facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις ενάντια στο Ασφαλιστικό οι επιστημονικοί φορείς

«Βρισκόμαστε σε λάθος χώρα, με λάθος υπουργό και λάθος αποφάσεις», απάντησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής στην αναφορά του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι «θα τα πάρουμε από αυτούς που φοράνε μαντηλάκι και γραβάτα, σαν εμένα», ενώ την ίδια στιγμή οι επιστημονικοί φορείς αποφάσισαν σήμερα την συνέχιση των κινητοποίησεών τους με μεγαλύτερη ένταση, ενάντια στο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει προς ψήφιση η κυβέρνηση..

Ειδικότερα, σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι «θα τα πάρουμε από αυτούς που φοράνε μαντηλάκι και γραβάτα, σαν εμένα», ο κ. Αλεξανδρής τόνισε:

«Θεωρώ ότι τα κριτήρια, τα οποία πρέπει να θέτει ο αρμόδιος υπουργός, προκειμένου να θεσπίσει νέα ασφαλιστικά μέτρα, δεν πρέπει να είναι του είδους «γραβάτες και μαντηλάκια». Ο υπουργός πρέπει να έχει την εικόνα της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας καθώς και του ρόλου και της αποστολής των δικηγόρων. Αν ο κ. Κατρούγκαλος ταυτίζει τους δικηγόρους και την απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα με γραβάτες και μαντηλάκια, τότε νομίζω ότι βρισκόμαστε σε λάθος χώρα, με λάθος υπουργό και λάθος αποφάσεις».

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της χώρας σε συνάντησή τους στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τόνισαν την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις τους ενάντια στις προτάσεις της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων τόνισαν ότι, μετά από τρεις μήνες αντιδράσεων και κινητοποιήσεων ενάντια στα σχεδιαζόμενα μέτρα, η Κυβέρνηση δεν προέβη σε κάποια ουσιαστική αλλαγή. Και προσέθεσαν ότι η Κυβέρνηση έθεσε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σε μια προδήλως προσχηματική δημόσια διαβούλευση, αγνοώντας πλήρως τις εμπεριστατωμένες θέσεις και τα αιτήματα των επιστημονικών φορέων της χώρας, αναιρώντας κάθε κανόνα κοινωνικού διαλόγου.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι των επιστημονικών επισήμαναν ότι:
-Οι δικηγόροι της χώρας, με αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις και απέχουν από όλα τα καθήκοντά τους από 12 Ιανουαρίου 2016 μέχρι και τις 25 Απριλίου 2016, εκτός των υποθέσεων που υφίσταται κίνδυνος παραγραφής και παρέλευσης προθεσμιών.

-Οι μηχανικοί της χώρας με απόφαση του ΤΕΕ απέχουν από τις αρχές Ιανουαρίου, από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών του κράτους με τεχνικό αντικείμενο, όπως επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων, επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών κλπ. Από τη Μεγάλη Δευτέρα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναστέλλει τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υπολογισμού και Διαχείρισης Αμοιβών Μηχανικών με αποτέλεσμα να μη μπορούν να προχωρήσουν οι διοικητικές πράξεις και γενικά οι εργασίες που περιλαμβάνουν υπογραφή μηχανικού.
-Οι οικονομολόγοι, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί με απόφαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αντιδρούν δυναμικά και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο Ασφαλιστικό, ενώ με αποφάσεις τόσο του ΟΕΕ όσο και της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών απέχουν από κατάθεση φορολογικών δηλώσεων πελατών τους από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής του taxisnet μέχρι και τις 6 Μαΐου.
-Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στήριξε εξαρχής τις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων και καλεί τα μέλη του γεωτεχνικούς, γεωπόνους, γεωλόγους, δασολόγους, κτηνιάτρους και ιχθυολόγους να απέχουν από τα καθήκοντά τους.
-Οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές της χώρας, όπως ολόκληρος ο νομικός κόσμος, αντιδρούν έντονα και έχουν προχωρήσει σε αποχή από τα καθήκοντά τους η οποία συνεχίζεται.
-Ο ιατρικός κόσμος της χώρας έχει αντιδράσει έντονα και έχει συμμετάσχει δυναμικά σε όλες τις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τον ευαίσθητο χώρο που υπηρετεί και την ανάγκη διασφάλισης της υγείας των πολιτών.

Κοινή διαπίστωση όλων των επιστημονικών φορέων κατά τη σημερινή συνάντηση ήταν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου, ενώ οι αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Αλεξανδρής και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΦΕΕ Αντώνης Μουζάκης τόνισαν τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου στον επιστημονικό κόσμο της χώρας και στην κοινωνία και αναφέρθηκαν στις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων που κλιμακώνονται.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης των επιστημονικών φορέων της χώρας στο ΤΕΕ για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Αλεξανδρής τόνισε ότι:

To δικηγορικό σώμα, με απόλυτη συνέπεια επί τρεις μήνες μετά την αρχική δημοσιοποίηση του ασφαλιστικού προσχεδίου διεκδίκησε το δικαίωμά του σε ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Δυστυχώς, αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να σκληρύνει την στάση του και να αντισταθεί με την ίδια συνέπεια και σοβαρότητα στην προοπτική ψήφισης ενός νομοσχεδίου, το οποίο αφανίζει κατά απολύτως αποτελεσματικό τρόπο όλες τις γενιές των δικηγόρων που σήμερα σε όλη την Ελλάδα ασκούν το επάγγελμα τους. Η αντίσταση αυτή δεν έχει συντεχνιακά χαρακτηριστικά. Αντίθετα, είναι αντίσταση υπαρξιακού χαρακτήρα για τον κλάδο.

Πιστεύουμε ότι η θέση που πρέπει να διεκδικήσει ο δικηγόρος, απαλλασσόμενος από το φορτίο που του επιβάλει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι αυτή που αρμόζει και αξίζει στο λειτούργημά του. Είναι εκείνη, που ενισχύει την ευχερή πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη. Από εδώ και πέρα, αν επιβληθούν και ψηφισθούν τελικώς τα μέτρα του επίμαχου νομοσχεδίου, θα περιοριστούν υπέρμετρα -και κατά παράβαση των αρχών του κράτους δικαίου- οι δυνατότητες αποτελεσματικής προβολής των δικαιωμάτων των πολιτών στα δικαστήρια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις ενάντια στο Ασφαλιστικό οι επιστημονικοί φορείς"

Αποστόλου: Την Μ. Εβδομάδα 650 εκατ. ευρώ στους αγρότες

Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας περισσότερα από 650 εκ. ευρώ θα κατευθυνθούν στον αγροτικό χώρο, ενημέρωσε την Βουλή ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, διαμηνύοντας προς τους αγρότες ότι όσα, σχετικά με τις πληρωμές, έχει υποσχεθεί θα γίνουν εντός του χρόνου των δεσμεύσεών του.

Έτσι, όπως τόνισε θα καταβληθούν στον αγροτικό κόσμο τα ποσά που αφορούν το «πρασίνισμα», το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης και την εξισωτική, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

«Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και μέσα από τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η νέα ΚΑΠ. Είμαστε συνεπείς, εξακολουθούμε να υπηρετούμε τον αγροτικό χώρο και θα δώσουμε την μάχη για τον αγροτικό κόσμο» είπε ο κ. Αποστόλου τονίζοντας πως «έχουμε μπροστά μας πολύ χρόνο» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι μάχες αυτές θα είναι καρποφόρες.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς, ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος δέχθηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, τόνισε ότι η Πολιτεία στο εξής θα υποστηρίζει τους συνεταιρισμούς που έχουν υπόσταση και στηρίζονται στη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία και η νομιμοποίησή τους θα κατοχυρώνεται από την καθολική και ενεργό συμμετοχή των παραγωγών. Επαναλαμβάνοντας δριμείες κατηγορίες προς την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι ως κυβερνήσεις «χρεοκόπησαν» τους συνεταιρισμούς και κληροδότησαν στη σημερινή κυβέρνηση «γόρδιους δεσμούς» είπε πως σήμερα αντί να συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται για την οργάνωση του συνεταιριστικού χώρου, ασκούν στείρα αντιπολίτευση.

Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Γ. Βλάχος, αφού επανέλαβε την κριτική του επί του νομοθετήματος, επέμεινε ιδιαιτέρως στον ισχυρισμό ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να θέσει υπό τον στενό έλεγχο της τους συνεταιρισμούς καταργώντας το αυτοδιοίκητο. Για παλιοκομματισμό και διαμόρφωση της λογικής της εξάρτησης έκανε λόγο ο Ιω. Σαχινίδης από την Χρυσή Αυγή.

Ότι βάζει «ταφόπλακα» στο συνεταιριστικό κίνημα καταλόγισε στον υπουργό εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Μιχάλης Τζελέπης, επισημαίνοντας «σφικτό κομματικό εναγκαλισμό», και άλλα μεμπτά σημεία του νομοθετήματος.

Τίθενται σε ισχύ τα μέτρα του Τρίτου Μνημονίου, που τσακίζει την φτωχομεσαία αγροτιά, είπε ο Νίκος Μωραϊτης από το ΚΚΕ καλώντας τον λαό να ξεσηκωθεί και να λάβει μέρος στην 48ωρη απεργία.

Για εξαντλητικές γραφειοκρατικές ρυθμίσεις, αλλά και εξαιρέσεις και «παραθυράκια», με παρεμβάσεις στα εσωτερικά των συνεταιρισμών έκανε λόγο η Κατερίνα Μάρκου από το Ποτάμι. Για επαναλαμβανόμενες υπερβολές και συνεχιζόμενη καταστροφολογία, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο Αθ. Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ.

Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης μίλησε για ελλιπή ρυθμιστική παρέμβαση, για άγνοια της αγοράς και της ιδιομορφίας της. Ως νομοσχέδιο, που δίνει την ώθηση ώστε να αναπνεύσει το συνεταιριστικό κίνημα, οι αγρότες και οι αγρότισσες, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Παπανάτσιου.

Το συνεταιριστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στην Ολομέλεια.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: Την Μ. Εβδομάδα 650 εκατ. ευρώ στους αγρότες "

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας για τις βουλευτικές συντάξεις

Στις επικρίσεις για την εξαίρεση των βουλευτικών συντάξεων από το «ψαλίδι» απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, μετά από τις έντονες αντιδράσεις για το θέμα.

Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας απορρίπτει τα περί εξαίρεσης των βουλευτών από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και τονίζει ότι μετά το 2012, οι βουλευτές υπάγονται στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στους οποίους ανήκουν λόγω μισθωτής εργασίας που παρείχαν πριν την εκλογή τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταβάλλονται οι συντάξεις μέχρι το 2012.
Δηλαδή δεν υπάρχει φορέας κοινωνικής ασφάλισης αρμόδιος για να καταβάλλει τις συντάξεις αυτές καθώς οι βουλευτές δεν κατέβαλαν ποτέ ασφαλιστικές εισφορές.

Έτσι λοιπόν, δεν είναι νοητή η υπαγωγή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που δημιουργείται για πρώτη φορά διότι ο ΕΦΚΑ συγκροτείται από ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα από φορείς κοινωνικής ασφάλισης και μόνο.

Συνεπώς δεν πρόκειται για εξαίρεση των βουλευτών από το σύστημα του ΕΦΚΑ αφού μετά το 2012 (4093/12) οι βουλευτές υπάγονται στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στους οποίους ανήκουν λόγω της μισθωτής εργασίας που παρείχαν πριν από την εκλογή τους»

Κατρούγκαλος: «Το ν/σ δεν ρυθμίζει τις συντάξεις για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές»

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε την εξαίρεση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το «νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει τις συνάξεις για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές».

«Οι συντάξεις των βουλευτών, των θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων και οι τιμητικές των καλλιτεχνών είναι συντάξεις κατ' απονομήν, δεν είναι συντάξεις ανταποδοτικές με εισφορές τις οποίες ρυθμίζει το ν/σ» δήλωσε ο κ. Κατούγκλαλος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε σήμερα στο Twitter ότι οι κατ' απονομή συντάξεις για βουλευτές και δημάρχους θα πρέπει να «προσαρμοστούν αναλόγως». «Είναι ζήτημα δικαιοσύνης και κοινής λογικής» έγραψε ο κ. Παπαδημούλης.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας για τις βουλευτικές συντάξεις"

Αξιωματούχος Ε.Ε.: Οι αντεγκλήσεις Ελλάδας-θεσμών τινάζουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση

Στον αέρα βρίσκονται ξανά οι διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα γίνονται προσπάθειες να κλείσουν τα μέτωπα. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές και εντελώς διαφορετική «νοοτροπία» μεταξύ των θεσμών στο θέμα του χρέους.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε., τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι δανειστές παραμένουν διχασμένοι για το εάν το ελληνικό χρέος πρέπει να ελαφρυνθεί, λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεων σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας τις επόμενες δεκαετίες.

Ο ίδιος αξιωματούχος έκανε λόγο για «τεράστιες διαφορές νοοτροπίας» μεταξύ των θεσμών και κρατών μελών της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης (σ.σ.: λέγεται ότι είναι ο κ. Βίζερ) φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο πως ενδέχεται να ακολουθήσει νέα συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα αν σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην συνάντηση της Παρασκευής. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν είναι πολύ πιθανή: «Αν υπάρξει τόσο μεγάλη πρόοδος που να επιτρέψει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, τότε ενδεχομένως να ακολουθήσει έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά η πηγή, ενώ εκτίμησε πως το πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει σύγκλιση.

Θέμα εγείρεται και με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. «Η πρόταση της Ελλάδας για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση διαφέρει σημαντικά από την οπτική των θεσμών» είπε ο αξιωματούχος. Όπως τόνισε, αναφορικά με το θέμα των «προληπτικών μέτρων» η συζήτηση αφορά στη νομοθέτηση εκ των προτέρων, αλλά όχι στην εφαρμογή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σειρά με την οποία θα πρέπει να προχωρήσουν τα θέματα έχει ως εξής: Συμφωνία στο πακέτο, τα μέτρα, το θέμα των «προληπτικών μέτρων» και μετά τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Δηλαδή να ψηφιστούν ασφαλιστικό, φορολογικό και «κόκκινα δάνεια» αλλά και τα προληπτικά μέτρα και μετά να υπάρξει συμφωνία.

Όλη η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευνοϊκή λύση σε έκτακτο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.

Στο μεταξύ, σε tweet του, ο γνωστός δημοσιογράφος Peter Spiegel αναφέρει πως κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό διαφέρει σημαντικά από την θέση των θεσμών.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αξιωματούχος Ε.Ε.: Οι αντεγκλήσεις Ελλάδας-θεσμών τινάζουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση"

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Δεν πρόκειται για φορολογία αλλά για επιδρομή με όρους «πειρατικού ρεσάλτου»

«Με το νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος που ανακοινώθηκε την Τρίτη, σε συνδυασμό και με τις επαπειλούμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να μιλάμε πλέον για φορολόγηση, αλλά για επιδρομή με όρους κυριολεκτικά «πειρατικού ρεσάλτου» στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε σημερινή της ανακοίνωση.

«Η νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπεται για τα εισοδήματα του 2016, αυξάνει περαιτέρω τους συντελεστές φορολόγησης για τα ενοίκια σε σχέση με το 2015, οδηγώντας σε επιπλέον επιβάρυνση των ιδιοκτητών κατά 142 εκατ. ευρώ» τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, επισημαίνοντας ότι «με την προσθήκη της νέας κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης, το χαμηλότερο κλιμάκιο, στο οποίο εντάσσεται περίπου το 90% των εκμισθωτών ακινήτων, αυξάνεται κατά 40%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής φτάνει και στο 55%, ενώ διατηρεί τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, χωρίς αφορολόγητο και χωρίς καμία έκπτωση για έξοδα επισκευής ζημιών ή δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης».

«Η αγωνία των ιδιοκτητών ακινήτων επιτείνεται, ενόψει των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο δεν προβλέπεται τίποτα στις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν. Η προοπτική να ενισχυθεί ο αρπακτικός, παράλογος και αντικοινωνικός χαρακτήρας του ΕΝΦΙΑ οδηγεί σε πλήρη δήμευση την ιδιωτική ακίνητη περιουσία και σε πλήρη κατάρρευση την κτηματαγορά, την οικοδομή και την εθνική οικονομία, γενικότερα. Είναι προφανές, ιδιαίτερα ότι σ' αυτό το φορολογικό περιβάλλον και, ενώ η μισθωτική αγορά έχει καταρρεύσει, είναι αδύνατον να υλοποιηθεί οποιαδήποτε αναβάθμιση, λειτουργική ή για εξοικονόμηση ενέργειας στα υπάρχοντα κτίρια» σημειώνει, επίσης, η ΠΟΜΙΔΑ.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδιοκτήτες ακινήτων: Δεν πρόκειται για φορολογία αλλά για επιδρομή με όρους «πειρατικού ρεσάλτου» "

Από την Μ. Πέμπτη η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω του 1,5 τόνου εν όψει Πάσχα

Σε απαγόρευση της κίνησης φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, για την περίοδο του Πάσχα, προχώρησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας:

Τη Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 15.00 έως 22.00 και τη Μ. Παρασκευή 29 Απριλίου για το ρεύμα εξόδου από ώρα 06.00 έως 16.00, θα ισχύουν οι εξής απαγορεύσεις:

Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών, από τα διόδια Ελευσίνας μχρι τα διόδια Ρίου.

Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410+000).

Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιόμετρο.
Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).

Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας από το 11ο χλμ (Χ.Θ. 11+340) μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα ( Χ.Θ. 97+650 ).

Τη Δευτέρα 2 Μαΐου για το ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα και από ώρα 12.00 έως 22.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα διόδια Ρίου μέχρι τα διόδια Ελευσίνας.

Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Στην Εθνική Οδό Καβάλας- Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι τη διασταύρωση Ρεντίνας.

Την Τρίτη 3 Μαΐου για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 11.00 έως 21.00 θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα διόδια Ρίου μέχρι τα διόδια Ελευσίνας.

Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).
Την Κυριακή 1 Μαΐου δεν θα ισχύουν απαγορεύσεις.

Παράλληλα, εξαιρούνται από την απαγόρευση κυκλοφορίας:

Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με Ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ., τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς νερού, όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

Τα φορτηγά οχήματα αυτοκίνητα δημόσιας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

Τα φορτηγά σιλοφόρα οχήματα δημόσιας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών - Πατρών από τα διόδια του Ρίο έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.
Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.

Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού Οργανισμού «Το χαμόγελο του Παιδιού».

Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.
Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.

Τα μηχανήματα έργου της ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, έπειτα από αίτημα της αρμόδιας υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.

Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν εκλογικό υλικό, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από παραστατικά έγγραφα.

Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων γραμμών εξωτερικού, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά (συνήθη εμπορικά και τελωνειακά έγγραφα) στα οποία αναφέρεται το όνομα του πλοίου για το οποίο προορίζονται καθώς και το λιμάνι ελλιμενισμού του.

Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.


Διαβάστε Περισσότερα » "Από την Μ. Πέμπτη η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω του 1,5 τόνου εν όψει Πάσχα"

Θεσμοί: Δεν αρκούν τα μέτρα για το ασφαλιστικό

Βαθύτερες αλλαγές και πρόσθετα μέτρα στο ασφαλιστικό ζητούν οι ευρωπαίοι δανειστές, όπως κατέστησε σαφές υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης στις Βρυξελλες.

Σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε ότι η πρόταση για το ασφαλιστικό της ελληνικής κυβέρνησης «διαφέρει σημαντικά» από την άποψη των Θεσμών. Κατά την ίδια πηγή, δεν αναμένεται συμφωνία έως την Παρασκευή, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει έκτακτο Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα – προοπτική, ωστόσο, που όπως είπε προϋποθέτει να υπάρξει έως τότε «μεγάλη πρόοδος».

Οπως ανάφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, το καλύτερο σενάριο για το Eurogroup της Πέμπτης στο Άμστερνταμ είναι να υπάρξει προσέγγιση στα βασικά και μεγάλα ζητήματα της αξιολόγησης.

Σε σχέση με το πακέτο των «εφεδρικών» μέτρων, ύψους έως και 3 δις ευρώ, είπε ότι η συζήτηση εστιάζει στην προκαταβολική νομοθέτησή τους αλλά όχι στην εφαρμογή τους. Εδωσε, δε, και οδικό χάρτη 4 βημάτων με το οποίο θα πρέπει, όπως είπε,προχωρήσουν οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα: Συμφωνία για την αξιολόγηση, εφαρμογή των μέτρων, «προληπτικά μέτρα» και μετά ελαφρυνση του χρέους.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσμοί: Δεν αρκούν τα μέτρα για το ασφαλιστικό"

Απίστευτο: Αποσύρεται το «χτύπα σαν άντρας» ως σεξιστικό

Να αποσυρθεί μέχρι την Πέμπτη 21 Απριλίου η φράση «Χτύπα, χτύπα σαν άντρας» από τη γνωστή διαφήμιση της Αντζελας Δημητρίου ζητά το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ).

Αφορμή για την απόφαση αυτή του ΣΕΕ ήταν η αίτηση ελέγχου που υπέβαλε η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων η οποία από την πρώτη ημέρα θεώρησε το παραπάνω σύνθημα «σεξιστικό και επικίνδυνο», στο βαθμό που παρουσιάζει εγκληματικές συμπεριφορές ως «κανονικότητα» ή «επικοινωνία».

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΕΕ «η διατύπωση «Χτύπα, Χτύπα σαν άντρας» προσκρούει στα άρθρα 1.2 και 4.1 του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης – Επικοινωνίας (ΕΚΔ-Ε) και πρέπει να τροποποιηθεί εντός 2 ημερών σε όλα τα μέσα (δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη 21/4/2016)».

Σε ανακοίνωσή της η Γ.Γ. Ισότητας πανηγυρίζει: «Σε συνέχεια της πρόσφατης τηλεοπτικής διαφήμισης γνωστής εταιρείας παιχνιδιών με το σύνθημα «Χτύπα, Χτύπα σαν άντρας», η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δημοσιοποίησε δελτίου τύπου, επισημαίνοντας την κρισιμότητα του μηνύματος αναφορικά με την ενίσχυση της βίας κατά των γυναικών και ζητώντας την απόσυρση της συγκεκριμένης φράσης από τη διαφήμιση.

Η αφαίρεση του μηνύματος δεν πραγματοποιήθηκε και η ΓΓΙΦ, με απόλυτη συνέπεια στην αποστολή της και θεωρώντας το παραπάνω σύνθημα σεξιστικό και επικίνδυνο, στο βαθμό που παρουσιάζει εγκληματικές συμπεριφορές ως «κανονικότητα» ή «επικοινωνία», προχώρησε σε αίτηση ελέγχου στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ).

Τη Δευτέρα, 18/4/2014, παρουσία της Επιτροπής του ΣΣΕ, στελέχη της ΓΓΙΦ με επικεφαλής την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υπηρεσιών προς Πολίτες και Φορείς της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, κα Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου, εξέθεσαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας το έργο και τις θέσεις της ΓΓΙΦ σε σχέση με τη βία κατά των γυναικών, αποδεικνύοντας ότι η φράση «Χτύπα, Χτύπα σαν άντρας» συνιστά σεξιστικό λόγο, αντιτίθεται στη θεώρηση της ισότητας των φύλων και, τελικά, μπορεί να ενισχύσει το πρόβλημα της έμφυλης βίας.

Σύμφωνα με την απόφαση Αρ. Σ1102 του ΣΣΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 19/4/2015, η διατύπωση «Χτύπα, Χτύπα σαν άντρας» προσκρούει στα άρθρα 1.2 και 4.1 του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης – Επικοινωνίας (ΕΚΔ-Ε) και πρέπει να τροποποιηθεί εντός 2 ημερών σε όλα τα μέσα (δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη 21/4/2016.

Παράλληλα, στην απόφαση του ΣΣΕ επισημαίνεται ότι «οι Αποφάσεις των Επιτροπών ισχύουν και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα μέσα που αναπτύσσεται η εκάστοτε υπό έλεγχο επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών καθώς και των owned channel στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανεξάρτητα από το εάν αυτά αναφέρονται στη σχετική αίτηση ελέγχου».

Οι αρμοδιότητες του ΣΕΕ

Το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) είναι μία ανεξάρτητη αστική εταιρεία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που σκοπό έχει την εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας στην εμπορική επικοινωνία, όπως αυτοί διατυπώνονται στον Ελληνικό Κώδικα Διαφήμισης – Επικοινωνίας (ΕΚΔ-Ε).

Το ΣΕΕ έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των Επιτροπών Κρίσης (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια), οι οποίες είναι οι μόνες αρμόδιες για να κρίνουν - αυτεπάγγελτα ή μετά από επώνυμη καταγγελία – τη συμμόρφωση των διαφημίσεων με τις αρχές του ΕΚΔ-Ε.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Αποσύρεται το «χτύπα σαν άντρας» ως σεξιστικό "

Κάηκαν 25 σκήνες προσφύγων από φωτιά στα Διαβατά

Σβήστηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 15.00 το απόγευμα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά.

Στο σημείο μετέβησαν πέντε οχήματα με 15 άνδρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη φωτιά κάηκαν 25 σκηνές, ενώ κάποιοι πρόσφυγες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Τα αίτια της πυρκαγιάς, που προς στιγμήν προκάλεσε αναστάτωση στους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούν στο κέντρο, ερευνώνται.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάηκαν 25 σκήνες προσφύγων από φωτιά στα Διαβατά"

Τόσκας: Βρήκα 2.200 απόρρητους φακέλους -Από Ελ. Βενιζέλο μέχρι Χαρ. Φλωράκη

Για κρυφούς απόρρητους φακέλους που βρήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μίλησε ο Νίκος Τόσκας στη Βουλή, προκαλώντας αίσθηση.

Κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν περί τους 2.200 φακέλους με στοιχεία από τον Ελευθέριο Βενιζέλο έως και τον Χαρίλαο Φλωράκη.

«Ξέρετε ότι υπήρχαν κρυφοί φάκελοι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τους οποίους με μεγάλη δυσκολία ανακάλυψα και για τους οποίους είχε δοθεί παράταση να μείνουν κλειστοί μέχρι το 2027; Ξέρετε σε ποιους αφορούσαν αυτοί οι φάκελοι; Είναι 2.200 περίπου. Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Δένδιας ξέρουν. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τον Χαρίλαο Φλωράκη» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν έδωσε ωστόσο περισσότερα στοιχεία για το θέμα.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Τόσκας: Βρήκα 2.200 απόρρητους φακέλους -Από Ελ. Βενιζέλο μέχρι Χαρ. Φλωράκη "

ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία στις 8 Μαίου

Γενική 24ωρη απεργία για την Κυριακή 8 Μάιου, κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων, προκήρυξε η ΓΣΕΕ εντάσσοντας στη συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η απεργία στις 8 Μαΐου, είναι ανεξάρτητη από την 48ωρη Γενική Απεργία που έχει αποφασίσει η Συνομοσπονδία και η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν κατατεθεί στη Βουλή το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και υπάρξει χρονοδιάγραμμα διαδικασίας και ψήφισης.

Η συγκεκριμένη Κυριακή – όπως τονίζει η ΓΣΕΕ- μαζί με άλλες επτά, έχουν οριστεί με μνημονιακούς νόμους ως εργάσιμες για το χώρο του εμπορίου, μέτρο που μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, αφού αφενός μεν οδηγεί στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και αφετέρου λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος των πολυεθνικών, οδηγώντας σε λουκέτο τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.

Η ΓΣΕΕ παράλληλα, από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αγανάκτησή της για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και τη μετάθεση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, επαναλαμβάνοντας ότι για τα συνδικάτα και τον κόσμο της μισθωτής εργασίας η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία αλλά ημέρα μνήμης, τιμής και αγώνα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία στις 8 Μαίου"

Επιστροφή πινακίδων εν όψει Πάσχα

Τη δυνατότητα να παραλάβουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους που είχαν αφαιρεθεί από τη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας, θα έχουν οι κάτοχοι ΙΧ και μοτοσυκλετών από την Παρασκευή 22 Απριλίου.

Η επιστροφή των πινακίδων θα γίνεται από τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων (Αγ. Κωνσταντίνου 14, 1ος όροφος), από τις 9.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, προκειμένου να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους οι πολίτες ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.


Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστροφή πινακίδων εν όψει Πάσχα"

Και η Alpha Bank κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση του MEGA

Μετά την Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank κατήγγειλε το ομολογιακό δάνειο των 98 εκατ. ευρώ που χορήγησαν οι 4 συστημικές τράπεζες στο MEGA.

Την περασμένη βδομάδα η πρώτη καταγγελία έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς για το δικό της δάνειο προς το κανάλι.

Τότε η τράπεζα ενεργοποίησε το τελεσίγραφο που είχε θέσει ζητώντας από την ιδιοκτήτρια εταιρία του Mega, την «Τηλέτυπος», την καταβολή έως χθες ποσού 11,5 εκατομμυρίων ευρώ, εν είδει εγγύησης για την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Το ποσό δεν καταβλήθηκε και, παρ’ ότι η «Τηλέτυπος» είχε ζητήσει από την τράπεζα παράταση έως τις 22 Απριλίου, η Πειραιώς προχώρησε σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης δρομολογώντας, ντε φάκτο, ταχύτατες πλέον εξελίξεις.


Διαβάστε Περισσότερα » "Και η Alpha Bank κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση του MEGA"

Οριστικό το νέο τσεκούρι: Αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24%

Συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές στην αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από το 23% στο 24%.

Οι δύο πλευρές ξεκίνησαν ξανά τις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταλήξει στο πακέτο των έμμεσων φόρων.

Διαφωνίες για το αφορολόγητο
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, γίνεται μάχη για το αφορολόγητο, καθώς το ΔΝΤ επιμένει να πάει στα 8.182 ευρώ, η ελληνική πλευρά στα 9.091 -όπως είναι και στο νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει- ενώ οι Ευρωπαίοι προτείνουν μία ενδιάμεση λύση ώστε να φτάσει στο επίπεδο που θέλει το ΔΝΤ, δηλαδή τη σταδιακή μείωσή του.

Τι σημαίνει ΦΠΑ 24%: Τσουνάμι ανατιμήσεων σε τρόφιμα και υπηρεσίες
Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και πρόκειται να προκαλέσει αυξήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, που μπορεί σε κάθε είδος ξεχωριστά να περνούν απαρατήρητες, σε δαπάνες, όμως, μιας εβδομάδας η διαφορά θα φανεί στο πορτοφόλι.

Οι τιμές στο ράφι θα είναι αυξημένες για προϊόντα όπως είναι:

Καφές - Τσάι - Κακάο
Ηλιέλαιο - Αραβοσιτέλαιο
Αλλαντικά
Κονσέρβες
Σάλτσες
Μαργαρίνες
Ζάχαρη
Τσίχλες-Καραμέλες
Αλεύρι–Φρυγανιές
Ψωμί τοστ-Ψωμί γεμιστό (ελιές, σταφίδες κ.λπ.)
Μπισκότα
Παγωτά
Αναψυκτικά-Χυμοί
Μέλι-Μαρμελάδες
Σοκολάτες-Γκοφρέτες
Τυρόπιτες-Πίτσες
Χυμοί φρούτων
Μπύρες-Οινοπνευματώδη

Επίσης, η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα θα προκαλέσει άνοδο των τιμών και σε:

Εισιτήρια μέσων μεταφοράς
Εστίαση
Ταξί
Επισκευή και συντήρηση κατοικιών
Ανθη-φυτά
Αποχέτευση
Ζωοτροφές για κατοικίδια

Στόχος της πρότασης αυτής, να κλείσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% για το 2017-2018. Υπενθυμίζεται πως το κενό προκύπτει από την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ και για να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Από την εν λόγω αύξηση η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα έχει επιπλέον έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικό το νέο τσεκούρι: Αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24% "

Zoυράρις: Να μην εξαιρεθούν οι βουλευτές από τις περικοπές των συντάξεων

Η πρώτη αντίδραση για την απόφαση-πρόκληση της εξαίρεσης από τις περικοπές των συντάξεων όσων εξελέγησαν πριν από το 2012 ήρθε από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Ζουράρι.

Σε δήλωσή του ο κ. Ζουράρις ανέφερε: «Διαφαίνεται από τη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού για θέματα εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλου ότι οι διατελέσαντες βουλευτές, οι οποίοι εξελέγησαν μέχρι το 2012, καθώς και οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, εξαιρούνται των ενιαίων κανόνων του ασφαλιστικού, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα πρόσωπα μετά το 2012. Απαιτώ από τον υπουργό Εργασίας να διαγράψει αυτήν την εξαίρεση.

»Επισημαίνω δε προς τους ευνοημένους βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους ότι με αυτήν την ελεεινή τους συμπεριφορά, οδήγησαν στην απαξίωση του πολιτικού κόσμου από τον ελληνικό λαό και τους υπενθυμίζω, αν τους έχει μείνει και λίγο μυαλό, ότι για λόγους στοιχειώδους αυτοπροστασίας θα έπρεπε οι ίδιοι, αυτεπαγγέλτως και αυτοκλήτως, να ζητήσουν την απάλειψη αυτής της φαυλοκεντρικής διαφαινομένης διατάξεως».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Zoυράρις: Να μην εξαιρεθούν οι βουλευτές από τις περικοπές των συντάξεων"

Κομισιόν προς Κούλογλου: Η Ελλάδα αποφασίζει για τις συντάξεις

Η τελική ευθύνη για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος εναπόκειται στις εθνικές αρχές, τονίζει η Κομισιόν απαντώντας σε ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου με θέμα τις προοπτικές των συστημάτων συνταξιοδότησης στην Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζε στην ερώτησή του τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα συντάξεων στην Ελλάδα και καλούσε την Κομισιόν να απαντήσει για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την ενίσχυση των ασφαλιστικών συστημάτων για επαρκείς και βιώσιμες συντάξεις.

Ερώτηση προς την Επιτροπή

Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των υφισταμένων συντάξεων κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Δεδομένων και των υψηλότατων ποσοστών ανεργίας στα χρόνια των πολιτικών λιτότητας που επέβαλε η Τρόικα στη χώρα μου, το ασφαλιστικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, τόσο οικονομική όσο κοινωνική και δημογραφική.

Η έκθεση[1] του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) με θέμα τις προοπτικές των συστημάτων συνταξιοδότησης (Pensions at a Glance 2015) που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, δείχνει ότι οι μελλοντικές γενιές θα δουν τις συνταξιοδοτικές τους παροχές να είναι πολύ λιγότερο γενναιόδωρες σε σχέση με σήμερα. Σε άλλο σημείο της αναφέρει ότι πολλοί μπορεί να αντιμετωπίσουν τον σοβαρό κίνδυνο της φτώχειας των συνταξιούχων.

Με βάση τα νέα δεδομένα που ήρθαν στο φως, μπορεί να αναφέρει η Επιτροπή:


1. Τι επιπλέον πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την ενίσχυση των ασφαλιστικών συστημάτων των κρατών μελών σχετικά με επαρκείς και βιώσιμες συντάξεις;

2. Διατίθεται επικαιροποιημένη επισκόπηση των προβλημάτων των ασφαλιστικών συστημάτων των κρατών μελών από τις υπηρεσίες της;

3. Έχει καταρτιστεί μακροπρόθεσμη στρατηγική δράσης και βοήθειας για τα ασφαλιστικά συστήματα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των χωρών που βρίσκονται σε μνημόνιο;

Απάντηση της Επιτροπής


Οι Συνθήκες αναθέτουν στα κράτη μέλη την αρμοδιότητα να καθορίζουν τις θεμελιώδεις αρχές των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων. Η ΕΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλίσει ασφαλείς, επαρκείς και βιώσιμες συντάξεις προσφέροντας ανάλυση και καθοδήγηση πολιτικής. Η έκθεση του 2015 για τη δημογραφική γήρανση[2] κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τις συνταξιοδοτικές δαπάνες στα περισσότερα κράτη μέλη. Ωστόσο, η έκθεση του 2015[3] για την επάρκεια των συντάξεων επισημαίνει ότι η μελλοντική επάρκεια θα εξαρτηθεί από την ικανότητα ανδρών και γυναικών να ακολουθούν σταδιοδρομίες με μεγαλύτερη διάρκεια και λιγότερες παύσεις και να αποταμιεύουν περισσότερο μέσω επικουρικών συστημάτων.


Λόγω των δημοσιονομικών τους επιπτώσεων οι συντάξεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του κύκλου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Το 2015 απευθύνθηκαν ειδικές κατά χώρα συστάσεις σε αρκετά κράτη μέλη για τις συντάξεις με βάση τις πολιτικές που κοινοποιήθηκαν σε αρκετές ετήσιες επισκοπήσεις της ανάπτυξης[4]. Επίσης, η Επιτροπή στηρίζει την αμοιβαία εκμάθηση μέσω αξιολογήσεων από ομότιμους των μεταρρυθμίσεων κοινωνικής ασφάλισης, και παράλληλα προσφέρει επιχορηγήσεις για τον σχεδιασμό της κοινωνικής ασφάλισης και την προετοιμασία των μεταρρυθμίσεων.


Βασικός στόχος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής είναι να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Ειδικότερα, τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό σύστημα, που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και προσδιορίζονται στο μνημόνιο κατανόησης, το οποίο έχει συναφθεί μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ελλάδας, αποσκοπούν στη βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητας, την επάρκεια των συντάξεων και την αντιμετώπιση θεμάτων δίκαιης μεταχείρισης[5]. Η τελική ευθύνη για την κατάρτιση ειδικών σχεδίων μεταρρύθμισης και την επίτευξη των αντίστοιχων στόχων εναπόκειται στις εθνικές αρχές. Για τη στήριξη των εν λόγω μεταρρυθμιστικών προσπαθειών η Επιτροπή παρέχει τεχνική υποστήριξη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.


[1] http://www.oecd-ilibrary.org/docserver/download/8115201e.pdf?expires=1449048743&id=id&accname=guest&checksum=FD9A5C3BEC457151B0D8E0887CCFAD4D
[2] Έκθεση του 2015 για τη δημογραφική γήρανση: οικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις για τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ (2013-2060).
[3] Έκθεση του 2015 για την επάρκεια των συντάξεων: τρέχουσα και μελλοντική επάρκεια του εισοδήματος των ηλικιωμένων στην ΕΕ.
[4] Βλ. π.χ.: http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/2014/ags2014_el.pdf
[5] Ο ΟΟΣΑ έχει εκδώσει διορθωτικό για τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την Ελλάδα στη μελέτη «Pensions at Glance» (Συντάξεις εν Συντομία) του 2015, γεγονός που αποδεικνύει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα μετά τις μεταρρυθμίσεις εξακολουθεί να είναι σχετικά γενναιόδωρο σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν προς Κούλογλου: Η Ελλάδα αποφασίζει για τις συντάξεις"

Λαγκάρντ: Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θέλουν να επανασυνδεθεί η Ελλάδα με την ανάπτυξη

«Οι πληγές της κρίσης 2008-2009 δεν θεραπεύτηκαν σωστά» δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ με συνέντευξή της, στη σημερινή Φιγκαρό, ενώ στο ερώτημα εάν το «ματς των τριών πιστωτές, ΔΝΤ, Ελλάδα, είναι διαχειρίσιμο» η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε: «Οι διαφορές είναι μικρότερες απ' ότι γενικά λέγεται. Όλοι οι πιστωτές - Ευρωπαίοι και ΔΝΤ- έχουν από κοινού τη θέληση, ύστερα από όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού, να επανασυνδεθεί η χώρα με την ανάπτυξη, να έχει εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα, θα τολμούσα να πω. Είναι ο κοινός στόχος».

Στην παρατήρηση ότι ευρίσκονται σε αντίθεση οι θέσεις των μεν και των δε, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε: Το ΔΝΤ έχει περιορισμούς από τους κανόνες λειτουργίας του και είναι υπεύθυνο έναντι της διεθνούς κοινότητας. Δανείζουμε όλες τις χώρες με τις ίδιες συνθήκες και δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις. Ακολουθούμε αρχές για τις αναλύσεις σε ότι αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση.

Οι Ευρωπαίοι λειτουργούν βάσει ενός άλλου γεωπολιτικού πλαίσιου. Από τη μια είναι θέμα ακεραιότητας της ευρωζώνης και επι του προκειμένου η έξοδος της Ελλάδας δεν είναι μια επιλογή. Από την άλλη, θα πρέπει να ληφθεί υπ όψη η γενικότερη κατάσταση με τις ροές των προσφύγων για την οποία η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός εταίρος, επισημαίνει η κ. Λαγκάρντ.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη της, οι Ευρωπαίοι απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη συμφωνία με την Ελλάδα, η Κ. Λαγκάρντ υποστηρίζει: «Είναι εξαιτίας του ρόλου που παίζουμε με όλες τις χώρες, με τις οποίες έχουμε ένα πρόγραμμα. Είμαστε ένας καταλύτης: από τη στιγμή που συμμετέχει το ΔΝΤ, πιστωτές και επενδυτές ξέρουν ότι υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν αρχές, πράγμα που τους κάνει να έχουν εμπιστοσύνη. Με δεδομένο μάλιστα ότι έχουμε 70 χρόνια εμπειρία στον τομέα».

Η Κ. Λαγκάρντ δήλωσε τέλος ότι θα συμμετέχει στο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, για την υπογραφή μιας συμφωνίας, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί». «Αυτό που ελπίζω» πρόσθεσε «είναι να συμβάλω ώστε να προχωρήσει το θέμα, γιατί σε αντίθεση με ότι θέλησαν να μας καταλογίσουν, δεν είμαστε εδώ για να καθυστερούμε τα πράγματα, αλλά για να προωθούμε λύσεις».

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θέλουν να επανασυνδεθεί η Ελλάδα με την ανάπτυξη"

Το ΙΚΑ παίρνει δάνειο 210 εκατ. για να πληρώσει συντάξεις

Στη λύση του εσωτερικού δανεισμού ύψους 210 εκατ. ευρώ θα προσφύγει και τον Απρίλιο το ΙΚΑ, προκειμένου να καταβάλει τις συντάξεις σε περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους.

Το ΙΚΑ θα λάβει για άλλο ένα μήνα ολιγοήμερο δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ, 70 εκατ. ευρώ, από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου και 40 εκατ. ευρώ, από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.

Στην απόφαση που ελήφθη από το ΔΣ του Ιδρύματος, τονίζεται ότι το δάνειο θα αποπληρωθεί προς τους παραπάνω τομείς, εντόκως και η χρονική διάρκεια χορήγησής του είναι από τις 26 Απριλίου, έως τις 5 Μαΐου 2016.

Το επιτόκιο, με το οποίο βαρύνεται το δάνειο, αντιστοιχεί με το ποσοστό απόδοσης του «Κοινού Κεφαλαίου Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων» (Κοινό Κεφάλαιο) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης του Κοινού Κεφαλαίου.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΙΚΑ παίρνει δάνειο 210 εκατ. για να πληρώσει συντάξεις "

Καρκινοπαθής πέθανε περιμένοντας το φάρμακό του - Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων καταγράφονται στη Ρόδο, με τον χρόνο αναμονής των ασθενών να ξεπερνά ακόμα και τον έναν μήνα (!), όπως κατήγγειλε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Φουτούλης.

Το πρόβλημα μέρα με τη μέρα εντείνεται και η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική, αφού παρουσιάζονται ελλείψεις σε όλα τα φάρμακα.

«Ελλείψεις παρουσιάζονται σε όλα τα φάρμακα. Και για την επιληψία, και για αναπνευστικά προβλήματα, και για καρδιολογικές παθήσεις, και για τη χοληστερίνη και για την ανακούφιση των καρκινοπαθών και παντού. Αναγκαζόμαστε να ψάχνουμε φάρμακα για τους ασθενείς εκλιπαρώντας δεξιά και αριστερά. Οι φαρμακοβιομηχανίες στέλνουν φάρμακα με το σταγονόμετρο στις φαρμακαποθήκες ή αν στείλουν παραπάνω, οι αποθήκες κάνουν εξαγωγές και έτσι δημιουργείται το πρόβλημα και εδώ στη Ρόδο» δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με τον κ. Φουτούλη, ειδικά στα εξαγώγιμα σκευάσματα, ο χρόνος αναμονής του ασθενούς προκειμένου να πάρει το φάρμακό του από το φαρμακείο μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα και τον έναν μήνα!

«Αν κάποιος ασθενής πάθει κάτι, θα ζητηθούν ευθύνες και από τον φαρμακοποιό που δεν είχε να διαθέσει τα φάρμακα. Το πρόβλημα με τις εξαγωγές φαρμάκων και την έλλειψη στην εγχώρια αγορά εμφανίστηκε από την αρχή της οικονομικής κρίσης, όμως εντείνεται μέρα με τη μέρα» τόνισε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα σκευάσματα που εισάγονται στη χώρα μας και τα οποία χρησιμοποιούν καρκινοπαθείς, διότι το κράτος δεν πληρώνει τις εταιρείες, με αποτέλεσμα για να γίνει νέα παραγγελία, να πρέπει να εξοφληθεί το προηγούμενο χρέος.

«Το μεγάλο δράμα αφορά τους καρκινοπαθείς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ακόμα και 20 ημέρες τα φάρμακά τους και να ταλαιπωρούνται από τους πόνους χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα» λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το δράμα ενός καρκινοπαθούς σε νησί της Δωδεκανήσου, ο οποίος «έσβησε» περιμένοντας τα παυσίπονά του επί μέρες.

Ο άτυχος άνδρας, στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου, δεν μπόρεσε να βρει το φάρμακό του στο νησί όπου διέμενε, απευθύνθηκαν στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρόδου, ο πρόεδρος του οποίου βρήκε το σκεύασμα σε άλλο μέρος της Ελλάδας και ζήτησε, για την άμεση ανακούφιση του ασθενούς, να σταλεί με εταιρεία ταχυμεταφορών άμεσα στη Ρόδο. Η ημέρα ήταν Παρασκευή, στην εταιρεία ταχυμεταφορών αμέλησαν να σημειώσουν να γίνει η παράδοση Σάββατο, με αποτέλεσμα το φάρμακο να φτάσει στη Ρόδο την Τρίτη και μέχρι να σταλεί από τη Ρόδο στο νησί που έμενε ο ασθενής ο άνθρωπος πέθανε.

Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση που επικρατεί στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, αφού εκεί το πρόβλημα οξύνεται λόγω και της περιορισμένης σύνδεσης με τη Ρόδο, με αποτέλεσμα οι Δωδεκανήσιοι να στενάζουν μέχρι να παραλάβουν τα φάρμακά τους.

dimokratiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Καρκινοπαθής πέθανε περιμένοντας το φάρμακό του - Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου"

Παππάς: Αν δημοπρατηθεί σε καλή τιμή η τέταρτη άδεια θα δούμε και για πέμπτο κανάλι

«Η αντιπολίτευση έλεγε ότι κακώς ορίζουμε τον αριθμό των αδειών σε τέσσερις. Ότι είναι πολύ λίγες. Ότι αυτό πρέπει να το αποφασίσει «η αγορά». Αυτό είναι ένα επιχείρημα που μπορεί να σταθεί όταν μόνο όταν δημοπρατηθεί και μάλιστα σε καλή τιμή η τέταρτη άδεια. Τότε θα διαπιστώσουμε αν υπάρχει ενδιαφέρον της αγοράς για παραπάνω. Οι μέχρι τώρα εξελίξεις πάντως δεν δείχνουν να υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα» τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην «Αυγή». Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Επικρατείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί και πέμπτη άδεια πανελλαδικής εμβέλειας εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον το οποίο η κυβέρνηση θα αξιολογήσει από το ποσό στο οποίοθα πουληθεί η τέταρτη άδεια.

Αναφερόμενος στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών ο κ. Παππάς υποστηρίζει ότι είναι το πρώτο βήμα για να σπάσει η διαπλοκή.

«Πάμε σε ένα τηλεοπτικό τοπίο όπου τα σχήματα θα είναι οικονομικά βιώσιμα. Τώρα έχουμε μη βιώσιμα σχήματα, ανάγκη τραπεζικού δανεισμού πέραν των ορίων και πίεση για πολιτικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να υπάρξουν διευκολύνσεις. Έτσι συγκροτείται το λεγόμενο τρίγωνο της διαπλοκής: κόμματα-ΜΜΕ-τράπεζες. Κρατήστε ότι η χορήγηση των αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς αποτελεί και μέρος της συνολικής επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης στον χώρο των media, που συμπληρώνεται απότηνίδρυση μητρώου on line εταιρειών του ίντερνετ,με τη θέσπιση ελέγχου και όρων διαφάνειας στην κρατική διαφήμιση και τη διαφήμιση των τραπεζών. Οι πρωτοβουλίες αυτές στοχεύουν στη διάσπαση της υπάρχουσας διαπλοκής και την εξάλειψη οποιασδήποτε πιθανότητας εμφάνισης ενός νέου μοντέλου αυτής».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων της «Αυγής» για το αν θα προκηρυχθούν άδειες για θεματικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο υπουργός Επικρατείας απαντά: «Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την αδειοδότηση των ενημερωτικών καναλιών γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας και στη συνέχεια, και με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από την αδειοδότηση αυτή, θα κρίνουμε την αναγκαιότητα αδειοδότησης θεματικών καναλιών. Ο διαγωνισμός για τις άδειες των περιφερειακών καναλιών θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις άδειες εθνικής εμβέλειας».

Κίνδυνος χρεοκοπίας στο Mega

Ο Νίκος Παππάς ερωτάται αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρέμβει για να στηρίξει το Mega που βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία ώστε να κατέβει στο διαγωνισμό και να λάβει άδεια.

«Το εάν το κανάλι θα κατέβει σττον διαγωνισμό είναι μια απόφαση που αφορά τους μετόχους» απαντά ο υπουργός Επικρατείας και συνεχίζει: «Το ίδιο ισχύει και για την τήρηση ή όχι των δανειακών υποχρεώσεων του καναλιού. Η υπέρμετρη δανειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και το στρεβλό πλαίσιο λειτουργίας τους εκθέτουν τις επιχειρήσεις αυτές στον κίνδυνο χρεοκοπίας τους, όπως τη συγκεκριμένη στιγμή συμβαίνει στο Mega».

«Για τον λόγο αυτό και προς αποφυγή επανάληψης τέτοιων φαινομένων στο μέλλον,το νέονομοθετικό πλαίσιο πρωτίστως αποσκοπεί στο να καθιερώσει ένα μοντέλολειτουργίας των αδειοδοτούμενων τηλεοπτικών σταθμών σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και οικονομικής βιωσιμότητας. Έτσι μπορεί να διασφαλιστεί και η ποιότητα. Ένα κανάλι που έχει πανελλαδική άδεια δεν κάνει παραγωγές και είναι γεμάτο τηλεπωλήσεις, συγχωρείστε με, αλλά δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που δικαιούται ο τηλεθεατής».

Θα μπουν ξένοι επενδυτές στην ελληνική αγορά;

Η «Αυγή» ρωτά τον υπουργό Επικρατείας αν γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο για το ενδεχόμενο να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό Τούρκοι, Ελληνορώσοι, Γάλλοι και άλλοι ξένοι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα. «Ενας διεθνής διαγωνισμός, για να είναι επιτυχημένος, θα πρέπει να προσελκύσει όοτο δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες, Έλληνες και ξένους» επισημαίνει ο Νίκος Παππάς και καταλήγει: «Η αυξημένη αυτή προσέλκυση θα διευκολύνει και τη μεγιστοποίηση του δημοσιονομικού οφέλους που θα προκύψει από τη δημοπρασία των τεσσάρων αδειών εθνικής εμβέλειας. Ο διαγωνισμός έχει δομηθεί κατά τέτοιον τρόπο που να επιτρέπει τη συμμετοχή τόσο σε ήδη λειτουργούσες όσο και σε υπό ίδρυση τηλεοπτικές επιχειρήσεις».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Αν δημοπρατηθεί σε καλή τιμή η τέταρτη άδεια θα δούμε και για πέμπτο κανάλι"

Κατρούγκαλος: Θα τα πάρουμε από αυτούς που φορούν μαντηλάκι σαν εμένα

Σάλος έχει προκληθεί σχετικά με το ζήτημα των εξαιρέσεων των συντάξεων των βουλευτών και δημάρχων από το νέο ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, οι βουλευτές και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν εκλεγεί πριν το 2012 εξαιρούνται από το νέο ασφαλιστικό.

Το θέμα κλήθηκε να σχολιάσει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ανέφερε: «Οι συντάξεις των βουλευτών, των θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων και οι τιμητικές των καλλιτεχνών είναι συντάξεις κατ' απονομήν, δεν είναι συντάξεις ανταποδοτικές με εισφορές τις οποίες ρυθμίζει το νομοσχέδιο».


Ο Κατρούγκαλος για την εξαίρεση στις συντάξεις... από Enikos_gr 

Και συνέχισε λέγοντας πως «μία από τις βασικές μου δεσμεύσεις ήταν ότι από εδώ και πέρα όλοι θα έχουν ίση μεταχείριση, από τον Πρόεδρο του Αρείου, του βουλευτές μέχρι και το τελευταίο μπλοκάκι. Επομένως δεν έγινε σαφές αυτό που λέει στο νομοσχέδιο. Δηλαδή ότι όλες οι ανταποδοτικές συντάξεις, όλες οι συντάξεις για τις οποίες έχουν δοθεί εισφορές, από εδώ και πέρα πηγαίνουν σε ένα ενιαίο φορέα» τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:

«Μένουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εκείνες οι συντάξεις που είχαν δοθεί χωρίς να υπάρχουν εισφορές. Τέτοιες είναι όταν κάποιος πεθάνει από μία τρομοκρατική επίθεση, οι τιμητικές των καλλιτεχνών και οι βουλευτικές συντάξεις πριν από το 2012».

enikos



Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Θα τα πάρουμε από αυτούς που φορούν μαντηλάκι σαν εμένα"

Παναγούλης: Από τη χούντα των συνταγματαρχών στην οικονομική χούντα της Αριστεράς και του κ. Τσίπρα

Σε μία σκληρή δήλωση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook προχώρησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, εκτοξεύοντας «πυρά» κατά του πρωθυπουργού.

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας, την 21η Απριλίου του 1967, ο κ. Παναγούλης σημειώνει πως «από την ξενόφερτη χούντα των συνταγματαρχών περάσαμε στην οικονομική ΧΟΥΝΤΑ της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης της Αριστεράς και του αρχηγού της κ. Τσίπρα».

Ολόκληρη η δήλωση Παναγούλη:
«49 χρόνια μετά το Πραξικόπημα και 42 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας η χώρα μας βρίσκεται σε μεγάλα αδιέξοδα. Δυστυχώς οι αιματηροί αγώνες εναντίον της Δικτατορίας όχι μόνο δεν δικαιώθηκαν, αλλά καλείται ο Ελληνικός Λαός, για μια ακόμη φορά, να αγωνισθεί και να κερδίσει ξανά όλα όσα έχασε από το 2010 έως σήμερα. Καλείται να απαλλαγεί οριστικά και αμετάκλητα από τα ξενόφερτα μνημόνια της καταστροφής και της εξαθλίωσης. Δυστυχώς, αυτή τη φορά, η δικτατορία των οικονομικών κερδοσκόπων έχει συμμαχήσει με κυβέρνηση που επιμένει να αυτοχρίζεται «Αριστερή», που, με τις ευλογίες του αρχηγού της, αποτελείται στη μεγάλη της πλειοψηφία από Αλεξιπτωτιστές και Μπουκαδόρους, και την οποία ο Ελληνικός Λαός δεν πρόκειται να συγχωρήσει. Επιβάλλεται να αγωνιστούμε όλοι για κοινωνική δικαιοσύνη και για το χαμένο κράτος δικαίου. Πρέπει να δοθεί μαζική λαϊκή απάντηση, γιατί από την ξενόφερτη Χούντα των Συνταγματαρχών περάσαμε στην οικονομική ΧΟΥΝΤΑ της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης της Αριστεράς και του αρχηγού της κ. Τσίπρα».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγούλης: Από τη χούντα των συνταγματαρχών στην οικονομική χούντα της Αριστεράς και του κ. Τσίπρα "

Το μόνο που χρειάζεται ένας χάκερ για να "εισβάλει" στο κινητό σας είναι απλά ο αριθμός του τηλεφώνου

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι δεν έχει σημασία πόσες προφυλάξεις ασφαλείας μπορεί κάποιος να πάρει προκειμένου να προφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του κινητού του, αφού ένας χάκερ το μόνο που χρειάζεται για να εντοπίσει τη θέση του χρήστη ή να υποκλέψει τις τηλεφωνικές του συνομιλίες είναι μόνο ο αριθμός του κινητού του τηλεφώνου.

Η δυνατότητα αυτή είχε αποδειχτεί για πρώτη φορά το 2014 από τον Γερμανό ερευνητή ασφαλείας Κάρστεν Νολ κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου χάκινγκ που είχε πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο.

Η «επίθεση» αυτή χρησιμοποιεί την υπηρεσία ανταλλαγής δικτύου, που ονομάζεται Σύστημα Σηματοδοσίας No.7 (Signaling System No.7 - SS7), το οποίο ενεργεί ως μεσολαβητής μεταξύ των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Όταν πραγματοποιούνται κλήσεις ή ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου ανάμεσα στα δίκτυα, το SS7 διαχειρίζεται λεπτομέρειες όπως τη μετάφραση του αριθμού, τη μεταφορά των SMS και άλλες λειτουργίες που συνδέουν ένα δίκτυο με ένα άλλο.

Αποκτώντας παράνομα πρόσβαση στο σύστημα SS7, ο χάκερ μπορεί να εντοπίσει την τοποθεσία κάποιου χρήστη, την οποία εκπέμπει το κινητό του, να διαβάσει τα εισερχόμενα και εξερχόμενα μηνύματά του, να ακούσει ή ακόμα και να καταγράψει τις τηλεφωνικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται μέσω της συσκευής. Όλη αυτή η διαδικασία είναι εφικτή απλά γνωρίζοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του «θύματος».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, το μεγαλύτερο ζήτημα για τους καταναλωτές έγκειται στο γεγονός ότι μπορούν να κάνουν πολύ λίγα πράγματα για να προστατεύσουν το προσωπικό τους απόρρητο ενάντια σε αυτού του είδους τη παρακολούθηση. Όπως δήλωσε ο Νολ το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι εάν αντιληφθούν ότι δέχονται «επίθεση» να κλείσουν το κινητό τους τηλέφωνο -τη στιγμή που συμβαίνει η επίθεση- άσχετα εάν χρησιμοποιούν τη συσκευή τους ή όχι.

Όπως αναφέρει η Guardian, το γεγονός ότι οι χάκερς μπορούν να εισβάλουν στο σύστημα SS7 είναι αποδεδειγμένο, ωστόσο πιστεύεται ότι και οι υπηρεσίες ασφαλείας, όπως η αμερικανική NSA (National Security Agency), χρησιμοποιούν επίσης το ίδιο σύστημα με σκοπό να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν χρήστες οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/huffingtonpost


Διαβάστε Περισσότερα » "Το μόνο που χρειάζεται ένας χάκερ για να "εισβάλει" στο κινητό σας είναι απλά ο αριθμός του τηλεφώνου"

«Νύχτες Ξεσηκωμού»: Οι 53+ του ΣΥΡΙΖΑ ξαναχτυπούν

Μετά το κείμενο των 11 σημείων για τον ΣΥΡΙΖΑ και την προειδοποίηση του γραμματέα Π.Ρήγα να είναι πιο προσεκτικοί, οι «53+» ξαναχτύπησαν, αυτή τη φορά με ένα κείμενο για το κίνημα «Νύχτες Αγρύπνιας» στο Παρίσι κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης που προωθεί ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στο κείμενο σημειώνεται ότι μια σοσιαλιστική κυβέρνηση (του Φρανσουά Ολάντ) προσπαθεί να εφαρμόσει μια αντεργατική μεταρρύθμιση και επισημαίνεται ότι «όλα αυτά ακούγονται μάλλον οικεία στην Ελλάδα».

Ο συντάκτης, υποψήφιος διδάκτορ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Τσιρίδης, αναφέρεται στη συγγένεια των κινημάτων στις πλατείες των αγανακτιμένων της Μαδρίτης και της Αθήνας και τώρα του Παρισιού, για να καταλήξει:

«Στον παγκοσμιοποιημένο αυτό καμβά, για να αφουγκραστεί κανείς τις αγωνίες, τους φόβους και τις επιδιώξεις ενός κινήματος, αρκεί να βολιδοσκοπήσει τον εαυτό του και τους οικείους του. Είναι ίδιες οι ανάγκες που μας σπρώχνουν στους δρόμους και τις πλατείες, ανεξάρτητα από το μήκος και το πλάτος στο οποίο κινητοποιούμαστε.

»Είναι, εν πολλοίς, ίδια και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Τέλος, είναι ίδιος ο αντίπαλος. Αποκλείεται να μην τον αναγνωρίσετε. Συνήθως στο ένα χέρι κρατά ένα μαστίγιο και στο άλλο ένα καρότο».

Ολοκληρο το κείμενο:

Νύχτες ξεσηκωμού


«Nuit Debout». «Νύχτα στο πόδι» ή «Άγρυπνη νύχτα» είναι το όνομα του κινήματος της 31ης Μαρτίου με επίκεντρο το Παρίσι. Για μια ακόμη φορά, οι νέοι έχουν καταλάβει τους δρόμους και τη συμβολική Place de la Republique, Πλατεία Δημοκρατίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη εργασιακή μεταρρύθμιση του προέδρου Ολάντ. Οι αιτίες του ξεσηκωμού αποτελούν πεδίο έντονου διαλόγου. Τι διεκδικεί το συγκεκριμένο κίνημα και ποια μέσα μεταχειρίζεται για να πετύχει τους σκοπούς του; Πρόκειται για εφήμερη έκφραση αγανάκτησης ή για τη συνέχεια μιας μακράς κινηματικής παράδοσης; Εν ολίγοις, από πού εκκινεί και πού καταλήγει;

Ας δούμε με λίγες «εικόνες» τι συμβαίνει αυτές τις εβδομάδες στη Γαλλία: Μια σοσιαλιστική κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει μια αντεργατική μεταρρύθμιση. Ξεσπούν μαζικές διαμαρτυρίες στις οποίες τον τόνο δίνει η μαθητική και φοιτητική κοινότητα και μια στρατιά νέων ανέργων. Ένα πανό γράφει «Κοίτα το Rolex σου, είναι ώρα για ξεσηκωμό». Ένα άλλο «Σύγκλιση των αγώνων» (La convergence des luttes). Κάποιοι ηγέτες συνδικάτων έχουν ταχθεί με τη μεταρρύθμιση κερδίζοντας τη χλεύη των εξεγερμένων. Εκπαιδευτικοί, σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις αερομεταφορές συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Κέντρο των εκδηλώσεων, μια κατειλημμένη πλατεία. Γενική Συνέλευση. Πολίτες παίρνουν το λόγο. Μιλούν για ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, αλλά οι περισσότεροι καταλήγουν σε μία διαπίστωση: αυτό το σύστημα πρέπει να τελειώσει. Πηγαδάκια που αναλύουν το νεοφιλελευθερισμό. Επιτροπές για την οργάνωση των τροφίμων, την ασφάλεια, την υγιεινή και τις διαδηλώσεις. Χειρονομίες που δείχνουν τη συμφωνία ή τη διαφωνία με τον εκάστοτε ομιλητή. Ένας νέος δηλώνει «Ποτέ ξανά δεν έχω νιώσει να εμπλέκομαι τόσο στη Δημοκρατία». Ένας άλλος, «Θέλουμε μια κοινωνία χτισμένη πάνω σε κάτι άλλο από το κέρδος».

Όλα αυτά ακούγονται μάλλον οικεία. Πράγματι, παρά τις υπαρκτές διαφορές τους, οι πλατείες της Αθήνας και της Μαδρίτης μοιάζουν να συνδέονται με τα γεγονότα της γαλλικής πρωτεύουσας. Η κοινωνικοποίηση του ανοιχτού δημόσιου χώρου και η ανάπτυξη ενός αντι-κέντρου λήψης αποφάσεων, η χρησιμοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείων κινηματικής σύνδεσης και διαβούλευσης, η αντιιεραρχική μαζική συγκρότηση αποτελούν ιστορικά προϊόντα μιας κινηματικής εξέλιξης, όχι τόσο μακρινής. Η Ιστορία δεν πετάει τίποτα. Από την εξέγερση των γαλλικών γκέτο του 2005 με τα ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά της μέχρι το κίνημα-μήτρα της αντι-παγκοσμιοποίησης των αρχών του αιώνα, μπορεί κανείς να ψηλαφίσει τους σταθμούς του κινήματος που στις μέρες μας έχει εγκατασταθεί στην Place de la Republique. Ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο ακόμη και για τις (ταξικές) ομοιότητες των σημερινών εξεγερμένων Γάλλων με τους ομοεθνείς τους του μακρινού 1968. Άλλωστε, το γνωστό σύνθημα «L’imagination au pouvoir», «Η φαντασία στην εξουσία», βρήκε ξανά τη θέση του στους γαλλικούς δρόμους, αυτήν τη φορά όμως και στο twitter. Ωστόσο, χρήσιμο θα ήταν θυμηθούμε πως ακόμη και ο τρομερός γαλλικός Μάης, που συντάραξε το καθεστώς της Γαλλίας και ολόκληρο τον κόσμο, δεν είχε τόσο ένδοξο τέλος: οι παραχωρήσεις του πρωθυπουργού Πομπιντού στους εργάτες διέσπασαν τη συμμαχία τους με τους φοιτητές, με τον Ντε Γκωλ να θριαμβεύει τελικά στο δημοψήφισμα του Ιουνίου. Παρ’ όλα αυτά, είναι εύκολο να διακρίνει κανείς την παγκόσμια επίδραση που είχε ο Μάης, μεταξύ άλλων και στο ελληνικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα.

Η κριτική στα κινήματα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Όλοι μπορούν να έχουν γνώμη για ένα κίνημα, συνθήκη εξαρχής προβληματική, καθώς οικοδομείται σε ένα ανισόπεδο πεδίο διαλεκτικής. Η προσωπική ηθική, η πολιτική τοποθέτηση, η κοινωνική θέση, η αισθητική και η ίδια η φυσική υπόσταση του ενός αποτελούν φίλτρα για την αποδοχή ή την απόρριψη της δράσης των πολλών. Προχωρώντας σε ένα επόμενο βήμα, η κριτική αφορά συνήθως την αποτελεσματικότητα ενός κινήματος και εδώ ακριβώς τίθεται ένα νέο ζήτημα. Πώς μπορεί ένας παρατηρητής να αποφαίνεται με ασφάλεια για το βαθμό στον οποίο ένα κίνημα επιτυγχάνει τους στόχους του;

Είναι πράγματι δύσκολο να αξιολογήσει κανείς μια κινηματική διαδικασία τη στιγμή που αυτή λαμβάνει χώρα. Συχνή απόρροια του διαφορετικού αναλυτικού πεδίου ανάμεσα στον μεμονωμένο παρατηρητή και το συλλογικό φαινόμενο είναι η απόδοση στα κοινωνικά κινήματα προσωπικών χαρακτηριστικών, με την αθροιστική τους διάσταση και τους πολύπλοκους δεσμούς που τα συνδέουν μεταξύ τους, να αγνοούνται. «Και τι καταφέραμε τελικά;» «Πάει ξεφούσκωσε κι αυτό», «Δεν πλαισιώθηκε από έναν συμπαγή κομματικό φορέα που θα μπορούσε να το κατευθύνει», μερικές από τις αποστροφές που ακούγονται συχνά από τους ίδιους τους συντελεστές του κινηματικού εγχειρήματος. Είναι αυτές οι φράσεις δηλωτικές της έλλειψης εμπιστοσύνης στη συλλογική δράση, ή –θεός φυλάξοι– μαρτυρούν ηττοπάθεια; Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους τοποθετήσεις αποτελούν, εν πολλοίς, παρακολούθημα του πεπερασμένου της ανθρώπινης φύσης: το πεδίο ανάλυσης εδώ αφορά –ίσως από κεκτημένη ταχύτητα – τη διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής και όχι τον ιστορικό χρόνο. Ο σκοπός, σχεδόν πάντα, αφορά το εδώ και το τώρα. Το αποτέλεσμα της δράσης οφείλει να γίνει ορατό αμέσως, ει δυνατόν. Και είναι κακό αυτό;

Είναι πρωτίστως λογικό. Ανάμεσα στις πολύ πραγματικές ανάγκες μας και στα αναγκαία όνειρά μας εύκολα λησμονούμε πως οι ρυθμοί ενός κινήματος διαφέρουν από τους ανθρώπινους. Το ξέσπασμα, η κορύφωση και η διάχυση της κινηματικής δραστηριότητας εκτυλίσσονται μέσα στο χρόνο μάλλον αργά για τις φιλοδοξίες των εξεγερμένων. Τείνει να μας διαφεύγει ο τρόπος που ένα κίνημα υποβοηθά τη γέννηση ενός άλλου, με το οποίο μοιράζεται ιδιότητες και στόχους. Είναι σχεδόν αόρατη η νοητή γραμμή που συνδέει ένα κινηματικό γεγονός στο σημείο τάδε του πλανήτη, τη δείνα χρονική στιγμή, με ένα άλλο χιλιόμετρα μακριά και σε, φαινομενικά, ανύποπτο χρόνο. Οι συμβολές των κινημάτων, ή ακόμα και τα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα της κινηματικής δράσης δεν διαφαίνονται άμα τη γενέσει ενός κινήματος, συχνότερα μάλιστα, δεν έχουν γίνει ορατά ούτε και μετά το τέλος ενός γεγονότος διαμαρτυρίας, μετά το περίφημο «ξεφούσκωμα». Μια πλούσια κινηματική παράδοση, όπως αυτή της Γαλλίας, υποβοηθά στην κατανόηση των αρχών που διέπουν την «κίνηση» των ατόμων και των συλλογικοτήτων που απαρτίζουν ένα κίνημα.

Στο δικό της χωροχρονικό συνεχές, η «Νύχτα στο πόδι» έχει ξαγρυπνήσει πολλούς. Μεταξύ αυτών και την κυβέρνηση Ολάντ, η οποία επιχειρεί να κάμψει τη δυναμική του κινήματος με μια εξαιρετικά γνώριμη τακτική: λίγες ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για τους άνεργους νέους σε συνδυασμό με άφθονη καταστολή. Όλα αυτά τη στιγμή που στο Παρίσι ισχύει η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου. Μεταξύ των ξεσηκωμένων Γάλλων είναι προφανής η ανάδυση ενός αμεσοδημοκρατικού προτάγματος επανεπινόησης της πολιτικής. Παλιά και νέα ερωτήματα για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει το κίνημα τίθενται με καταιγιστικό ρυθμό. Την ίδια ώρα, τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα απαξιώνονται ως εκλογικές μηχανές, ανίκανα πια να λειτουργήσουν ως κανάλια έκφρασης των πολλών. Με λίγα λόγια, η ριζοσπαστικοποίηση ευρέων τμημάτων της γαλλικής κοινωνίας, ιδίως της νέας γενιάς, έχει μετατρέψει τη διαδικασία από κίνημα αντίδρασης στην εργασιακή μεταρρύθμιση σε κίνημα ευρείας αμφισβήτησης του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Η καθολικότητα της εξέγερσης είναι έκδηλη. Αρκεί να μετρήσει κανείς τις πολλές γαλλικές και ευρωπαϊκές πόλεις που ακολουθούν το παράδειγμα του Παρισιού. Μια τέτοια δυναμική, ανεξάρτητα από το πού τελικά θα καταλήξει, είναι προορισμένη να συντροφεύει τα κινήματα στη Γαλλία και αλλού, όσο υφίστανται οι αιτίες που αποξενώνουν μεγάλα τμήματα της νεολαίας από το σύστημα εξουσίας. Οι πρακτικές, η συσσωρευμένη πείρα της «Νύχτας στο πόδι» θα περάσει με τη σειρά της μέσα από τους αόρατους διαδρόμους της κινηματικής διασύνδεσης και θα εγκατασταθεί όπου βρει πρόσφορο έδαφος. Ίσως την ξανασυναντήσουμε κάπου.

Τα χαρακτηριστικά των κινημάτων, οι μορφές διατύπωσης διεκδικήσεων, ο τοπικός τους χαρακτήρας και η διεθνής τους διάσταση, η διάδρασή τους με τις συλλογικές ταυτότητες, η αντίδρασή τους στην καταστολή, έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης των κοινωνικών επιστημών για έναν πολύ καλό λόγο: Τα κοινωνικά κινήματα μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Στον παγκοσμιοποιημένο αυτό καμβά, για να αφουγκραστεί κανείς τις αγωνίες, τους φόβους και τις επιδιώξεις ενός κινήματος, αρκεί να βολιδοσκοπήσει τον εαυτό του και τους οικείους του. Είναι ίδιες οι ανάγκες που μας σπρώχνουν στους δρόμους και τις πλατείες, ανεξάρτητα από το μήκος και το πλάτος στο οποίο κινητοποιούμαστε. Είναι, εν πολλοίς, ίδια και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Τέλος, είναι ίδιος ο αντίπαλος. Αποκλείεται να μην τον αναγνωρίσετε. Συνήθως στο ένα χέρι κρατά ένα μαστίγιο και στο άλλο ένα καρότο.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "«Νύχτες Ξεσηκωμού»: Οι 53+ του ΣΥΡΙΖΑ ξαναχτυπούν"

Επιστολή Κορκίδη στην κυβέρνηση για την «ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης»

Ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση σχετικά με την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνοντας ότι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας έχουν εξαντληθεί.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι για πολλοστή φορά είμαστε θεατές στο ίδιο έργο, αντιμέτωποι με μία ακόμα φορολογική παράκρουση 7,2 δισ. ευρώ σε 10 μήνες, ενώ καλούμαστε να υποστούμε το «αναγκαίο κακό» των μέτρων της αξιολόγησης. Τονίζει, δε, ότι αυτή η αξιολόγηση πρέπει, όμως, να κλείσει εδώ και τώρα στα 5,4 δισ. ευρώ, πριν προστεθούν άλλα 7 μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ ως «μαξιλάρι» που αξιώνει το ΔΝΤ.

Η επιστολή του κ. Κορκίδη:

Η πολύπαθη ελληνική οικονομία, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, σε στάση αναμονής, εξαιτίας κυρίως της αβεβαιότητας, η οποία πηγάζει από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Μία αξιολόγηση, που κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε να είχε κλείσει, τουλάχιστον από τις αρχές του φετινού Ιανουαρίου, αν όχι στο τέλος του 2015. Εξάλλου, το επιχείρημα για την επίτευξη μίας «καλής» συμφωνίας στο τέλος, έχει ήδη καταρριφθεί από το αρχικά σχεδιαζόμενο 1% του ΑΕΠ και το 1,8 δισ. ευρώ στο δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. και της πιθανής αύξησης λόγω καθυστερήσεων στα 8,1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Για άλλη μια φορά, δυστυχώς, η επιλογή είναι φόροι και κόντρα φόροι, αντί για μεταρρυθμίσεις. Βλέπουμε συνεχώς αναζήτηση ποσών που αφενός δεν υπάρχουν και αφετέρου σίγουρα θα λείψουν από την αγορά και τα ελληνικά νοικοκυριά που επιβιώνουν με «σοβαρές στερήσεις».

Κατά γενική ομολογία, η ελληνική οικονομία δεν αντέχει να ξαναζήσει μία επανάληψη του εφιαλτικού 2015 και η εξαντλημένη αγορά την επιβολή μίας νέας εξοντωτικής φορολογίας. Αν, όμως, δεν κλείσει η αξιολόγηση, το συντομότερο δυνατό, θα επέλθει καταστροφική στασιμότητα και εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Αν και όλοι αναφέρονται στην «ηρωική» αντοχή των Ελλήνων, έπειτα από 6 μνημονιακά χρόνια, αντιλαμβάνονται πλέον ότι και αυτή έχει εξαντληθεί, μαζί με την υπομονή του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, καθώς φαντάζει πλέον αδύνατο, με ένα χαμένο πρώτο τετράμηνο, να αναπληρωθεί ο πολύτιμος χρόνος εντός του 2016.

Σε κάθε περίπτωση, αναφορικά με τις απαιτήσεις για νέα επώδυνα μέτρα, πρέπει να γίνει αντιληπτό, προς πάσα κατεύθυνση ότι, η αξιολόγηση δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά ένα βήμα που πρέπει να γίνει, χωρίς όμως «μετά θάνατον ήρωες«. Άλλωστε, την πραγματική αξιολόγηση την βιώνουμε καθημερινά στις επιχειρήσεις μας, στους δρόμους με τα λουκέτα στα μαγαζιά, στα σπίτια με τα άνεργα παιδιά, στις τράπεζες, στις εφορίες και στα «hot spots».

Για πολλοστή φορά είμαστε θεατές στο ίδιο έργο, αντιμέτωποι με μία ακόμα φορολογική παράκρουση 7,2 δισ. ευρώ σε 10 μήνες, ενώ καλούμαστε να υποστούμε το «αναγκαίο κακό» των μέτρων της αξιολόγησης που πρέπει, όμως, να κλείσει εδώ και τώρα στα 5,4 δισ. ευρώ, πριν προστεθούν άλλα 7 μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ ως «μαξιλάρι» που αξιώνει το ΔΝΤ.

Με την εμπειρία των γεγονότων και τις συνέπειες που υπέστη η αγορά από όσα ακολούθησαν το 2014, όταν λόγω πρόωρων εκλογών δεν έκλεισε ποτέ η 5η αξιολόγηση του 2ου μνημονίου, προτεραιότητα της πραγματικής οικονομίας είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και όχι οι πρόωρες εκλογές.

Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλο να θυσιάζεται για την πολιτική. Οι μικρομεσαίοι της αγοράς εκφράζοντας την αγωνία μας, ζητάμε από την Κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση, πριν κλείσουμε από εξάντληση.

Άλλωστε, συμφωνήσατε επί της αρχής. Συμφωνήστε επί-ΤΕΛΟΥΣ!

Καλή θρησκευτική και οικονομική Ανάσταση!


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Κορκίδη στην κυβέρνηση για την «ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης»"

Το ΤΕΕ «ρίχνει» τα ηλεκτρονικά του συστήματα

Κατόπιν της παρουσίασης από την Κυβέρνηση του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, ο τεχνικός κόσμος της χώρας, οι διπλωματούχοι μηχανικοί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σκληραίνουν τη στάση τους και απαντούν με κινητοποιήσεις στις σχεδιαζόμενες αλλαγές.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που ήδη αναρτήθηκε στις σχετικές ιστοσελίδες του ΤΕΕ «το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ολόκληρου του τεχνικού κόσμου της χώρας ενάντια στο προτεινόμενο Νέο Ασφαλιστικό, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής στις 18/4/2016, αναστέλλει από τη Μεγάλη Δευτέρα, και για ολόκληρη την Μεγάλη Εβδομάδα, τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υπολογισμού και Διαχείρισης Αμοιβών Μηχανικών, προκειμένου να εκφράσει εμπράκτως την αντίδραση των Ελλήνων Διπλωματούχων Μηχανικών στη σχεδιαζόμενη καταστροφή του Ταμείου των Μηχανικών και του κλάδου συνολικά.»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό «αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει. Καταστρέφει τους Έλληνες μηχανικούς, τους Έλληνες επιστήμονες και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν θα τους αφήσουμε. Αποδείξαμε τους τελευταίους μήνες ότι το Ταμείο των Μηχανικών είναι νοικοκυρεμένο και βιώσιμο. Αποδείξαμε ότι η βιωσιμότητα του Ταμείου μας μειώνεται με τις κυβερνητικές προτάσεις. Αποδείξαμε ότι η περιουσία του Ταμείου μας διασφαλίζει την ανεξάρτητη ύπαρξή του. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που να διασφαλίζουν την παραμονή των μηχανικών στο επάγγελμα και στη χώρα. Δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν έγινε δεκτό. Αποδείξαμε επίσης με την αποχή μας ότι ματώνουμε καθημερινά διεκδικώντας τα αυτονόητα. Θα συνεχίσουμε, ακόμη πιο σκληρά τον αγώνα. Οι μηχανικοί από τη Μεγάλη Δευτέρα δεν θα υπηρετούν καμία διοικητική πράξη προς το Δημόσιο. Οφείλει η Κυβέρνηση να καταλάβει ότι μας καταστρέφει. Δεν θα την αφήσουμε.»

Αυτή η απόφαση του ΤΕΕ πρακτικά σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα μπορούν να γίνονται:


- Έκδοση Αδειών Δόμησης, επομένως θα ανασταλούν οι νέες οικοδομικές εργασίες
- Δηλώσεις Αυθαιρέτων Ν.4178, επομένως θα ανασταλεί η υποβολή νέων δηλώσεων
- Έκδοση βεβαιώσεων μηχανικού του Ν.4178, επομένως θα ανασταλούν οι νέες μεταβιβάσεις ακινήτων
- Έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΠΕΑ), επομένως θα ανασταλούν όλεςοι μεταβιβάσεις ή μισθώσεις ακινήτων που απαιτούν την έκδοση ΠΕΑ
- Έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών αμοιβών μηχανικών για οποιαδήποτε αδειοδότηση, επομένως θα ανασταλούν οι νέες αδειοδοτήσεις που απαιτούν υπογραφή μηχανικού, κάθε είδους

Υπενθυμίζεται ότι οι μηχανικοί της χώρας βρίσκονται ήδη σε διαρκείς κινητοποιήσεις από τον Ιανουάριο ενάντια στο σχεδιαζόμενο νέο Ασφαλιστικό. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται επί τρίμηνο και θα συνεχιστεί η Απεργία –Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών του κράτους με τεχνικό αντικείμενο, όπως Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων, Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών κλπ..

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΤΕΕ «ρίχνει» τα ηλεκτρονικά του συστήματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news