facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Δήμαρχος Παιονίας: Η τοπική κοινωνία στην Ειδομένη έχει φθάσει στα όριά της

«Την Τετάρτη κάναμε μια παρέμβαση στην εισαγγελία κατά παντός υπευθύνου. Μόλις έγινε η μήνυση άνοιξε ο δρόμος που τον είχαν κλείσει», τονίζει στο protothema.gr ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, ο οποίος την Πέμπτη συναντήθηκε στην Αθήνα με τους κ.κ. Τόσκα και Κουρουμπλή, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση για την τραγική κατάσταση στην Ειδομένη.

«Οι δυο υπουργοί με διαβεβαίωσαν ότι πριν το Πάσχα θα έχει εκκενωθεί η Ειδομένη. Τώρα περιμένουμε να φτιάξουν τα κέντρα φιλοξενίας», σημειώνει ως προς τα όσα συμφώνησε με τους κ.κ. Τόσκα και Κουρουμπλή.

«Όταν είναι πάνω από 14.000 κόσμου εκ των πραγμάτων δημιουργούνται διαφορά περιστατικά εκμετάλλευσης και η κατάσταση ξεφεύγει από έλεγχο. Ακόμα και αυτά που τους δίνουν για βοήθεια κάποιοι πάνε και τα μεταπουλούν και κάνουν μαύρη αγορά», συνεχίζει ο κ. Γκουντενούδης, προσθέτοντας πως όταν εδώ κι ενάμιση μήνα καποιοι είναι εγκλωβισμένοι εκεί πέρα είναι λογικό να δημιουργούνται και τέτοια. Βέβαια, δημιουργούνται και φασαρίες. Υπάρχει ένταση, υπάρχει απελπισία. Το θέμα που επισημαίνω είναι αυτό της τοπικής κοινωνίας, γιατί ήδη έχει φτάσει στα όριά της και το θέμα είναι να μην υπάρξει τριβή και δούμε ακραίες καταστάσεις».

«Ήδη τα συναισθήματα αλλάζουν. Από ανθρωπιά κι αλληλεγγύη γυρνούν σε αγανάκτηση, οργή και θυμό. Σε περίπου 15 ημέρες θα έχει αδειάσει η Ειδομένη. Το θέμα δεν είναι πώς θα φύγουν, τι θα κάνουν οι πρόσφυγες. Το θέμα είναι να σεβαστούν το κράτος που τους φιλοξενεί. Αυτό το κράτος έχει κανόνες και πρέπει να τους σεβαστούν», υπογραμμίζει, ακόμα, ο δήμαρχος Παιονίας.

«Είναι κάποιοι εθελοντές και κάποιες οργανώσεις που αντιλήφθηκα για τη δράση τους. Αυτό είναι θέμα της αστυνομίας. Υποκινούσαν τους πρόσφυγες να κλείσουν τους δρόμους και να φέρουν αναστάτωση. Το πρόβλημα με κάποιες ΜΚΟ είναι που δεν ξέρουμε τι ποιόν έχουν. Μου υποσχέθηκε ο κ. Τόσκας ότι όλα θα ελεγχθούν», καταλήγει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Παιονίας: Η τοπική κοινωνία στην Ειδομένη έχει φθάσει στα όριά της"

ΥΠΟΙΚ: Μέχρι το Πάσχα κλείνει η συμφωνία με τους θεσμούς

Σε εκτίμηση ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία προβαίνουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Αναφέρουν επίσης ότι έως την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία στα 2 κείμενα συμφωνίας με ΕΕ και ΔΝΤ. Εκτιμoύν μάλιστα ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ- 0,4% του ΑΕΠ.

Αναλυτικά, σε άτυπη ενημέρωση το Υπουργείο επισημαίνει:

1. Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία. Τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να "καίγονται" καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών. Η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του.

2. Η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας – μέχρι το τέλος του 2018. Θυμίζουμε ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν…

3. Πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι "οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά" ανεβάζοντας το "λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ". Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε…- γι’ αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη.

4. Από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.

5. Στο φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 [εισοδήματα 2014] της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:

- Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.

-Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.

- Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

6. Στο ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια –θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.

7. Να σημειωθεί ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί.

8. Η ύφεση το 2015, για παράδειγμα, αποδείχτηκε οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7% όπως λανθασμένα καταστροφολογούσαν η ΝΔ και οι προσκείμενοι σ’ αυτήν αναλυτές. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, μόλις τον Οκτώβριο του 2015, προέβλεπε ύφεση 2,3 % για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%! Δεν είναι, βέβαια, οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης!

9. Το ίδιο λάθος εκτιμήσεις κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%. Η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήξη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα.

10. Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις [παραπάνω πίνακας] ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 [3ο πρόγραμμα] κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Μέχρι το Πάσχα κλείνει η συμφωνία με τους θεσμούς"

Εκθεση - βόμβα Ντράγκι: Το δημοψήφισμα και πώς φτάσαμε στα capital controls

Σημαντικές αποκαλύψεις για τα όσα έγιναν πέρυσι στην Ελλάδα, με τις δραματικές ώρες για την οικονομία, καταγράφονται στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Μάριο Ντράγκι κάνει λόγο για απειλές που δέχθηκε η ακεραιότητα του ευρώ λόγω της κατάστασης στη χώρα μας στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Αναφέρεται στον ELA που πρόσφερε η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για να τις σταθεροποιήσει, αλλά το πιο ενδεικτικό της κατάστασης έχει να κάνει με την επιβολή των capital controls. Ενδέχεται, δε, να είναι και αυτό που θα πυροδοτήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ,  (πατήστε εδώ http://www.ecb.europa.eu/pub/annual/html/ar2015.en.html«στο τέλος Ιουνίου του 2015 μια σειρά γεγονότων, όπως η απόφαση των ελληνικών αρχών να προκηρύξουν δημοψήφισμα και η μη παράταση του δεύτερου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, οδήγησαν σε περαιτέρω εντάσεις».
Εν συνεχεία σημειώνει ότι για να μετριαστούν οι εντάσεις, αλλά και οι εκροές καταθέσεων, οι Ελληνικές Αρχές προχώρησαν στο μέτρο της τραπεζικής αργίας – στα γνωστά μας capital controls.
H έκθεση σημειώνει ότι η ΕΚΤ ενήργησε με πλήρη ανεξαρτησία σύμφωνα με τους κανόνες της. Δηλαδή, αναφέρει ο κ. Ντράγκι, «διασφαλίστηκε αφενός ότι δεν παρείχαμε νομισματική χρηματοδότηση στην ελληνική κυβέρνηση και ότι χορηγήσαμε ρευστότητα μόνο στις τράπεζες που ήταν φερέγγυες και διέθεταν επαρκείς εξασφαλίσεις και αφετέρου ότι οι αποφάσεις που θα είχαν ευρύτερες συνέπειες για τη ζώνη του ευρώ λαμβάνονταν από τις πολιτικές αρχές που νομιμοποιούνται προς αυτό. Η προσέγγιση που ακολουθήσαμε ήταν απολύτως εντός των ορίων της εντολής μας: τηρήσαμε μεν τη δέσμευσή μας προς το ενιαίο νόμισμα η οποία περιέχεται στη Συνθήκη, την εφαρμόσαμε δε εντός των ορίων που θέτει το καταστατικό μας.
Παρόλο που οι κίνδυνοι καταστροφικών εξελίξεων αποσοβήθηκαν τελικά χάρη στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των υπόλοιπων χωρών της ζώνης του ευρώ για τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, αυτό το επεισόδιο κατέδειξε ότι η ζώνη του ευρώ ήταν εύθραυστη και επιβεβαίωσε εκ νέου την ανάγκη να ολοκληρωθεί η Νομισματική Ένωση. Προς τον σκοπό αυτό, τον Ιούνιο του 2015, ως ένας από τους «Πέντε Προέδρους», συνέβαλα στη σύνταξη έκθεσης η οποία περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω μεταρρύθμιση της θεσμικής αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ. Προκειμένου να επιτύχουμε μια ισχυρότερη ένωση και να αποφύγουμε την υπέρμετρη επιβάρυνση της κεντρικής τράπεζας, οι προτάσεις αυτές πρέπει εν τέλει να γίνουν πράξη».
Η Ελλάδα, όπως και η Γαλλία και η Ισπανία, αναμένεται να εξακολουθήσουν να υπάγονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και το 2016, αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες διασφάλισης ενός υγιούς και ανθεκτικού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.
Το 2014 οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούσαν σε ένα βελτιωμένο κλίμα
Ο κεντρικός τραπεζίτης σημειώνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λειτούργησε σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης και βελτιωμένο κλίμα στην αγορά κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2014, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της εξάρτησής του από χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποπληρωμής της ρευστότητας που του είχε χορηγηθεί μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).
Εντούτοις, η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε σημαντικές αναλήψεις καταθέσεων και αύξησε τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2015. Έτσι επανήλθε η εξάρτηση από τον ELA, ενώ αυξήθηκε η προσφυγή σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα. Οι εντάσεις στις αγορές υποχώρησαν και οι καταθέσεις σταθεροποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2015, μετά τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ σχετικά με το τρίτο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Σε γενικές γραμμές η χώρα πέρασε από τρεις φάσεις εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2015.
Πρώτη φάση: σταδιακά αυξανόμενη προσφυγή στις πράξεις του Ευρωσυστήματος (από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015)
Καθώς αυξάνονταν οι ανησυχίες των αγορών για το μέλλον του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα απώλεσε εν πολλοίς την πρόσβασή του σε χρηματοδότηση από την αγορά. Αυτή η απώλεια χρηματοδότησης συνίστατο κυρίως σε εκροές καταθέσεων λιανικής και χονδρικής και σε μη ανανέωση συμφωνιών διατραπεζικής χρηματοδότησης με διεθνείς αντισυμβαλλομένους. Καθώς οι ελληνικές τράπεζες διατηρούσαν επαρκούς ύψους περιουσιακά στοιχεία αποδεκτά ως ασφάλεια στις πράξεις του Ευρωσυστήματος, μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την απώλεια χρηματοδότησης αυξάνοντας την προσφυγή σε πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος (ως επί το πλείστον σε πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης).
Δεύτερη φάση: προσφυγή στον ELA και συναφείς αποφάσεις (από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2015)
Στο τέλος Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015 οι ανησυχίες για την ολοκλήρωση της υπό εξέλιξη αξιολόγησης στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής αυξήθηκαν ραγδαία. Τον Δεκέμβριο του 2014 είχε χορηγηθεί δίμηνη παράταση. Όσο πλησίαζε η λήξη της δίμηνης παράτασης δεν ήταν πλέον δυνατόν να υποτεθεί ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν με επιτυχία. Έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 4.2.2015 να άρει από 11.2.2015 την εξαίρεση των εμπορεύσιμων τίτλων που έχει εκδώσει ή εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο από τον κανόνα της ελάχιστης επιτρεπτής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Συνέπεια ήταν οι τίτλοι αυτοί να μη γίνονται πλέον αποδεκτοί ως ασφάλεια στις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος. Ως εκ τούτου, μεγάλο ποσό της ρευστότητας που παρεχόταν τότε μέσω πιστοδοτικών πράξεων του Ευρωσυστήματος υποκαταστάθηκε από ρευστότητα παρεχόμενη από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA.
Το Eurogroup αποφάσισε στις 24.2.2015 να παρατείνει την ισχύ της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2015, με σκοπό την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών συνεχίστηκαν και το επόμενο διάστημα, αλλά οι χρηματοοικονομικές προοπτικές και το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδος επιδεινώνονταν σταθερά, ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα, κυρίως με τη μορφή αυξημένων εκροών καταθέσεων, οδηγώντας σε αυξανόμενη προσφυγή στον ELA.
Στο τέλος Ιουνίου του 2015 μια σειρά γεγονότων, όπως η απόφαση των ελληνικών αρχών να προκηρύξουν δημοψήφισμα και η μη παράταση του δεύτερου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, οδήγησαν σε περαιτέρω εντάσεις. Τα γεγονότα αυτά επηρέασαν αρνητικά την καταλληλότητα και επάρκεια των περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασφάλεια για άντληση έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA, καθώς οι ασφάλειες αυτές συνδέονταν στενά με την ικανότητα της χώρας να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις. Υπό το φως των παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 28.6.2015 να διατηρήσει αμετάβλητο το ανώτατο όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που είχε οριστεί στις 26.6.2015, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που δημοσίευσε η ΕΚΤ στις 28.6.2015.
Τρίτη φάσησταθεροποίηση και βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας (από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2015)
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εκτεταμένες εκροές ρευστότητας, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν στις 28.6.2015 τη θέσπιση τραπεζικής αργίας ώστε να σταθεροποιηθούν οι συνθήκες ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος
Η χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδος επιδεινώθηκε περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, γεγονός που οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσει στις 6.7.2015 την προσαρμογή των περικοπών αποτίμησης που εφαρμόζονται στα συνδεόμενα με το Ελληνικό Δημόσιο εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία που γίνονται αποδεκτά ως ασφάλεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα και περαιτέρω στην απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητο το ανώτατο όριο του μηχανισμού για τις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που επικρατούσε στις 26.6.2015, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που δημοσίευσε η ΕΚΤ στις 6.7.2015.
Η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης στις 12.7.2015 συμφώνησε σε ένα τρίτο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, που καλύπτει περίοδο τριών ετών και χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Χάρη στις θετικές για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, το ανώτατο όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε στις 16.7.2015.
Μετά τη βελτίωση των χρηματοοικονομικών προοπτικών του Ελληνικού Δημοσίου, που συνδεόταν με το νέο πρόγραμμα και την εφαρμογή του από τις ελληνικές αρχές, οι συνθήκες ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα άρχισαν επίσης να βελτιώνονται. Οι τράπεζες ξανάνοιξαν στις 20.7.2015, αλλά οι περιορισμοί στις αναλήψεις και τις μεταφορές κεφαλαίων παρέμειναν σε ισχύ. Εντούτοις, σύντομα οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών για τις τράπεζες. Παράλληλα με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα παρατηρήθηκαν σε κάποιο βαθμό εισροές καταθέσεων και αποκαταστάθηκε εν μέρει η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές. Οι συνθήκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκαν ουσιωδώς μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκθεση - βόμβα Ντράγκι: Το δημοψήφισμα και πώς φτάσαμε στα capital controls"

Περίεργα παιχνίδια διαρροών

Στην αντεπίθεση περνάει ο οργανισμός WikiLeaks δίνοντας μια διαφορετική διάσταση σχετικά με τις αποκαλύψεις των Panama Papers που έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Όπως έχει γίνει γνωστό από την πρώτη στιγμή, ο WikiLeaks διέψευσε ότι βρίσκεται αυτός πίσω από τις διαρροές, όμως  στη συνέχεια υπογράμμισε ότι υπεύθυνοι για τη διαρροή των αρχείων είναι η Ουάσινγκτον και ο γνωστός επενδυτής Τζορτζ Σόρος με τελικό στόχο να πληγεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Eπίσης σημειώνει πως «το παράξενο της υπόθεσης είναι πως στα Panama Papers δεν υπάρχουν Αμερικάνοι πολίτες».Τα έγγραφα απέκτησε πρώτη η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, που με τη σειρά της τα μοιράστηκε με το ICIJ (International Consirtium of Investigative Journalists) και έτσι έφτασαν στα χέρια όλου του κόσμου. 

Τα Wikileaks σε νέα ανάρτησή τους στο Twitter αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Αυτό το υλικό δεν μπορεί νομικά να χρησιμοποιηθεί εάν δεν περιέλθει στα χέρια κυβερνητικών και εθνικών ερευνητών, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αυξήσει την κυκλοφορία των εφημερίδων που θα το δημοσιεύσουν. Κανένα δικαστήριο στον κόσμο δεν θα αποδεχθεί δημοσιεύματα ως στοιχεία. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα όπως το γιατί δεν υπάρχει μέσα κάποιος διάσημος Αμερικανός γιατί η Süddeutsche Zeitung και ο Guardian χρησιμοποίησαν τις υποτιθέμενες αποκαλύψεις με σκιώδη τρόπο για να χτυπήσουν τον Β.Πούτιν; Γιατί δεν δημοσίευσαν τα στοιχεία αν τα είχαν;»


H ανάρτηση αυτή, η οποία έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης συνδέει την Ουάσινγκτον με τις αποκαλύψεις, ενώ ασκεί κριτική στους δημοσιογράφους του ICIJ που συμμετέχουν στην έρευνα.



Υπενθυμίζεται πως πολλά μέσα ενημέρωσης είχαν αρχικά αφήσει να εννοηθεί ότι πίσω από τη διαρροή των Panama Papers βρισκόταν η ιστοσελίδα WikiLeaks, η οποία την ίδια περίοδο είχε προβεί στην αποκάλυψη των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου για το ελληνικό πρόγραμμα.
H εξέλιξη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει και τον πληροφοριοδότη της λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσάνι, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο zougla.gr σχετικά με τα Panama Leaks, αποκάλυψε πως σε αυτή την υπόθεση «βλέπει» αμερικανικό δάκτυλο.

Συγκεκριμένα δήλωνε: Η οικονομική νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο εμφανής. Και η διαφθορά είναι μέρος του επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Φυσικά οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται περισσότερο για έναν τέτοιου είδους αγώνα ενάντια στους μη αμερικανικούς φορολογικούς παραδείσους.Εν τέλει για να μπορέσεις να είσαι προστατευμένος και ανταγωνιστικός απέναντι στις ΗΠΑ πρέπει να έχεις πιο ασφαλή επικοινωνία και τεχνολογία σε σχέση με τις πληροφορίες. Τα «Panama Papers» δείχνουν ότι καμία ευαίσθητη πληροφορία δεν προστατεύεται από τα μεγάλα συμφέροντα.

Πούτιν: Δυτική προπαγάνδα οι κατηγορίες για τα Panama Papers
Στην αντεπίθεση πέρασε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με τις αποκαλύψεις των Panama Papers, τα οποία εμπλέκουν στενούς του συνεργάτες και φίλους σε ένα δίκτυο ύποπτων συναλλαγών ανάμεσα σε ρωσικές και off-shore εταιρείες, εγείροντας υποψίες για απόκρυψη και ξέπλυμα χρήματος.

Σε δηλώσεις που έκανε στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι το όνομά του δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν, τα δυτικά μέσα δημοσιεύουν ισχυρισμούς για εμπλοκή του.

Όπως μεταδίδει ο Independent, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς μέρος μιας καμπάνιας παραπληροφόρησης που έχουν ενορχηστρώσει οι ΗΠΑ και η οποία έχει στόχο να αποδυναμώσει τη ρωσική κυβέρνηση.

Ομπάμα: Η φοροαποφυγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα
Θέση για το σκάνδαλο Panama Papers έχει πάρει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε πως «η φοροαποφυγή –είτε γίνεται με νόμιμα είτε με παράνομα μέσα– είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα».

Ο Ομπάμα απηύθυνε και έκκληση στο Κογκρέσο να αναλάβει δράση με στόχο να εμποδίσει τις αμερικανικές εταιρείες να εκμεταλλεύονται τα «παραθυράκια» της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας που τους επιτρέπουν να αποφεύγουν να καταβάλουν τους φόρους που οφείλουν.


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Περίεργα παιχνίδια διαρροών"

Κατσέλη: Να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός αναδιάρθρωσης χρέους

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για την αναδιάρθρωση χρέους ευρωπαϊκών κρατών και ταυτόχρονα να αξιολογηθεί και να επανασχεδιαστεί το σύμφωνο σταθερότητας κα ανάπτυξης επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, προειδοποιώντας ότι αν δεν συμβούν αυτά δεν θωρακίζεται η Ευρώπη έναντι μελλοντικών κρίσεων.

Προλογίζοντας το νέο βιβλίο του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη πρώην υπουργού οικονομικών της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ και σήμερα προέδρου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η πρόεδρος της Εθνικής και της ΕΕΤ στάθηκε κριτικά απέναντι στην ταχύτητα του βηματισμού της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Αφού σημείωσε ότι έχουν γίνει από το 2009 έως σήμερα αρκετά βήματα προς της κατεύθυνση αποτελεσματικότερης πρόληψης αλλά και μηχανισμών αντιμετώπισης των κρίσεων, διαπίστωσε ότι τα αυτά τα βήματα δεν είναι ικανά να αποτρέψουν μελλοντικές κρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αναδιάρθρωσης χρέους που θα αποτελεί καταφύγιο για υπερχρεωμένες χώρες ώστε να λύνουν συντεταγμένα το πρόβλημά τους. Ταυτόχρονα απαιτείται επανασχεδιασμός του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης ώστε να προωθεί πραγματικά την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε την ανάγκη να διαμορφωθούν ευρύτερες συμμαχίες σε επίπεδο χωρών και κυρίως πολιτικών που θα οδηγήσουν στην ανατροπή της λιτότητας και στην εφαρμογή προοδευτικών πολιτικών. Διαπίστωσε δε ότι πολλαπλές εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν ως καταλύτης αφενός για μια πιο προοδευτική μετατόπιση της πολιτικής, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη αφετέρου ως απαρχή προβληματισμού και διαφοροποίησης στο χώρο των σοσιαλιστικών και σοσιαλοδημοκρατικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Υπάρχει δυναμική συμμαχίας μεταξύ δυνάμεων της Αριστεράς, του Σοσιαλισμού και της Οικολογίας και αυτές οι τάσεις μπορούν να κυριαρχήσουν τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρινίζοντας πάντως ότι απαιτούμενο αποτελεί η αποδέσμευση των παραπάνω δυνάμεων του Σοσιαλισμού και της Οικολογίας από τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Το νέο βιβλίο "Χρυσές τουλίπες" του Π. Ρουμελιώτη πραγματεύεται τις κρίσεις που ταλάνισαν τον καπιταλιστικό κόσμο κατά τους τελευταίους αιώνες αναζητώντας τις γενεσιουργικές αιτίες και παραθέτοντας τις αναποτελεσματικές ή αναποτελεσματικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν για την αντιμετώπισή τους.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν πρώην τραπεζίτες όπως ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, επιχειρηματίες όπως ο Δημήτρης Κοπελούζος, υπουργοί της κυβέρνησης όπως Π. Κουρουμπλής καθώς και πληθώρα πρώην βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως οι κκ. Κουλούρης, Τζουμάκας, Δασκαλάκης κα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατσέλη: Να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός αναδιάρθρωσης χρέους"

Φωτογραφική διάταξη υπέρ του συνδικαλιστή Νίκου Φωτόπουλου;

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί «φωτογραφική διάταξη» της κυβέρνησης υπερ του γνωστού συνδικαλιστή της ΔΕΗ, Νίκου Φωτόπουλου.

Με την νέα ρύθμιση επιτρέπεται ο κ. Φωτόπουλος να έχει και δεύτερη θητεία ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, καθώς θα μπορεί να επανεκλεγεί στο αξίωμα.

Η τροπολογία συγκέντρωσε τα πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης, με τον βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά να λέει χαρακτηριστικά: «Ξέραμε το αρνάκι Νέας Ζηλανδίας, τώρα έχουμε τις τροπολογίες Νέας Ζηλανδίας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης ισχυρίστηκε ότι οι «εργαζόμενοι θα αποφασίσουν ποιους θέλουν» και μάλιστα επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Μάλλον η προηγούμενη κυβέρνηση ρύθμιση τους φωτογράφιζε που έβαζε μια θητεία. Δεν έχετε βάλει σε άλλον φορέα μόνο μια θητεία. Για μας είναι θέμα δημοκρατίας και ισονομίας», κατέληξε ο υπουργός.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτογραφική διάταξη υπέρ του συνδικαλιστή Νίκου Φωτόπουλου;"

Παραμένει ανοιχτό το ασφαλιστικό

Συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των δανειστών με την ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας, με στόχο να υπάρξει θετική κατάληξη μέχρι την προσεχή Κυριακή.

Ήδη, οι εκπρόσωποι της Τρόικας συνάντησαν τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, προκειμένου να κλείσει το ζήτημα του νέου ασφαλιστικού, ενώ αργότερα το απόγευμα είχαν συνάντηση με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη για τα θέματα της ενέργειας.

Η συζήτηση κράτησε περίπου μία ώρα και η αίσθηση είναι ότι τουλάχιστον στο ενεργειακό υπάρχει σύγκλιση για τον ΑΔΜΗΕ, ενώ απομένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την Τρόικα, οι δύο πλευρές θα έχουν και νέο ραντεβού το Σάββατο, καθώς, έπειτα από τρεις ώρες που είχε διάρκεια η σημερινή συνάντηση, δεν υπήρξαν οριστικά αποτελέσματα.

Να σημειωθεί ότι για σήμερα το απόγευμα ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί και EuroWorking Group μέσω τηλεδιάσκεψης, με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπεί, ως συνήθως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, μολονότι από την ελληνική πλευρά «διαρρέει» ότι υπουργείο Εργασίας και δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, κυρίως σε ό,τι αφορά την εθνική σύνταξη, το «αγκάθι» των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις παραμένει, καθώς είναι άγνωστο εάν οι πιστωτές θα δεχτούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Η ελληνική πλευρά επιμένει πως δεν μπορεί να κάνει άλλη υποχώρηση πέραν της πρότασης για μειώσεις έως και 40% στις επικουρικές συντάξεις με δίχτυ ασφαλείας τα 1.400 ευρώ (από κύριες και επικουρικές συντάξεις) και στόχο την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως το ΔΝΤ εμφανίζονται να επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει τον κανόνα βιωσιμότητας,, βάσει του οποίου ένα σημαντικό μέρος των ελλειμμάτων μπορεί να καλυφθεί και από την εκποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ, η οποία εκτιμάται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να αυξηθεί, με την ένταξη σε αυτό και των κλάδων εφάπαξ.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και όσον αφορά στους νέους συντελεστές αναπλήρωσης. Οι δανειστές φαίνεται πως συμφωνούν με την ελληνική πρόταση για συντελεστή 0,77% για κάθε έτος μέχρι τη 15ετία από 0,80% της αρχικής πρότασης, καθώς και για συντελεστή 2% για τα έτη από 39,1 μέχρι 42.

Παραμένουν βέβαια έντονες οι διαφωνίες για τους ενδιάμεσους συντελεστές, καθώς το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης που ζητούν οι θεσμοί δεν ξεπερνά το 40% (για την ανταποδοτική σύνταξη), ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει 45%.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται να εγείρουν νέα θέματα, όπως αυτό με τις συντάξεις χηρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να τεθεί το 57ο έτος ηλικίας ως όριο για τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας. Ζητούν δηλαδή (και φαίνεται πως το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να κλειδώσει τη συμφωνία, θα το αποδεχθεί) οι επιζώντες σύζυγοι να δικαιούνται σύνταξη σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εφόσον είναι από 57 ετών και άνω.

Οι νεότεροι θα λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας μόνο για τρία έτη, ενώ, σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων, η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών, ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν τις συντάξεις για θανάτους που θα επέλθουν μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένει ανοιχτό το ασφαλιστικό "

Εξέγερση μεταναστών στη Σάμο! Έφυγαν 250 άτομα από το Hotspot!

Ο ύποπτος ρόλος όλων αυτών των περίεργων ατόμων που παρεισφρύουν και λειτουργούν ανεξέλεγκτα στο Κέντρο Μεταναστών, ξεσηκώνοντας τους πρόσφυγες, τελικά αργά ή γρήγορα θα έφερνε αυτά τα αποτελέσματα και στη Σάμο!

Έτσι στις 12:45 σήμερα το μεσημέρι οι 560 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν μέσα στο Κέντρο άρχισαν να διαμαρτύρονται για την κρατησή τους και ζητούσαν από τους δύο (2) ΜΟΝΟ αστυνομικούς που τους φυλούσαν να τους ανοίξουν τις πόρτες προκειμένου να φύγουν!

Ταυτόχρονα έδιωξαν και την εταιρεία που έχει αναλάβει τη σίτησή τους αρνούμενοι να δεχθούν φαγητό!

Άμεσα σήμανε συναγερμός και δύναμη της αστυνομίας του λιμενικού, της Frontex αλλά και διακριτικά του στρατού, έφτασαν στο σημείο προκειμένου να γίνουν προσπάθειες να μεταπειστούν!

Δυστυχώς όμως όσο περνούσε η ώρα οι μετανάστες εκνευρίζονταν περισσότερο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να απειλούν με μαχαίρια και σπασμένα κομμάτια γυαλιού, άλλοι προσπάθησαν να ρίξουν την κεντρική είσοδο, ενώ άλλοι άρχισαν να δραπετεύουν από την αφύλακτη περίφραξη!

Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις δύο (2) ωρών περίπου, οι επικεφαλείς της αστυνομίας αποφάσισαν για την δική τους ασφάλεια, αφού υπήρχαν πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι να ανοίξουν τις πόρτες.

Η εικόνα από εκεί και πέρα ήταν πραγματικά αποκαρδιωτική, αφού 250 άτομα άρχισαν ομαδικά να κατευθύνονται μέσα στους δρόμους της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να φθάσουν με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών και λιμενικών δυνάμεων στην παραλιακή οδό!

Όπως είναι φυσικό οι κάτοικοι της πόλης αναστατώθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αγωνία και ανησυχία, αφού οι διαθέσεις τους ήταν αρκετά άγριες.

Αυτή την ώρα οι μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι από ισχυρές δυνάμεις απέναντι από την αστυνομική διεύθυνση Σάμου και γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να μεταπειστούν και να γυρίσουν πίσω στο Κέντρο.

Εκεί βρίσκεται ο Λιμενάρχης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σάμου αλλά και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείο.

Η πρόθεση τους είναι να πάνε στο Λιμάνι Μαλαγαρίου περιμένοντας με την ελπίδα να περάσει κάποιο πλοίο να τους πάρει!






i-samos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξέγερση μεταναστών στη Σάμο! Έφυγαν 250 άτομα από το Hotspot!"

Αυστηρή προειδοποίηση Λαγκάρντ για το ασφαλιστικό

Τo ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα «πάει κατευθείαν στον τοίχο», δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

«Έχουμε εξ αρχής πει δύο πράγματα", τόνισε η κ. Λαγκάρντ η οποία πήγε στη Νέα Υόρκη από το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ: "Η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και το χρέος της είναι πολύ μεγάλο».

Αν και τόνισε ότι από τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου δεν έχει αλλάξει κάτι αναφορικά με τη θέση του ΔΝΤ για το Ελληνικό Πρόγραμμα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου ελπίζει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει πρόοδος στην ελληνική υπόθεση.

Επίσης ζήτησε από τους Ευρωπαίους να είναι «λογικοί» για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα και τόνισε ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν οι ωριμάνσεις και να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων που έδωσαν στην Ελλάδα οι χώρες-μέλη Ευρωζώνης.

Η κ. Λαγκάρντ δεν σχολίασε το θέμα της υποκλοπής της συνομιλίας του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου, ένα θέμα το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- την έχει θυμώσει πάρα πολύ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρή προειδοποίηση Λαγκάρντ για το ασφαλιστικό"

Εκκλησία της Ελλάδος: Νεκροταφείο για μουσουλμάνους στο Σχιστό

Την παραχώρηση έκτασης 20 στρεμμάτων στο διαδημοτικό κοιμητήριο Σχιστού, για τον ενταφιασμό μουσουλμάνων, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Παράλληλα, η ΔΙΣ συνέστησε ηρεμία σε ιερείς, μοναχούς και πιστούς, μέχρι να υπάρξει η τελική τοποθέτηση της Εκκλησίας για το θέμα της έκδοσης ηλεκτρονικής κάρτας του πολίτη, εν όψει του σχετικού νομοσχεδίου.

Παράλληλα, η ΔΙΣ επανέλαβε την αντίθεσή της στη δημιουργία αποτεφρωτηρίων εντός των κοιμητηρίων, «καθώς, πέραν της πρόκλησης θρησκευτικής σύγχυσης, θα προκληθούν προστριβές και αντιπαραθέσεις, με συνέπειες τη διατάραξη της ησυχίας του χώρου και της κοινωνικής ειρήνης».

Αναλυτικά οι αποφάσεις της ΔΙΣ:

Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 8 Απριλίου 2016, στην τρίτη Συνεδρία Της για τον μήνα Απρίλιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ΔΙΣ, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:

Επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Για πολλοστή φορά ασχολήθηκε με το θέμα της εκδόσεως της ηλεκτρονικής Κάρτας του Πολίτη, για το οποίο ακόμη αναμένει από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Πολιτείας το σχετικό προς διαβούλευση Νομοσχέδιο και την επ’ αυτού Εισηγητική Έκθεση, για να τοποθετηθεί υπευθύνως. Γι’ αυτό και συνιστά στον Ιερό Κλήρο, τους Μοναχούς και τους πιστούς να ηρεμούν και να αναμένουν την τελική θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε για τα πορίσματα και τις προτάσεις της πρώτης Πανελλήνιας Σύναξης των Υπευθύνων των Γραφείων Νεότητος των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου ε.έ. στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ανέθεσε την περαιτέρω επεξεργασία και υλοποίησή τους στην αρμόδια Συνοδική Επιτροπή επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος.

Κατόπιν αιτήματος της Πολιτείας η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συναινέσει, ώστε εντός της εκτάσεως, την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος είχε παραχωρήσει το 1992 και σήμερα λειτουργεί ως διαδημοτικό κοιμητήριο Σχιστού, να διατεθεί τμήμα 20 στρεμμάτων για τον ενταφιασμό μουσουλμάνων.

Η Δ.Ι.Σ. εμμένει στη θέση της ότι αντιτίθεται στη δημιουργία αποτεφρωτηρίων εντός των κοιμητηρίων, καθώς πέραν της πρόκλησης θρησκευτικής σύγχυσης, θα προκληθούν προστριβές και αντιπαραθέσεις με συνέπειες τη διατάραξη της ησυχίας του χώρου και της κοινωνικής ειρήνης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκλησία της Ελλάδος: Νεκροταφείο για μουσουλμάνους στο Σχιστό"

Μega: Απόφαση για αύξηση κεφαλαίου 22 εκατ. ευρώ

Το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Απριλίου έγινε η γενική συνέλευση των μετόχων του μεγάλου καναλιού.

Μια κρίσιμη γενική συνέλευση αφού θα αποφάσιζε την απαιτούμενη κατά 15 με 20 εκατομμύρια ευρώ αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αν αυτή δεν αποφασιζόταν, τότε το κανάλι της Μεσογείων θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, αλλά ούτε και να συμμετέχει στο διαγωνισμό για τις καινούργιες αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 22 εκατ. ευρώ το Μega (Tηλέτυπος), ωστόσο ο ΔΟΛ δεν δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει το ποσοστό του, ενώ η Πήγασος θα ασκήσει μερικώς το δικαίωμα της στην αύξηση.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τον ΔΟΛ, όπως ανακοινώθηκε, δεν δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει το ποσοστό, «αλλά διάκειται θετικά στην είσοδο νέων επενδυτών», ενώ η Πήγασος δεδομένων των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών επιφυλάσσεται ως προς την ολική άσκηση των δικαιωμάτων, αλλά κι αυτή διάκειται θετικά ως προς την είσοδο νέων επενδυτών.

Αναλυτικά, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., την 7η Απριλίου 2016, συμμετείχαν 23 μέτοχοι με 90.160.906 μετοχές και ισάριθμες ψήφους, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 89,45 % του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Επί των θεμάτων ημερησίας διατάξεως αποφασίσθηκαν τα ακόλουθα :

1. «Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών. Παροχή εξουσιοδοτήσεως προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για την εξειδίκευση όρων εκδόσεως αυτών»

Αποφασίσθηκε ομοφώνως, με 90.160.906 ψήφους, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 22.678.553,70 ευρώ με καταβολή μετρητών και την έκδοση 75.595.179 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας εκάστης 0,30 ευρώ.

- Η τιμή διαθέσεως θα καθορισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και δύναται να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής των υφιστάμενων μετοχών της Εταιρείας κατά τον χρόνο της αποκοπής του δικαιώματος προτιμήσεως.
- Οι νέες μετοχές θα διατεθούν στους παλαιούς μετόχους, με δικαίωμα προτιμήσεως, σε αναλογία τριών νέων μετοχών ανά τέσσερις παλαιές.
- Δικαίωμα προτιμήσεως στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα έχουν όλοι οι μέτοχοι της Εταιρείας, οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων της Εταιρείας Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε., μία εργάσιμη ημέρα μετά την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτιμήσεως, εφόσον διατηρούν τα δικαιώματα αυτά κατά το χρόνο ασκήσεώς τους, και όσοι αποκτήσουν δικαιώματα προτιμήσεως κατά την περίοδο διαπραγματεύσεως των εν λόγω δικαιωμάτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτιμήσεως θα καθοριστεί και θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας,

- Τυχόν αδιάθετες μετοχές θα διατεθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο.
- Οι βασικοί μέτοχοι προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4.1.4.1.2 του Κανονισμού Χ.Α. :

Α. «Η μέτοχος "ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ", λαμβάνοντας υπ'όψιν και τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, δηλώνει την πρόθεσή της όπως ασκήσει μερικώς το δικαίωμα προτίμησης, επιφυλασσομένη ως προς την ολική άσκησή του, δεδομένου ότι προσβλέπει θετικά στη συμμετοχή νέων επενδυτών, στην προκείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Β. «Η μέτοχος "ΔΟΛ Α.Ε." δεν δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μέχρι την ολοκλήρωση της αυξήσεως, αλλά διάκειται θετικά προς τη συμμετοχή νέων επενδυτών, ώστε να ενισχυθεί το πολυμετοχικό σχήμα της εταιρείας. Η μέτοχος δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής της, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυξήσεως, επί χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών από της ενάρξεως διαπραγματεύσεως των νέων μετοχών.».
- Σε περίπτωση κατά την οποία η κάλυψη της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου δεν είναι πλήρης, το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί μέχρι του ποσού της καλύψεως, συμφώνως προς το άρθρο 13α Κ.Ν. 2190/1920.
- Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας εξουσιοδοτείται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της ανωτέρω αποφάσεως, για τη ρύθμιση όλων των λεπτομερειών ή/και των τεχνικών θεμάτων που σχετίζονται με την ως άνω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας.

2. «Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρείας.»

Αποφασίσθηκε ομόφωνα, με 90.160.906 ψήφους, η τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της Εταιρείας περί μετοχικού κεφαλαίου κατά τα ανωτέρω.

3. «Επικύρωση συνθέσεως του Διοικητικού Συμβουλίου και ορισμός μελών Επιτροπής Ελέγχου.»

Με 55.282.593 ψήφους

Α. επικυρώθηκαν
- η από 14.7.2015 εκλογή του κ. Νικολάου Πεφάνη σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους Δ.Σ. κ. Αθανασίου Ανδρεούλη,
- η επταμελής σύνθεση του Δ.Σ. μετά την παραίτηση του κ. Ηλία Τσίγκα την 15.12.2015 και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να μην προβεί στην εκλογή αντικαταστάτου,
- ο ορισμός του κ. Παναγιώτη Στ. Ψυχάρη ως μέλους της Επιτροπής Ελέγχου αρ. 39 Ν.3693/2008,
- η παραίτηση του κ. Νικολάου Πεφάνη την 11.3.2016, για την αντικατάσταση του οποίου έχει επιφυλαχθεί το Συμβούλιο,
- η από 6.4.2016 εκλογή του κ. Αντωνίου Τσενέ σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος την 5.4.2016 μέλους Δ.Σ. κ. Αντωνίου Θεοχάρη.
Β. ορίσθηκε ανεξάρτητο μέλος ο κ. Αντώνιος Τσενές και
Γ. ορίσθηκαν μέλη της Επιτροπής Ελέγχου αρ. 39 Ν.3693/2008 οι κκ. Φώτιος Μπόμπολας, Παναγιώτης Ψυχάρης και Αντώνιος Τσενές.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μega: Απόφαση για αύξηση κεφαλαίου 22 εκατ. ευρώ "

Κόλλιας: Εξαπατήθηκα από πρωθυπουργό - υπουργούς. Όχι πρόσφυγες στη Λέρο από άλλες περιοχές

Την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή του εξέφρασε σήμερα ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας για το γεγονός ότι, όπως τον ενημέρωσε ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, στη Λέρο θα μεταφερθούν μετανάστες και πρόσφυγες ιδίως από τη Χίο.

«Το λέω ξεκάθαρα: Ως δήμαρχος εξαπατήθηκα», δήλωσε ο κ. Κόλλιας στον ρ/φ σταθμό Πρώτο 91.5 της Κω, εξηγώντας ότι με την απόφαση αυτή «παραβιάζουν τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις που μας είχαν δώσει όλοι, πρωθυπουργός και υπουργοί: ότι η διαχείριση των προσφύγων θα γίνεται στα διοικητικά όρια του κάθε νησιού, όπου βγαίνουν οι πρόσφυγες, ότι δεν θα μεταφέρονται στα νησιά άλλοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας και θα φεύγουν το συντομότερο δυνατόν».

Εν αντιθέσει με τα ανωτέρω, εξήγησε ο δήμαρχος της Λέρου, το κέντρο που έχει δημιουργηθεί στο νησί ως καταγραφής - ταυτοποίησης και ολιγοήμερης διαμονής, θα καταστεί «κέντρο κράτησης τουλάχιστον 25 ημερών».

Ερωτηθείς σχετικά με το ότι ο ίδιος υπήρξε ιδιαιτέρως συνεργάσιμος με την κυβέρνηση στο ζήτημα της δημιουργίας του χώρου στο νησί, ο Μ. Κόλλιας εξήγησε ότι η τραγική κατάσταση που βίωσαν οι κάτοικοι τον περασμένο Αύγουστο, όταν 5000 πρόσφυγες και μετανάστες κατέκλυσαν το νησί, δεν ήταν δυνατόν να επαναληφθεί, εξού και δώθηκε η έγκριση για τη δημιουργία του κέντρου καταγραφής σε ένα σημείο σχετικά απομακρυσμένο από τον συνοικισμό, όπως υπογράμμισε.

Προειδοποίησε τέλος για δυναμικές κινητοποιήσεις, αν η απόφαση εφαρμοσθεί, επισημαίνοντας ότι αναγνωρίζει και ο ίδιος προσωπικά την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα - συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στον Πειραιά - αλλά τονίζοντας ότι δεν μπορεί τα νησιά να επωμισθούν όλο το βάρος, δια της μεταφοράς εκεί ή μεταξύ τους προσφύγων από άλλες περιοχές.



Εν τω μεταξύ o εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γ. Κυρίτσης, επιβεβαίωσε λίγο μετά τις 20:00 με μία ανάρτηση στο twitter τη μεταφορά προσφύγων από τη Χίο στη Λέρο, κάνοντας λόγο για καλύτερες συνθήκες στέγασης και αποσυμφόρηση των εγκαταστάσεων της Χίου.



Όπως μετέδιδε νωρίτερα το astraparis.gr 225 συνολικά Σύροι πρόσφυγες - 139 ενήλικες, 71 παιδιά και 15 βρέφη - μεταφέρθηκαν οικειοθελώς σήμερα από τη Χίο στη Λέρο με το πλοίο Tera Jet, από το λιμάνι των Μεστών:



skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόλλιας: Εξαπατήθηκα από πρωθυπουργό - υπουργούς. Όχι πρόσφυγες στη Λέρο από άλλες περιοχές"

Σύλληψη ιδιοκτήτη ραδ. σταθμού για εκβιασμό σε βάρος του Α. Μπέου

Με την κατηγορία του εκβιασμού σε βάρος του αιρετού Δημάρχου Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέου, συνελήφθη σήμερα το πρωί ιδιοκτήτης και παραγωγός εκπομπών ραδιοφωνικού σταθμού του Βόλου.

Η σύλληψη έγινε από άντρες της Ασφάλειας Βόλου, σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βόλου, όπου έγινε η συνάντηση των δύο. Μετά την αποχώρηση του κ. Μπέου, επενέβησαν αμέσως οι άντρες της Ασφάλειας και συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη του ραδιοφωνικού σταθμού, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν χαρτονομίσματα που είχαν προσημειωθεί.

H επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Συνελήφθη σήμερα (07-04-2016) το πρωί στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, 49χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για εκβίαση.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελία 57χρονου ημεδαπού, σύμφωνα με την οποία ο δράστης απαιτούσε να λαμβάνει μηνιαίως το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ, προκειμένου να σταματήσει την καταγγελτική και δυσφημιστική συμπεριφορά σε βάρος του.

Σε προκαθορισμένη συνάντηση σήμερα στο Βόλο, ο 57χρονος παρέδωσε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των (500) ευρώ στον 49χρονο, ο όποιος συνελήφθη αμέσως μετά την παραλαβή του ποσού.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

taxydromos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη ιδιοκτήτη ραδ. σταθμού για εκβιασμό σε βάρος του Α. Μπέου"

Παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου για τις φορολογικές δηλώσεις

Απόφαση που θα παρατείνει την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έως το τέλος Ιουνίου προανήγγειλε στη Βουλή ο κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με το πρόβλημα που έχει ανακύψει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισπράττουν μισθώματα και λόγω αποχής των δικηγόρων δεν μπορούν να υποβάλλουν τις σχετικές αγωγές για να εξαιρεθούν τα ανείσπρακτα ποσά από το πραγματικό τους εισόδημα είπε:

«Δώσαμε μια λύση η οποία προέβλεπε ότι εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκαση μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, δεν θα έχει καμία φορολογική υποχρέωση αυτός που έχει το ακίνητο και το νοικιάζει και δεν εισέπραξε ενοίκια ή δεν εισέπραξε συνολικά ενοίκια για το ποσό εκείνο που δεν εισέπραξε τα ενοίκια. Όμως, δυστυχώς, αυτός ο σχεδιασμός που είχαμε δεν μπόρεσε να προχωρήσει, διότι προέκυψε η αποχή των δικηγόρων» για να προσθέσει πως «Οι λύσεις που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή είναι να παρατείνουμε σίγουρα τις προθεσμίες γι’ αυτές τις περιπτώσεις μέχρι να λυθεί η αποχή των δικηγόρων, η οποία ελπίζουμε να λυθεί άμεσα. Εάν διαπιστώσουμε ότι δεν λειτουργεί αυτό το πράγμα, θα δούμε το πώς θα μπορέσουν να δηλώσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια τους χωρίς να φορολογηθούν και αυτά. Ούτως ή άλλως, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει και θα εκδοθεί σήμερα ή αύριο η σχετική απόφαση... Με αυτή την απόφαση, λοιπόν, θα πάνε όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις σε σχέση με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος στο τέλος Ιουνίου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου για τις φορολογικές δηλώσεις"

Επιστολή Περιπτερούχων προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τους νέους φόρους στα καπνικά

Ο Σύνδεσμος Περιπτερούχων Πειραιώς και Περιχώρων «Η Ελπίς» απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφορικά με τα όσα είδα πρόσφατα το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις νέες αυξήσεις που η κυβέρνηση σχεδιάζει στα καπνικά.

Αναλυτικά η επιστολή, η οποία έχει κοινοποιηθεί και στον πρωθυπουργό αναφέρει τα εξής:
«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων στα καπνικά προϊόντα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης επιπλέον εσόδων. Μάλιστα γίνεται αναφορά για αυξήσεις που θα φτάσουν ως και ένα ευρώ το πακέτο!

Mε πάρα πολλές επιστολές κατά καιρούς έχουμε ενημερώσει όλους τους προκατόχους σας για την αναποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις τέτοιων μέτρων στα δημόσια ταμεία, καθώς από την αρχή της κρίσης το 2010 και έως σήμερα έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με την αύξηση των φόρων στα καπνικά 7 φορές.

Κατανοούμε βέβαια ότι τα καπνικά προϊόντα αποτελούν τον «εύκολο στόχο» αλλά όπως γνωρίζετε καλά, κάθε αύξηση οδήγησε σε μείωση εσόδων και κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά το κλάδο μας , μετά από τις επτά (7) απανωτές αυξήσεις στους φόρους των καπνικών προϊόντων από το 2010:

• Τα περιθώρια κέρδους μας έχουν μειωθεί δραματικά.
• Σε ολόκληρη τη χώρα έχουν βάλει λουκέτο 10.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της λιανικής, ήτοι το 1/3 των σημείων.
• 20.000 οικογένειες, που εργάζονταν στον κλάδο μας έχουν μείνει στον δρόμο.
Την ίδια ώρα:
• Η φορολογία στα τσιγάρα είναι 84% στη μέση λιανική τιμή
• Το λαθρεμπόριο των τσιγάρων, ξεπέρασε το 20% της αγοράς από 3% το 2009
• Η νόμιμη αγορά τσιγάρων συρρικνώθηκε κατά 50%
• Τα κρατικά έσοδα, παρά την υπερφορολόγηση, κυμαίνονται στα επίπεδα του 2009, την ώρα που η μισή αγορά βρίσκεται στο δρόμο ή στο ταμείο ανεργίας!


Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του βαθμού αναποτελεσματικότητας της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά σε ό,τι αφορά τα δημόσια έσοδα ήταν η τελευταία αύξηση τον Ιανουάριο του 2014, που αποφασίστηκε ως ισοδύναμο μέτρο για να αρθεί η επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία. Η συγκεκριμένη αύξηση, που στόχο είχε την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 50 εκατομμύρια ευρώ, είχε ως τελικό αποτέλεσμα ακριβώς το αντίθετο: Μείωση των εσόδων από τα καπνικά κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013!

Για να γίνει κατανοητή η σημασία της διατήρησης της νόμιμης αγοράς καπνικών προϊόντων για την βιωσιμότητα των σημείων πώλησης, αξίζει να σας αναφέρουμε ότι τα καπνικά προϊόντα αποτελούν το βασικό κίνητρο του καταναλωτή για να επισκεφτεί ένα σημείο πώλησης. Δηλαδή, ο συνολικός μας τζίρος εξαρτάται αποκλειστικά από την πορεία της αγοράς των καπνικών προϊόντων. Με άλλα λόγια, όσο μειώνεται η νόμιμη αγορά και αυξάνεται το λαθρεμπόριο, εμείς υφιστάμεθα διπλή ζημιά: Από την μία πουλάμε λιγότερα καπνικά προϊόντα, ενώ από την άλλη μειώνεται ο τζίρος από τις μειωμένες πωλήσεις μας στα υπόλοιπα προϊόντα που εμπορευόμαστε με κίνδυνο να κλείσουν χιλιάδες ακόμα σημεία. Γι’ αυτό και πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η προστασία της νόμιμης αγοράς και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, πριν ασχοληθεί με το φορολογικό των καπνικών προϊόντων.

Ο κύριος Αλεξιάδης τα γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά, και μόνο τυχαία δεν ήταν η αποστροφή του στη Βουλή στις 11/12/2015: «Κάθε φορά που αυξάνουμε τη φορολογία στα καπνικά προϊόντα, χάνουμε περισσότερους φόρους από ό,τι εισπράττουμε». Μάλιστα η δήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συζήτησης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, η πάταξη του οποίου αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Αντί λοιπόν σήμερα να έρχεται το νομοσχέδιο κατά του Λαθρεμπορίου, έρχονται φήμες περί αυξήσεων στους φόρους των τσιγάρων!

Όλοι γνωρίζουν ότι μία νέα αύξηση του φόρου στα καπνικά προϊόντα είναι εντελώς ασύμβατη με τη δέσμευση της Κυβέρνησης να πατάξει το λαθρεμπόριο, καθώς θα οδηγήσει αυτομάτως σε μεγαλύτερη ζήτηση παράνομων τσιγάρων.

Αναρωτιόμαστε:

Πόσο λογικό είναι, μετά από όλα αυτά να προτείνεται εκ νέου περαιτέρω αύξηση της φορολογίας των καπνικών;

Πόσα άλλα στοιχεία και αριθμοί χρειάζονται για να πείσουν το πολιτικό σύστημα ότι έχει πλέον εξαντληθεί κάθε περιθώριο φοροδοτικής απόδοσης από τον συγκεκριμένο κλάδο;

Πόσα ακόμα μαγαζιά πρέπει να βάλουν λουκέτο για μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος;
Γνωρίζουμε ότι δεν είναι ρεαλιστικό σε αυτήν την φάση να ζητάμε την μείωση των φόρων. Αυτό που ζητάμε όμως είναι να σταματήσει κάθε συζήτηση για αύξηση του φόρου και να αφεθεί η αγορά να ξαναβρεί έναν κανονικό ρυθμό λειτουργίας, όπως έχει διαφανεί τους τελευταίους μήνες που για πρώτη φορά αφέθηκε απείραχτη.

Οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στο φόρο θα μας αφανίσει εντελώς με μοναδικούς κερδισμένους τα μεγάλα σουπερμάρκετ, χωρίς κανένα απολύτως δημοσιονομικό όφελος, αφού τα δημόσια έσοδα θα εξακολουθήσουν να πέφτουν όσο οι φόροι αυξάνονται.

Σας ζητάμε λοιπόν, όχι να υποθέσετε τι θα γίνει αλλά ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ μέχρι σήμερα για να κατανοήσετε τι θα ακολουθήσει και αύριο αν αυξηθούν οι φόροι στα καπνικά προϊόντα.
Σας ζητάμε το αυτονόητο δικαίωμα στην επιβίωση των επιχειρήσεων και των οικογενειών μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Περιπτερούχων προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τους νέους φόρους στα καπνικά "

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Τους συνέλαβαν επειδή ζωγράφισαν την ελληνική σημαία

Τελικά κάποιοι κατάφεραν και ποινικοποίησαν την Ελληνική Σημαία.
Αυτή, για την οποία οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους.
Επισήμως είμαστε κράτος υπό κατοχή και απαγορεύτηκαν τα σύμβολά μας.

Εχτές το απόγευμα, μια παρέα φίλων στην Ηγουμενίτσα, αποφάσισαν να ζωγραφίσουν την Ελληνική Σημαία στην επιφάνεια ενός παλιού υδραγωγείου, στην περιοχή Αμπέλια.

Ένα υδραγωγείο το οποίο ήταν ζωγραφισμένο με οπαδικά συνθήματα και βρισιές.


 

Το αποτέλεσμα όμως ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που θα περίμεναν.

Μετά από ανώνυμη καταγγελία, στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία, άντρες της οποίας συνέλαβαν τα 6 άτομα της παρέας και τα οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Η κατηγορία: Φθορά ξένης περιουσίας.

Φθορά η Ελληνική Σημαία;
Ποιά ξένη περιουσία; Δεν είναι η δημοτική περιουσία και δική μας;

Τελικά αυτό που ενόχλησε κάποιους είναι η ίδια η Ελληνική Σημαία και όχι η φθορά του υδραγωγείου.


Βάζουμε στοίχημα πως οι ανώνυμοι καταγγέλλοντες θα αναγκάσουν τη Δημοτική Αρχή να σβήσει την Ελληνική Σημαία.

Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη πατρίδα μας, μόνο στην περίοδο της κατοχής γινόντουσαν.

thespro

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Τους συνέλαβαν επειδή ζωγράφισαν την ελληνική σημαία"

Ανιχνεύτηκε καζεΐνη σε μπισκότα που πωλούνται στα JUMBO - Ανάκληση από τον ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) σχετικά με τη διακίνηση μπισκότων σοκολάτας, στα οποία ανιχνεύτηκε η παρουσία συστατικού γάλακτος (καζεΐνη), χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.

Η καζεΐνη είναι συστατικό που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε άτομα που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα και τα συστατικά του.

Πρόκειται για τα προϊόντα με εμπορική ονομασία «Disney chokolate chip cookies», προέλευσης Δανίας, σε μεταλλική συσκευασία των 150g έκαστο, με αριθμούς γραμμοκώδικα 5776879010963, 5776879013735 και με διάφορες ημερομηνίες λήξης. Τα εν λόγω προϊόντα παρασκευάζονται από τη δανική επιχείρηση «Jacobsens Bakery Ltd.» και διακινήθηκαν στην Ελλάδα από την εταιρεία «JUMBO A.E.E.» (Kύπρου 9 & Ύδρας, ΤΚ 183 46, Μοσχάτο Αττικής).

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα και είναι αλλεργικοί στο γάλα και τα συστατικά του να μην τα καταναλώσουν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανιχνεύτηκε καζεΐνη σε μπισκότα που πωλούνται στα JUMBO - Ανάκληση από τον ΕΦΕΤ"

Μοσκοβισί: «Βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης»

Συγκρατημένα αισιόδοξος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ήταν ο Επίτροπος για Οικονομικά ζητήματα Πίερ Μοσκοβισί, χωρίς να αποφύγει να δηλώσει όμως πως υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει και κενά, αλλά και πως βρισκόμαστε «σε μια πολύ ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης».

Παράλληλα ο Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο του ΔΝΤ υπενθυμίζοντας δύο φορές την σημαντικότητα της εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Αμερικανική πρωτεύουσα και ολοκληρώνοντας την απάντηση του λέγοντας πως ελπίζει να υπάρξει πρόοδος στην Ουάσιγκτον.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μεταρρύθμιση του ΦΠΑ στην Ευρώπη ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε πως οι επικεφαλής των θεσμών έχουν επιστρέψει στην Αθήνα εδώ και μια εβδομάδα και εργάζονται πάνω στα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, την φορολόγηση του ιδιωτικού εισοδήματος, την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως τα ζητήματα αυτά είναι «αρκετά πολύπλοκα», αλλά και πως «βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης». Ο Επίτροπος δήλωσε στη συνέχεια πως νιώθει πως είναι δυνατόν να φτάσουμε σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλα ζητήματα και διχογνωμίες να μας αποσπάσουν την προσοχή» τόνισε ο Πίερ Μοκοβισί και συνέχισε λέγοντας πως «εστιάζουμε στα αποτελέσματα της διαδικασίας και από την αρχή εργαζόμαστε σε λογικές λύσεις». Για τον Πιέρ Μοκοβοσί στα οικονομικά ζητήματα ο ελληνικός προϋπολογισμός θα ελεγχθεί έτσι ώστε να εξεταστούν οι στόχοι του 2015 και βάση αυτών να εξεταστούν αν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2016 «είναι ρεαλιστικοί ή όχι».

Σημαντική ευκαιρία για συζήτηση «με όλες τις διαφορετικές πλευρές» θα αποτελέσει η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στη Ουάσιγκτον. «Όλοι εργαζόμαστε μαζί σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και καλής θέλησης και είναι στο συμφέρον μας να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα» είπε ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών, αναφερόμενος στις εντάσεις που υπήρχαν στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ.

Για το ζήτημα του χρονικού προσδιορισμού της επίτευξης συμφωνίας δήλωσε πως πολλοί τον κατηγορούν πως είναι «Ορθόδοξος ή Καθολικός» (αναφερόμενος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα), όμως ο ίδιο δήλωσε πως δεν είναι τίποτα από τα δύο και πως παραμένει το Ορθόδοξο Πάσχα. Ο Πιέρ Μοσκοβισί έκλεισε λέγοντας πως «ελπίζω να κάνουμε πρόοδο στην Ουάσιγκτον».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: «Βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης»"

«Καπέλο» 150% στα φάρμακα από την κατάργηση του ΕΚΑΣ

Με στόχο μια συμφωνία χωρίς χρήματα μέχρι την Κυριακή η οποία θα παρουσιαστεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ από τις 15 έως και τις 17 του μήνα ξεκίνησαν και πάλι χθες οι απευθείας διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα υπάρχουν δύο κείμενα που θα υπογραφούν τα οποία θα περιλαμβάνουν και δύο κύματα μέτρων. Το ένα θα είναι για τη συνέχιση του προγράμματος που βρίσκεται σε ισχύ με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Το δεύτερο θα είναι με το ΔΝΤ και θα προβλέπει και νέα μέτρα που θα υλοποιηθούν ενδεχομένως στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Τα δύο κείμενα θα μοιάζουν αλλά δεν θα είναι ίδια», είπε ο κ. Τσακαλώτος αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο κείμενο με το ΔΝΤ θα υπάρχει δέσμευση της Ελλάδας για ικανοποίηση των απαιτήσεων του Ταμείου για πρόσθετα μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκε όλο το φάσμα των εξελίξεων στις τεχνικές συζητήσεις που προηγήθηκαν σε όλα τα μεγάλα θέματα (δημοσιονομικό κενό, κόκκινα δάνεια, φορολογικό, ασφαλιστικό και ταμείο αποκρατικοποιήσεων). Υπάρχουν κάποια θέματα που χρειάζονται περαιτέρω τεχνική και άλλα περαιτέρω πολιτική διαπραγμάτευση, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» καπέλο 150% στις τιμές των φαρμάκων φέρνει η κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους των 500 ευρώ.

Με τα νέα χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, το ΕΚΑΣ θα δίνεται από φέτος και μέχρι το 2019 σε όλο και λιγότερους δικαιούχους, οι οποίοι όχι μόνο θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος τους, αλλά θα κληθούν να πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακα τους καθώς με την κατάργηση του ΕΚΑΣ κόβεται και η μειωμένη συμμετοχή τους στο κόστος φαρμάκων και από 10% πηγαίνει στο 25%. Αυξάνεται δηλαδή κατά 150% η τιμή οποιουδήποτε σκευάσματος θα αγοράζουν από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Όπως προβλέπεται στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, και με τα αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν ήδη καθοριστεί, φέτος το ΕΚΑΣ θα διακοπεί με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο ως τον Ιούνιο σε περισσότερους από 7-.000 χαμηλοσυνταξιούχους (από τους 330.000 που το λαμβάνουν).

Ο περιορισμός των δικαιούχων είναι ένα από τα βασικά μέτρα που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο που φέρει τη σφραγίδα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θα γίνει σταδιακά ως το 2019. Το 2016 το επίδομα θα καταργηθεί για το 20% των σημερινών δικαιούχων. Το 2017, με νέα απόφαση θα μειωθούν τόσο τα ποσά εισοδήματος όσο και τα ποσά του ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το πάρουν ακόμη λιγότεροι. Το 2018 θα το πάρουν πιο λίγοι, το 2019 ελάχιστοι και το 2020 κανένας, γιατί το επίδομα καταργείται σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη που προβλέπει το σχέδιο για το ασφαλιστικό.

Τα νέα όρια εισοδήματος για το ΕΚΑΣ του 2016

Μέχρι 7.216,01 ευρώ 230 ευρώ
Από 7.216,01 μέχρι 7.518 172,50 ευρώ
Από 7.518,01 ευρώ μέχρι 7.720 115 ευρώ
Από 7.720,01 μέχρι 7.972 ευρώ 57,50 ευρώ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καπέλο» 150% στα φάρμακα από την κατάργηση του ΕΚΑΣ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news