facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Μουσάς: Ο Φράγκου ήταν συνεργάτης του Τσίπρα και φίλος του Παππά

Συνέντευξη μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού παραχώρησε ο προφυλακισμένος για την υπόθεση των εκβιαστών «δημοσιογράφων» ο Π. Μουσάς στον ραδιοσταθμό Real FM στην εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Στραβελάκη.

Ο Π. Μουσάς τόνισε πως η μέχρι τώρα σιωπή του δεν είναι αδυναμία αλλά σεβασμός στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας πως θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό κρατούμενο, αφού -όπως είπε- δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ.

Στη συνέχεια κατήγγειλε τον Χρήστο Φράγκου (για τον οποίο έκανε λόγο χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή) πως ήταν συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και είχε καθημερινές συνομιλίες και συνεργασία με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο προφυλακισμένος Π. Μουσάς είπε πως «Δεν είχα αντιληφθεί ότι ήμουν τόσο σημαντικός. Με έχει καταδικάσει, ακόμη και η κα Γεροβασίλη. Είναι μια στημένη υπόθεση από το Μέγαρο Μαξίμου και την Aμαλία Κάντζου που κυκλοφορεί με συνολάκια των 2.000-2500 ευρώ ενώ πριν δεν είχε να φάει».

Μιλώντας για το διάλογο Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή χθες είπε πως «ο κ.Πρωθυπουργός εκνευρίστηκε χθες, όταν του είπε για το 3ο πρόσωπο ο κ,.Μητσοτάκης, για τον κ.Φράγκου ότι είναι συνεργάτης του. Ο κ.Φράγκου είναι εργοδότης της κας Κάντζου για να καταλάβετε το μέγεθος της εγκληματικής οργάνωσης. Δίκασε και καταδίκασε η κα Γεροβασίλη ως αυτόκλητη εισαγγελέας.

Η καταγγελία είναι μόνο της κας Κάντζου. Όλη η κατηγορία στηρίζεται στην άποψη της Κάντζου ότι την εκβίασα. Πουθενά δεν υπάρχουν απειλές για το παιδί της. Εκοψαν και έραψαν τις συνομιλίες για να με ενοχοποιήσουν. Σε κάποια συνομιλία μου είπε ότι η κόρη της είναι πρωταθλήτρια ιππασίας και της λέγαμε να μας στείλει φωτογραφία να την βάλουμε σε 10 σάιτ να χαρεί το παιδί. Δεν υπάρχουν απειλές πουθενά. Αν η φωνή μου ακουστεί από τις συνομιλίες ή αν φέρει ένας αποδείξεις ότι πήρα χρήματα από τη ΝΔ, δεν θα κάνω αίτηση αποφυλάκισης
».

Επανερχόμενος πάλι στον πρόσωπο του Χρήστου Φράγκου είπε πως «ο κ.Φράγκου μιλούσε κάθε μέρα με 2-3 συμβούλους του πρωθυπουργού μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχε σε συσκέψεις σε υπουργεία, δεν βγήκαν οι συνομιλίες του ποτέ όμως. Είχε πάει και στις Βρυξέλλες. Τον έκρυβε χθες ο Τσίπρας. Είναι φίλος και του κ.Παππά από παλιά. Έχουν κατασχέσει το κινητό του, να δούμε με ποιους μίλαγε από το Μέγαρο Μαξίμου. Να δούμε αν είναι συκοφάντης ο Μητσοτάκης, ή ψεύτης ο Τσίπρας. Να ανοίξουν οι λογαριασμοί μου την τελευταία 10ετία να δούμε, να ανοίξουν και της κας Κάντζου. Θα κάνω μήνυση και στον κ.Καμμένο για ότι είπε».



protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μουσάς: Ο Φράγκου ήταν συνεργάτης του Τσίπρα και φίλος του Παππά"

Εργαζόμενοι: Σε εισφορές και φόρους το 60% του μισθού

Ο μισός μισθός των εργαζομένων χάνεται ήδη σε εισφορές και φόρους, ενώ έρχονται και νέες επιβαρύνσεις με το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα διευρύνουν τις απώλειες αυτές. Ειδικότερα εκτιμάται ότι με τα νέα μέτρα που συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές στο πλαίσιο της αξιολόγησης, τα 6 στα 10 ευρώ του μισθού θα τα τρώνε οι φόροι και οι εισφορές.

Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τα στοιχεία του 2014 (ΟΟΣΑ), ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά πλήρωνε για φόρους και εισφορές το 43,4% του μισθού του. Για το 2016 οι επιβαρύνσεις από τη φορολογία εισοδήματος αναμένεται να διευρυνθούν περαιτέρω, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια του υπουργείου Οικονομικών, εισοδήματα πάνω από 9.100 ευρώ θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, ενώ πιο βαριά θα είναι και η έκτακτη εισφορά. Υψηλότερες αναμένεται να είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους, αν περάσει τελικά η κυβερνητική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις. Ετσι, η συνολική επιβάρυνση από εισφορές και φόρους θα αυξηθεί σε επίπεδο που προσεγγίζει το 60% του μισθού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση μέσω του νέου του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιμένει στην πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά μία, ή ακόμη και κατά μισή μονάδα, καθώς διαφορετικά δεν καλύπτεται το έλλειμμα του ΕΤΕΑ (σήμερα 650 εκατ. ευρώ) το οποίο υπολογίζεται ότι θα φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη το διάστημα 2018 - 2024. Παράλληλα, με το νέο νομοσχέδιο επιβάλλεται εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών (από 1.1.2017).

Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 για τους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ' επάγγελμα αγρότες με αντίτιμο, όμως, χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη). Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%. Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα πρώτα δύο χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τα τρία επόμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά κρατήσεων αναδεικνύουν ήδη από το 2014 τη χώρα μας σε παγκόσμια πρωταθλήτρια κρατήσεων. Σύμφωνα με αυτά:

* Το υψηλό ποσοστό από τον μισθό εργαζομένου με δύο παιδιά που πάει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα των φορολογικών συντελεστών στη χώρα μας. Η στατιστική του ΟΟΣΑ ανέδειξε την ελληνική παγκόσμια πρωτιά: ο έλληνας εργαζόμενος με δύο παιδιά πληρώνει το 43,4% του μισθού του σε κρατήσεις, ποσοστό που είναι και το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του Οργανισμού. Την ώρα, μάλιστα, που η κυβέρνηση συζητάει την αύξηση του ανώτατου συντελεστή, η στατιστική του ΟΟΣΑ αποδεικνύει ότι οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα στην Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως οι βαρύτερα φορολογούμενοι.

* Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 9,9% (στοιχεία 2014), με την Ελλάδα να βρίσκεται στο 16%. Στην κατάταξη των χωρών - μελών καταλαμβάνουμε την 6η υψηλότερη θέση, καθώς μας ξεπερνούν μόνο η Σλοβενία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία.


tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι: Σε εισφορές και φόρους το 60% του μισθού"

Στα 6,8 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των φόρων από το τρίτο μνημόνιο

Το αστρονομικό ποσό των 6,8 δισ. ευρώ φτάνει πλέον ο λογαριασμός των φόρων του τρίτου μνημονίου, αφού στα 3,2 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί για την διετία 2015 -2016 μέσω του προϋπολογισμού προστίθενται τώρα άλλα 3,6 δισ. για να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση.

Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Ολγα Γεροβασίλη στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων είπε ότι Αθήνα και δανειστές κλείνουν σε ένα πακέτο μέτρων 5,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018 από τα οποία τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές τους ασφαλιστικού και 3,6 δισ. από αυξήσεις φόρων. Το 1,8 δισ. ευρώ από αυτά θα προέλθει από άμεση φορολογία και άλλο 1,8 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία .

Αν στα 3,6 δισ. ευρώ των φόρων προστεθούν και τα 3,2 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζονται από πέρσι το καλοκαίρι τότε το πακέτο από την πλευρά της φορολογίας φτάνει το συνολικό ποσό των 6,8 δισ. ευρώ .

Λίγες ώρες αργότερα το ύψος των νέων μέτρων επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος συμμετέχοντας σε επιτροπή της Βουλής παραδέχθηκε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι 3% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 5,4 – 5,5 δισ. ευρώ) και τόνισε ότι το ΔΝΤ «συμβιβάστηκε» με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε, ενώ πριν ζητούσε μέτρα από 7 έως και 9 δισ. ευρώ .
 
Είπε επίσης ότι τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν, θα ψηφιστούν αλλά αν τα έσοδα πάνε καλύτερα δεν θα εφαρμοστούν τουλάχιστον στο σύνολό τους .

Κρίνοντας βέβαια από μια σειρά «έκτακτων» μέτρων όπως ο ΕΕΤΗΔΕ που μετασχηματίστηκε σε ΕΝΦΙΑ - ο οποίος παραμένει, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, η προσδοκία του υπουργού μάλλον θα διαψευστεί. 

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις θα δουν τον μακρύ κατάλογο των μέτρων που έχουν ψηφιστεί από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι και τώρα σε φόρους οι οποίοι θα έρθουν να προστεθούν σε μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών μειώνοντας αναλόγως τα εισοδήματα τους .

Ο κατάλογος των επώδυνων φορολογικών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζεται ήδη την διετία 2015 2016 περιλαμβάνει:
1. Την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ με προσδοκώμενα έσοδα για την διετία 1,31 δισ. ευρώ. 

2. Την κατάργηση της μείωσης κατά 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα πάνω από τα 30.000 , με στόχο έσοδα 377 εκ. ευρώ. 

3. Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης με στόχο έσοδα 32,4 εκ. ευρώ. 

4. Την αύξηση του συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στα 29% με στόχο έσοδα 150 εκ. ευρώ. 

5. Την αύξηση των συντελεστών στους φόρους τρων ασφαλίστρων με στόχο έσοδα 89,7 εκ. ευρώ. 

6. Την κατάργηση απαλλαγών του ΕΝΦΙΑ με στόχο έσοδα 20 εκ. ευρώ. 

7. Την αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις με στόχο έσοδα 156 εκ. ευρώ. 

8. Την αύξηση της προκαταβολής φόρους στους ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο έσοδα 114 εκ. ευρώ. 

9. Την κατάργηση της έκπτωσης από την εφ άπαξ καταβολή φόρου με στόχο έσοδα 24 εκ.ευρώ. 

10. Πρόστιμα για την μη χρήση των ΚΤΕΟ με στόχο έσοδα 56,3 εκ. ευρώ. Κατάργηση της έκπτωσης στο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με στόχο έσοδα 13 εκ. ευρώ.



11. Επιβολή φορολογίας 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις με στόχο έσοδα 45 εκ. ευρώ. 

12. Την επιβολή τέλους 5 λεπτά σε κάθε στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με στόχο έσοδα 210 εκ. ευρώ.

Για την διετία 2015 - 2016 και με στόχο να κλείσουν τα επιπλέον έσοδα 3,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εξετάζονται: 

13. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να φέρει περίπου 1,4 δισ. ευρώ έναντι 150 εκ ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2016 μέσω έξι παρεμβάσεων: 

- Της ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες.

- Της νέας αναλογικής κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης με αυξημένους συντελεστές.

- Την μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 9950 στα 9100 ευρώ. 

- Της αύξησης της φορολογίας των αγροτών. 

Της αύξηση της φορολογίας για εισόδημα από ενοίκια από το 11% στο 15 % για ποσό έως 12.000 ευρώ από 33 σε 35% για έσοδα από 12001 έως και 30.000 ευρώ και ένα συντελεστή 45% για κάθε επιπλέον εισόδημα. 

- Την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% στο 15%. 

14. Αλλαγή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ώστε να κλείσει η τρύπα των 350 εκ ευρώ από την αλλαγή των αντικειμενικών τιμών και να επιτευχθεί ο στόχος για ετήσια έσοδα συνολικού ύψους 2,65 δισ. ευρώ . 

15. Την αλλαγή της φορολογίας στα ΙΧ με στόχο έσοδα 1,1 δισ. ευρώ όπου σχεδιάζεται:

Στα τέλη κυκλοφορίας , η αλλαγή των σημερινών επιβαρύνσεων με βάση τα κυβικά να αντικατασταθεί με ένα πάγιο τέλος για όλους τους κατόχους ΙΧ, ώστε να αποθαρρυνθεί η κατάθεση πινακίδων.

Στην τελική τιμή των ΙΧ εξετάζεται η σύνδεση του τέλους ταξινόμησης με την εργοστασιακή τιμή και όχι με τα κυβικά όπως ισχύει σήμερα

16. Την επιβολή του τέλους 0,05% σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές με στόχο την είσπραξη πρόσθετων εσόδων 500 εκ. ευρώ.

17. Ένα ακόμη μέτρο που εξετάζεται είναι η επιβολή ενός ειδικούς τέλους για την συνδρομητική τηλεόραση και την παροχή υπηρεσιών ιντερνέτ που προσφέρονται είτε αυτούσια είτε ως πακέτο υπηρεσιών από τις εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας . Επίσης εξετάζεται και η αναπροσαρμογή του τέλους κινητής τηλεφωνίας .

Των μέτρων αυτών έπεται συνέχεια με δεδομένο ότι κανένα από αυτά που αφορούν έμμεσους φόρους δεν έχουν γίνει οριστικά δεκτά τόσο στην ουσία τους όσο και στην δημοσιονομική τους επίπτωση από τους δανειστές .

enikonomia


Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 6,8 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των φόρων από το τρίτο μνημόνιο"

Ποτάμι για το πόθεν έσχες Σταθάκη: «Αθώωση» με δικά του στοιχεία, όχι με άνοιγμα λογαριασμών

Να δώσει στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης για το πόθεν έσχες του Γιώργου Σταθάκη, καλεί το Ποτάμι την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, η υπόθεση με το 1,8 εκατ. ευρώ που είχε «ξεχάσει» να δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας μπήκε στο αρχείο, καθώς κρίθηκαν ικανοποιητικές οι εξηγήσεις που έδωσε.

«Τι και αν ξέχασε να δηλώσει 1,8 εκατ. ευρώ και 36 ακίνητα στο πόθεν έσχες... Η υπόθεση Σταθάκη μπήκε πλέον στο αρχείο. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση ότι η "αθώωση" του υπουργού βασίστηκε στα στοιχεία που προσκόμισε ο ίδιος και όχι σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του», σχολιάζει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

Καλώντας την επιτροπή να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης- που ελήφθη πίσω από κλειστές πόρτες, όπως σημειώνει, την ίδια στιγμή που «υποτίθεται ότι η κυβέρνηση κόπτεται για τη διαφάνεια».

Εκτός κι αν, καταλήγει το Ποτάμι, στους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα ισχύει το «ό,τι δηλώσεις είσαι...».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι για το πόθεν έσχες Σταθάκη: «Αθώωση» με δικά του στοιχεία, όχι με άνοιγμα λογαριασμών "

Πόθεν έσχες Σταθάκη: Στο αρχείο τα 1,8 εκατ. και τα 36 ακίνητα

Στο αρχείο αποφάσισε να θέσει την υπόθεση του κ. Γιώργου Σταθάκη με τα ξεχασμένα 1.800.000 ευρώ και τα αδήλωτα 36 ακίνητα η Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής, μόλις μία ημέρα μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής.

Η απόφαση ελήφθη με έξι θετικές ψήφους έναντι μίας. Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή συμμετέχουν ο κ. Γιώργος Βαρεμένος (πρόεδρος) και η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ και τέσσερις ακόμα εκπρόσωποι από τη Δικαιοσύνη και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «υπήρξε ενδελεχής εξέταση των στοιχείων που προσκόμισε ο κ. Σταθάκης και ερευνήθηκε η προέλευση των χρημάτων, χωρίς να διαπιστωθεί οτιδήποτε επιλήψιμο».

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός οι έρευνες περιορίστηκαν μόνο στα στοιχεία που προσκόμισε ο υπουργός και δεν επεκτάθηκαν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση της Επιτροπής. Σύμφωνα, δε, με μέλος της Επιτροπής, η «εξαφάνιση» του 1,8 εκατ. ευρώ οφείλεται σε δανεισμό.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι ο υπουργός μετέφερε τα χρήματα σε λογαριασμό του αδελφού του, προκειμένου να γίνει μια σχεδιαζόμενη επένδυση, η οποία τελικά ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα να επιστραφεί το ποσό.

Εκτός αυτών, τα μέλη της Επιτροπής αναμένουν την ανταπόκριση του κ. Σταύρου Ψυχάρη στο αίτημά τους να τους διαβιβάσει δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης περασμένων ετών που είτε δεν απέστειλε ποτέ είτε χάθηκαν από το αρχείο της Επιτροπής.

Η σχετική προθεσμία λήγει την επόμενη εβδομάδα, αλλά τα μέλη της Επιτροπής δεν είναι σε θέση να πουν τι θα αποφασίσουν, εάν ο εκδότης δεν ανταποκριθεί στο αίτημά τους.

Τέλος, για την υπόθεση του κ. Αλέξη Μητρόπουλου αποφασίστηκε να ζητηθεί η συνδρομή της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος, ώστε η αντίστοιχη επιτροπή της Μεγάλης Βρετανίας να αποστείλει κάθε σχετική πληροφορία με πιθανές τραπεζικές καταθέσεις του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόθεν έσχες Σταθάκη: Στο αρχείο τα 1,8 εκατ. και τα 36 ακίνητα"

Τροχαία: Το DNA έδειξε οτι οδηγούσε ο Παντελίδης

Εξελίξεις και σήμερα στην υπόθεση του τροχαίου της 18ης Φεβρουαρίου, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο κοσμαγάπητος τραγουδιστής Παντελής Παντελίδης και τραυματίστηκαν σοβαρά η Μίνα Αρναούτη και ελαφρότερα η Φρόσω Κυριάκου.

Σήμερα, επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις των αξιωματικών της Τροχαίας ότι το μοιραίο τζιπ οδηγούσε το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου ο Παντελής Παντελίδης, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως η εξέταση DNA έδειξε τον 32χρονο τραγουδιστή ως τον άνθρωπο που κρατούσε το τιμόνι.

Η Τροχαία Ελληνικού, για να έχει 100% τεκμηριωμένη θέση για το πώς έγινε το τροχαίο δυστύχημα, ζήτησε από την πρώτη στιγμή να γίνει η συγκεκριμένη εξέταση, προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος ήταν ο οδηγός.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η εξέταση έδειξε ότι μπροστά καθόταν η 21χρονη Φρόσω Κυριάκου και πίσω η σοβαρά τραυματισμένη Μίνα Αρναούτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν πως η ποσότητα αλκοόλ που βρέθηκε στο αίμα του τραγουδιστή άγγιζε όχι το 1,5, αλλά το 1,8 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος.

Τέλος, σήμερα ή αύριο αναμένεται να καταθέσει εκ νέου η 21χρονη Φρόσω Κυριάκου στα στελέχη της Τροχαίας, πριν ολοκληρωθεί η δικογραφία και ο φάκελος πάει στον εισαγγελέα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροχαία: Το DNA έδειξε οτι οδηγούσε ο Παντελίδης"

Καμμένος: Υπάρχει θέμα με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά την ανακοίνωση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

«Με μία πρωτοφανή για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανακοίνωση Τύπου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κουτζαμάνη απάντησε στη χθεσινή αναφορά μου στη Βουλή των Ελλήνων για το θέμα της Eurojust και για τις τρεις δικογραφίες των υποβρυχίων, της Siemens και του Βγενόπουλου που δεν έχουν ενταχθεί στο σύνολό τους στο σύστημα Eurojust από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Παρέλειψε βέβαια να πει το σημαντικότερο, ότι αρμόδιος Εισαγγελέας και χειριστής του θέματος εν γνώσει της κ. Κουτζαμάνη είναι ο Εισαγγελέας Νίκος Ορνεράκης, κουμπάρος του Αντώνη Σαμαρά και υποψήφιος βουλευτής της Πολιτικής Άνοιξης το 1993 στη Λευκάδα με 135 ψήφους.

Αντιλαμβάνεται πλέον ο ελληνικός λαός ότι είτε υπάρχει θέμα για την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είτε για τον Εισαγγελέα Ορνεράκη, ο οποίος μέχρι σήμερα εξέθεσε τη χώρα γιατί δεν ενέταξε, ίσως με εντολή της Εισαγγελέως ίσως όχι, την υπόθεση Βγενόπουλου στο Eurojust και διαμαρτυρήθηκαν οι Κυπριακές αρχές, αλλά και τις ροές χρήματος από τα υποβρύχια και από την υπόθεση της Siemens που προέκυψαν μετά το 2008 και το 2010».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Υπάρχει θέμα με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου"

NΔ: «Συνεργασία Ε.Ρ.Τ. – Μαυρίκου 4 ημέρες πριν τη σύλληψή του»

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα ότι η διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. που διόρισε ο ίδιος δεν είχε καμία συνεργασία με το κατηγορούμενο Μαυρίκο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Για πολλοστή φορά ο κ. Τσίπρας συλλαμβάνεται να ψεύδεται και να εξαπατά τη Βουλή και τον ελληνικό λαό, επιβεβαιώνοντας ότι έχει μηδενική αξιοπιστία.

Μόλις χθες, εμφανίστηκε αρνούμενος κάθε συνεργασία επί των ημερών του, μεταξύ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και του κατηγορούμενου Μαυρίκου.

Η αλήθεια είναι ό,τι - μόλις τέσσερις ημέρες πριν τη σύλληψη του τελευταίου - η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., υπέγραφε συμφωνία συνεργασίας με την Μαυρίκος ΑΕΒΕ.

Έγγραφο της Ε.Ρ.Τ. που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 18 -2 - 2016 και ώρα 16:31:10, επιβεβαιώνει πανηγυρικά τη σύναψη αυτής της συμφωνίας.

Τα επίσημα έγγραφα διαψεύδουν και εκθέτουν τον κ. Τσίπρα. Οφείλει σήμερα κιόλας να απολογηθεί για τα ψέματα που έλεγε χθες από το βήμα της Βουλής».



Διαβάστε Περισσότερα » "NΔ: «Συνεργασία Ε.Ρ.Τ. – Μαυρίκου 4 ημέρες πριν τη σύλληψή του»"

Κλειστή για 12η ημέρα η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη

Κλειστή παραμένει για 12η ημέρα η σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου επικρατεί προς το παρόν ηρεμία. Περίπου τριάντα άτομα κάθονται στη γραμμή.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί εναλλακτικών διαδρομών για τους πρόσφυγες που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Μία τέτοια ανάρτηση υποδεικνύει την Αλβανία ως ασφαλή χώρα διέλευσης και έχει ήδη φτάσει, μέσω μηνυμάτων, στα κινητά αρκετών προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Ωστόσο, υπάρχει πληθώρα άλλων αναρτήσεων που προειδοποιούν τους πρόσφυγες να μη δίνουν σημασία σε τέτοιους είδους μηνύματα, τα οποία χαρακτηρίζουν επικίνδυνα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστή για 12η ημέρα η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη"

ΙΣΑ: Το υπουργείο έχει άγνοια των προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας

Για προχειρότητα και άγνοια κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τις εξαγγελθείσες προσλήψεις προσωπικού για τη μείωση της αναμονής των ογκολογικών ασθενών για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία. Οι γιατροί κάνουν λόγο για προσλήψεις σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα.

Συγκεκριμένα, ο ΙΣΑ κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι ανακοίνωσε προσλήψεις ακτινοφυσικών και γιατρών ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας, σε νοσοκομεία της Αττικής που δεν διαθέτουν Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα, ενώ δεν γίνεται αναφορά στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

«Για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δείχνει προκλητική άγνοια των σοβαρών προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας. Ο ΙΣΑ έχει τονίσει τις σοβαρές ευθύνες που έχει για κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η επιδημία της γρίπης που βρήκε φέτος αθωράκιστη τη χώρα και η έλλειψη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που κοστίζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Ο ΙΣΑ με ανακοίνωσή του καλεί το υπουργείο Υγείας να ασχοληθεί με σοβαρότητα με τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας «και να σταματήσει να παραπλανά την κοινή γνώμη με κινήσεις εντυπωσιασμού που στερούνται ουσίας» όπως επισημαίνει.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΣΑ: Το υπουργείο έχει άγνοια των προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας"

Απορρίπτει εξαρχής η κυβέρνηση πρόταση σύστασης εξεταστικής για τα capital controls

Η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση που έχει αναγγείλει ότι θα καταθέσει η Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής μεταξύ άλλων για τα capital controls και την υπογραφή του τρίτου προγράμματος στήριξης, λένε κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θεωρεί την κίνηση αυτή της Ν.Δ. αντιπερισπασμό στην κυβερνητική πρόταση να διερευνήσει τα θαλασσοδάνεια και τα οικονομικά σκάνδαλα.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως είναι γνωστό ότι τα capital controls επιβλήθηκαν στη χώρα ως προσπάθεια να χειραγωγηθεί το δημοψήφισμα. Τονίζουν ότι ο λαός το γνωρίζει αυτό και πως η κυβερνητική πολιτική έχει εγκριθεί με εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τα capital controls.

Γι' αυτόν τον λόγο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση της Ν.Δ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίπτει εξαρχής η κυβέρνηση πρόταση σύστασης εξεταστικής για τα capital controls"

Κατάσχεση χιλιάδων τόνων επικίνδυνων τροφίμων σε 57 χώρες

Εντόσθια κοτόπουλου στη φορμόλη, ελιές με επικάλυψη από θειικό χαλκό, κρέας πιθήκου, περισσότεροι από 10.000 τόνοι νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων κατασχέθηκαν σε 57 χώρες στη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από κοινού από την Interpol και τη Europol.

Η επιχείρηση αυτή με την ονομασία Opson V κατέγραψε ένα ρεκόρ όσον αφορά τις ποσότητες των κατασχεθέντων υλικών, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής αστυνομική οργάνωση. Πέρυσι η Opson IV είχε επιτρέψει την κατάσχεση 2.500 τόνων παραποιημένων τροφίμων.

Πραγματοποιήθηκαν πολλές συλλήψεις σ' όλο τον κόσμο και οι έρευνες συνεχίζονται, προσθέτει η Intepol, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των συλληφθέντων.

Σχεδόν εννέα τόνοι ζάχαρης μολυσμένης από λιπάσματα κατασχέθηκαν στο Χαρτούμ (Σουδάν). Στην Ιταλία, η αστυνομία κατέσχεσε 85 τόνους ελιές "βαμμένες" με ένα διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) για να γίνουν πιο ωραίες στην εμφάνιση, εξηγεί η Interpol.

Στην Ταϊλάνδη, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει ένα δίκτυο μετά τη σύλληψη ενός προσώπου που μετέφερε τέσσερις τόνους κρέατος που είχαν εισαχθεί παρανόμως από την Ινδία. Οι ερευνητές κατέστρεψαν στη συνέχεια περισσότερους από 30 τόνους βοείου και βουβαλίσιου κρέατος ακατάλληλου για κατανάλωση που προορίζονταν να πωληθούν από σούπερ-μάρκετ.

Τα τελωνεία του αεροδρομίου του Ζαβεντέμ στο Βέλγιο ανακάλυψαν πολλά κιλά κρέατος πιθήκου, ενώ στη Γαλλία κατασχέθηκαν πολλά κιλά από γρύλλους και κάμπιες.

Ανάμεσα στα πολλά παραδείγματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση, η Interpol αφηγείται την κατάσχεση στην Ινδονησία 70 κιλών εντοσθίων από κοτόπουλα διατηρημένων στη φορμόλη, η ύπαρξη της οποίας στα τρόφιμα απαγορεύεται.

Οι επιχειρήσεις Opson, οι οποίες άρχισαν για πρώτη φορά το 2011, έχουν εξελιχθεί σταδιακά ώστε αυτή τη στιγμή να περιλαμβάνουν γύρω στις 60 χώρες σ' ολόκληρο τον κόσμο.

«Τα νοθευμένα και κακής ποιότητας τρόφιμα και ποτά αποτελεούν μια πραγματική απειλή για την υγεία και την ασφάλεια», σχολιάζει στην ανακοίνωση ο Μάικλ Έλις, επικεφαλής της μονάδας που είναι αφιερωμένη στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου παράνομων εμπορευμάτων στους κόλπους της Interpol.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάσχεση χιλιάδων τόνων επικίνδυνων τροφίμων σε 57 χώρες"

Στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή

H Νέα Δημοκρατία κατέθεσε το απόγευμα της Τετάρτης πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση των αιτιών του κλεισίματος των τραπεζών, της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, της υπογραφής του 3ου Μνημονίου και της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ, η Εξεταστική θα διερευνήσει τυχόν ύπαρξη «σχεδίου» εξόδου της χώρας από το ευρώ, έκδοσης παραλλήλου νομίσματος, «κουρέματος» των ομολόγων που διακρατούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εισβολής στο Νομισματοκοπείο.

Επίσης, θα διερευνήσει αν το «σχέδιο» αυτό, που δήλωσαν ότι προετοίμαζαν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται ή αν ενεργούσαν άνευ εντολής του. Επιπλέον, η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει εάν υπήρχαν προπαρασκευαστικές ενέργειες ή και αρχή εκτέλεσης των σχεδίων αυτών.

Τέλος, οι βουλευτές της ΝΔ που υπογράφουν την πρόταση που υποβλήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, αναφέρουν ότι η εξεταστική πρέπει να διερευνήσει αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα προέκυπτε «κλείσιμο» των τραπεζών και με τις ενέργειες ή παραλείψεις της επέφερε τη συνέπεια αυτή, δηλαδή την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη διαφθορά και τα θέματα δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε «μία έντιμη συμφωνία» στον πρωθυπουργό: Να ψηφίσει η ΝΔ τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια στα κόμματα και στα ΜΜΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση Εξεταστικής για το τρίτο μνημόνιο, τα capital control και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η απάντηση ήταν αρνητική. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η κίνηση της ΝΔ αποτελεί αντιπερισπασμό στην πρόταση Τσίπρα για εξεταστική σχετικά με τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Κύκλοι του Μαξίμου υπογράμμιζαν ότι τα capital control επιβλήθηκαν για να χειραγωγηθεί το δημοψήφισμα.

H διαδικασία

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, αφού η πρόταση υπογράφεται από σύσσωμη την ΚΟ της ΝΔ που αριθμεί 75 βουλευτές (δηλαδή εκπληρώνεται ο όρος των 60 υπογράφων, ήτοι του 1/5 του όλου αριθμού των βουλευτών) είναι υποχρεωτικό από τον Προεδρείο της Βουλής να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια, να τυπωθεί, να διανεμηθεί σε όλους τους βουλευτές και να εγγραφεί με απόφαση που θα ληφθεί για τον προγραμματισμό από την Διάσκεψη των Προέδρων στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας

Σημειώνεται ότι, η Oλoμέλεια της Boυλής μπoρεί να συνιστά εξεταστικές επιτρoπές από μέλη της για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιoυ ενδιαφέρoντoς.

Η απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των Βουλευτών (άρα την πλειοψηφία τουλάχιστον 120 βουλευτών).

Mετά την oλoκλήρωση της έρευνας, η Επιτρoπή αξιoλoγεί τις απoδείξεις πoυ συνέλεξε και συντάσσει αιτιoλoγημένo πόρισμα, στo oπoίo καταχωρίζoνται και oι γνώμες της τυχόν μειoψηφίας.

Με πρόταση του ενός πέμπτου (1/5) του συνόλου των Βουλευτών, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση, που διεξάγεται με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 137.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή"

Γεύματα σε εννέα δημοτικά σχολεία από την Παρασκευή

Αρχίζει από την Παρασκευή, 1η Απριλίου, η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος για παροχή γευμάτων σε εννέα δημοτικά σχολεία μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνέργεια με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ την ευθύνη για την υλοποίησή του θα έχουν οι διευθυντές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α' Αθήνας, Β' Αθήνας, Γ' Αθήνας και Δ' Αθήνας καθώς και οι αρμόδιοι σχολικοί σύμβουλοι, οι διευθυντές και το διδακτικό προσωπικό των εν λόγω σχολείων.

Πρόκειται για τα εξής σχολεία:

5ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Καματερού
10ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Αγίων Αναργύρων Ανάκασα
11ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Αγίων Αναργύρων
4ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Ταύρου
5ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Ταύρου
4ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Χαλανδρίου
δημοτικό σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Παλαιού Φαλήρου
δημοτικό σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης
2ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Νέας Χαλκηδόνας
Ο αριθμός των μαθητών που υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα ανέρχεται στους 1.625.


Διαβάστε Περισσότερα » "Γεύματα σε εννέα δημοτικά σχολεία από την Παρασκευή"

Πορεία διαμαρτυρίας από μετανάστες στην Ομόνοια

Πορεία διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποίησαν το απόγευμα περίπου 200 μετανάστες και πρόσφυγες.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως, "Ανοίχτε τα σύνορα" οι μετανάστες και πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στην πύλη Ε-3. Απο εκεί μετέβησαν στο σταθμό του ΗΣΑΠ, προκειμένου να μεταβούν στην Ομόνοια, όπου πραγματοποιείται και εκεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία διαμαρτυρίας από μετανάστες στην Ομόνοια"

Στοιχεία για χρηματιστηριακές συναλλαγές ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς

Οι οικονομικοί εισαγγελείς με επιστολή τους προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες ζητούν να τους παρέχουν πληροφορίες για τυχόν αγορές, από πελάτες τους, επενδυτικών προϊόντων στο εξωτερικό, την περίοδο που προηγήθηκε της επιβολής των Capital Controls.

Ανάλογα στοιχεία είχαν ζητηθεί και στις αρχές του περασμένου Φθινοπώρου και συγκεκριμένα είχαν ζητηθεί στοιχεία για πελάτες των χρηματιστηριακών εταιρειών οι οποίοι είχαν προβεί σε συναλλαγές από το διάστημα 1ης Ιουνίου έως και 30 Ιουνίου 2015, λίγο πριν επιβληθούν οι περιορισμοί στη διακίνηση των κεφαλαίων.

Με νέα επιστολή τους προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες ζητούν περισσότερα στοιχεία και διευκρινίσεις για τυχόν λογαριασμούς πελατών τους που συνολικά ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ σε αγοραπωλησίες μετοχών, ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων επενδυτικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες εστιάζουν στο κατά πόσο τα ποσά που επενδύθηκαν στο εξωτερικό έχουν δηλωθεί και δεν αποτελούν «μαύρο» χρήμα.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υψηλόβαθμο χρηματιστηριακό στέλεχος είναι κοινό μυστικό ότι από την αρχή της κρίσης μεγάλοι επενδυτές έστειλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό μέσα και από τμήματα private banking τραπεζών, αγοράζοντας κυρίως αμοιβαία κεφάλαια του ιδίου ομίλου σε άλλη χώρα.

Στη συνέχεια άλλαζαν «θεματοφύλακα» βγάζοντας έτσι χρήματα στο εξωτερικό χωρίς οι συναλλαγές να περνούν από το τραπεζικό σύστημα και να αποτυπώνονται στο σύστημα εκροών της Τραπέζης της Ελλάδος.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στοιχεία για χρηματιστηριακές συναλλαγές ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς"

Εντός 60 ημερών η απόφαση για την έκδοση του Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο

Νομικά «παράθυρα» αναζητά ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας για να αποφύγει την έκδοσή του στην Κύπρο.

Τέσσερις ημέρες μετά την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν σε βάρος του οι κυπριακές αρχές, ο Λεωνίδας Μπόμπολας, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του, εμφανίστηκε αυτοβούλως στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών. Η κίνησή του αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια να προκαταλάβει τις εξελίξεις, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την πρωτοβουλία.

Ακολουθώντας ακριβώς τα ίδια… βήματα που είχε επιλέξει και όταν ενεπλάκη το όνομά του στη λίστα Λαγκάρντ, με την αυθόρμητη εμφάνισή του και τότε στις εισαγγελικές αρχές, ο κ. Μπόμπολας επιδιώκει αφενός να «σώσει» την εικόνα του, αφετέρου να αποκτήσει ο ίδιος τον έλεγχο των καταστάσεων, αξιοποιώντας κάθε δικονομικό περιθώριο που του δίνει ο νόμος.

Ακριβώς τη στιγμή που βλέπει να σφίγγει γύρω του ο κλοιός της Δικαιοσύνης και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Κυπριακής, ο Λεωνίδας Μπόμπολας προσέρχεται στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών, εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να πετύχει τελικά τη μη έκδοσή του στην Κύπρο.

Προτιμώντας την …ολιγόωρη κράτησή του στη ΓΑΔΑ, με την απαραίτητη φωτογράφιση και δακτυλοσκόπησή του, ο επιχειρηματίας κατάφερε, όπως φαίνεται, να μεταφέρει την υπόθεση του, έστω και προσωρινά στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί τον λόγο πλέον θα έχει το Συμβούλιο Εφετών που θα αποφασίσει για το θέμα της έκδοσής του στην Κύπρο.

Εντός 60 ημερών θα πρέπει να έχει συνεδριάσει το δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει αν κάνει ή όχι δεκτό το αίτημα των κυπριακών Αρχών προκειμένου να λογοδοτήσει για τις πράξεις που τού αποδίδονται σχετικά με τη λειτουργία του χώρου εναπόθεσης σκουπιδιών ΧΥΤΑ Πάφου, που διαχειρίζεται εταιρία, της οποίας μέτοχος είναι ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συγκληθεί άμεσα για το θέμα αυτό δικαστικό συμβούλιο, ο επιχειρηματίας με την επιβολή σε βάρος του μόνο του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ευελπιστεί ότι θα «ροκανίσει» τον χρόνο και ίσως πετύχει το ευκταίο για αυτόν σενάριο της μη έκδοσής του στην Κύπρο.

Για την υπόθεση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Πάφου έχουν εκδοθεί στην Κύπρο αρχικά έξι εντάλματα σύλληψης και -όπως αναφέρει ο κυπριακός Τύπος- θα ακολουθήσουν και άλλα για βαριές κατηγορίες όπως συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κατάχρηση εξουσίας, κλοπή, αδικήματα διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του Δημοσίου, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, δωροληψίας από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο δικηγόρος του Λεωνίδα Μπόμπολα υποστηρίζει πάντως πως κάποια από τα αδικήματα που του αποδίδουν οι κυπριακές Αρχές έχουν τελεστεί στην Ελλάδα, άρα δεν έχουν δικαιοδοσία τα κυπριακά δικαστήρια αλλά τα ελληνικά. Απομένει να δούμε εάν «σταθεί» ο ισχυρισμός αυτός στο Συμβούλιο Εφετών που θα έχει τον τελικό λόγο.

Η απόφαση αυτή πάντως θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς ενδέχεται να σηματοδοτήσει εξελίξεις, ακόμη και σε εκδοτικό επίπεδο, σε μια εποχή μάλιστα «εύθραυστων» συμμαχιών στο χώρο των MEDIA.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντός 60 ημερών η απόφαση για την έκδοση του Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο"

Αίσιο τέλος σε πειρατεία πλοίου ελληνικών συμφερόντων

Ελεύθεροι αφέθηκαν σε περιοχή της Νιγηρίας τρεις Έλληνες και ένας Φιλιππινέζος, που είχαν απαχθεί από ένοπλους πειρατές από το δεξαμενόπλοιο «Madonna 1», ελληνικών συμφερόντων και σημαίας Παναμά, ενώ αυτό έπλεε άφορτο 15 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Νιγηρίας στις αρχές Μαρτίου.

Ήδη επέστρεψαν στην Ελλάδα ο πλοίαρχος, ο Α’ μηχανικός του πλοίου και ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.

Το πλοίο, που είχε 21μελές πλήρωμα και έναν επιβάτη (τον εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρίας), κατευθυνόταν στο Λομέ του Τόνγκο, όταν δέχθηκε επίθεση από άγνωστο αριθμό ενόπλων οι οποίοι απήγαγαν τους τέσσερις άνδρες.

Μετά την απαγωγή το πλοίο συνέχισε κανονικά για τον προορισμό του, ενώ στο υπουργείο Ναυτιλίας ενεργοποιήθηκε η ομάδα διαχείρισης κρίσεων που ενημέρωσε για το περιστατικό τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και τα διεθνή κέντρα για την καταπολέμηση της πειρατείας.

Το υπουργείο Ναυτιλίας σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευτυχή κατάληξη του συμβάντος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίσιο τέλος σε πειρατεία πλοίου ελληνικών συμφερόντων"

Στέγαση για 3.000 πρόσφυγες σε διαμερίσματα της Αθήνας

Τη συμφωνία του δήμου Αθηναίων με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που αφορά στην προσωρινή στέγαση προσφύγων, ανακοίνωσαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc.

Ο δήμος Αθηναίων, μέσω της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) του δήμου Αθηναίων, αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου που αφορά την ενοικίαση 200 διαμερισμάτων. Προβλέπεται να εγκατασταθούν έως 6 ωφελούμενοι (ένοικοι) ανά διαμέρισμα και εναλλαγή των ωφελουμένων. Το πρόγραμμα θα στεγάσει συνολικά έως 3.000 ωφελούμενους και αφορά αιτούντες άσυλο (Asylum seekers) και υποψήφιους για μετεγκατάσταση από τη χώρα (Relocation Scheme).

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων πληρώνονται από την ΕΑΤΑ, με πόρους που αντλούνται μέσα από το πρόγραμμα. Τα 200 διαμερίσματα θα εξοπλιστούν με έπιπλα (κρεβάτια, τραπέζι, καρέκλες), οικοσκευή και ηλεκτρικές συσκευές.

Προβλέπεται ειδικό προσωπικό, που θα επιβλέπει καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης των ωφελουμένων και την καλή κατάσταση των διαμερισμάτων.

Θα τεθεί σε ισχύ Κανονισμός Διαμερίσματος, στον οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς των ωφελουμένων τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπόλοιπους ένοικους της πολυκατοικίας. Την τήρηση αυτών των κανόνων σχετικά με τις υποχρεώσεις των ωφελουμένων κατά την διάρκεια της παραμονής τους θα ελέγχουν καθημερινά τα αρμόδια στελέχη της εταιρίας. Όποιος δεν συμμορφώνεται θα απομακρύνεται από το διαμέρισμα.

Επιπλέον παροχές για τους ωφελούμενους του προγράμματος:

Σίτιση μέσω προ - πληρωμένων καρτών ή κουπονιών για σουπερ μάρκετ. Σε κάθε ωφελούμενο αντιστοιχούν 90€/μήνα.

Παροχή αγαθών υγιεινής μέσω προ - πληρωμένων καρτών ή κουπονιών για σουπερ μάρκετ. Για κάθε γυναίκα 10€/μήνα, κάθε άντρα 5€/μήνα, κάθε νήπιο και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες 15€/μήνα.

Υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό (διερμηνείς, κοινωνικούς επιστήμονες κλπ.) για καθοδήγηση ωφελουμένων στη διαχείριση της καθημερινότητάς τους.

Θα παρέχονται κάρτες μετακίνησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει, όποτε καταστεί απαραίτητο, να παρέχει κοινωνικές - ιατρικές υπηρεσίες καθώς και πρακτική βοήθεια (πχ ρούχα) μέσω των υπαρχουσών υπηρεσιών που διαθέτει (ΚΥΑΔΑ, Δημοτικά Ιατρεία κτλ).

Για τις προμήθειες, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιοκτήτες ή μεσιτικά γραφεία, καθώς και για τη στελέχωση του προγράμματος, υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του δήμου Αθηναίων cityofathens.gr, και στην ιστοσελίδα της ΕΑΤΑ www.developathens.gr/relocation.

Καλούνται πολίτες των όμορων δήμων να διαθέσουν διαμερίσματα

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί μία ακόμη μεγάλη συμβολή της πόλης της Αθήνας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή της Αθήνας θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και παράλληλα η εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Υπογράμμισε ότι ήδη από τον Αύγουστο του 2015, ο δήμος Αθηναίων έχει παραχωρήσει χώρο για τη δημιουργία μίας δομής Φιλοξενίας – πρότυπο, εκείνης του «Ελαιώνα», που από τα 14 στρέμματα που διατέθηκαν αρχικά, επεκτάθηκε στα 24 τον Δεκέμβριο του 2015 και πριν από λίγες ημέρες, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στα 37 στρέμματα. Ο δήμαρχος Αθηναίων υπενθύμισε ότι ήδη από το καλοκαίρι του 2015 ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 984 μεταδίδει δύο δελτία ειδήσεων ημερησίως στα Αραβικά, καθώς και ότι σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τυπώθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο που μοιράστηκε στη Λέσβο, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, την οποία εκπροσώπησε στη συνέντευξη τύπου ο Philippe Leclerc, βάσει των διεθνών προδιαγραφών και της εμπειρίας της, επιλέγει και προωθεί τους ωφελούμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις (νομικές, υγειονομικές κλπ.) για ένταξη στο πρόγραμμα. «Ο δήμος Αθηναίων είναι η πρώτη πόλη, με την οποία συνεργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη στην προσωρινή στέγαση προσφύγων» δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η πρωτεύουσα της χώρας στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. «Οι άνθρωποι αυτοί υπέστησαν κακουχίες για να φτάσουν στην Ελλάδα και χρειάζονται στήριξη σε όλα τα επίπεδα» είπε ο Philippe Leclerc, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι θα αναχωρήσουν αλλά και κάποιοι άλλοι θα μείνουν στη χώρα». Ο Philippe Leclerk εξήρε την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η ελληνική κοινωνία απέναντι στους πρόσφυγες, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας των δήμων και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων, κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, τόνισε ότι η συνεργασία του δήμου Αθηναίων με τις εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι καινοτόμα και αποδίδει καρπούς, με χαρακτηριστικότερη την εξομάλυνση της κατάστασης στην πλατεία Βικτωρίας. Tα διαμερίσματα προς ενοικίαση θα έχουν έκταση από 60 τετραγωνικά μέτρα και θα διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά προς ενοικίαση (π.χ. ενεργειακό πιστοποιητικό). «Το μισθωτήριο συμβόλαιο θα έχει συμβαλλόμενο την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Αλέξης Γαληνός, και περιγράφοντας τη συμφωνία, σημείωσε ότι το μίσθωμα δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ ανά διαμέρισμα.

Στην παρουσίαση της συμφωνίας και τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, παρέστησαν οι δήμαρχοι Νέας Σμύρνης κ. Σταύρος Τζουλάκης, Ζωγράφου κυρία Τίνα Καφατσάκη, Ταύρου - Μοσχάτου κ. Ανδρέας Ευθυμίου και Αγίου Δημητρίου κυρία Μαρία Ανδρούτσου, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καλώντας ιδιοκτήτες να διαθέσουν διαμερίσματα και στους όμορους της Αθήνας, δήμους.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέγαση για 3.000 πρόσφυγες σε διαμερίσματα της Αθήνας"

Αύριο Πέμπτη η καταβολή του επιδόματος ενοικίου

Αύριο Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 θα γίνει η όγδοη καταβολή του Επιδόματος Ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος της Ανθρωπιστικής Κρίσης, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, το ποσό των 3.542.336,47 ευρώ πιστώνεται στους 21.198 λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση -με ευθύνη των δικαιούχων- των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αύριο Πέμπτη η καταβολή του επιδόματος ενοικίου"

Στην αντεπίθεση η Τσατάνη ζητά την εξαίρεση της Βασιλικής Θάνου από την πειθαρχική έρευνα

Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο) κατέθεσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, Θέμης Σοφός.

Με την αναφορά όπως τονίζει σε ανακοίνωση του ο κ. Σοφός γνωστοποιείται στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ότι η κυρία Τσατάνη θέτει εαυτόν στην κρίση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και εγείρει ζητήματα μεροληπτικής στάσης και ως εκ τούτου εξαίρεσης της Προέδρου του Αρείου, Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, από την πειθαρχική έρευνα που διενεργεί σε βάρος της.

Η αναφορά της κυρίας Τσατάνη συνοδεύεται από τα πρακτικά της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή από τα οποία όπως αναφέρει ο κ. Σοφός στο δελτίο τύπου του, προκύπτει άμεσα η γνώση μελών της Κυβερνήσεως επί της διαδικασίας που διενεργείται σε βάρος της.

Η εισαγγελέας Εφετών ζητάει ουσιαστικά την αφαίρεση της υπόθεσης από την κ. Θάνου και την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης, προκειμένου να εξετασθεί το σύννομο των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, δηλαδή της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου Χριστοφίλου, του Εισσαγελέα Εφετών Ιωάννη Αγγελή, της Αντιεισαγγελέως Εφετών Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου, καθώς και όλων των εμπλεκομένων εισαγγελικών λειτουργών.

Στις 23 σελίδες της αναφοράς περιλαμβάνεται το σύνολο της ομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιου για θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στη Βουλή, υπογραμμίζοντας πως «από όλα τα ανωτέρω γεννάται εύλογη υπόνοια παραβίασης της μυστικότητας της διαδικασίας» εξαιτίας όσων ανέφερε σχετικά με την υπόθεση.

Παράλληλα, γίνεται εκτενή αναφορά στον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και στις αρμοδιότητες της.

Στην αναφορά επισημαίνεται πως η κυρία Τσατάνη έλαβε από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, κλήση για να προσέλθει τις επόμενες ημέρες ενώπιον της στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργεί για τον τρόπο που έφτασε στα χέρια της εισαγγελέως εφετών,η δικογραφία με ελεγχόμενο τον επιχειρηματία, Ανδρέα Βγενόπουλο και συνεργάτες του, σχετικά με την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας.

Ωστόσο, στην αναφορά γίνεται λόγος για αοριστία της κλήσης και επισημαίνεται πως : «παρά το γεγονός ότι η κ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου παρέδωσε στην κ. Γεωργία Τσατάνη, Εισαγγελέα Εφετών, συνοδευτικώς προς την ανωτέρω επιστολή-κλήση της, έγγραφα και ένορκες καταθέσεις, πλην όμως δεν εξειδικεύει στην εν λόγω κλήση τι είναι αυτό που αποδίδεται στην κυρία Τσατάνη, ώστε να ήταν ούτως εις θέσιν να απαντήσει, σε μία ορισμένη αιτίαση που «αποδίδεται» στο πρόσωπο της».

Στην αναφορά επισημαίνεται πως πρέπει να εξαιρεθεί η κ. Θάνου από την διενέργεια της έρευνας διότι διέταξε η ίδια την έρευνα και σύμφωνα με το άρ. 97 παρ. 5 Ν. 1756/1988 δεν μπορούν να μετάσχουν σε πειθαρχικό συμβούλιο ή δικαστήριο για την εκδίκαση ορισμένης πειθαρχικής υπόθεσης:«εκείνοι που έχουν ασκήσει την πειθαρχική δίωξη ή έχουν ενεργήσει ανάκριση στην ίδια πειθαρχική υπόθεση»

«Κακώς δίνεται πολιτικό χρώμα στην συγκεκριμένη διαμάχη. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη αρχή. Οι υψηλοί τόνοι και η πόλωση που επιχειρείται από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου τις τελευταίες ημέρες και αναφέρομαι σε όλες τις πλευρές μάλλον αποπροσανατολίζει αντί να βοηθήσει τον λαό. Καλό θα ήταν οι υπουργοί να εγκύψουν στα προβλήματα του δοκιμασμένου ελληνικού λαού και παράλληλα η Δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα την δουλειά της. Το ίδιο ισχύει και για τους λειτουργούς της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρει ο κ. Σοφός στο δελτίο τύπου του.

Παράλληλα , ο δικηγόρος αναφερόμενος στην εντολέα του λέει: «Η κ. Τσατάνη μένει σε ένα δυάρι στην Ιπποκράτους κι εκεί παραμένει 35 χρόνια μετά. Εναντίον της δεν έχει υπάρξει ούτε μια μομφή και πρέπει να κριθεί, όχι όμως χάριν εντυπώσεων ως βορρά στην αρένα του Κολοσσαίου. Καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και λογοδοτεί για αυτές. Η κ. Τσατάνη αντίστοιχα από την πρώτη στιγμή που αμφισβητήθηκε έθεσε εαυτόν στην διάθεση των αρμοδίων οργάνων και το ίδιο πράττει και τώρα»

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην αντεπίθεση η Τσατάνη ζητά την εξαίρεση της Βασιλικής Θάνου από την πειθαρχική έρευνα"

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου: Ανακριβέστατο το δημοσίευμα του «Βήματος»

«Ανακριβέστατο» χαρακτηρίζει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου δημοσίευμα του Βήματος στο οποίο εμφανίζεται να χρωστά χρήματα σε δικηγόρο που είχε χειριστεί υπόθεση της.

«Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εις βάρος µου επίθεσης, που διεξάγεται από ορισμένα (ελάχιστα) πρόσωπα, τα οποία κινούνται είτε από προσωπική εμπάθεια, είτε διότι, µε την ευσυνείδητη άσκηση του λειτουργήματος µου, αποτελώ εμπόδιο στα σχέδιά τους και στις επιχειρούμενες παρεκβάσεις τους στη ∆δικαιοσύνη» αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Θάνου.




Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος του Αρείου Πάγου: Ανακριβέστατο το δημοσίευμα του «Βήματος»"

ΣΑΤΕ: Δραματική κατάσταση επικρατεί στον τομέα των δημοσίων έργων

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στον τομέα των δημοσίων έργων ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης, μιλώντας κατά την τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου.
«Τα πράγματα βαίνουν από το κακό στο χειρότερο και το μέλλον δείχνει σκοτεινό, οπωσδήποτε αβέβαιο. Το γνωρίζετε όλοι σας, το βιώνουμε εμείς ως διοίκηση του ΣΑΤΕ καθημερινά».
Το απόσταγμα απ’ όσα συνέβησαν στο χρόνο ο οποίος μεσολάβησε από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση, ήταν η αγωνία για την επιβίωση των κατασκευαστικών επιχειρήσεων και ευρύτερα του κλάδου, είπε παρουσία του Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη (Δημοκρατική Συμπαράταξη), της εκπροσώπου του Τομέα Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Εβίνας Λιοσάτου, του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, εκπροσώπων φορέων των τεχνικών και πλήθους μελών του Συνδέσμου.
Και πρόσθεσε:
«Είναι φανερό πλέον σε όλους μας ότι λόγω ελλείψεως πιστώσεων, τόσο το αμέσως επόμενο διάστημα, όσο και τα επόμενα χρόνια, δεν θα υπάρξει πρόγραμμα μικρών και μεσαίων κατασκευαστικών έργων, ώστε να καλύψουν το μέγα πλήθος των εργοληπτικών επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα, παρά τις προγραμματικές δηλώσεις των κ.κ. Σταθάκη και Δραγασάκη.
Τα δημοπρατούμενα έργα μειώνονται δραστικά και είναι χαρακτηριστικό ότι από τα στοιχεία του ΣΑΤΕ προκύπτει ότι:
Ενώ το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014 δημοπρατήθηκαν 50 έργα προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ και άνω έκαστο, το 2015 οι αντίστοιχες δημοπρατήσεις περιορίστηκαν στις 26 και εφέτος μόλις στις 22.
Κι αυτό είναι επόμενο να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον κλάδο, ο οποίος διαπιστώνει ότι μένει χωρίς λεφτά, αλλά και δίχως δουλειά.
Διαπιστώνει, επίσης, ότι ακυρώνεται κάθε ελπίδα για πολλαπλασιαστική θετική επίπτωση στο σύνολο της οικονομίας από την κατασκευή των έργων, προκαλώντας ανησυχία και σε πολλούς άλλους παραγωγικούς κλάδους, βιομηχανικούς, βιοτεχνικούς και εμπόριο, φυσικά και στο πλήθος των απασχολουμένων στον τομέα».
Για να τονίσει:
«Κατά την άποψή μας το ζήτημα ενός σταθερού, σε αριθμό, διασφαλισμένου από άποψη χρηματοδότησης και γεωγραφικά κατανεμημένου σε όλη τη χώρα προγράμματος μικρών και μεσαίων έργων τα επόμενα χρόνια, είναι ένα καίριο ζήτημα το οποίο πρέπει να τεθεί σε συζήτηση από την κυβέρνηση με όλους τους φορείς των κατασκευαστικών έργων, επειδή επηρεάζει άμεσα τα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά κυρίως την ανεργία.
Η χώρα, αλλά και η επιχειρηματικότητα, έχει πια ανάγκη από ένα μεσο-μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, αν θέλουμε να ορθοποδήσει και στη συνέχεια να ακολουθήσει μια αναπτυξιακή πορεία».
Προς υποστήριξη της πρότασης, υπενθύμισε ο κ. Αθουσάκης ότι οι κατασκευές συμβάλουν άμεσα και έμμεσα στο 22% των φόρων και εισφορών που εισπράττει το κράτος και καταγράφονται στο ΑΕΠ. Συνοπτικά, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στον τομέα των κατασκευών, προστίθενται 1,8 ευρώ στο ΑΕΠ, απ’ το οποίο 0,4 ευρώ καταλήγουν άμεσα στα ταμεία του κράτους. Αντίστοιχα, για κάθε 1 εκατ. ευρώ αξίας που παράγουν οι κατασκευές, δημιουργούνται 39 θέσεις εργασίας στην οικονομία, εκ των οποίων 13 αφορούν άμεσα τον κλάδο των κατασκευών.
«Στην σημερινή δυσχερέστατη συγκυρία του ασφαλιστικού και των δημόσιων εσόδων, τα έργα, ιδίως τα μικρά και μεσαία, είναι δυνατόν να δώσουν άμεσες απαντήσεις, βάζοντας παράλληλα σε επανεκκίνηση συνολικά την οικονομία» υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ αναφέρθηκε στα ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως, για παράδειγμα, την εξόφληση των λογαριασμών έργων ως το τέλος του 2015, απορροφώντας ως και το τελευταίο ευρώ από τις προβλεπόμενες πιστώσεις του ΕΣΠΑ 2007-2013.
«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, είπε, ότι βιώσαμε την εργώδη προσπάθεια και της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών, κυρίως κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2015, για εξόφληση αυτών των λογαριασμών. Και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε ότι τα σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν από την ‘υπερδέσμευση’ του ΕΣΠΑ 2007-2013 τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία ξεκίνησαν και, φυσικά, έπρεπε να ολοκληρωθούν, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος απένταξής τους, κυρίως επιστροφής χρημάτων στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία είχαν δαπανηθεί.
Αλλά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα προβλήματα διογκώθηκαν, έγιναν εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις μας, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην αξιολόγηση από τους θεσμούς και τη νέα συμφωνία, που οδήγησαν ουσιαστικά σε ‘στάση πληρωμών’ την κυβέρνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2015.
Έχουμε την αίσθηση ότι κι αυτή την περίοδο πάνε να δημιουργηθούν οι ίδιες δυσκολίες, οι οποίες υπήρχαν το περσινό καλοκαίρι και οδήγησαν στις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών. Και ευλόγως ανησυχούμε, αφού κάποια έργα απειλούνται με διακοπή λόγω αδυναμίας συνέχισής τους από τους εργολήπτες».
Για να υπογραμμίσει:
«Διαισθανόμαστε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί εκ νέου μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά - οφείλει και η κυβέρνηση να κατανοήσει - ότι υπό το αρνητικό κλίμα το οποίο θα διαμορφώνεται γενικότερα στην αγορά, οι ελπίδες ανάκαμψης εξανεμίζονται, καθώς δεν υπάρχουν οικονομικές αντοχές στους παραγωγούς έργων και τους προμηθευτές τους».
Ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ, κ. Παναγιώτης Κορκολής ανέφερε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος είναι από τους 8 κλάδους προς τους οποίους εστιάζει το νέο ΕΣΠΑ, ενώ για πρώτη φορά ο κατασκευαστικός κλάδος θα εντάσσεται στις δυνατότητες επιχορήγησης από τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Επεσήμανε ότι ο κλάδος θα έχει ευκαιρίες δράσης στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» το οποίο απευθύνεται τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε δημόσια κτίρια, κατοικίες και κτίρια για επαγγελματικές χρήσεις. 
Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γιάννης Μανιάτης εξέφρασε την υπό όρους αισιοδοξία του αφού μπορούμε, ως χώρα σε 6-8 μήνες να είμαστε σε καλή τροχιά εάν αξιοποιήσουμε πέραν από το ΕΣΠΑ, τα 35 δισ. € του πακέτου Γιούνκερ και τα 50 δισ. € των αποκρατικοποιήσεων, τα οποία δυστυχώς θα πάνε στην απομείωση του χρέους και όχι σε αναπτυξιακές δράσεις. Υποστήριξε ότι ο κλάδος θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις εμπροσθοβαρών δράσεων, όπως π.χ. την πρόταση που είχε υποβάλει ο ίδιος προ εξαμήνου για χορήγηση φορολογικών απαλλαγών για την εξοικονόμηση ενέργειας και αναβάθμισης κτιρίων, σύμφωνα με την οποία τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα του κράτους από την έκδοση τιμολογίων θα ανέρχονταν σε 290 εκ. € έναντι 90 εκ. € που θα κόστιζαν οι φορολογικές απαλλαγές - άρα θα υπήρχε θετικό ισοζύγιο. 

ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Εκτενή αναφορά στις βαθιές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου το οποίο διέπει τον σχεδιασμό, την δημοπράτηση και την εκτέλεση των δημόσιων έργων, έκανε ο κ. Αθουσάκης.
Ειδικά για το σχέδιο νόμου του ΥπΥΜΕΔΙ, 527 σελίδων (!), το οποίο τέθηκε μόλις για ένα δεκαήμερο σε διαβούλευση, επισήμανε ότι «υπάρχουν όλα τα παράξενα και μη αναμενόμενα άρθρα, μη συμβατά με την εμπειρία ετών στην κατασκευή των δημοσίων έργων. Αυτές οι προωθούμενες διατάξεις πρέπει κατά την άποψή μου, πάση θυσία να αποτραπούν».
Μεταξύ αυτών:
Η γενίκευση του συστήματος ανάθεσης μελέτη-κατασκευή κάτι που θα έχει ως συνέπεια «από την μια το δυσβάστακτο κόστος ανάθεσης και εκπόνησης των μελετών για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς και από την άλλη ο μεγάλος βαθμός υποκειμενικής κρίσης, η οποία οδηγεί σε καταστρατηγήσεις της νομοθεσίας και των αρχών της αμεροληψίας και της δίκαιης κρίσης και, συνακολούθως, σε διαβλητά αποτελέσματα θέτει εκτός κλάδου την συντριπτική πλειοψηφία των υγιών εργοληπτικών εταιρειών και πλήττει το δημόσιο συμφέρον με την έλλειψη ανταγωνισμού και ακριβών προσφορών».
Μάλιστα, εμμέσως, πλην, όμως, σαφώς, διατύπωσε την απορία του για την διάταξη αυτή, δεδομένου ότι ο υπουργός ΥπΥΜΕΔΙ Χρήστος Σπίρτζης, ως Πρόεδρος του ΤΕΕ το 2010, τόνιζε πως «οι στρεβλώσεις εφαρμογής του συστήματος μελέτη κατασκευή οδηγούν σε αδιαφάνεια, διαφθορά και υψηλά κοστολόγια. Πρέπει να καθοριστούν μονοσήμαντα οι περιπτώσεις χρησιμοποίησης του συστήματος, ώστε να μην επιτρέπονται καταστρατηγήσεις».
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ, επισήμανε τη διάταξη με την οποία παρέχεται ευρύτατη ευχέρεια στις αναθέτουσες αρχές κατά τον καθορισμό των κριτηρίων επιλογής και ανάθεσης, που ως συνέπεια έχει την εμφάνιση φαινομένων αυθαιρεσιών, που πλήττουν τη διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον, τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό, ενώ παρέχεται και η ευχέρεια στις αναθέτουσες αρχές να αξιολογούν πότε μία προσφορά είναι ασυνήθιστα χαμηλή και εάν η υποβληθείσα αιτιολόγηση δικαιολογεί επαρκώς την οικονομική προσφορά, γεγονός που αποτελεί «λευκή επιταγή» για αυθαιρεσίες και ανομίες κάθε μορφής.
Υπενθύμισε ότι στην χώρα μας υπάρχει πολύ δυσάρεστο προηγούμενο του συστήματος των υποκειμενικών αιτιολογήσεων, το οποίο έχει συνδεθεί με μνήμες φαυλότητας, αυθαιρεσίας και διαφθοράς. Κατά το σύστημα εκείνο η αναθέτουσα αρχή αποφάσιζε με δικά της, απολύτως ανέλεγκτα εν τοις πράγμασι κριτήρια, πρώτον ποιο ήταν το όριο της έκπτωσης πέραν του οποίου μία οικονομική προσφορά χαρακτηριζόταν ως υπερβολικά χαμηλή και, δεύτερον, εάν θα γινόταν μια αιτιολόγηση αποδεκτή ή μη.
Και στην περίπτωση αυτή υπενθύμισε, πως ο κ. Σπίρτζης, ως πρόεδρος του ΤΕΕ είχε αναφερθεί σ’ εκείνη την ιστορία ως «αποτυχημένη προσπάθεια διευθέτησης και ανακοπής των υπερβολικών εκπτώσεων έγινε με την εισαγωγή της "αιτιολόγησης" του ν.2229/1994 με τραγικά αποτελέσματα μια και απλά αναδείχθηκε η ανεπάρκεια και διαφθορά της δημόσιας διοίκησης χωρίς βεβαίως την παραμικρή βελτίωση. Γεγονός που εξοβέλισε από την αγορά τις σοβαρότερες επιχειρήσεις του τεχνικού κόσμου».
Κατά τον κ. Αθουσάκη «είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ίδιο θα επαναληφθεί και τώρα, εάν δεν θεσμοθετηθούν κανόνες αντικειμενικής και ελέγξιμης κρίσης».
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ στην ηλεκτρονική δημοπράτηση των έργων, μια διαδικασία την οποία ο ΣΑΤΕ διακηρύσσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στο πλαίσιο του δραστικού περιορισμού της γραφειοκρατίας και, κυρίως, της εμπέδωσης διαφάνειας κατά τις δημοπρασίες.
«Η γενική γραμματεία Εμπορίου, όπως είπε, ανέλαβε περίπου πριν δυο χρόνια να εγκαταστήσει και λειτουργήσει την αναγκαία πλατφόρμα, αλλά το αρχικό λάθος, να επιχειρήσουν να φτιάξουν μια ενιαία πλατφόρμα για τα έργα, τις προμήθειες και τις υπηρεσίες, το ακολούθησαν πολλά άλλα, με συνέπεια το σύστημα να μην λειτουργεί.
Ο ΣΑΤΕ εγκαίρως είχε επισημάνει τα προβλήματα και είχε ζητήσει να διορθωθούν, ώστε να μην φτάσουμε στις αλλεπάλληλες αναβολές εφαρμογής, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Καταστήσαμε σε όλους τους αρμόδιους γνωστό ότι ο ΣΑΤΕ μπορεί και θέλει να βοηθήσει ώστε στον ταχύτερο δυνατό χρόνο να δημιουργηθεί η πλατφόρμα της ηλεκτρονικής δημοπράτησης των έργων. Μετά τη νέα αναβολή, αναγκαστική αφού το σύστημα δεν λειτουργεί, κάποιοι, επιχείρησαν να μας την φορτώσουν, ισχυριζόμενοι ότι ‘οι εργολάβοι δεν θέλουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις δημοπρασίες’. Πλανώνται, πλάνην οικτρά και το πλήθος των εγγράφων μας επ’ αυτού του ζητήματος ήδη από το 2009 τους διαψεύδει πανηγυρικά» κατέληξε.

ΤΑ CAPITAL CONTROLS
Το πολυσχιδές και τεράστιο έργο το οποίο διεκπεραίωσε ο ΣΑΤΕ κατά την διάρκεια του 2015, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ο οποίος, με τη σειρά του, τόνισε ότι ήταν ακόμη μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τα δημόσια έργα, λόγω της συρρίκνωσης του αντικειμένου του κλάδου, των μεγάλων δυσχερειών χρηματοδότησης, που οξύνθηκαν με τη "στάση" πληρωμών από την 1η Απριλίου 2015 και επί τετράμηνο των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την εφαρμογή των capital controls. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το 2015 ως τελευταία χρονιά του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 θα έπρεπε οι απορροφήσεις να τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, δεδομένης και της μη παράτασης του προγράμματος.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο ΣΑΤΕ προσπάθησε να υλοποιήσει βασικούς στόχους όπως η δίκαιη επίλυση ζητημάτων του κλάδου και των μελών του Συνδέσμου, την προώθηση χρόνιων θεσμικών αιτημάτων, μέσω της συμμετοχής σε όλες τις δημόσιες διαβουλεύσεις οι οποίες έλαβαν χώρα τον προηγούμενο χρόνο, με στόχο η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου παραγωγής δημοσίων έργων, να γίνει με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζεται τόσο η διαφάνεια, όσο και ο ρόλος των εργοληπτικών επιχειρήσεων της χώρας.
imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΑΤΕ: Δραματική κατάσταση επικρατεί στον τομέα των δημοσίων έργων"

Απορρίφθηκαν τα αιτήματα άρσης ασυλίας για Σταθάκη και Πολάκη

Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι αιτήσεις για άρση ασυλίας του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Συγκεκριμένα, κατά της άρσης της ασυλίας του κ. Σταθάκη τάχθηκαν 151 βουλευτές, ενώ 28 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και οκτώ δήλωσαν «παρών».

Ο κ. Σταθάκης, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, ελεγχόταν για μη ορθή διαχείριση ενός ειδικού λογαριασμού του Πανεπιστημίου Κρήτης, την περίοδο που ήταν καθηγητής.

Για την άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη καταψήφισαν 148 βουλευτές, ενώ 31 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και οκτώ δήλωσαν «παρών». Η υπόθεση του κ. Πολάκη αφορούσε στην περίοδο που ήταν δήμαρχος Σφακίων και ελεγχόταν, διότι έδωσε άδεια σε τουριστικό πλοιάριο, το οποίο δεν ήταν εγκεκριμένο από το νηολόγιο για να παραλάβει τουρίστες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκαν τα αιτήματα άρσης ασυλίας για Σταθάκη και Πολάκη"

Δ. Παπαδημούλης: «Το ΔΝΤ έχει σταματήσει να ζητεί πράγματα εκτός συμφωνίας»

Αισιόδοξος ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο, στη συνάντηση μελών του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κατά την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Ντέκλαν Κοστέλο ενημέρωσε την ελληνική αντιπροσωπεία ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί συμφωνία και έχει πάψει να ζητεί πράγματα πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών μπορούν να γεφυρωθούν».

«Αναμένουμε μια ταχεία και ακριβοδίκαιη αξιολόγηση» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε ούτε χατίρια ούτε χάδια, αλλά την άρση της ιδιότυπης ομηρίας στην οποία βρίσκεται η ελληνική δημόσια σφαίρα».

AΠΕ-ΜΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Παπαδημούλης: «Το ΔΝΤ έχει σταματήσει να ζητεί πράγματα εκτός συμφωνίας»"

Ανακοίνωση της Κουτζαμάνη για τις δηλώσεις Καμμένου

Ανακοίνωση εξέδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με την οποία απαντά στις αναφορές του Πάνου Καμμένου από το βήμα της Βουλής για τις υποθέσεις Siemens, Υποβρυχίων και Βγενόπουλου.

Αναλυτικά τι αναφέρει:

«Με αφορμή το ενδιαφέρον για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τμήμα της ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων ομιλίας του
Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας αυτής της
29ης Μαρτίου 2016, με το ακόλουθο περιεχόμενο "Μήπως η Marfin, της οποίας τα στελέχη εκδίδονται με ομόφωνη απόφαση του Εφετείου για να δικαστούν στην Κύπρο και κατά των οποίων, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εκδόθηκε ήδη ένταλμα σύλληψης, που επιβεβαιώνεται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου, καλύπτονται;

Και από ποιον καλύπτονται; Μήπως καλύπτονται, όχι από την κ. Θάνου, αλλά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία δεν δίνει εντολή στην Ευρώπη, στην Eurojust, στον Εισαγγελέα να καταθέσει στο κοινό register τρεις υποθέσεις; Της Siemens, του Βγενόπουλου και των υποβρυχίων;" κρίνεται αναγκαίο να ανακοινωθούν τα κάτωθι:

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσπαθεί και εκπληρώνει στο ακέραιο την αποστολή της, δεν έχει παραλείψει κάτι, ούτε συγκάλυψε κάποιον ή κάποιους. Το θέμα της υπαγωγής υποθέσεων στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust (το αποκληθέν ως "κοινό register") ανήκει στην αρμοδιότητα του δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού που χειρίζεται την υπόθεση, ο οποίος διαβιβάζει το αίτημα δια του κατά τόπον αρμοδίου Εισαγγελέα Εφετών, και όχι στην αρμοδιότητα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Οι υποθέσεις Siemens, Υποβρυχίων και Βγενόπουλου, στις οποίες γίνεται αναφορά από τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ κ. Πάνο Καμμένο, όπως πληροφορηθήκαμε από το Εθνικό μας Μέλος στην Eurojust, έχουν υπαχθεί στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust, οι δύο πρώτες στις 8-9-2008 και 26-7-2010, αντίστοιχα, και η τρίτη στις 21-4-2015.

Επομένως, ουδόλως εμπλέκεται η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη διαδικασία υπαγωγής υποθέσεων στο προαναφερόμενο σύστημα διαχείρισης της Eurojust.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Ευτέρπη Κουτζαμάνη»

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοίνωση της Κουτζαμάνη για τις δηλώσεις Καμμένου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news