facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Δείτε τις αλλαγές για ΕΚΑΣ, ΕΝΦΙΑ και ένστολους

Αργά το βράδυ της Τετάρτης κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι τροπολογίες αφορούν θέματα αποκρατικοποιήσεων, του ΕΚΑΣ και των ειδικών μισθολογίων. Πρόκειται, σημειωτέον, για ζητήματα τα οποία είχαν ήδη ψηφιστεί με το πολυνομοσχέδιο, την Κυριακή 22 Μαΐου, στη Βουλή, και για τα οποία ωστόσο οι δανειστές ζήτησαν νέες τροποποιήσεις από την κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η θεωρητικά... κλεισμένη αξιολόγηση.

Με τη συζήτηση και ψήφιση των τροπολογιών, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, κλείνει ουσιαστικά η αξιολόγηση και ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες -όπου απαιτηθεί- από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η εφαρμογή των νέων αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ ξεκινούν τώρα, από την 1.6.2016 και όχι αναδρομικά από 1.1.2016. Με τον τρόπο αυτό οι συνταξιούχοι δεν θα κληθούν να επιστρέψουν καταβαλλόμενες συντάξεις.

Επίσης, η δεύτερη τροπολογία αλλάζει τον τρόπο διάθεσης μετοχών της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Η τρίτη ρύθμιση αυξάνει τους συντελεστές ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες και τροποποιεί ρυθμίσεις του «κόφτη», ενώ η τελευταία περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια»

Δείτε την τροπολογία για το ΕΚΑΣ

Δείτε την τροπολογία για τον ΑΔΜΗΕ

Δείτε την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα ειδικά μισθολόγια και τις διορθώσεις στον «κόφτη»

Δείτε την τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε τις αλλαγές για ΕΚΑΣ, ΕΝΦΙΑ και ένστολους"

«Το ΥΠΕΝ παραχωρεί εν λευκώ τις παράκτιες προστατευόμενες περιοχές», καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Κώδωνα κινδύνου κρούουν με ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπογραμμίζοντας πως «ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, οι παράκτιες περιοχές της χώρας μας που είναι ενταγμένες στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000, κινδυνεύουν με σημαντική υποβάθμιση».

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν δεκατέσσερις απ’ τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, παρά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (3944/2015) σύμφωνα με την οποία η συλλήβδην παραχώρηση του αιγιαλού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινόχρηστο χαρακτήρα του παράκτιου οικοσυστήματος ως δημόσιου αγαθού και δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο αλλοίωσης των παραλιών λόγω της υπερεκμετάλλευσης, πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή ο «πολλαπλών θεμάτων» νόμος 4384/2016 (ΦΕΚ 78 Α΄/26-4-2016). Με το άρθρο 56 παρατάθηκε η ισχύς της υπ' αριθμ. ΔΔΠ0005159/586Β΄ΕΞ2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Περί παραχώρησης απλής χρήσης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας» για μια ακόμα χρονιά, αγνοώντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην συνέχεια και κατ' ακολουθία των ανωτέρω διατάξεων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος εξέδωσε την με αριθμ. πρωτ. 23841/664/28-4-2016 σύμφωνη γνώμη, με την οποία συμφώνησε εκ των προτέρων με την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, του συνόλου των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και τελούν σε καθεστώς ειδικής προστασίας.

Σημειώνεται ότι, έως και το 2015, η παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού στις προστατευόμενες περιοχές γινόταν μόνο κατόπιν ελέγχου από πλευράς του ΥΠΕΝ του ειδικού αιτήματος που υπέβαλε ο κάθε δήμος, το οποίο (αίτημα) περιείχε αναλυτικό κατάλογο των σχεδιαζόμενων παραχωρήσεων, το είδος αυτών (δηλ. αν επρόκειτο για καντίνα, έπιπλα θαλάσσης ή θαλάσσια σπορ) και την ακριβή τους θέση (αποτύπωση σε χάρτη με συντεταγμένες), ώστε να είναι δυνατή η εποπτεία των τελούμενων δραστηριοτήτων εντός των παράκτιων προστατευόμενων περιοχών.

Δυστυχώς, όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, με αυτή την εκ προτέρων αθρόα έγκριση παραχωρήσεων χρήσης αιγιαλού που σχεδιάζουν οι δήμοι για την τρέχουσα θερινή περίοδο στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας, ακυρώνεται η δυνατότητα αλλά και η υποχρέωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για άσκηση εποπτείας και ελέγχου των πράξεων των Ο.Τ.Α.

Η άσκηση ελέγχου εκ μέρους του ΥΠΕΝ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στο συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να αποφεύγονται, αφενός υπεράριθμες παραχωρήσεις από πλευράς των δήμων, με μοναδικό σκοπό την αποκόμιση μεγαλύτερων εσόδων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν ακόμα και το σύνολο του αιγιαλού, ακυρώνοντας έτσι τον χαρακτήρα του ως δημόσιου αγαθού και αφετέρου δραστηριότητες οι οποίες έχει εμπεριστατωμένα διαπιστωθεί ότι επιφέρουν σημαντική αλλοίωση στα ευπαθή και προστατευόμενα οικοσυστήματα.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει κατά της Ελλάδας προδικαστική διαδικασία για παράβαση των άρθρων 4 και 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, λόγω της ελλιπούς προστασίας και πλημμελούς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 (αριθμός υπόθεσης 2014/2260).

Είναι βέβαιο – υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις - ότι η συγκεκριμένη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος θα αποτελέσει επιβαρυντικό στοιχείο για τη χώρα μας, καθώς με την εν λόγω εξέλιξη οι αιγιαλοί και παραλίες στις προστατευόμενες περιοχές, έχουν δυσμενέστερη μεταχείριση από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς θέτουν το ΥΠΕΝ προ των ευθυνών του, και καλούν την πολιτική ηγεσία του να ανακαλέσει άμεσα την υπ' αριθμ. πρωτ. 23841/664/28-4-2016 σύμφωνη γνώμη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση των παράκτιων ευαίσθητων οικοσυστημάτων της χώρας μας.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "«Το ΥΠΕΝ παραχωρεί εν λευκώ τις παράκτιες προστατευόμενες περιοχές», καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις"

Ιερέας «ξάφριζε» εκκλησίες στην Καβάλα

«Μακρυχέρης» ιερέας ξάφριζε εκκλησίες στην Καβάλα, όπου υπηρετούσε, ενώ πριν από οκτώ χρόνια αφαίρεσε εκκλησιαστικά αντικείμενα από την μονή Παναγίας Τσούκας στα Γιάννενα, όπου ήταν δόκιμος μοναχός πριν από μία 20ετία.

Η ασφάλεια Καβάλας σχημάτισε δικογραφία σε βάρος του για διακεκριμένες κλοπές, υπεξαίρεση και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων, καθώς ο 34χρονος ιερέας υπεξαίρεσε συνολικά από δύο εκκλησίες στην Καβάλα και την Μονή Τσούκας, 15 εικόνες, τμήματα λειψάνων, ένα ιερό Ευαγγέλιο και πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιερέας, λειτουργούσε σε παρεκκλήσι της Ελευθερούπολης Καβάλας και πριν από περίπου έναν μήνα ο μητροπολίτης Ελευθερούπολης, κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ενημερώθηκε για την δράση του, τον αντικατέστησε.

Σε έρευνα που έκανε η αστυνομία σε δύο σπίτια του 34χρονου ιερέα και σε μία αποθήκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, ενώ το ιερό Ευαγγέλιο, 6 εικόνες και 13 εκκλησιαστικά αντικείμενα στάλθηκαν για εξέταση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Η πρώτη του κλοπή φαίνεται να έγινε το 1997 όταν ο 34χρονος σήμερα ιερέας, που τότε ήταν μόλις 15 χρόνων, σε εκκλησία της Καβάλας, από την οποία αφαίρεσε θρησκευτικούς θησαυρούς, ενώ η δράση του τοποθετείται μέχρι τις αρχές του 2016.

Πριν από 20 χρόνια ήταν δόκιμος μοναχός στην ιστορική Μονή Παναγίας Τσούκας στο Ελληνικό Ιωαννίνων, η οποία χτίστηκε το 1190 από τον αυτοκράτορα Ισαάκιο Άγγελο, σε υψόμετρο 760 μέτρων, με θέα την υπέροχη χαράδρα του Αράχθου.

Εκεί επέστρεψε πριν από 8 χρόνια και φεύγοντας φεύγοντας πήρε εκκλησιαστικά αντικείμενα, τα οποία και βρέθηκαν στην κατοχή του.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερέας «ξάφριζε» εκκλησίες στην Καβάλα"

Reuters: Οι Ελληνες «βράζουν» με τις νέες αυξήσεις φόρων -«Πού θα βρούμε τα λεφτά;»

Την αγανάκτηση των Ελλήνων πολιτών, που είδαν τον Ιούνιο να ξεκινά με νές αυξήσεις στον ΦΠΑ, καταγράφει ρεπορτάζ του Reuters στους δρόμους της Αθήνας.

Σε μία καφετέρια σε κάποιον αθηναϊκό πεζόδρομο, ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Γαρυφάλλου αντιμετωπίζει με φιλοσοφική διάθεση τη νέα αύξηση του ΦΠΑ. Εχει συνηθίσει. Είναι η έκτη φορά μέσα σε ισάριθμα χρόνια. «Ελπίζουμε να έχουν ένα σχέδιο, ότι τους επόμενους 6-9 μήνες θα δούμε μία ανάκληση», λέει.

Οι νέες αυξήσεις τέθηκαν σε εφαρμογή την Τετάρτη, προκειμένου η Αθήνα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των δανειστών, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. «Φορολογούν χρήμα που δεν υπάρχει», σχολιάζει στο Reuters o Παύλος Αστερίου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, σχολιάζοντας τη σειρά φορολογικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί το τελευταίο διάστημα. «Πού θα βρούμε αυτά τα χρήματα; Είναι παράλογο. Για αυτό θα αποτύχει αυτό το μέτρο και θα επιστρέψουμε στο μηδέν», προσθέτει.

Και οι επιχειρήσεις όμως τονίζουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στη διαρκή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, προκειμένου να μην τη μετακυλήσουν στους καταναλωτές. «Κάθε αύξηση περιορίζει την κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα», τόνισε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ.


Το Reuters κάνει αναφορά και το Athens Ledra, σχολιάζοντας ότι το ξενοδοχείο είναι το τελευταίο θύμα της εξουθενωτικής κρίσης στην Ελλάδα, καθώς ανέστειλε τη λειτουργία του τη στιγμή που ξεκινά η τουριστική σεζόν.

«Είναι λυπηρό για την Ελλάδα», δήλωσε ένας από τους ξένους πελάτες του, ο 65χρονος Αλαν Πέντερσεν από τη Δανία. «Από τον τουρισμό βγάζεις χρήματα. Αν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μάθουν για αυτό, μπορεί να επιλέξουν έναν άλλο παρόμοιο προορισμό, όπως η Βαρκελώνη ίσως», προσθέτει.

Η Ελλάδα βασίζεται στα μνημεία και τις παραλίες της για την οικονομική ανάπτυξη, σχολιάζει το Reuters. Ο τομέας είναι η κύρια πηγή εσόδων για τη χτυπημένη από την κρίση χώρα, αποτελώντας περίπου το 17% του ΑΕΠ και απασχολώντας έναν στους πέντε ανθρώπους.

«Κάποιοι επιβιώνουν, κάποιοι όχι, αλλά όταν υπάρχει βαριά φορολογία, κάποιοι ''πεθαίνουν'' ταχύτερα... έρχεται αυτό και τους αποτελειώνει», σχολίασε ο Ανδρέας Ανδρεάδης, επικεφαλής του ΣΕΤΕ.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Οι Ελληνες «βράζουν» με τις νέες αυξήσεις φόρων -«Πού θα βρούμε τα λεφτά;» "

Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε Ανατολική και Δυτική Αττική

Η προετοιμασία των απαιτούμενων ενεργειών για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, μεταξύ των αντιπεριφερειαρχών, Γ. Βασιλείου και Πέτρου Φιλίππου και του γενικού διευθυντή και διευθυντή Μελετών και Κατασκευών της εταιρεία παροχής Αερίου Αττικής ΑΕ «Φυσικό Αέριο Αττικής, Χρήστου Μπαλάσκα και Χρήστου Σκουλίδα, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων.

Με την πεποίθηση ότι το φυσικό αέριο είναι ένα κοινωνικό αγαθό και τη διαπίστωση ότι και οι δύο περιοχές υπολείπονται σημαντικά ως προς τα δίκτυα σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική, συμφωνήθηκαν δραστηριότητες για την υλοποίηση του σχεδιασμού όπως:

- Η εταιρεία να διερευνήσει άμεσα αυτήν την προοπτική και εντός 15νθήμερου να κατατεθεί ενδεικτικός προϋπολογισμός και ενδεικτικές τεχνικές προδιαγραφές των αγωγών που είναι απαραίτητοι.

- Να ακολουθήσουν συσκέψεις με τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς για τον προγραμματισμό του παραπάνω έργου και την εξεύρεση πόρων για την υλοποίησή του.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε Ανατολική και Δυτική Αττική"

Τα 16 πιο παρανοικά πράγματα που ακριβαίνουν από σήμερα (pics)

Εντάξει, το ξέραμε ότι από 1η Ιουνίου όλα σχεδόν τα αγαθά θα είναι πιο ακριβά. Είδη πρώτης ανάγκης για κάθε σπίτι, όπως τυρί, γάλα, ρύζι, Καμπάς, προφυλακτικά θα πάνε προς τα επάνω και όλοι οι καταναλωτές θα ζοριστούν!
Μέσα σε όλα αυτά όμως, ακριβαίνουν και κάποια είδη που δεν τα λες και πρώτης ανάγκης. Δηλαδή ζεις και χωρίς αυτά!
Κάπως πιο άσχημα η αλήθεια είναι, αλλά ζεις. 
Από 1η Ιουνίου λοιπόν ακριβαίνουν μεταξύ άλλων και τα εξής:

Τα γαϊδούρια

Το λαρδί

Τα χέλια

Τα έντερα (και κατά συνέπεια η μαγειρίτσα)

Τα βρύα και οι λειχήνες 

Τα κλαδιά των κωνοφόρων

Το... ματέ

Τα σπέρματα αγριογογγύλης ή αγριοκράμβης

Το τζίνσενγκ

Τα χαρούπια
Οι ελαιορητίνες
Η μελάσα

Η ταπιόκα

Οι πίτες αραχιδέλαιου 

Οι βάτες

και τέλος, 
τα αρχαιολογικά αντικείμενα
gazzetta


Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 16 πιο παρανοικά πράγματα που ακριβαίνουν από σήμερα (pics) "

Spiegel: Ο καταυλισμός στα σύνορα με τα Σκόπια έκλεισε, αλλά η Ελλάδα έχει πολλές μικρές Ειδομένες

«Ο καταυλισμός στην Ειδομένη ανήκει στην ιστορία, ωστόσο μόνο οι μισοί πρόσφυγες μετακινήθηκαν σε επίσημα κέντρα υποδοχής. Οι υπόλοιποι περιμένουν καρτερικά στα σύνορα, σε θλιβερές, παράτυπες κατασκηνώσεις», γράφει το Spiegel.

Οπως αναφέρει η DW, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι οι 8.400 πρόσφυγες που βρίσκονταν τελευταία στον καταυλισμό της Ειδομένης επρόκειτο να μεταφερθούν σε νέα κέντρα υποδοχής, «ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική», παρατηρεί ο αρθρογράφος, κάνοντας λόγο για «πολλούς, παράτυπους καταυλισμούς» που διαδέχθηκαν την εκκένωση της Ειδομένης, αναφέροντας συγκεκριμένα το παράδειγμα ενός καταυλισμού στους Ευζώνους, λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα.

Γιατί οι πρόσφυγες προτιμούν τους παράτυπους καταυλισμούς
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν «οι πρόσφυγες προτιμούν τις παράτυπες κατασκηνώσεις από τους νέους κρατικούς καταυλισμούς. Για παράδειγμα οι Εύζωνοι είναι κοντά στα σύνορα και οι πρόσφυγες ελπίζουν ακόμη ότι αυτά θα ξανανοίξουν. Είναι ένας ανοικτός χώρος που τους δίνει την αίσθηση ότι δεν βρίσκονται σε κάποια φυλακή. Έχει καταστήματα κοντά – τουλάχιστον για όσους έχουν χρήματα να ψωνίσουν.

«Ωστόσο, το τέλος των μικρών ‘Ειδομένων’ πλησιάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει ήδη την εκκένωσή τους. Ένας εκπρόσωπος των ελληνικών αρχών δήλωσε ότι ‘το κλείσιμο της Ειδομένης έδειξε ότι είναι δυνατή η ειρηνική και ταχεία εκκένωση από την αστυνομία'» υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Ο καταυλισμός στα σύνορα με τα Σκόπια έκλεισε, αλλά η Ελλάδα έχει πολλές μικρές Ειδομένες "

Πενήντα χιλιάδες ειδοποιητήρια για οφειλές έως 500 ευρώ στην Εφορία

Πενήντα χιλιάδες ειδοποιητήρια προς οφειλέτες που χρωστούν στην Εφορία ποσά από 30 έως 500 ευρώ απέστειλε η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για όφειλες που έχουν κηρυχθεί ληξιπρόθεσμες έως τα τέλη Φεβρουάριου και δεν περιλαμβάνονται σε ρύθμιση.

Για τις συγκεκριμένες οφειλές δεν θα γίνουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, αλλά τακτοποίηση μέσω ρύθμισης.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Πενήντα χιλιάδες ειδοποιητήρια για οφειλές έως 500 ευρώ στην Εφορία "

Μέρκελ: Στηρίζω την απόφαση για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ υποστηρίζει την απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται η γερμανική γενοκτονία και η οποία πρόκειται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη στην Μπούντεσταγκ, όμως δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία εξαιτίας των ανειλημμένων υποχρεώσεών της, ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπός της.

Η Μέρκελ "δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία" που θα διεξαχθεί στην Μπούντεσταγκ γι' αυτή την απόφαση που επικρίνεται από την Τουρκία, εξαιτίας του προγράμματος εργασίας της και των "ραντεβού της", δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Όμως στη δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών, η καγκελάριος "ψήφισε μαζί με την ομάδα" υπέρ του κειμένου, διευκρίνισε η Βιρτς.

Ο Μάρτιν Σέφερ, ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στην απόφαση της Μπούντεσταγκ, δήλωσε από την πλευρά του πως "ελπίζει" ότι "η απόφαση που θα ληφθεί αύριο (Πέμπτη) από την Μπούντεσταγκ δεν θα διαταράξει σε μόνιμη βάση τις σχέσεις με την Τουρκία".

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε σήμερα "παράλογο" το κείμενο αυτό. Υπογράμμισε πως η υιοθέτησή του θα έχει "αρνητική επίδραση" στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο, προσθέτοντας πάντως ότι οι ζημιές θα είναι περιορισμένες.
Χθες, Τρίτη, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στην Άγγελα Μέρκελ για να εκφράσει τις "ανησυχίες" του για την απόφαση.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν δήλωσε από την πλευρά του πως ελπίζει ότι οι γερμανοί βουλευτές "δεν θα επιτρέψουν να εκφοβισθούν" από την Τουρκία, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Bild.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν πρέπει κανείς να φοβάται ότι η ψηφοφορία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια αμφισβήτηση από τους Τούρκους της συμφωνίας με την ΕΕ η οποία επέτρεψε να μειωθεί η συρροή μεταναστών στην Ευρώπη.

"Όταν αρχίζουμε να κάνουμε συμβιβασμούς για να διαφυλάξουμε βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα, είμαστε ικανοί να συνεχίσουμε να το κάνουμε διαρκώς. Και αυτό δεν είναι καλό για τη Γερμανία, δεν είναι καλό για την Ευρώπη ούτε για τον κόσμο", προειδοποίησε.

Οι 630 βουλευτές της Μπούντεσταγκ πρόκειται να αποφανθούν αύριο σχετικά με μια κοινοβουλευτική απόφαση με τίτλο "Μνήμη της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων πριν από 101 χρόνια", η οποία προτάθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της πλειοψηφίας --τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-- καθώς και από τους βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων. Η απόφαση έχει όλες τις πιθανότητες να ψηφιστεί.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Στηρίζω την απόφαση για τη γενοκτονία των Αρμενίων "

Δανία και Σουηδία παρατείνουν τους συνοριακούς ελέγχους μέχρι τον Νοέμβριο

Η Δανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν ότι παρατείνουν μέχρι τον Νοέμβριο τους ελέγχους στα σύνορά τους, τους οποίους επανέφεραν στα τέλη του 2015 με στόχο να περιορίσουν τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στο έδαφός τους.

Η Επιτροπή είχε εγκρίνει στις αρχές Μαΐου την κατ' εξαίρεσιν παράταση για έξι μήνες των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα πέντε κρατών του χώρου Σένγκεν, τα οποία είναι χώρες προορισμού ή διαμετακόμισης των μεταναστών: της Γερμανίας, της Αυστρίας και τριών σκανδιναβικών χωρών (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία).

Αυτά τα μέτρα εξαίρεσης από τη συμφωνία του Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία, τα οποία εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, είχαν εισαχθεί πέρυσι για να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική πίεση.

«Καθώς εξακολουθεί να μην έχει βρεθεί κάποια μόνιμη λύση για να διασφαλισθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τους συνοριακούς ελέγχους μας μέχρι τουλάχιστον τη 12η Νοεμβρίου» δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας Ίνγκερ Στόιμπεργκ.

Ο σουηδός υπουργός Εσωτερικών Άντερς Ίγκεμαν δήλωσε πως οι συνοριακοί έλεγχοι στη χώρα του θα συνεχιστούν μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

Το 2015, η Σουηδία και η Δανία δέχθηκαν 163.000 και 21.000 αιτήσεις ασύλου αντιστοίχως.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Δανία και Σουηδία παρατείνουν τους συνοριακούς ελέγχους μέχρι τον Νοέμβριο"

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής υπουργών και βουλευτών σε off-shore

Παρά τα σφοδρά πυρά που δέχθηκε η κυβέρνηση με αφορμή την ψηφισθείσα διάταξη του πολυνομοσχεδίου που επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να συμμετέχουν σε off-shore χωρών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς αλλά φορολογικά συνεργάσιμων, ωστόσο, η νέα «διορθωτική» τροπολογία που κατέθεσε για να επιβάλλει, τελικώς, καθολική απαγόρευση στην συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή, συγκέντρωσε την ευρεία πλειοψηφία των κομμάτων. Εκτός της ΝΔ, η οποία αποχώρησε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «αμνήστευση των υπευθύνων», υπέρ της νέας ρύθμισης ψήφισαν εκτός των κυβερνητικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (με μια επιφύλαξη για το θέμα της προθεσμίας των 60 ημερών για την μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων), το ΚΚΕ και το Ποτάμι, με την Ένωση Κεντρώων να επιλέγει το «παρών». Έτσι, επί 197 ψηφισάντων οι 190 τάχθηκαν υπέρ ενώ επτά δήλωσαν «παρών».

Η τροπολογία για τις offshore

Είχε προηγηθεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση η οποία κορυφώθηκε με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε να εκμεταλλευθεί πολιτικά και επικοινωνιακά την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, προκειμένου να ανατρέψει το εξαιρετικά δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα που επικράτησε επί ημέρες και την δυσφορία που προκλήθηκε ακόμη και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα το πρωτοσέλιδο της (κυβερνητικής) «Αυγής», η οποία τάχθηκε ευθέως κατά της επίμαχης ρύθμισης που «πέρασε» στο πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων! Ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας την αποχώρηση της ΝΔ έκανε λόγο για ένδειξη του «ογκώδους στρατηγικού αδιεξόδου» της και ότι «το έβαλε στα πόδια είτε διότι συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες στην ονομαστική ψηφοφορία που θα τους εξέθεταν είτε διότι τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών για να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Εμφάνισε δε ως «γνωστή από τον Οκτώβριο» την επίμαχη ρύθμιση που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο, αποδίδοντας την κριτική που δέχθηκε σε «επικοινωνιακή αθλιότητα», «λάσπη και χυδαιότητα».

Το ηλεκτρισμένο κλίμα όξυνε περαιτέρω η αντιπαράθεση του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, μια φράση του οποίου προκάλεσε πανδαιμόνιο αντιδράσεων από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς εμφάνιζε τον πρωθυπουργό να έχει στο επιτελείο του συνεργάτες του Ακ. Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, «έχουν διωχθεί επειδή έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα». Χρειάστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση για να κατευναστούν τα πνεύματα ενώ καταγράφηκε η ακραία διάσταση μεταξύ Τσίπρα-Θεοδωράκη με τον πρώτο να χαρακτηρίζει τον επικεφαλής του Ποταμιού «συνήγορο του απόντος κ. Μητσοτάκη» και με τον δεύτερο να εγκαλεί την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και για θράσος.

Προηγήθηκαν οι έντονες πιέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκειμένου να βελτιωθούν διατάξεις της «διορθωτικής» τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το κλίμα της γενικής κατακραυγής που υπήρξε. Έτσι, με νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος διευκρινίστηκε, ότι η προθεσμία των 60 ημερών που δίδεται στα εμπλεκόμενα πρόσωπα για να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν σε εταιρείες της αλλοδαπής, δεν αίρει το αξιόποινο για την συντέλεση παραβάσεων σχετικά με τις off-shore, αλλά θα αφορά μόνον όσους εμπίπτουν για πρώτη φορά στο νέο αυστηρότερο πλαίσιο που θεσπίζεται με την εν λόγω τροπολογία. Επίσης, με άλλη νομοτεχνική βελτίωση διευκρίνισε ότι δεν θα εφαρμόζεται η διάταξη του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει την χρήση ευνοϊκότερης χρονικά ρύθμισης, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τον υπουργό, ότι δεν αμνηστεύονται οι όποιοι παραβάτες από την δημοσίευση του προηγούμενου ευνοϊκού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επιχειρώντας να απαντήσει στα πυρά που δέχθηκε η κυβέρνηση για την επίμαχη ρύθμιση, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε στην Βουλή, ότι «κανένας υπουργός δεν την εμπνεύστηκε (σ.σ. την ρύθμιση) και κανέναν υπουργό δεν θέλει να καλύψει», αλλά αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο των συστάσεων των χωρών της Greco» (του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς). Μάλιστα έκανε λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας», ενώ τόνισε ότι αυτές τις μέρες συγκρούστηκαν δυο πρακτικές: η μια του γκεμπελικής έμπνευσης «συκοφαντείτε, συκοφαντείτε στο τέλος κάτι θα μείνει…» και η άλλη της λαϊκής ρήσης «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», με την οποία, όπως τόνισε «στοιχίζεται η κυβέρνηση».

Στο ερώτημα που έθεσε μετ’ επιτάσεως η αντιπολίτευση «ποιος υπουργός εμπνεύστηκε την επίμαχη διάταξη;», ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε ότι «κανένας υπουργός δεν έχει ανάγκη κάλυψης». «Αν ξέρει κάποιος να το πει. Ξέρω όμως πολλούς που δεν είναι στην κυβέρνηση και έχουν συμμετοχή σε off-shore», σημείωσε, ενώ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής για το χρόνο που ισχύει η διάταξη». Αναφορικά με την νέα ρύθμιση, με την οποία επέρχεται καθολική απαγόρευση για συμμετοχή σε off-shore, κάλεσε όσους «εμφανίζονται τιμητές της διαφάνειας και της ηθικής να την ψηφίσουν και να συμμορφωθούν με όσα προβλέπει». «Τολμήστε να ψηφίσετε και να δούμε πόσοι θα δηλώσουν off-shore. Από την κυβέρνηση δεν ξέρω πολλούς, ίσως κανέναν», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, τα επιχειρήματα του κ. Παπαγγελόπουλου δεν πτόησαν την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση για εμπαιγμό και αμνήστευση των υπευθύνων. «Εν ονόματι της αμνήστευσης των υπευθύνων μπορείτε να φέρετε όποιες δήθεν διορθωτικές ρυθμίσεις», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, ωστόσο, τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία και ότι θα αποχωρήσει. «Δεν μπορούμε για τους λόγους αυτούς να συμμετάσχουμε στην συζήτηση και αποχωρούμε», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Σχολιάζοντας την στάση της ΝΔ ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «η αποχώρηση συμβολικά αυτό που δείχνει είναι αδιαφορία για την τύχη της εισαγόμενης ρύθμισης και για το αν θα μείνουμε με την προηγούμενη ρύθμιση, που ήταν ευνοϊκότερη για όσους είχαν χρήματα και επιχειρήσεις στο εξωτερικό». «Δείχνει πλήρη αδιαφορία για το τι θα γίνεται από εδώ και πέρα», τόνισε, δηλώνοντας ότι η ΝΔ προτιμά το προηγούμενο ευνοϊκότερο καθεστώς. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελος, είπε ότι «η αποχώρηση της ΝΔ σημαίνει ενοχή».

Η ρύθμιση

Όσον αφορά το περιεχόμενο της τροπολογίας, προβλέπει την καθολική απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρίες με έδρα την αλλοδαπή (off-shore και μη) για πολιτικά πρόσωπα είτε μέσω παρένθετων προσώπων στη διοίκηση ή το κεφάλαιο εταιριών με πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Σύμφωνα με την τροπολογία ως παρένθετα πρόσωπα ορίζονται σύζυγοι και εν διαστάσει σύζυγοι είτε πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, συγγενείς α’ βαθμού, και φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο ενεργεί για οποιαδήποτε αιτία για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή άλλου προσώπου.

Η απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα την αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα και συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, περιλαμβάνει τους εξής:

Πρωθυπουργό, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, όπως επίσης, τους Γενικούς & Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης.

Στην απαγόρευση εμπίπτουν επιπλέον οι:

Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, πρόεδροι – διοικητές – υποδιοικητές και γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος, καθώς και πρόεδροι και διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλο και γενικοί διευθυντές ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, όπως και πρόεδροι και μέλη των επιτροπών διενέργειας και αξιολόγησης των διαγωνισμών για τις προμήθειες του Δημοσίου.

Όσον αφορά τα παρένθετα πρόσωπα αυτά είναι: ο σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοι, καθώς και πρόσωπα με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, οι πρώτου βαθμού συγγενείς και το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο ενεργεί για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή των παραπάνω προσώπων.

Όπως αναφέρεται σχετικά στην αιτιολογική έκθεση «όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των ΟΤΑ, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας προς εξασφάλιση της διαφάνειας κα της πάταξης της διαφθοράς».

Βελτιώσεις Παρασκευόπουλου για το 2μηνο

Την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αν. Λοβέρδου προκάλεσε η δυνατότητα που δίνεται για μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων εντός 60 ημερών. «Γιατί δίνετε 60 ημέρες για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων;», ανέφερε και ζήτησε διευκρινήσεις αν αφορά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε off-shore. Όπως είπε, «αν ισχύει αυτό τότε είναι πασιφανές ότι κάποιον ή κάποιους θέλουν να καλύψουν σήμερα». «Είναι συγχωροχάρτι αυτό», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζοντας ότι «τότε η συγκάλυψη έχει και δράκο από πίσω». Ο βουλευτής του κόμματος Οδ. Κωνσταντινόπουλος ζήτησε να ξεκαθαρίσει και αν τυχόν θα παραχθούν έννομα αποτελέσματα από την προηγούμενη ρύθμιση και για το διάστημα των λίγων ημερών από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ για το περιθώριο των 60 ημερών διευκρίνισε ότι η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων δεν αίρει το αξιόποινο για την συντέλεση παραβάσεων σχετικά με τις off-shore, αλλά τόνισε ότι θα αφορά μόνον όσους εμπίπτουν για πρώτη φορά στο νέο αυστηρότερο πλαίσιο που θεσπίζεται με την εν λόγω τροπολογία.

Το σχόλιο του Μαξίμου για την αποχώρηση της ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία το έβαλε στα πόδια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού. Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου. Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά» καταλήγει.

Με μήνυμά της στο twitter είχε σχολιάσει λίγο νωρίτερα την αποχώρηση της ΝΔ από την συζήτηση για τις offshore και η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Ένα τέταρτο άντεξε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν...», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter η κυρία Όλγα Γεροβασίλη.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής υπουργών και βουλευτών σε off-shore"

Πέθανε αβοήθητος σε καρέκλα στο νοσοκομείο γιατί δεν είχε το ΑΜΚΑ του

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων με έναν 65χρονο άνδρα να αφήνει την τελευταία του πνοή αβοήθητος στα εξωτερικά ιατρεία!

Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε ο αδελφός του άτυχου άνδρα, στο Apokoronaslife.gr, ο 65χρονος «έσβησε» σε μία καρέκλα, περιμένοντας στην «ουρά», επειδή δεν είχαν οι συγγενείς μαζί τους το ΑΜΚΑ!

Διαβάστε την καταγγελία του αδελφού του:

Χθες το πρωί ο αδελφός μου ήταν σε μια προσωπική του εργασία στα Χανιά, όταν ένιωσε έντονους πόνους στο στήθος.

Άμεσα με το αυτοκίνητό του και την σύζυγο του πήγαμε στο Νοσοκομείο Χανίων.

Στην αναμονή δεν υπήρχε προσωπικό για να τον βοηθήσει και έτσι πήγαμε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.


Περιγράψαμε στον ιατρό τα συμπτώματα και εκείνος μας είπε οτι χρειαζόταν το ΑΜΚΑ του αδελφού μου, όπως επίσης να περιμένουμε στην σειρά μας.

Εμείς δεν είχαμε μαζί τα χαρτιά μας και έτσι ψάξαμε να βρούμε ένα γνωστό που είχαμε στο νοσοκομείο για να μας βοηθήσει.

Τον αδελφό μου τον έβαλαν σε μια καρέκλα και έπειτα απο 20 λεπτα πέθανε χωρίς καμία βοήθεια.

Όταν το είδαν αυτό οι γιατροί, τότε μόνο έτρεξαν για να τον βοηθήσουν, αλλά ήταν πλέον αργά.


Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε αβοήθητος σε καρέκλα στο νοσοκομείο γιατί δεν είχε το ΑΜΚΑ του"

Πιερία: Βρέθηκαν δύο παιδιά νεκρά σε δεξαμενή νερού

Τις σορούς δύο παιδιών ανέσυρε πριν από λίγο ιδιώτης δύτης από δεξαμενή νερού στην Πέτρα Ολύμπου στην Πιερία.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας το κέντρο επιχειρήσεων του σώματος ενημερώθηκε για τον εντοπισμό των δύο άψυχων κορμιών, που παραδόθηκαν στο ΕΚΑΒ για να πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή.

Η ιστοσελίδα lefteria.blogspot.gr, αναφέρει πως τα παιδιά ήταν ανήλικοι πρόσφυγες από τον καταυλισμό που έχει στηθεί στο παλιό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου. Πρόκειται για δύο αγοράκια ηλικίας 11 και 14 ετών.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » "Πιερία: Βρέθηκαν δύο παιδιά νεκρά σε δεξαμενή νερού"

Οργή δικαστών κατά κυβέρνησης για τα μέτρα λιτότητας

Οι 6 μεγάλες δικαστικές ενώσεις της χώρας (δικαστών-εισαγγελέων, ΣτΕ, διοικητικών, εισαγγελέων, Ελεγκτικού Συνεδρίου, ΝΣΚ) εξέδωσαν μία σκληρή ανακοίνωση κατά των νέων μέτρων λιτότητας.

Μέσω της κοινής ανακοίνωσής τους εξαπολύουν επίθεση κατά της κυβέρνησης για το μέτρο του παγώματος των ειδικών μισθολογίων.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Μεταξύ των μέτρων του πολυνομοσχεδίου που ψηφίσθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, τα οποία πλήττουν για μία ακόμη φορά όλους τους εργαζόμενους πολίτες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (αύξηση έμμεσων φόρων, μηχανισμός αυτόματης περικοπής επιλεκτικώς για τις δαπάνες που αφορούν μισθούς και συντάξεις κ.ά.), περιλαμβάνεται και το πάγωμα ("αναστολή") έως 31.12.2018 των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών των ειδικών μισθολογίων.
Η ρύθμιση μάλιστα αυτή, παρά τη σοβαρότητά της, εισήχθη προς ψήφιση αιφνιδιαστικά και χωρίς οποιαδήποτε ενημέρωση και διαβούλευση, τη στιγμή που η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές και μη νόμιμες τις αλλεπάλληλες και συσσωρευμένες, μεγάλες περικοπές και μειώσεις των αποδοχών και συντάξεων των ίδιων πάντοτε κατηγοριών.
Οι Δικαστικές Ενώσεις επισημαίνουν ότι το σύνολο των νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων και η "αναστολή" των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών των ειδικών μισθολογίων, πλήττουν για μια ακόμη φορά τους ίδιους πολίτες, καθώς προστίθενται στα μέτρα που θεσπίζονται και εφαρμόζονται σε βάρος τους εδώ και έξι συναπτά έτη, χωρίς μάλιστα ουσιώδες δημοσιονομικό όφελος».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή δικαστών κατά κυβέρνησης για τα μέτρα λιτότητας "

Ο Καμμένος εξαγγέλλει παραγωγή ρωσικών Καλάσνικοφ στο Αίγιο

Την παραγωγή ρωσικών καλάσνικοφ από την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (νυν Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) στο Αίγιο προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι μόλις αρθεί το ευρωπαϊκό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Μόσχα τότε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας θα συνάψει συμφωνία με τη ρωσική πλευρά για την παραγωγή (χωρίς να διευκρινίζεται αν θα πρόκειται για κατασκευή ή συναρμολόγηση των αυτόματων όπλων) ρωσικών καλάσνικοφ τα οποία μάλιστα θα λάβουνκαι πιστοποιητικό από το ΝΑΤΟ. Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ρώτησε τον κ. Καμμένο αν το ΝΑΤΟ θα πάρει «καλάσνικοφ» και τότε ο υπουργός Άμυνας απάντησε: «Δεν ξέρω αν θα πάρει το ΝΑΤΟ «καλάσνικοφ», πάντως όταν παραχθούν σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ παίρνουν το πιστοποιητικό του ΝΑΤΟ και μπορούν να πωληθούν και σε χώρες του ΝΑΤΟ».

Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών που μετέχουν στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε την μεγάλη σημασία που έχει η επέκταση των συνεργασιών των αμυντικών μας βιομηχανιών με άλλες βιομηχανίες. «Γιατί;» αναρωτήθηκε ο κ. Καμμένος και τόνισε: «Διότι, η Ελλάδα, καταρχήν, μπορεί να προσφέρει, έχοντας τη συμπαραγωγή ενός προϊόντος με μία χώρα εκτός ΝΑΤΟ και εκτός Ε.Ε., τη δυνατότητα πιστοποίησης του προϊόντος, δηλαδή να πιστοποιηθεί ένα προϊόν το οποίο παράγεται σήμερα στη Ρωσία. Θα ήθελα να σας πω, ότι μόλις τελειώσει το θέμα του εμπάργκο, υπάρχει ήδη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, για την παραγωγή του «καλάσνικοφ» στην Πάτρα. Μόλις τελειώσει το θέμα των μέτρων του εμπάργκο, θα ξεκινήσει η συμπαραγωγή. Τί δίνει αυτό και για ποιο λόγο να έρθουν να συνεργαστούν με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία; Για έναν κύριο λόγο. Διότι, το προϊόν το οποίο θα παραχθεί στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία θα πάρει το πιστοποιητικό του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε».

Μετά την αποκάλυψη αυτή του Πάνου Καμμένου το λόγο έλαβε ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης.«Λέτε «καλάσνικοφ» στο Αίγιο;» ρώτησε τον υπουργό Άμυνας ο εισηγητής της ΝΔ.

«Ναι, βεβαίως» απάντησε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τη μεριά της εταιρείας. Δεν μπορούμε ακόμη να ξεκινήσουμε την παραγωγή λόγω των μέτρων του εμπάργκο που υπάρχει, όμως είμαστε έτοιμοι με το που θα αρθούν τα μέτρα, θα προχωρήσουμε στη σύναψη, μάλλον η συμφωνία έχει γίνει - το MοU - στην αρχή της παραγωγής».

«Με συγχωρείτε, αλλά σας διακόπτω, γιατί η διατύπωση ήταν τέτοια. Θα πάρει το ΝΑΤΟ καλάσνικοφ;» παρενέβη η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

«Δεν ξέρω αν θα πάρει το ΝΑΤΟ «καλάσνικοφ», πάντως όταν παραχθούν σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ παίρνουν το πιστοποιητικό του ΝΑΤΟ και μπορούν να πωληθούν και σε χώρες του ΝΑΤΟ» είπε ο Πάνος Καμμένος. «Βέβαια» συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «αυτό ισχύει και για άλλα προϊόντα και αυτή τη στιγμή θα ήθελα να σας πω, ότι με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουμε προχωρήσει στην ενεργοποίηση συμφωνιών, όπως για παράδειγμα με την Ινδία για το «ΑΡΤΕΜΙΣ». Προσφορές οι οποίες είχαν συζητηθεί κατά το παρελθόν στη Βουλή και τις οποίες τις βρήκαμε «θαμμένες». Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, η ΕΑΒ, ήδη επεκτείνει τη συνεργασία της με την «Lockheed Martin» και την «Daso» στα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια και παράλληλα, εξετάζει συμφωνίες και με την Αίγυπτο για τη συντήρηση των αεροσκαφών αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Καμμένος εξαγγέλλει παραγωγή ρωσικών Καλάσνικοφ στο Αίγιο"

Μέρκελ: Δεν βλέπω λόγο άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι κράτη - μέλη της ΕΕ εκφράζουν προβληματισμούς για τη συνέχιση των κυρώσεων, δημιουργώντας ασάφεια για το κατά πόσον θα μπορέσει να υπάρξει ανανέωσή τους τον Ιούλιο.

«Η καγκελάριος βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών, οι δυο τους συμφωνούν ότι η ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ πρέπει να συνεχιστεί και η επικεφαλής της κυβέρνησης δεν βλέπει κανέναν λόγο άρσης των κυρώσεων» δήλωσε η Κριστιάνε Βιρτ.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Δεν βλέπω λόγο άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας"

Το συγκλονιστικό μήνυμα της συζύγου του Νικολόπουλου - Ετοιμάζονται να δωρίσουν τα όργανα της μικρής Νίκης

Ώρες αγωνίας για τον Αχαιό πολιτικό Νίκο Νικολόπουλο και την σύζυγό του Τασία Μανωλοπούλου, οι οποίοι τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται στο πλευρό της 17χρονης κόρης τους Νίκης.

Το ένα από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, το βράδυ του Σαββάτου ξαφνικά παρουσίασε καρδιολογικό πρόβλημα που οδήγησε σε ανακοπή.

Από την ώρα εκείνη, η 17χρονη Νίκη νοσηλεύεται και παλεύει για τη ζωή της, με τους γονείς της να προσεύχονται για ένα θαύμα το οποίο θα την κρατήσει ζωντανή.

Η μητέρα του κοριτσιού, Τασία Μανωλοπούλου, ανήρτησε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό μήνυμα μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook, με το οποίο επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η οικογένεια σχεδιάζει να δωρίσει τα όργανά της.

Αναλυτικά έγραψε:

«Όταν ένα αυτιστικό παιδί γεννιέται σε ένα "αυτιστικό" κράτος το μόνο όνειρο που μπορούν να κάνουν οι γονείς του, η οικογένεια του, είναι να ζήσει με αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής και ακόμα περισσότερο όταν αυτοί θα έχουν φύγει ή θα είναι ανήμποροι να το διαχειριστούν. Η εικόνα εφιάλτης είναι αυτή του παιδιού σου δεμένου σε κάγκελα. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα ηρωικό στο να θες (εάν μπορέσεις) να βοηθήσεις όσους ανθρώπους γίνεται να βελτιώσουν τη ζωή τους κ ζήσουν υγιείς κ ευτυχισμένοι. δεν είναι ηρωισμός, δεν είναι καλοσύνη. Είναι απλά η συνέχεια αυτού του δρόμου που ξεκινήσαμε στις 3/3/2000 χέρι - χέρι με τη Νίκη. λίγοι την καταλάβαιναν αλλά όσοι μπορούσαμε ξέρουμε τι θέλει να μας πει αυτή την ώρα».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Το συγκλονιστικό μήνυμα της συζύγου του Νικολόπουλου - Ετοιμάζονται να δωρίσουν τα όργανα της μικρής Νίκης"

Πρόστιμο 700 ευρώ σε ποδηλάτη των Χανίων! (φωτο)

Μια κλήση που σίγουρα θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε έναν ποδηλάτη στο κέντρο της πόλης των Χανίων.
Συγκεκριμένα, ο Χανιώτης «πιάστηκε» να παραβιάζει με το ποδήλατό του το «κόκκινο» στον φωτεινό σηματοδότη που είναι στην διασταύρωση των οδών Κυδωνίας και Σφακιανάκη.
Ο αστυνομικός που ήταν εκεί, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σταματά τον ποδηλάτη για να του κόψει κλήση.
Μόνο που ο άτυχος ποδηλάτης μόλις είδε το ποσό που ανέγραψε ο αστυνομικός στην κλήση κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό.
Επτακόσια (700,00) ευρώ , τα οποία αποτελούν ένα ιδιαίτερα δυσβάστακτο ποσό, ειδικά αυτή την περίοδο και τα οποία «ενισχύουν» τα ταμεία του Δήμου.
Στο ερώτημα, αν είναι δυνατόν να επιβάλλεται τέτοιο πρόστιμο  σε ποδήλατο, έστω και για παραβίαση φωτεινού σηματοδότη, η απάντηση είναι θετική.
Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν διαχωρίζει τα ποδήλατα από τις μοτοσικλέτες, αλλά τα θεωρεί όλα ως δίκυκλα και επιβάλλει τα ίδια πρόστιμα με κάποιες διαφοροποιήσεις για τα ποδήλατα καθώς οι ποδηλάτες πρέπει να έχουν διαφορετική οδηγική συμπεριφορά (π.χ. όταν θέλουν να στρίψουν).
Όμως στην παραβίαση του κόκκινου το πρόστιμο είναι το ίδιο είτε οδηγείς φορτηγό, είτε ποδήλατο εκτός και αν ο ποδηλάτης κατεβεί απο την σέλα και περάσει περπατώντας, οπότε θεωρείται ως πεζός.
Και αυτό είναι κάτι που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, κυρίως  για το ότι οι επιπτώσεις από την παραβίαση του φαναριού από ένα ποδήλατο δεν έχει τις ίδιες επιπτώσεις με την ίδια παραβίαση απο ένα μηχανοκίνητο όχημα.
Για τον λόγο αυτό σε πολλές περιπτώσεις αστυνομικοί «κάνουν τα στραβά μάτια» στην κίνηση των ποδηλάτων, αλλά το γεγονός είναι πως ο αστυνομικός που ήταν σήμερα στην διασταύρωση των οδών Κυδωνίας και Σφακιανάκη, εξαντλώντας κάθε αυστηρότητα, εφάρμοσε κατά γράμμα τον ΚΟΚ φέρνοντας σε απόγνωση τον ποδηλάτη.

flashnews


Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο 700 ευρώ σε ποδηλάτη των Χανίων! (φωτο)"

«Κάντε μεταρρυθμίσεις», διαμηνύει ο ΟΟΣΑ προς την Ελλάδα

Κάντε μεταρρυθμίσεις, είναι το μήνυμα του Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προς την Ελλάδα.

«Η πλήρης εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο θα ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγή την επόμενη δεκαετία», αναφέρει στην εξαμηνιαία έκθεση του ο Οργανισμός.

Συμπληρώνει ότι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για να μετατοπισθεί η οικονομική διάρθρωση προς την κατεύθυνση των εξαγωγών και της επέκτασης νέων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Για το σύνολο του 2016, προβλέπεται μικρή μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%, ενώ για το 2017 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,9%.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κάντε μεταρρυθμίσεις», διαμηνύει ο ΟΟΣΑ προς την Ελλάδα "

Το υπουργείο Εργασίας για τα λουκέτα στο ξενοδοχείο Athens Ledra και την εταιρία ΠΥΡΣΟΣ Security

Τη δέσμευση ότι θα εξετάσει άμεσα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση υπαγωγή των εργαζομένων και στις δύο εταιρίες που έβαλαν λουκέτο - το ξενοδοχείο “Athens Ledra” και “ΠΥΡΣΟΣ Security” - σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, έδωσε το υπουργείο Εργασίας. Σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας και, συγκεκριμένα, το Γραφείο Γενικού Γραμματέα, σχολιάζει ότι «τα νέα φαινόμενα λουκέτων στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις αναδεικνύουν περίτρανα το καθεστώς αυθαιρεσίας μέσα στο οποίο συναλλάσσεται μία σειρά από «επιχειρηματικές» δραστηριότητες στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιεί, το ξενοδοχείο “Athens Ledra”, που ανήκει στην εταιρία ΑΣΤΥ ΑΕ χρωστάει στο ΙΚΑ 9 εκατ. ευρώ, εκτός των δανειακών της υποχρεώσεων και λοιπών οφειλών, ενώ σε ό,τι αφορά στην εταιρία “ΠΥΡΣΟΣ Security”, σύμφωνα με πηγές, χρωστά 8.200.000 ευρώ στο ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο επισημαίνει, επίσης, τα εξής:

«Με πρόσχημα την «αντικειμενική» αδυναμία πληρωμής των δεδουλευμένων, λόγω υπερβολικών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σήμερα 450 εργαζόμενοι (150+300) συνολικά προστέθηκαν στη «δεξαμενή» των ανέργων. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία:
Το ξενοδοχείο “Athens Ledra”, που ανήκει στην εταιρία ΑΣΤΥ ΑΕ χρωστάει στο ΙΚΑ 9 εκατ. ευρώ, εκτός των δανειακών της υποχρεώσεων και λοιπών οφειλών.

Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο, στις 17.05.2016, προτείναμε και ορίστηκε συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρίας με τη διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να διερευνηθεί με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο η άρση των όποιων εμποδίων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων.

Προς τούτο, έγιναν τρεις συναντήσεις με τη διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία συμφώνησε για τον περιορισμό της κατάσχεσης για το ποσό των 255.000 ευρώ, ποσό που αφορά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν να αποσταλεί στο ΙΚΑ η κατά νόμο δήλωση των τραπεζών. Σε επόμενο αίτημα της εταιρίας προς το ΙΚΑ και, πριν προλάβει αυτό να απαντήσει, η εταιρία «κατέβασε τα ρολά». Άρα, η όλη εξέλιξη είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρίας, η οποία πιθανόν να δρομολογεί άλλες μεθοδεύσεις, παρότι, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η πληρότητα της ξενοδοχειακής μονάδας αγγίζει το 95% για τη θερινή περίοδο.

Σε ό,τι αφορά στην εταιρία “ΠΥΡΣΟΣ Security”, έχουμε, σύμφωνα με πηγές, καθώς οι εργαζόμενοι ουδέποτε απευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, τα παρακάτω δεδομένα: Η εταιρία έχι προχωρήσει εδώ και έναν χρόνο σε στάση πληρωμών προς τους εργαζομένους και πιστωτές, χρωστά 8.200.000 ευρώ στο ΙΚΑ και οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες το λιγότερο. Γνωρίζουμε ότι, στο παρελθόν, έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το ΣΕΠΕ και οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στις κατά τόπου αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις απαραίτητες ενέργειες. Δυστυχώς, το πρόβλημα με την «ΠΥΡΣΟΣ Security» αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την εκμετάλλευση των εργαζομένων από μεγάλο μέρος των εταιριών αυτών μέσα σε ένα φαύλο καθεστώς οφειλών και χρεών.

Τα δύο αυτά περιστατικά, τα οποία ενέχουν στοιχεία δόλιας εγκατάλειψης εργαζομένων και δημιουργίας οφειλών προς δημόσιους φορείς (εισφοροδιαφυγής), πρέπει να γίνουν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και εν γένει εξέτασης από τις αρμόδιες αρχές της δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Εργασίας θα εξετάσει άμεσα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση υπαγωγή των εργαζομένων και στις δύο εταιρίες σε προγράμματα του ΟΑΕΔ. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να αποτελούν το πρόσχημα για κάθε παράβαση επιχειρηματία, ώστε αυτός να απαλλάσσεται από τα χρέη που ο ίδιος δημιούργησε προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο παρελθόν είχε συνηθίσει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Το υπουργείο Εργασίας για τα λουκέτα στο ξενοδοχείο Athens Ledra και την εταιρία ΠΥΡΣΟΣ Security"

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των τελών ταξινόμησης - Ολόκληρη η εγκύκλιος

Σημαντικές αλλαγές φέρνει ο νέος τρόπος φορολόγησης των ΙΧ αυτοκινήτων με τον νέο τρόπο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης, βάσει της αξίας λιανικής προ φόρων, αλλά και την επιβολή ενός περιβαλλοντικού τέλους ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων (CO2).

Το βράδυ αναρτήθηκε στη Διαύγεια η εγκύκλιος για τον νέο τρόπο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης.

Η εγκύκλιος παρέχει αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης όχι μόνο για τα επιβατικά αυτοκίνητα αλλά και για τα φορτηγά.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης, λαμβάνεται πλέον υπόψη, η λιανική τιμή πώλησης προ φόρων, βάσει τιμοκαταλόγων, οι οποίοι υποβάλλονται στην αρμόδια τελωνειακή Αρχή από τους επίσημους αντιπροσώπους/διανομείς αυτοκινήτων, αντί της τιμής χονδρικής πώλησης και ορίζονται νέοι συντελεστές με βάση τη φορολογητέα αξία των αυτοκινήτων, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανάλογα με την εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα (CO2)και με τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) που πληρούν εκ κατασκευής τα αυτοκίνητα οχήματα.

Τέλος, με την αντικατάσταση του άρθρου 17 του ν.3833/2010, καταργείται ο ειδικός φόρος πολυτελείας που επιβαλλόταν στα επιβατικά αυτοκίνητα, ανάλογα με την αξία τους.

Αναλυτικότερα: Καθορισμός του όρου «Λιανική τιμή πώλησης προ φόρων» Με τη διάταξη της παραγράφου1, προστίθεται περίπτωση κ ́στο άρθρο 120 του ν.2960/2001 για τον καθορισμό του όρου «Λιανική τιμή πώλησης προ φόρων για τη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης», βάσει τιμοκαταλόγων,οι οποίοι υποβάλλονται στην αρμόδια τελωνειακή Αρχή από τους επίσημους αντιπροσώπους/διανομείς.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την εγκύκλιο εδώ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο νέος τρόπος υπολογισμού των τελών ταξινόμησης - Ολόκληρη η εγκύκλιος"

Κρυφό «χαράτσι» σε μητέρες ανηλίκων

Αντιμέτωπες με μια άκρως δυσάρεστη έκπληξη αναμένεται να βρεθούν σύντομα χιλιάδες έγγαμες μητέρες που είναι εργαζόμενες με μισθό ή λαμβάνουν συντάξεις και οι σύζυγοί τους δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, αλλά ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες ή είναι αγρότες ή άνεργοί.

Οι εν λόγω μητέρες θα διαπιστώσουν , όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» ότι οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος από τους μηνιαίους μισθούς ή τις μηνιαίες συντάξεις τους θα αυξηθούν σημαντικά από αυτόν το μήνα, με την εφαρμογή των διατάξεων για τις νέες φορολογικές κλίμακες, καθώς για αυτές δεν θα ισχύσουν οι πρόσθετες εκπτώσεις φόρου για τα εξαρτώμενα τέκνα, τις οποίες προβλέπει ο νέος νόμος 4387/2016.

Για τις μητέρες αυτές οι οποίες έχουν ένα ή περισσότερα ανήλικα ή ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα και εργάζονται αμειβόμενες με μισθούς ή είναι συνταξιούχοι, ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος θα γίνει με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα.

Δεν θα ληφθεί, δηλαδή, υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων και έτσι η έκπτωση φόρου δεν θα υπολογιστεί στις 2.100 ευρώ για όσες εξ’ αυτών είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες, στις 2.000 ευρώ για όσες είναι μητέρες δύο τέκνων ή στα 1.950 ευρώ για όσες είναι μητέρες ενός τέκνου.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, για αυτές τις φορολογούμενες, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, η οποία έδινε αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ, μειώνεται απευθείας στα 1.900 ευρώ και αντιστοιχεί πλέον σε αφορολόγητο όριο αισθητά μειωμένο στις 8.636 ευρώ.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρυφό «χαράτσι» σε μητέρες ανηλίκων"

Αναστέλλουν την επίσχεση εργασίας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Πίστωση χρόνου στον ΕΟΠΥΥ δίνουν οι συμβεβλημένοι γιατροί, μεταθέτοντας για τις 8 Ιουνίου την επίσχεση που είχαν εξαγγείλει για σήμερα, μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού ότι ξεκίνησε τη διαδικασία ενταλματοποίησης και πληρωμής των παρόχων του. Τονίζεται ότι για τις υπηρεσίες ιατρικών επισκέψεων, η συγκεκριμένη ενέργεια αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ παράλληλα ανέφερε ότι «όσοι εκ των συμβεβλημένων γιατρών, προτίθενται από σήμερα να προβούν σε παράλειψη υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους, να ενημερώσουν ρητά και ενυπογράφως με υπεύθυνη δήλωση που θα κατατίθεται στην κατά τόπο αρμόδια ΠΕΔΙ, για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Ο Οργανισμός θα συνεκτιμήσει την ανωτέρω ατομική δήλωση στα πλαίσια της ισχύουσας σύμβασης και της εν γένει νομοθεσίας κατόπιν θεσμικής επικοινωνίας και συνεννόησης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο».

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι «η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για άλλη μία φορά επιδεικνύει αυστηρό, αυταρχικό και απειλητικό πρόσωπο» και επισημαίνει ότι «δεν υφίσταται καμία παράλειψη, αλλά επίσχεση παροχής υπηρεσιών λόγω αθέτησης από μέρους του ΕΟΠΥΥ των πληρωμών που περιγράφονται στη σύμβαση».

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ εξηγεί ότι όσοι γιατροί δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν για τη σημερινή απόφαση της Ένωσης, «τελούν υπό την κάλυψη του Διοικητικού Συμβούλου και του νομικού συμβούλου, διά εξώδικης διαμαρτυρίας που έχει ήδη επιδοθεί στον Οργανισμό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλουν την επίσχεση εργασίας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ"

Μεταμεσονύχτια συμφωνία για τις «ουρές» της αξιολόγησης

Mε (μία ακόμη ) μεταμεσονύκτια συμφωνία φαίνονται να κλείνουν οριστικά οι «ουρές» της αξιολόγησης -συμφωνία, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στις τουλάχιστον τέσσερις τροπολογίες που θα φέρει η κυβέρνηση σήμερα και αύριο στη Βουλή.

Σε νέα τηλεδιάσκεψη των υπουργών του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία και μισή τα ξημερώματα έκλεισαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και τα τελευταία μέτωπα, καίτοι φαίνεται πως παραμένουν ανοιχτές κάποιες γκρίζες ζώνες.

Τα κόκκινα δάνεια και ο ΑΔΜΗΕ

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα του ΕΚΑΣ έκλεισε, το ζήτημα των κόκκινων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου εξακολουθεί να έχει εκκρεμότητες αλλά «συμφωνήθηκε πως θα διευθετηθεί χωρίς νέα τηλεδιάσκεψη», ενώ σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ κυβέρνηση και πιστωτές συμφώνησαν πως δεν θα ιδιωτικοποιηθεί.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων τα σενάρια είναι δύο -είτε η διευθέτηση της εκκρεμότητας το επόμενο διάστημα, είτε η παραπομπή της στον Σεπτέμβριο.

Δεν θα επιστραφεί το ΕΚΑΣ

Σε ό,τι αφορά το θερμό ζήτημα του ΕΚΑΣ συμφωνήθηκε ότι η τροπολογία για τον νέο υπολογισμό του και τα κριτήρια που θα πληρούν οι δικαιούχοι θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου του 2016, άρα δεν επιστραφεί.

Θα βρεθεί επίσης «λογιστικός τρόπος», όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ώστε να μην επιστραφεί ούτε το ΕΚΑΣ του Ιουνίου, ενώ τα σενάρια για την κάλυψη των 80 εκατομμυρίων ευρώ που είναι η «τρύπα» στα έσοδα από τη μη επιστροφή είναι δύο: Είτε η κάλυψή της από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, είτε η ταχύτερη κατάργηση του ΕΚΑΣ -δηλαδή από το 2019, αντί του 2020.

Συμφωνία υπήρξε επίσης, κατά κυβερνητικές πηγές, στην νυχτερινή τηλεδιάσκεψη και για το θέμα των συντάξεων του ΟΓΑ στην περιφέρεια και σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων καθώς και σε εκείνο των αναπηρικών συντάξεων.

Κατόπιν όλων αυτών η κυβέρνηση προσδοκά ότι μέχρι αύριο θα έχουν ψηφιστεί όλες οι αναγκαίες τροπολογίες -οι οποίες θα κατατεθούν σε διακρατικές συμβάσεις που έρχονται προς κύρωση στη Βουλή - και την Πέμπτη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα αποφασιστεί η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταμεσονύχτια συμφωνία για τις «ουρές» της αξιολόγησης"

Με αυξήσεις τα πρώτα ειδοποιητήρια στους αγρότες

Πολλαπλές δυσάρεστες εκπλήξεις αναμένεται να έχουν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα χιλιάδες αγρότες, καθώς εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου θα φθάσουν τα πρώτα ειδοποιητήρια με αυξημένες τις εισφορές του β' εξαμήνου του 2015, έως και 30,87% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Μάλιστα, οι πληρωμές πρέπει να γίνουν έως το τέλος του ίδιου μήνα, καθώς από την 1η Ιουλίου οι εισφορές θα καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Παράλληλα, όσοι συνταξιοδοτηθούν εντός του 2016 και εφεξής, θα πρέπει να διακόψουν ουσιαστικά αλλά και τυπικά την απασχόλησή τους, καθώς πλέον, ο νόμος ορίζει ότι όσοι συνταξιούχοι απασχολούνται, θα χάνουν το 60% της σύνταξής τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ένταξη του ΟΓΑ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και η εφαρμογή ενιαίων κανόνων ασφάλισης για τους αγρότες, έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στον κόσμο της υπαίθρου, αλλά και σύγχυση σε σχέση με μια σειρά διατάξεων που ενώ μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα στους υπόλοιπους ασφαλισμένους - μισθωτούς, η εφαρμογή τους είναι προβληματική στην περίπτωση των αγροτών.

Αναλυτικά, από την ερχόμενη Δευτέρα, ο ΟΓΑ έχει προγραμματίσει την αποστολή ειδοποιητηρίων στους περίπου 620.000 αγρότες, για την πληρωμή των εισφορών που αντιστοιχούν στο β' εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, οι εισφορές αυτές θα είναι σημαντικά αυξημένες από 7% επί συγκεκριμένων ασφαλιστικών κατηγοριών που ίσχυε μέχρι πρότινος, σε 10%.

Για όσους βρίσκονται στην 3η ασφαλιστική κατηγορία, που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, οι αυξήσεις σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2015 αγγίζουν το 27,41%, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν εξαμηνιαία εισφορά 607,80 ευρώ έναντι 477,06 ευρώ που πλήρωσαν το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο. 

Ακόμη και σε ετήσια βάση, η αύξηση για το 2015 σε σχέση με το 2014 ανέρχεται για τους ασφαλισμένους στην 3η κατηγορία, σε 13,78%. Μάλιστα, οι εισφορές θα πρέπει να πληρωθούν άμεσα, εντός του Ιουνίου, ώστε να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Βάσει νόμου, οι εισφορές των αγροτών από τον επόμενο χρόνο συνδέονται με το εισόδημα και αυξάνονται σταδιακά, μέχρι το 2022. 

Αναλυτικά: 

Το 2017 οι αγρότες θα πληρώσουν το 18,73% του εισοδήματός τους σε εισφορές (14% για σύνταξη και 4,73% για υγεία), το 2018 θα καταβάλλουν το 21,84% (16% για σύνταξη και 5,84% για υγεία), το 2019 θα πληρώσουν το 24,95% (18% για σύνταξη και 6,95% για υγεία), το 2020 το 25,95% (19% για σύνταξη και 6,95% για υγεία) και το 2021 το 26,45% (19,5% για σύνταξη και 6,95% για υγεία). Από το 2022 και μετά, οι αγρότες θα πληρώνουν όπως όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι, ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, 26,95% του εισοδήματός τους (20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία).

Βέβαια, η βίαιη ένταξη των αγροτών στον ΕΦΚΑ, παρά την αρχική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μεταβατική ένταξή του από το 2018 και μετά, δημιουργεί και άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με τους αγρότες που ενώ συνταξιοδοτούνται δεν μεταβιβάζουν την περιουσία τους. 

Ο νέος νόμος ορίζει για όλους τους συνταξιούχους που απασχολούνται, ότι η κύρια σύνταξή τους μειώνεται κατά 60%. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα επιφέρει άμεσα σημαντικές και σε πολλές περιπτώσεις δραματικές αλλαγές για χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι θα χάσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εφόσον ο νόμος ισχύσει ως έχει για το σύνολο των αγροτών που συνταξιοδοτούνται από το τρέχον έτος και εφεξής, οι αγρότες με την συμπλήρωση της απαιτούμενης ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να κλείνουν στην εφορία τα βιβλία τους (εφόσον διατηρούσαν) ή να υποβάλλουν αίτηση διαγραφής από το μητρώο αγροτών, παράλληλα με την μεταβίβαση της περιουσίας τους. 

Το γεγονός μάλιστα ότι ο νόμος δεν προβλέπει μεταβατικές διατάξεις δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, καθώς για το τρέχον έτος, η δυνατότητα μεταβίβασης περιουσίας και δικαιωμάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιουνίου.

«Κενά» διαπιστώνονται και στις διατάξεις που αφορούν την προσωρινή σύνταξη, ενώ προβληματική είναι και η διάταξη που ορίζει τον τρόπο υπολογισμού των αγροτικών συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, όχι όμως και για το διάστημα από 13 Μαΐου 2016 που τέθηκε ο νόμος σε εφαρμογή, έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Προβλήματα δημιουργούνται και αναφορικά με την εφαρμογή του εργοσήμου, καθώς ακόμη και ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρο εάν η διάταξη του πρόσφατου νόμου καταργεί τη διάταξη του 3863 του 2010, ή όχι.

euro2day



Διαβάστε Περισσότερα » "Με αυξήσεις τα πρώτα ειδοποιητήρια στους αγρότες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news