καθώς για 17η μέρα συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με αίτημα την κατοχύρωση των εργασιακών τους σχέσεων, εν όψει των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπου επιβάτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, μεταφέρουν μόνοι τους τις βαλίτσες προς τους τερματικούς σταθμούς και στη συνέχεια επιβιβάζονται σε ταξί η σε λεωφορεία. Πολλοί από αυτούς έχουν κατεύθυνση το αεροδρόμιο ενώ άλλοι θέλουν να μεταβούν στην Ακρόπολη και στο κέντρο της Αθήνας.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν σήμερα επτά κρουαζιερόπλοια, ενώ ένα κατευθύνθηκε στο λιμάνι του Λαυρίου. Περίπου 12.000 επιβάτες έχουν αρχίσει να αποβιβάζονται από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των αποσκευών από επιβάτες μεγάλη ηλικίας, επιτρέπεται η είσοδος σε ταξί και πούλμαν κοντά στα κρουαζιερόπλοια προκειμένου να μεταφερθούν οι επιβάτες και οι αποσκευές τους, στους τερματικούς σταθμούς αλλά και στην έξοδο του λιμανιού.

Πολλές εταιρείες ήδη από χθες μέσω ανακοινώσεων στα κρουαζιερόπλοια έχουν ενημερώσει τους επιβάτες για την απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών Νίκος Γεωργίου μιλώντας το πρωί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι εργαζόμενοι περιφρουρούν όλες αυτές τις ημέρες την απεργιακή κινητοποίηση στο λιμάνι, ενώ σε ερώτηση αν πρόκειται να εμποδιστεί η τροφοδοσία πλοίων η μεταφορά αποσκευών από τα πληρώματα των κρουαζιερόπλοιων είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο αλλά ούτε πρόκειται να γίνει.

Σχολιάζοντας την επιστολή του υπουργού Ναυτιλίας Θ.Δρίτσα για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, ο κ. Γεωργίου είπε ότι ο Γενικός Κανονισμός Εργασίας των εργαζομένων θα πρέπει να μπει σε άρθρο στο κυρωτικό νόμο στη βουλή με την οποία θα δοθεί το λιμάνι στην Cosco ενώ αναφορικά με τη δυνατότητα μετατάξεων των εργαζομένων είπε ότι είναι μία συζήτηση που έχει ανοίξει και είναι ακόμα πολύ νωρίς. Χθες η γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενέκρινε τη νέα σύμβαση παραχώρησης που θα οδηγηθεί προς ψήφιση στη βουλή, προκειμένου να αναλάβει πλέον σε λίγο καιρό- αφού καταβληθεί και το ανάλογο τίμημα -τη διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά η Cosco.

«Υπάρχει μια μικρή ταλαιπωρία για τους επιβάτες, αλλά δεν ξέρουμε πως θα το εκλάβουν οι εταιρείας του κλάδου» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών και Κρουαζιερόπλοιων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες και πρόσθεσε ότι «ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρνητικά καθώς ενόψει της άφιξης στις 20 Ιουνίου κρουαζιερόπλοιου της Carnival Vista με 4.000 επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά στελέχη της εταιρείας ερευνούν εναλλακτικό λιμάνι μετεπιβίβασης».

«Η ζημιά είναι ακόμα μικρή αλλά από εδώ και πέρα πολλαπλασιάζεται όχι μόνο για τη σεζόν αλλά και για τα μελλοντικά έτη για το θαλάσσιο τουρισμό» πρόσθεσε ο κ. Κόντες.

Επίθεση σε λιμενεργάτη

Η βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επικοινώνησε με τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του κόμματος «για το απαράδεκτο περιστατικό που συνέβη σήμερα το πρωί στον Πειραιά, όπου μεθυσμένοι Βρετανοί ναύτες του πολεμικού πλοίου Carocan Bay London, που ανήκει στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη που περιπολεί στο Αιγαίο, επιτέθηκαν και χτύπησαν το λιμενεργάτη Σπ. Μεσίνη, ο οποίος και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Τζάνειο».

«Τέτοια περιστατικά, που θυμίζουν παλιότερες εποχές, δείχνουν ότι οι ΝΑΤΟϊκοί δρουν -και με την ανοχή της κυβέρνησης- ως κράτος εν κράτει» σημειώνει το ΚΚΕ.

Το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, έχει επιληφθεί ήδη και προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες επί του περιστατικού, ανέφερε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Θ. Δρίτσας.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως μεμονωμένη, που δεν έχει σχέση με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταλαιπωρία για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news