facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Μέτρα 3 δισ. ευρώ ως 'κάβα' εξετάζουν οι δανειστές

Οι δανειστές της Ελλάδας εξετάζουν την επιβολή έξτρα μέτρων τα οποία θα επιβληθούν αν η Αθήνα δεν καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει την Ευρώπη και το ΔΝΤ, γράφει η WSJ.

Η πρόταση που αποβλέπει στο να αρθεί το αδιέξοδο από τις διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ έχει ως στόχο η Ελλάδα να υπογράψει για «έκτακτα» μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ επιπλέον των 5 δισ. ευρώ που ήδη τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Η χώρα όμως θα τα εφαρμόσει μόνο αν δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Η ιδέα η οποία έχει τη στήριξη της Γερμανίας δεν έχει συμφωνηθεί και αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών λένε ότι θα είναι πολιτικά δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να το δεχτεί.

Οι πιστωτές εκτιμούν ότι η ιδέα για τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστεί η εδώ και μήνες διαφωνία μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Η διαίρεση αυτή έχει οδηγήσει σε παράλυση των συνομιλιών για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να ξεκλειδώσουν οι δόσεις.

Η Αθήνα, υπενθυμίζει η WSJ, διαφωνεί με την επιβολή μέτρων που υπερβαίνουν τα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Σημειώνει πως η Γερμανία είναι βαθιά διστακτική στο να προσφέρει μείωση χρέους αλλά τείνει να συμφωνήσει με το ΔΝΤ για τις αδυναμίες του ελληνικού προϋπολογισμού αντί να συμπλεύσει με τις περισσότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Όπως αναφέρει η WSJ, η Γερμανία υποστηρίζει το σχέδιο για τα έξτρα μέτρα υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα τα ψηφίσει τώρα ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν αυτόματα αν χρειαστεί. Οι μη δεσμευτικές «υποσχέσεις» δεν είναι αρκετές για το Βερολίνο που δεν εμπιστεύεται τους έλληνες πολιτικούς, λέει υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος. Αφού η Ελλάδα είναι σίγουρη ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να πιαστεί ο στόχος του 3,5% δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα, αφού τα έξτρα μέτρα δεν θα χρειαστούν, υποστηρίζει ο αξιωματούχος.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα 3 δισ. ευρώ ως 'κάβα' εξετάζουν οι δανειστές"

Μοσκοβισί: Σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά για την αξιολόγηση

Σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους πιστωτές διαπιστώνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Απριλίου, που θα γίνει στο Άμστερνταμ.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σημειώθηκε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να φτάσουμε σε ένα σημείο να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων».

Υπογράμμισε δε ότι «θα πρέπει να νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο».

Αναφερόμενος στο μνημόνιο, τόνισε ότι δεν κάνει λόγο για δεκαετίες, αλλά «αναφέρεται στο 2018 και αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε (τον στόχο του) 3,5% το 2018», επέμεινε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά για την αξιολόγηση"

Λαγκάρντ: Εποικοδομητικές συζητήσεις για Ελλάδα, χρειάζεται δουλειά

Η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ, μεταδίδει το Reuters.

H επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι είχε εποικοδομητικές, εγκάρδιες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος με διάφορα πρόσωπα που εμπλέκονται στο ζήτημα. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά.

Παράλλληλα υπογράμμισε πως δεν αναμένει άμεσα αποτελέσματα στις συζητήσεις για το χρέος, οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν αποτελεσματικά.

Η θέση μας για την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει μεταβληθεί υπογράμμισε.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Εποικοδομητικές συζητήσεις για Ελλάδα, χρειάζεται δουλειά"

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Πρώτο κόμμα η ΝΔ -Τι πιστεύουν οι Ελληνες για την διαπραγμάτευση

Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, η ΝΔ προηγείται για μια ακόμη φορά του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα για την διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
η πλειονότητα των ερωτηθέντων (70%) κρίνει αρνητικά τη διαπραγμάτευση, με περίπου 4 στους 10 να πιστεύουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε ρήξη εάν οι δανειστές δεν σεβαστούν τις κόκκινες γραμμές, 3 στους 10 πως η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα και το 26% πως η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί, έστω κι αν πιεστεί η οικονομία.
 Στην πρόθεση ψήφου: 
ΣΥΡΙΖΑ 18,4% (με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, 27%),
ΝΔ 21,4% (με αναγωγή, 31,4%),
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6% (με αναγωγή 8,7%),
Χρυσή Αυγή 5,4% (με αναγωγή, στο 8%),
ΚΚΕ 4,9%, (με αναγωγή στο 7,2%),
Ένωση Κεντρώων 2,6% (με αναγωγή, 3,8%),
ΑΝΕΛ 2,5% (με αναγωγή στο 3,7%)
 Ποτάμι 1,8% (με αναγωγή στο 2,7%).
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Κάπα Research: Πρώτο κόμμα η ΝΔ -Τι πιστεύουν οι Ελληνες για την διαπραγμάτευση "

Οι δανειστές έκοψαν τα... δώρα στους αγρότες

Και ο ΟΓΑ θα ενταχθεί άμεσα στο νέο υπερ-ταμείο μαμούθ όλων των ασφαλισμένων για κύρια σύνταξη, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνήθηκαν να συζητήσουν οποιαδήποτε εξαίρεση από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παράλληλα, αντιδρώντας στις μόνιμου χαρακτήρα εξαιρέσεις, οι επικεφαλής του κουαρτέτου των πιστωτών δεν δέχθηκαν και την δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο ασφαλιστικών κλάσεων, μιας χαμηλότερης, στο 16% που θα οδηγούσε αντίστοιχα και σε χαμηλότερη σύνταξη (και εθνική και ανταποδοτική) και μιας στο 20%.

Έτσι, σύμφωνα με το Euro2day, στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που είναι σχεδόν έτοιμο, και σύμφωνα με τις δημόσιες εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας, δύο από τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους αγρότες δεν θα περιλαμβάνονται.

Η άρνηση των εκπροσώπων των πιστωτών ήταν άμεση και κατηγορηματική, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση προέβλεπε 5ετή μεταβατικότητα για την ένταξη του ΟΓΑ στον ενιαίο υπερ-φορέα.

Την ίδια τύχη είχε και η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε ποσοστό 16% αντί για 20%, με αντίστοιχη μάλιστα μείωση της ανταποδοτικής αλλά και της Εθνικής σύνταξης.

Στο κείμενο που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, εκτός ΕΦΚΑ παραμένουν μόνο οι προνοιακού χαρακτήρα παροχές του ΟΓΑ, καθώς και οι μη συνταξιοδοτικού χαρακτήρα αρμοδιότητες του ΝΑΤ.

Έτσι, πλέον, για τους αγρότες, από 1/1/2021 θα προβλέπεται εισφορά 20% επί του εισοδήματός τους, ανεξάρτητα από το χρόνο που ασφαλίστηκαν, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Για το διάστημα από 1/7/215 έως 31/12/2016 το ύψος της μηνιαίας εισφοράς αυξάνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 10%, θα υπολογίζεται όμως επί των υφιστάμενων ασφαλιστικών κατηγοριών.


Για το 2017, η εισφορά διαμορφώνεται στο 14%, το 2018 αυξάνεται στο 16%, το 2019 στο 18% και το 2020 στο 19% ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής να καθοριστεί στο 20%.

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπως παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων, τον Φεβρουάριο, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προέβλεπε ότι το κατώτερο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα δεν θα είναι κάτω του ποσού που αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου μισθού.

Ήτοι, η εισφορά είτε 20% είτε 16% - ανάλογα με το τι θα επιλέξει ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης - θα έπρεπε να υπολογίζεται επί ποσού 468,8 ευρώ, ώστε να πληρώνει το μήνα 93,7 ή 75 ευρώ αντίστοιχα.

Πλέον, μετά την άρνηση των θεσμών να αποδεχθούν τις δύο προτάσεις της ελληνικής πλευράς, στο υπουργείο Εργασίας καταρτίζουν πρόταση, βάσει της οποίας, μόνο για τους αγρότες, το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα θα υπολογίζεται επί του 70% του κάθε φορά κατώτατου μισθού. Κατά συνέπεια, το ύψος της κατώτερης μηνιαίας εισφοράς για τους αγρότες, καθορίζεται στα 82 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Αλλαγές προβλέπονται σύμφωνα με πληροφορίες, και όσον αφορά τις μεταβατικές διατάξεις για την αύξηση των εισφορών στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ ειδικά για τους επιστήμονες ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, προβλέπεται νέα βελτιωμένη διάταξη, αναφορικά με την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για τη τριετία 2017-2019.

Αναλυτικά, η έκπτωση της τάξης του 50% θα ξεκινά από εισοδήματα έως 13.000 ευρώ (έναντι 10.000 ευρώ της αρχικής διάταξης) και θα μειώνεται κατά 1% ανά 1.000 ευρώ, ώστε να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 58.000 ευρώ.

Να σημειωθεί επίσης, ότι στο τελικό σχέδιο νόμο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα των επιστημόνων να δημιουργήσουν επαγγελματικό ταμείο και να μην ενταχθούν τα επικουρικά τους και τα εφάπαξ στης γενικής διατάξεις της προωθούμενης μεταρρύθμισης, καθώς δεν κατατέθηκε η σχετική πρόταση στο υπουργείο Εργασίας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δανειστές έκοψαν τα... δώρα στους αγρότες"

Το «αγκάθι» με το αφορολόγητο όριο και η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν

Το αφορολόγητο παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, που συμμετέχει στις συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών. Οπως σημειώνει ο ίδιος, ο σημαντικότερος λόγος της διακοπής των συνομιλιών ήταν η διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ύψος του αφορολόγητου ορίου, παρά τη συμβιβαστική πρόταση των Ευρωπαίων, η οποία επίσης απορρίφθηκε από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, με στόχο να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, δεν αποκλείεται, εφόσον επιμένουν οι δανειστές, να παρουσιάσει νέα πρόταση.

Ωστόσο από το Ταμείο σημειώνουν ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν «φέρνει» 1% του ΑΕΠ, όπως ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, και είναι απαραίτητες οι τροποποιήσεις για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών πρότεινε μια συμβιβαστική λύση, που προβλέπει τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 8.182 ευρώ, σταδιακά, σε μία τριετία.

Τι προβλέπουν οι τρεις προτάσεις:

1. Η ελληνική πρόταση. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει μικρές επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα έως 27.000 ευρώ (συγκριτικά με το υφιστάμενο καθεστώς), μειώσεις από τις 27.001 έως 43.000 ευρώ και επιβαρύνσεις πάνω από αυτό το ποσό. Επίσης προβλέπει ελαφρύνσεις για την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίοι θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα που θα ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά χωρίς να έχουν το έμμεσο αφορολόγητο όριο. Τεράστιες είναι οι επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και επιχειρηματική δραστηριότητα άνω των 30.000 ευρώ. Τα εισοδήματα και από τις δύο πηγές θα προστίθενται και θα φορολογούνται με την ενιαία κλίμακα. Το έμμεσο αφορολόγητο όριο θα μειωθεί από τις 9.550 ευρώ στις 9.100 ή, διαφορετικά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί στις 2.000 ευρώ από τις 2.100 ευρώ. Σημειώνεται ότι η έκπτωση των 2.000 ευρώ θα διατηρηθεί ακέραια έως τις 20.000 ευρώ εισόδημα, και πάνω από αυτό το όριο το αφορολόγητο θα μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος και όχι κατά 100 ευρώ, όπως ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015.

Η φορολογική κλίμακα που προτείνει η ελληνική πλευρά:

- Από 0 - 20.000 ευρώ συντελεστής 22%.
- Από 20.001 - 30.000 ευρώ συντελεστής 29%.
- Από 30.001 - 40.000 ευρώ συντελεστής 37%.
- Ανω των 40.000 ευρώ συντελεστής 45%.

Η κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία θα επιβάλλεται σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ:

- 2,2% για εισόδημα από 12.001 - 20.000 ευρώ.
- 5% από 20.001 - 30.000 ευρώ.
- 6,5% από 30.001 - 40.000 ευρώ.
- 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ.
- 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ.
- 10% από 220.001 ευρώ και πάνω.

2. Η πρόταση του ΔΝΤ. Αυξήσεις φόρων για τα εισοδήματα από 8.182 ευρώ και μέχρι 27.000 ευρώ, και μειώσεις για τα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα, προβλέπει η πρόταση των δανειστών. Από την επεξεργασία της πρότασης των δανειστών, το αφορολόγητο όριο μειώνεται από τις 2.100 στα 1.800 ευρώ, δηλαδή εισοδήματα μέχρι 8.182 ευρώ παραμένουν χωρίς φόρο. Εκτός από τη νέα κλίμακα, οι πιστωτές της χώρας έδωσαν στην κυβέρνηση και διαφορετική κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης. Οι επιβαρύνσεις στην εισφορά ξεκινούν από τις 12.000 ευρώ και πάνω, με τον μικρό συντελεστή να ανέρχεται στο 1,5% και τον ανώτατο συντελεστή στο 9% (από 10% που προτείνει η κυβέρνηση). Ειδικότερα:

Φορολογική κλίμακα:

1. Για εισοδήματα έως 8.182 ευρώ δεν προκύπτει φόρος.
2. Εως 20.000 ευρώ συντελεστής 22%.
3. Από 20.001 - 30.000 ευρώ συντελεστής 29%.
4. Από 30.001 - 40.000 ευρώ συντελεστής 35%.
5. Από 40.001 ευρώ και πάνω συντελεστής 41%.

Κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης:

1. 0 - 12.000 συντελεστής 0%.
2. 12.000 - 20.000 συντελεστής 1,5%.
3. 20.001 - 30.000 συντελεστής 3%.
4. 30.001 - 65.000 συντελεστής 5%.
5. 65.001 - 200.000 συντελεστής 8%.
6. Ανω των 200.000 συντελεστής 9%.

3. Η πρόταση των Ευρωπαίων. Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η ευρωπαϊκή πλευρά πρότεινε συμβιβαστική λύση, που προβλέπει τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 8.182 ευρώ, σταδιακά, σε μία τριετία. Ειδικότερα:

- Για τα εισοδήματα του 2016 έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ (αφορολόγητο 9.100 ευρώ).
- Για τα εισοδήματα του 2017 έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο όριο 8.640 ευρώ).
- Για τα εισοδήματα του 2018 έκπτωση φόρου 1.800 ευρώ (αφορολόγητο όριο 8.182 ευρώ).

Εκτός στόχων τα έσοδα

Δεν κατάφερε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να επιτύχει τους μνημονιακούς στόχους που είχαν τεθεί στο σκέλος των ελέγχων και των εσόδων για το 2015. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το προηγούμενο έτος εισπράχθηκαν από τις εφορίες, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου 31,67 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ήταν 34,3 δισ. ευρώ (υστέρηση 2,63 δισ. ευρώ).

Από τα τελωνεία εισπράχθηκαν 11,79 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν η είσπραξη 12,4 δισ. ευρώ. Από ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις ο στόχος ήταν να βεβαιωθούν συνολικοί πρόσθετοι φόροι 1,37 δισ. ευρώ, ενώ βεβαιώθηκαν 540,22 δισ. ευρώ.

Ωστόσο υπήρχαν και στόχοι που επιτεύχθηκαν, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις. Συγκεκριμένα βεβαιώθηκαν περισσότεροι από 92 εκατ. ευρώ φόροι από τον στόχο, ύστερα από ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Επίσης, υπέρβαση κατά 35 εκατ. παρουσίασαν οι εισπράξεις από τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι από τα ανωτέρω ελεγκτικά κέντρα και τις εφορίες έχουν περιορισθεί σημαντικά, εξέλιξη που για μία ακόμη φορά καταδεικνύει ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στη φορολογική διοίκηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Το «αγκάθι» με το αφορολόγητο όριο και η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν"

Κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου - Ντάισελμπλουμ στην Ουάσινγκτον

Ικανοποίηση εκφράζουν από το υπουργείο Οικονομικών για τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού στην Ουάσινγκτον, καθώς, όπως λένε, διαπιστώνεται η πρόθεση όλων των πλευρών να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να καταλήξουν σε συμφωνία.

Την ίδια ώρα είναι κοινή η διαπίστωση ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές που σχετίζονται με τα σημεία αφετηρίας όλων των πλευρών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική πλευρά φαίνεται να είναι η στάση του Βερολίνου, όπως αυτή αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμος για ελάφρυνση του χρέους.

Σε δήλωσή του στους Financial Times, πριν συναντήσει τον Γερμανό ομόλογό του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ο κ. Σόιμπλε βάζει στο τραπέζι τρία πράγματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν -όπως είπε- να υλοποιηθούν όλα για να υπάρξει συμφωνία.

Αυτό που ζητεί το Βερολίνο, σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, είναι συμφωνία και συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς ωστόσο μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ πιέζει τους Ευρωπαίους για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την Αθήνα για ρεαλιστικά μέτρα. Αυτό φαίνεται και στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών με τον Έλληνα ομόλογό του, στέλνοντας διπλό μήνυμα, στην Αθήνα ότι χρειάζεται να πάρει ακόμη πιο δύσκολες αποφάσεις και στην πλευρά των Ευρωπαίων για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Στις 9.30 ώρα Ελλάδας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα το κουαρτέτο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου - Ντάισελμπλουμ στην Ουάσινγκτον"

Διαψεύδει ο Τσίπρας ότι απείλησε με παραίτηση όταν συναντήθηκε με τον Ολάντ

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Φρανσουά Ολάντ «Η θα κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που αποφασίσαμε το καλοκαίρι ή… εγώ φεύγω!» διαψεύδεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Real News για απειλή παραίτησης στην πρόσφατη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν με κατηγορηματικό τρόπο «Καποιοι είχαν ευσεβείς πόθους να μην κλείσει η αξιολόγηση, τώρα επιθυμούν και παραίτηση Τσίπρα, τα γεγονότα θα τους διαψεύσουν».

Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα υπήρξε και επίσημη ανακοίνωση που ανέφερε:

«Ο τόπος έχει πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και στόχο να απαλλάξει την κοινωνία και την οικονομία από την επιτήρηση. Όσοι ακόμα ονειρεύονται παρενθέσεις με ατυχήματα, τρικλοποδιές και, εσχάτως, και παραιτήσεις, ας το πάρουν απόφαση ότι θα μείνουν με την όρεξη».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει ο Τσίπρας ότι απείλησε με παραίτηση όταν συναντήθηκε με τον Ολάντ "

Με ρήτρα ΑΕΠ όλες οι συντάξεις

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα καθορίζει τις αυξομειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων. Σε ένα Υπερταμείο με ενιαίους κανόνες όλοι οι ασφαλισμένοι. Ποινή στις συντάξεις χηρείας για τα ζευγάρια με διαφορά ηλικίας πάνω από 10 χρόνια.

Ριζικές αλλαγές έρχονται στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθείται στη Βουλή. Το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι του Δημοσίου, της Βουλής, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α' και β' βαθμίδας, ιερείς, στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα υπάγονται από την ψήφιση του νόμου στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μαζί με όλους τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα (μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες κ.ά.).

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο «Έθνος της Κυριακής»


Διαβάστε Περισσότερα » "Με ρήτρα ΑΕΠ όλες οι συντάξεις"

Βόμβα: Ο Τσίπρας απείλησε με παραίτηση όταν συνάντησε τον Ολάντ

Με τίτλο "Απειλεί με παραίτηση!" κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή η Realnews, αποκαλύπτονας το παρασκήνιο της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: “‘Η θα κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που αποφασίσαμε το καλοκαίρι ή… εγώ φεύγω!”.
Ανάλογο μήνυμα έστειλε και στον Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο επίσης συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Πρωθυπουργός παίζει τα τελευταία του χαρτιά, με στόχο να πετύχει μία συμφωνία που θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή και να μην διαλύσει την κυβερνητική πλειοψηφία.
iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Βόμβα: Ο Τσίπρας απείλησε με παραίτηση όταν συνάντησε τον Ολάντ "

H δραματική έκκληση του Γιαννόπουλου: «Ανησυχώ για Το Χαμόγελο του Παιδιού…»

Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, λίγες ώρες πριν μπει στο χειρουργείο απηύθυνε, μέσω βίντεο, έκκληση για τη διάσωση του συλλόγου.

"Τις τελευταίες ημέρες βρίσκομαι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με το πρόβλημα υγείας που μου έχει παρουσιαστεί..."
"Μέσα σε αυτό το προσωπικό ταρακούνημα αισθάνθηκα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας ότι το Χαμόγελο του Παιδιού δεν ανήκει σε εμένα, δεν ανήκει σε κανέναν άλλον ανήκει μόνο στα ΠΑΙΔΙΑ και την κοινωνία..."
"ΑΝΥΣΗΧΩ γιατί έχει ενοχλήσει το Χαμόγελο με τη δουλειά του..."
"ΑΝΗΣΥΧΩ γιατί προσπάθησαν διάφοροι κατά καιρούς να του κάνουν κακό..."
"ΑΝΗΣΥΧΩ γιατί δεν θα ήθελα να δω κάποιος υπουργός, κάποιος πολιτικός να αποφασίσει την κατάργηση του Χαμόγελου..."
"ΑΝΗΣΥΧΩ γιατί όλα λειτουργούν στο πόδι κι ο καθένας μπορεί να κάνει ότι του αρέσει..."
"Ποια είναι η ΛΥΣΗ μας; Να συσπειρωθούμε και να ζητήσουμε απο τον πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση κι αυτούς που διοικούν αυτή τη χώρα να καταλάβουν ότι εκτός από ΕΝΦΙΑ και αποφάσεις οικονομικές, υπάρχει και μια κοινωνία που πρέπει να στηριχθεί..."
"Σας ζητώ να συμμετέχετε σε μια προσπάθεια των επόμενων ημερών να καταδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουνε..."
"Θα πω έξω από τα δόντια τι προβλήματα μας έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα πελατειακά συστήματα, διαχρονικά..."
"Χάρη σε ΕΣΑΣ φτάσαμε έως εδώ, για να ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ χρειαζόμαστε την δική σας φωνή..."
"Γιατί όπως είπε ο μικρός μας ιδρυτής Ανδρέας Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε..."

Δείτε το βίντεο



Διαβάστε Περισσότερα » "H δραματική έκκληση του Γιαννόπουλου: «Ανησυχώ για Το Χαμόγελο του Παιδιού…»"

Νέα έγγραφα για το μητρώο αγροτών

Λίστα με νέα δικαιολογητικά για την εγγραφή στο μητρώο αγροτών, ελέω της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης, περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 3874/2010 «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» και δεδομένου ότι από το φορολογικό έτος 2014 άλλαξε ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών (κατάργηση από 1/1/2014 του τεκμαρτού προσδιορισμού του αγροτικού εισοδήματος) για τη χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, τον έλεγχο για την ιδιότητα του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης ή του επαγγελματία αγρότη θα πρέπει να εξετάζονται υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά:
Επαγγελματίες αγρότες: Για τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος: Αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1, το αντίστοιχο εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος και αντίγραφο της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα έντυπο Ε3 του ιδίου έτους, όπου εκεί θα αποτυπώνεται η αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης του ενδιαφερομένου.
Συγκεκριμένα συγκρίνεται το καθαρό κέρδος με λογιστικό προσδιορισμό αγροτικής δραστηριότητας σε σχέση με το συνολικό καθαρό κέρδος με λογιστικό προσδιορισμό.
• Για την απόδειξη της κατοχής αγροτικής εκμετάλλευσης και τον υπολογισμό του ετήσιου χρόνου απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση: Αντίγραφο της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
• Για την απόδειξη ασφάλισης στον ΟΓΑ: Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας ή βεβαίωση ασφάλισης από τον ΟΓΑ.
Κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης: Για την απόδειξη της δραστηριότητας της αγροτικής εκμετάλλευσης: Αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1, το αντίστοιχο εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος και αντίγραφο της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα έντυπο Ε3 του ιδίου έτους, όπου εκεί θα αποτυπώνεται η αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης του ενδιαφερομένου.
• Για την απόδειξη της κατοχής αγροτικής εκμετάλλευσης: Αντίγραφο της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
• Στις περιπτώσεις πρόσφατης απόκτησης της αγροτικής εκμετάλλευσης, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης ενιαίας ενίσχυσης, θα προσκομίζονται:
• Αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1, το αντίστοιχο εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος.
• Για μόνιμες φυτείες: Συμβόλαια αγοράς αγροτικών εκτάσεων, νομίμως μετεγγραμμένα που προέρχονται από αγορά, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.λπ. ή αποδεικτικά μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων που έχουν υποβληθεί στο TAXISNET και αντίγραφα ελαιοκομικού, αμπελουργικού μητρώου ή άλλων μητρώων, συναπτόμενα εντός του έτους αναφοράς.
• Για μονοετείς καλλιέργειες: Συμβόλαια αγοράς αγροτικών εκτάσεων, νομίμως μετεγγραμμένα, που προέρχονται από αγορά, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.λπ. ή αποδεικτικά μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων που έχουν υποβληθεί στο TAXISNET, και παραστατικά αγοράς σπόρων ή φυτωρίων ή πώλησης προϊόντων της εκμετάλλευσης, εντός της χρονικής περιόδου του έτους αναφοράς.
Αποδεικτικά
Αποδεικτικά κατοχής ζωικού κεφαλαίου, το οποίο είναι καταγεγραμμένο στα μητρώα και βιβλιάρια του υπουργείου, εντός της χρονικής περιόδου του έτους αναφοράς.
Αντίγραφο ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ.
Ασκούντες αγροτική δραστηριότητα: Για την απόδειξη της αγροτικής δραστηριότητας: Αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1, το αντίστοιχο εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος.
• Βεβαίωση αποδοχών ή ένσημα ΙΚΑ για τους δασεργάτες και αντίγραφα εργοσήμων για τους εργάτες γης, για το αντίστοιχο έτος με αυτό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
• Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ΙΚΑ ή ΟΓΑ.
ΣΧΕΔΙΟ
Ελαφρύνσεις στους κυρίως αγρότες
Η δημιουργία μητρώου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με σκοπό την ευνοϊκή φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση παραμένει προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το σχέδιο βασίζεται στον διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από τους ετεροεπαγγελματίες με ουσιαστική αυστηροποίηση του όρου αγρότης και τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος. Υιοθετώντας τη λογική της αυστηροποίησης της έννοιας του αγρότη, θα τίθενται οι εξής όροι: Θα πρέπει να αντλεί τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα, να απασχολείται επαγγελματικά στην εκμετάλλευσή του, τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας και να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ.
Οι προϋποθέσεις
Οσοι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, θα μπορούν να ενταχθούν στο Μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Υπό αυτούς τους όρους, εκτιμάται ότι ένας στους τρεις αγρότες που παίρνουν επιδοτήσεις θα ενταχθεί στο μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Συγκεκριμένα, από τους 750.000 παραγωγούς που κάνουν κάθε χρόνο αίτηση ενιαίας ενίσχυσης αναμένεται να εγγραφούν περί τους 275.000 αγρότες. Τα οφέλη για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχουν να κάνουν με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το πρόγραμμα επενδύσεων. Το σχέδιο για την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση όλων όσοι θα θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έναντι εκείνων που έχουν αγροτική δραστηριότητα και εισόδημα, αλλά η βασική τους απασχόληση είναι άλλη, περιλαμβάνει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από 26% που θα ισχύει από το 2017, θέσπιση αφορολόγητου ορίου για το οικογενειακό εισόδημα κ.λπ.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα έγγραφα για το μητρώο αγροτών"

Ο Βαρουφάκης προειδοποιεί για τις διαπραγματεύσεις και το στόχο της κυβέρνησης: Το χρέος θα αυξηθεί

Προειδοποιήσεις αναφορικά με τον κύριο διαπραγματευτικό στόχο της κυβέρνησης να απαιτήσει από τους δανειστές όριο-ταβάνι στις ετήσιες αποπληρωμές του κράτους ίσο με το 15% του ΑΕΠ, απευθύνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε δισέλιδο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως «το όφελος από μια τέτοια συμφωνία αφορά τα ακανθώδη έτη 2019 (όταν θα έφερνε μείωση αποπληρωμών περί τα 6 δισ.) και την περίοδο 2022-2028 (μείωση περίπου 10 δισ. για το 2022 και σταδιακά λιγότερη μετέπειτα). Το γεγονός ότι τα επόμενα τρία χρόνια το Δημόσιο δεν πρόκειται να ωφεληθεί από μια τέτοια συμφωνία είναι μεν δυσάρεστο αλλά δεν είναι το κύριο πρόβλημα».

Επίσης ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί μάλιστα τους τρεις λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να γίνει μια τέτοια συμφωνία:

Αυτοί σύμφωνα με τον ίδιο είναι:

- «Το χρέος θα αυξηθεί - Τις χρονιές που οι συμφωνημένες αποπληρωμές τόκων ξεπερνούν το όριο - ταβάνι, ένα σημαντικό ποσό τόκων απλά θα μετακυλίεται στο μέλλον και, έτσι, το χρέος θα αυξάνεται (αντί να μειώνεται). Ο μόνος τρόπος να μη συμβεί αυτό είναι αν οι δανειστές συμφωνήσουν πως όχι μόνο θα μπαίνει όριο στις αποπληρωμές, αλλά και πως η διαφορά αυτού του ορίου από τον οφειλόμενο τόκο δεν θα μετακυλίεται στο μέλλον (κάτι που ισοδυναμεί με αρνητικό επιτόκιο για εκείνες τις χρονιές)».

- «Τα νέα υφεσιακά μέτρα θα επιταχύνουν την αύξηση του χρέους - Σε υφεσιακές χρονιές, που το ονομαστικό ΑΕΠ μειώνεται, οι αποπληρωμές στους δανειστές θα μειώνονται και έτσι το χρέος θα αυξάνεται. Όσο δηλαδή επικρατεί η λιτότητα, η οποία εξασφαλίζει την ύφεση, το χρέος θα μεγαλώνει γεωμετρικά ως ποσοστό του συρρικνούμενου ΑΕΠ».

- «Καθώς το χρέος δεν πρόκειται να μειώνεται, θα είναι αδύνατον να πειστούν οι δανειστές να μειώσουν τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος από το σημερινό (γελοίο) 3,5% στο 1% με 1,5% που είναι το μέγιστο συμβατό με τη σταθεροποίηση. Αυτό μεταφράζεται σε επιταχυνόμενη φοροεπιδρομή, στυγνή λιτότητα και αυξανόμενο χρέος στο διηνεκές», συμπληρώνει μεταξύ άλλων.

Ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει μάλιστα πως δεν θεωρεί τυχαίο «ότι αυτή η “λύση”, που σήμερα η κυβέρνηση φέρεται να σκέφτεται να υιοθετήσει ως πρόταση της είχε αναφερθεί από τον κ. Ρέγκλινγκ πριν από έναν χρόνο».

Μάλιστα διευκρινίζει πως επειδή γνώριζε τα πιο πάνω κρίσιμα μειονεκτήματά της συγκεκριμένης πρότασης, του είχε εξηγήσει πως αυτή «δεν ήταν αποδεκτή καθώς θα αύξανε το χρέος και θα ακύρωνε τα σκιρτήματα της ανάκαμψης».

huffingtonpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βαρουφάκης προειδοποιεί για τις διαπραγματεύσεις και το στόχο της κυβέρνησης: Το χρέος θα αυξηθεί"

Κίνδυνος θάνατος ο λαγοκέφαλος

Ραγδαία είναι τα τελευταία χρόνια η εξάπλωση του λαγοκέφαλου στη Μεσόγειο. Το ψάρι που μπορεί ακόμα και να προκαλέσει τον θάνατο σε όποιον το φάει εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στα δίχτυα των αλιέων, ενώ η επιστημονική κοινότητα αναζητά τον τρόπο για να περιορίσει δραματικά τον πληθυσμό του.

Το πόσο επικίνδυνος είναι ο λαγοκέφαλος φάνηκε πριν από δύο ημέρες, όταν μια 65χρονη γυναίκα και ο γιος της που ζουν στο Κύπρο έφαγαν το κρέας του και βρέθηκαν να παλεύουν για τη ζωή τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου της Λευκωσίας. Αυτό δεν ήταν το πρώτο περιστατικό, αφού θάνατοι έχουν καταγραφεί ήδη στον Λίβανο και στο Ισραήλ, ενώ δηλητηριάσεις σε άλλες σημεία της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, αποδίδονται στην κατανάλωση αυτού του ψαριού χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.
Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Τα τελευταία χρόνια η ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς έχει αποδώσει καρπούς και οι επαγγελματίες αλιείς γνωρίζουν καλά το ψάρι και το πόσο επικίνδυνο είναι.
Αγνοια
Για τους ερασιτέχνες ψαράδες, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν. Στην πραγματικότητα αυτό είναι αρκετά απλό, εξηγεί ο δρ Στέφανος Καλογήρου, ο οποίος είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. «Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες. Επίσης, το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού, από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του, έχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται», λέει στο «Εθνος».
Το δηλητήριο του λεοντόψαρου Pterois Miles επιδρά στο καρδιαγγειακό και το νευρομυϊκό σύστημα του ανθρώπου
Το δηλητήριο του λεοντόψαρου Pterois Miles επιδρά στο καρδιαγγειακό και το νευρομυϊκό σύστημα του ανθρώπου
Ο δρ Καλογήρου ξεκαθαρίζει ότι η τοξίνη προσβάλλει τον άνθρωπο μόνο όταν το τρώει και όχι αν ο λαγοκέφαλος τον τραυματίσει με τα δόντια του και επικαλείται έρευνα του Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιοτοξινών στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την οποία το μέγεθος του συγκεκριμένου ψαριού είναι ευθέως ανάλογο με την επικινδυνότητά του. «Η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος», σημειώνει.
Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ολα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα. Οπως τονίζει ο δρ Καλογήρου, η πρώτη παρατήρηση του λαγοκέφαλου -φυσικός χώρος του οποίου είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός- στη Μεσόγειο έγινε το 2003 και συγκεκριμένα στα νότια παράλια της Τουρκίας. «Στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπήκε από τα Δωδεκάνησα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του. Εχει ραγδαία εξάπλωση και πλέον το συναντάμε στο Ιόνιο, στα παράλια της Κροατίας, στη Μάλτα και την Τυνησία», σημειώνει.
Ειδικά για τα Δωδεκάνησα, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ανήσυχος, καθώς οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι ο λαγοκέφαλος τείνει να μετατραπεί σε κυρίαρχο είδος της περιοχής, κάτι που δεν είναι μόνο πιθανά επικίνδυνο για τους πολίτες αλλά και καταστροφικό για τους επαγγελματίες αλιείς των νησιών. «Αυτήν τη στιγμή είναι το τρίτο κυρίαρχο είδος σε βιομάζα στα παράλια των Δωδεκανήσων. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί, εκτός των άλλων, ο λαγοκέφαλος προκαλεί τεράστιες καταστροφές στα δίχτυα και στον υπόλοιπο εξοπλισμό των ψαράδων», καταλήγει.
Κίνδυνος θάνατος ο λαγοκέφαλος
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ
Ιδιαίτερα επικίνδυνο και το λεοντόψαρο Pterois Miles
Ενα άλλο λεσσεψιανό είδος, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, είναι το λεοντόψαρο Pterois Miles. To δηλητήριό του είναι η ακετυλοχολίνη, η οποία επιδρά στο καρδιαγγειακό και το νευρομυϊκό σύστημα προκαλώντας από οιδήματα μέχρι ακραίο πόνο και παράλυση στα άκρα. Το δηλητήριο εισέρχεται στον οργανισμό μόνο με παρακέντηση από τα αγκάθια του λεοντόψαρου.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνδυνος θάνατος ο λαγοκέφαλος"

Καταγγελίες αστυνομικών για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στη Λέσβο

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών σχετικά με την κινητοποίηση των αστυνομικών στο νησί της Λέσβου για την επίσκεψη του Πάπα.

Όπως αναφέρεται σε αυτή:

Το Σαββατοκύριακο που διανύουμε η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο της δημοσιότητας με όλα τα φώτα της παγκόσμιας σκηνής να εστιάζονται πάνω της και στο προσφυγικό ζήτημα που τόσο άνισα προσπαθεί να φέρει εις πέρας.

Στο νησί της Λέσβου χτυπάει η καρδιά της Χριστιανοσύνης αυτές τις μέρες. Στη Μόρια καθολικοί και ορθόδοξοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που παλεύουν με κίνδυνο της ζωής τους για μια καλύτερη ζωή αλλά και τη χώρα μας που τους φιλοξενεί και τους ενισχύει από το υστέρημά της.

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας και του Πατριάρχη Ορθοδοξίας κ..κ. Βαρθολομαίου κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου αποτελούν ένα ξεχωριστό και συνάμα ιστορικό γεγονός.

Είναι αυτονόητο ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα και γι’ αυτό το λόγο την Πέμπτη το απόγευμα με διαταγή μετακινήθηκαν από τον Πειραιά 500 περίπου αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Αττικής για ενίσχυση της Αστυνομίας του νησιού. Όμως παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του Ποντίφικα ήταν από μέρες γνωστή, το Αρχηγείο δεν είχε φροντίσει έτσι ώστε να την χαρακτηρίσει ως επιχείρηση ευρείας κλίμακας.

Αυτομάτως το προεδρείο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. μαζί με μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών και αντιπροσώπους της, μετέβησαν στον Πειραιά έτσι ώστε να μην επιτραπεί ο απόπλους του πλοίου εάν δεν χαρακτηριζόταν ευλόγως, όπως έπρεπε, ως ευρείας κλίμακας επιχείρηση. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις και μεσολάβηση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. με το Αρχηγείο, η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε ευρείας κλίμακας και έτσι αποχώρησε το πλοίο με τους συναδέλφους για τη Λέσβο.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Τίποτα πλέον δεν μένει στη τύχη του, τίποτα δεν μπορεί να μας επιβληθεί «αβρόχοις ποσίν».

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες αστυνομικών για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στη Λέσβο"

Μανιφέστο αλληλέγγυων χωρίς απαντήσεις

Οι «αλληλέγγυοι» βγήκαν στο προσκήνιο στην Ειδομένη μετά τις τελευταίες εξελίξεις και μίλησαν δημόσια, αλλά αρνήθηκαν να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα για τη δράση τους.

Εκπρόσωποι 14 αυτόνομων συλλογικοτήτων που δρουν στον καταυλισμό κάλεσαν χθες το πρωί τα ΜΜΕ σε μια κατ΄ επίφαση συνέντευξη Τύπου στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Εκεί, ανέγνωσαν μόνο τα κείμενά τους, στα οποία καταγγέλλουν στοχοποίησή τους και διαψεύδουν ότι οι ίδιοι υποκινούν βίαια επεισόδια ή διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες στους πρόσφυγες και στη συνέχεια αποχώρησαν, αρνούμενοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ. συνέχιζε τους ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή, προχωρώντας σε δύο νέες συλλήψεις: Eνας 20χρονος Γερμανός «αλληλέγγυος» συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης στη γέφυρα του Αξιού, επειδή βρέθηκε στην κατοχή του ένα μαχαίρι, ενώ μέσα στο camp της Ειδομένης συνελήφθη ένας 27χρονος Αφγανός για κατοχή μικροποσότητας κάνναβης. Οι συλλήψεις έφτασαν τις 14 συνολικά μετά τα βίαια γεγονότα της περασμένης Κυριακής, σε σύνολο 36 προσαγωγών.
Στο κοινό τους κείμενο, οι 14 ομάδες και πρωτοβουλίες «αλληλέγγυων» απαντούν στην κατηγορία ότι υποκινούν ταραχές και βίαιες διαμαρτυρίες. «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν υποκινούμε βία και δεν διαδίδουμε ψευδείς πληροφορίες. Πιστεύουμε πως η διάδοση ψευδών πληροφοριών σε έναν ευάλωτο πληθυσμό είναι ανήθικη, δίνει ψεύτικες ελπίδες και προκαλεί μόνο περισσότερη βλάβη», αναφέρουν, συμπληρώνοντας πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της δραστηριότητας της αστυνομίας και τις αυθαίρετες συλλήψεις και προσαγωγές τουλάχιστον 25 εθελοντών τις τελευταίες μέρες.
Τι υποστήριξαν
Οι εκπρόσωποι 14 ομάδων «αλληλέγγυων», που δρουν στον καταυλισμό, κάλεσαν χθες το πρωί τα ΜΜΕ σε μια συνέντευξη Τύπου στο Πολύκαστρο Κιλκίς, εκεί όμως ανέγνωσαν μόνο τα κείμενά τους και αποχώρησαν
Οι εκπρόσωποι 14 ομάδων «αλληλέγγυων», που δρουν στον καταυλισμό, κάλεσαν χθες το πρωί τα ΜΜΕ σε μια συνέντευξη Τύπου στο Πολύκαστρο Κιλκίς, εκεί όμως ανέγνωσαν μόνο τα κείμενά τους και αποχώρησαν
Εκπρόσωπος της Aid Delivery Mission, μίας από τις πιο γνωστές και δραστήριες ομάδες «αλληλέγγυων» από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που δρουν στην Ειδομένη, έκανε λόγο για αναιτιολόγητη αύξηση της αστυνομικής καταστολής στους εθελοντές. Η ομάδα υποστήριξε πως είναι μη ρεαλιστική η εκκένωση του camp, αφού δεν υπάρχει χώρος για μετεγκατάσταση χιλιάδων ανθρώπων, έκανε λόγο για «καταραμένα δημοσιεύματα» που αποπροσανατολίζουν από την πραγματικότητα και αξίωσε να της επιτραπεί να συνεχίσει τη δράση της ανενόχλητα, μέχρι να βρεθεί λύση.
Ο ελληνικός Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία «Μικρόπολις», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και εντάσσεται στον αντιεξουσιαστικό χώρο μιλά για πόλεμο ενάντια στους αλληλέγγυους, που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι στα νησιά με προσαγωγές ανθρώπων που βοηθούσαν βάρκες να φτάσουν στη στεριά. «Δεν υποκινούμε διαμαρτυρίες γιατί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την επικινδυνότητα τέτοιων δράσεων και οι πράξεις μας εδώ και έναν χρόνο αποδεικνύουν ότι η ασφάλεια των προσφύγων / μεταναστών είναι το κύριο μέλημά μας» ανέφερε.
Από την πλευρά της, η βρετανική ομάδα αλληλέγγυων Luck of Birth, σε δικό της κείμενο, έκανε λόγο για καταπίεση και δαιμονοποίηση που υφίστανται οι εθελοντές στα χέρια της ελληνικής αστυνομίας, με αυθαίρετες συλλήψεις στη βάση αβάσιμων κατηγοριών.
Οι 14 συλλογικότητες είναι οι Team Bananas, HealthPoint Foundation, SolitariTea, Borderfree, Dresden Balkan Konvoi, Aid Delivery Mission, Shorba Crew, InterVolve, Refugee Trauma Initiative, Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία «Μικρόπολις», InterEuropean Human Aid Association, Chai Team, Volunteers Idomeni Coordination and Support Team, The Czech Team.
Μανιφέστο αλληλέγγυων χωρίς απαντήσεις
Φρένο στις αναχωρήσεις
Στον καταυλισμό της Ειδομένης φαίνεται πως διακόπτεται το κύμα αναχωρήσεων που εκδηλώθηκε ζωηρά από την αρχή της εβδομάδας, κυρίως από οικογένειες προσφύγων για λόγους ασφάλειας, έπειτα από τη βίαιη επίθεση των ειδικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ.
Τις τελευταίες δύο ημέρες ατόνησε το ενδιαφέρον για μετακίνηση σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Χθες, μέχρι το απόγευμα δεν υπήρξε καμία αναχώρηση, ενώ την Πέμπτη έφυγε μόλις ένα λεωφορείο με 19 άτομα με προορισμό τον χώρο φιλοξενίας των Γιαννιτσών.
Την ίδια ώρα, η «νηνεμία» συνεχίζεται στο Αιγαίο. Στο 24ωρο από το πρωί της Πέμπτης ως το πρωί της Παρασκευής εισήλθαν στα νησιά από τις τουρκικές ακτές μόλις 73 άτομα. Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο παρέμεναν υπό καθεστώς περιορισμού 3.725 άτομα, σε αυτό της Χίου 1.810 και στη Σάμο 530, ενώ εκτός hotspot, με το παλιό καθεστώς φιλοξενούνταν 620 άτομα, που πρόκειται να μετακινηθούν στην ενδοχώρα (417 στη Λέσβο, 190 στη Σάμο, 13 στη Χίο).
Κύκλωμα που πουλούσε πλαστά έγγραφα σε πρόσφυγες και μετανάστες εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές στη Χίο. Συνελήφθησαν τρεις Πακιστανοί, οι οποίοι διακινούσαν πλαστά δελτία αλλοδαπού αιτούμενου ασύλου, με τα οποία οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούσαν να μετακινηθούν από το νησί.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Μανιφέστο αλληλέγγυων χωρίς απαντήσεις"

Όλοι κατά Φίλη: Φέρνει τα πάνω-κάτω σε ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση

Συνεχίζεται η «βεντέτα» που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη και των ιδιωτικών σχολείων.

Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει υπουργική απόφαση, η οποία επαναφέρει καθεστώς στα σχολεία, με βάση το οποίο, στις απολυτήριες γραπτές εξετάσεις της Γ' Γυμνασίου και της Γ' Λυκείου, τα θέματα σε κάθε μάθημα θα τα βάζουν δύο καθηγητές δημόσιου σχολείου, οι οποίοι θα βαθμολογούν και τα γραπτά των μαθητών.

Οι καθηγητές του δημοσίου θα έχουν και την ευθύνη της έκδοσης των απολυτηρίων, ενώ ο Σύλλογος Διδασκόντων του ιδιωτικού σχολείου θα κάνει μόνο το χαρακτηρισμό φοίτησης των μαθητών, όπως οι απουσίες και η διαγωγή των μαθητών.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να βασιστεί στο σκεπτικό ότι το απολυτήριο Γυμνασίου και το απολυτήριο Λυκείου θα πρέπει να έχουν αντιστοίχηση με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων και άρα να ελέγχονται από το Δημόσιο.

Το υπουργείο Παιδείας δεν κάνει κανένα σχόλιο ακόμα, ενώ στόχος του φαίνεται ότι είναι να μπει φραγμός στους μεγάλους βαθμούς που έβαζαν κάποια ιδιωτικά σχολεία, όπως υποστηρίζεται.

Από το 2014, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει τη διασφάλιση της ποιότητας τίτλων, το Ελληνικό Πλαίσιο Προσόντων δεν έχει ακόμα αντιστοιχηθεί με το Ευρωπαϊκό για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών από την ιδιωτική εκπαίδευση.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ μεταξύ άλλων τονίζει: «Εδώ και δεκαετίες η Ομοσπονδία παλεύει για την ισότιμη παρουσία της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα και της αναγνώρισης του ιδιωτικού εκπαιδευτικού ως ισότιμο προς τους δημόσιους λειτουργού της εκπαίδευσης. Δυστυχώς οι νομοθετικές παρεμβάσεις της τελευταίας πενταετίας έχουν υποβαθμίσει τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό σε αναλώσιμο και απειλούμενο υπάλληλο. Ο δε Σύλλογος Διδασκόντων λειτουργεί συχνά υπό τις αφόρητες πιέσεις αρκετών ιδιοκτητών για παραποίηση ενδοσχολικών διαδικασιών, παραχάραξη βαθμολογιών, ωρολογίων προγραμμάτων κ.λπ. Το 2014 η Κομισιόν επέβαλε στην ελληνική πολιτεία να νομοθετήσει, προκειμένου να αποκατασταθούν συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό ακόμη δεν έχει συμβεί. Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας στο χώρο μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και της νομιμότητας της έκδοσης των τίτλων σπουδών στα ιδιωτικά σχολεία με δημόσιο έλεγχο. Οποιαδήποτε μέθοδος διασφάλισης και αν επιλεγεί από την πολιτεία, θα πρέπει να ισχύσει ενιαία για όλους τους τύπους ιδιωτικών σχολείων, ισότιμων ή μη».

Ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων φιλοξένησε το ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Εθνικών Συνδέσμων Ιδιωτικών και Ανεξάρτητων Σχολείων – ECNAIS. με θέμα «Η ενδυνάμωση της κοινωνίας μέσα από την ελευθερία στην εκπαίδευση», στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από σχολεία και φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης από χώρες της Ε.Ε. Παράλληλα η ΟΙΕΛΕ έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία τα ανεξάρτητα ιδιωτικά σχολεία εκπροσωπούν λιγότερο από το 3% της τυπικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Στην ελληνική εκπαίδευση εργάζονται συνολικά 158.081 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 22.000 είναι αναπληρωτές, ενώ στην ιδιωτική εκπαίδευση υπηρετούν 7.098 εκπαιδευτικοί.

Σάλος για την κατάργηση των μισών νηπιαγωγείων

Την ίδια ώρα, σάλος προκλήθηκε στη δημόσια εκπαίδευση με αφορμή σχέδιο κατάργησης των μισών νηπιαγωγείων της χώρας, που καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί ότι ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.

Οι αντιδράσεις για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας προκαλούνται από το ενδεχόμενο να διπλασιάσει (από 7 σε 14) τον ελάχιστο αριθμό νηπίων που απαιτούνται για τη λειτουργία νηπιαγωγείου.

Αφορμή αποτέλεσε η ρύθμιση που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την έρευνα σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά εισάγεται διαφοροποίηση του αριθμού των νηπίων σε περίπτωση που πρόκειται για νηπιαγωγείο απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας, από την επόμενη χρονιά απαιτείται α) ένας νηπιαγωγός για τουλάχιστον 14 νήπια για τα αστικά κέντρα και β) πέντε νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης. Μέχρι σήμερα η ρύθμιση προέβλεπε γενικά το λιγότερο επτά (και όχι πάνω από 25) νήπια ανά νηπιαγωγό.

«Αρχίζουν λοιπόν αθρόες συγχωνεύσεις-καταργήσεις νηπιαγωγείων ιδιαίτερα στην επαρχία, στην οποία τα παιδιά θα υποχρεώνονται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να φοιτήσουν σε νηπιαγωγείο με ότι κινδύνους εγκυμονεί αυτό» τονίζει το Συντονιστικό των νηπιαγωγών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αυτή συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών ενώ ο κ. Φίλης στην τελευταία συνάντηση με τους αναπληρωτές τόνισε ότι το σχέδιο θα προχωρήσει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Όλοι κατά Φίλη: Φέρνει τα πάνω-κάτω σε ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση"

Με 12 πρόσφυγες επέστρεψε στο Βατικανό ο Πάπας

Με δώδεκα πρόσφυγες επέστρεψε στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος. Είναι όλοι τους μουσουλμάνοι και πρόκειται να διαμείνουν σε κέντρο φιλοξενίας της καθολικής κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου. Πρόκειται για τρεις οικογένειες -ανάμεσά τους και έξι ανήλικα- που είχαν φτάσει στην Λέσβο πριν την υπογραφή της συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

«Είμαι βέβαιος ότι το ταξίδι και το μήνυμα του πάπα στην Λέσβο θα καταφέρει να ταρακουνήσει βαθύτατα την ψυχή της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας» έγραψε, παράλληλα, σε μήνυμά του ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Με 12 πρόσφυγες επέστρεψε στο Βατικανό ο Πάπας"

Ετοιμάζουν 4.000 θέσεις για τους πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά -Για να αδειάσουν τον Πειραιά

Τη μεταφορά τους στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά, όπου οι δυνάμεις του στρατού εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για την τοποθέτηση οικίσκων και κατασκευής αποχέτευσης, αναμένουν περισσότεροι από 3.700 μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Η διαδικασία μετακίνησή τους, πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το πρωί με λεωφορεία με βάση νέο σχεδιασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Οι εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων Υπουργείων είναι ότι στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά που βρίσκεται κοντά στον Πειραιά θα υπάρξει η δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 4.000 ατόμων.

Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες όλο αυτό το χρονικό διάστημα προσπάθησαν από άλλα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας να μετακινηθούν από μόνοι τους με ταξί η λεωφορεία προς το Σκαραμαγκά, ωστόσο οι αρχές δεν τους επέτρεψαν την είσοδο καθώς η όλη διαδικασία θα γίνει με προγραμματισμό και σχεδιασμό. Ήδη αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο κέντρο 1050 άτομα. Ανάλογη κίνηση από μετανάστες και πρόσφυγες να μετακινηθούν προς το λιμάνι του Πειραιά από άλλες δομές φιλοξενίας προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν μια θέση στο Σκαραμαγκά, έγινε και μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο το λιμενικό σώμα στο πλαίσιο μέτρων αποτροπής από την Παρασκευή έδωσε εντολή και σφραγίστηκαν τα έγγραφα ταυτοποίησης των ατόμων που διαμένουν λιμάνι.

Το πρωί έφτασαν 6 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star1 ενώ στους χώρους του λιμανιού βρίσκονται ήδη 3730 άτομα.

Χθες παρά το γεγονός ότι τρία λεωφορεία βρέθηκαν στο λιμάνι προκειμένου να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες σε Μαλακάσα και Οινόφυτα κανείς δεν επιβιβάστηκε σε αυτά ενώ για σήμερα δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για μεταφορά σε δομές φιλοξενίας.

Εν τω μεταξύ η Αντιφασιστική Συνέλευση Πειραιά διοργανώνει για σήμερα Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες που βρίσκονται στο Ελληνικό με προ συγκέντρωση στην πλατεία Αγ.Τρύφωνα στην Τερψιθέα ενώ την Τετάρτη 20 Απριλίου η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή έχει προγραμματίσει συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στη πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά.

Σε καθημερινή βάση βρίσκεται σε επιφυλακή διμοιρία των ΜΑΤ έξω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού για να αποτρέψει τυχόν συγκεντρώσεις που θα οδηγούσαν στα έκτροπα, με ακροδεξιούς, που σημειώθηκαν πρόσφατα στο κέντρο της πόλης και στο λιμάνι.

Επίσης δυνάμεις του λιμενικού αλλά και άνδρες της ασφάλειας του λιμενικού με πολιτικά επιτηρούν σε όλες τις πύλες του λιμανιού του Πειραιά προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν έκτροπα η μετακινήσεις ατόμων από άλλες δομές φιλοξενίας προς το λιμάνι.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ετοιμάζουν 4.000 θέσεις για τους πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά -Για να αδειάσουν τον Πειραιά "

Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν θα παραιτηθώ μόνο για τον ΦΠΑ 24%

Διευκρινίσεις για τη στάση που θα κρατήσει, σε περίπτωση που αποφασιστεί να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 24%, έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος.

Οπως είπε μιλώντας στο Mega, δεν προτίθεται να παραιτηθεί μόνο για το μέτρο αυτό και ότι σε περίπτωση που ληφθεί η απόφαση αυτή θα εκφράσει τη διαφωνία του. Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί κανένα μέτρο το οποίο δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία του καλοκαιριού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησης αν συμβεί κάτι τέτοιο:

«Αν υπάρξουν μέτρα τα οποία να είναι υπεράνω της συμφωνίας της 13ης Ιούλη, έχουμε φτάσει στα όριά μας, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι εξαντλούνται τα προσωπικά μου όρια με τον συμβιβασμό της συμφωνίας του καλοκαιριού, τότε ο έντιμος δρόμος που έχουμε όσοι διαφωνούμε με τη λήψη άλλων μέτρων είναι να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κυβέρνηση, θα παραιτηθούμε».

Σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει σε περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου, απάντησε: «Η κατάληξη την οποία θα έχει η κοινοβουλευτική ομάδα θα γίνει σεβαστή από μένα. Αν όμως συζητώντας με τη συνείδησή μου καταλήξω στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πέραν των συμβιβασμών που έχουμε κάνει τότε έχω και τον προσωπικό δρόμο της παραίτησης».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν θα παραιτηθώ μόνο για τον ΦΠΑ 24% "

Βίτσας: «Πριν το Πάσχα θα αδειάσει ο Πειραιάς»

Πριν το Πάσχα θα αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά από μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να αποφορτίζεται η Ειδομένη, αλλά και το Ελληνικό, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του Mega ο κ. Βίτσας εξήγησε ότι στον Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή 3.600 άνθρωποι. Μέχρι τη Δευτέρα, όπως είπε, περίπου 2.000 άτομα θα φύγουν από το λιμάνι για τον Σκαραμαγκά αλλά και άλλες δομές φιλοξενίας, ενώ οι ύπολοιποι 1.600 εκτιμάται ότι θα έχουν μετακινηθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Επισήμανε ακόμη ότι από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας "υπάρχει μια πολύ σημαντική μείωση των ροών", κάτι που διευκολύνει τη διαχείριση του ζητήματος.

Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρώπη ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι θα ξεκινήσει σε 10-15 μέρες.

Για τις άδειες ασύλου είπε ότι θα δοθούν σε όσους έχουν το δικαίωμα ασύλου, σημειώνοντας ότι και οι 50.000 που βρίσκονται στη χώρα δεν έχουν το προφίλ του πρόσφυγα.

Χαρακτήρισε, τέλος, πολύ σημαντική τη σημερινή επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο, "γιατί δείχνει ότι πρόκειται για ένα διεθνές θέμα".

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Βίτσας: «Πριν το Πάσχα θα αδειάσει ο Πειραιάς»"

Στην Αθήνα οι Θεσμοί την επόμενη εβδομάδα

Οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως και άλλους παράγοντες των συζητήσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, στην Ουάσιγκτον.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών «συμφώνησαν ότι η ομάδα του ΔΝΤ θα επιστρέψει την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα, για να συνεχίσει τις συζητήσεις», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η οποία σημειώνει ακόμη ότι συζητήθηκε η πρόοδος στην αξιολόγηση του προγράμματος και η ανάγκη να ολοκληρωθεί αυτή γρήγορα.

Το Ταμείο παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, και να συνοδεύεται από την αναγκαία απομείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Αθήνα οι Θεσμοί την επόμενη εβδομάδα"

Κοινή έκκληση των θρησκευτικών ηγετών με τέσσερα μηνύματα

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στην αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής», μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη απευθύνουν με κοινή τους δήλωση μέσα από το κέντρο καταγραφής και διαμονής μεταναστών και προσφύγων το γνωστό και σαν χοτ σποτ της Μόριας, ο Πάπας κ. Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με τους τρεις κορυφαίους θρησκευτικούς ηγέτες απαιτείται «μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων» στην ανθρωπιστική κρίση «που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».



Ο Πάπας της Ρώμης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μέσα από το χοτ σποτ της Μόριας ζητούν την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης. 



Επίσης εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ’ αυτή την κρίση. Και απευθύνουν κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.



Η έκκληση – διακήρυξη 

Το πλήρες κείμενο της έκκλησης – διακήρυξης των τριών θρησκευτικών ηγετών από τη Λέσβο έχει ως εξής:

Ημείς ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συναντηθήκαμε στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να αποδείξουμε την βαθειά ανησυχία μας για την τραγική κατάσταση των πολυάριθμων προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που έχουν έλθει στην Ευρώπη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από καταστάσεις συγκρούσεων και, σε πολλές περιπτώσεις, καθημερινών απειλών για την επιβίωσή τους. Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μπορεί να αγνοήσει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

Η τραγωδία της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων, και είναι ουσιαστικά μια κρίση της ανθρωπότητας, καλώντας για μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων. Από τη Λέσβο, κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης και των βαθυτέρων αιτίων της, μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Ως ηγέτες των αντίστοιχων Εκκλησιών μας, εκφράζουμε από κοινού την επιθυμία μας για ειρήνη και την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε την επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Καθώς αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για την παροχή βοήθειας και φροντίδας στους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, για να εξασφαλισθεί ότι πρόσωπα και κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, παραμένουν στις πατρίδες τους και απολαμβάνουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. 

Μια ευρύτερη διεθνής συναίνεση και ένα πρόγραμμα βοήθειας, χρειάζονται επειγόντως, για να διατηρηθεί το κράτος δικαίου, για την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ αυτή τη μη βιώσιμη κατάσταση, για την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης. Μ αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε άμεσα αυτές τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται στην ικανοποίηση των αναγκών των πολυάριθμων βασανισμένων αδελφών μας. Ειδικότερα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ΄ αυτή την κρίση. 

Απευθύνουμε κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ζητούμε από τις θρησκευτικές κοινότητες να εντείνουν τις προσπάθειες τους στην υποδοχή, παροχή βοήθειας και προστασίας στους πρόσφυγες όλων των θρησκειών, και τις θρησκευτικές και πολιτικές υπηρεσίες ανακούφισης (των προσφύγων) να εργάζονται για να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους. Για όσο διάστημα υπάρχει η ανάγκη, επιμόνως ζητούμε από όλες τις χώρες να παράσχουν προσωρινό άσυλο, να προσφέρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όσους έχουν δικαίωμα, να επεκτείνουν τις προσπάθειες αρωγής τους και να συνεργαστούν με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για τον άμεσο τερματισμό των συνεχιζομένων συγκρούσεων.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις της από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης, κάνουμε έκκληση σε όλους τους ακολούθους του Χριστού να ενθυμούνται τα λόγια του Κυρίου, σύμφωνα με τα οποία όλοι μας θα κριθούμε μια μέρα: «επείνασα γάρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμιν και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθε με, εν φυλακή ήμιν και ήλθατε προς με ….αμήν λέγω υμίν, εφ΄όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθαίος 25:35 – 36, 40).

Από την πλευρά μας, υπακούοντας στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πιστεύουμε ακράδαντα, ολόψυχα και με αποφασιστικότητα, ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την προώθηση της πλήρους ενότητας όλων των Χριστιανών. Επιβεβαιώνουμε την πεποίθηση μας ότι η «συμφιλίωση (μεταξύ των Χριστιανών) περιλαμβάνει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης εντός και μεταξύ όλων των λαών… Μαζί, θα κάνουμε το χρέος μας, ώστε να προσφέρουμε στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, και τους αιτούντες άσυλο, μία ανθρώπινη υποδοχή στην Ευρώπη» (Οικουμενική Χάρτα, 2001). Με την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, καθώς και των πολλών περιθωριοποιημένων ανθρώπων στις κοινωνίες μας, έχουμε ως στόχο να εκπληρώσουμε την αποστολή των Εκκλησιών, που είναι η διακονία του κόσμου.

Η συνάντηση μας σήμερα έχει ως στόχο να δώσει κουράγιο και ελπίδα σε όσους αναζητούν καταφύγιο και σε όλους εκείνους που τους καλωσορίζουν και τους βοηθούν. Καλούμε την διεθνή κοινότητα να θέση την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως προτεραιότητα, και σε κάθε επίπεδο, να υποστηρίξει πολιτικές εντάξεις που εκτείνονται σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Η φοβερή κατάσταση όλων όσων επηρεάζονται από την παρούσα ανθρωπιστική κρίση, συμπεριλαμβανομένων πολλών Χριστιανών αδελφών μας, απαιτεί συνεχή προσευχή από μέρους μας.


real


Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινή έκκληση των θρησκευτικών ηγετών με τέσσερα μηνύματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news