facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Πώς μπαίνει «μαχαίρι» έως 20% στα Εφάπαξ

Μεγάλες μειώσεις του εφάπαξ, κοντά στο 20% για όσους έχουν ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα έχουν αποχωρήσει από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά, προβλέπει ο νέος τρόπος υπολογισμού, όπως περιγράφεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ για τους αποχωρήσαντες κατά το ίδιο διάστημα, από το Δημόσιο, οι περικοπές εκτιμώνται στο 15%.

Το «μαχαίρι» θα ακουμπήσει περισσότερο τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους εργαζόμενους στα λιπάσματα, τους λιμενεργάτες, αλλά και δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους. Σημαντικά χαμένοι, ειδικά στο Δημόσιο όπου οι εκκρεμείς αιτήσεις αγγίζουν τις 33.000, είναι όσοι φεύγουν με πολλά χρόνια και με υψηλές εισφορές.

Σήμερα, στην ουρά για την έκδοση εφάπαξ βρίσκονται περίπου 62.000 ασφαλισμένοι, που έχουν καταθέσει αιτήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά. Στο νομοσχέδιο που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται νέος τύπος υπολογισμού ώστε να ελαφρύνει η λίστα αναμονής, στα συνολικά 37 ταμεία, τομείς και κλάδους Πρόνοιας.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως οι απώλειες για τους δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν από 1/9/2013 θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 12%-15%. Συμπληρώνουν δε, ότι αυτές οι μειώσεις θα είναι επιπλέον των μνημονιακών περικοπών ύψους 38,14% που επιβλήθηκαν στους παλαιούς ασφαλισμένους. Η σύγκριση δηλαδή γίνεται με αυτούς που αποχώρησαν έως τον Αύγουστο του 2013.

Στον ιδιωτικό τομέα οι απώλειες δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερες (π.χ. κοντά στο 20% για τους ξενοδοχουπαλλήλους). Σημαντικές θα ειναι οι μειώσεις σε Ταμεία όπως το ΤΑΔΚΥ (δημοτικοί υπάλληλοι), όπου το εφάπαξ υπολογίζεται με βάση την επικουρική σύνταξη.

Μια από τις αλλαγές που επέρχονται με το νομοσχέδιο, αφορά τη βάση υπολογισμού του εφάπαξ. Αναλυτικά, οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται με βάση τα πέντε «ημερολογιακά έτη» που προηγούνται της υποβολής της αίτησης. Σήμερα η 5ετία υπολογίζεται από την ημερομηνία εξόδου (π.χ. αν είναι η 20-2-2011, η πενταετία αρχίζει από 21-2-2006). Αυτό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ενδέχεται να δημιουργήσει μεγαλύτερη καθυστέρηση στην απονομή των εφάπαξ, καθώς στην πράξη σημαίνει πως οι υπηρεσίες των ταμείων χρειάζονται πρόσθετα στοιχεία για τους χιλιάδες φακέλους που περιμένουν...

Ο υπολογισμός

Αλλάζει βέβαια και ο τύπος υπολογισμού, καθώς το ποσό του εφάπαξ σπάει σε δυο τμήματα:

Α) Για έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2013 υπολογίζεται ως «το γινόμενο του 60% των συνταξίμων αποδοχών, επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης έως και 31.12.2013». Το βοήθημα δηλαδή υπολογίζεται στον ακριβή χρόνο ασφάλισης (π.χ. 35 χρόνια και 2 μήνες).

Ο τύπος ισχύει για την πλειοψηφία των μισθωτών που πληρώνουν εισφορά 4%. Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ισχύει ο ίδιος τύπος αλλά με συντελεστή 75% (αντί για 60%).

Για τους εποχικά απασχολούμενους προβλέπεται πως αν δεν έχουν "πραγματοποιήσει απασχόληση 40 μηνών στην επίμαχη 5ετία, συνυπολογίζονται και οι αποδοχές μηνών εργασίας της αμέσου προηγούμενης χρονικής περιόδου μέχρι τη συμπλήρωση των 40 μηνών".

Β) Για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά καθιερώνεται νέο σύστημα ατομικών μερίδων και προκαθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης. Το εφάπαξ θα υπολογίζεται με ένα περίπλοκο μαθηματικό τύπο που οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις.

Στον νέο τύπο υπολογισμού μπαίνουν όλες οι εκρεμμείς αιτήσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εκτός αυτές των ενστόλων. Η διάταξη διασώζει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους Αστυνομικούς, Πυροσβέστες και Λιμενικούς αφού προβλέπει πως το εφάπαξ που καταβάλλεται από Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. (αστυνομικοί, πυροσβέστες), Τ.Α.Λ.Σ. (Λιμενικοί) και Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοηθείας Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας υπολογίζεται για όσους υπέβαλαν αίτηση έως την 31.12.2014 με το παλιό καθεστώς.

Για όσους υπέβαλαν ή υποβάλλουν μετά την 1.1.2015, υπολογίζεται αθροιστικά : «Για τον χρόνο έως 31/12/2014 σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών. Για τον χρόνο από 1/1/2015 με την τεχνική βάση διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς μπαίνει «μαχαίρι» έως 20% στα Εφάπαξ"

Μείωση 30% στις συντάξεις και αυξημένες εισφορές από το νέο ασφαλιστικό

«Ασφαλιστική φοροκαταιγίδα» σε συνδυασμό με την...«κατάργηση» των συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ επιφέρει η κατ' επίφασιν «ασφαλιστική μεταρρύθμιση»του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με το Βήμα, πρόκειται για επιβάρυνση όλων από εξωφρενικές εισφορές και αντιστοίχως για την πλήρη κατάργηση της βασικής έννοιας της ασφάλισης που είναι η ανταποδοτικότητα.

Αυτό γίνεται ορατό από τη σύγκριση των νέων συντάξεων που εισάγει το νομοσχέδιο. Οι νέες συντάξεις που θα δοθούν μετά την ισχύ του νέου καθεστώτος θα είναι μειωμένες κατά 30%, ενώ η ασφάλιση μετά τα 25 έτη και με αμοιβές πάνω από 1.300 ευρώ καθίσταται ασύμφορη.

Ηδη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τις γιορτές του Πάσχα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όλων των επαγγελματικών ομάδων, ενώ τις ημέρες της συζήτησης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προαναγγείλει 48ωρη πανελλαδική απεργία.

Χαμένοι είναι όσοι έχουν ασφαλιστεί για πολλά χρόνια και έχουν καταβάλει μεγάλα ποσά σε εισφορές καθώς η ανώτατη σύνταξη που θα λάβουν δεν θα ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά, ήτοι 1.800-1.820 ευρώ καθαρά. Την ίδια στιγμή οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις δεν θα μπορούν να εισπράξουν ποσό υψηλότερο από το πλαφόν των 3.070 ευρώ.

Ταυτοχρόνως αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές περιορίζοντας περαιτέρω τα εισοδήματα των εργαζομένων από κοινού με την αύξηση της φορολογίας.

Οι επιβαρύνσεις αφορούν στη συντριπτική πλειονότητα ασφαλισμένων και συνταξιούχων και αφορούν: μειώσεις των νέων συντάξεων κατά 30%. Περικοπές σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ και καθιέρωση των υψηλών εισφορών (20%) για όλους. Μείωση των αναπηρικών ως και 40%. Μείωση των επικουρικών συντάξεων ως και 40% μέσω του επανυπολογισμού τους. Μειώσεις σε εφάπαξ ως 15% και μερίσματα κατά 32%. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Μείωση των δικαιούχων συντάξεων χηρείας με τη θέσπιση ηλικιακού ορίου. Μείωση κατά 60% θα υποστούν οι συντάξεις όσων εργάζονται.

Η μείωση ως 30% στις νέες κύριες συντάξεις επέρχεται λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης αντί του 45% που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση και του 60% που ίσχυε με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση 30% στις συντάξεις και αυξημένες εισφορές από το νέο ασφαλιστικό"

Τουρκικό σκάφος παρενόχλησε τη Θεία Λειτουργία στο νησάκι Παναγιά!

Σε ηχηρή απάντηση προς την τουρκική προκλητικότητα προχώρησε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος μαζί με τον Δήμαρχο Οινουσσών Στέφανο Βογιατζή, τον λιμενάρχη Χρήστο Φραγκιά και τον Διοικητή της 96ΑΔΤΕ ταξίαρχο Γ. Μπικάτου νησιού αλλά και ομάδα κατοίκων. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr σήμερα το απόγευμα τελέστηκε η λειτουργία της Ανάστασης στο φυλάκιο του αμφισβητούμενου νησιού της Παναγιάς ως απάντηση στην προσπάθεια της γείτονος να αμφισβητήσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και την ελληνικότητα της περιοχής.

Όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στον Μητροπολίτη "θελήσαμε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην επικίνδυνη τουρκική πολιτική. Οι Οινούσσες ήταν και θα παραμείνουν μέρος της Μητροπόλεως Χίου και αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδος".

Ο ίδιος ο Μητροπολίτης σε δήλωση του στο protothema.gr ξεκαθαρίζει πως "κανένας δεν θα μου πει που και πως θα λειτουργώ στη Μητρόπολη μου, πολύ περισσότερο η Τουρκία".

Έτρεψαν τους Τούρκους σε φυγή με ...ψαλμούς


Πάντως οι τουρκικές απειλές δεν έλειψαν. Σκάφος του λιμενικού προσπάθησε να εμποδίσει τη λειτουργία με απειλές από μεγάφωνα και προσεγγίζοντας τη νήσο Παναγιά. Οι κάτοικοι απάντησαν με ψαλμούς και τελικά οι Τούρκοι αναγκάστηκαν σε οπισθοχώρηση.

H φωτογραφία του τουρκικού πλοίου που πήγε να διακόψει την αναστάσιμη λειτουργία στις Οινουσσες



Θα πρέπει να σημειώσοουμε ότι ο Μητροπολίτης μαζί με τις ευχές παρέδωσε στον επικεφαλής του Φυλακίου της Παναγιάς την ελληνική σημαία και ευχήθηκε πάντοτε «να κυματίζει περήφανα πάνω στην εσχατιά της πατρίδας μας, την τελευταία βραχονησίδα της νησιωτικής συστάδας των Οινουσσών, ακόμη κι αν χρειαστεί να την υπερασπιστούμε και να την τιμήσουμε με τη θυσία μας».

Μιλώντας με φλογερό πατρικό και πατριωτικό λόγο στα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδας και επαινώντας το υψηλό φρόνημα και το αίσθημα καθήκοντος τόνισε ότι «οι στρατιώτες του Έθνους δεν φρουρούν μόνο μια λωρίδα ελληνικής γης», αλλά υπερασπίζονται τα ιερά και τα όσια του Γένους, τα εθνικά μας δίκαια, αλλά και την ιστορία, τις παραδόσεις, τις οικογένειες, τους τάφους των προγόνων, την ίδια την ταυτότητα και υπόσταση του Έθνους.

Ο ταξίαρχος κ. Γ. Μπικάκης ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη για τις ευχές και την τελετή της Αναστάσεως, που τέλεσε πρώτα στην νησίδα της Παναγιάς και διαβεβαίωσε ότι όλοι οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες της 96ΑΔΤΕ είναι πανέτοιμοι να επιτελέσουν το καθήκον τους και να διασφαλίσουν την ακεραιότητα της πατρίδας.

Στη θρησκευτική τελετή και στο πρώτο «Χριστός Ανέστη» της νησιωτικής Μητρόπολης της Χίου, παρέστησαν ακόμη από τις Οινούσσες οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κύριοι Γεώργιος Δανιήλ, Σταύρος Χατζησταύρου, Λάμπρος Σκούφης, Γιάννης Λυγνός, Χρήστος Μούντουλας, ο Αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Χίου κ. Β. Μυριαγκός και εκπρόσωποι της Ταξιαρχίας.


 
(Οι φωτογραφίες είναι της κυρίας Μαρίας Ντινιακουδάκη)

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικό σκάφος παρενόχλησε τη Θεία Λειτουργία στο νησάκι Παναγιά!"

Die Zeit: Τσίπρας και Βαρουφάκης κόλλησαν την Ελλάδα στον τοίχο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποιεί την εξουσία για να προσπαθήσει να διευρύνει την επιρροή του, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Η εφημερίδα επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα βρέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο με το προσφυγικό, ωστόσο τα προβλήματα στη χώρα παραμένουν.
«Ο Τσίπρας χρησιμοποιεί την εξουσία για να επεκτείνει την επιρροή του και αυτή του κόμματός του μέσω των παραδοσιακών πελατειακών σχέσεων», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Κορεσμένη η πολιτική του

Το δημοσίευμα επισημαίνει «Στην εξωτερική πολιτική, ο Τσίπρας και τα στελέχη που πλαισιώνουν την κυβέρνηση, φάνηκαν εντελώς απροετοίμαστοι. Αυτό εξηγεί την ακανόνιστη, από ιδεολογικής πλευράς, κορεσμένη πολιτική τους, τους πρώτους έξι μήνες και την απότομη πολιτική μεταστροφή τους τον Ιούλιο του 2015, που είχε εφαρμόσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, οι οποίοι κόλλησαν τη χώρα στον τοίχο».

Τελικά θα καταλήξει σε συμφωνία
«Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας ελίσσεται ανάμεσα στην εκπλήρωση των όρων του τρίτου Μνημονίου προσπαθώντας όμως να διατηρήσει και τις προ - Μνημονίου υποσχέσεις του. Το αποτέλεσμα είναι ότι αναβάλλει τη σκληρή και αντιλαϊκή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μέχρι την τελευταία στιγμή. Τελικά, όμως θα καταλήξει σε συμφωνία», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

«Οι πιστωτές των Αθηνών ζητούν από την Ελλάδα να λάβει σκληρά μέτρα λιτότητας και να πατάξει την φοροδιαφυγή. Οι υπάρχουσες μέχρι στιγμής κυβερνήσεις προτίμησαν να κάνουν τον πιο εύκολο δρόμο κόβοντας μισθούς και συντάξεις. Είναι λυπηρό ότι οι Έλληνες πολιτικοί εξυπηρετούν ακόμη και σήμερα τα ιδιαίτερα πελατειακά συμφέροντα παρά το κοινό καλό», γράφει η εφημερίδα Die Zeit.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Die Zeit: Τσίπρας και Βαρουφάκης κόλλησαν την Ελλάδα στον τοίχο "

Αγώνας δρόμου για τους επιζώντες στην Κένυα μετά την κατάρρευση 6ώροφης πολυκατοικίας

Αγώνα δρόμου για τη διάσωση επιζώντων που πιστεύεται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια του εξαώροφου κτηρίου που κατέρρευσε στο Ναϊρόμπι δίνουν σωστικά συνεργεία της Κένυας, στον απόηχο των σφορδών βροχοπτώσεων που χτύπησαν την πρωτεύουσα.

Δέκα άνθρωποι έχουν βρεθεί νεκροί, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ενοίκων που παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Σύμφωνα με τις Αρχές, το κτήριο διέθετε 198 μικρά διαμερίσματα. Τουλάχιστον 133 άνθρωποι έχουν διασωθεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζόζεφ Όλε Νκαϊσέρι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι διασώστες έχουν ακούσει τις φωνές μίας μητέρας με το παιδί της κάτω από τα ερείπια.

Τουλάχιστον πέντε από τους νεκρούς είναι παιδιά, ενώ οι Αρχές αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν μηχανήματα για να μετακινήσουν κομμάτια τσιμέντου καθώς φοβούνται ότι μπορεί να προκαλέσουν μετακινήσεις που θα σκοτώσουν τυχόν επιζώντες.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα επισκέφτηκε το σημείο της τραγωδίας και διέταξε τη σύλληψη των ιδιοκτητών. Η πολυκατοικία ήταν χτισμένη κοντά στην όχθη ενός ποταμού.

Η πολυκατοικία βρισκόταν στο φτωχό προάστιο Χουρούμα του Ναϊρόμπι. Λόγω μεγάλης ζήτησης για στέγη, πολλά κτήρια οικοδομούνται βιαστικά, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Ο κ. Κενιάτα διέταξε ακόμα την άμεση διενέργεια ελέγχων σε όλα τα σπίτια της περιοχής ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος άλλων καταρρεύσεων.

Πέραν των θυμάτων της κατάρρευσης, ακόμα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των βροχών, σύμφωνα με προγενέστερο απολογισμό.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγώνας δρόμου για τους επιζώντες στην Κένυα μετά την κατάρρευση 6ώροφης πολυκατοικίας"

Πασχαλινό γεύμα αλληλεγγύης σε 1.000 άπορους από τον Δήμο Αθηναίων

Εορταστικό γεύμα αλληλεγγύης οργανώνει ανήμερα το Πάσχα το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων σε 1.000 άπορους δημότες της πόλης.

Το πασχαλινό τραπέζι θα στρωθεί την Κυριακή του Πάσχα, στις 13:00, στο κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών).


Διαβάστε Περισσότερα » "Πασχαλινό γεύμα αλληλεγγύης σε 1.000 άπορους από τον Δήμο Αθηναίων"

Νέες αφίξεις: 162 μετανάστες μπήκαν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου

Στους 162 ανέρχεται ο σημερινός αριθμός των νέων αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Εως τις 7.30 το πρωί, οι λιμενικές αρχές περισυνέλεξαν 95 άτομα στη θαλάσσια περιοχή της Χίου και 67 στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου.

Ο αριθμός των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια, ανέρχεται σε 53.687, εκ των οποίων οι 29.275 φιλοξενούνται σε δομές της βόρειας Ελλάδας.

Στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης εξακολουθούν να βρίσκονται 10.172 άτομα, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά ο αριθμός των προσφύγων – μεταναστών ανέρχεται στους 2.189.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εξακολουθούν να φιλοξενούνται 8.042 άτομα, εκ των οποίων οι 4.148 στη Λέσβο και οι 2.165 στη Χίο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες αφίξεις: 162 μετανάστες μπήκαν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου"

Αβραμόπουλος: Μήπως κάποιοι επιζητούν το αδιέξοδο στην αξιολόγηση;

Ο φόβος για τις προθέσεις των δανειστών και την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ, εκφράστηκε στη σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός με υπουργούς την Μ. Δευτέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews στο «μίνι-υπουργικό» που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ακούστηκε η φράση: «Αν οι δανειστές επιμείνουν στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, στέλνουν το μήνυμα ότι έχουν λάβει την απόφαση να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ. Μας οδηγούν στη δραχμή».

Επιπλέον τονίστηκε πως «εφόσον η Ευρώπη αποδεχθεί τον εκβιασμό του ΔΝΤ για τα επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, ουσιαστικά θα πάψει να υπάρχει και θα αποδείξει πως θέλει να επιστρέψει την Ελλάδα στη δραχμή». Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του κατέληξαν στην απόφαση: «Συμφωνία ή εκλογές. Οικουμενική κυβέρνηση δεν συζητάμε, ούτε νομοθέτηση προληπτικών μέτρων».

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, παρουσία πέραν του πρωθυπουργού – του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, των υπουργών Επικρατείας, Νίκου Παππάς και Αλέκου Φλαμπουράρη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, και Παιδείας, Νίκου Φίλη, της κυβερνητικής εκπροσώπους, Όλγας Γεροβασίλη, των γενικών γραμματέων κυβέρνησης και υπουργικού συμβουλίου, Δημήτρη Τζανακόπουλου και Μιχάλη Καλογήρου, καθώς και ορισμένων στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Σε περίπτωση που οι δανειστές υποκύψουν στις πιέσεις ΔΝΤ και Σόιμπλε και επιμείνουν στην ψήφιση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων για το 2018 από την ελληνική Βουλή είναι πολύ πιθανόν η χώρα να οδηγηθεί σε κάλπες, αναφέρει η Real News.

Η κυβέρνηση εάν επιλέξει μπροστά στα αδιέξοδα το σενάριο των εκλογών, θα πρέπει προηγουμένως να υποβάλλει την παραίτησή της, αφού έως και έναν χρόνο μετά την εκλογή της δεν μπορεί να επικαλεστεί εθνικό λόγο προκειμένου να ζητήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αρχαιρεσίες.

Σενάρια «Δεξιάς παρένθεσης»

Το θέμα της “δεξιάς παρένθεσης” θέτουν στο τραπέζι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πιέζοντας τον Αλέξη Τσίπρα για μια “ηρωική έξοδο” από την κυβέρνηση με άρνηση των μέτρων που προτείνουν οι δανειστές.
Η εκτίμηση πολλών στελεχών της Κουμουνδούρου, που πρόσκεινται κυρίως στους “53+”, αλλά και κορυφαίων υπουργών που εδώ και καιρό “ερωτοτροπούν” μαζί τους, είναι ότι η παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία θα έχει ημερομηνία λήξης, σύντομα.

“Η εφαρμογή των σκληρών μέτρων του ΔΝΤ δεν κρατούν επί μακρόν καμία κυβέρνηση στην εξουσία”, αναφέρει κορυφαίος υπουργός πολύ κοντά στον πρωθυπουργό.

“Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και η ταύτισή του με τους πλέον σκληρούς εκ των δανειστών θα τον οδηγήσει σε σύντομη πτώση”, επισημαίνουν, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει με αυτό τον τρόπο “να σώσει την ψυχή του και να μην ταυτιστεί με το μνημονιακό μπλοκ, αλλά αντιθέτως να αποδράσει από αυτό”.

Απορρίφθηκε πρόταση για «180»


Στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου έπεσε και η πρόταση να ζητηθεί πολιτικά πλειοψηφία 180 βουλευτών για την ψήφιση του πακέτου των 5,2 δισ., καθώς το περασμένο καλοκαίρι ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. Η πρόταση απορρίφθηκε και μάλιστα... χωρίς επαίνους, καθώς εκτιμήθηκε ότι πριν από όλα θα αντιδρούσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θα υπήρχε ενδοκομματικό πρόβλημα. Επιπλέον, στο Μαξίμου δεν θέλουν να δημιουργήσουν περαιτέρω πρόβλημα στη σχέση τους με τη Φώφη Γεννηματά, την οποία θεωρούν στρατηγικό εταίρο σε μελλοντική αναδιάρθρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Real News/iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Μήπως κάποιοι επιζητούν το αδιέξοδο στην αξιολόγηση; "

Μητροπολίτης Καλαβρύτων: Να σαπίσει το χέρι του Φίλη

Επίθεση στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη αλλά και στους άθεους που κατανάλωσαν κρέας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος.

Μιλώντας το βράδυ της Μ. Παρασκευής στην πλατεία Αγίας Λαύρας στο Αίγιο, ο μητροπολίτης ευχήθηκε να σαπίσει το χέρι του κ. Φίλη αν τολμήσει να υπογράψει διάταγμα που θα αντικαθιστά το μάθημα Θρησκευτικών στο σχολείο με μάθημα Θρησκειολογίας.

«Ενώπιόν σας, παρακαλώ τον Εσταυρωμένο Χριστό να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν υπογράψει τέτοια διατάγματα αθεΐας», είπε στους συγκεντρωμένους πιστούς, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αναφερόμενος σε ομάδα άθεων που μέσω Facebook πρότεινε γεύματα με κρέας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ο κ. Αμβρόσιος ευχήθηκε «να γίνει δηλητήριο και να τους τρυπήσει το στομάχι» και «να γίνει πέτρα και να μην το χωνέψουν».

«Ας τρώει ο καθένας ό,τι θέλει και να λατρεύει το Θεό που θέλει, αλλά να μην προκαλεί το αίσθημα του θρησκευτικού κόσμου», δήλωσε.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητροπολίτης Καλαβρύτων: Να σαπίσει το χέρι του Φίλη"

WSJ: Απρόβλεπτος ο Τσίπρας - Πιθανόν να πάει σε εκλογές

Σε τροχιά πρόωρων εκλογών θα οδηγήσει πιθανότατα την Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να δώσει την σκυτάλη στην αντιπολίτευση αφήνοντας τη Ν.Δ αντιμέτωπη με το ΔΝΤ, επισημαίνει η "Wall Strreet Journal".

Η αμερικανική εφημερίδα σκιαγραφεί τη νέα κρίση ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές απαντώντας σε τέσσερις ερωτήσεις.

Το έπος του ελληνικού προγράμματος έχει μπει σε μία από αυτές τις περιόδους έντασης, στις οποίες όλη η συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, εξαίροντας την αναγκαιότητα για επίτευξη συμφωνίας αλλά ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο, όπως σημειώνει, πως θα παραμείνουν οι δανειστές-κλειδιά. Η εφημερίδα "Wall Street Journal" χαρακτηρίζει ως απρόβλεπτο παράγοντα τον Έλληνα πρωθυπουργό , Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση και να αφήσει τη Νέα Δημοκρατία αντιμέτωπη με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι τέσσερις ερωτήσεις της "Wall Street Journal" για τη νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Αθηνών - πιστωτών.

1. Ένα déjà vu, ξανά. Τι αφορά η τελευταία διαμάχη;

Το ΔΝΤ έχει χάσει την υπομονή του με τα βεβιασμένα μαθηματικά του ελληνικού προγράμματος. Αρνείται να δανείσει στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, αν η χώρα δεν εφαρμόσει επιπλέον μέτρα λιτότητας για να εγγυηθεί υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα ή διαφορετικά αν οι χώρες της ευρωζώνης δεν διαγράψουν μεγάλο μέρος από το χρέος που έχει η Ελλάδα απέναντί τους. Ο οξύθυμος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κρατά σκληρή γραμμή ενάντια στην όποια ελάφρυνση χρέους. κατά συνέπεια το ΔΝΤ, με την ενθάρρυνση της Γερμανίας, ακολουθεί σκληρή γραμμή στις περικοπές της Ελλάδας. Το ΔΝΤ είναι πεπεισμένο ότι τα προηγούμενα μέτρα λιτότητας που έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα αφήσουν την Ελλάδα κατά 2% μακριά από τον συμφωνημένο στόχο- πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Άρα, το ΔΝΤ θέλει η Ελλάδα να εγγυηθεί τώρα ότι θα εφαρμόσει αυτόματα περικοπές κατά 2% του ΑΕΠ αν χάσει αυτόν τον στόχο. Το "τσεκούρι" θα πέσει στις συντάξεις, τους μισθούς του δημοσίου και τις φορολογικές εξαιρέσεις, γιατί κατά την άποψη του ΔΝΤ όλες οι υπόλοιπες δαπάνες της Ελλάδας έχουν ήδη περικοπεί σε Μεγάλο βαθμό και οι φορολογικοί συντελεστές είναι ήδη πολύ υψηλοί. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αμετάπειστος ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι πολιτικά και νομικά αδύνατη. Οι συμβιβαστικές προτάσεις του μέχρι τώρα δεν είναι συγκεκριμένες, ή αρκετά "αυτόματες" για το ΔΝΤ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους δανειστές ότι θα παραιτηθεί παρά ότι θα ενδώσει, σύμφωνα με ανθρώπους κοντά στη διαπραγμάτευση.

2.Μπορεί κανείς να πετύχει συμφωνία;

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε καταβάλλουν προσπάθειες. Η Κομισιόν πιέζει το ΔΝΤ να υποχωρήσει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συγκάλεσε Eurogroup για τις 9 Μαΐου. Σε αυτή τη συνάντηση θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και η ελάφρυνση χρέους. Όμως, αυτή η διαπραγμάτευση χρειάζεται πρώτα σαφήνεια στον ελληνικό προϋπολογισμό. Έτσι, η 9η Μαΐου αποτελεί και προθεσμία για έναν συμβιβασμό Αθήνας-ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μία «τεχνολογία δέσμευσης» ή φόρμουλα για το 2% των προληπτικών μέτρων μπορούν να είναι αρκετά για το ΔΝΤ και επαρκώς ήπια για την Αθήνα. Αλλά δεν ξέρουν το πώς.

3. Ποιες είναι οι πιθανές λύσεις

Ένας από τους τρεις βασικούς παράγοντες πρέπει να υποχωρήσει. Το ΔΝΤ θα μπορούσε να δεχθεί την ελληνική πρόταση για την περικοπή όλων των δημόσιων δαπανών σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός είναι εκτός στόχου, χωρίς να απαριθμούνται συγκεκριμένες περικοπές για πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως οι συντάξεις. Όμως, αυτός ο συμβιβασμός θα είναι μεγάλος για το ΔΝΤ, που πιστεύει ότι ήδη έχει συμβιβαστεί πάρα πολύ τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Γερμανία. Το Ταμείο δεν πιέζεται ιδιαίτερα για να υπάρξει συμφωνία. Πολλοί αξιωματούχοι του θα ανακουφίζονταν αν δεν έπρεπε πλέον να μετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν υπήρξε μία ευτυχής εμπειρία αυτό. Η Γερμανία θα μπορούσε να στηρίξει τη συμβιβαστική προσφορά της Ελλάδας και να χάσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Όμως η Ανγκελα Μέρκελ επί έξι χρόνια λέει στο κοινοβούλιό της και τους Γερμανούς ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι αξιόπιστο μόνο αν μετέχει το Ταμείο. Το Βερολίνο δεν εμπιστεύεται την Κομισιόν για να αστυνομεύσει την αυστηρότητα του προγράμματος. Η Μέρκελ θέλει να αποφύγει το Grexit, εξαιτίας των απρόβλεπτων οικονομικών και πολιτικών επιπτώσεών του. Ο Σόιμπλε δεν νοιάζεται τόσο. Εδώ και καιρό πιστεύει ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι για την αυστηρότητα της συμμετοχής στο ευρώ.Η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, με συνέπειες για τον κ. Τσακαλώτο και τον Αλέξη Τσίπρα. Η Ελλάδα είναι υπό πίεση για την επίτευξη συμφωνίας. Η βοήθεια από το πρόγραμμα έχει «παγώσει» και η χώρα «καίει» τα χαμηλά ταμειακά αποθέματά της. Η κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Μάιο, αλλά όχι τον Ιούνιο, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

4. Το πιθανό αποτέλεσμα είναι να υποχωρήσει η Ελλάδα;

Ο απρόβλεπτος παράγοντας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας. Πολλοί πολιτικοί και παρατηρητές στην Αθήνα λένε ότι οι όροι του ΔΝΤ δεν θα «άντεχαν» μία ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία μόλις τριών εδρών. Αντί να χάσει την υποστήριξη των βουλευτών του, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να διαλέξει τις πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα έστελναν τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Και ως αποτέλεσμα , η ΝΔ θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το ΔΝΤ, τις απαιτήσεις του οποίου επίσης απορρίπτει. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει στο ΔΝΤ ότι καμία εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αυτό που ζητά ο διεθνής οργανισμός , σύμφωνα με πηγές από τη διαπραγμάτευση. Σε σύντομο διάστημα θα μάθουμε αν έχει δίκιο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "WSJ: Απρόβλεπτος ο Τσίπρας - Πιθανόν να πάει σε εκλογές"

Ο καπετάνιος του αλιευτικού στο enikos.gr: Οι Τούρκοι θεωρούν τις Οινούσσες δικές τους

«Αν δεν ήταν το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν να μας πάρουν για την Τουρκία. Θεωρούν τις Οινούσσες δικές τους», ανέφερε ο Κώστας Δημίδης, καπετάνιος του αλιευτικού «Άγιος Δημήτριος»,στο enikos.gr για το επεισόδιο με τους Τούρκους στις Οινούσσες.

Τις στιγμές αγωνίας που έζησε χθες, Μεγάλη Παρασκευή, ο ίδιος και το πλήρωμά του, περιέγραψε ο καπετάνιος του αλιευτικού «Άγιος Δημήτριος» , Κώστας Δημίδης, στο enikos.gr.

Ο κ. Δημίδης δήλωσε στο enikos.gr, ότι μετά την πρώτη ειδοποίηση προς το Πολεμικό Ναυτικό και την παρουσία του ελληνικού πολεμικού πλοίου, που απώθησε την τουρκική ακταιωρό, το τουρκικό πλοίο μπήκε για δεύτερη φορά μπροστά από το ελληνικό αλιευτικό.

Ο ίδιος ειδοποίησε για δεύτερη φορά το Πολεμικό Ναυτικό και επέστρεψε στην περιοχή που συνέβαινε το περιστατικό.

«Να το χτυπήσω; Ευθύνη δική μου», είπε προς το Πολεμικό Ναυτικό ο καπετάνιος του «Άγιος Δημήτριος». «Όχι, ψυχραιμία. Ηρέμησε, ψυχραιμία», του απάντησαν από το ελληνικό πολεμικό πλοίο, όπως αναφέρει ο κ. Δημίδης.

«Είναι τουρκικά ύδατα», ανέφεραν προς το πλήρωμα του «Άγιος Δημήτριος» οι Τούρκοι, σύμφωνα με όσα λέει στο enikos.gr ο καπετάνιος του αλιευτικού.

«Αν δεν ήταν το Πολεμικό, ήταν να μας πάρουν για την Τουρκία. Θεωρούν τις Οινούσσες δικές τους», δήλωσε ο κ. Δημίδης.

«Το πλοίο του ΝΑΤΟ ήταν εκεί και δεν έκανε τίποτα. Έρχονται, έκατσαν εδώ για τις διακοπές τους και δεν κάνουν τίποτα», τόνισε ο καπετάνιος.

Τέλος, ο κ. Δημίδης είπε πως θα βγει πάλι σε αυτό το σημείο και πως ενώ φοβήθηκε, δεν αισθάνθηκε απειλή και δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξαναπάει γιατί είναι νόμιμος.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ:


enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο καπετάνιος του αλιευτικού στο enikos.gr: Οι Τούρκοι θεωρούν τις Οινούσσες δικές τους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news