facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Αυξήσεις φόρων σε IX, βενζίνη, αέριο, Internet, αλκοόλ, τσιγάρα, ξενοδοχεία

Κύμα αυξήσεων φόρων περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας.

Ειδικότερα αυξάνονται:

- Ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ στο 24% από 23%.

- Η φορολογία σε αμόλυβδη, υγράεριο και φυσικό αέριο.

- Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καπνό, στα τσιγάρα και στα αλκοολούχα ποτά.

- Το Τέλος Ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των Τελών Κυκλοφορίας.

Επιπλέον, από την αλλαγή κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με μικρότερο αφορολόγητο όριο, το Δημόσιο στοχεύει να αντλήσει 1,8 δισ. ευρώ.

Ακόμη, έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές η επιβολή Τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση καθώς και στη χρήση Διαδικτύου.

Επίσης, προβλέπεται «πάγωμα» των προαγωγών για τα ειδικά μισθολόγια. Από τα δύο αυτά μέτρα υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 350 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα, η κυβέρνηση, αν και αντίθετη ως προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη θεσμοθέτηση επιπλέον μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχος, έχει προτείνει τη δημιουργία αυτόματου συστήματος περικοπής δαπανών, καθώς και την περαιτέρω περιστολή των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Οι 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 1,5 δισ. ευρώ (από 8 δισ. ευρώ πριν από έξι χρόνια) θα καταργηθούν είτε θα αντικατασταθούν με άμεσες ενισχύσεις στους φορολογουμένους που τις έχουν ανάγκη.

Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα και επανεξετάζονται είναι οι εξής:

• 123 φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 275,29 εκατ. ευρώ έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου).

Το μεγαλύτερο κόστος, 85,2 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τις ιατρικές δαπάνες, για τις οποίες εξετάζεται να αναγνωρίζονται μόνον οι δαπάνες άνω των 100 ευρώ που γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 5,9 εκατ. νοικοκυριά που κάνουν φορολογική δήλωση, 1,7 εκατ. νοικοκυριά περιορίζουν τη φορολογική τους επιβάρυνση, μέσω των ιατρικών εξόδων και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

• 109 φοροαπαλλαγές αφορούν τις επιχειρήσεις και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 13,75 εκατ. ευρώ.

• 19 φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 426,24 εκατ. ευρώ. Από τις φοροαπαλλαγές αυτές ευνοούνται 1.145.575 φορολογούμενοι.

• Στα 972,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήσεις φόρων σε IX, βενζίνη, αέριο, Internet, αλκοόλ, τσιγάρα, ξενοδοχεία"

«Τίτλοι τέλους» για το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σταματάει την παραγωγή και έκδοση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ.

«Τίτλοι τέλους» για το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ το 2018. Το εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να σταματήσει την εκτύπωση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, με κύριο σκεπτικό, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, ότι μπορεί να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε, ωστόσο, πως τα «μωβ» χαρτονομίσματα διατηρούν την ιδιότητα του νόμιμου χρήματος και την αξία τους. «Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ παραμένει νόμιμο χρήμα και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής και αποθήκευσης αξίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.
Διευκρινίζει δε ότι «το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, όπως και οι υπόλοιπες ονομαστικές αξίες των χαρτονομισμάτων σε ευρώ, θα διατηρεί πάντοτε την αξία του και θα μπορεί να ανταλλάσσεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες στο ευρωσύστημα για απεριόριστο χρονικό διάστημα».
Η έκδοση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ θα διακοπεί γύρω από το τέλος του 2018, όταν πρόκειται να εισαχθούν στην αγορά τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ.
Με γνώμονα το διεθνή ρόλο του ευρώ τα 500ευρα θα παραμείνουν νόμιμα και μπορούν συνεπώς να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμών και αποθήκευσης αξίας.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "«Τίτλοι τέλους» για το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ"

Σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ

Σε δοκιµαστική λειτουργία τέθηκε από την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 η νέα διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ, µε την οποία ο Οργανισµός εγκαινιάζει µία νέα εποχή στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την καλύτερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, επί 24 ώρες την ηµέρα και επτά ηµέρες την εβδοµάδα.

Ήδη, µέσα στην πρώτη βδοµάδα λειτουργίας του, στο νέο portal έγιναν 1.182.267 προβολές σελίδας από 169.039 χρήστες, εκ των οποίων το 41% συνδέθηκε για περισσότερες από µία φορά. Με βάση τις αξιολογήσεις από τους πρώτους επισκέπτες, που απάντησαν στο πεδίο «Η γνώµη σας µετράει», το 78% δήλωσε ικανοποιηµένο από την πληρότητα των πληροφοριών στις οποίες είχε πρόσβαση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κεντρική θέση στην πύλη διατηρεί η µηχανή απλής ή σύνθετης (µε επιλογή περισσότερων κριτηρίων) αναζήτησης κενών θέσεων εργασίας, καθώς και η µηχανή αναζήτησης βιογραφικών των αναζητούντων εργασία από τις αντίστοιχες βάσεις δεδοµένων που τηρούνται στα µητρώα του Οργανισµού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αυτές οι αλληλένδετες αναζητήσεις ανταποκρίνονται πλήρως στο νέο σύστηµα που προωθεί ο ΟΑΕΔ για την αποτελεσµατικότερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Η ανάπτυξη του συστήµατος συνδέεται µε την προσπάθεια που κάνει ο ΟΑΕΔ, για να αυξήσει τον αριθµό των κενών θέσεων που δηλώνονται από τις επιχειρήσεις, µέσω του portal».

Σηµαντική καινοτοµία στο σχεδιασµό του νέου portal αποτελεί ο προσανατολισµός του στο χρήστη, ανάλογα µε την κατηγορία συναλλασσόµενου στην οποία ανήκει (άνεργος, εργαζόµενος, εκπαιδευόµενος-καταρτιζόµενος, άτοµο που ανήκει σε ευπαθείς κοινωνικές οµάδες, εργοδότης-επιχείρηση, πάροχος, κλαδικός ή κοινωνικός φορέας).

Επιλέγοντας κατηγορία, εµφανίζεται σε κάθε συναλλασσόµενο όλο το φάσµα των υπηρεσιών στις οποίες έχει δυνητικά πρόσβαση. Στη συνέχεια, ο συναλλασσόµενος µπορεί να προβεί στις επιλογές που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του (εγγραφή στα μητρώα του ΟΑΕ∆, συµβουλευτικές υπηρεσίες, προγράµµατα απασχόλησης, συνεχιζόµενη κατάρτιση, επιδόµατα-παροχές, κοινωνική πολιτική, πρωτοβουλίες, συνεργασίες ΟΑΕ∆, δίκτυο Eures, πληροφοριακό σύστηµα «Εργάνη» κλπ).

Το νέο portal ανταποκρίνεται στη γεωµετρία συσκευών τύπου tablet και smartphone και θα παρέχει, στο προσεχές διάστηµα, δυνατότητα ζωντανής συνοµιλίας, σε προκαθορισµένο χρόνο, µε χρήση φωνής ή και video, µε το αρµόδιο προσωπικό του Οργανισµού, ανοίγοντας ένα κανάλι αµφίδροµης επικοινωνίας. Η νέα διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕ∆ αναπτύχθηκε, στο πλαίσιο του έργου «Οργανωτικός Ανασχεδιασµός και Επαναπροσδιορισµός του Επιχειρησιακού Μοντέλου του ΟΑΕ∆», το οποίο προβλέπει την αναβάθµιση των παρεχόµενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Οργανισµού, ώστε να γίνουν περισσότερο εξατοµικευµένες.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ"

Eurogroup: Πρώτα συμφωνία για μέτρα & χρέος και μετά η Ελλάδα θα πάρει τη δόση

Λύση «πακέτο», μέτρα+ελάφρυνση χρέους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αποδεσμετεί η δόση για την Ελλάδα προωθεί το Eurogroup.

Από την επίσημη ατζέντα του έκτακτου Eurogroup της 9ης Μαΐου για την Ελλάδα, δεν προκύπτει ότι σε αυτή τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα υπάρξει τελική συμφωνία και οι ελπίδες Αθήνας και Ευρωπαίων αξιωματούχων μετατίθενται για το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Οπως προκύπτει από την ατζέντα της Συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, συνεπώς, στο μικρό αυτό διάστημα που θα μεσολαβήσει θα πρέπει να επιλυθούν τα δύο ακανθώδη ζήτηματα, των μέτρων και του χρέους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup:

«Η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurogroup: Πρώτα συμφωνία για μέτρα & χρέος και μετά η Ελλάδα θα πάρει τη δόση "

Ο Π. Πολάκης υπέγραψε την απόλυση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ


Υπεγράφη τη Τετάρτη 4 Μαΐου η υπουργική απόφαση με την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης αντικαθιστά τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο.

Ο λόγος; Ο κ. Γιαννόπουλος δεν δέχθηκε να συμπράξει στις παράτυπες ενέργειες του αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος - όπως και ο ίδιος έχει παραδεχθεί - παρενέβη στη διαδικασία διαγωνισμού για το διορισμό 500 γιατρών και νοσηλευτών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αυτό που φαίνεται ότι εξόργισε τον αναπληρωτή υπουργό είναι ότι ο κ. Γιαννόπουλος είχε εισηγηθεί στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου την ματαίωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού, καθώς και οι δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, σύμφωνα με τις οποίες «παρανόμως ο κ. Πολάκης πήρε τους προσωπικούς φακέλους και έβγαλε τις δικές του λίστες επιτυχόντων».

Τη θέση του κ. Γιαννόπουλου παίρνει ο κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής, πρώην πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ενώ ο αναπληρωτής υπουργός υπέγραφε αυτή την απόφαση, οι πρωτότυποι φάκελοι νοσηλευτών Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκονταν παρανόμως στο γραφείο του.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Π. Πολάκης υπέγραψε την απόλυση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ"

Τα πάνω-κάτω στα ολοήμερα

Την κατάργηση του ολοήμερου σχολείου από την επόμενη σχολική χρονιά φαίνεται να έχει αποφασίσει το Υπουργείο Παιδείας.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», αν όντως τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του υπουργείου, θα οδηγήσει σε κατάργηση του εκπαιδευτικού προγράμματος που διαρκεί από τις 14.00 έως τις 16.00 με αποτέλεσμα να υπάρξει κενό στην εκμάθηση δεξιοτήτων.

Αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα της κάθε τάξης μειώνεται κατά πέντε διδακτικές ώρες την εβδομάδα, αφού θα ολοκληρώνεται στις 13.15 και όχι στις 14.00. Ουσιαστικά, από όλες τις τάξεις «κόβεται» μία ώρα από Γυμναστική, Ευέλικτη Ζώνη και Αγγλικά, ενώ κατά μία ώρα μειώνονται σε Α' και Β' Δημοτικού η διδασκαλία Ελληνικών και Μουσικής, σε Γ' και Δ' η Μελέτη Περιβάλλοντος, σε Ε' και ΣΤ' τα Θρησκευτικά και η Θεατρική Αγωγή, σε Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' η Πληροφορική.

Με βάση τις αλλαγές που φέρνει η απόφαση Φίλη, τα παιδιά θα μένουν εθελοντικά στο σχολείο. Δηλαδή, από τις 13.20 μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι θα γευματίζουν, από τις 14.00 μέχρι τις 15.15 θα μελετούν και μετά τις 15.15 θα κάνουν μια απασχόληση. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη σύσταση ολοήμερου προβλέπεται να υπάρχει ελάχιστος αριθμός 14 μαθητών, ενώ και οι δύο γονείς των παιδιών θα πρέπει να εργάζονται και να προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά που θα το αποδεικνύουν.

Όπως τονίζεται από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, από την κατάργηση του ολοήμερου μοντέλου, θα εξοικονομηθούν περίπου 3.000 θέσεις εκπαιδευτικών, που θα καλύψουν κενά στα σχολεία. 

Μεταξύ των προτάσεων του προέδρου της επιτροπής Αντώνη Λιάκου περιλαμβάνονται επίσης ερευνητικές εργασίες αντί εξετάσεων και περιγραφική αξιολόγηση αντί βαθμών. Επίσης μία από τις προτάσεις είναι το Γυμνάσιο να είναι τετραετούς διάρκειας και το Λύκειο διετούς.



Αναλυτικά οι προτάσεις της Επιτροπής Διαλόγου:

- Αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και αναζήτηση νέων εργαλείων.
- Εθνικό Σχολικό Πρόγραμμα Σπουδών: Διαφοροποίηση αναλόγως των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και αναγκών.
- «Ανοικτά» σχολεία με ενεργούς εκπαιδευτικούς που θα έχουν δυνατότητα παρέμβασης και συνδιαμόρφωσης της διδακτικής διαδικασίας και των μαθημάτων διδασκαλίας.
- Μείωση διδασκόμενης ύλης και αντικατάσταση της βαθμολογίας ως και το Γυμνάσιο με περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών.
- Ενιαίος τύπος ολοήμερου Δημοτικού και προσαρμογή στις τοπικές συνθήκες.
- Χρήση των σχολείων τις απογευματινές ώρες για δραστηριότητες σε συνεργασία με τους δήμους και «βάφτιση» σχολείων για συμβολικούς λόγους.
- Κατάργηση αλλεπάλληλων εξετάσεων στο Γυμνάσιο και αντικατάστασή τους με projects - εργασίες.
- Ενοποίηση κατευθύνσεων μαθημάτων.
- Απελευθέρωση των Τμημάτων χαμηλής ζήτησης από τις πανελλαδικές εξετάσεις.
- Τετραετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο που θα δίνει ισχυρό απολυτήριο για την εισαγωγή σε τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης όπου υπάρχουν κενές θέσεις ή δεν είναι υψηλού ενδιαφέροντος.
- Διατήρηση πανελλαδικών εξετάσεων με τη μορφή που έχουν σήμερα στις σχολές υψηλής ζήτησης.
- Δυνατότητα τα ΑΕΙ να εξασφαλίσουν πόρους για τη χρηματοδότησή τους σε συνεργασία με φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, του εσωτερικού και του εξωτερικού.
- Δωρεάν ακαδημαϊκά/ερευνητικά μεταπτυχιακά προγράμματα και δίδακτρα στα προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης και ανάπτυξης.
- Επανέρχονται τα τετραετή αναπτυξιακά συμβόλαια μεταξύ ΑΕΙ και Πολιτείας.
- Ενιαίος χώρος ΑΕΙ - ερευνητικά κέντρα και δημιουργία Εθνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.



Αντιδράσεις εκπαιδευτικών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπογραμμίζει πως η «πολυαναμενόμενη "απογυμνασιοποίηση" των δημοτικών σχολείων, μέσω του νέου τύπου σχολείου, είναι πλέον γεγονός», σημειώνοντας, ωστόσο, πως «η σωστή λέξη για τη νέα εκπαιδευτική αλλαγή δεν είναι απογυμνασιοποίηση αλλά ''αποψίλωση''».

«Για το "καλό" των μαθητών μειώνονται οι ώρες μαθημάτων της μουσικής, της θεατρικής αγωγής, της πληροφορικής και της γυμναστικής, ώστε να ελαφρυνθεί το πολύ βεβαρυμμένο πρόγραμμα των μαθητών. Με τις παραπάνω μειώσεις οι γονείς θα ψάξουν στα γνωστά μονοπάτια της παραπαιδείας την μόρφωση των παιδιών τους για την ξένη γλώσσα και την πληροφορική», αναφέρει και προσθέτει: «Αντί να αυξηθούν οι ώρες των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, ώστε τα παιδιά και οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα καλύτερης παιδείας εντός του σχολείου, αυτές μειώνονται για να ενισχυθούν οι ''θιγμένοι'' από την κρίση του ιδιωτικού τομέα, εξαθλιώνοντας ακόμη περισσότερο μια πολύ σημαντική ομάδα εκπαιδευτικών».

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να ψάχνουν τον Σεπτέμβριο σχολεία για να συμπληρώσουν ωράριο! 

«Η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Κ.Π.Ε.) είχε προειδοποιήσει από τον προηγούμενο Οκτώβριο ότι, σε όποια επόμενη αλλαγή, οι ειδικότητες θα βρεθούν χαμένες και στο περιθώριο τόσο από τα σχέδια του Υπουργείου όσο και την εκκωφαντική βουβαμάρα των ''εκπροσώπων'' του κλάδου τους που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για το καλό όλων των εκπαιδευτικών. Δυστυχώς, όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων έκανε ότι δε άκουσε τότε τις εισηγήσεις των συναδέλφων δασκάλων για απομάκρυνση των ειδικοτήτων από τα σχολεία με Ε.Α.Ε.Π., με πρόσχημα την έλλειψη κονδυλίων. Τώρα πλέον ο καθένας, θέλει δε θέλει, θα αναλάβει τις ευθύνες του, ψάχνοντας για ώρες σε κάποιο ''άλλο'' σχολείο, ενώ η πλειοψηφία των συναδέλφων δασκάλων θα ολοκληρώνει για το καλό της Παιδείας στο ίδιο σχολείο το διδακτικό της ωράριο από τις 13:15. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για κανέναν, οπότε ας αναλογιστούν το ανυπολόγιστο κακό που έκαναν όσοι στήριζαν συνδικαλιστικά - οικονομικά τους ''σωτήρες'' που ήταν γνωστό ότι σύντομα θα τους άδειαζαν. Η Ο.Κ.Π.Ε., για μία ακόμη φορά, αποδείχτηκε προφητική, έχοντας κρούσει από πολύ νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου. ''Τώρα, τί γίνεται'', θα διερωτηθούν κάποιοι...», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

H Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δηλώνει ακόμη την έντονη αντίρρηση της στην υλοποίηση του σχεδίου «απογυμνασιοποίησης» που θα καταρρακώσει μαθητές και εκπαιδευτικούς και υπογραμμίζει πως «οι φταίχτες για τα όποια κακώς κείμενα που παρουσιάζονταν μέχρι χθες στα δημοτικά σχολεία της χώρας μας δεν είναι οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, αλλά η έλλειψη κάθε είδους στοιχειώδους σχεδιασμού για την ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων».

«Για το λόγο αυτό καταδικάζουμε το απαράδεκτο σχέδιο της κυβέρνησης που μεθοδεύει τη διάλυση της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, αλλά και την επαγγελματική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Η Ο.Κ.Π.Ε. δεν έχει άλλη επιλογή από το να προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, ώστε ν' ανατραπεί το απαράδεκτο αυτό σχέδιο εξόντωσης μιας μεγάλης μερίδας εκπαιδευτικών που έχει δώσει ακόμη και την ψυχή της για την αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας στο ελληνικό δημοτικό σχολείο» καταλήγει.


Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την υπουργική απόφαση για τα ολοήμερα σχολεία

zougla


Διαβάστε Περισσότερα » "Τα πάνω-κάτω στα ολοήμερα"

Μουζάλας: Θα παραμείνουν τουλάχιστον 30.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Τουλάχιστον 30.000 έως 40.000 πρόσφυγες, από αυτούς που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα θα παραμείνουν για πολύ καιρό, προέβλεψε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στο περιθώριο της διήμερης συνάντησης εργασίας που είχε την Τρίτη και την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι, «οι πρόσφυγες στην Ειδομένη ήδη έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν έχει νόημα να κάθονται εκεί και καλά είναι να μετακινηθούν στους καταυλισμούς».

Στη συνάντηση του υπουργού με μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων βασικό θέμα ήταν η διαχείριση του προσφυγικού και κυρίως η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επεσήμανε ότι, «εκείνο που μετράει είναι να οργανωθούμε ώστε αυτοί οι άνθρωποι να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους, κάτι που είναι και δική μου πεποίθηση».

Όπως είπε ο δήμαρχος, ο κ. Μουζάλας του ζήτησε τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη σε άλλο χώρο και ειδικότερα σε αποθήκη στο λιμάνι.

«Το λιμάνι όταν ξεκίνησε, με την πρώτη φουρνιά από Καβάλα, υποτίθεται ότι θα ήταν για 5-10 μέρες, αλλά έγινε μόνιμη εγκατάσταση», είπε ο κ. Μουτάρης και συμπλήρωσε ότι, έκθεση της Υγειονομικής Υπηρεσίας έκανε λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση και ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: Θα παραμείνουν τουλάχιστον 30.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα"

Η Κομισιόν «χαρίζει» τη βίζα στην Τουρκία

Το «πράσινο φως» για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, αναμένεται να ανάψει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας την Τουρκία να τηρήσει τις εναπομείνασες δεσμεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους από τον Ιούνιο, αντί για τον Οκτώβριο που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός.

Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στην εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει μία σημαντική προϋπόθεση για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, που είναι η κατάργηση της βίζας για τους Ελληνοκύπριους πολίτες που ταξιδεύουν στην Τουρκία. Ωστόσο, η Άγκυρα καλείται να εκπληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία, η προστασία προσωπικών δεδομένων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, κ.ά.

Παράλληλα, η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα προτάσεις για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου και να προτείνει την επιμήκυνση αναλογικών συνοριακών ελέγχων κατά ένα εξάμηνο σε πέντε χώρες της Ε.Ε..

Όσον αφορά την πολιτική ασύλου στην Ένωση, η Επιτροπή υπογραμμίζει τις σημαντικές ελλείψεις στο υφιστάμενο σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να προτείνει τη διατήρηση του παρόντος συστήματος ασύλου, σύμφωνα με το οποίο η χώρα στην οποία πρώτα φθάνουν οι μετανάστες θα πρέπει να διαχειρίζεται τις αιτήσεις ασύλου, με τη διαφορά ότι σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων αυξηθεί σημαντικά σε μία συγκεκριμένη χώρα, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να κατανέμονται αναλογικά σε όλα τα κράτη-μέλη.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη πως η Κομισιόν θα προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την εξάμηνη παράταση αναλογικών συνοριακών ελέγχων σε πέντε χώρες της Σένγκεν (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία), ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των χωρών αυτών. Το Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση πριν τις 12 Μαΐου. Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι σε τέσσερις μήνες θα επανεξεταστεί το ζήτημα αυτό, ενώ τονίζει ότι ως το τέλος του έτους, η κατάσταση στη ζώνη του Σένγκεν πρέπει να επανέλθει στην κανονική της μορφή.

Τέλος, η Επιτροπή αναμένεται να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν «χαρίζει» τη βίζα στην Τουρκία"

Τι αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος για την κυβερνοεπίθεση από τους Anonymous

Σύμφωνα με πηγή της ΤτΕ, η ηλεκτρονική διεύθυνση της Τράπεζας δέχθηκε χθες επίθεση από τους Anonymous.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας, παρά την αργία, αντέδρασαν έγκαιρα με αποτέλεσμα να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω «παρενέργεια» από την επίθεση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η επίθεση του ιστοχώρου της ΤτΕ κράτησε λίγα λεπτά πριν επανέλθει η ομαλή λειτουργία του.

Πάντως και σήμερα η σελίδα της ΤτΕ εμφανίζει προβλήματα στη λειτουργία της τα οποία ερευνώνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος για την κυβερνοεπίθεση από τους Anonymous"

Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για τα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς στις 8/5

Τη συμμετοχή της στα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς την Κυριακή 8 Μαΐου ανήγγειλε η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων στα οποία, όπως σημειώνει στο μήνυμά της, το επίκαιρο σύνθημα είναι «Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την πλήρη ανατροπή των μνημονίων» και ότι οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός δεν αντέχουν άλλες θυσίες.

Όπως αναφέρεται «η Κυριακή 8 Μαΐου 2016, είναι ημέρα απεργίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο εμπόριο, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των μεγαλοκαταστηματαρχών, για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Διακαής πόθος, βέβαια, συνολικά του κεφαλαίου και της εργοδοσίας ήταν και είναι να καταργήσει ένα από τα τελευταία εργατικά δικαιώματα του προηγούμενου αιώνα».

«Εμείς, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο», συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ, «καλούμαστε να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας, να σταματήσουμε την καταστροφή στην οποία μας οδηγούν για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη των τραπεζιτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών, να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου».

Το συλλαλητήριο της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για τα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς στις 8/5"

Μουζάλας σε Μπουτάρη: Θα μείνουν τουλάχιστον 30.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Την εκτίμησή του ότι "οι πρόσφυγες στην Ειδομένη ήδη έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν έχει νόημα να κάθονται εκεί και καλά είναι να μετακινηθούν στους καταυλισμούς" μετέφερε ο Γιάννης Μουζάλας, στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο Γ. Μπουτάρης, είχε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής στο πλαίσιο της διήμερης συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε, χθες και σήμερα, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και κυρίως για την κατάσταση στην Ειδομένη.

"Μάλιστα, ο κ.Μουζάλας μού είπε ότι στο Καλαί, στη Γαλλία, λειτουργούσε επί επτά χρόνια μια αντίστοιχη Ειδομένη" ανέφερε ο δήμαρχος, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM".

Πρόσθεσε δε, ότι ο υπουργός τού είπε πως ότι "πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να συνειδητοποιούμε -και φαίνεται ότι αυτό γίνεται- ότι θα μείνουν τουλάχιστον 30.000-40.000 από τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και πρέπει αυτούς να τους θεωρούμε ότι θα μείνουν για πολύ καιρό".

"Εκείνο που μετράει", τόνισε ο κ. Μπουτάρης, "είναι να οργανωθούμε ώστε αυτοί οι άνθρωποι να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους, κάτι που είναι και δική μου πεποίθηση".

Απαντώντας σε ερώτηση περί σχεδίου εκκένωσης της Ειδομένης, ο ίδιος είπε ότι δεν το κουβέντιασε με τον κ. Μουζάλα αλλά τού μετέφερε το αίτημά του να μεταφερθούν σε άλλο χώρο οι πρόσφυγες που είναι εγκατεστημένοι σε αποθήκη στο λιμάνι.

"Το λιμάνι όταν ξεκίνησε, με την πρώτη 'φουρνιά' από Καβάλα, υποτίθεται ότι θα ήταν για 5-10 μέρες, αλλά έγινε μόνιμη εγκατάσταση" δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι έκθεση της υγειονομικής υπηρεσίας έκανε λόγο για "απαράδεκτη κατάσταση και ακατάλληλες συνθήκες" διαβίωσης.

Σχολιάζοντας τέλος, το Eurogroup της προσεχής Δευτέρας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι "αυτή η ιστορία έπρεπε να είχε τελειώσει από το Νοέμβριο".

"Το πρόβλημα το δικό μας είναι ότι λέμε ψέματα, έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των επιχειρηματιών, των τραπεζών, είμαστε μια χώρα για πέταμα. Πέντε χρόνια μνημόνια; Γιατί βγήκε η Κύπρος; Η Πορτογαλία; Απλούστατα γιατί έχουν άλλη αντίληψη των πραγμάτων" κατέληξε.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας σε Μπουτάρη: Θα μείνουν τουλάχιστον 30.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα"

Χρυσόγονος: Η συμφωνία θα συνοδεύεται από οδυνηρά μέτρα

Στην ομολογία ότι η συμφωνία, όποτε και αν επιτευχθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, «θα συνοδεύεται από οδυνηρά μέτρα» προχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι «ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της Ελλάδας» αν και έριξε ευθύνες και στην πλευρά του ΔΝΤ.

«Θα πολεμήσουμε, όμως, αυτές τις οδύνες με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του οργανωμένου εγκλήματος» συμπλήρωσε ο κ. Χρυσόγονος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε, επίσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ «μη ρεαλιστικό το να περιμένουν οι δανειστές από την ελληνική οικονομία να παράγει 3,5% πλεόνασμα σε βάθος χρόνου. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι κανέα κράτος δεν κατάφερε το ίδιο για 10-20-30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος».

Εμφανίστηκε, τέλος, αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία εκφράζοντας την ελπίδα ότι «δεν θα υπάρξει νομοθέτηση για τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσόγονος: Η συμφωνία θα συνοδεύεται από οδυνηρά μέτρα"

Καταλήψεις δημαρχείων και ΧΥΤΑ από την ΠΟΕ - ΟΤΑ

Σε καταλήψεις ΧΥΤΑ, δημοτικών γκαράζ, δημαρχείων και άλλων δημοτικών κτιρίων προχωρά από αύριο η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Κατά τη διάρκεια των καταλήψεων, μέλη των τοπικών συλλόγων θα ενημερώσουν τους υπαλλήλους στην τοπική αυτοδιοίκηση για τις επιπτώσεις των επερχόμενων αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Παράλληλα θα κληθούν να συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, η οποία θα καθορίσει την ημερομηνία όταν γνωστοποιηθούν οι ημέρες συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταλήψεις δημαρχείων και ΧΥΤΑ από την ΠΟΕ - ΟΤΑ"

Handelsblatt: Με τα μνημονιακά δάνεια σώθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι η Ελλάδα

Λιγότερο από το 5% των δανείων, ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν για τη σωτηρία της Ελλάδας στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με 24σέλιδη έρευνα της «Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας» (ESMT) του Βερολίνου, η οποία δημοσιεύεται, κατ΄αποκλειστικότητα, σήμερα από την έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Οπως καταδεικνύει η έρευνα, το 95% των μνημονιακών δανείων διατέθηκαν για να σωθούν ευρωπαϊκές τράπεζες και μάλιστα σε βάρος του συνόλου. «Η έρευνα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές» προσθέτει η Handelsblatt.

«Με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες» δηλώνει στην Handelsblatt ο διευθυντής της ESMT, Γιοργκ Ρόχολ, ο οποίος συμμετέχει και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την έρευνα, 86,9 δισ. ευρώ πήγαν στην εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 δισ. για εξόφληση τόκων και 37,3 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Λεπτομερής υπολογισμός σε 24 σελίδες

Η «Ευρωπαϊκή Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας» (ESMT) του Βερολίνου προσκομίζει για πρώτη φορά στην 24σέλιδη έρευνα ένα λεπτομερή υπολογισμό: Οι οικονομολόγοι της ανέλυσαν κάθε ένα δάνειο ξεχωριστά επί βδομάδες για να διαπιστώσουν που πήγαν τα λεφτά.

Το συμπέρασμα είναι αποκαλυπτικό: Μόνο 9,7 δισ., δηλαδή λιγότερο από το 5% μπήκαν στον ελληνικό προϋπολογισμό και επομένως ήταν προς όφελος των πολιτών. Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση παλαιών οφειλών και την πληρωμή των τόκων.

«Πρόκειται για κάτι που υπέθεταν όλοι αλλά το γνώριζαν λίγοι και επιβεβαιώνεται τώρα από την εν λόγω έρευνα: Εδώ και έξι χρόνια η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να τερματίσει την κρίση στην Ελλάδα με δάνεια και απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. H αιτία της αποτυχίας βρίσκεται όμως προφανώς λιγότερο στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο στο σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, οι υπολογισμοί αυτοί εγείρουν αμφιβολίες για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας, αφού με τα δάνεια εξυπηρετήθηκαν χρέη, αν και η Ελλάδα είναι από το 2010 ντε φάκτο χρεοκοπημένη. Ιδίως η σωτηρία των ελληνικών τραπεζών αποδείχθηκε καταστροφική για τους φορολογούμενους. Συνολικά, διοχετεύθηκαν από τα δύο πακέτα βοήθειας 37,2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Η βοήθεια όμως αυτή εκμηδενίσθηκε εν τω μεταξύ πλήρως, αφού από την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 έχασαν σχεδόν το 98% της αξίας τους στο χρηματιστήριο.

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να ήταν πιο σκόπιμο, είναι ήδη στην αρχή των προγραμμάτων βοήθειας το 2010» τονίζει ο Γιόργκ Ρόχολ και προσθέτει: «Θα έπρεπε βέβαια η γερμανική κυβέρνηση να είχε στηρίξει πιθανόν τις γερμανικές τράπεζες με κρατική ενίσχυση, αλλά θα είχε γίνει σαφές τουλάχιστον που πάνε τα λεφτά».

Ο διευθυντής της ESMT σημειώνει με έμφαση ότι «πολλές διαμάχες μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας θα είχαν έτσι αποφευχθεί και το κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα ήταν μικρότερο».

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Handelsblatt: Με τα μνημονιακά δάνεια σώθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι η Ελλάδα"

Ελληνικό: Πρόσφυγες έβγαλαν όπλο καταγγέλλει ο αντιδήμαρχος

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο αντιδήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Βασίλης Κρητικός, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Όπως ανέφερε, χθες βράδυ “βγήκε όπλο” μεταξύ προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στον πρόχειρο καταυλισμό του πρώην αεροδρομίου.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης τόνισε ότι οι όμοροι δήμοι αναμένουν ακόμη μία επίσημη απάντηση για το “πότε θα τελειώσει αυτό το αίσχος”, κάνοντας λόγο για τριτοκοσμική κατάσταση και για υγειονομική “βόμβα”.

Πρόκειται για εικόνα σταβλισμού, πρόσθεσε ο κ. Κονδύλης καθιστώντας σαφές ότι οι δήμοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το κράτος που φέρει ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.


real


Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικό: Πρόσφυγες έβγαλαν όπλο καταγγέλλει ο αντιδήμαρχος"

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Κυριακή 8 Μαΐου

Δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τα πλοία στις 8 Μαΐου, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Η απεργία θα ξεκινήσει στη 00:01 και θα ολοκληρωθεί στις 24:00. Η ΠΝΟ διευκρινίζει ότι είναι ανεξάρτητη από την 48ωρη απεργία που έχει ήδη αποφασισθεί και θα πραγματοποιηθεί με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τέλος η Ομοσπονδία διαμηνύει ότι θα συνεχίσει, θα εντείνει και θα κλιμακώσει τον αγώνα της για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών και μέχρι την τελική απόσυρση του νομοσχεδίου.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Κυριακή 8 Μαΐου"

Σταματούν οι διημερεύσεις των φαρμακείων

Σε άρση των διημερεύσεων (ωράριο 08:00-20:00), από σήμερα, προχωρούν οι φαρμακοποιοί, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση δεν αφορά τις διανυκτερεύσεις, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν.

Την αρχή για άρση των διημερεύσεων κατά τις εργάσιμες ημέρες, πλην αργιών και τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή, έκανε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή «εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας του φαρμακευτικού κλάδου, να οριστεί εκ μέρους της πολιτείας συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, πέραν του οποίου θα ορίζονται καθημερινά οι εφημερίες».

Μετά την απόφαση του ΠΦΣ, η εξυπηρέτηση των πολιτών θα γίνεται από τα φαρμακεία που λειτουργούν Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 08:00-14:00 και το απόγευμα 17:00-20:00. και Δευτέρα, Τετάρτη από 08:00-14:00, από τα φαρμακεία που έχουν επιλέξει το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, ή από τα διανυκτερεύοντα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΦΣΑ, από τα 3000 φαρμακεία του λεκανοπεδίου, σε μηνιαία βάση, τα 450 ήταν διημερεύοντα και τα 150 διανυκτερεύοντα, 120 έχουν δηλωθεί ότι λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (8μ.μ.-11μ.μ.), ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των φαρμακείων που λειτουργεί με ελεύθερο ωράριο.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος είχε μιλήσει για «κατάρρευση» των εφημεριών στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, καθώς αδυνατούσε να συμπληρώσει τους καταλόγους για διημέρευση, αποτέλεσμα της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακειών.

«Επικρατεί πλήρης σύγχυση για το ωράριο, τις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις» αναφέρουν οι φαρμακοποιοί και ζητούν από το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει το θέμα και να προχωρήσει σε ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταματούν οι διημερεύσεις των φαρμακείων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news