facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

«Καμπανάκι» από τον ΣΕΒΤ για μείωση της κατανάλωσης

Την ανησυχία του εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών (ΣΕΒΤ) για το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση ΦΠΑ, την έκτη τα τελευταία χρόνια, από 23% σε 24% στα είδη διατροφής, την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη μπύρα και την επιβολή του στον καφέ.

Ο ΣΕΒΤ υπενθυμίζει ότι «ενώ η μέση οικονομική δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές το 2008 αντιπροσώπευε 2.120 ευρώ, το 2012, για τη μέση οικογένεια, είχε πέσει στα 1.637 ευρώ και σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκεται στα 1.502 ευρώ. Το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα είδη διατροφής στην σύνθεση της δαπάνης αυτής, από 16,4% το 2008, το 2014 εκτιμάται ότι βρισκόταν στο επίπεδο του 20,8% και για τα φτωχότερα νοικοκυριά στο 39%» και επισημαίνει: «Αν o ΦΠΑ και ΕΦΚ αυξηθούν αυτό θα πλήξει σοβαρά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και ιδιαίτερα τις ευαίσθητες κατηγορίες συνανθρώπων μας».

Επιπλέον, ο ΣΕΒΤ σημειώνει ότι «τυχόν επιβολή ειδικού φόρου (πλέον της αύξησης του ΦΠΑ) ως μέρος του συμπληρωματικού πακέτου μέτρων στον καφέ, μεταφράζεται σε επιβάρυνση 2 ευρώ/κιλό στον ωμό καφέ, 3 ευρώ/κιλό στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ/κιλό στον στιγμιαίο, επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα οικονομικό και προκαλώντας αλυσιδωτές αυξήσεις στην αγορά».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΤ, στη μπύρα, όπου ήδη επιβλήθηκε από 1/1/2016 φόρος ζύθου 3%, εάν εφαρμοστεί η προτεινόμενη αύξηση του ΕΦΚ της τάξης του 25-35%, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει ανατίμηση της τάξης του 7-10% στο κόστος ζύθου για τις μικρές και μεγάλες ζυθοποιίες και τελικά θα τις επηρεάσει αρνητικά ιδιαίτερα την φετινή καλοκαιρινή και τουριστική περίοδο, που συνήθως καλύπτει το 65-70% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων.

«Όλα τα παραπάνω θα επιφέρουν περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και αποτελούν τροχοπέδη στην απαραίτητη και επιθυμητή παραγωγική ανασυγκρότηση» επισημαίνει ο ΣΕΒΤ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» από τον ΣΕΒΤ για μείωση της κατανάλωσης"

Επιβεβαιώνεται η προσφυγή της Γερμανίας κατά της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι έχει κατατεθεί σε αυτό προσφυγή κατά της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως ανέφερε το Σαββατοκύριακο η εφημερίδα Welt am Sonntag.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η προσφυγή αφορά το κατά πόσο η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της με την εκτενή αγορά κυβερνητικών ομολόγων και με τα σχέδιά της να αρχίσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα.
«Η προσφυγή…. κατατέθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας και θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία», ανέφερε εκπρόσωπος του δικαστηρίου χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ενώ αρνήθηκε να κατονομάσει τους ενάγοντες για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Τις τελευταίες εβδομάδες επικρίνεται ευρέως στη Γερμανία η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, με κάποιους πολιτικούς να διαμαρτύρονται ότι τα χαμηλά επιτόκια πλήττουν τις συνταξιοδοτικές παροχές και τις αποταμιεύσεις των απλών Γερμανών. Η προσφυγή αποτελεί το πιο πρόσφατο επεισόδιο στη μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ της ΕΚΤ και ομάδας πανεπιστημιακών και επιχειρηματιών στη Γερμανία που έχουν κινηθεί νομικά σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξουσία της τράπεζας.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβεβαιώνεται η προσφυγή της Γερμανίας κατά της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ "

Ποιες εργοληπτικές εταιρείες κατηγορεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για καρτέλ

Λεπτομέρειες από το περιεχόμενο της εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για την έρευνα που διεξήγαγε όσον αφορά τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) θα συνεδριάσει στις 21 Ιουλίου για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, εάν συντρέχει παράβαση των άρθρων 1 ν. 703/77 (όπως ίσχυε), ήδη 1 ν. 3959/2011, και 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αφορά σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων, στα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, έργα κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, έργα ΜΕΤΡΟ, Προαστιακού και σιδηροδρομικών γραμμών/ σταθμών, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης και έργα μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση, η κοινοποίηση της οποίας ολοκληρώθηκε σήμερα, εταιρίες των ομίλων ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ ΑΕΓΕΚ 0,00%, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και INTRACOM συμμετείχαν, με διαφορετικό χρόνο έναρξης έκαστη, σε καρτελική σύμπραξη για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων, η οποία διήρκεσε για μακρό χρονικό διάστημα (1989 έως 2016).

Από το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων που εντοπίσθηκαν στη διάρκεια της αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις προέβαιναν σε συνεννοήσεις αναφορικά με:

α) τον προσδιορισμό, εκ των προτέρων, του αναδόχου ανά διαγωνισμό,

β) τον καθορισμό του ύψους των προσφερόμενων εκπτώσεων,

γ) την μη υποβολή οικονομικών προσφορών σε διαγωνισμούς, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων,

δ) την από κοινού εκτέλεση των έργων, παρά τη συμμετοχή τους σε φαινομενικά ανταγωνιστικά σχήματα, μέσω επαφών σε χρόνο πριν από την υποβολή οικονομικών προσφορών, ή/ και

ε) την παραίτηση από τη διεκδίκηση διαγωνισμών με αντάλλαγμα την από κοινού συμμετοχή στην εκτέλεση των έργων.

Η εν λόγω καρτελική σύμπραξη υλοποιήθηκε κυρίως μέσω τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων των εμπλεκομένων ανταγωνιστών ή και με τη σύναψη διασφαλιστικών/ αποζημιωτικών συμφωνητικών.

Με βάση την ίδια εισήγηση είχαν συμμετοχή στις συνεννοήσεις, κατά περιόδους ή ως προς συγκεκριμένους διαγωνισμούς, και εταιρίες των ομίλων FCC, VINCI, HOCHTIEF και SIEMENS, καθώς και οι εταιρίες ΒΙΟΤΕΡ, ΕΚΤΕΡ, ΘΕΜΕΛΗ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ALSTOM TRANSPORT, IACOVOU BROTHERS, ARCHIRODON CONSTRUCTION, SALINI, SELI, ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΡΕΤΒΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, NEMESIS, VAN OORD, TADEI, IMPRESA, RIZZANI και MAIRE TECNIMONT.

Την έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού συνέδραμε ουσιαστικά ο όμιλος ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιείκειας. Στην εισήγηση προτείνεται στο πλαίσιο του άρθρου 25 παρ. 8 του ν. 3959/2011, η μη επιβολή προστίμου στην εν λόγω εταιρία.

Περαιτέρω, με την εισήγηση προτείνεται η διαπίστωση της συμμετοχής στην εν λόγω σύμπραξη και των ακόλουθων εταιριών, ως προς τις οποίες όμως έχει παραγραφεί η δυνατότητα της ΕΑ να επιβάλει πρόστιμο: ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, ΕΜΠΕΔΟΣ, ΕΛΤΕΡ, ΑΛΤΕ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΕΝΙΚΗ, ΠΑΡΝΩΝ, ΕΡΓΑΣ, ΓΕΝΕΡ, ΕΛΤΕΚ και SOMAGUE ENGENHARIA, καθώς και των συνδέσμων εργοληπτικών εταιριών ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιες εργοληπτικές εταιρείες κατηγορεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για καρτέλ"

O «κόφτης» θα κατατεθεί ως τροπολογία μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου

Οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου.

Αυτό έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.


Διαβάστε Περισσότερα » "O «κόφτης» θα κατατεθεί ως τροπολογία μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου"

Φραγμοί στην ασυδοσία και παρανομία των εισπρακτικών εταιρειών

Έθεσε φραγμούς η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στις ξέφρενες, ασύδοτες και παράνομες συμπεριφορές των εισπρακτικών εταιρειών οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας από το 2010 μέχρι σήμερα, αλλά και λόγω της παράλληλης αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλετών έχουν πλέον ξεπεράσει κάθε όριο συνταγματικότητας και νομιμότητας, σε τέτοιο βαθμό - όπως σημειώνει η Αρχή - που διακινδυνεύει η υγεία οφειλετών και συγγενικών τους προσώπων.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε ότι είναι παράνομη η ανακοίνωση από τις εισπρακτικές εταιρείες «σε τρίτο - µη οφειλέτη» όπως είναι συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, του συνόλου των στοιχείων αφορούν τον οφειλέτη.

Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τέθηκε η γνωστή εισπρακτική εταιρεία «Μέλλον Ανώνυμη Εταιρεία Ενημέρωσης Οφειλετών» με αφορμή την υποχρέωση που έχουν από τη νομοθεσία οι εισπρακτικές εταιρείες για καταγραφή των συνομιλιών τόσο με τους οφειλέτες όσο και με τα συγγενικά ή τρίτα πρόσωπα των οφειλετών που απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις των εισπρακτικών εταιρειών.

Πάντως, «τεράστιο ζήτημα» χαρακτήριζαν δικηγόροι - μετά την δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης της Αρχής - την εξάπλωση που έχει προσλάβει η μετατροπή δικηγορικών εταιρειών σε εισπρακτικές, οι οποίες μάλιστα καλύπτονται πίσω από την δικηγορική ιδιότητα και δεν γνωστοποιούν κατά τις τηλεφωνικές κλήσεις τους προς τους οφειλέτες, ότι είναι ουσιαστικά εισπρακτικές εταιρείες. Αντίθετα, μάλιστα προς εκφοβισμό των οφειλετών χρησιμοποιούν την δικηγορική ιδιότητα τους. Χαρακτηριστικά δε οι δικηγόροι ανέφεραν ότι ακόμη και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Δικηγορικών Συλλόγων έχουν μετατρέψει τις δικηγορικές εταιρείες τους σε εισπρακτικές.

Πέρα από τις δικηγορικοεισπρακτικές εταιρείες την Αρχή την απασχόλησε η εισπρακτική εταιρεία «Μέλλον».

Η Αρχή στην υπ΄ αριθμ. 26/2016 απόφασή της αναφέρει ότι κατά το παρελθόν είχε αποφανθεί ότι οι εισπρακτικές εταιρείες οφείλουν να ενημερώνουν τόσο για την ιδιότητά τους (εταιρεία ενηµέρωσης) και για τα άλλα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος 3758/2009 όσο και το γεγονός της καταγραφής της τηλεφωνικής συνομιλίας πριν από την έναρξη κάθε επικοινωνίας από οποιοδήποτε πρόσωπο και αν απαντηθεί η κλήση, δηλαδή είτε αυτή απαντηθεί από τον ίδιο τον οφειλέτη είτε από τρίτο πρόσωπο (συγγενή, φίλο, κ.λπ.).

Ενδεικτικά η Αρχή ανέφερε ως παράδειγµα: «Τηλεφωνούµε από την εταιρεία Χ ή από την Τράπεζα Ψ και σας ενηµερώνουµε ότι η συνοµιλία µας καταγράφεται για τη διασφάλιση των δικαιωµάτων σας. Θα µπορούσαµε να µιλήσουµε µε τον κύριο Φ;». Η καλούσα εταιρεία (σ.σ.: εισπρακτική εταιρεία) οφείλει καταρχάς να βεβαιωθεί για την ταυτότητα του καλούµενου, δηλαδή αν πρόκειται για τον ίδιο τον οφειλέτη ή τρίτο πρόσωπο, και µόνον στην πρώτη περίπτωση να προβεί σε ενηµέρωση σχετικά µε την οφειλή, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να διακόψει τη συνοµιλία. Ειδικότερα, στην τελευταία περίπτωση πρέπει να αποκαλύπτονται στο τρίτο πρόσωπο µόνο όσα στοιχεία είναι αναγκαία για τον σκοπό της ενηµέρωσής του σχετικά µε την καταγραφή και απαγορεύεται να ανακοινώνονται περαιτέρω στοιχεία σχετικά µε την ίδια την οφειλή (π.χ. ύψος και είδος οφειλής ή πότε αυτή κατέστη ληξιπρόθεσµη)».

Όμως, η εισπρακτική εταιρεία «Μέλλον» εξέφρασε αντιρρήσεις και ενημέρωσε την Αρχή ότι εκείνη ακολουθεί άλλη πρακτική και ειδικά όταν στις τηλεφωνικές κλήσεις απαντούν τρίτα συγγενικά και μη πρόσωπα και όχι ο οφειλέτης.

Στην συνέχεια, η Γενική Γραµµατεία Εµπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΓΓΕΠΚ) κάλεσε την εταιρεία «Μέλλον» να προσκομίσει στοιχεία για τις υποθέσεις που όπως αναφέρει, «στην συντριπτική πλειοψηφία τους αφορούν το γεγονός ότι υπάλληλος της εταιρείας σε κλήση προς οφειλέτες που απαντήθηκαν από τρίτα πρόσωπα "δε συστήθηκε, δεν ανέφερε εκ µέρους ποιας εταιρείας καλεί και δεν ενηµέρωσε ότι η κλήση καταγράφεται", θεωρώντας ότι τα παραπάνω συνιστούν παράβαση της κείµενης νοµοθεσίας (ν. 3758/2009)», καθώς και της σχετικής απόφασης της Αρχής.

Κατόπιν αυτών, η Αρχή κάλεσε σε ακρόαση τόσο την εισπρακτική εταιρεία «Μέλλον» όσο και τον Ελληνικό Σύνδεσµο Εταιρειών Ενηµέρωσης και ∆ιαπραγµάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕ∆Α). Κατά την συνάντηση αυτή, η εισπρακτική εταιρεία «Μέλλον» πλέον των άλλων υπέβαλε αίτημα να της χορηγηθεί από την Αρχή άδεια για ενηµέρωση των τρίτων - µη οφειλετών (συγγενών, φίλων κ.λπ. που βρίσκονται στην κατοικία του οφειλέτη) κατά τις τηλεφωνικές της κλήσεις προς τους οφειλέτες.

Η Αρχή υπογραμμίζει, κατ΄ αρχάς, στην επίμαχη απόφασή της (26/2016) ότι σύμφωνα με το νόμο για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής (Ν. 3471/2006) και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία «επιτρέπεται η καταγραφή συνδιαλέξεων και των συναφών δεδοµένων κίνησης, όταν πραγµατοποιούνται κατά τη διάρκεια νόµιµης επαγγελµατικής πρακτικής ...υπό την προϋπόθεση ότι και τα δύο µέρη, µετά από προηγούµενη ενηµέρωση σχετικά µε το σκοπό της καταγραφής, παρέχουν τη συγκατάθεσή τους...».

Πάντως, επισημαίνει η Αρχή ότι ειδικοί νόµοι (όπως είναι ο ν. 3758/2009 για τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις) θα πρέπει να ερµηνεύονται υπό το πρίσµα του ατοµικού δικαιώµατος της προστασίας των προσωπικών δεδοµένων (άρθρο 9Α του Σ.) και της οµοίως συνταγµατικά κατοχυρωµένης (άρθρο 25 του Σ.) αρχής της αναλογικότητας υπό την ειδικότερη έκφανση της αναγκαιότητας που αποτελεί και βασική αρχή του δικαίου της προστασίας των προσωπικών δεδοµένων».

Όσον αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία εισπρακτικών εταιρειών µε τρίτο πρόσωπο - µη οφειλέτη, προσθέτει η Αρχή, οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις «πρέπει να ερµηνευθούν υπό το πρίσµα της αρχής της αναλογικότητας, και δη της ειδικότερης έκφανσης αυτής, της αναγκαιότητας, αλλά και υπό το πρίσµα της αρχής του σκοπού (άρθρο 4 του ν. 2472/1997), η οποία, δεδοµένου ότι ο σκοπός στην επικοινωνία µε τον τρίτο είναι η τηλεφωνική ανεύρεση του οφειλέτη, περιορίζει τα δεδοµένα που πρέπει να ανακοινώνονται στο πλαίσιο αποκλειστικά του σκοπού αυτού».

Έτσι, καταλήγει η Αρχή «η ανακοίνωση σε τρίτο - µη οφειλέτη του συνόλου των στοιχείων που επιβάλλει ο ν. 3758/2009 για την ενηµέρωση του οφειλέτη δεν είναι νόµιµη».

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει η Αρχή, ότι το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει ότι η κάθε εισπρακτική εταιρεία «οφείλει να ενηµερώνει τόσο για την ιδιότητά του (εταιρεία ενηµέρωσης ή δανειστής) και τα λοιπά στοιχεία που προβλέπονται στο ν. 3758/2009 όσο και το γεγονός της καταγραφής πριν από την έναρξη κάθε επικοινωνίας από οποιοδήποτε πρόσωπο και αν απαντηθεί η κλήση, δηλαδή είτε αυτή απαντηθεί από τον ίδιο τον οφειλέτη είτε από τρίτο πρόσωπο ..» θίγεται υπέρµετρα ο οφειλέτης από την συνεπαγόµενη αποκάλυψη σε τρίτους (συνηθέστερα στους οικείους του) της αναζήτησής του από εισπρακτική εταιρεία προφανώς για ληξιπρόθεσµη οφειλή του».

Τέλος, υπογραμμίζει η Αρχή, ότι έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες της «αρκετές σε αριθµό καταγγελίες οφειλετών, πολλοί μάλιστα εκ των οποίων επικαλούνται ότι από την όχληση αυτή πιέστηκαν συγγενείς τους (π.χ. άρρωστοι γονείς τους) σε βαθµό διακινδύνευσης της υγείας τους και ότι δηµιουργήθηκαν ενδοοικογενειακά προβλήµατα».

Όμως, λόγω μείζονος σημασίας των ζητημάτων που ανακύπτουν σχετικά με τα επίμαχα θέματα του τρόπου ενημέρωσης των εισπρακτικών εταιρειών και ειδικά προς τρίτα συγγενικά και μη πρόσωπα, το όλο θέμα παραπέμφθηκε στον σχηματισμό της Ολομέλειας της Αρχής προς οριστική κρίση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Φραγμοί στην ασυδοσία και παρανομία των εισπρακτικών εταιρειών"

«Πάνω από 5 δισ. ευρώ» τα κέρδη των διακινητών προσφύγων

Σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν πέρσι τα κέρδη που άντλησαν οι διακινητές ανθρώπων, εκμεταλλευόμενοι το κύμα μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, αναφέρει έκθεση της Interpol και της Europol.

Εννέα στους δέκα πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 βασίστηκαν σε «υπηρεσίες διευκόλυνσης», κυρίως δίκτυα εγκληματιών που προσαρμόζουν και επεκτείνουν τη δράση τους σε όλο το μήκος των προσφυγικών διαδρομών, ενώ αυτό το ποσοστό αναμένεται να είναι μεγαλύτερο φέτος, υπογραμμίζει η έκθεση.

Οι περισσότεροι από τους ένα εκατομμύριο και πλέον μετανάστες και πρόσφυγες που εισήλθαν σε κράτη–μέλη της ΕΕ τον περασμένο χρόνο, πλήρωσαν από 3.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του συνολικού κέρδους να κυμαίνεται από 5 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να ξεπλύνουν και να νομιμοποιήσουν τις εισπράξεις τους, οι διακινητές διέσχιζαν τα σύνορα μεταφέροντας τεράστιο όγκο ρευστού και επένδυαν τα παράνομα κέρδη τους σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, μανάβικα, εστιατόρια και εταιρείες μεταφορών.

Οι κύριοι οργανωτές των δικτύων αυτών είχαν την ίδια υπηκοότητα με αυτή των μεταναστών, αλλά συχνά διέθεταν άδεια παραμονής στην ΕΕ, ή διαβατήρια.

«Η βασική δομή των δικτύων διακίνησης προσφύγων περιλαμβάνει επικεφαλής που συντονίζουν τις ενέργειες καθ' όλο το μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής, οργανωτές που διαχειρίζονται δραστηριότητες τοπικά, μέσα από προσωπικές επαφές και καιροσκόπους διαμεσολαβητές, που βοηθούν κυρίως τους οργανωτές και ενδεχομένως να βοηθούν στην στρατολόγηση νέων μελών των δικτύων», αναφέρει η έκθεση.

Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι μπορεί να επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων από σημεία συνοριακού ελέγχου, ή να απελευθερώνουν πλοία δωροδοκούμενοι, καθώς κατεγράφη μεγάλη ποσότητα χρημάτων στο εμπόριο διακίνησης.

Περίπου 250 κύριοι τόποι παράνομης διακίνησης, –όπως σιδηροδρομικοί σταθμοί ή αεροδρόμια– έχουν ταυτοποιηθεί από τις αρχές κατά μήκος των διαδρομών, εκ των οποίων 170 εντοπίζονται εντός της ΕΕ και 80 εκτός της Ένωσης.

Οι συντάκτες της έρευνας δεν βρήκαν αποδείξεις που να καταγράφουν συγκρούσεις μεταξύ των εγκληματικών ομάδων, αλλά τα μεγαλύτερα εγκληματικά δίκτυα σταδιακά επισκιάζουν τους μικρότερους καιροσκόπους διακινητές, δημιουργώντας ένα ολιγοπώλιο.

Το 2015, η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών πραγματοποίησε επικίνδυνα ταξίδια διασχίζοντας με πλοιάρια την Μεσόγειο, από την Τουρκία ή την Λιβύη και έπειτα ταξίδεψε οδικώς. Περίπου 800.000 βρίσκονται ακόμη στην Λιβύη, περιμένοντας να ταξιδέψουν στην ΕΕ, σημειώνει η έκθεση.

Οι αυξημένοι συνοριακοί έλεγχοι πιθανώς θα έχουν ως αποτέλεσμα οι αερομεταφορές να επιλέγονται περισσότερο ως μέσο μεταφοράς από τους πρόσφυγες οι οποίοι θα ταξιδεύουν με πλαστά έγγραφα που τους χορηγούν οι διακινητές.

Όπως τονίζεται, οι οδοί διακίνησης μεταναστών μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για τη διακίνηση ναρκωτικών ή όπλων, ενώ υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι ξένοι μαχητές μπορεί να τους επιλέξουν για να εισέλθουν στην ΕΕ.

Πάντως, όπως σημειώνεται, δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα δεδομένα που να στηρίζουν ότι ομάδες μαχητών βασίζονται ή συνεργάζονται σε μόνιμη βάση με τις εγκληματικές οργανώσεις.


Διαβάστε Περισσότερα » "«Πάνω από 5 δισ. ευρώ» τα κέρδη των διακινητών προσφύγων"

«Αναψαν» τα κινητά στην Ολομέλεια -Ο Βούτσης κατάργησε το σύστημα που τα μπλόκαρε

Νερό στο όνομα του Νίκου Βούτση πίνουν εδώ και λίγες εβδομάδες οι βουλευτές, καθώς με πρωτοβουλία του απενεργοποιήθηκε ο κλωβός με τον οποίο μπλοκάρονταν η λειτουργία των κινητών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το σύστημα είχε τοποθετήσει και ενεργοποιήσει ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος μάλιστα τότε είχε απαγορεύσει ακόμη και τα τασάκια στην Ολομέλεια.

Το σκεπτικό του κ. Βούτση για την επαναφορά της λειτουργίας των κινητών ήταν ότι οι βουλευτές περνούν πολλές ώρες μέσα στην Ολομέλεια με τα νομοσχέδια που συζητούνται και ψηφίζονται και δεν είναι δυνατόν να είναι αποκομμένοι από τους συνεργάτες και τους δικούς τους ανθρώπους αλλά και να μην ενημερώνονται για την επικαιρότητα, καθώς όλοι πλέον διαθέτουν smartphone.

Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν πάρα πολλοί βουλευτές πια να συλλαμβάνονται από τις κάμερες να καλύπτουν το στόμα τους και να μιλούν στο κινητό μέσα στην Ολομέλεια.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "«Αναψαν» τα κινητά στην Ολομέλεια -Ο Βούτσης κατάργησε το σύστημα που τα μπλόκαρε "

WSJ: Τολμηρή πρόταση για το χρέος από το ΔΝΤ

Για μια τολμηρή πρόταση από την πλευρά του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, γράφει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στην αμερικάνικη εφημερίδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο για δάνεια διάσωσης ως το 2040.

Παράλληλα το ΔΝΤ θέλει οι λήξεις των ομολόγων της χρηματοδοτικής βοήθειας να επεκταθούν για την περίοδο 2040 – 2080.

Και τρίτον το επιτόκιο με το οποίο θα γίνει η αποπληρωμή των δανείων της ευρωζώνης να παραμείνει σταθερό στο υφιστάμενο επίπεδο του 1,5% για 30 με 40 χρόνια.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έχει ως στόχο να κρατήσει τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Η πρόταση του Ταμείου είναι πιο προωθημένη σε σχέση με τον οδικό χάρτη που σχεδιάζει για το ελληνικό χρέος η Ευρωζώνη.

Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο η Γερμανία και άλλες χώρες που συντάσσονται με το Βερολίνο να είναι πρόθυμες για τέτοιες παραχωρήσεις. Την ίδια ώρα, πάντως, η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο, άρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για κάποιου είδους συμβιβασμό.

Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται, με επόμενο κύριο σταθμό το Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "WSJ: Τολμηρή πρόταση για το χρέος από το ΔΝΤ"

Αξιωματούχος ΕΕ: Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη η συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαϊου

«Είμαι σίγουρος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα» δήλωσε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε ότι «το Eurogroup εργάζεται να να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 24 Μαϊου που να ικανοποιεί την ευρωζώνη και το ΔΝΤ».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιδιώξουν την επόμενη Τρίση συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τον προληπτικό μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, καθώς και πολιτική συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο μέλλον.

Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να δοθεί μόνο αφού η Ελλάδα ικανοποιήσει τα διάφορα προαπαιτούμενα, ένα εκ των οποίων είναι και ο προληπτικός μηχανισμός.

«Καθώς η Ελλάδα νομοθετεί ήδη με εντατικό ρυθμό τα προαπαιτούμενα... νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σχετικά αισιόδοξοι ότι αυτά τα προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν», δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετάσχει την προετοιμασία του Eurogroup.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αξιωματούχος ΕΕ: Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη η συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαϊου"

Τουσκ προς Τουρκία: Μην παίζετε με τους κανόνες της συμφωνίας

Ένα αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τους όρους της συμφωνίας για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.
 
«Η ΕΕ είναι έτοιμη να τηρήσει το μέρος που της αντιστοιχεί στη συμφωνία με την Τουρκία, όσο η Τουρκία παίζει σύμφωνα με τους κανόνες και όχι με τους ίδιους τους κανόνες», έγραψε στο Twitter ο κ. Τουσκ.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευκαιριακού Συμβουλίου είχε «τιτιβίσει» πως η συμφωνία έχει επιτύχει την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, με μόλις 60 αφίξεις στην Ελλάδα το Μάιο, σε σύγκριση με 7.000 τον περασμένο Οκτώβριο.

Τα tweet του Ντόναλντ Τουσκ


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουσκ προς Τουρκία: Μην παίζετε με τους κανόνες της συμφωνίας"

Στρατούλης: Όχι σε κατάργηση ΕΚΑΣ και επιστροφή αναδρομικών των συνταξιούχων

Την έντονη αντίθεσή του στην κατάργηση του ΕΚΑΣ και κυρίως για το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά για το πρώτο εξάμηνο του 2016, εκφράζει, με δήλωσή του, ο Δημήτρη Στρατούλης, στέλεχος της ΛΑΕ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στρατούλης αναφέρει ότι η κυβέρνηση αρχίζει την εφαρμογή της ρύθμισης του αντιασφαλιστικού νόμου για σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019, με την άμεση περικοπή του στους πρώτους 70.000 από τους 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, στους οποίους έως σήμερα χορηγείται με βάση αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

"Το πιο απάνθρωπο, όμως, είναι ότι όχι μόνο κόβουν το ΕΚΑΣ από 1/1/2016 σε αυτούς τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά επιπλέον τούς ζητούν να επιστρέψουν αναδρομικά το ΕΚΑΣ που έλαβαν το πρώτο εξάμηνο του 2016" σημειώνει.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατούλης: Όχι σε κατάργηση ΕΚΑΣ και επιστροφή αναδρομικών των συνταξιούχων"

Ζητούν πίσω το ΕΚΑΣ από 70.000 συνταξιούχους

Περικοπές στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων που φτάνουν και το 33,4% κρύβει η κατάργηση του ΕΚΑΣ που προβλέπει ο νόμος 4387 για το ασφαλιστικό, ενώ οι συνταξιούχοι με σύνταξη πάνω από 664 ευρώ (κύρια και επικουρική) όχι μόνο σταματούν από τον επόμενο μήνα να παίρνουν το ΕΚΑΣ, αλλά θα κληθούν να επιστρέψουν όσα πήραν το προηγούμενο εξάμηνο!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», τα ποσά που τους χορηγήθηκαν για το διάστημα Δεκέμβριος 2015-Μάιος 2016 θεωρούνται ως αχρεώστητες παροχές, δηλαδή χρήματα που δεν δικαιούνται από τη στιγμή που δεν πληρούν τα νέα και αυστηρότερα κριτήρια εισοδήματος που προβλέπει ο νόμος.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως ανέφεραν στον «Ελεύθερο Τύπο» αρμόδια στελέχη, πρόκειται να κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή των ποσών αυτών, ζητώντας πίσω το ΕΚΑΣ από περίπου 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους για τους οποίους το επίδομα αυτό καταργείται άπαξ διά παντός από την 1/1/2016.

Για τις αχρεώστητες παροχές ο νόμος ορίζει ότι επιστέφονται με μηνιαία παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την επιστροφή του ΕΚΑΣ έξι μηνών, οι 70.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν πολύ μικρότερη μηναία σύνταξη! Οταν «εξοφληθεί» το ποσό που έλαβαν από το ΕΚΑΣ για έξι μήνες, η σύνταξή τους θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

Στην πράξη ο νόμος της κυβέρνησης έρχεται να μειώσει τις συντάξεις για 6 μήνες στους πιο αδύναμους των συνταξιούχων. Οι περικοπές που θα έχουν λόγω των αναδρομικών του ΕΚΑΣ που καλούνται να επιστρέψουν φτάνουν στο 33,4%!

Ενας συνταξιούχος που είχε σύνταξη 668 ευρώ και ΕΚΑΣ 172,5 ευρώ θα κληθεί με την εφαρμογή αυτής της διάταξης να επιστρέψει από το τέλος Ιουνίου τα 172,5 ευρώ από το ΕΚΑΣ για διάστημα 6 μηνών, ήτοι συνολικό ποσό 1.035 ευρώ (172,5 Χ 6 = 1.035). Η επιστροφή όπως λέει ο νέος νόμος για τις παροχές που δεν δικαιούνται οι συνταξιούχοι θα γίνει με παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης, δηλαδή από τη σύνταξη των 668 θα κρατούνται 222 ευρώ και για τους επόμενους 4,5 μήνες ο συνταξιούχος θα ζει με 446 ευρώ! Στο τέλος του συμψηφισμού, αφού δηλαδή επιστραφούν τα 1.035 ευρώ, η σύνταξη θα επανέλθει στα 668 ευρώ.

Εξετάζεται όμως και το ενδεχόμενο να ζητηθούν αναδρομικά τα ποσά του ΕΚΑΣ από όσους θα σταματήσουν να λαμβάνουν το επίδομα, μέσα σε έξι μήνες, αντί του 1/3 της σύνταξης. Στην περίπτωση δηλ. Σύνταξης που θα είναι 495 ευρώ για έξι μήνες μετά το εξάμηνο θα ξαναπάει στα 668 ευρώ.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητούν πίσω το ΕΚΑΣ από 70.000 συνταξιούχους"

Δεν αποφυλακίζεται ο Ακης Τσοχατζόπουλος

Απέρριψε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά το αίτημα αποφυλάκισης του κρατούμενου στον Κορυδαλλό Ακη Τσοχατζόπουλου. Ο πρώην υπουργός είχε υποβάλει το αίτημα πριν από το Πάσχα, δεδομένου ότι το νομοθετικό πλαίσιο του δίνει το σχετικό δικαίωμα, με καθοριστικό παράγοντα το γεγονός ότι ο Τσοχατζόπουλος διανύει πλέον το 76ο έτος της ηλικίας του.

Η άδεια του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα, ευλόγως, στη δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο, η οποία έχει παγώσει τους τελευταίους πέντε μήνες, λόγω της αποχής των δικηγόρων για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έδωσε το πράσινο φως στον κ. Γιάννη Παγορόπουλο, εκ των συνηγόρων Τσοχατζόπουλου, για τη συμμετοχή του στην ακροαματική διαδικασία, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις. Η συνέχιση της μη της δίκης θα κριθεί άμεσα, ίσως και αύριο Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, καθώς θα απαιτηθεί η ομόφωνη γνώμη όλων των δικηγόρων που συμμετέχουν, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τους 60.

Το νομοθετικό πλαίσιο

Το νομοθετικό πλαίσιο παρέχει στον πρώην υπουργό τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης, βάσει του άρθρου 105 του Ποινικού Κώδικα: αν ο κατάδικος έχει υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του, μπορεί να απολυθεί εφόσον έχει εκτίσει τα δυο πέμπτα της ποινής που του επιβλήθηκε, στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου οκτώ χρόνια. Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι «μετά τη συμπλήρωση του εξηκοστού πέμπτου έτους της ηλικίας του καταδίκου, κάθε ημέρα παραμονής του σε σωφρονιστικό κατάστημα υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο ημέρες εκτιόμενης ποινής», ως εκ τούτου τέσσερα χρόνια έκτισης ισοδυναμούν με οκτώ χρόνια.

Οι ποινές

Ο πρώην υπουργός εκτίει στον Κορυδαλλό ποινή κάθειρξης 20 ετών για την υπόθεση με τις μίζες από την προμήθεια υποβρυχίων και TOR - M1, ενώ τον Απρίλιο του 2014 καταδικάσθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υποβολή ανακριβούς πόθεν έσχες σε ποινή φυλάκισης πεντέμισι ετών (και χρηματική ποινή 210.00 ευρώ), εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν αποφυλακίζεται ο Ακης Τσοχατζόπουλος"

Τροποποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για την πρόληψη της φυματίωσης

Τροποποιείται το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αναφορικά με τον αντιφυματικό εμβολιασμό σε παιδιά.

Ειδικότερα, η πρόληψη της φυματίωσης συστήνεται να γίνεται με εμβολιασμό με BCG στη γέννηση νεογνών αυξημένου κινδύνου όπως: Νεογνά μεταναστών από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης. Νεογνά αθιγγάνων, καθώς και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης. Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (εξαιρούνται βρέφη που έχουν ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS). Νεογνά οικογενειών που πρόκειται να μετακινηθούν σε χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης. Νεογνά στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με ενεργό φυματίωση, το οποίο δεν συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο και το παιδί δεν μπορεί να απομακρυνθεί.

Ο εμβολιασμός επίσης συστήνεται σε μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά μέχρι και την ηλικία των 5 ετών που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί με BCG.

Δεν θα διενεργείται πλέον καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός στην σχολική ηλικία. Η δερμοαντίδραση Mantoux συστήνεται α) σε παιδιά που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4 έως 6 ετών και στην ηλικία 11 έως 12 ετών, αλλά και ανεξαρτήτως ηλικίας όποτε δοθεί η ευκαιρία και β) σε όλα τα παιδιά στο νηπιαγωγείο.

Επισημαίνεται, ότι η δερμοαντίδραση Mantoux δύναται να διενεργείται και σε κάθε περίπτωση κατά την κρίση του θεράποντος παιδιάτρου (ιστορικό επαφής με ενήλικο πάσχοντα από φυματίωση, χορήγηση θεραπείας με βιολογικό παράγοντα κλπ).

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροποποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για την πρόληψη της φυματίωσης"

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τετάρτη στη νέα Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την Τετάρτη από τις 3 μετά το μεσημέρι στην νέα εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, από το Διακοπτό έως το Αίγιο, λόγω εργασιών για την κατεδάφιση παλαιάς γέφυρας, στο ύψος του 165ου χιλιομέτρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, από την Τετάρτη στις 15:00 μετά το μεσημέρι, μέχρι στις 07:00 το πρωί της Πέμπτης, τα οχήματα που θα κατευθύνονται προς Πάτρα, θα εκτρέπονται στην παλαιά εθνική οδό από τον ανισόπεδο κόμβο Καλαβρύτων και θα επανέρχονται στην νέα εθνική οδό από τον ανισόπεδο κόμβο ανατολικού Αιγίου.

Αντίθετα, στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα, τα οχήματα θα εκτρέπονται στην παλαιά εθνική οδό από τον ανισόπεδο κόμβο ανατολικού Αιγίου και θα επανέρχονται στην νέα εθνική οδό, από τον ανισόπεδο κόμβο Καλαβρύτων.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τετάρτη στη νέα Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών"

Με λουκέτο απειλείται ο μοναδικός Σύλλογος Συνδρόμου Down στην Ελλάδα

Χωρίς εκπαιδευτικά προγράμματα στήριξης και διαβίωσης κινδυνεύουν να μείνουν πολλά παιδιά με σύνδρομο Down, καθώς απειλείται με λουκέτο ο μοναδικός Σύλλογος Συνδρόμου Down στην Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. 

Ο Σύλλογος αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ είναι αξιωσημείωτο το γεγονός ότι δεν του έχει παρασχεθεί καμία στήριξη από το κράτος από το έτος ίδρυσης του, το 1990.

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος είναι η πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα, η οποία παρέχει πλήθος προγραμμάτων μείζονος σημασίας για τα παιδιά και τις οικογένειες τους, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται προγράμματα Δεξιοτήτων Ζωής και Αυτόνομης Διαβίωσης.

«Το βασικότερο πρόβλημα των τελευταίων ετών είναι το οικονομικό. Από την αρχή της έναρξης του Συλλόγου δεν υπάρχει καμία κρατική επιχορήγηση και τα έσοδά μας είναι από δωρεές ιδιωτών και επιχειρήσεων, εκδηλώσεις που κάνουμε καθώς και από το επαγγελματικό εργαστήριο του Συλλόγου που φτιάχνουμε μπομπονιέρες. Τον τελευταίο καιρό χρηματοδοτούμαστε από τις δικές μας τσέπες», τονίζει στο thestival.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Συνδρόμου Down, Σταύρος Τσιφλίκης.

Έως σήμερα, ο Σύλλογος υποστηρίζει με παρεμβάσεις σε σχολεία, σε υπηρεσίες και ενημερώσεις για τα δικαιώματα και το σύνδρομο Down περίπου 350 οικογένειες από όλη την Ελλάδα, ενώ 90 παιδιά από τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές συμμετέχουν στα προγράμματα.

Ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της Χαρίκλειας Χατζησεβαστού, καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής στο Α.Π.Θ και αποτελεί φορέα Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εποπτευόμενο από αυτό.

Οφειλές από το κράτος

Κι ενώ ο Σύλλογος έχει φτάσει σε σημείο οικονομικής ασφυξίας και αποζητά τη στήριξη όσων μπορούν να βοηθήσουν, το κράτους του οφείλει το ποσό των 13.000 ευρώ, από πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Ωστόσο επειδή τα χρήματα δεν δόθηκαν εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, επεστράφησαν με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του Συλλόγου να μη μπορούν πλέον να τα παραλάβουν. «Τώρα παλεύουμε για κάποια έκτακτη επιχορήγηση που μπορεί να δοθεί ως "συνάρτηση" αυτής της οφειλής», σημειώνει ο κ. Τσιφλίκης.


Ανάγκες

Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Συλλόγου, απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί κρατική επιχορήγηση και να λάβει άδεια κέντρου έμμεσης φροντίδας είναι η στέγαση των γραφείων του σε ισόγειο. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, προκειμένου να αλλάξει χρήση ο χώρος, απαιτείται το πόσο των 30.000 ευρώ, το οποίο αδυνατεί να δώσει ο Σύλλογος καθώς βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Πρόθεση του Συλλόγου είναι όλες οι υπηρεσίες και τα εργαστήρια να μεταφερθούν, από το υπόγειο της οδού Καρανιβάλου, στην Τούμπα, στο νεόδμητο κτίριο που κατασκευάσθηκε μέσω του ΕΣΠΑ, στην οδό Ροδοπόλεως στην Καλαμαριά, όπου προβλέπεται να λειτουργήσει Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με σύνδρομο Down. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς απαιτείται επίσης το ποσό τω 30.000 ευρώ για τις πρώτες συνδέσεις των ΔΕΚΟ καθώς και επιπλέον 55.000-60.000 ευρώ προκειμένου να τοποθετηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Σκοπός του Συλλόγου

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down προσφέρει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους συμμετέχοντες, τα οποία και διεξάγονται πρωινές και απογευτματινές ώρες. Μεταξύ αυτών είναι το εργαστήριο μπομπονιέρας και τα προγράμματα αυτόνομης διαβίωσης, στα οποία τα παιδιά μαθαίνουν και εξοικειώνονται με την κοινωνία ψωνίζοντας και πηγαίνοντας βόλτες.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται απογευματινές δραστηριότητες με γυμναστική, bowling, αθλήματα Special Olympics, θεατρικές παραστάσεις και πληροφορική.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου σημειώνει ότι «αυτές τις δραστηριότητες δεν μπορούν να τις βρουν πουθενά αλλού τα δικά μας παιδιά καθώς έχουν δύσκολη πρόσβαση σε άλλους χώρους που πραγματοποιούνται παρόμοιες δράσεις. Το μεγάλο μας άγχος είναι ότι θα σταματήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουμε, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αντιμετωπίσουν προβλήματα μελαγχολίας και κατάθλιψης».

Πώς μπορείς να βοηθήσεις τον Σύλλογο
Όποιος θα ήθελε να βοηθήσει τον Σύλλογο, να στηρίξει το πολυετές έργο του αλλά και να αποτρέψει το κλείσιμό του, δεν έχει παρά να περάσει από τα γραφεία (Καρανιβάλου 31- Κάτω Τούμπα), να επικοινωνήσει τηλεφωνικά (2310 925000) ή μέσω mail (down@hol.gr).


real


Διαβάστε Περισσότερα » "Με λουκέτο απειλείται ο μοναδικός Σύλλογος Συνδρόμου Down στην Ελλάδα"

Τσίπρας: H Ελλάδα ξανά σε τροχιά ανάπτυξης

Τα εγκαίνια των εργασιών του αγωγού ΤΑΡ συμπίπτουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανέφερε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για επενδύσεις. Η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, εξήγησε ο Πρωθυπουργός.


Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: H Ελλάδα ξανά σε τροχιά ανάπτυξης"

Βούτσης: Επιμένουμε 100% στην απλή αναλογική ανεξαρτήτως άλλων απόψεων

Αποστάσεις από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, δηλώνοντας ότι «σημείο αναφοράς στο οποίο επιμένουμε 100% είναι η απλή αναλογική ανεξαρτήτως άλλων απόψεων».

Υπενθυμίζεται ότι η άποψη που διατύπωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Κουρουμπλής επί της απλής αναλογικής ήταν ότι δεν θα μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα. Κατά την συνομιλία που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, έδωσε προτεραιότητα στο κυβερνητικό έργο και όχι στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου λέγοντας ότι «αν δεν πάρει μπροστά η μηχανή -αυτό είναι το στοίχημα της κυβέρνησης- όλα τα άλλα, πώς θα ψηφίζουμε ή σε πόσα κομμάτια θα σπάσει η Β’ Αθηνών, δεν ενδιαφέρουν».

Μάλιστα είπε ότι ίσως να μην χρειαστεί να κλείσει η Ολομέλεια της Βουλής και να συσταθούν Θερινά Τμήματα, καθώς αναμένεται βαρύ νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. «Από την Κυριακή και μετά, που θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, ανοίγουμε…», είπε χαρακτηριστικά, ενημερώνοντας ότι αναμένονται νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως ο αναπτυξιακός νόμος, τα αδήλωτα κεφάλαια, κοινωνική οικονομία κ.ά.

Όσον αφορά το θέμα των εκλογών, τόνισε ότι «δεν είμαστε χομπίστες εκλογών για να ζητάμε κάθε έξι μήνες ή κάθε χρόνο από τον λαό να μας αποθεώσει ή να μας απορρίψει». «Στο τέλος θα γίνει ταμείο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, υπογραμμίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο «δεν είναι στην οπτική και στον ορίζοντά μας για τα επόμενα χρόνια», εκτός, όπως είπε, αν αποφασίσει διαφορετικά η Βουλή. «Αν δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία λειτουργεί το Σύνταγμα όχι όμως ως επιλογή ή πρωτοβουλία κυβέρνησης», ανέφερε.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Επιμένουμε 100% στην απλή αναλογική ανεξαρτήτως άλλων απόψεων"

ΤΕΕ: Οι καθυστερήσεις στην κύρωση των δασικών χαρτών μπλοκάρουν το Κτηματολόγιο

Την ανησυχία τους ότι οι καθυστερήσεις στην εκπόνηση, κύρωση και ανάρτηση των δασικών χαρτών θα τινάξουν στον αέρα όλο τον προγραμματισμό του Κτηματολογίου -που προβλέπει την ολοκλήρωση του το 2020- εξέφρασαν την Τρίτη το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.

Όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών - που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα- αντί να τρέξει την όλη διαδικασία θα τη φρενάρει ακόμη περισσότερο.

Και αυτό διότι, όπως επισημάνθηκε, τα δασαρχεία και το Δημόσιο χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου (κυμαίνεται από 30 έως 50 εκατομμύρια ευρώ) και χωρίς να διαθέτουν το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος αυτού του εγχειρήματος. Για το λόγο αυτό το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ και οι υπόλοιποι συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες.

«Κτηματολόγιο και δασολόγιο είναι ίσως τα πιο αναπτυξιακά έργα και πρέπει να προηγηθούν», τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. « Αν δεν υπάρχουν αυτά τα δύο τότε, συνεχίζουμε το δρόμο της σπατάλησης άσκοπου χρόνου και της διαφθοράς αφού χωρίς ξεκάθαρο τοπίο δεν υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες».

Χωρίς δασικούς χάρτες δεν μπορεί να υπάρξει Κτηματολόγιο. Σήμερα σε όλη την Ελλάδα όπου το 25,5% αποτελείται από δάσος, η κύρωση των δασικών χαρτών, δηλαδή το στάδιο όπου οι χάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, δεν υπερβαίνει το 1% της έκτασης της χώρας.

Το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες οφείλεται και στις χιλιάδες αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί σχετικά με τον χαρακτήρα της εμφανιζόμενης έκτασης στο χάρτη.

Και το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο με τη μη συγκρότηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων. Σήμερα, οι κυρωμένοι, οι καταρτισμένοι και οι υπό κατάρτιση δασικοί χάρτες καλύπτουν το 54,75% της έκτασης της χώρας. Απομένει ακόμη το 45,23% της έκτασης όπου δεν έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής καμία διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι με το σχέδιο νόμου για την επίσπευση των δασικών χαρτών του υπουργείου Περιβάλλοντος, επαναφέρεται στη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η αρμοδιότητα για την κατάρτιση του δασικού χάρτη και, την εκτέλεση όλων των εργασιών έως την κύρωση του η οποία είχε υπαχθεί στο Κτηματολόγιο (με τον νόμο 4164/2013).

Επιπλέον, προβλέπεται μεταξύ άλλων, η αποτύπωση στους δασικούς χάρτες και των δημόσιων χορτολιβαδικών, βραχωδών και πετρωδών εκτάσεων -οι οποίες υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της δασικής νομοθεσίας- ως φυσικά υποσυστήματα.

Ακόμη σε περίπτωση μη εκτέλεσης των όσων προβλέπονται αναλαμβάνει ρόλο το Κτηματολόγιο με αναθέσεις σε ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης δασικών μελετών.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι με τα νέα μέτρα που προωθούν οι δασικοί χάρτες μπορεί να είναι έτοιμοι το 2019. Την αισιοδοξία όμως του ΥΠΕΚΑ δεν συμμερίζονται από το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ και οι άλλοι φορείς που έδωσαν την Τρίτη συνέντευξη Τύπου.

Όπως ανέφεραν με τον νέο διαγωνισμό (για την κτηματογράφηση του υπόλοιπου 43% της έκτασης της χώρας) που προκηρύχτηκε το Απρίλιο θα πρέπει οι δασάρχες να δηλώσουν τo 2017 τη δημόσια περιουσία που αναλογεί σε αυτές τις εκτάσεις.

«Χωρίς δασικούς χάρτες οι δασάρχες θα δηλώνουν τα πάντα για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και ο κόσμος θα τρέχει να κάνει ενστάσεις για να σώσει την περιουσία του και όλο το έργο θα πάει πίσω», τόνισε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ( ΓΕΩΤΕΕ) Σπύρος Μάμαλης.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΕΕ: Οι καθυστερήσεις στην κύρωση των δασικών χαρτών μπλοκάρουν το Κτηματολόγιο"

Πόθεν έσχες: Στο αρχείο η υπόθεση με τις μετοχές του Κυρ. Μητσοτάκη

Στο αρχείο έθεσε η Επιτροπή Ελέγχου των «πόθεν έσχες» των πολιτικών την υπόθεση με τις μετοχές του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, τις οποίες απέκτησε το 2013 σε χρηματιστήριο του εξωτερικού. Επρόκειτο για 16 μετοχές της εταιρείας SAMSUNG ELECTRONICS αξίας κτήσης 10.912 δολαρίων. Η επιτροπή έθεσε την υπόθεση στο αρχείο καθώς δεν διαπίστωσε κάτι μεμπτό, αφού, όπως ειπώθηκε από αρμόδιο δικαστικό παράγοντα, η αγορά έγινε σε χρηματιστήριο του εξωτερικού και δεν μπορούσε να έχει εσωτερική πληροφόρηση.

Κατά τα λοιπά, προθεσμία οκτώ ημερών δόθηκε στον πρώην πρωθυπουργικό σύμβουλο του Αντ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, προκειμένου να προσκομίσει παραστατικά που κρίθηκαν αναγκαία. Σε περίπτωση που δεν το πράξει, τότε θα προχωρήσει η διαδικασία ανοίγματος των τραπεζικών του λογαριασμών, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους παράγοντας της Επιτροπής Ελέγχου.

Μαζί του έχει κληθεί ως συνεργός και ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής, ο οποίος δηλώνει κάτοικος εξωτερικού.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόθεν έσχες: Στο αρχείο η υπόθεση με τις μετοχές του Κυρ. Μητσοτάκη"

Βούτσης: Έρχονται 10 νομοσχέδια που έως τώρα δεν άφηνε η Τρόικα να περάσουν

Την έναρξη του νομοθετικού έργου της Βουλής από... Δευτέρα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας σε δημοσιογράφους και θέλοντας να περάσει την εικόνα της «επόμενης ημέρας» μετά την ψήφιση και του δεύτερου πολυνομοσχεδίου με τους έμμεσους φόρους.

Όπως εξήγησε αυτό θα συμβεί γιατί μέχρι σήμερα υπήρχαν νομοσχέδια που δεν επέτρεπε η Τρόικα να περάσουν από τη Βουλή.

Στα 10 νομοσχέδια για τα οποία έκανε λόγο συμπεριέλαβε τον αναπτυξιακό νόμο, το νόμο για τον επαναπατρισμό των αδήλωτων καταθέσεων και το νόμο για την την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Σε πρακτικό επίπεδο είπε ότι «αυτό σημαίνει ότι φέτος δεν θα υπάρξουν θερινά τμήματα».

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο τάχθηκε υπέρ του συστήματος της απλής αναλογικής προσθέτοντας ότι είναι θέμα του Παναγιώτη Κουρουμπλή και συμπληρώνοντας ότι κατά τον ίδιο ο εκλογικός νόμος δεν είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Έρχονται 10 νομοσχέδια που έως τώρα δεν άφηνε η Τρόικα να περάσουν"

Φαρμακευτικός Σύλλογος κατά των βουλευτών-φαρμακοποιών που υπερψήφισαν το ασφαλιστικό

Την παραπομπή στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα των τοπικών συλλόγων και την πολιτική αποδοκιμασία στις τοπικές κοινωνίες των τριών βουλευτών-φαρμακοποιών που υπερψήφισαν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίασή του.

«Με την ψήφο τους, οι εν λόγω βουλευτές έχουν πια επιλέξει το βουλευτικό μισθό τους (και ασυλία). Δεν μπορούν πια να θεωρούνται συνάδελφοί μας. Είναι πια κοινοί μισθωτοί (με προκλητικά προνόμια για τη σημερινή οικονομική κατάσταση), και πολέμιοι του κλάδου όπου ανήκαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος.

Όσον αφορά τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, ο κ. Λουράντος, είπε, ότι «θα πρέπει να πράξουν ως υπαγορεύει το συμφέρον του κλάδου και να στιγματίσουν πολιτικά με οποιονδήποτε τρόπο τους βουλευτές, πρώην συναδέλφους».

Οι τρεις βουλευτές που προτείνονται προς παραπομπή είναι οι: Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεΐν (ΦΣ Ξάνθης), Γεώργιος Πάλλης (ΦΣ Λέσβου) και Χρήστος Σιμορέλης (ΦΣ Τρικάλων).

«Τα 11.000 φαρμακεία παραμένουν εκλογικά κέντρα καταδίκης όποιας κυβέρνησης καταστρέφει το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο του φαρμακευτικού κλάδου με νομοθετήματα και αποφάσεις-εκτρώματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Φαρμακευτικός Σύλλογος κατά των βουλευτών-φαρμακοποιών που υπερψήφισαν το ασφαλιστικό "

Τετράωρη στάση εργασίας αύριο στον ΗΣΑΠ

Δεν θα πραγματοποιούνται αύριο δρομολόγια στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο από τις 12:00 έως τις 16:00, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων.

Τη στάση εργασίας εξήγγειλε το Σωματείο Εργαζόμενων Ηλεκτροδηγών Σιδηροδρόμων Αθηνών-Πειραιώς (Γραμμή 1) (ΣΕΗΗΣΑΠ), προκειμένου να πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση.


Διαβάστε Περισσότερα » "Τετράωρη στάση εργασίας αύριο στον ΗΣΑΠ"

Αγωγή κατά έλληνα πιλότου για κατάρριψη κατέθεσαν συγγενείς τούρκου πιλότου

Δικαστική συνδρομή ζητά με έγγραφο του ο Εισαγγελέας της Άγκυρας από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Αθήνα, ώστε να κινηθεί δικαστική διαδικασία αγωγής αποζημίωσης κατά πιλότου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (στο έγγραφο αναφέρεται το όνομα του) τον οποίο κατηγορούν για την κατάρριψη τουρκικού F16 στις 8 Οκτωβρίου 1996 και μάλιστα με πύραυλο! Από την καταγγελλόμενη κατάρριψη είχε σκοτωθεί ο Τούρκος κυβερνήτης του αεροσκάφους Ναΐλ Ερντογάν και είχε τραυματισθεί ο συγκυβερνήτης Οσμάν Τσιτσικλί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που περιλαμβάνεται στην επιστολή του Εισαγγελέα της Άγκυρας που δημοσιοποιεί σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας αξιωματικός της πολεμικής Αεροπορίας κατηγορείται ότι αναχαιτίζοντας το τουρκικό αεροσκάφος με το αεροσκάφος τύπου Μιράζ 2000 το οποίο κυβερνούσε, το κατέρριψε μέσα στα διεθνή χορικά ύδατα και μάλιστα κάνοντας χρήση πυραύλου! Ο Έλληνας αξιωματικός κατηγορείται επίσης και για παράβαση νόμων του τουρκικού κράτους, όπως αυτοί της προστασίας της ανεξαρτησίας, της ενότητας, της ακεραιότητας και της ασφάλειας του τουρκικού κράτους!

Τη νομική διαδικασία κινεί η οικογένεια του νεκρού Τούρκου κυβερνήτη, η σορός του οποίου μαζί με τα συντρίμμια του αεροπλάνου δεν ανασύρθηκε ποτέ, με τη βοήθεια ενώσεων αποστράτων αξιωματικών και εθνικιστικών οργανώσεων της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, αυτή τη φορά στην υπόθεση ενεπλάκη και ο Οσμάν Τσιτσικλί, διασωθείς συγκυβερνήτης του αεροπλάνου, ο οποίος το είχε εγκαταλείψει κάνοντας χρήση του μηχανισμού αυτόματης εκτίναξης του καθίσματος του όταν διαπίστωσε ότι πέφτει. Ο κ. Τσιτσικλί, λοιπόν, δήλωσε «παρών» στη διαδικασία και ότι διεκδικεί και αυτός αποζημίωση συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στην αγωγή, η πτήση του τουρκικού F16 στο Αιγαίο χαρακτηρίζεται «εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας» που ξεκίνησε από την αεροπορική βάση του Μπαλίκεσίρ.

Πολλά χρόνια τώρα, και ιδιαίτερα σε περιόδους όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων η Άγκυρα ανασύρει το θέμα της πτώσης του τουρκικού F16. Προ ετών μάλιστα, είχε κινηθεί ώστε να βρεθούν τα συντρίμμια του αεροπλάνου, το οποίο δεν έχει ανελκυσθεί, καθώς και τα λείψανα της σορού του πιλότου, που επίσης δεν βρέθηκαν ποτέ. Κάποτε είχαν μάλιστα ενεργοποιήσει και μια καναδική εταιρεία να ανελκύσει το αεροσκάφος. Φυσικά η ανέλκυση δεν έγινε ποτέ, ενώ κυρίαρχη είναι η άποψη ότι η συντριβή ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος. Ας σημειωθεί, δε, ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης διεσώθη από ελληνικά σκάφη μέσα στον χώρο ευθύνης της Ελλάδας, γεγονός που επιβεβαιώνει το ότι το ατύχημα συνέβη κατά την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο διασωθείς Τούρκος που συμμετέχει σήμερα στη διαδικασία της δικαστικής αγωγής είχε ευχαριστήσει τις ελληνικές αρχές που τον διέσωσαν και τον περιέθαλψαν στο νοσοκομείο της Χίου, ενώ είχε μεταφερθεί με ένα ελληνικό C-130 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σμύρνης.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά τότε, σε αντιπερισπασμό της ελληνοκυπριακής άσκησης «Νικηφόρος», τέσσερα τουρκικά βομβαρδιστικά τύπου F4 Phantom πραγματοποιούσαν άσκηση συνοδευόμενα από δυο τουρκικά F16, που κινήθηκαν στο χώρο ευθύνης της Ελλάδας νοτιοδυτικά της Χίου στον εναέριο χώρο μεταξύ Χίου και Σάμου.

Όταν τα τουρκικά αεροσκάφη εντοπίσθηκαν από τα ελληνικά ραντάρ απογειώθηκαν δυο ελληνικά αεροσκάφη τύπου Μιράζ 2000 για να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν. Περίπου στις 3 το μεσημέρι της 8ης Οκτωβρίου 1996 τα τουρκικά αεροσκάφη συναντήθηκαν με τα ελληνικά και άρχισε η διαδικασία της αναγνώρισης και της αναχαίτισης. Κάποια στιγμή και μετά από σκληρούς ελιγμούς αποφυγής ένα από τα δυο τουρκικά αεροσκάφη ανέφερε ότι βρίσκεται εκτός ελέγχου και θα εγκαταλειφθεί από τους χειριστές του.

Στις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης που ακολούθησαν για τον εντοπισμό των συντριμμιών του αεροσκάφους και του χαμένου συγκυβερνήτη δεν είχαν πάρει μέρος τουρκικά σκάφη και ελικόπτερα, αφού ήταν υποχρεωμένοι σε μια τέτοια περίπτωση να τεθούν υπό τις διαταγές του κυβερνήτη της φρεγάτας «Έλλη» που διενεργούσε την όλη διαδικασία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωγή κατά έλληνα πιλότου για κατάρριψη κατέθεσαν συγγενείς τούρκου πιλότου"

Γιάνης Βαρουφάκης: Δική μου ιδέα ο «κόφτης» δαπανών

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, με δήλωσή του, διεκδικεί την πατρότητα της ιδέας του «κόφτη» δαπανών, υπογραμμίζοντας πως ήταν εκείνος που τον είχε προτείνει την άνοιξη του 2015 ως αντίβαρο στις πολιτικές λιτότητας.

«Η τρόικα δεν ήθελε να διαπραγματευθεί μαζί μας. Το οικονομικό της μοντέλο είναι το λεγόμενο μοντέλο μηδενικής ελαστικότητας. Επομένως πρότεινα, αντί να μπαίνουμε σε μια αντιπαράθεση των οικονομετρικών μας μοντέλων, να έχουμε ελευθερία και να εφαρμόσουμε έστω και πειραματικά τη μείωση των έμμεσων φόρων, τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και αν σε 18 μήνες δεν έχουμε αποτελέσματα να συμφωνήσουμε σε έναν κόφτη, τον οποίο ήδη είχαν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε σε συνέντευξή του στο The Press Project και πρόσθεσε:

«Αντίθετα, ο σημερινός “κόφτης” που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή την Κυριακή έχει συνδυαστεί με τη λιτότητα και αναπόφευκτα θα ενεργοποιηθεί αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δίκιο όταν λέει πως οι στόχοι του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορούν να επιτευχθούν».

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάνης Βαρουφάκης: Δική μου ιδέα ο «κόφτης» δαπανών"

Αλεξιάδης για μετεγκατάσταση στο κτίριο «Κεράνη»: Αντιδρούν χωρίς στοιχεία

Για τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στις πρώην αποθήκες της καπνοβιομηχανίας «Κεράνη» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Αnt1. Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι «η εξοικονόμηση χρημάτων για τα δημόσια ταμεία θα είναι τεράστια» την ώρα που η μεταφορά υπηρεσιών στο κτίριο του «Κεράνη» έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.

«Είναι επτά υπηρεσίες που στεγάζονται σε κτήρια περιφερειακά της Αθήνας, υπηρετούν 1027 άτομα και πληρώνουμε 232.000 ευρώ», είπε σχετικά, προσθέτοντας ότι, «το κτήριο του Κεράνη έχει 2300 θέσεις εργασίας και ενοίκιο 221.000 ευρώ».

«Με άλλα λόγια, θα είναι κι άλλες οι υπηρεσίες που θα μεταφερθούν εκεί, συνεπώς το δημόσιο θα γλιτώσει κι άλλα ενοίκια» συνέχισε.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των υπαλλήλων, ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι «αντιδρούν χωρίς να έχουν στοιχεία» και διαβεβαίωσε πως μετά από συνεννόηση με τον ΟΑΣΑ, το κτίριο θα συνδεθεί με λεωφορειακή γραμμή Express τόσο με το μετρό του Αιγάλεω, όσο και με τον Προαστιακό του Πειραιά.

«Υπάρχει σχεδιασμός για τέτοιες δράσεις σε όλη την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ποιες υπηρεσίες θα μεταφερθούν στο κτήριο της λεωφόρου Θηβών, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, διευκρίνισε ότι, «ο σχεδιασμός είναι για υπηρεσίες που δεν είναι δίπλα σε σταθμούς του μετρό».

Ερωτηθείς για το πότε θα νομοθετηθεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet, απάντησε ότι, «η διάταξη είναι έτοιμη και είναι στη φάση της διαπραγμάτευσης κι ελπίζω ότι, σύντομα θα έρθει στη Βουλή».«Πρέπει όμως να καταλάβετε ότι είμαστε σε ειδική φάση νομοθέτηση» πρόσθεσε.

«Είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε αυτήν τη φορολογική πολιτική, όμως έχουμε πιάσει τους στόχους. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες» εξήγησε, καταλήγοντας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης για μετεγκατάσταση στο κτίριο «Κεράνη»: Αντιδρούν χωρίς στοιχεία"

Συνελήφθησαν ο Ανδρέας Μαρτίνης του Ερρίκος Ντυνάν και η σύζυγός του

Συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας στην Κηφισιά, βάσει εντάλματος του ανακριτή Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης, 75 ετών, και η 67χρονη σύζυγός του Γεωργία Μαρτίνη.

Το ζεύγος Μαρτίνη συνελήφθη από αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας, με βάση τα εντάλματα που αφορούν σε κακουργηματική απάτη σε βάρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), τελεσθείσες κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία και μη και κατ’ εξακολούθηση, υπόθεση που απασχολεί τη Δικαιοσύνη εδώ και καιρό.

Ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη θα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών και στη συνέχεια στον ανακριτή Διαφθοράς, από τον οποίο ζήτησαν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, σε όσα τους καταλογίζονται.

Έλαβαν προθεσμία για την Παρασκευή 20 Μαΐου.

Η υπόθεση αφορά -σύμφωνα με την κατηγορία- δωροδοκία περίπου 3,2 εκατ. μάρκων του πρώην προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν, από γερμανική εταιρία που προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Στη δικογραφία, που χειρίζεται ο ανακριτής Διαφθοράς Νίκος Τσιρώνης, αναφέρεται πως μέρος του ποσού της δωροδοκίας καταβλήθηκε για να αγοραστεί κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει σήμερα, ως ενοικιαστή, τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου και αφορούσε την περιουσιακή κατάσταση του ζεύγους Μαρτίνη, ενώ διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δύο εισαγγελείς, κάποια από τα οποία διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς, μέσω δικαστικών συνδρομών:

Το 1998 μετά από εισήγηση της επιτροπής προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού -κλίβανους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ- υπογράφηκε σύμβαση με τη γερμανική εταιρία «Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ». Το συνολικό κόστος της συμφωνίας ήταν 12 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ).

Οι εισαγγελείς καταλογίζουν στον κ. Μαρτίνη πως, ως πρόεδρος, φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να προτιμηθεί η συγκεκριμένη εταιρία, η οποία υπερκοστολόγησε τις υπηρεσίες της, ώστε να διαθέσει το επιπλέον ποσό ως «δώρο» για την επιλογή της στον πρόεδρο του Νοσοκομείου.
Από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται πως το επίμαχο ποσό των 3,2 εκατ. μάρκων «ξεκινά» από λογαριασμούς της γερμανικής εταιρίας και καταλήγει σε λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε ελβετική τράπεζα, μέσω διαρκούς εναλλαγής λογαριασμών-στάσεων. Έτσι το 2001 μέρος των χρημάτων, που αφορά 1,1 εκατομμύρια μάρκα καταλήγουν στην εξωχώρια εταιρία Στέιτ Εντερπράιζις με έδρα τη Λιβερία, η οποία κατά τις δικαστικές Αρχές έχει ιδιοκτήτες το ζεύγος Μαρτίνη. Μέσω αυτής της εταιρίας, αγοράστηκε το κτίριο δίπλα στο Νοσοκομείο. Το 2010, η εξωχώρια εταιρία μεταβίβασε την ψιλή κυριότητα του κτιρίου στη Γεωργία Μαρτίνη και την επικαρπία στον Ανδρέα Μαρτίνη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν ο Ανδρέας Μαρτίνης του Ερρίκος Ντυνάν και η σύζυγός του"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news