facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

«Μακεδονία» τα Σκόπια σε επίσημο έγγραφο Τσίπρα- Ολάντ στο Παρίσι

Με τον όρο Μακεδονία χωρίς εισαγωγικά ή οτιδήποτε άλλο αναφέρονται τα Σκόπια στο επίσημο ανακοινωθέν της συνάντησης των ευρωπαίων σοσιαλιστών στο Παρίσι, την Παρασκευή 12 Μαρτίου, όπου μετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στο επίσημο κείμενο της κοινής δήλωσης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ελιζέ μετά τη συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με τον έλληνα πρωθυπουργό και ξεκινά με κοινή φωτογραφία των δύο επισημαίνεται: 

Nous eviterons que la Grece soit obligee- comme c'est le cas aujourd'hui - de retenir frontiere entre la Mecadoine et la Grece et dans des condition...
Από τα ντοκουμέντα αυτά προικύπτει ότι ο πρωθυπουργός δαίρεται να συμφλώνησε σε ένα κείμενο όπου η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως Μακεδονία, χωρίς αστερίσκους ή οτιδήποτε άλλο. Παραμένει βεβαίως άγνωστο κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας είχε μαζί του συμβούλους με γνώση της γαλλικής ώστε να διακρίνουν τις λεπτές αυτές αποχρώσεις.  





protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μακεδονία» τα Σκόπια σε επίσημο έγγραφο Τσίπρα- Ολάντ στο Παρίσι"

Τα δίνουν όλα για να κλείσει ασφαλιστικό – φορολογικό μέχρι την Παρασκευή αλλά αυτό δεν φτάνει

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση κυβέρνησης – θεσμών για φορολογικό και συντάξεις. Άνοιξαμε όλα τα θέματα, δεν κλείσαμε, συνεχίζουμε αύριο (στις 13:00) έλεγε κυβερνητική πηγή για το θέμα του ασφαλιστικού.
Αύριο το απόγευμα συζητούνται και τα κόκκινα δάνεια.
Παρά την αισιοδοξία που εξέφραζαν νωρίτερα κυβερνητικοί παράγοντες, ότι απόψε θα έκλεινε το θέμα των αλλαγών στην φορολογία, στο τέλος της ημέρας η διαπίστωση ήταν πως «η γραφειοκρατία ή νόμος του Πάρκινσον ("μια εργασία επεκτείνεται σε διάρκεια τόσο όσο που να γεμίσει το χρόνο που είναι διαθέσιμος για την ολοκλήρωσή της") φαίνεται ότι επιβάλει αν υπάρχει χρόνος μέχρι την Παρασκευή, να μην τελειώσει τίποτα μέχρι τότε».
Η ίδια πηγή προέβλεπε πάντως ότι ως τη Δευτέρα ή πιθανότατα Παρασκευή ή Σάββατο, το κουαρτέτο θα έχει φύγει, αφού γίνει αύριο ένας τελικός γύρος διαπραγμάτευσης για φορολογικό, συνταξιοδοτικό και «κόκκινα δάνεια».
Όσον αφορά το φορολογικό η κυβέρνηση επιμένει στην διατήρηση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα στα 9.550 ευρώ που προφανώς και αποτελεί την κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση. Ωστόσο έδινε και δημοσιονομικές προεκτάσεις στα μέτρα που θα ληφθούν για το ασφαλιστικό, δείχνοντας έτσι ενδεχομένως ότι μπορεί τελικά να υπάρξει ένας συμψηφισμός ή αμοιβαίος συμβιβασμός στα δύο αυτά πεδία.
"Έχουμε κατέβει με νέες προτάσεις για όλα, γιατί θέλουμε να κλείσει άμεσα το ασφαλιστικό" ανέφερε νωρίτερα κορυφαία πηγή του υπουργείου Εργασίας, δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να καταλήξουν σε συμφωνία με τους δανειστές.
Kορυφαίες πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι "αυτό που επιθυμούμε είναι να τους κρατήσουμε την Αθήνα έως ότου συμφωνήσουμε". Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΔΝΤ διαφωνεί κάθετα με αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών.
Στο επίκεντρο ήταν η νέα πρόταση για το Ασφαλιστικό με πηγές του υπουργείου να κάνουν λόγο για επιθυμία ενιαίας συμφωνίας για μέτρα ύψους 0,5% του ΑΕΠ φέτος και 0,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Η ελληνική πλευρά παρουσίασε νέα πρόταση για αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και οι θεσμοί συμφώνησαν αντί για τη συζήτηση για την παιδεία που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα, να εξετάσουν αυτό το θέμα προκειμένου να κλείσει οριστικά.
Κατά τη μεσημεριανή συνάντηση, υπήρξαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία συμφωνία επί των αλλαγών στη φορολογία, ανέφερε πηγή.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να περισώσει ό,τι μπορεί από το αφορολόγητο, το οποίο οι δανειστές θέλουν να μειωθεί από τα 9.550 ευρώ στα 7.000-8.000 ευρώ και με μείωση της ισχύουσας έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ στα 1.700-1.800 ή και ακόμα χαμηλότερα.
Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται και οι συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών –συνταξιούχων – αγροτών όπου η βασική διαφοροποίηση μέχρι σήμερα είναι στους συντελεστές 32% και 42%. Η κυβέρνηση επιθυμούσε να κατέβει ο συντελεστής 42% στα 30.000 ευρώ, αλλά οι δανειστές ζητούν το 42% να ξεκινά στα 42.000 ευρώ εισοδήματος και να φτάνει ως τα 65.000 (οπότε επιβάλλεται 50%). Στη βάση αυτή εξετάζεται και ο συντελεστής 32% να ξεκινά στα 22.000 ευρώ ( αντί 25.000 ευρώ σήμερα), μεταφέροντας μεγάλα βάρη σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Πάντως, όπως φαίνεται οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και παρά τις υποχωρήσεις δεν φαίνεται να βγαίνει λευκός καπνός. 
Μυστηριώδες τετ-α-τετ Τσακαλώτου-Κοστέλο στο «Βυζαντινό»
Τετ-α-τετ διάρκειας περίπου είκοσι λεπτών είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπο της Κομισιόν στο κουαρτέτο, πριν ξεκινήσουν οι απογευματινές διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές στο ξενοδοχείο Χίλτον.
Η συνάντηση Τσακαλώτου-Κοστέλο έγινε στο εστιατόριο του Χίλτον «Βυζαντινό». Ο κ. Κοστέλο είχε ανοίξει τον υπολογιστή του και ο κ. Τσακαλώτος παρακολουθούσε κα άκουγε τον τεχνοκράτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι κύροι Τσακαλώτος και Κοστέλο εξέταζαν πόσο θα αλλάξει η φορολογική κλίμακα και πόσο χαμηλότερα από τις 25.000 ευρώ θα πέσει ο συντελεστής φορολόγησης 32% που προτείνει η κυβέρνηση ώστε να πληρώσουν περισσότεροι φορολογούμενοι αρκετά μεγαλύτερους φόρους ώστε να αποφύγει η κυβέρνηση να πέσει το αφορολόγητοστις 7.000-8.000 ευρώ.
Φορος στις τραπεζικές συναλλαγές
Εντωμεταξύ, το σχέδιο για την επιβολή φόρου τραπεζικών συναλλαγών 1 τοις χιλίοις επανέφερε και πάλι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η κυβέρνηση, για να αποφύγει άλλα επώδυνα νέα μέτρα προκειμένου να καλύψει τις «τρύπες» στο δημοσιονομικό και στο ασφαλιστικό.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να εισπράξει ένα μεγαλοπρεπές «όχι» από την Τρόικα και κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Είναι η τρίτη φορά που το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται με αυτή την πρόταση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και είναι η τρίτη φορά που την απορρίπτουν οι θεσμοί, στη λογική ότι η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν ότι χειρότερο για το τραπεζικό σύστημα.
Τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για να καταστεί υποχρεωτική από φέτος η χρήση των τραπεζικών πληρωμών, θα αποτελούσε και «κτύπημα κάτω από τη μέση» για τους πολίτες που θα αναγκάζονταν σε ένα έμμεσο χαράτσι για όλες σχεδόν τις συναλλαγές με τις τράπεζες.
Αν δηλαδή όλα τα εισοδήματα που μπαίνουν στις τράπεζες «κουρεύονταν» κατά 0,1% και στη συνέχεια όλες οι πληρωμές (ύψους 300 ευρώ και άνω σύμφωνα με το σχέδιο) δέχονταν και επιπλέον φόρο 0,1% τότε το μέτρο θα έπληττε αδιακρίτως όλους όσους συναλλάσσονται με τις τράπεζες, ενώ θα λειτουργούσε σαν αντικίνητρο για την επιστροφή στις τράπεζες των χρημάτων που βρίσκονται «στα στρώματα» των πολιτών.
Το μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποδώσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ και θα διευκόλυνε την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει πόρους για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, επιτυγχάνοντας εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος και 1% από λοιπές πηγές -μεταξύ των οποίων μέτρα τα οποία προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί όπως περικοπές αμυντικών δαπανών 400 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ από τα VLT's του ΟΠΑΠ και άλλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και πρόταση αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
Αισιοδοξία για συμφωνία εως την 25η Μαρτίου
 Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως επικρατεί αισιοδοξία επίτευξη συμφωνίας, ίσως και έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Αν θα επιτευχθεί αυτό, θα κριθεί όπως εκτιμούν την Παρασκευή. Από την πλευρά της πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος έδωσε χρονικό περιθώριο έως τις 25 Μαρτίου.
newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα δίνουν όλα για να κλείσει ασφαλιστικό – φορολογικό μέχρι την Παρασκευή αλλά αυτό δεν φτάνει"

Στους 43.407 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα - Για τον κ.Τσίπρα είναι μόνο 30000.

Μειωμένος σε σχέση με χθες είναι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που καταγράφονται στην ελληνική επικράτεια. Χθες ο αριθμός άγγιζε τους 43.719 ενώ σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων αυτών ανέρχεται σε 43.407,ενώ ως τις 07:30 το πρωί σημειώθηκαν 111 νέες αφίξεις.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ειδικά στα βόρεια σύνορα. Γνωρίζω ότι επισκεφθήκατε τα κέντρα υποδοχής στον Πειραιά. Η κατάσταση εκεί είναι καλύτερη. Έχουμε 30.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην ελληνική ενδοχώρα λόγω ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος την Α. Τζολί στο Μέγαρο Μαξίμου.






Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 43.407 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα - Για τον κ.Τσίπρα είναι μόνο 30000."

Τηλεφώνημα «ανακωχής» Τσίπρα-Καμμένου πριν τα μεσάνυχτα

Σηκώνει το γάντι ο πρωθυπουργός. Απαντώντας στο τελεσίγραφο- Καμμένου ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει αποφασισμένος να μην κάνει πίσω. «Δεν υποχωρώ. Όποιος έριξε κυβέρνηση πήγε στο 1%» είναι το μήνυμά του προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Αυτή την ώρα οι πιο στενοί συνεργάτες των δύο αρχηγών βρίσκονται στο σπίτι του Πάνου Καμμένου. Νίκος Παππάς και Τέρενς Κουίκ αναζητούν λύση με βάση τις τελευταίες εξελίξεις. Προσπαθούν να αλλάξουν τη θέση του προέδρου των ΑΝΕΛ να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Για την ακρίβεια η γραμμή άμυνας είναι να περιμένει να ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής, ώστε να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι προφανές ότι τα γρανάζια του πολιτικού μας συστήματος βρίσκονται πλέον σε πλήρη κίνηση. Μετά το «Μακεδονία» του Γιάννη Μουζάλα ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε πως ή θα παραιτηθεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ή ο ίδιος. Το τελεσίγραφο του υπουργού Άμυνας λήγει στις 9 το πρωί της Πέμπτης. Πάντως, διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι δε θέλει να ρίξει την κυβέρνηση. Για αυτό και μετά την πρωινή συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η θέση του αυτή δίνει χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα για να ξεκινήσει κύκλο διερευνητικών εντολών με στόχο να πείσει το Ποτάμι και ίσως το ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κεντρώων να στηρίξουν την κυβέρνησή του. Ήδη συνεργάτες του επισημαίνουν τη θετική στάση που κράτησε το Ποτάμι στην κυβερνητική κρίση.

Εφόσον φθάσουμε σε αυτή την εξέλιξη δύο είναι τα ενδεχόμενα: Ή θα χαραχθούν νέες διαχωριστικές γραμμές και θα αλλάξουν τα... σύνορα των κομμάτων ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Με την αξιολόγηση ανοιχτή είναι προφανές ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βρεθούν σε δύσκολη θέση και θα χρειαστούν ισχυρά επιχειρήματα για να αποκρούσουν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς σε κάθε κόμμα υπάρχουν στελέχη που είναι υπέρ της συνεργασίας και άλλοι που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα αποχωρήσουν αν οι ηγεσίες τους ανταποκριθούν στο κάλεσμα συνεργασίας του Αλέξη Τσίπρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφώνημα «ανακωχής» Τσίπρα-Καμμένου πριν τα μεσάνυχτα"

Όταν ο Πάνος Καμμένος αποκαλούσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» [ΒΙΝΤΕΟ]

Ζητά εδώ και τώρα την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα επειδή αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία». Δεν επιτρέπει το λάθος, έστω και εκ παραδρομής. Ο ίδιος, ωστόσο, πριν από ενάμιση μήνα σε τηλεοπτική εκπομπή αποκάλεσε, όχι μία, αλλά τέσσερις φορές την ΠΓΔΜ «Μακεδονία». Ο λόγος για τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στις 25 Ιανουαρίου εμφανίστηκε στο Mega και την εκπομπή των Καμπουράκη και Οικονομέα. Ο Πάνος Καμμένος χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» στο 27:30, στο 28:15 και σε άλλα δυο σημεία. Σημειώνεται πως το βίντεο είχε αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι των ΑΝΕΛ στο you tube.


Διαβάστε Περισσότερα » "Όταν ο Πάνος Καμμένος αποκαλούσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» [ΒΙΝΤΕΟ]"

Κομισιόν: Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων όλα τα «hotspots» στα ελληνικά νησιά

Αλλαγές στην ελληνική και τουρκική νομοθεσία, αλλά και την ουσιαστική μετατροπή των ελληνικών νησιών, στα οποία ήδη λειτουργούν «hotspots», σε... καταυλισμούς προσφύγων, με δυναμικότητα σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την υφιστάμενη, προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν για το προσφυγικό, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στην εξαιρετικά κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Μαρτίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο κείμενο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι «για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων, θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική εθνική νομοθεσία -στην Ελλάδα για να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως "ασφαλής τρίτη χώρα" και στην Τουρκία για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε αποτελεσματικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου για όλα τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Θα πρέπει επίσης να θεσπιστούν ταχείες επιχειρησιακές ρυθμίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ικανότητας υποδοχής των ελληνικών νησιών καθώς και της προσαρμογής των κέντρων πρώτης υποδοχής («hotspots») σε κέντρα επανεισδοχής και χορήγησης ασύλου».

Αν και ο χαρακτήρας των μέτρων και δράσεων που προβλέπονται στην πρόταση χαρακτηρίζεται προσωρινός, η Κομισιόν δεν κρύβει την ανησυχία της ότι, μπροστά στο φάσμα της επιστροφής στην Τουρκία, θα αυξηθούν οι αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα από εκείνους που θα επιθυμούν να αποφύγουν να επιστρέψουν στη γειτονική χώρα. Υπό το πρίσμα αυτό, τα «hotspots» ζητείται να αλλάξουν χαρακτήρα και όχι να είναι απλώς κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, αλλά και -ακόμα περισσότερο- κέντρα προσωρινής κράτησης.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, εξήγησε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα μαζικών επιστροφών -και αυτό, καθώς η κάθε περίπτωση θα κρίνεται ξεχωριστά. Η επιθυμία, ωστόσο, είναι να επιστρέφονται καθημερινά έως και 2.000 άνθρωποι στην Τουρκία -ένας αριθμός που, με τα σημερινά δεδομένα και ρυθμούς επανεισδοχής, φαντάζει εξαιρετικά υψηλός και φιλόδοξος. Η μηνιαία επιβάρυνση στον κοινοτικό προϋπολογισμό προβλέπεται ότι θα ανέρχεται στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν θεωρεί ότι πρέπει, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί ο αριθμός των Τούρκων συνδέσμων (liaison officers) στα ελληνικά νησιά για ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, καθώς και η προσαρμογή των «hotspots» στα νέα τους... καθήκοντα: από την καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών πριν τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα, θα πρέπει πλέον να φροντίζουν για την ταχεία επιστροφή των ανθρώπων αυτών στην Τουρκία.

Θα απαιτηθεί επίσης η σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων υποδοχής στα νησιά, σε βαθμό που θα ξεπερνά πολύ τις σημερινές χωρητικότητες, ενώ θα χρειαστούν διαφορετικές εγκαταστάσεις για τους παράνομους μετανάστες και διαφορετικές για τους αιτούντες άσυλο, αλλά και η δημιουργία ειδικών δομών κράτησης. 

Παράλληλα, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η Επιτροπή εισηγείται τη μετατροπή της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη σε επανεγκατάσταση από την Τουρκία στη ΕΕ, πριν αρχίσει η εθελοντική επανεγκατάσταση. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, μόνο όταν μειωθούν δραστικά οι ροές, θα κινητοποιηθούν και οι... πρόθυμες χώρες.

Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, η νομοθεσία θα πρέπει να τροποποιηθεί καταλλήλως, ούτως ώστε να χαρακτηριστεί «ασφαλής τρίτη χώρα» η Τουρκία, ιδιαίτερα σχετικά με τη διαδικασία έφεσης που κάποιος μπορεί να υποβάλει, αν απορριφθεί η αίτηση ασύλου.

Από την άλλη, αναφορικά με την Τουρκία, οι νομοθετικές αλλαγές σχετίζονται με την ανανέωση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για όσους Σύρους έφυγαν, την παροχή προστασίας σε μη Σύρους πρόσφυγες και στην αποτελεσματική πρόσβαση όλων σε διαδικασίες ασύλου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι έξι βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η συνεργασία της ΕΕ με την Άγκυρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είναι οι εξής:
 
1. Νομικές εγγυήσεις για την επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία.

Η επιστροφή παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις έχουν χαρακτηριστεί απαράδεκτες ή έχουν απορριφθεί- ουσιώδες στοιχείο για να τερματισμό του φαινομένου να πληρώνουν οι μετανάστες τους διακινητές και ταυτόχρονα να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους - μπορεί να γίνει μόνο με την τήρηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου αναφέρει η Επιτροπή. Οι ρυθμίσεις αυτών των επιστροφών, τόσο των ατόμων που χρήζουν όσο και αυτών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, πρέπει - κατά την Επιτροπή - να θεωρούνται μόνο ως προσωρινά και έκτακτα μέτρα που έχουν ως στόχο τον τερματισμό των ανθρώπινων δεινών που οφείλονται στις σημερινές σημαντικές ροές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Όλες οι επιστροφές εξάλλου θα πρέπει, κατά την Επιτροπή, να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις εγγυήσεις για την προστασία των προσφύγων, οι οποίες προβλέπονται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε αίτηση ασύλου θα εξετάζεται εξατομικευμένα, σύμφωνα με σαφείς νομικές και διαδικαστικές παραμέτρους που καθορίζονται στην οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου. Δεν τίθεται ζήτημα εφαρμογής μιας γενικευμένης πολιτικής επιστροφών, κάτι που θα ήταν αντίθετο προς τις νομικές απαιτήσεις και τα θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την επανεισδοχή των ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας η Επιτροπή αναφερει τα εξης: Κάθε νέος παράτυπος μετανάστης και αιτών άσυλο που εισέρχεται στην Ελλάδα, ο οποίος διαπιστώνεται ότι δεν χρήζει διεθνούς προστασίας, θα επιστρέφει στην Τουρκία δυνάμει της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχήςμεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας η Επιτροπή σημειώνει τα εξης: Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ (άρθρα 35 και 38 της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου), μια αίτηση ασύλου μπορεί να κλείσει και να χαρακτηριστεί ως απαράδεκτη, εάν το συγκεκριμένο άτομο έχει ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγας ή απολαύει ήδη επαρκούς προστασίας σε μια «πρώτη χώρα ασύλου», ή εάν έχει έρθει στην ΕΕ από μια «ασφαλή τρίτη χώρα» η οποία μπορεί να εγγυηθεί αποτελεσματική πρόσβαση σε προστασία. Υπάρχει μια σειρά εγγυήσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, όπως η εξέταση κάθε υπόθεσης χωριστά, οι προσωπικές συνεντεύξεις και το δικαίωμα προσφυγής κατά αποφάσεων απόρριψης αίτησης.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων, θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική εθνική νομοθεσία — στην Ελλάδα για να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «ασφαλής τρίτη χώρα» και στην Τουρκία για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε αποτελεσματικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου για όλα τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Θα πρέπει επίσης να θεσπιστούν ταχείες επιχειρησιακές ρυθμίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ικανότητας υποδοχής των ελληνικών νησιών καθώς και της προσαρμογής των κέντρων πρώτης υποδοχής («hotspots») σε κέντρα επανεισδοχής και χορήγησης ασύλου.

2. Εφαρμογή του προγράμματος επανεγκατάστασης με το σύστημα ένας προς ένα

Η Επιτροπή αναφέρει ότι για κάθε Σύρο υπήκοο που επιστρέφει από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται στην ΕΕ απευθείας από την Τουρκία. Για να λειτουργήσει το πρόγραμμα αυτό, τα κράτη-μέλη πρέπει να διαθέσουν έναν επαρκή αριθμό θέσεων επανεγκατάστασης. Οι αναληφθείσες δεσμεύσεις που θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό θα περιλαμβάνουν τις 18.000 εναπομένουσες θέσεις από τις 22.504 θέσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος επανεγκατάστασης, που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2015, και, εφόσον χρειαστεί, τις αδιάθετες 54.000 θέσεις βάσει υφιστάμενων αποφάσεων μετεγκατάστασης.

Το υλικοτεχνικό πλαίσιο που στηρίζει το Εθελοντικό Πρόγραμμα Εισδοχής για Ανθρωπιστικούς Λόγους με την Τουρκία θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του προγράμματος επανεγκατάστασης 1:1 -με βάση την εμπειρογνωσία της UNHCR με τη στήριξη της EASO, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) και εθνικών αξιωματικών αρμόδιων για το άσυλο, εφόσον χρειάζεται. Μόλις το πρόγραμμα «1:1» εκπληρώσει τον στόχο της αναχαίτισης των μεταναστευτικών ροών, θα ενεργοποιηθούν οι εισδοχές βάσει του Εθελοντικού Προγράμματος Εισδοχής για Ανθρωπιστικούς Λόγους, τα δε κράτη μέλη θα συνεισφέρουν σε εθελοντική βάση, τονίζει η Επιτροπή.

3. Επίσπευση του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων
Οι εργασίες για τον χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων με την Τουρκία θα επισπευσθούν -χωρίς αλλαγή των 72 προαπαιτουμένων που πρέπει να επιτύχει η Τουρκία (35 εκ των οποίων έχουν ήδη επιτευχθεί). Για να επιτευχθεί ο στόχος της άρσης της υποχρέωσης θεώρησης έως το τέλος Ιουνίου, η Τουρκία θα πρέπει να εγκρίνει εγκαίρως τα μέτρα που εκκρεμούν. Υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκπλήρωση των υπολοίπων απαιτήσεων, η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για την άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες στα τέλη Απριλίου 2016.

4. Επίσπευση της εκταμίευσης κονδυλίων στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία

Τα πρώτα έργα στο πλαίσιο της «Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία» χρηματοδοτούνται αυτή τη στιγμή, με 55 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των παιδιών των Σύρων στην Τουρκία για την πρόσβασή τους σε επίσημη εκπαίδευση, και με 40 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος. Το επόμενο βήμα για τη χρηματοδότηση περαιτέρω έργων θα απαιτήσει την ενεργό συνεργασία των τουρκικών αρχών, ώστε η ανάλυση αναγκών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου.

5. Επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη καταβάλλουν προσπάθειες για την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στο άνοιγμα πέντε κεφαλαίων. Στόχος της Επιτροπής είναι να ολοκληρώσει όλα τα σχετικά προπαρασκευαστικά έγγραφα την άνοιξη, ώστε να τα υποβάλει στο Συμβούλιο, με την επιφύλαξη των θέσεων των κρατών μελών και του διαπραγματευτικού πλαισίου.

6. Βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία

Όπως έχει ήδη αναφερθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο εσωτερικό της Συρίας, γεγονός που θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλέστερες περιοχές. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, έχει ιδιαίτερη σημασία οι δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας στις 11-12 Φεβρουαρίου στο Μόναχο, να υλοποιηθούν τάχιστα και πλήρως από όλα τα μέρη.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε σχετικά: «Όσοι θέλουν να παραμείνουν πιστοί στις αρχές της αξιοπρέπειας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης δεν μπορούν να είναι ικανοποιημένοι με μια κατάσταση όπου ανθρώπινα όντα, για να φτάσουν στην Ευρώπη, παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα, εμπιστευόμενοι λαθροδιακινητές που εκμεταλλεύονται με κυνικό τρόπο την ανθρώπινη δυστυχία. Πρέπει επιτέλους να εξαρθρώσουμε αυτό το μοντέλο. Οι προτάσεις που συζητήθηκαν μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας για επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, ως ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό, καθώς και για επανεγκατάσταση Σύριων από την Τουρκία στην ΕΕ, μπορούν να εξαρθρώσουν το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθροδιακινητών άπαξ και δια παντός. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει μόνο σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο. Δηλαδή, η περίπτωση κάθε ατόμου που ζητεί διεθνή προστασία πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά, με δικαίωμα προσφυγής, και με την εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει "επαναπροώθηση"».


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων όλα τα «hotspots» στα ελληνικά νησιά"

Βερύκιος: Ο Καμμένος ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στην κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που ανάρτησε στο twitter ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ενώ οι συνεργάτες του άρχισαν να μαζεύουν τα πράγματά τους από το ΥΕΘΑ.

Αφορμή, προφανώς, αποτέλεσε το θέμα που προέκυψε με τον Γιάννη Μουζάλα και την αναφορά του τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Ο κ. Καμμένος ζήτησε την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μετανάστευσης, αλλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρέπεμψε την απόφασή του για μετά τη διεξαγωγή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο μνημόσυνο του πατέρα του, ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα πάντα με τις αναρτήσεις του Δήμου Βερύκιου, έλεγε ότι αν ο κ. Μουζάλας δεν έχει παραιτηθεί έως τις 9 το πρωί της Πέμπτης, θα το κάνει... Κούγκι.






protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βερύκιος: Ο Καμμένος ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ"

Εκτός Νέας Δημοκρατίας ο Φαήλος Κρανιδιώτης

Εκτός Νέας Δημοκρατίας τέθηκε ο Φαήλος Κρανιδιώτης, εξαιτίας του εμφυλιοπολεμικού του tweet σχετικά με την υπόθεση Μουζάλα.

«Μετά τις τελευταίες του δηλώσεις, ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης είναι προφανές ότι έθεσε τον εαυτό του εκτός της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Το επίμαχο tweet: «Βρε τον Μουζάλα. Το αμόλησε το "Μακεδονία" για τα Σκόπια σε εθνική μετάδοση. Ο Τσίμας ο γεροκνίτης ρίγισε από την Σνοφίτικη ηδονή αλλά το πέρασε ντούκου για να μην καρφωθεί. Έξι ακόμη κυπαρίσσια στο Γουδί, τομάρια, κι εγώ εθελοντής να σας δέσω τα χέρια με σύρμα το χάραμα».

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός Νέας Δημοκρατίας ο Φαήλος Κρανιδιώτης"

Liberation: Πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο στην Ελλάδα;

Πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο «βλέπει» ο Γάλλος αρθρογράφος της εφημερίδας Liberation Ζαν Κατρεμέρ, ο οποίος σχολιάζει την δημοσκοπική βουτιά του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 που ανέλαβε την εξουσία έως σήμερα. Επιπλέον διερωτάται αν το κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι σύντομα στην αντιπολίτευση. 

«Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα στην αντιπολίτευση;», είναι ο τίτλος του επίμαχου άρθρου το οποίο κάνει μία αποτίμηση της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα αντέξει μέχρι το καλοκαίρι;», διερωτάται ο Γάλλος αρθρογράφος και προσθέτει: «Με μικρή πλειοψηφία τριών εδρών (153 σε σύνολο 300 στην ελληνική βουλή), ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα έχει μεγάλη δυσκολία να επιβιώσει από την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος την οποία καλείται να εφαρμόσει μέσα στους επόμενους μήνες».



«Πολλοί στην Αθήνα, όπου βρέθηκα πριν από δέκα μέρες για ένα συνέδριο, μιλούσαν για πρόωρες εκλογές τον προσεχή Ιούλιο», γράφει ο Γάλλος αρθρογράφος μιλώντας για τα όσα άκουσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας. Για τον Ζαν Κατρεμέρ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσπά 20 έως 25% - δείχνουν μία απότομη πτώση της δημοτικότητάς του η οποία δεν αναμένεται να του διασφαλίσει μακροημέρευση στην εξουσία. 

«Αυτό το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (που έχει τις ρίζες του στον κομμουνισμό με "γραμμή" από την Μόσχα), αν και υπέστη ακρωτηριασμό της ακροαριστερής του πτέρυγας, κέρδισε ωστόσο, τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 με ποσοστό 35% των ψήφων, σχεδόν το σκορ που είχε καταγράψει στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν ανέλαβε την εξουσία. Ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα αν θυμηθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει μόνο το 4,6% των ψήφων, το Σεπτέμβριο του 2009», επισημαίνει ο Γάλλος αρθρογράφος και προσθέτει: «Το κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οφείλει την επιτυχία του στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο από 44% ολίσθησε στο 6%... Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά 20 με 25% και ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί στους πιστωτές», υποστηρίζει ο Ζαν Κατρεμέρ.

«Δεν θα μπορέσει να γίνει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και το πρόβλημα των προσφύγων, με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε, θα σταθμίσει τα δημόσια οικονομικά και τον τουρισμό, την κύρια πηγή εσόδων της χώρας», επισημαίνει Έλληνας διπλωμάτης υπό καθεστώς ανωνυμίας, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.   

«Πάνω απ' όλα», υπογραμμίζει ο Γάλλος αρθρογράφος, «οι Έλληνες διαπιστώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υποσχέσεις του  δεν είναι σε θέση να μεταρρυθμίσει το ελληνικό κράτος». «Οι Συντηρητικοί, οι οποίοι είναι το ίδιο υπεύθυνοι για την ελληνική κρίση όσο και το ΠΑΣΟΚ, υπέφεραν λιγότερο από την πρόσφατη πολιτική αναταραχή», σχολιάζει τέλος ο Ζαν Κατρεμέρ στο άρθρο του. 


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Liberation: Πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο στην Ελλάδα;"

ΣτΕ: Κρίνεται η συνταγματικότητα της φορολόγησης των καταθέσεων εξωτερικού

Οι σύμβουλοι Επικρατείας θα καθορίσουν πλέον εάν η Κυβέρνηση θα μπορεί να εισπράξει φόρους, πρόστιμα, κ.λπ. από τις λίστες (Μπόργιανς, κ.λπ.), οι οποίες περιέχουν εμβάσματα και καταθέσεις στο εξωτερικό, πριν από την 30η Σεπτεμβρίου 2010, όπως προβλέπει ο «νόμος Παπακωνσταντίνου» (νόμος 3888/2010) ή εάν αυτό είναι αντισυνταγματικό και όλα αυτά έχουν πέσει ουσιαστικά σε παραγραφή.

Στην αυξημένη 7μελή σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Σάρπ και εισηγητής ο Πάρεδρος Ιωάννης Δημητρακόπουλος) συζητήθηκαν σήμερα προδικαστικά ερωτήματα που είχαν σταλεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, αλλά και αιτήσεις αναίρεσης που αφορούσαν υποθέσεις των οικονομικών ετών 2009 έως και 2012 για επιβολή φόρου εισοδήματος, πρόσθετους φόρους λόγω ανακριβούς δήλωσης, εισφορά αλληλεγγύης, κ.λπ.

Τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία ήταν η συνταγματικότητα ή μη των επίμαχων φορολογικών ρυθμίσεων που επιτρέπουν τον αναδρομικό έλεγχο και την αναδρομική φορολόγηση των εμβασμάτων του εξωτερικού πριν τη ψήφιση του νόμου 3888/2010 (30.9.2010) και εάν μπορεί το βάρος της απόδειξης, αντί της Εφορίας, να μεταφερθεί στο φορολογούμενο για να αποδείξει την προέλευση των ποσών αυτών.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με τα ερωτήματά του ζητάει από το ΣτΕ να απαντήσει, εάν ισχύουν για τα εμβάσματα και τις καταθέσεις του εξωτερικού προ της 30ης Σεπτεμβρίου 2010, όσα προβλέπει ο νόμος 3888/2010, δηλαδή ότι η Εφορία φορολογεί αυτομάτως τις καταθέσεις και τα εμβάσματα σαν «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και φοροδιαφυγή».

Ειδικότερα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έθεσε στους συμβούλους Επικρατείας τα εξής 5 ερωτήματα:
1) Εάν μπορούν να φορολογηθούν ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα ποσά εμβασμάτων, που απεστάλησαν στο εξωτερικό προ του 2010, των οποίων η προέλευση δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα στην Εφορία εισοδήματα.
2) Εάν είναι νόμιμη η μεταφορά στον φορολογούμενο (αντί στην Εφορίας) της υποχρέωσης να αποδείξει αυτός, από πού προέρχονται τα ποσά του εμβάσματος και αν έχουν ήδη φορολογηθεί νόμιμα ή όχι.
3) Μπορεί η υποχρέωση αυτή να επεκταθεί και σε εμβάσματα προγενέστερα της έναρξης ισχύος του νόμου 3888/2010, δηλαδή πριν από τις 30.9.2010 ή είναι αντισυνταγματικό αυτό.
4) Εάν κριθεί, από το ΣτΕ ότι τα εμβάσματα υπόκεινται σε φορολόγηση ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, πώς θα κρίνεται αν τα ποσά καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχομένων οικονομικών ετών, δηλαδή, αν θα χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το δηλωθέν εισόδημα ή πρέπει να αφαιρεθούν από αυτό οι τεκμαρτές δαπάνες.
5) Εάν κριθεί από το ΣτΕ, ότι τα εμβάσματα υπόκεινται σε φορολόγηση ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, σε ποια χρονιά (με ποιους συντελεστές) θα πρέπει να φορολογηθούν – στον χρόνο αποστολής του εμβάσματος ή στον χρόνο σχηματισμού της τραπεζικής κατάθεσης από την οποία προήλθε το έμβασμα.

Δεδικασμένο
Πάντως, πρέπει αναφερθεί ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά το παρελθόν (2013) έχει ταχθεί υπέρ των φορολογουμένων.
Συγκεκριμένα, υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε φορολογούμενο. Η υπόθεση αυτή αφορά την αποζημίωση του ποδοσφαιριστή Πέτρου Μίχου, καθώς η ΔΟΥ Καλλιθέας εντόπισε το 1999, ότι το ποσόν των 34 εκατομμυρίων δραχμών, που κατατέθηκε στον λογαριασμό του ποδοσφαιριστή, δεν είχε δηλωθεί στην φορολογική δήλωση του 1989. Η Εφορία του είχε καταλογίσει αναδρομικά φόρο 19 εκατομμυρίων δραχμών, μαζί με πρόστιμα κ.λπ. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο ποδοσφαιριστής δικαιώθηκε.
Η απόφαση αυτή του ΣτΕ απετέλεσε στην συνέχεια πιλότο για παρόμοιες υποθέσεις που χειρίστηκαν τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Εάν τώρα το ΣτΕ παραμείνει σε αυτή τη νομολογιακή γραμμή του 2013 κατακρημνίζονται τα σχέδια της Κυβέρνησης για φορολογικά έσοδα από τις λίστες και γενικότερα από τις καταθέσεις του εξωτερικού, ενώ θα χαθούν τα πρόστιμα (προσαυξήσεις) που επρόκειτο να επιβληθούν και οι διαφορές από τις εισφορές αλληλεγγύης, κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις από το ΣτΕ, αναστέλλεται η εκδίκαση των παρόμοιων εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Επίσης, εάν το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, τότε οι υποθέσεις αυτές θα παραπεμφθούν για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Τέλος, το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Κρίνεται η συνταγματικότητα της φορολόγησης των καταθέσεων εξωτερικού"

Οριστικό λουκέτο στη Softex

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, τριμερής συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Softex με θέμα την απόφαση της μητρικής εταιρείας να κλείσει οριστικά την Αθηναϊκή Χαρτοποιία ΑΕ.

Το Υπουργείο Εργασίας και οι εργαζόμενοι για μια ακόμα φορά ζήτησαν την αναθεώρηση αυτής της απόφασης και την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους της εταιρείας οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι η μητρική εταιρεία διακόπτει οριστικά την παραγωγική λειτουργία στο αντικείμενο παραγωγής χαρτιού.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σε όλους ότι βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας εναλλακτικών λύσεων για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικό λουκέτο στη Softex"

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό της

Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών σε αναλογία με τον πληθυσμό της από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), αλλά ταυτόχρονα έναν από τους χαμηλότερους αριθμούς νοσοκόμων, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Πολιτικές για το νοσηλευτικό προσωπικό στις χώρες του ΟΟΣΑ), που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της έκθεσης, το 2013 η Ελλάδα είχε 6,29 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση από το 2000, όταν είχε 4,33 γιατρούς.

Η διαφορά είναι μεγάλη από τις άλλες χώρες. Η Αυστρία, που είναι δεύτερη στη σειρά, είχε 4,99 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους το 2013 και η τρίτη στη σειρά Γερμανία είχε 4,05 γιατρούς, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ήταν 3,27 γιατροί. Όσον αφορά τους νοσοκόμους, το 2013 στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν 3,62 σε 1.000 κατοίκους από 2,72 το 2000. Χαμηλότερο αριθμό από την Ελλάδα είχαν μόνο το Μεξικό (2,62) και η Τουρκία (1,83), ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ήταν 9,09 νοσοκόμοι για 1.000 κατοίκους. Στην πρώτη θέση ήταν η Ελβετία (17,36).

«Παρά τις επανειλημμένες αιτιάσεις στα μέσα ενημέρωσης και σε δημόσιες συζητήσεις για αυξανόμενες υστερήσεις, ο αριθμός των γιατρών και των νοσοκόμων δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος στις χώρες του ΟΟΣΑ», αναφέρει η έκθεση.

«Το 2013, συνολικά 3,6 εκατομμύρια γιατροί και 10,8 εκατομμύρια νοσοκόμοι απασχολούνταν στις χώρες του ΟΟΣΑ έναντι 2,9 εκατομμυρίων γιατρών και 8,3 εκατομμυρίων νοσοκόμων το 2000. Ο αριθμός των γιατρών και νοσοκόμων αυξήθηκε ταχύτερα από τον συνολικό πληθυσμό σε όλες σχεδόν τις χώρες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο λόγος των γιατρών προς τον πληθυσμό και λόγος των νοσοκόμων προς τον πληθυσμό», προσθέτει η έκθεση.

Το «μείγμα των δεξιοτήτων», όπως μετράται από τον αριθμό των νοσοκόμων ανά γιατρό, διαφέρει πολύ μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, «αντανακλώντας διαφορετικούς τρόπους οργάνωσης της παροχής νοσηλευτικής περίθαλψης και την κατανομή καθηκόντων μεταξύ διαφορετικών παρόχων νοσηλευτικής περίθαλψης». Στις μισές χώρες, το 2013 αντιστοιχούσαν από 2 έως 4 νοσοκόμοι ανά γιατρό.

Το ποσοστό αυτό ωστόσο κυμαίνονταν από λιγότερο από έναν νοσοκόμο ανά γιατρό στην Ελλάδα έως 4,5 νοσοκόμους ανά γιατρό (ή παραπάνω) στη Φινλανδία, την Ιαπωνία, την Ιρλανδία και τη Δανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό της"

Για αλλαγές στη νομοθεσία της Ελλάδας περί των προσφύγων κάνει λόγο η εκπρόσωπος της Κομισιόν

Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η ανάρτηση στο twitter της εκπροσώπου της Κομισιόν, Natasha Bertaud, η οποία αναφέρθηκε σε αλλαγές που απαιτούνται στη νομοθεσία τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, προκειμένου να εφαρμόσουν τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση έγινε λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ευρώπης, στο οποίο θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά και μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, για την επίλυση-αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής. Η Τουρκία είναι μία χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διέπεται από δικούς της κανόνες αναφορικά με την προώθηση ή αντιμετώπιση των προσφύγων-μεταναστών. Η Ελλάδα είναι μία χώρα της ΕΕ. Τί πρέπει να αλλάξει στη νομοθεσία της για να εφαρμοστεί η συμφωνία που δρομολογείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας;


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Για αλλαγές στη νομοθεσία της Ελλάδας περί των προσφύγων κάνει λόγο η εκπρόσωπος της Κομισιόν"

Μεσολόγγι: Πρώην δήμαρχος συνελήφθη ως διακινητής προσφύγων

Πρώην δήμαρχος της πόλης του Μεσολογγίου συνελήφθη από την αστυνομία με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης προσφύγων. Ο άλλοτε τοπικός παράγοντας επιχείρησε να μεταφέρει αεροπορικώς εφτά Ιρακινούς στην Ιταλία.

Ο πρώην δήμαρχος και πρόεδρος της αερολέσχης, φέρεται να είχε αποκομίσει το ποσό των 30.000 ευρώ. Η αστυνομία επιχείρησε τη στιγμή που επιβίβαζε τους Ιρακινούς, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, σε αεροπλάνο της αερολέσχης, με προορισμό τη γειτονική χώρα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί με τη σχηματιθείσα σε βάρος του δικογραφία στον Εισαγγελέα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεσολόγγι: Πρώην δήμαρχος συνελήφθη ως διακινητής προσφύγων"

15.000 αδιάβροχα για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις, παρέδωσε για τις ανάγκες των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη 15.000 αδιάβροχα, τύπου πόντσο.

Η ανθρωπιστική βοήθεια παραδόθηκε στο δημαρχείο της περιοχής της Ειδομένης (Παιονία) και όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Σταύρος Γιαννακίδης «είναι μια ελάχιστη κίνηση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τα εκατοντάδες μικρά παιδιά που ζουν στον καταυλισμό».

Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει ενεργά στην φιλοξενία των 447 προσφύγων της Κοζάνης, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας -και με την ιδιότητα του ιατρού- έχει αναλάβει το συντονισμό της λειτουργίας του Ιατρείου και του φαρμακείου που έχει στηθεί στον καταυλισμό και που παραμένει ανοικτό καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "15.000 αδιάβροχα για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη"

Αντιδρούν οι εφοριακοί Αττικής για τη μετεγκατάσταση στο κτήριο Κεράνης

Ανακοίνωση με την οποία αντιδρά στη μετεγκατάσταση υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στο κτήριο Κεράνης εξέδωσε ο Σύλλογος Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τις απαξιωτικές και προσβλητικές (για τους εργαζόμενους) αναφορές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ, με αφορμή τη μεταστέγαση υπηρεσιών μας στο κτίριο Κεράνης, οι οποίες έγιναν στη Βουλή με αφορμή ερώτηση βουλευτή των ΑΝΕΛ. Η λάσπη άλλωστε και η στοχοποίηση των εργαζομένων, είναι πρακτική και εργαλείο που ακολουθείται απ΄ τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, είτε για τη λήψη νέων σκληρών μέτρων, είτε για την κάλυψη - νομιμοποίηση μεγάλων σκανδάλων.

Η επιλογή όμως της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ να χαρακτηρίσει τους εργαζόμενους (επειδή μπορεί και να διαφωνούν μαζί της) ‘’κολωνακιώτες’’, ρατσιστές, υπηρέτες ιδιωτικών συμφερόντων κλπ, πέραν του ότι μας λυπεί, αποδεικνύει σίγουρα το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, λόγω της ανεξήγητης επιμονής της, για άρον άρον στέγαση υπηρεσιών στο συγκεκριμένο κτίριο.

Εμείς θα επιμείνουμε στα ερωτήματά μας, για τα οποία ελπίζουμε μέσα από μια ουσιαστική διαδικασία, και όχι την παρωδία των βολικών ερωτήσεων κυβερνητικών βουλευτών, να λάβουμε απαντήσεις.

1. Αφού η πολιτική ηγεσία αναγνωρίζει (και σωστά) με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι το κτίριο Κεράνης αποτελεί μέρος ενός τεράστιου σκανδάλου, για ποιο λόγο δεν κινεί τις διαδικασίες τιμωρίας των υπευθύνων και αποκατάστασης της ζημιάς που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο;

2. Αφού πρόκειται (και σωστά) για ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο, για ποιο λόγο σπεύδει να το νομιμοποιήσει, στεγάζοντας σε αυτό τις πλέον νευραλγικές υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης;

3. Γιατί σπεύδουν να προκαταλάβουν ουσιαστικά το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τη νομιμότητα της συγκεκριμένης σύμβασης (πρόκειται για τη σύμβαση πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες με ταυτόχρονη δέσμευση υποχρεωτικής επανενοικίασής τους, απ’ της πλευρά του Δημοσίου και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό τίμημα);

4. Γιατί αποφεύγει το υπουργείο να δώσει τα στοιχεία που επίμονα (και διαχρονικά) ζητάνε οι εργαζόμενοι και αφορούν την ασφάλεια και την καταλληλότητα του κτιρίου; Θα δοθεί πειστική απάντηση γιατί και με πρωτοβουλία ποιας πλευράς άλλαξαν οι αρχικές μελέτες για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου; Θα δοθεί πειστική απάντηση για λάθη και παραλήψεις που σε προηγούμενη φάση είχαν εντοπιστεί στις μελέτες και οδήγησαν σε απανωτές αναθεωρήσεις;

5. Πώς εξηγείται το γεγονός ότι εδώ και δεκαπέντε χρόνια δεν υλοποιήθηκε κανένας σχεδιασμός για μεταστέγαση αρκετών υπουργείων, όπως το υπουργείο Πολιτισμού, Οικονομικών, Δικαιοσύνης (το 2015), αλλά και το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο κατ’ εξοχήν υπηρετούν Μηχανικοί και Τεχνικοί του Δημοσίου;

6. Από πότε απάντηση στο ερώτημα της ασφάλειας και της καταλληλότητας ενός κτιρίου αποτελούν τα ακριβά έπιπλά που βρίσκονται στο εσωτερικό του και που για προφανείς λόγους κάποιοι σπατάλησαν τα χρήματα του ελληνικού Δημοσίου;

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να σταματήσει λογικές που προφανέστατα την εκθέτουν και χωρίς χρονοτριβή και καθυστερήσεις, να τρέξει τις διαδικασίες διαλεύκανσης του συγκεκριμένου σκανδάλου. Να δώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν το συγκεκριμένο κτίριο, αποφεύγοντας επιθέσεις και τακτικισμούς. Να μην προσθέσει άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα της σπατάλης του δημοσίου χρήματος. Να μην σκεπάσει και να μην νομιμοποιήσει κάτι που και η ίδια φαίνεται να καταγγέλλει.


Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρούν οι εφοριακοί Αττικής για τη μετεγκατάσταση στο κτήριο Κεράνης"

Χειροπέδες σε εφοριακό για κατάχρηση 6 εκατομμυρίων ευρώ

Για κατάχρηση δημοσίου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος συνελήφθη μια 58χρονη εφοριακή υπάλληλος, η οποία κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ.

Η 58χρονη συνελήφθη χθες από αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας στην Αθήνα σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος της από τον ανακριτή Αθηνών.

Σε βάρος της 58χρονης είχε σχηματιστεί δικογραφία από την εισαγγελία Διαφθοράς για κατάχρηση δημοσίου χρήματος ποσού που υπερβαίνει τα 6 εκατομμύρια ευρώ (κακουργηματική απάτη) και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πράξεις που διέπραξε ως υπάλληλος της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Χειροπέδες σε εφοριακό για κατάχρηση 6 εκατομμυρίων ευρώ"

ΔΕΗ: Ρυθμίσεις χρεών για τους αγρότες

Σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή θα μπορούν να αποπληρώνουν οι αγρότες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τη ΔΕΗ, σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. της επιχείρησης.

Παράλληλα, αναμένεται βελτίωση των όρων της ρύθμισης χρεών συνολικά για τους καταναλωτές με μείωση της προκαταβολής και περισσότερες δόσεις που θα επιτρέψουν στους πολίτες να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δικαιούχων αγροτικού τιμολογίου προς τη ΔΕΗ ανέρχονται συνολικά σε 116,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, από τους 206.317 δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου οι 23.207 (11,2%) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, συνολικού ύψους 100,8 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 86,7% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης τονίζει ότι: «Η ΔΕΗ, για μια ακόμη φορά, στηρίζει την αγροτική δραστηριότητα και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την ίδια όσο και για τη χώρα μας» και προσθέτει: «Αναμένουμε από τους αγρότες να ανταποκριθούν σ' αυτήν τη γενναία ρύθμιση και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, προϋπόθεση για να εξακολουθήσει η Επιχείρηση να παίζει τον κοινωνικό της ρόλο, στηρίζοντας όλους τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων των λίγων μετατρέπεται σε επιβάρυνση των πολλών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Ρυθμίσεις χρεών για τους αγρότες"

Εφοδος του «Ρουβίκωνα» στο Χίλτον - Έψαχναν τους τροϊκανούς και τον Τσακαλώτο

Έφοδο στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις του κουαρτέτου με τους υπουργούς και τα στελέχη της κυβέρνησης πραγματοποίησαν σήμερα μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνα». Τα περίπου 12 άτομα έφτασαν μέχρι το εστιατόριο όπου και αναζητούσαν τους εκπροσώπους του κουαρτέτου. Κατά την έφοδό τους φώναζαν συνθήματα και πέταξαν τρικάκια» στα οποία αναγράφονταν οι φράσεις «πόλεμος στο ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο» και «Όχι στα μνημόνια, παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας»

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούν το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ESM, όταν αντιλήφθηκαν την κίνηση των μελών της ομάδας Ρουβίκωνα προχώρησαν στην προσαγωγή τους.









Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι αστυνομικοί έχουν οδηγήσει τους προσαχθέντες στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της ομάδας Ρουβίκωνα έχουν εισβάλλει στη Βουλή, τα γραφεία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΡΤ και τον Τειρεσία.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφοδος του «Ρουβίκωνα» στο Χίλτον - Έψαχναν τους τροϊκανούς και τον Τσακαλώτο"

Αναστασιάδης: Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, δεν θα ανοίξουν κεφάλαια για την ένταξη της στην ΕΕ

Αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, και γενικότερα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, δεν τίθεται θέμα να ανοίξουν κεφάλαια, τόνισε εκ νέου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, με τις οποίες φαίνεται πως η Τουρκία εμμένει στην πρότασή της για άνοιγμα κεφαλαίων, στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε πως και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τις δικές της θέσεις.

«Εφόσον δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, και γενικότερα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, δεν τίθεται θέμα να ανοίξουν κεφάλαια», επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

«Αν δεν υπάρξει από πλευράς Τουρκίας συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις της, δεν υπάρχουν ούτε κεφάλαια», επανέλαβε.

Εξάλλου στις 19:00 απόψε ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση των δύο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις 9 το πρωί της Πέμπτης θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, δεν θα ανοίξουν κεφάλαια για την ένταξη της στην ΕΕ"

Νέα χαλάρωση των Capital Controls: Τι αλλάζει

Την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls στις τράπεζες προωθεί η κυβέρνηση.

Ειδικότερα σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται η πρόωρη λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων αλλά και η δυνατότητα εξόφλησης έως και 50% του υφιστάμενου δανείου. Παράλληλα, το νέο καθεστώς περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προβλέπει αύξηση του μηνιαίου ορίου εξερχόμενων εμβασμάτων στα 1000 ευρώ, από 500 ευρώ προηγουμένως, ανά φυσικό πρόσωπο/πληρωτή.

Αναλυτικά οι αλλαγές στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

Άρθρο πρώτο. Περιορισμός των αναλήψεων μετρητών και των μεταφορών κεφαλαίων

5.α Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα εποπτευόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύματα πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων αυτών, καθώς και από ιδρύματα πληρωμών άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. που παρέχουν νομίμως μέσω αντιπροσώπων τους στην Ελλάδα ή μέσω της εταιρείας Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε., υπηρεσίες εμβασμάτων (money remittance) έως του ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο/πληρωτή ανά ημερολογιακό μήνα, και μέχρι μηνιαίου ορίου σε ευρώ για το σύνολο των ανωτέρω παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών, το οποίο θα ορίζει και θα κατανέμει ανά πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών με απόφασή της η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Το όριο ανά πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών, τον ακριβή τρόπο υπολογισμού του οποίου ορίζει με απόφαση της η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, νοείται ως το υπόλοιπο που προκύπτει σε μηνιαία βάση κατόπιν συμψηφισμού των εισερχομένων (προς την Ελλάδα) με τα εξερχόμενα (προς το εξωτερικό) εμβάσματα που έχουν διενεργηθεί μέσω του παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών

6. Απαγορεύεται α) να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί και να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους, εφόσον με το ως άνω άνοιγμα λογαριασμού ή προσθήκη συνδικαιούχου δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (Customer ID), και β) να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί. Στην τελευταία περίπτωση, αναστέλλεται η προθεσμία των άρθρων 7 και 8 του Ν. 4151/2013 (Α΄ 103)".

7. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) αποκλειστικά για τις ακόλουθες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκμηριώνεται εγγράφως από τον αρμόδιο φορέα και με την προϋπόθεση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από τον αιτούντα ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός μέσω του οποίου αυτές μπορούν να διενεργηθούν:
α. η πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου,
β. η πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς το ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015,
γ. η καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,
δ. η εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring), ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εφόσον ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με το προϊόν εκκαθάρισης των συναλλαγών με κάρτες. Οι αναλήψεις και μεταφορές ποσών υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς που ισχύουν και για τους λοιπούς λογαριασμούς.
ε. η εξυπηρέτηση νομικών προσώπων, όπως και ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που δεν διαθέτουν λογαριασμό εξυπηρέτησης της δραστηριότητας τους σε κανένα πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
στ. η εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας,
ζ. η κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,
η. το άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη,
θ. η πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα,
ι. η μεταφορά του λογαριασμού διαχείρισης μισθοδοσίας ενός εργοδότη από ένα πιστωτικό ίδρυμα σε άλλο, στο οποίο αυτός ήδη τηρεί λογαριασμό, και το, συνεπεία της μεταφοράς αυτής, άνοιγμα λογαριασμών μισθοδοσίας των εργαζόμενων στο τελευταίο πιστωτικό ίδρυμα. Οι εργαζόμενοι στην περίπτωση αυτή θα έχουν δικαίωμα ανάληψης μετρητών από το ένα από τα δύο πιστωτικά ιδρύματα, εκτός εάν κωδικοί πελάτη (customer id) προϋπήρχαν και στα δύο πιστωτικά ιδρύματα. Ο καθορισμός του πιστωτικού ιδρύματος, από το οποίο ο εργαζόμενος θα έχει δικαίωμα ανάληψης μετρητών, βάσει του κωδικού πελάτη (customer id), γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του. Η ανωτέρω δήλωση κατατίθεται και στα δύο πιστωτικά ιδρύματα.
ιγ. το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό, σε πρόσωπα που φέρουν την ιδιότητα του φοιτητή ή σπουδαστή, εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο μόνιμης κατοικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά τους με την ιδιότητα του δικαιούχου ή συνδικαιούχου. Για την πιστοποίηση της φοιτητικής και σπουδαστικής ιδιότητας, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής στο τρέχον εξάμηνο από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Κολλέγιο, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ή σχολή επαγγελματικής κατάρτισης ή μαθητείας. Ομοίως, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015−2016, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών−σπουδαστών ERASMUS και η ύπαρξη λογαριασμού αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης, εφόσον δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος λογαριασμός του οποίου είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι. Για την πιστοποίηση της συμμετοχής των προαναφερόμενων φοιτητών ή σπουδαστών στα εν λόγω προγράμματα απαιτείται η σχετική βεβαίωση της σχολής φοίτησης.
...
ιη. Η καταβολή παροχών υγείας και επιδοτήσεων από δημόσιους φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται μόνο από το φορέα που παρείχε την έγγραφη τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα ανοίγματος λογαριασμού στη συγκεκριμένη τράπεζα.
ιη. Η καταβολή παροχών υγείας και επιδοτήσεων από δημόσιους φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται μόνο από το φορέα που παρείχε την έγγραφη τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα ανοίγματος λογαριασμού στη συγκεκριμένη τράπεζα.
7α...

8. Απαγορεύεται η πρόωρη εξόφληση ποσοστού άνω του 50% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στις 11/3/2016. Εξαιρούνται του περιορισμού του προηγούμενου εδαφίου:
α) η αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό,
β) η αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου, και
γ) η αποπληρωμή στεγαστικού δανείου με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο, προς εξασφάλιση του δανείου, βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για την εξόφληση του δανείου συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη εξόφληση του δανείου. Τυχόν απαιτούμενες λεπτομέρειες σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία και τους επιμέρους, ειδικότερους όρους εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου δύναται να καθορίζει με απόφαση της η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

9. Επιτρέπεται η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων.
11. Εξαιρούνται των απαγορεύσεων και περιοριστικών μέτρων των προηγούμενων παραγράφων:
α. ...
ιζ. Συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, η καθεμία, ανά πελάτη, ανά ημέρα, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.
Οι ως άνω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε πιστωτικό ίδρυμα

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα χαλάρωση των Capital Controls: Τι αλλάζει"

Τσιμιτάκης (σύμβουλος πρωθυπουργού): «Όλοι Μακεδονία λένε» τα Σκόπια!

Στο πλευρό του Γιάννη Μουζάλα που αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» στέκεται ο Ματθαίος Τσιμιτάκης, πρώην δημοσιογράφος στην εφημερίδα Αυγή και πρόσφατα διορισμένος σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου. 

Μάλιστα ο κύριος Τσιμιτάκης, προχωράει το ζήτημα ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας πως «όλοι Μακεδονία λένε»! 

Η ανάρτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού έγινε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Μην πατάτε την μπανανόφλουδα παραίτησης Μουζάλα. Δεν επιβεβαιώνεται. Ποια πρώην; Ολοι Μακεδονία λένε πλήν εθνικιστών που πέτυχαν να συμβεί», έγραψε.



Μάλιστα, μετά την θύελλα που προκλήθηκε, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού υπέβαλε την παραίτησή του.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιμιτάκης (σύμβουλος πρωθυπουργού): «Όλοι Μακεδονία λένε» τα Σκόπια!"

Θέμα παραίτησης και του συμβούλου Φίλη που δέχθηκε τον όρο «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ

Στο πλευρό του Γιάννη Μουζάλα για τη χρήση της ονομασίας «Μακεδονία» για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στάθηκε με ανάρτησή του σύμβουλος του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, όπως παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Θέμης Δημητρακόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook είναι σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας αρμόδιος για θέμα Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Δικαιωμάτων/ Αλληλεγγύης, αφενός τάχθηκε κατά της παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού και αφετέρου χαρακτήρισε «παράλογο» να ζητάς «από ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε έναν τόπο που τον έλεγαν Μακεδονία να τους στερείς το δικαίωμα να ζουν σε αυτή τη χώρα με αυτό το όνομα».

Οι επίμαχες αναρτήσεις του κ. Δημητρακόπουλου, για τις οποίες κατά πληροφορίες τίθεται θέμα παραίτησής του, έχουν ως εξής: 






protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θέμα παραίτησης και του συμβούλου Φίλη που δέχθηκε τον όρο «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ"

Ο Μουζάλας πάντα έλεγε τα Σκόπια «Μακεδονία»

Μετρώντας ώρες για την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής και με το προσφυγικό να έχει αφήσει τα απόνερά του και στα εθνικά ζητήματα, το χθεσινό λεκτικό ατόπημα του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα επιβάρυνε το ήδη βαρύ κλίμα.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το γεγονός ότι ανέφερε την ΠΓΔΜ σαν «Μακεδονία», ο ίδιος έσπευσε να ζητήσει συγνώμη όχι μία, αλλά δύο φορές. Εκτός από τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ που ζήτησαν την παραίτησή του, το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, κάνοντας λόγο για «υπερβολικές αντιδράσεις για κάτι που έγινε εν τη ρύμη του λόγου».

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους κύκλους των ΜΚΟ, από τους οποίους προέρχεται ο κύριος Μουζάλας, συχνά εκφράζονται ειρωνικά για το ζήτημα της ονομασίας, υποστηρίζοντας «ότι πρόκειται για μία προ πολλού χαμένη υπόθεση».

Πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη, άλλωστε, έχουν στο παρελθόν χαρακτηρίσει εξωφρενική τη διαμάχη για το όνομα.



Αξίζει να θυμίσουμε ότι μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξή του παραδέχτηκε ότι «η Ελλάδα έχει ηττηθεί σε ό,τι αφορά το θέμα», προσθέτοντας ότι «αποκαλώ την Μακεδονία με το όνομά της: Μακεδονία, όπως ο υπόλοιπος κόσμος».

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία περιόρισε, τουλάχιστον δημόσια, αυτές τις απόψεις. Ο θεσμικός ρόλος του Μουζάλα επιβάλει την υποβάθμιση του περιστατικού αυτού σε ατυχή στιγμή και τίποτα περισσότερο. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ο Γιάννης Μουζάλας, πριν γίνει υπουργός, αποκαλούσε επίσης το γειτονικό κράτος «Μακεδονία». Απ’ ότι μαθαίνουμε το αποκαλεί ακόμα έτσι στον στενό κύκλο του. Κεκτημένης ταχύτητας το ανέφερε έτσι και δημοσίως με τα γνωστά αποτελέσματα…

Ο υπουργός μάλιστα τον Οκτώβριο του 2015, μιλώντας στον Real FM για το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων από Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί κανείς να αφαιρέσει από τη "Μακεδονία" τη δυνατότητα, από τη "Μακεδονία"... συγχωρέστε με, γιατί χθες όλο αυτές τις λέξεις ακούγαμε».

Την ίδια ώρα παρά το σάλο και την ενδοκυβερνητική κρίση που προκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εκτελεί κανονικά το σημερινό πρόγραμμά.

Αν και στην Αθήνα οι πληροφορίες ότι έχει υποβάλλει την παραίτησή του φουντώνουν, ο ίδιος βρίσκεται ήδη εν πτήσει προς Βρυξέλλες, ενώ για το απόγευμα ισχύει κανονικά η προγραμματισμένη ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μουζάλας πάντα έλεγε τα Σκόπια «Μακεδονία»"

Ένας διακινητής εξομολογείται

Χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να διαφύγουν στο εξωτερικό με κάθε τρόπο και πολλές φορές εμπιστεύονται την τύχη τους σε διακινητές. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνάντησε έναν από αυτούς στη Καμπούλ.

Το ραντεβού περνάει μέσα από ένα «γραφείο ταξιδίων», που λειτουργεί στο υπόγειο του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στην αφγανική πρωτεύουσα. Πολλά είναι τα ταξιδιωτικά γραφεία που προσπαθούν να προσελκύσουν πελατεία με πολύχρωμες και πολλά υποσχόμενες αφίσες. Φαίνεται όμως ότι, τουλάχιστον μερικά από αυτά, δεν προσφέρουν μόνο πακέτα διακοπών ή προσκυνηματικά ταξίδια στη Μέκκα, αλλά και «μεταφορές» προς την Ευρώπη για όσους αγωνιούν να ξεφύγουν από τη βία και τη φτώχεια στο Αφγανιστάν. Η συνάντηση με τον «αρμόδιο» κανονίζεται πολύ γρήγορα.
Μόλις μετά από μία ώρα ο διακινητής εμφανίζεται αυτοπροσώπως και με τον σοφέρ του σε μία Toyota Corolla. Είναι γύρω στα 35, καλοντυμένος με την παραδοσιακή αφγανική ενδυμασία και το μαύρο του παλτό. «Μπες μέσα» ακούγεται μία φωνή από το πίσω κάθισμα. Μπροστά κάθονται ο οδηγός κι ένας βοηθός, το τηλέφωνο του οποίου χτυπάει κάθε δύο λεπτά. Ο διακινητής λέει ότι η δουλειά του είναι να μεταφέρει τους ενδιαφερόμενους από το Αφγανιστάν στην Τουρκία. Στη συνέχεια τους παραδίδει «σε ανθρώπους που γνωρίζουν τους δρόμους για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για τη Γερμανία». Όλοι στο Αφγανιστάν γνωρίζουν πλέον ότι η αυτή η διαδρομή δεν θα είναι ταξίδι αναψυχής. Στις ειδήσεις λένε κάθε μέρα για ανθρώπους που πνίγονται στη θάλασσα ή παγιδεύονται σε κλειστά σύνορα. «Μέχρι στιγμής όμως οι δουλειές πάνε καλά, κάθε εβδομάδα έχω τριάντα νέους πελάτες» λέει ο διακινητής, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, προσφέρει τόσο τις «νόμιμες» όσο και τις «παράνομες» διαδρομές. «Νόμιμη» αποκαλεί τη διαδρομή με κανονική βίζα προς το Ιράν ή την Τουρκία, δηλαδή τους πρώτους σταθμούς στο μακρύ δρομολόγιο προς την Ευρώπη.
Το «τιμολόγιο» των διακινητών
Καταυλισμός προσφύγων στη Καμπούλ
Καταυλισμός προσφύγων στη Καμπούλ
Στην πραγματικότητα δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς βίζα. Αλλά ο διακινητής λέει ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, καθώς «ξέρουμε κόσμο στις πρεσβείες». Μία βίζα για την Τουρκία στοιχίζει πλέον 6.500 δολάρια, ενώ μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η «ταρίφα» δεν ξεπερνούσε τα 4.500 δολάρια. Η βίζα για το Ιράν τιμάται 600 δολάρια. Χωρίς βίζα το ταξίδι θα στοίχιζε 3.000 δολάρια. Ναι, παραδέχεται ο μυστηριώδης συνομιλητής, πολλά σύνορα είναι πλέον κλειστά, «αλλά όχι και για τους διακινητές». Το ίδιο λέει και στους πελάτες του όταν ρωτούν για τα κλειστά σύνορα στη «βαλκανική οδό» των προσφύγων που οδηγεί στην κεντρική Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.
Τους λέει με άλλα λόγια ότι το ζήτημα είναι καθαρά οικονομικό και ότι όσοι μένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, απλώς δεν έχουν αρκετά χρήματα για να δωροδοκήσουν τους συνοριοφύλακες. Ισχυρίζεται ότι η «ταρίφα» τους είναι 400 με 500 ευρώ το άτομο για να περάσουν οι πρόσφυγες νύχτα τα σύνορα.
Κάποιοι όντως εμπιστεύονται τους διακινητές και τις υποσχέσεις τους, άλλοι απλώς αλλάζουν το δρομολόγιό τους, προσπαθώντας να βρουν μία πιο προσιτή οδό διαφυγής. Στην πόλη Γκαζνί του Αφγανιστάν μία τετραμελής οικογένεια αποφάσισε να μην πάει τελικά στην Ευρώπη, αλλά να διαφύγει στο γειτονικό Πακιστάν, ζητώντας εκεί άσυλο μέσω του ΟΗΕ. Η οικογένεια ανήκει στη σιϊτική μειονότητα του Αφγανιστάν, η οποία έχει ήδη υποστεί διωγμούς από τους σουνίτες Ταλιμπάν. Πάντως και η διαφυγή στο Πακιστάν δεν είναι ακίνδυνη, γιατί στη χώρα αυτοί διαμένουν ήδη 2,5 εκατομμύρια Αφγανοί και η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ καταβάλει προσπάθειες για να επιστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στην πατρίδα τους. Μία επταμελής οικογένεια από τη Καμπούλ άλλαξε τα σχέδιά της και θέλει να διαφύγει στο εξωτερικό μέσω Ινδίας και Ινδονησίας, γιατί, όπως υποστηρίζει, η βίζα για την Ινδία βγαίνει εύκολα. Τί γίνεται όμως με την Ινδονησία; Δεν είναι σίγουροι για την απάντηση, λένε ότι τελικά ίσως προσπαθήσουν να διαφύγουν μέσω Μαλαισίας.
Διαφυγή μέσω... υποτροφίας
Αφγανοί πρόσφυγες στο Ιράν
Αφγανοί πρόσφυγες στο Ιράν
Κάποιοι απλώς αναβάλλουν τα σχέδιά τους. Όπως ο 19χρονος Αχσανουλάχ από την Καμπούλ, ο οποίος, όπως λέει, προσπάθησε δύο φορές να διαφύγει, αλλά τον εντόπισαν στο Ιράν και αναγκάστηκε να επιστρέψει. Λέει ότι ο αδερφός του βρίσκεται στη Γερμανία εδώ και οκτώ χρόνια. Καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν, οι δικοί του θα ήθελαν να στείλουν στο εξωτερικό ακόμα ένα παιδί, ώστε να στηρίζει με τα εμβάσματά του όλη την οικογένεια, αλλά και να οργανώσει την ενδεχόμενη διαφυγή της. «Φέτος θα ήθελα να κάνω μία ακόμη προσπάθεια να φύγω, αλλά τελικά η οικογένειά μου με απέτρεψε» λέει ο νεαρός. Ο αδερφός του έλεγε ότι στη Γερμανία έχει αλλάξει η κατάσταση για τους Αφγανούς και επιπλέον όλοι άκουγαν συνεχώς στις ειδήσεις για Αφγανούς που εγκλωβίστηκαν κάπου στον δρόμο, εξηγεί ο Αχσανουλάχ. Τώρα σκοπεύει να μείνει στην πατρίδα του και να συγκεντρωθεί στις σπουδές του. «Ποιός ξέρει, με μία υποτροφία ίσως καταφέρω να φύγω τελικά από αυτήν τη χώρα» λέει ο νεαρός Αφγανός.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένας διακινητής εξομολογείται"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news