facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Συμπλοκές μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων της Χίου

Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ αντρών των ΜΑΤ και κατοίκων της Χίου το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι κάτοικοι αρνήθηκαν τη μεταφορά των προς απέλαση μεταναστών στην περιοχή τους, και συγκεκριμένα στο κτίριο όπου μέχρι πρότινος πραγματοποιούταν η διαδικασία της ταυτοποίησης και της καταγραφής προσφύγων και μεταναστών.

Όπως αναφέρει το politischios.gr xωρίς καμία αιτία κι ενώ οι κάτοικοι αρνούταν ειρηνικά τη διέλευση της κλούβας της αστυνομίας, τα ΜΑΤ τους επιτέθηκαν τραυματίζοντάς τους.

Από τις συμπλοκές μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι τρεις κάτοικοι στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα 50 μετανάστες παραμένουν φρουρούμενοι στο κτίριο των Ταμπάκικων, ενώ παραμένει άγνωστο το πώς τελικά θα επιτευχθεί η μεταφορά τους στο λιμάνι της Χίου και από εκεί στο Δικελί της Τουρκίας.


Διαβάστε Περισσότερα » "Συμπλοκές μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων της Χίου"

Δύο Γερμανοί εκπροσωπούν την Ελλάδα για τα Eργασιακά

Τη μήνη του κόσμου της εργασίας, των συνδικάτων και του πολιτικού κόσμου ξεσήκωσε η σύσταση διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης των Εργασιακών στη χώρα μας, χωρίς όμως να υπάρχει ανάμεσά τους ούτε ένας Ελληνας και την εκπροσώπηση της χώρας να έχουν δύο Γερμανοί!

Ξένοι τεχνοκράτες-εμπειρογνώμονες που στην ουσία απηχούν τις απόψεις των δανειστών και οι οποίοι άλλωστε πρότειναν ανθρώπους της εμπιστοσύνης τους που θα μελετήσουν την κατάσταση των Εργασιακών και θα εκδώσουν το δικό τους πόρισμα για το δέον γενέσθαι. Αυτό στη συνέχεια οι δανειστές θα το επιβάλουν στην ελληνική πλευρά, η οποία το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να νομοθετήσει τις προτεινόμενες αλλαγές. Η επιτροπή των ξένων «σοφών» που όρισαν η κυβέρνηση και οι δανειστές θα συνεδριάσει στις 6 Απριλίου στις Βρυξέλλες με σκοπό να αναζητηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στις ομαδικές απολύσεις, στις συλλογικές συμβάσεις, στις διαπραγματεύσεις, στον τρόπο προκήρυξης απεργίας και τον συνδικαλιστικό νόμο. Ο Ολλανδός καθηγητής Οικονομικής της Εργασίας Γιαν βαν Αουερς που θα προεδρεύει χαίρει μεν εκτίμησης ως πρόεδρος των Ευρωπαίων εργατολόγων, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.
Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε να την εκπροσωπήσουν δύο Γερμανοί ! Ο Γκέρχαρντ Μπος (Γερμανός κοινωνιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ - Εσσεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας και Εξειδίκευσης) και ο Βόλφγκανγκ Βέρνερ Ντόμπλερ (ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκού Εργατικού Δικαίου και Οικονομικού Δικαίου, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος του κινεζικού υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας). Ελπίζουμε αυτός ο «εκπρόσωπός μας» να μην προτείνει εργασιακές μεταρρυθμίσεις ανάλογες της Κίνας!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής και για άγνωστους λόγους, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες έστω και την ύστατη στιγμή η επιστημονική παρέα να συμπληρωθεί και από έναν Ελληνα που να ξέρει τι γίνεται στη χώρα μας. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που μιλούν πλέον για εθνική ήττα από τα αποδυτήρια μετά από αυτή την -αν μη τι άλλο- παράδοξη επιλογή.

Και εύλογο το ερώτημα: Μα δεν έχουμε δικούς μας επιφανείς επιστήμονες; Εχουμε (Δημήτρης Τραυλός-Τζανετάτος, Αρις Καζάκος, Ιωάννης Κουκιάδης και πολλοί άλλοι), αλλά κανείς δεν δέχτηκε μετά τα «παθήματα» της επιτροπής σοφών για το Ασφαλιστικό, λένε κάποιοι συνομιλητές τους. Θυμίζουμε ότι έστειλαν επιστολή με σφαίρες στην πρόεδρο της επιτροπής, αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αννα Λιγωμένου, ενώ έσπασαν το γραφείο του εργατολόγου Δημήτρη Μπούρλου. Για την ιστορία, οι δανειστές διάλεξαν εκπροσώπους του σκληρού οικονομικού πυρήνα και όχι εργατολόγους, όπως τον Χουάν Φρανσίσκο Σεράνο (επικεφαλής του Ερευνητικού Τμήματος της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας) ή τον Πέδρο Μάρτινς (Πορτογάλος καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου).

Τι θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες

Ως βάση της συζήτησης που θα αρχίσει στις Βρυξέλλες στις 6 Απριλίου, θα ληφθούν υπόψη δύο μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι οποίες αποτυπώνουν τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ότι ο διεθνής οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα πως «αυτό που μπορεί να λογίζεται ως μία συγκεκριμένη “βέλτιστη πρακτική” στο γερμανικό φερ’ ειπείν πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, ενδέχεται να μην είναι μεταβιβάσιμο σε διαφορετικές πραγματικότητες, όπως για παράδειγμα στην ελληνική». Μάλιστα περιέγραψε τη δυσκολία αντιγραφής με την εξής φράση: «Η οδήγηση στα αριστερά είναι βέλτιστη πρακτική στο Λονδίνο αλλά όχι στη Nέα Yόρκη». Σύμφωνα με το μνημόνιο, προβλέπεται ο κατώτατος μισθός, που μειώθηκε στα 586 ευρώ το 2012, να ορίζεται με νόμο κατόπιν διαβούλευσης από 1ης/1ου/2017 με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα επίπεδα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης κ.ά., χωρίς να είναι βέβαιες οι προσαυξήσεις για τις τριετίες και το επίδομα γάμου.

Για τις ομαδικές απολύσεις έχει γίνει προσωρινώς αποδεκτή η λύση της ενίσχυσης του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, το οποίο θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει το αίτημα για ομαδικές απολύσεις βάσει έκθεσης αιτιολόγησης των απολύσεων και παρουσίασης προτάσεων για την προστασία των απολυομένων. Η Επιτροπή θα ελέγξει επίσης το καθεστώς προκήρυξης των απεργιών που ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τα προνόμια των συνδικαλιστών.

Επεκτείνεται το νέο καθεστώς των καθαριστριών

Από τη σκλαβιά των μεσαζόντων εργολάβων στην εκμετάλλευση της αριστερής κυβέρνησης περνούν οι καθαρίστριες που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο με συμβάσεις έργου-υβρίδια και αμοιβή από 360 έως 450 ευρώ τον μήνα. Μέχρι τώρα η υπογραφή αυτών των ατομικών συμβάσεων ντροπής χωρίς ωράριο, ρεπό και επιδόματα περιορίστηκε στα δημόσια νοσοκομεία (διάρκεια σύμβασης έως 31/12/2016) και στο υπουργείο Εργασίας (δίμηνη διάρκεια). Ωστόσο, υπάρχει σχέδιο για προσλήψεις καθαριστριών με αντίστοιχες συμβάσεις σε Κέντρα Υγείας, σχολεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ στο γαϊτανάκι που άνοιξε θα ακολουθήσουν υπάλληλοι σεκιούριτι και τραπεζοκόμοι στη σίτιση των νοσοκομείων. Η νέα πατέντα θυμίζει τα mini-jobs, τις μικροσυμβάσεις τις οποίες ανέφερε για πρώτη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών στις συναντήσεις του με την τρόικα, καθώς προσπαθούσε να τους πείσει ότι δεν χρειάζεται να καταργήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις αφού θα εφαρμόσουμε εναλλακτικές «αριστερές» πρακτικές.

Μάλιστα από τη στιγμή που λύθηκε το θέμα της πληρωμής των συμβασιούχων έργου, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης στην «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρό για φθηνές προσλήψεις που συντηρούν το πελατειακό κράτος. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των καθαριστριών του υπουργείου Εργασίας η πάρεδρος είχε αρχικά αρνηθεί να εγκρίνει εντάλματα πληρωμής, χαρακτηρίζοντας μη σύννομες τις συμβάσεις, με αποτέλεσμα οι καθαρίστριες να μείνουν απλήρωτες από τον Αύγουστο. Στη συνέχεια το θέμα παραπέμφθηκε σε τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο ενέκρινε την πληρωμή δεδουλευμένων έως και τον Δεκέμβριο του 2015. Οι συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί προβλέπουν συνδυασμό τριών καθεστώτων εργασίας σε συσκευασία ενός (κοινώς αχταρμάς!). Δηλαδή η αμοιβή των υπαλλήλων θα βασίζεται στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, ωστόσο θα πληρώνονται με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, που σημαίνει φόρος 20% και απόδοση ΦΠΑ, αλλά θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ αντί στον ΟΑΕΕ. Ο καθαρός μισθός που θα μένει στο πορτοφόλι είναι 400 έως 450 ευρώ για 6ωρη απασχόληση.

Οι συμβάσεις δεν προβλέπουν επιδόματα, ωράριο και άδειες, ενώ αναγράφεται ρητά ότι το σύνολο της μεικτής αμοιβής δεν θα υπερβαίνει τον μισθό που λάμβανε ο απασχολούμενος όταν εργαζόταν υπό τον ιδιώτη εργολάβο σε συνεργείο καθαρισμού.
Το πρωτάκουστο είναι ότι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) που θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις καθαριστριών για πρόσληψη με τις νέες συμβάσεις, τους ανακοίνωσε ότι το κόστος των υλικών (καθαριστικά, στολές κ.λπ.) θα καλύπτεται από τον ίδιο λογαριασμό που υπάρχει για την πληρωμή του προσωπικού.

Οι νέου τύπου συμβάσεις εφαρμόστηκαν σε έναν κλάδο (συνεργεία καθαρισμού, σεκιούριτι) που σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας έχει τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ενώ καταγράφονται και άλλες εργοδοτικές αυθαιρεσίες, όπως πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμών και 8ωρη απασχόληση με αμοιβή μερικής απασχόλησης. Το Δημόσιο είναι αναγκασμένο να υπογράφει συμβάσεις με εταιρείες καθαριότητας μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών και να επιλέγει τη χαμηλότερη προσφορά ενώ ξέρει ότι αυτή η τιμή είναι προϊόν εκμετάλλευσης εργαζομένων. Για παράδειγμα, μια εταιρεία απασχολεί μόνο νέους εργαζόμενους -κάτω των 25 ετών- που αμείβονται με χαμηλότερο μισθό για να συμπιέσει το κόστος στερώντας τη δουλειά από μια γυναίκα 50 ετών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σκοπός αυτών των προσλήψεων είναι να απαλλαγεί το Δημόσιο από τους μεσάζοντες εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις καθαρίστριες, να μπει μια τάξη σε αυτό τον χώρο, αλλά και να ανακουφιστεί σε έναν ελάχιστο βαθμό ο μεγάλος αριθμός άνεργων γυναικών. Ωστόσο, παρά τις καλές προθέσεις, αυτές οι «παράδοξες» συμβάσεις εκθέτουν το Δημόσιο και παραπέμπουν σε τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, όπως ήταν τα «γαλάζια» προγράμματα Stage που βόλευαν τους ημετέρους.

Τα mini-jobs είναι μία από τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα συζητηθούν στο πλαίσιο των αλλαγών στο Εργασιακό που θα ανοίξει μόλις κλείσει το Ασφαλιστικό. Στη Γερμανία υπάρχουν 92 είδη μικροσυμβάσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης (αυτή τη βέλτιστη πρακτική θα ακολουθήσουμε;). Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από αυτούς φοιτητές και συνταξιούχοι, που εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών κερδίζουν μέχρι και 450 ευρώ τον μήνα, χωρίς φορολογία και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη - οι mini-jobs έχει εξαχθεί στην Ισπανία ως los minijobs. Στόχος είναι οι μικρές επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να απολύουν ευκολότερα και οι απασχολούμενοι να μη διεκδικούν επιδόματα και αποζημιώσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο Γερμανοί εκπροσωπούν την Ελλάδα για τα Eργασιακά"

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Χίλτον από ΑΔΕΔΥ και ΛΑΕ, τη Δευτέρα

Η ΑΔΕΔΥ και η Λαϊκή Ενότητα έχουν εξαγγείλει συγκεντρώσει διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον στην οδό Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας για τη Δευτέρα, για να διαδηλώσουν κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Η ΛΑΕ καλεί τους πολίτες να διαδηλώσουν «έξω από το χώρο που διαμένουν οι υπάλληλοι του κουαρτέτου των δανειστών και όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ διαπραγματεύεται μαζί τους τον νέο σφαγιασμό συντάξεων και λαϊκών εισοδημάτων, να ακουστεί βροντερά το παλλαϊκό σύνθημα: Είστε ανεπιθύμητοι. Δε θα υπογράψετε τη συμφωνία καταδίκης του λαού, της νεολαίας και της χώρας»

Η ΑΔΕΔΥ καλεί από την πλευρά της σε συγκέντρωση στης 17.00 υπογραμμίζοντας πως «η κινητοποίηση της Δευτέρας, θα είναι η απαρχή της εβδομάδας εναντίωσης της ελληνικής κοινωνίας στην περαιτέρω διάλυση του ιστού της, με επόμενο σταθμό την 24ωρη απεργία την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 και το απεργιακό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Χίλτον από ΑΔΕΔΥ και ΛΑΕ, τη Δευτέρα"

Μουχλιασμένο φαγητό μοιράζουν στην Ειδομένη- Διαμαρτύρονται οι πρόσφυγες (ΦΩΤΟ)

Σοκαριστική είναι εικόνα από τα φαγητά που μοιράζονται καθημερινά τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη.
Αυτή την ώρα οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται, καθώς οι μερίδες του φαγητού που τους μοιράζονται είναι σε κακή κατάσταση, γεμάτες μούχλα.
Δείτε φωτογραφίες από το σημερινό φαγητό:
mouxla 01
mouxla 01
mouxla 01
seleo
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουχλιασμένο φαγητό μοιράζουν στην Ειδομένη- Διαμαρτύρονται οι πρόσφυγες (ΦΩΤΟ)"

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή δικαστικών ενώσεων για τα πόθεν έσχες

Αυτεπάγγελτα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εξετάσει και επιπλέον λόγους από αυτούς που επικαλούνται οι τέσσερις δικαστικές Ενώσεις στην προσφυγή τους κατά ορισμένων σημείων της υπουργικής απόφασης που καθορίζει το περιεχόμενο των δηλώσεων πόθεν έσχες, σύμφωνα με την εισηγήτρια της υπόθεσης, σύμβουλο Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συζητήθηκε η προσφυγή που έχουν καταθέσει τέσσερις δικαστικές Ενώσεις και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση που καθορίζει το περιεχόμενο των δηλώσεων πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) και οικονομικών συμφερόντων, ως προς το σκέλος που αφορά την δήλωση των φυλασσομένων τιμαλφή, μετρητών, κ.λπ. σε θυρίδες ή εκτός Τραπεζών.

Οι Ενώσεις στρέφονται ως προς ορισμένες διατάξεις της από 24.11.2015 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που καθορίζει το περιεχόμενο της δήλωσης πόθεν έσχες και της δήλωσης οικονομικών συμφερόντων.

Κατά την συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου) η εισηγήτρια της υπόθεσης Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, επισήμανε ότι πλέον των ισχυρισμών που επικαλούνται οι δικαστικές Ενώσεις, επιπρόσθετα το ΣτΕ αυτεπάγγελτα θα εξετάσει (καθώς οι Ενώσεις δεν επικαλεστήκαν) εάν η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι σύμφωνη με «την συνταγματική αρχή της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και την αρχή της οργανωτικής διάκρισης των λειτουργιών», κατά το σκέλος εκείνο που «ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργικών» ανατίθεται με διάταξη νόμου «σε επιτροπή η οποία δεν ανατάσσεται στην δικαστική λειτουργία και στην οποία συμμετέχει μειοψηφικός αριθμός δικαστικών λειτουργών».

Οι Ενώσεις ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως προς το σκέλος εκείνο που αναφέρει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης ότι:

1) δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός των Τραπεζών μετρητά (πάνω από 15.000 ευρώ), τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ και

2) δηλώνονται τα στοιχεία των οικείων συγγενών (ενήλικων και θετών τέκνων, αδελφών, παππούδων και γιαγιάδων, εγγονών, κ.ά., την στιγμή που ο νόμος έχει καταργήσει την υποχρέωση αυτή.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά και την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Επίσης, επισημαίνουν ότι παραβιάζεται και το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα (άρθρο 5) δικαίωμα στην οικονομική ελευθερία, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν τα χρηματικά ποσά έχουν φορολογηθεί.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει: 1) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, 2) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ελεγκτικού Συνεδρίου, 3) Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και 4) Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή δικαστικών ενώσεων για τα πόθεν έσχες"

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ είχε ο Αλέξης Τσίπρας στη σκιά των αποκαλύψεων για τη στάση του ΔΝΤ επί του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνομιλία που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, η Γερμανίδα καγκελάριος, τάχθηκε υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Επαφές και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους

Εκτός από την Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομίλησε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους Υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από όλες τις συνομιλίες διαπιστώθηκε η κοινή πεποίθηση ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο.

Την Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ"

Οι 17 «βόμβες» της Ζωής κατά Τσίπρα με αφορμή το ΔΝΤ

Σκληρή κριτική κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ασκεί η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή τη δημοσιοποίηση της συζήτησης Τόμσεν – Βελκουλέκσου – Πετρόβα, από τα Wikileaks.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ζητεί από τον πρωθυπουργό Τσίπρα να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων, αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς, κατηγορώντας τον πως παίζει παιχνίδια επιζητώντας την άνευ όρων αποχώρηση μόνο του ΔΝΤ και όχι συνολικά της Τρόικας και των Δανειστών, διευκολύνει το ΔΝΤ στο να μην αποζημιώσει τη χώρα για την τεράστια ζημιά που της έχει ενσυνειδήτως και δολίως προκαλέσει.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “αφού δεν απάντησε ο κ. Τσίπρας σε καμμία από τις ερωτήσεις που του έθεσα την Τρίτη σε σχέση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ας απαντήσει στις ακόλουθες, που αφορούν το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει, αντί να επιλέγει να μιλά μόνο μέσα από φιλοτεχνημένες διαρροές τηλεφωνικών συνομιλιών του με τον κ. Παυλόπουλο ή στο προστατευμένο περιβάλλον μιας Βουλής χωρίς αντιπολίτευση”

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:

Αντίθετα, εκείνο το οποίο ο ίδιος δεν εξηγεί είναι γιατί δεν αξιοποίησε και δεν αξιοποιεί ούτε τότε ούτε τώρα τα όπλα της χώρας εναντίον των δανειστών και του ΔΝΤ. Αντίθετα, στην πραγματικότητα, επιζητώντας άνευ όρων αποχώρηση μόνο του ΔΝΤ και όχι συνολικά της Τρόικας και των Δανειστών, διευκολύνει το ΔΝΤ στο να μην αποζημιώσει τη χώρα για την τεράστια ζημιά που της έχει ενσυνειδήτως και δολίως προκαλέσει.

Αφού δεν απάντησε ο κ. Τσίπρας σε καμμία από τις ερωτήσεις που του έθεσα την Τρίτη σε σχέση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ας απαντήσει στις ακόλουθες, που αφορούν το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει, αντί να επιλέγει να μιλά μόνο μέσα από φιλοτεχνημένες διαρροές τηλεφωνικών συνομιλιών του με τον κ. Παυλόπουλο ή στο προστατευμένο περιβάλλον μιας Βουλής χωρίς αντιπολίτευση

1. Γιατί το καλοκαίρι του 2015 δεν αξιοποίησε την Προκαταρκτική Έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η οποία ανέδειξε ότι το ΔΝΤ γνώριζε από το 2010 ότι το Ελληνικό Χρέος ήταν μη βιώσιμο και το απέκρυψε για να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, σε συνεννόηση με την Γερμανική και τη Γαλλική Κυβέρνηση (της οποίας η κ. Λαγκάρντ ήταν η αρμόδια Υπουργός Οικονομικών τον κρίσιμο χρόνο);

2. Γιατί δεν αξιοποίησε ούτε το γεγονός ότι το ΔΝΤ, πανικόβλητο από αυτήν την αποκάλυψη, δημοσίευσε δύο εκθέσεις, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2015, με τις οποίες συνομολογούσε για πρώτη φορά δημόσια τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πρότεινε το κούρεμά του;

3. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει διεκδικήσει αποζημίωση από το ΔΝΤ, ενώ έχουν συγκεντρωθεί και δημοσιοποιηθεί τα επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν ενσυνείδητη εκ μέρους του ΔΝΤ παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεών του και του Καταστατικού του;

4. Γιατί, ενώ η κ. Λαγκάρντ προσπάθησε με επιστολή της να αποτρέψει την αποκαλυπτικότατη κατάθεση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη ενώπιον της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους στις 15-6-2015, με απειλητικές/δελεαστικές αναφορές στο αποκλειστικό δικαίωμα του ΔΝΤ να άρει την ασυλία του, η Κυβέρνησηπαρασιωπά το ρόλο της κυρίας Λαγκάρντ;

5. Γιατί δια στόματος κ. Τσακαλώτου, στην προ εβδομάδας συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (…) μιλά για «το καλό ΔΝΤ της κας Λαγκάρντ και το κακό ΔΝΤ των τεχνοκρατών, αλλά όχι όλων»;

6. Γιατί ο κ. Τσίπρας στη σημερινή του επιστολή, μετά από τις αποκαλύψεις, της προσφέρει τη διέξοδο υποβάθμισης του θέματος σε ζήτημα που αφορά μόνον την Βελκουλέσκου και τον Τόμσεν;

7. Γιατί επιμένει να μην διεκδικεί το παραμικρό από το ΔΝΤ και απλώς παρακαλεί για την «τροχιοδρόμηση» της αξιολόγησης;

8. Γιατί ενώ σήμερα Τσίπρας και Παυλόπουλος σπεύδουν να δώσουν διαρροές της μεταξύ τους συνομιλίας, ουσιαστικά υπαγορεύοντας σε πρόθυμα ΜΜΕ το κατ’ αυτούς περιεχόμενο, που δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν, δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της συνάντησης των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 6/7/2015, ως όφειλαν και όπως είχε ζητηθεί επισήμως από εμένα με την ιδιότητα της Προέδρου της Βουλής από τον Ιούλιο 2015;

9. Γιατί Τσίπρας και Παυλόπουλος επιμένουν να αναδεικνύουν ως δήθεν «καλούς δανειστές» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, μετά το φοβερό πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού εναντίον του λαού, που εξήγειρε τις συνειδήσεις των δημοκρατικών πολιτών σε όλο τον πλανήτη;

10. Γιατί Τσίπρας και Παυλόπουλος αναλαμβάνουν τόσο άκομψα το ρόλο των εκπροσώπων ενός μέρους μόνο των δανειστών, παραβιάζοντας τόσο απροκάλυπτα τις υποχρεώσεις τους προς τον Ελληνικό Λαό και τη Δημοκρατία;

11. Θα δημοσιοποιήσει ο κ. Τσίπρας το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται και των θέσεων που παίρνει η Κυβέρνησή του για το ασφαλιστικό, το φορολογικό (συμπεριλαμβανομένων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ), αλλά και το εργασιακό, στα οποία γίνεται ευθεία αναφορά στη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου;

12. Θα δημοσιοποιήσει την επίσημη θέση του Μαξίμου για την διαγραφή χρέους, για την οποία ο κ. Τόμσεν δηλώνει τη βεβαιότητα ότι «δεν θα γίνει», αλλά και ότι πρέπει να εξαρτηθεί από τους όρους που
θα θέσει το ΔΝΤ;

13. Θα απαιτήσει την άμεση δημοσιοποίηση της συγκαλυπτόμενης Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους του ΔΝΤ, στην οποία αναφέρονται συγκεκριμένα οι Τόμσεν-Βελκουλέσκου στη συνομιλία τους, συνωμοτώντας για το πότε θα την δημοσιοποιήσουν, ακολουθώντας την ίδια πρακτική παρασιώπησης, συγκάλυψης και απάτης που ακολουθεί εξ αρχής το ΔΝΤ από το 2010;

14. Θα αξιοποιήσει την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, την οποία απενεργοποίησε με απόφασή του ο κ. Βούτσης και η οποία ενίσχυσε όσο τίποτε στο παρελθόν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, αφού συγκρότησε εμπεριστατωμένα επιχειρήματα για την διαγραφή του χρέους και το τέλος στους εκβιασμούς;

15. Θα γνωστοποιήσει εάν συντρέχει σε μέλη της Κυβέρνησής του σύγκρουση συμφερόντων, προσωπική, οικογενειακή ή οικονομική, που τους αποτρέπει από το να πράξουν εδώ και 1 χρόνο και πλέον το αυτονόητο για την υπεράσπιση της χώρας και του λαού;

16. Θα εξηγήσει γιατί σήμερα μόνος του υπερασπίζεται τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τον Ολάντ, εμφανίζοντάς τους ως «καλούς δανειστές» εν αντιθέσει με τον αναλώσιμο Τόμσεν («Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη»;)

17. Ήταν τόσο «πολλά τα λεφτά» που θα διανεμηθούν σε ημετέρους για το προσφυγικό, που ξέχασε όσα έλεγε το Σεπτέμβρη;

Προφανώς και ο κ. Τσίπρας δεν θα απαντήσει ούτε σε αυτά τα ερωτήματα. Είναι απασχολημένος με τους επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς για να διασώσει το προφίλ του πριν την επόμενη κίνηση. Βεβαίως, έχει στερέψει η έμπνευση, αφού επέλεξε το κακότεχνο θέατρο της σύγκρουσης με τη διαπλοκή με πανομοιότυπο τρόπο και σε ανάλογη συγκυρία με την περυσινή σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, την οποία ο ίδιος στη συνέχεια διέλυσε πριν ολοκληρωθεί το έργο της.

Εν τω μεταξύ, εκχωρεί τα πάντα, ακόμη και τον πολιτισμό της χώρας σε αμφισβητούμενα ξενόφερτα πρόσωπα, που, εν μέσω κρίσης, βρήκαν την ευκαιρία να προβάλουν το προσωπικό τους έργο και συμφέρον με δημόσιο χρήμα. Δυστυχώς, άλλο Γιαν Φαμπρ, άλλο Ερίκ Τουσέν, που δούλεψε αμισθί, ανιδιοτελώς και άοκνα, επί μήνες, για να προσφέρει στην Ελλάδα. Ευτυχώς, ο πρώτος παραιτήθηκε, υπό το βάρος της δίκαιης κατακραυγής. Δυστυχώς, τον δεύτερο προσπαθεί λυσσαλέα να τον απενεργοποιήσει η Κυβέρνηση και ο κ. Βούτσης, υπό το φώς της γενικής κοινωνικής αποδοχής του έργου του.

Εν τω μεταξύ, εχθές ψηφίσθηκε η πιο εκτρωματική διεθνής συμφωνία, που κατακρημνίζει όλο το κεκτημένο διεθνούς δικαίου, ανθρωπιστικού δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων του τελευταίου αιώνα. Και η Κυβέρνηση ήδη κουτοπόνηρα διαχειρίζεται την προσδοκία ροκανίσματος των σχετικών κονδυλίων από πρόχειρα συγκροτημένες δομές με τη συμμετοχή«ημετέρων».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι 17 «βόμβες» της Ζωής κατά Τσίπρα με αφορμή το ΔΝΤ"

Εκατοντάδες αστυνομικοί της Frontex στη Λέσβο εν μέσω αβεβαιότητας για τις επαναπροωθήσεις

Κλίμα προσπάθειας αλλά και αβεβαιότητας επικρατεί στη Λέσβο, λιγότερες από 24 ώρες προτού τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για επαναπροώθηση των προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στη γείτονα χώρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών Δημήτρη Βίτσα, Θοδωρή Δρίτσα και Νίκου Τόσκα.

Περίπου 350 αστυνομικοί της Frontex, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν καταφθάσει τις τελευταίες ημέρες στο νησί, προκειμένου να συνδράμουν το έργο επαναπροώθησης προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στο Ντικιλί της Τουρκίας.

Το σχέδιο επαναπροώθησης θα τεθεί σε εφαρμογή αύριο Δευτέρα, όμως ερωτηματικά παραμένουν για το πώς θα γίνουν οι επαναπροωθήσεις και ποιους θα αφορούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, για τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στα τουρκικά παράλια έχουν ναυλωθεί δύο πλοία, τουρκικών συμφερόντων, χωρητικότητας 250 ατόμων.

Σε καθημερινή βάση θα πραγματοποιούνται τρία δρομολόγια και σε κάθε δρομολόγιο θα επιβαίνουν ισάριθμοι μετανάστες και αστυνομικοί της Frontex. Για τη Δευτέρα φέρεται να έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών.

Την ίδια στιγμή όμως, άγνωστο παραμένει ποιοι θα επαναπροωθηθούν τις επόμενες μέρες. αφού μέσα στο Hotspot της Μόριας, μετά από υπόδειξη δικηγόρων, δηλώνονται σωρηδόν προθέσεις αιτήσεων ασύλου.

Σύμφωνα πάλι με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, περίπου 2.000 από τους ευρισκομένους μέσα στο Hotspot έχουν δηλώσει σχετική πρόθεση, δηλαδή έχει ανασταλεί κάθε προοπτική επαναπαροώθησης τους για τον αμέσως επόμενο μήνα τουλάχιστον.

Κενά φαίνεται ότι υπάρχουν και στο Ντικιλί της Τουρκίας, όπου οι υποδομές φιλοξενίας δεν είναι έτοιμες και υπάρχουν σχέδια για προσωρινή στέγαση των προσφύγων και μεταναστών σε τοπικές αθλητικές εγκαταστάσεις.


Κάτοικοι της περιοχής έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις κατά της δημιουργίας του κέντρου φιλοξενίας κοντά στην πόλη τους, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλειά του αλλά και για την επιβίωση της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας.

Στη Χίο, άγνωστο παραμένει πώς θα γίνει η επαναπροώθηση μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ έχει ναυλωθεί από τη Frontex το πλοίο τύπου καταμαράν της εταιρίας «Erturk» το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια στη γραμμή Χίος - Τσεσμέ. Η μετακίνηση θα γίνει από τη Χίο προς το Ντικελί.

Αυξάνονται οι ροές ενώ υπάρχουν φόβοι για βία

Την ίδια ώρα, παρά το αποθαρρυντικό αποτέλεσμα που θα έπρεπε να έχει η συμφωνία με την Τουρκία, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς από το πρωί της Παρασκευής έχουν αποβιβαστεί 888 άτομα στη Λέσβο, 462 στη Χίο και 31 στη Σάμο.

Επιπλέον τα κλειστά κέντρα κράτησης θυμίζουν καζάνι που βράζει, όχι μόνο λόγω της προοπτικής επαναπροώθησης που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και λόγω του ότι οι δομές φιλοξενούν περισσότερους ανθρώπους από ό,τι χωρούν.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στον βρετανικό Observer, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξουν κρούσματα βίας από τους μετανάστες και πρόσφυγες.

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι. Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», εξήγησε.

Χθες έφθασε στη Λέσβο και τεχνολογικός εξοπλισμός με προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση του μηχανισμού εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκατοντάδες αστυνομικοί της Frontex στη Λέσβο εν μέσω αβεβαιότητας για τις επαναπροωθήσεις"

: Απροετοίμαστες οι τουρκικές αρχές για τους πρόσφυγες

Μια μέρα πριν ξεκινήσει η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου, οι τοπικές αρχές στα τουρκικά παράλια κάθε άλλο παρά προετοιμασμένες είναι για να δεχθούν εκατοντάδες πρόσφυγες. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του δημάρχου Δικελίου Μούσταφα Τοσούν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa: «Ακόμα και εγώ ως δήμαρχος, δεν ενημερώθηκα από τους αρμοδίους στην Άγκυρα». Ο δήμαρχος δεν γνωρίζει ούτε αν, ούτε πόσοι, αλλά ούτε που θα πρέπει να μεταφερθούν οι πρόσφυγες που αναμένονται τη Δευτέρα στο Δικελί. Εξέφρασε μάλιστα τη δυσφορία του για τη απουσία ενημέρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανώσεων αρωγής από τις αρχές στην Αγκυρα.
Ο Μουσταφά Τοσούν, μέλος του αντιπολιτευόμενου CHP, ισχυρίζεται ότι πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης τα σχέδια κατασκευής καταυλισμού προσφύγων των τουρκικών αρχών. Τάσσεται ωστόσο κατά της παραμονής προσφύγων στην περιοχή, διότι όπως υποστηρίζει «δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές». Τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν μετέδωσαν την είδηση για κατασκευή καταυλισμού στο Δικελί για πρόσφυγες που επαναπροωθούνται στην Τουρκία από την Ελλάδα. Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα Milliyet οι πρώτοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν προσωρινά σε κλειστό γυμναστήριο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση των τουρκικών αρχών στο ζήτημα. Χθες πάντως διαδήλωσαν στο κέντρο του Δικελίου κάτοικοι που τάσσονται κατά τις μαζικής εγκατάστασης στο τουριστικό θέρετρο.
Ελάχιστες προετοιμασίες στη Λέσβο
Διαδηλώσεις στο Δικελί κατά της εγκατάστασης προσφύγων (2/4/2016)
Διαδηλώσεις στο Δικελί κατά της εγκατάστασης προσφύγων (2/4/2016)
Στον Τσεσμέ, απέναντι από την Λέσβο, εργάτες τοποθέτησαν καλώδια ηλεκτρικού και σωλήνες ύδρευσης σε έκταση 500 τετραγωνικών, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο Μουχιτίν Ντάλγκιτς θα στηθούν σκηνές για την ταυτοποίηση των προσφύγων καθώς και για εγκαταστάσεις υγιεινής.
Στη Λέσβο, σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων, οι προετοιμασίες ενόψει της επαναπροώθησης προσφύγων στην γειτονική Τουρκία ήταν σήμερα περιορισμένες. Ας σημειωθεί ότι από τις 20 Μαρτίου έχουν καταγραφεί στα ελληνικά νησιά 5.600 νέοι πρόσφυγες. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής πόσοι πρόσφυγες θα μεταφερθούν από αύριο στην Τουρκία και από πού θα αναχωρήσουν για τα τουρκικά παράλια.
Αναμένοντας εντολές
Σύμφωνα με ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex σχεδιάζει από κοινού με την ελληνική ακτοφυλακή την μεταφορά από Δεύτερά μέχρι και την Τετάρτη 750 προσφύγων στην Τουρκία με δύο σκάφη. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια: κάθε πρόσφυγας θα συνοδεύεται από έναν αστυνομικό. Οι ελληνικές αρχές δεν θέλησαν ούτε να διαψεύσουν, αλλά ούτε και να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες αυτές. Εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Λέσβο, πάντως δήλωσε, ότι αναμένουν εντολές.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » ": Απροετοίμαστες οι τουρκικές αρχές για τους πρόσφυγες"

Επίθεση Σουλτς κατά Ερντογάν με αφορμή ένα σατιρικό τραγούδι

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέκρινε σήμερα έντονα τον Tούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διαμαρτυρία του σχετικά με ένα τραγούδι το οποίο τον σατίριζε και μεταδόθηκε από τη γερμανική τηλεόραση.

Η εκπομπή και η απάντηση της Τουρκίας εξελίχθηκαν σε διπλωματικό επεισόδιο, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την ΕΕ να απορρίπτουν τις διαμαρτυρίες της Άγκυρας, η οποία μεταξύ άλλων κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ασυνήθιστα έντονη γλώσσα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι «δεν είναι αποδεκτό ο πρόεδρος μιας άλλης χώρας να ζητάει από τη Γερμανία να περιορίσει δημοκρατικά δικαιώματα επειδή αισθάνθηκε πως τον περιγέλασαν».

«Πρέπει να το καταστήσουμε σαφές στον Ερντογάν: στη χώρα μας έχουμε δημοκρατία. Αυτό είναι και τελείωσε... οι πολιτικοί πρέπει να ζήσουν με τη σάτιρα, ακόμη και ο τούρκος πρόεδρος», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς στην Bild am Sonntag.

«Αγαπητέ κ. Ερντογάν, το παρατραβήξατε. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Η σάτιρα είναι ένα βασικό στοιχείο της δημοκρατικής κουλτούρας».

Ο Σουλτς αρνήθηκε επίσης κατηγορίες ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής προς την Ευρώπη, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αύριο Δευτέρα, καθιστά την ΕΕ υπερβολικά εξαρτώμενη από την Τουρκία. «Η ΕΕ δεν εξαρτάται από την Τουρκία», τόνισε στην Bild am Sonntag.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Σουλτς κατά Ερντογάν με αφορμή ένα σατιρικό τραγούδι"

Λειτούργησε μερικώς με 3 «συμβολικές» πτήσεις το αεροδρόμιο του Βελγίου

Το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών επαναλειτούργησε πολύ μερικώς σήμερα το πρωί, κάνοντας μια αρχή για την «επιστροφή στην ομαλότητα» με τρεις «συμβολικές» πτήσεις, όμως θα χρειαστούν ακόμη μήνες για να καταστεί πλήρως επιχειρησιακό.

Οι οδοί πρόσβασης φιλτράρονταν από την αστυνομία και βαριά οπλισμένους στρατιώτες, που είχαν επίσης έντονη παρουσία μέσα στις λευκές σκηνές που εγκαταστάθηκαν στο ύπαιθρο για να ελέγχονται οι αποσκευές και για να περνούν οι επιβάτες από ανιχνευτές, πριν τους επιτραπεί η πρόσβαση στο αεροδρόμιο, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το μεσημέρι, μόνο μερικές δεκάδες επιβατών είχαν φθάσει για την πρώτη πτήση με προορισμό το Φάρο της Πορτογαλίας, που επρόκειτο να απογειωθεί στις 13:40 (τοπική ώρα, 14:40 ώρα Ελλάδας). Θα ακολουθήσει μια πτήση για την Αθήνα και μια άλλη για το Τορίνο της Ιταλίας.

Αύριο Δευτέρα το αεροδρόμιο θα εξυπηρετήσει πολύ περισσότερους προορισμούς. Μεταξύ άλλων, ένα αεροπλάνο πρόκειται να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη και άλλα δύο για πόλεις στο Καμερούν, την Γκάμπια και τη Σενεγάλη.

Το αεροδρόμιο έχει προειδοποιήσει τους επιβάτες να φθάνουν τρεις ώρες πριν από την πτήση τους λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας και να έρχονται με αυτοκίνητο. Τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων προς το αεροδρόμιο δεν πραγματοποιούνται.

Αυτή η πολύ περιορισμένη επαναλειτουργία, υπογράμμισε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Brussels Airport Αρνό Φάιστ, «συμβολίζει μια επιστροφή στην ομαλότητα για το αεροδρόμιό μας», έναν πνεύμονα της βελγικής οικονομίας που δημιουργεί 20.000 θέσεις εργασίας σε 260 επιχειρήσεις.
Το αεροδρόμιο έχει ανακοινώσει πως στόχος του είναι να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Η αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου των Βρυξελλών-Ζάβεντεμ καταστράφηκε στις 22 Μαρτίου από μια διπλή επίθεση καμικάζι. Μια ώρα αργότερα, ένας καμικάζι ανατινάχθηκε στο μετρό των Βρυξελλών.

Οι επιθέσεις αυτές, που διαπράχθηκαν λίγο περισσότερο από τέσσερις μήνες έπειτα από αυτές του Παρισιού από το ίδιο δίκτυο που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο, είχαν αποτέλεσμα 32 νεκρούς και 340 τραυματίες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λειτούργησε μερικώς με 3 «συμβολικές» πτήσεις το αεροδρόμιο του Βελγίου"

Διπλή εισφορά για σύνταξη σε «νέους» παράλληλα ασφαλισμένους

Διπλή εισφορά για σύνταξη θα καταβάλουν οι «νέοι» (από την 1/1/93 και μετά) που είναι παράλληλα ασφαλισμένοι ως «μισθωτοί» στο ΙΚΑ και ως «αυτοαπασχολούμενοι», με «μπλοκάκι», στον ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, νέα διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού προβλέπει την κατάργηση του δικαιώματος επιλογής Ταμείου -και της δυνατότητας απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής διπλού ασφαλίστρου.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται η εφημερίδα, η αλλαγή που θα επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, «θα γίνει στο πλαίσιο του γενικού κανόνα για την καταβολή ασφαλίστρων, από την 1/1/2017, με βάση το συνολικό εισόδημα από την εργασία».

Η απόφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ελήφθη, αφενός με το σκεπτικό της διαφορετικής μεταχείρισης των «παλαιών» (μέχρι 31/12/1992) ασφαλισμένων που, σε αντίθεση με τους «νέους», υποχρεώνονταν να ασφαλίζονται σε δύο ταμεία κύριας ασφάλισης καταβάλλοντας διπλά ασφάλιστρα στον κλάδο της σύνταξης. Αφετέρου λόγω των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή του ν. 4254/2014 που προέβλεψε την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ όσων «νέων» ασφαλισμένων, με παράλληλη απασχόληση ασφαλιστέα σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, είχαν λιγότερες από 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα στο ΙΚΑ.

Πιθανή ελάφρυνση της επιβάρυνσης που θα προκύψει από την καταβολή διπλών ασφαλίστρων, θα έχουν οι πολυ-απασχολούμενοι - παράλληλα ασφαλιζόμενοι «νέοι» (όπως και οι «παλαιοί») μόνο στην περίπτωση κατά την οποία αποδείξουν ότι η αμοιβή τους με «μπλοκάκι» υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλή εισφορά για σύνταξη σε «νέους» παράλληλα ασφαλισμένους"

Μένουν χέρσα τα χωράφια στη Φθιώτιδα. Γάλα Βουλγαρίας βαπτίζεται ελληνικό. Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι. (video)

Εκατοντάδες στρέμματα παραμένουν ακαλλιέργητα στον κάμπο της Λαμίας, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει προειδοποιεί ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου Δημήτρης Δημογιάννης.
Οι αγρότες επισημαίνουν πως πλέον είναι ασύμφορο να μπουν στα χωράφια τους, αφού η πολιτική της κυβέρνησης για το αγροτικό ζήτημα είναι καταστροφική.
Όπως επισημαίνει ο κύριος Δημογιάννης σε τραγική κατάσταση είναι και οι κτηνοτρόφοι αφού τόνοι γάλακτος από το εξωτερικό, πωλείται στη χώρα ως ελληνικό.

 
lamiastar

Διαβάστε Περισσότερα » "Μένουν χέρσα τα χωράφια στη Φθιώτιδα. Γάλα Βουλγαρίας βαπτίζεται ελληνικό. Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι. (video)"

Πάνω από 500 πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στα νησιά

Μία φωτογραφία που να δείχνει την πρώτη αποστολή επιστροφής μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία είναι αυτό που περιμένει πλέον από την ελληνική κυβέρνηση το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αν και ο μηχανισμός που προβλέπει η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου δεν έχει ακόμη στηθεί, οι ελληνικές αρχές έχουν ετοιμάσει 500 μετανάστες που θα επιστραφούν στην Τουρκία, αύριο 4 Απριλίου, τυπικά πρώτη ημέρα της εφαρμογής της συμφωνίας.

Προς τούτο η ελληνική κυβέρνηση έφερε και ψήφισε στην βουλή την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, παρότι δεν αναγνώρισε την Τουρκία ως ασφαλή χώρα και παρά τις πολλές ενστάσεις που διατύπωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καθώς και η Διεθνής Αμνηστία -η τελευταία όσον αφορά την Τουρκία. Παράλληλα από αύριο θα αρχίσουν να έρχονται και οι 2.500 υπάλληλοι από χώρες της ΕΕ για την διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου μαζί με τους 1.500 Έλληνες συναδέλφους τους.

Οι ελληνικές αρχές εργάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες για την συγκέντρωση των 500 μεταναστών που θα επιστραφούν αύριο. Είναι δε σαφές ότι πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού που φυσικά δεν λύνει το πρόβλημα κυρίως για την χώρα μας. Φθάνει να κοιτάξει κανείς την ροή των προσφύγων από την Τουρκία. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο μέχρι σήμερα το πρωί είχαν καταγραφεί 514 νέες αφίξεις και το Σάββατο το πρωί άλλοι 536. Μέσα στην τελευταία εβδομάδα καταγράφονται 300, 500 μέχρι και 650 αφίξεις ημερησίως. Είναι αμφίβολο εάν ο μηχανισμός που θα στηθεί θα μπορεί να οργανώνει την επιστροφή 500 προσφύγων την ημέρα. Όπως επίσης είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η Τουρκία δεν θα απελευθερώσει ξανά την ροή. Αυτό σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται από το αν θα τηρήσει η Ευρώπη την συμφωνία για την απελευθέρωση της βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Εάν αυτό γίνει ήδη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζονται φόβοι ότι εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι που είναι υπό διωγμό αλλά και Τούρκοι πολίτες που είναι δυσαρεστημένοι από την κατάσταση στην χώρα θα βρουν διέξοδο στην Ευρώπη. Εν ολίγοις οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φοβούνται ότι θα απαλλαγούν από τους Σύρους και τους Αφγανούς και θα γεμίσουν με Τούρκους και Κούρδους. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υλοποιήσουν την συμφωνία, κάτι που αναμένεται ότι θα προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας με θύμα βέβαια πάλι την Ελλάδα.

Εκτός ελέγχου

Εν τω μεταξύ η κατάσταση εντός της χώρας είναι ανεξέλεγκτη. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών αυξάνει. Την Κυριακή σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού συνολικά είχαν καταγραφεί στις επίσημες δομές και στους πρόχειρους καταυλισμούς σε Ειδομένη και Πειραιά 52.500. Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι μέσα στην χώρα που όμως οι αρχές δεν μπορούν να τους καταγράψουν

Το Συντονιστικό έχει επικεντρώσει όπως επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά η διαρροή από την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, αφενός στην εκκένωση των δύο καταυλισμών στην Ειδομένη και στον Πειραιά με ταυτόχρονη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας ανά την Επικράτεια, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ένα μήνα τώρα η κυβέρνηση μιλά για την απαραίτητη εκκένωση από τους δύο αυτούς καταυλισμούς ενώ δεν υπάρχουν έτοιμες θέσεις φιλοξενίας. Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει κάθε εβδομάδα την δημιουργία 10.000 νέων θέσεων φιλοξενίας μόνο που η αποτελεσματικότητα του Συντονιστικού απέχει από τον στόχο που επαναλαμβάνει ο κ. Τσίπρας.

Παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης η κατάσταση στους καταυλισμούς και στα hot spots παραμένει έκρυθμη. Τόσο στην Ειδομένη όσο και στον Πειραιά οι εκπρόσωποι των αρχών αλλά και των ανθρωπιστικών οργανώσεων θεωρούν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσουν ξανά εκτεταμένα επεισόδια. Οι συμπλοκές μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών άλλωστε είναι καθημερινές. Παράλληλα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να υπάρξει εξέγερση ειδικά αν συνεχίσουν την δράση τους οι οργανώσεις των αλληλέγγυων που ωθούν και καθοδηγούν τους πρόσφυγες και μετανάστες να αρνηθούν την διαδικασία επιστροφής τους και να διεκδικήσουν δυναμικά την μετακίνησή τους στην Ευρώπη. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι παρά τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών στην Ειδομένη παραμένουν περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες, -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων- και στον Πειραιά περί τις 6.000. Παράλληλα οι μετανάστες έφυγαν από το hot spot της Χίου, όπου φοβούνταν ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής τους στην Τουρκία.

Όσον αφορά την Ειδομένη και τον Πειραιά οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μετακινηθούν γιατί οι συνθήκες στις δομές που τους μεταφέρουν είναι κακές, αφού έχουν ετοιμαστεί πολύ βιαστικά. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έγιναν στην Ήπειρο στον καταυλισμό Κατσικά, όπως και παλαιότερα στο Αερινό της Λαμίας. Πολλές φορές πρόσφυγες και μετανάστες που δέχθηκαν κατ αρχήν να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές εντός της χώρας, στην συνέχεια αποχωρούν και πηγαίνουν να συναντήσουν ομοεθνείς τους που έχουν εγκατασταθεί ήδη στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη όπου θεωρούν ότι μπορούν να επιβιώσουν και να επιδιώξουν σε δεύτερο χρόνο την μετακίνησή τους στην Ευρώπη.

Η κατάσταση μπορεί να προσδιοριστεί από δύο ακόμη στοιχεία. Στην Ειδομένη και στον Πειραιά, όπως και στην Θεσσαλονίκη λειτουργούν ήδη κυκλώματα που υπόσχονται στους πρόσφυγες ότι θα τους περάσουν στην Ευρώπη. Επιβεβαίωση αυτού είναι ο εντοπισμός την περασμένη εβδομάδα από τις Ιταλικές αρχές βάρκας με 22 πρόσφυγες που είχε ξεκινήσει από την Κέρκυρα με προορισμό την Απουλία. Επίσης τα κυκλώματα υπόσχονται στους πρόσφυγες έναντι αμοιβής πάντα πέρασμα μέσω της Αλβανίας. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η αυστριακή κυβέρνηση που θεωρεί ότι η δική της πολιτική στον βαλκανικό διάδρομο είχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς την Γερμανία συνεχίζει να εργάζεται στην ίδια κατεύθυνση των κλειστών συνόρων. Ήδη έχει κάνει σε συνεργασία με την Βουλγαρία τις προπαρασκευαστικές ενέργειες. Επιπλέον μόλις χθες ο υπουργός Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα σύνορα της Αυστρίας με την Ιταλία και θα αναπτύξει ακόμη και στρατό. Προφανώς περιμένει πως όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες πρόσφυγες και μετανάστες που είναι τώρα εγκλωβισμένοι και εν αναμονή στην Ελλάδα θα επιχειρήσουν να φθάσουν στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ενώ στην δική μας χώρα θα συνεχίσουν να έρχονται στην καλύτερη περίπτωση με ρυθμό 300-500 την ημέρα, τα σύνορα θα είναι κλειστά και οι επαναπροωθήσεις θα είναι πολύ χαμηλότερες ενώ θα προκαλούν και τις αντιδράσεις τόσο των προσφύγων και μεταναστών όσο και πάσης φύσεως πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που είναι αλληλέγγυοι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 500 πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στα νησιά"

Eπιστολή Παπαδημούλη προς Σουλτς για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων και τον επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος (FAWG) Ρ. Γκουαλτιέρι, με την οποία ζητεί τη συμβολή τους για τη γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks, απέστειλε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των Wikileaks σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την πρόθεση του ΔΝΤ για άσκηση ισχυρών πιέσεων προς την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μας γεννούν βαθύτατη ανησυχία» επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας πως «χρειάζεται από την πλευράς μας μια ενιαία και σαφή στάση απέναντι σε κινήσεις που υπομονεύουν τις προσπάθειές μας για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος».

«Χρειάζεται γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την 1η Απριλίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η συμβολή σας είναι απαραίτητη» τονίζει.

Σημειώνει, επίσης, πως «είναι εξόχως σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκαλύψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου».

«Είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικό ότι συγκεκριμένοι κύκλοι επιθυμούν την καθυστέρηση της αξιολόγησης για να προκληθεί οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα και σχεδιάζουν την δημιουργία πιστωτικού γεγονότος για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Τέτοιες προσπάθειες θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, όπως η οικονομική και προσφυγική κρίση, ζητήματα ασφαλείας, το βρετανικό δημοψήφισμα» τονίζει.

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει και εφαρμόσει την συμφωνία του Ιουλίου, προχωρώντας σε πολλές και καθοριστικές μεταρρυθμίσεις, συμμετέχοντας στις συνομιλίες και δείχνοντας πάντοτε καλή πίστη. Περιμένουμε την ίδια στάση από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Τώρα είναι η στιγμή να εντείνουμε τις προσπάθειες για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι να βάζουμε τεχνητά εμπόδια. Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει κίνητρα και ανάσα στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ελληνική κοινωνία» καταλήγει στην επιστολή του.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Eπιστολή Παπαδημούλη προς Σουλτς για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης"

Ιωάννινα: Πορεία διαμαρτυρίας των προσφύγων στον Κατσικά: Ανοίξτε τα σύνορα!

Πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησαν πριν απο λίγη ώρα οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον καταυλισμό του Κατσικά, διαμαρτυρόμενοι για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στον συγκεκριμένο χώρο, ζητώντας την μετεγκατάστασή τους.

Στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο όπου έχει στηθεί το κέντρο φιλοξενίας, από νωρίς το πρωί βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή επεισοδίων.

Λίγα λεπτά μετά τις 9.00 έφτασαν και άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που κατευθύνθηκαν μαζί με τα παιδιά τους, προς τον οικισμό του Κατσικά, φωνάζοντας όλοι μαζί "open the borders".

Οι πρόσφυγες μπήκαν στον οικισμό όπου συνέχισαν την ειρηνική διαμαρτυρία τους.

Επικεφαλής στην πορεία βρίσκονται παιδάκια και γυναίκες.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες/μετανάστες περιφρουρούν την πορεία τους, ενώ τους ακολουθούν ομάδες αντιεξουσιαστών.




epirus-tv
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιωάννινα: Πορεία διαμαρτυρίας των προσφύγων στον Κατσικά: Ανοίξτε τα σύνορα!"

Φωτίου: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το προσφυγικό με αδιανόητη επάρκεια

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με επάρκεια που δεν μπορείτε να διανοηθείτε το προσφυγικό», δήλωσε σήμερα η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Η υπουργός άσκηση σκληρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός ότι «έχει ανεβάσει τόσο πολύ τους τόνους» στο ζήτημα του προσφυγικού που «το μόνο που μένει είναι να μας στείλουν στο Γουδί για κρέμασμα», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «σας το λέω μετά λόγου γνώσεως».

«Η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα είναι αρραγείς» διαβεβαίωσε η κα Φωτίου, μιλώντας στο Mega, σχολιάζοντας τις διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό αλλά και τον τρόπο με τον οποίον έχει γίνει η διαχείριση του ζητήματος μέχρι σήμερα.

«Σεβόμαστε όλες τις προσωπικές ιδιατερότητες και την ευαισθησία τόσο της πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Χριστοδουλοπούλου όσο και της κ. Κατριβάνου, αλλά είναι αυτό, κάποιες ιδιατερότητες», «μην ανησυχείτε δεν κινδύνευσε η κυβερνητική πλειοψηφία», σημείωσε η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ερωτηθείσα για τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα έργα που αφορούν στο προσφυγικό, με ορισμένες μάλιστα εξ αυτών να "δείχνουν" τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, η κα Φωτίου σε υψηλό τόνο απήντησε ότι «είναι ντροπή και μόνο να υπονοείται κάτι τέτοιο» όταν «ο υπουργός κ. Βίτσας έχει καταθέσει στη Βουλή φάκελο με αναλυτικά στοιχεία για το πώς έγιναν μέχρι σήμερα οι αναθέσεις σίτισης και όλων των έργων για το προσφυγικό».

Για το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η Θ. Φωτίου επισήμανε ότι δεν στοχεύει αυτό καθ ‘ αυτό στην επίλυση της κρίσης αλλά στη διευθέτηση ορισμένων αναγκαίων θεμάτων.

«Ή δεν κάνει τίποτα η κυβέρνηση γιατί δεν μπορεί να εκταμιεύσει τα κονδύλια βάσει της κείμενης νομοθεσίας ή αναθεωρείται ο νόμος για να προχωρήσουν τα έργα», προσέθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτίου: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το προσφυγικό με αδιανόητη επάρκεια"

Επανέρχεται ο Προβόπουλος για το χρέος 800%

«Το θέμα ήταν γνωστό σε όλους από το 2009», τονίζει, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, αποκρούοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του για την ύπαρξη έκθεσης του ΔΝΤ το 2009 που προέβλεπε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 800% του ΑΕΠ εξαιτίας του ασφαλιστικού.

Σε ομιλία του ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι ζήτησε από τα στελέχη του ΔΝΤ να μην δημοσιευτεί η σχετική έκθεση, αναφορά που έδωσε αφορμή για αιτιάσεις περί απόκρυψης της έκθεσης.

Ο κ. Προβόπουλος διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για καμία αποκάλυψη καθώς «το θέμα ήταν γνωστό τοις πάσι από το 2009» δεδομένου ότι η έκθεση είχε δημοσιευτεί το 2009 στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Προβόπουλος υπογραμμίζει, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι: «Επειδη αρκετοί δεν κατάλαβαν η έκαναν πως δεν κατάλαβαν τι ακριβώς είπα σε πρόσφατη ομιλία μου, ιδού η σχετική μελέτη του Δ.Ν.Τ του Ιουλίου 2009, τα ονόματα των συγγραφέων και η σχετική περικοπή στην σελ 15 της μελέτης, ιδιαίτερα η παράγραφος με τίτλο: Debt. Η μελέτη αυτή εχει αναρτηθεί απο το Δ.Ν.Τ. Αρά όλοι όφειλαν από τότε να γνωρίζουν τα όσα πρόσφατα υπενθύμισα γύρω από το θέμα. Κι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για αποκάλυψη δίκη μου, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Το θέμα ήταν γνωστό τοις πάσι απο το 2009».

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Επανέρχεται ο Προβόπουλος για το χρέος 800%"

Κυρίτσης: Περιμένουμε ξέσπασμα βίας από τους μετανάστες

Έπειτα από τις εντάσεις που σημειώθηκαν σε Ειδομένη, Χίο και Πειραιά από μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μην μπορώντας να διασχίσουν τα σύνορα για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους και μία ημέρα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για την επανεισδοχή στην Τουρκία όσων παραμένουν στα ελληνικά νησιά, ο βρετανικός Observer προβλέπει ξέσπασμα βίας εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα με τίτλο «Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του χάους καθώς οι πρόσφυγες ξεσπούν για την αναγκαστική επιστροφή τους στην Τουρκία», αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο βίας πριν εφαρμοστεί η συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας την Δευτέρα, 4 Απριλίου.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι εντάσεις ανάμεσα στους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει προκαλέσει φόβο στην Αθήνα για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες για την νομιμότητά της.

«Τα νησιά έχουν γίνει σημεία ανάφλεξης, με περίπου 800 ανθρώπους να έχουν αποδράσει από κέντρο κράτησης στην Χίο», συνεχίζει ο Observer.

Στη βρετανική εφημερίδα, σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση, παραχώρησε δηλώσεις και ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος προέβλεψε ένταση.

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι. Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», εξήγησε ο κ. Κυρίτσης.

Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι η Frontex δεν έχει αναπτύξει το απαραίτητο προσωπικό για την επίβλεψη της επιχείρησης, εξηγώντας πως οχτώ σκάφη της υπηρεσίας της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής θα μεταφέρουν όσους κρατούνται στα ελληνικά νησιά και έχουν επιλεγεί για απέλαση, έπειτα από «fast-track» ακροάσεις για άσυλο.

Ο κ. Κυρίτσης, σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού εξήγησε πως από τους 2.300 αξιωματούχους που υποσχέθηκε να στείλει η ΕΕ στην Ελλάδα, μόλις 200 έχουν φτάσει, συμπληρώνοντας: «Ακόμη περιμένουμε νομικούς και μεταφραστές που θα έπρεπε να έχουν στείλει. Ακόμη και το προσωπικό της Frontex δεν έχει φτάσει ακόμη».

Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες έχουν ξεσηκωθεί με έναν Σύρο που βρίσκεται στο λιμάνι της Χίου να λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Αν με αναγκάσουν να γυρίσω στην Τουρκία, θα πέσω μαζί με την οικογένειά μου στη θάλασσα. Πήγαμε από την κόλαση, στην κόλαση».

Εξηγώντας την κατάσταση, ένας Ισλανδός εθελοντής μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ανέφερε πως «αυτό συμβαίνει όταν έχεις 30 αστυνομικούς για τη φύλαξη 1.600 προσφύγων, που είναι αποφασισμένοι να φύγουν».

Συνεχίζοντας, ο εθελοντής μετέφερε την απόγνωση των μεταναστών που φωνάζουν «''ελευθερία'' και ''όχι Τουρκία''. Αυτό θέλουν και είναι αποφασισμένοι να το πετύχουν».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρίτσης: Περιμένουμε ξέσπασμα βίας από τους μετανάστες"

Κατέρρευσε η οροφή στο ΙΚΑ Ζωγράφου

Κτίριο που έχει δεχθεί επίθεση θυμίζει το ΙΚΑ Ζωγράφου, καθώς κατέρρευσε μέρος της οροφής του. Σαν από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματίες, καθώς εκείνη την ώρα- το περασμένο σαββατοκύριακο- δεν υπήρχαν εργαζόμενοι ή ασφαλισμένοι στο κτίριο, αφού δεν λειτουργούσε η υπηρεσία.

Μιλώντας στο "MEGA Σαββατοκύριακο" ο πρόεδρος των εργαζομένων ΙΚΑ Αττικής, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, ανέφερε ότι πρόκειται για επιφάνεια περίπου 25 τ.μ. και ότι ήταν σε σημείο συναλλαγής.

Ο ίδιος είπε ότι οι εργαζόμενοι με δική τους ευθύνη λειτούργησαν το υποκατάστημα μέχρι και την Πέμπτη και από Παρασκευή παρέμεινε κλειστό, λόγω των εργασιών από τα συνεργεία.

Εκτίμησε ότι πιθανόν μέχρι σήμερα το βράδυ οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και το υποκατάστημα του ΙΚΑ ενδέχεται να λειτουργήσει πάλι από αύριο το πρωί.

Όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εργαζομένων του ΙΚΑ, έως την Παρασκευή δεν είχαν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, ενώ σημειώνουν ότι οι μηχανικοί, μετά από πραγματογνωμοσύνη, κατέληξαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα υπάρξει κατάρρευση και άλλων τμημάτων της οροφής.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατέρρευσε η οροφή στο ΙΚΑ Ζωγράφου"

Ποιοι και πώς μοιράζονται το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ

Αύξηση του ΕΝΦΙΑ πέραν της προσαρμογής στους συντελεστές εξαιτίας της μείωσης των αντικειμενικών αξιών διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, με τα σενάρια τα οποία συζητούνται να ανεβάζουν έως και στα 3,5 δισ ευρώ το βεβαιωμένο φόρο έναντι 3,250 δισ. ευρώ το 2015.
Με βεβαίωση φόρου 3,5 δισ. ευρώ, εφόσον η εισπραξιμότητα παραμείνει αμετάβλητη στα περυσινά επίπεδα του 81%, τα έσοδα μπορούν να αυξηθούνστα 2,850 δισ. ευρώ ή κατά 200 εκατ. ευρώ επιπλέον. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ξαναπιάνουν δουλειά στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών.
Οδηγό στην επιχειρούμενη αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ αποτελεί ο περυσινός λογαριασμός. Τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης του 2015 δείχνουν ότι:
· 7.464.410 φορολογούμενοι μοιράστηκαν το 2015 ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 3,246 δισ. ευρώ.
· 8 στα δέκα ευρώ του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε πέρυσι, πληρώθηκαν. Στο ταμείο μπήκαν 2,634 δισ. ευρώ με την εισπραξιμότητα του φόρου στο 81,17%.
· Τρεις στους δέκα φορολογούμενους επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ έως 50 ευρώ
· Ένας στους δύο (3.840.162 φορολογούμενοι) επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ έως 200 ευρώ
· Οκτώ στους δέκα πληρώνουν έως 500 ευρώ
· Το 79% των φορολογουμένων με μικρές περιουσίες (έως 88.000 ευρώ) επιβαρύνονται με το 35% του φόρου (5,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι πληρώνουν 902 εκατ. ευρώ)
· 1.493.524 φορολογούμενοι (ποσοστό περίπου 19,5%) δηλώνουν ακίνητη περιουσία από 100.000 έως και 500.000 ευρώ και επωμίζονται 1,546 δισ. ευρώ ΕΝΦΙΑ (ή το 47% του φόρου που βεβαιώνεται). Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 600 έως και 3.000 ευρώ το χρόνο.
· Ακίνητα αξίας 67 δισ. ευρώ στα χέρια 1.527 ιδιοκτητών. Δηλώνουν μέση ακίνητη περιουσία 44 εκατ. ευρώ ο καθένας και επωμίζονται μέσο ΕΝΦΙΑ 174.000 ευρώ
· 113.377 φορολογούμενοι ή το 1,5% των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας 206 δισ. ευρώ και μοιράζονται ΕΝΦΙΑ 1 δισ. ευρώ.
· Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, σε όρους αντικειμενικών αξιών της 1ης Ιανουαρίου 2015, ήταν 697 δισ. ευρώ.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι και πώς μοιράζονται το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ"

Επιμένει στους πρόσφυγες- επενδυτές ο Μάρδας

Στην πρότασή του για επενδύσεις από πρόσφυγες, επέμεινε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η οποία, όπως δήλωσε, έχει δοθεί στους αρμόδιους υπουργούς και μελετάται.

«Επιμένουμε γιατί η γνώση μας από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αυξηθεί πάρα πολύ με ένα σύνολο πληροφοριών που έχουμε συγκεντρώσει», ανέφερε.

Μιλώντας στο «mega» διευκρίνισε ακόμη ότι δεν είπε πως «πλούσιοι πρόσφυγες υπάρχουν στην Ειδομένη και τον Πειραιά», αλλά ότι «υπάρχουν πλούσιοι πρόσφυγες στο σύνολο των Συρίων που έρχονται στη χώρα μας ως πρόσφυγες».

Για την κριτική που δέχθηκε, την διαχώρισε σε αυτήν που «συμπληρώνει, επεκτείνει και τονίζει κάποια θέματα που έχουν σχέση με την εισήγηση" και σε αυτήν που γίνεται από την αντιπολίτευση «αγνοώντας πλήρως τη διεθνή εμπειρία και γνώση».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, μιλώντας, μια ημέρα μετά τις αποκαλύψεις, μέσω Wikileaks, για τον διάλογο Τόμσεν - Βελκουλέσκου για την Ελλάδα, ανέφερε ότι πρόκειται για «μια συζήτηση δύο ατόμων, ως εκ τούτου αν υπάρχει κάποια θέση εκ μέρους των πιστωτών ότι πρέπει να φτάσει η διαπραγμάτευση εκεί και έρθει και επίσημα στο τραπέζι», τότε η απάντηση της κυβέρνησης θα είναι ότι «πρέπει να τελειώσουμε το ταχύτερο δυνατό».

Ερωτηθείς για την άποψη που εξέφρασε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό ότι από τη στιγμή που υπάρχει ο ESM αυτός και μόνο θα έπρεπε να βρίσκεται στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Δημήτρης Μάρδας υποστήριξε ότι «τα της Ευρώπης έπρεπε να τα χειρίζεται η Ευρώπη».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η συζήτηση για το χρέος, για την οποία πιέζει το ΔΝΤ, «μπορεί να ολοκληρωθεί και σε επίπεδο Ευρώπης, μιας που αυτός ο φορέας ο οποίος ασχολείται με το θέμα είναι κατά κύριο λόγο η Ευρώπη και το ΔΝΤ σχεδόν έχει φύγει». «Το ξοφλάμε, τελειώνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει στους πρόσφυγες- επενδυτές ο Μάρδας"

Παραμένει αποκλεισμένη η ΠΑΘΕ Θεσσαλονίκης- Ευζώνων από πρόσφυγες

Σε εξέλιξη είναι από χθες το μεσημέρι ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης–Ευζώνων (ΠΑΘΕ), στο ύψος του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο, από πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων.

Για τον ίδιο λόγο πρόσφυγες προχώρησαν στον αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πρώτο σημείο βρίσκονται τουλάχιστον 200 πρόσφυγες, ενώ στο δεύτερο γύρω στους 50. Οι διαμαρτυρόμενοι επιτρέπουν τη διέλευση από τα δύο σημεία σε Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα φορτηγά, οι οδηγοί των οποίων κινούνται μέσω παρακαμπτήριων δρόμων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένει αποκλεισμένη η ΠΑΘΕ Θεσσαλονίκης- Ευζώνων από πρόσφυγες "

“Κεραυνοί” του Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου για τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή: Δεν ντρέπεται λίγο (Βίντεο)

Φανερά ενοχλημένος για το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δεν επισκέφτηκε τον ίδιο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κοζάνη, αλλά και για το χαρακτηρισμό «Αντίχριστο», που χρησιμοποίησε, ο υπουργός σε δηλώσεις του για τον ιερέα που δεν ήθελε να πάνε πρόσφυγες στη Βέροια, εμφανίστηκε, στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλος.

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας και τα γράμματα που έστειλε ο κ. Κουρουμπλής σε όλους τους Μητροπολίτες της Ελλάδος: «Ο κ. Κουρουμπλής δεν καταδέχτηκε να επισκεφτεί τον Μητροπολίτη ….Έστειλε γράμματα σε όλους τους Mητροπολίτες της Ελλάδος και μας κάνει μεγάλη Χριστολογία & Θεολογία για τους πρόσφυγες… έρχεται να μας κάνει μάθημα. Δεν ντρέπονται λίγο! Αντί να σκύψουν το κεφάλι και να διακονήσουν το λαό… αλλά δε λέει ο κ. Κουρουμπλής στους υφυπουργούς του, που είναι όλοι εκατομμυριούχοι: «Εσείς δώστε πρώτοι κι αφήστε το λαό».


kozan
Διαβάστε Περισσότερα » "“Κεραυνοί” του Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου για τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή: Δεν ντρέπεται λίγο (Βίντεο)"

Πάτρα: Mεγάλη πορεία προς την Αθήνα ενάντια στην ανεργία - Σε εξέλιξη η προσπάθεια χιλιάδων πολιτών της περιοχής

Ξεκίνησε, από την πλατεία Γεωργίου, η μεγάλη πορεία από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα κατά της ανεργίας.

Με σύνθημα "διεκδικούμε δουλειά" το καραβάνι της διαμαρτυρίας ενάντια στην ανεργία ξεκίνησε απο το κέντρο της Πάτρας με στόχο να διανύσει απόσταση 227 χιλιομέτρων μεσα σε διάστημα 8 ημερών και να καταλήξει στην πλατεία Κλαυθμώνος όπου θα κατασκηνώσει. 









patrastimes


Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Mεγάλη πορεία προς την Αθήνα ενάντια στην ανεργία - Σε εξέλιξη η προσπάθεια χιλιάδων πολιτών της περιοχής "

Παρίσι: Συνεχίζεται η κατάληψη στην πλατεία Δημοκρατίας

Για τρίτη συνεχή νύχτα εκατοντάδες διαδηλωτές κατέλαβαν χθες την πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για την επίμαχη μεταρρύθμιση στην εργατική νομοθεσία.

Το αυθόρμητο κίνημα που ονομάζεται "Nuit debout" (Oλονυκτία) δημιουργήθηκε στον απόηχο των συγκεντρώσεων στις οποίες είχαν καλέσει φοιτητικά και μαθητικά συνδικάτα για να ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την απασχόληση που προβλέπει την ελαστικοποίηση της εργασίας ως μέσο καταπολέμησης της ανεργίας, το οποίο προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Ωστόσο το κίνημα αυτό συγκεντρώνει επίσης, χρησιμοποιώντας το hashtag #NuitDebout στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και άλλα πολιτικά ή κοινωνικά αιτήματα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες βλέπουν στην κινητοποίηση αυτή την αρχή ενός άτυπου φαινομένου όπως τα κινήματα "Occupy" που δημιουργήθηκαν σε διάφορες χώρες ή όπως αυτό των "Αγανακτισμένων" στην Πουέρτα ντελ Σολ που εμφανίστηκε το 2011 στη Μαδρίτη για να καταγγείλει τη λιτότητα και τη διαφθορά.

Οι διαδηλωτές είναι ως επί το πλείστον νέοι. Ορισμένοι βρίσκονται εκεί για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας. Άλλοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε "παρεκτροπές όσον αφορά την ασφάλεια" στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Άλλοι ακόμη καταγγέλλουν την "αστυνομική βία" που σημειώθηκε σε ορισμένες συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν κατά του νομοσχεδίου για την απασχόληση.

Μουσαμάδες είναι απλωμένοι ανάμεσα στα δέντρα της πλατείας, σκηνές είναι διάσπαρτες, ενώ στήθηκε και εξέδρα στη μεγάλη πλατεία. Σάντουιτς παρασκευάζονται από εθελοντές. Δεν υπάρχουν οργανωτές, αλλά επιτροπές που συγκροτήθηκαν βιαστικά: δράση, επικοινωνία, διαχείριση...

"Πρέπει να πάψουμε να θέλουμε να οργανώσουμε ένα κίνημα, διαφορετικά παύει να είναι κίνημα", φώναζε χθες βράδυ από τα μεγάφωνα ένας διαδηλωτής, ο Μισέλ, και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί παρά τη βροχή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Αποφασίζουμε τα πάντα σε γενική συνέλευση: υπάρχουν εκατοντάδες ανθρώπους που πρέπει να εργαστούν από κοινού μέσα σε μια νύχτα", δήλωσε ο 24χρονος Κασιέν.

Ο Κιλιάν, ένας 20χρονος φοιτητής σε σχολή οπτικοακουστικών εφαρμογών ο οποίος ήταν για τρίτη νύχτα του στην πλατεία Δημοκρατίας, είπε ότι πιστεύει σε "ένα (κίνημα) 'Occupy' όπως στις άλλες χώρες". Περιμένει κυρίως "την απόσυρση του νόμου Ελ Κομρί", που ονομάστηκε έτσι από το όνομα της υπουργού Εργασίας Μιριάμ Ελ Κομρί, αλλά ονειρεύεται μια "επανάσταση".

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρίσι: Συνεχίζεται η κατάληψη στην πλατεία Δημοκρατίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news