facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Τις αποζημιώσεις τους ζητούν οι εργαζόμενοι στην «Ηλεκτρονική Αθηνών»

Με την αγωνία να εξασφαλίσουν τις αποζημιώσεις τους, οι εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» πραγματοποιούν Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Αθηνών, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από εργατολόγους για το πώς θα καταφέρουν να καταγγελθούν οι συμβάσεις τους, ώστε να γραφτούν στο Ταμείο Ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης της “Ηλεκτρονικής”, μετά την πτώχευση, ξεκίνησε να εκποιεί μέρος της περιουσίας, κάτι που οι εργατολόγοι σημείωσαν ότι είναι παράνομο.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Τις αποζημιώσεις τους ζητούν οι εργαζόμενοι στην «Ηλεκτρονική Αθηνών»"

Μαυρωτάς για Μπαζιάνα: Θα έπρεπε να είναι οργισμένη με τους συντάκτες του νόμου που την εκθέτουν

Στην Μπέτυ Μπαζιάνα και στις οργισμένες δηλώσεις που έκανε απάντησε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς με αναρτήσεις που έκανε την Κυριακή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μαυρωτάς κατήγγειλε ότι η παράγραφος 7 του άρθρου 33 «φωτογραφίζει» την σύντροφο του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιανά και της επιτρέπει να μετατρέψει την απόσπασή της από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην τριτοβάθμια σε μετάταξη. Να γίνει δηλαδή από δασκάλα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου.

Η κυρία Μπαζιάνα σχολίασε σε συνέντευξή της τις αναφορές του βουλευτή και ο κ. Μαυρωτάς έδωσε από την πλευρά του τη δική του απάντηση στη σύντροφο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Οργισμένη δηλώνει η κ. Μπαζιάνα επειδή θεώρησα φωτογραφική τη διάταξη που υπάρχει στο άρθρο 33 παρ. 7.», έγραψε στο μήνυμα που «ανέβασε» σε facebook και Twitter ο κ. Μαυρωτάς και συνέχισε: «Τότε είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνεί -όπως πρότεινα ήδη στη συζήτηση επί της αρχής του Ν/Σ- να φύγουν από το άρθρο 33 οι διατάξεις που την φωτογραφίζουν, δηλαδή Η διετής προϋπηρεσία σε ΑΕΙ (τον Φεβρουάριο του 2016 η κ. Μπαζιάνα έκλεισε 2ετία) και η κατάργηση της 5ετίας από την προηγούμενη μετάταξη (έκανε μετάταξη από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια τον Αύγουστο του 2013)».

«Αν πρέπει λοιπόν να είναι οργισμένη με κάποιους, αυτοί πρέπει να είναι οι συντάκτες του νόμου που την εκθέτουν κι όχι όσοι ανακαλύπτουν τις περίεργες συμπτώσεις», τόνισε, σημειώνοντας πως η κυρία Μπαζιάνα έχει καλό βιογραφικό όπως και εκατοντάδες άλλοι νέοι επιστήμονες στην ίδια κατηγορία.

«Γιατί να αποκλειστούν αυτοί βάζοντας κάποιες φωτογραφικές διατάξεις/προϋποθέσεις;», διερωτήθηκε για να υπογραμμίσει: «Είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνεί σε αυτό, διότι το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά θεσμικό». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μαυρωτάς κάλεσε το υπουργείο να βγάλει τις προϋποθέσεις αυτές από το άρθρο 33, «ώστε να πάψει να είναι φωτογραφική η διάταξη».

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις που έκανε η κυρία Μπαζιάνα ανέφερε πως αν κάποιος θέλει να βάλει εναντίον του συζύγου της τότε θα πρέπει να το κάνει απευθείας.

«Αν κάποιος θέλει να βάλει εναντίον του συζύγου μου, ας το κάνει απευθείας. Δεν δέχομαι να γίνομαι βορά πολιτικής χυδαιότητας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα στον δημόσιο και επαγγελματικό της βίο.

«Παρακολουθώ με θλίψη και ενόχληση τόσο την καταγγελία όσο και τα σχόλια που προκαλεί. Όμως, το θέμα δεν με αφορά προσωπικά», είπε και συνέχισε: «Η μέχρι τώρα διαδρομή μου δεν επιτρέπει σε κανέναν να μιλά για αδιαφάνεια. Ό,τι έχω καταφέρει ως ερευνήτρια δεν έχει κανένα θολό σημείο, είναι φανερό και μπορεί να κριθεί. Και γι' αυτό είμαι υπερήφανη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαυρωτάς για Μπαζιάνα: Θα έπρεπε να είναι οργισμένη με τους συντάκτες του νόμου που την εκθέτουν"

«Χαράτσι» σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές - Πόσο θα πληρώνουμε

Λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει ο νέος και πιο καθοριστικός γύρος των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κυβέρνηση «γράφει-σβήνει» τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η λίστα με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που θα πρέπει να αποδώσουν 1,8 δισ. ευρώ για να «κλείσει» το δημοσιονομικό κενό.
Το πακέτο με την αύξηση των έμμεσων φόρων παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς τις τελευταίες μέρες νέα μέτρα εντάσσονται στη λίστα, ενώ άλλα διαγράφονται όπως η αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία. Σε ορισμένες παρεμβάσεις όπως η αύξηση κατά μια ποσοστιαία μονάδα του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 24%, μέτρο που εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 400 - 500 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά με τους Θεσμούς.
Εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ, στο πακέτο των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνονται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, φυσικό αέριο και τσιγάρα, η επιβολή ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόρασης, η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, η επιβολή φόρου διέλευσης για τα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες.
Ένα άλλο μέτρο που μπαίνει και βγαίνει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η επιβολή ειδικού τέλους 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αυτό, βγήκε ξανά από τα συρτάρια, με κάποιες εξαιρέσεις. Οι Θεσμοί δεν συμφωνούν με την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, αλλά οι υποστηρικτές του μέτρου εκτιμούν ότι το τέλος αυτό δεν θα επιβαρύνει σημαντικά τους πολίτες, ενώ θα έχει σημαντικά ετήσια έσοδα για το κράτος. Στην περίπτωση επιβολής φόρου 0,01% στις τραπεζικές συναλλαγές υπολογίζεται ότι τα έσοδα μπορούν να φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, με φόρο ένα τοις χιλίοις, αν κάποιος πληρώνει μέσω τράπεζας ενοίκιο 500 ευρώ, τότε το ειδικό τέλος θα ήταν 50 λεπτά του ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η νέα φορολογική καταιγίδα που σχεδιάζεται αναμένεται να πλήξει ακόμη περισσότερο τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση αλλά και στα έσοδα του Δημοσίου, καθώς όπως έχει αποδειχθεί στα χρόνια των Μνημονίων οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα. Αντί για αύξηση εσόδων προκύπτει μείωση, συμβάλλοντας στην αέναη τροφοδότηση του φαύλου κύκλου.
Μέχρι στιγμής το πακέτο με την αύξηση των έμμεσων φόρων που θα τεθεί ξανά στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των πιστωτών περιλαμβάνει:
• Αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24% που θα οδηγήσει σε κύμα ανατιμήσεων σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.
• Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις βενζίνες, το υγραέριο και το φυσικό αέριο.
• Επιβολή ειδικού τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.
• Επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.
• Επιβολή τέλους στη χρήση του διαδικτύου.
• Επιβολή φόρου διέλευσης για τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες.
• Επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές επιταγές.
Την ίδια ώρα, αλλαγές σχεδιάζονται στο φορολογικό καθεστώς των αυτοκινήτων, καθώς τα τέλη κυκλοφορίας πρόκειται να αλλάξουν, αλλά και νέες επιβαρύνσεις θα υπάρξουν κατά την αγορά καινούργιου ή μεταχειρισμένου οχήματος.
Επίσης, στα ακίνητα σχεδιάζεται αναπροσαρμογή συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου που θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ.
imerisia


Διαβάστε Περισσότερα » "«Χαράτσι» σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές - Πόσο θα πληρώνουμε"

Ποιοι θα πληρώσουν τον βαρύ φορολογικό λογαριασμό 1,8 δισ

«Δεν μπορώ να υποχωρήσω σε αφορολόγητο κάτω από τις 9.100 ευρώ» φέρεται να διαμήνυσε στους δανειστές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγες ώρες πριν διακοπούν οι διαπραγματεύσεις δημιουργώντας έτσι ένα δύσκολο πλαίσιο για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των Θεσμών που, εκτός απροόπτου, ξεκινούν τη Δευτέρα.
Η φορολογία εισοδήματος και ειδικά το ύψος του έμμεσου αφορολογήτου ορίου παραμένει μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση. Στο υπουργείο Οικονομικών μπορεί να γράφουν το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων αλλά πολλά ζητήματα με βασικό το θέμα του αφορολογήτου παραμένουν ανοιχτά και δεν πρόκειται να «κλειδώσουν» εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, κυβέρνησης και δανειστών.
Η Αθήνα επιδιώκει με κάθε τρόπο να διατηρήσει την «κόκκινη» γραμμή για αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ (9.091 ευρώ για την ακρίβεια) ενώ το κουαρτέτο επιμένει και πιέζει στη μείωσή του στα επίπεδα των 8.100 ευρώ (8.182 ευρώ ζητάει το ΔΝΤ). Μάλιστα από το Ταμείο σημειώνουν ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν «φέρνει» 1% του ΑΕΠ όπως ανέφερε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και είναι απαραίτητες οι τροποποιήσεις για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί.
Ποιοι θα πληρώσουν τον βαρύ φορολογικό λογαριασμό 1,8 δισ.
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών πρότεινε μια συμβιβαστική λύση που προβλέπει τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 8.192 ευρώ σταδιακά σε μια τριετία. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ που είναι σήμερα μειώνεται σε 2.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2016, σε 1.900 ευρώ για τα εισοδήματα του 2016, δηλαδή αφορολόγητο 8.636 ευρώ και 1.800 ευρώ για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2017, δηλαδή αφορολόγητο όριο 8.182 ευρώ.
Με το σχέδιο αυτό, οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν για τα χαμηλά και υψηλά εισοδήματα με την απευθείας μείωση του αφορολόγητο από 9.550 ευρώ σήμερα στα 8.182 ευρώ που ζητούν οι θεσμοί, θα φανούν σταδιακά στους φορολογούμενους.
Νέα κλίμακα
Ποιοι θα πληρώσουν τον βαρύ φορολογικό λογαριασμό 1,8 δισ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν δέχεται ούτε τη συμβιβαστική λύση που προτείνουν οι Ευρωπαίοι ούτε την πρόταση του ΔΝΤ και σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμη να καταθέσει μια νέα πρόταση για τη φορολογική κλίμακα μόλις δεχθεί νέες ισχυρότερες πιέσεις στο νέο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών.
Σε κάθε περίπτωση ο «λογαριασμός» των φορολογικών μέτρων είναι δεδομένος και βαρύς. Συνολικά 1,8 δισ. ευρώ πρόσθετους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενους με τους μεγαλύτερους χαμένους να είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 9.000 έως 27.000 ευρώ, οι έχοντες εισοδήματα άνω των 55.000 ευρώ και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια. Οι πρώτοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις φορολογικές ανατροπές θα είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς αμέσως μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων θα αλλάξει ο φόρος που παρακρατείται κάθε μήνα στις αποδοχές τους.
Η κυβερνητική πρόταση
Η κυβερνητική πρόταση για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος προβλέπει:
Νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος κοινή για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστές:
• 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
• 29% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως και 30.000 ευρώ.
• 37% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως και 40.000 ευρώ
• 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Με την κλίμακα αυτή, θα φορολογηθούν τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, με τη διαφορά ότι για τους μισθωτούς και συνταξιούχους προβλέπεται αφορολόγητο όριο, ενώ όσοι αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ όπως και σήμερα. Όσοι αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και επιχειρηματική δραστηριότητα τα δύο εισοδήματα θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με τη νέα κλίμακα που ενσωματώνει το έμμεσο αφορολόγητο.
Η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 2.000 ευρώ (δηλαδή αφορολόγητο 9.100 ευρώ) και διατηρείται στο ακέραιο ως το ύψος εισοδήματος των 20.000 ευρώ. Από τις 20.000 ευρώ και άνω η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος και όχι κατά 100 ευρώ όπως ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015.
Θεσπίζεται μια νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους έχοντες ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με τους εξής συντελεστές:
• 2,2% για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ.
• 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
• 6,5% από 30.001- 40.000 ευρώ
• 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
• 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
• 10% από 220.001 ευρώ και πάνω.
Η πρόταση του ΔΝΤ
Αυξήσεις φόρων για τα εισοδήματα από 8.182 ευρώ και μέχρι τα 27.000 ευρώ και μειώσεις για τα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα προβλέπει η πρόταση του ΔΝΤ. Για την φορολογική κλίμακα προτείνουν του εξής συντελεστές:
• 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
• 29% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ
• 35% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ
• 41% για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.
Για τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προτείνεται η εξής κλίμακα:
• 0-12.000 συντελεστής 0%
• 12.000-20.000 συντελεστής 1,5%
• 20.001-30.000 συντελεστής 3%
• 30.001-65.000 συντελεστής 5%
• 65.001-200.000 συντελεστής 8%
• άνω των 200.000 συντελεστής 9%.
imerisia


Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι θα πληρώσουν τον βαρύ φορολογικό λογαριασμό 1,8 δισ"

Ολο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο – Τι προβλέπει για συντάξεις και ποσοστά αναπλήρωσης [pdf]

Εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ για 20 χρόνια εργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Η «Αυγή της Κυριακής» παρουσιάζει το τελικό σχέδιο νόμου «για την ασφαλιστική - συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο (το οποίο έχει κοινούς κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) διασφαλίζονται οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις στα σημερινά επίπεδα, οι οποίες για την περίοδο από 1.1.2018 και ύστερα διατηρούνται σε αυτό το ύψος ως "προσωπική διαφορά".

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ για όλους μετά από 20 χρόνια εργασίας.

Επίσης, όπως προκύπτει από τις διατάξεις, οι νέες συντάξεις με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι αυξημένες για όσους έχουν λίγα έτη ασφάλισης (μέχρι και 25) και εισόδημα μέχρι τα 1.000 ευρώ. Όπως προκύπτει για τους νυν συνταξιούχους στις περιπτώσεις που οι νέες συντάξεις διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από τα υφιστάμενα, τα επιπλέον ποσά (δηλαδή οι αυξήσεις) θα χορηγούνται τμηματικά.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει:

* Από 1.1.2017 οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη στον ΕΦΚΑ (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) ορίζονται στο 20% επί των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας. Οι εισφορές διαμορφώνονται στο 6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη (δηλαδή του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου), ενώ αντίστοιχες θα είναι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως και για τους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

* Εθνική σύνταξη: Το ποσό της εθνικής σύνταξης διαμορφώνεται στα 384 ευρώ, ενώ μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης. Επίσης μειώνεται αναλογικά στις περιπτώσεις θεμελίωσης δικαιώματος σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος.

Α) Η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Β) Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής.

Νέες και καταβαλλόμενες συντάξεις

* Όσον αφορά τις νέες συντάξεις, αυτές με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (βλέπε πίνακα) θα είναι αυξημένες για όσους θα έχουν λίγα χρόνια εργασίας - ασφάλισης. Συγκεκριμένα μεγαλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχα καταβαλλόμενες θα είναι οι συντάξεις μέχρι και τα 25 χρόνια, όπως και για όσους έχουν εισόδημα μέχρι τα 1.000 ευρώ.

* Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.2014 (σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις) και μέχρι το τέλος του 2017.

Από την 1.1.2018, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Στην περίπτωση που το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τα κύρια άρθρα του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική - συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Τα κυριότερα άρθρα του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική - συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έχουν ως εξής:

Άρθρο 5. Ενιαίοι κανόνες ασφάλισης - παροχών υπαλλήλων Δημοσίου

1. Από 1.1.2017 το συνολικό ποσοστό εισφοράς κλάδου σύνταξης στον ΕΦΚΑ ασφαλισμένου και εργοδότη ορίζεται σε 20% επί των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών των προσώπων της παρ. 1 α του άρθρου 4, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας και κατανέμεται κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 περ. γ του παρόντος άρθρου.

2.α. Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

β. Το ανώτατο όριο της προηγούμενης περίπτωσης, εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής όσον αφορά την εισφορά ασφαλισμένου.

γ. Τυχόν υψηλότερα ή χαμηλότερα των οριζομένων στην παράγραφο 1 ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών κλάδου σύνταξης ασφαλισμένου και εργοδότη που προβλέπονταν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος αναπροσαρμόζονται ετησίως ισόποσα και σταδιακά από 1.1.2017 και εφεξής, ώστε από 1.1.2020 να διαμορφωθούν στο αντίστοιχο ποσοστό που ορίζεται στην ανωτέρω παράγραφο.

4. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθορίζονται οι απαιτούμενες διαδικασίες για τον επαναπροσδιορισμό του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τα παραπάνω οριζόμενα, οι προσαρμογές στα πληροφοριακά συστήματα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

Άρθρο 7. Εθνική σύνταξη

1. Η εθνική σύνταξη καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ σε όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

2. Ειδικά στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, η εθνική σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης. Η μόνιμη διαμονή αποδεικνύεται με τη διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτων xωρών για τους πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης. Η κατά τα ανωτέρω μείωση δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις των διατάξεων του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 των άρθρων 1 και 26 του Π.Δ. 169/2007 (Α' 210), καθώς και για όσα από τα πρόσωπα αυτά συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Ν. 2084/1992 (Α' 165).

3. Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται αναλογικά στις περιπτώσεις θεμελίωσης δικαιώματος σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

4. Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής. Στους συνταξιούχους του άρθρου 3 παρ. 1α που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας έως 49,99% χορηγείται το 40% της εθνικής σύνταξης. Για τους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω χορηγείται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης. Οι προσαρμογές αυτές δεν έχουν εφαρμογή για όσους συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 των άρθρων 1 και 26 του Π.Δ. 169/2007 (Α' 210), καθώς και για όσα από τα πρόσωπα αυτά συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Ν. 2084/1992 (Α' 165).

5. Σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη. Στην περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου μιας πλήρους σε ποσό και μιας μειωμένης κύριας σύνταξης, το ποσό της χορηγούμενης εθνικής σύνταξης είναι πλήρες. Σε περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου δύο μειωμένων κύριων συντάξεων, καταβάλλεται το ποσοστό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε καθεμία απ' αυτές, εφόσον το άθροισμά τους είναι μικρότερο ή ίσο με το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.

6. Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η εθνική σύνταξη ορίζεται σε τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384) Ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της. Η εθνική σύνταξη αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 14 του παρόντος.

Άρθρο 8. Ανταποδοτική σύνταξη

1. Οι ασφαλισμένοι κύριας ασφάλισης, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος, αναπηρίας ή θανάτου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, δικαιούνται ανταποδοτικό μέρος σύνταξης, που προκύπτει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης, όπως ορίζεται στο άρθρο 15 του παρόντος, και τα κατ' έτος ποσοστά αναπλήρωσης όπως αποτυπώνονται στον πίνακα της παρ. 4 σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των επόμενων παραγράφων.

2α. Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών διά του συνολικού χρόνου ασφάλισής του. Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές, καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου, εξαιρουμένων των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας που τυχόν καταβλήθηκαν. Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, προσαυξαυνόμενες κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, η οποία και υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις των διατάξεων του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 των άρθρων 1 και 26 του Π.Δ. 169/2007, καθώς και για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Ν. 2084/1992, ως συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων θα υπολογιστεί το ποσοστό αναπλήρωσης των 35 ετών λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τη διάρκεια της ασφάλισής του.

β. Για τον χρόνο ασφάλισης που αναγνωρίζεται πλασματικά, κατόπιν καταβολής του προβλεπόμενου ποσού εξαγοράς ως συντάξιμες αποδοχές ορίζεται το ποσό που θα αποτελούσε τον ασφαλιστέο μηνιαίο μισθό - εισόδημα αν εκλαμβανόταν ως μηνιαία εισφορά το ποσό που καταβλήθηκε για την εξαγορά έκαστου μήνα ασφάλισης.

3. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης των προσώπων των παρ. 1β και 2 του άρθρου 6 τα οποία αποχωρούν από την Υπηρεσία εντός του έτους 2016 ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη ο μέσος μηνιαίος μισθός κατά τις ειδικότερες λοιπές προβλέψεις του παρόντος άρθρου που προκύπτει από το ασφαλιστικό έτος 2002 και έως την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης του υπαλλήλου - λειτουργού του Δημοσίου ή του στρατιωτικού. Εφεξής ετησίως η περίοδος αυτή αναφοράς αυξάνεται κατά ένα έτος.

4. Το τελικό ποσό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης υπολογίζεται για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης, όπως φαίνεται στον πίνακα που προσαρτάται στο τέλος της παραγράφου αυτής και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης εντός εκάστης κλίμακας ετών αντιστοιχεί στο ποσοστό που αναγράφεται στην τρίτη στήλη του πίνακα.

Άρθρο 14. Αναπροσαρμογή συντάξεων - προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων

1α. Σε εφαρμογή των ενιαίων κανόνων του ΕΦΚΑ και των θεμελιωδών αρχών του άρθρου 1, οι ήδη καταβαλλόμενες κατά την δημοσίευση του νόμου κύριες συντάξεις αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τα άρθρα 7, 8 και 12 βάσει των ρυθμίσεων των επομένων παραγράφων.

β. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων, έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού, συντάξεων, για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου κανονίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με βάση τους κανόνες αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών του δημοσίου τομέα, που ίσχυαν κατά τη δημοσίευση του παρόντος. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης αυτής.

2α. Μέχρι την 31.12.2017 οι συντάξεις της προηγούμενης παραγράφου συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.12.2014 σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, παρακρατουμένης της εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 1 παρ. 30 του νόμου 4334/2015, όπως ισχύει.

β. Από την 1.1.2018, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων όπως αυτή προκύπτει σε εφαρμογή της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Εάν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τα ανωτέρω στοιχεία αποτυπώνονται από την 1.1.2018 για κάθε ασφαλισμένο στο πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

3α) Το συνολικό ποσό της σύνταξης που εκδίδεται μετά την θέση σε ισχύ του νόμου, αυξάνεται από την 1.1.2017 κατ' έτος με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

β) Οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου με τις οποίες προβλέπεται αναπροσαρμογή ή αύξηση των συντάξεων, που καταβάλλονται από αυτό, κατά τρόπο διαφορετικό από τον οριζόμενο στο προηγούμενο εδάφιο ή με βάση τις ισχύουσες κάθε φορά μισθολογικές διατάξεις, καταργούνται.

4. Από την 1.1.2017 και ανά τριετία η Εθνική Αναλογιστική Αρχή εκπονεί υποχρεωτικά αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες επικυρώνονται από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης. Με ειδικό νόμο ανακαθορίζονται οι συντάξεις με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Το ύψος των ανωτέρω δαπανών για την εθνική, την αναλογική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009.

Η αιτιολογική έκθεση
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο – Τι προβλέπει για συντάξεις και ποσοστά αναπλήρωσης [pdf] "

Το Μαξίμου παραδέχεται: Μας πρότειναν επιπλέον μέτρα

Το μέγαρο Μαξίμου παραδέχεται ότι οι δανειστές, προεξάρχοντος του Βόλφαγκ Σόιμπλε, πρότειναν στην Αθήνα την λήψη έκτακτων μέτρων.

Σε σημείωμά που έδωσε στη δημοσιότητα το Μαξίμου αναφέρει ότι υπήρξε τέτοια πρόταση που δεν την έχει ακόμη αποδεχθεί. Ωστόσο όπως αποκάλυψε συναρτά την τελική του στάση από το θέμα του χρέους.

Ολα ξεκίνησαν, όταν ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε αιφνιδίασε την Παρασκευή την ελληνική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον. Ενώ υποστήριζε ότι δεν θα ληφθεί απόφαση μεταξύ των δανειστών στην Ουάσιγκτον, την Παρασκευή συνεκλήθη αιφνιδίως το περίφημο «Ουάσιγκτον κλάμπ». Στο άτυπο αλλά πανίσχυρο όργανο, μετέχουν: Η Κομισιόν, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, ο ESM, ο πρόεδρος του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας και ο Τόμας Βίζερ ως επικεφαλής του EuroWorking Group. Η πρωτοβουλία ανήκε στον γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφαγκ Σόιμπλε και συζητήθηκε να λάβει η Αθήνα νέα, προληπτικά μέτρα σε περίπτωση που δεν πιάσει τους στόχους.

Μοσκοβισί: Αν πάρουν κι άλλα μέτρα θα πέσει η κυβέρνηση

Στο τραπέζι, ο μόνος που φέρεται να αντέδρασε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 Θανάση Τσίτσα, ήταν ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Πιέρ Μοσκοβισί. «Με αυτή την πρόταση θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις και αστάθεια στην Ελλάδα» προειδοποίησε. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν τότε να δρομολογήσουν δύο σενάρια: Το σκληρό και το ήπιο. Σύμφωνα με το ήπιο, οι δανειστές ευελπιστούν ότι Αλέξης Τσίπρας θα δώσει την πολιτική του δέσμευση ότι η Αθήνα θα πάρει τα μέτρα εφόσον χρειαστεί. Σύμφωνα με το σκληρό, θα είναι υποχρεωμένος να τα περάσει από την Βουλή – με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Η Κριστίν Λαγκάρντ αποδέχθηκε την πρόταση αυτή. Μόλις έγινε γνωστή η συνάντηση, το βράδυ της Παρασκευής, από δημοσίευμα της Wall Street Journal ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε εσπευσμένα την δεύτερη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για να διευκρινίσει τι ακριβώς έχει να αντιμετωπίσει η Αθήνα. «Τώρα ανοίγει το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης» είπε ο κ. Τσακαλώτος στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση αυτή.

Μαξίμου: Μας πρότειναν έκτακτα μέτρα, θα τα δεχθούμε αν...

Το μέγαρο Μαξίμου παραδέχεται ότι προτάθηκε στην Αθήνα να πάρει έκτακτα προληπτικά μέτρα εφόσον δεν πιάσουμε τους στόχους. Σε σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης αναφέρονται τα εξής:


1. Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σημαντικότερη σύγκλιση, είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

2. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

3. Θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις "κόκκινες γραμμές" στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

4. Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα "πακέτο" που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.

5. Είναι επίσης προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες.

6. Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.

7. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Μαξίμου παραδέχεται: Μας πρότειναν επιπλέον μέτρα"

ΣτΕ: Ναι στις Μουσουλμανικές Σπουδές στο ΑΠΘ

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επεξεργάστηκε δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων του υπουργείου Παιδείας, το ένα αφορά τις Μουσουλμανικές Σπουδές στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και το οποίο κρίθηκε νόμιμο, και το δεύτερο αφορά τη μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο κρίθηκε μη νόμιμο.

Ειδικότερα, το πρώτο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει την ίδρυση εισαγωγικής κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Το ΣτΕ στην υπ' αριθμ. 85/2016 γνωμοδότησή του, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συνοδεύουν το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, η ίδρυση της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών «συναρτάται με τη διευκόλυνση των αποφοίτων των μουσουλμανικών ιεροσπουδαστηρίων της Θράκης να ολοκληρώσουν τις θεολογικές σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με την ανάγκη ενός διαθρησκευτικού διαλόγου».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν νόμιμο το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Παράλληλα, το δεύτερο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αφορά τη μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε Τμήμα «Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών», ενώ παράλληλα προβλέπει την ίδρυση δύο εισαγωγικών κατευθύνσεων: α) της Ρωσικής Γλωσσάς και Φιλολογίας και β) των Σλαβικών Σπουδών.

Το ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 84/2016 γνωμοδότησή του έκρινε μη νόμιμο το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, καθώς είναι σε απόκλιση από τη γνώμη της «Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» (ΑΔΙΠ).

Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότησή του ΣτΕ, η γνώμη της ΑΔΙΠ είναι ότι «δεν είναι δυνατόν στην παρούσα φάση να διατυπώσει θετική καταρχήν άποψη για τη μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών και καθορισμού εισαγωγικών κατευθύνσεων εάν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις».

Οι προϋποθέσεις αυτές, μεταξύ των άλλων, είναι να καθοριστούν η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία, ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών, η δομή και η οργάνωση αυτού, τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα επιδιωκόμενα προσόντα (τα οποία πρέπει να είναι με τα διεθνώς αποδεκτά ακαδημαϊκά κριτήρια και πρότυπα), το διδακτικό προσωπικό που θα μπορούσε να συμβάλλει στη διδασκαλία, ο καθορισμός του γνωστικού αντικειμένου, κ.λπ.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Ναι στις Μουσουλμανικές Σπουδές στο ΑΠΘ"

Ryanair: Μαρία Αντουανέτα της Ελλάδας η Κουντουρά -Μειώνουμε τις πτήσεις μας

«Μαρία Αντουανέτα της Ελλάδας» αποκαλεί ο εμπορικός διευθυντής της Ryanair, Ντέιβιντ Ο' Μπράιεν, την Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».

«Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, το μόνο που ανακοίνωσε ήταν ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο είναι εξαιρετικό για τους ωφελούμενους, όμως δεν είναι δυνατόν η στρατηγική για τον τουρισμό να περιορίζεται στην ανακύκλωση των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων» σχολίασε ο Ο' Μπράιεν κάνοντας λόγο για έλλειψη προτάσεων για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην απόφαση της εταιρείας να σταματήσει νωρίτερα τις πτήσεις προς Ελλάδα, σημειώνει:

«Έχουμε αποστείλει 25 επιστολές τα τελευταία δύο χρόνια αλλά έχουμε λάβει μόλις τρεις απαντήσεις, σε καμία όμως από αυτές δεν υπάρχει ανταπόκριση, θετική είτε αρνητική, στις προτάσεις μας. Στις απαντήσεις αυτές, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά δήλωσε ότι οι προτάσεις της Ryanair για αύξηση των επισκεπτών κατά 5 εκατ. σε ορίζοντα τριετίας δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της».

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ο' Μπράιεν, η εταιρεία «εξαναγκάστηκε να λάβει αυτή την απόφαση» μετά και την επιστολή της 18ης Μαρτίου 2016, όπου αναφερόταν ότι η αρχή των ακυρώσεων θα γίνει από το νησί της Κω. «Τακτική με την οποία η ελληνική αγορά χάνει οκτώ πτήσεις την ημέρα δύο μήνες νωρίτερα. Ίσως επειδή η υπουργός ήταν πολύ απασχολημένη με την έκθεση στο Μαϊάμι», σχολιάζει ο κ.Ο' Μπράιεν.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ryanair: Μαρία Αντουανέτα της Ελλάδας η Κουντουρά -Μειώνουμε τις πτήσεις μας "

Προβληματισμός στη Λευκωσία από τις πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα

Η επικράτηση κομματικών ομάδων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, «που δεν υποστηρίζουν τον επιδιωκόμενο στόχο στο Κυπριακό, όπως καθορίζεται μέσα από την τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία, αποτελεί εξέλιξη που δεν πρέπει να ικανοποιεί» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το νέο «κυβερνητικό» σχήμα μεταξύ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στα κατεχόμενα, αλλά, σημείωσε, «ουδεμία διάθεση υπάρχει για εμπλοκή στα εσωτερικά της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από εκεί θα κριθεί η όλη πορεία των συνομιλιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα που κάνει λόγο για έγγραφο που κατατέθηκε από τους διαπραγματευτές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τη διασφάλιση της λειτουργικότητας της λύσης από την πρώτη μέρα της εφαρμογής της, είπε ότι η πρώτη ημέρα της λύσης συζητείται στις διαπραγματεύσεις κατόπιν επιμονής της ελληνοκυπριακής πλευράς, ύστερα από θέση που προέβαλε ο πρόεδρος της Κύπρου Ν.Αναστασιάδης.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, υποβλήθηκαν στη διάρκεια επίσκεψης των διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες, τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν το συντομότερο στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής για το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Προβληματισμός στη Λευκωσία από τις πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα"

Η Περιστέρα απαντά: Ας χτυπήσουν ευθέως τον Αλέξη, όχι εμένα

Την ενόχλησή της στις καταγγελίες βουλευτή του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά περί «φωτογραφικής διάταξης» για την ίδια εκφράζει η σύντροφος του Πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, είχε καταγγείλει πως η κυβέρνηση με "φωτογραφική" για την ίδια διάταξη επιχείρησε να της δώσει το δικαίωμα να μεταχθεί από την πρωτοβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα σε θέση Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού.

Με δηλώσεις της στη Real News, η Μπέτι Μπαζιάνα απαντά: «Αν κάποιος θέλει να βάλει εναντίον του συζύγου μου, ας το κάνει απευθείας. Δεν δέχομαι να γίνομαι βορά πολιτικής χυδαιότητας».

Λογοδοτώ μόνο στους μαθητές μου

Επισημαίνει ακόμη: «Δεν έχω δώσει κανένα δικαίωμα στον δημόσιο και επαγγελματικό μου βίο. Παρακολουθώ με θλίψη και ενόχληση τόσο την καταγγελία όσο και τα σχόλια που προκαλεί. Όμως, το θέμα δεν με αφορά προσωπικά»

Η Περιστέρα Μπαζιάνα υπερασπίζεται την πορεία της: «Η μέχρι τώρα διαδρομή μου δεν επιτρέπει σε κανέναν να μιλά για αδιαφάνεια (...) Ό,τι έχω καταφέρει ως ερευνήτρια δεν έχει κανένα θολό σημείο, είναι φανερό και μπορεί να κριθεί. Και γι’ αυτό είμαι υπερήφανη». Σημειώνει δε ότι «οι μαθητές και οι φοιτητές μου είναι για μένα οι πιο αυστηροί κριτές. Σε αυτούς λογοδοτώ, αυτών η γνώμη με ενδιαφέρει».

Οπως τονίζει η σύντροφος του Πρωθυπουργού «σήμερα, επιλέγω συνειδητά να εργάζομαι στα πανεπιστημιακά εργαστήρια. Επιλέγω συνειδητά να διδάσκω σε ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο, με πενιχρή αμοιβή. Είναι τιμή μου να καταθέτω τις δυνάμεις μου στο ελληνικό δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο. Και αυτό σκοπεύω να συνεχίσω να κάνω».

Όταν δε ερωτάται για το σχόλιο πως ως σύζυγος του πρωθυπουργού θα μπορούσε να αποσπαστεί σε κάποιο πολιτικό γραφείο ή να μην εργάζεται καν, απαντά: «μακριά από μένα τέτοιες λογικές».

Αναφερόμενη στα επόμενα επαγγελματικά της σχέδια λέει: «Είμαι χαρούμενη που, παρ’ όλη τη δημοσιονομική ασφυξία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας αιματοδοτούνται άμεσα με προσωπικό, με την προκήρυξη 1.900 θέσεων έκτακτου διδακτικού προσωπικού και 500 θέσεων μονίμων μελών ΔΕΠ. Θα καταθέσω τα χαρτιά μου και θα κριθώ» και γελώντας αναρωτιέται: «Λέτε να πουν ότι και αυτές οι προκηρύξεις είναι "φωτογραφικές";».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Περιστέρα απαντά: Ας χτυπήσουν ευθέως τον Αλέξη, όχι εμένα "

Αντίθετοι οι Γερμανοί στην απόφαση Μέρκελ για τη δίωξη του κωμικού που προσέβαλε τον Ερντογάν

Τα δύο τρίτα των Γερμανών αντιτίθενται στην απόφαση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να επιτρέψει σε εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη σε βάρος ενός γερμανού κωμικού που χλεύασε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Μέρκελ ανακοίνωσε την απόφασή της την Παρασκευή, αφού ο Ερντογάν ζήτησε από τη Γερμανία να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Γιαν Μπέμερμαν επειδή στις 31 Μαρτίου, σε εκπομπή της δημόσιας γερμανικής ραδιοτηλεόρασης ZDF, απήγγειλε ένα σατιρικό ποίημα για τον τούρκο πρόεδρο, οι στίχοι του οποίου ανέφεραν ότι ο Ερντογάν χτυπάει κορίτσια, παρακολουθεί παιδική πορνογραφία και επιδίδεται σε κτηνοβασία.
Ένα άρθρο του γερμανικού ποινικού κώδικα απαγορεύει τις προσβολές σε βάρος ξένων ηγετών, αλλά αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασίζει αν θα επιτρέπει στους εισαγγελείς να ασκούν διώξεις σε τέτοιες υποθέσεις.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid, που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Bild am Sonntag, έδειξε πως 66% των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην απόφαση της Μέρκελ να επιτρέψει στους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη. Μόνο 22% είπαν πως έχει δίκιο και 12% δήλωσαν αναποφάσιστοι.
Η δημοσκόπηση της Emnid έγινε μεταξύ 500 προσώπων το απόγευμα της Παρασκευής.
Η απόφαση της Μέρκελ είχε ήδη διχάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό της και προκαλέσει κατηγορίες ότι αποτυγχάνει να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου.
Η καγκελάριος πρόκειται να ταξιδέψει το Σάββατο στην Τουρκία και οι κεντροαριστεροί σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικοί εταίροι της, οι οποίοι ήθελαν να απορριφθεί το τουρκικό αίτημα, την καλούν στη διάρκεια του ταξιδιού τους να υποστηρίξει την ελευθερία της γνώμης και των μέσων ενημέρωσης.
«Χωρίς αυτές τις βασικές ελευθερίες, η δημοκρατία είναι αδιανόητη -- πρέπει να το αναγνωρίσει και η τουρκική κυβέρνηση», δήλωσε στην Bild am Sonntag η γενική γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Καταρίνα Μπάρλεϊ.
Η ZDF ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει τον Μπέρμερμαν να αντιμετωπίσει τις όποιες κατηγορίες ενδέχεται να του απαγγείλουν οι εισαγγελείς επειδή περιγέλασε τον Ερντογάν. Πριν το απαγγείλει, ο κωμικός είπε ότι το ποίημα προχωρεί εσκεμμένα πέραν αυτού που επιτρέπει ο γερμανικός νόμος.
Η ZDF ανακοίνωσε πως ο κωμικός αναστέλλει την εκπομπή μέχρι τις 12 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετοι οι Γερμανοί στην απόφαση Μέρκελ για τη δίωξη του κωμικού που προσέβαλε τον Ερντογάν"

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στη Σαλαμίνα-Αισθητός στην Αθήνα

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:54 ώρα Ελλάδας 27 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά στην Αθήνα.΄

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο βόρεια βόρεια ανατολικά της Αίγινας.

Σημειώνεται ότι το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ανεβάζει το μέγεθος της δόνησης στους 4,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.


Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στη Σαλαμίνα-Αισθητός στην Αθήνα "

Έλληνες τρακάρουν με... βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας

Σε 1.139 ανήλθε το 2015 ο αριθμός των ατυχημάτων από αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες στο εξωτερικό, έναντι 1.006 ατυχημάτων το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 13,2%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη των ατυχημάτων το 2015, που έχει συγκεντρώσει και δημοσιοποίησε στην ηλεκτρονική σελίδα του το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης.

Μεταξύ των χωρών στις οποίες συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα από αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες, στην πρώτη θέση, όπως και πέρυσι, βρίσκεται η Γερμανία με 244 ατυχήματα (το 21,4% των ατυχημάτων) και ακολουθεί η Ιταλία με 200 ατυχήματα (το 17,6% των ατυχημάτων).

Ως προς τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν για ατυχήματα του εξωτερικού, το 2015 οι ασφαλιστικές εταιρείες-μέλη του Γραφείου κατέβαλαν το ποσό των 5.412.663,76 ευρώ έναντι 4.371.744,33 ευρώ το 2014, δηλαδή αύξηση 23,8%.

Ατυχήματα από οχήματα με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα

Σε 3.860 ανήλθε το 2015 ο αριθμός των ατυχημάτων από αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα που διακανονίστηκαν από το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης και τους διορισμένους ανταποκριτές και διακανονιστές του, έναντι 3.612 το έτος 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 6,9%.

Στα ατυχήματα που προκαλούνται στην Ελλάδα από αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες την πρώτη θέση κατέχουν σταθερά τα ατυχήματα από βουλγαρικά αυτοκίνητα που ανήλθαν στα 1.296 το 2015, έναντι 1.199 το 2014, και αποτελούν το 33,6% του συνόλου των ατυχημάτων. Ακολουθούν τα γερμανικά αυτοκίνητα με το 13,9% των ατυχημάτων.

Ο διακανονισμός των 3.617 εξ' αυτών των ατυχημάτων ανατέθηκε στους διορισμένους ανταποκριτές των αλλοδαπών ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ τον διακανονισμό των υπολειπόμενων 243 ζημιών ανέλαβε το Γραφείο διά των υπηρεσιών του ή των διακανονιστών του.

Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν μέσω των ανταποκριτών και του Γραφείου από αλλοδαπές ασφαλιστικές εταιρίες για την αποζημίωση Ελλήνων παθόντων από ατυχήματα με αυτοκίνητα με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας, ανήλθαν το 2015 στο ποσό των 14.297.196,63 ευρώ έναντι 13.567.890,39 ευρώ το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 5,4%.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Έλληνες τρακάρουν με... βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας"

Διαμαρτυρία στις Σκουριές ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Διαμαρτυρία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού πραγματοποίησαν την Κυριακή πολίτες που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Η διαμαρτυρία έγινε στο πλαίσιο τριήμερης κινητοποίησης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, που ολοκληρώθηκε σήμερα.

Το πρωί με επέμβαση της αστυνομίας απομακρύνθηκαν κλαδιά και δέντρα και αντίσκηνα, τα οποία είχαν στήσει οι διαδηλωτές στον κόμβο του Χοντρού Δέντρου προς τις Σκουριές.

Αργότερα, στη μια μετά το μεσημέρι, διαδηλωτές με λεωφορεία έφτασαν στον κόμβο και συνέχισαν μέχρι και έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας χρυσού, όπου έριξαν συμβολικά έξι βαρέλια με ελιές και αποχώρησαν.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία στις Σκουριές ενάντια στην εξόρυξη χρυσού"

Μήνυμα για κλείσιμο της αξιολόγησης

Μήνυμα για κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εντός του μήνα έστειλαν από τις ΗΠΑ και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε, ωστόσο, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

«Εκμεταλλευθήκαμε την παρουσία στην Ουάσινγκτον πολλών πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Οι επαφές που έλαβαν χώρα μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία εν όψει του άτυπου συμβουλίου (σ.σ. 22η και 23η Απριλίου) του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) στο Άμστερνταμ», εκτίμησε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση «στο χείλος του γκρεμού».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη» πριν από τις συζητήσεις οι οποίες διεξήχθησαν στην Ουάσινγκτον και «δεν έχει μειωθεί», ανέφερε.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα για κλείσιμο της αξιολόγησης"

Πολάκης: Γκεμπελίσκος ο Αδωνις -Ας πάει εκείνος στον εισαγγελέα

Με ανάρτησή του στο Facebook απάντησε ο Παύλος Πολάκης στην επίθεση του Αδωνι Γεωργιάδη, αποκαλώντας τον «Γκεμπελίσκο» και καλώντας τον να πάει στον εισαγγελέα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απάντησε στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ, που καλούσε τον εισαγγελέα να παρέμβει, με αφορμή δημοσίευμα του «Βήματος» για εμπλοκή του κ. Πολάκη στους διορισμούς γιατρών στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Πολάκης: Γκεμπελίσκος ο Αδωνις -Ας πάει εκείνος στον εισαγγελέα "

Υγειονομική «βόμβα» Ειδομένη, Πειραιάς και Ελληνικό

Κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, νηστικοί και με τον κίνδυνο της εξάπλωσης ασθενειών ζουν περίπου 10.000 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι αρμόδιοι φορείς κρούουν πλέον των κώδωνα του κινδύνου προς της κυβέρνηση και ζητούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προλάβουν μια υγειονομική «βόμβα» που φοβούνται ότι μπορεί να... εκραγεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ
εκπέμπει SOS για την Ειδομένη.

Η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τεράστιο αριθμό των ατόμων που φιλοξενούνται σε κλειστούς χώρους λίγων τετραγωνικών είναι ο σοβαρότερος από τους λόγους που αυξάνει την αγωνία των υπευθύνων για την δημιουργία ασθενειών και την εξάπλωση τους.



Στο παλαιό αεροδρόμιο του ελληνικού συνωστίζονται περίπου 6.000 άτομα. Αν και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι οι πρόσφυγες θα είχαν φύγει μέχρι τα τέλη Μαρτίου από το χώρο των αφίξεων, του μπέιζμπολ και του χόκεϊ, όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο αλλά αντιθέτως νέοι μετανάστες κατέκλυσαν τους χώρους του στήνοντας επιπλέον περισσότερες από εκατό σκηνές και παραπήγματα στο πάρκινγκ του παλαιού αερολιμένα. " Φοβόμαστε ότι όσο αυξάνει η θερμοκρασία θα έχουμε εξάπλωση ασθενειών. Η συμφωνία για την παραμονή των προσφύγων στο αεροδρόμιο έχει λήξει, ωστόσο κανένας από την κυβέρνηση δεν μας έχει ενημερώσει για ποσό χρονικό διάστημα θα μείνουν ακόμα" λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και συνεχίζοντας προχωράει σε μια ακόμα αποκάλυψη: "Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε άθλιες συνθήκες. Έμαθε ότι προχθές δεν μοιράστηκαν γεύματα στους πρόσφυγες με αποτέλεσμα να μείνουν νηστικοί. Τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να εκκενωθεί το αεροδρόμιο και οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές".



Την ίδια ώρα η λεωφόρος Ποσειδώνος και οι παραλίες του Αλίμου και του Ελληνικού έχουν κατακλυστεί από μετανάστες οι οποίοι αναζητούν κάποιες ανάσες δροσιάς μακριά από τις πυρακτωμένες σκηνές και τους αποπνικτικούς κλειστούς χώρους του αεροδρομίου.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν το νερό της θάλασσας για να πλυθούν και να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο καθαροί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην παραλία του Αγίου Κοσμά όπου από νωρίς σήμερα το πρωί δεκάδες μετανάστες την επισκέφτηκαν και κολύμπησαν για αρκετές ώρες στα νερά της.

Ίδια είναι η εικόνα και στο λιμάνι του Πειραιά. Παρότι την προηγούμενη αναχώρησαν περίπου 1.000 άτομα για το κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά, βατό στους επιβατικούς σταθμούς των προβλητών Ε1 και Ε2 αλλά και στην πέτρινη αποθήκη δεν πέφτει καρφίτσα. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση στο λιμάνι βρίσκονται 3.734 πρόσφυγες με πολλούς από αυτούς να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους, αλλά και με ελλείψεις υγειονομικών παροχών. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, έχουν εμφανιστεί κρούσματα ψώρας και άλλες δερματικές παθήσεις, ενώ οι γαστρεντερίτιδες και οι δηλητηριάσεις θερίζουν, αφού τα τρόφιμα που διακινούνται είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και δεν ελέγχονται. 

Στο πλαίσιο αυτό από το πρωί το ΚΕΕΛΠΝΟ μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια στους πρόσφυγες, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την παραμονή τους στον καταυλισμό και προτρέποντάς του να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.


protothema


Διαβάστε Περισσότερα » "Υγειονομική «βόμβα» Ειδομένη, Πειραιάς και Ελληνικό"

Τέσσερα χρόνια γυμνάσιο και δύο λύκειο προτείνει το υπουργείο Παιδείας

Τέσσερα χρόνια Γυμνάσιο και δύο Λύκειο πρότεινε ο Αντώνης Λιάκος, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Με αυτό το σύστημα θεωρεί ότι θα εξασφαλιστεί ένας κορμός εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο και το Λύκειο θα γίνει περισσότερο ερευνητικό με δυνατότητα επιλογής ομάδων μαθημάτων.

Η βελτίωση του Λυκείου θα μπορούσε να γίνει μέσα από το σύστημα τέσσερα χρόνια Γυμνάσιο και δύο Λύκειο, είπε ο κ. Λιάκος σε συζήτηση, στο υπουργείο Παιδείας, για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία, κι εκτίμησε ότι «με αυτό το σύστημα τα Λύκεια θα χορηγούν ένα αξιόπιστοι τίτλο σπουδών».

Ο κ. Λιάκος τόνισε ότι με αυτό το σύστημα «τετραετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο» θα εξασφαλιστεί ένας κορμός εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο και το Λύκειο θα γίνει περισσότερο ερευνητικό με δυνατότητα επιλογής ομάδων μαθημάτων

Στο θέμα των ΤΕΙ αναφέρθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας: «Υπάρχει μία διασπορά Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα. Κάποια από αυτά έχουν αντικείμενο που επικαλύπτονται από Πανεπιστήμια, ανώτατα και αυτά.

Και εκεί υπάρχει μία ιστορία που κάποιος καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ενιαία και δεν ανάγονται σε κριτήρια αξιοκρατίας και εκπαιδευτικής ποιότητας. Το θέμα της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης- κατάρτισης είναι το μεγάλο απωθημένο όλων των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων του 20ου αιώνα στη χώρα μας. Το 1932 η μεταρρύθμιση Γεωργίου Παπανδρέου δεν το αντιμετώπισε. Το 1965 η δεύτερη μεταρρύθμιση Γεωργίου Παπανδρέου δεν το αντιμετώπισε. Ο Γεώργιος Ράλλης με το 309 καθιέρωσε το Τεχνικό Λύκειο αλλά δεν υπήρχε στην πράξη αντιμετώπιση του θέματος».

Και τόνισε: «Μετά από αυτό το διάλειμμα ήρθη η μεταρρύθμιση Αρσένη η οποία προκάλεσε, δικαιολογημένα, μεγάλες αντιδράσεις γιατί έσπρωξε σε μία πρώιμη ταξική επιλογή περίπου το 40% και κάτι των παιδιών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο Λύκειο, στα Τεχνικά Λύκεια τα υπόλοιπα στα Γενικά. Αυτή η αναλογία δεν συνοδεύεται με ελκυστικό Τεχνικό Σχολείο είναι αναλογία που βιώνεται, περίπου, ως κατασταλτική επιλογή. Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη τη περίοδο αυτό το μέτρο «υποστηρίχθηκε» άγρια από ΜΑΤ στα σχολεία. Και από την ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων, που αυτές τις μέρες προσπαθούμε να καταργήσουμε».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερα χρόνια γυμνάσιο και δύο λύκειο προτείνει το υπουργείο Παιδείας"

Κριτική του Κολ στην Μέρκελ για το προσφυγικό

Την πολιτική της στην Άνγκελα Μέρκελ για την προσφυγική κρίση και την απόφαση να δεχτεί χιλιάδες πρόσφυγες το περασμένο καλοκαίρι στη Γερμανία κατακρίνει, ο πρώην καγκελάριος της χώρας, Χέλμουτ Κολ, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει.

Στο απόσπασμα του προλόγου νέου βιβλίου του με τίτλο: «Από ενδιαφέρον για την Ευρώπη» που αναδημοσιεύει η εφημερίδα Tagesspiegel, ο Κολ θεωρεί ότι η λύση δεν βρίσκεται στην Ευρώπη αλλά στις περιοχές από τις οποίες οι άνθρωποι αναγκάζονται να φύγουν.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να μετατραπεί σε νέα πατρίδα για τα εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο», υποστηρίζει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, που κυβέρνησε τη Γερμανία για δεκαέξι χρόνια.

Οι μονομερείς αποφάσεις, όσο δικαιολογημένες κι αν μπορεί να τις θεωρούν εκείνοι που τις λαμβάνουν, και οι εθνικές πολιτικές τύπου μοναχικού καβαλάρη, θα έπρεπε να ανήκουν στο παρελθόν.

Ο ίδιος σημειώνει ότι πολλοί από τους πρόσφυγες «προέρχονται από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο». «Ένα μεγάλο μέρος τους, έχουν μια πίστη που είναι διαφορετική από την ιουδαιοχριστιανική πίστη, που αποτελεί ένα από τα θεμέλια της κοινωνικής μας τάξης και της κλίμακας αξιών μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 86χρονος πρόκειται να δεχθεί στο σπίτι του την Τρίτη τον αυταρχικό Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και σφοδρό πολέμιο της πολιτικής της Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.

efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Κριτική του Κολ στην Μέρκελ για το προσφυγικό"

DW: Εν καιρώ η επίλυση των διαφορών Γερμανίας-ΔΝΤ

Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε και χθες το Βερολίνο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάζοντας το θέμα καταρχήν στο χρονοντούλαπο. Σόιμπλε: Θα κλείσει η αξιολόγηση προσεχώς.
«Νομίζω ότι σε όλες τις συνεδριάσεις αυτών των ημερών η λέξη Ελλάδα δεν αναφέρθηκε ποτέ», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κατά την ολοκλήρωση των χθεσινών συναντήσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Όπως ανέφερε πριν λίγες μέρες ανώτατη κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο, δεν υπάρχει συνάντηση των τελευταίων χρόνων αυτού του επιπέδου που να μην έχει συζητηθεί η ελληνική κρίση.
Στις ίδιες θέσεις και οι δύο πλευρές
Σόιμπλε: Πιο εύκολο να μιλά κανείς για ελάφρυνση του χρέους, από ότι για μέτρα
Σόιμπλε: "Πιο εύκολο να μιλά κανείς για ελάφρυνση του χρέους, από ότι για μέτρα"
Η ελληνική κρίση ωστόσο μεταβάλλεται αυτή τη φορά και σε κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και στο Ταμείο με αφορμή τη βιωσιμότητα του χρέους. «Είναι σαφές», επανέλαβε ο Πολ Τόμσεν, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, «ότι θα συμμετάσχουμε στο τρίτο πρόγραμμα, μόλις έχουμε πολιτική λύση για το χρέος. Η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει σύντομα» .
Άρα και μετά τις χθεσινές ζυμώσεις στο περιθώριο τω εργασιών της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταδείχθηκε η διαφορά απόψεων μεταξύ Γερμανίας και διεθνούς οργανισμού σε ότι αφορά ιδιαίτερα την ελάφρυνση του χρέους. Παρόλα αυτά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Ταμείο θα παραμείνει εταίρος και στο τρίτο πρόγραμμα χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες πως αυτό θα επιτευχθεί. Αισιόδοξος εμφανίστηκε και σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μετά το Eurogroup, στις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ.
«Πιο δύσκολη η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων»
Για τη Γερμανία είναι ζωτικής σημασίας η παρμονή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα
Για τη Γερμανία είναι ζωτικής σημασίας η παρμονή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα
«Παράλληλα όμως», έσπευσε να συμπληρώσει, «οι Έλληνες πρέπει να κάνουν περισσότερες προσπάθειες σχετικά με τα μέτρα λιτότητα και το φορολογικό. Βέβαια, είναι πιο εύκολο να μιλά κανείς για ελάφρυνση του χρέους, από ότι για μέτρα, για τα οποία έχει δεσμευτεί από το περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο να υλοποιήσει», Παρόλα αυτά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε κάποια κατανόηση για τις δυσκολίες της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων παραπέμποντας στην ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία που περιορίζει, όπως ισχυρίστηκε, τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ευαίσθητα θέματα, όπως είναι το ασφαλιστικό.
Σε ένα άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Πολ Τόμσεν ανέδειξε το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι πρόσφυγες στην αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Μπορείτε να στηρίξετε μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη με το να ενισχύσετε το εργατικό δυναμικό. Οι πρόσφυγες δεν αποτελούν λύση σε κοινωνίες που ολοένα γερνούν, αλλά συμβάλουν στο να καθυστερεί η διαδικασία. Προϋπόθεση βεβαια η επιτυχημένη ένταξή τους στην αγορά εργασίας».
dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Εν καιρώ η επίλυση των διαφορών Γερμανίας-ΔΝΤ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news