facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

DW: Βοήθεια από την ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας

Μόλις δυο μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. Πολλά τα προβλήματα για την Ελλάδα, ωστόσο η ΕΕ φαίνεται πρόθυμη να βοηθήσει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει σε άμεση βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Τουρκία. Προτού επαναπροωθηθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία είναι ωστόσο απαραίτητη η λεπτομερής εξέταση κάθε αίτησης χορήγησης ασύλου. Για το σκοπό αυτό η Ελλάδα θα χρειαστεί ενίσχυση στο προσωπικό που στελεχώνει τις σχετικές υπηρεσίες καταγραφής.
Για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου θα χρειαστούν συγκεκριμένα 400 διερμηνείς και 400 υπάλληλοι από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ για τις ενστάσεις ενάντια στις σχεδιαζόμενες επαναπροωθήσης στην Τουρκία θα πρέπει να τεθούν στη διάθεση των ελληνικών αρχών επιπλέον 30 διερμηνείς και 30 δικαστές. Για τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης σχεδιάζεται να αποσταλούν στην Ελλάδα 50 επιπλέον ειδικοί από τη Frontex και 1.500 αστυνομικοί. Πρόκειται για ένα συνολικό αριθμό προσωπικού γύρω στα 4.000 άτομα. Κάποιοι ωστόσο από αυτούς θα προέρχονται από την Ελλάδα.
Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα τόσο με αστυνομικούς όσο και με προσωπικό από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες (BAMF). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Γερμανία από κοινού με τη Γαλλία θα στείλει συνολικά 400 αστυνομικούς και 200 ειδικούς σε θέματα ασύλου στα ελληνικά νησιά.
Ενδιαφέρουσες είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος εκτιμά ότι για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της προσφυγικής χρήσης ίσως χρειαστεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός φόρος. Παρόμοια ιδέα είχε εκφράσει και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας για ειδικό φόρο στη βενζίνη. «Μια πιθανότητα θα μπορούσε να είναι η φορολόγηση, όπως είχε προτείνει και ο Σόιμπλε», είπε ο Ντομπρόφσκις. Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί και η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τον οποίο θα έπρεπε όμως σε αυτή την περίπτωση να ξανασυμπληρώσουν τα κράτη-μέλη.
Θετικές και αρνητικές αντιδράσεις
Στις παραλίες της Λέσβου φτάνουν νέοι πρόσφυγες από τις τουρκικές ακτές
Στις παραλίες της Λέσβου φτάνουν νέοι πρόσφυγες από τις τουρκικές ακτές
Την ίδια ώρα ο επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Έντινγκερ χαιρέτισε τη συμφωνία της Παρασκευής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, προειδοποίησε ωστόσο ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες δίοδοι προς την Ευρώπη, όπως για παράδειγμα ο θαλάσσιος δρόμος από τη Λιβύη στην ιταλική Λαμπεντούζα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ μίλησε για μια μεγάλη επιτυχία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι «το ζήτημα της βαλκανικής οδού λύθηκε. Κι αυτό αποτελεί τώρα κοινή ευρωπαϊκή θέση».
Αλλά και ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπερασπίστηκε τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, λέγοντας ωστόσο ότι η Τουρκία είναι ένας δύσκολος εταίρος. Η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η διαχείριση του κουρδικού ζητήματος θα πρέπει να κριθούν αυστηρά. Παρ’ όλα αυτά η παρούσα κρίση μπορεί να λυθεί μόνο από κοινού με την Τουρκία, είπε ο Γκάμπριελ.
Αντίθετη στάση απέναντι στη συμφωνία κρατούν ωστόσο το γερμανικό κόμμα των Πρασίνων και η Αριστερά. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ δήλωσε ότι «η συμφωνία θέτει υπό αμφισβήτηση της ευρωπαϊκές αξίες» ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι πρόσφυγες δεν είναι ασφαλείς στην Τουρκία. Ενώ η κουρδικής καταγωγής βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς Σεβίμ Ντάαντελεν είπε ότι η συμφωνία αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε το πεπρωμένο της «στα χέρια ενός τυχοδιώκτη και εγκληματία, ο οποίος υποστηρίζοντας ισλαμιστικές ομάδες στη Συρία ωθεί όλο και περισσότερους ανθρώπους στη φυγή».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Βοήθεια από την ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας"

Μετέωρη η συμφωνία με την Τουρκία, η Αυστρία «ξαναχτυπά»

Με την εφαρμογή της περίπλοκης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας να δείχνει αβέβαιη από το πρώτο κιόλας 24ωρο και με σχεδόν 50.000 πρόσφυγες να έχουν εγκλωβιστεί πλέον «επίσημα» στην ελληνική επικράτεια, η Αυστρία θέτει θέμα κλεισίματος και του διαδρόμου των Ανατολικών Βαλκανίων, καθώς όπως υποστηρίζει δυνητικά 1,1 εκατ. ανθρώποι θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τη Βουλγαρία για να φθάσουν μέσω αυτής στην κεντρική Ευρώπη.

Οι πρώτες ώρες έδειξαν ήδη το μέγεθος της πρόκλησης με εκατοντάδες πρόσφυγες να φθάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, τη στιγμή που πληθαίνουν τόσο οι αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή της συμφωνίας από διοικητικής άποψης, αλλά και οι αντιδράσεις σχετικά με τη νομική υπόσταση μαζικών επαναπροωθήσεων.

Περισσότεροι από 870 πρόσφυγες έφθασαν στην Ελλάδα (κυρίως σε Λέσβο, Σάμο και Χίο) την πρώτη ημέρα ισχύος της συμφωνίας, που στοχεύει ακριβώς στην ανακοπή των ροών, μπαίνοντας αυτόματα στη λίστα επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία βάσει των όσων απορρέουν από τη συμφωνία που έκλεισε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες μετά το μαραθώνιο αλισβερίσι, το οποίο συνοδεύτηκε από πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα προς την Άγκυρα.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος έως την 20ή Μαρτίου, και συνεπώς εγκλωβίζονται εξαιτίας των κλειστών βόρειων συνόρων, ανέρχεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 48.141. Περισσότεροι από 12.000 είναι οι πρόσφυγες που παραμένουν στην Ειδομένη.

Οι πρόσφυγες στα νησιά μεταφέρονται την ίδια στιγμή σταδιακά στην ενδοχώρα, προκειμένου στα hot spots των νησιών να γίνονται οι διαδικασίες ταυτοποίησης όσων φθάνουν στο εξής.

Προτού επαναπροωθηθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία είναι απαραίτητη η λεπτομερής εξέταση κάθε αίτησης χορήγησης ασύλου. Η Αθήνα υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση οι ελλείψεις σε προσωπικό στα νησιά -το οποίο θα προέλθει και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- είναι μεγάλες και οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση των επαναπροωθήσεων είναι ακόμη άγνωστες.

«Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μέσα σε 24 ώρες» δήλωσε την Κυριακή δίνοντας το στίγμα της όλης κατάστασης ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, οι πρώτες επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία θα πρέπει να γίνουν στις 4 Απριλίου.

Για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου θα χρειαστούν συγκεκριμένα 400 διερμηνείς και 400 υπάλληλοι από άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ για τις ενστάσεις ενάντια στις σχεδιαζόμενες επαναπροωθήσης στην Τουρκία θα πρέπει να τεθούν στη διάθεση των ελληνικών αρχών επιπλέον 30 διερμηνείς και 30 δικαστές. Για τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης σχεδιάζεται να αποσταλούν στην Ελλάδα 50 επιπλέον ειδικοί από τη Frontex και 1.500 αστυνομικοί. Πρόκειται για ένα συνολικό αριθμό προσωπικού γύρω στα 4.000 άτομα.

Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα τόσο με αστυνομικούς όσο και με προσωπικό από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες (BAMF). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται η Deutche Welle, η Γερμανία από κοινού με τη Γαλλία θα στείλει συνολικά 400 αστυνομικούς και 200 ειδικούς σε θέματα ασύλου στα ελληνικά νησιά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις εκτίμησε ότι για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ίσως χρειαστεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός φόρος.

Από πλευράς του, ο επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Έντινγκερ χαιρέτισε τη συμφωνία της Παρασκευής μεταξύ των «28» και του Αχμέτ Νταβούτογλου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, προειδοποίησε ωστόσο ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες δίοδοι προς την Ευρώπη, όπως για παράδειγμα ο θαλάσσιος δρόμος από τη Λιβύη στην ιταλική Λαμπεντούζα.

Αυστρία: Σφραγίστε και τα Ανατολικά Βαλκάνια

Την ίδια ώρα, αφού «ηγήθηκε» των κινήσεων για το κλείσιμο της οδού των Δυτικών Βαλκανίων, η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ζητά το κλείσιμο της διαδρομής των Ανατολικών Βαλκανίων, λέγοντας ότι υπάρχει ένα «δυναμικό» 1,1 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι θα μπορούσαν τώρα να κατευθυνθούν προς τη Βουλγαρία για να φθάσουν μέσω αυτής στην Κεντρική Ευρώπη.

Αναφορικά με την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, η Μικλ-Λάιτνερ κατηγόρησε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για «ανεύθυνη» συμπεριφορά υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να παραμείνουν στις «λάσπες», επειδή ίσως μετά ανοίξουν και πάλι τα σύνορα.

Η ίδια τόνισε την αποφασιστικότητά της να παραμείνει συνεπής στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέξουν τη χώρα προορισμού τους και στο ότι είναι ασφαλείς και στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη.

Η Μικλ-Λάιτνερ εξέφρασε σκεπτικισμό ως προς τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, λέγοντας ότι δεν λύνει το πρόβλημα και για τον λόγο αυτό πρέπει τώρα οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στα Ανατολικά Βαλκάνια, καθώς διαφαίνονται ήδη από αυξανόμενες περιπτώσεις και δραστηριότητες διακινητών κινήσεις παράκαμψης προς τη Βουλγαρία, όπου, κατά την άποψή της, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας νέος διάδρομος μαζικής μετανάστευσης.

Για τον λόγο αυτό έχει δώσει εντολή στον γενικό διευθυντή δημόσιας ασφάλειας στο υπουργείο της, για ανάλογες προετοιμασίες, ενώ η ίδια είχε επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα τη Βουλγαρία μαζί με τον προερχόμενο από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Αυστριακό υπουργό Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος έρχεται στις 6 Απριλίου για επίσκεψη στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Πάνου Καμμένου, και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Σκόπια.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετέωρη η συμφωνία με την Τουρκία, η Αυστρία «ξαναχτυπά»"

Επανέρχεται η ΔΕΛΤΑ ώς ομάδα «Όμικρον»

To βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου περισσότεροι από 200 «φίλαθλοι» που κατευθύνονταν στο γήπεδο Καραϊσκάκη, για τον αγώνα Ολυμπιακός - Aντερλεχτ, έστησαν ενέδρα σε δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στον ανισόπεδο κόμβο που συνδέει τη λεωφόρο Ποσειδώνος με την οδό Καραολή Δημητρίου. Τους εγκλώβισαν και εκτόξευσαν εναντίον τους πέτρες, μπουκάλια, ξύλα ακόμα και πινακίδες σήμανσης, που είχαν ξηλώσει από τα γύρω πεζοδρόμια. Στη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκαν 11 αστυνομικοί, ενώ σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, δύο από αυτούς πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το «μπλόκο» των χούλιγκαν. Ανεπισήμως πάντως, λέγεται ότι στο σημείο βρέθηκαν πάνω από 20 - 30 κάλυκες.

Το περιστατικό, αν και δεν πήρε μεγάλη δημοσιότητα, θορύβησε την ηγεσία της αστυνομίας, η οποία προσανατολίστηκε στην επανενεργοποίηση 60 επιπλέον αστυνομικών της πρώην ομάδας ΔΕΛΤΑ, που μετά την κατάργηση της υπηρεσίας είχαν απορροφηθεί σε άλλες διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ. Είχε προηγηθεί εξάλλου, στα τέλη Ιανουαρίου, η μερική επανασύσταση της ομάδας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συχνές εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαρ. Τρικούπη.

«Κάλυψη» στα ΜΑΤ

Το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου 65 αστυνομικοί της πρώην ομάδας ΔΕΛΤΑ που είχαν ενσωματωθεί στα ΜΑΤ είχαν κληθεί σε έκτακτη συνάντηση στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας στο Γουδί. Εκεί, τους ανακοινώθηκε ότι οι περισσότεροι στο εξής θα συγκροτούσαν τέσσερις ξεχωριστές ομάδες των δέκα ατόμων, οι οποίες θα είχαν αποκλειστική αρμοδιότητα να παρέχουν «κάλυψη» στη διμοιρία των ΜΑΤ που σταθμεύει μόνιμα στην οδό Χαρ. Τρικούπη και υπό ειδικές συνθήκες, στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Στις τέσσερις ομάδες δόθηκε, ατύπως, η κωδική ονομασία «Oμικρον», καθώς στην επικοινωνία τους με το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ οι επικεφαλής τους χρησιμοποιούσαν τους κωδικούς «Oμικρον 1», «Oμικρον 2», κ.ο.κ.

Το διάστημα που ακολούθησε, οι καταδρομικές επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ «μετριάστηκαν» και μετά τη συμπλοκή των δικυκλιστών της ΔΙ.ΑΣ. με χούλιγκαν του Ολυμπιακού δόθηκε εσπευσμένα εντολή να τεθούν σε ετοιμότητα 60 επιπλέον αστυνομικοί της πρώην ομάδας ΔΕΛΤΑ, προκειμένου να συγκροτήσουν ακόμα τέσσερις επιχειρησιακές μονάδες. Στα καθήκοντά τους θα ήταν και η συνοδεία αθλητικών αποστολών καθώς και οργανωμένων γκρουπ οπαδών. Προσωρινά πάντως, το σχέδιο έχει «παγώσει» εξαιτίας της αρχικής δέσμευσης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, για οριστική κατάργηση της ομάδας, σε βάρος της οποίας είχαν διατυπωθεί καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας.

Τις πρώτες ημέρες της υπουργίας του, ο κ. Τόσκας είχε ανακοινώσει τη διάλυση της ομάδας επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου της και τη «στροφή» του υπουργείου σε θέματα αστυνόμευσης και καταπολέμησης του εγκλήματος. Την απόφαση του κ. Τόσκα είχε χαιρετίσει με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «αναγκαίο εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας».

Η πραγματικότητα πάντως, το τελευταίο διάστημα μοιάζει να παρεκκλίνει από τους δηλωμένους στόχους του κ. Τόσκα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, και με αφορμή το μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων σε σταθμούς μετρό και Ηλεκτρικού, το 50% των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αποσύρθηκε από την αστυνόμευση της πρωτεύουσας και διατίθεται για τη φύλαξη των σταθμών.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν στη διάθεση της «Κ», από το σύνολο των 217 ομάδων ΔΙ.ΑΣ. που εκτελούν υπηρεσία σε όλο τον νομό Αττικής κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, οι μισές έχουν εντολή για στατική φύλαξη των σταθμών, υπό τον φόβο να εκδηλωθεί νέα καταδρομική επίθεση. Το μπαράζ των επιθέσεων ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από τον σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό. Αντιεξουσιαστές με καλυμμένα χαρακτηριστικά μπήκαν στον σταθμό και με βαριοπούλες κατέστρεψαν αυτόματους πωλητές εισιτηρίων και ακυρωτικά μηχανήματα. Eνα εικοσιτετράωρο αργότερα, στις 11 το βράδυ του Σαββάτου, περίπου 20 κουκουλοφόροι προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στον σταθμό του μετρό και του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι, ενώ ο κύκλος των επιθέσεων έκλεισε το βράδυ της Δευτέρας, όταν άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Αγιο Ελευθέριο.

«Διανυκτερεύουν» σε σταθμούς μετρό

Από τις 217 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. που περιπολούν (ανά εικοσιτετράωρο) στον νομό Αττικής, οι 111 διατίθενται –τα τελευταία εικοσιτετράωρα– στη φύλαξη σταθμών μετρό, Ηλεκτρικού και προαστιακού. Στο κέντρο της Αθήνας, 60 δικυκλιστές που εκτελούσαν μεσοβδόμαδα βάρδια από 7 μ.μ. έως τη λήξη της έλαβαν εντολή για στατική φύλαξη των σταθμών, ενώ αντίστοιχα καθήκοντα ανετέθησαν σε αστυνομικούς που υπηρετούν στις πέντε υποδιευθύνσεις της Αττικής. Το βάρος για τον έλεγχο των «σημάτων» σηκώνουν τα λιγοστά περιπολικά της Αμεσης Δράσης. Το αποτέλεσμα; Απαιτείται μιάμιση ώρα προκειμένου ένα περιπολικό να ανταποκριθεί σε σήμα για «διατάραξη», ενώ δεν υπάρχει αστυνομική ανταπόκριση στις περιπτώσεις ενεργοποίησης οικιακών συναγερμών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. έχουν προφορική εντολή να παραμένουν έξω από τους σταθμούς έως τις 2 π.μ., ενώ η λειτουργία του μετρό σταματάει λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Επανέρχεται η ΔΕΛΤΑ ώς ομάδα «Όμικρον»"

Ντάισελμπλουμ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών

«Σημαντική πρόοδο» στις μέχρι τώρα συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών διαπίστωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε γραπτή του δήλωση.

Όπως επισημαίνει, η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διακόπτεται για το Καθολικό Πάσχα και θα συνεχιστεί στις 2 Απριλίου. Στόχος, όπως τονίζει είναι να ολοκληρωθεί «το συντομότερο δυνατό».

Παρακάτω ολόκληρη η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ:

«Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών ήταν εποικοδομητικές από το ξεκίνημα της αποστολής. Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στα εκκρεμή ζητήματα όπως η φορολόγηση του εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν μετά τις διακοπές του Πάσχα. Οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα επιστρέψουν στις 2 Απριλίου για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με στόχο να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών"

Mega: Σενάριο ενιαίας φορολογικής κλίμακας

Νέα "βόμβα" έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega εξετάζεται το σενάριο της επιβολής ενιαίας κλίμακας, στην οποία θα αθροίζονται όλα τα εισοδήματα, δηλαδή μισθωτές υπηρεσίες και μπλοκάκια.

Με βάση τη νέα πρόταση, ένας εργαζόμενος που έχει εισόδημα 25.000 ευρώ από μισθωτές εργασίες και 15.000 εισόδημα από μπλοκάκι, δηλαδή συνολικό εισόδημα ύψους 40.000 ευρώ ετησίως, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 11.000 ευρώ. Ο αντίστοιχος φόρος που είχε πληρώσει πέρυσι για το ίδιο εισόδημα, ανέρχονταν σε 7.700 ευρώ, όπως μεταδίδει το Mega. Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες περί αλλαγών και στην έκτακτη εισφορά.

Οι επικεφαλής των θεσμών αποχώρησαν σήμερα από την Αθήνα και αναμένεται να επιστρέψουν στις 2 Απριλίου, με τις διαβουλεύσεις να ξεκινούν ουσιαστικά στις 4 του μηνός. Έως τότε, οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως τις 11 Απριλίου ούτως ώστε αυτή να τεθεί επί τάπητος στο Euroworking Group. Στις 15-17 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του ΔΝΤ, όπου αναμένεται να συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ καταληκτική ημερομηνία για τη σύναψη της τελικής συμφωνίας με τους θεσμούς θα πρέπει να θεωρείται η 22η Απριλίου, όταν και είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Eurogroup.

Μεγάλα "αγκάθια" στη διαπραγμάτευση εξακολουθούν να είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα "κόκκινα δάνεια".

Από την πλευρά της Κομισιόν, πάντως, επισημαίνεται ότι ήδη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μεταρρύθμιση του φορολογικού, αλλά στις βασικές πτυχές της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν λίγο πριν την αναχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών, στόχος είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν.


Διαβάστε Περισσότερα » "Mega: Σενάριο ενιαίας φορολογικής κλίμακας"

Ιωάννινα: Είκοσι λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά

Στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο προάστιο Κατσικά Ιωαννίνων έφτασαν στις 5 το απόγευμα 20 λεωφορεία από τον Πειραιά με μετανάστες και πρόσφυγες

Το κέντρο φιλοξενίας διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα στο διάδρομο προσγείωσης του παλιού αεροδρομίου. Στο χώρο έχουν στηθεί 420 σκηνές των 8 έως 10 ατόμων ενώ αναμένεται εάν χρειαστεί να προστεθούν και άλλες που βρίσκονται ήδη στο χώρο.

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των προσφύγων ή μεταναστών καθώς καταγράφονται από την αστυνομία, όπως βγαίνουν από τα λεωφορεία. Εκτιμάται πως η διαδικασία, θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ.

Στο κέντρο βρίσκεται αντιπροσωπεία του Δήμου Ιωαννιτών και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού καθώς και φαντάροι.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή της Ηπείρου. Ήδη στην Φιλιππιάδα βρίσκονται περίπου 400, καθώς 100 Αφγανοί θέλησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα, στα Δολιανά 205 και 162 στην Κόνιτσα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιωάννινα: Είκοσι λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά"

Λιμενικοί της Χίου άνοιξαν πυρ κατά σκάφους Τούρκων διακινητών στις Οινούσσες

Στη σύλληψη δύο νεαρών Τούρκων διακινητών ηλικίας 27 και 21 ετών προχώρησαν οι Λιμενικοί της Χίου, όταν οι πρώτοι έγιναν αντιληπτοί αμέσως μετά την αποβίβαση 20 μεταναστών στη νησίδα της Παναγίας Οινουσσών.

Παρά τις προειδοποιήσεις των λιμενικών, με βολές στον αέρα, οι διακινητές επιχείρησαν να επιστρέψουν στα τουρκικά παράλια με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ κατά του δουλεμπορικού σκάφους καταστρέφοντας τις μηχανές του.

Να σημειωθεί ότι μέσα στο σκάφος των διακινητών υπήρχε μία οπλισμένη επαναληπτική καραμπίνα καθώς και μαχαίρι.

politischios

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιμενικοί της Χίου άνοιξαν πυρ κατά σκάφους Τούρκων διακινητών στις Οινούσσες"

Σόιμπλε - Σαπέν: Σαφώς και εμπιστευόμαστε τον Αλέξη Τσίπρα

Την εμπιστοσύνη τους στον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασαν από κοινού ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν, σε κοινή συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Europe1 και την τηλεόραση itele, με αφορμή την έκδοση βιβλίου τους για τις Γάλλο-γερμανικές σχέσεις και την Ευρώπη. «Ποτέ χωρίς την Ευρώπη» είναι ο τίτλος του βιβλίου στα γαλλικά, «Μαζί διαφορετικοί» στα γερμανικά.

«Εμπιστεύεστε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα;» ήταν το ερώτημα δημοσιογράφου προς τους υπουργούς.

- Εγώ τον εμπιστεύομαι, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν

- Φυσικά και εγώ, απάντησε ο Β. Σόιμπλε

«Πως έτσι; Είναι γιατί μιλάει φέτος λιγότερο ελληνικά και περισσότερο τη γαλλογερμανική γλώσσα και τη γλώσσα των Βρυξελλών;» ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Όχι, δεν είναι έτσι» απάντησε ο Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Κάνουμε τα πάντα ώστε οι αποφάσεις στις οποίες με δυσκολία καταλήξαμε το περασμένο καλοκαίρι να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως».

Στο ερώτημα εάν προτίθενται να προχωρήσουν στη «μείωση ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Η ελληνική κρίση μας επιβάλλει το ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη και αποτελεσματικότητα της οικονομίας της ώστε να αποκτήσει μακροπρόθεσμα μια βιώσιμη οικονομία. Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει μια αποτελεσματική διοίκηση γιατί με το πέρασμα των χρόνων έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα. Για να μπορέσει να φθάσει το ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής θα πρέπει να αποκτήσει μια μοντέρνα διοίκηση. Ο Βαρουφάκης είπε ότι εάν διαγράφαμε ολοσχερώς το ελληνικό χρέος, τρία χρόνια αργότερα θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργήσουμε εποικοδομητικές υποδομές και μια ανταγωνιστική οικονομία. Εάν ξεκινήσουμε με την αναδιάρθρωση του χρέους, θα χαλαρώσουμε στις μεταρρυθμίσεις».

Παίρνοντας το λόγο ο Γάλλος υπουργός Μ. Σαπέν δήλωσε από μέρους του: «Θα πρέπει σίγουρα να βοηθήσουμε εκ νέου την Ελλάδα και δεν μιλώ μόνο για τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο και έχει ανάγκη την αλληλεγγύη μας».

Ο Μισέλ Σαπέν υπενθύμισε στη συνέχεια ότι «πριν από την τωρινή κυβέρνηση υπήρξαν άλλες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες, ενώ έχουμε μια κυβέρνηση σήμερα που προσπαθεί. Θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους και θα πρέπει να την συνοδεύσουμε και βοηθήσουμε. Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να καταλήξει στη συνέχεια στην αναδιάρθρωση του χρέους, η απάντηση είναι ``ναι``, όπως άλλωστε έχει αποφασισθεί στη συμφωνία του Ιουλίου. Δεν μπορείτε όμως να πείτε ότι αρχίζουμε από το χρέος εάν ξεκινήσουμε με το χρέος δεν θα έχουμε κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες και υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Είναι μια διαδικασία στην οποία πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, γιατί η Ελλάδα σήμερα δεν αντιμετωπίζει μόνο την μη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, αντιμετωπίζει ένα είδος επιθετικής επιδρομής από ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσφύγων. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά γι αυτό έχουμε ανάγκη να δείξουμε αλληλεγγύη αλλά και υπευθυνότητα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση».



enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε - Σαπέν: Σαφώς και εμπιστευόμαστε τον Αλέξη Τσίπρα"

Τι λέει η Βαγενά για τα επεισόδια στο Κιλελέρ

Στον απόηχο της σημερινής επετείου αγροτικής εξέγερσης του Κιλελέρ, η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ήρθα σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, προσκεκλημένη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Κιλελέρ. Όπως μου ζήτησαν διαμαρτυρόμενοι κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αγρότες δεν διάβασα την επιστολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά θέλησα να τους πω δυο λόγια βγαλμένα απ’ την καρδιά μου και γραμμένα με τα ίδια μου τα χέρια. Χέρια καθαρά που, όπως τα χέρια όλων όσοι στηρίζουμε την Κυβέρνηση αυτή, ούτε μίζες πήραν, ούτε τα ταμεία των αγροτικών συνεταιρισμών ξετίναξαν και –σίγουρα– δεν καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αντί, λοιπόν, να ακούσουν αυτά που είχα να πω, συντονισμένα, προβοκατόρικα και απροκάλυπτα μια μικρή μειοψηφία (περίπου 20 ατόμων και 2-3 τρακτέρ), καθοδηγούμενη από τους γνωστούς αγροτο-κομματάρχες της ΝΔ επιχείρησε να με διακόψει με φωνές, κορναρίσματα ακόμα και με τρακτέρ(!). Βλέπετε δεν ήθελαν να ακούσουν λόγια ειλικρινά. Καταχειροκρότησαν τον κ. Περιφερειάρχη με τα ωραία και γενικά που τους είπε, γιατί έχουν μάθει να έρχονται εδώ υπουργοί και πολιτευτές και να τους γεμίζουν με κούφιες υποσχέσεις που χαϊδεύουν αυτιά. Μπροστάρης των «διαμαρτυρόμενων» ήταν…. ένα μέλος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Χρ. Σιδερόπουλος, που μόλις ανέβηκα στο βήμα έδωσε το σύνθημα μπροστά στα μάτια μας για να αρχίσει η εναντίον μου επίθεση… Οι διοργανωτές, βλέπετε, μπέρδεψαν την ημέρα τιμής του αγροτικού αγώνα του Κιλελέρ με κομματική εκδήλωση της ΝΔ.

Το ίδιο και οι «αγανακτισμένοι» που ενώ εμένα δεν ήθελαν να με ακούσουν καταχειροκρότησαν τον εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Κ. Σκρέκα. Ενώ σε εμένα κουνούσαν το δάχτυλο για το πακέτο Χατζηγάκη, λέξη δεν είπαν σ’ αυτούς που ανήκουν στον πυρήνα της ΝΔ που είναι η μόνη υπαίτια γι’ αυτό το σκάνδαλο.

Αν οι παρευρισκόμενοι και οι διοργανωτές δεν ήθελαν να μιλήσω ας μην με καλούσαν ή ας μου το ζητούσαν εξ αρχής. Όφειλαν, όμως, αφού δεν έκαναν κάτι τέτοιο, να δείξουν υποτυπώδη σεβασμό, ενώ ο Δήμος και η Περιφέρεια όφειλαν να διασφαλίσουν την τάξη και όχι να με αφήσουν εκτεθειμένη στο βήμα απέναντι σε μια άνανδρη και προβοκατόρικη επίθεση λίγων δήθεν αγανακτισμένων.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι τα δικά μου χέρια και η ψυχή μου είναι καθαρή είναι δε τιμή μου που εκπροσώπησα αυτήν εδώ την Κυβέρνηση. Αυτή την Κυβέρνηση που υπό συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί… και αν δεν τα καταφέρουμε ή αν ο λαός το αποφασίσει θα πάμε σπίτια μας με καθαρό το μέτωπο. Τους ετοιμάζουν, άλλωστε, σαν άλλο σωτήρα, τον κ. Μητσοτάκη που θα τους δώσει αντί για προστασία των αδυνάτων και δικαιοσύνη, νεοφιλελευθερισμό και καταστολή.

Σε τελική ανάλυση, όλοι είμαστε άξιοι της τύχης μας».

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι λέει η Βαγενά για τα επεισόδια στο Κιλελέρ "

Ο κακός χαμός στον εορτασμό του Κιλελέρ – Αγρότες αποδοκίμασαν την Βαγενά - - ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ

Οι λίγοι αγρότες που παρέστησαν, προερχόμενοι οι περισσότεροι από το μπλόκο των Τεμπών, πριν την έναρξη της εκδήλωσης είχαν τοποθετήσει συμβολικά 10 τρακτέρ πίσω από τον χώρο του «μνημείου του Αγρότη».

Την ώρα που ανέβηκε στο βήμα η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά, η οποία παρέστη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, άρχισαν να κορνάρουν, με ένα μάλιστα από τα τρακτέρ να προωθείται δίπλα ακριβώς στο μνημείο με αποτέλεσμα να μην την αφήνουν να μιλήσει.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη και επανειλημμένη αντίδραση της κ Βαγενά, η οποία ζήτησε την προστασία της Περιφερείας Θεσσαλίας και του Δήμου Κιλελέρ που συνδιοργάνωναν την εκδήλωση, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό να παρεμβαίνει δύο φορές προς τους αγρότες ζητώντας τους να χαμηλώσουν τους τόνους αλλά οι ίδιοι επέμειναν, ζητώντας από την εκπρόσωπο της κυβέρνησης να μην μιλήσει.

Η κ Βαγενά που κατάφερε να ολοκληρώσει την ομιλία της υπερασπιζόμενη το έργο της κυβέρνησης ανέφερε ότι κάνει έναν μεγάλο αγώνα και αν δε τα καταφέρει υπάρχει και άλλη λύση «ο νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης που ετοιμάζονται να τον φέρουν». Δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ στην εκδήλωση, βουλευτή και πρώην υπουργού Κων. Σκρέκα, ο οποίος κατηγόρησε την κ Βαγενά ότι μετέτρεψε την εκδήλωση σε θέατρο.
Μετά την ομιλία της η κ. Βαγενά δήλωσε ότι αυτό που συνέβη ήταν άνανδρο και ανήθικο και δεν τιμά ούτε τους διοργανωτές ούτε τους αγρότες.

Click4more: Κακός χαμός στον εορτασμό του Κιλελέρ – Η Βαγενά γιούχαρε τον Αγοραστό και οι αγρότες... τη Βαγενά!
Νωρίτερα λαμβάνοντας τον λόγο ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Αγροτών Νικ. Παυλονάσιος, τόνισε ότι θα έπρεπε στην επέτειο του Κιλελέρ να βρίσκεται ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος με την απουσία του έδειξε ότι απαξίωσε την επέτειο, μια παρατήρηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ Βαγενά.

Στην συνέχεια ο εκπρόσωπος συνεταιριστικών οργανώσεων Ευάγγ. Παπαγιαννούλης που πήρε τον λόγο ζήτησε από την κ Βαγενά να μην διαβάσει το μήνυμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κάτι που η ίδια δεν έπραξε και όπως ανέφερε όταν ξεκίνησε την ομιλία, ήταν ένας «λόγος από καρδιάς».

Καθώς ο φετινός επίσημος εορτασμός του Κιλελέρ δεν απέχει πολύ από την μεγάλη αγροτική κινητοποίηση που ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου μετά από 40 μέρες που οι αγρότες έμειναν στους δρόμους, οι εκπρόσωποι τους που πήραν τον λόγο υπενθύμισαν ότι περιμένουν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα που έθεσαν και με τις κινητοποιήσεις τους. Δηλαδή την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου και προειδοποίησαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν βήμα πίσω και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Ενώ κάλεσαν και από το Κιλελέρ τους αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να κατεβούν μαζικά στην Αθήνα όταν κατατεθεί το ασφαλιστικό.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή επέτειος δεν είναι «πασαρέλα λόγων» και ότι καλούνται όλοι να πάρουν ένα όρκο τιμής για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής με όλες τους τις δυνάμεις. Όπως υπογράμμισε η λύση είναι μία: Να υπάρξει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, μία επανεκκίνηση με διαδικασίες παραγωγής και προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί το ίδιο υφεσιακό μοντέλο τότε αυτό οδηγεί στον γκρεμό. «Η παραγωγή και η κτηνοτροφία μειώνονται επικίνδυνα και αυτό σημαίνει ότι χάνουμε την εθνική μας κυριαρχία», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας δε αναφορά στο προσφυγικό, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες απέδειξαν τον ανθρωπισμό τους αλλά δεν είναι τα «κορόιδα της Ευρώπης» και η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα «εδώ και τώρα» για το προσφυγικό.


Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές του νομού ως εκπρόσωποι των κομμάτων τους, δήμαρχοι και λοιποί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των αγροτών και των στρατιωτικών αρχών. Άνοιξε με επιμνημόσυνη δέηση και ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών.



ΑΠΕ - ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο κακός χαμός στον εορτασμό του Κιλελέρ – Αγρότες αποδοκίμασαν την Βαγενά - - ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ"

«Κλείδωσε» η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10.30 π.μ. η σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 4 του μηνός.

Όπως είπε, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, μέχρι την Πέμπτη. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group (EWG).

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι τα θέματα τα οποία έχουν κλείσει, είναι η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων.

Ωστόσο, όπως τόνισε, σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Για το εν λόγω θέμα, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία».

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι ανοιχτό είναι και το θέμα της αύξησης των εισφορών.
Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ έχει τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το πως θα υπολογιστεί η προσωπική διαφορά ήταν σε τεχνικό επίπεδο.
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κλείδωσε» η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων"

Λούκα Κατσέλη: Δεν υπάρχει ζήτημα «κουρέματος» καταθέσεων και νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

«Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα ``κουρέματος`` καταθέσεων ούτε ``νέας ανακεφαλαιοποίησης``. Μόλις πριν από λίγους μήνες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βγήκαν από μία επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που έλαβε υπόψη της ακόμη και τα πιο «δυσμενή σενάρια» σύμφωνα με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διαθέτουν πλέον πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με τον σχετικό δείκτη να υπερβαίνει το 18%, υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων της Ε.Ε., που είναι κοντά στο 16,7%», τονίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη της στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Για το επίκαιρο ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων η κ. Κατσέλη αναφέρει «ότι αποτελεί προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα και προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από τις ίδιες τις τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση».

«Για να έχουμε μία εικόνα των μεγεθών, να υπενθυμίσω ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μόλις στο 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007 και εκτινάχθηκε σήμερα στο 42%. Ολες οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικές διαχειριστικές μονάδες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν επενδύσει σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό και προσφέρουν μία σειρά ευέλικτων και ελκυστικών προϊόντων ρύθμισης. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται περισσότερες πιστώτριες τράπεζες. Η έγκαιρη αναδιάρθρωση των δανείων αυτών θα επιτρέψει απελευθέρωση κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων», προσθέτει η πρόεδρος της ΕΕΤ.

Ερωτηθείσα σχετικά με την κριτική που έχει ασκηθεί στον Νόμο Κατσέλη, η πρόεδρος της ΕΕΤ, αναφέρει ότι «η ένταξη στον νόμο γίνεται με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για όσους μπορούν να αποδείξουν στο Ειρηνοδικείο μόνιμη αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους. Επομένως, όχι μόνο δεν συνετέλεσε να διογκωθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, αλλά ουσιαστικά ενέταξε δανειολήπτες, που πριν δεν εξυπηρετούσαν τις οφειλές τους λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας, σε μία διαδικασία ρύθμισης και καταβολής οφειλών, διευκολύνοντας, με αυτό τον τρόπο, την επανένταξή τους σε μία κανονική τραπεζική συμπεριφορά».

Η κ. Κατσέλη. ερωτηθείσα σχετικά αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η άρση επομένως κάθε πηγής συστημικής αβεβαιότητας και η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη μείωση της αβεβαιότητας και την εμπέδωση εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα», επισημαίνοντας όμως ότι «η ανάπτυξη προϋποθέτει όχι μόνο θετικούς ρυθμούς αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως τον βιώσιμο οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής μας βάσης. Αυτό απαιτεί σημαντική αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων στο ΑΕΠ που σήμερα έχει μειωθεί στο 11% περίπου από 23% πριν από την κρίση. Η αύξηση των επενδύσεων είναι εφικτή μέσω στοχευμένων θεσμικών παρεμβάσεων και ισχυρών κινήτρων, όπως η δημιουργία ενός σταθερού και απλουστευμένου φορολογικού πλαισίου, η άρση εμποδίων στην άσκηση επιχειρηματικότητας, η προώθηση βελτιωτικών ρυθμίσεων για την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, η έγκαιρη επίλυση δικαστικών εκκρεμοτήτων, η χρήση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων, η ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου κ.λπ.»

Για την άρση των capital controls επισημαίνει ότι «μπορεί να γίνει μέσα στο 2016 εφόσον ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που προανέφερα. Η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα χρειάζεται χρόνο. Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα. Χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα, καθώς επίσης και σηματοδότηση ότι η οικονομία επιστρέφει σε μία κανονικότητα και χρηματοδοτείται όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από τα συνηθισμένα κανάλια παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ. Οι προϋποθέσεις αυτές μπορεί να ικανοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λούκα Κατσέλη: Δεν υπάρχει ζήτημα «κουρέματος» καταθέσεων και νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών"

Αποστόλου: Σε βάθος 5ετίας η επιστροφή χρημάτων από τους αγρότες

Την είσπραξη σε βάθος πενταετίας 215 εκατ. από αγρότες για τα χρήματα που πήραν πριν από χρόνια από την κυβέρνηση Καραμανλή ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο".

Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έκανε διαπραγμάτευση με την ΕΕ αναφορικά με το ποσό αλλά και τον αριθμό των αγροτών και κατάφερε να μειώσει το ποσό από 421 εκατ. σε 215 εκατ. και τους αγρότες που κληθούν να πληρώσουν από 720.000 σε 95.000.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ο κ. Αποστόλου είπε: "Σε πρώτη φάση μέσα από ειδική ρύθμιση, που κάναμε σε νόμο προηγούμενα, να υπάρχει ΚΥΑ - όχι εντελώς αφηρημένα με άλλες διαδικασίες - να πάρουμε από 12.000 αγρότες το κομμάτι από 5.000 ευρώ και πάνω, που αντιστοιχεί στο 1,67% των αγροτών σε βάθος χρόνου που θα έχει σχέση και με τις ενισχύσεις που δίνονται και θα είναι σε βάθος πενταετίας".

Ο ίδιος τόνισε πως ο κορμός των αγροτών με τον οποίο ήρθε πρόσφατα σε συνεννόηση η κυβέρνησης δεν εξέφρασε κάποια αντίρρηση στο μέτρο αυτό καθώς θεωρεί πως δεν πλήττεται, ενώ απέφυγε να πει εάν η πρώτη δόση θα είναι εντός του 2016.

Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θεσμοθετεί πλέον το εργόσημο που θα καταπολεμήσει τη μαύρη εργασία στον αγροτικό χώρο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: Σε βάθος 5ετίας η επιστροφή χρημάτων από τους αγρότες"

ΤτΕ: Πλήρη καταγραφή των στοιχείων όσων ανταλλάσουν 500ευρα

Στην πλήρη καταγραφή των στοιχείων όσων ανταλλάσσουν στα γκισέ χαρτονομίσματα των 500ιων ευρώ θα προχωρούν οι τράπεζες, κατόπιν εγκυκλίου της ΤτΕ, που εκφράζει φόβους για ξέπλυμα χρήματος, όπως αναφέρει η ΚτΚ.

Η ΕΚΤ πρόκειται να αποσύρει το χαρτονόμισμα των 500ιων ευρώ, χωρίς πάντως να έχει δημοσιοποιήσει ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Η σχετική ανακοίνωση πάντως από τον Μάριο Ντραγκι έστειλε πολλούς πολίτες στα γκισέ προκειμένου να αλλάξουν τα χαρτονομίσματα που είχαν στην κατοχή τους. Σημειώνεται πως οι περισσότεροι εξ’ αυτών προτίμησαν να «σπάσουν» τα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα σε μικρότερα των 50 και των 20 ευρώ.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του οικονομικού ενθέτου της «Καθημερινής της Κυριακής» σήμερα μετά τη μεγάλη φυγή των καταθέσεων, υπολογίζεται πως τα χρήματα που υπάρχουν σε «στρώματα» και θυρίδες, υπολογίζονται σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤτΕ: Πλήρη καταγραφή των στοιχείων όσων ανταλλάσουν 500ευρα "

875 νέες αφίξεις προσφύγων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 48.141 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια, ενώ ως τις 7.30 το πρωί σημειώθηκαν 875 νέες αφίξεις.

Πάνω από τους μισούς πρόσφυγες καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα (25.994), με τους περισσότερους να παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης (12.000), στο Χέρσο του Κιλκίς (3.855) και στο Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (3.500).

Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά διαμένουν 7.316, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 4.181 άτομα και τη Χίο 1.870, στην Αττική 13.010, εκ των οποίων 4.370 στο λιμάνι του Πειραιά και στην κεντρική Ελλάδα 1.821, οι οποίοι φιλοξενούνται στην Εύβοια, τη Φθιώτιδα, τα Τρίκαλα, και τη Λάρισα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "875 νέες αφίξεις προσφύγων στην Ελλάδα"

Τα θρησκευτικά στο σχολείο γίνονται θρησκειολογία - Οι όροι του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου

Αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μετατρέποντας το σε μάθημα θρησκειολογίας, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στην Εκκλησία, που ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει το «τοπίο».

Οι αποκαλούμενες ως «κόκκινες γραμμές» της Ιεραρχίας στο θέμα των Θρησκευτικών είναι η υποχρεωτικότητα του μαθήματος, ο ορθόδοξος χαρακτήρας του και η τήρηση του ωρολογίου προγράμματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πάντως στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Καρπενησίου έκανε λόγο για κάποιους που θέλουν η Εκκλησία να μπει στο περιθώριο.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι το μάθημα να μην έχει ομολογιακό χαρακτήρα αλλά θρησκειολογικό προκειμένου οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με επαφή με περισσότερες θρησκείες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μάθημα δεν θα έχει χαρακτήρα κατήχησης αλλά θα δώσει γνώσεις στους μαθητές για όλες τις θρησκείες και την ιστορία τους.

Δίνοντας το πλαίσιο από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει θέσει τρεις όρους για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στην πρόσφατη Εκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, την τήρηση των ωρών διδασκαλίας στο τρέχον πρόγραμμα και τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι «όλα τα άλλα μπορούν και πρέπει να συζητηθούν, δεδομένων των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, τα τρία όμως παραπάνω σημεία πρέπει να είναι η αρχή και η βάση κάθε διαλόγου με το υπουργείο».

Την ίδια ώρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προτείνει την προσθήκη στο τέλος κάθε σχολικού βιβλίου μερικών θρησκειολογικών κεφαλαίων, προκειμένου να παραμείνει το μάθημα στα σχολεία ενώ το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα έχει καταθέσει την πρότασή του για τα Θρησκευτικά σε δύο μήνες.

Η κατάργηση του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, που προωθεί ο κ. Φίλης συνδέεται με την παραμονή του μαθήματος ως υποχρεωτικό στα σχολεία καθώς ο υπουργός συνδέει την αναμόρφωση του μαθήματος για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του σε όλους τους μαθητές. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μετατραπεί σε προαιρετικό.

Σε ο,τι αφορά στο θέμα που προέκυψε με τις επισκέψεις μητροπολιτών στα σχολεία, ο κ. Φίλης διευκρίνισε ότι «το υπουργείο δεν μπορεί να επιτρέπει σε οποιονδήποτε ιδιώτη ή φορέα να παρεμβαίνει στη διδασκαλία».

Η Εκκλησία ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να μείνει υποχρεωτικό στον κορμό των βασικών μαθημάτων που διδάσκονται όλα τα παιδιά. Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος σε εισήγηση που έκανε πριν από μερικές ημέρες στη Σύνοδο, παρουσίασε συμπεράσματα διατριβής για το μάθημα των θρησκευτικών επισημαίνοντας ότι ήδη το μάθημα έχει εξελιχθεί: «Η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις αλλαγές πού έγιναν κατά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 2003, έχει αναδείξει σε σημαντικό βαθμό την ευρωπαϊκή διάσταση της διδασκαλίας του μαθήματος, γιατί θεωρούμε ότι συμβάλλει αποφασιστικά στην δημιουργία ενεργών και υπευθύνων πολιτών πού θα σκέφτονται και θα ενεργούν με βάση κοινά αποδεκτές ανθρωπιστικές αξίες τον σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και την περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Από την έρευνα αυτή διαπιστώνεται οτι τα εγχειρίδια τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα για το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επομένως κακώς υποστηρίζεται από μερικούς ότι πρέπει να αντικατασταθούν γιατί δήθεν είναι ομολογιακά και κατηχητικά βιβλία. Η άποψη αυτή είναι αντιεπιστημονική και ενδεχομένως παραπλανητική”.

Ο κ. Φίλης πάντως έχει ξεκαθαρίσει οτι “για ιστορικούς λόγους το μάθημα των θρησκευτικών στη χώρα μας έχει ομολογιακό χαρακτήρα. Αυτό, συνιστά έναν αναχρονισμό που τον αντιλαμβάνονται και φωτισμένοι ιεράρχες και θεολόγοι. Είναι αναγκαία η αναμόρφωση των θρησκευτικών, ώστε, να γίνει μάθημα θρησκειολογίας, γνώσης των θρησκειών, με την ιδιαίτερη παρουσίαση του πολιτισμικού ρόλου της ορθοδοξίας στη χώρας μας. Το ΙΕΠ θεσμικά αρμόδιο, επεξεργάζεται σχετικές προτάσεις”.

Και τόνισε οτι “από τις βασικότερες επιδιώξεις της εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να εφοδιάσει τους μαθητές με τα στοιχεία εκείνα που είναι απαραίτητα, ώστε να ζήσουν αρμονικά στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Ευρώπης. Να γνωρίσουν, δηλαδή, οι μαθητές, όχι μόνο τη δική τους θρησκευτική κληρονομιά αλλά και τις θρησκευτικές παραδόσεις και αξίες και άλλων ανθρώπων. Η επιδίωξη αυτή πέραν του ότι στοχεύει, με βάση τη γνώση, στον σχηματισμό μιας κοινωνίας ανεκτικότερης στην ετερότητα, υλοποιεί παράλληλα και το δικαίωμα του παιδιού στη γνώση. Καθώς η ευρωπαϊκή θρησκευτική εκπαίδευση προβάλλει ως ένα αρκετά πολυεπίπεδο ζήτημα, κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ελεύθερη και υπεύθυνη να επιλέξει τον χαρακτήρα και τις κατευθύνσεις της σχολικής θρησκευτικής εκπαίδευσης που αναπτύσσει. Και είναι φυσικό ότι αυτή η επιλογή σχετίζεται στενότατα με τη συνάφειά της, όπως είναι οι ιδιαίτεροι ιστορικοί και πολιτικοί λόγοι, το θρησκευτικό τοπίο και η παράδοση της χώρας, ο ρόλος και οι αξίες της θρησκείας στη συγκεκριμένη κοινωνία, η δομή και η ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος, η ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική”.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα θρησκευτικά στο σχολείο γίνονται θρησκειολογία - Οι όροι του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου"

Στην Ελευσίνα το Tera Jet με 1.169 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Χίο

Στο λιμάνι της Ελευσίνας έφτασε την Κυριακή το καταμαράν tera jet μεταφέροντας από τη Χίο 1.169 μετανάστες και πρόσφυγες. Ολοι τους αναμένεται να οδηγηθούν εντός της ημέρας σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Το βράδυ του Σαββάτου, 446 μετανάστες και πρόσφυγες από τους 604 συνολικά που έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», οδηγήθηκαν με πούλμαν σε κέντρα φιλοξενίας στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση το βράδυ του Σαββάτου από το Λιμενικό, στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται προσωρινά 4.458 άτομα στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη.

Στο μεταξύ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Eλευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται να αναχωρήσει στις 10 το πρωί της Κυριακής με 1372 άτομα από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό την Καβάλα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Ελευσίνα το Tera Jet με 1.169 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Χίο"

Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με δύο κοριτσάκια νεκρά

Νεκρά περισυνελέγησαν δύο μικρά κοριτσάκια 1 και 2 ετών από τη θαλάσσια περιοχή της Ρω, νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσαν από λέμβο που μετέφερε 35 με 40 μετανάστες και πρόσφυγες στο ελληνικό νησί από τα τουρκικά παράλια.

Οι σοροί τους εντοπίστηκαν από πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με δύο κοριτσάκια νεκρά"

Ειδομένη: Καθιστική διαμαρτυρία προσφύγων στη σιδηροδομική γραμμή

Καθιστική διαμαρτυρία πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη πραγματοποιεί ομάδα 5-6 Σύρων προσφύγων με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων έτσι ωστε να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Βόρεια Ευρώπη.

Σε χαρτόνια που κρατούν στα χέρια τους οι πρόσφυγες αναγράφεται στα αγγλικά η φράση : "Ανοίξτε τα σύνορα".

Αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας ήταν να μην πραγματοποιηθεί προγραμματισμένο δρομολόγιο εμπορευματικής αμαξοστοιχίας προς Σκόπια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδομένη: Καθιστική διαμαρτυρία προσφύγων στη σιδηροδομική γραμμή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news