facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Μειώσεις τελών μόνο για φθηνά αυτοκίνητα πόλης

Νέες ανατροπές στην αγορά επιφυλάσσει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αναθεωρήσει το σύστημα φορολόγησης των αυτοκινήτων. Το χτύπημα στην αγορά είναι διπλό: από τη μια επιβάλλονται αυξήσεις φόρων, από την άλλη η αβεβαιότητα που δημιουργείται απειλεί να παγώσει τις πωλήσεις για τους επόμενους τρεις μήνες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτός από τους εμπόρους και τους καταναλωτές χαμένο βγαίνει και το κράτος. Ηδη τον Ιανουάριο τα έσοδα από τα τέλη ταξινόμησης ήταν μόλις 4 εκατ. ευρώ, αντί για 6 εκατ. που προβλεπόταν, ενώ ο ετήσιος στόχος εισπράξεων έχει τεθεί στα 110 εκατ. ευρώ! Αν δεν τα εξασφαλίσει, το Δημόσιο θα πρέπει να τα αναζητήσει αλλού, με νέα πρόσθετα μέτρα και χαράτσια.

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να ελαφρύνουν τα τέλη ταξινόμησης για μικρά και μικρομεσαία αυτοκίνητα, με εκπτώσεις 300-1.000 ευρω, ώστε να μην αυξηθούν απότομα οι τιμές στις κατηγορίες αυτές, όταν εκπνεύσει το κίνητρο της απόσυρσης (εφόσον παραταθεί το μέτρο έως το τέλος Ιουνίου του 2016, όπως επιμένουν να λένε στο οικονομικό επιτελείο). Ετσι δεν φαίνεται να συντρέχει σοβαρός λόγος για να αναστείλει κάποιος το αγοραστικό ενδιαφέρον του, αφού για τα οχήματα αυτά οι τιμές θα είναι πάνω κάτω οι ίδιες. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα μεσαία αυτοκίνητα.

Αν και δεν θα υπολογίζεται πλέον το τέλος ταξινόμησης με βάση τα κυβικά εκατοστά, θα επιβάλλεται με βάση την πραγματική αξία, οπότε, στη συντριπτική πλειονότητα των οχημάτων από 1.600 κυβικά και πάνω, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν αισθητά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Ιούλιο και μετά η κυβέρνηση σχεδιάζει:

■ Να ισχύσουν νέα τέλη ταξινόμησης με στόχο την ελάφρυνση των φθηνών και μικρών αυτοκινήτων πόλης κατά 300-1.000 ευρώ.

■ Να καταργήσει οριστικά την απόσυρση που έδινε όφελος από 300 έως και 2.800 ευρώ.

■ Να αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης για τα μεταχειρισμένα παλαιού τύπου οχήματα. Αυτό θα δημιουργήσει πίεση για αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων αντί για εκπτώσεις στην αγορά καινούριων.

Τι θα σημαίνουν πρακτικά αυτά;

■ Η απόσυρση των 300 ευρώ για αγορά καινούριων Ι.Χ. έως 900 κυβικά καταργείται, όπως και η έκπτωση των 960 ευρώ για 901-1.400 κυβικά εκατοστά. Ωστόσο στα οχήματα αυτά συνήθως η τιμή κυμαίνεται γύρω στις 10.000-12.000 ευρώ. Λόγω της χαμηλής τιμής τους το τέλος ταξινόμησης θα είναι μειωμένο σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα και θα καλύπτει τις απώλειες από την κατάργηση της απόσυρσης.

■ Από τα αυτοκίνητα 1.400-1.600 κυβικών θα ευνοηθούν αυτά που έχουν οικονομικό προφίλ, που ούτως ή άλλως όμως είχαν έκπτωση 1.430 ευρώ λόγω απόσυρσης. Σήμερα οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν θυγατρικές που παράγουν σειρά οικονομικών αυτοκινήτων τα οποία βασίζονται σε παλαιό­τερα μοντέλα των μητρικών εταιρειών.

■ Στα νέα μοντέλα που παράγουν οι μητρικές καθώς και στα ακριβά πολυτελή αυτοκίνητα τα τέλη ταξινόμησης θα αυξηθούν ασχέτως κυβισμού. Πιθανότατα μάλιστα δεν θα υπάρχει και διαφοροποίηση ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν (π.χ. υβριδικά, ηλεκτρικά κ.λπ.). Μετά τον Ιούνιο οι τιμές τους ενδέχεται να είναι απαγορευτικές.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι με τις αλλαγές αυτές τελειώνει και το άτυπο χρηματιστήριο που έχει στηθεί εδώ και μια επταετία με τα «αποσυρόχαρτα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», η παράταση της απόσυρσης των Ι.Χ. εγκρίθηκε και από τους δανειστές και θα είναι από τα μέτρα που ψηφιστούν άμεσα, μαζί με τα πρώτα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση. Θα ισχύσει έως τον Ιούνιο και αναδρομικά από το τέλος Δεκεμβρίου του 2015, ώστε να καλύψει και την περίοδο κατά την οποία το μέτρο της απόσυρσης είχε παγώσει. Μετά την παράταση αυτή, όμως, το μέτρο καταργείται οριστικά.

Ωστόσο η παράταση κρύβει και εκπλήξεις, αφού, πιθανότατα, το κίνητρο της απόσυρσης δεν θα ισχύσει όπως ίσχυε όλα αυτά τα χρόνια!

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα ζήτησε το όφελος να καταργηθεί ή να ψαλιδίζεται για οχήματα μεγάλου κυβισμού, ενδεχομένως πάνω από τα 1.800 κυβικά.

Τι σημαίνει αυτό;

Για τη συντριπτική πλειονότητα των πωλήσεων, που 4 στις 5 αφορούν Ι.Χ. έως 1.600 κυβικά, δεν αλλάζει τίποτε. Οσοι προλάβουν έως τον Ιούνιο θα επωφεληθούν από την έκπτωση από 300 έως 1.430 ευρώ, όπως ισχύει για τα οχήματα έως 1.600 κυβικά εκατοστά.

Το ζήτημα που ανακύπτει είναι τι θα γίνει με τις πωλήσεις αυτοκινήτων 1.601-2.000 κυβικών. Εκεί η έκπτωση που προσφέρει το κράτος φτάνει στα 2.800 ευρώ. Οι λύσεις που εξετάζονται είναι αν πρέπει να καταργηθεί τελείως η έκπτωση γι' αυτά, να ψαλιδιστεί το όφελος (π.χ. στα 2.000 ευρώ) ή να ισχύει μέχρι τα, π.χ., 1.800 κυβικά, αλλά όχι για τα 1.900 ή τα 2.000 κυβικά, τα οποία γίνονται πλέον δυσπρόσιτα.

Ούτως ή άλλως, όμως, λόγω της κρίσης και της βαριάς φορολογίας στα Ι.Χ., η ελληνική αγορά φαίνεται να έχει προσαρμοστεί και σε αυτά τα νέα δεδομένα. Σύμφωνα με στοιχεία από τις πωλήσεις Ι.Χ. αυτοκινήτων, ούτε το 5% των ελληνικών νοικοκυριών δεν αγοράζει πια οχήματα με κυβισμό πάνω από 1.600 κυβικά.

Απόσυρση μέχρι τις 30 Ιουνίου

Στην πράξη χρήση της απόσυρσης θα μπορεί να γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016. Ως τότε θα μπορούν να αποσυρθούν παλαιά αυτοκίνητα και τα χαρτιά να χρησιμοποιηθούν για την αγορά -με έκπτωση- καινούριου, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, οχήματος.

Η κίνηση αυτή θα ξεκλειδώσει και τις παραδόσεις χιλιάδων αυτοκινήτων από αντιπροσώπους, καθώς αρκετοί τηρούσαν στάση αναμονής μέχρι να ανακοινωθεί και επίσημα η παράταση του μέτρου.

Στελέχη της αγοράς λένε μεν πως η κίνηση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζουν όμως ότι «η ζημιά έχει ήδη γίνει, καθώς δεν γνωρίζουμε αν θα μπορέσουν να αναπληρωθούν οι πωλήσεις».

Μέχρι σήμερα πάντως το όφελος απόσυρσης για αγορά αυτοκινήτου εφαρμοζόταν ως εξής:

■ Για αγορά αυτοκινήτου έως 900 κ.εκ. και φορολογητέα αξία έως 6.000 το όφελος έφτανε στα 300 ευρώ.

■ Από 901 έως 1.400 κ.εκ. και φορολογητέα αξία ως 8.000 το όφελος ήταν 960 ευρώ.

■ Από 1.401 έως 1.600 κ.εκ. και με φορολογητέα αξία 11.000 το όφελος έφτανε στα 1.430 ευρώ.

■ Για αγορά αυτοκινήτου από 1.601 έως 2.000 κ.εκ. και με φορολογητέα αξία έως 14.000 το όφελος ανερχόταν στα 2.800 ευρώ, ενώ σε οχήματα μεγαλύτερης αξίας και κυβισμού δεν γινόταν καμία έκπτωση.​

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώσεις τελών μόνο για φθηνά αυτοκίνητα πόλης"

Ποιοι και γιατί θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ το 2016

Αντιμέτωποι με διψήφιες ποσοστιαίες αυξήσεις και στον ΕΝΦΙΑ κινδυνεύουν να βρεθούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που θα προκληθεί μέσα στο 2016 από τη μείωση των τιμών ζώνης, το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί από τους δανειστές να αυξήσει τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Η αύξηση αυτή όμως, θα επηρεάσει όχι μόνο αυτούς που μπορούν να ωφεληθούν από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών αλλά και αυτούς για τους οποίους η αλλαγή του Ιανουαρίου δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στον υπολογισμό του «χαρατσιού» στα ακίνητα. Από την επεξεργασία σε δείγμα 108 τιμών ζώνης που καλύπτουν σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο, όπως αναφέρει το fpress.gr, προκύπτει ότι περίπου στο 55% των περιπτώσεων, η αλλαγή της τιμής ζώνης δεν μειώνει τον ΕΝΦΙΑ. Σε αυτές ακριβώς τις περιοχές είναι που …μυρίζει πρόσθετη επιβάρυνση ανά τετραγωνικό. Ο φάκελος «ΕΝΦΙΑ 2016» έχει ήδη ανοίξει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Οι δανειστές, έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να ετοιμάσει «στρατηγικό πλάνο» για τον ΕΝΦΙΑ το οποίο θα προβλέπει αυτόματες αναπροσαρμογές στους φορολογικούς συντελεστές ώστε να εξασφαλίζεται η επίτευξη του βασικού δημοσιονομικού στόχου των 2,65 δις. ευρώ. Ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι δανειστές ζήτησαν και πήραν στοιχεία για τις στατιστικές κατανομές των νέων αντικειμενικών αξιών καθώς και για την επίπτωση που θα έχει η εφαρμογή τους στους φόρους μεταβιβάσεων, δωρεών και γονικών παροχών. Από τα στοιχεία έχει προκύψει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η μείωση των αντικειμενικών αξιών προκαλεί δημοσιονομικό κενό άνω των 350 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι με τον ΕΝΦΙΑ βεβαιώνονται φόροι άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, για να καλυφθεί κενό της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, απαιτείται μεσοσταθμική αύξηση των φορολογικών συντελεστών κατά τουλάχιστον 10%. Το υπουργείο Οικονομικών, έκανε… όνειρα για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να μετατραπεί ουσιαστικά σε έναν φόρο τύπου ΦΜΑΠ. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος δεν θα υπολογιζόταν ανά τετραγωνικό μέτρο όπως ισχύει σήμερα, αλλά με βάση το σύνολο της περιουσίας του καθενός. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το οικονομικό επιτελείο θα προωθούσε τα σχέδιά του για μεταφορά πρόσθετων φορολογικών βαρών στη μεσαία και στη μεγάλη περιουσία αλλά και για απαλλαγή της μικροιδιοκτησίας από κάθε επιβάρυνση.

Πλέον, με την καθυστέρηση που έχει γίνει στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, είναι αμφίβολο αν υπάρχει χρόνος για τέτοια ριζική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου. Με δεδομένη το γεγονός ότι η Ελλάδα κατακλύζεται από μικροιδιοκτησίες, το να εξαιρέσεις τους «μικρούς» από κάθε φορολογική επιβάρυνση, προϋποθέτει ότι στις μεσαίες και στις μεγάλες περιουσίες θα πρέπει να επιβληθούν συντελεστές στα όρια της δήμευσης. Για να πειστούν οι δανειστές σε μια τέτοια αλλαγή (αν πειστούν) απαιτείται σκληρή διαπραγμάτευση δεδομένου μάλιστα ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει αποδειχθεί στην πράξη πολύ αποδοτικός φόρος και δύσκολα θα αλλάξει η συνταγή του. Τι αναμένεται να γίνει στην πράξη; Να αλλάξουν οι συντελεστές ώστε να καλυφθεί το κενό κάτι που απαιτεί μόνο ένα… άρθρο. Για παράδειγμα, η μείωση της τιμής ζώνης από τα 2050 στα 1700 ευρώ στις ακριβές περιοχές της Αγίας Παρασκευής, έχει ως αποτέλεσμα ο ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό μέτρο να διαμορφώνεται πλέον στα 4,5 ευρώ από τα 6 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 25%.

Για να μην υπάρξουν απώλειες εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει είτε να αλλάξει τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ, είτε να αναπροσαρμόσει το φόρο ανά τετραγωνικό μέτρο. Αναπροσαρμογή των κλιμακίων ή των συντελεστών, δεν μπορεί να ισχύσει μόνο για συγκεκριμένες περιοχές και να αποκλείσει κάποιες άλλες. Ο τρόπος υπολογισμού, θα ισχύσει για όλες τις περιοχές. Και αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όποιος δεν έχει ήδη ωφεληθεί από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Από τον μακρύ κατάλογο των 60 περιοχών που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία, προκύπτει ότι υπάρχουν και φθηνές και ακριβές περιοχές.

Πού δεν μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ

Ειδικότερα, ανεπηρέαστη στη μείωση των αντικειμενικών αξιών μένουν οι φθηνότερες περιοχές της Αγίας Βαρβάρας (όπου η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 750 στα 700 ευρώ) μένουν όμως και οι ακριβότερες περιοχές της Γλυφάδας ότι η τιμή ζώνης παρέμεινε αμετάβλητη στα 4600 ευρώ.

Υπάρχουν περιοχές όπου η μείωση της τιμής ζώνης υποχώρησε αισθητά αλλά παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία διαφορά στον ΕΝΦΙΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Παπάγου ότι η τιμή ζώνης έπεσε από τα 2500 στα 2050 ευρώ. Κι όμως, η τιμή του ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό διατηρείται στα 6 ευρώ.

Αντίστοιχα, ένα τετραγωνικό στους ακριβότερους δρόμους της Πεύκης, θα εξακολουθήσει να επιβαρύνεται με 4,5 ευρώ παρά το γεγονός ότι η τιμή ζώνης υποχώρησε από τα 1950 στα 1600 ευρώ. Στον αντίποδα, υπάρχουν περιοχές όπου η αλλαγή των αξιών, φέρνει μειώσεις ΕΝΦΙΑ άνω του 20%. Στον σχετικό κατάλογο υπάρχουν οι ακριβές ζώνες του Χολαργού, του Χαλανδρίου, του Νέου Ψυχικού, της Καλλιθέας, των Βριλησσίων κλπ.

fpress
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι και γιατί θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ το 2016"

Αυστρία: Να ελέγχονται και οι Ευρωπαίοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Να ελέγχονται συστηματικά στο μέλλον και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εξωτερικά σύνορά της, ζητεί η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, σε σημερινή συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της αυστριακής εφημερίδας «Έστεραιχ».

Στο ερώτημα ως προς σχεδιαζόμενους αυστηρότερους ελέγχους για πολίτες της Ε.Ε., οι οποίοι επιστρέφουν στη Ζώνη Σένγκεν, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επισημαίνει πως είναι γνωστό ότι πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν μεταβεί από την Ευρώπη στη Συρία και στο Ιράκ, για να εκπαιδευτούν ή και για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους και ως εκ τούτου, όπως τονίζει, είναι επιτακτικότερο όσο ποτέ να ελέγχονται στο μέλλον συστηματικά και οι πολίτες της Ε.Ε. στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ειδομένη, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών σημειώνει πως οι ΜΚΟ και οι αρχές θα πρέπει να καταβάλουν όλες τους τις δυνάμεις για να πείσουν τους πρόσφυγες να τους μεταφέρουν σε ζεστά καταλύματα.

«Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα - μέλος της Ε.Ε.», τονίζει, προσθέτοντας πως η πολιτική της προώθησης προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη έχει τελειώσει και γι' αυτό είναι αναγκαίο να δοθεί το μήνυμα πως οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν τη χώρα στην οποία θα υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή της, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών αναφέρει πως από την Αυστρία έχουν μεταβεί στη Συρία περίπου 270 τζιχαντιστές, από τους οποίους περίπου 70 έχουν επιστρέψει. Στέκεται επίσης στην ανάγκη όσοι επέστρεψαν, να ερευνηθούν από την υπηρεσία κρατικής προστασίας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Να ελέγχονται και οι Ευρωπαίοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ"

Τούρκος υπουργός: Κάναμε... χάρη στον Αναστασιάδη - Τον Ιούνιο θα ανοίξουν πέντε κεφάλαια

Ο Τούρκος υπουργός ΕΕ, Βολκάν Μποζκίρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Haberturk, ισχυρίστηκε πως η Τουρκία δέχτηκε να ανοίξει μόνο το κεφάλαιο 33 για να μην δημιουργηθεί μια ψυχολογία, η οποία να εμποδίσει τη λύση του Κυπριακού, αλλά έχει θέσει ως όρο να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Κύπρος το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Όταν ο κ. Μποζκίρ ρωτήθηκε αν η Κύπρος έβαλε «γκολ» στη Τουρκία είπε πως «κανείς δεν μπορεί να μας βάλει γκολ».

«Ενώ υπάρχει θέμα με τη συνέχεια της Ευρώπης ενθαρρύνεται η συνέχιση της στάσης των μελών που είναι κακομαθημένα εντός της Ε.Ε.. Επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού. Για να μην δημιουργηθεί μια ψυχολογία, η οποία να εμποδίσει τη λύση του Κυπριακού θα ανοίξουμε το κεφάλαιο 33 μέχρι τον Ιούνιο. Για τα άλλα κεφάλαια θέσαμε άρθρο στη δήλωση της συνόδου να ανοίξουν το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς», τόνισε.

Στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ γράφουν ότι ήταν μια καθαρή νίκη της ελληνικής πλευράς, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «υπήρξε μια κατάσταση που 27 χώρες έπεσαν πάνω στην Κύπρο, άσκησαν πιέσεις».

«Μπορεί να πει κανείς ότι η κατάσταση του Αναστασιάδη ήταν κάτι σαν, αν πω "ναι" θα αφήσω τον εαυτό μου στις Βρυξέλλες, το σώμα μου θα επιστρέψει στην Κύπρο», τόνισε και συνέχισε: «Επειδή τον Μάιο θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο δεν επιτρέψαμε να δημιουργηθεί μια τέτοια ψυχολογία».

«Ο όρος γι’ αυτό είναι να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια μετά τον Ιούνιο. Μέσα σε ένα χρόνο θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ανοίγοντας και τα άλλα κεφάλαια», πρόσθεσε, ενώ όσον αφορά στη συμφωνία με την ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι τον Ιούλιο θα αρθούν οι περιορισμοί βίζας για Τούρκους πολίτες ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία επανεισδοχής.

«Θέσαμε όρο στη συμφωνία αυτή πως αν δεν αρθούν οι βίζες έχουμε δικαίωμα να ακυρώσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής», είπε ο Βολκάν Μποζκίρ.

Λευκωσία: Ανάξιες σχολιασμού οι δηλώσεις Μποζκίρ

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Ε.Ε., ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως οι δηλώσεις του είναι «ανάξιες σχολιασμού αφού δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα».

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «αν ο κ. Μποζκίρ έμπαινε στο κόπο να ακούσει τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλων ηγετών της ΕΕ θα καταλάβαινε καλά ποια ήταν τα αποτελεσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ζητούσε μέχρι τη τελευταία στιγμή να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια που έχει παγώσει η Κύπρος, αλλά του ξεκαθάρισε ο Ντόναλτ Τουσκ ότι πρέπει πρώτα η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και το πρωτόκολλο της Άγκυρας. Ο κ. Τουσκ είπε στον Νταβούτογλου, ότι αυτή είναι η απάντηση των 28 και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τέλος ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου στη Κύπρο, δεν σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού και η επίκληση των εκλογών από τη Τουρκία ερμηνεύεται ως αδυναμία διαπραγμάτευσης και έλλειψης πειστικών επιχειρημάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος υπουργός: Κάναμε... χάρη στον Αναστασιάδη - Τον Ιούνιο θα ανοίξουν πέντε κεφάλαια"

Μακελειό στο Πακιστάν- Τουλάχιστον 65 νεκροί από επίθεση καμικάζι σε πάρκο

Τουλάχιστον 65 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου 280 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό κυβερνητικών αξιωματούχων και της αστυνομίας, από επίθεση καμικάζι που σημειώθηκε έξω από πάρκο στη Λαχόρη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά επειδή η επίθεση σημειώθηκε στην έξοδο του δημόσιου Πάρκου Γκουσλάν-ε-Ικμπάλ, σε απόσταση μερικών μέτρων από την παιδική χαρά. Στις εικόνες που προβλήθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλιια, γυναίκες και παιδιά κλαίνε και ουρλιάζουν ενώ αστυνομικοί, περαστικοί και μέλη των σωστικών συνεργείων προσπαθούν να μεταφέρουν τους τραυματίες σε ασθενοφόρα και ιδιωτικά αυτοκίνητα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μόλις κατακάθισε η σκόνη είδαν ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα στον χώρο στάθμευσης του πάρκου.

«Πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας. Το πάρκο ήταν γεμάτο αυτήν την Κυριακή», είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ο Χάιντερ Άσραφ, καθώς η χριστιανική κοινότητα της Λαχόρης γιόρταζε το Πάσχα.

Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, αφού η κατάσταση πολλών τραυματιών θεωρείται κρίσιμη. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μακελειό στο Πακιστάν- Τουλάχιστον 65 νεκροί από επίθεση καμικάζι σε πάρκο"

Υπό ασφυκτικές συνθήκες, αρρώστιες και βροχή οι πρόσφυγες στον Πειραιά

Όργιο παραπληροφόρησης ότι τα σύνορα στην Ειδομένη ανοίγουν επικρατεί και στον Πειραιά, όπου διαβιούν, υπό δυσχερείς συνθήκες που επιδεινώνονται και λόγω του βροχερού καιρού, 5.500 μετανάστες.

Όπως μετέδωσε το Mega, τόσο «εθελοντές», όσο και πρόσφυγες ενημέρωναν ότι επίκειται άνοιγμα των συνόρων.

Οι περισσότεροι από τους 5.500 ανθρώπους δηλώνουν αποφασισμένοι να περιμένουν μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα.

Παράλληλα, έλεγαν ότι αρνούνται να μεταφερθούν στις δομές που έχουν κατασκευαστεί μιας και όσοι πήγαν σε κάποιες από αυτές, επέστρεψαν πίσω καταγγέλοντας άθλιες συνθήκες και παρουσία αστυνομίας και στρατού.

Στο λιμάνι καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες που υπάρχουν, κυρίως σε βρεφικό γάλα, ενώ πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται από γαστρεντερίτιδα και υψηλό πυρετό.

Η βροχή αναγκάζει πολλούς να διαλέξουν ή τις βρεγμένες σκηνές τους ή τα στεγασμένα, αλλά αποπνικτικά στεγασμένα κτίρια του λιμανιού.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό ασφυκτικές συνθήκες, αρρώστιες και βροχή οι πρόσφυγες στον Πειραιά"

Το ελληνικό πνεύμα μεταναστεύει

Μάθε παιδί μου γράμματα, έλεγαν οι παλαιοί, εννοώντας φυσικά πως η καλλιέργεια - γνώση είναι η μετεξέλιξη στο νου της καταγεγραμμένης πληροφορίας και εμπειρίας που παρέχει την εξοικείωση, την αντιληπτότητα και την κατανόηση των πραγμάτων, δίνοντας επιδεξιότητα και δυνατότητα καθοδήγησης στη λήψη αποφάσεων. 

Η γνώση αποτελεί αδιαμφισβήτητα βασική προϋπόθεση στη σωστή ενηλικίωση, στην προσωπική ανάπτυξη αλλά και στην ένταξή του καθενός από εμάς στο περιβάλλον. Κατά πόσο όμως η γνώση απαξιώνεται λόγω οικονομικής κρίσης;


Τα πέντε τελευταία χρόνια η Ελλάδα διανύει μια σοβαρή περίοδο οικονομικής κρίσης και αδιεξόδου για πολλούς νέους, ηλικίας από 25 έως 39 ετών. Κάποιοι θα πουν σε αυτό το σημείο, στην πιο δημιουργική φάση της ζωής τους. Τα φαινόμενα δεν απατούν αλλά δυστυχώς αποδεικνύονται με αριθμούς που δεν διαψεύδονται…

Την προηγούμενη εβδομάδα η στρατιωτική σύρραξη στη Συρία, ο πόλεμος, συμπλήρωσε πέντε χρόνια από την έναρξή του. Η Ελλάδα σε βάθος χρόνου, έγινε «σωσίβιο» των μεταναστευτικών ροών σε μια πρωτοφανή εισροή προσφύγων που κοινός τους στόχους ήταν και είναι ένα καλύτερο μέλλον...

Την ίδια ώρα, η ήδη «πληγωμένη» οικονομική κατάσταση στη χώρα μας δέχεται μεγάλη φυγή από τα αποκαλούμενα «μυαλά» της. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί, ερευνητές επιλέγουν -κατά χιλιάδες- να ξεκινήσουν από την αρχή σε εξειδικευμένο ωστόσο επίπεδο σε μια άλλη χώρα, λόγω του οικονομικού αδιεξόδου των τελευταίων ετών. 

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει με χαμηλότερης ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό


Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάζεται από την Ημερησία, από το 2008 μέχρι το 2013, σχεδόν 223.000 νέοι, ηλικίας 25-39 ετών, εγκατέλειψαν την Ελλάδα σε αναζήτηση καλύτερων προοπτικών σε πιο αναπτυγμένες χώρες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία «επένδυσαν» στη φυγή ως αντίδραση στην εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας και την ταχεία βύθισή της στην ύφεση. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ κατά τα έτη 2008-2009 μετανάστευαν περί τους 38.000 Έλληνες, η ροή αυτή υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μόλις δύο έτη (2010-2011), ξεπερνώντας το 2013 τις 104.000 και σχεδόν τις 427.000 άτομα σωρευτικά για όλη την περίοδο. Τι θα συμβεί αν το φαινόμενο συνεχιστεί; 

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει με χαμηλότερης ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό με άμεσο αντίκτυπο στην ήδη «πληγωμένη» οικονομία της.

Λήψη μέτρων για τη «διαρροή εγκεφάλων»

Τα αριθμητικά μεγέθη και το ποιοτικό έλλειμμα που συνεπάγεται για την ανάπτυξη της χώρας η «διαρροή εγκεφάλων» οδηγούν την ηγεσία του Υπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας σε μέτρα για τη δημιουργία ευκαιριών για νέους επιστήμονες.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων, κατ' αρχάς για την έρευνα, με κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ τα οποία συνολικά για την έρευνα και την καινοτομία αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ για την επταετία 2014-2020. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για να δημιουργηθεί, μέσα στο 2016, ένα ανεξάρτητο Ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί την έρευνα και τις καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις και θα αποτελείται από ένα μείγμα δημόσιων και ιδιωτικών πόρων.

Οι δημόσιοι πόροι θα προέρχονται κατ' εξοχήν από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ οι ιδιωτικοί, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ). Μόνο για τη διετία 2016 - 2017, το Ταμείο αναμένεται να διαθέσει πόρους ύψους 300 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία θα απασχολούνται υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες. Επίσης, θα γίνει προσπάθεια για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων από ιδιώτες και επενδυτικά κεφάλαια σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τουλάχιστον 8.000 γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια

Κατακόρυφη αύξηση καταγράφει ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών που αναζητούν εργασία σε μία άλλη χώρα.
Με βάση τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί, μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), τουλάχιστον 8.000 γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια. Εξ αυτών η συντριπτική πλειονότητα -οι 5.406- μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία από το 2011 και μετά. Τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι το 2009 η φυγή των γιατρών αφορούσε κυρίως τους αποφοίτους ιατρικών σχολών που ολοκλήρωναν το αγροτικό τους. Από το 2010 η κατάσταση άλλαξε και εκτινάχθηκε ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών. Πλέον, τα πιστοποιητικά σε ειδικευμένους γιατρούς είναι υπερδιπλάσια έναντι των ανειδίκευτων.


Οι περισσότεροι ειδικευμένοι που φεύγουν είναι χειρουργοί, καρδιολόγοι, γυναικολόγοι και αναισθησιολόγοι. Η πιο δημοφιλής χώρα είναι η Αγγλία και ακολουθούν οι Γερμανία, Σουηδία, Κύπρος, Ελβετία και ΗΠΑ. Επίσης, αρκετοί επιλέγουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ντουμπάι με δελεαστικούς μισθούς και άλλες παροχές.

Την ίδια στιγμή, ένας στους τρεις Έλληνες γιατρούς είναι άνεργος ή υπο-απασχολείται, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΣΑ. Μάλιστα, η ανεργία των γιατρών έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ: το 27,5% των μελών του ΙΣΑ είναι άνεργοι ή υπο-απασχολούμενοι. Το 11,48% είναι άνεργοι και το 16,02% είναι υπο-απασχολούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι σε σύνολο 27.500 εγγεγραμμένων γιατρών οι 7.000 γιατροί είτε είναι άνεργοι είτε υπο-απασχολούνται στο επάγγελμά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, 3.821 γιατροί είναι επισήμως άνεργοι στην Αττική, ενώ από αυτούς δικαίωμα επιδόματος ανεργίας έχουν αυτήν τη στιγμή οι 1.259 που λαμβάνουν περίπου 360 ευρώ τον μήνα.

Την ίδια ώρα, η αναλογία γιατρών και πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 6,1 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ιατρών στην Ελλάδα, το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Το 17% των γιατρών βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και στην τρίτη θέση από πλευράς κατανομής γιατρών είναι η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία και η Κρήτη (ποσοστό 15%). Στη Στερεά Ελλάδα δραστηριοποιείται μόλις το 3% των γιατρών ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου τα ποσοστά κυμαίνονται κάτω του 2%.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους 2015 έχει καταγραφεί ότι 8.057 δικηγόροι δεν είχαν ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο


Η βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα επηρέασε ασφαλώς και το δικηγορικό σώμα. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία πενταετία αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των δικηγόρων που έχουν μηδενική ή ελάχιστη παράσταση στα δικαστήρια.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), το έτος 2009 από τους περίπου 22.000 δικηγόρους, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΔΣΑ, οι 6.384 είχαν μηδενικές παραστάσεις στα δικαστήρια. Το 2010 ο αριθμός αυτός ανήλθε στους 7.057, το 2011 στους 7.406 και το 2012 στους 8.138. Το 2013 παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση, δηλαδή ο αριθμός των δικηγόρων χωρίς παράσταση στα δικαστήρια ήταν 6.957, ενώ το 2014 ήταν 7.112. Δυστυχώς, όμως, από το έτος 2015 ο αριθμός αυξάνεται εκ νέου. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του έτους 2015 έχει καταγραφεί ότι 8.057 δικηγόροι δεν είχαν ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο.


Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣΑ περί τους 2.000 δικηγόρους κατά μέσο όρο έχουν από 1 - 2 παραστάσεις. Την τελευταία τριετία, εξάλλου, αρκετοί δικηγόροι -νέοι ή μέσης ηλικίας- δηλώνουν παραίτηση. Σήμερα, στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας εκκρεμούν οι εγγραφές 7.000 δικηγόρων (σε σύνολο περίπου 22.000 δικηγόρων), οι οποίοι δεν έχουν καταβάλει τη συνδρομή τους για ανανέωση της ταυτότητάς τους.

Για τον λόγο αυτό, ο ΔΣΑ λαμβάνοντας υπ' όψιν τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των δικηγόρων και την παρατεταμένη αποχή, αποφάσισε στις 9/3/2016 να μειώσει κατά 50% τις ετήσιες εισφορές για το 2016.


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ελληνικό πνεύμα μεταναστεύει"

Κλείνει το μέτωπο του φορολογικού [Βίντεο]

Όπως όλα δείχνουν, κυβέρνηση και δανειστές βρήκαν κοινούς τόπους για το φορολογικό.

Περισσότερα από τους έχοντες, λιγότερα από τους φτωχούς, είναι η βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης, και όπως αναφέρει η ΕΡΤ βασικοί άξονες του νέου φορολογικού είναι η ενιαία κλίμακα με τέσσερις συντελεστές, η μείωση του αφορολόγητου, και η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα.


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει το μέτωπο του φορολογικού [Βίντεο]"

Νέες οδηγίες για το «σπάσιμο» των 500ευρων

Η χώρα δεν θα γίνει «πλυντήριο» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διευκρινίζουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) μετά από το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και την καταγραφή όσων πηγαίνουν στις τράπεζες για να τα «σπάσουν».

Σύμφωνα με την Ημερησία, η εγκύκλιος της ΤτΕ αναφέρει ότι οι τράπεζες θα καταγράφουν τα στοιχεία μόνο όσων είναι άγνωστοι σ' αυτές. Αν δηλαδή κάποιος πάει στα γκισέ και να αλλάξει 500ευρα με μικρότερα χαρτονομίσματα κι έχει ήδη οποιοδήποτε λογαριασμό στην τράπεζα δεν έχει κανένα πρόβλημα και δεν χρειάζεται να καταγράφονται τα στοιχεία του. Αν, όμως, είναι κάποιος άγνωστος και πάει με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ τότε η τράπεζα θα του κρατά τα στοιχεία διότι αυτό επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Στις απαραίτητες διευκρινήσεις που δίνει η ΤτΕ τονίζεται ότι η κεντρική τράπεζα και ο διοικητής Γ. Στουρνάρας δίνουν ιδιαίτερα έμφαση στην καταπολέμηση οποιασδήποτε διακίνησης χαρτονομισμάτων ή άλλων μετρητών που προέρχονται ή μπορεί να κατευθυνθούν σε πάσης φύσεως παράνομες δραστηριότητες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τράπεζα επανέλαβε οδηγίες που ήδη έχει δώσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι οποίες σε καμιά περίπτωση των δυσκολεύουν τους πελάτες οι οποίοι νόμιμα θέλουν να έχουν συναλλαγές με το πιστωτικό σύστημα. «Δεν μπορεί να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο πλυντήριο και μονοπάτι διέλευσης και νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων», τονίζεται.
Οι νέες οδηγίες που δίνει η ΤτΕ ήταν απαραίτητες μετά το σάλο που προκλήθηκε από εγκύκλιο η οποία από πολλούς μεταφράστηκε διαφορετικά.
Τις τελευταίες ημέρες πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν στις τράπεζες να αλλάξουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και οι ταμίες ζητούσαν πλήρη στοιχεία για το που βρήκαν τα χρήματα αυτά. Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τη λανθασμένη ερμηνεία της εγκυκλίου η ΤτΕ βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ετσι, οποιοσδήποτε πολίτης έχει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και θέλει να τα «σπάσει» στην τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει στοιχείο εφόσον έχει οποιονδήποτε λογαριασμό.
Όταν όμως είναι παντελώς άγνωστος πρέπει να δίνει τα στοιχεία του για να καταγράφονται καθώς εκφράζονται φόβοι ότι παράνομοι θα θελήσουν να νομιμοποιήσουν «μαύρο» χρήμα εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση και μέσω του τραπεζικού συστήματος να «ξεπλύνουν» τα 500ευρα που απέκτησαν με παράνομους τρόπους.

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες οδηγίες για το «σπάσιμο» των 500ευρων"

Συναντήσεις με τους βουλευτές θέλουν οι αγρότες της Πελοποννήσου

Συναντήσεις ανά νομό με τους βουλευτές ζητούν οι αγρότες των ανεξάρτητων μπλόκων της Πελοποννήσου, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποίησαν στην Τρίπολη, με συμμετοχή εκπροσώπων απ' όλο το γεωγραφικό διαμέρισμα.

Ειδικότερα, ύστερα από πολύωρη συζήτηση αποφασίστηκε ότι «το Παμπελοποννησιακό συντονιστικό όργανο καλεί τους κατά τόπους βουλευτές ανά νομό σε ανοιχτή συζήτηση με θέματα:

α) τις προτάσεις του συντονιστικού όπως αυτές εκτέθηκαν εκ μέρους των αγροτών στη συνάντηση της 21ης Φεβρουαρίου 2016 με τον πρωθυπουργό και
β) τοπικά αγροτικά προβλήματα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναντήσεις με τους βουλευτές θέλουν οι αγρότες της Πελοποννήσου"

Αντιδράσεις στις δηλώσεις Μάρδα για τους μετανάστες-επενδυτές

Οι δηλώσεις του Δ.Μάρδα για την διευκόλυνση των προσφύγων ή μεταναστών που θα επενδύσουν πάνω από 250.000 ευρώ στην Ελλάδα προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση διώχνει τους επενδυτές, αλλά χρίζει επενδυτές τους πρόσφυγες! Αρκεί «να έχουν 250.000 ευρώ και θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση» όπως δηλώνει ο υφυπoυργός κ. Μάρδας. Μπράβο.

» Μαζί με το μεταναστευτικό η κυβέρνηση λύνει και το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Οι Έλληνες - με αυτά που ακούν -θα μεταναστεύσουν και οι πρόσφυγες θα γίνουν οι μεγάλες επενδυτές» αναφέρει Το Ποτάμι.

Ο Γιάννης Καλιάνος από την Ένωση Κεντρώων δήλωσε: «Αντί να υπάρξει μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής φιλόξενη σε επενδύσεις, οι κυβερνητικοί παράγοντες αναζητούν επενδύσεις με τα λεφτά των προσφύγων και των μεταναστών. Μήπως γελοιοποιούν με αυτόν τον τρόπο τον όρο 'επένδυση';»

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις στις δηλώσεις Μάρδα για τους μετανάστες-επενδυτές"

Ο Μάρδας καλεί τους μετανάστες να... επενδύσουν για να λάβουν άδεια παραμονής

Μια... ριζοσπαστική πρόταση για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα κατέθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας που εισηγήθηκε να δοθεί άδεια παραμονής και να παραχωρηθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν σπίτι στην Ελλάδα όσοι πρόσφυγες φέρουν στην χώρα μας ποσά άνω των 250.000 ευρώ που ενδεχομένως διαθέτουν σε τράπεζες του εξωτερικού.

«Δουλειά μας είναι να ψάχνουμε για επενδύσεις και ψάχνουμε παντού, σε όλο τον κόσμο, στην Μέση Ανατολή, στην Άπω Ανατολή, στις ΗΠΑ» είπε ο κ. Μάρδας σε συνέντευξή του στον Σκάι. «Η σκέψη είναι να γίνει καταγραφή του οικονομικού προφίλ των μεταναστών» συνέχισε ο κ. Μάρδας τονίζοντας ότι «στο σύνολο αυτών υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν ένα σύνολο χρημάτων που βρίσκεται σε τράπεζες του εξωτερικού».

«Αυτό το σύνολο των ατόμων μπορεί να ενταχθεί σε μια ρύθμιση που έχουμε ή να γίνει μια καινούρια ρύθμιση - αναφέρομαι στην υφιστάμενη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία αν κάποιος φέρει 250.000 ευρώ στη χώρα τότε έχει μία ευνοϊκή μεταχείριση ως προς την αγορά κατοικίας και ως προς το δικαίωμα παραμονής στην χώρα» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας αποκαλύπτοντας τις σκέψεις του.

Σύμφωνα με όσα είπε, αυτά τα κέρδη δεν θα εξαχθούν, θα παραμείνουν στη χώρα για τον χρόνο που θα υπάρχει η επένδυση.

«Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι αν κάποιος επιχειρηματίας Σύριος φέρει ένα τέτοιο ποσό ή ένα άλλο ποσό, ο επιχειρηματίας αυτός θα μπορεί πρώτα-πρώτα να μεταφερθεί σε ένα ενοικιαζόμενο σπίτι και συγχρόνως στο πλαίσιο μιας εξυπηρέτησης που θα υπάρχει αυτά τα χρήματα να τα επενδύσει στη χώρα με τη βοήθεια καποιων κινήτρων που θα εντάσσονται είτε στο επενδυτικο νόμο είτε σε κάποιον άλλο νόμο» εξήγησε ο κ. Μάρδας και διευκρίνισε ότι «η εισήγηση θα κατατεθεί στον υπουργό Εξωτερικών και στο γραφείο του πρωθυπουργού».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας και αναφέρθηκε στη δυσκολία να φυλαχθούν πλήρως τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, κληθείς να σχολιάσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και το οργισμένο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο και μετέφερε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμβάλλει ενεργά στη μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

«Ήρθε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και είδε πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση του ζητήματος», είπε ο υπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι όσοι μιλούσαν για έξοδο της Ελλάδας της συνθήκης Σένγκεν τώρα παίρνουν την απάντηση που πρέπει.

«Μέσα από πολιτικό διάλογο θα δώσουμε λύσεις, δεν είμαστε μόνοι μας όπως άλλα κράτη», συνέχισε ο κ. Μάρδας και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε οικονομική καταγραφή των μεταναστών.

Αναφορικά με το λεκτικό ατόπημα του Γιάννη Μουζάλα για τα Σκόπια, ο υπουργός το χαρακτήρισε λεκτική υπερβολή, αλλά τάχθηκε κατά της αντικατάστασης του υπουργού Μεταναστευτικής καθώς όπως είπε «ένας άνθρωπος που δουλεύει 20 ώρες το 24ωρο μπορεί να κάνει κάποια λεκτικά λάθη. Δεν αλλάζει η πολιτική της χώρας σε ο,τι αφορά την ονομασία των Σκοπίων τόνισε.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μάρδας καλεί τους μετανάστες να... επενδύσουν για να λάβουν άδεια παραμονής"

Nέες απειλές από το"μεγάλο κεφάλι" του ISIS: Oι Βρυξέλλες ήταν μόνο μια γεύση - ΒΙΝΤΕΟ

Nέο υλικό των τζιχαντιστών δημοσιεύτηκε και κάνει την τελευταία ώρα τον γύρο του διαδικτύου. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο βίντεο των μελών του ISIS διαδραματίζει ο Βέλγος τρομοκράτης, Hicham Chaib, που θεωρείται ως ένα από τα βασικότερα στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα, μάλιστα με διεθνή δημοσιεύματα ο Chaib έχει λάβει μέρος σε πολλούς αποκεφαλισμούς και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στο βίντεο παρακολουθούμε τον τρομοκράτη, να εκτοξεύει απειλές προς πάσα κατεύθυνση και στη συνέχεια να εκτελεί έναν άνθρωπο «οn camera».

«Τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες ήταν μόνο μία γεύση από όσα θα ακολουθήσουν», λέει το «μεγάλο κεφάλι του ISIS», κοιτάζοντας την κάμερα.

zerocensorship
Διαβάστε Περισσότερα » "Nέες απειλές από το"μεγάλο κεφάλι" του ISIS: Oι Βρυξέλλες ήταν μόνο μια γεύση - ΒΙΝΤΕΟ"

«Καζάνι» έτοιμο να εκραγεί η Ειδομένη

Σε δύο ομάδες έχουν χωριστεί οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, αφού απέναντι απ΄αυτούς που έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα, παρατάχθηκε μια άλλη ομάδα που προσπαθεί να τους μεταπείσει, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη.

Μεταξύ αυτών που θέλουν να περάσουν τα σύνορα, όπως λένε, είναι άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ σχεδόν όλοι κρατούσαν νωρίτερα στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων.


real.gr Ειδομένη σύνορα από realmedialive 

Στα χέρια κρατούν χαρτόνια και κομμάτια ύφασμα, όπου αναγράφονται συνθήματα, όπως: «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα», ενώ νωρίτερα τραγουδούσαν και σκοπούς της πατρίδας τους.

Η αστυνομική παρουσία είναι ενισχυμένη, σήμερα, στην Ειδομένη, ενώ από νωρίς έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις και πίσω από τον φράχτη, από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.

Όπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress» στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες.Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν αύριο, στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται πάνω στις γραμμές πρόσφυγες τόσο από τον καταυλισμό όσο και από κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών.

«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του.

Αρκετοί ήταν, ωστόσο, εκείνοι που δεν πείστηκαν να συμμετάσχουν. «Είδαμε τι συνέβη την προηγούμενη φορά. Δεν θα ρισκάρω την ασφάλεια της οικογένειάς μου» είπε η Ουμ Ρίμα.

Νεαρή Σύρια ανέφερε, από την πλευρά της, πως η αδελφή της που ζει στη Γερμανία ήταν αυτή που διάβασε στο διαδίκτυο ότι της πορείας επρόκειτο να ηγηθεί ομάδα δημοσιογράφων και ρωτούσε εναγωνίως, αν είναι αλήθεια.

Η αστυνομία προσπαθεί, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

Οι καλές καιρικές συνθήκες του Σαββάτου στέγνωσαν το χώμα στον πρόχειρο καταυλισμό στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, ενισχύοντας ψυχολογικά όσους διαμένουν εκεί να παραμείνουν στο χώρο και να μην αποχωρήσουν για κάποιο κέντρο φιλοξενίας. 

Μερικές εκατοντάδες έχουν αποχωρήσει

Από την Παρασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για την οικειοθελή απομάκρυνση από την περιοχή της Ειδομένης προσφύγων προς οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας σε Ημαθία και Πιερία. 

Μέχρι σήμερα από την περιοχή του πρόχειρου καταυλισμού αποχώρησαν μόλις μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες με συνολικά 11 πούλμαν (8 την Παρασκευή και 3 το Σάββατο), στα οποία επιβιβάστηκαν μόνο όσοι απηύδησαν από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν εκεί τις προηγούμενες ημέρες, καθώς το χώμα από τις βροχές είχε μετατραπεί σε βούρκο και οι θυελλώδεις άνεμοι σάρωναν στην κυριολεξία τις σκηνές. Στην Ειδομένη εκτιμάται διαμένουν περίπου 13.000 πρόσφυγες. 

Ωστόσο, ορισμένες «φωνές» μέσα στον καταυλισμό προσπαθούν να πείσουν όσους πρόσφυγες αποχωρούν από τον χώρο να παραμείνουν εκεί ως μέτρο πίεσης προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το άνοιγμα των συνόρων. 

Αυτό έχει προκαλέσει «αναβρασμό» στις τάξεις των προσφύγων, καθώς διακινούνται και πάλι φήμες ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα, που παραμένουν κλειστά εδώ και δύο εβδομάδες.

Μάλιστα, χθες σε site του αντιεξουσιαστικού χώρου αναρτήθηκε κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των προσφύγων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. 

Οι ενέργειες αυτές δυσχεραίνουν το έργο των ελληνικών αρχών που τις προηγούμενες ημέρες με ενημερωτικά φυλλάδια προσπαθούσαν να πείσουν τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από το χώρο. 

Τώρα η φημολογία για το άνοιγμα των συνόρων που θα δημιουργήσει μια φυσιολογική ψυχολογική ευφορία στους πρόσφυγες και η βελτίωση του καιρού προσθέτουν ένα ακόμα «πονοκέφαλο» στις αρμόδιες αρχές που είδαν το σχέδιο τους για την εκκένωση του χώρου να μην προχωρά όπως θα ήθελαν. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος που επισκέφθηκε χθες τον καταυλισμό, δήλωσε: «πρέπει να νιώσουν όλοι σιγουριά και εμπιστοσύνη, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν και φήμες που αναστέλουν τη μετακίνηση. Είμαστε εδώ σήμερα για να διασφαλίσουμε μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία και κύρια μέσα από την ΕΛΑΣ ότι τα σύνορα είναι κλειστά, η Ειδομένη δεν είναι προοπτική για κανέναν και μόνο τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων αποτελούν λύση».

Απέραντο hot spot το λιμάνι του Πειραιά
Παράλληλα, και στον Πειραιά η εικόνα θυμίζει καταυλισμό, με εκατοντάδες σκηνές να έχουν κατακλύσει κάθε χώρο του λιμανιού. Σε σκηνές διαμένουν 5.000 πρόσφυγες. Μόνο στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ διαμένουν 1150 άνθρωποι. Χθες, από Χίο και Μυτιλήνη έφθασαν μόλις 20 άτομα.

Χίλιοι εξακόσιοι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε Καβάλα και Δράμα 

Στο μεταξύ, περίπου χίλιοι εξακόσιοι πρόσφυγες φιλοξενούνται στις δομές που έχουν δημιουργηθεί σε Καβάλα και Δράμα, σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Γιώργου Παυλίδη, στο περιφερειακό συμβούλιο.

Η συμφωνία που είχε γίνει από τον δήμο Καβάλας με το επιμελητήριο για την χρήση από τους πρόσφυγες του εκθεσιακού κέντρου «Απόστολος Μαρδήρης» στη Νέα Καρβάλη, λήγει στο τέλος Μαρτίου χωρίς όμως να είναι ακόμη ορατός ο τρόπος και ο χώρος μετεγκατάστασης τους.


real

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καζάνι» έτοιμο να εκραγεί η Ειδομένη"

Πύργος: Καταγγελία - καταπέλτης από το Σύλλογο Δασκάλων για την παρέλαση

Σε καταγγελία – καταπέλτη κατά παντός υπευθύνου σχετικά με τα όσα συνέβησαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στον Πύργο, εξέδωσε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου.

Προηγήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου το πρωί του Σαββάτου με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα.

«Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου, μετά τα όσα απαράδεκτα γεγονότα συνέβησαν στην πόλη του Πύργου στην προγραμματισμένη παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου που δεν έγινε ποτέ, επισημαίνει τα εξής:

α) Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες βρίσκονταν στην καθορισμένη θέση τους, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

β) Την αποκλειστική ευθύνη της παρέλασης έχει ο εντεταλμένος υπάλληλος – τελετάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

γ) Μέχρι τις 11:50, δηλαδή, είκοσι λεπτά (20΄) μετά την προκαθορισμένη, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έναρξη, ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΕΝΤΟΛΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ, αλλά ούτε και ματαίωσής της.

δ) Οι “επίσημοι” δεν εμφανίστηκαν ΠΟΤΕ, αν και γνώριζαν το πρόγραμμα και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ή έδωσαν προτεραιότητα στη δεξίωση και στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ή, σκόπιμα, φρόντισαν να απουσιάσουν.

ε) Η ανεύθυνη στάση των “υπευθύνων” είχε ως αποτέλεσμα, μετά το ξέσπασμα της καταιγίδας, αφ’ ενός μεν, να ματαιωθεί η παρέλαση, αφ’ ετέρου δε, να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των μαθητών.

στ) Η παραπάνω στάση των ανεύθυνων “υπευθύνων” αποτελεί προσβολή στον εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα της ημέρας, στους πολίτες του Πύργου, στους εκπαιδευτικούς και, κυρίως, στους μαθητές. Περιμέναμε δε μεγαλύτερη ευαισθησία, τουλάχιστον, από τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Σύλλογός μας, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ την ΑΝΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ των “επισήμων” και τους καλεί, αν όχι ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ, αναλαμβάνοντας ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί, τουλάχιστον, να ζητήσουν ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες του Πύργου».

ilialive

Διαβάστε Περισσότερα » "Πύργος: Καταγγελία - καταπέλτης από το Σύλλογο Δασκάλων για την παρέλαση"

Τρίκαλα: Κρούσματα ανεμοβλογιάς στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Συμπτώματα ανεμοβλογιάς σε μικρά παιδιά και έναν ενήλικα εμφανίστηκαν στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Φρούριο Τρικάλων. Για καθαρά προληπτικούς λόγους έγινε απολύμανση του χώρου ενώ οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται επί ποδός.

Να θυμίσουμε ότι οι 191 πρόσφυγες παραμένουν στην περιοχή πάνω από 15 ημέρες με τη δημοτική αρχή να ζητά τη μεταφορά τους μιας και η παραμονής τους στο χώρο αρχικά είχε προσδιοριστεί για λίγες ημέρες.

thessalianews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίκαλα: Κρούσματα ανεμοβλογιάς στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news