facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Μύλος με την κατάληψη στο ξενοδοχείο City Plaza -Τι απαντά στους αληλλέγυους η ιδιοκτήτρια

Μια περίεργη ιστορία διαδραματίζεται γύρω από το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο City Plaza, στο κέντρο της Αθήνας, που από χθες, Παρασκευή, τελεί υπό κατάληψη από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες, που θέλει να μετατρέψει το κτίριο σε χώρο στέγασης προσφύγων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Το... πρόβλημα είναι ότι εμφανίστηκε η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, που εκφράζει ανοιχτά την οργή της για την κατάληψη και καλεί τους αλληλέγυους να αποχωρήσουν άμεσα από τον χώρο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, «οι πρώτες προσφυγικές οικογένειες, από διαφορετικές εθνικότητες μαζί με εκατοντάδες αλληλέγγυους/ες εργάζονται ήδη συλλογικά στην καθαριότητα, τις επισκευές και την οργάνωση του χώρου, ώστε να λειτουργήσει σύντομα κανονικά ως ένα εγχείρημα αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, ως ένα κέντρο αγώνα. Για πρακτικούς λόγους, για τις επόμενες ημέρες και όσο διαρκούν οι πρώτες εργασίες, δεν είναι δυνατή η φιλοξενία περισσότερων προσφύγων».
Επίσης, από την Ομάδα Επικοινωνίας του Χώρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Από το Καλοκαίρι του 2015, η Ευρώπη και η Ελλάδα καλούνται να ανταποκριθούν στα ζητήματα που θέτει η μεγαλύτερη εισροή προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αιτία αυτής της κίνησης είναι σε μεγάλο βαθμό η κήρυξη και διεξαγωγή ενός πολύμορφου πολέμου, στρατιωτικού όσο και οικονομικού, από τη μεριά του παγκόσμιου Βορρά στις χώρες του παγκόσμιου Νότου, που έχει οδηγήσει τους πληθυσμούς της στη φτώχεια, τον φόβο και τον κατατρεγμό.
Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, δύο αντιθετικές κινήσεις βρίσκονται σε αντιπαράταξη. Η μία είναι η ενεργοποίηση των πιο βαθέων ρατσιστικών αντανακλαστικών της Ευρώπης. Εκφράζεται με την ανόρθωση φρακτών, τειχών και συρματοπλεγμάτων, την επιστράτευση της FRONTEX και του ΝΑΤΟ για να «προστατευτούν» τα σύνορα, τις απελάσεις και την καταστολή των προσφύγων. Εκφράζεται πάνω απ’ ολα με τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που καταστρατηγεί τη Σύμβαση της Γενεύης και κάθε έννοια ανθρωπισμού, αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες ως είδος προς ανταλλαγή και ανοίγοντας τον δρόμο για μαζικές απελάσεις σε χώρες στις οποίες απειλείται η ζωή και η ελευθερία τους.
Η άλλη κίνηση είναι αυτή της ανάδειξης ενός τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Εκατομμύρια άνθρωποι κινητοποίηθηκαν σε όλη την ήπειρο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στο πλευρό των προσφύγων, στο πλάι τους στη μάχη να περάσουν, ενάντια στα σύνορα και τα εμπόδια στον δρόμο τους. Από την άμεση δράση που ανέπτυξαν εκατοντάδες αλληλέγγυοι στο Πεδίο του Άρεως τον περασμένο Αύγουστο μέχρι τις χιλιάδες των ανθρώπων που ταξίδεψαν από όλες τις χώρες στη Μυτιλήνη και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου για να ενισχύσουν τις προσπάθειες υποδοχής και βοήθειας των προσφύγων, η Ευρώπη γνωρίζει το μεγαλύτερο κύμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας των τελευταίων δεκαετιών. Στην κινητοποίηση αυτή, σε αυτή τη μεγάλη έκρηξη της αλληλεγγύης, διαβλέπουμε την ελπίδα για μια συνολική αναγέννηση των κοινωνιών μας, για να αποτρέψουμε τη μετατροπή της Ευρώπης ξανά σε "σκοτεινή ήπειρο".
Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες, δραστηριοποιήθηκε εδώ και αρκετό καιρό μέσα σε αυτό το κίνημα αλληλεγγύης, με πεδίο δράσης την ευαίσθητη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Ανέδειξε τον αγώνα των προσφύγων, εμπόδισε τις απόπειρες δημιουργίας "υγειονομικών ζωνών" που θα απέκλειαν τη φυσική παρουσία τους, στηλίτευσε τις βαθύτατες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που όχι μόνο δεν διασφάλισε από την πρώτη στιγμή την πλήρη φιλοξενία και προστασία των προσφύγων και την ελεύθερη διέλευσή τους, αλλά προχώρησε στην υπογραφή της ρατσιστικής συμφωνίας και ανέλαβε αυτή ουσιαστικά να την εφαρμόσει.
Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο με ποιοτικά διαφορετικές ανάγκες. Η ρατσιστική πολιτική των κλειστών συνόρων που εφαρμόζει η Ευρώπη, αντικειμενικά μονιμοποιοεί την παρουσία στην Ελλάδα ενός μικρού αριθμού οικονομικών και πολιτικών προσφύγων που είχαν την πρόθεση να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον βορρά. Χωρίς να απεμπολούμε ούτε ελάχιστα το αξιωματικό μας αίτημα για ανοιχτά σύνορα και τη συνολική πάλη μας ενάντια σε αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι/ες, ως κίνημα αλληλεγγύης να δραστηριοποιηθούμε κατά προτεραιότητα στο ζήτημα της αξιοπρεπούς διαμονής των προσφύγων στην Ελλάδα, μαζί μας, με πλήρη δικαιώματα σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με το δεδομένο μας αίτημα να καλυφθούν άμεσα οι στεγαστικές ανάγκες των προσφύγων, όχι σε καταυλισμούς και στρατόπεδα, αλλά σε στεγασμένους χώρους με πλήρη υποδομή στους οποίους θα μπαίνουν και θα βγαίνουν ελεύθερα, προχωρήσαμε στην κατάληψη του χώρου… με σκοπό, αφενός να απαντήσουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας σε αυτό το πρόβλημα και αφετέρου να δημιουργήσουμε ένα κέντρο αγώνα και πληροφόρησης για τα ζητήματα των προσφύγων.
Η κίνησή μας αυτή δεν απαλλάσσει την ελληνική και καμία άλλη κυβέρνηση από την υποχρεώση να προβεί η ίδια άμεσα σε κινήσεις στέγασης και προστασίας όλων των προσφύγων. Αναδεικνύει ωστόσο την αλληλεγγύη ως την κινητήρια κοινωνική δύναμη που θα αποτρέψει τα ρατσιστικά σχέδια των ευρωπαϊκών κρατών και θα απλώσει ένα δίκτυ προστασίας των προσφυγικών πληθυσμών, στην κατεύθυνση της πλήρους και απρόσκοπτης πρόσμειξης τους με τους/τις ντόπιους/ες εργαζόμενους/ες, καταπιεσμένους/ες. Είναι η ίδια αυτή αλληλεγγύη που μετά τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στοχοποιήθηκε και δαιμονοποιήθηκε από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση, ως αυτή που παρασύρει τους κυνηγημένους πληθυσμούς στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Το καθεστώς εξαίρεσης που ετοιμάζεται για τους πρόσφυγες, είναι προφανές, ότι αν επιτύχει δεν θα σταματήσει σε αυτούς, αλλά θα επεκταθεί ως μοντέλο σε ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας, η οποία έχει βιώσει πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια τις πολιτικές φτώχειας, καταστολής και αποκλεισμού.
Δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε μέχρι τέλους, μαζί με τους πρόσφυγες και τους/τις αλληλέγγυους/ες εργαζόμενους/ες που πάλεψαν όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στην φτώχεια, για την πλήρη ικανοποίηση αυτών των δικαιωμάτων. Για την παροχή όλων των εκπαιδευτικών, υγειονομικών υπηρεσιών, για τη στέγαση και σίτιση των πρσφύγων και ενάντια στη δολοφονική πολιτική των κλειστών συνόρων, η οποία έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα στον θάνατο χιλιάδες ενήλικες και παιδιά. Ενάντια στη δημιουργία απομονωμένων γκέτο μακριά από τον αστικό ιστό που θα μετατρέπουν τους πρόσφυγες σε "αόρατους ανθρώπους".
Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες καλεί κάθε αλληλέγγυο/α να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, στο πλάι του Κέντρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza και κάθε ανεξάρτητης δομής αλληλεγγύης. Για να σταματήσουμε τον ρατσισμό και την ανθρωποφαγία και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο αμοιβαιότητας, αλληλοβοήθειας και συνύπαρξης».
Η οργή της ιδιοκτήτριας
Από την πλευρά της, όμως, η Αλίκη Παπαχελά, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, όπως λέει, αναφέρει τα εξής με συνεχείς αναρτήσεις στο Facebook:
«Αναγκάζομαι να κάνω δημοσίευση που δεν θα ‘θελα,  επειδή μαθαίνω ότι έχει γίνει και σελίδα καλέσματος αλληλέγγυων στο facebook για να στηρίξουν την κατάληψη του ξενοδοχείου CITY PLAZA στην Αχαρνών.
To ξενοδοχείο είναι ιδιοκτησίας μου, δεν είναι εγκαταλελειμένο, προσπαθώ εδώ και χρόνια να το πουλήσω. Τα τελευταία χρόνια των μνημονίων με τους ανήκουστους φόρους δε, έχουν φθάσει τα χρέη πάνω απ’ τον ουρανό.
Το να καταλαμβάνεις ιδιωτικό χώρο, να αρνείσαι να τον εγκαταλείψεις όταν στο ζητάει ο ιδιοκτήτης, να τον ξεφτιλίζεις λεκτικά και να του λες ότι τα δικαιώματά του είναι τίποτα μπροστά στων προσφύγων δεν είναι ούτε αλληλεγγύη ούτε δικαιοσύνη ούτε χτύπημα του καπιταλισμού. Αν σκοτώνοντας εμένα νομίζετε ότι θα έρθει παγκόσμια ειρήνη, δικαιοσύνη και ανθρωπιά, είστε μακριά νυχτωμένοι.
Ντροπή μόνο και μετάνιωμα για πολλά που πίστεψα στην ζωή μου…
***
Eκτός του χλευασμού που υπέστην απ’ τους «αλληλέγγυους» σ’ ότι και να έλεγα στην προσπάθειά μου να τους πείσω να φύγουν χωρίς παρατράγουδα μόνοι τους, άκουσα κι απ’ τον μεσήλικα «αρχηγό» τους ότι «θα μου χώσει μία» και να ξεκουμπιστώ. Εκείνη την ώρα που με χλεύαζαν και έβριζαν, ήρθε και μεσίτης με πελάτη να το δεί και ακούγοντάς με να του μιλάω στο τηλέφωνο λέγοντάς του ότι έχουν κάνει κατάληψη και να φύγει, άρχισαν να γελάνε λέγοντας «Kοίτα η μαλ… νομίζει ότι μας κοροϊδεύει» και άλλα όμορφα! Μαθαίνω επίσης, απ’ ευθείας απ’ τον ΟΗΕ, ότι υπάρχουν ανάμεσα στους «αλληλέγγυους» μέλη ΜΚΟ.
***
Ροσινάντε, ΑΡΑΝ, ΛΑΕ είναι οι»Αλληλέγγυοι» καταληψίες στο City Plaza; 20 ευρώ το κεφάλι κόβετε για να τους βάλετε μέσα; Με ξένα κόλλυβα;
Και για πείτε μου, ποιοί είστε και με τι δικαίωμα ορίζετε τη δική μου ζωή; Πήγα να ορίσω εγώ την δική σας; Ήρθα να κάνω κατάληψη στο σπίτι σας και να βάλω όποιον θέλω και να σας προπηλακίσω κιόλας; Έδειρα κανέναν όπως προπηλακίσατε και δείρατε την επί χρόνια γραμματέα της εταιρίας και προσωπική μου φίλη, που ήρθε και σας φώναζε να φύγετε γιατί είναι ιδιωτικός ο χώρος; (Παρεμπιπτόντως και 35 χρόνια πληρωνόταν κανονικά η συγκεκριμένη γραμματέας, και το εφάπαξ της πήρε από μένα και την σύνταξή της απ το 2010.)
Επειδή ξέρω, λοιπόν, ποιά συμφέροντα κρύβονται πίσω σας κι επειδή το πράγμα είναι στημένο εδώ και καιρό, κι επειδή δεν ενδίδω σε ορέξεις, μια και καλή και για τελευταία φορά:
Το κτίριο δεν είναι εγκαταλελειμένο, ούτε κατασχεμένο, ούτε δημευμένο. Δεν έχει υποθήκες και τα χρέη του αφορούν τα ΕΝΦΙΑ και τα πανωτόκια του τα τελευταία χρόνια που δεν υπήρχαν έσοδα για να πληρωθούν οι μνημονιακοί φόροι, και τα ταμεία που αφορούν αποκλειστικά εμένα, γιατί είμαι η μόνη εργαζόμενη της εταιρίας μου. Αλλοι εργαζόμενοι που να τους χρωστάω δεν υπάρχουν ούτε πιστωτές. Αρκετά με τα ψέμματα που διαδίδετε.
Αν δεν καταλαβαίνετε πόσο φασισμό κρύβουν οι συμπεριφορές σας και πόσο ΤΙΝΑ κάνετε τα πράγματα, κακό του κεφαλιού σας.

Ανεβάζω τις φωτό για να καταλάβετε κάπως και πόσο επικίνδυνο είναι όλο αυτό κυρίως για τους ανθρώπους που οι «αλληλέγγυοι» εγκλώβισαν επί της ουσίας στο City Plaza. Αφού έσπασαν λουκέτα και κλειδαριές έχουν βάλει αλυσίδα δικιά τους και face control.
Το κτίριο δεν έχει ρεύμα ούτε πυρασφάλεια κι είναι επτά όροφοι. Έχουν γεμίσει τον τόπο με λάμπες πετρελαιου για φως και δεν ξέρω τι άλλο και τους έχουν κλειδώσει μέσα. Αν πιάσει μια φωτιά, άστε το κτίριο, τους ανθρώπους που θα καούν σαν τα ποντίκια δεν τους σκέφτονται;
Επίσης αν κάποιος πάθει κάτι στον έβδομο όροφο, πως θα τον πάρει ασθενοφόρο; Μερικά απ τα χιλιάδες ερωτήματα. Και φυσικά ότι και να συμβεί υπαίτια απέναντι στον νόμο είμαι εγώ κι όχι οι «αλληλέγγυοι». Συγχαρίκια και πάλι!
***
Μεταξύ των άλλων ψευδών που διακινούν οι καταληψίες του City Plaza, ιδού κι άλλο ένα παρακάτω. Δεν ξέρω ποιά είναι η κυρία Λεγάκη κι από που αντλεί τις πληροφορίες της αλλά είναι εν μέρει λανθασμένες.
Κυρία Λεγάκη κι όσοι διακινείτε τέτοια ψέματα για να υπερασπιστείτε το «δίκαιον» της καταπάτησης ιδιωτικού χώρου, μάθετε ότι είναι διαφορετική η ιδοκτήτρια εταιρεία και διαφορετική η εταιρεία εκμετάλλευσης που το νοίκιαζε απ την ιδιοκτήτρια μέχρι το 2010. Εμένα, λοιπόν μου ανήκει η ιδιοκτήτρια. Και στον κύριο Παναγιώτη Τσατσάνη, ξενοδόχο, και τον γιό του και την γυναίκα του ανήκε η εταιρεία εκμετάλλευσης.
Ουδέποτε δούλεψα σαν «ξενοδόχα» ούτε είχα καμμία δουλειά με τους εργαζόμενους του κυρίου Τσατσάνη. Ο εν λόγω σταμάτησε να πληρώνει τα ενοίκια για το κτίριο του ξενοδοχείου που μου ανήκε απ το 2009 και δεν μπορούσα και να τον εξώσω. Εκείνος έλαβε επιδοτήσεις ή ότι άλλο, η δική μου εταιρεία ποτέ καμμία επιδότηση από πουθενά.
Ο εξοπλισμός του ξενοδοχείου ανήκε σε κείνον και είχα εγώ βάσει της σύμβασής μας ενέχυρο επί αυτού αν δεν με πλήρωνε. Τον Μάρτη του 2010, λοιπόν, ήρθαμε σε συμφωνία για να αποχωρήσει απ το ακίνητό μου να μου αφήσει τον εξοπλισμό έναντι των χρεών του προς εμένα και να αποχωρήσει. Αποχώρησε και αμέσως μετά κήρυξε πτώχευση αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενους και άλλους προμηθευτές κλπ.
Οι εργαζόμενοι, λοιπόν θεώρησαν καλό να βάλουν σύνδικο ζητώντας από λαμπτήρες μέχρι σωλήνες αποχέτευσης για να «βγάλουν» αυτά που τους χρώσταγε ο Τσατσάνης, όχι εγώ! (Μην ξεχάσω και τα αλατοπιπέρα και τις χαρτοπετσέτες!) Κι έτσι πήγαμε δικαστικά διεκδικώντας ο καθένας τα δικά του χρεωστούμενα, οι εργαζόμενοι τ απλήρωτά τους κι εγώ τα δικά μου απλήρωτα. Η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμα αποφανθεί, οπότε εγώ δεν είμαι σε θέση να αρνηθώ ή να αποδεχθώ καμμία νόμιμη απόφαση. Οταν αποφανθεί η δικαιοσύνη τότε φυσικά θα κάνω τα νόμιμα.
Σταματήστε τα ψέμματα γιατί υπάρχουν ντοκούμεντα και χαρτιά που αποδεικνύουν την αλήθεια. Και κυρία Antonia Legaki ανασκευάστε παρακαλώ!».
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Μύλος με την κατάληψη στο ξενοδοχείο City Plaza -Τι απαντά στους αληλλέγυους η ιδιοκτήτρια "

Νταβούτογλου:Χωρίς βίζα για τους Τούρκους, δεν θα εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας για την επανεισδοχή προσφύγων δεν μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς την φιλελευθεροποίηση από την ΕΕ του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

«Το θέμα της κατάργησης της βίζας είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία», δήλωσε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ , τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους σε προσφυγικό καταυλισμό της περιοχής του Γκαζίαντεπ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την «πεποίθηση» για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πράξει τα αναγκαία ως προς το θέμα αυτό, το οποίο αποτελεί «υπόσχεση της τουρκικής κυβέρνησης προς τον λαό της».

Η Τουρκία είναι το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο ως προς τη μεταχείριση των προσφύγων, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Σήμερα η Τουρκία είναι το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο για τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να μεταχειριζόμαστε τους πρόσφυγες», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Γκαζίαντεπ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει για το θέμα της κατάργησης των αδειών εισόδου στην ΕΕ για τους τούρκους πολίτες στις αρχές του Μαΐου. Ο όρος αυτός δεν είναι διαπραγματεύσιμος για την Αγκυρα, η οποία ασκεί πιέσεις και απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, εάν δεν εκπληρωθεί.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Νταβούτογλου:Χωρίς βίζα για τους Τούρκους, δεν θα εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας"

Από τη Μ. Δευτέρα η διενέργεια εξετάσεων για άδειες οδήγησης στην Πελοπόννησο

Από μεθαύριο Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούν να διενεργούνται εκ νέου εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης, από τις διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειακών Ενοτήτων, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Με την απόφαση του περιφερειάρχη, που όπως επισημαίνει η Περιφέρεια «έχει προσωρινό χαρακτήρα μέχρι την έκδοση της προβλεπόμενης απόφασης από το υπουργείο», οι εξετάσεις για άδεια οδήγησης θα γίνονται εντός του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα οι εξετάσεις θα ενεργούνται στη διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Αρκαδίας κάθε Τρίτη και Παρασκευή, στην Αργολίδα κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στην Κορινθία κάθε Τρίτη και Πέμπτη, στη Λακωνία κάθε Πέμπτη και Παρασκευή και στην Μεσσηνία κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη.

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται πως, όπου τυχόν απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης η εργασία των εξεταστών πέραν του κανονικού ωραρίου τους, αυτή θα καλύπτεται με την καταβολή αντίστοιχα της προβλεπόμενης αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Από τη Μ. Δευτέρα η διενέργεια εξετάσεων για άδειες οδήγησης στην Πελοπόννησο"

Αλ. Παπαδόπουλος: Τέταρτο, αλλά όχι τελευταίο Μνημόνιο

«Η συμφωνία είναι ένα λιπόψυχο, πλην αναγκαίο, τέταρτο και όχι τελευταίο μνημόνιο», αναφέρει σε δήλωσή του για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος.

«Τα επιπλέον μέτρα των 3,6 δισ. περίπου ευρώ που συνομολόγησε, σαν προληπτικά, η κυβέρνηση με την τρόικα δείχνουν ότι οι χωρίς προηγούμενο μέθοδοι πολιτικής εξαπάτησης δεν ανθούν μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Εσπερία. Είναι γνωστό στους παροικούντες ότι το ποσό αυτό είναι ανεπαρκές και θα αυξηθεί, η δε συμφωνία είναι ένα λιπόψυχο, πλην αναγκαίο, τέταρτο και όχι τελευταίο μνημόνιο. Αλέκος Παπαδόπουλος», σημειώνει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Παπαδόπουλος: Τέταρτο, αλλά όχι τελευταίο Μνημόνιο"

Τη Μ. Τρίτη πιστώνονται 16,7 εκατ. στους δικαιούχους της κάρτας σίτισης

Από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώνεται ότι, μετά την παράταση του προγράμματος για τρεις ακόμη μήνες, τη Μεγάλη Τρίτη 26 Απριλίου 2016 θα ενεργοποιηθεί για δέκατη φορά η κάρτα αλληλεγγύης.

Το ποσό των 16.763.510,00 ευρώ, θα πιστωθεί σε 148.056 δικαιούχους της κάρτας σίτισης.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι λίγοι τελευταίοι δικαιούχοι, όπως αυτοί καθορίστηκαν από τη διαδικασία επανεξέτασης της Επιτροπής Κρίσης της Κ.Υ.Α. , οι οποίοι με την παρούσα θα λάβουν δέκα δόσεις της επιδότησης.

Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που δίδεται μέσω της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι παραπάνω δικαιούχοι και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 70 – 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει, αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Τη Μ. Τρίτη πιστώνονται 16,7 εκατ. στους δικαιούχους της κάρτας σίτισης"

Σενάριο νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου

Με μια ακόμα μικρή υποχώρηση από την ελληνική πλευρά θα κλείσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης δανειστών για το αφορολόγητο όριο.

Το θέμα της φορολογικής κλίμακας αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις δεδομένου ότι κυβέρνηση υποχώρησε σε ότι αφορά το αφορολόγητο δεχόμενη να περιοριστεί στις 9.100 ευρώ ωστόσο αντιμετώπισε ασφυκτική πίεση από το ΔΝΤ. Το Ταμείο ζήτησε να πέσει στις 8.182 ευρώ, αίτημα που προκάλεσε την απόλυτη άρνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα απέρριψε και τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η οποία προέβλεπε να διατηρηθεί για το 2016 το όριο στα 9.100 ευρώ και να μειωθεί στα επίπεδα που επιθυμεί το Ταμείο σταδιακά έως το 2018. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο με το αφορολόγητο όριο που ζητά το ΔΝΤ, αφήνοντας ανοικτό ακόμα και το θέμα της παραίτησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χρυσή τομή που συζητείται προβλέπει ότι το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί στη ζώνη των 8.900 ευρώ, αλλά παράλληλα θα υπάρξει πρόβλεψη για τις οικογένειες με παιδιά. Γι’ αυτές θα προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά περίπου εκατό ευρώ ανά τέκνο με αποτέλεσμα μια οικογένεια με δυο παιδιά να κερδίζει το αφορολόγητο όριο που επεδίωκε εξ αρχής η κυβέρνηση.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται ωστόσο στο νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή. Αυτό προβλέπει την κλίμακα που είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Ετσι, αν τελικά συμφωνηθεί η πρόταση που έχει κατατεθεί για το αφορολόγητο των δυο ταχυτήτων θα πρέπει να αλλάξει η σχετική διάταξη κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σενάριο νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου"

«Τσεκούρι» 26% στην ανώτατη σύνταξη

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο κατατεθέν νομοσχέδιο, κατεβάζει ακόμα περισσότερο το πλαφόν για την κύρια σύνταξη στα 2000 ευρώ μικτά αντί για 2304 που προβλεπόταν αρχικά. Ωστόσο, με βάση την ισχύουσα «οροφή» που προβλέπει ανώτατο ποσό σύνταξης 2.703 ευρώ μηνιαίως, το μαχαίρι στην ανώτατη σύνταξη ανέρχεται στο 26%. Πλέον η ανώτατη σύνταξη θα είναι 2.000 ευρώ μικτά.

Το καθαρό ποσό προ φόρων, αν αφαιρεθούν οι κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ πέφτει στα 1800 ευρώ. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 13 μετά την τροποποίησή του, μέχρι τις 31/12/2018 αναστέλλεται η καταβολή κάθε μηνιαίας σύνταξης κατά το μέρος που υπερβαίνει τα 2000 ευρώ.

Πάνω από 2000 ευρώ κύρια σύνταξη, σύμφωνα με το σύστημα ΗΛΙΟΣ εισπράττουν 4000 συνταξιούχοι, κυρίως από τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες , δικαστικοί καθώς και διευθυντές του δημοσίου.

Σε άλλα ταμεία μετά τις μνημονιακές περικοπές δεν υπάρχουν πλέον συντάξεις ανάλογου ύψους. Αν και η εξοικονόμηση δαπανών δεν είναι αξιόλογη, η συμπίεση του πλαφόν ήταν απαίτηση των δανειστών από την αρχή των διαπραγματεύσεων καθώς υποστήριζαν ότι πρέπει να περικοπεί οποιαδήποτε κύρια σύνταξη υπερβαίνει σήμερα τα 2000 ευρώ μικτά.

Το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις παραμένει στα 3000 ευρώ από 3600 που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν στο στόχαστρο όσοι παίρνουν διπλές συντάξεις(δικηγόροι, δικαστικοί, γιατροί, μηχανικοί) καθώς και οι συνταξιούχοι οι οποίοι συνολικά μαζί με τις συντάξεις χηρείας και τις επικουρικές εισπράττουν άνω των 3000 ευρώ μηνιαίως.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής τη Μ. Εβδομάδα και θα προωθηθεί για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά το Πάσχα.

Η ΠΟΕΣΥ αντιδρώντας κυρίως για την κατάργηση του αγγελιοσήμου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο προκήρυξε απεργία από την Κυριακή έως και την Τρίτη ενώ η ΓΣΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει την προκήρυξη 48ωρης απεργίας τις ημέρες της συζήτησης στην ολομέλεια .

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "«Τσεκούρι» 26% στην ανώτατη σύνταξη"

Οδηγίες της Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος / ΙΝΚΑ για τις αγορές του Πάσχα

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την διάρκεια αυτών των ημερών, η αγορά τροφίμων ελέγχεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ακολουθώντας την ανάγκη του καταναλωτή για καλή και ασφαλή ποιότητα και ανάλογα καλές τιμές.

Παρ όλα αυτά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος/ΙΝΚΑ, η τελική ευθύνη αγορών ανήκει στον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζει αυστηρά κριτήρια επιλογής, έχοντας υπόψη ότι:
* η σχέση τιμών και ποιότητας είναι αυτονόητη.
* Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές, από μη σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης ή από δήθεν παραγωγούς, θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν χώρο διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, πολλές φορές ακατάλληλων ή επικίνδυνων.
* Οι βασικοί κανόνες που αφορούν την αναζήτηση πληροφοριών στην επισήμανση των τυποποιημένων ή μη τροφίμων ισχύουν πάντα, όπως επίσης ισχύουν οι βασικοί κανόνες σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων στο τελικό στάδιο διαχείρισής τους (συντήρηση, μαγείρεμα, κλπ.) από τον καταναλωτή.
Αναλυτικότερα, ο καταναλωτής πρέπει να παρατηρεί να τηρούνται τα ακόλουθα:
Α) Υγιεινή και Ασφάλεια Κρέατος:
Σε όλα τα σφάγια πρέπει να υπάρχουν σφραγίδες που θα υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου. Αναλυτικότερα από 31-3-03 σχετικά με τη σφράγιση κρεάτων ισχύουν τα εξής:
Σε ζώα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τουρκουάζ και φέρουν μια επί πλέον σφραγίδα με τη λέξη « Ελλάς ».
Σε ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα( εκτός Ελλάδος και ΕΕ) και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τουρκουάζ και επί πλέον σφραγίδα χρώματος καστανού με το όνομα της χώρας γέννησης.
Σε ζώα που γεννήθηκαν στην ΕΕ και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τουρκουάζ και επί πλέον σφραγίδα ίδιου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.
Τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης.
Τα σφάγια εισάγονται από χώρες που αποδεδειγμένα δεν έχουν παρουσιάσει πρόβλημα αφθώδους πυρετού (ο αφθώδης πυρετός είναι μια ασθένεια αποκλειστικά των ζώων και δεν προσβάλλει τον άνθρωπο).
Τα μέτρα που λαμβάνονται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από διάφορα κράτη - μέλη της, έχουν αποκλειστικό σκοπό την προστασία του ζωικού κεφαλαίου τους, που γίνεται τροφή μας.
Επίσης σύμφωνα με τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ευρώπη και αφορούν την απαγόρευση της κατανάλωσης, όχι του κρέατος, αλλά ορισμένων μόνο τμημάτων των σφαγίων μοσχαριών και αμνοεριφίων, που σχετίζονται με πιθανούς κινδύνους, όπως στο παρελθόν, τον κίνδυνο της «σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας» κ.α. τα μέτρα αυτά, έχουν καθαρά προληπτικό χαρακτήρα και εφαρμόζονται κυρίως σε αιγοπρόβατα μεγαλύτερα των 12 μηνών, ηλικία που συνήθως δεν καταναλώνεται στην χώρα μας. Σε αιγοπρόβατα όμως ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών, απαγορεύεται μόνο ο σπλήνας, ο οποίος θα πρέπει να αφαιρείται στο σφαγείο και να μην περιέχεται στην «συκωταριά», που διατίθεται προς πώληση στον καταναλωτή.
Στα ζώα αυτά επιτρέπονται επομένως, όλα τα υπόλοιπα τμήματά τους περιλαμβανομένων των σπλάχνων (έντερα, πνεύμονας, κ.λ.π.), όπως και το κεφάλι.
Ανάλογη απαγόρευση αφορά και τα βοοειδή, όπου σε ζώα ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών απαγορεύονται μόνο τα έντερα, ενώ σε βοοειδή μεγαλύτερα του ενός έτους, απαγορεύεται εκτός από τα έντερα και το κεφάλι, η σπονδυλική στήλη και ο νωτιαίος μυελός.
Στις συσκευασμένες συκωταριές, θα πρέπει ο καταναλωτής να αναζητά την σφραγίδα καταλληλότητας, όπου αναφέρεται η προέλευσή τους από εγκεκριμένη εγκατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για συσκευασμένα κεφαλάκια.
Οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστευθούν για την αγορά κρέατος, σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης της αγοράς (κρεοπωλεία, μεγάλες επιφάνειες, κ.λ.π.), γνωρίζοντας ότι τα παραπάνω μη επιτρεπόμενα τμήματα των ζώων, αφαιρούνται στα σφαγεία με ευθύνη των κτηνιατρικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές μπορούν να αναζητούν τις σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου και προέλευσης για τα αμνοερίφια, όπως και την «ταυτότητα» προέλευσης και σφαγής για τα μοσχάρια.
Ακόμα σχετικά με τα καταστήματα πώλησης:
1) Προσοχή στην υγιεινή του καταστήματος - το νωπό κρέας να μην είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια-.
2) Το αρνάκι γάλακτος πρέπει να έχει ροζ κρέας, τα κόκαλα του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο.
3) Το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφικτό κρέας από το αρνί και λιγότερο λίπος.
4) Το φρέσκο αρνί έχει μυρωδιά ευχάριστη (όχι οσμή αμμωνίας) και η σάρκα του πρέπει να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή. Το χρώμα του πρέπει να είναι «ζωηρό».
Όταν έχει θαμπό χρώμα και σκληρό κρέας με εκχυμώσεις, πιθανόν το ζώο να είναι άρρωστο.
5) Το λίπος του αρνιού είναι διπλάσιο από αυτό του μοσχαριού και επομένως είναι πλούσιο σε χοληστερίνη. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να το καταναλώνουμε με μέτρο. Αντιθέτως όμως, το κρέας του αρνιού, είναι πηγή βιταμινών (Β6 & Β12), απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και το δέρμα. Το συκώτι και τα νεφρά επίσης περιέχουν βιταμίνη Α.
6) Αποφύγετε αγορές αμνοεριφίων που σφάχτηκαν σε υπαίθριους χώρους.
7) Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη - εκτός από τα συσκευασμένα σε πακέτο, που, όμως, πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία ανάλωσης και το όνομα του παρασκευαστηρίου -.
8) Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές.
9) Συκώτι, νεφρά, μυαλά, να τρώγονται φρέσκα (1-2 ημερών).
10) Το κατεψυγμένο κρέας να συντηρείται σε - 18ο Κελσίου.
11) Στα κοτόπουλα, το αγοραζόμενο να είναι επώνυμο (ειδικό καρτελάκι), να είναι καλοσχηματισμένο, το δέρμα να μην έχει σχισμές, μώλωπες, αιματώματα.
Τα τεμαχισμένα να πωλούνται συσκευασμένα με ενδείξεις του εργαστηρίου.
Τα κατεψυγμένα να έχουν την σφραγίδα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης, ημερομηνία κατανάλωσης.
Β) Υγιεινή Αυγών
Η καταλληλότητα των αυγών συνδέεται με ορισμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά, (όπως η έλλειψη αίματος ή ακαθαρσιών ή ραγίσματος στο τσόφλι) αλλά και από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των σωστών ενδείξεων στις συσκευασίες τους: κατηγορία ποιότητας (Α,Β,Γ), βάρος, ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
Η διάθεση αυγών εκτός συσκευασίας («χύμα») επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία και η ένδειξη της ωοσκόπησης. Επιτρέπεται επίσης, η διάθεση έτοιμων βαμμένων αυγών, στην συσκευασία των οποίων θα πρέπει να αναγράφονται επίσης οι ημερομηνίες ανάλωσης και ωοσκόπησης. Σήμερα, δεν χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένες και ασφαλείς βαφές, που καθορίζονται από αντίστοιχη διάταξη του Κώδικα Τροφίμων & Ποτών, για αυτό προσοχή.
Τα αυγά πρέπει να είναι ωοσκοπημένα με κέλυφος καθαρό χωρίς κηλίδες αίματος (σαλμονέλα, παθογόνο μικρόβιο ή αιτία δηλητηρίασης).
Δεν πρέπει να πλένονται, όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.
Ένα βρασμένο αυγό είναι φρέσκο όταν δεν κουνιέται ο κρόκος, δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του, είναι λευκό και ο κρόκος κατέχει στο αυγό κεντρική θέση.
Στο νερό το φρέσκο αυγό πατώνει, το μπαγιάτικο βγαίνει στην επιφάνεια.
Προσοχή στις τοξικές βαφές. Αφήστε τα, 24 ώρες πριν το βάψιμο εκτός ψυγείου.
Τα βαμμένα αυγά που ράγισαν στο βάψιμο μην τα τρώτε ή αφαιρέστε το κομμάτι που έχει ποτιστεί.
Το προτιμότερο είναι, να βραστούν πρώτα ως έχουν, να κρυώσουν και μετά τα εμβαπτίζουμε για 5 λεπτά η περισσότερο για σκουρότερο χρωματισμό, σε κρύο νερό με την βαφή.
Γ) Ασφάλεια και Υγιεινή άλλων Τροφίμων
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνετε στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευαλλοίωτου χαρακτήρα των γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων ζαχαροπλαστικής.
1) Στα τυριά πρέπει να αναγράφεται στην συσκευασία η ημερομηνία παραγωγής. Πρέπει να έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση.
2) Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό περίβλημα, να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση, να μην υπάρχει αλλαγή χρώματος.
3) Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο ποτό. Ποτέ με άδειο στομάχι ούτε και να το ανακατεύουμε.
4) Στα σοκολατένια αβγά προσέξτε η σοκολάτα να μην έχει αλλοιωθεί και διατηρήστε τα στο ψυγείο. Προσέξτε επίσης την ετικέτα για να διαπιστώσετε αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα η απομίμηση, αλλά και την ημερομηνία λήξης.
Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τους κινδύνους από μολύνσεις και τοξικότητα
1) Να καθαρίζουμε καλά και να απολυμαίνουμε με ελαφρό διάλυμα χλωρίου τους πάγκους της κουζίνας, όπου προηγουμένως προετοιμάσαμε και πλύναμε τα πουλερικά και τα αυγά.
2) Να μην βάζουμε σε ντουλάπια ή ψυγείο, καρτέλες αυγών (για να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα που πιθανά μεταφέρουν).
3) Να αφαιρούμε και να πετάμε τα περιττά λίπη και τα ακατάλληλα εντόσθια.
4) Να αποφεύγουμε τα «ύποπτα» κρέατα και τα προϊόντα τους (αλλοιώσεις στο χρώμα, την οσμή, κ.λ.π.)
5) Να πλένουμε καλά με νερό τα κρέατα, τα λαχανικά και τα φρούτα.
Παιχνίδια
· Να φέρουν το σήμα CE που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών. (κοινοτική οδηγία 88/3/79 περί ασφάλειας των παιχνιδιών).
· Να αγοράζουμε παιχνίδια που έχουν ενδείξεις και οδηγίες στα ελληνικά και πάντοτε αντίστοιχα με την ηλικία των παιδιών μας.
· Να ερευνούμε την αγορά σε τρία σημεία, για διαφορά τιμής από κατάστημα σε κατάστημα.
· Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαιθρίως. Είναι φτιαγμένα από άγνωστους κατασκευαστές χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους, άρα ανεξέλεγκτα.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Οδηγίες της Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος / ΙΝΚΑ για τις αγορές του Πάσχα"

Οργή για την απεργία στα ΜΜΕ που καλύπτει τον Τσίπρα

Ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να περάσει άρον-άρον από τη Βουλή διπλό μνημόνιο με εξοντωτικά μέτρα φτωχοποίησης ύψους εννέα δισ.ευρώ οι συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών φιμώνουν τα Μέσα Ενημέρωσης προχωρώντας σε απεργία διαρκείας μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.

Η απόφαση της ΠΟΕΣΥ να προχωρήσει σε μια κινητοποίηση που μοιάζει... προκάτ έχει προκαλέσει οργή στους δημοσιογράφους. Το ερώτημα είναι πώς γίνεται να αποφασίζεται απεργία που ουσιαστικά ρίχνει μαύρο στα ΜΜΕ την ώρα που οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για την συμφωνία που η κυβέρνηση θέλει να περάσει σιωπηρά.

Όσο κι αν οι συνδικαστές θα πουν ότι με την κινητοποιήση αντιδρούν στο... ξεπούλημα των ασφαλιστικών ταμείων και στο σχέδιο Κατρούγκαλου, η ουσία είναι πως η απεργία στον Τύπο μοιάζει σαν να προσφέρει υπηρεσίες στο Μέγαρο Μαξίμου. Διότι πολύ απλά, χωρίς αντίλογο, το πρωθυπουργικό γραφείο περνά τη συμφωνία ενώ υπουργοί όπως η κυρία Όλγα Γεροβασίλη θριαμβολογούν ότι με την συμφωνία που «επετεύχθη» στο Eurogroup της Παρασκευής «πετύχαμε τους στόχους μας». Το πραγματικό «success story» για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι ότι με την εξόφθαλμα λανθασμένη απόφασή τους, οι δημοσιογράφοι βοηθούν το Μαξίμου να περάσει τα δύο μνημόνια ενώ τα Μέσα Ενημέρωσης απεργούν και οι πολίτες δεν μπορούν να ενημερωθούν για κρίσιμες λεπτομέρειες του διπλού νημονίου των 9 δισ. που αλλάζει τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων

Η θέση του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ για την απεργία

Ουδείς παραγνωρίζει το γεγονός ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι σ' αυτά, έχουν υποστεί στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων μεγάλα πλήγματα όπως και ο υπόλοιπος κόσμος.

Ουδείς παραγνωρίζει ότι η ανεργία στο χώρο των ΜΜΕ έχει αγγίξει τουλάχιστον ένα στους δυο εργαζόμενους.

Ουδείς παραγνωρίζει πως οι μειώσεις μισθών και η υποαμειβόμενη εργασία έχουν γίνει καθεστώς, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη κοινωνία.

Ουδείς παραγνωρίζει επίσης πως οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ βρίσκονται στα «κόκκινα» εδώ και χρόνια και καταβάλλουν μεγάλες θυσίες να κρατηθούν ζωντανές και να συνεχίσουν το έργο της ενημέρωσης, προσφέροντας παράλληλα απασχόληση στον έντονα δοκιμαζόμενο κλάδο της δημοσιογραφίας.

Ουδείς παραβλέπει πως οι συντάξεις έχουν υποστεί ένα τεράστιο «κούρεμα» και τα όποια «προνόμια» και παροχές υπήρχαν προ κρίσης, έχουν καταργηθεί.

Και φυσικά, κανείς από το χώρο των ΜΜΕ δεν είναι ευτυχής με τις νέες εξοντωτικές παρεμβάσεις στο Ταμείο των δημοσιογράφων που σχεδιάζει με το νέο νομοσχέδιο ο Κατρούγκαλος.

Κόβει πέραν των γενικών περικοπών που ισχύουν για όλους τους πολίτες και τον κοινωνικό πόρο των Ταμείων Σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το γνωστό αγγελιόσημο που εδώ και δεκαετίες είχε επιβληθεί ως αντικατάσταση του παλιού Λαχείου Συντακτών και στην ουσία κάλυπτε τις εργοδοτικές εισφορές προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις τύπου και να ενισχυθεί η ελευθεροτυπία.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, διαλύονται τα ταμεία Τύπου καθώς αφήνονται ουσιαστικά χωρίς πόρους και χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς συντάξεις αδιαφορώντας αν οι εργαζόμενοι, πλήρωναν για δεκαετίες τις εισφορές που τους αναλογούσαν όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους.

Όπως επίσης όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει η πρόταση Κατρούγκαλου, να αναλάβουν οι επιχειρήσεις τύπου να πληρώνουν εφεξής το καταργούμενο αγγελιόσημο, καθώς ου κ αν λάβοις παρά του μη έχοντος...

Οι επιπτώσεις του νέου ασφαλιστικού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χαριστική βολή στον ευαίσθητο χώρο της ενημέρωσης και ίσως να τη βολεύει, αν κρίνουμε από τη γενικότερα άποψη που εκφράζουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του με κάθε ευκαιρία, για τα Μέσα Ενημέρωσης και κυρίως εναντίον αυτών που ασκούν έλεγχο και κριτική.

Μετά ταύτα, τι απομένει στον κλάδο μπροστά στο φάσμα του αφανισμού και της υφαρπαγής όσων πλήρωσαν και πληρώνουν μια ολόκληρη ζωή;

Προφανώς αντίδραση και αγώνα με κάθε τρόπο και μέσο, εναντίον αυτών που κόβουν τις ζωές και την αξιοπρέπεια χιλιάδων εργαζομένων.

Όχι όμως με απεργίες και φίμωση των Μέσων, γιατί απλά αυτό είναι που βολεύει την κυβέρνηση και την κάθε εξουσία.

Με κλειστά τα μικρόφωνα, τις κάμερες, απενεργοποιημένα πληκτρολόγια και κλειστά τυπογραφεία, δεν υπάρχει κριτική και έλεγχος της εξουσίας κι άλλο που δεν θέλει η κυβέρνηση.
Με απεργία στα Μέσα, δεν ακούγεται ούτε καν η δική μας φωνή και οι διαμαρτυρίες μας για την προσπάθεια ενταφιασμού των ανθρώπων της ενημέρωσης.

Με απεργία στα Μέσα που αποφάσισαν τα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου, αποσιωπώνται τα προβλήματα, οι αγώνες και οι αγωνίες της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.

Με απεργία, αφήνεται ανεξέλεγκτη η κυβέρνηση να περάσει όποια μέτρα και αποφάσεις σχεδιάζει κι αυτά δεν θα τα πληροφορηθεί η κοινή γνώμη εγκαίρως αλλά μόνο όταν λήξει η απεργία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή για την απεργία στα ΜΜΕ που καλύπτει τον Τσίπρα"

Νέα παράταση της αποχής των δικηγόρων έως 7 Μαΐου

Τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως και το Σάββατο, 7 Μαΐου 2016, αποφάσισε σήμερα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας όλοι οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων ενημερώθηκε αναλυτικά για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό στο σύνολό του από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εξετάσθηκαν σε βάθος οι διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου.

Η Ολομέλεια εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο παρά τις επιμέρους τροποποιήσεις, δεν έχει μεταβληθεί ουσιωδώς από το προνομοσχέδιο κατά το περιεχόμενο του. Όπως τονίσθηκε οι προτεινόμενες διατάξεις εξακολουθούν να οδηγούν σε δήμευση το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των δικηγόρων, απειλώντας ευθέως την επαγγελματική και οικονομική τους υπόσταση.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας Βασίλης Αλεξανδρής, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αντισυνταγματικότητα του επίμαχου νομοσχεδίου, όπως καταγράφηκε πρόσφατα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και συγκεκριμένα τόνισε τρια βασικά και καθοριστικά σημεία που είναι:

1) Η έλλειψη αναλογιστικών μελετών την οποία είχε επισημάνει εξ αρχής το δικηγορικό σώμα,
2) Η ένταξη όλων των ασφαλισμένων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε ενιαίο φορέα, που καθιστά κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο, αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο στο σύνολό του και
3) Η διαφοροποίηση παλαιών και νέων συνταξιούχων ως προς το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Κατόπιν τούτων, μετά και την κατάθεση του πολυσέλιδου ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή η Ολομέλεια ενέκρινε την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής και αποφάσισε την τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως και το Σάββατο, 7 Μαΐου 2016 και να συνέλθει η συντονιστική επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων την Παρασκευή, 6 Μαΐου 2016, προκειμένου να εκτιμήσει τις έως τότε εξελίξεις. Η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ξεκίνησε 12 Ιανουαρίου 2016.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα παράταση της αποχής των δικηγόρων έως 7 Μαΐου"

Ψάχνουν τη φόρμουλα για τα επιπλέον μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ

Τη νομική και πολιτική φόρμουλα για τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότερο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 αναζητούν Αθήνα και δανειστές, μετά το Eurogroup της Παρασκευής. Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα, ώστε να επιχειρήσουν σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές μέχρι την Μ.Τετάρτη να βρουν τη λύση. Αν υπάρξει συμφωνία ως τότε, την Μ.Πέμπτη θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθέτηση μέτρων, αλλά -από κοινού με τους δανειστές - θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό «εξισορρόπησης αποκλίσεων», καθώς, όπως δήλωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το Eurogroup, η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει υπό αίρεση μέτρα.

Πάντως, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση Τσίπρα ότι φέρνει τέταρτο μνημόνιο, αφού χθες προστέθηκαν στον λογαριασμό των 3,6 δισ. ευρώ του περσινού μνημονίου, κι άλλα μέτρα ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

Προσπαθώντας να λειάνει το έδαφος για την κυβέρνηση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διέψευσε πως πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο. «Θα ήθελα να γίνω σαφής στο σημείο αυτό. Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο. Έχει να κάνει με το τι θα συμβεί, αν τα μέτρα που προβλέπονται στο βασικό πακέτο δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτέλεσμα. Εδώ που βρισκόμαστε τώρα, αν δούμε τα στοιχεία της Eurostat, φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και δείχνει την απαραίτητη δέσμευση».

Για τα νομικά κωλύματα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως οι θεσμοί θα βρουν μια λύση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα αποκαθιστά την «εμπιστοσύνη» τόσο στο πλαίσιο του Eurogroup όσο και σε ό,τι αφορά τους «επενδυτές στις αγορές». «Αυτό θα δημιουργούσε συνθήκες σταθερότητας για μεγαλύτερη περίοδο» είπε.

Ωστόσο, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. «Έκλεισα ξενοδοχείο την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πάω» είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, για να καταδείξει τις δυσκολίες που συνοδεύουν το ενδεχόμενο συμφωνίας επί του πακέτου εφεδρικών μέτρων.

Πώς θα κινηθούν οι συζητήσεις

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ευρωζώνη τα κράτη-μέλη ζήτησαν από την Ελλάδα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς τα ενδεχόμενα εφεδρικά μέτρα, οι οποίες θα είναι αξιόπιστες και θα έχουν στοιχεία αυτοματισμού. Ανάλογες διαδικασίες έχουν ήδη ισχύσει στην περίπτωση της Ιταλίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι υπό συζήτηση το ποιος θα έχει την τελική ευθύνη για την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού. Το βέβαιο πάντως είναι πως τα στοιχεία που χρησιμοποιηθούν θα είναι της Eurostat, ενώ μία ιδέα είναι να γίνει το πρώτο τεστ, σ’ ένα χρόνο από τώρα, όταν θα δημοσιευθούν τα στοιχεία της Eurostat για το 2016.

Δόση αν υπάρξει συμφωνία

Η άποψη που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία θα είναι επωφελής για την Ελλάδα. Πρώτα π’ όλα, αναφέρουν πηγές, θα ξεκλειδώσει άμεσα η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, η δόση η οποία προβλεπόταν για το περασμένο φθινόπωρο όταν θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ήταν 5,4 δισ., ωστόσο λόγω των καθυστερήσεων στην καταβολή της λόγω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων, η πρόθεση των δανειστών είναι η εν λόγω δόση να είναι μεγαλύτερη.
Επιπλέον, εφόσον το ΔΝΤ ικανοποιηθεί με την εν λόγω συμφωνία (σε συνδυασμό με τη συζήτηση για το χρέος) και το ΔΣ του εγκρίνει το νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα, θα προχωρήσει επίσης στην εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Με αυτά τα χρήματα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η Ελλάδα όχι μόνο θα εξυπηρετήσει τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις της, αλλά θα αποπληρώσει μεγάλο μέρος των ανεξόφλητων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία.

Τέλος, ως μεγάλο όφελος για την Ελλάδα παρουσιάζεται η έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμιζε πως ακόμα και αν δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποιες αποφάσεις θα ληφθούν τώρα, ποιες πριν το τέλος του προγράμματος και ποιες όταν θα υπάρχει το «πραγματικό πρόβλημα», δηλαδή το 2023, η ευρωζώνη έχει ως στόχο με αυτήν τη συζήτηση να «δημιουργήσει» το απαραίτητο περιβάλλον «ασφάλειας» για τους επενδυτές.

«Απλά πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση σε φάσεις έτσι ώστε να διατηρείται ένα επίπεδο πίεσης προς την ελληνική πλευρά» σημειώνει η ίδια πηγή.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψάχνουν τη φόρμουλα για τα επιπλέον μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ"

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους προς το παρόν

Την πάγια θέση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Άμστερνταμ όπου συνεδριάζει το Ecofin, συμπληρώνοντας πως το ελληνικό χρέος δεν θα ρυθμιστεί όσο η ανάλυση δείχνει πως είναι βιώσιμο.

Επιπλέον ανέφερε πως η Ελλάδα ωφελείται ήδη από χαμηλά επιτόκια δανεισμού και μακρές ωριμάνσεις, ενώ οι προτάσεις για πάγωμα των χαμηλών επιτοκίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) παραβιάζουν τους κανόνες του ESM.


Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους προς το παρόν"

Την Τρίτη ξεκινάει η Εξεταστικής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Εξελέγη το προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης, από τις τράπεζες.

Πρόεδρος αναδείχθηκε ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, Αντιπρόεδρος ο κ. Δημήτρης Καμμένος και Γραμματέας η κ. Παναγιώτα Αμανατίδη – Κοζομπόλη.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις 11:00, με θέματα τον προγραμματισμό των εργασιών και την ανακοίνωση των πρώτων μαρτύρων.

Σημειώνεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτείται από τους εξής βουλευτές:

1. Γκιόλας Ιωάννης
2. Θεοφύλακτος Ιωάννης
3. Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
4. Κοζομπόλη–Αμανατίδη Παναγιώτα
5. Λάππας Σπυρίδωνας
6. Μπαλωμενάκης Αντώνιος
7. Παπαδόπουλος Χριστόφορος
8. Παπαηλιού Γεώργιος
9. Σαντορινιός Νεκτάριος
10. Συρμαλένιος Νικόλαος
11. Φάμελλος Σωκράτης
12. Βορίδης Μαυρουδής (Μάκης)
13. Δένδιας Νικόλαος-Γεώργιος
14. Μηταράκης Παναγιώτης (Νότης)
15. Σταμάτης Δημήτριος
16. Τζαβάρας Κωνσταντίνος
17. Κασιδιάρης Ηλίας
18. Λοβέρδος Ανδρέας
19. Καραθανασόπουλος Νικόλαος
20. Μαυρωτάς Γεώργιος
21. Kαμμένος Δημήτριος
22. Γεωργιάδης Μάριος
23. Νικολόπουλος Νικόλαος

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Την Τρίτη ξεκινάει η Εξεταστικής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ"

Αναστολή κινητοποιήσεων της ΠΕΠ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στην αναστολή των κινητοποήσεων τους προχώρησαν οι εργαζόμενοι της ΠΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετα τις γραπτές διαβεβαιώσεις που έλαβε το Σωματείο απο την διοίκηση για μια σειρά θεμάτων με κυριαρχο το θεμα της ασφάλειας εργαζομενων και επιβατικού κοινού.

Οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανταποκρινόμενοι με γνώμονα την όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων για 15 ημέρες προκειμένου να διαπιστώσουν και έμπρακτα τα αποτελέσματα των ενεργειών της διοίκησης για την επίλυση των περισσότερων απο τα θέαμτα που τέθηκαν απο μερους του Σωματείου των εργαζομεων με αποστολή του εξώδικου για στάσεις εργασίας.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστολή κινητοποιήσεων της ΠΕΠ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ"

Spiegel: Πρόταση Βερολίνου για «light αναδιάρθρωση» του χρέους

Μια «light αναδιάρθρωση» για το χρέος είναι πρόθυμο να δεχτεί το Βερολίνο, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο οποίο προβλέπεται επέκταση των ελληνικών δανείων για δεκαετίες και σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο.

Στην περίπτωση που οι Έλληνες συμφωνήσουν στην απόφαση να λάβουν προληπτικά μέτρα, «το Eurogroup θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για ένα πρόσθετο στοιχείο για το χρέος»: Στόχος θα ήταν και σε αυτή την ιδέα να σταθεροποιηθούν οι τόκοι για το ελληνικό χρέος σε χαμηλό επίπεδο για δεκαετίες, αναφέρει το περιοδικό και διευκρινίζει ότι, αντίθετα με σχετική πρόταση που υπέβαλε το ΔΝΤ και προέβλεπε επιβάρυνση των εταίρων, με τη γερμανική πρόταση δεν θα πληρώσει κανείς.

«Η ιδέα των ανθρώπων του Σόιμπλε: Ως τώρα ο ESM προσφέρει ομόλογα με διαφορετικούς χρόνους αποπληρωμής και με τα κέρδη συντηρεί την Ελλάδα. Επειδή ο ESM απολαμβάνει πολύ καλή αξιολόγηση, μπορεί να πουλά στην Ελλάδα φθηνό χρήμα. Να επεκταθούν λοιπόν οι χρόνοι αποπληρωμής αυτών των ομολόγων ώστε η Ελλάδα να μπορεί να απολαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα τα χαμηλά επιτόκια», επισημαίνεται.

Aναφέρεται το εξής παράδειγμα: «Αν ο ESM επεκτείνει ένα ομόλογο που έχει τώρα 10 χρόνια και το κάνει 30 χρόνια, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα. Για αυτό το ομόλογο μεγάλης διάρκειας ο ESM θα χρέωνε την ελληνική κυβέρνηση ως το 2045 με 1,5% επιτόκιο. Αν η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να βρει αυτά τα χρήματα στις αγορές, ανάλογα με το επιτόκιο, θα έπρεπε να πληρώσει 4 ή 5% ή και παραπάνω σε τόκους. Με το χρέος πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, κάθε ποσοστιαία μονάδα που θα μειωνόταν το μέσο επιτόκιο, θα έφερνε εξοικονόμηση 3 δισεκατομμυρίων τον χρόνο, που αντιστοιχεί σε 2% του ελληνικού ΑΕΠ».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel, το μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι η Ελλάδα θα παρέμενε εξαρτημένη από τον ESM για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ωστόσο για το Βερολίνο υπερτερούν τα πλεονεκτήματα: «Αυτό δεν μας κοστίζει τίποτε», λένε συνεργάτες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισημαίνουν ότι για ένα τέτοιο μέτρο η κυβέρνηση δεν θα χρειαζόταν έγκριση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, διότι δε θα αφορούσε πρόγραμμα βοήθειας, αλλά «απλή οικονομική διαχείριση του ESM».

Το στοιχείο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την Άγkελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρεται, καθώς, όσο πλησιάζει το εκλογικό έτος 2017, τόσο μικρότερη είναι και η διάθεση να απασχολήσουν τους βουλευτές, οι οποίοι «είναι ήδη ενοχλημένοι για άλλη μια φορά με το θέμα της Ελλάδας».

Περαιτέρω ελάφρυνση, συνεχίζει το δημοσίευμα αναφερόμενο στη γερμανική πρόταση, θα μπορούσε να συνεισφέρει και η ΕΚΤ, η οποία διακρατεί πολλά ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει στην έναρξη της κρίσης χρέους, σημαντικά κάτω από την ονομαστική τους αξία.

«Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν από τα κέρδη και να δοθούν όλα στην Ελλάδα. Αυτό είχε ήδη συμφωνηθεί, αλλά είχε ανακληθεί, όταν ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης μετά την πρώτη εκλογική νίκη θεωρούσαν ότι δεν δεσμεύονται από καμία συμφωνία. Από πλευράς των δανειστών λέγεται τώρα ότι θα μπορούσε να αλλάξει, απέναντι σε μια ελληνική κυβέρνηση που σέβεται τα συμφωνηθέντα», σημειώνεται και αναφέρεται ότι θα απέφερε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τονίζεται πάντως ότι ο χρόνος για αποφάσεις είναι περιορισμένος, όχι μόνο διότι εκπνέουν οι προθεσμίες για την εξόφληση κάποιων δανείων, αλλά κυρίως λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος, τον Ιούνιο: «Οι διαπραγματευτές της ΕΕ έχουν καταστήσει σαφές στην Αθήνα ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία ως τέλος Μαΐου ή θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετά τις 24 Ιουνίου. Και τότε πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος για ένα κρίσιμο φινάλε, διότι στις 20 Ιουλίου λήγει η καταβολή 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΚΤ».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μεταξύ των πιστωτών υπάρχει αντιπαράθεση, καθώς, από τη μία πλευρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δώσει ως βασική γραμμή ότι οι παραχωρήσεις δεν θα πρέπει να γίνουν σε βάρος των πιστωτών, ενώ το ΔΝΤ παρουσίασε ιδέα, με βάση την οποία οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να εγγυηθούν, μέσω ESM, ένα χαμηλό επιτόκιο, ακόμη και στην περίπτωση που τα επιτόκια ανεβούν τα επόμενα χρόνια.

«Ο ESM τότε θα έπαιρνε χρήματα με ακριβότερους όρους, πχ με 2 ή 3%, αλλά θα τα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση με τους σημερινούς όρους, δηλαδή με περίπου 1% επιτόκιο. Η συνέπεια: Ο ESM θα κατέγραφε ζημιά που θα έπρεπε να καλύψουν τα κράτη - μέλη».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαντά σε αυτή την πρόταση: «Ούτε συζήτηση!» αναφέρει το Spiegel και υποστηρίζει ότι ο κ. Σόιμπλε είναι θυμωμένος με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με το ΔΝΤ. «Ο θυμός τού Σόιμπλε είναι για άλλη μια φορά εναντίον του Τσίπρα, διότι αυτές τις μέρες έκανε περιοδεία στην Ευρώπη αναζητώντας στήριξη έναντι των δανειστών. Ειδικά η επίσκεψη στον Ολάντ θύμωσε περισσότερο τον Σόιμπλε, διότι ήταν μόνο η γερμανική κυβέρνηση, η οποία κατά την προσφυγική κρίση απέτρεψε εκδίωξη της Ελλάδας από την Σένγκεν. Ως "ευχαριστώ" δεν είχε να κάνει κάτι άλλο από το να πάει στο Παρίσι για το πακέτο διάσωσης», σημειώνεται.

Σχετικά με το ΔΝΤ αναφέρεται: «Ο Σόιμπλε είναι όμως θυμωμένος και με το ΔΝΤ, από τότε που υπήρξε η διαρροή της υποκλοπής συνομιλίας (...) Το θεωρεί ανόητο να συζητάς εμπιστευτικά θέματα στο τηλέφωνο, αλλά θύμωσε και με το περιεχόμενο, δηλαδή την εξαγγελία ότι το ΔΝΤ, αν χρειαστεί, θα πιέσει την Μέρκελ για την Ελλάδα. Θεωρεί ότι πρόκειται για προσπάθεια εκβιασμού».

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι δύο Γερμανοί ευρωβουλευτές οι οποίοι συμμετείχαν σε ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέφθηκε την Ελλάδα, σε επιστολή τους προς τον κ. Σόιμπλε εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι «ούτε η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι βιώσιμη ούτε η καταπολέμηση της διαφθοράς δείχνει κάποια επιτυχία».

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Πρόταση Βερολίνου για «light αναδιάρθρωση» του χρέους"

Νέα απεργία στα ΜΜΕ από την Κυριακή μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη

Τη συνέχιση της απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, διαδικτυακά ΜΜΕ, ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, στα Γραφεία Τύπου και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής 24 Απριλίου μέχρι τις 06.00 το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 27 Απριλίου, αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ) την Παρασκευή, μετά από την κατάθεση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό στη Βουλή.

Τη Μεγάλη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του δ.σ. της ΠΟΕΣΥ, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω κινητοποιήσεων.

Την ίδια ημέρα θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου του δ.σ. της ΠΟΕΣΥ και των προέδρων των Ενώσεων του κλάδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, κατά τις ημέρες των απεργιών επιτρέπεται:

- Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15-13:30.

- Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00-20:15.

Την ώρα των συγκεκριμένων μεταδόσεων έχουν τη δυνατότητα για απεργιακό δελτίο τα ειδησεογραφικά sites και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων (πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών), όπως και το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για ροή ειδήσεων σε αυτό το 15λεπτο.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής, η ΠΟΕΣΥ είχε προαναγγείλει απεργία διαρκείας σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ αυτομάτως με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Σε ανακοίνωσή της, σημείωνε ότι στο πλαίσιο των αντιδράσεων, σχεδιάζει να επιβάλει «εμπάργκο» στη δημοσιοποίηση δηλώσεων των υπουργών που σχετίζονται με το «αντιασφαλιστικό έκτρωμα», όπως χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό.

Όπως τονιζόταν στην ανακοίνωση, η ΠΟΕΣΥ διεκδικεί τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς και τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα απεργία στα ΜΜΕ από την Κυριακή μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη"

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στον «αντιασφαλιστικό νόμο-έκτρωμα» που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της, την Πέμπτη, αποφασίστηκε ότι Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη 25, 26 και 27 Απριλίου, οι σύλλογοι-μέλη της Ομοσπονδίας, με κάθε πρόσφορο τρόπο που θα επιλέξουν, θα ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το επίμαχο νομοσχέδιο και θα τους προετοιμάσουν για τη μαζική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας.

Παράλληλα, την Πέμπτη 5 Μαΐου, με ευθύνη των συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας, θα πραγματοποιηθούν καταλήψεις στους Χ.Υ.Τ.Α. όλης της χώρας, στα γκαράζ, στα Δημαρχεία και σε δημοτικά κτίρια, με τη συμμετοχή όλων των δημοτικών υπαλλήλων.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει και στη 48ωρη γενική απεργία που αναμένεται να προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Όπως αναφέρει η ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «η τελική μορφή του νομοσχεδίου είναι κατά πολύ χειρότερη από την πρόταση της συγκυβέρνησης που μήνες πριν είχε κατατεθεί. Μειώσεις συντάξεων, κατάργηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, ‘τσεκούρι’ στο εφάπαξ, επανυπολογισμός των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων είναι λίγα από τα μέτρα-φωτιά».

Οι δημοτικοί υπάλληλοι ξεκαθαρίζουν ότι «όπως και στο παρελθόν στάθηκαν μπροστά στον ‘οδοστρωτήρα’ νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιβάλλουν τα μνημόνια και εφαρμόζουν οι εγχώριες κυβερνήσεις, και σε αυτόν τον αγώνα στέκονται ενωτικά και αποφασιστικά και απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου που δίνει τη χαριστική βολή στους απόμαχους της εργασίας και στερεί την ελπίδα από κάθε εργαζόμενο για μια αξιοπρεπή σύνταξη ακόμα και μετά από 40 χρόνια εργασίας, ενώ την καθιστά απαγορευτική για τους νεότερους».


Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση"

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Δεκτή η πρόταση της Πειραιώς

Ομόφωνα αποδεκτή επι της αρχής έγινε η πρόταση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ που έχει καταθέσει η Τράπεζα Πειραιώς, κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΒΖ μετά την συγκρότησή του σε σώμα.

Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση στις 21/4/2016 το Δ.Σ. συζήτησε ενδελεχώς θέματα που απασχολούν την εταιρεία. Η πορεία των εργασιών της ΕΒΖ σύμφωνα με την νέα Διοίκηση «επιβεβαιώνει και διαμορφώνει το πλαίσιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και βιωσιμότητα της επιχείρησης».

Η Διοίκηση της ΕΒΖ κάνει λόγο για μια «μεγάλη προσπάθεια να καλύψει υποχρεώσεις προς τρίτους και προμηθευτές».

Ως πρώτη κίνηση στήριξης αυτής της προσπάθειας, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ομόφωνα αποφασίστηκε η παραίτηση των μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ της Εταιρείας από το δικαίωμα της αμοιβής για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.

Σε αυτό το πλαίσιο προσπάθειας εξοικονόμησης πόρων, όπως προστίθεται, «κατάφερε να δώσει ένα μέρος των οφειλών προς τους παραγωγούς, να εξομαλύνει και να διασφαλίσει την πορεία της σποροπαραγωγής, διαμορφώνοντας κοινότητα συμφερόντων που είναι απαραίτητη για την αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση της ΕΒΖ».

Στις αποφάσεις του Δ.Σ. οριστικοποιήθηκε η χρήση της παραγωγικής μονάδας του Εργοστασίου Ορεστιάδας.

«Έχοντας την θετική συγκυρία της καλής χρονιάς, την βοήθεια και υποστήριξη των υφιστάμενων και νέων παραγωγών , που τους καλούμε να συμβάλουν στην ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας του εισοδήματός τους, καθώς και των θέσεων εργασίας στην περιοχή του Έβρου, οφείλει και έχει δυνατότητες να συντονίσει όλα τα συμβαλλόμενα μέρη έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι θετικό», υπογραμμίζει το ΔΣ της εταιρίας.

Επίσης συζητήθηκε η πρόταση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ που έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς την οποίαν έκανε επί της αρχής αποδεκτή (ομόφωνα) και τις επόμενες ημέρες θα αρχίζουν οι συζητήσεις- διαβουλεύσεις ώστε να προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι απαραίτητες διαδικασίες.

Η Διοίκηση της ΕΒΖ ξεκαθαρίζει ότι συνεχίζει με αποφασιστικότητα, με επίμονη προσπάθεια και με την ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην μελλοντική της αναπτυξιακή της πορεία.

"Έχοντας ως βασικό στόχο την διατήρηση και ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας, την διασφάλιση και επαύξηση των θέσεων εργασίας όλων των υφιστάμενων μονάδων της, καθώς και όλης την αλυσίδας επιχειρηματικότητας που αναπτύσσεται γύρω από την ΕΒΖ, απαντά με σιγουριά ότι συνεχίζει με αποφασιστικότητα, με επίμονη προσπάθεια και με την ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην μελλοντική της αναπτυξιακή της πορεία" καταλήγει.

stokokkino

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Δεκτή η πρόταση της Πειραιώς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news