facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Μπαράζ κατασχέσεων και «μαύρη λίστα» από την Εφορία

Νέα λίστα φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα – εκτός ρύθμισης- χρέη άνω των 150.000 ευρώ προετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών την ώρα που η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκινά ένα μπαράζ κατασχέσεων προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις εφορίες έχει φτάσει ήδη εντολή για έκδοση μαζικών κατασχετηρίων, τουλάχιστον 40 με 50 ημερησίως στις μεγάλες Δ.Ο.Υ ενώ αργότερα προετοιμάζεται και η ενεργοποίηση αυτοματοποιημένων διαδικασιών δέσμευσης καταθέσεων για οφειλέτες με χρέη άνω των 70.000 ευρώ σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Μάλιστα, από τη νέα έφοδο κατασχέσεων δεν εξαιρούνται οι «μικροί» καθώς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο μπαράζ κατασχέσεων θα αφορά ακόμα και όσους έχουν οφειλές της τάξεως των 500 ευρώ , τηρώντας βεβαίως τα ακατάσχετα όρια μισθών- συντάξεων και καταθέσεων.

Όσον αφορά στη νέα μαύρη λίστα οφειλετών του δημοσίου, η ΓΓΔΕ προετοιμάζει ενημερωτικό μήνυμα προς τους φορολογούμενους με τους οποίους θα τους καλεί να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προκειμένου να μην δουν το όνομά τους δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της.

Η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται τώρα για να θέσουν το σχέδιο, το οποίο αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, σε εφαρμογή.

Με την απόφαση Αλεξιάδη, τροποποιείται παλαιότερη απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου η οποία είχε οδηγήσει στην ανάρτηση της πρώτης ηλεκτρονικής λίστας 6.000 νομικών προσώπων με συνολικές οφειλές 30 δισ. ευρώ και στη συνέχεια μιας δεύτερης λίστας 4.151 ιδιωτών με ληξιπρόθεσμα χρέη 14,877 δισ. ευρώ. Το βασικότερο πρόβλημα των λιστών αυτών, οι οποίες βρίσκονται ακόμα και σήμερα αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων ήταν πως αφορούσαν από αποβιώσαντες και πτωχευμένες εταιρείες έως ανύπαρκτα ΑΦΜ.

Με βάση τη νέα απόφαση, από τη μαύρη λίστα εξαιρούνται οφειλές οι οποίες κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης αλλά και ληξιπρόθεσμα χρέη αποβιωσάντων οφειλετών καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστικής απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου. Το όριο, παραμένει στα 150.000 ευρώ βασικής οφειλής, ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα στο οποίο όμως προστίθενται τόκοι, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η δημοσιοποίηση της λίστας θα γίνει πλέον από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr) και από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.

Η λίστα θα επικαιροποιείται ανά τρίμηνο και θα περιλαμβάνει για τα φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

Για ανήλικους οφειλέτες αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου, του ονόματος, του ονόματος του πατέρα και της μητέρας , η συνολική οφειλή χωρίς το ΑΦΜ και με την ένδειξη «ανήλικος» στις παρατηρήσεις.

Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις αναγράφονται: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το πρώτο δίμηνο του 2016, δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ύψους 2,755 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 1,456 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο). Αν στο νέο ληξιπρόθεσμο χρέος προστεθεί και το συσσωρευμένο έως τα τέλη του περασμένου έτους, τότε ο συνολικός λογαριασμός εκτινάσσεται στα 84,154 δισ. ευρώ, ποσό που έχει φτάσει να προσεγγίσει το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των 84 δισ. ευρώ αφορά σε οφειλές παρελθόντων ετών από ΔΕΚΟ, δημοτικές επιχειρήσεις και πτωχευμένες επιχειρήσεις.

Αναλυτικά το παλιό ληξιπρόθεσμο ΔΕΚΟ και δημοτικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 8,066 δισ. ευρώ ενώ το παλαιό ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο πτωχευμένων φτάνει στα 12,379 δισ. ευρώ.

Από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη του πρώτου διμήνου του έτους άλλωστε, οι εισπράξεις είναι ανεπαίσθητες. Εννιάμιση στα εκατό ευρώ νέων ληξιπρόθεσμων χρεών κατάφερε να εισπράξει ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών ή 262 εκατ. ευρώ στα 2,755 δισ. ευρώ (ποσοστό 9,5%).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαράζ κατασχέσεων και «μαύρη λίστα» από την Εφορία"

Έκτακτες πτήσεις της Aegean για τα νησιά από τις 7 έως τις 10 Μαΐου

Έκτακτες πτήσεις για τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, προκειμένου να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους οι ταξιδιώτες μετά την τετραήμερη απεργιακή κινητοποιήσεων των πλοίων, ανακοίνωσαν οι Aegean και η Olympic Air, από το Σάββατο 7 Μαΐου έως και την Τρίτη, 10 Μαΐου.

Αναλυτικά ο πίνακας με τις επιπλέον πτήσεις:





Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτες πτήσεις της Aegean για τα νησιά από τις 7 έως τις 10 Μαΐου"

Αδωνις: Ο Πολάκης ξήλωσε όλο το ΚΕΕΛΠΝΟ, εκτός από τη σύζυγο του Φλαμπουράρη

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε το νέο Δ.Σ του ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ, με τον Παύλο Πολάκη να ξηλώνει όλα τα μέλη, εκτός από την σύζυγο του Αλέκου Φλαμπουράρη Ευσταθία Πανοτοπούλου, όπως αποκάλυψε στο Twitter ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Νέος πρόεδρος τοποθετήθηκε ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, με τον πρώην επικεφαλής του Οργανισμού να Θανάση Γιαννόπουλο να καταφεύγει στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως την παύση του παράνομη.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο στελεχώνουν οι :
  • Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, Χειρουργός, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικό μέλος και πρόεδρος, με αναπληρωτή του τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο, κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας υγείας (ΕΣΔΥ).
  • Αλέξιος Μπένος, Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τακτικό μέλος και αντιπρόεδρος, να αναπληρωτή του τον Αντώνιο Κούτη, διδάκτορα κοινωνικής ιατρικής, Διευθυντή του ΕΣΥ του τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Κρήτης. 
  • Μαρία Καντζανού, ιατρός βιοπαθολόγος, επίκουρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή της τον Βασίλειο Παπαρίζο, ιατρό δερματολόγο- αφροδισιολόγο, Διευθυντή Ε.Σ.Υ του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός».
  • Ευσταθία Πανοτοπούλου, μοριακή βιολόγος, Διευθύντρια Ιολογίας στο Αντικαρκινικό- Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», τακτικό μέλος, με αναπληρωτή της τον Αγάπιο Τερζίδη, παιδίατρο, πανεπιστημιακό υπότροφο Ε.Κ.Π.Α., εποπτεύοντα σπουδών του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Διεθνής Ιατρική Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας»,.
  • Ουρανία Δαφνή, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο ΕΚΠΑ, τακτικό μέλος, με αναπληρωτρία της τη Δήμητρα Καββαθά Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Επιμελήτρια Α΄ Ε.Σ.Υ. της Δ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ.
  • Άγγελος Δοκόπουλος, δικηγόρος Αθηνών, τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Αθηνά Φαραζή, δικηγόρο Αθηνών.
  • Μαρία Μιχάκου, τακτικό μέλος, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων Νομικών Προσώπων, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας με αναπληρώτριά της τη Θεοδώρα Σταύρου, Προϊσταμένη του τμήματος μεταδοτικών και μη μεταδοτικών νοσημάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας (εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας) .
  • Δημήτριος Κουντουράς, τακτικό μέλος- εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αναπληρωτή του τον Δημήτριο Καραΐσκο.
  • Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, τακτικό μέλος, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με αναπληρωτή του τον Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο.
«Η παραπάνω σύνθεση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο ότι αυτός ο πολύ σημαντικός για τη Δημόσια Υγεία φορέας, θα προχωρήσει με σταθερά και αξιόπιστα βήματα στη διοικητική, θεσμική, λειτουργική και επιστημονική αναβάθμισή του», ανέφερε το υπουργείο. 
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Αδωνις: Ο Πολάκης ξήλωσε όλο το ΚΕΕΛΠΝΟ, εκτός από τη σύζυγο του Φλαμπουράρη "

Επανεκκινούν οι εργασίες στις Σκουριές

Στην επανεκκίνηση των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός στο εργοστάσιο των Σκουριών Χαλκιδικής οδηγεί η έγκριση που παρέσχε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος επί του Συµπληρωµατικού - Τροποποιητικού Τεύχους Τεχνικής Μελέτης του υπουργού.

Η υπουργική αυτή απόφαση έρχεται σε συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει της οποίας ακυρώθηκαν οι ανακλητικές αποφάσεις που είχε εκδώσει ο κ. Σκουρλέτης το περασμένο καλοκαίρι.

Στο δια ταύτα, παρότι πρόκειται για αδειοδότηση ρουτίνας, επιτρέπει τη σταδιακή επανεκκίνηση των εργασιών της Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής, οι οποίες είχαν ανασταλεί τον περασμένο Ιανουάριο.

Στις Σκουριές η πολυεθνική, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός, σχεδιάζει την ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου, του εργοστασίου για την κατεργασία του μεταλλεύματος (που αποτελείται από χαλκό και χρυσό) καθώς και όλων των βοηθητικών επιφανειακών εγκαταστάσεων για τις οποίες απαιτείται σειρά αδειοδοτήσεων.

Στις Σκουριές η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια. Μετά το "πάγωμα" των εργασιών η εταιρεία περιορίστηκε στην υλοποίηση εργασιών προστασίας του περιβάλλοντος και συντήρησης με σκοπό τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στο εργοτάξιο με κόστος 1 εκατομμύριο δολαρίων τον μήνα.

Έχει προηγηθεί μία ακόμη έγκριση που αφορά την άδεια εγκατάστασης νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα του Δήμου Αριστοτέλη.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Επανεκκινούν οι εργασίες στις Σκουριές"

Οι δικηγόροι παρατείνουν την αποχή τους ως τις 14 Μαΐου

Νέα παράταση ως τις 14 Μαΐου, της πανελλαδικής αποχής τους, αποφάσισαν οι δικηγόροι.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κατά την σημερινή (6/5/2016) συνεδρίασή της στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, επεσήμανε ότι:

Η εσπευσμένη ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν αρμόζει σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία που σέβεται τους πολίτες και τις αρχές του κράτους δικαίου.
Οι ρυθμίσεις του παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή δημόσια τάξη, όπως έχει γνωμοδοτήσει και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ελλείπουν αναλογιστικές μελέτες για το ΕΤΑΑ που να τεκμηριώνουν το ύψος των επιβαλλόμενων εισφορών και των παροχών.
Επιβάλλονται δημευτικού χαρακτήρα επιβαρύνσεις για τους Δικηγόρους, των οποίων η αξιοπρεπή διαβίωση και επαγγελματική υπόσταση τίθενται πλέον σε κίνδυνο. Οι εισφορές υπερδιπλασιάζονται και οι παροχές υποδιπλασιάζονται. Οι φερόμενες "εκπτώσεις" δεν επιλύουν τα προβλήματα που συνεπάγεται το προτεινόμενο σύστημα.

Για τους παραπάνω λόγους, αποφάσισε την παράταση της πανελλαδικής αποχής των Δικηγόρων έως και το ερχόμενο Σάββατο, 14 Μαΐου 2016.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δικηγόροι παρατείνουν την αποχή τους ως τις 14 Μαΐου "

Κλειστά τα βενζινάδικα την Κυριακή

Τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) σε έκτακτη γενική συνέλευση.

Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Κυριακή 8 Μαΐου όλα τα πρατήρια καυσίμων θα είναι κλειστά.

"Πρέπει η Κυβέρνηση αλλά και οι δανειστές να αντιληφθούν ότι εκπροσωπούμε έναν κλάδο εξαντλημένο, υπό πολυετή οικονομική επίθεση, ανίκανο να δεχτεί υπέρμετρη «ασφαλιστική φορολογία» και έναν κόσμο αγανακτισμένο, ο οποίος, κάθε φορά που καταφέρνει να επιβιώνει στο τέλος κάθε μήνα, αντί για συνειδητή επιβράβευση δέχεται κατά ριπάς νέα απρόβλεπτα πυρά και προβλήματα τύπου «λερναίας ύδρας» που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητά του και δραματικά αγωνιώδη την προσπάθειά του να κρατήσει το μαγαζί του και την επιχείρησή του σε λειτουργία." αναφέρει η ανακοίνωση.

Την Κυριακή 8 Μαϊου, η Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Π.Ε.Κ θα αποφασίσει για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά τα βενζινάδικα την Κυριακή"

Νέα «βόμβα» Φίλη: Εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ θα διδάσκουν και στα δημοτικά

Τα πάνω –κάτω έρχονται στα δημοτικά σε ότι αφορά στη στελέχωσή τους με εκπαιδευτικούς. Αφού το υπουργείο Παιδείας με ρύθμιση τους «πήρε» 3.000 και πλέον καθηγητές ειδικοτήτων φέρνει άλλη ρύθμιση σε τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ θα διατίθενται και στην Πρωτοβάθμια εκτός από τη Δευτεροβάθμια.

Σε μία ιδιότυπη «σκυταλοδρομία» έχει επιδοθεί το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να εξασφαλίσει εκπαιδευτικούς, χωρίς να προχωρήσει σε προσλήψεις.

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης οι καθηγητές των ΕΠΑΛ για να συμπληρώσουν το ωράριο θα διατίθενται και σε Δημοτικά, λύνοντας με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα από την απώλεια 3000 και πλέον εκπαιδευτικών που από τα ολόήμερα δημοτικά τους έστειλε στα γυμνάσια.

Ειδικότερα η τροπολογία αναφέρει: “Εκπαιδευτικοί των ΕΠΑ.Λ. που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο, δύνανται να διατίθενται για τη συμπλήρωσή του και σε άλλες εκπαιδευτικές μονάδες Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα μαθήματα, τα οποία δύναται να ανατίθενται στους εκπαιδευτικούς για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού τους ωραρίου, καθώς και η αντιστοιχία τους με τους κλάδους και τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών. Η διαδικασία της διάθεσης γίνεται με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις”

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα «βόμβα» Φίλη: Εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ θα διδάσκουν και στα δημοτικά"

Παπαχριστόπουλος: Δέχτηκα bulling - Πέρασα από φωτιά και σίδερο δεν φοβάμαι

Ως θύμα εμφανίστηκε σήμερα Παρασκευή στη Βουλή ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, με αφορμή την επίμαχη χθεσινή του φράση του «τι άλλο μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση όταν έβγαλε στη φόρα το διάλογο του Τόμσεν με την κυρία Βελκουλέσκου. Το παλεύει με νύχια και με δόντια αυτή τη στιγμή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πώς θα τον έκαιγε αλλιώς;», με την οποία έμοιαζε να υποστηρίζει ότι η διαρροή του επίμαχου διαλόγου των στελεχών του ΔΝΤ έγινε από την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η φράση του και με το ερώτημα εάν πρόκειται για φραστικό ολίσθημα ή κυνική ομολογία να πλανάται στον αέρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είχε προχωρήσει σε αναδίπλωση, υποστηρίζοντας πως εννοούσε ότι η κυβέρνηση ανέδειξε τη διαρροή των Wikileaks για να αποκαλυφθεί το σχέδιο εναντίον της χώρας μας.

Σήμερα, και παρότι τα βίντεο και τα ίδια τα πρακτικά της Βουλής εκθέτουν, ο ίδιος ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της επίθεσης στα ΜΜΕ, ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα bulling, το οποίο μάλιστα απέδωσε στην προσπάθεια των δημοσιογράφων να βρουν καταδότες και αποστάτες.

Μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές όπου συζητείται το ασφαλιστικό, αφού αναφέρθηκε στα ταξίδια του ανά τον κόσμο όπως στο Ιράκ για να πει ότι «έχω περάσει από φωτιά και σίδερο», εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στα ΜΜΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που του άσκησαν κριτική, σημειώνοντας με στόμφο: «έχω βρεθεί μεσοπέλαγα για να σπάσουμε το εμπάργκο, έχω βρεθεί στο Ιράκ όταν βομβάρδιζαν θεοί και δαίμονες, στην Αϊτή πολλές φορές με κίνδυνο, έχω περάσει από φωτιά και σίδερο. Δεν έχω αυτοκίνητο, αστυνομικούς κι έχω μάθει να ζω σε αυτό το στυλ. Δεν φοβήθηκα στη ζωή μου ούτε τώρα φοβάμαι άλλα κάποιοι βλέπουν καταδότες κι αποστάτες κ διακαώς τους ψάχνουν. Έφαγα ένα απίστευτο και χυδαίο bulling χθες και προσπαθούσα να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, καταδότης κι αποστάτης».

Μάλιστα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ επέμεινε να επικαλείται και τα πρακτικά της Βουλής, τα οποία αναφέρουν ακριβώς αυτά που μετέδωσαν και οι δημοσιογράφοι, ενώ σε έντονα φορτισμένο ύφος προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας πως αν ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, θεωρεί ότι έπραξε κάτι κακό μπορεί να του ζητήσει την παραίτησή του.

«Σε καταδότες δεν απολογούμαι. Ούτε αποστάτης είμαι. Την υπογραφή μου την έχει ο κ. Καμμένος στο γραφείο του. Αν νομίζει ότι έκανα κάτι κακό μπορώ να φύγω», σημείωσε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας υπερήφανος που βάζει το δικό του λιθαράκι στην εντιμότητα της κυβέρνησης, η οποία εν πολλοίς είπε ότι δέχεται επίσης bulling.

Την αμέριστη συμπαράστασή του στο πρόσωπο του κ. Παπαχριστόπουλου εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, αποδεχόμενος ότι δέχτηκε «επίθεση».

Το βίντεο και τα πρακτικά της Βουλής εκθέτουν τον βουλευτή:

Για του λόγου του αληθές πάντως αυτό αναφέρουν τα χθεσινά πρακτικά της Βουλής: «στη σ. 116 έχουμε ήδη δεσμευτεί για αυτά που ζητάνε. Είναι απορίας άξιο γιατί το κάνουν. Δηλαδή, πρέπει να έρθει ο Πιτέλα, ο Πρόεδρος των Σοσιαλιστών, να πει είναι κατάντια και ντροπή, θέλετε να διαλύσετε μια χώρα; Στην ίδια στιγμή τα τρία σε ένα, εγώ έτσι τα λέω , λυπάμαι που τα λέω, ταυτόσημες απόψεις και στο «Ποτάμι» και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στην Ν.Δ. Δεν φταίω εγώ για αυτό. Τρία σε ένα λύσσα, απίστευτη λύσσα. Τι άλλο μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση όταν έβγαλε στη φόρα το διάλογο του Τόμσεν με την κυρία Βελκουλέσκου. Το παλεύει με νύχια και με δόντια αυτή τη στιγμή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πώς θα τον έκαιγε αλλιώς;».


skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαχριστόπουλος: Δέχτηκα bulling - Πέρασα από φωτιά και σίδερο δεν φοβάμαι "

Φοροτεχνικοί: Παράταση της αποχής από την υποβολή δηλώσεων

Την παράταση της αποχής από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, κατά μία εβδομάδα έως και την Παρασκευή 13 Μαΐου, αποφάσισαν οι λογιστές - φοροτεχνικοί σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η απόφαση ελήφθη επειδή δεν έχουν αποσυρθεί οι διατάξεις που προβλέπουν τόσο την κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους οικονομολόγους όσο και την εξαίρεση του κλάδου από τις εκπτώσεις για τα τέσσερα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νόμου, και με δεδομένη την επιτυχία των κινητοποιήσεων μέχρι σήμερα αφού έχει υποβληθεί πολύ μικρός αριθμός δηλώσεων.

Ο πρόεδρος του Οικονομικό Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε: «Υπόλογοι για την καταστροφή του κλάδου τους θα είναι οι οικονομολόγοι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να το καταψηφίσουν, αλλιώς θα κληθούν να λογοδοτήσουν στους συναδέλφους τους και για την προκλητική εξαίρεση των οικονομολόγων από τις εκπτώσεις, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων ετών εφαρμογής του νόμου. Πρέπει να λογοδοτήσουν και για το πώς θεωρούν ότι με αυτά τα ποσοστά εισφορών μπορεί να σταθεί ελεύθερος επαγγελματίας και να επιβιώσει. Οι οικονομολόγοι και οι λογιστές - φοροτεχνικοί συνεχίζουμε ενωμένοι τον δίκαιο αγώνα μας με την συνέχιση της άκρως επιτυχημένης αποχής από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι την τελική δικαίωση».

Από την πλευρά του ο α΄ αντιπρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., Αντώνιος Μουζάκης, δήλωσε: «Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε συντάσσεται με την πρόταση του επιστημονικού της φορέα, του ΟΕΕ, για συνέχιση της αποχής από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καταγγέλλοντας την φιλοσοφία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιβαρύνει βάναυσα τον κλάδο».

Ο κ. Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος, εκπρόσωπος της Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε., δήλωσε με τη σειρά του: «Οι οικονομολόγοι - λογιστές κορυφώνουν την αντίδρασή τους, εν όψει της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, συνεχίζοντας δυναμικά την αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Φοροτεχνικοί: Παράταση της αποχής από την υποβολή δηλώσεων"

Βροχή τροπολογιών στη Βουλή -Προσλήψεις, ρύθμιση της υπόθεσης Σταθάκη και 24 ακόμη

Εικοσιέξι τροπολογίες έφεραν οι υπουργοί και οι βουλευτές του Τσίπρα στη Βουλή ενώ στα ΜΜΕ έχει πέσει μαύρο λόγω της απεργίας ενόψει της ψήφισης του Ασφαλιστικού-λαιμητόμου την Κυριακή.

Νίκος Φίλης, Σία Αναγνωστοπούλου και Νίκος Φωτάκης ανακοίνωσαν ότι έκαναν αποδεκτές 18βουλευτικές τροπολογίες.

Μεταξύ των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο Ασφαλιστικό είναι και αυτή που καταργεί καταλογισμούς σε στελέχη του Πανεπιστημίου Κρήτης για κακοδιαχείριση κονδυλίων, μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται αστικά και ποινικά και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Σημειώνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση είχε κατατεθεί ξανά σε νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας και είχε αποσυρθεί λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή!

Πέραν των βουλευτικών τροπολογιών έχουν κατατεθεί και 8 υπουργικές τροπολογίες. Μια από αυτές, του υπουργείου Εσωτερικών, αφορά στη δημιουργία τεσσάρων θέσεων δημοσιογράφων για τα γραφεία των αναπληρωτών υπουργών Χριστόφορου Βερναρδάκη και Νίκου Τόσκα. Επίσης, με άλλη τροπολογία αδιάθετα ακίνητα του Υπουργείου Υγείας μεταφέρονται στο Υπουργείο Εργασίας των οποίων η αξιοποίηση γίνεται με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας και μόνο. «Η κ. Φωτίου εισάγει στο Υπουργείο της καινούργιες μεθόδους real estate. Δεν χρειάζονται διάφανοι κανόνες. Φτάνει να εμπιστεύεσαι τυφλά το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Μπράβο» σχολίασε ο κ. Κώστας Μπαργιώτας του Ποταμιού.

Επίσης, ο Νίκος Φίλης κατέθεσε τροπολογία για την επαγγελματική εκπαίδευση στο νομοσχέδιο για την έρευνα που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Βροχή τροπολογιών στη Βουλή -Προσλήψεις, ρύθμιση της υπόθεσης Σταθάκη και 24 ακόμη "

Μοσκοβισί σε Καϊλή: Η κυβέρνηση δεν άφησε τους Έλληνες να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Για ντροπιαστικό ξεπούλημα των περιουσιών και των καταθέσεων των Ελλήνων «μέσω της μεθόδευσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ, που λειτούργησε ξεκάθαρα σαν εντολοδόχος ξένων funds και κερδοσκόπων» κάνει λογο σε δήλωσή της η Εύα Καϊλή με αφορμή απάντηση του ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί για το θέμα.

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ με την απάντησή του ο κ. Μοσκοβισί «ξεσκεπάζει τις αποκλειστικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάρρευση της αξίας των μετοχών 70-90% τους πρώτους 9 μήνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ την οποία και εκμεταλλεύθηκαν για να "χαρίσουν" περιουσίες, σπίτια και γη των Ελλήνων πολιτών, αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, στα νύχια των αγορών».

Όπως εξηγεί η Εύα Καϊλή «το κόλπο ήταν ο αποκλεισμός των Ελλήνων μικρομετόχων και των Ελληνικών Ταμείων από την αγορά των νέων μετοχών της ανακεφαλαιοποίησης στο 5-15% της αξίας των παλαιών, για να περάσει ο έλεγχος αναπόφευκτα σε ξένους κερδοσκόπους αντί πινακίου φακής»!

«Αδειάζει έτσι και την κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ, που μιλούσε για "προδότες", ενώ η ίδια ξεπούλησε τους κόπους και τις περιουσίες των Ελλήνων αξίας εκατοντάδων δισ. ευρώ αντί μόλις ελαχίστων δισ., υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας» προσθέτει στη δήλωσή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Η απάντηση του Πιέρ Μοσκοβισί έχει ως εξής:

E-015845/2015
Απάντηση του κ. Moscovici
εξ ονόματος της Επιτροπής
(31.3.2016)


Σε συνέχεια της συνολικής αξιολόγησης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ), οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν στην άντληση κεφαλαίων από τις αγορές. Το νομοθετικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθορίσθηκε από τον νόμο 3864/2010, όπως τροποποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2014. Σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του άρθρου 7 παράγραφος 5 στοιχείο β΄ του εν λόγω νόμου, η τιμή έκδοσης των μετοχών μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμή της αγοράς των μεριδίων από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) κατά το παρελθόν ή την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.

Όταν άρχισε η άντληση κεφαλαίων, οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών είχαν ήδη μειωθεί κατά 70-90 % σε σχέση με τις αρχές του έτους λόγω των ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων κατά τα 3 πρώτα τρίμηνα του 2015. Αυτό σημαίνει ότι το ΕΤΧΣ (και οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι) είχαν ήδη χάσει ένα μέρος της αξίας των τραπεζικών περιουσιακών τους στοιχείων της τάξης των 20 δισ. ευρώ πριν από την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι τράπεζες τελικά εξασφάλισαν είτε το μεγαλύτερο μέρος είτε το σύνολο των αναγκαίων κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την ανάγκη για συνεισφορά από τους Έλληνες φορολογουμένους μέσω του ΕΤΧΣ ως παρόχου κεφαλαίων τελευταίας καταφυγής, σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Οι σχετικές αποφάσεις για τον καθορισμό των τιμών ελήφθησαν από τις αντίστοιχες γενικές συνελεύσεις των μετόχων και της διοίκησης των τραπεζών. Ούτε η Επιτροπή ούτε κανένα άλλο θεσμικό όργανο είχε αρμοδιότητα ή ενεπλάκη κατά οποιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω αποφάσεις.

Με βάση τα ανωτέρω, δεν συντρέχει κανένας λόγος για την Επιτροπή να προβεί σε κάποια ενέργεια

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί σε Καϊλή: Η κυβέρνηση δεν άφησε τους Έλληνες να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών"

Αλλαγή τελευταίας στιγμής: «Κουρεύεται» το αφορολόγητο

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο αφορολόγητο μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών θα καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής.

Προκειμένου να κλείσει η συγκεκριμένη εκκρεμότητα με τους δανειστές πριν από το κρίσιμο Εurogroup της Δευτέρας, προγραμματίζεται τροποποίηση του σχετικού άρθρου ώστε η έκπτωση φόρου -στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται αφορολόγητο καθώς αυτό υπολογίζεται έμμεσα- να διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών ως εξής:

1. Για τους άγαμους και τα ζευγάρια χωρίς παιδιά η έκπτωση φόρου θα μειωθεί στα 1.900 ευρώ (από 2.100 ευρώ σήμερα). Η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ για τους εργένηδες -η οποία θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ- μεταφράζεται σε αφορολόγητο 8.636 ευρώ, από 9.545 ευρώ που είναι σήμερα.

2. Για τα ζευγάρια με ένα παιδί η έκπτωση φόρου θα ανέλθει στα 1.950 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το έμμεσο αφορολόγητο θα περιοριστεί από τα 9.545 ευρώ στα 8.863 ευρώ.

3. Για τα ζευγάρια με δύο παιδιά η έκπτωση φόρου θα είναι 2.000 ευρώ, δηλαδή στα ίδια επίπεδα που προβλέπει και σήμερα η διάταξη που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Το έμμεσο αφορολόγητο θα ανέλθει στα 9.090 ευρώ.

4. Όσον αφορά τους γονείς τριών ή περισσότερων τέκνων, η έκπτωση φόρου θα διατηρηθεί στα 2.100 ευρώ, όσο είναι και σήμερα.

Από την τελική μορφή της διάταξης, θα φανεί αν η αυξημένη έκπτωση φόρου θα ισχύσει μόνο για τον φορολογούμενο ο οποίος βαρύνεται με τα παιδιά κάτι που είναι και το πιθανότερο.

Και στο παρελθόν που υπήρχε διαφοροποίηση του αφορολογήτου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, το δικαίωμα του υψηλότερου αφορολογήτου είχε μόνο ο ένας εκ των δύο συζύγων και όχι και οι δύο.

Ακόμη και στις οικογένειες με παιδιά, ο ένας εκ των δύο συζύγων θα βγει χαμένος καθώς θα υποστεί τη μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 2100 ευρώ που ήταν το 2015 και τα 2000 ευρώ που επρόκειτο να είναι με τη διάταξη όπως είχε κατατεθεί στο Βουλή, στα 1900 ευρώ.

Επιπλέον

Εκτός από το αφορολόγητο θα περιλαμβάνονται ακόμα και μέτρα που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη συμφωνηθεί, όπως είναι:

- Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%

- Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο

- Αύξηση των τελών κυκλοφορίας

- Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση

- Επιβολή τέλους στη χρήση Διαδικτύου

- Επιβολή ειδικού Τέλους στη διαμονή στα ξενοδοχεία

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα, η κυβέρνηση έχει προτείνει, στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχος, την περαιτέρω περιστολή των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγή τελευταίας στιγμής: «Κουρεύεται» το αφορολόγητο"

FT: Το ΔΝΤ ζητά άμεση έναρξη των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος

Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα παρά τη γερμανική αντίθεση, ζητά το ΔΝΤ από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, τονίζοντας ότι έτσι «ανατρέπονται οι προσεκτικά ενορχηστρωμένες διαπραγματεύσεις εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης την Δευτέρα».

Με επιστολή της προς τους 19 υπουργούς την Παρασκευή το βράδυ, την οποία έχουν στην κατοχή τους οι FT, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει ότι οι αδιέξοδες συνομιλίες με την Αθήνα για την εξεύρεση των προληπτικών μέτρων των 3 δισ., οι οποίες διεξάγονται εδώ και ένα μήνα, έχουν αποβεί άκαρπες, και ότι η ελάφρυνση χρέους πρέπει να μπει στο τραπέζι άμεσα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα με μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να βασίζονται σε ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους διότι υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους», αναφέρει η Λαγκάρντ.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Το ΔΝΤ ζητά άμεση έναρξη των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος"

Ο Κατρούγκαλος δηλώνει περήφανος για το ασφαλιστικό που κόβει 3,5 δισ. ευρώ στις συντάξεις

Περήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως αν ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης και δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, θα το υπερψήφιζε.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα ο υπουργός Εργασίας ανέφερε «παραλάβαμε ένα πλήρως διαλυμένο σύστημα, με ελλείμματα στο ύψος το 9% του ΑΕΠ και επιπλέον άναρχο και κατακερματισμένο, με πληθώρα άδικων και πελατειακών ρυθμίσεων. Για πρώτη φορά θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες ισονομίας για όλους, τόσο σε ό,τι αφορά τις εισφορές όσο και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε μισθωτούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, στο πλαίσιο ενός και μόνου ασφαλιστικού φορέα».

Κάνει λόγο για κοινωνική δικαιοσύνη και υπογραμμίζει ότι «ευμενέστερες ρυθμίσεις εισάγονται μόνο για να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι. Γι' αυτό το λόγο, για παράδειγμα, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση των αγροτών είναι κατά το ένα τρίτο περίπου μικρότερη από αυτή των υπολοίπων, γιατί το μέσο αγροτικό εισόδημα είναι πολύ κατώτερο από το μέσο αστικό».

Αναφερομένος στην κύρια σύνταξη ο υπουργός τονίζει ότι δεν γίνεται καμία μείωση, ενώ η προσαρμογή των επικουρικών αφορά λιγότερους από το 10% των συνταξιούχων.

Τόνισε τέλος ότι εάν ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης και δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας θα υπερψήφιζε ένα νομοσχέδιο με αυτά τα χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κατρούγκαλος δηλώνει περήφανος για το ασφαλιστικό που κόβει 3,5 δισ. ευρώ στις συντάξεις "

DW: Κακός οιωνός για την ΕΕ η απομάκρυνση Νταβούτογλου

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θεωρούνταν η κινητήριος δύναμη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Η ΕΕ θεωρεί πως είναι νωρίς για συμπεράσματα. Αντίθετη γνώμη έχουν οι Γερμανοί πολιτικοί.

Η ΕΕ αντέδρασε επιφυλακτικά στην ντε φάκτο αποπομπή του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ασαφείς είναι ακόμα οι επιπτώσεις για τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, τόνισε.
Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες συμφωνούν ότι η απομάκρυνση του Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είναι καλός οιωνός για την ΕΕ και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Στη Γερμανία πολιτικοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι η ήττα Νταβούτογλου στην μάχη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένα μήνυμα για τον περιορισμό της δημοκρατίας στην Τουρκία. Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ θεωρεί ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ βρίσκεται σε κίνδυνο. «Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Νταβούτογλου ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος για τους Ευρωπαίους και ένας από εκείνους που ήθελαν το άνοιγμα της Τουρκίας προς την Ευρώπη».
Η Τουρκία οδεύει προς μια αυταρχική διακυβέρνηση
Συνέντευξη τύπου του Αχμέτ Νταβούντογλου
Συνέντευξη τύπου του Αχμέτ Νταβούντογλου
Ο Νιλς Άνεν, εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε πως ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένει τώρα πως «θα καταφέρει να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερες εξουσίες από την συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθεί χωρίς μεγάλες αντιστάσεις». Και συμπλήρωσε πως «αν δει κανείς το κλίμα των αντιποίνων που επικρατεί και την συζήτηση για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης δεν είναι μια καλή είδηση».
Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης, Γιούργκεν Χαρντ, δήλωσε πως κατανοεί την ανησυχία πως ο Ερντογάν «θέλει να μετατρέψει την Τουρκία από μια δημοκρατική χώρα σε μια αυταρχικά διοικούμενη χώρα από έναν Πρόεδρο».
Για κακή είδηση για την Ευρώπη κάνει λόγο και ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Νόρμπερτ Ρέντγκεν. «Σε όλα τα σημαντικά θέματα για την Ευρώπη ο Νταβούτογλου ήθελε να φέρει την Τουρκία προς την Ευρώπη». Ο Ερντογάν δεν θα λάβει παρόμοιες αποφάσεις, πιστεύει ο Γερμανός πολιτικός.
Στον απόηχο των έντονων διαφωνιών με τον πρόεδρο Ερντογάν για μια σειρά ζητημάτων, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κυβερνώντος AKP. Βάσει του καταστατικού του κόμματος, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραδώσει και την πρωθυπουργία.
Στις 22 Μαΐου το AKP θα εκλέξει τον διάδοχο του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο μέχρι σήμερα Τούρκος πρωθυπουργός θεωρούνταν τροχοπέδη στις συνταγματικές αλλαγές που θέλει να προωθήσει ο Τούρκος Πρόεδρος με στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες του. Σε συνέντευξη τύπου πάντως που έδωσε χθες στην Άγκυρα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε την αφοσίωση του στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

dw


Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Κακός οιωνός για την ΕΕ η απομάκρυνση Νταβούτογλου"

Ο Economist βλέπει πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα -Το πιστωτικό γεγονός και η απειλή Grexit

Στο ίδιο έργο θεατές γράφει ο Economist αναφερόμενος στην Ελλάδα και στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, με το οποίο φλερτάρει για ακόμα μία φορά η χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 20η Ιουλίου λήγει το ομόλογο ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ και η χώρα, αν δεν έχει πάρει τη δόση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με πιστωτικό γεγονός που θα οδηγήσει ίσως και στην έξοδό της από την Ευρωζώνη.

Ο Economist γράφει πως η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως την επόμενη δόση από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ που δικαιούται βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε πέρυσι το καλοκαίρι με αντάλλαγμα βέβαια να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να προωθήσει τις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση, η οποία όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος του κειμένου έπρεπε κανονικά να έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση έχει προς το παρόν χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις τον Μάιο ίσως και τον Ιούνιο. Αλλά από τις 20η Ιουλίου, όπου λήγει το ομόλογο ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ η χώρα θα βρεθεί και αντιμέτωπη με πιστωτικό γεγονός που θα οδηγήσει ίσως και στην έξοδό της από την Ευρωζώνη, σχολιάζει ο Economist.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Economist βλέπει πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα -Το πιστωτικό γεγονός και η απειλή Grexit "

Ρέγκλινγκ: Οι τρεις λόγοι που η Ελλάδα μπήκε ξανά σε μνημόνιο

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία. Δουλεύουμε έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η επανεξέταση».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ παραχωρώντας συνέντευξη στην ιταλική «Corriere DeLLa Sera» επισήμανε ότι υπάρχει καθυστέρηση οκτώ μηνών, λόγω προβλημάτων εφαρμογής των προαπαιτουμένων από την ελληνική πλευρά.

«Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι ένας συμβιβασμός και μια ασφάλεια απέναντι σε απρόβλεπτα γεγονότα», σημειώνει.

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας απαντά: «Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα από τον ESM. Αυτός είναι και ο λόγος όπου το προηγούμενο καλοκαίρι συμφωνήθηκε ένα νέο πρόγραμμα. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα έχει πια ένα πρωτογενές πλεόνασμα, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται πια ενίσχυση για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της. Στα τέλη Ιουλίου θα υπάρξει πραγματική ανάγκη για ρευστότητα για την αποπληρωμή του χρέους. Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί η συμφωνία, τόσο το καλύτερο. Ετσι ώστε να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμης σημασίας για την καλή λειτουργία της οικονομίας. Η Ελλάδα λοιπόν, δεν βρίσκεται κοντά σε καμία χρεοκοπία. Δουλεύουμε έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η επανεξέταση και να αποφευχθούν τα προβλήματα του προηγούμενου έτους».

- Πόσα χρήματα οι διεθνείς πιστωτές έχουν πληρώσει από το ξεκίνημα της κρίσης το 2010; Γιατί δεν έχουν ''δουλέψει'' οι μέχρι τώρα ''διασώσεις'', όπως έγινε στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία;
«Η Ελλάδα αποτελεί σίγουρα μια εξαίρεση σε σύγκριση με άλλες χώρες. Και για αυτό το λόγο ήταν απαραίτητο και ένα τρίτο πρόγραμμα. Αν λάβουμε υπόψιν τη συνολική οικονομική βοήθεια των διεθνών πιστωτών και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, συνολικά έχουν εκταμιευτεί ήδη περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι τρεις λόγοι που η Ελλάδα μπήκε ξανά σε μνημόνιο

Κατά τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ η Ελλάδα μπήκε ξανά σε μνημόνιο για τρεις ουσιαστικά λόγους.

Πρώτον: Η θέση των οικονομικών προβλημάτων ήταν πολύ πιο δυσμενής σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Δεύτερον: Συνειδητοποιήσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ αδύναμη, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Τρίτον: Μετά και τις εκλογές στις αρχές του 2015 υπήρξε διακοπή του προγράμματος και οπισθοχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είχε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, κάτι που οδήγησε την Ελλάδα πίσω στην ύφεση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Οι τρεις λόγοι που η Ελλάδα μπήκε ξανά σε μνημόνιο"

Η κυβέρνηση «οχύρωσε» το Μέγαρο Μαξίμου -Εκλεισε μέχρι και τις εισόδους του Εθνικού Κήπου [εικόνες]

Ενόψει των συλλαλητηρίων για το ασφαλιστικό και μετά το «ντου» των μελών του ΠΑΜΕ, που κατάφεραν να φτάσουν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αιφνιδιάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις, η ΕΛΑΣ έκλεισε μέχρι και τις εισόδους στον Εθνικό Κήπο.
Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση υπό τον φόβο νέων διαδηλώσεων μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο απέκλεισε την Ηρώδου Αττικού αλλά έδωσε εντολή να κλείσουν και οι είσοδοι του Εθνικού Κήπου μέχρι και την Κυριακή.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε έξω από τον Εθνικό Κήπο σημειώνεται πως «κατόπιν εντολής της Αστυνομίας όλες οι είσοδοι του Εθνικού Κήπου θα μείνουν κλειστές».
Το ΠΑΜΕ θα προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις το Σάββατο, ενώ την Κυριακή θα γίνουν πορείες για την Πρωτομαγιά.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση «οχύρωσε» το Μέγαρο Μαξίμου -Εκλεισε μέχρι και τις εισόδους του Εθνικού Κήπου [εικόνες] "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news