facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Eurogroup: Θρίλερ για το χρέος - Εκλεισε η αξιολόγηση - Σε δύο τμήματα η δόση των 10,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Στην καταβολή της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις (7,5 δισ. τον Ιούνιο και 2,8 το δισ. το φθινόπωρο) καταλήγει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το Eurogroup.

Οπως μεταδίδεται από ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις για τον «οδικό» χάρτη του χρέους, με τα μέτρα για την ελάφρυνσή του να λαμβάνονται σε τρεις φάσεις.

Θρίλερ για το χρέος

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μέσα στο Εurogroup το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του χρέους, στο οποίο επιμένει, ενώ από την πλευρά της η Γερμανία προσπαθεί με τη σειρά της να εκβιάσει την Ελλάδα για νέα μέτρα ή και αλλαγές στα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω και παρά τις διαφορές υπάρχει η αισιοδοξία πως το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, «διορθώσεις» ζητούνται στο ΕΚΑΣ λόγω της μη αναδρομικής επιστροφής του που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, στις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα στην άμεση κύρωση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού, καθώς και στα κόκκιαν δάνεια, όπου ζητείται η πώληση και των δανείων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Για το χρέος, το Ταμείο πιέζει για σημαντικά βραχυπρόθεσμα μέτρα και φυσικά έναν οδικό χάρτη για αυτά που θα πρέπει να γίνουν σε σχέση με το χρέος τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα μεγαλύτερη σύγκλιση.

Κοινοτικές πηγές: Εκταμιεύονται τα 10,3 δισ. ευρώ

Προς έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και εκταμίευσης της δόσης, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, προσανατολίζονται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την συζήτηση να επικεντρώνεται τώρα στο θέμα του χρέους, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.

Οι εκκρεμότητες που μένουν σχετικά με την αξιολόγηση θα περιληφθούν στην τελική ανακοίνωση, δεν κρίνονται, ωστόσο, τόσο σημαντικές ώστε να μην αποδεσμευθεί η δόση. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Αντίθετα μεγάλη παραμένει η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το χρέος, με το Ταμείο να πιέζει για σημαντικά βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα μεγαλύτερη σύγκλιση. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε συνέχεια των πιέσεων του ΔΝΤ το βάρος έχει πέσει στα μέτρα που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή κατά τη διάρκεια του προγράμματος στα οποία αντιτίθεται κυρίως η Γερμανία.

Ωστόσο, παράγοντες της ευρωζώνης ευελπιστούν πως τελικά θα επιτευχθεί σήμερα κάποια συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει πολιτική πίεση να αποφευχθεί αναζωπύρωση της κρίσης.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: Θρίλερ για το χρέος - Εκλεισε η αξιολόγηση - Σε δύο τμήματα η δόση των 10,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα"

Μέχρι τις 6 Ιουνίου η αποχή των δικηγόρων

Τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των Δικηγόρων έως και την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Παράλληλα αποφάσισε τη σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας την Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016, ώρα 14.00, αλλά και τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής το πρωί της ίδιας ημέρας.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι τις 6 Ιουνίου η αποχή των δικηγόρων"

Σταθάκης: Μέχρι τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Μέχρι τη Δευτέρα, θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ για την ανάπτυξη. Είναι, όπως είπε, ένα από τα σημεία αιχμής της κυβερνητικής πολιτικής, στα οποία περιλαμβάνονται ακόμη:

- Η βελτίωση της χρηματοδότησης ("δεν μπορεί να έλθει ανάπτυξη με τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα", είπε) με ενεργοποίηση ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ, δραστηριοποίηση αναπτυξιακών τραπεζών, αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο.

- Το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

- Η απλούστευση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, με στόχο σε λίγους μήνες η ίδρυση επιχειρήσεων να γίνεται σε μία ημέρα από τρεις που απαιτούνται σήμερα.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάζει οριστικό τέλος στα πολιτικά σενάρια και διαμορφώνει ένα σταθερό πλαίσιο, που είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, για να κινητοποιηθούν επενδύσεις, χρειάζεται, ωστόσο, όπως σημείωσε και ρύθμιση του χρέους, που θα διασφαλίζει στο μακροχρόνιο επενδυτή ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μία νέα κρίση χρέους.

Το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός δεν φτάνουν, ο μόνος τρόπος είναι να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα και, για να γίνει αυτό, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να αντιμετωπιστεί το ζητημα των κόκκινων δανείων, ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι αυτοπαγιδευμένη και ότι, αν δεν ξεπεράσει τις ιδεοληψίες και δεν βελτιώσει τη διοικητική ικανότητα, η ευκαιρία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα πάει χαμένη. Στάθηκε στην ανάγκη μείωσης των φόρων με παράλληλη μείωση των δημόσιων δαπανών, καθώς και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που έχει βαλτώσει, όπως ανέφερε, μετά τις εκλογές. Τόνισε, επίσης ότι δεν πρέπει να τρέφουμε μεγάλες προσδοκίες σε σχέση με την έλευση επενδύσεων, εξαιτίας της ρύθμισης του χρέους.

Την έλλειψη εμπιστοσύνης ανέδειξε ως βασικό πρόβλημα της χώρας σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων για τη χάραξη στρατηγικής για την ελληνική οικονομία.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Μέχρι τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος"

O Ερντογάν «παγώνει» τη συμφωνία με την Ε.Ε.

Τελεσίγραφο προς την Ε.Ε. έστειλε το απόγευμα της Τρίτης ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ανακοίνωσε ότι η Τουρκία σκοπεύει να «παγώσει» την συμφωνία για το προσφυγικό μέχρι να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης βίζας για τους Τούρκους.

Σε ομιλία του στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα «περαιτέρω βήμα» όσον αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας μέχρι η Ε.Ε. να κάνει πρόοδο στο «καυτό» για την χώρα ζήτημα της βίζας. 
Το «πάγωμα» της συμφωνίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, καθώς θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο οι επιστροφές προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.  
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας, τονίζοντας ότι τα κεφάλαια που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν ακόμα αποδεσμευτεί. 
«Θα φθάσουμε σε ένα ορόσημο την 30ή Ιουνίου στο ζήτημα που αφορά τις βίζες (...). Ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός μας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις θα έχουν συζητήσεις (με τους Ευρωπαίους). Εάν υπάρξει αποτέλεσμα, καλώς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, λυπούμαστε» δήλωσε ο κ. Ερντογάν, και συνέχισε: «Τους το είπα καθαρά χτες (…). Δεν θα μας ζητούν ένα νέο κριτήριο κάθε δύο ημέρες». 
Την Δευτέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι ο «δρόμος για τη βίζα περνάει από 72 σημεία». «Χρειαζόμαστε να τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα σημεία για να επιτρέψουμε την εξαίρεση από τη βίζα». 
Μπρα-ντε-φερ για το χρηματικό «δωράκι» 
Τα «σύννεφα» έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται πάνω από την συμφωνία για το προσφυγικό εδώ και αρκετό καιρό, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί την Ε.Ε. για «εμπαιγμό» όσον αφορά στο κομμάτι των οικονομικών βοηθημάτων.
Στις αρχές του μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος απαίτησε την άμεση καταβολή των 3 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση της χώρας –κάτι το οποίο η Κομισιόν προσπαθεί να αποφύγει.   
Το χρηματικό «δωράκι» των 3 δισ.  ευρώ προς την Τουρκία αποτελεί έναν από τους όρους της συμφωνίας για το προσφυγικό αλλά Ε.Ε. και Ερντογάν διαφωνούν για τον τρόπο καταβολής του.
Η Άγκυρα ζητά το ποσό αυτό να δοθεί απευθείας στην κυβέρνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες της. Όπως ισχυρίζεται, τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστούν σχολεία και νοσοκομεία για τα 2,7 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων στην Τουρκία αλλά και να βελτιωθούν οι υποδομές στους καταυλισμούς.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν επιμένει ότι το ποσό αυτό πρέπει να το διαχειρίζονται διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάτω από την καθοδήγησή της. Ήδη, η Κομισιόν έχει εγκρίνει την απελευθέρωση 190 εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν στις οργανώσεις World Food Programme και International Organisation for Migration. 
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "O Ερντογάν «παγώνει» τη συμφωνία με την Ε.Ε."

Πως μπορεί να ανοίξει ένας ιδιώτης φαρμακείο. Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ με τις προϋποθέσεις

Τις προϋποθέσεις, για να ανοίξει ένας ιδιώτης φαρμακείο, ορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) και την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Μεταξύ των όρων προβλέπεται ότι με τη μορφή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός, ο οποίος θα πρέπει να έχει μερίδιο τουλάχιστον 20%, θα μπορούν πλέον να δίδονται οι άδειες ίδρυσης φαρμακειών και σε ιδιώτες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΚΥΑ, οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων θα χορηγούνται σε φαρμακοποιούς (άνδρες ή γυναίκες) κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού της Ελλάδας ή κράτους-μέλους της Ε.Ε., καθώς και σε άλλα φυσικά πρόσωπα πολίτες της Ελλάδας ή κράτους-μέλους της Ε.Ε., από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας των φαρμακείων, με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη και θα δηλώνονται στον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο εντός 60 ημερών από τη λήψη της.
Άδεια ίδρυσης φαρμακείου δεν θα χορηγείται σε νομικά πρόσωπα, εκτός εάν πρόκειται για συνεταιρισμούς φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ). Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται προηγούμενη αιτιολογημένη απόφαση του ΔΣ της ΟΣΦΕ.
Δέκα άδειες ανά φυσικό πρόσωπο έως το 2020
Κάθε άδεια ίδρυσης αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μία άδεια κατ' ανώτατο όριο κατ' έτος, μέχρι το 2020, οπότε και ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι δέκα άδειες σε πανελλαδική κλίμακα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, για το 2016, επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις έξι αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το 2017 μέχρι επτά για το 2018 μέχρι οκτώ, για το 2019 μέχρι εννιά και για το 2020 μέχρι δέκα αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο.
Αναφορικά με τα φαρμακεία για τα οποία δίδεται άδεια ίδρυσης σε ιδιώτη μη φαρμακοποιό, αυτά θα λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ΕΠΕ, η οποία θα πρέπει να έχει συσταθεί, πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην εταιρική σύνθεση της παραπάνω εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, θα μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας και φαρμακοποιός ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου.
Τα φαρμακεία για τα οποία είχε χορηγηθεί ή θα χορηγηθεί άδεια ίδρυσης σε φαρμακοποιό, μπορούν να λειτουργούν είτε ως ατομικές επιχειρήσεις είτε ως εμπορικές εταιρείες οποιασδήποτε μορφής, εκτός εκείνης της ανώνυμης εταιρείας.
Απαγορεύεται ρητά η συμμετοχή σε εταιρίες που λειτουργούν φαρμακείο, ως εταίρου:
  • Φυσικού προσώπου που είναι ιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας ή οδοντίατρος ή
  • Νομικού προσώπου που έχει συσταθεί από ιατρούς ή οδοντιάτρους, με αντικείμενο δραστηριότητας ιατρικές ή οδοντιατρικές πράξεις.
  • Φυσικού ή νομικού προσώπου που έχει ως κύρια ή παρεπόμενη δραστηριότητα τη λειτουργία διαγνωστικών κέντρων πάσης φύσεως ή είναι κάτοχος άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων ή έχει ως κύρια ή παρεπόμενη δραστηριότητα την παραγωγή ή εισαγωγή ή αντιπροσώπευση ή χονδρική πώληση και εμπορία φαρμάκων. Επίσης, απαγορεύεται και σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που μετέχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα (νομίμου εκπροσώπου ή μετόχου ή εταίρου ή μετόχου τρίτου νομικού προσώπου) σε εταιρίες διαγνωστικών κέντρων πάσης φύσεως ή φαρμακευτικές εταιρίες πάσης φύσεως ή σε συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις.
Τέλος, η χορήγηση άδειας ίδρυσης δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό, πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια. Κάθε Ιανουάριο και Ιούνιο, οι περιφερειακές ενότητες της χώρας θα αναρτούν στο διαδίκτυο στις οικείες ιστοσελίδες τους τις υπάρχουσες, κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και την 31η Μαΐου του τρέχοντος έτους, κενές θέσεις φαρμακείων. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου, αντίστοιχα, θα υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή οι αιτήσεις για την άδεια ίδρυσης, όσων έχουν τα νόμιμα προσόντα. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας του φαρμακείου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/huffingtonpost


Διαβάστε Περισσότερα » "Πως μπορεί να ανοίξει ένας ιδιώτης φαρμακείο. Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ με τις προϋποθέσεις"

Η αντιεισαγγελέας του Α. Πάγου καλεί Βγενόπουλο για τις καταγγελίες κατά της Θάνου

Στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου διαβιβάστηκε η καταγγελία του επιχειρηματία Βγενόπουλου για την εμπλοκή της προέδρου του Αρείου Πάγου σε υπόθεση δωροδοκίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κουτζαμάνη έχει εδώ και ημέρες αναθέσει την υπόθεση στην αντεισαγγελέα, η οποία διενεργεί την έρευνα με απόλυτη μυστικότητα.

Από τους πρώτους μάρτυρες που θα περάσουν το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου θα είναι ο ίδιος ο επιχειρηματίας, ο οποίος αναμένεται να κληθεί να δώσει και διευκρινίσεις για τις βαρύτατες καταγγελίες που διατύπωσε.
Παράλληλα, ο κ. Βγενόπουλος με επιστολή του στον υπουργό Δικαιοσύνης τού ζήτησε να κινήσει τις διαδικασίες για την διερεύνηση των καταγγελιών του. Στην επιστολή του εκφράζει την απορία πως η καταγγελία του ακόμα δεν έχει τύχει διερεύνησης από τον αρμόδιο υπουργό στον οποίο και διαβιβάζει το σύνολο της αναφοράς του.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος δεν παραλείπει μάλιστα να σχολιάσει την τοποθέτηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου κατά τη χθεσινή εκδήλωση για τα 21 χρόνια της Εθνικής Σχολής Δικαστών, σημειώνοντας ότι «κρείττον του λαλείν το σιγάν».
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου στην ομιλία της στην Σχολή δικαστών είχε κάνει λόγο για μεθόδους σπίλωσης από εμπλεκόμενους σε ποινικές υποθέσεις κατά δικαστικών λειτουργών και είχε επισημάνει ότι οι δικαστές δεν πτοούνται από τέτοιες μεθόδους και θα συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους ερευνώντας υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η αντιεισαγγελέας του Α. Πάγου καλεί Βγενόπουλο για τις καταγγελίες κατά της Θάνου "

Πρωτοφανής κρίση στη Δικαιοσύνη - Έρευνα για τα καταγγελλόμενα από Βγενόπουλο

Έρευνα για όσα προ ημερών κατήγγειλε ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος κατά της Προέδρου του Αρείου Πάγου και άλλων προσώπων διενεργείται από ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα έχει ανατεθεί στην αντεισαγγελέα του Αρείου
Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου και διεξάγεται, όπως επιβάλλεται, με απόλυτη μυστικότητα.

Παράλληλα επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο απέστειλε σήμερα Τρίτη ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, ζητώντας να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για όσα ο προ ημερών ο ίδιος κατήγγειλε σε βάρος της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Στην επιστολή του εκφράζει την απορία πως η καταγγελία του ακόμα δεν έχει τύχει διερεύνησης από τον αρμόδιο υπουργό στον οποίο και αποστέλλει, όπως αναφέρει το σύνολο της αναφοράς του. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου κατά τη χθεσινή εκδήλωση για τα 21 χρόνια της Εθνικής Σχολής Δικαστών, αναφέρει "κρείττον του λαλείν το σιγάν".

Η Πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πάντως κατά τη χθεσινή της ομιλία είχε κάνει λόγο ευθέως για μεθόδους σπίλωσης από εμπλεκόμενους σε ποινικές υποθέσεις κατά δικαστικών λειτουργών και είχε επισημάνει ότι οι δικαστές δεν πτοούνται από τέτοιες μεθόδους και θα συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους ερευνώντας υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε χαρακτηρίσει "αθλιότητες" και "ανυπόστατα" τα καταγγελόμενα από τον επιχειρηματία Βγενόπουλο περί απόπειρας δωροδοκίας και παράβαση καθήκοντος με τη φράση "καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται".

Για την υπόθεση Βγενόπουλου και για τους χειρισμούς επ’ αυτής δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ήδη διενεργείται έρευνα με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης για εισαγγελικούς λειτουργούς για τους οποίους έχει καταθέσει αναφορά ο εισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής, μεταξύ των οποίων και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει υπεύθυνος σε θέματα δικαστικής συνδρομής και εκδόσεων.

Παράλληλα με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διενεργείται από καιρό ποινική προκαταρκτική έρευνα για όσα ο εισαγγελέας Αγγελής αναφέρει ότι εμποδίστηκε στο να κάνει το έργο του. Μέχρι σήμερα, αν και έχει κληθεί ο κ. Αγγελής να καταθέσει ως τώρα δεν έχει προσέλθει.

Από την άλλη πλευρά σήμερα ξεκίνησε εκ νέου η εξέταση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των καταγγελιών της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη που διατείνεται ότι υπήρξαν παρεμβάσεις στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο υπουργός και σήμερα Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής για πολλοστή φορά αρνήθηκε τα καταγγελλόμενα και τόνισε ότι η εισαγγελέας Τσατάνη τον θέλει κατηγορούμενο
και ο ίδιος αποτελεί στόχο διαφόρων κύκλων. Επίσης λόγος πολύς έγινε στην Επιτροπή για το αν είναι επιτρεπτό να προσκομιστεί η δικογραφία Βγενόπουλου στη Βουλή με τον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη να θεωρεί θεσμικό ατόπημα να ζητήσει Επιτροπή της Βουλής ποινική δικογραφία και να ελέγξει εμμέσως δικαστή για την κρίση του.

Η Πρόεδρος τη Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου αναφερόμενη στις αλλεπάλληλες έρευνες που γίνονται κατά ανωτάτων και ανωτέρων η άλλων δικαστών και εισαγγελέων έκανε λόγο για πρωτοφανή κρίση στη δικαιοσύνη.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοφανής κρίση στη Δικαιοσύνη - Έρευνα για τα καταγγελλόμενα από Βγενόπουλο "

Εκκένωση «εξπρές» στην Ειδομένη μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται από το πρωί της Τρίτης η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης, δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης εκκένωσης της Ειδομένης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν αποχωρήσει συνολικά 42 λεωφορεία με περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, για διάφορα κέντρα φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και κοντινές περιοχές.

Στο σημείο παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς η διαδικασία εκκένωσης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να αδειάσει ο καταυλισμός όπου διέμεναν τους τελευταίους μήνες περίπου 9.000 άνθρωποι.

Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες αποχώρησαν από την περιοχή μεταφέρθηκαν σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας.

Γ.Κυρίτσης: Η Ειδομένη θα έχει αδειάσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας

«Η Ειδομένη πιστεύουμε ότι με αυτούς τους ρυθμούς, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει αδειάσει» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυρίτσης ήδη έχουν μετακινηθεί περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Σημείωσε επίσης ότι πλέον υπάρχουν θέσεις στις δομές φιλοξενίας ώστε να μετακινηθούν όλοι όσοι βρίσκονται στην Ειδομένη.

Ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε ότι το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχαν θέσεις για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. «Προσπαθούσαμε να τις βρούμε και να τις φτιάξουμε» πρόσθεσε.

«Δεν πρόκειται η κυβέρνηση να πάει σε επιλογές βίας και σκληρής καταστολής. Τα ΜΑΤ βρίσκονται εκεί γιατί όσο μεγαλύτερη είναι μια επιχείρηση τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες ασφαλείας» υποστήριξε ο κ. Κυρίτσης.

Για το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η παρουσία των δημοσιογράφων στην επιχείρηση ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε: «Το υπουργείο προστασίας του Πολίτη έκρινε ότι η παρουσία μεγάλου αριθμού τηλεοπτικών συνεργείων κυρίως θα επιβράδυνε τη διαδικασία».

Στην επιχείρηση εκκένωσης παίρνουν μέρος περισσότεροι από 400 αστυνομικοί. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη έχουν εγκατασταθεί σε ενοικιασμένους χώρους σε πρώην βυρσοδεψείο στη Σίνδο, σε χώρο πρώην εταιρείας logistics απέναντι από το βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου και στο κτήμα Αλεξιάδη στο Δερβένι.

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν, επίσης, μεταφερθεί στη δομή που ανακατασκευάστηκε στο Βαγιοχώρι αλλά και στους χώρους φιλοξενίας που λειτουργούν ήδη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, την Πέτρα Ολύμπου και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς.


Πρόσφυγες αποχώρησαν αυτοβούλως από τη Σίνδο

Εντύπωση για το επίπεδο συντονισμού προκαλεί ένα περιστατικό που συνέβη στη Σίνδο. Στην περιοχή και σε μια ενοικιασμένη βιομηχανική εγκατάσταση κατευθύνθηκαν τέσσερα από τα 32 πούλμαν με πρόσφυγες από την Ειδομένη. Όταν τα οχήματα έφθασαν εκεί οι επιβάτες του ενός λεωφορείου δεν κατέβαιναν αρχικά από αυτό, απαιτώντας από τον οδηγό να τους πάει στη δομή που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Μετά από διαπραγματεύσεις περίπου 30 λεπτών με την αστυνομία, οι πρόσφυγες πείστηκαν να αποβιβαστούν. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα κατέφθασαν αρκετά ταξί, στα οποία επιβιβάστηκαν οι εν λόγω πρόσφυγες με άγνωστο προορισμό.

Από νωρίς το πρωί, στον χώρο φιλοξενίας βρισκόταν μεγάλη αστυνομική δύναμη, καθώς και στελέχη του στρατού, ενώ το μεσημέρι προσφέρθηκε μεσημεριανό σε όλους τους πρόσφυγες. Ο νέος χώρος διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για τη φιλοξενία των προσφύγων, ιατρείο καθώς και ειδικό χώρο για τη φύλαξη μικρών παιδιών.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκένωση «εξπρές» στην Ειδομένη μέχρι το τέλος της εβδομάδας"

Σε δημόσια διαβούλευση ο κανονισμός πτήσεων drone στην Ελλάδα

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τίθεται με απόφαση του Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ο κανονισμός πτήσεων των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η διαβούλευση όλων των ενδιαφερόμενων μερών θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 8 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο Διοικητής Κωνσταντίνος Λιντζεράκος έθεσε από σήμερα, 24/05/2016 και ώρα 13:00, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, την Απόφαση Διοικητή ΥΠΑ «Κανονισμός πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών- ΣμηΕΑ (Unmanned Aircraft Systems – UAS)» και το Παράρτημά της και καλεί τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν, καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 08/06/2016 και ώρα 14:00.



Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δημόσια διαβούλευση ο κανονισμός πτήσεων drone στην Ελλάδα"

Καμμένος: Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική και αντισυνταγματική

Μιλώντας σήμερα από τη Σύρο στην οποία βρέθηκε με αφορμή το σύμφωνο “συναντίληψης και συνεργασίας” για την αξιοποίηση του στρατοπέδου στην Ερμούπολη και του πεδίου βολής στη Βάρη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «ομολόγησε» πως η αύξηση στον ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί μία πράξη εγκληματική και αντισυνταγματική.

Αναλυτικά ο Πάνος Καμμένος στην τοποθέτησή του σημείωσε: «Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική και είναι μία απόφαση για την οποία θέλω να σας πως ότι δώσαμε μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή. Ξέρετε ότι δύο προτεραιότητες είχα βάλει από την πρώτη στιγμή συμμετέχοντας στην κυβέρνηση συνεργασίας. Το να τηρηθεί η νομιμότητα και να μη θιγούν τα σώματα ασφαλείας και η δικαστική εξουσία της χώρας. Δυστυχώς παρά το ότι έφτασα μέχρι το σημείο της παραίτησης δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, όμως παραμένει πρώτη προτεραιότητα να μπορέσουμε με τα πρώτα αποτελέσματα της εποχής της ανάπτυξης να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τη συνταγματική διάταξη 101 του Συντάγματος για την ιδιαιτερότητα της νησιοτικότητας. Προσπαθήσαμε να πείσουμε αρκετούς στο εξωτερικό ότι τα νησιά μας δεν είναι αυτό που βλέπουν το καλοκαίρι σε ακριβά κέντρα της Μυκόνου ή της Σαντορίνης ή άλλων νησιών που έχουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Στο 28: 25 του σχετικού video η αναφορά του ΥΕΘΑ:



skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική και αντισυνταγματική "

Βγενόπουλος: Έστειλα επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης με την αναφορά για τη Βασιλική Θάνου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο όμιλος MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σε σοβαρές δικαστικές υποθέσεις.

Παρατίθεται αυτούσια:

Σε πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησα, όπου μεταξύ άλλων ανακοίνωσα και την κατάθεση Μηνυτήριας Αναφοράς κατά της κας Β. Θάνου και άλλων προσώπων, είχα ενημερώσει ότι ναι μεν δεν θα δημοσιοποιήσω το περιεχόμενο της αναφοράς από σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας των εμπλεκομένων, αλλά και ότι δεν θα δεχθώ τον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος από πλευράς τους.

Επίσης, λόγω της πρωτοφανούς περιπτώσεως είχα εκφράσει τον προβληματισμό μου για την αντικειμενικότητα και αμεροληψία της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που θα ακολουθούσε, όσο η κα. Θάνου θα εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά της έχοντας και πειθαρχική εξουσία επί των δικαστικών λειτουργών που θα τη διεξάγουν, παρέπεμψα δε το όλο θέμα δημοσίως στην κρίση του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης. Δυστυχώς, καμία από τις δύο θέσεις μου δεν έγινε αποδεκτή, συνεπώς είμαι υποχρεωμένος να τοποθετηθώ ως ακολούθως:

1. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί επί της Μηνυτήριας Αναφοράς μου, ώστε να πράξει τα δέοντα. Του απέστειλα, λοιπόν, σήμερα επιστολή διά της οποίας του επισυνάπτω την Μηνυτήρια Αναφορά, τίθεμαι στην διάθεσή του για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση επιθυμεί και τον προσκαλώ να πράξει τα προβλεπόμενα εκ του νόμου, ώστε να εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία της ποινικής προδικασίας, καθώς και να διερευνηθούν οι τυχόν προκύπτουσες πειθαρχικές ευθύνες της κας Θάνου.

2. Είμαι υποχρεωμένος να σχολιάσω σχετικά με την ομιλία της κας Θάνου στην Εθνική Σχολή Δικαστών ότι ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός είναι αδιανόητο να καταγγέλλει ότι «διαπιστώνονται μέθοδοι σπίλωσης και εκφοβισμού (ανώτατων δικαστών) εκ μέρους ορισμένων εκ των εμπλεκομένων προσώπων», αλλά αντίθετα έχει υπηρεσιακό καθήκον να παραπέμψει αυτές τις διαπιστώσεις της και τα στοιχεία που διαθέτει στην Δικαιοσύνη, της οποίας προΐσταται! Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα να εννοούσε, όπως το ερμήνευσε τουλάχιστον μερίδα του Τύπου, τον εαυτό της, κάτι που κανονικά θα έπρεπε να το αναφέρει ενώπιον του αρμόδιου, για την ποινική προκαταρκτική εξέταση, δικαστικού λειτουργού με τη γραπτή ή/και προφορική κατάθεσή της. Την καλώ εκ νέου να σεβαστεί τη μυστικότητα της προδικασίας και επειδή απ' ό,τι φαίνεται της αρέσει η σοφία των αρχαίων Ελλήνων της θυμίζω το αρχαίο ρητό «Κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Τέλος, οφείλω να σημειώσω ότι, εκ των όσων τουλάχιστον γνωρίζω, δύο εβδομάδες περίπου μετά την κατάθεση της Μηνυτήριας Αναφοράς μου και παρά τη σοβαρότητα του περιεχομένου της για το θεσμό της Δικαιοσύνης, η ποινική διερεύνησή της δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Βγενόπουλος: Έστειλα επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης με την αναφορά για τη Βασιλική Θάνου"

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό, λεωφορεία και τρόλεϊ την Πέμπτη 11:00 - 16:00

Στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα πραγματοποιούν την ερχόμενη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στoν ΗΣΑΠ (γραμμή 1) και το Μετρό (γραμμές 2, 3).

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις για να καθορίσουν τη στάση τους μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Σε στάση εργασίας προχωρούν την Πέμπτη και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Η στάση θα γίνει από τις 11.00 έως τις 17.00 λόγω γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.


Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό, λεωφορεία και τρόλεϊ την Πέμπτη 11:00 - 16:00"

Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες στα λιμάνια

Προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων και στη φορτοεκφόρτωση των αποσκευών στους σταθμούς κρουαζιέρας του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, αναμένεται να προκαλέσουν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που κήρυξαν στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας από την Πέμπτη 26 Μαϊου, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος ( ΟΜ. Υ. Λ. Ε ), η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών, ζητώντας ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και επιπλέον δεσμεύσεις για τις εργασιακές τους σχέσεις.

Στην προβλήτα Ι, στο λιμάνι του Πειραιά, που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ, δεν θα γίνονται καθόλου φορτοεκφορτώσεις εμπορευματοκιβωτίων, ενώ δεν θα λειτουργεί και σταθμός μεταφοράς αυτοκινήτων(car terminal). To ίδιο θα ισχύει και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με την κλάδο της κρουαζιέρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας Θ.Κόντες, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι το πρόβλημα με τη φορτοεκφόρτωση των αποσκευών των επιβατών κρουαζιεροπλοίων τίθεται πολλές φορές στη φιλοτιμία των πληρωμάτων των πλοίων που, προκειμένου να αναχωρήσει το πλοίο, αναλαμβάνουν τη μεταφορά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ωστόσο, πρόσθεσε, τις περισσότερες φορές δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο, ενώ αναφορικά με τη μεταφορά των επιβατών κρουαζιεροπλοίων από το κρουαζιερόπλοιο στους τερματικούς σταθμούς του ΟΛΠ, στο λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στην περίπτωση που υπάρχουν πολλές αφίξεις.

«Η κυβέρνηση προχωράει ολοταχώς στην πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ, παρά τις διαφωνίες των εργαζομένων, αλλά και του συνόλου των κοινωνικών φορέων. Ταυτόχρονα, παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις δεν έχει δοθεί απάντηση στις θέσεις των εργαζομένων για τη διασφάλιση των θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων, παρά τη φραστική δέσμευση του πρωθυπουργού» τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ, της Ενωσης Λιμενεργατών και Αρχιεργατών.


Για το θέμα των εργασιακών σχέσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ Νίκος Γεωργίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι αυτό που ζητούν στην παρούσα φάση οι εργαζόμενοι, από τα διοικητικά συμβούλια των δύο λιμανιών, είναι η έγκριση του νέου επικαιροποιημένου γενικού κανονισμού εργασίας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Πρόσθεσε ότι το θέμα των εργασιακών σχέσεων που θέτουν τα σωματεία των εργαζομένων έχει παραπεμφθεί από τις διοικήσεις των δύο λιμανιών στην καλή θέληση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο προς το παρόν τηρεί σιγή ιχθύος.

Όπως υποστήριξε ο κ.Γεωργίου, η cosco, που αναμένεται να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΟΛΠ, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν πολύ καλά τα οικονομικά στοιχεία των δύο εταιρειών αλλά και τις υποχρεώσεις των δύο εταιρειών προς τους εργαζομένους.

«Εμείς αυτό που θέλουμε είναι η ενίσχυση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, όπως ο αποκλεισμός κάποιων εργολαβιών αλλά και να χρησιμοποιούνται μόνο εργαζόμενοι από τους δύο οργανισμούς των λιμανιών και όχι από αλλού» ανέφερε ο κ.Γεωργίου, προσθέτοντας ότι κάτι ανάλογο ισχύει αυτή τη στιγμή και για άλλες μετοχοποιημένες εταιρείες, όπως ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ έχουν εν ισχύ συλλογική σύμβαση εργασίας, που ανανεώθηκε πέρυσι, με διετή διάρκεια και λήγει το καλοκαίρι του 2017 και με την τρίμηνη μετενέργεια, το Φθινόπωρο.

Στον ΟΛΠ απασχολούνται 1.121 εργαζόμενοι με βάση τα στοιχεία για τη χρήση του 2015, ενώ στον ΟΛΘ 420 άτομα.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες στα λιμάνια"

Αγωγή κατά του Δημοσίου και του ΥΠΟΙΚ από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Ποσό που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ διεκδικεί η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου από το δημόσιο, για τα ανείσπραχτα έσοδα από την αξιοποίηση της λεγόμενης δημόσιας ακίνητης περιουσίας στα Δωδεκάνησα.

Πρόκειται για χρήματα, τα οποία έπρεπε να είχαν μπει στα ταμεία της Δωδεκανήσου από το 1982, σύμφωνα με σχετικό νόμο που προέβλεπε ότι το 75% των εσόδων από αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων, πρέπει να αποδίδεται στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν, τα περισσότερα από αυτά αφορούν το διάστημα 1982 έως 1994 και σε αυτά έρχονται να προστεθούν και τα υπόλοιπα των ποσών που δεν καταβλήθηκαν κανονικά, όπως, επίσης, και αυτά που δικαιούται η Δωδεκάνησος από το 2011 και μετά όταν δεν είχε πλέον κανένα δικαίωμα επί των εσόδων της αξιοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έρθουν στη Ρόδο εκπρόσωποι από δικηγορικό γραφείο της Αθήνας για να συναντηθούν με τους δικηγόρους που, σε τοπικό επίπεδο, ασχολούνται με την υπόθεση, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το κείμενο της αγωγής την οποία θα καταθέσει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου κατά του υπουργείου Οικονομικών και κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Η υπόθεση αφορά τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα στα κτηματολόγια Ρόδου, Κω και Λέρου.

Η κατάθεση της αγωγής βασίζεται στην απόφαση που πήρε το περιφερειακό συμβούλιο νοτίου Αιγαίου, πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα ασκήσει κάθε δικαίωμα, ενώπιον κάθε αρμόδιας διοικητικής και δικαστικής Αρχής, για τη διεκδίκηση μέχρι και σήμερα αλλά και μελλοντικά, τόσο των ήδη εισπραχθέντων όσο και των ανείσπρακτων εσόδων από την εν γένει διαχείριση, αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα που περιήλθαν στο ΤΑΙΠΕΔ το 2011, με τον Ν. 3986 και η διαχείρισή τους γίνεται είτε από το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, είτε από τη Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με τον Ν. 3965 του ιδίου έτους.


Παράλληλα, θα ασκήσει κάθε πρόσφορο και ενδεδειγμένο ένδικο μέσο που θα απαιτηθεί, ενώπιον κάθε εθνικής ή διεθνούς αρμόδιας διοικητικής και δικαστικής Αρχής, με σκοπό την ανάκληση ή την ακύρωση κάθε πράξης και απόφασης που αποσκοπεί στην εκποίηση και γενικά σε οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευση των παραπάνω ακινήτων.

Μάλιστα, το σώμα εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτηθεί, στην κατεύθυνση της ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας, προκειμένου να επανέλθει το καθεστώς διαχείρισης της περιουσίας των δημοσίων ακινήτων στα Δωδεκάνησα, όπως διαχρονικά αυτό είχε θεσπιστεί (αρχικά με τον Ν. 2100/1952 περί συστάσεως του Οργανισμού Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου στην Δωδεκάνησο και στη συνέχεια με τον Ν. 973/1979 περί συστάσεως της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου) ώστε να υπηρετείται η ιστορική και νομική επιταγή της αξιοποίησης της περιουσίας αυτής προς όφελος της Δωδεκανήσου.

Όπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος πρόκειται για υφαρπαγή της δωδεκανησιακής περιουσίας που συνετελέσθη δολίως το 2011.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απώλεια της δωδεκανησιακής ακίνητης περιουσίας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την ιστορία της Δωδεκανήσου, δεν αποτελεί μόνο παραχάραξη της ιστορίας, που κανένας δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει μέχρι το 2011, αλλά και μείζον σκάνδαλο, απέναντι στο οποίο κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μείνει απαθής.

«Είμαστε αποφασισμένοι να θεραπεύσουμε με κάθε τρόπο την σοβαρότατη βλάβη που υπέστη ο τόπος μας, από εκείνους που εν μια νυκτί και χωρίς ίχνος αντίστασης, στέρησαν από δωδεκανησιακό λαό την περιουσία του, καταργώντας το ειδικό καθεστώς που αναγνώριζε την ιδιαιτερότητά της. Σ' αυτό τον αγώνα δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω» είχε δηλώσει ο περιφερειάρχης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωγή κατά του Δημοσίου και του ΥΠΟΙΚ από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news