facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ερντογάν: «Εκβιασμός» οι κατηγορίες περί Γενοκτονίας των Αρμενίων

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι κατηγορίες περί γενοκτονίας των Αρμενίων συνιστούν έναν «εκβιασμό» και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα τις «αποδεχθεί ποτέ».

Στην οξύτερη μέχρι σήμερα αντίδρασή του μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο την Πέμπτη, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους προειδοποίησε επίσης ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την Ευρώπη «στις δικές της έγνοιες» σε περίπτωση που αυτή η διαμάχη δεν διευθετηθεί.

«Το θέμα σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι οι Αρμένιοι (.) Το αρμενικό ζήτημα
χρησιμοποιείται παντού στον κόσμο ως ένα πρακτικό μέσο εκβιασμού εναντίον της Τουρκίας και άρχισαν μάλιστα να το χρησιμοποιούν κι ως ράβδο» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

«Η θέση μας απέναντι στο αρμενικό ζήτημα είναι ξεκάθαρη από την αρχή. Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τις κατηγορίες περί γενοκτονίας» υπογράμμισε.

«Είτε θα βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας με ισότιμο τρόπο. Είτε η Τουρκία θα σταματήσει να αποτελεί ένα φράγμα στα προβλήματα της Ευρώπης. Θα σας εγκαταλείψουμε στις δικές σας έγνοιες» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η απόφαση των Γερμανών βουλευτών «δεν έχει καμία απολύτως αξία» και δεν θα αλλάξει ούτε στο ελάχιστο την τουρκική θέση, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Αφρική.

Οι βουλευτές «δεν υπολόγισαν το γεγονός ότι κινδυνεύουν να χάσουν έναν φίλο όπως η Τουρκία» σημείωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: «Εκβιασμός» οι κατηγορίες περί Γενοκτονίας των Αρμενίων"

Σύλληψη Γάλλου με 100 κιλά εκρηκτικά

Ενας Γάλλος που φέρεται να είχε στην κατοχή του όπλα και εκρηκτικά για μια προσχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, συνελήφθη στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας στα τέλη Μαίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ουκρανικής συνοριοφυλακής.

Ο 25χρονος συνελήφθη από Ουκρανούς συνοριοφύλακες, μεταφέροντας στο όχημα του, ένα οπλοστάσιο από όπλα και εκρηκτικά, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών ρουκετών, αλλά και αυτόματα όπλα Καλάσνικοφ, μεταδίδει το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι M6.

Τη σύλληψη αυτή, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφυλάκων, Όλεγκ Σλομπόντιαν, ενώ η εκπρόσωπος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών (SBU) αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο άντρας που βρίσκεται υπό κράτηση στην Ουκρανία, αναμένοντας την εξέταση αιτήματος πιθανής έκδοσής του στο Παρίσι, σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, αναφέρει το M6.
Το γαλλικό υπουργείο των Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι την υπόθεση αυτή χειρίζονται δικαστικοί, ενώ η συνοριακή αστυνομία της Πολωνίας, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι ευρωπαϊκές αρχές ασφάλειας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, μετά τις αιματηρές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων, αλλά και τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών τον Μάρτιο, με συνέπεια το θάνατο 32 ανθρώπων.

Την περασμένη Τρίτη, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους υπηκόους τους για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων στην Ευρώπη, με τους πιθανούς στόχους να συμπεριλαμβάνουν την ποδοσφαιρική διοργάνωση UEFA Euro 2016 στη Γαλλία, με τους αγώνες ν' αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη Γάλλου με 100 κιλά εκρηκτικά"

ΥΠΟΙΚ: Τα «μαζεύει» για τους Τάφους των Βενιζέλων, ρίχνει την ευθύνη στο δήμο Χανίων

Τις αλγεινές εντυπώσεις που έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν στο υπερταμείο ακόμη και οι Τάφοι των Βενιζέλων επιχειρεί να διασκεδάσει το υπουργείο Οικονομικών, ρίχνοντας παράλληλα στο δήμο Χανίων την ευθύνη για το γεγονός ότι η έκταση βρίσκεται ιδιοκτησιακά σε γκρίζα ζώνη.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών «άνθρακες ο θησαυρός» αποδεικνύεται για την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα και όσα Μέσα Ενημέρωσης αναπαράγουν την είδηση, «η δήθεν παραχώρηση στην ΕΤΑΔ για ιδιωτικοποίηση της έκτασης στην οποία βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων στα Χανιά». Μάλιστα το υπουργείο επικαλείται σειρά εγράφων σύμφωνα με τα οποία η έκταση στην οποία βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Χανίων από το 2014. Παραδέχεται ωστόσο, ότι ακόμη δεν είχε γίνει η μετεγγραφή του ακινήτου, και ακριβώς αυτό είναι το στοιχείο που προκάλεσε την ανησυχία στα Χανιά, αφού τυπικά η έκταση ανήκει στον ΕΟΤ και συνεπώς θα περνούσε στο υπερταμείο. Το υπουργείο Οικονομικών επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη στο δήμο Χανίων για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μετεγγραφή, ενώ δεν παραλείπει να κάνει λόγο για κατασκευαστές ειδήσεων που στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων.
Νωρίτερα, πάντως, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας είχε δηλώσει ότι οι Τάφοι των Βενιζέλων δεν μπορεί να αποτελέσουν εμπόρευμα του νέου ταμείου. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον δήμαρχο για το ιστορικής σημασίας ακίνητο, υπάρχουν πέντε κτηματολογικά αποσπάσματα (ΚΑΕΔ) που παραχωρούν τους Τάφους των Βενιζέλων στο δήμο Χανίων, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα ένα τμήμα που δεν έχει μεταγραφεί. Ίσως αυτό το κομμάτι, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, πέρασε στο ΕΤΑΔ κάτι όμως που ο δήμος δεν πρόκειται να επιτρέψει να συμβεί.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων: «Σήμερα πήρα την απάντηση ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα 5 κτηματολογικά αποσπάσματα (KAEK) που αφορούν το ακίνητο. Υπάρχει εκκρεμότητα σε σχέση με το τοπογραφικό του χώρου και την τακτοποιήση των τοπογραφικών. Πιθανόν να υπάρχει τμήμα που να μην έχει καταγραφεί στο Δήμο Χανίων. Φαίνεται ότι υπάρχει μια παλιά εκκρεμότητα. Προφανώς θα πρόκειται για μια γραφειοκρατική διαδικασία κατά την οποία δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν κάποια πράγματα και πιθανόν να υπάρχει τμήμα που δεν έχει μεταγραφεί».

Ο κ. Βάμβουκας πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο δήμος να μείνει άπραγος σε μια δυσμενή εξέλιξη για την παραχώρηση του ακινήτου.

«Αν ισχύει η πληροφορία ότι αυτό μεταφέρεται στο ΕΤΑΔ, ο δήμος θα ενεργήσει ώστε αυτό να αποτραπεί. Οι Tάφοι των Βενιζέλων δεν μπορούν να είναι εμπόρευμα», κατέληξε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Τα «μαζεύει» για τους Τάφους των Βενιζέλων, ρίχνει την ευθύνη στο δήμο Χανίων"

Δημοσκόπηση: 7,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο 7,5% διαμορφώνεται η ψαλίδα ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα. 
Στην πρώτη δημοψήφισμα μετά την εφαρμογή των μέτρων φωτιά που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υποχωρούν στο 15% (έναντι 17,3% το Μάρτιο), ενώ η ΝΔ φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 21,3%. 
Αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου έχει ως εξής: 
  • ΝΔ: 21,3%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 15%
  • ΧΑ: 6,8%
  • ΚΚΕ: 5,4%
  • Δημοκρατική Συμπαράταξη: 3,6%
  • Λαϊκή Ενότητα: 2,6%
  • Ενωση Κεντρώων: 2,5%
  • ΑΝΕΛ: 2,1%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 2%
  • Ποτάμι: 1,8%
Άλλο κόμμα δήλωσε το 4,2%, Λευκό το 4,4% ενώ αποχή το 11,9%. 
Στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
  • ΝΔ 25,4%,
  • ΣΥΡΙΖΑ 17,9%,
  • Χρυσή Αυγή 8,1%,
  • ΚΚΕ 6,5%,
  • Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,3%,
  • Λαϊκή Ενότητα 3,1%,
  • Ένωση Κεντρώων 3,0%,
  • ΑΝΕΛ 2,5%,
  • Πλεύση Ελευθερίας 2,4%,
  • Ποτάμι 2,2%. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας όπως αυτό που δείχνει ένα 75% των ερωτηθέντων να απαντά «Οχι» στην ερώτηση για το αν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Ναι» απάντησε το 17% και 8% «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ». 
Η έρευνα διεξήχθη από 30 Μαΐου έως 2 Ιουνίου. 


Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: 7,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ"

Επίθεση κατά Τσίπρα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης η δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για τα εργασιακά σε συνέντευξή του.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την εργασία «όπως έκανε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις».

«Όταν ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι θα προστατεύσει την εργασία, όπως προστάτευσε τις συντάξεις -τις οποίες τσάκισε- και την πρώτη κατοικία -την οποία παρέδωσε εξ ολοκλήρου στα funds- τότε οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναμένουν νέα επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα που αποτελεί, άλλωστε, επιταγή του κεφαλαίου και δέσμευση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου» αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

«Όσο, δε, για τους δήθεν "συμμάχους", το Ευρωκοινοβούλιο και το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, στους οποίους αναφέρεται ο κ. Τσίπρας και οι οποίοι έχουν πρωτοστατήσει στις αντεργατικές ανατροπές, τότε ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας "βάζουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα"", καταλήγει.

Το ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του κάνει λόγο για μεγάλη εξαπάτηση από την κυβέρνηση.

«Προχθές ο κ. Τσίπρας πανηγύρισε για την πρώτη αξιολόγηση, την ώρα που την ανικανότητα τους την πληρώνουν οι πολίτες με 5,5 δισ, μέτρα. Χθες μίλησε για δίκαιη ανάπτυξη. Την ώρα που στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 έκλεισαν 2910 περισσότερες επιχειρήσεις από όσες άνοιξαν.
Με ορατές τις επιπτώσεις για την ανεργία.

»Σήμερα διαβεβαιώνει ότι θα υπερασπιστεί την εργασία (στη Β αξιολόγηση) όπως έπραξε για τις συντάξεις και τους πλειστηριασμούς.

Συμπέρασμα: Έρχεται καταστροφή για τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζόμενους» τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Και συνεχίζει: «Γιατί η δήθεν υπεράσπιση των συντάξεων ήταν μέτρα 2,2 δισ στο ασφαλιστικό και τα σπίτια παραδίδονται στα ξένα funds.

Με αυτούς είναι απαραίτητο ένα ειδικό λεξικό της ελληνικής γλώσσας. Το λεξικό της μεγάλης εξαπάτησης. Όπου η έννοια της κάθε λέξης θα είναι αντίστροφη. Υγ: Ας σεβαστούν τουλάχιστον το μνημείο των Βενιζέλων. Είναι ασέβεια η παράδοση του στο ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο. Τώρα να μεταβιβαστεί στην Αυτοδιοίκηση».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση κατά Τσίπρα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης"

Ποδηλατοδρομία με δώρα στη Γλυφάδα: Την Κυριακή η πόλη θα γεμίσει ποδήλατα

Ο Δήμος Γλυφάδας συνεχίζει να καινοτομεί και να μετατρέπει την πόλη της παραλιακής σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.
Από αυτή την Κυριακή η μετακίνηση στη Γλυφάδα αλλάζει, αφού εγκαινιάζεται (στις 6 το απόγευμα) ο πρώτος σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων. 
Ποδηλατοδρομία με δώρα την Κυριακή
Για τη γιορτή των εγκαινίων και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Δήμος Γλυφάδας, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, διοργανώνει ποδηλατοδρομία, που θα ξεκινήσει μπροστά στο Παλιό Δημαρχείο (Διαδόχου Παύλου) στις 6 μ.μ. της Κυριακής. Όποιος επιθυμεί μπορεί να συμμετάσχει με το ποδήλατό του! Θα ακολουθήσουν κληρώσεις με δώρα ποδήλατα, κυκλοφοριακό πάρκο και άλλες δράσεις για τα παιδιά και συναυλία με την Τζούλη Μασίνο και την ορχήστρα της. 
Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων
Με τo σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων του Δήμου Γλυφάδας, κάθε πολίτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί, έναντι συμβολικού αντιτίμου, ποδήλατα δημόσιας χρήσης που θα βρίσκονται σταθμευμένα μπροστά στο Παλιό Δημαρχείο και στην πλατεία Βεργώτη. Κάθε σταθμός θα διαθέτει 20 ποδήλατα. 
Όποιος επιθυμεί μπορεί να εγγραφεί ως συνδρομητής και να διαθέτει ειδική ηλεκτρονική κάρτα για να παραλαμβάνει ποδήλατο, ενώ οι περιστασιακοί χρήστες με τη χρήση πιστωτικής κάρτας ή κινητού τηλεφώνου μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε ποδήλατα.
Ο Δήμος Γλυφάδας στηρίζει και προωθεί τη χρήση ποδηλάτου, που επιτρέπει στον καθένα να κινηθεί με άνεση και οικονομία. Η χρήση του ποδηλάτου βελτιώνει την ατομική υγεία και ευεξία και συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος από ρύπους και θόρυβο. 
Εγγραφές στο www.i-bike.gr/glyfada
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Ποδηλατοδρομία με δώρα στη Γλυφάδα: Την Κυριακή η πόλη θα γεμίσει ποδήλατα "

«Κόβει» δρομολόγια ο ΟΑΣΑ μετά τις επιθέσεις κατά οχημάτων

Σε διακοπή ορισμένων δρομολογίων λεωφορείων για συγκεκριμένες ημέρες και ώρες αποφάσισε να προχωρήσει ο ΟΑΣΑ, μετά τα επανειλημμένα κρούσματα δολιοφθοράς κατά οχημάτων και σταθμών των αστικών συγκοινωνιών.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΣΑ προκειμένου να προστατέψει τα οχήματά του και κυρίως το επιβατικό κοινό αποφάσισε να διακόψει κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ από τις 9 έως τη λήξη των δρομολογίων την κυκλοφορία των οχημάτων έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Λεωφορεία και τρόλεϊ θα παρακάμπτουν την οδό Πατησίων μεταξύ των οδών Ιουλιανού και Χαλκοκονδύλη ακολουθώντας εναλλακτικές διαδρομές.

Οι γραμμές τρόλεϊ που επηρεάζονται από την τροποποίηση αυτή είναι οι 2, 3, 4, 5, 6, 11 και 15, όπως επίσης και οι λεωφορειακές γραμμές 022, 054, 224, 500, 622, 608, 035, Α8, Β12, Γ12 και Α7.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κόβει» δρομολόγια ο ΟΑΣΑ μετά τις επιθέσεις κατά οχημάτων"

Στο στόχαστρο της εφορίας λογαριασμοί Ελλήνων σε 100 χώρες του κόσμου

Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν από 1ης Ιανουαρίου 2017 όλες οι καταθέσεις και οι λογαριασμοί που έχουν οι Έλληνες στις τράπεζες 100 χωρών του κόσμου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, το σύστημα της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών το οποίο ενεργοποιείται σταδιακά την διετία 2017-2018 ρίχνει τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε εκατό χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει τη συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, καταρρίπτοντας ακόμα και το άβατο των ελβετικών τραπεζών.

Ο κατάλογος των συνεργάσιμων χωρών διευρύνεται με την Ελλάδα να είναι ήδη μέσα.

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα για εισοδήματα, μετοχές, καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, μερίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό Ελλήνων από τα νησιά Φερόες έως την Ανγκουίλα και από την Σιγκαπούρη έως την Ελβετία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη αποστολή στοιχείων θα αφορά περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς θεματοφυλακής (ομόλογα, αμοιβαία, μετοχές) σε εξήντα χώρες του κόσμου.

Τα στοιχεία στο πλαίσιο της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών θα φτάσουν στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έως τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

Αντίστοιχα η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα αποστείλει τα στοιχεία που έχει συλλέξει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας για φορολογικούς κάτοικους συνεργάσιμων χωρών στον αντίστοιχο σύνδεσμο στο Λίχτενσταιν , στην Ουρουγουάη, στα νησιά Καϋμάν και σε καθεμία από τις χώρες που συμφώνησαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Για το φορολογικό έτος 2016 τα στοιχεία θα κοινοποιηθούν και θα αποσταλούν αντίστοιχα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο στόχαστρο της εφορίας λογαριασμοί Ελλήνων σε 100 χώρες του κόσμου "

Αλέξης Τσίπρας στην «Εφ.Συν.»: «Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί έναν άκρως διχαστικό λόγο»

«Η σελίδα έχει αλλάξει» και στόχος της κυβέρνησης είναι η «δίκαιη ανάπτυξη», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία για το χρέος είναι «ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να πετύχουμε» και διαμηνύει ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις «θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως κάναμε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις».
Εξαπολύει επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του «άκρως διχαστικό λόγο» και αναμάσημα των πρωτοσέλιδων της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Σχετικά με τις αλλαγές για τον εκλογικό νόμο, επισημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν «πολύ πριν από το φθινόπωρο του 2019» και εκφράζει την ελπίδα η αξιωματική αντιπολίτευση «να μην την “κοπανήσει”» από τον σχετικό διάλογο, «όπως στη συζήτηση για τις εταιρείες του εξωτερικού».
Αναγνωρίζει ότι υπουργοί της κυβέρνησης κινούνται με «διαφορετικές ταχύτητες», ενώ σημειώνει ότι την «κριτική από τα αριστερά οφείλουμε να την ακούμε πολύ προσεκτικά».
• Η αξιολόγηση έκλεισε, αλλά αφήνει πίσω της αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους. Στο παρελθόν έχετε καταγγείλει τέτοιες αυξήσεις, καθώς συνιστούν ουσιαστική μείωση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών. Τι έχει αλλάξει τώρα;
Επιλογή της κυβέρνησης, σε όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν να αποτρέψει οποιεσδήποτε νέες μειώσεις στο εισόδημα των μεσαίων και, κυρίως, των πιο αδύναμων στρωμάτων. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά με τους θεσμούς πάνω σε αυτό και, μάλιστα, με την αντιπολίτευση και τη διαπλοκή να προσεύχονται για την αποτυχία μας και να μας περιμένουν στη γωνία.
Ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία, μετά από έξι χρόνια λιτότητας. Ομως σήμερα, με την πρώτη αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους, έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Μπορούμε λοιπόν να πούμε πια ότι η σελίδα έχει αλλάξει και η νέα περίοδος, προς την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει αρχίσει.
• Ποιοι θα είναι οι στόχοι αυτής της νέας περιόδου;
Θα είναι αυτό που έχουμε ονομάσει δίκαιη ανάπτυξη. Ανάπτυξη γιατί η χώρα και η οικονομία μπαίνουν σε φάση ανασυγκρότησης. Και δίκαιη, γιατί μια τέτοια ανάπτυξη έχει νόημα μόνο όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία.
Μιλάμε λοιπόν για μια ανάπτυξη που θα συνοδεύεται με ολοένα και ισχυρότερη κοινωνική προστασία, με στήριξη της εργασίας και της μικρής και μεσαίας οικονομίας, αλλά και με αναλογική κατανομή του οφέλους, όπως ακριβώς κατανεμήθηκαν και τα βάρη. Αυτό είναι το περιεχόμενο μιας δίκαιης ανάπτυξης.
• Δέχεστε κριτική και για το ζήτημα του χρέους. Τα μέτρα ελάφρυνσής του εξαρτώνται από την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων, ενώ θεωρούνται αρκετά ασαφή. Είστε ικανοποιημένος από την απόφαση του Γιούρογκρουπ;
Είμαι ικανοποιημένος, γιατί είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να πετύχουμε δεδομένων των συσχετισμών. Σκεφτείτε, μόνο, ότι οι περισσότεροι υπουργοί στο Eurogroup, του Σόιμπλε συμπεριλαμβανομένου, δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για απομείωση του χρέους.
Αυτός ήταν και ο λόγος που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ευθυγραμμιστεί με την άποψη ότι «στραβός είναι ο γιαλός» και χαρακτήριζαν το χρέος βιώσιμο. Μπορεί τελικά να καταλήξαμε σε συμβιβασμό ώστε να μην αναγκαστεί το γερμανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία πριν από τις γερμανικές εκλογές, ωστόσο, για πρώτη φορά, δεν έχουμε υποσχέσεις αλλά σαφείς δεσμεύσεις.
Και το σημαντικότερο: η συμφωνία προβλέπει έναν «κόφτη χρέους» που διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα καταβάλλει για αποπληρωμή του χρέους περισσότερο από το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της.
Για να αντιληφθείτε τι σημαίνει αυτό, αρκεί να αναφέρουμε ότι από το 2009 και μετά πληρώσαμε για το χρέος ποσά που αντιστοιχούσαν από 26% ώς και 33% του ΑΕΠ. Αν είχαμε αυτόν το κόφτη από το 2011 ώς το 2015, θα είχαμε πληρώσει περίπου 100 δισ. ευρώ λιγότερα.
• Στο παρελθόν η κυβέρνηση έχει εκφράσει δυσφορία για τον ρόλο του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις. Εσχάτως όμως είχε πολύ θετικές θέσεις για το ελληνικό χρέος. Τελικά, κάνει καλό ή κακό η εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα;
Το Ταμείο έχει θετικές θέσεις για το χρέος, αλλά, την ίδια στιγμή, έχει θέσεις που θα τις χαρακτήριζα πολύ αρνητικές για πολλά άλλα ζητήματα. Και δυστυχώς, η διαπραγμάτευση δεν είναι α λα καρτ, να παίρνεις από τον καθένα ό,τι σε βολεύει και να κλείνεις έτσι τη συμφωνία. Οφείλεις να διαπραγματευτείς πάνω στη συνισταμένη των θέσεων που έχουν οι θεσμοί.
Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Αυτό που έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση, και μάλιστα επανειλημμένα, είναι η ανάγκη οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς να μη γίνονται αιτία για χρονικές καθυστερήσεις. Οταν έχεις μια ολόκληρη χώρα που βασανίζεται -και μάλιστα εξαιτίας δικών σου «αστοχιών», όπως οι ίδιοι έχουν παραδεχτεί- δεν μπορείς να λες δεν έρχομαι στις διαπραγματεύσεις μέχρι να συμφωνήσουμε. Ή, ακόμα χειρότερα, μέχρι να υπάρξει σοβαρή απειλή για πιστωτικό γεγονός.
• Αρκετοί θεωρούν ότι το επόμενο πολύ δύσκολο «τεστ» για την κυβέρνηση θα αφορά τα εργασιακά. Οι δανειστές ζητούν στη δεύτερη αξιολόγηση να υπάρξουν σκληρές αλλαγές στον νόμο για τις εργασιακές σχέσεις και τον συνδικαλισμό. Θα αποδεχτείτε τέτοιες προτάσεις; Ρωτάμε γιατί ορισμένοι ήδη προκαταβάλλουν επικείμενο «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις...
Το προηγούμενο διάστημα χορτάσαμε από προεξοφλήσεις ναυαγίων. Τελικώς κανένα ναυάγιο δεν προέκυψε. Τον Σεπτέμβρη, προεκλογικά, οι αντίπαλοί μας έλεγαν ότι με αυτή τη συμφωνία, όποιος κι αν είναι στο υπουργείο Εργασίας, θα αναγκαστεί να κόψει κύριες συντάξεις. Επεσαν έξω.
Το ίδιο συνέβη και με όσους πριν από έναν μήνα προεξοφλούσαν ότι θα αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε στην απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. Σας λέω ευθέως ότι το ίδιο έξω θα πέσουν για άλλη μια φορά.
Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει «κόκκινες γραμμές» και να τις υπερασπίζεται αποτελεσματικά, όπως δεν έκανε τα πέντε προηγούμενα χρόνια. Θα υπερασπιστούμε την εργασία όπως κάναμε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις. Η εμπλοκή, άλλωστε, του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις διευρύνει τις συμμαχίες που έχουμε ήδη διαμορφώσει.
• Προκλήθηκε «σάλος» γύρω από τις ρυθμίσεις αναφορικά με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων και συγγενών τους σε εταιρείες εκτός Ελλάδας. Αρκετοί λένε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα σοβαρό λάθος και ότι έσπευσε να το διορθώσει με μια νέα πρακτικά ανεφάρμοστη ρύθμιση. Με δεδομένες τις αντιδράσεις και από το δικό σας στρατόπεδο, θεωρείτε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης ήταν ο βέλτιστος;
Κύριε Σβέρκο, ο σάλος θα έπρεπε να προκύψει από το γεγονός ότι η ρύθμιση για τις offshore, η οποία θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν νομικά ανεφάρμοστη και δεν μπορούσε να πιάσει κανέναν.
Γι’ αυτό δεν την πείραξαν τόσο καιρό και, γι’ αυτό, οι διεθνείς οργανισμοί κατά της διαφθοράς ζήτησαν την αλλαγή της. Ορίσαμε την απαγόρευση στις «μη συνεργαζόμενες φορολογικά χώρες» και ακολούθησε ένα πρωτοφανές μπαράζ υποκρισίας για το γεγονός ότι έτσι νομιμοποιούμε εταιρείες στις «συνεργαζόμενες», ανάμεσα στις οποίες είναι και τέσσερα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Το επόμενο βήμα ήταν να βάλουμε περιορισμό για όλες τις εταιρείες στο εξωτερικό. Και, όπως θα είδατε και στη Βουλή, δεν ήμασταν εμείς που έχουμε το πρόβλημα.
• Τη μέχρι τώρα πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη πώς την κρίνετε; Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι εσείς προσωπικά πολιτεύεστε διαρκώς με ψέματα και ζητά εκλογές...
Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί έναν άκρως διχαστικό λόγο, εκτοξεύοντας ύβρεις και χαρακτηρισμούς σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Καταγγέλλει τον λαϊκισμό, αλλά ο πολιτικός του λόγος είναι αναμάσημα των πρωτοσέλιδων από το «Πρώτο Θέμα» – ό,τι πιο λαϊκιστικό και κίτρινο έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο των ΜΜΕ.
Αυτοπαρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής, αλλά πέραν των απολύσεων και της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, που ήταν οι δικές του μεταρρυθμίσεις ως υπουργού, δεν έχει να διατυπώσει ούτε μισή προγραμματική θέση που να τον δεσμεύει σε κάτι – μόνη φορά που προσπάθησε να μιλήσει επί της ουσίας ήταν εκεί που έπρεπε, στην «Washington Post».
Και υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ΔΝΤ. Στην ελληνική Βουλή μιλάει με γελοιογραφίες του Αρκά. Αν νομίζει ότι έτσι θα διαμορφώσει όρους ιδεολογικής ηγεμονίας, εμάς μας περισσεύει.
• Του απαντήσατε προσφάτως ότι «μπορείτε να μας κατηγορήσετε ότι είχαμε αυταπάτες, όχι όμως ότι λέγαμε ψέματα». Πότε συνειδητοποιήσατε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και η παραμονή στο ευρώ δεν είναι συμβατά πράγματα;
Αυτά τα έχω πει δημόσια, αμέσως μετά τον αναγκαστικό συμβιβασμό και τη συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο. Απορώ που κάποιοι καμώνονται ότι δεν θυμούνται. Προσπαθούν να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη τις εκλογές του Σεπτέμβρη, καθώς και την ειλικρίνεια με την οποία χειριστήκαμε όλη αυτή την αναγκαία υποχώρηση, με μοναδικό μέλημα να μη βρεθεί ο τόπος στο απόλυτο κενό. Αν με ρωτάτε για τη Θεσσαλονίκη, προφανώς αυτό που άλλαξε είναι οι συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στη Θεσσαλονίκη μιλούσαμε για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η διαπραγμάτευση κατέληξε τελικά σε μια ήπια προσαρμογή. Αλλά τα πλεονάσματα που συμφωνήσαμε δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενοι. 20 δισ. λιγότερη λιτότητα στην τριετία δεν είναι μικρό πράγμα. Ωστόσο το πλαίσιο της Θεσσαλονίκης παραμένει. Εξασφαλίσαμε την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 2 εκατ. ανασφάλιστους.
Καθιερώσαμε την κάρτα αλληλεγγύης για χιλιάδες νοικοκυριά. Τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2016 δείχνουν ότι έχουν δημιουργηθεί περίπου 125.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Προχωρούμε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 ανέργους, αυξάνοντας τη διάρκεια απασχόλησης από 5 σε 8 μήνες. Προωθήσαμε μέτρα στήριξης για τους πιο αδύναμους.
Προσλάβαμε προσωπικό στα νοσοκομεία. Προωθήσαμε το πρόγευμα στα δημοτικά σχολεία. Αναμετρηθήκαμε με τη διαπλοκή, με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, το μαύρο πολιτικό χρήμα, τη φοροδιαφυγή και τις λίστες της, το λαθρεμπόριο.
• Ο εκλογικός νόμος χρειάζεται αλλαγές; Και αν ναι, ποιες πρέπει να είναι αυτές; Ακούμε αρκετά σενάρια για ένα σύστημα πιο αναλογικό, που απέχουν βέβαια από την πάγια θέση της Αριστεράς για απλή αναλογική...
Ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι αντικείμενο ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου. Ενός διαλόγου που πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή πολύ πριν από τις επόμενες εκλογές που είναι το φθινόπωρο του 2019, ώστε να καταλήξουμε χωρίς να υπάρχουν στο μυαλό μας πολιτικές σκοπιμότητες.
Σκοπεύουμε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση άμεσα. Ελπίζω να μην την κοπανήσει και πάλι η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως στη συζήτηση για τις εταιρείες του εξωτερικού.
• Ο ανασχηματισμός, ως γνωστόν, δεν προαναγγέλλεται. Υπάρχουν όμως κυβερνητικά στελέχη τα οποία θεωρείτε ότι δεν εργάστηκαν όσο θα έπρεπε στα υπουργεία τους;
Υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες. Αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβερνητική λειτουργία ήταν δέσμια της διαπραγμάτευσης. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε τις κυβερνητικές μας επιδόσεις και να αξιολογηθούμε.
• Στις τοποθετήσεις σας για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ θέτετε πάντοτε το ζήτημα λειτουργίας των τάσεων. Από το 1ο συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει δραματικά. Προτίθεστε να θέσετε όρους που θα εγγυώνται ότι οι τάσεις δεν θα λειτουργούν ως «φράξιες» και κλειστοί μηχανισμοί;
Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί στο συνέδριο του κόμματος. Θέλουμε οι τάσεις να υπάρχουν και να λειτουργούν ως παράγοντας διαλόγου και εμπλουτισμού της θεωρητικής συζήτησης μέσα στο κόμμα.
Δεν θέλουμε να λειτουργούν σαν οχήματα για την υλοποίηση προσωπικών επιδιώξεων και σαν πρόσχημα για τη νομιμοποίηση, αποχαλίνωση και εξάπλωση κάθε είδους παραγοντισμού. Η εμπειρία από το παρελθόν έδειξε ότι λειτούργησαν και με τους δύο τρόπους.
Οφείλουμε λοιπόν να βρούμε τη μέθοδο να ελέγξουμε τα εκφυλιστικά φαινόμενα και να ενθαρρύνουμε τον πλούτο από τη συνύπαρξη διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων.
• Πρώην σύντροφοί σας, με τους οποίους χτίσατε μαζί τον ΣΥΡΙΖΑ, κερδίσατε τις εκλογές και το δημοψήφισμα, σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση και εσάς προσωπικά για προδοσία της Αριστεράς και πλήρη παράδοση στους δανειστές και τον νεοφιλελευθερισμό. Τι τους απαντάτε;
Δυστυχώς αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο στην Αριστερά. Ενα μεγάλο μέρος της ιστορίας της έχει βασιστεί σε απόλυτες αλήθειες, ιστορίες συνωμοσίας και κατηγορίες προδοσίας. Κάποιοι λοιπόν έχουν διαλέξει αυτόν τον δρόμο. Ευτυχώς όχι όλοι.
Και αυτό είναι σημαντικό. Η κριτική από τα αριστερά και από κοινωνική σκοπιά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και οφείλουμε να την ακούμε πολύ προσεκτικά. Αλλά νομίζω ότι αυτά τα σχήματα έχουν σοβαρότατες υποκειμενικές αδυναμίες και αντιφάσεις να ξεπεράσουν, στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση και τη γείωσή τους στην κοινωνία.
• Εχετε συμμετάσχει ήδη σε συζητήσεις με Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες. Η σοσιαλδημοκρατία όμως καταρρέει εκλογικά, δημοσκοπικά και πολιτικά. Μήπως επενδύετε σε λάθος μεριά;
Επενδύουμε στην ανασυγκρότηση στης ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην αναδιάταξη των συμμαχιών της στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ακριβώς βλέποντας την κατάρρευση της συμμαχίας με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά, κινείται από άλλο δρόμο προς αυτό το σημείο.
Γι’ αυτό μας στήριξαν με τέτοια αποφασιστικότητα στο τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Και βεβαίως αυτό δεν είναι κάτι που το απορρίπτουμε.
Συζητάμε σοβαρά με όλες τις δυνάμεις, και μερικές φορές με αρκετές δυσκολίες, γιατί πιστεύουμε ότι μια τέτοια αναδιάταξη συμμαχιών και συσχετισμών είναι ο δρόμος για τον πολιτικό αναπροσανατολισμό της Ευρώπης.
efsyn


Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξης Τσίπρας στην «Εφ.Συν.»: «Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί έναν άκρως διχαστικό λόγο»"

Στο Υπερταμείο και οι Τάφοι των Βενιζέλων

Στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, το λεγόμενο Υπερταμείο, μεταβιβάζονται οι "Τάφοι των Βενιζέλων", με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, την Πέμπτη, από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο , παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών ότι το εθνικό μνημείο θα περιέλθει στην τοπική κοινωνία.

Η τροπολογία προβλέπει την μεταφορά στην ΕΤΑΔ, των τουριστικών ακινήτων που ανήκουν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Μεταξύ αυτών είναι και οι Τάφοι των Βενιζέλων καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγγραφής στον Δήμο Χανίων που είχε ξεκινήσει από το 2011.

Με αφορμή την επίμαχη τροπολογία ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νικολάς Παπαδάκης, δήλωσε ότι οι τάφοι των Βενιζέλων συνδέονται άρρηκτα με την ιστορική μνήμη και την τοπική κοινωνία και δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε εξέλιξη που θα αλλοιώνει την ιστορική μνήμη, καθώς θεωρούμε αδιανόητη και ανεπίτρεπτη ακόμη και την παραμικρή συζήτηση περί ενδεχόμενης εκμετάλλευσης του ακινήτου ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παπαδάκη

Οι τάφοι των Βενιζέλων είναι ένας τόπος μεγάλης ιστορικής και εθνικής σημασίας, ένα προσκύνημα με χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Η σχετική τροπολογία με την οποία μεταβιβάζεται η έκταση στην ΕΤΑΔ δεν είναι δυνατόν να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, εφόσον πράγματι βρίσκεται σε εκκρεμότητα η τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία έχει ξεκινήσει από ετών, για την οριστική παραχώρηση της έκτασης.

Το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ως ένας αναγνωρισμένος πανελλήνια και διεθνώς οργανισμός που είναι αφιερωμένος στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του μεγάλου πολιτικού, εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι, παρά τις αντίθετες υπουργικές διαβεβαιώσεις ήδη από το 2011, το σημαντικό αυτό ζήτημα παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.

Δηλώνουμε ότι δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε εξέλιξη που θα αλλοιώνει την ιστορική μνήμη, καθώς θεωρούμε αδιανόητη και ανεπίτρεπτη ακόμη και την παραμικρή συζήτηση περί ενδεχόμενης εκμετάλλευσης του ακινήτου ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της. Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε το συντομότερο αυτό το εθνικό μνημείο να περιέλθει οριστικά στην τοπική κοινωνία.

Κατηγορηματικός ότι οι "Τάφοι των Βενιζέλων" ανήκουν στο Δήμο Χανίων και δεν μπορεί να αποτελέσουν "εμπόρευμα" του νέου ταμείου, είναι ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων:

"Σήμερα πήρα την απάντηση ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα 5 κτηματολογικά αποσπάσματα (KAEK) που αφορούν το ακίνητο. Υπάρχει εκκρεμότητα σε σχέση με το τοπογραφικό του χώρου και την τακτοποιήση των τοπογραφικών. Πιθανόν να υπάρχει τμήμα που να μην έχει καταγραφεί στο Δήμο Χανίων. Φαίνεται ότι υπάρχει μια παλιά εκκρεμότητα. Προφανώς θα πρόκειται για μια γραφειοκρατική διαδικασία κατά την οποία δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν κάποια πράγματα και πιθανόν να υπάρχει τμήμα που δεν έχει μεταγραφεί"

Ο κ. Βάμβουκας πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο δήμος να μείνει άπραγος σε μια δυσμενή εξέλιξη για την παραχώρηση του ακινήτου. "Αν ισχυεί η πληροφορία ότι αυτό μεταφέρεται στο ΕΤΑΔ, ο δήμος θα ενεργήσει ώστε αυτό να αποτραπεί. Οι τάφοι των Βενιζέλων δεν μπορούν να είναι εμπόρευμα".

flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Υπερταμείο και οι Τάφοι των Βενιζέλων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news