facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ντάισελμπλουμ: Αντικατάσταση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ με φθηνότερα του ESM

Την πεποίθηση ότι έως την 24η Μαΐου θα έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, επιτρέποντας την έναρξη των συζητήσεων για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Οπότε στο επόμενο Eurogroup θα ήθελα να έχω μια πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα», ανέφερε στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Eυρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Εξέφρασε την επιθυμία του να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως όλες οι λεπτομέρειες για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τον προληπτικό μηχανισμό ως την επόμενη συνάντηση.

O πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε, ακόμη, πως η Ελλάδα χρειάζεται άμεση βοήθεια για πάρει μπροστά η μηχανή, αλλά και έναν οδικό χάρτη για περαιτέρω πιθανή βοήθεια όταν λήξει το πακέτο βοήθειας σε δύο χρόνια.

«Ο δρόμος που προτείνω για την συνέχεια είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για αναδιάρθρωση του χρέους, για την γρήγορη αντικατάσταση ορισμένων ακριβών δανείων με φθηνότερα. Δεύτερον τι μπορούμε να κάνουμε στο τέλος του προγράμματος. Τρίτον, μακροπρόθεσμα πως μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν σε τροχιά τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο», δήλωσε.

Αρνήθηκε, πάντως, να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτή η ελάφρυνση χρέους. «Το καλό με τη συνάντηση του Eurogroup ήταν ότι υπήρχαν πολύ λίγες 'κόκκινες γραμμές, πολύ λίγα 'δεν προχωρά' (no-gos). Το μόνο 'όχι' είναι το ονομαστικό κούρεμα χρέους», υπογράμμισε και συμπλήρωσε «πρέπει να έχουμε τώρα τη συζήτηση για το τι θα κάνουμε το 2018 αν η Ελλάδα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του προγράμματος. Είναι ένας ημιαυτόματος ενεργοποιητής (trigger moment). Θα προτιμούσα να το συζητήσω τώρα και να δώσω λίγη καθαρότητα από να πρέπει να έχω αυτή την αβεβαιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια».

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Αντικατάσταση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ με φθηνότερα του ESM"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τέμπη από 16 έως 18 Μαΐου

Κλειστή θα παραμείνει η κοιλάδα των Τεμπών στις 16, 17 και 18 Μαΐου από τις 07.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το βράδυ, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, θα απαγορεύεται η διέλευση στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, από κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου.

Κατά την διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη

- Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται:

Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας, προς την περιφερειακή οδό Λάρισας - Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Λάρισας - Τρικάλων - Καλαμπάκας - Γρεβενών, θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης - Αμπελώνα - Τυρνάβου και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Ελασσόνας - Κοζάνης θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό και στη συνέχεια στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, στο ύψος Κλειδί Ημαθίας.

- Τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά έως 3,5 τόνων, θα εκτρέπονται:

Από τον κόμβο Πλατυκάμπου (349 + 396 χ/θ ΠΑΘΕ) προς Αγιά και μέσω της Ε.Ο. Λάρισας - Αγιάς - Αγιοκάμπου - Βελίκας - Κόκκινο Νερό - Στόμιο - Ομόλιο, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο προς Θεσσαλονίκη από τη διασταύρωση Στομίου 390 + 700 χ/θ ΠΑΘΕ.

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα

- Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας προς Βέροια (Εγνατία οδό) – Κοζάνη και από εκεί:

είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης - Ελασσόνας - Τυρνάβου - Αμπελώνα - Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ,

είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης - Γρεβενών - Καλαμπάκας - Τρικάλων - Λάρισας και στη συνέχεια διά της περιφερειακής οδού Λάρισας - Τρικάλων θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας.

- Όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης -στον ανισόπεδο κόμβο Κορινού Πιερίας- προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης - Ελασσόνας - Τυρνάβου - Αμπελώνα - Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.

- Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη - Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται στον ανισόπεδο κόμβο Αιγάνης προς Πιερία και από εκεί θα κατευθύνονται κατάλληλα.

Από τις παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούνται, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής από την οποία διέρχεται η εναλλακτική διαδρομή του ανατολικού άξονα (παραλιακή Αγιοκάμπου), καθώς και των κατοίκων του δήμου Τεμπών:

- τα λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων,

- τα φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού χαρακτήρα.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τέμπη από 16 έως 18 Μαΐου"

Ξενοδόχοι κατά Τσίπρα: Εξωφρενικός και παράλογος ο φόρος πληρότητας

Σε «διελκυστίνδα» ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξελίχθηκε η 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Και αυτό, καθώς ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε το «υπαρκτό» ενδεχόμενο να καταγραφούν απώλειες στον τουρισμό τα επόμενα δύο χρόνια, αφήνοντας σαφείς αιχμές ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα και χαρακτηρίζοντας «ταφόπλακα» το τέλος πληρότητας σε ξονοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που περιλαμβάνεται στο πακέτο των έμμεσων φόρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να φέρει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση στη Βουλή.

«Κινούμαστε στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύουμε όχι μόνο να μην πετύχουμε το νέο στόχο, αλλά και να πέσουμε κάτω από τα επίπεδα του 2015. Και δεν κινδυνολογούμε. Οι απώλειες θα φανούν σταδιακά και όχι αμέσως» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «ήδη το πρώτο τετράμηνο του 2016 δείχνει σημάδια κόπωσης».

«Ο τομέας λοιπόν θα σταματήσει να είναι σε θέση να φρενάρει την πτώση του ΑΕΠ. Αρα δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης. Αρα, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν νέα μέτρα. Αρα, πάλι οι Ελληνες θα πληρώσουν και μάλιστα διπλά, όσα οι τουρίστες δεν θα δώσουν φέτος και του χρόνου» υποστήριξε.

Ο ίδιος, επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη, επισήμανε ότι «το 40% των τουριστικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας».

Τα επτά χρόνια ύφεσης «έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον κλάδο. Τα βάρη, ακόμα και των υγιών επιχειρήσεων, έχουν πλέον συσσωρευτεί είπε, υπογραμμίζοντας «τη δαμόκλειο σπάθη των κόκκινων δανείων», την ώρα που «η αγορά λειτουργεί υπό καθεστώς μηδενικής ρευστότητας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επανέλαβε την έκκληση του τομέα να κλείσει η αξιολόγηση. «Διότι όσο καθυστερεί να ολοκληρωθεί, εκ των πραγμάτων, οδηγείται η kυβέρνηση στην επιβολή σπασμωδικών, επιπρόσθετων μέτρων».

Και σημείωσε ότι οι επιπρόσθετοι φόροι που θα επιβληθούν, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ακριβαίνουν το τουριστικό πακέτο, το οποίο, «ήδη σημειώνει τεράστιες απώλειες ανταγωνιστικότητας, της τάξης του 10%, λόγω των φόρων του τρίτου μνημονίου, εξανεμίζοντας ουσιαστικά το 50% της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, λόγω εσωτερικής υποτίμησης από την αρχή των μνημονίων».

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «εξωφρενικό» και «τελείως παράλογο» το «φόρο πληρότητας» για ξενοδοχεία πάνω από δύο αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από δύο κλειδιά, που θα αποτελέσει «ταφόπλακα», όπως είπε, για τις τουριστικές επιχειρήσεις, καλώντας τον πρωθυπουργό να σταθεί αλληλέγγυος.

«Καμία τουριστική επιχείρηση δεν έχει πλέον το περιθώριο να απορροφήσει, ούτε κατά διάνοια, ένα πρόσθετο τέτοιο κόστος. Και πόσοι Ελληνες θα έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν και πόσοι ξένοι, οι οποίοι, μόλις αντιληφθούν το πόσο αδικαιολόγητα ακριβή σε σχέση με τον ανταγωνισμό γίνεται πλέον η Ελλάδα, θα την προσπεράσουν και θα επιλέξουν κάποιον άλλο προορισμό;» διερωτήθηκε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, «σηκώνοντας το γάντι», είπε μεν ότι συμμερίζεται πλήρως την ανησυχία του ξενοδοχειακού κλάδου, αλλά τόνισε ότι είναι μέτρα που πρέπει να ληφθούν και όλοι πρέπει να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι πρόκειται για δυσάρεστο μέτρο, απάντησε όμως στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ: «Δεν είσαστε στην κόψη του ξυραφιού. Ήδη, έχετε αύξηση 10% στις κρατήσεις». Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητά του ότι οι ξενοδόχοι δεν θα πληγούν, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, από το βήμα της ΓΣ, να βάλουν στοίχημα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης μετατίθεται για το 2018, ενώ υποστήριξε πως, ο ΦΠΑ στη διαμονή προοριζόταν για το 23%, «αν η κυβέρνηση δεχόταν χωρίς διαπραγμάτευση τις προτάσεις των δανειστών».

«Παρά την επιμονή των δανειστών, καταφέραμε να μεταθέσουμε την εφαρμογή του στο 2018 αντί για φέτος. Και είναι νομίζω αυτό σημαντικό, για να κάνουν οι tour operators τους απαραίτητους σχεδιασμούς, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για το 2016 και το 2017» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ακόμη, είπε ότι, με την ολοκλήρωσή της, η Ελλάδα εισέρχεται σε μία εποχή ανάπτυξη, προσθέτοντας πως «η αβεβαιότητα μπορεί να δώσει τη θέση της στη σταθερότητα».

«Ο τουρισμός αποτελεί πηγή αισιοδοξίας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης» τόνισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως ο συγκεκριμένος κλάδος θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ στις αφίξεις, ενώ αναφέρθηκε σε δύο αιτήματα του τουριστικού κλάδου: τη διασφάλιση περιβάλλοντος οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας και την εγγύηση της ασφάλειας.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα απέδειξε πως μπορεί να υποδεχτεί 30 εκατομμύρια επισκέπτες και ταυτόχρονα να προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες πρόσφυγες.

«Παράλληλα, έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να αποτελεί ένα φάρο σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή» τόνισε.

«Η ελληνική φιλοξενία δεν είναι ένα στερεότυπο τουριστικής προώθησης που αναζητά εξαργύρωση, αλλά ένα διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας που ανάγεται στον Ξένιο Δία και συμπληρώθηκε με το ουσιώδες μήνυμα της χριστιανικής αγάπης, της σεμνής προσφοράς στον συνάνθρωπο» συμπλήρωσε επίσης.

Μιλώντας για την κατεύθυνση της τουριστικής πολιτικής της χώρας, δήλωσε ότι στόχος είναι η αύξηση των αφίξεων από τη ρωσική αγορά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αυξάνει το μερίδιό της τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και σε αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, ενώ εκτίμησε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν την ευκαιρία για άνοιγμα σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και λοιπές αραβικές χώρες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξενοδόχοι κατά Τσίπρα: Εξωφρενικός και παράλογος ο φόρος πληρότητας"

Ο γνωστός Βαρουφάκης: Τώρα διαψεύδει ότι απειλούσε με Grexit! [βίντεο]

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διαψεύδει τον... εαυτό του. Μετά το σάλο που προκάλεσε η συνέντευξη που παραχώρησε όπου αποκάλυψε πως απειλούσε με Grexit τους Ευρωπαίους σε συνεννόηση με τον Τσίπρα, τώρα τα παίρνει πίσω.
Με δύο αναρτήσεις του στον λογαριασμό του στο twitter ο πρώην ΥΠΟΙΚ υποστήριξε:
«Το μήνυμα μου προς την ΕΚΤ ήταν μετριοπαθές: Αν μας κλείσετε τις τράπεζες θα σας κουρέψουμε τα παλαιά ομόλογα. Καμία απειλή Grexit. Από εμάς" έγραψε ο κ. Βαρουφάκης για να προσθέσει: «Όσο πλησιάζει η ώρα του νέου Μνημονίου η τρόικα εσωτερικού παίζει τα ρέστα της εναντίον όσων ανθίστανται στην "λογική" του».
Λίγο αργότερα ο κ. Βαρουφάκης έσπευσε με μια σειρά νέων «τιτιβισμάτων» του να διευκρινήσει τι εννοούσε αναφερόμενος στον ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε:


για να ολοκληρώσει τις εξηγήσεις του με το: 
Βέβαια η συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα «Athens Live» είναι σε βίντεο, οπότε μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.



iefimerida



Διαβάστε Περισσότερα » "Ο γνωστός Βαρουφάκης: Τώρα διαψεύδει ότι απειλούσε με Grexit! [βίντεο] "

Σόιμπλε: Διαφώνησα με τη Μέρκελ για το Grexit

Στην αποκάλυψη ότι πριν από περίπου ένα χρόνο είχε διαφωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία δεν ήθελε Grexit, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δείπνο που διοργάνωσε η εφημερίδα Handelsblatt.

Αυτό γράφει η Deutsche Welle τονίζοντας ότι μια πρόσκληση σε δείπνο με συνομιλητή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά. Όταν όμως προσκαλεί μια εφημερίδα του διαμετρήματος της Handelsblatt, πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός. Πόσο μάλλον όταν γίνεται σε μια τόσο σημαντική συγκυρία με τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό σε οριακό σημείο και το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα να μετρά μόλις 24 ώρες.

Γερμανική πολιτική χωρίς τον Σόιμπλε;

Πιο επίκαιρο δεν θα μπορούσε να είναι το θέμα της συζήτησης: "Κρίση χρέους και προσφυγικό δράμα. Προς τα πού οδεύει η Ευρώπη". Οι 600 καλά επιλεγμένοι προσκεκλημένοι, πολιτικοί, οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες, διπλωμάτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, βίωσαν έναν χαλαρό υπουργό Οικονομικών να συζητά με τον αρχισυντάκτη της Handelsblatt, Sven Afhuppe. Ο Wolfgang Schaeuble, 73 χρονών, διανύει την τελευταία περίοδο στο υπουργείο των Οικονομικών, δεδομένου ότι λόγω ηλικίας δεν διαφαίνεται μέχρι τώρα πρόθεση να ξανακατέβει υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2017. Όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο Βερολίνο, δεν μπορούν να φανταστούν πως μπορεί να υπάρχει γερμανική πολιτική χωρίς τον Schaeuble, αλλά και το αντίθετο, πως θα μπορούσε ο Schaeuble, αυτός ο παθιασμένος πολιτικός, που έχει θητεύσει σε πολλά υπουργεία και έχει καθίσει στη βουλευτική έδρα περισσότερο από όλους τους άλλους συναδέλφους του, να αποχωριστεί την εξουσία. Αναμενόμενη λοιπόν η ερώτηση, εάν έχει βλέψεις για το αξίωμα του Πρόεδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας. "Ο Κόνραντ Αντενάουερ έγινε καγκελάριος στα 73 του", απάντησε εν γνώσει πως μια τέτοια περιπαικτική απάντηση θα έδινε τροφή σε εικασίες

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Διαφώνησα με τη Μέρκελ για το Grexit"

Η Ελλάδα καταψήφισε την επέκταση των εσωτερικών ελέγχων στη Σένγκεν

Δήλωση με την οποία εκφράζει τη διαφωνία της και εξηγεί την καταψήφιση της απόφασης του Συμβουλίου, με την οποία εγκρίνεται η παράταση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων εντός της Ζώνης Σένγκεν σε Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία για άλλο ένα εξάμηνο, κατέθεσε η Ελλάδα.

Στη δήλωσή της η Αθήνα εκφράζει την απογοήτευσή της για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο της σχετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βασίζεται στην υπόθεση ότι τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών δεν απεδείχθησαν επαρκή προκειμένου να αρθούν οι "σοβαρές ελλείψεις" (serious deficiencies) που είχαν διαπιστωθεί στα εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι με βάση την τελευταία έκθεση των εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκαν τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα έχουν εκπληρωθεί οι 43 από τις συνολικά 50 δράσεις που είχαν υποδειχθεί στην Ελλάδα. Σημειώνει δε ότι απομένουν μόλις 7 να γίνουν.

Στην απόφασή του πάντως το Συμβούλιο δίνει έμφαση σε δύο ζητήματα που δικαιολογούν την έγκριση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων. Αυτά είναι, πρώτον, η παραμονή στο ελληνικό έδαφος ανθρώπων που διαμένουν παράνομα και δεν έχουν καταγραφεί και, δεύτερον, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στη διαχείριση των συνόρων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) - κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο δευτερογενών μετακινήσεων.

Η επιβολή των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων θα επιτραπεί α) στα χερσαία σύνορα Αυστρίας - Ουγγαρίας και Αυστρίας - Σλοβενίας, β) στα χερσαία σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας, γ) στα χερσαία σύνορα Δανίας - Γερμανίας και στα φεριμπότ που συνδέουν τα λιμάνια της Δανίας με τη Γερμανία, δ) σε δύο περιοχές της Σουηδίας και ε) στα λιμάνια της Νορβηγίας που έχουν σύνδεση με Δανία, Γερμανία και Σουηδία.

Σημειωτέον ότι δήλωση με την οποία καταψηφίζει την απόφαση του Συμβουλίου κατέθεσε και η Σλοβενία, διαμαρτυρόμενη για την επιβολή ελέγχων στα σύνορα με την Αυστρία. Επιπλέον, δεν έγινε δεκτό το αυστριακό αίτημα για επιβολή ελέγχων στα σύνορα με την Ιταλία.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα καταψήφισε την επέκταση των εσωτερικών ελέγχων στη Σένγκεν"

Οι Βρυξέλλες φέρνουν σχέδιο για το χρέος - Όλα τα σενάρια

Νέες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως βρισκόμαστε κοντά στη σύνταξη μιας λίστας προτάσεων, προς το ΔΝΤ και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, με στόχο να βρεθεί έγκαιρα μια συμφωνία.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη σύνταξη της πρότασης για το ελληνικό χρέος, με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να τονίζουν πως η σαφήνεια του σχεδιασμού των τριών σταδίων για το ελληνικό χρέος (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο) μειώνεται, όσο περνάει ο χρόνος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του θεωρεί πως δεν έχει γίνει επαρκής εργασία ακόμα, για να αποσαφηνιστεί το σχέδιο δράσης για το ελληνικό χρέος στο μακροπρόθεσμο διάστημα. Όπως και να 'χει, η στρατηγική των Βρυξελλών εστιάζεται στο να βγει η Ελλάδα στις αγορές έως το 2018, με μικρές περιόδους «πειραματικού δανεισμού» από τις αγορές το 2017.

Αυτό δημιουργείται, διότι υπάρχει η πεποίθηση πως υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στο μέλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παρουσίασε στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών μια πρόταση για να αποδοθούν περίπου δέκα δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παραμένουν αναξιοποίητα σε έναν λογαριασμό του Μηχανισμού από το 2014. Σημειώνουμε πως οκτώ δισ. αποτελούν κέρδη από το νέο πρόγραμμα και δύο από το παλιό.

Επόμενη πρόταση είναι η χρησιμοποίησή τους προς αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας πριν από τη λήξη του προγράμματος, το 2018, αλλά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Ένα από τα σχέδια υπό επεξεργασία είναι και η επέκταση της περιόδου χάριτος το 2022. Οι προτάσεις αυτές έχουν διατυπωθεί ξανά, πάντως, τους προηγούμενους μήνες, αλλά τώρα τα τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν τον ακριβή τρόπο διεκπεραίωσής τους.

Άπαντες πάντως εργάζονται με προϋπόθεση και εκτίμηση πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, δηλώνοντας μόνο πως έχει τη θέληση να συνάψει ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα, όχι πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Η εξασφάλιση σταθερών επιτοκίων σε βάθος δεκαετίας αποτελεί επίσης μια πρόθεση των εργασιών στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας ωστόσο πως, αν υπάρξει η ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων, τη διαφορά θα την καρπωθεί η Ελλάδα. Επίσης, εξετάζεται η εξομάλυνση των αποπληρωμών του κεφαλαίου του δανείου σε ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 2% του ελληνικού ΑΕΠ ανά έτος.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως εξετάζεται η απαίτηση για επέκταση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 3,5% για την Ελλάδα για τουλάχιστον δέκα χρόνια, καθώς κάτι τέτοιο έχει εφαρμοστεί σε άλλα κράτη-μέλη, όπως η Ιταλία, η Φινλανδία και το Βέλγιο. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι δύσκολη η πρόβλεψη της κατάστασης σε τέτοιο βάθος χρόνου.

Σχετικά με την εκταμίευση της δόσης, όλα θα εξαρτηθούν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου μια θετική δήλωση του ΔΝΤ μαζί μια με συμφωνία για το χρέος, θα επιτρέψει την προκαταρτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Ολοκληρώνοντας, σχετικά με τη φημολογούμενη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η ίδια πηγή τόνισε: «Για μια τέτοια αλλαγή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας χρειάζεται μεταρρύθμιση της Συνθήκης της ΕΕ, κάτι το οποίο είναι πολιτικά δύσκολο και ίσως ακατόρθωτο. Υπάρχει ένα "ευρωπαϊκό" ΔΝΤ, που το αποτελούν τρεις θεσμοί (Επιτροπή, ESM, ΕΚΤ) οι οποίοι συνεργάζονται αρμονικά».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Βρυξέλλες φέρνουν σχέδιο για το χρέος - Όλα τα σενάρια"

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δύο εβδομάδες άδεια για τους νέους πατεράδες

Όλοι οι νέοι πατεράδες στην Ευρώπη θα πρέπει να δικαιούνται άδεια πατρότητας διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων μετά τη γέννηση του παιδιού τους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εξέφρασε σήμερα τη δυσαρέσκειά του επειδή ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στο θέμα αυτό εξακολουθούν να υφίστανται σε πολλές χώρες.

Στο μη δεσμευτικό ψήφισμα που υιοθέτησε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι βουλευτές αναφέρονται επίσης στο θέμα της γονικής άδειας --που είναι επιπρόσθετη της άδειας μητρότητας και πατρότητας, αλλά συχνά χορηγείται χωρίς αποδοχές στους εργαζόμενους-- και εκφράζουν τη λύπη τους για τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στις νομοθεσίες των κρατών-μελών της ΕΕ, παρά τη σχετική οδηγία που είχε εγκριθεί από το 2010.

Οι χώρες-μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν τις διατάξεις που υποχρεώνουν τους πατεράδες να παίρνουν ένα "σημαντικό μέρος" της άδειας που χορηγείται στους γονείς, ώστε να μην μένουν στο σπίτι μόνο οι γυναίκες, σημειώνεται στην απόφαση αυτή. Σύμφωνα με τη Eurostat από τις γονεϊκές άδειες που ζητήθηκαν το 2010 μόνο το 2,7% χορηγήθηκε σε άνδρες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι "η ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής είναι θεμελιώδες δικαίωμα" το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζεται πλήρως.
Η γονική άδεια θα μπορούσε να επεκταθεί στους έξι μήνες, από τέσσερις που είναι σήμερα, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές οι οποίοι συστήνουν επίσης να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για τους γονείς παιδιών με αναπηρίες ή σοβαρές ασθένειες.

"Καταλαβαίνουμε ότι η ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας περνά από τον καλύτερο καταμερισμό των ευθυνών μεταξύ ανδρών και γυναικών", ανέφερε η Επίτροπος Ισότητας Βέρα Ζούροβα.

Σύμφωνα με μια περσινή μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ορισμένες χώρες δεν χορηγούν καθόλου άδεια πατρότητας, όπως η Τσεχία, η Σλοβακία και η Γερμανία. Αντιθέτως, οι άνδρες μετά τη γέννηση του παιδιού τους δικαιούνται άδεια 11 ημερών στη Γαλλία, 15 στην Ισπανία και 64 στη Σλοβενία. Όσον αφορά τη γονική άδεια, η κατάσταση διαφοροποιείται σημαντικά από χώρα σε χώρα: στην Αυστρία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρία χρόνια, στο Λουξεμβούργο ένα έτος (έξι μήνες για κάθε γονέα) και στην Κύπρο 18 εβδομάδες.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δύο εβδομάδες άδεια για τους νέους πατεράδες"

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν από τις 15:00 οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών που έβαλε λουκέτο στις 13 Απριλίου

Οι 450 εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών ζητούν τις αποζημιώσεις τους, προκειμένου να στηριχθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της δύσκολης προσπάθειας να βρουν αλλού εργασία.

"Οι πρώην εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής είναι πραγματικά σε απόγνωση γιατί έναν μήνα μετά βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο χωρίς να έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους και χωρίς να υπάρχει μια ορατή λύση για αυτούς έστω κάποιο επίδομα για τις πρώτες τους ανάγκες",
 τόνισε ο δικηγόρος των εργαζομένων, Παναγιώτης Σαπουντζάκης, σε δηλώσεις του έξω από το υπουργείο, το οποίο κατέβασε ρολά μόλις άρχισαν να συγκεντρώνονται οι πρώτοι έξω από αυτό.

"Η παρουσία μας εδώ έχει την έννοια του να μιλήσουμε με το υπουργείο Εργασίας και να διεκδικήσουμε τα νόμιμα δικαιώματα κυριότερο των οποίων είναι η λήψη των αποζημιώσεών τους και ένα επίδομα για την άμεση ανακούφιση των εργαζομένων", πρόσθεσε. 

Επιτροπή των εργαζομένων επισκέφθηκε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και παρέδωσε γραπτώς τα αιτήματά τους, ορίζοντας ραντεβού για αύριο στις 13:00. 


 










protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής"

Το επόμενο Σάββατο η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Το επόμενο Σάββατο 21 Μαΐου και με εξπρές διαδικασίες αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τους έμμεσους φόρους, τα «κόκκινα» δάνεια, το υπέρ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών.

Όπως, ενημέρωσε ανώτατη κοινοβουλευτική πηγή τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων που συνεδρίασε σήμερα, το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με πιθανότερη ημερομηνία την Πέμπτη 19 Μαΐου, να επεξεργαστεί σε μια ή δύο συνεδριάσεις στην αρμόδια επιτροπή και να ψηφιστεί έως την 21η Μαΐου στην Ολομέλεια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Το επόμενο Σάββατο η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, από την Κυριακή 15 Μαΐου έως και την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016, με στόχο την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης των πρανών.

Ειδικότερα, κατά το ανωτέρω διάστημα, από το 28,6ο έως το 30,5ο χλμ του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, θα ισχύει προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας της δεξιάς λωρίδας, καθώς και της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λαμία, ως εξής:

- Στη Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου

- Στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, πλην Δευτέρας έως Παρασκευής, από τις 07.00 έως τις 18.00, Σαββάτου από τις 07.00 έως τις 16.00 και τέλος Κυριακής καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Κατά τα προαναφερθέντα διαστήματα δεν θα πραγματοποιούνται εργασίες στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας

Η Νέα Οδός έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου"

Οριστική και αμετάκλητη καταδίκη του ζεύγους Παπαντωνίου προτείνει η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Να επικυρωθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών με την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή ανατολή, τόσο ο τέως υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου, όσο και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του έτους 2008, πρότεινε σήμερα στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο η αίτηση του ζεύγους Παπαντωνίου, με την οποία ζητούσαν να αναιρεθεί η καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) του 2008.

Η κ. Δημητρίου πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης του ζεύγους Παπαντωνίου, καθώς η καταδικαστική εφετειακή απόφαση έχει πλήρη και επαρκή αιτιολογία, όπως απαιτούν το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Υπενθυμίζεται, ότι το ζεύγος Παπαντωνίου έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με αναστολή, χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, κ.λπ., για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες μεταγενέστερων ετών (2009, κ.λπ.).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστική και αμετάκλητη καταδίκη του ζεύγους Παπαντωνίου προτείνει η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου"

Τεχνική συμφωνία κυβέρνησης - Ευρωπαϊκών θεσμών

Πράσινο φως έδωσαν τα επιτελεία των θεσμών στο σημερινό EuroWorkingGroup (EWG) για να επικυρώσει τη Συμφωνία επί της Αρχής για την επικαιροποίηση του Μνημονίου που αφορά την αξιολόγηση.

Μάλιστα, έχει ήδη προαναγγελθεί από την Κομισιόν ότι θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.


Διαβάστε Περισσότερα » "Τεχνική συμφωνία κυβέρνησης - Ευρωπαϊκών θεσμών"

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους της Μόριας: Εγκλωβιστήκαμε στα σπίτια μας λόγω των προσφύγων, φοβόμαστε...

Για Πειραιά άρχισαν ξανά να αναχωρούν πρόσφυγες των οποίων η αίτηση ασύλου που υπέβαλλαν έχει σε πρώτο βαθμό εξετασθεί και οι ελληνικές αρχές έχουν αποφασίσει ότι η παραχώρηση ασύλου θα γίνει από την Ελλάδα αφού συντρέχουν λόγοι να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία στη βάση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ.

Ήδη για Πειραιά έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από 100 πρόσφυγες, οι οποίοι και κλήθηκαν για συνεντεύξεις στις αρμόδιες υπηρεσίες ασύλου στην Αθήνα. Ο αριθμός βέβαια είναι μικρός σε σχέση με τους περισσότερους από 4.000 συνολικά μετανάστες και πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο διαμένοντας στο hot spot και σε ανοικτές δομές, όμως λόγω των μικρών ροών προς τη Λέσβο το γεγονός αποτελεί μια ανάσα μπροστά στην πιθανότητα αδιεξόδου.

Διαμαρτυρία

Εν τω μεταξύ, νέες διαμαρτυρίες φθάνουν στην Αστυνομία και στον Δήμο Λέσβου από κατοίκους της Μόριας, του γειτονικού στο hot spot χωριού, οι οποίοι και καταγγέλλουν φθορές και κλοπές στο χωριό τους από διερχόμενους από το μετανάστες και πρόσφυγες.

«...Οι μετανάστες/πρόσφυγες, διέρχονται, περιφέρονται και κατασκηνώνουν στο χωριό μας κατά δεκάδες, εγκλωβίζοντας τους κατοίκους στα σπίτια τους, ενώ παράλληλα στην προσπάθειά τους να καλύψουν κάποιες από τις βιοτικές τους ανάγκες προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές, προκαλώντας αγανάκτηση και φόβο», αναφέρει μεταξύ άλλων επιστολή προς τον Δήμο και την Αστυνομική Διεύθυνση που υπογράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Νίκος Τρακέλλης.

Στην ίδια επιστολή αναφέρουν επίσης ότι «τα λήμματα από τις εγκαταστάσεις του κέντρου της Μόριας καταλήγουν σε εξωτερικό φρεάτιο, τα οποία πέφτουν στον ποταμό και εν συνεχεία καταλήγουν στη θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία». Και καταλήγει η επιστολή: «Όπως γνωρίζετε, είναι καταστάσεις που βιώσαμε όλοι μας πριν από λίγους μήνες και δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να τις ξαναζήσουμε. Γι’ αυτό, στηριζόμενοι στην υπευθυνότητα και την ευαισθησία σας, πιστεύουμε ότι θα λάβετε υπ’ όψιν σας την αγωνία μας και τους προβληματισμούς μας και θα δώσετε άμεσα λύσεις».

«Δεν λέμε ότι όλοι οι πρόσφυγες δημιουργούν προβλήματα. Σε καμιά περίπτωση. Όμως το γεγονός ότι πλέον παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νησί σε συνδυασμό με το ότι πολλοί δεν έχουν χρήματα για το φαγητό τους, προκαλεί τέτοια φαινόμενα και δημιουργούν προβλήματα στο χωριό μας. Δέχομαι καταγγελίες από κατοίκους για κλοπές ζώων, λαχανικών από κήπους κ.ά. Κάποιοι ζητάνε νερό ή φαγητό από τον κόσμο και πολλοί τους προσφέρουν. Καταλαβαίνουμε την κατάσταση και συμπαραστεκόμαστε στους ανθρώπους αυτούς, όμως δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε για το τι μπορεί να γίνει το καλοκαίρι, όταν αυξηθεί ο αριθμός και οι άνθρωποι αυτοί περιφέρονται στο χωριό αναζητώντας φαγητό», δηλώνει στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους της Μόριας: Εγκλωβιστήκαμε στα σπίτια μας λόγω των προσφύγων, φοβόμαστε... "

«Βόμβα» Βαρουφάκη: Η συμφωνία με Τσίπρα ήταν ότι θα τους απειλούμε με Grexit, όπως κι έκανα

Τέρατα και σημεία σχετικά με την επτάμηνη διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές αποκαλύπτει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σε μια χειμαρρώδη συνέντευξή του σε ομάδα νέων δημοσιογράφων στην ιστοσελίδα «Athens Live» ο πρώην υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι έπειτα από συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα απειλούσε τους Ευρωπαίους δανειστές με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Η συμφωνία με τον Τσίπρα ήταν ότι κεκλεισμένων των θυρών θα τους απειλούμε (σσ: ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ), όπως κι έκανα, γι'αυτό δεν ήμουν ο πιο αγαπημένος τους» αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία που είχε κάνει με τον πρωθυπουργό ήταν να διαπραγματεύεται με τους δανειστές στο Eurogroup «αξιοποιώντας» την απειλή αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Τι θα συνέβαινε σε περίπτωση Grexit; «Δεν θα ήταν ωραίο το θέαμα» λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο άνθρωπος που ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει σαν «asset» της κυβέρνησής του.

Ευθέως και χωρίς περιστροφές δηλαδή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχεται ότι απειλούσε τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με το επιχείρημα ότι το Grexit θα κόστιζε στους Ευρωπαίους τουλάχιστον ένα τρις. ευρώ... Μόλις την προηγούμενη Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση του πρώτου επταμήνου του 2015 παραδεχόμενος ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είχαν αυταπάτες αλλά δεν είπαν ψέματα. Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο «Athens Live» ομολογεί ότι έλεγε ψέματα στους Έλληνες πολίτες τους οποίους διαβεβαίωνε ότι δεν τίθεται θέμα Grexit. «Δεν υπήρχε λόγος να βγούμε έξω στον κόσμο να το πούμε αυτό. Αυτό το κάνεις μόνο όταν θέλεις εσύ να βγεις. Γιατί με το που το λες, βγαίνεις. Γιατί κλείνουν οι τράπεζες, γίνεται χαμός» ομολογεί με κυνισμό ο Γιάνης Βαρουφάκης και παραδέχεται ευθέως ότι σε περίπτωση Grexit: «Δεν θα ήταν ωραίο το θέαμα»!

Ο κ. Βαρουφάκης αποκαλύπτει επίσης μια άγνωστη λεπτομέρεια από συνάντηση που είχε μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν -όπως υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης- ο Μάριο Ντράγκι του είπε: Σε εκλιπαρώ...

Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσιάζει ο κ. Βαρουφάκης, την προσπάθειά του να πιέσει την ΕΚΤ πρόδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος πήγε και είδε τον κ. Ντράγκι στην Φρανκφούρτη και είπε στον επικεφαλής της ΕΚΤ: «Μην ακούς τον Βαρουφάκη, θα του προβάλω εγώ βέτο...».

Σαν βόμβα θα πέσει ο σκαιός χαρακτηρισμός του Γιάνη Βαρουφάκη για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον οποίο χαρακτηρίζει «ανίκανο ανθρωπάκο, αστοιχείωτο από πλευράς οικονομικών»!

Εντύπωση προκαλεί η άποψη του κ. Βαρουφάκη για την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ. «Αυτοί είναι οι μόνοι σοβαροί άνθρωποι εκεί πέρα» λέει στη συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ λειτουργεί με ορίζοντα τους επόμενους τρεις μήνες και δεν έχει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Ο κ. Βαρουφάκης προβλέπει ότι το μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο έως εφιαλτικό.

«Η Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν είναι βιώσιμη. Θα έχουμε πολύ κακές αρνητικές εξελίξεις. Τα 6 δισ. νέων περικοπών σε συνδυασμό με την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ούτε δεκάρα δεν θα δώσουν σε start ups, αυτό το πράγμα θα οδηγήσει σίγουρα σε ένα νέο κύμα θυμού» υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης και καταλήγει προβλέποντας: «Το θέμα είναι ποιος θα το οργανώσει αυτό το πράγμα...».

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην ιστοσελίδα «Athens Live»:



«Ένα τρισ. θα κόστιζε το Grexit στην Ευρώπη» υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης.

«Η συμφωνία με τον Τσίπρα ήταν ότι κεκλεισμένων των θυρών θα τους απειλούμε (σσ: ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ), όπως κι έκανα, γι'αυτό δεν ήμουν ο πιο αγαπημένος τους» αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία που είχε κάνει με τον πρωθυπουργό ήταν να διαπραγματεύεται με τους δανειστές στο Eurogroup «αξιοποιώντας» την απειλή αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Δεν υπήρχε λόγος να βγούμε έξω στον κόσμο να το πούμε αυτό. Αυτό το κάνεις μόνο όταν θέλεις εσύ να βγεις. Γιατί, με το που το λες, βγαίνεις... Γιατί κλείνουν οι τράπεζες, γίνεται χαμός» λέει ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του. Στο σημείο εκείνο ένας από τους δημοσιογράφους του «Athens Live» τον ρωτά τι θα συνέβαινε σε περίπτωση Grexit. «Δεν θα ήταν ωραίο το θέαμα» συνεχίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. «Εγώ όμως δεν το φοβόμουνα» τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης και συνεχίζει αποκαλύπτοντας έναν εριστικό διάλογο που υποστηρίζει ότι είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Όταν μου έλεγε ο Σόιμπλε "θα σε πετάξω έξω" του έλεγα: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Με βλέπεις να φοβάμαι;».

Επιχειρώντας να εμφανίσει τον εαυτό του λες και η στρατηγική του έχει δικαιωθεί, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η δική του στρατηγική ήταν «να είμαστε ενωμένοι, μέχρι να απειλήσουν να κλείσουν τις τράπεζες, να τους κουρεύαμε τα ομόλογα, θα κατέρρεε όλη η ΕΚΤ, η στρατηγική της με το QE (σσ: αναφέρεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και ο Ντράγκι το ήξερε αυτό».

Συνεχίζοντας την αφήγηση της εκδοχής του, ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει ότι την απειλή για κούρεμα των ομολόγων την είχε αποκαλύψει στον κ.Ντράγκι στην πρώτη συνάντηση που είχαν με το συμβούλιο της ΕΚΤ στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 στην Φρανκφούρτη, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Και μετά μου λέει» συνεχίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι ο Μάριο Ντράγκι τον πήρε παράμερα και του ζήτησε να μην αναφερθεί ξανά στο θέμα αυτό. «Σε εκλιπαρώ, μην μου ξαναπείς τίποτα γι'αυτά τα ομόλογα του S&P, γιατί μου κάνεις το βίο αβίωτο» είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι του εκμυστηρεύθηκε ο κ. Ντράγκι.

«Εγώ δεν θα το ξανασκεφτώ αλλά εσύ δεν θα μου κλείσεις τις τράπεζες» υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης ότι είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΚΤ και παραλλήλως καταγγέλλει το πρώην σύντροφό του Γιάννη Δραγασάκη ότι τον πρόδωσε. «Τώρα, ο Δραγασάκης πήγε ένα μήνα μετά στην Φρανκφούρτη, του λέει "μην ακούς τον Βαρουφάκη, θα του προβάλω εγώ βέτο", οπότε τελειώσαμε, δεν ήταν ότι δεν βγήκαμε να τα πούμε στο κόσμο...».

Βαρουφάκης για ΔΝΤ: Αυτοί είναι οι μόνοι σοβαροί άνθρωποι, χωρίς κούρεμα αυτό το πράγμα δεν βγαίνει...

Στη συνέντευξή του στο «Athens Live» ο πρώην υπουργός Οικονομικών ερωτάται για την αποκάλυψη της υποκλαπείσας συνομιλίας του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου από τα wikileaks.

«Το ότι βγήκε αυτό στα wikileaks τους χάλασε τα σχέδια... Αν πάνε τον Ιούλιο για πιστωτικό γεγονός θα ξεφτιλιστεί και ο Τόμσεν και η Μέρκελ, οπότε αυτό δεν θα γίνει...» λέει ο κ. Βαρουφάκης.

«Αυτοί είναι οι μόνοι σοβαροί άνθρωποι εκεί πέρα» λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης για Κριστίν Λαγκάρντ, Πολ Τόμσεν και τα άλλα στελέχη του ΔΝΤ και προσθέτει: «Η ουσία είναι ότι χωρίς κούρεμα αυτό το πράγμα δεν βγαίνει και όλα αυτά τα νούμερα είναι ανοησίες».

Βαρουφάκης για Σόιμπλε: Ανίκανος ανθρωπάκος, αστοιχείωτος στα οικονομικά!

«Η προσωπική μου εμπειρία για τον Σόιμπλε που είναι ο πιο δυνατός υπουργός Οικονομικών που υπάρχει στην Ευρώπη, έναν άνθρωπο που ήταν μπροστά μου Γολιάθ ενώ εγώ ήμουν ένα μυρμηγκάκι και παρ όλ αυτά τον είδα σαν ένα ανίκανο ανθρωπάκο που είναι πιασμένος σε μια πλεκτάνη, σε δυνάμεις που ανταγωνίζονται η μια την άλλη και αυτός είναι πιασμένος στη μέση ως διευθυντής ορχήστρας να προσπαθεί να τις διευθύνει κάπως για να πετύχει την δική του νίκη εναντίον της Μέρκελ...» λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Δεν είναι δηλαδή μια οικονομική διάνοια;» ρωτάει μια δημοσιογράφος του «Athens Live» και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο άνθρωπος που ο κ. Τσίπρας μέχρι το δημοψήφισμα χαρακτήριζε «asset» της κυβέρνησής του, απαντά: «Όχι, όχι, καθόλου. Είναι αστοιχείωτος από πλευράς οικονομικών και το χειρότερο ξέρεις ποιο είναι; Δεν τον νοιάζει! Το ξέρει και δεν τον ενδιαφέρει. Χρησιμοποιεί την οικονομική εξουσία που έχει για πολιτικούς, δικούς του σκοπούς».

Ο Βαρουφάκης μελλοντολόγος: Θα έχουμε πολύ κακές αρνητικές εξελίξεις

«Η Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν είναι βιώσιμη. Θα έχουμε πολύ κακές αρνητικές εξελίξεις. Τα 6 δισ. νέων περικοπών σε συνδυασμό με την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ούτε δεκάρα δεν θα δώσουν σε start ups, αυτό το πράγμα θα οδηγήσει σίγουρα σε ένα νέο κύμα θυμού» υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης και καταλήγει προβλέποντας: «Το θέμα είναι ποιος θα το οργανώσει αυτό το πράγμα...». Εμμέσως σε αυτό το σημείο εμμέσως ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει τη πολιτική στόχευσή του και προαναγγέλλει την διάθεσή του να... οργανώσει τον θυμό των Ελλήνων...

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» Βαρουφάκη: Η συμφωνία με Τσίπρα ήταν ότι θα τους απειλούμε με Grexit, όπως κι έκανα"

Ο εκνευρισμός του Ν.Παππά σε συνέντευξη στην DW - ΒΙΝΤΕΟ

Εξαλλος έγινε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με τις σκληρές ερωτήσεις του δημοσιογράφου της Deutsche Welle στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε χθες. Ο κ. Παππάς δυσφόρησε αρκετές φορές με την επιμονή του δημοσιογράφου, λέγοντας χαρακτηρικά «ω, Θεέ μου!», ενώ δύο φορές ζήτησε να διακοπεί η συνέντευξη.

Ο παρουσιαστής της εκπομπής «Conflict Zone», Michel Friedman, επιχείρησε αρκετές φορές να στριμώξει τον Ελληνα υπουργό, ενώ από την αρχή φάνηκαν οι διαθέσεις του, ρωτώντας αν η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί. Ο Νίκος Παππάς σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης (26 λεπτά), που δόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθούσε να τον αποκρούσει, ενώ δύο φορές ζήτησε να διακοπεί η συνέντευξη και να αποχωρήσει, χωρίς όμως κανείς να του απαντήσει, καθώς τέτοιες πρακτικές δεν συνηθίζονται στο εξωτερικό, ακόμα και στις πιο σκληρές συνεντεύξεις.

Στο τέλος της εκπομπής ο δημοσιογράφος τού διάβασε την περίφημη δήλωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου για τους μετανάστες που λιάζονται και τον ρώτησε: «Υπουργός της κυβέρνησής σας έχει κάνει αυτή τη δήλωση;», για να πάρει την απάντηση από τον κ. Παππά ότι η λέξη sunbathe που χρησιμοποίησε ο κ. Friedman δεν είναι η ακριβής μετάφραση της λέξης «λιάζονται».

Ο δημοσιογράφος σημείωσε ότι η ίδια η κ. Χριστοδουλοπούλου δεν έχει αρνηθεί τη μετάφραση αυτή, για να πάρει την απάντηση από τον υπουργό Επικρατείας:

«Ναι, αλλά εγώ σας λέω ότι το sunbathe σημαίνει χαίρομαι στην παραλία... Είπε ότι υπήρχαν μετανάστες που απολάμβαναν έξω τον ήλιο». Ο δημοσιογράφος συνέχισε να ρωτά, με αποτέλεσμα τον έντονο εκνευρισμό του Ελληνα υπουργού: «Θεέ μου, τι κάνω εδώ; Μπορούμε να κόψουμε;» είπε κοιτάζοντας αριστερά του, ψάχνοντας οδό διαφυγής...

Ο δημοσιογράφος συνέχισε να του επισημαίνει ότι πρόκειται για επίσημη δήλωση και προσπάθησε στη συνέχεια να κατευνάσει τον κ. Παππά δίνοντάς του χρόνο να εξηγήσει. Εκείνος τότε απάντησε: «Υπήρχαν άνθρωποι που απολάμβαναν τον ήλιο κάποια στιγμή μέσα στη μέρα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ειλικρινά αναρωτιέμαι ποιο είναι το πρόβλημα με αυτή τη δήλωση».

Ακολουθεί το βίντεο με τη συνέντευξη. Στους τίτλους τέλους φαίνεται ο εκνευρισμός του υπουργού Επικρατείας, ενώ η ερώτηση σχετικά με τη δήλωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου αρχίζει από το 23'.


iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο εκνευρισμός του Ν.Παππά σε συνέντευξη στην DW - ΒΙΝΤΕΟ"

Ποινική δίωξη στον Σταύρο Ψυχάρη για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες ασκήθηκε σε βάρος του Σταύρου Ψυχάρη, για τις δηλώσεις πόθεν έσχες των ετών 2011-2015 (οικονομικά έτη 2010-2014).

Ο επικεφαλής του ΔΟΛ παραπέμπεται απευθείας μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. Ο κ. Ψυχάρης ωστόσο έχει δικαίωμα εάν το επιθυμεί να προσφύγει κατά του κλητήριου θεσπίσματος.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, καθώς από τον έλεγχο που διενήργησε προέκυπταν ανακρίβειες και ελλείψεις στις δηλώσεις του εκδότη για τα οικονομικά έτη 2010-2014 (δηλώσεις πόθεν έσχες 2011-2015).

Η εισαγγελέας που διενέργησε την προκαταρκτική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκύπτει η τέλεση αδικήματος σε βαθμό κακουργήματος.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη στον Σταύρο Ψυχάρη για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες"

Γιούνκερ: Δεν θα κάνουμε χάρες στην Τουρκία για τις θεωρήσεις

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να απελευθερώσει τις θεωρήσεις για τα τουρκικά διαβατήρια αν η Άγκυρα δεν υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το μήνυμα Γιούνκερ έρχεται μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κουνοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων, καθώς η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.

Επίκεντρο της σύγκρουσης Βρυξελλών και Άγκυρας είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας. Η Ευρώπη εκτιμά πως ο νόμος επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση να κατηγορεί τους πολιτικούς της αντιπάλους ως τρομοκράτες, περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου.

«Έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια για την απελευθέρωση των visa, υπάρχουν 72 [προαπαιτούμενα] και το νούμερο 65 λέει ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας στο περιθώριο φόρουμ που λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο.

Η Άγκυρα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι έχει υλοποιήσει όλα τα συμφωνηθέντα, ενώ ειδικά για τον αντιτρομοκρατικό νόμο επιμένει ότι δεν είναι δυνατό να συζητηθεί οποιαδήποτε αλλαγή, με δεδομένο μάλιστα πως η χώρα απειλείται από το Ισλαμικό Κράτος και το PKK.


«Βάζουμε μεγάλη αξία στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, Διαφορετικά αυτή η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δεν θα συμβεί», προσέθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σημείωσε μάλιστα αιχμηρά ότι δεν είναι δυνατό να παραβλέπονται τα συμφωνηθέντα λόγω της απομάκρυνσης του Αχμέτ Νταβούτογλου από την τουρκική πρωθυπουργία

«Αν ο [τούρκος πρόεδρος] Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να αρνηθεί σους Τούρκους το δικαίωμα της ελεύθερης μετάβασης στην Ευρώπη, θα πρέπει να το εξηγήσει στον τουρκικό λαό. Δεν θα είναι δικό μου πρόβλημα, θα είναι δικό του πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Την προηγούμενη Τετάρτη, η Κομισιόν συνέστησε και επίσημα την έναρξη της διαδικασίας για απελευθέρωση των θεωρήσεων, όμως επισήμανε ότι πέντε από τα 72 προαπαιτούμενα – ανάμεσά τους και το θέμα του αντιτρομοκρατικού νόμου – δεν έχουν εκπληρωθεί.

Η απελευθέρωση θα γίνει πραγματικότητα μόνο αν εγκριθεί από τα κράτη-μέλη και την Ευρωβουλή. Τυπικά, χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η έγκριση θα δοθεί ως τα τέλη Ιουνίου.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Δεν θα κάνουμε χάρες στην Τουρκία για τις θεωρήσεις "

Νέα τουρκική πρόσκληση στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ

Με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνδέει η Άγκυρα την οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, επαναλαμβάνοντας παράλληλα με επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της προς τον ΓΓ Του ΟΗΕ, τις γνωστές της θέσεις.

Η επιστολή εστάλη στις 28 Απριλίου, σε απάντηση επιστολής του Κύπριου Μονίμου Αντιπροσώπου, Νίκου Αιμιλίου, με αφορμή τουρκικές προκλήσεις. Η επιστολή κυκλοφόρησε ήδη ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρώτον, θα ήθελα να δώσω έμφαση ότι ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει καταγράψει στα Ηνωμένα Έθνη (με δύο νότες το 2004 και το 2013) πως έχει από μόνα τους και εξ αρχής νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο δυτικά του 32ου μεσημβρινού, 16' και 18'."

Πρόκειται για καλά μελετημένη θέση της Τουρκίας που υποστηρίζει πως τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες περιοχές ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και των αιγυπτιακών ακτών.

Στην επιστολή η Άγκυρα αναφέρει ότι η οριοθέτηση του δυτικού τερματικού σημείου της μέσης γραμμής «θα καθοριστεί σύμφωνα με την έκβαση μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο, μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές και ειδικές περιστάσεις».

Ο Τούρκος πρέσβης Χαλίτ Τσεβίκ υπενθυμίζει ακόμη στην επιστολή του τη διαφωνία που εξέφρασε γραπτώς η χώρα του στη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στις 17 Φεβρουαρίου 2003.

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι πολλές από τις λεγόμενες άδειες για εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές, που ανακηρύττονται από τους Ελληνοκύπριους, βρίσκονται εν μέρει εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Θα ήθελα επίσης να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι, στον τελευταίο γύρο του "διεθνούς διαγωνισμού" που αναφέρεται στην προαναφερθείσα επιστολή, μία από τις προσφερόμενες περιοχές βρίσκεται ακριβώς στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Στα επιχειρήματά του προσθέτει και επιστολή του λεγόμενου αντιπροσώπου του ψευδοκράτους και καταλήγει λέγοντας πως «η Τουρκία διαψεύδει όλους τους ισχυρισμούς που περιέχονται στην επιστολή του Ελληνοκύπριου αντιπροσώπου».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τουρκική πρόσκληση στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ"

Μήνυση Άδωνι Γεωργιάδη κατά Πολάκη για τον διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Τζαβάρας, κατά του Παύλου Πολάκη και των συνεργατών του στο υπουργείο Υγείας, για την υπόθεση του διαγωνισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων σε κακουργηματικό βαθμό.

Παράλληλα ζήτησε τη δίωξη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και για παράβαση καθήκοντος, καθώς, χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα και προς βλάβη των μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, προχώρησαν στην αντικατάστασή τους παρανόμως.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ που μετέβη επίσης στον Άρειο Πάγο, κατέθεσε στην αντεισαγγελέα κ. Ζαΐρη αναφορά «με συγκεκριμένα στοιχεία, για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και προς τον Παύλο Πολάκη».

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, «με τις αποφάσεις που λαμβάνουν στο υπουργειο, τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπηρετούν και τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζουν τίθενται σε κίνδυνο κατ' εξακολούθηση ανθρώπινες ζωές».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κάνουν λόγο για δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Τζαβάρας εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα έρθει στη Βουλή ο σχετικός φάκελος για την άρση της ασυλίας του υπουργού.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση Άδωνι Γεωργιάδη κατά Πολάκη για τον διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ "

Αβραμόπουλος: Κανένα σχέδιο δημιουργίας στρατοπέδων προσφύγων στα νησιά

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα σενάρια δημιουργίας στρατοπέδων προσφύγων τύπου Ιορδανίας και Λιβάνου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ την ίδια ώρα η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μπλοκάρει τη διαδικασία παροχής ελεύθερης βίζας στην Τουρκία.

Παρά τα καθησυχαστικά μηνύματα του αρμόδιου Επίτροπου για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου, οι ανησυχίες παραμένουν για την ενδεχόμενη ύπαρξη ενός plan B σχεδίου για το μεταναστευτικό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόοδο της Τουρκίας στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφορικά με τη διαδικασία ελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων, ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Ανδρουλάκης απηύθυνε ερώτηση προς τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Μετανάστευση κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο αναφορικά με το αν υπάρχει «Plan b» που «προβλέπει τη δημιουργία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ημί-μόνιμων στρατοπέδων προσφύγων τύπου Ιορδανίας και Λιβάνου στην περίπτωση που καταρρεύσει η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκία και δεν προχωρήσει το θέμα της βίζας».

Απαντώντας στον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κανένα Plan b», ενώ παράλληλα σημείωσε πως «η φημολογία και όλα αυτά που γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό δεν έχουν καμία βάση».

Όπως τόνισε «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω στην αρχή της αλληλεγγύης που είναι και ο οδηγός μας». Ολοκληρώνοντας ο Επίτροπος σημείωσε ότι «εγγυητής για την εφαρμογή όσων έχουμε αποφασίσει εδώ είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».



protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Κανένα σχέδιο δημιουργίας στρατοπέδων προσφύγων στα νησιά"

«Δεν υπάρχει εισήγηση της πλειοψηφίας στην ΟΛΜΕ για απεργία στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Η έναρξη κινητοποιήσεων των καθηγητών εν μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων«είναι πρόταση μίας συγκεκριμένης παράταξης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ τηρεί αποστάσεις από αυτήν την πρόταση» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νίκος Παπαχρήστος.

«Δεν υπάρχει εισήγηση, αυτή τη στιγμή, της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργία στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Υπάρχει μία διαδικασία γενικών συνελεύσεων, αν θα προκύψει κάτι τέτοιο θα προκύψει από τη βάση των καθηγητών» ανέφερε μεταξύ άλλων. μιλώντας στο Σκάι.


«Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Κινητοποιήσεις σε μέρες που δεν θα έχουμε Πανελλαδικές εξετάσεις είναι βέβαιο ότι θα έχουμε».

«Σχετικά με τις Πανελλαδικές εξετάσεις αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες έχουν ευθύνη απέναντι σε αυτά τα παιδιά καθώς για τρίτη συνεχή χρονιά τα παιδιά γράφουν με διαφορετικό σύστημα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη» πρόσθεσε.



enikos



Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν υπάρχει εισήγηση της πλειοψηφίας στην ΟΛΜΕ για απεργία στις Πανελλαδικές εξετάσεις»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news