facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Συμβιβαστική πρόταση Κομισιόν για εκταμίευση δόσης με απαραίτητη προϋπόθεση τη νομοθετήση του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων

Την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προτείνει η Κομισιόν ενόψει της συζήτησης του Eurogroup της Δευτέρας και μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Είναι προφανές ότι η Κομισιόν διαβλέπει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του ελέγχου και για τον λόγο αυτό προχωράει σε μία συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην αδειάσουν τα κρατικά ταμεία έως ότου υπάρξει συμφωνία για τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτής της δόσης είναι η κυβέρνηση να νομοθετήσει τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.

Δεδομένου ότι μεγάλο ταμειακό πρόβλημα αναμένεται να προκύψει στα τέλη Ιουλίου που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, η πρόταση της Κομισιόν υποδεικνύει την ανησυχία που υπάρχει για μη ολοκλήρωση του ελέγχου έως τα τέλη Ιουλίου.

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα κληθεί να συζητήσει τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους σημειώνεται ένα μπαράζ διαρροών. Το Bloomberg έφερε στο φως της δημοσιότητας την συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν ενώ νωρίτερα οι Financial Times είχαν αποκαλύψει την επιστολή Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών (με την οποία ζητούσε να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος) και το γερμανικό πρακτορείο MNI είχε δημοσιεύσει την επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του (με την οποία προειδοποιούσε ότι καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ψηφίσει μέτρα 9 δις ευρώ).

Επί της ουσίας είναι γνωστές οι θέσεις της κάθε πλευράς με στόχο να ασκηθεί πίεση στους υπουργούς Οικονομικών που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα ώστε να δώσουν κάποια λύση.

Μάλιστα όπως αναφέρεται σε ξεχωριστό έγγραφο που επίσης έχει στην κατοχή του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι ένα πακέτο μέτρων θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτό ορίζεται στο πρόγραμμα».

Συγκεκριμένα, «στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης μεταξύ του στόχου του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και το πραγματικό αποτέλεσμα, όπως αυτό προσδιορίζεται στις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο τα μέτρα θα εφαρμόζονται αυτομάτως.

Στη βάση αυτή η προσαρμογή θα είναι όσο η απόκλιση από τον στόχο και θα φτάνει μέχρι και το 2% του ΑΕΠ και εκτός από την περικοπή δαπανών θα μπορεί να υπάρχει και αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων μετά από σχετική εισήγηση του δημοσιονομικού συμβουλίου».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβιβαστική πρόταση Κομισιόν για εκταμίευση δόσης με απαραίτητη προϋπόθεση τη νομοθετήση του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων"

Eπίθεση Παπαδημούλη σε γιατρούς και μηχανικούς: Υποκριτές που θέλουν να διαγράψουν βουλευτές

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης επιτίθεται σε γιατρούς και μηχανικούς που απειλούν με διαγραφές τους βουλευτές που ανήκουν στις επαγγελματικές τους ομάδες. 
Με δύο αναρτήσεις στο Twitter, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει χαρακτηριστικά: 
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Eπίθεση Παπαδημούλη σε γιατρούς και μηχανικούς: Υποκριτές που θέλουν να διαγράψουν βουλευτές "

ΠΑΜΕ-αγρότες στους δρόμους για το ασφαλιστικό - Μπούτας: Θα είμαστε 40 χρόνια στα μπλόκα

Έξω από τη Βουλή βρέθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στη δεύτερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ κατά του ασφαλιστικού, η οποία ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Μαζί τους ήταν και οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για συμμετοχή στο «παναγροτικό – παλλαϊκό συλλαλητήριο».

«Στο χωριό μου λένε "είδα, είδα, παραείδα, αλλά τέτοια δεξιοαριστερή κυβερνήση που να υπηρετεί με τέτοιο τρόπο τα συμφέροντα των καπιταλιστών δεν έχω ξαναδεί"» δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας προειδοποιώντας ότι αν χρειαστεί θα μείνουμε 40 χρόνια στα μπλόκα. «Καλό θα είναι να το πάρουν πίσω για να μπορέσουν να πάνε σε κανά χωριό οι βουλευτάδες του ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε. Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του τόνισε ότι «σήμερα υλοποιείται το σύνθημα "εργατιά, αγροτιά, μια φωνή, μια γροθιά"».



Οι αγρότες σημείωσαν ότι ενώνονται για δεύτερη φορά με «τα αδέλφια μας, τους εργατοϋπαλλήλους και τον λαό της Αθήνας», ενώ έκαναν λόγο για μεθόδευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «που σαν τον εγκληματία αποφάσισε να φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Σαββατοκύριακο».

 

 

Τόσο οι συγκεντρώσεις του Σαββάτου, αλλά κυρίως εκείνες της Κυριακής έχουν προκαλέσει τρόμο στην κυβέρνηση η οποία έχει βάλει παντού κάγκελα και κλούβες φοβούμενη την οργή των πολιτών για το ασφαλιστικό.

Ενδεικτικό του τρόμου που επικρατεί στις τάξεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι εκτός από τις κλούβες που έχουν τοποθετηθεί κάθετα στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να μην υπάρχει πρόσβαση  σε κανέναν, έβαλαν λουκέτο και στον Εθνικό Κήπο με μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «στις 6,7 και 8 Μαΐου κατόπιν εντολής της Αστυνομίας όλες οι είσοδοι του Εθνικού Κήπου θα μείνουν κλειστές».






protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΜΕ-αγρότες στους δρόμους για το ασφαλιστικό - Μπούτας: Θα είμαστε 40 χρόνια στα μπλόκα"

Νέες στάσεις εργασίας στο MEGA

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την συνέχιση των κυλιόμενων 4ωρων στάσεων εργασίας για όλους τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» και στην ιστοσελίδα «megatv.com» ως εξής:

· Από τις 06.00 έως τις 10.00 της Κυριακής, 8 Μαΐου 2016

· Από τις 12.00 έως τις 16.00 της Δευτέρας, 9 Μαΐου 2016

Οι στάσεις εργασίας πραγματοποιούνται έπειτα από την αθέτηση της δέσμευσης της εργοδοσίας να καταβάλει τις οφειλόμενες αποδοχές προς τους συναδέλφους δημοσιογράφους του β’ 15νθημέρου Μαρτίου 2016, των αποδοχών του μηνός Απριλίου 2016, καθώς και την ελλιπή πληροφόρηση των εργαζομένων, γεγονός το οποίο δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί:

· Την άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων αποδοχών προς τους συναδέλφους δημοσιογράφους.

· Την άμεση ενημέρωση όλων των εργαζομένων επί των προβλημάτων που αφορούν στη λειτουργία του Τ/Σ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες στάσεις εργασίας στο MEGA"

ΙΣΑ: Πειθαρχική δίωξη σε όσους ιατρούς-βουλευτές ψηφίσουν το ασφαλιστικό

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με προγενέστερες ατομικές επιστολές έχει καλέσει τους βουλευτές ιατρούς μέλη του, αλλά και όλους τους βουλευτές που αντιπροσωπεύουν τον υγειονομικό κλάδο, να αναλογιστούν τις ιστορικές ευθύνες τους και να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κοινωνικά ανάλγητο, που εισήχθη προς ψήφιση με ιδιαίτερη σπουδή χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, επιβαρύνει όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, κηρύττει τον πόλεμο στους νέους, μειώνει τις υφιστάμενες συντάξεις καταργώντας ακόμα και τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει δραστικά τις συντάξεις αναπηρίας.

Κάνουμε μία ύστατη έκκληση στους συναδέλφους μας ιατρούς και γενικότερα στους υγειονομικούς βουλευτές, να αναλάβουν τις ευθύνες που εκπηγάζουν από το λειτούργημα μας, και τους ζητάμε να αναλογιστούν την προσωπική ιστορική ευθύνη που έχουν, καλώντας τους να καταψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο πάσχει στη φιλοσοφία και τον πυρήνα του.

Τώρα είναι η σειρά των βουλευτών να πάρουν τις αποφάσεις τους. Στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο θα εξεταστεί το ερώτημα της παραπομπής στο πειθαρχικό συμβούλιο εκείνων που θα ψηφίσουν θετικά. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν πειθαρχικό παράπτωμα δεν αποτελεί μόνο κάθε παράβαση των καθηκόντων και υποχρεώσεων των γιατρών, αλλά και διαγωγή αναξιοπρεπής ή ασυμβίβαστη προς το λειτούργημα του γιατρού.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΣΑ: Πειθαρχική δίωξη σε όσους ιατρούς-βουλευτές ψηφίσουν το ασφαλιστικό"

Πανηγύρισε αντί να παραιτηθεί ο Τσακαλώτος για τη «σφαγή» του αφορολόγητου

Σε στιγμιότυπα παλαιάς ασπρόμαυρης ελληνικής ταινίας παρέπεμψε η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να δικαιολογήσει την άτακτη οπισθοχώρηση από την «κόκκινη» γραμμή που είχε θέσει για το όριο του αφορολόγητου στα 9.100 ευρώ.

«Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Ότι λέμε το κάνουμε» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος την στιγμή που η τροπολογία που κατεβάζει το αφορολόγητο στα 8.600 ευρώ έχει την δική του υπογραφή. Επιχείρησε δε την άτακτη υποχώρηση να την βαφτίσει συντριπτική νίκη λέγοντας «Καταφέραμε να κρατήσουμε το όριο του αφορολόγητο σε επίπεδο που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη».

«Γκολ αυτοί σέντρα εμείς! Αντε γεια κύριε υπουργέ» του απάντησε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει πως αν το όριο πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ ο ίδιος θα παραιτηθεί. Εκτός αυτών ο κ. Τσακαλώτος με την ίδια ένταση που διαβεβαίωνε για το ύψος του αφορολόγητου, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί το πρόσθετο πακέτο μέτρων 3,6 δις ευρώ και κάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει εάν σε υποστηρίζει τις θέσεις του ΔΝΤ ή της Κομισιόν.



Η ομιλία του υπουργού προκάλεσε τις παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης με τον κ. Γιάννη Βρούτση να επισημαίνει «Όσα υποσχεθήκατε έχουν καταπέσει. Κερδίσατε τις εκλογές υποσχόμενοι 12.000 ευρώ αφορολόγητο. Έρχεστε σήμερα να μας πείτε ότι η πρότασή σας ήταν 9.100 ευρώ. Είχατε δηλώσει ότι θα παρατηθείτε αν παραβιαστεί η κόκκινη γραμμή των 9100. Αυτό έχει να κάνει με την δική σας ηθική» και πρόσθεσε «Η ΝΔ είναι κόμμα που διαχρονικά στηρίζει την Ελλάδα και το συμφέρον της χώρας είναι να φύγετε τώρα από την κυβέρνηση».

Επίσης ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) είπε ότι « εσείς παραβιάσατε το λόγο που δώσατε και με τροπολογία παίρνετε άλλα 200 εκατ. ευρώ από ανθρώπους. Γκολ αυτοί σέντρα εμείς. Αντε γεια κ. υπουργέ».

Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει επι προσωπικού την ώρα που στο βήμα είχε ήδη ανέβει η κυρία Αλέκα Παπαρήγα. «Σας ζητώ συγνώμη κυρία Παπαρήγα αλλά πρέπει να απαντήσω επι προσωπικού» είπε ο υπουργός με την πρώην γγ του ΚΚΕ να του απαντά «να ζητήσεις συγγνώμη από τον κόσμο που είναι έξω και διαμαρτύρεται». «Το όριο των 12.000 ευρώ ήταν υπόσχεση του Ιανουαρίου» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε « Είμαι έτοιμος να το βάλουμε στον λαό. Εγώ τα βάζω στην κρίση του λαού αν διαπραγματευόμαστε σκληρά εμείς ή εσείς. Ο λαός το έχει κρίνει».

Στην βασική του τοποθέτηση ο κ. Τσακαλώτος είπε για το αφορολόγητο «Να μην χάσουμε το δάσος από τα δέντρα. Το ύψος του αφορολόγητου είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Το πρώτο το κερδίσαμε. Μια αριστερή κυβέρνηση κράτησε το υψηλότερο αφορολόγητο στην ΕΕ. Η δική μας πρόταση ήταν για όριο 9.100 ευρώ και την κατεβάσαμε σε μέσο όρο 8.800 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ένας που δεν έχει παιδιά θα παίρνει 200 ευρώ λιγότερα από ότι ισχύει σήμερα και 100 ευρώ λιγότερα σε σχέση με την πρώτη μας πρόταση. Με 3 παιδιά παίρνει τα ίδια με σήμερα και 100 ευρώ περισσότερα σε σχέση με την αρχική μας πρόταση. Κάναμε έναν συμβιβασμό προστατεύοντας της οικογένειες με παιδιά».

Πρότεινε δε να «συνυπολογίσουμε φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης και τότε θα δούμε ότι για οικογένειες με πανω από 2 παιδιά και εισοδήματα έως 60.000 ευρώ έχουμε μείωση φόρου. Με ένα ή 2 παιδιά μική μηδενική επιβάρυνση στο 98% των περιπτώσεων . Και όσοι δεν έχουν παιδιά όφελος». Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι μείωσε την κλίμακα στους επιχειρηματίες από από 26% στο 22%.

«Όλη η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Αυτά είπαμε αυτά κάναμε» συνέχισε λέγοντας «Διαπραγματευτήκαμε σκληρά και στο φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό. Κανείς δεν πιστεύει ότι εσείς θα προστατεύατε τις συντάξεις και τους αγρότες. Εσείς ψηφίσατε «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα. Όποιος θέλει δημόσια υγεία παιδεία και συντάξεις ξέρει που να κοιτάξει και που όχι».

Απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών που τον είχαν κατηγορήσει ότι κρύβεται είπε ειρωνικά «Κρύβομαι και δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τα ιερά τέρατα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πάω να δω τον Σόιμπλε και τον Τόμσεν. Όταν πάω σε αυτούς τους λέω ότι ευχαριστώ για την προστασία που μου δίνουν από τους Λοβέρδο και Βρούτση».

Είπε ότι πως « πηγαίνω την Δευτέρα στο eurogroup να παρουσιάσω τις θέσεις της κυβέρνησης. Εχουν πεισθεί όλοι πως ότι συμφωνήσαμε το κάναμε. Υπάρχει μια εξαίρεση – παρένθεση που πρέπει να συζητήσουμε. Η διαφορά είναι ότι για το δημοσιονομικό πακέτο, εμείς και οι ευρωπαίοι λέμε ότι θα φτάσει το πλεόνασμα 2,5% το 2018 και το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι θα είναι 1,5% και γι αυτό ζήτησε υπο αίρεση μέτρα 2%». Σημείωσε δε ότι «Εμείς λέμε και δεν αλλάζουμε και έχουμε πείσει αρκετούς ότι αυτά δεν γίνονται συνταγματικά και τους έχουμε πείσει ότι έστω και λίγο παραπάνω να πάρουμε από τα συμφωνηθέντα θα ήταν αντιπαραγωγικά οικονομικά και πολιτικά.. Δεν υπάρχουν αυτά τα μέτρα και θα προτείνουμε τον μηχανισμό που συζητάμε και ζητώ την υποστήριξή σας. Υποστηρίζετε την ελληνική κυβέρνηση ή όχι απέναντι στο ΔΝΤ; Υποστηρίζετε τους δικούς μας υπολογισμούς και της κομισιόν ή όχι; Αυτό είναι το θέμα».

Εκτίμησε ότι «η επιστολή Λαγκάρντ έχει πολλαπλές αναγνώσεις και θεωρώ ότι πιέζει τους ευρωπαίους να δώσουν κάτι για το χρέος. Έχουμε και κάποιους στην Ευρώπη που λένε ότι θέλουν συμφωνία, την παραμονή του ΔΝΤ αλλά δεν θέλουν να δώσω πολλά για το χρέος. Αυτά τα 3 δεν μπορούν να ισχύσουν ταυτόχρονα. Εμείς λέμε ότι κάναμε όσα υποσχεθήκαμε και άρα ΔΝΤ και Γερμανία πρέπει να συμφωνήσουν για καθαρή λύση. Να ξέρουν οι πολίτες που πηγαίνουν και οι επενδυτές ότι φεύγουμε από τον φαύλο κύκλο και επιστρέφουμε σε ενάρετο κύκλο».

Τέλος, υποστήριξε το ασφαλιστικό λέγοντας ότι «Έχουμε την εθνική σύνταξη που είναι η μάχη των μαχών με τους νεοφιλελεύθερους που δεν την θέλουν. Θέλουν σύνταξη ανάλογα με το εισόδημα. Με το νέο ασφαλιστικό μειώνεται πολύ το ποσοστό αναπλήρωσης για τους πλούσιους και όχι τους φτωχούς».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανηγύρισε αντί να παραιτηθεί ο Τσακαλώτος για τη «σφαγή» του αφορολόγητου"

Χίος: Αποχώρησε από τη ΒΙ.ΑΛ. η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής

Την απόφαση να αποχωρήσει από το κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. έλαβαν τα στελέχη της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, με την αιτιολογία ότι η απουσία του κράτους σε συνδυασμό με την υπερπληρότητα που επικρατεί στο κέντρο εδώ και έναν μήνα δημιουργούν ακατάλληλες συνθήκες για την καταγραφή και την ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Έτσι από την Πέμπτη τα στελέχη της υπηρεσίας αποχώρησαν, αφήνοντας μέσα στο Κέντρο την Αστυνομία, τον Στρατό και τους 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Καραμανή, πλέον όσοι πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν στη Χίο, απλά μεταφέρονται στην υποστηρικτική δομή της Σούδας χωρίς να καταγράφονται.

Από τα στοιχεία των αρχών προκύπτει ότι 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στη ΒΙ.ΑΛ. με ανώτατο όριο τα 1.100 άτομα ενώ ακόμη 1.100 άτομα φιλοξενούνται στη Σούδα και στο ΔΗΠΕΘΕ.

Πρόβλημα και με τα κοντέινερ του ασύλου

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη ΒΙ.ΑΛ. αποτυπώθηκε και κατά την επίσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο Κέντρο Κράτησης το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον σύμβουλο της Αντιπολίτευσης Στέλιο Καμπούρη το πλέον σημαντικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα 12 κοντέινερ που προορίζονταν για τη στέγαση των υπηρεσιών ασύλου, δεν μπορούν να τοποθετηθούν με δεδομένη την ανυπαρξία χώρου.

«Το σχεδιάγραμμα που υπήρχε απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα με αποτέλεσμα η διαδικασία της εξέτασης των αιτήσεων να πηγαίνει πολύ πίσω», εξήγησε ο ίδιος στον «π», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης του κέντρου αλλά και των συνθηκών διαβίωσης μέσα σε αυτό.

politischios

Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Αποχώρησε από τη ΒΙ.ΑΛ. η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής"

ΝΔ: Άλλα έλεγε ως δικηγόρος ο Κατρούγκαλος για το ΕΦΑΠΑΞ

Την έκθεση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου προκαλεί έγγραφο που κατέθεσε η ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο (ΝΔ) ο κ. Κατρούγκαλος, το 2014 ως δικηγόρος και εκπροσωπώντας τους πελάτες του είχε προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του τότε Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση «περί ανασχεδιασμού του τρόπου υπολογισμού ΕΦΑΠΑΞ παροχών».
 
 «Τρεις μέρες τώρα ο κ. Κατρούγκαλος μας κατηγορεί για υποκρισία. Ποιος είναι υποκριτής; Δεν είναι αυτός που σήμερα νομοθετεί περικοπές στα εφάπαξ επί των οποίων τότε προσέφευγε στα δικαστήρια;», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Άλλα έλεγε ως δικηγόρος ο Κατρούγκαλος για το ΕΦΑΠΑΞ"

Ανοιχτή επιστολή-προειδοποίηση της ΕΣΗΕΑ προς τους βουλευτές-δημοσιογράφους

Ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές-δημοσιογράφους όλων των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή απέστειλε η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε αυτήν, τους καλεί «να μη συναινέσουν με την ψήφο τους στο έγκλημα εκ προμελέτης που συντελείται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και, βεβαίως, κατά της ενημέρωσης και κατά των δημοσιογράφων».

Αναλυτικά η επιστολή:
«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Το Σχέδιο Νόμου για το ασφαλιστικό, που έχει, ήδη, κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί την Κυριακή, επιφέρει τελειωτικό χτύπημα στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση της χώρας.
Ήδη, έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατά κοινή ομολογία δημιουργεί ένα θνησιγενή ενιαίο φορέα.
Καταργεί, όμως, με διαδικασίες fast track το δημοσιογραφικό επάγγελμα, την ελεύθερη ενημέρωση και βάζει λουκέτο στα δημοσιογραφικά Ταμεία και τις Ενώσεις Συντακτών.
Είναι τόσο προφανής η επιδίωξη της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας, ώστε με το άρθρο 38, παρ. 9, το οποίο προσετέθη σκοπίμως την τελευταία στιγμή στο κείμενο του νομοσχεδίου, καταργείται με ρητή διάταξη όλη η Νομοθεσία από το 1941 μέχρι σήμερα, που αφορά το αγγελιόσημο.
Πρόκειται για τον κοινωνικό πόρο, εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης, που υποκαθιστά χρόνια τώρα την οιονεί εργοδοτική εισφορά όπως και τη συμμετοχή του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και τα Tαμεία ανεργίας και αλληλοβοηθείας των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Είναι τόσο προκλητική η εν ψυχρώ εκτέλεση την ενημέρωσης και του διακριτού ρόλου που οφείλουν να υπηρετούν οι δημοσιογράφοι, αφού σε αντίθεση με όλα τα άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, που εφαρμόζονται από την 1.1.2017, αυτό, το συγκεκριμένο άρθρο, ισχύει από της δημοσιεύσεως (δηλαδή αμέσως μετά την ψήφισή του).
Με τον τρόπο αυτό, οι δημοσιογράφοι άνεργοι, απλήρωτοι, όσοι ακόμη εργάζονται και οι συνταξιούχοι μαζί, σκοπίμως και εκδικητικά μένουν από την ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς ασπιρίνη, δίχως περίθαλψη επειδή επιμένουν να διαφωνούν με τις ανάλγητες πρακτικές σε βάρος της κοινωνίας και της ενημέρωσης.
Ταυτόχρονα, όμως, με την ενσωμάτωση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ καταργούνται οι ΣΣΕ, η μισθωτή εργασία και όλες οι καταστατικές διατάξεις των Ταμείων μας, που εναρμονισμένες με τα καταστατικά των Ενώσεων Συντακτών, διασφαλίζουν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στην κατεύθυνση τη συνταγματικής επιταγής.
Έτσι, οι συντάκτες μεταβάλλονται υποχρεωτικά σε εμπόρους ή πλασιέ ειδήσεων, ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος της απόλυτης χειραγώγησης της κοινής γνώμης από εργοδοτικά και πολιτικά κέντρα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ενημέρωση.

Η μόνη σωστή επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη από την απόσυρση του εκτρώματος Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου και των άρθρων που αφορούν την κατάργηση των δημοσιογραφικών Ταμείων, του συνδικαλιστικού δικαιώματος και των Ενώσεων Συντακτών.
Η ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου αποτελεί "αιτία πολέμου" με την Κυβέρνηση.
Το γνωρίζετε. Σας έχουμε ενημερώσει. Ουδείς μπορεί να προφασισθεί άγνοια.
Θεωρούμε ότι την ύστατη αυτή στιγμή θα συναισθανθείτε κι εσείς το έγκλημα εκ προμελέτης που συντελείται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και, βεβαίως, κατά της ενημέρωσης και κατά των δημοσιογράφων.
Έχετε, λοιπόν, υποχρέωση να μη συναινέσετε με την ψήφο σας. Όλοι κρινόμαστε…».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτή επιστολή-προειδοποίηση της ΕΣΗΕΑ προς τους βουλευτές-δημοσιογράφους"

ΤΕΕ: Προς διαγραφή Τσίπρας, Βούτσης, Σπίρτζης, Φωτίου και Φάμελλος

Με διαγραφές όσων βουλευτών είναι μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και υπερψηφίσουν το προτεινόμενο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό προειδοποιεί το ΤΤΕ, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο. Μεταξύ αυτών είναι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ζητά από όσους βουλευτές είναι μέλη του να μην ψηφίσουν τον νομοσχέδιο, ειδεμή θα έρθουν αντιμέτωποι με κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι μέλη του ΤΕΕ είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος. Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είναι ομότιμο μέλος του ΤΕΕ, καθώς έχει συνταξιοδοτηθεί, και έτσι δεν τίθεται θέμα διαγραφής.

Το ΤΕΕ υπενθυμίζει σε όσα μέλη του είναι βουλευτές, πως όσοι δεν εφαρμόζουν τον κώδικα δεοντολογίας του επιμελητηρίου υποπίπτουν σε πειθαρχικό παράπτωμα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο της διαγραφής τους.

«Οι βουλευτές μηχανικοί πρέπει να λάβουν υπ' όψει τον κώδικα δεοντολογίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος» στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. «Διαφορετικά», πρόσθεσε θα παραπεμφθούν στο Πειθαρχικό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΤΕΕ έχει ως εξής:


Σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ τονίζει ότι:

-Είναι ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και κοινωνικά ανάλγητο
-Γίνεται κλοπή των αποθεματικών του ταμείου των Μηχανικών
-Έχει γίνει μεθόδευση της Κυβέρνησης ακόμη και στη διαδικασία ψήφισης
-Δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας πραγματικός και ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος
-Δεν έχει γίνει δεκτό κανένα αίτημα, κανενός συλλογικού φορέα. Οι όποιες αλλαγές είναι μόνο προς το δυσμενέστερο - και μάλιστα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής
-Η κοινωνία δεν θα υπακούσει στην εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου, γιατί δεν μπορεί. Ένας τέτοιος νόμος θα ανατραπεί στην πράξη.

Η ΔΕ ΤΕΕ ζητά τη διακοπή της διαδικασίας ψήφισης και την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το ΤΕΕ θα προβάλει στην ιστοσελίδα του και με όλα τα μέσα που διαθέτει τους συναδέλφους βουλευτές οι οποίο θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, ονομαστικά και με τη φωτογραφία τους, ώστε όλοι να τους θυμούνται.
Οι βουλευτές μηχανικοί θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μηχανικών. Η μη εφαρμογή του συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.


skai

Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΕΕ: Προς διαγραφή Τσίπρας, Βούτσης, Σπίρτζης, Φωτίου και Φάμελλος "

Ο Φίλης «έκοψε» τα 1500 ευρώ ως έπαινο αριστείας στους φοιτητές

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης «κόβει» τον έπαινο αριστείας στους αριστούχους των πανεπιστημιακών σχολών.

Οι εκατοντάδες νέοι ανέμεναν τον έπαινο για τις άριστες επιδόσεις τους που συνοδευόταν από το ποσό των 1500 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δίνονται μέσω του ΙΚΥ αλλά φέτος, όπως και πέρυσι δεν δόθηκαν.

Ο βουλευτής με το «Ποτάμι» Γιώργος Αμυράς είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή ότι «το 2015 και το 2016 ήταν οι δύο χρονιές, στις οποίες δεν δώσατε εσείς, η αριστερή κυβέρνηση τον έπαινο της αριστείας στους αριστούχους των πανεπιστημιακών σχολών».

Για να τονίσει ότι: «Ήταν 1.500 ευρώ για κάθε άριστο. Πέρυσι και φέτος δεν τα δώσατε. Τα χρήματα αυτά εκταμιεύονταν και δίνονταν ως ένα μικρό επίδομα ενίσχυσης στους αριστούχους φοιτητές όλων των τάξεων, όλων των σχολών, όλων των τμημάτων των πανεπιστημίων ως μια ένδειξη επιβράβευσης της ζέσης τους να εξελιχθούν».

Ο κ. Αμυράς , όπως είπε στο protothema.gr επικοινώνησε με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών να μάθει για ποιο λόγο πέρυσι το 2015 και φέτος το 2016 δεν δόθηκαν χρήματα. Για να λάβει ως απάντηση ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης απάντησε στη Βουλή στη σχετική ερώτηση του κ. Αμυρά ότι «Λόγω αχρηματίας και όχι αξιοκρατίας δεν δόθηκαν τα 1.500 ευρώ υποτροφία στους αριστούχους των ΑΕΙ».

Ο κ. Αμυράς πάντως σχολίασε ότι « Είναι θέμα φτώχειας, αλλά την ίδια ώρα προσλαμβάνετε, κύριε Υπουργέ, μετακλητούς από εδώ και από εκεί. Κόψτε τους μετακλητούς, κόψτε τους Καρανίκες στου Μαξίμου και βεβαίως θα βρείτε τα 1.500 ευρώ για να τα δώσετε στους αρίστους.» Και ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι «δεν είναι θέμα έλλειψης αξιοκρατίας, είναι θέμα έλλειψης χρημάτων».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Φίλης «έκοψε» τα 1500 ευρώ ως έπαινο αριστείας στους φοιτητές"

ΣΥΡΙΖΑ: Άλλες εποχές θυμίζει η κατάληψη των γραφείων μας από αστυνομικούς

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου από αστυνομικούς το πρωί του Σαββάτου εξέδωσε το κυβερνών κόμμα.

Σε αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για απαράδεκτη και πρωτοφανή ενέργεια, σημειώνοντας ότι «η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων μέσα σε γραφεία αριστερού κόμματος παραπέμπει σε άλλες εποχές που η δημοκρατία έχει αφήσει πίσω της».

Καλεί τέλος την ηγεσία της ΠΟΑΣΥ να καταδικάσει αυτή την ενέργεια.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η σημερινή κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ από ένστολους συνδικαλιστές είναι μια απαράδεκτη και πρωτοφανής ενέργεια. Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων μέσα σε γραφεία αριστερού κόμματος παραπέμπει σε άλλες εποχές που η δημοκρατία έχει αφήσει πίσω της. Αναμένουμε από τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες να καταδικάσουν κατηγορηματικά αυτήν την ενέργεια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Άλλες εποχές θυμίζει η κατάληψη των γραφείων μας από αστυνομικούς"

Επιδότηση κεφαλαίου για νέους αγρότες έως 40 ετών

Επιδότηση κεφαλαίου έως 22.000 ευρώ για νέους έως 40 ετών που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα σε όλη την Ελλάδα, θα αρχίσει να παρέχει σύντομα το νέο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης στον αγροτικό τομέα.

Η προκήρυξη του μέτρου προγραμματίζεται να γίνει ανά περιφέρεια μετά το καλοκαίρι 2016. Δικαιούχοι της προκήρυξης του μέτρου έτους 2016 είναι νέοι γεωργοί, ηλικίας κάτω των 40 ετών, που έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ τουλάχιστον για το έτος 2016 και οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα επαγγελματίες γεωργοί, ενώ αναλαμβάνουν τη δέσμευση να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ. Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν γεωργική εκμετάλλευση με ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) 8.000 ευρώ.
Για πρώτη φορά είναι επιλέξιμα για ενίσχυση και νομικά πρόσωπα τα οποία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε νέο γεωργό (ο νέος γεωργός μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου τουλάχιστον κατά 51%).
Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης. Η διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 3 και μεγαλύτερη από 4 χρόνια. Μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου ο νέος γεωργός δεν αναλαμβάνει περαιτέρω υποχρεώσεις.
Οικονομικές ενισχύσεις
Το ποσό ενίσχυσης, το οποίο δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες, διαμορφώνεται ως εξής: Βασικό ποσό ενίσχυσης τα 17.000 ευρώ, το οποίο μπορεί να προσαυξάνεται αθροιστικά:
Επιδότηση κεφαλαίου για νέους αγρότες έως 40 ετών
• κατά 2.500 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των νέων γεωργών βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών και
• κατά 2.500 ευρώ για ζωική παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης.
Συνεπώς το ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται, ανάλογα με τους συνδυασμούς, από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ.
Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται τουλάχιστον σε δύο δόσεις, ενώ η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 70% της συνολικής ενίσχυσης.
Το μέτρο έχει εκχωρηθεί στις 13 περιφέρειες της χώρας. Το μέτρο θα είναι πλήρως μηχανογραφημένο καθώς θα υποστηριχτεί από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται ανάμεσα στη λήξη της προθεσμίας υποβολής και στην έγκριση - εκταμίευση του ποσού της πρώτης δόσης του δικαιούχου.
Ηλικιακή ανανέωση
Εκτός της ηλικιακής ανανέωσης, βασικός στόχος είναι η δημιουργία επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της στήριξης θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νέοι από 18-40 ετών με επαρκή επαγγελματικά προσόντα
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νέοι από 18-40 ετών με επαρκή επαγγελματικά προσόντα
• Υποψήφιοι δικαιούχοι είναι νέοι γεωργοί, ως φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα όπου τον έλεγχο ασκούν νέοι γεωργοί, οι οποίοι έχουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα ή που δεσμεύονται να τα αποκτήσουν εντός 36 μηνών.
• Οι υποψήφιοι δικαιούχοι δεν είναι απαραίτητο να έχουν αναπτύξει γεωργικό εισόδημα κατά την υποβολή της αίτησης αλλά θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί ως αρχηγοί σε εκμεταλλεύσεις με επαρκή αρχική παραγωγική δυναμικότητα, ίση με 8.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ.
Η χορήγηση της ενίσχυσης εξαρτάται από την υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου το οποίο να προβλέπει ότι ο νέος γεωργός θα αναπτύξει επαρκείς γεωργικές δραστηριότητες ώστε να αποκτήσει την ιδιότητα του «ενεργού» αγρότη (εντός 18 μηνών από την ημερομηνία εγκατάστασης), καθώς και την ιδιότητα του «επαγγελματία» αγρότη.
Δικαιούχοι
Φυσικά πρόσωπα (περίπτωση εγκατάστασης νέων γεωργών ως μόνων αρχηγών) που πληρούν τον ορισμό του νέου γεωργού:
• Είναι ηλικίας από 18 έως και 40 ετών με επαρκή επαγγελματικά προσόντα.
• Εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί σε γεωργική εκμετάλλευση.
Νομικά πρόσωπα (περίπτωση από κοινού εγκατάστασης νέων γεωργών μαζί με άλλους γεωργούς ή και νέους γεωργούς) όπου:
Τουλάχιστον ένα από τα φυσικά πρόσωπα που μετέχει στο κεφάλαιο και στη διαχείριση είναι νέος γεωργός και ασκεί μακροχρόνιο και αποτελεσματικό έλεγχο επί του νομικού προσώπου είτε αποκλειστικά είτε από κοινού με άλλους νέους γεωργούς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα
Οι υποψήφιοι προκειμένου να αξιολογηθούν υποχρεούνται να υποβάλλουν πολυετές επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να περιγράφει με ρεαλιστικότητα τη στρατηγική για την ανάπτυξη της γεωργικής εκμετάλλευσης σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση μέσω διατύπωσης σχετικών δεσμευτικών ποσοτικών ή ποιοτικών στόχων για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης, όπως και χρονικές προθεσμίες αυτών.
Ειδικά, το επιχειρηματικό σχέδιο θα πρέπει να αφορά τον γεωργικό τομέα, δηλαδή την πρωτογενή γεωργική παραγωγή (συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων όπως η διαλογή και απλή συσκευασία ιδίων προϊόντων).
Το επιχειρηματικό σχέδιο θα πρέπει να συμπληρώνεται βάσει τυποποιημένου σχεδίου που θα περιλαμβάνεται στην αίτηση ενίσχυσης και θα περιλαμβάνει τα εξής:
α) Περιγραφή υφιστάμενης κατάστασης, στόχων και οροσήμων και
β) Περιγραφή δράσεων και λοιπών ενεργειών προς επίτευξη των στόχων.
Οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου για την ανάπτυξη της γεωργικής εκμετάλλευσης θα πρέπει να είναι μετρήσιμοι και να συμπληρώνονται βάσει του τυποποιημένου σχεδίου. Μπορεί να είναι ποσοτικοί (π.χ. η αύξηση της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης σε όρους τυπικής απόδοσης) ή ποιοτικοί (π.χ. αναπροσαρμογή της παραγωγικής κατεύθυνσης της εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας του ΠΑΑ ή των Περιφερειακών Στρατηγικών για τον γεωργικό τομέα ή παραγωγή ποιοτικών προϊόντων βιολογικής παραγωγής ή ολοκληρωμένης διαχείρισης). Η επίτευξη των στόχων (αρχικών ή τροποποιημένων) είναι υποχρεωτική, ανεξαρτήτως της ένταξης ή μη σε άλλα μέτρα του ΠΑΑ.
Επιπρόσθετα, ο δικαιούχος αναλαμβάνει τις παρακάτω δεσμεύσεις καθώς και τις επιμέρους χρονικές προθεσμίες επίτευξής τους που αφορούν τα ακόλουθα:
α) Ανάπτυξη επαρκών γεωργικών δραστηριοτήτων ώστε να αποκτήσει την ιδιότητα του «ενεργού» αγρότη το αργότερο εντός 18 μηνών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.
β) Απόκτηση επαρκών επαγγελματικών προσόντων από τον αρχηγό της γεωργικής εκμετάλλευσης, εντός χρονικής περιόδου η οποία δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης έγκρισης, εφόσον δεν τα διαθέτει.
Δικαιολογητικά
Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο μέτρο έχουν φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α1) Οι υποψήφιοι δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα:
Εχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους.
Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής του υπομέτρου 6.1.
α2) Οι υποψήφιοι δικαιούχοι νομικά πρόσωπα:
Εχουν ως αρχηγό-νόμιμο εκπρόσωπό τους νέο γεωργό που πληροί τις προϋποθέσεις του σημείου (α1) και ο οποίος μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου τουλάχιστον κατά 51%.
Εχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του αρχηγού-νόμιμου εκπροσώπου τους και εντός της ίδιας Περιφέρειας.
Εχουν ως δραστηριότητα τη γεωργική παραγωγή.
Κριτήρια επιλεξιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης του υποψηφίου:
1. Η γεωργική εκμετάλλευση του/της υποψηφίου πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της.
2. Η γεωργική εκμετάλλευση να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) 8.000 ευρώ και μέγιστο 100.000 ευρώ.
3. Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι:
α) Ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους.
β) Μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τύπο αγροτεμαχίου που είναι επιλέξιμη στα καθεστώτα της ενιαίας ενίσχυσης.
4. Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο και καταγεγραμμένο στα μητρώα και βιβλιάρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
5. Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 από τον υποψήφιο δικαιούχο.
ethnos


Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδότηση κεφαλαίου για νέους αγρότες έως 40 ετών"

H "λαίλαπα" του ασφαλιστικού σε αριθμούς

Αντιμέτωποι με νέο γύρο περικοπών θα βρεθούν χιλιάδες συνταξιούχοι λόγω των όσων προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ριζικές αλλαγές και δραστικές μειώσεις στις συντάξεις έρχονται την τετραετία 2016-19. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να επαινέσει τα όσα προβλέπονται στο επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται προς ψήφιση το βράδυ της Κυριακής. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών γνωρίζει την ειλικρινή προσπάθεια της κυβέρνησης για τομές, όπως είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.


Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας περί αιφνιδιασμού.

Αναλυτικά, οι αλλαγές:

Η περικοπή του ΕΚΑΣ
, είναι μεγάλη ειδικά από το 2017. Η συνολική δαπάνη του επιδόματος, ύψους 900 εκ. ευρώ, θα μηδενιστεί το 2020.

  • 370.000 συνταξιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ

Μειώσεις στις αποδοχές των νέων συνταξιούχων θα φέρει το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων. Το 2016 αναμένεται ότι θα είναι μικρός ο αριθμός των δικαιούχων, που θα πάρει σύνταξη.

  • 400.000 νέοι συνταξιούχοι με μειωμένη σύνταξη

Στις συντάξεις χηρείας
, η θέσπιση των νέων κριτηρίων για τη χορήγηση με ηλικιακό όριο τα 55 έτη θα μειώσει τη δαπάνη κατά 177 εκ. ευρώ έως το 2019.

  • Περίπου 78.000 δικαιούχοι είναι κάτω από το ηλικιακό όριο

Η θέσπιση ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις
, τόσο για την κύρια σύνταξη όσο και για το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, φέρνει μείωση 22 εκατ. ευρώ για το 2016, 38 εκατ. για το 2017 και 38 εκατ. ευρώ για το 2018.

  • Μεγάλες απώλειες για 50.000 υψηλές συντάξεις

Από τη μη καταβολή αυξήσεων σε υφιστάμενους συνταξιούχους του Δημοσίου
 και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης η συνταξιοδοτική δαπάνη θα συγκρατηθεί κατά 187 εκατ. ευρώ μέσα στο 2018. Για το 2019 το ποσό εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ.

  • Μειώσεις στα προσδοκώμενα έσοδα για το σύνολο των συνταξιούχων του δημοσίου.   

Από τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών με το εισόδημα θα προκύψει αύξηση εισφορών 137 εκατ. ευρώ το 2017 και το 2018 και 138 εκ. ευρώ για το 2019 και μετά.

  • 100.000 επιστήμονες,140.000 ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να καλύψουν τα έσοδα αυτής της ρύθμισης

Οι αγρότες θα πληρώσουν 94 εκατ. ευρώ επιπλέον, μέσα στο 2016, λόγω της αναδρομικής αύξησης των εισφορών τους.

  • 600.000  παραγωγοί περίπου θα πληρώσουν αυξημένες εισφορές

Από το «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων που θα γίνει σε όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής, άνω των 1.300 ευρώ, θα εξοικονομηθούν 174 εκατ. ευρώ το 2016, 291 εκατ. το 2017, 284 εκατ. το 2018 και 277 εκατ. ευρώ το 2019. Επιπλέον, 36 εκατ. ευρώ θα κοστίσει και ο μηχανισμός αυτόματης εξισορρόπησης, που ουσιαστικά είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. Το όφελος για το κρατικό ταμείο από τη μείωση στις καινούργιες επικουρικές εκτιμάται στα 5 εκατ. ευρώ για το 2016, 27 εκατ. για το 2017, 43 εκατ. έως το 2018 και 48 εκατ. ευρώ έως το 2019.

  • 180.000 συνταξιούχοι θα δουν μεγάλη μείωση στις συντάξεις τους από αυτό το «κούρεμα»

Από τις περικοπές στο εφάπαξ 
θα εξοικονομηθούν 97 εκατ. ευρώ το 2016, 6 εκατ. το 2017 και 15 εκατ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2018 και 2019.

  • Μειώσεις μέχρι 15% για 70.000 δικαιούχους εφάπαξ

Από τη μείωση στο μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων
 θα εξοικονομηθούν 207 εκατ. ευρώ το 2016, 208 εκατ. το 2017, 208 εκατ. το 2018 και 209 εκατ. ευρώ το 2019.

  • Μειώσεις έως και 35%για πάνω από 250.000 δικαιούχους του μερίσματος. 

Επιπλέον:

  • Η κατάργηση της οικογενειακής παροχής για τους νέους συνταξιούχους θα μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη και θα φέρει περικοπές στις συντάξεις τους.
  • Από την αύξηση του ανώτατου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών, που θα ισχύσει για κοινό όριο 5.860 ευρώ τον μήνα, προϋπολογίζονται επίσης πρόσθετα έσοδα για τα ταμεία.
  • Η αύξηση 1% των ασφαλιστικών εισφορών θα αποφέρει 173 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016, 351 εκατ. έως το 2017, 362 εκατ. το 2018 και 365 εκατ. ευρώ έως το 2019.

 Σοκ για τα μπλοκάκια-διπλή εισφορά για παράλληλα ασφαλισμένους


Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι επιβαρύνσεις για όσους είναι μισθωτοί και αμείβονται παράλληλα με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.


Ειδικότερα, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί προκαλεί 
«ρίγη» σε χιλιάδες μισθωτούς που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με χρήματα τα οποία λαμβάνουν από υπηρεσίες που εμφανίζονται λογιστικά στο γνωστό «μπλοκάκι»Και αυτό επειδή προβλέπεται η επιβολή διπλής εισφοράς για σύνταξη από τους «νέους» (από την 1/1/93 και μετά) που είναι ασφαλισμένοι παράλληλα ως μισθωτοί στο ΙΚΑ και ως αυτοαπασχολούμενοι στον ΟΑΕΕ.

Με άλλα λόγια, από την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργείται το δικαίωμα επιλογής Ταμείου -και η δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής διπλού ασφαλίστρου στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ (που καταβάλλεται από τον εργοδότη).
Ταυτόχρονα, το ασφαλιστικό προβλέπει για όσους πληρώνονται με «μπλοκάκια», είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μισθωτοί, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο της κύριας σύνταξης στο 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών τους (κατά 6,67% σε βάρος των ασφαλισμένων και κατά 13,33% σε βάρος των εργοδοτών).


Σήμερα, περισσότεροι από 1 εκατ. ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) πληρώνουν από 210,7 (κατώτερο κλιμάκιο) έως 709,01 ευρώ. Ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις θα καταστήσουν πιο «ακριβή», κυρίως για τις επιχειρήσεις στην περίπτωση των μισθωτών, την εργασία με «μπλοκάκι», ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες μπορεί μεν να συνδέονται οι αποδοχές τους με τις ασφαλιστικές εισφορές -γεγονός που ευνοεί τα χαμηλά εισοδήματα με πολλά χρόνια- αλλά ενθαρρύνεται ταυτόχρονα η φοροδιαφυγή.


Στον... αέρα η δεύτερη σύνταξη

Το νέο ασφαλιστικό προβλέπει επίσης την καταβολή μιας εθνικής σύνταξης και οι πρόσθετες εισφορές, οι οποίες είχαν καταβληθεί ή θα καταβάλλονται, θα «μετρούν» μόνο για την προσαύξηση του ποσού της αναλογικής σύνταξης (θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση αφού ψηφιστεί το νέο Ασφαλιστικό) από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στον οποίο θα συγχωνευθούν τα ταμεία κύριας ασφάλισης.

«Κοντεύουμε σχεδόν το 100% του εισοδήματός μας να το αποδίδουμε στο κράτος υπό τη μορφή είτε φόρων είτε ασφαλιστικών εισφορών. Δεν υπάρχει, έτσι, κίνητρο για εργασία αφού το κράτος μετατρέπεται άτυπα σε "συνέταιρο".
 
»Σχετικά με τα "μπλοκάκια", η κατάσταση που θα δημιουργηθεί με τις διπλές εισφορές και τη δυνατότητα ασφάλισης σ' ένα μόνο ταμείο υγείας είναι απαράδεκτη.

»Ως αποτέλεσμα, θα ενταθεί το φαινόμενο της μεταφοράς της φορολογικής έδρας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που επιτρέπει την απαλλαγή από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ άρα και της καταβολής προς τον Οργανισμό αυτό των ασφαλίστρων» σχολιάζει στο zougla.gr ο οικονομολόγος και φοροτεχνικός Γιώργος Ρούσσος.


zougla


Διαβάστε Περισσότερα » "H "λαίλαπα" του ασφαλιστικού σε αριθμούς"

Guardian: Το ΔΝΤ απειλεί να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα

«Οι ελπίδες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές εξανεμίζονται ύστερα από μια αναπάντεχη παρέμβαση του ΔΝΤ» μεταδίδει o Guardian σε δημοσίευμα που αναφέρεται στην επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Σε μία επανάληψη του δράματος που κυριάρχησε στην ευρωζώνη πέρυσι, η Αθήνα αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας αν αποτύχει να καλύψει τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν και τα δάνεια του ΔΝΤ τον Ιούλιο», υπογραμμίζει.

Το δημοσίευμα τιτλοφορείται «Το ΔΝΤ απειλεί να αποχωρήσει από την ελληνική διάσωση» και σε αυτό αναφέρεται πως η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε πως είτε οι δανειστές θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είτε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

«Για εμάς προκειμένου να υποστηρίξουμε με μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί επειδή υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα ώστε να μπορούν να επιτευχθούν έγραψε η κυρία Λαγκάρντ, τονίζοντας την έλλειψη δομικών μεταρρυθμίσεων και την αποτυχία της Αθήνας στο πρόγραμμα προσαρμογής ως τώρα» προσθέτει το δημοσίευμα.

Η παρέμβαση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου ήρθε μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει προς ψήφιση τις αντιδημοφιλείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό την Κυριακή, αναφέρει ακόμη η βρετανική εφημερίδα.

Οσο οι δανειστές θα μάχονται για τα προληπτικά μέτρα, η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Αθήνα θα επιδεινώνεται, εκτίμησε ο Μουϊτάμπα Ράχμαν, επικεφαλής του Eurasia Group. «Ο χρόνος τελειώνει για να καταλήξουν σε μία συμφωνία», προειδοποίησε.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: Το ΔΝΤ απειλεί να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα"

Τσακαλώτος προς Eurogroup: Δεν μπορούμε να περάσουμε πρόσθετα μέτρα

Επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του αποκαλύπτει το γερμανικό πρακτορείο MNI. Σε αυτήν, ο υπουργός απευθύνει έκκληση να μην επιμείνουν στα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ καθώς όπως αναφέρει «δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ό,τι αυτό σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ».

Ο κ. Τσακαλώτος διερωτάται μάλιστα, αν «Μπορείτε να φανταστείτε να πάμε στο κοινοβούλιο με πακέτο 9 δισεκατομμυρίων ευρώ αντί για αυτό των 5,4 δισ.;» και τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έκανε ήδη περισσότερα από όσα της ζητήθηκαν και καλεί τους εταίρους να δεσμευθούν για το χρέος.
Ολόκληρη η επιστολή, σύμφωνα με το MNI:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας γράφω πριν από την συνάντησή μας τη Δευτέρα για να ξεκαθαρίσω τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά τόσο το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, όσο και τη συζήτηση για το χρέος.
Υπάρχει, νομίζω, μια γενική αναγνώριση ότι η κυβέρνησή μου έχει κρατήσει τόσο το πνεύμα, όσο και το γράμμα της καλοκαιρινής συμφωνίας μας. Είναι αλήθεια ότι το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έχει πάρει περισσότερο χρόνο απ' όσο αναμένονταν αλλά αυτό, σε μεγάλο βαθμό, αντανακλά το μεγάλο μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τους τελευταίους δέκα μήνες.
Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις χρειάζονταν πολύ πολύπλοκη νομοθέτηση και απαίτησαν τη βοήθεια όχι μόνο της γενναιόδωρης τεχνικής υποστήριξης που παρασχέθηκε, αλλά και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για να γίνει η νομοθέτηση σωστά από την αρχή.
Αντανακλά, όμως επίσης, ότι έχουμε εμπλακεί όχι μόνο σε δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και σε σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν πολλές από τις χρόνιες αδυναμίες του οικονομικού και δικαστικού συστήματος, τη φορολογική διοίκηση (περιλαμβανομένης μιας νέας αυτόνομης και ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων) και πιθανόν, περισσότερο σημαντικό απ' όλα, τη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Η μεταρρύθμιση στις συντάξεις που συζητείται αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει με ριζοσπαστικό τρόπο τη βιωσιμότητα του συστήματος μακροπρόθεσμα ενοποιώντας όλα τα Ταμεία σε ένα, προσφέροντας ίδιους κανόνες για όλους τους συνταξιούχους και μειώνοντας τα ποσοστά αναπλήρωσης.
Εχουμε τώρα συμφωνήσει με τους τέσσερις Θεσμούς όσα περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση, όχι μόνο το δημοσιονομικό πακέτο του 3% του ΑΕΠ αλλά και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν το άνοιγμα του συνόλου της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εκτός από κάποια προσωρινή προστασία δανείων που σχετίζονται με πρώτη κατοικία, και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Από την οπτική μας έχουμε παραδώσει όσα υποσχεθήκαμε – σε κάποιες πτυχές περισσότερα. Και όλα αυτά έχοντας ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και αντιμετωπίζοντας μια απίστευτα περίπλοκη και σοβαρή προσφυγική κρίση.
Ωστόσο, όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των Θεσμών για το αντίκτυπο του δημοσιονομικού πακέτου, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και εμείς, είμαστε πεπεισμένοι ότι το πακέτο είναι αρκετό για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αρκεί μόνο για να πιαστεί 1,5% του ΑΕΠ.
Αυτή η εκτίμησή του, πρέπει να σημειωθεί, βασίζεται στην ίδια μεθοδολογία που παρήγαγε μια υποεκτίμηση το 2015 του μεγέθους των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ! Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαφορά των δυο ποσοστιαίων μονάδων για το 2018 είναι εξαιρετικά μεγάλη. Και αυτό κάνει την πρόταση για επιπλέον 2% του ΑΕΠ παραμετρικά προληπτικά μέτρα νομοθετημένα εκ των προτέρων πολύ προβληματική.
Πρώτον, δεν υπάρχει συνταγματικά τρόπος να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα και με συζητήσεις που είχα με συναδέλφους, αυτό ισχύει και σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη. Ετσι θα πρέπει απλά να νομοθετήσουμε τα μέτρα και «απλώς» να υποσχεθούμε ότι θα ακυρωθούν το 2018 αν δεν χρειαστούν. Επικαλούμενος τόσο στην οικονομική, όσο και την πολιτική εμπειρία σας, μπορείτε να φανταστείτε να πάμε στο κοινοβούλιο αντί για ένα αναμενόμενο πακέτο 5,4 δισ. ευρώ ένα 9 δισ. ευρώ;
Πράγματι, κάθε πακέτο άνω των 5,4 δισ. είναι καταδικασμένο να αντιμετωπιστεί από τους έλληνες πολίτες και τους οικονομικούς αναλυτές, εντός και εκτός Ελλάδος ως κοινωνικά και οικονομικά αντιπαραγωγικό. Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιο πακέτο να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ότι αυτό σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ.
Παρά τα ανωτέρω, και με μεγάλο κόστος για εμάς από τη στιγμή που η πρότασή μας είναι όντως πολύ σκληρή, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά με τους θεσμούς για να καλύψουμε τις τέσσερις λέξεις-κλειδία, που αναφέρθηκαν τόσο από την Κριστίν Λαγκάρντ όσο και από τον Γερούν Ντάισλμπλουμ στο τελευταίο Eurogroup: νομοθέτηση, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, αξιοπιστία.
Προτείναμε έναν αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των δαπανών του προϋπολογισμού –με αναφορά σε κάθε υπουργείο και λίγες συγκεκριμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων- ώστε να παράσχουμε την πρόσθετη διασφάλιση που απαιτούν χώρες-μέλη ότι θα είμαστε σε τροχιά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μάς έκαναν πολλές προτάσεις για βελτίωση του μηχανισμού σε ευθυγράμμιση με την απόφαση του Eurogroup, τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει. Θα έχετε λάβει την πρότασή μας στην τελική της μορφή μέχρι τη Δευτέρα. Θεωρώ ότι ένας τέτοιος μηχανισμός, σε συνδυασμό με το πακέτο μεταρρυθμίσεων, είναι υπεραρκετός για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.
Και έρχομαι στο ζήτημα του χρέους, που αποτελεί επίσης μέρος της συμφωνίας του καλοκαιριού. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια ξεκάθαρη δήλωση για μέτρα άμεσης εφαρμογής και μέτρα που θα ληφθούν μελλοντικά, κάτι που θα βοηθήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάκαμψη της χώρας και ότι το ρίσκο χώρας απομακρύνεται (επιτέλους!) από την ατζέντα.
Οι επενδυτές χρειάζονται μια ξεκάθαρη εικόνα για να επενδύσουν, κάτι που απαιτεί κατ' ελάχιστον μια ξεκάθαρη ανακοίνωση από το eurogroup ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, βοηθώντας μας έτσι να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών μέτρων -ύφεσης- περισσότερων μέτρων, σε έναν ενάρετο κύκλο με βάση την ανάπτυξη. Και δεν είναι ζήτημα μόνο επενδύσεων και ανάπτυξης. Εχουμε μπροστά μας και τη μεταρρυθμιστική κόπωση των Ελλήνων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με έξι χρόνια κρίσης και έχουν χάσει το 25% του ΑΕΠ.
Η επιστροφή στην ανάπτυξη λογικά θα μετριάσει την ανάγκη ενός ακόμη γύρου νέων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα βοηθήσει μια νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια με στόχο τα πολλά δομικά μας προβλήματα. Αυτό σίγουρα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των δανειστών μας.
Οπότε, θεωρώ ότι τα στοιχεία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την παροχή της ελάφρυνσης χρέους, υπάρχουν. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει από το καλοκαίρι τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει αποτελέσει πηγή γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια πολύ προβληματική περιοχή, με τον τρόπο που αντιδράσαμε στην προσφυγική κρίση.
Κανείς δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι μια ακόμη ελληνική κρίση, οδηγώντας ίσως σε ένα ακόμη αποτυχημένο Κράτος στην περιοχή (failed state), είναι επωφελής για οποιονδήποτε.
Η κυβέρνησή μου και εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συνολική λύση. Όμως μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη όχι μόνο για τους πιστωτές μας και τους θεσμούς, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες, που σε τελική ανάλυση πρέπει να έχουν την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και να μπορούν να το διατηρήσουν. Θα ήθελα να πιστεύω ότι είμαστε τόσο κοντά, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσω το «αλλά τόσο μακριά».
Με τις καλύτερες ευχές μου,
Ευκλείδης Τσακαλωτος.»
 ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος προς Eurogroup: Δεν μπορούμε να περάσουμε πρόσθετα μέτρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news