facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Όλες οι ανατροπές στο νέο Ασφαλιστικό

Με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, εξετάζονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από σήμερα και εφεξής, καθώς αργά το βράδυ της Πέμπτης, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το νέο Ασφαλιστικό, ο νόμος 4387/2016 πλέον, με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας- Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού- συνταξιοδοτικού συστήματος- Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις».

Αυτό σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις που θα εκδίδονται στο εξής, θα προκύπτουν με διαφορετικό τρόπο υπολογισμού, με Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και ανταποδοτική σύνταξη, με νέα ποσοστά αναπλήρωσης και υπολογισμό με βάση τις συντάξιμες αποδοχές από το σύνολο του εργατικού βίου του δικαιούχου και όχι η καλύτερη πενταετία, της τελευταίας δεκαετίας, όπως ίσχυε έως τώρα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων. 

Όλα αυτά οδηγούν και μειώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνουν και το 30%.

Προσοχή όμως, ειδικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 6 παρ. 4 του νόμου, θα υπαχθούν στις διατάξεις του από την 1η Ιουλίου 2016 και εφεξής.

Βαρύς ο λογαριασμός

Αναλυτικά, αλλαγές του νόμου 4687/2016, ή αλλιώς του Νόμου Κατρούγκαλου, κατά τη συνήθεια των πολλών τελευταίων ετών, οι νόμοι να παίρνουν το όνομα του υπουργού που τους συνέταξαν ρίχνουν το λογαριασμό σε έναν στους δύο συνταξιούχους (σε σύνολο 2,6 εκατομμυρίων) και συνολικά σε 7 στους δέκα ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται κυρίως οι αυτοαπασχολούμενοι με υψηλά εισοδήματα, οι διπλά απασχολούμενοι ανεξάρτητα από το εισόδημα τους, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι –κυρίως στα ειδικά μισθολόγια, καθώς καλούνται να καταβάλουν έως και εξαπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με αυτές που καταβάλουν σήμερα.
 
Πλέον όλοι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές επί του συνολικού εισοδήματος τους, 20% για την κύρια ασφάλιση, 7% για την επικουρική ασφάλιση, 6,95% για ασθένεια κι επιπλέον 4% εφόσον έχουν παρακράτηση για εφάπαξ. Συνολική επιβάρυνση 37,95% επί του συνολικού εισοδήματος.

Αλλά και περίπου 400.000 συνταξιούχοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα χάσουν από 30 έως και 200 ευρώ το μήνα, εξαιτίας των περικοπών που προβλέπονται για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, καθώς διασώζονται μόνον οι κύριες συντάξεις, έως 1.820 ευρώ καθαρά (ανώτατο πλαφόν στα 2.000 ευρώ). 

Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν σταδιακά, έως το τέλος του 2019 οι περίπου 380.000 χαμηλοσυνταξιούχοι- δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, το οποίο θα καταργηθεί σταδιακά, προκαλώντας μείωση έως και 35% στο εισόδημα τους.

Παράλληλα, με το νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, υπολογίζεται ότι θα υπάρξει περιορισμός από 10% έως και 30%. 

Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια, περίπου 250.000 συνταξιούχοι, κυρίως ΑμεΑ, δικαιούχοι σύνταξης χηρείας, εργαζόμενοι με χαμηλές αποδοχές ή μεγάλα διαστήματα ανεργίας θα έχουν απώλειες έως και 40%.

Οι βασικές διατάξεις του νόμου που αναδιαμορφώνει το ασφαλιστικό τοπίο της Ελλάδας, προβλέπουν:

1. Ενοποιήσεις Ταμείων με ένα Ταμείο για κύρια ασφάλιση κι ένα για την επικουρική και το εφάπαξ.

2. Υψηλότερες εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και διπλές εισφορές για παράλληλα ασφαλισμένους (ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση).

3. Χαμηλότερες κύριες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους. Τα ποσοστά αναπλήρωσης μαζί με την εθνική σύνταξη των 345 ευρώ (για 15 έτη ασφάλισης) και των 384 ευρώ (από τα 20 έτη και πάνω) δίνουν, σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως σήμερα και με νέα βάση υπολογισμού τα 15 και σταδιακά όλα τα έτη του εργασιακού βίου, χαμηλότερα ποσά ιδιαίτερα για τους υψηλόμισθους με πάνω από 25 έτη ασφάλισης. 

Από το νέο καθεστώς ευνοούνται κυρίως όσοι θα φύγουν με χαμηλές συντάξιμες αποδοχές (700 – 1.000 ευρώ) και πολλά έτη ασφάλισης, καθώς και όσοι θα αποχωρήσουν με 20 – 25 έτη και χαμηλές αποδοχές μετά το 67ο έτος ηλικίας. Στο 10-25% υπολογίζονται οι απώλειες για τις νέες συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, το σύνολο των οποίων περνά στο νέο υπερ-Ταμείο. 

Οι ένστολοι θα ενταχθούν στον ΕΦΚΑ μετά από τροπολογία της τελευταίας στιγμής, από την 1η Ιουλίου 2016.

4. Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Οι περικοπές αφορούν όχι μόνο τις νέες αλλά και τις ήδη καταβαλλόμενες, οι οποίες εντός των επόμενων λίγων ημερών θα πρέπει να επανυπολογιστούν, προκειμένου να "κοπεί" η προσωπική διαφορά που στο σύνολο των εισοδημάτων από συντάξεις, υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ μεικτά.

5. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι ομάδες ασφαλισμένων που στο παρελθόν άνοιξαν την πόρτα συνταξιοδότησης με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Ειδικοί εκτιμούν πως οι απώλειες σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν μέχρι και το 50%.

Μάλιστα, οι μειώσεις θα συνδυασθούν με αυξήσεις εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα (0,5% για εργοδότες και 0,5% για εργαζόμενους) από 1/6/2016 μέχρι 31/5/2019 και κατά μισή μονάδα (0,25% και 0,25%) απο 1/6/2019 μέχρι 31/5/2022. 

Οι απώλειες για τους νέους συνταξιούχους στην επικουρική σύνταξη, εκτιμώνται σε 5% - 12%.

6. Ειδικά για τους αγρότες προβλέπεται μακρά μεταβατική περίοδος μέχρι και το 2030 κατά τη διάρκεια της οποίας οι νέες αγροτικές συντάξεις θα υπολογίζονται με μεικτό σύστημα, ένα τμήμα με τον παλιό τρόπο και ένα δεύτερο τμήμα που προοδευτικά θα αυξάνεται από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

7. Αναδρομικές μειώσεις, από 1/1/2016, θα γίνουν στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων για 280.000 συνταξιούχους και στα εκκρεμή εφάπαξ (προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης).


8. Κανένας συνταξιούχος δεν θα λαμβάνει έως τις 31/12/2018 πάνω από 3.072 ευρώ καθαρά, αν έχει πολλαπλές συντάξεις και 2.304 ευρώ μεικτά ατομική σύνταξη συνυπολογιζομένων των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης και αλληλεγγύης συνταξιούχων.

9. Περίπου 120.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν σήμερα ΕΚΑΣ 30 ευρώ θα είναι οι πρώτοι που θα χάσουν το επίδομα (σταδιακά καταργείται για όλους έως τα τέλη του 2019).

Στο εξής, όσοι καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης εντάσσονται στο νέο σύστημα, με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που οδηγεί κατά κανόνα σε χαμηλότερες συντάξεις, κυρίως όσους φεύγουν με περισσότερα από 25 έτη και μέσο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ. 

Ο νόμος προβλέπει ένα "μίνι" πλέγμα προστασίας για όσους αποχωρήσουν την περίοδο 2016-2018. 

Συγκεκριμένα για όσους συνταξιοδοτηθούν φέτος ορίζει ότι εάν η σύνταξή τους υπολείπεται κατά 20% και πλέον από αυτή που λαμβάνουν με βάση τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, θα δικαιούνται το μισό της διαφοράς αυτής. 

Όσοι φύγουν εντός του 2017 θα πάρουν το 1/3 της διαφοράς και όσοι φύγουν το 2018, το ¼.

Από το 2017 η πλειοψηφία των ανατροπών στις εισφορές

Μεγάλες επιβαρύνσεις, δραματικά δυσανάλογες με τις μελλοντικές συντάξεις, φέρνει για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους αλλά και εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το γνωστό σε όλους «μπλοκάκι», το νέο ασφαλιστικό. 

Ο νόμος εισάγει ενιαίους κανόνες για μισθωτούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και ελευθεροεπαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.

Για τους μισθωτούς η εισφορά για κύρια σύνταξη ορίζεται σε 20% και επιμερίζεται σε 6,67% για τον εργαζόμενο και 13,33% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών, με εξαίρεση τις έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεων τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.

Από 1/1/2017 το ίδιο θα ισχύσει για δημόσιους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα οι εισφορές τους να αυξηθούν. Το 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους θα πληρώνουν για κύρια σύνταξη και οι ελευθεροεπαγγελματίες και αγρότες με μεταβατικές όμως περιόδους και κάποιες εκπτώσεις.
 
Σωρευτικά οι αυταπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν – χωρίς τις εκπτώσεις – το 37,95% του εισοδήματός τους για σύνταξη, επικούρηση, υγεία και εφάπαξ. Μικρή μεταβατική περίοδος με σημαντικές εκπτώσεις, προβλέπεται για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς.

Το σύνολο των εισφορών τους θα απομειώνεται από 5% (εισοδήματα 57.000 – 58.000) μέχρι και 50% (εισοδήματα 7.033 – 13.000) με ελάχιστη καταβολή τα 586 ευρώ το μήνα. Οι εκπτώσεις θα ισχύσουν και για τους νέους – κάτω της 5ετίας – αρκεί να έχουν εισόδημα άνω των 4.922 ευρώ. 

Πρόκειται για τους ίδιους νέους επιστήμονες οι οποίοι θα μπορούν να πληρώνουν εισφορά 14% για τα πρώτα δυο χρόνια υπαγωγής στην ασφάλιση και 17% για τα επόμενα τρία, υπό την προϋπόθεση ότι στο μέλλον, και σίγουρα πριν από τη συνταξιοδότηση, η "οφειλή" αυτή θα εξοφληθεί. 

Η εξοφληση θα γίνεται κατά 1/5 κατ έτος όταν το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του επαγγελματία υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ.

Μεγάλες ανατροπές έρχονται και για τα «μπλοκάκια», καθώς για παράλληλη απασχόληση (μισθωτή και αυτοαπασχολούμενη) ο εργαζόμενος θα πληρώνει διπλές εισφορές. 

Ειδική πρόνοια προβλέπεται για όσους αμείβονται μόνο με δελτίο παροχής και απασχολούνται σε έως και δύο εργοδότες, καθώς ο νόμος ορίζει ότι θα ασφαλίζονται ως μισθωτοί, ήτοι, το 13,67% θα το καταβάλλει ο εργοδότης. 

Αυτό που δεν ορίζεται, είναι ότι η εισφορά αυτή θα είναι επιπλέον του εισοδήματος που λαμβάνει ο εργαζόμενος, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι τελικά, το κόστος θα κληθεί να το καλύψει εξολοκλήρου ο ασφαλισμένος.

Ειδικά οι αγρότες, φέτος θα πληρώσουν 10% επί των υφισταμένων ασφαλιστικών κλάσεων του ΟΓΑ. Από του χρόνου οι εισφορές τους θα συνδεθούν με το εισόδημα. 

Αναλυτικά, οι αγρότες θα καταβάλουν εισφορές επί του εισοδήματος τους το 2017 στο 14%, το 2018 στο 16%, το 2019 στο 18%, το 2020 στο 19%, το 2021 στο 19.5% και από το 2022 στο 20%. 

Η σωρευτική αύξηση μέχρι και το 2022 αγγίζει το 39% για έναν αγρότη που είναι σήμερα στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.923 ευρώ. Ειδικά για νέους επιστήμονες και αγρότες το κατώτατο πλαφόν ορίζεται στο 70% του κατώτατου μισθού (410 ευρώ).

Για υγειονομική περίθαλψη θεσπίζεται εισφορά 7,10% για μισθωτούς και 6,95% για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυξήσεις εισφορών έρχονται και για τους ήδη συνταξιούχους, καθώς ο νόμος ορίζει ότι η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ θα επιβάλλεται στο άθροισμα των συντάξεων. Χαμένοι και οι συνταξιούχοι που εργάζονται καθώς θα πληρώνουν εισφορά και ως συνταξιούχοι και ως εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, οι ασφαλισμένοι που καλούνται να χρηματοδοτήσουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και επιβαρύνονται υπέρμετρα από τις αλλαγές στις εισφορές, είναι οι επιστήμονες και οι αυτοαπασχολούμενοι με εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ, έμποροι, ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ με εισόδημα άνω των 19.000 ευρώ, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών που θα καταβάλουν εισφορές για κάθε απασχόληση τους αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι που από το 2017 και μετά, θα υποστούν μειώσεις έως και 7% στις «καθαρές» αποδοχές τους.

euro2day



Διαβάστε Περισσότερα » "Όλες οι ανατροπές στο νέο Ασφαλιστικό"

Οι 10 φόροι - σοκ που φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο

Τρόφιμα, καύσιμα, ποτά, τσιγάρα (ακόμη και οι ατμιστές) μεταφορές, τηλεφωνικά τέλη, αυξάνουν τις τιμές τους από τον επόμενο μήνα, ενώ και η αγορά ΙΧ θα περιοριστεί στα μικρού κυβισμού «καθαρά», αφού η αγορά του αυτοκινήτου των ονείρων μας θα γίνει ακόμη πιο ακριβή υπόθεση.

¨Όλα αυτά φέρνει - μεταξύ άλλων - το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και τις αυξήσεις σε έμμεσους φόρους (με πρώτο το βασικό συντελεστή ΦΠΑ που αυξάνεται από το 23% στο 24%) και οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Μέχρι στιγμής έχουν κλειδώσει 10 αυξήσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και η φορολόγηση των ΙΧ, που αποτελούν από μόνα τους ένα ειδικό κεφάλαιο, από το οποίο κενό μένει ακόμη το τμήμα που αφορά τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας.

Μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ έχουν οριστικοποιηθεί και κοστολογήσει αυξήσεις όπως:

1. Η αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στα 24% από την Ιη Ιουλίου με στόχο πρόσθετα έσοδα 450 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές σε: ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμούς σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και όλα τα αναλώσιμα προϊόντα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής δηλαδή λιπάσματα, σπόροι, ζωοτροφές γεωργικά μηχανήματα.

2. Η επιβολή τέλους 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας από την 1η Ιουνίου (που αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Αγορά) με στόχο πρόσθετα έσοδα 70 εκατ. ευρώ.

Το νέο αυτό «χαράτσι» θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών.

Η καθαρή επιβάρυνση για ένα λογαριασμό 100 ευρώ (προς ΦΠΑ) θα φτάνει τα έξι ευρώ, αφού θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του βασικού έμμεσου φόρου από το 23% στο 24%.

Η επιβολή του φόρου στην σταθερή τηλεφωνία επιλέχθηκε για να μην αυξηθούν το τέλος κινητής τηλεφωνίας, αφού κρίθηκε ότι είναι ήδη υψηλό και της χαμηλής απόδοσης (υπολόγιζαν έσοδα περίπου 20 εκατ. ευρώ) που θα είναι η επιβολή τέλους στις υπηρεσίες διαδικτύου.

3. Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο και στο υγραέριο από την 1η Ιουνίου με στόχο πρόσθετα έσοδα 520 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 9-10 λεπτά το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο υγραέριο κατά 3 λεπτά το λίτρο.

Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ 24% επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στην λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 10,5 έως 12,5 λεπτών ανά λίτρο.

Ως εκ τούτου από τον Ιούνιο, η απλή αμόλυβδη βενζίνη θα πωλείται σε ολόκληρη σχεδόν της χώρα σε τιμές υψηλότερες των 1,4-1,45 ευρώ ανά λίτρο.

Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 3 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να ανέλθει στα 1,08 – 1,10 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή θα αυξηθεί περίπου κατά 4 λεπτά το λίτρο.

Από την αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται να προκύψουν από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, 90 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και 25 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης.

4. Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 2 ευρώ ανά κιλό καφέ από την 1η-1-2017.

Η επιβολή του φόρου αυτού, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

Από την επιβολή ΕΦΚ στην τιμή του εισαγόμενου καφέ το Δημόσιο προσδοκά την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 60 εκατ. ευρώ.

5. Την αύξηση κατά 9% στον πάγιο και 30% στον αναλογικό φόρο κατανάλωσης που επιβαρύνουν τις τιμές των τσιγάρων με στόχο πρόσθετα έσοδα 120 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

Στο πακέτο του εναλλακτικού καπνιστή προβλέπεται και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (ατμιστές), αλλά το μέτρο βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία και θα εφαρμοστεί από την 1/1/ 2017.

6. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπύρα και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρίες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου.

Από την αύξηση των φόρων αυτών εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον 110 εκατ. ευρώ.

7. Η επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση:
Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 25 εκατ. ευρώ.

8. Η επιβολή φόρου στις επενδυτικές εταιρίες που εμφανίζονται ως «οχήματα» συλλογικών επενδύσεων:

Ο φόρος θα επιβαρύνει από την 1η Ιουλίου εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio, management companies και εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους 33 εκατ. ευρώ.

9. Η επιβολή τέλους ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από το 2018.

Στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με δύο κλειδιά. Εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 74 εκατ. ευρώ.

10. Οι αλλαγές στο τέλος ταξινόμησης και τα τεκμήρια διαβίωσης των ΙΧ. Στην φορολόγηση των αυτοκινήτων έχουν αποφασιστεί τρείς αλλαγές, οι οποίες θα ισχύσουν από 1η Ιουνίου και αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδα κατά 120 εκατ. ευρώ.

- Το τέλος ταξινόμησης δεν θα υπολογίζεται πλέον με βάση τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα αλλά την λιανική τιμή που θα δηλώνει κάθε εισαγωγές χωρίς τον φόρο και τους εκπεμπόμενους ρύπους.

- Στο τέλος ταξινόμησης θα ενσωματωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος θα πάψει να ισχύει ως αυτοτελής φόρος.

Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα επιφέρουν μείωση των τελικών τιμών πώλησης στα ΙΧ αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, χαμηλής αξίας και πολύ χαμηλών εκπομπών ρύπων και αύξηση τιμών στα πολύ ακριβά αυτοκίνητα μεσαίου και υψηλού κυβισμού.

- Το αυτοκίνητο ως τεκμήριο διαβίωσης θα υπολογίζονται με βάση τις λιανικές τιμές των Ι.Χ. και συντελεστές που θα οδηγούν απομείωση της αξίας τους.

Τέλος σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η φορολόγηση στα μικτά κέρδη των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ μετά την κατάργηση του τέλους 5 λεπτών ανά στήλη.

Η διάταξη για αύξηση του φόρου για αύξηση της φορολόγησης από το 30% στο 35% στο μικτό κέρδος που είχε κατατεθεί με το προηγούμενο φορολογικό νομοσχέδιο αποσύρθηκε και αναμορφώνεται επί το αναλογικότερο.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 10 φόροι - σοκ που φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο"

Λίντνερ: Τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα έσωσαν τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες

«Θα έπρεπε ιδίως οι Γερμανοί να γνωρίζουν ότι η λιτότητα χωρίς μέτρο μπορεί να είναι καταστροφική όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά», είπε ο Φάμπιαν Λίντνερ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μακροοικονομίας και Οικονομικής ανάπτυξης του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ.

«Tο καθαυτό θέμα δεν είναι να κάνεις οικονομίες, αλλά η έκτασή τους. Από το 2010 μειώθηκαν (στην Ελλάδα) οι δημόσιες δαπάνες κατά το ένα τρίτο. Ιστορικά αυτό είναι συγκρίσιμο μόνο με την πολιτική λιτότητας της δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη δεκαετία του ΄30. Τότε η Γερμανία βρισκόταν στη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Η Γερμανία ήταν υπερχρεωμένη στο εξωτερικό και οι δανειστές, παρά την οικονομική καταστροφή, επέμεναν στην αυστηρή τήρηση των όρων τους. Η πολιτική της λιτότητας επιδείνωσε την οικονομική κρίση και οδήγησε σε μαζική ανεργία, μια σημαντική αιτία για την εκλογική νίκη των ναζί. Επομένως, θα έπρεπε ιδίως οι Γερμανοί να γνωρίζουν ότι η λιτότητα χωρίς μέτρο μπορεί να είναι καταστροφική όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά», είπε ο Φάμπιαν Λίντνερ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μακροοικονομίας και Οικονομικής ανάπτυξης του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ, το οποίο πρόσκειται στην Ομοσπονδία Γερμανικών συνδικάτων (DGB), σε συνέντευξή του στο κοινό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι 3 Sat των γερμανικών καναλιών ZDF και ARD, του αυστριακού ORF, και του ελβετικού SRG.

«Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι σε κακή κατάσταση, οι κοινωνικές συνθήκες επιδεινώνονται καθημερινά και η πολιτική αντίσταση κατά των συνεχιζόμενων και αντιπαραγωγικών προγραμμάτων λιτότητας δεν υποχωρεί», επισήμανε επίσης ο Φ. Λίντνερ, ο οποίος αρθρογραφεί επίσης στην έγκριτη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και είναι μέλος της «σκιώδους κυβέρνησης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της ίδιας εφημερίδας.

Εν τούτοις, δεν αναμένει «νέο κούρεμα του χρέους όπως το 2012, διότι το μπλοκάρει προπάντων η γερμανική κυβέρνηση, ορισμένα πιο ήπια μέτρα όμως ναι: θα μπορούσε λ.χ. να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής των νέων δανείων ή να μειωθούν τα επιτόκια. Θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί η εξόφληση του χρέους με την εξέλιξη των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά θα έδιναν ανάσα στην Ελλάδα. Επίσης και από τη σκοπιά των δανειστών θα ήταν καλές επιλογές, διότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να πληρώσει, επαπειλείται η άτακτη χρεοκοπία», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση του «3 Sat», αν ευσταθεί το πόρισμα της έρευνα της «European School of Management and Technology» (ESMT) του Βερολίνου, ότι οι Έλληνες δεν πήραν ούτε το 5% των χρημάτων των δανείων και αν ισχύει η κατηγορία ότι η Ευρώπη έσωσε τις τράπεζές της και όχι του πολίτες της, ο Φ. Λίντνερ, ο οποίος είναι και καθηγητής οικονομίας στο Πολυτεχνείο του Κέμνιτς, απάντησε:

«Ναι, τα περισσότερα χρήματα που πήραν οι Έλληνες από την Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν έφτασαν στην Ελλάδα. Με αυτά εξοφλήθηκαν τα ελληνικά χρέη προς τις τράπεζες. Αυτό ισχύει και για τις άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Ως εκ τούτου με τα δάνεια βοήθειας σώθηκαν κυρίως γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, οι μεγαλύτεροι δανειστές αυτών των χωρών. Οι Έλληνες δεν είχαν κανένα κέρδος από αυτά τα χρήματα, η οικονομία τους συρρικνώθηκε κατά το ένα τρίτο, η ανεργία συνεχίζει να ανέρχεται στο 25%».

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Λίντνερ: Τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα έσωσαν τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες "

Διαδήλωση προσφύγων στη Μυτιλήνη

Διαδηλώνοντας πως είναι πρόσφυγες και όχι εγκληματίες δεκάδες Ιρακινοί και Σύριοι, κυρίως μέλη οικογενειών με παιδιά, συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα και παραμένουν στην κεντρική πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης.

Αίτημα τους να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα και στη συνέχεια για την Ευρώπη.

"Βρισκόμαστε εδώ από τα τέλη Μαρτίου. Ενάμιση μήνα τώρα. Μας ζήτησαν να υποβάλουμε αίτηση ασύλου. Μείναμε στη φυλακή επί ένα μήνα και τώρα μας είπαν πως μπορούμε να βγούμε από τη φυλακή αλλά να μείνουμε στο νησί. Δεν μας επιτρέπεται να φύγουμε. Δεν έχουμε χρήματα, δεν μπορούμε να ζήσουμε όλη μας τη ζωή εδώ. Μετέτρεψαν τη Μυτιλήνη όλη σε μια μεγάλη φυλακή για εμάς" λέει ο Αμπντουλάχ, Σύρος πρόσφυγας.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαδήλωση προσφύγων στη Μυτιλήνη"

ΣτΕ: Συνταγματική η ιδιωτικοποίηση μικρών τουριστικών λιμένων

Νόμιμη και συνταγματική έκρινε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με 28 αποφάσεις της την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ και την μεταβίβαση σε τρίτους των μικρών λιμένων για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει Δήμοι, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και κάτοικοι περιοχών κατά της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής που προέβλεπε την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ900 μικρών τουριστικών λιμανιών της χώρας, τα 46 από τα όποια δεν ήταν αναγκαία για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των Δήμων, κ.λπ., υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με την μνημονιακή νομοθεσία, οι εν λόγω παραχωρήσεις των μικρών λιμένων «αποσκοπούν στην ικανοποίηση συγκεκριμένου δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, βάσει σχετικού συνολικού προγράμματος».

Σύμφωνα με τους συμβούλους επικρατείας, είναι «επιτρεπτή και δεν προσκρούει στις διατάξεις των άρθρων 106, 25 και 5 του Συντάγματος, αλλά ούτε στο άρθρο 24 που προστατεύει τον αιγιαλό και την παραλία.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματική η ιδιωτικοποίηση μικρών τουριστικών λιμένων"

Μοσκοβισί: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με δύο κόκκινες γραμμές

Για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά με δύο κόκκινες γραμμές, κάνει λόγο σε συνέντευξη του στο γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο France Info, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο ευρωπαίος επίτροπος τονίζει ότι θα πρέπει να ελαφρυνθεί το βάρος του ελληνικού χρέους, ωστόσο αναφερόμενος στις δύο κόκκινες γραμμές, λέει ότι δεν θα υπάρξει αυτό που λέμε "κούρεμα" ή μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά μια ανάληψη δράσης στη διαχείριση, ενώ δεν πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι μία συμφωνία για την Ελλάδα στο Εurogroup της 24ης Μαΐου θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους.

Ακόμα, δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν θα επαναληφθεί αυτό το καλοκαίρι, το δράμα του περασμένου καλοκαιριού ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

«Δεν θα έχουμε άλλη κρίση, επειδή προσπαθούμε να βρούμε λύσεις», δήλωσε, επισημαίνοντας την πρόοδο των πρόσφατων διαπραγματεύσεων.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με δύο κόκκινες γραμμές"

Εκβίαζε καταστηματάρχες υποδυόμενος τον υπάλληλο του ΕΦΕΤ ή του ΙΚΑ

Σε τουλάχιστον εκατό περιπτώσεις εκβιασμών και εξαπάτησης καταστηματαρχών εμπλέκεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Στο πλαίσιο ταυτόχρονων αστυνομικών επιχειρήσεων, το μεσημέρι του Σαββάτου σε Κερατσίνι, Άνω Πατήσια, Καλαμάτα και Χανιά, συνελήφθησαν τρεις άνδρες ηλικίας 56, 52 και 44 ετών και τρεις γυναίκες 64, 41 και 35 ετών.

Όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο 56χρονος συλληφθείς, που είχε ηγετικό ρόλο, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα και προσποιούνταν τον υπάλληλο διαφόρων δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών (ΕΦΕΤ, ΙΚΑ, Τμήμα Υγιεινής, Κτηνιατρική Υπηρεσία κ.ά.), χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδώνυμα.

Στις τηλεφωνικές αυτές επικοινωνίες απειλούσε τους ιδιοκτήτες με «ελέγχους» στα καταστήματά τους για βεβαίωση παραβάσεων ή για «καταγγελίες» που επισύρουν υψηλά πρόστιμα, απαιτώντας εκβιαστικά την καταβολή διαφόρων, κατά περίπτωση, χρηματικών ποσών.

Η κατάθεση των χρημάτων γινόταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυε ο αρχηγός της οργάνωσης και ανήκαν στον ίδιο ή τους συνεργάτες του.

Με τη σε βάρος τους δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, κακουργηματικού χαρακτήρα, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, απάτη και αντιποίηση κατ’ εξακολούθηση, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Η Αστυνομία διερευνά την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις εξαπάτησης από την ίδια σπείρα, αλλά και την ενδεχόμενη εμπλοκή άλλων προσώπων στην υπόθεση.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκβίαζε καταστηματάρχες υποδυόμενος τον υπάλληλο του ΕΦΕΤ ή του ΙΚΑ"

Παραιτήθηκε από τους ΑΝΕΛ ο γαμπρός της Χρυσοβελώνη -Βαριά υπονοούμενα κατά Καμμένου

Με βαριές καταγγελίες κατά του προέδρου του κόμματος και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνας ο Χρήστος Χρηστάκης, γαμπρός της υφυπουργού Μεταφορών Μαρίνας Χρυσοβελώνη.
Κατηγορεί τον Πάνο Καμμένο για "ναπολεοντική" συμπεριφορά και αφήνει αιχμές τόσο για το ρόλο του κόμματος στην κυβέρνηση όσο και για την κυβέρνηση γενικότερα.
Ο Χρήστος Χρηστάκης, που ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Μαγνησία όχι μόνο λέει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παίζουν το ρόλο του "χρήσιμου ηλίθιου" στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά χαρακτηρίζει επικίνδυνη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και σημειώνει πως το κίνημα έχει μεταλλαχθεί ριζικά.
«Ασχολήθηκα με την πολιτική για να εκθέσω πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις και ΟΧΙ για να με εκθέτουν , όπως κάνουν η «ναπολεοντική» συμπεριφορά του Προέδρου του Κινήματος Πάνου Καμμένου αλλά και του κομματικού στρατού, των αυλοκολάκων παλαμοκροτητών που έχουν παραμείνει ….πλην ελάχιστων ρομαντικών και ανιδιοτελών εργατών», αναφέρει στην ανακοίνωση που ανέβασε στο Facebook.
Χαρακτηρίζει δε το νόμο για το ασφαλιστικό, που ψηφίστηκε μόλις πριν από μια εβδομάδα στη Βουλή «ταφόπλακα» για τις επόμενες γενιές και το φορολογικό «λαιμητόμο» για την ανάπτυξη. Ζητά δε συγγνώμη «από όλους όσους έπεισα να ψηφίσουν τους ΑΝΕΛ και αυτή την στιγμή νιώθουν προδομένοι».
Το κείμενο της επιστολής παραίτησης
Μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού «ταφόπλακα» για τις επόμενες γενιές και το φορολογικό «λαιμητόμο» για την ανάπτυξη και τον κοινωνικό ιστό, που θα οδηγήσει εντέλει στην ολοκληρωτική καταστροφή της μικρομεσαίας τάξης , το κίνημα των ΑΝΕΛ δεν έχει λόγο ύπαρξης στο πολιτικό σκηνικό . Ξεπερνώντας όλες τις κόκκινες γραμμές και αρχές του το Κίνημα έχει μεταλλαχθεί ριζικά, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που από ρυθμιστής και αναγκαίο καλό παίζει πλέον τον ρόλο του «χρήσιμου ηλιθίου» σε μια επικίνδυνη κυβέρνηση που συνεχίζει το έργο των προηγούμενων, δηλαδή την εξαθλίωση του ελληνικού λαού .
Ασχολήθηκα με την πολιτική για να εκθέσω πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις και ΟΧΙ για να με εκθέτουν , όπως κάνουν η «ναπολεοντική» συμπεριφορά του Προέδρου του Κινήματος ,κ.Πάνου Καμμένου αλλά και του κομματικού στρατού, των αυλοκολάκων παλαμοκροτητών που έχουν παραμείνει ….πλην ελάχιστων ρομαντικών και ανιδιοτελών εργατών .
Συνεπώς, υποβάλω την παραίτηση μου από μέλος του Εθν. Συμβουλίου των ΑΝΕΛ και από μέλος του Κινήματος .
Ζητώ συγγνώμη από όλους όσους έπεισα να ψηφίσουν τους ΑΝΕΛ και αυτή την στιγμή νιώθουν προδομένοι. Παραμένοντας Ενεργός Πολίτης υπόσχομαι να μην επαναλάβω το ίδιο λάθος !!

Μετά τιμής
Χρήστος Χρηστάκης
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε από τους ΑΝΕΛ ο γαμπρός της Χρυσοβελώνη -Βαριά υπονοούμενα κατά Καμμένου "

Αναστασιάδης-Ακιντζί: Στόχος μας η λύση του Κυπριακού εντός του 2016

Τη διαβεβαίωση ότι θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, τους επόμενους μήνες, με στόχο να φθάσουν σε μια συμφωνία για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός του 2016 παρέχουν σε κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Τη κοινή δήλωση δημοσιοποίησε η Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα, 15 Μαΐου, ενός χρόνου συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών.

«Παρόλο που υπάρχουν ακόμα δυσκολίες και διαφορές, είμαστε αποφασισμένοι να επιδείξουμε την απαραίτητη θέληση και το απαραίτητο κουράγιο για να υπερπηδήσουμε τα εναπομείναντα εκκρεμούντα θέματα» τονίζουν.

Όπως αναφέρουν, στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, «ενώ λάβαμε υπόψη τις ανησυχίες της δικής μας κοινότητας, έχουμε επίσης κάνει ό,τι μπορούμε για να δείξουμε σεβασμό στα δικαιώματα της άλλης. Ο κοινός μας στόχος είναι μια λύση από την οποία να κερδίσουν και οι δυο πλευρές, η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τα δικαιώματα όλων, σε μια μελλοντικά ενωμένη Κύπρο».

Τέλος, οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί εκφράζουν την κοινή πεποίθηση ότι «μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση δεν θα φέρει μόνο ειρήνη και ευημερία στην Κύπρο», αλλά παράλληλα «θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και θα συμβάλει στη σταθερότητα και στη συνεργασία στην περιοχή».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης-Ακιντζί: Στόχος μας η λύση του Κυπριακού εντός του 2016"

Χειροπέδες σε 49χρονο που μετέφερε 57 μετανάστες από τον Εβρο στην Αθήνα

Συνελήφθη στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, 49χρονος που μετέφερε 57 μετανάστες από τον Έβρο στη Αθήνα, μέσω Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, κάθε μετανάστης είχε καταβάλει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ σε άλλο διακινητή στο Πακιστάν.

Σε βάρος του 49χρονου, αλλά και δύο ακόμη συνεργών του, σχηματίστηκε δικογραφία από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, για τα αδικήματα της μεταφοράς – προώθησης μεταναστών, της πλαστογραφίας, της απλής συνέργειας σε διακίνηση μεταναστών και της διευκόλυνσης εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα.




Διαβάστε Περισσότερα » "Χειροπέδες σε 49χρονο που μετέφερε 57 μετανάστες από τον Εβρο στην Αθήνα"

Αθώοι κρίθηκαν από το Εφετείο 138 πανεπιστημιακοί στην Κρήτη

Αθώοι κρίθηκαν τελικά από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα 138 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης στα οποία είχε καταλογιστεί κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί και το όνομα του νυν υπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη. Ωστόσο η υπόθεση αφορά ένα από τα χρόνια προβλήματα των ΑΕΙ, καθώς επί σειρά ετών τα πανεπιστήμια λόγω της υποχρηματοδότησής τους χρησιμοποιούσαν τα χρήματα των ειδικών λογαριασμών έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις λειτουργικές τους ανάγκες (φως, νερό, καθαριότητα κ.λπ.) και σε πολλές περιπτώσεις παραπέμπονταν στη συνέχεια για κακοδιαχείριση.

Πάντως με νέα διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή πρόφατα στον νόμο για την έρευνα, οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν μέρος των ΕΛΚΕ για τις λειτουργικές τους ανάγκες (λογαριασμοί, καθαριότητα κ.λπ.).

Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Κρήτης το δικαστήριο έκρινε πως δεν υπήρξε βλάβη για το δημόσιο, οπότε αθώωσε τους κατηγορούμενους.

Στο εδώλιο είχαν καθίσει 138 καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και φοιτητές που μετείχαν στη Σύγκλητο του ιδρύματος. Αντιμετώπιζαν την κατηγορία πως είτε μέσω της Συγκλήτου είτε μέσω της Επιτροπής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης διαχειρίστηκαν ποσά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα διέθεσαν παράτυπα σε «αλλότριους σκοπούς», προκαλώντας ζημία στην περιουσία του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Το ποσό στο οποίο αναφερόταν η κατηγορία ήταν 120.000 ευρώ.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώοι κρίθηκαν από το Εφετείο 138 πανεπιστημιακοί στην Κρήτη"

Βερναρδάκης: Μειώσεις μισθών δεν πρόκειται να γίνουν

«Όσο θα είναι η κυβέρνηση αυτή, και όσο θα είμαι εγώ, στο μέτρο της αρμοδιότητας μου, μειώσεις μισθών δεν πρόκειται να γίνουν» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Δεν μπορεί οι μισθοί να πάνε παρακάτω. Οι μισθοί πρέπει να πάνε παραπάνω» τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι κάθε ευρώ που χάνεται από το μισθό δημοσίων υπαλλήλων στερείται από την οικονομία και από την κατανάλωση. Ο αναπληρωτής υπουργός εξηγεί ότι, ακόμη κι αν χρειαστεί ενεργοποίηση στο μέλλον του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, τότε θα υπάρξουν εξοικονομήσεις από άλλους πόρους.

Παράλληλα, κατηγόρησε ένα τμήμα του ΣΕΒ ότι σε ρόλο «Δούρειου Ίππου» του ΔΝΤ, παραμονές ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και ενώ είχε μπει στο τραπέζι με τους εταίρους ο περίφημος «κόφτης», προχώρησε σε μια πρωτοφανή αλλοίωση του ελληνικού μισθολογικού κόστους, εμφανίζοντάς το μεγαλύτερο κατά 5,2 δισ. ευρώ από όσο πραγματικά είναι.

«Δεν είναι τυχαίο αυτό, και όσοι έχουμε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις γνωρίζουμε ότι, ως εκ θαύματος, ζητήματα τα οποία πολλές φορές έθεταν οι θεσμοί, ξαφνικά τα βλέπαμε ως ανακοινώσεις, την επόμενη μέρα, του ΣΕΒ» ανέφερε.

Ο κ. Βερναρδάκης έστρεψε τα βέλη του και κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι με «πρωτοφανή επιπολαιότητα» υιοθέτησε τα στοιχεία αυτά. «Υπάρχει μια διασύνδεση μεταξύ ακραίων κύκλων του ΣΕΒ, ακραίων κύκλων των δανειστών και της ΝΔ» είπε.

Ως προς την προοπτική εξάντλησης της τετραετίας, ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη και θέλει πολιτικό χρόνο για να εφαρμόσει τις παράλληλες πολιτικές της προς όφελος της κοινωνίας που έχει πληγεί από την κρίση.

Αναγνώρισε μάλιστα ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνει τον πολιτικό χρόνο που έχει ανάγκη η κυβέρνηση και η κοινωνία, τονίζοντας πως αν η κυβέρνηση περάσει από τις «συμπληγάδες», τότε «πράγματι μπορεί να διατηρήσει και μια τετραετία και ίσως και μια επόμενη τετραετία».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Βερναρδάκης: Μειώσεις μισθών δεν πρόκειται να γίνουν"

Φίλης: Τχιζάντ αυτά που λέει ο Αμβρόσιος

«Περίμενα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να πάρει αποστάσεις από τις κατάρες του Αμβρόσιου», είπε ο Νίκος Φίλης στο Mega, αναφερόμενος στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με το μάθημα των θρησκευτικών στο επίκεντρο.

«Αυτά που είπε ο Αμβρόσιος είναι τζιχάντ», επέμεινε ο υπουργός Παιδείας, αναφερόμενος στις κατάρες του μητροπολίτη Καλαβρύτων, την Μ. Παρασκευή, ο οποίος είχε πει μεταξύ άλλων «να ξεραθεί το χέρι του κ. Φίλη», αν υπογράψει διατάγματα για αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών. Κόντρα για την οποία πήρε θέση την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος, αναφέροντας «Πολύ έχει κουραστεί ο κ. Φίλης και εμείς συνέχεια ασχολούμαστε με τον κ. Φίλη».

«Δεν συγκυβερνούμε με την εκκλησία και αυτό χρειάζεται μία διαμόρφωση ρόλων. Επιδίωξη είναι η συνεργασία με την εκκλησία στη βάση διακριτών ρόλων. Αλλο το κατηχητικό, άλλο το σχολείο», τόνισε ο κ. Φίλης και κατηγόρησε την εκκλησία ότι «εκβιάζει και παίζει με τη θρησκευτικότητα των πολιτών», ενώ σημείωσε ότι «η εικόνα που δίνεται από ακραίους μητροπολίτες σκανδαλίζει τους πιστούς».

Αναφερόμενος στο ολοήμερο σχολείο, τόνισε ότι δεν κόβεται, αλλά θα γίνει τρίωρο. «Από τις 8 έως τις 13.15 θα λειτουργεί το ολοήμερο. Μετά θα γίνονται κανονικά μαθήματα από τους δασκάλους μέχρι τις 4.00. Το ολοήμερο θα είναι 3 ώρες σε όλη την Ελλάδα. Το δημοτικό θα λειτουργεί 6 ώρες», ανέφερε.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Τχιζάντ αυτά που λέει ο Αμβρόσιος"

Κατρούγκαλος: Δεν θα γίνουν ομαδικές απολύσεις

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε: «Το ΔΝΤ ζητάει ομαδικές απολύσεις» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. «Αλλά είναι προφανώς κάτι το οποίο εμείς ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε» διευκρίνισε. «Δείξαμε ότι σεβόμαστε τις κόκκινες γραμμές μας» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καμία κύρια σύνταξη δεν μειώθηκε.

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μείωση μισθών.


Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Δεν θα γίνουν ομαδικές απολύσεις"

Αλ. Τσίπρας: Το 2017 η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές

«Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος και η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως εάν πετύχει η επιδίωξη της κυβέρνησης για το χρέος, το 2017 η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα RealNews ο πρωθυπουργός σημειώνει πως «αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, το 2017 θα επιστρέψουμε στις αγορές και ίσως πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος, (Αύγουστος 2018) θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια».

Μάλιστα διαβεβαιώνει ότι «μετά την αξιολόγηση, δημοσιονομικά μέτρα τέλος» επισημαίνοντας ότι «ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί» σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και για το 2019, αφού «μέχρι τον Μάιο του 2019 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει την οικονομία της κατά επτά περίπου μονάδες».

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας αφήνει να εννοηθεί ότι μετά τις 24 Μαΐου θα προβεί σε αλλαγές στην κυβέρνηση, στον συντονισμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ενώ επικρίνει έντονα την αντιπολίτευση και ειδικότερα τη ΝΔ για τη στάση της όχι μόνο στο θέμα της αξιολόγησης, αλλά γενικότερα στην πολιτική της. Σημειώνει ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τη διεύρυνση, ωστόσο θέτει προϋποθέσεις.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί διαχωρισμού παλαιού και νέου χρήματος.

Κληθείς να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει άρση των capital controls, απαντά: «Αυτό εξαρτάται από το κλίμα και την ψυχολογία στην αγορά και στους καταθέτες. Νομίζω ότι μετά τις 24 Μαΐου το κλίμα θα αλλάξει ριζικά και γρήγορα. Βήματα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών έχουν, όμως, ήδη γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Ο διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος είναι ένα από αυτά, καθώς το νέο χρήμα που θα κατατίθεται δεν θα υπάγεται στους περιορισμούς».


Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Τσίπρας: Το 2017 η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news