facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή, 1 Μαΐου 2016

Οι φόροι των 3,6 δις ευρώ που έρχονται μετά τη συμφωνία

Φόροι για όλους με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 3,6 δις ευρώ μέχρι και το 2018, έρχονται σε ένα νόμο, μετά τη συμφωνία που όλοι ελπίζουν να υπάρξειπριν το τέλος Μαΐου - και – για τα προληπτικά μέτρα.
Ως γνωστό, τα 2/3 από το «βασικό» πακέτο μέτρων των 5,4 δις ευρώ, θα προέλθουν από αύξηση των άμεσων φόρων (υπολογίζονται 1.8 δις ευρώ) και την αύξηση έμμεσων φόρων με στόχο επίσης πρόσθετα έσοδα 1,8 δις ευρώ.
Η συμφωνία στο 94% των μέτρων που αναλογούν στα 5,4 δις ευρώ (3% του ΑΕΠ) έχει οριστικοποιήσει δύο δυσάρεστες εκπλήξεις για την συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων, αφού θα ισχύσουν από την επομένη της ψήφισης του νέου φορολογικού νόμου.
Την μείωση του αφορολόγητου από τα 9.505 στα 9.090 ευρώ για νοικοκυριά με δύο παιδιά, στα 8.640 ευρώ στα νοικοκυριά με ένα παιδί και στα 8.182 ευρώ για νοικοκυριά χωρίς παιδιά και τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, δηλαδή τους ανύπαντρους και τις ανύπαντρες. Οι επιπτώσεις από το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι άμεσες, αφού θα ισχύουν για τα εισοδήματα του 2016. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί θα δουν άμεσα να αυξάνεται η παρακράτηση από τους μισθούς τους και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2016.
Η δεύτερη οδυνηρή έκπληξη είναι η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, που αναμένεται να συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.
 Άμεσοι φόροι
 Σε γενικές γραμμές πάντως οι αλλαγές που έρχονται στους άμεσους φόρους είναι:
1. Η μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς συνταξιούχους από τα 9.505 κλιμακωτά στα 8.182 ευρώ, με αποτέλεσμα περίπου 400.000 φορολογούμενοι που αμείβονται με μισθό λίγο πάνω από το βασικό των 586 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσουν για φέτος επιπλέον φόρο 350 ευρώ, ενώ για τα εισοδήματα του 2015 δεν πλήρωναν φόρο.
2. Αλλάζει η φορολογική κλίμακα και επιβάλλονται συντελεστές 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος, 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ, 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ και 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Η επιβάρυνση από την κλίμακα προκύπτει για τα εισοδήματα από τα 20.001 ευρώ και πάνω μέχρι και τα 25.000 ευρώ, με τα εισοδήματα αυτά να φορολογούνται με συντελεστή 29% αντί 22% που ίσχυε μέχρι τώρα.
3. Αλλάζει η κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η νέα αναμορφωμένη εισφορά θα οδηγεί σε πρόσθετο φόρο όλους όσους έχουν εισόδημα άνω των 18.000 ευρώ. Η εισφορά θα επιβάλλεται με συντελεστές 2,2% για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ, 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ, 6,5% από 30.001-40.000 ευρώ, 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ, 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ και 10% από 220.001 ευρώ και άνω. Με τις προτεινόμενες αλλαγές στα 50.000 ευρώ εισοδήματος, η εισφορά θα ανέρχεται σε 2.026 ευρώ, όταν σήμερα είναι 1.000 ευρώ.
4. Αντίθετα υπάρχουν ελαφρύνσεις για τους αγρότες οι οποίοι θα έχουν αφορολόγητο 12.000 για αγροτικές επιδοτήσεις και το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση .
5. Η φορολογία για τις ΟΕ και ΕΠΕ παραμένει στο 26% μέχρι και τα πρώτα 50.000 ευρώ και αυξάνεται στο 33% από τα 50001 ευρώ και πάνω.
6. Αυξάνεται η φορολογία στα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, όπως είναι τα ενοίκια και τα μερίσματα. Ειδικότερα:
Στα ενοίκια, ο συντελεστής φορολογίας αυξάνεται από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, από το 33% στο 35% για τα εισοδήματα από 12.001 μέχρι και τα 35.000 ευρώ και επιβάλλεται ένας συντελεστής 45% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από τα 35.000 ευρώ.  Αντιστοίχως η φορολογία στα μερίσματα αυξάνεται από το 10 % στο 15% .
7. Αναπροσαρμόζονται οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ ώστε να καλυφθεί η τρύπα των περίπου 300 εκατ. ευρώ που δημιούργησε η πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
 Εμμεσοι φόροι
 Βαρύ είναι το πακέτο των έμμεσων φόρων, από όπου αναμένονται επίσης πρόσθετα έσοδα ύψους 1,8 δις ευρώ στο οποίο περιλαμβάνονται:
8. Η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% με στόχο πρόσθετα έσοδα περίπου 500 εκ ευρώ. Η αύξηση θα σημάνει αυτόματα ανατιμήσεις σε όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, τις υπηρεσίες εστίασης, όπου ο συντελεστής αυξήθηκε πέρσι τον Ιούλιο από το 13% στο 23%, τις επισκευές , τα αναλώσιμα των αγροτών, τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών των τρένων και των πλοίων.
9. Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη, με τελική επιβάρυνση περίπου 10 λεπτά το λίτρο με στόχο πρόσθετα έσοδα 100 εκατ. ευρώ. Η αύξηση και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης απορρίφθηκε, αφού θα έδινε κίνητρο για φοροδιαφυγή.
10. Την αύξηση του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο με στόχο την είσπραξη περίπου 25 εκατ. ευρώ.
11. Την αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία κατά περίπου 30% με στόχο πρόσθετα 90- 100 εκατ. ευρώ.
12. Την επιβολή τέλους στις υπηρεσίες Internet, η οποία θα ακολουθεί την λογική του τέλους της κινητής τηλεφωνίας και θα επιβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσης με στόχο έσοδα από 50 έως 70 εκατ. ευρώ.
13. Την επιβολή ειδικού φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση: Το μέτρο σχεδιάζεται να αποδώσει εισπρακτικά περίπου 30 εκατ. ευρώ.
14. Την αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού με στόχο πρόσθετα έσοδα 100 εκατ. ευρώ.
15. Την θέσπιση ειδικού τέλους διέλευσης στα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες: Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει περί τα 15 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την «απάντηση» που σκοπεύει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό οδηγών που εφοδιάζουν τα οχήματά τους με ξένες πινακίδες -κυρίως βουλγάρικες- προκειμένου να τα χρησιμοποιούν εντός Ελλάδας, αποφεύγοντας τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας αλλά και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται στα Ι.Χ. με κινητήρα άνω των 1.929 κυβικών.
16. Αύξηση του τέλους ταξινόμησης στα Ι.Χ.: Προγραμματίζονται επιβαρύνσεις τόσο για την αγορά καινούργιων οχημάτων όσο και για την εισαγωγή μεταχειρισμένων.
17. Την αύξηση των τελών κυκλοφορίας με το κόστος να υπολογίζεται με βάση την εργοστασιακή αξία και όχι τα κυβικά .
enikonomia


Διαβάστε Περισσότερα » " Οι φόροι των 3,6 δις ευρώ που έρχονται μετά τη συμφωνία "

Εριξαν τις ρουκέτες στη θάλασσα στη Χίο [βίντεο]

Φέτος οι ρουκέτες στη Χίο δεν είχαν στόχο ούτε το καμπαναριό της Παναγίας της Ερειθιανής ούτε το καμπαναριό του Αγίου Μάρκου αλλά τη θάλασσα.

Οι ρουκετατζήδες στο Βροντάδο της Χίου έκαναν την νύχτα μέρα τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου ρίχνοντας τις ρουκέτες στο νερό μετά την απαγόρευση του εθίμου από τις Δημοτικές Αρχές που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων αλλά και οργή των κατοίκων του νησιού.

Νωρίτερα οι δημότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνεργείων των δύο ενοριών δίνοντας το «παρών» σε μία άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για τα δεδομένα της περιοχής.

Τοποθετώντας μαύρες σημαίες στα κάγκελα των ενοριών οι κάτοικοι έδωσαν το δικό τους μήνυμα, καταλογίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών στη Δημοτική Αρχή Χίου την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το φετινό αδιέξοδο.

Το έθιμο που έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας φέτος ματαιώθηκε μετά από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του νησιού για ζημιές στα σπίτια τους ενώ η απογοήτευση των εκατοντάδων επισκεπτών ήταν μεγάλη.

Δείτε το βίντεο εδώ:
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » " Εριξαν τις ρουκέτες στη θάλασσα στη Χίο [βίντεο] "

Ρέντσι: Η περίοδος που ο Γερμανος κεντρικός τραπεζίτης μας έδινε μαθήματα τελείωσε

«Aν ήμουν ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας θα ανησυχούσα για τις γερμανικές τράπεζες» δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Rai.

«Η περίοδος κατά την οποία μας έδιναν μαθήματα τελείωσε. Ο Γερμανός διοικητής διέθεσε 247 δισεκατομμύρια ευρώ και εύχομαι να είναι αρκετά για τις τράπεζές τους. Ο διοικητής έχει τόσα προβλήματα με τα οποία να ασχοληθεί. Όσο λιγότερο ασχολείται με την Ιταλία, τόσο καλύτερα» συμπλήρωσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά την πρόθεση της Αυστρίας να αυξήσει τους ελέγχους στο συνοριακό πέρασμα του Μπρένερ και να στήσει, ενδεχομένως, φράγμα για να αποτρέψει τυχόν μεταναστευτική ροή από την Ιταλία, ο Ρέντσι τόνισε: «Αυτή της Αυστρίας είναι προπαγάνδα. Συνεχίζουν μια επικοινωνιακή εκστρατεία- διότι δεν κάνουν τίποτα το συγκεκριμένο- λόγω του ότι βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο», είπε ο επικεφαλής του ιταλικού κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος».

«Η Ιταλία διαθέτει επιτέλους κυβερνητική σταθερότητα και αυτό μας επιτρέπει να εισακουσθούμε σε ότι αφορά το μεταναστευτικό», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρέντσι: Η περίοδος που ο Γερμανος κεντρικός τραπεζίτης μας έδινε μαθήματα τελείωσε "

Από σήμερα ξεκινά το θερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα

Από την Κυριακή του Πάσχα τίθεται σε εφαρμογή το θερινό νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, που θα ισχύει μέχρι την 31 Οκτωβρίου 2016.

Το ωράριο του θερινού νυχτερινού ρεύματος είναι συνεχές και διαρκεί από τις 23:00 έως τις 07:00.


Διαβάστε Περισσότερα » " Από σήμερα ξεκινά το θερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news