facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Στο 24% ο ΦΠΑ, κύμα νέων έμμεσων φόρων

Δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων θα καταθέσει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή η κυβέρνηση, με το οποίο αυξάνονται οι περισσότεροι έμμεσοι φόροι που ισχύουν σήμερα. Αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, αλκοόλ, καύσιμα, καφέ, αναμόρφωση φορολογίας στα Ι.Χ., επιβολή νέων φόρων στη συνδρομητική τηλεόραση και στο Διαδίκτυο, ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία είναι μερικά από τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα περιληφθούν στο δεύτερο νομοσχέδιο με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οπως προκύπτει από το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., από τον Ιούνιο του 2016 η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις έμμεσων φόρων με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ:

• Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από την 1η Ιουλίου με στόχο έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που βρίσκονται στον συντελεστή 23% κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου ενδεχομένως να μετατεθεί για τον Ιανουάριο του 2018. Ειδικότερα θα αυξηθούν:

1. Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.), αναψυκτικά – χυμοί.

2. Εστίαση (ταβέρνες, εστιατόρια) – catering.

3. Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.

• Αναμόρφωση της φορολογίας Ι.Χ. (τέλη). Σύμφωνα με το προσχέδιο, αυτή θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2016.

• Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση και θέρμανση, LPG, κηροζίνη και αέριο. Οι αναπροσαρμογές των συντελεστών θα γίνουν από τον Ιούνιο του 2016.

• Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα. Το ανωτέρω μέτρο θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο 2016.

• Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και καπνό τον Ιούνιο του 2016. Επίσης, θα επιβληθεί φόρος και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (1η Ιανουαρίου 2017).

• Επιβολή φόρου στον καφέ από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

• Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενων άνω των δύο κλειδιών από την 1η Ιανουαρίου 2017. Δεν αποκλείεται το μέτρο να εφαρμοσθεί έναν χρόνο αργότερα.

• Επιβολή φόρου 35% στα έσοδα από τυχερά παιχνίδια. Ουσιαστικά πρόκειται για την αντικατάσταση του τέλος των 5 λεπτών του ευρώ στις στήλες παιχνιδιών του ΟΠΑΠ (το μέτρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή).

• Επιβολή φόρου 5% στο Ιντερνετ (broadband) και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από τον Ιούλιο του 2016.

• Αύξηση της φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα (UCITS funds, εταιρείες Real Estate και Portfolio Management Companies) από τον Ιούλιο του 2016.

• Αναπροσαρμογή των συντελεστών του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με στόχο την κάλυψη των απωλειών από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών.

Οπως προκύπτει από το προσχέδιο, εφόσον τα μέτρα ξεπεράσουν τους στόχους που έχουν τεθεί, η κυβέρνηση μπορεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να ενισχύσει την κοινωνική προστασία υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι εξασφαλισμένοι.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα για τη διευκόλυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών με στόχο τη μείωση της χρήσης μετρητών και επιταγών.

Στο σχέδιο νόμου του Ιουνίου θα προστεθούν διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων. Ωστόσο τα κίνητρα θα είναι περιορισμένα χωρίς ταυτόχρονα να περιλαμβάνονται διατάξεις αμνηστίας των φορολογούμενων που έχουν αποκρύψει εισοδήματα. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να εντοπιστούν όσοι έχουν αποκρύψει εισοδήματα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ζητήσει από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να παράσχουν στοιχεία σχετικά με την κυριότητα περιουσιακών στοιχείων από Ελληνες πολίτες.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο 24% ο ΦΠΑ, κύμα νέων έμμεσων φόρων"

Eurogroup: Σε τρία στάδια η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους

Σε τρία στάδια και υπό προϋποθέσεις θα γίνει η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, το Eurogroup συμφώνησε στις εξής γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος.

(i) τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων

(ii) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής

(iii) την παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος

(iv) την ευελιξία να προλάβει τις επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Eurogroup θα εξετάσει τα εξής:

Σε βραχυπρόθεσμη βάση, τις πιθανότητες για μεγιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση, το Eurogroup ζητά από το EWG να αναζητήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως η επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, αν είναι αναγκαίο, στη λήξη του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και μέτρα όπως η χρήση των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs και ΑNFA).

Σε μακροπρόθεσμη βάση, το Eurogroup είναι έτοιμο, αν κριθεί αναγκαίο, και υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, να αξιολογήσει στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη πιθανών πρόσθετων μέτρων για το χρέος για να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμη τροχιά.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου στις 21.30, χαρακτήρισε ημερομηνία σημαντικών αποφάσεων την 24η Μαΐου, όταν και θα συνέλθει εκ νέου το Eurogroup, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει μία «πολύ θετική απόφαση» για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε και στο θέμα το χρέους, τονίζοντας ότι ξεκίνησε η συζήτηση για έναν οδικό χάρτης σχετικά με την ελάφρυνσή του.

Όπως είπε, θα είναι ένα μήνυμα τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους πολίτες που σήκωσαν το βάρος.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: Σε τρία στάδια η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους"

Τσακαλώτος: Με προεδρικό διάταγμα κάθε Μάιο, θα τίθεται σε εφαρμογή ο κόφτης δαπανών

Με προεδρικό διάταγμα κάθε Μάιο θα μπαίνει σε λειτουργία ο «κόφτης» δημόσιων δαπανών, μετά τα αποτελέσματα της Eurostat τον Απρίλιο, ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΟΙΚ ο έλεγχος για τον μηχανισμό («κόφτης») θα γίνεται σε ετήσια βάση κάθε Μάιο, όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα της Eurostat κάθε Απρίλιο. «Θα υπάρχει προεδρικό διάταγμα με μειώσεις στις δαπάνες του κράτους, χωρίς να υπάρχει μείωση δαπανών σε συγκεκριμένα κομμάτια του προϋπολογισμού όπως η υγεία και η άμυνα», σημείωσε.

Κάθε 30 Απριλίου, ο Υπουργός Οικονομικών θα καταρτίζει μια έκθεση πεπραγμένων από την οποία θα φαίνεται αν υπάρχει δημοσιονομική παρέκκλιση. Αν υπάρχει, τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα αποφασίζεται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, από μια λίστα κωδικών του προϋπολογισμού.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, μιλάμε «μακροπρόθεσμα για την ωριμότητα του χρέους σε βάθος 30 χρόνων» ενώ εξέφρασε την πίστη του ότι «θα υπάρχει ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών έως τις 24 Μαΐου».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «το ΔΝΤ ήταν φανερά ικανοποιημένο επειδή συζητήθηκε το χρέος». «Δεν μπήκαμε στις λεπτομέρειες, αλλά είπαν ότι είναι ευτυχείς και ότι θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση, ώστε 24 Μαΐου να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα», είπε. «Το 2018 αν υπάρξουν μέτρα για το χρέος θα ληφθεί υπόψη τι χρειάζεται η Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το χρέος της. Θα πρέπει να υπάρχει σειρά κριτηρίων για το τι χρειάζεται η Ελλάδα για να είναι βιώσιμο το χρέος της», σημείωσε.

«Η διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους 3-4 μήνες είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι παίκτες που θέλουν λύση, σε σχέση με αυτούς που δεν θέλουν. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διάθεση για να καταλήξουμε σε απόφαση. Είμαι αισιόδοξος. Υπάρχει συγκεκριμένος μηχανισμός για την λήψη έκτακτων μέτρων», τόνισε ο υπουργός.


iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Με προεδρικό διάταγμα κάθε Μάιο, θα τίθεται σε εφαρμογή ο κόφτης δαπανών "

«Φρένο» ESM στη μετατροπή κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά

Την αντίθεσή του στο «κλείδωμα» των επιτοκιών δανεισμού της Ελλάδας στα σημερινά χαμηλά επίπεδα διατυπώνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ESM βάζει φρένο με την επιστολή του στα σενάρια που προωθούνταν για μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας σε σταθερά από κυμαινόμενα που είναι σήμερα, καθώς με αυτό τον τρόπο θα προέκυπτε επιβάρυνση έναντι των μελλοντικών του απαιτήσεων από τη χώρα.

Εάν προχωρούσε μια τέτοια λύση, η Ελλάδα θα είχε μεγάλο όφελος. Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια δανεισμού από την Ευρώπη είναι χαμηλά, αλλά είναι και κυμαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν, επιβαρύνοντας τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή τόκων. Εάν προχωρούσε η μετατροπή τους σε σταθερά, η Ελλάδα θα διασφάλιζε για σειρά ετών χαμηλές υποχρεώσεις για τόκους. Ταυτόχρονα, όμως, η Ευρώπη θα έχανε σημαντικό μέρος από τα μελλοντικά οφέλη της. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση είναι και η μοναδική που έχει τόσο σημαντικό –θετικό– αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, ο ESM δεν τα αποδέχεται αυτά τα σχέδια για τον λόγο που περιγράφηκε παραπάνω. Δεδομένου ότι ο ESM είναι και από τους βασικούς «παίκτες» στο θέμα του χρέους –αφού αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας– είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εισήγησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει και αποδεκτή.

Την ίδια ώρα, διαφορετικές θέσεις για το τι πρέπει να γίνει αναφορικά με τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους υπάρχουν και στους κόλπους της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει, δηλαδή, μόνον η κόντρα μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά και μεταξύ χωρών της Ευρωζώνης. Οπως ανέφερε το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το θέμα του ελληνικού χρέους έχει διχάσει Γερμανία και Γαλλία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν υποστηρίζει τις ελαφρύνσεις για την Ελλάδα, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει την ψήφιση των μέτρων που απαιτούν οι δανειστές.

Αντιθέτως, ο Γερμανός ομόλογός του Β. Σόιμπλε απορρίπτει κατηγορηματικά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αλλωστε, έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο και, εάν χρειάζεται κάποια παρέμβαση, αυτή θα αφορά την εξυπηρέτησή του στο μέλλον (μετά το 2022). Τη γερμανική θέση υποστηρίζουν, επίσης, οι Φινλανδία και Αυστρία, ενώ, εκτός από τη Γαλλία, την Ελλάδα υποστηρίζει κυρίως η Πορτογαλία.

Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί τις απαιτήσεις για προληπτικά μέτρα ευαίσθητο θέμα πολιτικά. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί μια ισχυρή και οριστική λύση στο θέμα. Μάλιστα, το Ταμείο έχει απορρίψει τα σχέδια που έχει προτείνει ο ESM για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ενώ κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα νέα πρόταση, η οποία προβλέπει ελάφρυνση του χρέους για πολλά χρόνια.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "«Φρένο» ESM στη μετατροπή κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά"

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του έκτακτου Eurogroup

Τους κάναμε ευτυχισμένους

Η ελληνική κυβέρνηση «διαπραγματεύθηκε με ηρωισμό» ή αλλιώς «μάτωσε» κατά την προσφιλή έκφραση του πρωθυπουργού αλλά … συνεθλίβη από ανώτερες δυνάμεις.Οι τυμπανοκρουσίες με τις οποίες το Μαξίμου υποδέχθηκε τα αποτελέσματα του Eurogroup επιχειρούν να καλύψουν μία ακόμη άτακτη υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, που έδωσε γη και ύδωρ για να «κερδίσει» την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, δεσμευόμενη να νομοθετήσει προκαταβολικά το μηχανισμό που θα επιβάλλει αυτόματα τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δις ευρώ σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους έως το 2018 και ο οποίος θα λειτουργεί ως «κόφτης» μισθών, συντάξεων και φορολογικών απαλλαγών. Εξαίρεση θα υπάρχει για τους κωδικούς που συνδέονται με τομείς της άμυνας και της κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι τα επιδόματα ανεργίας. 

Ωστόσο και αυτό φαίνεται να αναιρείται από τη διατύπωση στο επίσημο ανακοινωθέν που κάνει λόγο για εξαιρέσεις κωδικών που συνδέονται με «έκτακτα γεγονότα με μείζονες οικονομικές συνέπειες που βρίσκονται εκτός των ορίων ελέγχου της κυβέρνησης». 

Επειδή όμως η πολιτική δεν μιλά τη γλώσσα της αλήθειας ούτε επί κυβέρνησης αριστεράς, η οποία έχει «αυτομολήσει» σε καθαρά δεξιές πολιτικές, η Αθήνα επαίρεται για το αποτέλεσμα του «ωραίου» Eurogroup στο οποίο υπήρξε κατ΄ αρχήν συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου και στη συνέχεια μία αόριστη δέσμευση έναρξης της συζήτησης για το χρέος.

Εκείνο που τεχνηέντως αποσιωπάται από τις κυβερνητικές πηγές είναι ότι η χώρα και οι πολίτες της με τη νομοθέτηση του «κόφτη» θα ζει υπό την απειλή εφαρμογής νέων και κάθε φορά πιο σκληρών μέτρων. Κάθε απόκλιση από τους προσυμφωνημένους στόχους-απαιτήσεις των δανειστών θα ισοδυναμεί με νέο «τσεκούρι» στα εισοδήματα των πολιτών που γίνονται πλέον επ αόριστον θύματα ενός φαύλου-κύκλου χωρίς αρχή, μέση και τέλος και η κυβέρνηση θα βρίσκεται όμηρος της έκθεσης που θα καταρτίζεται κάθε 30 Απριλίου και από την οποία οι δανειστές θα κρίνουν αν θα αξιώνουν την επιβολή νέων μέτρων. 

Όπως ήδη από τον Απρίλιο είχε γράψει το Ζούγκλα ήταν μία προδιαγεγραμμένη συμφωνία, η οποία θα παρουσιαζόταν ως επιτυχία της κυβέρνησης , επίτευγμα σκληρής διαπραγμάτευσης και πιο ήπια από αυτήν που επεδίωκε το «αιμοσταγές ΔΝΤ». 



Ευ. Τσακαλώτος: Βάση συζήτησης η ελληνική πρόταση

 
Με το πέρας των εργασιών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε στους δημοσιογράφους για την πορεία των διαπραγματεύσεων: «Υπήρξε μία συμφωνία αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα» επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ τόνισε ότι έγινε αποδεκτό πως η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων αποτελεί βάση για συζήτηση. Όπως είπε, το χρέος θα αποτελέσει κομμάτι της συμφωνίας.

Δείτε τις δηλώσεις Τσακαλώτου:


Μιλώντας για τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «θα προχωρήσουμε στο πλαίσιο της ελληνικής πρότασης» και συμπλήρωσε ότι έγιναν βελτιώσεις επί της πρότασης αυτής. Τόνισε επίσης ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται σε ετήσια βάση.
 
Παράλληλα, εξήγησε ότι μόλις θεσμοθετηθούν τα προληπτικά μέτρα, θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης, ενώ έκανε λόγο για πακέτο μέτρων «που έρχεται να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση».
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι Αθήνα και θεσμοί θα εργαστούν ώστε στις 24 Μαΐου να υπάρξει συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά στο χρέος, τόνισε ότι η έγινε συζήτηση σχετικά με το τι μπορεί να γίνει σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμα επίπεδο.



Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να νομοθετηθεί ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων

Συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup έδωσαν από κοινού ο πρόεδρος του οργάνου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. 
 
Ο κ. Ντάισελμπλούμ δήλωσε ότι «ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης»,  ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «καλωσορίζει» το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική-φορολογική μεταρρύθμιση που νομοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. 

Όπως δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, στο σημερινό έκτακτο Eurogroup έγινε ένας πρώτος γύρος συζητήσεων για τη βιωσιμότητα και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η προσέγγιση που αποφασίστηκε ότι θα γίνει παρέμβαση με μέτρα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο:

- Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή στις αγορές. 
- Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα στηριχθούν σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται πλέον στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αντί το λόγο χρέος προς ΑΕΠ.

- Μακροπρόθεσμα, στο τέλος του προγράμματος, στο τέλος του 2018, θα εξεταστεί εκ νέου εάν απαιτείται νέα παρέμβαση για το ελληνικό χρέος και ποια θα είναι αυτή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τις επόμενες δεκαετίες. 

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου:


Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις για το χρέος. «Δεν ξέρουμε την ακριβή σύσταση αυτού του χρέους. Το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να το συζητήσουμε προς το τέλος του προγράμματος και να δούμε τι μέτρα πρέπει να ληφθούν» είπε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η προσέγγιση αυτή για το χρέος είναι «στιβαρή» και θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απομένουν δύο ζητήματα:

- Να αξιολογηθεί εάν το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε είναι υπακούει στα συμφωνηθέντα και εάν γενικά λήφθηκαν τα μέτρα του πρώτου πακέτου ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ)

- Να συμφωνηθεί ο προληπτικός μηχανισμός διόρθωσης.

Ως προς το πρώτο ζήτημα, διευκρίνισε ότι το μόνο που απομένει είναι η τεχνική επιβεβαίωση για το εάν ό,τι ψηφίστηκε είναι σύμφωνο με τα συμφωνηθέντα. Ως προς το δεύτερο ζήτημα, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι εξετάστηκε η ελληνική πρόταση για τον προληπτικό μηχανισμό και ότι η τελική μορφή του θα είναι μία τροποποίηση αυτής. Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ προοιμίου και θα τίθεται σε εφαρμογή αυτομάτως, όταν υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.



Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι η διοίκηση του νέου Ταμείου θα έχει αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο και θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό το Σεπτέμβριο.

Για τα εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης αλλά και το θέμα του χρέους θα υπάρξουν τις επόμενες δύο εβδομάδες τεχνικές συζητήσεις και σε επίπεδο EuroWorking Group, ώστε στις 24 Μαΐου να είναι σε θέση οι υπουργοί Οικονομικών να λάβουν αποφάσεις. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup κατέληξε ότι στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, «αναμένουμε συμφωνία ώστε να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ». «Για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να αποτυπώσουμε τα στοιχεία σε τρεις χρονικές στιγμές, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θέλει να δει τι θα συμφωνήσουμε αν θα συμφωνήσουμε στις 24 Μαΐου».

Μοσκοβισί: Σημαντική πρόοδος προς μία συμφωνία


Σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη μίας συμφωνίας διαπίστωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα βήματα τα οποία ακολουθεί η Ελλάδα.



Αναφερόμενα σε αυτά τα βήματα, στάθηκε στην ψήφιση του ασφαλιστικού, ενώ έκανε λόγο για δημιουργία μίας Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων που θα διαχειρίζεται ζητήματα σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε σημαντική την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων «για μια Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, που θα προσελκύει επενδύσεις και θα ξαναβρεί την ανάπτυξη».

Στάθηκε επίσης στις εκτιμήσεις της Ε.Ε. για οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα από το β΄εξάμηνο του έτους, «υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθηθεί αυτό το πακέτο μέτρων».

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο συμφωνίας» και στάθηκε στον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, τονίζοντας ότι «αναμένουμε να ψηφιστούν συγκεκριμένες αποφάσεις».

«Είναι χρήσιμο να υπάρχει ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων καθώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» είπε ο κ. Μοσκοβισί.
Χαρακτήρισε επίσης «σημαντικότατο σημείο» τη βιωσιμότητα του χρέους και είπε ότι ο διάλογος στο Eurogroup ήταν ιδιαίτερα δημιουργικός.

«Οι ομάδες μας θα δουλέψουν εντατικά προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της συμφωνίας», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί, εκτιμώντας ότι μπορούν να υπάρξουν θετικές αποφάσεις μέχρι τις 24 Μαΐου.



Ρέγκλινγκ: Κάναμε σημαντική δουλειά


«Κάναμε σημαντική δουλειά σήμερα. Όμως η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ συγκεκριμένη και δύσκολη και επιπλέον η ευρωομάδα σήμερα ξεκίνησε τις πρώτες συζητήσεις για τα μέτρα που θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του χρέους. Η Ελλάδα από το 2012 καταφέρει να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από τον προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση του χρέους», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η Ελλάδα θα πρέπει να μπορέσει να φτάσει σε μία βιώσιμη λύση για το χρέος, συμπλήρωσε.

Ντομπρόβσκις: Καλωσορίζουμε το συνολικό πακέτο μέτρων

«Το Eurogroup καλωσορίζει το συνολικό πακέτο μέτρων» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού μέτρων έκτακτης ανάγκης» σημειώνει και προσθέτει πως αναφορικά με το χρέος «θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και το Euroworking Group θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών στις 24 Μαΐου».



Το κείμενο της συμφωνίας του Eurogroup


Αναλυτική ανακοίνωση εκδόθηκε από το Eurogroup για την πορεία και την κατάληξη των σημερινών επαφών. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Το Eurogroup χαιρετίζει την ολοκλήρωση ενός πακέτου πολιτικής, που θα ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM , μετά την έγκριση των προαπαιτούμενων.

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση:

-μια πρώτη δέσμη δημοσιονομικών "παραμετρικών μέτρων" που ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και πρόσθετα δημοσιονομικά παραμετρικά μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα για το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο.

-ένα πρόσθετο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα πρέπει να νομοθετηθεί για να εξασφαλιστεί ότι μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων προκαθορισμένων μέτρων, θα εφαρμοστεί αυτόματα, μόλις υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις μη επίτευξης των ετήσιων στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3, 5% σε μεσοπρόθεσμη βάση). Εάν τα μέτρα λαμβάνονται με ένα προσωρινό χαρακτήρα, όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός, τότε τα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τα έσοδα, θα τίθενται σε ισχύ το επόμενο έτος, ως μέρος της τακτικής διαδικασίας του προϋπολογισμού, προκειμένου να επαναφέρουν τον προϋπολογισμό σε σωστή τροχιά. Οι εξαιρέσεις από την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι εξαιρέσεις αυτές θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και θα επιτρέψει την αύξηση των εγχώριων πιστώσεων στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να ανοίξει αμέσως η αγορά για την πώληση και αποπληρωμή των εξυπηρετούμενων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα μικρά δάνεια τα οποία έχουν ενέχυρο πρώτη κατοικία.



Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του νέου προγράμματος του ESM. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία για την επικείμενη ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του συμφωνηθέντος ελληνικού ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων, ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση. Το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup το καλοκαίρι του 2015, η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να εξετάσει, εάν είναι απαραίτητο, τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας θα διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα μακροπρόθεσμα. Αυτά τα μέτρα θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, και θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όταν θα έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα.

Το Eurogroup συμφωνεί με τις ακόλουθες γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα σχετικά με το χρέος:

- διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές

- εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους

- παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος και

-ευελιξία για να διευκολυνθούν αβέβαιες εξελίξεις όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης και τα επιτόκια στο μέλλον.

Η Ευρωομάδα συμφωνεί επίσης να καθοριστεί ένας δείκτης αναφοράς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον οποίο – με βάση το κεντρικό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA)- οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα πρέπει να παραμείνουν σε μια βιώσιμη πορεία.

Η Ευρωομάδα προβλέπει μια σταδιακή προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία μια δέσμη μέτρων για το χρέος μπορεί να εφαρμόζεται σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δείκτης για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και ο οποίος υπόκειται στους προκαθορισμένους όρους του προγράμματος του ESM. Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι εναρμονισμένα με την κείμενη νομοθεσία της ΕΕ και το νομικό πλαίσιο του ESM και του ΕΤΧΣ. Το Eurogroup θα εξετάσει:

-Βραχυπρόθεσμα: δυνατότητες να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση του χρέους στο πλαίσιο του προγράμματος

-Μεσοπρόθεσμα: Το Eurogroup ζητά από Euroworking Group να διερευνήσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν είναι αναγκαίο στο τέλος του προγράμματος του ESM με την προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος του ESM καθώς επίσης και μέτρα, όπως τη χρήση των κερδών από τις αγορές των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο των προγραμμάτων της SMP και ANF.

Μακροπρόθεσμα: To Eurogroup είναι σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί και με την προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, να αξιολογήσει περαιτέρω στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη για πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμη πορεία.

Τo Eurogroup δίνει εντολή στο Euroworking Group να εργαστεί περαιτέρω στα τεχνικά στοιχεία του πακέτου μέτρων για το χρέος και να εισηγηθεί στο επόμενο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαίου.

Μαζί με την συμφωνία και εφαρμογή του πακέτου πολιτικής αυτής, η συμφωνία για το χρέος και οι επαρκείς διαβεβαιώσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. 

Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την τεχνική εργασία για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement) αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό το Eurogroup προσβλέπει να λάβει γρήγορα το σχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου αντίληψης, συμπεριλαμβανομένης της τελικής πλήρους λίστας προαπαιτούμενων καθώς επίσης και την έκθεση συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση. Καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα, ακόμη και με την υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας.

Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές και ακολουθώντας τις εθνικές διαδικασίες, όπου είναι αναγκαίο, το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM
».


zougla


Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του έκτακτου Eurogroup"

Αυτές είναι οι προτάσεις του EFSF για την ελάφρυνση του χρέους

Έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Dow Jones Newswires αποκαλύπτει τα μέτρα που προτείνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Ειδικότερα, το EFSF προτείνει:
-Να γίνει επέκταση κατά πέντε έτη της μέσης ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας προς το EFSF
-Να μπει πλαφόν 2% στο επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς το EFSF έως το 2050
-Οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης να επιστρέψουν κέρδη ύψους 8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά δάνεια στην Ελλάδα.
-Οι αποπληρωμές δανείων στο EFSF να περιοριστούν στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050
Στο μεταξύ, την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που κατήρτισαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας έφερε στο φως της δημοσιότητας η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το χρέος της Ελλάδας είναι πιθανό να ανέλθει ακόμη και στο 258,3% του ΑΕΠ έως το 2060 ή αντίθετα να συρρικνωθεί έως και το 62,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με επίσημη ανάλυση της τροχιάς που αναμένεται να διαγράψει το χρέος. Πρόκειται για μία τεράστια απόκλιση που δείχνει ότι επίκεινται δύσκολες αποφάσεις ως προς το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Αυτές είναι οι προτάσεις του EFSF για την ελάφρυνση του χρέους
Τέσσερα σενάρια
Το έγγραφο εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και υπολογίζει τις πιθανές τιμές που μπορεί να πάρει ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ σε κάθε μία περίπτωση για τις δεκαετίες που έπονται έως το 2060.
Η ανάλυση δείχνει ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 62,6% του ΑΕΠ στο πιο ευνοϊκό σενάριο έως 258,3% του ΑΕΠ στο πιο απαισιόδοξο σενάριο. 
Υπό το βασικό σενάριο, ή το πιο πιθανό, το ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ το 2016 για να υποχωρήσει στο 104,9% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
Οι διαφορές οφείλονται σε αποκλίνουσες προβλέψεις για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα -το οποίο δεν περιλαμβάνει τις πληρωμές τόκων. 
Το έγγραφο δείχνει επίσης πώς διαμορφώνονται κατά την ίδια χρονική περίοδο οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες (gross financing needs-GFN). Οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες είναι το ποσό των χρημάτων που μια χώρα πρέπει να αντλήσει για να καλύψει το έλλειμμα, τις πληρωμές τόκων και το χρέος που λήγει.
"Το υψηλό χρέος προς ΑΕΠ και το υψηλό GFN προς ΑΕΠ όπως προκύπτει από την ανάλυση δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε μακροπρόθεσμη βάση”, σημειώνεται στο έγγραφο. 
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι προτάσεις του EFSF για την ελάφρυνση του χρέους"

Ο Φίλης «πέρασε» 80 άρθρα για την παιδεία πριν καν τελειώσει ο Εθνικός Διάλογος

Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο Εθνικός Διάλογος για την παιδεία και σε νομοσχέδιο για την έρευνα το υπουργείο Παιδείας «πέρασε» 80 άρθρα που αφορούν στην παιδεία.

Στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την Ερευνα και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε στη Βουλή «πέρασε» τελικά διάταξη η οποία αφορά στη μετάταξη μόνιμων εκπαιδευτικών με διδακτορικό ως ΕΔΙΠ σε ΑΕΙ, την οποία ο βουλευτής Γιάννης Μαυρωτάς κατήγγειλε ότι αποτελούσε «φωτογραφική διάταξη» για τη σύζυγο του Πρωθυπουργού.

Συνεχίζοντας την ιδιότυπη σκυταλοδρομία το υπουργείο Παιδείας επιτρέπει σε καθηγητές των ΕΠΑΛ να διδάσκουν σε δημοτικά ενώ εξοικονομεί καθηγητές φυσικής και πληροφορικής στο γυμνάσιο «κόβοντας» το μειωμένο ωράριο.

Επίσης το υπουργείο κατάφερε να «περάσει» και ρύθμισης με βάση την οποία με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, η οποία εκδίδεται ύστερα από σχετική αίτηση των δημόσιων Ι.Ε.Κ. που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, εισήγηση του αρμόδιου ΠΥΣΔΕ και πρόταση του οικείου Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι δυνατή η ολική ή μερική διάθεση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημόσια Ι.Ε.Κ., κατά προτεραιότητα σε όσα εδρεύουν στην περιοχή αρμοδιότητας της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την κάλυψη του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου τους.

Μεταξύ άλλων ψηφίστηκαν οι εξής τροπολογίες:

- Οι εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους διδακτικό τους ωράριο θα απασχολούνται μέχρι και της συμπληρώσεως του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου:

- σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας ή πρόσθετης διδακτικής στήριξης στο σχολείο που υπηρετούν ή σε όμορο αυτού

- σε γραμματειακή υποστήριξη στο σχολείο όπου υπηρετούν ή σε όμορο αυτού και

- σε υπηρεσίες διοίκησης της εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπηρετούν.

Από 1ης Οκτωβρίου και ως το τέλος του διδακτικού έτους οι πλεονάζουσες διδακτικές ώρες ανατίθενται αποκλειστικά για κάλυψη των διδακτικών κενών. Η ανάθεση συμπλήρωσης διδακτικού ωραρίου για κάλυψη διδακτικών αναγκών γίνεται με ευθύνη των οικείων διευθυντών Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

- Καταργείται η μείωση ωραρίου στους καθηγητές Φυσικής και Πληροφορικής στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Εξοικονομούνται έτσι περίπου 600 καθηγητές Φυσικής και Πληροφορικής που ήταν υπεύθυνοι εργαστηρίων στα σχολεία και εργάζονταν τρεις ώρες λιγότερο εβδομαδιαίως,

Συνταξιοδοτήσεις με παλαιό καθεστώς

- Οι... εξαιρέσεις ξεκίνησαν και οι εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτούνται εφέτος ορίζεται ότι θα υπάγονται στο παλαιό καθεστώς συνταξιοδότησης και όχι σε αυτό που ψηφίστηκε το Σαββατοκύριακο από τη Βουλή.

Εκλεκτορικά σώματα πανεπιστημιακών

- Στα πανεπιστήμια αυξάνονται και πάλι τα εκλεκτορικά σώματα στις διαδικασίες εξελίξεων των μελών ΔΕΠ από τη μια βαθμίδα στην επόμενη. Έτσι, το εκλεκτορικό σώμα για την εκλογή, εξέλιξη και μονιμοποίηση των καθηγητών θα αποτελείται από 15 μέλη ίσης ή ανώτερης βαθμίδας με την προκηρυχθείσα θέση και ειδικότερα βαθμίδας καθηγητή, αναπληρωτή καθηγητή και μόνιμου επίκουρου καθηγητή ή ερευνητή αντίστοιχης βαθμίδας με επιστημονικό έργο στο ίδιο ή, αν δεν υπάρχει, σε συναφές γνωστικό αντικείμενο με εκείνο της υπό πλήρωση θέσης.

Ένα τουλάχιστον μέλος της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής πρέπει να ανήκει σε άλλο Τμήμα του οικείου ΑΕΙ ή άλλων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ΑΕΙ της αλλοδαπής ή να είναι ερευνητής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Κατάργηση Θρησκευτικών σε Α΄και Β' Δημοτικού

Παράλληλα ψηφίσθηκαν στο νέο νομοσχέδιο όλες οι διατάξεις για την κατάργηση των Θρησκευτικών στην Α' και την Β' τάξη Δημοτικού, για την έμμεση κατάργηση των ολοήμερων σχολείων και των σχολείων αναμορφωμένου ωραρίου και τη μείωση του ωραρίου στα δημοτικά.

Καταργούνται οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης

Καταργούνται οι δημόσιες και ιδιωτικές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.).

Κατ’ εξαίρεση, οι δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), που ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, δύναται να μετατρέπονται σε ΔΙΕΚ ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με απόφαση του Υπουργού Παιδείας

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Φίλης «πέρασε» 80 άρθρα για την παιδεία πριν καν τελειώσει ο Εθνικός Διάλογος"

Πυρά Βούτση κατά της ΕΛ.ΑΣ. - Για την «αναίτια επίθεση» κατά της ΛΑΕ

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε προσωπική του δήλωση, εκφράζει την απερίφραστη καταδίκη για την αναίτια επίθεση προς ειρηνικούς διαδηλωτές που εκδηλώθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα.

Η στάση της αστυνομίας που επιτέθηκε με χημικά εναντίων όσων διαμαρτυρόντουσαν έξω από το κοινοβούλιο για την ψήφιση του ασφαλιστικού/φορολογικού, είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και τον τραυματισμό του στελέχους της Αριστεράς (ΛΑΕ), Σόφης Παπαδόγιαννη.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρά Βούτση κατά της ΕΛ.ΑΣ. - Για την «αναίτια επίθεση» κατά της ΛΑΕ"

Το ΤΕΕ κρέμασε στα... μανταλάκια Τσίπρα, Φλαμπουράρη, Σπίρτζη κ.λπ. που ψήφισαν το ασφαλιστικό

Το είπε και το έκανε το Τεχνικό Επιλεμητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ): Στην ιστοσελίδα του ανήρτησε τα ονόματα όσων βουλευτών-μηχανικών ψήφισαν το ασφαλιστικό και φορολογικό.
Μεταξύ αυτών ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης (είχε διατελέσει και πρόεδρος του ΤΕΕ) ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης κλπ.
Πιο αναλυτικά το κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και ο πίνακας με τα ονόματα των βουλευτών-μηχανικών που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο: 
Το διπλό, ασφαλιστικό και φορολογικό, νομοσχέδιο που πρότεινε η Κυβέρνηση ψηφίστηκε από τη Βουλή και με τη δημοσίευσή του θα αποτελεί νόμο του κράτους.
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ θεωρεί ότι ο νόμος αυτός «είναι αντισυνταγματικός και κοινωνικά ανάλγητος». «Η κοινωνία δεν θα υπακούσει στην εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου, γιατί δεν μπορεί. Ένας τέτοιος νόμος θα ανατραπεί στην πράξη».
Ήδη το ΤΕΕ ανακοίνωσε τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται η Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ.), μέχρι και την Παρασκευή 13/05/2016. Στην Απεργία-Αποχή συμπεριλαμβάνονται και οι Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών.
Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:
«Όποιος μηχανικός έχει ασκήσει το επάγγελμα αντιλαμβάνεται γιατί αυτός ο νόμος καταστρέφει τον κλάδο. Οι ασφαλιστικές εισφορές και η φορολογία οδηγούν εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος τους μηχανικούς. Θα κάνουμε κάθε τι δυνατό ώστε αυτός ο νόμος να ακυρωθεί».
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ στην τακτική συνεδρίαση της Μεγάλης Δευτέρας 26/4/2016 και στην έκτακτη συνεδρίαση της 7/5/2016 για το Ασφαλιστικό, «το ΤΕΕ θα προβάλει στην ιστοσελίδα του και με όλα τα μέσα που διαθέτει τους συναδέλφους βουλευτές οι οποίο θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, ονομαστικά και με τη φωτογραφία τους, ώστε όλοι να τους θυμούνται.».
Σε υλοποίηση της απόφασης αυτής, προς ενημέρωση του τεχνικού κόσμου της χώρας, το ΤΕΕ ανακοινώνει αλφαβητικά τους Διπλωματούχους Μηχανικούς που ψήφισαν ως βουλευτές το νέο αυτό ασφαλιστικό και φορολογικό πλαίσιο:
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΤΕΕ κρέμασε στα... μανταλάκια Τσίπρα, Φλαμπουράρη, Σπίρτζη κ.λπ. που ψήφισαν το ασφαλιστικό "

ΑΔΕΔΥ για συλλαλητήρια: Τα ΜΑΤ χτυπούσαν αδιάκριτα στο ψαχνό

Τη συμμετοχή των εργαζόμενων στα συλλαλητήρια των τελευταίων ημερών χαιρετίζει με ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλοντας παράλληλα την αστυνομική βία. Όπως μάλιστα αναφέρει «τα ΜΑΤ χτυπώντας αδιάκριτα στο ψαχνό και εκτοξεύοντας δακρυγόνα και βομβίδες κρότου - λάμψης στο πλήθος τραυμάτισαν πολλούς διαδηλωτές».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει τους χιλιάδες πολίτες που έδωσαν το «παρών» στα παλλαϊκά συλλαλητήρια του τριημέρου Παρασκευή 6 έως και Κυριακή 8 Μαΐου 2016 που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και σε πολλές ακόμη πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Χαιρετίζει, επίσης, τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που συμμετείχαν στη 48ωρη Γενική Απεργία την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου 2016.

Η Κυβέρνηση επιχαίρει για την ψήφιση του νομοσχεδίου που σαρώνει ότι έμεινε όρθιο από την Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας και εξαπολύει νέα φορολογική επιδρομή εναντίον των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Όμως, οι πολύμορφες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο από τους εργαζόμενους Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία ανέδειξαν την αντίσταση τους στον ταξικό, αδυσώπητο και μονομερή πόλεμο που έχουν κηρύξει εναντίον τους η Κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, πόλεμο που παίρνει πλέον χαρακτήρα κοινωνικού αφανισμού.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα συνοδεύονται πάντα από την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, εξαπέλυσε τις δυνάμεις των ΜΑΤ την Κυριακή, 8 Μαΐου 2016 στην Πλατεία Συντάγματος εναντίον των πολιτών που συμμετείχαν στο παλλαϊκό συλλαλητήριο.

Τα ΜΑΤ χτυπώντας αδιάκριτα στο ψαχνό και εκτοξεύοντας δακρυγόνα και βομβίδες κρότου - λάμψης στο πλήθος τραυμάτισαν πολλούς διαδηλωτές.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την Κυβέρνηση για τη βίαιη τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον των διαδηλωτών. Ας είναι σίγουρη η Κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν υποχωρούν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου».


Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ για συλλαλητήρια: Τα ΜΑΤ χτυπούσαν αδιάκριτα στο ψαχνό"

Πιτέλα: Θα αντιταχθούμε στο ΔΝΤ και στα προληπτικά μέτρα για την Ελλάδα

Την αντίθεσή του στη λήψη προληπτικών μέτρων και δη νομοθετημένων, εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα. Ο Ιταλός πολιτικός τόνισε πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεν θα επιτρέψουν στους συντηρητικούς του ΔΝΤ και της Ευρώπης, να επαναλάβουν το περυσινό δράμα με το Grexit, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προσφυγική κρίση και διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο η ζώνη Σένγκεν.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι εν μέσω της προσφυγικής κρίσης και ενώ η ζώνη Σένγκεν και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται αντιμέτωπες με τη χειρότερη κρίση από τη δημιουργία τους, οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος συνδρομής θα μείνουν ανολοκλήρωτες», τόνισε χαρακτηριστικά. Δήλωσε πως «η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή για να επιτρέψουμε να επαναληφθεί το δράμα του περασμένου χρόνου, περί Grexit». Σημείωσε, δε, ότι «σε ενάμιση μήνα θα διενεργηθεί το κρίσιμο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Τζάνι Πιτέλα ανέφερε πως η Eurostat αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει καλύτερα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σε δημοσιονομικούς όρους και πρόσθεσε ότι το μόνο πρόβλημα είναι με το ΔΝΤ από το οποίο ζήτησε να ενεργήσει με υπευθυνότητα. «Η ευρωομάδα μας θα αντιταχθεί στην απόπειρα του ΔΝΤ και κάποιων συντηρητικών πρωταγωνιστών να ζητήσουν προληπτικά μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι προληπτική λιτότητα. Αυτό είναι ο θάνατος μιας χώρας. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για τις αξιοσημείωτες προσπάθειές του», κατέληξε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πιτέλα: Θα αντιταχθούμε στο ΔΝΤ και στα προληπτικά μέτρα για την Ελλάδα"

Το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συντάξεις των στρατιωτικών

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την υπ’ αριθ. 887/2016 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το χρόνος αφετηρίας υπολογισμού της αναδρομικής αναπροσαρμογής των συντάξεων των στρατιωτικών και προσδιόρισε τον χρόνο της αφετηρίας.

Αναλυτικότερα, στρατιωτικοί συνταξιούχοι ζήτησαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους με βάση τους νόμους 2838/2000 και 3016/2002, αλλά οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν με την αιτιολογία ότι οι διατάξεις των εν λόγω νόμων αφορούν μόνο τους ενεργεία στρατιωτικούς και όχι όσους αποχώρησαν από την υπηρεσία σε χρόνο προγενέστερο της ισχύος τους.

Στη συνέχεια οι στρατιωτικοί προσέφυγαν στα δικαστήρια. Το 3ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέδωσε μια σειρά αποφάσεων του που έκρινε ότι δικαιούνται την αναπροσαρμογή και οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους πριν από την έναρξη εφαρμογής των επίμαχων νόμων.

Το ΓΛΚ συμμορφώθηκε προς τις δικαστικές αποφάσεις και αναπροσάρμοσε τις συντάξεις, αλλά όρισε «ως αφετηρία της τριετούς αναδρομής των οικονομικών αποτελεσμάτων την πρώτη του μήνα έκδοσης των πράξεων αυτών».

Όμως, το ζήτημα επανήλθε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά αυτή τη φορά μόνο ως προς το χρόνο αφετηρίας της τριετίας. Το 3ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έστειλε σχετικό προδικαστικό ερώτημα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι ο τρόπος με τον οποίο το ΓΛΚ καθόρισε την αφετηρία υπολογισμού της αναπροσαρμογής των συντάξεων «παραβιάζει το δικαίωμα παροχής αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας» των στρατιωτικών συνταξιούχων και «συγχρόνως προσβάλλει το δικαίωμα τους για σεβασμό της περιουσίας τους και διαρρηγνύει τη δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υφίσταται μεταξύ της προστασίας της περιουσίας και των επιταγών του γενικού συμφέροντος και επομένως δεν είναι συμβατή με το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος και το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ και του άρθρου 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αυτής».

Κατά την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η αφετηρία αναπροσαρμογής των συντάξεων «πρέπει να οριστεί η ημερομηνία έκδοσης της (αρχικής) πράξης με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα τους» για υπαγωγή τους στο πλαίσιο των νόμων 2838/2000 και 3016/2002.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συντάξεις των στρατιωτικών"

Διορίζονται 2.189 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από το 1997

Ανοίγει ο δρόμος για τον διορισμό 2.189 επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 8/1997 σε ισάριθμες κενές οργανικές θέσεις πέντε υπουργείων.

Από αυτούς οι 725 είναι εκπαιδευτικής βαθμίδας ΠΕ, οι 379 ΤΕ και οι 1.085 ΔΕ.

Με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης, η τοποθέτηση των επιτυχόντων θα γίνει ως εξής:

Στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης διορίζονται 350 (105 ΠΕ, 68 ΤΕ, 177 ΔΕ), στο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 425 (300 ΠΕ, 54 ΤΕ, 71 ΔΕ), στο Υγείας 1.056 (77 ΠΕ, 201 ΤΕ, 778 ΔΕ), στο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 254 (181 ΠΕ, 54 ΤΕ, 19 ΔΕ) και στο Πολιτισμού και Αθλητισμού 104 (62 ΠΕ, 2 ΤΕ, 40 ΔΕ).

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Διορίζονται 2.189 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από το 1997"

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβολαιογράφοι

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε σήμερα, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, την αναστολή των κινητοποιήσεων των συμβολαιογράφων.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι από αύριο, οι συμβολαιογράφοι εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους και υπογραμμίζουν ότι είναι ευνόητο ότι οι ορισθέντες για την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 πλειστηριασμοί, θα διενεργηθούν, «εφόσον έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διατυπώσεις της προδικασίας».

Τέλος, «τις επόμενες ημέρες μετά και την επικείμενη δημοσίευση του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, θα ακολουθήσει λεπτομερής εγκύκλιος με πίνακες και συγκριτικά στοιχεία, καθώς και τις αλλαγές που θα ισχύσουν από 1 Ιουλίου 2016».

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβολαιογράφοι"

Εισαγγελική έρευνα για τις κλειστές κλίνες σε ΜΕΘ

Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ερευνάται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών το θέμα των κλειστών κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που κατήγγειλε πριν λίγες ημέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Ο φάκελος των κλειστών κλινών σε ΜΕΘ έχει ήδη ανατεθεί και διερευνάται από τον εισαγγελέα Στ. Μπαξεβάνη, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια «κατεπείγουσας έρευνας» για το θέμα.

Η υπόθεση της υπολειτουργίας των ΜΕΘ απασχολεί τη Δικαιοσύνη μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στα τέλη Απριλίου, στον Άρειο Πάγο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στην οποία τόνιζε ότι 200 κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστές εξαιτίας κενών στη στελέχωσή τους και ζητούσε να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

Σε δήλωση του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, είχε αναφέρει πως προσέφυγαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου η Δικαιοσύνη «να επιληφθεί του θέματος και να διερευνήσει εάν υπάρχουν ευθύνες για την ολιγωρία στη στελέχωση των ΜΕΘ, που έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ασθενών».

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική έρευνα για τις κλειστές κλίνες σε ΜΕΘ"

Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPÖ, παραιτήθηκε σήμερα από όλες τις θέσεις που κατείχε, δύο εβδομάδες μετά τη μεγάλη ήττα του κόμματός του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

«Παραιτήθηκε από όλα τα καθήκοντά του», δήλωσε η Ανια Ρίχτερ, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ επικράτησε άνετα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 24 Απριλίου.

Ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος –με τους Σοσιαλδημοκράτες– συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, θα διοριστεί προσωρινός καγκελάριος, σύμφωνα με την αυστριακή προεδρία.

Στη σύντομη δήλωσή του, έπειτα από τη συνάντησή του με μερικούς επικεφαλής του κόμματος στα εννέα αυστριακά κρατίδια, ο απερχόμενος καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών αιτιολόγησε την απόφασή του για παραίτηση με την απώλεια της πλήρους στήριξης προς το πρόσωπό του, που υπήρξε εμφανής τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτή η χώρα χρειάζεται έναν καγκελάριο που έχει την πλήρη στήριξη του κόμματος. Η κυβέρνηση χρειάζεται μία νέα αρχή με δύναμη. Οποιος δεν έχει αυτή τη στήριξη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον», τόνισε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως πρόκειται για το μέλλον της Αυστρίας και είναι ιδιαίτερα ευγνώμων που μπόρεσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Είμαι υπερήφανος για την Αυστρία, η χώρα προσέφερε αρκετά και έδωσε άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και θα ήταν ανεύθυνο να μην λάμβανε και τα δικά της μέτρα, σημείωσε ο απερχόμενος καγκελάριος αναφερόμενος στην προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η οποία είχε δεχθεί τελευταία έντονη κριτική.

Η απόφαση του Βέρνερ Φάιμαν για παραίτησή του από όλα τα αξιώματα έρχεται να ανατρέψει τις χθεσινές εκτιμήσεις του πλέον έμπιστού του στην κυβέρνηση, του υπουργού Καγκελαρίας Γιόζεφ ΄Οστερμαγιερ, ο οποίος είχε εμφανιστεί πεπεισμένος πως η απόφαση έχει ουσιαστικά ληφθεί και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα παραμείνει στη θέση του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών και μετά την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής τους.

Στον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν ασκείτο κριτική για στροφή του "180 μοιρών" στο Προσφυγικό, για υποχωρητικότητα του απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο, για υιοθέτηση της ρητορικής και για εφαρμογή της πολιτικής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο υποψήφιος των οποίων Νόρμπερτ Χόφερ αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την προπερασμένη Κυριακή με το πρωτοφανές ποσοστό 35,1% , ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3 %.

Σε σχέση με αυτή την κριτική, δεν ήταν λίγα τα ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών που ζητούσαν επίσπευση του προγραμματισμένου για τον ερχόμενο Νοέμβριο κανονικού συνεδρίου τους και για την πραγματοποίησή του ήδη πριν το καλοκαίρι, ενώ πολλές κομματικές οργανώσεις στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια φέρονταν να θέτουν θέμα όχι μόνον αλλαγής πορείας, αλλά και αλλαγής προσώπων.

Σύμφωνα με τους επικριτές του Βέρνερ Φάιμαν, το Προσφυγικό, δεν ήταν και η μόνη αιτία για το "εκλογικό φιάσκο", αλλά οι λόγοι για την πρωτοφανή δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που οδήγησαν στην αναπάντεχη για το ύψος της, επικράτηση του υποψήφιου των Ελευθέρων, βρίσκονται πολύ πιο βαθιά.

Και αυτοί οι λόγοι φέρεται πως έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού και την "ενδοτικότητά" του απέναντι στον - σε πολλές περιπτώσεις νεοφιλελεύθερο -- εταίρο του το Λαϊκό Κόμμα, όπως έχουν να κάνουν γενικότερα και με την παραμέληση και την απομάκρυνση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Ακροδεξιά να αυτοεμφανίζεται ως κόμμα των κοινωνικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαίων του πολίτη.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν"

Οι αυταπάτες του Τσίπρα έγιναν viral

Η ατάκα του Τσίπρα ότι δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό, απλώς είχε αυταπάτες «πυροδότησε» νέο γλέντι στα social media! Οσοι παρακολουθούσαν τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή (και έχουν στοιχειώδη επαφή με τα social media), μόλις άκουσαν τη φράση για τις αυταπάτες ήξερα τι θα επακολουθήσει. Τέτοιες χρυσές ευκαιρίες δεν πάνε ποτέ χαμένες. Οι χιουμοριστικές αλλά και καυστικές ατάκες δεν έχουν σταματήσει να ανεβαίνουν στο Twitter και ιδού μία «γεύση»:






Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αυταπάτες του Τσίπρα έγιναν viral"

Οι νέοι φόροι για μισθωτούς και συνταξιούχους με τα νέα αφορολόγητα όρια

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μισθούς από 617 ευρώ το μήνα και πάνω, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές άνω των 720 ευρώ θα πληρώνουν πλέον φόρο εισοδήματος.

Εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα κληθούν να καταβάλουν σημαντικά αυξημένα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να τους επιβαρύνει έτι περαιτέρω με μείωση του αφορολογήτου ορίου κάτω από την ... "κόκκινη γραμμή" των 9.090 ευρώ, προκειμένου να πείσει τους δανειστές να συμφωνήσουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του εφαρμοζόμενου Μνημονίου!

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή κατεπείγουσα τροπολογία που ανατρέπει τα όσα προέβλεπε το κατατεθέν στη Βουλή πολυνομοσχέδιο για το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και των συνταξιούχων:

προβλέπει τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 9.545 στα 8.636 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς προστατευόμενα τέκνα, στα 8.864 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ένα προστατευόμενο τέκνο και στα 9.090 ευρώ (όπως ήδη οριζόταν στο νομοσχέδιο) για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με δύο προστατευόμενα τέκνα.

Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα η τροπολογία προβλέπει την διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα 9.545 ευρώ.

Στην ουσία ο κ. Τσακαλώτος, στην προσπάθειά του να . προσελκύσει τους δανειστές ώστε να αποδεχθούν την υπογραφή συμφωνίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης «ξέχασε» τη διαβεβαίωση που είχε δώσει πριν από τρεις εβδομάδες ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και των συνταξιούχων να υποχωρήσει κάτω από τα 9.090 ευρώ.

Η εφαρμογή των τελικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης θα έχει ως συνέπεια να πληρώνουν πλέον φόρους εισοδήματος ακόμη και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνουν κάθε μήνα μισθούς της τάξεως των 617 έως 682 ευρώ και δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις ή βαρύνονται με 1 παιδί, καθώς επίσης και δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά ή με 1 παιδί που λαμβάνουν μηνιαίως από 720 έως 795 ευρώ.

Επιπλέον, με την τελική αυτή νομοθετική ρύθμιση θα επιβαρυνθούν με σημαντικές αυξήσεις φόρων πάρα πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνουν μηνιαίως άνω των 682 ευρώ, καθώς επίσης και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που λαμβάνουν κάθε μήνα πάνω από 795 ευρώ.

Με βάση την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος αργά τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, η ετήσια έκπτωση φόρου, η οποία ανέρχεται σήμερα στα 2.100 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, μειώνεται:

-στα 1.900 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα
-στα 1.950 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν 1 προστατευόμενο τέκνο
-στα 2.000 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους βαρύνονται με 2 προστατευόμενα τέκνα.

Για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους βαρύνονται με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα η ετήσια έκπτωση φόρου διατηρείται στα 2.100 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο, το οποίο προκύπτει έμμεσα, με την αφαίρεση της έκπτωσης φόρου από τον φόρο που αναλογεί με βάση τη φορολογική κλίμακα, θα μειωθεί από τα 9.545 ευρώ στα 8.636 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα, στα 8.864 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν 1 προστατευόμενο τέκνο και στα 9.090 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν 2 προστατευόμενα τέκνα.

Για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους βαρύνονται με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα το αφορολόγητο όριο παραμένει στα 9.545 ευρώ.

Όπως προκύπτει από αναλυτικούς πίνακες που δημοσιεύουν σήμερα τα dikaiologitika.gr, η εφαρμογή της τελικής κυβερνητικής ρύθμισης για την διαμόρφωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος σε επίπεδα πιο χαμηλά από τα 9.000 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα ή έχουν ένα τέκνο, σε συνδυασμό με την ρύθμιση για την αναμόρφωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που ήδη περιλαμβάνεται στο κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, θα έχει τις ακόλουθες συνέπειες:

1) Μισθωτοί-συνταξιούχοι χωρίς προστατευόμενα τέκνα:
α) Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.637 ευρώ και μέχρι 9.545 ευρώ θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος έως και 200 ευρώ το χρόνο, ενώ σήμερα δεν πληρώνουν καθόλου φόρο!
β) Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 9.545 ευρώ και μέχρι 28.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα οποία θα κυμαίνονται από 24 έως και 276 ευρώ το χρόνο.
γ) Οι έχοντες ετήσιες αποδοχές πάνω από 28.000 ευρώ και μέχρι 42.000 ευρώ θα δουν τις συνολικές επιβαρύνσεις τους (από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης) να μειώνονται κατά 60 έως και 319 ευρώ το χρόνο.
δ) Όσοι έχουν ετήσιες αποδοχές πάνω από 42.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Οι επιβαρύνσεις αυτές θα κυμαίνονται από 11 έως 3.951 ευρώ το χρόνο για όσους λαμβάνουν από 43.000 έως 100.000 ευρώ το χρόνο.

2) Μισθωτοί-συνταξιούχοι με ένα προστατευόμενο τέκνο:
α) Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.864 ευρώ και μέχρι 9.545 ευρώ θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος έως και 150 ευρώ το χρόνο, ενώ με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα δεν πληρώνουν φόρο!
β) Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 9.545 ευρώ και μέχρι 27.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα οποία θα κυμαίνονται από 58 έως και 226 ευρώ το χρόνο.
γ) Οι έχοντες ετήσιες αποδοχές πάνω από 27.000 ευρώ και μέχρι 43.000 ευρώ θα δουν τις συνολικές επιβαρύνσεις τους να μειώνονται κατά 26 έως και 369 ευρώ το χρόνο. δ) Όσοι έχουν ετήσιες αποδοχές πάνω από 43.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Οι επιβαρύνσεις αυτές θα κυμαίνονται από 56 έως 3.901 ευρώ το χρόνο για όσους αποκτούν ετήσια εισοδήματα από 44.000 έως και 100.000 ευρώ.

3) Μισθωτοί-συνταξιούχοι με δύο προστατευόμενα τέκνα:
α) Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.090 ευρώ και μέχρι 9.545 ευρώ θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος έως και 100 ευρώ το χρόνο, ενώ σήμερα δεν επιβαρύνονται με φόρο!
β) Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 9.545 ευρώ και μέχρι 27.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα οποία θα κυμαίνονται από 8 έως και 176 ευρώ το χρόνο.
γ) Οι έχοντες ετήσιες αποδοχές πάνω από 27.000 ευρώ και μέχρι 43.000 ευρώ θα δουν τις συνολικές επιβαρύνσεις τους να μειώνονται κατά 76 έως και 399 ευρώ το χρόνο.
δ) Όσοι έχουν ετήσιες αποδοχές πάνω από 40.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις από 101 έως 3.851 ευρώ το χρόνο.

4) Μισθωτοί-συνταξιούχοι με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα:
α) Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
β) Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και μέχρι 17.000 ευρώ θα δουν τις συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις τους να μειώνονται κατά . 9 έως και 69 ευρώ το χρόνο!
γ) Οι έχοντες ετήσιες αποδοχές πάνω από 17.000 ευρώ και μέχρι 25.000 ευρώ θα δουν τις συνολικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται κατά 21 έως και 76 ευρώ το χρόνο.
δ) Όσοι έχουν ετήσιες αποδοχές πάνω από 25.000 ευρώ και μέχρι 44.000 θα δουν τις συνολικές ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις τους να μειώνονται από . 8 έως και 519 ευρώ το χρόνο!
ε) Όσοι λαμβάνουν πάνω από 44.000 ευρώ το χρόνο θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις (βλ. σχετικό πίνακα).

Πέραν των αλλαγών στις εκπτώσεις φόρου και τα αφορολόγητα όρια των μισθωτών και των συνταξιούχων με την τροπολογία Τσακαλώτου προβλέπονται και οι ακόλουθες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των αγροτών και των επιχειρήσεων:

* Για τους ασκούντες ατομική αγροτική δραστηριότητα, κατά τον προσδιορισμό του φορολογητέου κέρδους θα λαμβάνονται υπόψη εκ των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα Ι της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση από το πρώτο ευρώ και οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ (Με την αρχική ρύθμιση στο κατατεθέν νομοσχέδιο προβλεπόταν ότι οι άμεσες ενισχύσεις του Πυλώνα Ι της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, με εξαίρεση τις πράσινες και συνδεδεμένες, αποτελούν φορολογητέο κέρδος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα).

* Ο συντελεστής φορολόγησης που ισχύει για τα κέρδη των προσωπικών εταιριών (ομορρύθμων, ετερορρύθμων εταιρειών κ.λπ.), των συνεταιρισμών, των κοινωνιών αστικού δικαίου, των κοινοπραξιών κ.λ.π. που τηρούν απλογραφικά βιβλία αυξάνεται από το 26% στο 29% για ετήσια κέρδη μέχρι 50.000 ευρώ, ενώ για το τμήμα των κερδών άνω των 50.000 ευρώ μειώνεται από το 33% στο 29%.

Από όλες τις προαναφερθείσες διατάξεις επέρχεται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ετήσια αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες εδώ

dikaiologitika

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι νέοι φόροι για μισθωτούς και συνταξιούχους με τα νέα αφορολόγητα όρια "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news