facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Φούεστ: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η έλλειψη σχεδίου

Το κεντρικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη σχεδίου ανάπτυξης και στήριξης των μεταρρυθμίσεων, εκτιμά ο Κλέμενς Φούεστ, διάδοχος του Χανς-Βέρνερ Ζιν στην ηγεσία του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου και μέλος της Επιτροπής «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας.

Ο κ. Φούεστ, σε σημερινή συνέντευξή του στην «Rheinische Post», υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του περασμένου καλοκαιριού και θεωρεί λάθος το ενδεχόμενο παραχωρήσεων λόγω της προσφυγικής κρίσης.

«Θα ήταν μοιραίο αν οι χώρες του ευρώ δεν έδιναν πλέον τόση προσοχή στις μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις της Ελλάδας λόγω των προσφύγων. Αυτό πρέπει να το διαχειριστούμε χωριστά», δηλώνει ο γερμανός οικονομολόγος, ενώ, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων βλέπει, όπως λέει, «πολλά αρνητικά».

«Οι υποσχέσεις του περασμένου καλοκαιριού δεν έχουν τηρηθεί. Ταυτόχρονα γίνεται διαπραγμάτευση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, ακόμη και για μια άφεση χρέους. Το θέμα δεν είναι το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά οι μεταβιβάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι πιστωτές θα υποχωρούν ξανά και ξανά, ανεξαρτήτως του αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της ή όχι», τονίζει ο κ. Φούεστ, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη στάση του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, απαντά: «Το κεντρικό πρόβλημα δεν είναι το χρέος. Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την δημιουργία συνθηκών φιλικών για την ανάπτυξη και ότι δεν στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι χώρες-δανειστές».

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Φούεστ: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η έλλειψη σχεδίου "

DW: «Σφραγίδα προέλευσης» για το κρέας στην ΕΕ;

Πώς θα αποφύγει ο καταναλωτής τα αμνοερείφια εξωτερικού που «βαπτίζονται» ελληνικά ή το κρέας αγνώστου προελεύσεως; Η Ευρωβουλή ζητεί την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης για όλα τα προϊόντα με βάση το κρέας ή το γάλα.

Σχετικό ψήφισμα ενέκριναν οι ευρωβουλευτές, με μεγάλη πλειοψηφία, την Πέμπτη. Με την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης, υποστηρίζει ο ιταλός εισηγητής του Κοινοβουλίου Τζιοβάνι Λα Βία, ο καταναλωτής θα μπορεί να κάνει «αγορές ξεκάθαρες και συνειδητοποιημένες». Ακούγεται απλό. Αλλά δεν είναι. Οι προσπάθειες για υποχρεωτική αναγραφή είχαν αρχίσει το 2002, μετά την πανευρωπαϊκή επιδημία σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (BSE) στα βοοειδή, και κατέληξαν σε μία πρώτη οδηγία για την αναγραφή προέλευσης, αλλά μόνο για το φρέσκο κρέας.
Το 2013, μετά από νέο διατροφικό σκάνδαλο με κρέας αλόγου, που είχε χρησιμοποιηθεί αντί βοείου κρέατος σε προμαγειρεμένα κατεψυγμένα λαζάνια, οι υπέρμαχοι της υποχρεωτικής αναγραφής επανήλθαν δριμύτεροι. Ωστόσο η Κομισιόν εξακολουθεί να δηλώνει αντίθετη σε μία επέκταση της σήμανσης σε όλα τα προϊόντα κρέατος και γάλακτος. Και αυτό γιατί, όπως δηλώνει στο Στρασβούργο ο αρμόδιος επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις «το συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η υποχρεωτική σήμανση δεν είναι η καλύτερη λύση, εάν λάβουμε υπόψη: πρώτον, την περιορισμένη προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν γι αυτήν την πληροφορία, δεύτερον, τον διοικητικό φόρτο, και τρίτον, τις επιπτώσεις του μέτρου στο εμπόριο και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Συνεπώς η Κομισιόν δεν εξετάζει επιπλέον νομοθετικά μέτρα».
Οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους υπέρ της αναγραφής
Οι προσπάθειες για υποχρεωτική αναγραφή είχαν αρχίσει το 2002, μετά την πανευρωπαϊκή επιδημία σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας
Οι προσπάθειες για υποχρεωτική αναγραφή είχαν αρχίσει το 2002, μετά την πανευρωπαϊκή επιδημία σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας
Πολλοί αμφισβητούν τα επιχειρήματα αυτά. ‘Αλλωστε, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 84% των Ευρωπαίων συμφωνεί με την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα, ενώ το 90% απαιτεί μία αντίστοιχη σήμανση στα επεξεργασμένα τρόφιμα, που είναι και πιο δύσκολο να ελεγχθούν ως προς την ποιότητά τους. Μία συσκευασία με την ένδειξη «λαζάνια με βόειο κρέας Ολλανδίας» προσφέρει ασφαλώς καλύτερη πληροφόρηση από μία συσκευασία που δεν αναγράφει απολύτως τίποτα. Ωστόσο πολλοί ευρωβουλευτές συντάσσονται με την άποψη της Κομισιόν, θεωρώντας ότι οι ευρωπαίοι πολίτες δεν δίνουν προτεραιότητα στην αναλυτική πληροφόρηση για το προϊόν που αγοράζουν.
Η γερμανίδα ευρωβουλευτής των χριστιανοδημοκρατών Ρενάτε Ζόμερ δηλώνει χαρακτηριστικά: «Στην πραγματικότητα ο καταναλωτής δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι κυρίως η τιμή, η γεύση και ο χρόνος διατήρησης του προϊόντος. Όμως η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου αγνοεί αυτήν την πραγματικότητα, επιδίδεται σε λαϊκισμό και προστατευτισμό. Επιπλέον, μερικά κράτη-μέλη θέλουν να οχυρώσουν την αγορά τους απέναντι στον ανταγωνισμό και να πείσουν τον καταναλωτή ότι τα δικά τους προϊόντα είναι εξ΄ορισμού καλύτερα. Αλλά αυτό δεν ισχύει».
Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Κομισιόν, η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης θα προκαλούσε επιπλέον κόστος τουλάχιστον 15-20% στους ευρωπαίους παραγωγούς και αυτό το κόστος προφανώς θα μετακυλιόταν στον καταναλωτή. Ως εναλλακτική λύση για λόγους κόστους προτείνεται είτε η εθελοντική σήμανση είτε μία ειδική ετικέτα για προϊόντα με προέλευση εκτός ΕΕ. Ωστόσο τα επιχειρήματα αυτά δεν ευσταθούν, λέει ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μάρτιν Χόιζλινγκ. «Τα επιχειρήματα που ακούγονται για να αποφύγουμε την υποχρεωτική αναγραφή στο κρέας είναι τα ίδια με αυτά που είχαμε ακούσει παλαιότερα για να μην καθιερώσουμε την αναγραφή στα αυγά ή στα λαχανικά» επισημαίνει ο γερμανός πολιτικός. «Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο: με την υποχρεωτική αναγραφή βοηθάμε τους αγρότες και κυρίως τους μικρούς παραγωγούς στην περιφέρεια. Αυτή είναι άλλώστε και η διεθνής τάση στην αγορά τροφίμων».
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας
Υποχρεωτική αναγραφή χώρας προέλευσης για τρεις κατηγορίες: κρέας, γαλακτομικά, επεξεργασμένα τρόφιμα
Υποχρεωτική αναγραφή χώρας προέλευσης για τρεις κατηγορίες: κρέας, γαλακτομικά, επεξεργασμένα τρόφιμα
Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών συμμερίζεται την άποψη αυτή και επιμένει σε υποχρεωτική αναγραφή για τρεις κατηγορίες- το κρέας, τα γαλακτομικά προϊόντα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα- που εκπροσωπούν πάνω από το 50% της παραγωγής τροφίμων στην ΕΕ.
Άλλωστε, υπάρχει ήδη το «καλό παράδειγμα» της Ιρλανδίας, υπενθυμίζει η ευρωβουλευτής Λυν Μπόιλαν. Όπως επισημαίνει «το επιχείρημα του κόστους δεν πείθει. Το έχουμε αποδείξει στην Ιρλανδία, όπου υπάρχει σήμανση για τη χώρα προέλευσης του κρέατος και τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι λιανοπωλητές, επικροτούν το μέτρο. Επομένως, η υποχρεωτική αναγραφή είναι ωφέλιμη για το εμπόριο».
dw


Διαβάστε Περισσότερα » "DW: «Σφραγίδα προέλευσης» για το κρέας στην ΕΕ;"

Ντομπρόσβσκις: Εμείς θέλαμε μειώσεις δαπανών, η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει φόρους

Φωτιές ανάβει μια δήλωση του Β. Ντομπρόσβσκις για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως τόνισε:

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών μας με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση και είχαμε μια σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα. Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες».

Αυτό δηλώνει στην «Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, εξιστορώντας το πώς φτάσαμε στο νέο σκληρό πακέτο μέτρων.

Ο ίδιος σημειώνει πως τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ωστόσο επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποσυνδέουν τη συμφωνία για το χρέος από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Διευκρινίζει πάντως πως για να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απαιτεί έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ.Ντομπρόβσκις σημειώνει πως η οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. «Τώρα βλέπουμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αν έκλεινε επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση», όπως τονίζει.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντομπρόσβσκις: Εμείς θέλαμε μειώσεις δαπανών, η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει φόρους"

Νέο εκλογικό νόμο με ψήφο στα 17 προωθεί η κυβέρνηση

Ψήφο στα 17 προωθεί η κυβέρνηση με τις αλλαγές που μελετά στον εκλογικό νόμο, ο οποίος έχει ήδη ετοιμαστεί και πρόκειται να τεθεί σύντομα σε διαβούλευση και εν συνεχεία να κατατεθεί στη Βουλή λίγο πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων τα εξής:

Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Καμία εκλογική περιφέρεια δεν θα έχει εφεξής περισσότερους από δέκα βουλευτές. Ειδικά η Β' Αθηνών, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας σπάει σε τέσσερα κομμάτια.

Επιτρέπει την προγραμματική προεκλογική συνεργασία των κομμάτων, κάτι που ο ισχύων εκλογικός νόμος δεν προέβλεπε.

Το μπόνους των εδρών μειώνεται από 50 σε 30 και για κόμματα ή συνεργασία κομμάτων με ποσοστό 40%

Καθιερώνεται η απλή αναλογική για 270 βουλευτές.

Διατηρείται το πλαφόν του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Καθιερώνεται μεικτό σύστημα και με σταυρό (στο νομό) και με λίστα (στην περιφέρεια).

Μένει ανοικτό το θέμα της μείωσης των εδρών από 300 στις 200.

Καθιέρωση κοινωνικού ελέγχου των υποψήφιων βουλευτών. Αν περάσει αυτή η πρόταση σημαίνει ότι καθιερώνονται για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών οι προκριματικές εκλογές κατά νομό.

Καθιερώνεται για πρώτη φορά 12ετής θητεία στους βουλευτές.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο εκλογικό νόμο με ψήφο στα 17 προωθεί η κυβέρνηση"

Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων: ΕΕ και Σόιμπλε απέτυχαν στην Ελλάδα

Η επόμενη φάση της ελληνικής κρίσης έχει αρχίσει και οι δανειστές βρίσκονται ενώπιον των ερειπίων της δικής τους πολιτικής, διότι η επιβληθείσες από τους θεσμούς περικοπές μισθών και δημόσιων δαπανών δεν συνέβαλαν ούτε κατ΄ελάχιστον στη επίλυση της ελληνικής κρίσης. Αυτό υποστηρίζει σε κύριο άρθρο στην ιστοσελίδα της η Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB).

Το αντίθετο, η πολιτική αυτή οδήγησε από το 2010 στο να έχουν μικρότερη αγοραστική δύναμη οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι, στο να έχουν μικρότερο τζίρο οι επιχειρήσεις και το κράτος να εισπράττει λιγότερους φόρους, τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει:

Ανάλογη ήταν η μείωση του ΑΕΠ, η ανεργία εκτινάχτηκε στα ύψη και το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ αυξήθηκε. Αυτό το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να φτάσει σύντομα στο 200% του ΑΕΠ. Εν τω μεταξύ το χρέος προκαλεί ασφυξία. Αυτό που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί στην αρχή της κρίσης καθίσταται τώρα υποχρεωτικό εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε και των εταίρων του της τρόικας: πρόκειται για την ελάφρυνση του χρέους.

Αυτό προσπαθεί κυρίως το ΔΝΤ. Θέλει κούρεμα του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, διότι διαφορετικά δεν θα δώσει άλλα δάνεια και θα φύγει. Κομβικό σημείο της κριτικής του είναι πως σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους πιστεύει ότι οι περικοπές συντάξεων, οι αυξήσεις φόρων και τα άλλα μέτρα που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015, δεν οδηγούν στην επίτευξη του στόχου να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% προ αποπληρωμής τόκων. Το ΔΝΤ θεωρεί αυτό το στόχο μη επιτεύξιμο και το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.


Κυρίως η γερμανική κυβέρνηση θέλει να μείνει το ΔΝΤ εταίρος διότι το θεωρεί ως ομοϊδεάτη υποστηρικτή της πολιτικής των περικοπών. Ταυτόχρονα, όμως, δεν αποδέχεται το κούρεμα του χρέους. Ισως για να μην παραδεχτεί ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ζημιές και για τη Γερμανία και για να παραμείνει η Ελλάδα υπό πίεση.

Ο Β. Σόιμπλε παραδέχθηκε τουλάχιστον εν τω μεταξύ δημόσια, ότι θα γίνει συζήτηση για ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους. Η διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Β. Σόιμπλε συνεχίζεται. Και όταν δύο δανειστές μαλώνουν το θύμα θα μπορούσε να είναι στο τέλος ο οφειλέτης.

Για να παραμείνει το ΔΝΤ, η γερμανική κυβέρνηση προτείνει προληπτικά μέτρα για την Ελλάδα. Αν δεν επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον μέτρα 3,5 δις. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξουν οικονομικά προβλήματα η Ελλάδα θα πρέπει να προσθέσει ακόμα περισσότερα χρήματα και να επιδεινώσει τα προβλήματα. Είναι παράλογο.

Τα χρήματα που υποσχέθηκαν στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο πρέπει να δοθούν τώρα. Οι τόκοι και η εξόφληση δανείων θα πρέπει να ανασταλούν έως ότου η οικονομία πάει καλύτερα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μπορεί να αγοράσει ελληνικούς τίτλους όπως γίνεται και στη περίπτωση άλλων χωρών που περνάνε κρίση. Και κυρίως η Ελλάδα χρειάζεται γρήγορα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, επενδύσεις αντί περικοπών και συμπίεσης μισθών.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων: ΕΕ και Σόιμπλε απέτυχαν στην Ελλάδα"

Σταθάκης: Θα εξαντλήσουμε την 4ετία αλλά θα ζητήσουμε εκλογές αν υπάρξει ανάγκη

Την αισιοδοξία του για την αξιολόγηση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να ζητήσει εκλογές σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Μιλώντας στα Νέα του Σαββατοκύριακου, επεσήμανε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι και η δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου, κάτι που θα γίνει μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου τις επόμενες εβδομάδες.

«Tα μηνύματα που έχουμε από όλες τις πλευρές παραπέμπουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο προσεχές τακτικό Eurogroup. Το παρελθόν όντως μας έχει διδάξει ότι μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις, δεδομένης και της εμπλοκής στο ζήτημα πολλών πλευρών με διαφορετικές προσεγγίσεις. Το τελευταίο διάστημα όμως οι προσεγγίσεις αυτές έχουν πλησιάσει και δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές».

Ο Γιώργος Σταθάκης δεν κρύβει ότι θα ήθελε να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομίας όσο τον περιβάλλει με εμπιστοσύνη ο πρωθυπουργός και εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, εκτός αν υπάρξει ανάγκη, «οπότε θα ζητήσουμε εκλογές».

Για τα «κόκκινα δάνεια» επαναλαμβάνει ότι το 90% των δανειοληπτών προστατεύεται από τη συμφωνία με τους δανειστές: «Θεωρούσαμε ότι η απελευθέρωση της πώλησης δανείων σε μη τραπεζικές εταιρείες πρέπει να γίνει με προσοχή, ώστε να μην πληγεί ο ήδη τραυματισμένος κοινωνικός ιστός.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Θα εξαντλήσουμε την 4ετία αλλά θα ζητήσουμε εκλογές αν υπάρξει ανάγκη "

New York Times: Χωρίς ελάφρυνση χρέους η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ

«Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στην τραγωδία του ελληνικού χρέους» υποστηρίζουν με άρθρο – παρέμβασή τους οι New York Times.

Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται πως «έφτασε πλέον η ώρα ώστε η χώρα να εξέλθει του φαύλου κύκλου και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς ελάφρυνση χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ, γεγονός που αυτόματα θα έχει επιπτώσεις που με δυσκολία θα μπορέσει να διαχειριστεί η Ε.Ε.

Ήταν τον περασμένο Ιούλιο, όταν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναγκάστηκε να αποδεχθεί μια σειρά από νέα μέτρα λιτότητας, προκειμένου οι δανειστές να εγκρίνουν νέο πακέτο διάσωσης.

Στις 8 Μαΐου από την ελληνική Βουλή πέρασε ένα πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Ήταν μια μέρα πριν τη σύγκληση του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι υπουργοί Οικονομικών ανέλυσαν το κατά πόσο πληροί η Ελλάδα τις προϋποθέσεις για να λάβει την επόμενη δόση.

Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το εάν τελικά η Ελλάδα έχει καταγράψει επαρκή πρόοδο, αναβάλλοντας έτσι τις αποφάσεις για τις 24 Μαΐου.

Ταυτόχρονα αποφάσισαν να «κλείσουν» τα αυτιά τους στην απαίτηση του ΔΝΤ για άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις για μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλ. το 2018, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα "ακούει" στο όνομα "Γερμανία".

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "New York Times: Χωρίς ελάφρυνση χρέους η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ"

Πολάκης: «Μαϊμουδιές» των εργαζομένων οι κινητοποιήσεις στο ΕΣΥ

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε «μαϊμουδιές» τις κινητοποιήσεις που γίνονται στον χώρο του ΕΣΥ ανοίγοντας νέο μέτωπο με τους εργαζομένους στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα με την Πανελλήνια, Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

Με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά «Παρατηρήσατε ότι στα νοσοκομεία δεν γίνονται κινητοποιήσεις; Ο κόσμος καταλαβαίνει. Όσο γι' αυτά που κάνει μια μειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, είναι μαϊμουδιές».

Συνέχεια δίνει όμως και στο θέμα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μετά την αλλαγή της ηγεσίας του, ως «πολέμιος» -για ακόμη μια φορά όπως θέλει να εμφανιστεί- της διαφθοράς και της καταπολέμησης του μαύρου χρήματος στην Υγεία. «Το μόνο που έχω να πω είναι πως το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλάζει. Τέρμα τα ρουσφέτια και το μαύρο χρήμα, όσες μηνύσεις κι αν μας κάνουν. Εμείς ήρθαμε για να υπηρετήσουμε ένα διαφορετικό κοινωνικό συμβόλαιο», ισχυρίζεται επακριβώς.

Την ίδια ώρα υπόσχεται εκ νέου προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, παραδέχεται ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη χρειάζεται 12.000-15.000 προσλήψεις για να αναπτυχθεί, χωρίς όμως να είναι σαφής για το πότε και το πώς. «Εμείς θα βάλουμε εργαζόμενο κόσμο στα νοσοκομεία με κάθε τρόπο και μέσο», λέει χαρακτηριστικά.

Από τη συνέντευξη δεν έλειψαν και οι χαρακτηρισμοί προς τους δημοσιογράφους, ειδικά για τον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται προς τα ΜΜΕ. "Εγώ δεν πρόκειται να υποδυθώ κάτι που δεν είμαι. Ο καθένας μας είναι αυτό που έχει μεγαλώσει. Θεωρώ εντελώς ψευδεπίγραφο από τη μεριά της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ την ενασχόληση με το άγριο και το αθυρόστομο του χαρακτήρα μου, με την επιθετικότητα και τις λεκτικές υπερβολές”, απαντά για την κριτική που του έχει ασκηθεί με αφορμή τις αντιδράσεις του.

Σχετικά με τη μείωση του ορίου της περίθαλψης των ανασφάλιστων στα 2.400 ευρώ από τα 6.000 ευρώ της Νέας Δημοκρατίας το 2006, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε πως «τα όρια αυτά έπρεπε να τα αντιστοιχήσουμε με τα όρια του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολάκης: «Μαϊμουδιές» των εργαζομένων οι κινητοποιήσεις στο ΕΣΥ "

“Πόλεμος” ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας

Ο “πόλεμος” Αθήνας και Άγκυρας στο Αιγαίο συνεχίζεται με ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ.

Η Άγκυρα δέσμευσε με την ΝΟΤΑΜ Α1035/16 επτά περιοχές στο Αιγαίο “αποκλείοντας” τη Χίο και τις Οινούσσες.

Η Αθήνα ενέκρινε υπό προϋποθέσεις τις τέσσερις περιοχές.

Οι προϋποθέσεις ήταν να καταθέτουν τα αεροσκάφη των Τούρκων σχέδια πτήσης και ότι δεν θα παραβιαστεί ο ελληνικός εναέριος χώρος που είναι 10 ναυτικά μίλια.

Οι περιοχές που εγκρίθηκαν από τις ελληνικές Aρχές φαίνονται παρακάτω:



Όπως βλέπετε, ακόμη και με τις 4 περιοχές που εγκρίθηκαν, εκτελείται «σφίξιμο» των 2 νησιών.

Οι 4 περιοχές δεσμεύτηκαν για το χρονικό διάστημα 16 05:00 Μαΐου έως 17 18:00 Μαΐου 2016.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν χθες 2 ΝΟΤΑΜ (Α2197/16 και Α2203/16) με τις οποίες αφενός κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν συνεργάζεται μαζί τους και προχωρούν μονομερώς στην δέσμευση και των υπολοίπων 3 περιοχών (οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί από τις ελληνικές αρχές) κατηγορώντας την χώρα μας ότι ορίζοντας ΕΕΧ στα 10 ν.μ. παραβιάζει τους Διεθνείς κανόνες.

Επιπλέον, δηλώνει ότι τα τουρκικά Α/Φ δεν θα εισέλθουν στον ΕΕΧ κάτω από τα 6 ν.μ. και δεν θα υποβάλλουν σχέδια πτήσης.

Η ελληνική πλευρά αντέδρασε στις παραπάνω τουρκικές ΝΟΤΑΜ εκδίδοντας τις ΝΟΤΑΜ Α1043/16 και Α1044/16 με τις οποίες ακυρώνει τις τουρκικές δεσμεύσεις, διότι, όπως είπαμε, η δέσμευση όλων των περιοχών που θέλει η Τουρκία προκαλούν αεροπορικό αποκλεισμό της Χίου και δυσκολεύουν τις εναέριες συγκοινωνίες.

Επιπλέον, σε μερικά σημεία οι τουρκικές περιοχές επικαλύπτουν τον ΕΕΧ.

Militaire



Διαβάστε Περισσότερα » "“Πόλεμος” ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας"

Κατρούγκαλος: Κλιμακωτή κατάργηση του ΕΚΑΣ -Θα το δούμε ξανά από το 2018

Υπερήφανος για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, για μία ακόμη φορά.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ως δίκαιο για όλους το νέο σύστημα, σημειώνοντας ότι θα επιβαρυνθούν αυτοί που έχουν περισσότερα. «Πέτυχα το μεγαλύτερο στοίχημα που είχα, ένα δίκαιο σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θα καταργηθεί κλιμακωτά και ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά μετά από το 2018. «Το 2018 θα δοθεί ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό που χάθηκε από το ΕΚΑΣ» δήλωσε και διευκρίνισε ότι τότε θα υπολογιστούν ξανά όλες οι συντάξεις, προκειμένου να δοθούν περισσότερα χρήματα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στο εφάπαξ σχολίασε «διορθώνουμε τις ελλείψεις την προηγούμενης κυβέρνησης. Φροντίζουμε κανείς να μην πάρει λιγότερα από τις δίκαιες περικοπές. Κάνουμε δίκαιες περικοπές».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Κλιμακωτή κατάργηση του ΕΚΑΣ -Θα το δούμε ξανά από το 2018 "

Αγροτοκτηνοτρόφοι Μόριας: “Θα πάρουμε καραμπίνες… Οι μετανάστες μας καταστρέφουν… Τρώνε τα ζώα μας” (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανάστατοι είναι οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Μόριας, οι οποίοι έχουν κτήματα και ζωντανά, κοντά στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών του χωριού τους.

Όπως καταγγέλλουν μπροστά στην κάμερα του Lesvosnews.gr, κάποιοι κρατούμενοι μετανάστες – ευτυχώς λίγοι – βγαίνουν κυρίως τις νύχτες από τον φυλασσόμενο (;) χώρο του Κέντρου από την πίσω πλευρά και αφού εγκλωβίζουν ζώα σε παρακείμενα κτήματα, τα σφάζουν, τα ψήνουν και τα τρώνε.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σύμφωνα με τις καταγγελίες καθημερινά. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι η φύλαξή των μεταναστών είναι ανεπαρκής, αφού όποτε θέλουν βγαίνουν και όποτε θέλουν μπαίνουν μέσα στον υποτιθέμενο χώρο κράτησης τους.

Εκτός αυτού προξενούν και φθορές στα γύρω κτήματα, αφού για να μπουν μέσα, σπάνε συρματοπλέγματα και άλλες κατασκευές, ενώ συχνά η Πυροσβεστική Υπηρεσία επεμβαίνει για να σβήσει τις φωτιές, που ανάβουν για να ψήσουν τα θηράματα τους.

Στο βίντεο, ο αγροτοκτηνοτρόφος Νίκος Τσίντρης, μας επιδεικνύει μέσα στο κτήμα του, τις ζημιές που του έχουν προξενήσει και τα ζωντανά του που έσφαξαν χθες, ενώ όπως τονίζει οργισμένος, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα πάρει αυτός και οι άλλοι αγρότες της περιοχής καραμπίνες, για να προστατέψουν τις περιουσίες τους.


lesvosnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγροτοκτηνοτρόφοι Μόριας: “Θα πάρουμε καραμπίνες… Οι μετανάστες μας καταστρέφουν… Τρώνε τα ζώα μας” (ΒΙΝΤΕΟ)"

Der Spiegel: Αντίθετος ο Σόιμπλε με την εγγύηση επιτοκίων για την Ελλάδα

Το ενδεχόμενο εγγύησης επιτοκίων για την Ελλάδα απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel σε σημερινό του δημοσίευμα.

«Αυτό δεν θα υπάρξει με μας», λέγεται στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) πρότεινε στις αρχές της εβδομάδας ως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το πάγωμα των επιτοκίων μέχρι το 2% ως το 2050, ανεξαρτήτως της εξέλιξης των επιτοκίων των αγορών.

Αν ανεβούν πάνω από το όριο του 2%, θα πρέπει, κατά το σκεπτικό του ESM, μόνο να δοθεί παράταση προθεσμίας πληρωμής, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Όπως αναφέρεται επίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει έτσι μετά την εκπνοή των δανείων να τα αποπληρώσει μονομιάς, προκειμένου να αποτραπεί η ανάληψη χρέους από τους πιστωτές.

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρεί αυτή τη δομή εφικτή», τονίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος και προσθέτει ότι στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει στο τέλος τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τους τόκους. Αν τα επιτόκια των αγορών ανεβούν στο 4%, το ύψος της αποπληρωμής ενός δανείου με 30 χρόνια ωρίμανση σχεδόν θα διπλασιαστεί, σημειώνει το δημοσίευμα, καταλήγοντας: «Ο Σόιμπλε είναι μεν πρόθυμος να συζητήσει για μεγαλύτερους χρόνους ωρίμανσης, χαμηλότερα επιτόκια και αναβολή πληρωμών για την Ελλάδα, αλλά το νωρίτερο το 2018, όταν το πρόγραμμα βοήθειας θα ολοκληρωθεί».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Der Spiegel: Αντίθετος ο Σόιμπλε με την εγγύηση επιτοκίων για την Ελλάδα"

Ισπανία: 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας τοξικού νέφους

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την Παρασκευή σε μια περιοχή περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης, εξαιτίας τοξικού νέφους που προκάλεσε φωτιά που εκδηλώθηκε σε μια μεγάλη χωματερή ελαστικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές.

Η παράνομη χωματερή μεταχειρισμένων ελαστικών αυτοκινήτων - η μεγαλύτερη της Ισπανίας, σύμφωνα με ΜΜΕ - βρίσκεται στην επαρχία του Τολέδου, στις κοινότητες Σεσένια και Βαλδεμόρο.

«Όλα δείχνουν ότι η καταστροφή αυτή προκλήθηκε από πρόθεση», έκρινε ο δήμαρχος της Σεσένια Κάρλος Βελάσκεθ μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, εξηγώντας ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες αποκλείουν το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφειλόταν σε ατύχημα.

Η φωτιά προκάλεσε «ένα τοξικό νέφος που μπορεί να επηρεάσει ένα μέρος του πληθυσμού της Σεσένια», μιας πόλης 20.000 κατοίκων, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές της επαρχίας Καστίλης-Λα Μάντσα.

Η χωματερή βρίσκεται κοντά σε έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο, που συνδέει την πρωτεύουσα με την Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία.

Οι αρχές της περιοχής κάλεσαν πρώτα τους κατοίκους να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους, αλλά χθες το απόγευμα διέταξαν την απομάκρυνση των κατοίκων. Διατέθηκαν λεωφορεία για όσους δεν έχουν ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και τα σχολεία στην περιοχή έκλεισαν.

Τοπικοί αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν πόσο ακόμη θα διαρκέσει η φωτιά, παρότι έχει τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιοχή. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετείχαν χθες τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας τοξικού νέφους"

Παππάς: Δεν θα δεχθούμε συμφωνία χωρίς συγκεκριμένες λύσεις για το χρέος

Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί συμφωνία, χωρίς συγκεκριμένες λύσεις για ελάφρυνση χρέους, τόνισε ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ενώ μιλώντας στο CNBC σημείωσε την ανάγκη να κάνουν βήματα ΔΝΤ και ΕΕ.

«Θέλουμε πραγματικές και όχι προσωρινές λύσεις», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας στην Wall Street Journal, αναφερόμενος στην ελάφρυνση χρέους. «Οχι άλλες αναβολές», συμπλήρωσε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνίαγια το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

«Υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, αλλά κάναμε σαφή τη θέση μας ότι χρειαζόμαστε μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους. Δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση», τόνισε ακόμη, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των ΗΠΑ για άμεση ελάφρυνση χρέους. «Θέλουν λύση τώρα, όχι μία ημερομηνία για τη λύση. «Αυτή η συζήτηση για τον όρο της ελάφρυνσης χρέους δεν θα είναι ασαφής πλέον, θα καθοριστεί», ανέφερε.

Μιλώντας στο CNBC, ο κ. Παππάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε πολύ κοντά να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία με τους εταίρους και αυτά είναι τα μηνύματα που συνεχίζουμε και λαμβάνουμε και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού».

Ακόμη, τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε οποιεσδήποτε διαφωνίες αναφορικά με τη διαχείριση του ζητήματος του ελληνικού χρέους να προκαλέσουν καθυστερήσεις» και πρόσθεσε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε πολύ περισσότερα από όσα ανέμεναν πολλοί».

«Τον περασμένο Ιούλιο, όποτε υπεγράφη η συμφωνία (σ.σ. με τους θεσμούς), οι εκτιμήσεις ήταν πως η ελληνική οικονομία θα παρουσίαζε ύφεση της τάξης του 2,3%. Όμως το ΑΕΠ κατέγραψε ύφεση μόλις κατά 0,2%. Κατορθώσαμε να μειώσουμε τους δείκτες ανεργίας κατά 2% και ψηφίσαμε νόμους που προωθούν μεταρρυθμίσεις,την πάταξη της διαφθοράς, τη μείωση της γραφειοκρατίας και δημιουργούν ένα κλίμα σταθερότητας που μπορούν να φέρουν επενδύσεις. Και το πετύχαμε αυτό προστατεύοντας τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Παράλληλα ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι είναι ισορροπημένο το πρόγραμμα έως το 2018 και πρόσθεσε ότι οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε και εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση που απέφεραν πολλά περισσότερα από όσα ανέμεναν πολλοί εταίροι. «Αυτό αποδεικνύει την αποτελεσματική διακυβέρνηση και την επιτυχή εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής», σημείωσε.

«Οι πολύ γενναίες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και στην φορολογία εισοδήματος δίνει το σήμα σε όλον τον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μια σταθερή χώρα και ότι έχει μια κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη, κοινωνικά δίκαιη και πρόθυμη να οδηγήσει την χώρα σε μια νέα σελίδα . Και αυτές οι μέρες καταγράφουν τις πρώτες γραμμές αυτού του νέου καλού κεφαλαίου που βλέπουμε για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Δεν θα δεχθούμε συμφωνία χωρίς συγκεκριμένες λύσεις για το χρέος "

Γιατί επιτέθηκαν στον γιατρό του Γενικού Κρατικού Νίκαιας

Σειρά νέων στοιχείων που αφορούν έρευνες του ΣΔΟΕ αλλά και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ιατρικές βεβαιώσεις στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και μία δίκη για σκάνδαλο ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ για εικονικές αιμοκαθάρσεις σε κλινική του Αιγάλεω είναι ορισμένα από τα νέα στοιχεία που συνεκτιμώνται από τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής σχετικά με την προ μιας εβδομάδας αιματηρή επίθεση εναντίον του διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας κ. Χρήστου Ιατρού. Τα στελέχη των διωκτικών αρχών ερευνούν νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από εξέταση φακέλων προηγούμενων ιατρικών υποθέσεων αλλά και από την κατάθεση του ιδιαίτερα έμπειρου ιατρού που εθεωρείτο, επί σειρά ετών, άνθρωπος εμπιστοσύνης κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Υγείας.

Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν από τις 3.00 το μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2016 στη συμβολή Πέτρου Ράλλη και Κηφισού, όταν δύο επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που φορούσαν κράνος πλησίασαν το αυτοκίνητο του ιατρού. Ενας από τους δύο κρανοφόρους πυροβόλησε τρεις φορές το θύμα στα πόδια. Η κίνηση των δραστών έχει καταγραφεί σε κάμερες, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπισθεί ο αριθμός κυκλοφορίας της μοτοσικλέτας και ο κάτοχος. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν στη διάθεσή τους κατάθεση ειδικού φρουρού ο οποίος ανέφερε ότι είδε τη μοτοσικλέτα των δραστών πριν από την επίθεση και ότι η πινακίδα της ήταν «διπλωμένη» και δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να φανεί ο αριθμός της. Οι αστυνομικοί ερευνούν τα ενδεχόμενο οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης να έχουν οποιαδήποτε σχέση με εκείνους που είχαν πυροβολήσει, πάλι στα πόδια, γνωστό δικηγόρο στο Παλαιό Φάληρο τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Η δικαστική υπόθεση

Ενα από τα κύρια ζητήματα που ερευνούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι δικαστική υπόθεση που είχε ξεκινήσει το 2004 από έλεγχο σε ιδιωτική κλινική στο Αιγάλεω (έχει πλέον κλείσει) στην οποία προχωρούσαν σε αιμοκαθάρσεις 36 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. Από την έρευνα φέρεται να προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος ασφαλιστικός φορέας είχε επιβαρυνθεί με 260.000 ευρώ εντός ενός χρόνου για χρέωση πλασματικών αιμοκαθάρσεων. Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι της κλινικής υποστήριζαν ότι η οικονομική διαφορά ήταν μόνο 52.000 ευρώ και προερχόταν από «συνήθεις διαφοροποιήσεις στους αριθμούς των αιμοκαθάρσεων».

Σε δεύτερη φάση, ως πραγματογνώμονας του υπουργείου Υγείας για το ζήτημα της κλινικής στο Αιγάλεω ορίστηκε ο κ. Ιατρού. Το θύμα της αιματηρής επίθεσης ήταν ο βασικός μάρτυρας στη δίκη που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και οδήγησε στην καταδίκη της μητέρας (εμφανιζόταν ως υπεύθυνη του νοσηλευτικού ιδρύματος) του «άτυπου» ιδιοκτήτη της κλινικής σε φυλάκιση οκτώ ετών και μιας ιατρού υπεύθυνης για τη νοσηλεία των νεφροπαθών σε φυλάκιση έξι ετών. Ο εισαγγελέας όμως ζήτησε την παραπομπή και του ίδιου του κλινικάρχη και η δίκη του έχει ορισθεί στα τέλη Μαΐου, ενώ το εφετείο για τη μητέρα του και την ιατρό έχει προσδιορισθεί για τον Δεκέμβριο του 2016.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ

Διαπιστώνεται ωστόσο ότι ο εν λόγω ιδιοκτήτης της κλινικής, ο οποίος διατηρεί και εταιρεία με ιατρικές συσκευές, φίλτρα και άλλα αναλώσιμα για νεφροπαθείς, είχε προχωρήσει το 2012 σε καταγγελία στο ΣΔΟΕ με την οποία απέδιδε στον κ. Ιατρού και σε άλλους 22 νεφρολόγους πέντε κρατικών νοσοκομείων το ότι «πλουτίζουν με τη διοχέτευση ατόμων που χρειάζονται αιμοκαθάρσεις σε συγκεκριμένες ιδιωτικές κλινικές, καθώς και ότι εκπροσωπούν συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών ιατρικών μηχανημάτων και υπάρχουν παρατυπίες στις εν λόγω διαδικασίες».
Η τύχη της συγκεκριμένης έρευνας του ΣΔΟΕ παραμένει άγνωστη. Οπως ανέφεραν ιατροί, «δεν βρέθηκε οποιοδήποτε επιλήψιμο στοιχείο για τον κ. Ιατρού και τους συναδέλφους του». Ωστόσο η πλευρά του καταγγέλλοντος σημειώνει πως «από δικαστική πηγή έχει ενημερωθεί ότι υπάρχουν σημαντικά ευρήματα για ορισμένους - όχι για τον κ. Ιατρού - από τους νεφρολόγους».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος κλινικάρχης είχε προχωρήσει την περίοδο 2013-14 σε δύο καταγγελίες στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και σε άλλον κρατικό φορέα. Η πρώτη αφορά εκβίαση για καταβολή 100.000 ευρώ από τέσσερις ιδιώτες (ανάμεσά τους ένας δικηγόρος και ένας συνταξιούχος αστυνομικός) οι οποίοι παρουσιάζονταν ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου εταιρείας που είχε αιμοδυναμικό ινστιτούτο τεχνητού νεφρού στο Ναύπλιο και είχε αγοραστεί από τον εν λόγω κλινικάρχη. Παρουσιάστηκαν προκειμένου ο τελευταίος, υποτίθεται, να έχει καλύτερη μεταχείριση από τις τοπικές αρχές της Αργολίδας με τις οποίες υποστήριζαν ότι είχαν επαφές.
Επιπλέον τον Νοέμβριο του 2013 είχε καταγγείλει κομπίνα που προέβλεπε την είσπραξη σχεδόν 1 εκατ. ευρώ με πλαστά παραστατικά από τον κλινικάρχη για ιατρικές υπηρεσίες που παρείχε στον Οίκο Ναύτου, οι οποίες είχαν εξοφληθεί.

Οι άλλες υποθέσεις

Πηγές του υπουργείου Υγείας σημείωναν ότι ο κ. Ιατρού είχε χειρισθεί ως πρόεδρος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ - τοποθετήθηκε τον Μάρτιο του 2015 - αλλά και ως υπεύθυνος επιτροπών δεκάδες υποθέσεις αξιολόγησης ιατρικών μηχανημάτων ή μετάβασης ασθενών στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία, προσφυγή ή άλλη δικαστική ενέργεια σε βάρος του.

Ενα από τα ζητήματα που εξετάζουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής είναι αν ο ιατρός είχε οποιοδήποτε θέμα «τριβής» με κρατούμενο στις φυλακές Κορυδαλλού ή από άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα. Κύριο ζητούμενο παρέμενε αν κάποια από τις ιατρικές επεμβάσεις ή τις γνωματεύσεις του είχε προκαλέσει τη «δυσαρέσκεια» κάποιου ποινικού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ιατρός αποσαφήνισε ότι «δεν είχε καμία σύγκρουση με οποιονδήποτε». Σημείωσε ωστόσο ότι «την τελευταία διετία είχε εξετάσει τους φακέλους επτά-οκτώ κρατουμένων κυρίως για υποθέσεις ναρκωτικών που παρουσίαζαν νεφροπάθειες και στους οποίους εξέδωσε σχετικά πιστοποιητικά επικύρωσης των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζαν». Συμπλήρωσε ότι και σε αυτή την υπόθεση δεν είχε διατυπωθεί κανένα παράπονο και όλα είχαν κυλήσει ομαλά. Αποσαφήνισε ακόμη ότι «δεν είχε απολύτως καμία προσωπική εκκρεμότητα».

Τέλος, ο κ. Ιατρού ανέφερε στους συνεργάτες του ότι «τον τελευταίο καιρό δεν είχα δεχθεί κανένα απειλητικό τηλέφωνο και δεν είχα οποιαδήποτε αίσθηση απειλής στο πρόσωπό μου». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν σε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου και ανάλυση εγγράφων στοιχείων προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες και τα ακριβή κίνητρα της επίθεσης.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί επιτέθηκαν στον γιατρό του Γενικού Κρατικού Νίκαιας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news