facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

«Κόφτης» μισθών-συντάξεων από τον Ιούνιο

Το δεδομένο είναι ότι από τον Ιούνιο, μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα έως 25.000 ευρώ θα υποστούν μείωση των μηνιαίων τους αποδοχών από 2,5 έως και 22,7 ευρώ.
Οι μειώσεις αυτές θα προκύψουν εξαιτίας προσαρμογής της μηνιαίας παρακράτησης φόρου στα νέα δεδομένα των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος (με την καθήλωση του αφορολόγητου έως και τα 8.636 ευρώ) και τη νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης.
Στις διατάξεις του τελευταίου πολυνομοσχεδίου περιελήφθη πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τίθεται σε εφαρμογή η νέα μηνιαία παρακράτηση φόρου. Δεδομένου ότι ο Μάιος τελειώνει, οι αλλαγές θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας του Ιουνίου.
Ενώ όμως ο νόμος είναι σαφής για την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της νέας παρακράτησης, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί για το πρώτο πεντάμηνο του έτους καθώς οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος ισχύουν για τα εισοδήματα τα οποία αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2016 και εφεξής.
Οι εναλλακτικές είναι δύο: είτε οι αυξομειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές (διότι υπάρχουν και αυξήσεις στην εισοδηματική ζώνη 28.000 έως 42.000 ευρώ) εξαιτίας των αλλαγών στη μηνιαία παρακράτηση να επιμεριστούν στους επόμενους επτά μήνες (όσοι έχουν μειώσεις θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται περαιτέρω λόγω των αναδρομικών), είτε η διαφορά φόρου που προκύπτει να αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2017.
Οι εκκρεμότητες βρίσκονται σε γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων και αναμένεται να διευθετηθούν με σχετικές ανακοινώσεις ίσως και σήμερα.
Για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας Ιουνίου πάντως, με βάση τις αλλαγές στους φόρους, για μισθωτό ή συνταξιούχο χωρίς παιδιά (έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ και έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ), η μηνιαία παρακράτηση φόρου αυξάνεται από 6,6 ευρώ (για ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ) έως και 22,7 ευρώ (εισόδημα 25.000 ευρώ). Ισόποση θα είναι η μείωση των μηνιαίων αποδοχών.
Για μισθωτό με ένα παιδί (έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ) η μείωση των μηνιαίων αποδοχών κυμαίνεται από 2,5 (στις 9.000 ευρώ) έως και 18,6 ευρώ (στις 25.000 ευρώ) ενώ για μισθωτό με δύο παιδιά (έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ), οι μειώσεις των μηνιαίων αποδοχών κυμαίνονται από 7,4 ευρώ (στις 9.500 ευρώ) έως 14,4 ευρώ (στις 25.000 ευρώ).
Στα «μαλακά» πέφτουν μισθωτοί - συνταξιούχοι με τρία ή περισσότερα παιδιά (έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ), για τους οποίους δεν επέρχεται καμία μεταβολή στη μηνιαία παρακράτηση για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, στις 15.000 ευρώ η μηνιαία επιβάρυνση είναι 3,2 ευρώ, 3 ευρώ στις 20.000 ευρώ εισοδήματος και 6,2 ευρώ στις 25.000 ευρώ.

euro2day


Διαβάστε Περισσότερα » "«Κόφτης» μισθών-συντάξεων από τον Ιούνιο"

Κήρυγμα μίσους από Κυρίτση: Μας εξέλεξαν να επιβαρύνουμε όσους ψήφισαν «ναι»

Για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να επιβαρυνθούν όσοι ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, που είχε ως σύνθημα το «Μένουμε Ευρώπη», κάνει λόγο ο Γιώργος Κυρίτσης, μία μέρα μετά την ορκωμοσία του στη Βουλή, όπου κατέλαβε τη θέση της Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία παραιτήθηκε μετά τα δύο «όχι» που είπε στο «Υπερταμείο» και τον «κόφτη».

Αρθρογραφώντας στην «Αυγή», ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης για το προσφυγικό επιτίθεται στον «αστικό Τύπο» επειδή ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και, αγνοώντας τα πρωτοφανή μέτρα, με τα οποία πλήττονται τα φτωχότερα στρώματα, όπως είναι όσοι ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση ασκεί ταξική πολιτική υπέρ των αδυνάτων.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυρίτσης στο άρθρο του: «Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας, δηλαδή το αστικό μπλοκ και οι μιντιακές του εκπροσωπήσεις, είχαν συνηθίσει επί δεκαετίες να τοποθετούν την Αριστερά σε ένα εξαιρετικά βολικό γι' αυτούς σχήμα, εξαιρετικά επιτυχημένο, μάλιστα, στο μέτρο που μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς το έχει ενσωματώσει απόλυτα. Με βάση αυτό το "βαρκιζαϊκό σχήμα", η Αριστερά οφείλει να έχει μια αναμενόμενη, μονοκόμματη και ευκόλως αντιμετωπίσιμη μετωπική προσέγγιση των πραγμάτων και να ηττάται ηρωικά. Και μετά να εισπράττει συγχαρητήρια και σεβασμό -όπως το σημερινό ΚΚΕ- για τη σταθερότητα των απόψεων και των πρακτικών της».

Και προσθέτει: «Αν πρέπει να κρατήσουμε μια ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας μέσα από τα μάτια του αστικού στρατοπέδου, ας το κάνουμε μέσα από τα λόγια του προέδρου της ΝΔ και όχι των απελπισμένων σπιν του: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεξάγει έναν ακήρυκτο ταξικό πόλεμο υπέρ των χαμηλότερων στρωμάτων και εις βάρος των ευπορότερων».

«Γι' αυτό ακριβώς ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει» κατέληξε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κήρυγμα μίσους από Κυρίτση: Μας εξέλεξαν να επιβαρύνουμε όσους ψήφισαν «ναι»"

Aνοιξε και η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης

Ύστερα από περίπου 70 μέρες, η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη άνοιξε.

Η μηχανή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέρασε στην άλλη πλευρά των συνόρων και αφού φόρτωσε μια σειρά από άδεια βαγόνια γύρισε πίσω στον σιδηροδρομικό σταθμό. Εκεί όπου από το πρωί, εργάτες μαζεύουν απ’ τις ράγες ό,τι έχει απομείνει από τα προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων και μεταναστών, που είτε μεταφέρθηκαν σε ένα από τα κέντρα φιλοξενίας, είτε έφυγαν με τα πόδια, κατευθυνόμενοι - μεταξύ άλλων - προς τους γύρω άτυπους καταυλισμούς.

Ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης δεν θυμίζει πλέον σε τίποτα τη μικρή πολιτεία που είχε στηθεί εκεί, πλάι στο χωριό των 100 κατοίκων (στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένων). Οι τελευταίοι πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάστηκαν στα συνολικά 18 λεωφορεία που έφυγαν σήμερα από την Ειδομένη, μεταφέροντας 783 άτομα σε διάφορες δομές φιλοξενίας.

Πίσω στον καταυλισμό, ρούχα, παπούτσια, παιδικά παιχνίδια κι ένα σωρό άλλα αντικείμενα μέσα στις άδειες σκηνές, θυμίζουν τους ανθρώπους που έζησαν εκεί τους τελευταίους μήνες, περιμένοντας να βρουν τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να δώσουν «σάρκα και οστά» στο όνειρό τους για μία καλύτερη ζωή στη βόρεια Ευρώπη.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Aνοιξε και η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης"

Αντίθετη προς το ευρωπαϊκό δίκαιο η απαλλαγή από τον φόρο κληρονομίας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ) αποφάνθηκε σήμερα ότι είναι αντίθετη προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο η ελληνική νομοθεσία που προβλέπει ότι η απαλλαγή από τον φόρο κληρονομίας για την πρώτη κατοικία εφαρμόζεται αποκλειστικώς και μόνο στους Έλληνες και τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα.

Όπως προβλέπει ο ελληνικός κώδικας φορολογίας κληρονομιών (ΚΦΚ), «κατοικία ή οικόπεδο απαλλάσσεται από τον φόρο, εφόσον ο κληρονόμος δεν έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του. Δικαιούχοι της απαλλαγής είναι οι Έλληνες και οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας».

Στη σημερινή του απόφαση, το ΔΕΕ υπενθυμίζει ότι, κατά πάγια νομολογία, ο φόρος κληρονομίας εμπίπτει στις διατάξεις της Συνθήκης της ΕΕ σχετικά με τις κινήσεις κεφαλαίων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων όπου τα συστατικά στοιχεία των πράξεων αυτών περιορίζονται στο εσωτερικό ενός μόνον κράτους-μέλους.

Κατά το ΔΕΕ, στους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, όσα έχουν ως συνέπεια την απομείωση της αξίας της κληρονομίας κατοίκου κράτους άλλου από το κράτος στο οποίο βρίσκονται τα οικεία περιουσιακά στοιχεία και το οποίο επιβάλλει φόρο κληρονομίας επί των στοιχείων αυτών.

Ως εκ τούτου, κατά το ευρωδικαστήριο, συνιστά περιορισμό στην ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων κανονιστική ρύθμιση κράτους-μέλους κατά την οποία η εφαρμογή απαλλαγής από τον φόρο κληρονομίας εξαρτάται από τον τόπο κατοικίας του κληρονομουμένου και του κληρονόμου κατά τον χρόνο του θανάτου, όταν έχει ως αποτέλεσμα να καθιστά επαχθέστερη τη φορολογική μεταχείριση των κληρονομιών που αφορούν κατοίκους αλλοδαπής σε σύγκριση με τη μεταχείριση όσων κληρονομιών αφορούν μόνον κατοίκους ημεδαπής. Η διάταξη του ΚΦΚ έχει ως αποτέλεσμα την απομείωση της αξίας της κληρονομίας για τον κληρονόμο που πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις πλην της υποχρεώσεως μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετη προς το ευρωπαϊκό δίκαιο η απαλλαγή από τον φόρο κληρονομίας"

Χαρίτσης: Ως τον Μάρτιο του 2017 η παράδοση των οδικών αξόνων

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες, προκειμένου να παραδοθούν ως τον επόμενο Μάρτιο, ενώ «τρέχουν» τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ που αναμένεται να ρίξουν στην αγορά πάνω από 9 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων εφέτος, είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο Κόκκινο.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί το ένα τέταρτο των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εξειδίκευσης και έκδοσης προσκλήσεων, ώστε οι δικαιούχοι να καταθέτουν τις αντίστοιχες αιτήσεις. Ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ο στόχος είναι η ενεργοποίηση να έχει φτάσει το 50% και να είναι έτοιμα να πέσουν στην αγορά περισσότερα από 9 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων, τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Ολοκληρώνονται οι μεγάλοι οδικοί άξονες

Ο πρώτος κλάδος που αποτελεί προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων που «χρονίζουν» και πρέπει να ολοκληρωθούν ως το Μάρτιο του 2017, προκειμένου η Ελλάδα να μην κληθεί να επιστρέψει το σύνολο των κονδυλίων που έχει εισπράξει για τα έργα αυτά από το Γ΄ ΚΠΣ.

Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση του άξονα Αθήνας-Κορίνθου-Πάτρας, την Ολυμπία Οδό, τον Μορέα, την Ιονία Οδό, τους μεγάλους άξονες που είχαν κολλήσει επί πολλά χρόνια και, αυτή τη στιγμή, τα έργα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Πλέον, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι το 2017 θα έχουν παραδοθεί, ώστε να μην χάσει χρήματα η χώρα» ανέφερε ο υφυπουργός.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρίτσης: Ως τον Μάρτιο του 2017 η παράδοση των οδικών αξόνων"

Ιταλία: «Ξύπνησε» και πάλι το ηφαίστειο της Αίτνας

To υψηλότερο και πλέον ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Αίτνα στην Ιταλία, εξερράγη χθες Τετάρτη και πίδακες λάβας υψώθηκαν πάνω από την περιοχή.

Η χθεσινή έκρηξη ήταν σύντομης διάρκειας αλλά σφοδρή με αποτέλεσμα η λάβα να ξεχύνεται από τον κρατήρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σήμερα καταγράφεται σποραδική δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Οι ξεναγοί που πραγματοποιούν περιηγήσεις στο ηφαίστειο ύψους 3.300 μέτρων στο νησί της Σικελίας οδήγησαν ομάδες τουριστών στην περιοχή για να παρακολουθήσουν από κοντά το φαινόμενο.

«Η έκρηξη γίνεται στον κεντρικό κρατήρα, είναι υπέροχο» δήλωσε η Αμερικανίδα τουρίστρια Μαίρη Καναβάλ κατά τη διάρκεια μιας αναρρίχησης χθες.

Η τελευταία τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου καταγράφθηκε το 1992.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: «Ξύπνησε» και πάλι το ηφαίστειο της Αίτνας"

Παράταση για τον διαγωνισμό πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ

Μετατίθεται για τις 22 Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τους διαγωνισμούς πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, που έληγε στις 31 Μαΐου.

Αυτό αποφάσισε το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν αιτημάτων των ενδιαφερομένων επενδυτών.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση για τον διαγωνισμό πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ"

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Δεν ήταν εθελοντική η μεταφορά μεταναστών από την Ειδομένη

Σε καταγγελίες για την μεταχείριση των προσφύγων στην Ελλάδα, προχώρησαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Ειδικότερα, κάνουν λόγο για υποχρεωτική μεταφορά χιλιάδων προσφύγων, για έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τους προορισμούς τους καθώς και για περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους από την Ειδομένη.

Καλούν δε, τις ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν την επαρκή και συνεχή παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους από τον άτυπο καταυλισμό στις νέες δομές.

«Οι άνθρωποι δεν ενημερώνονται για το πού θα οδηγηθούν και αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τους έχουν δοθεί ακριβείς πληροφορίες», αναφέρει στην ανακοίνωση ο Μικέλε Τελάρο (Michele Telaro), συντονιστής της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη. «Έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και τη βία και έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στην Ειδομένη. Σε καμία περίπτωση όμως η εναλλακτική λύση για τις απάνθρωπες συνθήκες, δεν θα πρέπει να είναι το άγνωστο και η αβεβαιότητα».

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν πολλούς ασθενείς με έντονη ανησυχία, καθώς τους έχει ζητηθεί να αποχωρήσουν, χωρίς όμως να τους έχουν δοθεί σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον προορισμό τους. «Μία από τις νοσηλεύτριές μας ανέφερε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που είδε στην κλινική ξέσπασαν σε κλάματα όταν τους μιλούσε. Τη ρωτούσαν πού θα πάνε, αν θα υπάρχουν γιατροί. Δεν ήξερε τι να τους απαντήσει γιατί ούτε εμείς δεν γνωρίζουμε αν θα διασφαλιστεί επαρκώς η παροχή ιατρικής φροντίδας», δήλωσε ο Τελάρο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη και επιληψία, οι οποίοι χρήζουν συνεχούς θεραπείας. Αυτοί οι ασθενείς ανησυχούν για τη διακοπή της θεραπείας τους και για το αν θα υπάρχουν οι απαραίτητες ιατρικές εγκαταστάσεις εκεί όπου θα μεταφερθούν. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αντιμετώπισαν, επίσης, όπως υποστηρίζουν, δυσκολία στην παραπομπή ασθενών στο νοσοκομείο, καθώς όσοι εγκαταλείπουν τον καταυλισμό δεν έχουν άδεια να επιστρέψουν και μία παραπομπή θα μπορούσε να τους χωρίσει από την οικογένειά τους.

Επιπλέον, με την έναρξη της διαδικασίας εκκένωσης, στις 24 Μαΐου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είχαν περιορισμένη πρόσβαση στην περιοχή του καταυλισμού με μειωμένο αριθμό προσωπικού, ενώ σε ορισμένους εθελοντές απαγορεύτηκε εντελώς η είσοδος. Υπό αυτές τις συνθήκες, βασικές υπηρεσίες όπως ο καθαρισμός των εγκαταστάσεων υγιεινής και η διανομή του φαγητού δεν μπορούσαν να διασφαλιστούν.

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Η συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν μπορεί να θεωρηθεί εθελοντική μεταφορά καθώς σε αυτούς τους ανθρώπους δεν δόθηκε άλλη επιλογή, δεν είχαν επαρκή πληροφόρηση, ούτε παροχή βοήθειας στον καταυλισμό», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ο Λόικ Ζεγκέρ (Loïc Jaeger), επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα την Ελλάδα. «Είναι απαράδεκτο να επιβάλεις τη μεταφορά των απελπισμένων ανθρώπων της Ειδομένης. Θα θέλαμε να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι θα μπορέσουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη, ότι θα έχουν επαρκή προστασία. Αλλά δεν μπορούμε. Δεν είμαστε καν σε θέση να τους καθησυχάσουμε σχετικά με τις συνθήκες που θα βρουν στους νέους καταυλισμούς».

«Η μεταφορά των προσφύγων από άτυπους σε επίσημους καταυλισμούς δεν είναι η λύση. Στην Ευρώπη, το 2016, οι πρόσφυγες δεν θα πρέπει να ζουν σε σκηνές. Θα πρέπει να εισακούονται τα αιτήματά τους για άσυλο και να τους παρέχεται στέγαση, έτσι ώστε να μπορούν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους με ασφάλεια», καταλήγει ο Ζεγκέρ.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Δεν ήταν εθελοντική η μεταφορά μεταναστών από την Ειδομένη "

Βαγενά: Αντέξαμε 400 χρόνια σκλαβιάς, δεν θα αντέξουμε 99 χρόνια αποκρατικοποιήσεων;

Με ένα παράδεισο γεμάτο από τεμπέληδες, παρομοιάζει τον Δημόσιο Τομέα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά, η οποία επιχειρώντας να εξηγήσει τα λεγόμενά της ανέφερε: «Μια ζωή το όνειρο του Έλληνα ήταν να μπει στο Δημόσιο. Λέγαμε, μπήκαμε στο δημόσιο, ας βρούμε τώρα και μια δεύτερη δουλειά. Το δημόσιο κατάντησε για πολλούς ένας παράδεισος τεμπέληδων, εννοείται ότι δεν είναι όλοι έτσι. Πρέπει όμως επιτέλους να σταματήσουμε αυτή τη λογική».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στίγμα 97,6» η κυρία Βαγενά αναφέρθηκε και στις αποκρατικοποιήσεις στις οποίες ετοιμάζεται να προβεί η κυβέρνηση, κατά τις αυστηρές επιταγές των δανειστών, τολμώντας να εξομοιώσει τη συμφωνία με την Τουρκοκρατία μέσα από την εξής απίστευτη δήλωση: 

«Δεν μας τρομάζουν τα 99 χρόνια διάρκειας του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εδώ η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική σκλαβιά για 400 χρόνια και άντεξε. Έχουμε ως λαός μεγάλες αντοχές» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής και δεν σταμάτησε μόνο εκεί. 

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική παραδέχτηκε ότι «είμαστε ανίκανοι ως κράτος από μόνοι μας να διαχειριστούμε τη δημόσια περιουσία, αυτό έχει αποδειχτεί εδώ και δεκαετίες. Είναι αναγκαία η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το πρώην ΤΑΙΠΕΔ είχε την έννοια της πώλησης, το νυν ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει τη λογική της αξιοποίησης με τη μορφή σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Με όρους ευνοϊκούς για το κράτος». 



Σχετικά με την ιδιαίτερη σχέση που διατηρεί με τον πρωθυπουργό, αλλά και την απόφασή της να ψηφίσει υπέρ του πολυνομοσχεδίου που φέρνει σκληρά μέτρα εις βάρος των Ελλήνων πολιτών δήλωσε: «Έχω μια ιδιαίτερη και προσωπική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα, κατά συνέπεια δεν ισχύουν τα όσα σας είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντης, ότι με πήρε ο Πρωθυπουργός από το χέρι και προσπαθούσε να με πείσει να υπερψηφίσω το πολυνομοσχέδιο.Από πέρυσι το καλοκαίρι που ψηφίσαμε την παραμονή στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με κάθε κόστος, γνωρίζαμε για τα μέτρα που πέρασαν τώρα στη Βουλή. Να σταματήσει επιτέλους η υποκρισία της αντιπολίτευσης».

Οι δηλώσεις της κυρίας Βαγενά, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, σχολίασε: 


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Βαγενά: Αντέξαμε 400 χρόνια σκλαβιάς, δεν θα αντέξουμε 99 χρόνια αποκρατικοποιήσεων;"

Έμφραγμα στις θαλάσσιες μεταφορές από τις απεργίες στα λιμάνια

Με αφορμή την προκήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων στα δυο μεγαλύτερα λιμάνια της Χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αρχής γενομένης από σήμερα, που αποφάσισαν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜ. Υ. Λ. Ε.), η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών, ζητώντας την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και επιπλέον δεσμεύσεις για τις εργασιακές τους σχέσεις, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κορκίδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"…Με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα διαμαρτυρίας των Σωματείων των υπαλλήλων των λιμανιών για την προάσπιση των συμφερόντων τους, ως εκπρόσωποι του παραγωγικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας, για το πώς θα εξελιχθεί η παρούσα δυσμενής κατάσταση, η οποία, ασφαλώς προκαλεί "έμφραγμα" στις θαλάσσιες μεταφορές και κατ’ επέκταση σοβαρά προβλήματα στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, αλλά και στο θαλάσσιο τουρισμό. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και στην προσέγγιση των προγραμματισμένων δρομολογίων των κρουαζιερόπλοιων στους σταθμούς κρουαζιέρας του Ο.Λ.Π. και του Ο.Λ.Θ. Πιστεύουμε, επομένως, ότι επελέγη λάθος τρόπος και χρόνος για τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, καθώς "τραυματίζεται" η εικόνα της Χώρας μας στο εξωτερικό, ενόψει, μάλιστα της θερινής τουριστικής περιόδου, καθώς επίσης και της εισαγωγής πολλών εποχιακών εμπορευμάτων, αλλά και της διοργάνωσης της μεγαλύτερης διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης, των "Ποσειδωνίων 2016". Σημειώνεται ότι, στον κλάδο του τουρισμού, που αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες εσόδων της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος μαζί με τον κλάδο του εμπορίου, λειτουργούν, ως συγκοινωνούντα δοχεία, υπάρχουν πολλές προσδοκίες για τη φετινή τουριστική περίοδο. Στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τον τόπο μας, έπειτα και από την επίτευξη Συμφωνίας, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί, ως ευκαιρία, προκειμένου να εξέλθει η Χώρα από το τούνελ της ύφεσης, τρία είναι τα κυρίαρχα ζητούμενα: α) η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων και της εργασιακής ειρήνης, β) η επιτάχυνση της μεταβατικής περιόδου των διαρθρωτικών αλλαγών και γ) η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με την προσέλκυση επενδύσεων. Ως εκ τούτου, καλούμε αμφότερες τις πλευρές, να εντείνουν, μέσω του διαλόγου, τις προσπάθειές τους για μία άμεση λύση, καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος και οι εργαζόμενοι της Χώρας, που επίσης καλούνται να αντιμετωπίσουν την ίδια φορολογική και ασφαλιστική "καταιγίδα", δεν αντέχουν τη δίνη νέων περιπετειών. Η εξαντλημένη επιχειρηματικότητα δεν αντέχει άλλους θαλάσσιους αποκλεισμούς…".

Νωρίτερα, στο πλαίσιο και της δημιουργίας Τμήματος Ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και Ναυπηγοεπισκευής στο Ε.Β.Ε.Π., ο κ. Β. Κορκίδης συναντήθηκε με τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, κ. κ. Δ. Κόλλια και Ν. Παπανικολάου, προκειμένου να εξεταστούν κρίσιμα θέματα της χρήσης των υφιστάμενων υποδομών τους για την ποντοπόρο και επιβατηγό ναυτιλία. Συζητήθηκαν, κυρίως, τα χρόνια προβλήματα του Ναυπηγείου και θέματα, που συνδέονται με τον βιομηχανικό και εμπορικό κόσμο της Χώρας για μία κοινή προσπάθεια "αναγέννησης" της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Έμφραγμα στις θαλάσσιες μεταφορές από τις απεργίες στα λιμάνια"

Aλλαγές στην Παιδεία: Τέλος πανελλήνιες, προσευχή και παρέλαση στις προτάσεις Λιάκου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής, υπό τον Αντώνη Λιάκο, για τις αλλαγές στην Παιδεία όσον αφορά στη λειτουργία δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων καθώς και στο εξεταστικό σύστημα για την είσοδο στα πανεπιστήμια.

Στις προτάσεις της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου περιλαμβάνονται νέο εξεταστικό σύστημα και αλλαγές στη φοίτηση στα πανεπιστήμια, με βάση τις οποίες οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν -υπό όρους- κατεύθυνση, να αποκτούν πτυχίο από συνδυασμούς επιστημών και να κερδίζουν πρωτεύουσα και δευτερεύουσα ειδικότητα.

Ταυτόχρονα υπάρχει πρόταση για αλλαγή της διδακτικής διαδικασίας και στη μέση εκπαίδευση, ενώ προτείνεται το γυμνάσιο να γίνει τετραετές και το λύκειο διετές.

Η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου εισηγείται επίσης να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις, ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός και η υποχρεωτική προσευχή.

Το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Η πρόταση προβλέπει την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ενός συγκεκριμένου συντελεστή κατάταξης των υποψηφίων, επί του γενικού βαθμού πρόσβασης ή άλλων κριτηρίων επίδοσης.

Η εφαρμογή του συντελεστή κατάταξης των υποψηφίων, επί του γενικού βαθμού πρόσβασης ή άλλων κριτηρίων επίδοσης, θα εξασφαλίζει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ φοιτητές με γενική αλλά και ειδική επάρκεια.

Από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί το Νέο Λύκειο, ο συντελεστής βαρύτητας μπορεί να εφαρμοστεί επί του Εθνικού Απολυτηρίου και έτσι να περάσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις στην Ιστορία.

Ωστόσο, η υιοθέτηση του συντελεστή μπορεί να γίνει από τις επόμενες εισαγωγικές εξετάσεις.

Έτσι, βασική πρόβλεψη της πρότασης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της επιτροπής Λιάκου είναι η εφαρμογή συντελεστή βαρύτητας ανά επιλογή και πλήθος επιλογών του υποψηφίου. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά θα επιβραβεύεται με διαφοροποιημένο ποσοστό η σειρά επιλογής (1η, 2η, 3η, έως και 10η επιλογή) και το πλήθος των 10 πρώτων επιλογών των υποψηφίων.

Μετά την 10η επιλογή οι επιλογές δεν επιβραβεύονται (η τιμή του συντελεστή θα είναι μηδενική).

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Aλλαγές στην Παιδεία: Τέλος πανελλήνιες, προσευχή και παρέλαση στις προτάσεις Λιάκου"

Τι λέει η Γιαννάκου για τον νόμο της και τα πλαστά πτυχία

Την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, για την νομοθετική ρύθμιση, που αφορά στην διεξαγωγή ειδικών εξετάσεων για τους δημόσιους υπαλλήλους που κατέχουν παράτυπους τίτλους σπουδών, σχολίασε η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

Η κ. Γιαννάκου μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 επισήμανε:

«Ο νόμος που είχε θεσπιστεί επί των ημερών μου στο υπουργείο δεν αφορούσε σε πλαστά, αλλά σε παράτυπα πτυχία που είχαν εκδοθεί από εκπαιδευτήρια τα οποία είχαν χάσει την άδεια τους ή είχαν τιμωρηθεί για άλλους λόγους».

«Έτσι οι εξετάσεις που προβλέπονταν αφορούσαν το διάστημα 2004 έως 2008 προκειμένου οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να πάρουν τον κατάλληλο βαθμό», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «πλαστό πτυχίο σημαίνει απόλυση και Εισαγγελέας».

tribune

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι λέει η Γιαννάκου για τον νόμο της και τα πλαστά πτυχία"

Φίλης για την υπόθεση των πλαστών πτυχίων: Εμείς εφαρμόζουμε τη νομιμότητα

Επιμένει ο Νίκος Φίλης ότι δεν υπάρχει ζήτημα με τις εξετάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δοθεί «συγχωροχάρτι» για τα 2.500 μη νόμιμα πτυχία που πιστοποιούν επαγγελματική επάρκεια για δημοσίους υπαλλήλους.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «εμείς είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργήσουμε με βάση τη νομιμότητα».

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέει τώρα ότι «αν υπάρχει πλαστό πτυχίο και διαπιστωθεί με βάση τη διαδικασία που υπάρχει, διαπιστωθεί ονομαστικά όμως, και υπάρξει καταλογισμός προσωπικός, βεβαίως θα ισχύσουν οι διαδικασίες αυτές (σ.σ. ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας)».

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τους μη νόμιμους τίτλους σπουδών που πιστοποιούν επαγγελματική επάρκεια είναι ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση. Έχει δημιουργηθεί εδώ και 15-20 χρόνια... Το κληρονομήσαμε και είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λύση. Είναι γνωστό και όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Διοίκησης ο κ. Μητσοτάκης, το γνώριζε το θέμα αυτό. Υπήρχε νομοθετική πρόβλεψη από την εποχή της ΝΔ, που δεν εφαρμόστηκε, ούτε από τη ΝΔ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Το έβαλαν κάτω από το χαλί. Εμείς, δεν το βάζουμε κάτω από το χαλί. Το αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας, χωρίς αγριότητες και λαϊκισμούς. Παρόλο που υπήρξε πρόβλεψη της κ. Γιαννάκου με νόμο, δεν υλοποιήθηκε αυτός ο νόμος από τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Συνεπώς, είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργήσουμε με βάση τη νομιμότητα -σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο- και να προχωρήσουμε στη διαδικασία αυτή» δήλωσε ο κ. Φίλης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης για την υπόθεση των πλαστών πτυχίων: Εμείς εφαρμόζουμε τη νομιμότητα"

Πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ αύριο

Αποζημιώσεις, ύψους 8.535.863 ευρώ, σε 4.779 δικαιούχους αγρότες θα καταβάλει αύριο ο ΕΛΓΑ, για ζημιές που υπέστησαν το 2015 η φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιό τους.

Με βάση την κατάταξη των πληρωμών, το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο νομός Πέλλας, όπου θα καταβληθούν συνολικά 2.744.128 ευρώ, ενώ ακολουθούν οι νομοί Ημαθίας και Λάρισας με τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους τους να εισπράττουν 1.359.306 ευρώ και 1.151.895 ευρώ, αντίστοιχα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ αύριο"

Παράθυρο για ενδεχόμενα νέα μέτρα το 2018 άφησε ο Σόιμπλε

Το ενδεχόμενο το 2018 να χρειαστούν «επιπλέον μέτρα» προκειμένου να βοηθηθεί οικονομικά η Ελλάδα δεν απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει διαμάχη» του Βερολίνου με το Ταμείο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι εφόσον μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 υπάρχει δημοσιονομικό κενό, θα ληφθούν «επιπλέον μέτρα», εάν είναι απαραίτητο και επανέλαβε ότι αυτή την εβδομάδα ελήφθησαν μέτρα για το 2016, ενώ τα μέτρα για το 2018 θα ληφθούν στον κατάλληλο χρόνο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει «μεγάλες προσπάθειες», παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα μπορούσε να επιβάλει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, αλλά διευκρίνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον στον δύσκολο δρόμο, εάν επιθυμεί να εξακολουθήσει να υπολογίζει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η κατάσταση «είναι εξαιρετικά δύσκολη» για την Ελλάδα, προσέθεσε και τόνισε ότι δεν είναι όμως εύκολη ούτε για την Ευρώπη ούτε για το ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στο προηγούμενο πρόγραμμα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βγει το 2014 από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά κάτι τέτοιο κατέστη ανέφικτο λόγω των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στην Ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις. Διευκρίνισε ωστόσο ότι από το περασμένο καλοκαίρι τα πράγματα «προχωρούν προς τα εμπρός», ενώ σημείωσε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι και αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο Brexit, ο Γερμανός υπουργός προειδοποίησε ότι θα προκαλέσει «τεράστια ζημιά» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης δήλωσε ότι η Ιταλία βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ενώ χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις στην Γαλλία «εκδήλωση δημοκρατίας», παρά το γεγονός ότι τάχθηκε υπέρ περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράθυρο για ενδεχόμενα νέα μέτρα το 2018 άφησε ο Σόιμπλε"

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν ο Ν. Φίλης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Σύμφωνο συναντίληψης και συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο υπουργός Νίκος Φίλης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους σε θέματα διατροφής και σίτισης.

Πριν από την υπογραφή του συμφώνου, κι ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, ο υπουργός Παιδείας και ο επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκαν στην ευρύτερη συνεργασία των δυο πλευρών. «Έχετε έρθει εδώ πολλές φορές, να έρθετε και ξανάρθετε» ήταν η φράση με την οποία υποδέχθηκε ο Ν. Φίλης τον Ιερώνυμο. «Να έρθετε κι εσείς σε εμάς» ήταν η απάντηση του αρχιεπισκόπου για να σημειώσει στη συνέχεια ότι ο λόγος της επίσκεψής του δεν είναι οι σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία αλλά ένας ειδικός σκοπός.

«Έχουμε έρθει εδώ για ειδικό σκοπό» σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος για να προσθέσει: «Η Εκκλησία έχει αναλάβει να στηρίξει τους μαθητές που έχουν οικονομικά προβλήματα. Και για να μη διαχωρίσουμε τα παιδιά σε πλούσιους και φτωχούς αποφασίσαμε να τα ενισχύσουμε μέσω των οικογενειών. Σε αυτό το πλαίσιο, σας αναγγέλλουμε ότι από τον Σεπτέμβριο θα προστεθούν άλλα 1.500 παιδιά στα 6.500 που ενισχύσαμε πέρυσι. Ο στόχος μας για τον επόμενο χρόνο είναι να φτάσουμε τα 6.500».

«Γι' αυτό ζητούμε τη συμφωνία σας ή μάλλον την ευλογία σας» κατέληξε ο αρχιεπίσκοπος, ενώ σημείωσε ότι το πρόγραμμα στηρίζεται οικονομικά από απλούς πολίτες, τη χορηγία της Εurobank και έναν εφοπλιστή που δεν θέλει να κατονομαστεί.

Ανταπαντώντας, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο μήνυμα αλληλεγγύης που στέλνει η Εκκλησία με τη δράση της, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία σημαντική. Ανέφερε επίσης ότι από ανάλογα προγράμματα του υπουργείου επωφελήθηκαν 12.000 μαθητές. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι «θα περάσουν σύντομα αυτές οι δύσκολες στιγμές», ενώ υπουργός και αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκαν και στη συμβολή της ομογένειας στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στο έργο συμπαράστασης του αρχιεπισκόπου Δημήτριου προς την Ελλάδα.

Βάσει της συμφωνίας, η αρωγή της Εκκλησίας θα προσφέρεται μέσω του προγράμματος «Η Αποστολή στηρίζει τους μαθητές». Το υπουργείο από την πλευρά του θα επιλέγει τις κατάλληλες σχολικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όπου θα παρέχονται από την Αποστολή δέματα τροφίμων σε μηνιαία βάση με τελικό αποδέκτη τις οικογένειες των μαθητών που ζουν στα όρια της φτώχειας ανεξαρτήτως θρησκεύματος, γλώσσας, φύλου, εθνικότητας, νόμιμης ή μη διαμονής τους.

Την ευθύνη της διανομής των δεμάτων στα σχολεία θα έχει η Αποστολή, ενώ τη διανομή των δεμάτων στις οικογένειες θα έχουν οι διευθύνσεις των σχολείων.
Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν:

Τριμελείς οικογένειες με εισόδημα έως 8.000 ευρώ, τετραμελείς έως 9.500 ευρώ, πενταμελείς έως 11.000 ευρώ, εξαμελείς έως 12.500 ευρώ και επταμελείς έως 14.000 ευρώ.

«Ευχαριστούμε την Εκκλησία για το έργο της» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας αμέσως μετά την υπογραφή του συμφώνου. «Το ζητούμενο είναι να βγούμε από την κρίση και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» κατέληξε ο υπουργός.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν ο Ν. Φίλης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος"

Ομπάμα: Η ελληνική κρίση χρέους έχει αμβλυνθεί, αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά

Η ελληνική κρίση χρέους έχει αμβλυνθεί, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει στον οικονομικό τομέα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από την Ιαπωνία, όπου συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής των G7. 



Ικανοποίηση για τη συμφωνία του Eurogroup από Γιούνκερ και Τουσκ 

Tην ικανοποίησή τους για τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου του G7 στην περιοχή της Ise -Shima της Ιαπωνίας.
   
«Είμαστε ευτυχείς που το Eurogroup κατάφερε να βρει μια συμφωνία τόσο μεταξύ των 19, όσο και με το ΔΝΤ» δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Επιτοροπής υπενθύμισε ότι πέρυσι, στη Σύνοδο του Elmau, η Ελλάδα ήταν το πιο δραματικό θέμα στην ημερήσια διάταξη και τόνισε ότι σήμερα το θέμα αυτό έχει επιλυθεί και ότι τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, που ανακοίνωσε το Eurogroup, έχουν αρχίσει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
   
Από την πλευρά του, ο Ντ.Τουσκ τόνισε ότι η συμφωνία του Eurogroup έστειλε ένα «ισχυρό μήνυμα σταθερότητας» για την Ελλάδα, την ευρωζώνη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό και ειδικότερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την αποφασιστικότητά τους να βάλουν τέλος σε αυτή την κρίση, μεταρρυθμίζοντας τη χώρα. H ελληνική τραγωδία δεν θα επανέλθει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Ομπάμα: Η ελληνική κρίση χρέους έχει αμβλυνθεί, αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά"

Σε 24ωρη απεργία αύριο οι νοσηλευτές – Πανυγειονομική κινητοποίηση στις 8/6

Σε 24ωρη απεργία καλεί τα μέλη της για αύριο, 27 Μαΐου, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ). Παράλληλα διοργανώνει πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, με προσυγκέντρωση στις 10:00, στην πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί επαρκή χρηματοδότηση των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ, διασφάλιση της λειτουργίας των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και άμεση στελέχωση όλων των Μονάδων Ενταντικής Θεραπείας, προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών στο ΕΣΥ, καθώς και την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

ΠΟΕΔΗΝ

Πανελλαδική πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση οργανώνει για τις 8 Ιουνίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Υγείας. Διεκδικεί, μεταξύ άλλων, δωρεάν δημόσια υγεία-πρόνοια με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων που υπηρετούν στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

«Η ζωή των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο κατ' εξακολούθηση, εξαιτίας των προβλημάτων του ΕΣΥ τα οποία βρίσκονται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Προσθέτει ότι το «προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφάλισης, 30.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις με μία νοσηλεύτρια στη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών».

Επίσης «τα νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα», αφού, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι ληξιπρόθεσμές οφειλές τους ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ.

Αναφέρει επίσης ότι καταργούνται μονάδες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόνοια, ενώ κάνει λόγο για «ψευτομεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην ψυχική υγεία», αφού, όπως υποστηρίζει «βαίνουν προς κατάργηση τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και άλλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 24ωρη απεργία αύριο οι νοσηλευτές – Πανυγειονομική κινητοποίηση στις 8/6"

Διώξεις για τη χορήγηση δανείων χωρίς εγγυήσεις

Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε πάνω από 70 υπαλλήλους και στελέχη της τράπεζας PRO BANK, για χορήγηση δανείων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις.

Πρόκειται για μία τράπεζα, η οποία μπήκε σε ειδική εκκαθάριση πριν από τρία χρόνια.

Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα -στοιχεία της οποίας αποκάλυψε η Realnews- την περίοδο 2004-2011 εγκρίθηκαν δάνεια σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα χωρίς εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία που αγγίζει τα 64 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα

Η PRO BANK σταμάτησε τη λειτουργία της στις 26-7-2013, κατόπιν ανακλήσεως της άδειάς της από την ΤτΕ.

Είχαν προηγηθεί αρκετές παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία για την εξεύρεση επενδυτή, αλλά παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του επιτρόπου που εγκατέστησε στο τραπεζικό ίδρυμα, η Probank πήρε τον δρόμο της εξυγίανσης με το «υγιές» της τμήμα να καταλήγει στην Εθνική και το υπόλοιπο να φορτώνεται- όπως έγινε και με τις υπόλοιπες 4 τράπεζες που έσπασαν σε «καλό» και «κακό» κομμάτι- στις πλάτες του ελληνικού λαού, μπαίνοντας σε ειδική εκκαθάριση.

Έναν χρόνο μετά το λουκέτο, στα χέρια της εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Ράικου φτάνει ανώνυμη καταγγελία στην οποία αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, ότι η PRO χορηγούσε επισφαλή δάνεια τα οποία ζημίωσαν την περιουσία της Τράπεζας.

Με αφορμή αυτή τη καταγγελία, η κ. Ράικου δίνει παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας για τη διαπίστωση της βασιμότητας ή μη των καταγγελλομένων, την οποία αρχικώς αναλαμβάνει ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης.

Η πρώτη κίνηση του εισαγγελικού λειτουργού ήταν να καλέσει τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να προβεί, κατ΄αντιπροσωπευτικό δείγμα, σε έλεγχο των 50 μεγαλύτερων επισφαλών δανείων της PRO, τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% των δανειακών χορηγήσεων.

Στη συνέχεια, του ζητήθηκε να συντάξει σχετική έκθεση, η οποία να αναφέρει εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας σχετικά με τη χορήγηση των δανείων αυτών, αν διασφαλίστηκε η περιουσία της, εάν υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και εάν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.

Τη σκυτάλη της έρευνας μετά τον κ. Δραγάτση παίρνει ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς στα χέρια του οποίου παραδίδονται στα τέλη του 2015 οι εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή.

Μέσα από αυτές αναδεικνύονται στοιχεία που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των δανείων που ελέγχθηκαν ήταν επισφαλή, καθώς χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις.

Δάνεια

Από τα 50 δάνεια που ελέγχθηκαν δειγματολειπτικά, τα 36, σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή, ήταν επισφαλή με τη ζημία της Τράπεζας να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 63,8 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτό αφορά ένα μόνο μέρος του ελέγχου, καθώς ήταν δειγματοληπτικός, με εισαγγελικές πηγές να σημειώνουν ότι στην ανάκριση η περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη κι άλλων επισφαλών δανείων.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι δόθηκαν σε δύο φυσικά πρόσωπα- αδέλφια, ιδιοκτήτες γνωστής αλυσίδας ενδυμάτων που πτώχευσε- δάνειο 18 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2009, παρότι σε εισηγητικό σημείωμα της Τράπεζας υπήρχαν δυσμενή για τα εν λόγω φυσικά πρόσωπα οικονομικά στοιχεία και είχαν διατυπωθεί προβληματισμοί για την εξόφληση του δανείου.

Οι προβληματισμοί αποδείχθηκαν τελικώς βάσιμοι, καθώς το δάνειο τον Απρίλιο του 2011 μεταφέρθηκε σε οριστική καθυστέρηση επί ζημία της Τράπεζας στο ποσό των 17,7 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει προκύψει μάλιστα όπως διαπιστώθηκε, δικαστική επιδίωξή του.

Στην εταιρία των δύο αδελφών είχαν χορηγηθεί, επίσης, το 2007 και το 2010 υπό μορφή επιχειρηματικού αλληλόχρεου λογαριασμού και επαγγελματικού δανείου συνολικά 5,4 εκατ. ευρώ, παρόλο που στους φακέλους δεν υπήρχαν ούτε οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, ενώ είχαν περιέλθει σε γνώση της τράπεζας στοιχεία για ατασθαλίες των δύο αδελφών.

Το 2010 δόθηκε σε Ναυτιλιακή Εταιρία δάνειο 4,3 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2011, παρόλο που υπήρχαν αντιρρήσεις, της χορηγήθηκε νέο επαγγελματικό δάνειο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ το οποίο το 2013 μπήκε σε οριστική καθυστέρηση.

Σε εμπορική εταιρία που μεσουράνησε το 1990, αντιπροσωπεύοντας στην Ελλάδα γνωστά brands ρούχων και υποδημάτων χορηγήθηκε δάνειο περίπου 92 εκατ. ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ στα στοιχεία των φακέλων δανειοδοτήσεων δεν υπήρχαν σχετικά οικονομικά στοιχεία.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Διώξεις για τη χορήγηση δανείων χωρίς εγγυήσεις"

«Στα όρια της αντισυνταγματικότητας η αύξηση του ΦΠΑ»

«Στα όρια της αντισυνταγματικότητας είναι η αύξηση του ΦΠΑ» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε σημερινές του δηλώσεις.

«Εγώ δεν θα το έλεγα όπως το είπε ο Πάνος Καμμένος, όμως το μέτρο είναι πολύ προβληματικό» είπε.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του περασμένου καλοκαιριού για το ίδιο θέμα ανέφερε πως «μας είχε σοκάρει πέρυσι το καλοκαίρι που το διαπραγματευόμασταν η επιμονή των εταίρων να επιβληθεί. Φαινόταν ότι είχε στοιχεία ανταγωνιστικότητας».

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη πως «τώρα μπαίνουμε σε έναν κύκλο διακυβέρνησης. Κλείνει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης. Τώρα δοκιμάζεται η Αριστερά στην Ελλάδα».

Τέλος, ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπει «κανενός είδους σύγκλιση ή διεύρυνση με άλλα κόμματα» και πρόσθεσε πως «μόνοι μας ψηφίσαμε και πήραμε όλο το κόστος, ουδείς πρόσθεσε την ψήφο του, αν και δεν τη ζητήσαμε κιόλας».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "«Στα όρια της αντισυνταγματικότητας η αύξηση του ΦΠΑ»"

«Επίσημη πρώτη» για τον τάφο του Αριστοτέλη

Το πιο σπουδαίο εύρημα από την εικοσαετή ανασκαφική έρευνα στα αρχαία Στάγειρα ανακοινώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σε εκατοντάδες κορυφαίους αριστοτελιστές της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας: Ο τάφος του Αριστοτέλη, που διασώζεται εδώ και 2.400 χρόνια στη γενέτειρά του. Πολυετείς έρευνες αφήνουν ελάχιστες αμφιβολίες για το εξαιρετικής σημασίας ταφικό μνημείο που ταυτίζεται πλέον με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο.

Τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα όσο και παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996, δεν μπορεί παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη. Ενα ταφικό ηρώο όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα, τον τίμησαν ως ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφόσον με δική του μεσολάβηση στον Φίλιππο επανιδρύθηκαν (340 π.Χ) τα Στάγειρα, που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο Μακεδόνα βασιλιά το 349 π.Χ.

«Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις – φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εποχή της κατασκευής του στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου. Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, άλλα ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση. Η ύπαρξη βωμού σε τετραγωνισμένο δάπεδο. Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωζόμενο αψιδωτό κτίσμα ήταν ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη», επισημαίνει ο ανασκαφέας, μελετητής των αρχαίων Σταγείρων, αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης στην πρώτη επιστημονική ανακοίνωση που κάνει σήμερα για τον «τάφο του Αριστοτέλη» στο παγκόσμιο συνέδριο «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια».

Το ταφικό οικοδόμημα εντοπίστηκε ανάμεσα στη στοά του 5ου αιώνα και στον αρχαϊκό ναό του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σώτειρας (6ος αιώνας π.Χ.), μεταξύ της αρχαϊκής και της κλασικής πόλης, στη χερσόνησο «Λιοτόπι». Η αψιδωτή του κάτοψη (10 περίπου μέτρα), το σχήμα του, η ύπαρξη ορθογώνιου μαρμαροθετημένου δαπέδου με κενή επιφάνεια-βωμό (1,30x1,70 μ.) είχαν προβληματίσει πολύ τον αρχαιολόγο ερευνητή, καθώς περιβάλλει επακριβώς έναν τετράγωνο βυζαντινό πύργο.

Είναι σαφές ότι οι Βυζαντινοί το κατέστρεψαν αναταράσσοντας εντελώς τα αρχαιολογικά στρώματα. Ο ημικυκλικός τοίχος του ταφικού μνημείου, ωστόσο, διατηρείται σε ύψος δύο περίπου μέτρων. Το οικοδόμημα έφερε στέγη με κεραμίδια από το βασιλικό κεραμοποιείο, επιβεβαιώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του. Υπερυψωμένος, πλατύς κτιστός δρόμος οδηγούσε σε είσοδο του μνημείου, που ήταν προσπελάσιμο για προσφορές και απονομή τιμών.

Κινητά ευρήματα, κεραμική, περισσότερα από πενήντα νομίσματα χρονολογούν τάφο και βωμό στους χρόνους περίπου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ποιος όμως ήταν ο ένοικός του; Γραμματειακές πηγές δίνουν τη ζητούμενη απάντηση, με κυριότερες το χειρόγραφο αρ. 257 της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης και μία αραβική βιογραφία του Αριστοτέλη. Σύμφωνα με αυτές, μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα (322 π.Χ) οι Σταγειρίτες μετέφεραν την τέφρα του με χάλκινη υδρία, την έθαψαν σε μεγάλο υπέργειο τάφο μέσα στην πόλη τους, δίπλα στον οποίο έστησαν και βωμό, σε έναν τόπο που τον ονόμασαν «Αριστοτέλειον» και στον οποίο συνεδρίαζε στο εξής η Βουλή. Προς τιμήν του καθιέρωσαν μεγάλες ετήσιες γιορτές και αγώνες, τα «Αριστοτέλεια».

Στο ταφικό ηρώο του Αριστοτέλη και στα ερείπια της πόλης όπου περπάτησε πριν από 2.400 χρόνια θα ξεναγηθούν αύριο 250 και πλέον αριστοτελιστές από 40 χώρες, οι οποίοι μελετούν με ευλάβεια το έργο του πιο αναγνωρίσιμου Ελληνα φιλόσοφου.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "«Επίσημη πρώτη» για τον τάφο του Αριστοτέλη"

H λίστα με τις 19 ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ

Η ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ μπαίνουν στο άμεσο κάδρο των αποκρατικοποιήσεων μέσα από την επικαιροποιημένη λίστα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ - μια λίστα, που περιλαμβάνει 19 επιχειρήσεις και ακίνητα και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων μετά την έγκρισή της από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Από τη λίστα προκύπτει ότι σχεδιάζεται πρόσληψη ειδικών συμβούλων μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2016 για την επιχειρηματική στρατηγική στη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ καθώς και για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, ενώ καταγράφονται και - οι γνωστές - καθυστερήσεις σε ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτές του Ελληνικού και του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Ειδικότερα, στο επικαιροποιημένο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπονται τα εξής:
Περιφερειακά Αεροδρόμια
Οικονομικό κλείσιμο και παράδοση αεροδρομίων Νοέμβριος 2016.
Ελληνικό
Επίτευξη συμφωνίας συμβαλλομένων μερών επί μνημονίου κατανόησης έως την 15η Απριλίου και επικύρωσή της από τη Βουλή (καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα).
Αστέρας Βουλιαγμένης
Σχέδιο προεδρικού διατάγματος σε προετοιμασία και έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης έως το τέλος Απριλίου 2016 (καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα).
Αφάντου Ρόδου
Αναμένεται έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης του αναθεωρημένου σχεδίου προεδρικού διατάγματος για την εκ νέου υποβολή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 
ΔΕΣΦΑ
Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ.
ΟΛΘ
Μεταβίβαση και κατανομή των διοικητικών και λοιπών αρμοδιοτήτων του ΟΛΘ στην Ελληνική Δημοκρατία/Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος με βάση την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης.
ΤΡΑΙΝΟΣΕ & ΕΕΣΤΥ
Ημερομηνία δεσμευτικών προσφορών: 31 Μαΐου 2016. 
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΑΑ και ΤΑΙΠΕΔ για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης έχουν ξεκινήσει. Εξετάζεται η πώληση του 30% από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.
Ηλεκτρονικές δημοπρασίες και μικρά ακίνητα
  • Συμβόλαιο προς υπογραφή από το ΤΑΙΠΕΔ: Φλωρίνης 18 Αθήνα. 
  • Έκταση στον Άγιο Μάμα στη Χαλκιδική. 
Ηλεκτρονική δημοπρασία (11 ακίνητα): Πώληση 10 οικοπέδων και κτιρίων σε Μύκονο, Πήλιο, Ηλεία, Εύβοια, Αχαΐα, Σέρρες και Λέσβος και μίσθωση 50 ετών ενός κτιρίου στη Ρόδο.

Μαρίνες
Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί τις εναλλακτικές επιλογές και εκκρεμεί η τελική απόφαση.
Εγνατία Οδός
  • Σεπτέμβριος 2016 η εκτιμώμενη έναρξη της πρώτης φάσης του διαγωνισμού (εκδήλωση ενδιαφέροντος).
  • Εκκρεμεί σειρά κυβερνητικών δράσεων. 
ΕΛΠΕ
Πρόσληψη συμβούλων μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016 για την αξιολόγηση εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών και υποβολή σχετικών εισηγήσεων.
ΟΤΕ
  • Μεταφορά του 5% από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ για πώληση. 
  • Επιλογή συμβούλων μέχρι τον Μάιο του 2016. 
ΔΕΗ
  • Πρόσληψη συμβούλων από ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016.
  • Η στρατηγική θα αποφασιστεί από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. 
ΕΥΑΘ
Έως το τρίτο τρίμηνο το ΤΑΙΠΕΔ θα επιλέξει συμβούλους. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν:
  • Αξιολόγηση εναλλακτικών επιλογών για την πώληση του 23% των μετοχών.
  • Επιχειρηματικό Σχέδιο.
  • Βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου και έγκριση αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης από την εταιρεία και την Ελληνική Δημοκρατία. 
ΕΥΔΑΠ
Η μέθοδος αξιοποίησης προβλέπει την πώληση του 11% των μετοχών, με το ΤΑΙΠΕΔ να κατέχει το 27% των μετοχών. Τα επόμενα βήματα έχουν ως εξής:
  • Η ελληνική Δημοκρατία και το ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσουν την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, όπως προβλέπεται από το εταιρικό δίκαιο.
  • Το ΤΑΙΠΕΔ να επιλέξει συμβούλους μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016. 
  • Επιχειρηματικό σχέδιο. 
ΔΕΠΑ
  • Επιλογή συμβούλων από ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016.
  • Αξιοποίηση των εναλλακτικών επιλογών και επανεκκίνηση διαδικασίας. 
ΕΛΤΑ
Μεταφορά στο νέο Ταμείο μετά από σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα εκπονηθεί μέσα στο τελευταίο εξάμηνο από την μεταφορά.
tvxs


Διαβάστε Περισσότερα » "H λίστα με τις 19 ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ"

Διεκόπη έως τις 30/5 η δίκη της Χρυσής Αυγής

Για τη Δευτέρα 30 Μαΐου διακόπηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Στη σημερινή συνεδρίαση, με την έναρξη της διαδικασίας ο κατηγορούμενος Γιώργος Σταμπέλος, ένας εκ των οποίων χθες δήλωσε κώλυμα της συνηγόρου του και το δικαστήριο προχώρησε σε αυτεπάγγελτο διορισμό άλλου υπερασπιστή, προσκόμισε δήλωση της εκπροσώπου του.

Στη δήλωση η συνήγορος γνωστοποιεί στο δικαστήριο πως δεν έλαβε άδεια παράστασης της στη δίκη, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, και ότι η απόφαση του δικαστηρίου να διορίσει αυτεπαγγέλτως άλλον συνήγορο στον εντολέα της είναι άκυρη καθώς ο κατηγορούμενος δεν ζήτησε κάτι τέτοιο.

Ζήτησε δε, τη διακοπή της δίκης έως ότου λυθεί το θέμα ώστε να μπορεί να παρασταθεί για τον εντολέα της.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, με ανάλογη πρόταση της εισαγγελέως Έδρας και διέκοψε τη διαδικασία προκειμένου να ενημερωθεί επί της δικογραφίας ο ένας εκ των διορισθέντων χθες συνηγόρων, ο οποίος δήλωσε πως αποδέχεται καταρχήν το διορισμό του αν και, όπως είπε ο κατηγορούμενος Σταμπέλος, του δήλωσε σε επικοινωνία που είχαν χθες πως δεν τον αποδέχεται καθώς έχει δικηγόρο.

Η Πολιτική Αγωγή σχολιάζοντας με γραπτή δήλωσή της την όλη κατάσταση με την στάση της Υπεράσπισης αναφέρεται σε «μεθοδεύσεις των κατηγορουμένων χρυσαυγιτών για παρέλκυση της δίκης», ενώ αποδίδει «υποκριτικό χαρακτήρα» σε δηλώσεις τους περί «διακαούς επιθυμίας τους», για επιτάχυνση της δίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Διεκόπη έως τις 30/5 η δίκη της Χρυσής Αυγής"

Απεργία πείνας για μία... σύνταξη

Από το 2012, οπότε θα έπρεπε να λαμβάνει τη σύνταξή του, θα έπρεπε να του έχουν καταβληθεί περίπου 53 χιλιάδες ευρώ. Ομως, ο 67χρονος ηλεκτρολόγος Θανάσης Χελιώτης δεν έχει δει δεκάρα τσακιστή, καθώς ο ΟΑΕΕ του ζητεί 13 χιλιάδες έναντι παλιότερης οφειλής του. Ετσι, βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα σε απεργία πείνας στην πλατεία Κερατέας.

Παιδιά της περιοχής που παίζουν μπάλα στην πλατεία προσφέρθηκαν να του δώσουν τα χρήματα από το χαρτζιλίκι τους ως οικονομική βοήθεια, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να τα λάβει. «Δεν ήρθα εδώ για να κάνω επαιτεία. [...] Μου ζητάνε 13.000 ευρώ σε δύο μήνες, αλλιώς θα χάσω και τα αναδρομικά που δικαιούμαι, που είναι πάνω από 50 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή το κράτος μού ζητάει 13 χιλιάδες ευρώ για να τα πάρει πίσω σε μερικούς μήνες;» αναρωτιέται μιλώντας στην «Εφ.Συν.».

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» 

                                     

real


Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία πείνας για μία... σύνταξη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news