facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Στην ACS οι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ

Την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να κατακυρώσει τελικά στην εταιρεία ACS τη διακίνηση των λογαριασμών νερού.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2013 αλλά πέρασε από «σαράντα κύματα», τα οποία έφτασαν ώς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που δικαίωσαν τους ιδιώτες, παρόλο που η προσφορά των ΕΛΤΑ ήταν χαμηλότερη!

«Ζητάμε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός γιατί έχουν προκύψει νέα δεδομένα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Βασιλόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ταχυδρομεία, και επισημαίνει ότι οι ιδιώτες είχαν επιχειρήσει να αποκλείσουν τα ΕΛΤΑ από τη φάση της υποβολής προσφορών και συνέχισαν με προσφυγές προς κάθε κατεύθυνση.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη ληστεία σε βάρος του Ταχυδρομείου», προσθέτει, προαναγγέλλει κινητοποιήσεις και καλεί τον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, να παρέμβει.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, τα Ταχυδρομεία έδωσαν έκπτωση 2 εκατ. ευρώ και θα έπρεπε να συνεχίσουν τη διανομή των λογαριασμών την οποία διεκπεραιώνουν από την ίδρυση της ΕΥΔΑΠ.

Η ACS ζήτησε την παρέμβαση της ΕΕΤΤ, η οποία, μετά από 13 μήνες, παρέδωσε τον Ιανουάριο του 2015 πόρισμα 137 σελίδων με το οποίο θεωρεί ότι η προσφορά των ΕΛΤΑ είναι κάτω του κόστους και απειλεί την εταιρεία με επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που ο διαγωνισμός ανατεθεί στα Ταχυδρομεία.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ κατέθεσαν εισήγηση να γίνει ανάθεση στην ACS.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε μείωση του αρχικού τιμήματος κατά ένα εκατ. ευρώ και η νέα διοίκηση ενέκρινε ομόφωνα τη νέα σύμβαση τον περασμένο Οκτώβριο, που δεν υπογράφηκε τότε λόγω των αντιδράσεων από την πλευρά των ΕΛΤΑ («Εφ.Συν.», 21/10/2015).

Προσφυγή

Ακολούθησε προσφυγή στο ΣτΕ, που δικαίωσε την ACS, όπως μας εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Γιάννης Μπενίσης.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή και εγκρίναμε τη σύμβαση», πρόσθεσε. Η ΕΥΔΑΠ εκπονεί ήδη μελέτη κόστους-οφέλους και εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει με δικές της δυνάμεις τη διακίνηση των λογαριασμών, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Η κόντρα των ΕΛΤΑ με τις ιδιωτικές εταιρείες courier αφορά μια αγορά με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, που σήμερα κατά 96% καλύπτεται από τα Ταχυδρομεία, τα οποία εξυπηρετούν μεγάλους πελάτες όπως η ΔΕΗ.

efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην ACS οι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ"

Σόιμπλε: Τι μου είχε πει ο Βαρουφάκης για το ελληνικό χρέος

Τον Γιάνη Βαρουφάκη, με τον οποίο είχε πολλάκις διαφωνήσει, επικαλέστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της γερμανικής θέσης για την απομείωση του ελληνικού χρέους! Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι παραλλήλισε το σοβαρό τραυματισμό του από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με ένα Grexit, σε συζήτησή του με τον τότε ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κάποια στιγμή ο κ. Βαρουφάκης, τον οποίο χαρακτήρισε ως πολύ έξυπνο οικονομολόγο, του είπε ότι σε περίπτωση που η Ευρώπη αποφασίσει να διαγράψει το ελληνικό χρέος τότε σε τρία χρόνια η χώρα θα βρισκόταν στο ίδιο σημείο μέσα σε τρία χρόνια.

«Απλώς αναφέρω ό,τι είπε ο κ. Βαρουφάκης... Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα κερδίζει. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε στους Έλληνες για το πώς θα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικότεροι. Ειδάλλως πρόκειται για “απύθμενο πηγάδι”. Μπορείς να ρίξεις μέσα όσο κρασί θες, αλλά απλώς θα εξαφανιστεί. Αυτό δεν θα είχε νόημα» είπε ο κ. Σόιμπλε, που παράλληλα τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά δάνεια έχουν μέσο όρο ωρίμανσης τα 31 χρόνια, με περίοδο χάριτος 10 ετών και η εξυπηρέτηση του επιτοκίου έχει «παγώσει».
«Αυτό σημαίνει ότι το σημερινό βάρος της Ελλάδας ισούται με μηδέν ευρώ» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

Εμφανίστηκε, όμως, αισιόδοξος για συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Επέμεινε, όμως, στην πάγια θέση του Βερολίνου για το ελληνικό χρέος, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι είχε συζητήσει το ενδεχόμενο ενός Grexit και με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, χρησιμοποιώντας τον εαυτό του για να επαναφέρει τη θέση του για προσωρινή έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. «Ένα Grexit θα ήταν ένα τρομερό βήμα και ο πληθυσμός θα υπέφερε. Παρ' όλα αυτά, τα πράγματα θα βελτιώνονταν την αμέσως επόμενη ημέρα» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, και συμπλήρωσε: «Το βίωσα αυτό στη δική μου περίπτωση. Κάποιος σε πυροβολεί, και βρίσκεσαι πεσμένος στο έδαφος. Αλλά την ίδια ώρα, η κατάστασή σου συνεχίζει να βελτιώνεται, και γίνεται καλύτερη μέρα με τη μέρα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όμως, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και πως η Ε.Ε. θα συνεχίσει να την βοηθάει.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Τι μου είχε πει ο Βαρουφάκης για το ελληνικό χρέος"

Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά μεγαλύτερες διασφαλίσεις από την Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο πρακτορείο MNI.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, πρόσθεσε η ίδια πηγή, η ευρωπαϊκή πρόταση παραμένει μακριά από αυτή του ΔΝΤ. «Με λίγα λόγια, η πρόταση των Ευρωπαίων δεν είναι αρκετή για το ΔΝΤ. Το Ταμείο, για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, χρειάζεται την απόλυτη διαβεβαίωση ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι αρκετό ώστε να είναι εγγυημένη η βιωσιμότητά του μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018», αναφέρει το πρακτορείο.

Μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου (Bundestag) που ρωτήθηκε αν το σώμα θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης χωρίς την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ, είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι μια ενδιαφέρουσα και δύσκολη ερώτηση», προσθέτοντας:

«Η χρονική στιγμή μπορεί πράγματι να είναι ένα πρόβλημα. Σήμερα, δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω τι θα κάνει η Bundestag. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να υπάρξουν πολλά προβλήματα εδώ. Κατά την άποψή μου, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί πραγματικά να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο».

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους"

Χωρίς δελτίο ειδήσεων σήμερα και αύριο το Mega

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη νέων κυλιόμενων 4ωρων στάσεων εργασίας για όλους τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» και στην ιστοσελίδα «megatv.com» ως εξής:

·Από τις 18.00 έως τις 22.00 της Παρασκευής, 13 Μαΐου 2016

·Από τις 06.00 έως τις 10.00 του Σαββάτου, 14 Μαΐου 2016

·Από τις 12.00 έως τις 16.00 της Κυριακής, 15 Μαΐου 2016

Η στάση εργασίας πραγματοποιείται έπειτα από την αθέτηση της δέσμευσης της εργοδοσίας να καταβάλει τις οφειλόμενες αποδοχές προς τους συναδέλφους δημοσιογράφους του β’ 15νθημέρου Μαρτίου 2016, των αποδοχών του μηνός Απριλίου 2016, καθώς και την ελλειπή πληροφόρηση των εργαζομένων, γεγονός το οποίο δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί:

· Την άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων αποδοχών προς τους συναδέλφους δημοσιογράφους.

· Την άμεση ενημέρωση όλων των εργαζομένων επί των προβλημάτων που αφορούν στη λειτουργία του Τ/Σ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, για μια ακόμη φορά, αναβλήθηκε η τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία μεταξύ των εργαζομένων, της εργοδοσίας του Mega και του υπουργείου Εργασίας, με θέμα: «Μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, το μέλλον της εταιρίας και των εργαζομένων».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η πρώτη άκαρπη συνάντηση έγινε την Τρίτη 10 Μαΐου και η δεύτερη έγινε σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τη διαδικασία αποδείχθηκε ότι η εταιρία δεν τηρεί την εργατική νομοθεσία, που προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο (2002/14/ΕΚ) και η εθνική νομοθεσία (ΠΔ 240/2006) προς ενημέρωση και διαβούλευση της διοίκησης της εταιρείας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων αναφορικά με την εξέλιξη των δραστηριοτήτων της εταιρίας, την οικονομική της κατάσταση και το μέλλον της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων.

«Το υπουργείο, θέλοντας να εξασφαλίσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ζήτησε εκ νέου την αναβολή της τριμερούς διαδικασίας για την Πέμπτη 19/5/16, ακριβώς γιατί στις δύο άκαρπες συμφιλιωτικές συναντήσεις η εταιρία δεν παρέσχε και δεν προσκόμισε αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία και πλάνο βιωσιμότητας, με συνέπεια να καθίσταται αβέβαιο το μέλλον της και επισφαλείς οι εργασιακές σχέσεις» όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο απαίτησε να προσκομιστούν τα ως άνω στοιχεία, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, στην επόμενη συνάντηση, η οποία θα είναι η τελευταία.

«Σε αυτό δεσμεύτηκαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς δελτίο ειδήσεων σήμερα και αύριο το Mega"

Δέσμευση για ένταξη στον ΟΑΕΔ απέσπασαν οι εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής»

Συνάντηση με τον γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, είχαν εκπρόσωποι των πρώην εργαζομένων στην «Ηλεκτρονική Αθηνών».

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν εξερχόμενοι της συνάντησης, πήραν τη δέσμευση πως σχετικά με το αίτημά τους για ένταξη στον ΟΑΕΔ θα γίνει προσπάθεια να απλουστευθεί και να επισπευθεί η διαδικασία και να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, ώστε το πολύ σε δύο μήνες να έχει επιλυθεί το πρόβλημα.

Όπως υποστήριξαν, για το θέμα της καταβολής κάποιου ειδικού έκτακτου επιδόματος δεν πήραν κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις που ζητούν, πήραν τη δέσμευση ότι θα γίνει προσπάθεια από το υπουργείο να προχωρήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα και αξιόπιστα.

Επίσης, το υπουργείο δεσμεύτηκε για τριμερή συνάντηση, υπουργείου, εργαζομένων και εταιρείας, εντός της επόμενης εβδομάδας.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Δέσμευση για ένταξη στον ΟΑΕΔ απέσπασαν οι εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής»"

ΣΕΘ: Δυσβάσταχτες οι προμήθειες για το «πλαστικό χρήμα»

Επιστολές προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα απέστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης - «Νέοι Ορίζοντες», Γιώργος Ιωαννίδης σχετικά με το κόστος προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες για συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα.

Όπως σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης, το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες για κάθε συναλλαγή όταν οι καταναλωτές-πελάτες τους πληρώνουν με κάρτες, χρεωστικές ή πιστωτικές, έχει καταστεί πλέον δυσβάσταχτο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία που συγκεντρώνει από τα μέλη του ο ΣΕΘ δείχνουν ότι οι προμήθειες οι οποίες ζητούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν και το 3% επί κάθε συναλλαγής, με το πρόβλημα πλέον να εντείνεται, καθώς η αγορά -λόγω των capital controls- κινείται σε μεγάλο βαθμό με «πλαστικό χρήμα».

Το εν λόγω πρόβλημα αναμένεται να γίνει ακόμη πιο πιεστικό όταν υλοποιηθούν τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για έκπτωση από το φόρο εισοδήματος (για μισθωτούς και συνταξιούχους) μόνο εκείνων των δαπανών που γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, εξανεμίζοντας έτσι τα ελάχιστα -αν υπάρχουν κι αυτά- καθαρά κέρδη των λιανεμπορικών -και όχι μόνο- επιχειρήσεων, συμπληρώνει ο κ. Ιωαννίδης.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΘ, σε αρκετές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με συνδρομή για τη χρήση των τερματικών POS, ενώ -σύμφωνα με έρευνες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας- σχεδόν μία στις πέντε επιχειρήσεις υφίσταται και άλλες χρεώσεις, όπως για παράδειγμα αυτές που επιβάλλονται για να μεταφερθούν τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης, ή για την κατάθεση χρημάτων σε προμηθευτές ακόμη και όταν πρόκειται για κατάθεση εντός της ίδιας τράπεζας.

Το παράδοξο, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, είναι ότι οι προμήθειες για την κατάθεση ποσών σε τράπεζες του εξωτερικού -κυρίως στη Βουλγαρία αλλά ακόμη και στη Γερμανία- είναι χαμηλότερες!

«Σε μια περίοδο που οι επιβαρύνσεις -φορολογικές, ασφαλιστικές κ.λπ.- βρίσκονται στην "ημερήσια διάταξη", οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να επωμίζονται και με το υψηλό κόστος διεκπεραίωσης και εκκαθάρισης των συναλλαγών που γίνονται με πιστωτική κάρτα και το οποίο, για την πλειονότητα των επιχειρήσεων, χρεώνεται για κάθε συναλλαγή με προμήθεια από 1,5% έως και άνω του 3%» (αρκετά μεγαλύτερο από τις πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό)», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΘ - «Νέοι Ορίζοντες».

Με τις επιστολές του μάλιστα ο κ. Ιωαννίδης καλεί τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας να ενσκύψουν στο πρόβλημα. Μάλιστα θυμίζει πως σχετική δέσμευση ανέλαβε προ μηνών, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί διακαώς την επέκταση του «πλαστικού» χρήματος για όλες τις πληρωμές προκειμένου -κατά την άποψή της- να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή.

«Καλούμε την κυβέρνηση και τις τράπεζες να βρουν τη "χρυσή" τομή προς όφελος και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Ιωαννίδης υπενθυμίζοντας ότι -θεωρητικά- από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει ενεργοποιηθεί ο κοινοτικός κανονισμός ΕΕ 2015/751 για τη μείωση του κόστους των διατραπεζικών συναλλαγών. Ο εν λόγω κανονισμός ορίζει ως μέγιστη χρέωση για τις διατραπεζικές συναλλαγές με τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες ποσοστό 0,3% και 0,2% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί -προσθέτει ο κ. Ιωαννίδης- ότι σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με προμήθεια πλέον του 3% επί κάθε συναλλαγής τόσο με πιστωτικές όσο και με χρεωστικές κάρτες. Το πλέον παράλογο είναι πως οι προμήθειες αυτές υπολογίζονται επί του συνολικού ύψους της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένου, δηλαδή, του ΦΠΑ, γεγονός που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για την επιχείρηση.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, σε μια συναλλαγή όπου ο ΦΠΑ είναι -σήμερα- 23%, εφόσον η τράπεζα χρεώσει προμήθεια 2,5% επί του συνολικού ποσού, τότε η τελική επιβάρυνση της επιχείρησης θα είναι 3,07%. Επιπρόσθετα, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΘ, μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων χρεώνεται και με ετήσια συνδρομή για τη χρήση του POS, δηλαδή του ειδικού μηχανήματος που χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές με κάρτες.

«Θεωρούμε ότι οι χρεώσεις των τραπεζών πρέπει να προσαρμοσθούν άμεσα στον κοινοτικό κανονισμό σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για συναλλαγές με κάρτες και προς αυτήn την κατεύθυνση είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς που δεν αντέχει άλλα βάρη», καταλήγει, στην επιστολή του προς τους υπουργούς, ο κ. Ιωαννίδης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΕΘ: Δυσβάσταχτες οι προμήθειες για το «πλαστικό χρήμα»"

Παρουσιάστηκε η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Σε συμφωνία κατέληξαν οι κοινοτικές υπηρεσίες με τις ελληνικές αρχές σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, για να λάβει τη δόση που συνδέεται με την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

“Η συμφωνία είναι συμφωνία της Ελλάδας, των τριών ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών - μελών της ευρωζώνης, το eurogroup την ενέκρινε και το ΔΝΤ έχει εκφράσει την ευρεία του στήριξη, ενώ θα πάρει την τελική του απόφαση όταν φέρει το πρόγραμμα στο διοικητικό του συμβούλιο”, είπε ο αξιωματούχος.

“Σε σχέση με τα εφεδρικά μέτρα, το eurogroup έχει συμφωνήσει με τον μηχανισμό που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, τους ζητήθηκε να συνδέσουν τα εφεδρικά μέτρα με τους διαρθρωτικούς στόχους του επόμενου προϋπολογισμού και να διασφαλίσουν την περικοπή μισθών και συντάξεων. Οι τελικές διευκρινίσεις θα δοθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και η ψήφιση αναμένεται να συμβεί μέσα στην εβδομάδα”, εξήγησε.

“Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πακέτο με 17 προαπαιτούμενα, πλέον των εφεδρικών μέτρων που ζήτησε το eurogroup, τα οποία πρέπει να νομοθετηθούν πριν από την καταβολή της δόσης”, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Το μέγεθος της δόσης, όπως είπε, δεν έχει καθοριστεί και εξεταστεί από τους υπουργούς.

Αν, όπως είπε η επόμενη αξιολόγηση κλείσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, τότε η δόση τώρα πρέπει να είναι πάνω από 7,6 δισ, καθώς πρέπει το κράτος να αποπληρώσει και χρέος στο εσωτερικό, κάτι που όπως είπε είναι καταστρεπτικό για την οικονομία.

Στη δεύτερη αξιολόγηση θα μεταφερθούν και τα εργασιακά, μετά την εκπόνηση σχετικής έκθεσης.

Η επόμενη αξιολόγηση θα περιέχει περί τα 43 προαπαιτούμενα, δηλαδή, όπως είπε, “δεκαπλάσιος όγκος δουλειάς από ένα κανονικό πρόγραμμα”.

Ενδεικτικά ανέφερε την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος, το συνταξιοδοτικό, τη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ και το διαχωρισμό των τμημάτων της εταιρίας, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα μέτρα για τη διαφθορά, το άνοιγμα επαγγελμάτων όπως τα φαρμακεία και άλλα.

“Το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό έχουν ψηφιστεί και τώρα τα ελέγχουμε πριν τα προσυπογράψουμε”, τόνισε.

“Τα υπόλοιπα μέτρα αναμένουμε να ψηφιστούν στις επόμενες 10 μέρες, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση”, συμπλήρωσε.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% για το 2018 και υπολόγισε ότι αν η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα από όλα τα παραπάνω, αυτομάτως το πλεόνασμα θα ήταν 0,5% για εκείνη τη χρονιά.

O αξιωματούχος εκτιμά ότι το 3,5% είναι διατηρήσιμο για τα αμέσως επόμενα έτη και σχετικά δύσκολα για μια μακρύτερη περίοδο, αλλά είναι κάτι που άλλα κράτη - μέλη έχουν πετύχει.

Συνεπώς, εξήγησε ότι χρειάστηκαν μέτρα τριών μονάδων του ΑΕΠ: μια μονάδα από τις συντάξεις, μια μονάδα από το φορολογικό, 0,25% από το ΦΠΑ και 0,75% από μειώσεις στο μισθολόγιο του δημοσίου και άλλες παραμετρικές μειώσεις.

“Όλα τα μέτρα είναι παραμετρικά”, είπε ο αξιωματούχος και σημείωσε ότι “για πρώτη φορά ζητάμε από τη χώρα να νομοθετήσει για τρία χρόνια και όχι απλά για το επόμενο έτος”, αλλά εξήγησε “αυτό ήταν θέμα αξιοπιστίας και ιδιοσυγκρασία του προγράμματος”.

Υπενθύμισε, δε, ότι η Ελλάδα είχε λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και πέρσι το καλοκαίρι.

“Στα μέτρα δεν έχουμε υπολογίσει την απόδοση των μη παραμετρικών μέτρων, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”, σημείωσε.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε τις προβλέψεις της συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές “συντηρητικές και προσεκτικές”.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι για τα έτη του προγράμματος 2015, 2016, 2017 και 2018 τα πρωτογενή έσοδα και οι πρωτογενείς δαπάνες θα είναι: 48 δισ. 47,8 δισ., 46,4 δισ., 45,4 δισ., και 47,3 δισ. 48 δισ. 47,1 δισ. 44,9 δισ., ενώ η εξέλιξη του ΑΕΠ -0,9 -0,5 +3,5 + 4,5.

Αντίστοιχα, το συνταξιοδοτικό θα συνεισφέρει με εξοικονόμηση 0,9% 1,4% 1,7% 1,9% 2,2% 3,0% 3,1% του ΑΕΠ για τα έτη από το 2016 ως το 2020 και τα έτη 2025 και 2030 αντίστοιχα.

Επιπλέον, προβλέπονται κίνητρα για παραμονή στην εργασία.

“Πολύ σκληρό πρόγραμμα για τους νέους συνταξιούχους”, το χαρακτήρισε ο αξιωματούχος και τόνισε ότι οι παλιοί συνταξιούχοι δεν θα δουν την ονομαστική τους σύνταξη να μειώνεται”, θα την δουν να επαναυπολογίζεται με το νέο σύστημα και αν υπάρχει διαφορά, τότε η σύνταξη θα παγώνει μέχρι να ισοσταθμιστεί από τον πληθωρισμό.

Σε σχέση με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, εξήγησε ότι αναμένεται να αποδώσει έσοδα 6 δισ. έως το 2018, και σε αυτό θα ενταχθούν εταιρίες του δημοσίου έως το τέλος του έτους, οι μετοχές των τραπεζών και τμήμα της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Το διοικητικό του συμβούλιο θα είναι πενταμελές και ο πρόεδρος μαζί με ένα ακόμα μέλος θα διορίζονται από την Κομισιόν.

Τέλος, σε σχέση με τα capital controls o αξιωματούχος εξήγησε αυτό είναι μια απόφαση των ελληνικών αρχών, αλλά “θα πρέπει να το δουν συνετά για να μη υπάρξει φυγή κεφαλαίων”.

Σημείωσε δε ότι με τη συμφωνία για το χρέος, θα δημιουργηθούν και γι’ αυτό οι κατάλληλες συνθήκες.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρουσιάστηκε η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης"

Ιερώνυμος: «Η Εκκλησία δεν θα πεθάνει από τον Φίλη»

Στην αντιπαράθεση μεταξύ ιεραρχών και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στην εκπαίδευση, ειδικά στο ζήτημα των θρησκευτικών, αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος από τα Ιωάννινα, όπου αυτή την ώρα, παρίσταται στην τελετή αναγόρευσης του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Πολύ έχει κουραστεί ο κ. Φίλης και εμείς συνέχεια ασχολούμαστε με τον κ. Φίλη. Έχει μια θεωρεία ο κ. Φίλης. αν περάσει, πέρασε. Η εκκλησία δεν πεθαίνει από τέτοια πράγματα», τόνισε ο μακαριότατoς σε δηλώσεις του στο τοπικό κανάλι Ήπειρος TV1 και πρόσθεσε, πως, «εκείνο που κούρασε τον κόσμο και κουράζει σήμερα όλους μας, είναι τα λόγια».

Σε ερώτηση, εάν στη απάντηση του αναφέρεται και στον χαρακτηρισμό τζιχαντιστές που απέδωσε ο υπουργός σε ορισμένους εκπροσώπους της εκκλησίας, είπε ότι, ο κ. Φίλης, «σε αυτά μερικές φορές έχει επιτυχία» και διευκρίνισε πως «δεν είναι τζιχαντιστές, αλλά να μην μιμούθεμα τους τζιχαντιστές».

«Η εκκλησία είναι ο πιο δημοκρατικός χώρος. Ο καθένας έχει τις απόψεις του. Δεν τιμωρεί η εκκλησία τον άνθρωπο, για τις απόψεις του», υπογράμμισε ο κ. Ιερώνυμος και αναφερόμενος στο Άγιο Καλαβρύτων, είπε πως, είναι εκπρόσωπος μιας μερίδας, ενός λαού που σκέπτεται έτσι και οφείλουμε να τον σεβόμαστε, να τον ακούμε και να προσπαθούμε να δούμε να μην ισοπεδώνεται το πρόβλημα, να αντιμετωπίζεται». Μάλιστα πρόσθεσε ότι, «όσοι δεν τον έχουν γνωρίσει τον παρεξηγούν. Είναι άνθρωπος με ενδιαφέροντα, αν πρόσεχε την ροή του λόγου του θα ήταν καλύτερα. Δεν το κάνει από κακία, απλά εκρήγνυται περισσότερο από ότι πρέπει».

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε, πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στις διαφορετικές απόψεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλοι έχουμε τα δικά μας τα πάθη, τις δικές μας ιδιοτροπίες, πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε οποιονδήποτε συνάνθρωπο είναι πλάι μας, είτε λέει να καταργήσουμε τα θρησκευτικά, είτε να βάλουμε και άλλες ώρες στα θρησκευτικά, είτε οτιδήποτε…»

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερώνυμος: «Η Εκκλησία δεν θα πεθάνει από τον Φίλη»"

Ερντογάν: Η Δύση νοιάζεται περισσότερο για γκέι και ζώα παρά για τους Σύρους

Νέα επίθεση στη Δύση εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την πως νοιάζεται περισσότερο για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των ζώων παρά για τη μοίρα των σύρων προσφύγων.

«Ντροπή σε αυτούς που αρνούνται να δώσουν σε 23 εκατομμύρια Σύρους την ίδια ευαισθησία που δείχνουν [...] στις φάλαινες, τις φώκιες και τις χελώνες», είπε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του στη νοτιοδυτική Τουρκία, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Κατηγόρησε μάλιστα τη Δύση εξακολουθεί να έχει έναν τρόπο σκέψης που αποτελεί κατάλοιπο της εποχής της «δουλείας και της αποικιοκρατίας».

Η επίθεση Ερντογάν έρχεται τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων για είσοδο τούρκων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν.

Κύρια αιτία της κόντρας είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας. Η Ε.Ε. επιμένει ότι η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει πριν απελευθερωθούν οι βίζες, καθώς ως έχει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό του ελεύθερου λόγου.

Μιλώντας νωρίτερα μετά από επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για τις θεωρήσεις, και κάλεσε την ευρωπαϊκή πλευρά να βρει μία νέα «φόρμουλα» ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Η απελευθέρωση θεωρήσεων θα επιτρέπει στους κατόχους βιομετρικών τουρκικών διαβατηρίων να μπαίνουν και να κινούνται στη Ζώνη Σένγκεν για έως τρεις μήνες. Δεν θα έχουν το δικαίωμα εργασίας ή μόνιμης διαμονής στην Ε.Ε.

Οι θεωρήσεις είναι ιδιαίτερα πολιτικά ευαίσθητο θέμα για τον κ. Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Η Δύση νοιάζεται περισσότερο για γκέι και ζώα παρά για τους Σύρους "

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, για 103.366 υποψηφίους, που θα διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η έναρξη των εξετάσεων σηματοδοτείται τη Δευτέρα, 16 Μαΐου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στην οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων, είτε δίνουν με το παλιό, είτε με το νέο σύστημα, αλλά και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα. Με το ίδιο μάθημα, μία μέρα αργότερα, την Τρίτη, 17 Μαΐου, θα ξεκινήσουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που δίνουν με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ (ομάδα Α') που δίνουν με το παλιό σύστημα.

Σημειώνεται ότι τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα συνεξετάζονται.


Σύμφωνα με το υπουργείο, τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν θέματα και διαδικασίες των επαναληπτικών εξετάσεων και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα προγράμματα των επαναληπτικών εξετάσεων, των ειδικών μαθημάτων και της πρακτικής δοκιμασίας (αγωνίσματα) για τα ΤΕΦΑΑ. Επίσης, στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν τα σχέδια των μηχανογραφικών δελτίων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ.

Ήδη από τον Απρίλιο, οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, έχουν προμηθευτεί το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο οι υποψήφιοι θα προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, οι υποψήφιοι κατά την είσοδο τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ, ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ (ΓΕΛ)ΚΑΙ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄ στα μαθήματα γενικής παιδείας και επιλογής) με το ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ με το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων"

Θεσσαλονίκη: Σε δίκη παραπέμπονται ο πρώην και ο νυν δήμαρχος Καλαμαριάς

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης, αλλά και ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Οι δυο άνδρες κατηγορούνται για την φερόμενη παράνομη παραχώρηση εκμετάλλευσης ακινήτου του δήμου σε δημοτική επιχείρηση, που είχε ως συνέπεια να χαθούν - το διάστημα 2002 έως 2011 - μισθώματα συνολικού ύψους 515.000 ευρώ.

Μαζί τους παραπέμπονται να δικαστούν στο ίδιο δικαστήριο άλλα οκτώ άτομα, μεταξύ αυτών δύο πρώην γενικοί γραμματείς του δήμου, τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών της περιόδου εκείνης, ο τότε γενικός διευθυντής των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του δήμου και δύο προϊστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το υπ' αριθμόν 298/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, άπαντες κατηγορούνται για απιστία στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση σε βάρος ΟΤΑ, πράξη που συνοδεύεται από τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Με το ίδιο βούλευμα, το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα του νυν δημάρχου Θεοδ. Μπακογλίδη, να αρθεί ο περιοριστικός όρος της παροχής χρηματικής εγγύησης (ύψους 10.000 ευρώ) που του είχε επιβληθεί μετά την ανάκριση, καθώς, όπως υποστήριξε ο ίδιος, η διατήρηση του όρου σε περίπτωση παραπομπής στο ακροατήριο - όπως συνέβη τώρα - θα είχε σαν αποτέλεσμα την αυτοδίκαιη θέση του σε αργία από τη θέση του δημάρχου.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκονται δύο αίθουσες δεξιώσεων που στεγάζονται σε σύγχρονη οικοδομή, στην περιοχή των δημοτικών κοιμητηρίων Καλαμαριάς. Το οίκημα κατασκευάστηκε το 2002 με δαπάνη του δήμου, αλλά δεν καταχωρήθηκε ποτέ στο Κτηματολόγιο.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, τις δυο αίθουσες δεξιώσεων νέμεται από την κατασκευή τους η Δημοτική Επιχείρηση Τελετών και Αρωγής Καλαμαριάς χωρίς να έχει υπάρξει νόμιμη παραχώρηση δικαιώματος επ' αυτών από το δήμο. Η δε δημοτική επιχείρηση - κατά το βούλευμα - προέβη σε εκμίσθωση των αιθουσών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, εισπράττοντας για λογαριασμό της τα μισθώματα, αντί του δήμου που δικαιούται να τα εισπράττει.

Την ίδια ώρα, η δημοτική αρχή κατηγορείται πως υπέγραφε χρηματικά εντάλματα για την πληρωμή των παγίων τρεχόντων εξόδων των δύο αιθουσών, όπως λογαριασμούς ρεύματος και ύδρευσης, δαπάνες θέρμανσης, κοινόχρηστα κ.ά, καλύπτοντας τα λειτουργικά έξοδα του μισθωτή με χρήματα του δήμου.

Όπως περιγράφεται, τα έσοδα της δημοτικής επιχείρησης εξασφάλιζαν μία εύκολη «δεξαμενή» χρημάτων την οποία χρησιμοποιούσε η ηγεσία του δήμου κατά το δοκούν για δικούς της σκοπούς (κυρίως ψηφοθηρικούς), χωρίς κανέναν έλεγχο.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από οικονομικούς επιθεωρητές ύστερα από καταγγελίες που προηγήθηκαν.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Σε δίκη παραπέμπονται ο πρώην και ο νυν δήμαρχος Καλαμαριάς "

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης την Κυριακή

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ την Κυριακή, 15 Μαΐου 2016, σε διάφορα σημεία της Αττικής, λόγω της διεξαγωγής της 36ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα αφορούν σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης αυτών στις εξής λεωφόρους και οδούς: περιοχής Δήμων Μαραθώνα - Ν. Μάκρης, Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης-Γέρακα, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, και Ψυχικού – Φιλοθέης.

Δείτε παρακάτω πού θα διακοπεί η κυκλοφορία και για ποιες ώρες:

Μαραθωνομάχων, στο τμήμα της μεταξύ του τύμβου Μαραθώνα και της Λ. Μαραθώνος, κατά τις ώρες 08.00 - 09.30.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μαραθωνομάχων και της Λ. Διονύσου, κατά τις ώρες 09.30 - 10.30.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Διονύσου και της οδού Αεροπορίας, κατά τις ώρες 09.30 - 10.30.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αεροπορίας και Φλέμιγκ (διασταύρωση Ραφήνας), κατά τις ώρες 10.30 - 13.00.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αγ. Χριστοφόρου (διασταύρωση Πικερμίου) και Ευ. Πουλάκη (διασταύρωση Μοναξιάς), κατά τις ώρες 14.00 - 14.30.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ευ. Πουλάκη (διασταύρωση Μοναξιάς) και Εθν. Αντιστάσεως (διασταύρωση Παλλήνης), κατά τις ώρες 14.30 - 15.30.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Εθν. Αντιστάσεως (διασταύρωση Παλλήνης) και της Λ. Λαυρίου - Κλεισθένους (Κόμβος Σταυρού), κατά τις ώρες 15.30 - 16.30.

Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Λαυρίου - Κλεισθένους (Κόμβος Σταυρού) και Μεσογείων και Χαλανδρίου (Πλατεία Αγίας Παρασκευής), κατά τις ώρες 16.30 - 17.30.

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Χαλανδρίου (Πλατεία Αγίας Παρασκευής) και Δημοκρατίας (Πεντάγωνο), κατά τις ώρες 17.30 - 18.00.

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Δημοκρατίας και της οδού Κύπρου (υπουργείο Εθνικής Άμυνας), κατά τις ώρες 18.00 - 18.30.

Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η κάθετη διέλευση των οχημάτων κατά μήκος της διαδρομής της εν λόγω πορείας, εκτός των κατωτέρω ελεγχόμενων κόμβων κάθετης διέλευσης:

Λ. Μαραθώνος και Διονύσου.
Λ. Μαραθώνος και Αεροπορίας.
Λ. Μαραθώνος και Φλέμιγκ (Διασταύρωση Ραφήνας).
Λ.Μαραθώνος και Αγ. Χριστοφόρου (Διασταύρωση Πικερμίου).
Λ. Μαραθώνος και Ευαγγ. Πουλάκη (Διασταύρωση Μοναξιάς.
Λ.Μαραθώνος και Εθν. Αντιστάσεως (Διασταύρωση Παλλήνης).
Λ.Μαραθώνος και Λ. Λαυρίου – Κλεισθένους (Κόμβος Σταυρού).
Λ. Μεσογείων και Χαλανδρίου (Πλατεία Αγ. Παρασκευής).
Λ. Μεσογείων και Δημοκρατίας (Πεντάγωνο).

Οι αρχές παρακαλούν τους οδηγούς, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς και λεωφόρους κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης την Κυριακή"

Οι φοροτεχνικοί τερματίζουν την αποχή τους από την υποβολή δηλώσεων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών ανακοίνωσε την παύση της αποχής από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. συνεπής στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις με τους επαγγελματικούς φορείς αλλά και αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των συναδέλφων συντάσσεται στην κοινή απόφαση του Ο.Ε.Ε. για παύση της αποχής από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων στις 13/5/2016...»

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι φοροτεχνικοί τερματίζουν την αποχή τους από την υποβολή δηλώσεων"

Εως 11 δισ. ευρώ η δόση μετά το κλείσιμο της συμφωνίας

Στη νομοθέτηση 17 προαπαιτούμενων δράσεων, καθώς και του μηχανισμού αυτόματης ενεργοποίησης μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από την εκταμίευση της δόσης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο εν λόγω αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε την Παρασκευή τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ανέφερε επίσης πως στόχος όλων όσοι εργάζονται για το ελληνικό πρόγραμμα είναι να υπάρχει συνολική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή στην αξιολόγηση, το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της δόσης, εκτιμάται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως η Ελλάδα θα χρειαστεί 7 δισ. περίπου για αποπληρωμή του χρέους της και 3,5 δισ. για αποπλρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (700-800 εκατ. ανά μήνα μέχρι την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης).

Ειδικότερα, στο πακέτο των 17 μέτρων, ύψους 5,4 δισ., το οποίο, όπως είπε, έχει και την ευρεία στήριξη του ΔΝΤ, περιλαμβάνονται -εκτός από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό που έχουν ήδη ψηφιστεί- το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, παρεμβάσεις στον ΦΠΑ και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ανεξαρτητοποίηση της Γ.Γ. Εσόδων κ.ά.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε «γιγαντιαία» και «σκληρή» τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση των δημοσιονομικών δαπανών 1,2% του ΑΕΠ το 2018 και το λιγότερο 2,5% ως το 2030.

Όσο αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει «μεγάλη προοπτική» στον τομέα της εκμετάλλευσης των ακινήτων της, ενώ μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις μπορεί να φτάσει σε έσοδα μέχρι 6 δισ. ως το 2018. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστούν δύο αξιωματούχοι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι όμως δε θα έχουν εκτελεστικές εξουσίες.

Επίσης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως το σύνολο του πακέτου αφορά «παραμετρικά μέτρα» και πως για πρώτη φορά ζητήθηκε από χώρα να νομοθετήσει με ορίζοντα τριετίας και όχι «απλά για το επόμενο έτος».
Επανέλαβε πως για τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς αυτό το πακέτο είναι αρκετό για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 και πως βασίζεται σε «συντηρητικές και μετριοπαθείς προβλέψεις», οι οποίες δεν περιλαμβάνουν μάλιστα τα επιπλέον έσοδα που αναμένεται να έχει η Ελλάδα από τη βελτιωμένη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και από την απόδοση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σημείωσε, δε, πως η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος θα επικεντρώνεται στην παρακολούθηση της εφαρμογής των παραπάνω μεταρρυθμίσεων, καθώς και σε άλλες μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού κυρίως χαρακτήρα, και συνολικά θα περιλαμβάνει 43 προαπαιτούμενα.

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως βρίσκονται ακόμα υπό εξέλιξη διαβουλεύσεις σε σχέση με τις λεπτομέρειες για τον αυτοματισμό και την αξιοπιστία του, οι οποίες όμως εκτίμησε πως θα ολοκληρωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Διαβεβαίωσε επίσης πως ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, και πως ούτε οι ελληνικές αρχές, αλλά ούτε και οι θεσμοί θα έχουν λόγο σε αυτά.
Τέλος, ερωτηθείς για το πότε θα αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων, εξήγησε πως εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να το αποφασίσουν, αλλά συνέστησε «συναίνεση» έτσι ώστε να αποφευχθεί νέα φυγή κεφαλαίων. Επισήμανε, πάντως, πως εφόσον η Ελλάδα λάβει την ενισχυμένη δόση και πετύχει συμφωνία για το χρέος, το περιβάλλον θα βελτιωθεί σημαντικά.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Εως 11 δισ. ευρώ η δόση μετά το κλείσιμο της συμφωνίας"

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - Δείτε πόσα πληρώνετε

Με τη δημοσίευση του νέου ΦΕΚ ενεργοποιείται η διάταξη για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Πλέον όσοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θέλουν και μπορούν θα έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν τις πινακίδες που είχαν καταθέσει.

Τί αναφέρει η σχετική διάταξη:

• Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας

• Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας

• Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2016 συν 2/12 ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος σπεύσει μέσα στον Μάιο, θα πρέπει να πληρώσει τα 10/12 των τελών κυκλοφορίας προκειμένου να κρατήσει τις πινακίδες μέχρι το τέλος του χρόνου.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - Δείτε πόσα πληρώνετε"

Το ΣτΕ δικαίωσε ένστολους για τις μειώσεις που υπέστησαν

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας τη μερική αποκατάσταση του μισθολογικού των ένστολων που έγινε το 2014 με υπουργική απόφαση.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι οι αποδοχές τους πρέπει να επανέλθουν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς όταν και περικόπηκαν λόγω μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014 είχε και πάλι δικαιώσει τους ένστολους κρίνοντας αντισυνταγματική την αναδρομική μείωση των αποδοχών τους.

Στην συνέχεια ωστόσο ψηφίστηκε ο νόμος 4307/2014 με τον οποίο προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών τους μισθών και καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του 2012.

Έτσι, προσέφυγαν και πάλι οι Ενώσεις των ένστολων κατά του νέου νομοθετικού καθεστώτος, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος προσδιορισμού των βασικών μισθών τους είναι αντισυνταγματικός και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σήμερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, έκρινε ότι τόσο ο νόμος 4307/2014 (άρθρο 86) όσο και η από 17.11.2014 υπουργική απόφαση προσκρούουν σε βασικά άρθρα του Συντάγματος καθώς η Πολιτεία προσαρμόστηκε πλημμελώς στις προηγούμενες αποφάσεις του 2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ (2192-2196/2014) και δεν εφάρμοσε στη συνταγματικά προστατευόμενη αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ένστολων. Επιπρόσθετα κρίθηκε ότι οι αποδοχές των ένστολων πρέπει να φτάσουν στα προ της 1ης Αυγούστου 2012 μισθολογικά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι οι σημερινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ αφορούν μόνο όσους ένστολους προσέφυγαν σε αυτό.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ δικαίωσε ένστολους για τις μειώσεις που υπέστησαν"

Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ ξαναχτύπησαν στα λόγια

Νέους πονοκέφαλους στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η εσωκομματική κίνηση των 53+ καθώς στο κείμενο που υπογράφει ο Πάνος Λάμπρου για να υπερασπιστεί την κίνηση αυτή αφιερώνεται ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην κυβερνητική πολιτική με όρους όπως «ήττα» και «ενοχλητικές καθυστερήσεις» προειδοποιώντας ότι «η πρωτοβουλία των 53+ θα συνεχίσει να μιλά και να πράττει».

«Δίνουμε μια μάχη μετά από ήττα» γράφει ο Πάνος Λάμπρου στο κείμενο με τίτλο «Γιατί τέτοια εμμονή με τους 53+;» και το οποίο αναρτήθηκε λίγα 24ωρα μετά το Eurogroup και την κατ' αρχήν συμφωνία για το δημοσιονομικό «κόφτη» δαπανών, χωρίς την εξαίρεση μισθών και συντάξεων, σε περίπτωση απόκλισης των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

«Ζούμε με αντιφάσεις και δεν φοβόμαστε να το πούμε. Έχουμε αμφιβολίες, επίσης δεν το κρύβουμε. Παλεύουμε για να νικήσουμε» συνεχίζει στο ίδιο κεφάλαιο του κειμένου του ο Πάνος Λάμπρου. Οξύνει μάλιστα την κριτική του γράφοντας ότι «υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις, ενοχλητικές, που δημιουργούν ερωτηματικά στον λαϊκό κόσμο, που υποφέρει στην καθημερινότητά του».

Στέλνει μάλιστα μήνυμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «διεκδικούμε μια διαφορετική πορεία. Το λέμε. Πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν βήματα, που θα αλλάξουν το τοπίο και τις συνειδήσεις» και προαναγγέλλει ότι «η «Πρωτοβουλία Μελών 53+» θα συνεχίσει να μιλά και να πράττει» αφήνοντας όλα ανοιχτά τα ενδεχόμενα για το μέλλον.

Το επίμαχο απόσπασμα από το κείμενο του Πάνου Λάμπρου έχει ως εξής:

Να μιλήσουμε για μας

Όλο αυτό το διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας εκατοντάδες άρθρα για την «Πρωτοβουλία Μελών 53+», τα περισσότερα από τα οποία είναι ανάξια οποιουδήποτε σχολιασμού. Εξαρχής, άλλωστε, είχαμε πει ότι το ιδεολογικό μας ρεύμα, η τάση μας, λειτουργεί ανοιχτά. Τα μέλη του κόμματος και της Νεολαίας γνωρίζουν τι λέμε, επιδιώκουμε το διάλογο, την ώσμωση, τις εσωτερικές ανασυνθέσεις. Δεν είμαστε κλειστό κλαμπ. Η πανελλαδική σύσκεψη ήταν ανοιχτή, το κείμενο των έντεκα σημείων αναρτημένο στο σάιτ commonality. Την άποψή μας, που δεν είναι απαραίτητα ενιαία, κάθε φορά, την εκφράζουμε στα όργανα και στις κομματικές συνελεύσεις, αλλά και δημόσια.

Γνωρίζουμε ότι ο ρόλος μας ως τάση σε ένα μαζικό κόμμα που αυτή τη στιγμή είναι στην κυβέρνηση, δεν είναι εύκολος. Δίνουμε μια μάχη μετά από ήττα. Ζούμε με αντιφάσεις και δεν φοβόμαστε να το πούμε. Έχουμε αμφιβολίες, επίσης δεν το κρύβουμε. Παλεύουμε για να νικήσουμε. Διόλου εύκολη υπόθεση. Ο εχθρός είναι πανίσχυρος, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο της αριστεράς. Υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις, ενοχλητικές, που δημιουργούν ερωτηματικά στον λαϊκό κόσμο, που υποφέρει στην καθημερινότητά του. Αναζητάμε εναλλακτικές, δρόμους απεγκλωβισμού από επιτροπεία και μνημόνια. Ζούμε στην Ευρώπη, αλλά παλεύουμε για μια άλλη Ευρώπη, που θα κινείται σε απόλυτη αντίθεση με το σημερινό έκτρωμα της Ε.Ε.

Διεκδικούμε μια διαφορετική πορεία. Το λέμε. Πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν βήματα, που θα αλλάξουν το τοπίο και τις συνειδήσεις. Χρειάζονται, όμως, τολμηροί βηματισμοί, ανταγωνιστικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Η διάκριση αριστεράς-δεξιάς, παραμένει υπαρκτή και αυτή που μπορεί να δώσει απαντήσεις, αρκεί να ξεδιπλωθεί, να γίνει παράδειγμα, εφαρμοσμένη πολιτική εκεί που στις σημερινές συνθήκες μπορεί.

Η «Πρωτοβουλία Μελών 53+» θα συνεχίσει να μιλά και να πράττει.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ ξαναχτύπησαν στα λόγια"

Στο νέο ασφαλιστικό υπάγονται όσοι καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης από σήμερα Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου θα υπάγονται όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβληθούν από σήμερα, Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικά, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 6 παρ. 4 του νόμου, θα υπαχθούν στις διατάξεις του από την 1η Ιουλίου 2016.

Σημειώνεται, ότι αργά χθες το βράδυ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις», με αριθμό φύλλου 85/12-05-2016.


Διαβάστε Περισσότερα » "Στο νέο ασφαλιστικό υπάγονται όσοι καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης από σήμερα Παρασκευή 13 Μαΐου 2016"

Μουζάλας: «Καλό καλοκαίρι» η αποχώρηση των μεταναστών από τον Πειραιά

Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί στα μέσα Μαρτίου ότι το λιμάνι του Πειραιά θα είχε αδειάσει από μετανάστες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μετέθεσε για τον Ιούνιο την ολοκλήρωση της επιχείρησης από την κυβέρνηση.

Δικαιολογώντας άλλη μια αβελτηρία της κυβέρνησης και των μηχανισμών, υποστήριξε ότι «Προσπαθούμε να διασώσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας και αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων».

Σε σημερινές του δηλώσεις ο κύριος Μουζάλας ζήτησε εκ νέου υπομονή και παράταση ενός μήνα επιπλέον. Όπως υποστήριξε «Σε τέτοιες μεγάλες κρίσεις οι αρχικές αντιμετωπίσεις είναι πολύ χειρότερες από αυτές που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει διευθετηθεί η πρώτη μετεγκατάσταση πληθυσμού σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Και το δεύτερο σχέδιο μας είναι - αφού πάρει μορφή το χάος - πώς αυτές οι συνθήκες θα συγκεντροποιηθούν για να γίνουν καλύτερες κι όσοι είναι να μείνουν να μείνουν κι όσοι είναι να φύγουν να φύγουν», σημείωσε ο κ. Μουζάλας, απαντώντας σε ερώτηση του Χρήστου Κατσώτη από το ΚΚΕ για το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Σκαραμαγκά.

Ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας στα πρότυπα εκείνου στον Σκαραμαγκά, για το οποίο σημείωσε ότι «είναι ένα καλό κέντρο. Έχουμε και χειρότερα και προσπαθούμε κάθε μέρα σκληρά να τα κάνουμε καλύτερα. Έγινε για να μειωθεί το πρόβλημα στον Πειραιά και θα γίνει κι άλλο τέτοιο».

Σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα και τον εγκλωβισμό περίπου 55.000 ατόμων στην Ελλάδα ο κύριος Μουζάλας υποστήριξε ότι πρόκειται για μία «οξεία κατάσταση». Κάνοντας μια σύγκριση των μεγεθών είπε ότι «οι 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε 1 μήνα στην Ελλάδα είναι σαν να πήγαν στη Γερμανία 580.000 σε ένα μήνα τηρουμένων των αναλογιών στα οικονομικά και πληθυσμιακά δεδομένα».

Τέλος ο κ. Μουζάλας δεν απέφυγε τις αιχμές κατά τωνΜΜΕ και του ΚΕΕΡΦΑ, τους οποίους κατηγόρησε για δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων, εστιάζοντας κυρίως στο ζήτημα που ανέκυψε με φημολογία περί απεργίας πείνας στο Ελληνικό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: «Καλό καλοκαίρι» η αποχώρηση των μεταναστών από τον Πειραιά"

Ξεκινούν οι περικοπές σε επικουρικές, ΕΚΑΣ, εφάπαξ

Σε ισχύ τέθηκαν από το βράδυ της Πέμπτης πολλές από τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικου που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή από τους βουλευτής των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Οι 76 σελίδες του νομοσχεδίου με τις τροπολογίες που προστέθηκαν σε αυτό δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένες εκ των διατάξεών του τίθενται σε άμεση εφαρμογή.

Στα πρώτα μέτρα του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου που θα εφαρμοστούν είναι η αύξηση της παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ όπως επίσης και ο νέος υπολογισμός του εφάπαξ.

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο περιελήφθη και τίθεται πλέον σε εφαρμογή η διάταξη για την ανάκτηση των πινακίδων με καταβολή όχι του συνόλου των τελών κυκλοφορίας αλλά μόνο του μέρους που αντιστοιχεί μέχρι το τέλος του έτους με μια προσαύξηση.

Δείτε εδώ το ασφαλιστικό όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Ύψους 3,5 δισ. ευρώ η σφαγή μέχρι το 2018

Το νέο ασφαλιστικό μειώνει συντάξεις, εφάπαξ και λοιπές παροχές σωρευτικά μέχρι και το 2019 κατά 3,5 δισ ευρώ.

«Πλάτη» για να εξασφαλιστούν αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά δε βάζουν τα υψηλά εισοδήματα αλλά κυρίως οι νέοι συνταξιούχοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ και οι δικαιούχοι επικουρικών που θα δουν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται έως και 70%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Όσοι καταθέσουν στο εξής αίτηση συνταξιοδότησης εντάσσονται στο νέο τρόπο υπολογισμού, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις, κυρίως όσους φεύγουν με περισσότερα από 25 έτη και μέσο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ.

Οι απώλειες στις νέες συντάξεις ανέρχονται σε 30% και μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιοδοτούμενοι με 35ετία από όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο και κυρίως οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Καταργούνται τα κατώτατα όρια συντάξεων και θεσμοθετείται Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης (το ποσό της απομειώνεται 2-10% για όσους φεύγουν με 15-20 χρόνια, δηλαδή στην 15ετία είναι 345 ευρώ). Σε αυτήν προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, που υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές από το 2002 και τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (για 40 χρόνια η αναπλήρωση φτάνει στο 40,7%).

Μεγάλη σφαγή έως και 70% αναμένεται υποστούν οι επικουρικές συντάξεις, 200.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν το 2017 το ΕΚΑΣ ενώ χαμένοι βγαίνουν οι δικαιούχοι εφάπαξ (μείωση εφάπαξ 12%-15%), οι δικαιούχοι μερίσματος του ΜΤΠΥ (μείωση 33%), οι υψηλοσυνταξιούχοι (μείωση του ανώτατου πλαφόν σε 2000 ευρώ για την ατομική σύνταξη και 3000 ευρώ για τις πολλαπλές) και οι συνταξιούχοι χηρείας (θέσπιση ορίου ηλικίας 55 ετών).

Δραματική επιβάρυνση έως και 200% θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν υψηλό εισόδημα, λόγω της αύξησης των εισφορών. Αν μάλιστα υπολογιστούν αθροιστικά φόροι και εισφορές, η επιβάρυνση ανέρχεται στο 55% του καθαρού εισοδήματος.

Επικουρικές: Το ύψος των επικουρικών θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση καθώς η θέσπιση «κόφτη» προκειμένου να μη μειωθούν οι επικουρικές πάνω από 40% δεν εγκρίθηκε από τους δανειστές. Σύμφωνα με τους ειδικούς η μείωση των επικουρικών με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης θα φτάσει το 70%.

Συγκεκριμένα οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που αφορούν 1,2 εκ συνταξιούχους θα γίνουν μέσω του επαναυπολογισμού τους με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης (0,45%).

Οι μειώσεις συνδυάζονται με αυξήσεις εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα (0,5% για εργοδότες και 0,5% για εργαζόμενους) από 1/6/2016 μέχρι 31/5/2019 και κατά μισή μονάδα (0,25% και 0,25%) από 1/6/2019 μέχρι 31/5/2022. Το νομοσχέδιο προβλέπει «αυτόματο μηχανισμό εξισορρόπησης» του υπερ- επικουρικού σε περίπτωση ελλειμμάτων, ο οποίος «αποκλείει κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων».

Οι εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρική θα υπολογιστούν με τις παλιές διατάξεις αλλά στη συνέχεια οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν όπως και οι υπόλοιπες.

Συντάξεις ΟΓΑ: Ειδικά για τους αγρότες προβλέπεται μακρά μεταβατική περίοδος μέχρι και το 2030 κατά τη διάρκεια της οποίας οι νέες αγροτικές συντάξεις θα υπολογίζονται με μεικτό σύστημα (ένα τμήμα με τον παλιό τρόπο και ένα δεύτερο τμήμα που προοδευτικά θα αυξάνεται από το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης).

Εφάπαξ: Προβλέπονται μειώσεις 12-15% στα εφάπαξ 62.000 δικαιούχων . Σε ορισμένους κλάδους οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες, π.χ. στους δημοτικούς υπαλλήλους εκτιμάται πως ξεπερνούν το 50%. Διασωζονται οι ένστολοι.

Μέρισμα: προβλέπεται μείωση κατά 33%. (σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και 50% για τους «παλιούς»). Μεγάλοι χαμένοι όσοι έφυγαν πριν τις 19/4/2005. Το «μαχαίρι» υπολογίζεται αναδρομικά από τον Γενάρη.

ΕΚΑΣ: 120.000 συνταξιούχοι φέτος και 200.000 το 2017 χάνουν το επίδομα

Πλαφόν: Ορίζονται νέα πλαφόν για την μια κύρια σύνταξη στα 2.000 μεικτά (1.820 καθαρά) και για το άθροισμα συντάξεων στα 3.000 (καθαρό ποσό). Από την ψήφιση του νόμου και μέχρι 31/12/2018 «ψαλιδίζεται» κάθε παροχή που υπερβαίνει αυτά τα ποσά.

Συντάξεις χηρείας: Θεσπίζεται όριο ηλικίας για τις συντάξεις χηρείας στα 55 (όσοι είναι 52-55 θα την λαμβάνουν για τρία χρόνια και μετά δια βίου στα 67).

Απασχόληση συνταξιούχων: Μειώνεται κατά 60% η σύνταξη που θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι ξεκινήσουν στο εξής να εργάζονται.

Αύξηση εισφορών: Το 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους θα πληρώνουν για κύρια σύνταξη οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με μεταβατικές περιόδους. Σωρευτικά οι αυταπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν – χωρίς τις εκπτώσεις – το 37,95% του εισοδήματός τους για σύνταξη, επικούρηση, υγεία, εφάπαξ. Προβλέπεται μεταβατική περίοδος εκπτώσεων (2017-2020) για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς. . Οι εκπτώσεις θα ισχύσουν και για τους νέους - κάτω της 5ετίας - αρκεί να έχουν εισόδημα άνω των 4.922 ευρώ. Το ποσό που υπολείπεται του 20% αποτελεί «ασφαλιστική οφειλή» και πρέπει να εξοφληθεί έως το έτος συνταξιοδότησης. Η εξόφληση θα γίνεται κατά 1/5 κατ' έτος όταν το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ.

Από 1/1/2017 το 20% θα ισχύσει και για δημόσιους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να μειωθεί η καθαρή τους αμοιβή.

Το νέο σύστημα επηρεάζει και τους απασχολούμενους με μπλοκάκι καθώς για παράλληλη απασχόληση (μισθωτή και αυτοαπασχολούμενη) ο εργαζόμενος θα πληρώνει διπλές εισφορές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν οι περικοπές σε επικουρικές, ΕΚΑΣ, εφάπαξ"

Συμφωνούν για τη δόση - «Αγκάθι» το ελληνικό χρέος

Διφορούμενα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες σχετικά με το ελληνικό ζήτημα έπειτα και από την ολοκλήρωση του χθεσινού Euroworking Group.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια προκειμένου αργότερα να ανοίξει η «κάνουλα» του ESM.

Κατά τη διάρκεια του Euroworking Group, η Ελλάδα, διά στόματος του Γ. Χουλιαράκη δεσμεύτηκε για την κατάθεση ενός νέου πακέτου έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δις, μαζί με τον «κόφτη» και τις διατάξεις για τα δάνεια που θα μεταφερθούν σε ξένα funds.

Στο «μέτωπο» της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχουν ανακύψει πολλές ενστάσεις και διαφωνίες, τόσο ανάμεσα σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης, όσο και ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ.

Πολλά κράτη-μέλη εξέφρασαν τη διαφωνία τους για κάθε σενάριο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμη και το «ήπιο» που εισηγείται ο ESM. Ενστάσεις υπάρχουν εκ μέρους ευρωπαϊκών κρατών και για την πρόταση του ΔΝΤ περί γενναίου κουρέματος, το οποίο, το Ταμείο, θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι διαφωνίες είχαν ως αποτέλεσμα να ζητηθεί η σύγκλιση της ευρωομάδας αρκετές φορές πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου, προκειμένου να καμφθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Ως εκ τούτου, πληροφορίες αναφέρουν ότι το EWG θα συνεχίσει τις εργασίες του και σήμερα.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνούν για τη δόση - «Αγκάθι» το ελληνικό χρέος"

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Μνημόνιο διαρκείας ο «κόφτης»

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «Μνημόνιο διαρκείας» τη θέσπιση του λεγόμενου μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών του Δημοσίου («κόφτης»), ενώ παράλληλα εκφράζει την αντίθεσή της για τον τρόπο με τον όποιο ψηφίστηκε το ασφαλιστικό από τη Βουλή.

Ειδικότερα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Μετά την ψήφιση του νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες την Κυριακή 8.5.2016 (χωρίς δυνατότητα πλήρους διαβούλευσης, επαρκούς συζήτησης στη Βουλή, στοιχειώδους ενημέρωσης του λαού και δυνατότητας ακρόασης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων), δηλαδή με διαδικασία απαράδεκτη για νομοθέτημα κρίσιμο για τη ζωή όλων των πολιτών, δεδομένου ότι με αυτό ανατρέπονται θεμελιώδεις κατακτήσεις της Κοινωνικής Ασφάλισης, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση νέο πολυνομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα επιχειρηθεί να θεσπιστεί ο λεγόμενος μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών του Δημοσίου («κόφτης») που, όπως διαφαίνεται, θα αφορά και συντάξεις, μισθούς και παροχές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αντιστρόφως και επιβολή φορολογικών βαρών.


Δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών με την προώθηση προς ψήφιση διατάξεων που θα θεσπίσουν τον παραπάνω μηχανισμό. Ένας τέτοιος μηχανισμός, ανεξάρτητα από τα επιμέρους τεχνικά του χαρακτηριστικά, θα συνιστά ένα «Μνημόνιο διαρκείας», με θύματα τους εργαζομένους, τους μικρούς επαγγελματίες και τους συνταξιούχους.

Αποδοκιμάζουμε την αντιεπιστημονική ερμηνεία που επικράτησε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία η γιγάντωση του Κρατικού Χρέους συνδέεται με το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αντιθέτως, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, η αλήθεια είναι ότι τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων δημιουργήθηκαν επειδή διαχρονικά τα αποθεματικά τους αξιοποιήθηκαν με διάφορες τεχνικές για σκοπούς άσχετους με τον προορισμό τους (ιδίως κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος με μηδαμινό επιτόκιο για δεκαετίες επένδυση στο Χρηματιστήριο, PSI κ.λπ.),σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή. Οι ασφαλισμένοι καλούνται άδικα να πληρώσουν ελλείμματα των Ταμείων για τα οποία δεν ευθύνονται».

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει τη συμπαράστασή της στις κοινωνικές ομάδες που αντιστέκονται στην προώθηση αυτών των μέτρων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Μνημόνιο διαρκείας ο «κόφτης»"

Δραγασάκης: Χωρίς τέλος οι μυθοπλασίες Βαρουφάκη

Για… μυθοπλασίες κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχετικά με τα όσα υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης για τη «μυστική» συνάντηση που φέρεται να είχε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Ο Γιάννης Βαρουφάκης συνεχίζει τις μυθοπλασίες, επιχειρώντας να ξαναγράψει την ιστορία (του). Η συνάντηση με Ντράγκι στην οποία αναφέρεται, δεν υπήρξε ποτέ. Μόνες συναντήσεις με Ντράγκι στις 5/5 (Φρανκφούρτη) & 27/6 (Βρυξέλλες). Και οι 2 έγιναν με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου» επισημαίνεται σε μηνύματα που έγραψε ο Γιάννης Δραγασάκης στο Twitter.



zougla


Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης: Χωρίς τέλος οι μυθοπλασίες Βαρουφάκη"

Στους 54.703 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα

Σε 54.703 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 118 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά σε 8.615.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.437 άτομα. Αισθητά μειωμένος είναι ο αριθμός των προσφύγων στον Πειραιά (1.446), μετά τη μεταφορά περίπου 580 προσφύγων στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα. Εκεί οι διαμένοντες ανέρχονται πλέον σε 2.270.

Στην κεντρική Ελλάδα παραμένουν 2.036 άτομα και στη νότια Ελλάδα 321. Στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 29.294, από τους οποίους οι 9.305 στο camp της Ειδομένης.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 54.703 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα"

Στους 194 οι νεκροί από την γρίπη στην Ελλάδα

Ερωτηματικά προκαλούν οι 194 θάνατοι – αριθμός ρεκόρ – στην Ελλάδα όταν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η θνητότητα μειώθηκε κατακόρυφα. Οι γιατροί καταλογίζουν ευθύνες για την αδράνεια που επέδειξε το υπουργείο Υγείας, κάνοντας λόγο για «ανυπαρξία», αναφέρει δημοσίευμα των "Νέων".

Ήταν μέσα καλοκαιριού του 2009 όταν ο ιός Η1Ν1 εισέβαλε στην ελληνική καθημερινότητα. Τότε ένας 33χρονος ασθενής εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Νωρίτερα εκείνο τον Ιούνιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει ότι ανέβαζε το επίπεδο συναγερμού στη Φάση 6. Η πανδημία της γρίπης ήταν η πρώτη ύστερα από 41 χρόνια.

Ο χειμώνας που ακολούθησε έφερε το σύστημα υγείας αλλά και τους ασθενείς στα όριά του, καθώς αποκαλύφθηκαν τα κενά και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, αλλά και η ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού σε ό,τι αφορά τα εμβόλια.

Εκείνη τη χρονιά κατεγράφησαν στην Ελλάδα 18.230 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι οι αριθμοί υποτιμούν την πραγματική συχνότητα της γρίπης Α (Η1Ν1) καθώς οι εκδηλώσεις στους ασθενείς ήταν ήπιες και συνεπώς δεν απευθύνονταν στον γιατρό.

Από τότε έως σήμερα έχουν περάσει περίπου 7 χρόνια και θα υπέθετε κανείς ότι το πάθημα έγινε μάθημα. Κι όμως, φέτος η χώρα βίωσε ένα τραγικό deja vu, με τους θανάτους από την επιδημία της γρίπης να ξεπερνούν εκείνους του χειμώνα 2009-2010.

Τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι αποκαλυπτικά: Tη χρονιά της πανδημίας η Ελλάδα θρήνησε 142 ανθρώπους. Έναν χρόνο μετά ο ιός Η1Ν1 επανήλθε δριμύτερος καθώς οι νεκροί έφτασαν τους 180.

Οι λοιμωξιολόγοι εντόπισαν την αιτία: το στέλεχος Α Η1Ν1 είχε επιστρέψει "χτυπώντας" πλέον μεγαλύτερης ηλικίας πληθυσμούς σε σχέση με την περίοδο 2009-2010.



Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 194 οι νεκροί από την γρίπη στην Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news