facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Κασουλίδης: Η Κύπρος δεν θα άρει το βέτο στα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας

Σε δηλώσεις του προς το διαδικτυακό τόπο Politico, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αναφέρει ότι η Κύπρος δεν προτίθεται να άρει το βέτο στα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας τα οποία κρατά κλειστά, τονίζοντας ότι προτεραιότητά του είναι οι εύθραυστες διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού, οι οποίες εφόσον ευοδωθούν θα επιτρέψουν την άρση του εν λόγω βέτο.

Παρά το γεγονός ότι η πίεση στην Κύπρο είναι έντονη, δεν είναι το μόνο μέλος της ΕΕ που μπλοκάρει τις ενταξιακές συνομιλίες, σημειώνει ο Κασουλίδης. «Η Γερμανία έχει μπλοκάρει κεφάλαια, η Γαλλία έχει μπλοκάρει κεφάλαια. Τι γίνεται με αυτές τις χώρες και γιατί μόνο η Κύπρος;» αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν όλες οι προϋποθέσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος σημειώνει τέλος ότι «η ροή των μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα δεν έχει μειωθεί καθόλου από τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες η Τουρκία θα έχει ανταποκριθεί αποτελεσματικά... και ότι δε θα επανέλθει ζητώντας όλο και περισσότερα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κασουλίδης: Η Κύπρος δεν θα άρει το βέτο στα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας"

Ακόμα και η ΕΡΤ αναμεταδίδει ρεπορτάζ που αναφέρουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία»!

Ίσως μέσα στο γενικό χαμό να φανεί …λεπτομέρεια, αλλά αναρωτιέμαι αν επιμένουμε ως χώρα να αρνούμαστε την ονομασία «Μακεδονία» για τα Σκόπια (FYROM την αποκαλούμε εμείς). Γιατί, αν το έχετε παρατηρήσει, με αφορμή το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες, όσοι ξένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι αναφέρονται στα Σκόπια, χρησιμοποιούν κανονικά την ονομασία «Μακεδονία».
Το skynews μεταδίδοντας σήμερα ρεπορτάζ από την περιοχή της Ειδομένης και την απόπειρα προσφύγων να περάσουν τα κλειστά σύνορα μέσω ενός ποταμού, αναφέρονται στα Σκόπια ως «Μακεδονία». Και μάλιστα, και η Ελληνική ΕΡΤ στο Δελτίο Ειδήσεων των 6, αναμετέδιδε εικόνα του skynews και στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης μάς πληροφορούσε ότι τα πλάνα είναι από τα «GREECE-MACEDONIA Border» (Ελληνο-Μακεδονικά Σύνορα!!!).
Ενός κακού μύρια έπονται. Και το κακό με το δράμα των προσφύγων, μάλλον οδηγεί στην ουσιαστική αναγνώριση των Σκοπιών ως «Μακεδονία». Μήπως η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποιες διαμαρτυρίες προς ξένους πολιτικούς και ΜΜΕ; Και ως πρώτη κίνηση να υποδείξει στην ΕΡΤ να επιλέγει με μεγαλύτερη προσοχή τα πλάνα που αναμεταδίδει; Εκτός κι αν έχει ξεγράψει το θέμα της ονομασίας…
Το δημοσίευμα του skynews
Και το πλάνο της ΕΡΤ

thebest

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακόμα και η ΕΡΤ αναμεταδίδει ρεπορτάζ που αναφέρουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία»!"

Ακόμη δύο πλοία με 312 μετανάστες και πρόσφυγες στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει στις 9:20 το βράδυ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2 από τα Δωδεκάνησα. Το πλοίο μεταφέρει 60 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Λέρο.

Στις 23:35 το βράδυ περίπου αναμένεται και ο κατάπλους του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Νήσος Μύκονος" με 252 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 213 άτομα από τη Μυτιλήνη και 39 από τη Χίο.

Στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται συνολικά 3.680 άτομα σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα. Όλοι οι επιβατικοί σταθμοί του ΟΛΠ αλλά και η πέτρινη αποθήκη είναι γεμάτοι, ενώ σε πολλά σημεία περιμετρικά των επιβατικών σταθμών έχουν στηθεί σκηνές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακόμη δύο πλοία με 312 μετανάστες και πρόσφυγες στον Πειραιά"

Σκοπιανές αρχές: Οι 1.000 πρόσφυγες θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα

Στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή), κρατούνται από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν το απόγευμα στο έδαφος της χώρας με περιπετειώδη τρόπο.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις σκοπιανές αρχές, η Ελλάδα υποχρεούται να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα βάσει της διεθνούς νομοθεσίας.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν το πρωί από τον καταυλισμό της Ειδομένης και αφού περπάτησαν μερικά χιλιόμετρα εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από αφύλαχτο σημείο.

Κάτοικοι του μικρού ακριτικού χωριού Μόιν αντίκρισαν με μεγάλη έκπληξη τη μαζική αυτή είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο χωριό. Η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε και αδιευκρίνιστο για την ώρα αριθμό Ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ, καθώς και ακτιβιστές που ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες αυτοί ανέρχονται στους περίπου 30, εκ των οποίων επτά με οχτώ είναι Έλληνες φωτορεπόρτερ.

Οι συλληφθέντες φωτορεπόρτερ και ακτιβιστές έχουν μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής και σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές της ΠΓΔΜ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο 250 ευρώ στον καθένα για παράνομη είσοδο στη χώρα. Μετά την καταβολή του προστίμου, η αστυνομία της ΠΓΔΜ θα κινήσει τις διαδικασίες απέλασής τους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκοπιανές αρχές: Οι 1.000 πρόσφυγες θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα "

Δείτε το φυλλάδιο που ξεσήκωσε τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Εκατοντάδες είναι οι πρόσφυγες που νωρίς το πρωί εγκατέλειψαν τον καταυλισμό της Ειδομένης όταν κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. 

Συγκεκριμένα, άγνωστος το βράδυ της Κυριακής μοίρασε ένα χαρτί στον καταυλισμό, όπου έλεγε ότι τα σύνορα είναι «εικονικά κλειστά» και αν περπατήσουν 5 χιλιόμετρα, θα μπορέσουν να περάσουν.

Αυτό το χαρτί ήταν που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Δείτε το μυστηριώδες φυλλάδιο


Τα Σκόπια πάντως, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος των Sunday Times, Bojan Pancevski, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές της FYROM, κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι οργάνωσαν το παράνομο πέρασμα των συνόρων από τους πρόσφυγες. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε το φυλλάδιο που ξεσήκωσε τους πρόσφυγες στην Ειδομένη"

Δελφίνια θα χρησιμοποιηθούν στο Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ως… κατάσκοποι! [βίντεο]

Για κατασκοπευτικούς σκοπούς σχεδιάζει το Πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας να εντάξει στο δυναμικό του δελφίνια, καθώς διαθέτουν εξαιρετική ακοή Συγκεκριμένα, η Μόσχα άνοιξε διαγωνισμό για την απόκτηση πέντε δελφινιών που θα υπηρετήσουν το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αναβιώσουν την ψυχροπολεμική πρακτική αξιοποίησης θαλάσσιων θηλαστικών για στρατιωτικούς σκοπούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επί Ψυχρού Πολέμου, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Σοβιετική Ένωση, είχαν εκπαιδεύσει δελφίνια για τον εντοπισμό υποβρυχίων και ναρκών και για την προστασία λιμανιών.
delfinia2 nautiko Rwsia 14-3-2016
Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο για κρατικές προμήθειες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσφέρει 1,75 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 22.000 ευρώ) για την απόκτηση πέντε δελφινιών, δύο θηλυκών και τριών αρσενικών, ηλικίας 3 έως 5 ετών.
Τα δελφίνια θα πρέπει να μην έχουν προβλήματα υγείας, να επιδεικνύουν καλή δυνατότητα κίνησης, μήκος σώματος από 2,3 έως 2,7 μέτρα, και να μην έχουν σωματικά ελαττώματα.
Όπως αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα, τα δελφίνια θα πρέπει να παραδοθούν πριν τον Αύγουστο στις αρχές της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, όπου υπάρχει ένα κέντρο εκπαίδευσης ζώων για στρατιωτικούς σκοπούς από το 1965.
directnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δελφίνια θα χρησιμοποιηθούν στο Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ως… κατάσκοποι! [βίντεο]"

Ο Πούτιν έδωσε εντολή για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία

Εντολή στην ηγεσία του στρατού, για την έναρξη της αποχώρησης του κύριου τμήματος των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτιμώντας ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο με τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών της Ρωσίας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων θα έπρεπε να αρχίσει από την Τρίτη, προσθέτοντας ότι έδωσε επίσης εντολή για την ενίσχυση του ρόλου της Μόσχας στην ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφν δήλωσε ότι ο κ. Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ για να τον ενημερώσει για τη ρωσική απόφαση.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πούτιν έδωσε εντολή για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία"

Ειδομένη: Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στο χωριό Χαμηλό

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, της περιοχής της Ειδομένης απ όπου σήμερα το απόγευμα Σύριοι, Ιρακινοί, Αφγανοί, Πακιστανοί και βορειοαφρικανοί πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Στον χώρο βρίσκονται διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας και από την πίσω πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της ΠΓΔΜ ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Εν τω μεταξύ ομάδες προσφύγων και μεταναστών συρρέουν πεζή παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και αυτή την ώρα από τις περιοχές του Πολυκάστρου και γενικότερα του νομού Κιλκίς με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και εκείνοι από παράπλευρες διαβάσεις στην FYROM.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδομένη: Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στο χωριό Χαμηλό"

Ρέντσι: Η φωτογραφία του μωρού στην Ειδομένη είναι η ταυτότητα της Ευρώπης

Την φωτογραφία του μωρού που γεννήθηκε στην Ειδομένη μαζί με εκείνη της επιστημονικής διαστημικής αποστολής Exomars δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ματέο Ρέντσι.

Μάλιστα, την ίδια ακριβώς φωτογραφία έβαλε και στην ιστοσελίδα του ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Κάτω από την φωτογραφία, ο Ματέο Ρέντσι γράφει ότι «αυτή είναι η ταυτότητα της σημερινής Ευρώπης».



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέντσι: Η φωτογραφία του μωρού στην Ειδομένη είναι η ταυτότητα της Ευρώπης "

Οι σκοπιανές αρχές επιστρέφουν τους μετανάστες στη Γευγελή

Με στρατιωτικά φορτηγά και λεωφορεία μεταφέρουν πίσω στη Γευγελή, στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο, οι αρχές της ΠΓΔΜ τους 700 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν νωρίτερα στο έδαφός τους. Στόχος των Σκοπιανών φαίνεται πως είναι να επαναπροωθήσουν τους μετανάστες στην Ελλάδα μέσω του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων.

Εκατοντάδες άλλοι μετανάστες παραμένουν έως και αυτή την ώρα συγκεντρωμένοι στο ακριτικό χωριό Χαμηλό, όπου βρίσκονται διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας και από την απέναντι πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν έως και αυτή την ώρα συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, της περιοχής της Ειδομένης απ’ όπου το απόγευμα Σύριοι, Ιρακινοί, Αφγανοί, Πακιστανοί και βορειοαφρικανοί πέρασαν στο έδαφος της γείτονος.

Στον χώρο βρίσκονται διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας και από την πίσω πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της ΠΓΔΜ ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Πάντως, ομάδες προσφύγων και μεταναστών συρρέουν στην περιοχή παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και αυτή την ώρα από τις περιοχές του Πολυκάστρου και γενικότερα του νομού Κιλκίς με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και εκείνοι από παράπλευρες διαβάσεις στην FYROM.

Στο μεταξύ, χρήματα, προκειμένου να τους αφήσουν ελεύθερους, ζητούν σύμφωνα με το seleo.gr οι σκοπιανές αρχές από τους φωτορεπόρτερ που συνέλαβαν. Οι φωτορεπόρτερ, περίπου 20 άτομα, ακολουθούσαν τους πρόσφυγες, οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν στο έδαφος της γείτονος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι σκοπιανές αρχές επιστρέφουν τους μετανάστες στη Γευγελή "

Κυρίτσης: Η Ελλάδα δεν κατευθύνει πρόσφυγες να περάσουν κλειστά σύνορα

«Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό. Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, απαντώντας σε ιταλικά δημοσιεύματα.

«Με την ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση από επιτήδειους, αλλά να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία τους στους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρίτσης: Η Ελλάδα δεν κατευθύνει πρόσφυγες να περάσουν κλειστά σύνορα"

Από την άνοιξη του 2015 προετοίμαζαν άδειες παραμονής για δύο χρόνια!

Τουλάχιστον από την άνοιξη του 2015 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το Μαξίμου όχι μόνο γνώριζαν για το τσουνάμι των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που θα ερχόταν στην Ελλάδα, αλλά είχε προσδιορίσει ότι θα είχε διάρκεια -το ελάχιστο- δύο χρόνια.

Μάλιστα, προσπάθησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ με διαδικασίες Fast Track να προσδώσουν πέπλο νομιμότητας στην συμφωνία για την αθρόα και ανεξέλεγκτη προσέλευση προσφύγων, αλλά η προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς.

Τώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στους Financial Times επισήμανε ότι οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην χώρα μας για δύο χρόνια, «ξεχνώντας» να αναφερθεί στην συμφωνία της άνοιξης του 2015. Αντίθετα, ο κ. Βίτσας μίλησε με ακρίβεια για τον αρχικά συμφωνημένο χρόνο παραμονής των προσφύγων στην χώρας μας, που είναι τα δύο χρόνια.

Ο κ. Βίτσας τόνισε στη συνέντευξή του στους Financial Times ότι διάστημα παραμονής για την μετεγκατάστασή τους αναμένεται από κάποιους μήνες έως και δύο χρόνια σημειώνοντας παράλληλα πως κάποιοι από τους πρόσφυγες θα παραμείνουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Ακόμη, ο κ. Βίτσας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες ενώ εξέφρασε τους φόβους του ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί τους οικονομικούς μετανάστες που έχουν «παγιδευτεί» στην Ελλάδα.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, επιχείρησε με διαδικασίες Fast Track τη συμφωνία για επερχόμενο και ανεξέλεγκτο κύμα εισόδου προσφύγων στην χώρα μας να το βαπτίσει και να το νομιμοποιήσει υπό την μορφή, «αθρόας παροχής προσωρινής προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους».

Η προσπάθεια αυτή δεν ευδοκίμησε και έκτοτε δεν επιχείρησε και πάλι η Κυβέρνηση να νομιμοποιήσει την συμφωνία με νομοθετικά μέτρα. Έκτατε, τα νησιά μας απέναντι από την Τουρκία άρχισαν να «καταλαμβάνονται» από χιλιάδες πρόσφυγές και η Ελλάδα να κατακλύζεται πλέον από εκατοντάδες χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους.

Η συμφωνία της άνοιξης του 2015

Την τελευταία ημέρα του περασμένου Ιουλίου, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Νικόλαος Βούτσης απέστειλε στο γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Ο κ. Σαγιάς μια εβδομάδα μετά (7 Αυγούστου 2015) διαβίβασε το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επεξεργασίας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, εκτός από τον κ. Βούτση το υπέγραφαν 8 ακόμη υπουργοί, δηλαδή συνολικά το υπέγραφαν 9 στελέχη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.
Συγκεκριμένα το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το υπέγραφαν τα εξής τότε κυβερνητικά στελέχη: 1) ο υπουργός Εσωτερικών Νικόλαος Βούτσης, 2) ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς, 3) ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, 4) ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, 5) ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Ιωάννης Πανούσης, 6) η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, 7) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, 8) η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και 9) ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Αναστάσιος Κουράκης.

Ενώ το σχέδιο διατάγματος βρίσκεται στα χέρια των συμβούλων της Επικρατείας, στις 28 Αυγούστου 2015 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές για 20 Σεπτεμβρίου 2015.
Στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται πλέον η υπηρεσιακή Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση «υιοθετεί» όπως λέγεται στην γλώσσα των συμβούλων της Επικρατείας το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Δηλαδή, η υπηρεσιακή κυβέρνηση ασπάζεται το περιεχόμενο του εν λόγω διατάγματος και αμελλητί το υπογράφει.

Πάντως, νομικοί κύκλοι είχαν εκφράζει τότε επιφυλάξεις, για το εάν η υπηρεσιακή κυβέρνηση μπορούσε να υπογράψει, μέσα στα πλαίσια που της παρέχει το Σύνταγμα και να προωθήσει το εν λόγω σχέδιο διατάγματος στο ΣτΕ, λόγω των περιορισμένων αρμοδιοτήτων που έχει.
Το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος υπό το μανδύα της εναρμόνισης της Ελληνικής νομοθεσίας στα Ευρωπαϊκά δεδομένα προσπάθησε να νομιμοποίηση την συμφωνία της άνοιξης 2015 για τον κόλαφο των προσφύγων που θα ακολουθούσε.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να νομιμοποιήσει τη συμφωνία υπό το «πέπλο» σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος το οποίο τροποποιούσε παλαιότερο διάταγμα (Π.Δ. 114/2010) με το οποίο καθιερώθηκε «ενιαία διαδικασία αναγνώρισης για αλλοδαπούς και ανιθαγενείς του καθεστώτος του πρόσφυγα ή δικαιούχου επικουρικής προστασίας σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 2005/85/ΕΚ του Συμβου­λίου «σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές για τις διαδικασίες με τις οποίες τα κράτη μέλη χορηγούν και ανακαλούν το καθεστώς του πρόσφυγα».

Όμως ο τίτλος του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος ήταν ψευδεπίγραφος, καθώς υπό το πέπλο της συμμόρφωσης της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά νομοθετικά δρώμενα επιχειρήθηκε με διαδικασίες Fast Track η νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισθέντων από τις πατρίδες τους αλλοδαπών. Μάλιστα, το επίμαχο διάταγμα προέβλεπε ρητά ότι το κατ’ εξαίρεση χορηγούμενο καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ισχύει για δύο έτη. Φυσικά ο χρόνος αυτός της διετίας πριν τη συμπλήρωση της, θα μπορούσε, να παραταθεί με νέο διάταγμα της μιας παραγράφου.

«Μπλόκο» από το ΣτΕ

Τέσσερεις μέρες πριν της περασμένες βουλευτικές εκλογές (16 Σεπτεμβρίου 2015) έρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και ανατρέπει τα κυβερνητικά σχέδια, καθώς μπλοκάρει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ως παράνομο και το επέστρεψε στους εννέα συναρμόδιους υπουργούς. Έκτοτε σιγή ιχθύος από την κυβερνητική πλευρά, καθώς οι κανόνες που έθετε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr ανήμερα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν επέτρεψε την κατ’ εξαίρεση παραμονή στην Ελλάδα για ανθρωπιστικούς λόγους παράτυπων προσφύγων για δύο έτη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας τόνιζαν στην γνωμοδότησή τους (120/2015) ότι οι 9 υπουργοί στο επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, δεν εκθέτουν τους λόγους «που καθιστούν αναγκαίες τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ενόψει του γεγονότος ότι με το υπό επεξεργασία σχέδιο επιχειρείται η εισαγωγή εξαιρετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες τροποποιούνται οι πάγιες διατάξεις που ρυθμίζουν τόσο την χορήγηση καθεστώτος παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, όσο και την εξέταση των εκκρεμών σε δεύτερο βαθμό προσφυγών στα πλαίσια της διαδικασίας χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας».

Τι έκριναν οι σύμβουλοι Επικρατείας

Το protothema.gr στις 20 Σεπτεμβρίου 2105 ανήμερα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, μεταξύ των άλλων, έγραφε:

«Φρένο βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο ανεξέλεγκτο κύμα εισόδου προσφύγων και στην αθρόα με διαδικασίες Fast Track παροχή προσωρινής προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ δεν επιτρέπει παραμονή στην Ελλάδα παράτυπων προσφύγων.
Την ίδια στιγμή το ΣτΕ επέστρεψε ως μη νόμιμο στους εννέα συναρμόδιους υπουργούς το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρήθηκε η νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισθέντων από τις πατρίδες τους αλλοδαπών.

Στο Ε΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατατέθηκε για νομοπαρασκεαυστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρήθηκε να τροποποιηθεί παλαιότερο διάταγμα (Π.Δ. 114/2010) με το οποίο καθιερώθηκε «ενιαία διαδικασία αναγνώρισης για αλλοδαπούς και ανιθαγενείς του καθεστώτος του πρόσφυγα ή δικαιούχου επικουρικής προστασίας σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 2005/85/ΕΚ του Συμβου­λίου «σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές για τις διαδικασίες με τις οποίες τα κράτη μέλη χορηγούν και ανακαλούν το καθεστώς του πρόσφυγα».

Το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προέβλεπε κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας χορήγηση καθεστώτος παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης σε όσους είχαν υποβάλει αίτημα διεθνούς προστασίας έως τις 21.11.2010, το οποίο εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό, με μοναδικές προϋποθέσεις:
α) να είναι κάτοχοι δελτίου αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού σε ισχύ και
β) να μην συντρέχει «κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ή για την κοινωνία της χώρας, λόγω τελεσίδικης καταδίκης για τη διάπραξη σοβαρού εγκλήματος και χωρίς να ελέγχεται η συνδρομή των προβλεπόμενων στο ΠΔ 114/2010 προϋποθέσεων.

Ακόμη, το σχέδιο διατάγματος προβλέπει ότι το κατ’ εξαίρεση χορηγούμενο καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ισχύει για δύο έτη.
Στην συνέχεια το διάταγμα προβλέπει ότι «η χορήγηση καθεστώτος παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, έχει ως συνέπεια τη μη εξέταση των εκκρεμών σε δεύτερο βαθμό αιτημάτων διεθνούς προστασίας και την κατάργηση της σχετικής διοικητικής διαδικασίας, εκτός αν ο ενδιαφερόμενος υποβάλει στις αρμόδιες αρχές αίτηση περί εξέτασης της προσφυγής του».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ΄ αριθμ. 120/2015 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος (προεδρεύων ο σύμβουλος Επικρατείας Διομήδης Κυριλλόπουλος και εισηγητής η πάρεδρος Μαρία Μπαμπίλη) επισημαίνουν ότι ο νόμος 3907/2011, παρέχει την δυνατότητα στους 9 συναρμόδιου υπουργούς να ρυθμίζουν «τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας και αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα ή της χορήγησης του ανθρωπιστικού καθεστώτος, το περιεχόμενο των εν λόγω καθεστώτων, τις διαδικασίες παροχής προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών, τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας ή προσφυγών που εκκρεμούν κατά την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών και να θεσπίσει μεταβατικές διατάξεις για την τύχη των εκκρεμών σε δεύτερο βαθμό αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας».

Όμως, υπογραμμίζει το ΣτΕ, ο επίμαχος νόμος 3907/2011, δεν παρέχει στους αρμόδιους κρατικούς φορείς να θεσπίσουν «διατάξεις με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα να χορηγηθεί αθρόως και σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων το καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους άνευ καθορισμού κριτηρίων και προϋποθέσεων συναφών προς το καθεστώς αυτό και με τις οποίες μεταβάλλονται κατ’ ουσία οι οριζόμενες από τις πάγιες διατάξεις προϋποθέσεις χορήγησης του εν λόγω καθεστώτος».

Συνεπώς, υπογραμμίζει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο «οι ρυθμίσεις του υπό επεξεργασία σχεδίου, με τις οποίες προβλέπεται η κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων χορήγηση του καθεστώτος παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, με μόνο κριτήριο τον χρόνο υποβολής του αιτήματος διεθνούς προστασίας και μόνες προϋποθέσεις την κατοχή δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού σε ισχύ και τη μη τελεσίδικη καταδίκη του αιτούντος για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων, κείνται εκτός των ορίων της εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 5 παραγράφου 3 του νόμου 3907/2011».

Και ανεξάρτητα από όλα αυτά, τονίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, οι 9 υπουργοί στο επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, δεν εκθέτουν τους λόγους «που καθιστούν αναγκαίες τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ενόψει του γεγονότος ότι με το υπό επεξεργασία σχέδιο επιχειρείται η εισαγωγή εξαιρετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες τροποποιούνται οι πάγιες διατάξεις που ρυθμίζουν τόσο την χορήγηση καθεστώτος παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, όσο και την εξέταση των εκκρεμών σε δεύτερο βαθμό προσφυγών στα πλαίσια της διαδικασίας χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας».

Ενόψει όλων αυτών, αποφάνθηκαν οι δικαστές ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, «δεν προτείνεται νομίμως» και το επέστρεψε».

Το πλήρες κείμενο της γνωμοδότησής του ΣτΕ 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Από την άνοιξη του 2015 προετοίμαζαν άδειες παραμονής για δύο χρόνια!"

Δεμένα τα πλοία σε ορισμένα λιμάνια λόγω ισχυρών ανέμων

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνου και Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεμένα τα πλοία σε ορισμένα λιμάνια λόγω ισχυρών ανέμων "

Κομισιόν: Απολύτως νόμιμη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Απολύτως νόμιμη κρίνει η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη συμφωνία επί της αρχής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, σε συνεργασία με την Τουρκία, στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι πρόκειται για ένα «προ-σύμφωνο» το οποίο εγγυάται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Ο ίδιος, εξήγησε ότι έχουν μπει οι βάσεις για μια νέα διαδικασία, «μια νέα αρχιτεκτονική», η οποία είναι διαφορετική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι και νόμιμη. Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε τα λόγια του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία επί της αρχής της περασμένης Δευτέρας ως «νομικά εφικτή και καλή επιλογή», η οποία όμως χρειάζεται περισσότερη συζήτηση για το πώς συγκεκριμένα θα οργανωθεί η επανεγκατάσταση των προσφύγων. Οι λεπτομέρειες αυτού του ζητήματος θα καθοριστούν ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Μαρτίου, είχε πει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο της "καταρχήν συμφωνίας", είναι η ύπαρξη κατάλληλων διοικητικών δομών και γρήγορων και αποτελεσματικών νομικών διαδικασιών. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να οργανώσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα γρήγορων νομικών διαδικασιών, ενδεχομένως επί τόπου στα νησιά. «Ελπίζουμε ότι όταν η συμφωνία λάβει την τελική της μορφή, θα καλύπτεται και αυτό το σημαντικό στοιχείο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Απολύτως νόμιμη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό"

Μαζική έξοδος από την Ειδομένη προς την ΠΓΔΜ

Πάνω από 1.000 πρόσφυγες έχουν περάσει -μέχρι στιγμής-το χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό, ενώ συνεχώς φτάνουν κατά διαστήματα νέες ομάδες. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν σπεύσει στο χωριό Μόνι για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους ανά χείρας περνούν μέσα από τα παγωμένα νερά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, που είχε σταματήσει αίφνης στην Ειδομένη, εδώ και αρκετές ημέρες.

Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον περνούν στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ήταν αυτό που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι.

«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγεί πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.





Διαβάστε Περισσότερα » "Μαζική έξοδος από την Ειδομένη προς την ΠΓΔΜ"

Μέρκελ: Δεν θα υπογράψουμε λευκή επιταγή στην Τουρκία

To κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου δεν είναι μια «βιώσιμη» λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παραδέχθηκε εντούτοις ότι η χώρα της έχει ωφεληθεί.

«Σχετικά με τον Βαλκανικό Διάδρομο, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία, αυτή τη στιγμή, ωφελείται από το γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι καταφθάνουν στη χώρα και αυτό επίσης συνδέεται με το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας- ΠΓΔΜ» επισήμανε η Ά. Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, μία ημέρα μετά την ήττα του κόμματός της στις περιφερειακές εκλογές.

«Αυτή η λύση δεν είναι βιώσιμη, το βλέπουμε καθημερινά στις εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα», πρόσθεσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην απόφαση του κλεισίματος των συνόρων από τις χώρες που βρίσκονται σε αυτόν τον διάδρομο.

«Δεν μίλησα ποτέ κατά της εφαρμογής μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Μίλησα υπέρ της επιβολής συνοριακών ελέγχων, καλύτερης καταγραφής, απελάσεων, χορήγησης ασύλου», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτημα που της τέθηκε για το αν είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα σε εθνικό επίπεδο παρά σε ευρωπαϊκό.

Αναφερόμενη εξάλλου στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις συζητήσεις με την Τουρκία με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών που διαπλέουν το Αιγαίο, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «πολλά βήματα προόδου έχουν γίνει» ενόψει της κρίσιμης Συνόδου της 17ης- 18ης Μαρτίου.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι έχουμε ανάγκη από μια ευρωπαϊκή λύση, ότι αυτή η λύση χρειάζεται χρόνο. Ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στη Γερμανία έχει σαφώς μειωθεί, εκείνος των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα επίσης, όμως μία βιώσιμη λύση δεν έχει προς το παρόν επιτευχθεί» υπογράμμισε η Μέρκελ.

Εξάλλου, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει λευκή επιταγή στην Τουρκία, την ώρα που πολλά στελέχη του συντηρητικού της κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ή το θέμα της χορήγησης βίζας στους υπηκόους της.

«Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις χωρίς καμία εξαίρεση» διαβεβαίωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει «ναι» (που θα ειπωθεί αυτόματα) για την εισδοχή (της Τουρκίας στην ΕΕ) το οποίο θα συνδέεται με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Δεν θα υπογράψουμε λευκή επιταγή στην Τουρκία"

Ουραγοί στην ΕΕ οι Έλληνες καταναλωτές - Δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους

«Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό καταναλωτών που, ενώ αντιμετώπισαν ένα μη αμελητέο πρόβλημα στις συναλλαγές τους, εντούτοις δεν επιδίωξαν την επίλυσή του». Αυτό επισήμανε η αναπληρώτρια Συνήγορος Καταναλωτή και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας Αθηνά Κοντογιάννη, σε δηλώσεις της στο αθηναϊκό πρακτορείο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή στις 15 Μαρτίου και με βάση τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ για τα θέματα προστασίας του καταναλωτή.

Όπως δήλωσε η κ. Κοντογιάννη: «Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή συμπίπτει φέτος με μια μεγάλη πρόκληση: Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ για τα θέματα προστασίας του καταναλωτή, οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται στην τελευταία θέση των 28 κρατών-μελών, τόσο ως προς τη γνώση των δικαιωμάτων τους, όσο και ως προς τη διεκδίκησή τους. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό καταναλωτών που, ενώ αντιμετώπισαν ένα μη αμελητέο πρόβλημα στις συναλλαγές τους, εντούτοις δεν επιδίωξαν την επίλυσή του. Αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο να μην εμπιστεύονται επαρκώς τους εμπόρους και τους παρόχους υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό ότι οι Έλληνες καταναλωτές καταλαμβάνουν την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 28 σε ό,τι αφορά το αίσθημα εμπιστοσύνης τους στους αντισυμβαλλομένους τους.

Όλα αυτά τα στατιστικά ευρήματα μας οδηγούν στην εντατική προώθηση δράσεων ενημέρωσης των καταναλωτών με έμφαση στα σχολεία, ώστε να διαμορφώσουμε σήμερα τους υπεύθυνους καταναλωτές του αύριο. Εκτός από τους ανήλικους, ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για άλλες κατηγορίες πιο ευάλωτων σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές καταναλωτών, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, τα άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, ή καταναλωτές οι οποίοι συναλλάσσονται σε γλώσσα διαφορετική από τη μητρική τους, άτομα που ζουν σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές ή δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για την αναζήτηση πληροφοριών».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας εξέδωσαν ενημερωτικό φυλλάδιο με 10 βασικά δικαιώματα που κάθε καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας με κεντρικό τίτλο «Είσαι καταναλωτής; Έχεις δύναμη! Αρκεί να γνωρίζεις και να διεκδικείς».

Τα 10 βασικά δικαιώματα του καταναλωτή

- Έχεις δικαίωμα: Στην ορθή ενημέρωση

Προτού δεσμευτείς συμβατικά, πρέπει να σου δοθούν με απλό και κατανοητό τρόπο όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τα βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας που πρόκειται να προμηθευτείς, ιδίως για την τιμή, τους όρους πληρωμής και παράδοσης, τη διάρκεια της σύμβασης, τους όρους αποδέσμευσης από αυτή, καθώς και οδηγίες για την ασφαλή χρήση τους.

- Έχεις δικαίωμα: Σε συμβάσεις χωρίς καταχρηστικούς όρους

Οι συμβάσεις που συνάπτεις για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών πρέπει να έχουν σαφείς όρους και να μην διαταράσσουν σημαντικά την ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε βάρος σου. Καταχρηστικές ρήτρες δεν σε δεσμεύουν.

- Έχεις δικαίωμα: Στην παροχή εγγύησης

Τα καινούργια προϊόντα με μακρά διάρκεια ζωής συνοδεύονται υποχρεωτικά από γραπτή εγγύηση στην ελληνική γλώσσα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία επικοινωνίας του κατασκευαστή ή του αντιπροσώπου του, τη διάρκεια και την έκταση εδαφικής ισχύος. Για κάθε επισκευή μέσα στον χρόνο της εγγύησης, που υπερβαίνει τις 15 εργάσιμες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωσή της, δικαιούσαι να ζητήσεις την προσωρινή αντικατάσταση του προϊόντος.

- Έχεις δικαίωμα: Στην αντικατάσταση, επιδιόρθωση, μείωση του τιμήματος ή υπαναχώρηση

Τα ελαττωματικά προϊόντα ή όσα δεν έχουν τις συμφωνημένες ιδιότητες, επισκευάζονται ή αντικαθίστανται χωρίς κανένα κόστος μέσα σε δύο χρόνια από την αγορά ή την παράδοσή τους. Μπορείς να ζητήσεις μείωση της τιμής ή, εφόσον το πρόβλημα είναι ουσιώδες, την επιστροφή των χρημάτων σου.

- Έχεις δικαίωμα : Στην αναιτιολόγητη υπαναχώρηση εντός 14 ημερολογιακών ημερών

Εάν μετάνιωσες για κάποιο προϊόν που αγόρασες εξ αποστάσεως (τηλεφωνικά και μέσω διαδικτύου) ή εκτός εμπορικού καταστήματος, μπορείς να το επιστρέψεις και να πάρεις τα χρήματά σου πίσω, εφόσον δεν το έχεις χρησιμοποιήσει και η αξία του υπερβαίνει τα 30 ευρώ.

- Έχεις δικαίωμα: Σε παροχή τεχνικής υποστήριξης

Ανταλλακτικά του προϊόντος και τεχνική υποστήριξη παρέχονται υποχρεωτικά από τον προμηθευτή, ακόμη και εκτός εγγύησης, εντός όμως του χρόνου πιθανής διάρκειας ζωής του.

- Έχεις δικαίωμα: Σε αποζημίωση

Αν εξαιτίας της χρήσης ελαττωματικού προϊόντος προκληθεί ζημία σε περιουσιακά σου αγαθά, σωματική βλάβη ή ακόμη και θάνατος, ο κατασκευαστής υποχρεούται σε αποζημίωση. Ανάλογη υποχρέωση έχει και ο παρέχων υπηρεσίες για ζημιές που σου προκάλεσε στο πλαίσιο άσκησης της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

- Έχεις δικαίωμα: Σε ειλικρινείς διαφημίσεις

Παραπλανητικές και επιθετικές εμπορικές πρακτικές απαγορεύονται. Μπορείς να ζητήσεις την παύση τέτοιων πρακτικών, καθώς και αποζημίωση για ζημία που τυχόν σου προκάλεσαν.

- Έχεις δικαίωμα: Στη διαφύλαξη των προσωπικών σου δεδομένων

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία συλλέγονται νομίμως από τους προμηθευτές, δεν γνωστοποιούνται ούτε μεταβιβάζονται σε τρίτους χωρίς την προηγούμενη ρητή συναίνεσή σου.

- Έχεις δικαίωμα: Στην εναλλακτική επίλυση των καταναλωτικών διαφορών

Η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» σου εξασφαλίζει πρόσβαση σε γρήγορη, αποτελεσματική και χωρίς κανένα κόστος διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης της καταναλωτικής σου διαφοράς. Εάν η διαφορά σου είναι διασυνοριακή, με προμηθευτή που εδρεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Νορβηγία και την Ισλανδία, μπορείς να απευθυνθείς στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουραγοί στην ΕΕ οι Έλληνες καταναλωτές - Δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους"

Κουβέρτες, κρεβάτια, σκηνές και στρώματα στέλνει η Ευρώπη για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Συμπληρωματική υλικοτεχνική υποστήριξη θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Η βοήθεια αυτή θα δοθεί δια του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και στόχος του θα είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που έχουν κολλήσει στην Ελλάδα.

Η υλικοτεχνική υποστήριξη αποτελείται από είδη πρώτης ανάγκης, όπως ιατροφαρμακευτικό υλικό και σκηνές, κουβέρτες, κρεβάτια και στρώματα για τους πρόσφυγες. Από τη πλευρά τους μέσα στο Σαββατοκύριακο η Μεγάλη Βρετανία έδωσε 1.000 σκηνές, η Γαλλία είδη υγιεινής, η Ολλανδία 12 μίνι βαν και 90 γεννήτριες, το Λουξεμβούργο σήμερα έστειλε 30 γεννήτριες, 750 στρώματα κρεβατιών, 300 καρέκλες, 5.000 μαξιλάρια και 500 κουκέτες. Παράλληλα αναμένεται να αποσταλεί περαιτέρω υποστήριξη από Αυστρία, Ισπανία, Γερμανία, Νορβηγία, Ουγγαρία και Σουηδία.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς εξήγησε πως δεν έχει παρθεί ακόμα «καμία απόφαση» και δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του. Παράλληλα για την προτεινόμενη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ο εκπρόσωπος Τύπου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για μια «τελική συμφωνία» σε αυτό το στάδιο αλλά σε μια «προ-Συμφωνία» και τόνισε πως είναι ζήτημα του Προέδρου Ντόναλντ Τούσκ να ολοκληρωθεί η τελική συμφωνία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουβέρτες, κρεβάτια, σκηνές και στρώματα στέλνει η Ευρώπη για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα"

Βίζερ: Συμφωνία για την αξιολόγηση ως τις αρχές Μαϊου

«Αποκλείεται μία νέα συζήτηση για Grexit (έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ), καθώς κανένας δεν εύχεται -ίσως σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο- μια τέτοια αστάθεια», τονίζει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα "Βίρτσαφτσμπλατ", ο επικεφαλής του Euro Working Group, Αυστριακός οικονομολόγος Τόμας Βίζερ, ο οποίος αναμένει για τα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου, μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως παρατηρεί ο ίδιος, αυτή τη στιγμή "οι συνάδελφοι" βρίσκονται στην Αθήνα και οι συζητήσεις για ένα αρκετά φιλόδοξο πακέτο θα διαρκέσουν περίπου μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, ενώ παράλληλα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την υπόσχεση των ηγετών της ΕΕ του Ιουλίου του 2015, για μία μείωση του χρέους, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Είναι ένα είδος τριγωνικής σχέσης, όπου οι θεσμοί της ΕΕ είναι ως προς την δημοσιονομική σταθεροποίηση αρκετά πιο φιλόδοξοι από το ΔΝΤ, το οποίο έχει πολύ πιο φιλόδοξες ιδέες ως προς το πώς θα συμβάλουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης στη μείωση του χρέους, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Τόμας Βίζερ, τον Απρίλιο θα γίνει η μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και για το πώς η Αθήνα θα εκπληρώσει παράλληλα τους όρους του προγράμματος, και μάλλον στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στους θεσμούς της ΕΕ και στο ΔΝΤ, και προς τούτο είναι απαραίτητες πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Ως προς το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, ο επικεφαλής του Euro Working Group αναφέρει πως αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό και εξαρτάται από τον όγκο του ακόμη προς διαπραγμάτευση πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι θα γίνει χωρίς ονομαστική διαγραφή χρέους, δηλαδή θα υπάρξουν κατά κύριο λόγο ελαφρύνσεις πληρωμών, επιμηκύνσεις χρόνου αποπληρωμής και μειώσεις επιτοκίων, ενώ σε πραγματική αξία θα υπάρξει μία σημαντική ανακούφιση των υποχρεώσεων αποπληρωμής.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίζερ: Συμφωνία για την αξιολόγηση ως τις αρχές Μαϊου"

Ειδομένη: Απελπισμένοι πρόσφυγες ψάχνουν να βρουν «τρύπα» στο φράκτη


Απηυδισμένοι από την πολυήμερη διαμονή, κάτω από άθλιες συνθήκες, στον καταυλισμό της Ειδομένης, μεγάλη ομάδα προσφύγων ξεκίνησαν από το πρωί σε αναζήτηση σημείου στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, προκειμένου να περάσουν στη γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Αν και γνωρίζουν ότι είναι παράνομη η διέλευση στην ΠΓΔΜ, έχουν φορτωθεί όλα τα υπάρχοντά τους, αγκαλιά με τα παιδιά τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους. 

Οι πρόσφυγες πέρασαν από το χωριό της Ειδομένης και κατευθύνονται στην ουδέτερη ζώνη.

Την ίδια ώρα, δημοσιογράφος του «ΤΙΜΕ» δίνει τον «παλμό» των εξελίξεων και μεταδίδει λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στην Ειδομένη. Τελευταίο του tweet αναφέρει ότι στους απελπισμένους πρόσφυγες έχουν μοιραστεί φυλλάδια που γράφουν ότι οι Βαλκάνιοι θέλουν μόνο να τους εκμεταλλευτούν, ζητώντας μόνο χρήματα από αυτούς, επισημαίνοντας από την άλλη ότι είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία. 




 
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδομένη: Απελπισμένοι πρόσφυγες ψάχνουν να βρουν «τρύπα» στο φράκτη"

Πάνω από 9.000 πρόσφυγες στα νησιά, 44.500 σε όλη τη χώρα

Σημαντικά αυξημένος ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορειονατολικού Αιγίου. Συνολικά σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο και σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, βρισκόταν 9.259 άτομα, όταν χθες Κυριακή ήταν 8.281 και προχθές Σάββατο 7.212.

Αυτό σημαίνει ότι άρχισαν να δοκιμάζονται σοβαρά οι δομές φιλοξενίας. Ιδιαίτερα στη Λέσβο συζητιέται το άνοιγμα για φιλοξενία δομών υποδοχής στο Μανταμάδο και της Συκαμνιά στη βόρεια πλευρά του νησιού, οι οποίες σήμερα παραμένουν ανενεργές λόγω μειωμένων αφίξεων εκεί, αλλά και διαφορετικού σχεδιασμού υποδοχής απ’ ό,τι όταν δημιουργήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο. 

Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο στα νησιά βγήκαν 1.756 άτομα, για πρώτη φορά περισσότεροι στη Χίο απ’ ό,τι στη Λέσβο. 

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα Δευτέρα στις 9.00 το πρωί ήταν 5.696. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε τους 728. Περίπου 500 Πακιστανοί και Βορειοαφρικανοί μετανάστες παραμένουν στον χώρο έξω από το hot spot και δεν παρουσιάζονται για να καταγραφούν, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη σύλληψη και στη συνέχεια στη απέλαση τους. Διαμένουν δε, σε έναν πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί από ΜΚΟ στον εξωτερικό χώρο του hot spot σε πραγματικά πολύ άσχημες συνθήκες.

Στη Χίο χθες και μέχρι στις 9.00 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 777 άτομα. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 3.006 άτομα, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που «σηκώνουν» οι υπάρχουσες δομές. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 251 νεοεισερχόμενοι, ενώ στο νησί βρίσκονται 557 άτομα.

Η συνοπτική κατάσταση το πρωί της Δευτέρας:

3.680 πρόσφυγες και μετανάστες στον Πειραιά

Σε 3.680 ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταλύσει σε επιβατικούς σταθμούς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα.

Συγκεκριμένα στους επιβατικούς σταθμούς της πύλης Ε1 φιλοξενούνται 1.000 πρόσφυγες, της Ε2 1.200, της Ε3 300, της Ε6 30, της Ε7 250 και στην πέτρινη αποθήκη 900.

Μέλη του Ερυθρού Σταυρού και εθελοντικές οργανώσεις αναμένεται το μεσημέρι να διανείμουν εκ νέου ξηρά τροφή, ενώ μέχρι στιγμής έχει προγραμματιστεί κάποια μεταφορά προσφύγων/μεταναστών σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Δευτέρας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάνδη" μεταφέροντας συνολικά 601 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 221 άτομα από τη Μυτιλήνη και 380 από τη Χίο.

Αργά το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά δύο πλοία από νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 9.000 πρόσφυγες στα νησιά, 44.500 σε όλη τη χώρα"

Νέα ανακοίνωση Βγενόπουλου για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

«Ποια είναι τα κίνητρα του κ. Παπαγγελόπουλου;» είναι ο τίτλος της νέας ανακοίνωσης του Ανδρέα Βγενόπουλου για την πολύκροτη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η υπόθεση Παπαγγελόπουλου αφορά μία ποινική δικογραφία εις βάρος του που διαβιβάσθηκε στην Βουλή ώστε να εξετασθεί η τέλεση ή μη πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων. Μάλιστα η ποινική αυτή δικογραφία ενισχύεται διαρκώς από τις δημόσιες δηλώσεις του υπόπτου αλλά και «αποκαλύψεις» του φιλικού του Τύπου στην προσπάθεια που γίνεται να πάρει η υπόθεση πολιτική χροιά και να καλυφθούν έτσι οι συγκεκριμένες παράνομες πράξεις του Υπουργού πίσω από τα γενικότερα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, ποιο πολιτικό κόμμα είναι χειρότερο κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΥΓΗ απεκάλυψε για να τον βοηθήσει την επιστολή - φωτιά, όπως αναφέρει, του Κύπριου υπουργού Δικαιοσύνης προς τον κ. Παπαγγελόπουλο μετά την απόφαση της κας Τσατάνη όπου τον καλεί «να προβεί στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων, στις ενέργειες που εκείνος θα κρίνει ως αναγκαίες, με σκοπό την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης....». Όμως η «αποκάλυψη» αυτή είναι ενδεικτική αλλά και καταδικαστική του τι εσυνέβη. Ο Κύπριος υπουργός, παρεμβαίνει μέσω του Έλληνα ομολόγου του στην Ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να επιτευχθεί η «ορθή απονομή της Δικαιοσύνης» φυσικά όπως την εννοεί ο ίδιος και τα Κυπριακά συμφέροντα και ο κ. Παπαγγελόπουλος προβαίνει σε διάφορες ενέργειες για να τον εξυπηρετήσει, με κατάληξη τον σχηματισμό ποινικής δικογραφίας εις βάρος του.

Το ερώτημα είναι γιατί το κάνει αυτό ο κ. Παπαγγελόπουλος όταν γνωρίζει ότι οι Κύπριοι διεκδικούν δικαστικά από την Ελληνική Δημοκρατία 4 δισ. ευρώ, αλλά και η MIG και άλλοι Έλληνες επενδυτές διεκδικούν δικαστικά από την Κύπρο 1,2 δισ. ευρώ ποσόν που εάν εισπραχθεί θα επενδυθεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη.

Ο Κύπριος υπουργός παράνομα μεν, αλλά πάντως αφού βρήκε συνεργάτες στις παράνομες επεμβάσεις του, προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Κύπρου, ο κ. Παπαγγελόπουλος όμως τι ακριβώς κάνει και με ποια κίνητρα;Το ερώτημα το έχω θέσει επανειλημμένως, είναι απλό, και χρειάζεται απάντηση και όχι συσκότιση με αντιπερισπασμούς του τύπου «ποιοι με πολεμάνε» «η λίστα Μπόργιανς» κ.λπ., θέματα που δεν με αφορούν και δεν έχουν σχέση με την υφιστάμενη ποινική δικογραφία.

Μέχρι την κατά νόμον ολοκλήρωση της εξέτασης της ποινικής δικογραφίας του κ. Παπαγγελόπουλου, όσο ο υπουργός που παρενέβη στην Δικαιοσύνη παραμένει στην θέση του και καθόσον συνεχίζονται οι πολιτικές δηλώσεις που καταργούν το τεκμήριο αθωότητος οποιουδήποτε υπόπτου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο οι ενστάσεις περί «μη δίκαιης δίκης» τελικώς θα ακυρώσουν τις προσπάθειες να αντιμετωπισθούν επιτέλους δραστικά η διαφθορά και η διαπλοκή που μαστίζουν τον τόπο.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ανακοίνωση Βγενόπουλου για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου"

Αλεξιάδης: Έως 21 Μαρτίου η έναρξη υποβολής δηλώσεων

To ερχόμενο Σαββατοκύριακο ή το αργότερο τη Δευτέρα 21 Μαρτίου θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδης.
«Την Τρίτη θα κατατεθούν οι τροπολογίες για τα θέματα που εκκρεμούν έτσι ώστε να ανοίξει το σύστημα των δηλώσεων.

Την Παρασκευή θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο και οι δηλώσεις θα ανοίξουν μέσα στο Σαββατοκύριακο ή την Δευτέρα (20-21 Μαρτίου).» ανέφερε μιλώντας στο Ε.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Έως 21 Μαρτίου η έναρξη υποβολής δηλώσεων"

Μόνο πέντε ασθενοφόρα λειτουργούν στον Νομό Ηλείας

Σε οριακή κατάσταση είναι ο στόλος του ΕΚΑΒ στην Ηλεία, καθώς όλα τα ασθενοφόρα που εξυπηρετούν τον νομό έχουν υπερβεί κατά πολύ τα προβλεπόμενα χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς», τα λιγότερα χιλιόμετρα που έχει ένα ασθενοφόρο είναι 550.000, ενώ υπάρχει όχημα που έχει περίπου 780.000 χιλιόμετρα! Όπως είναι φυσιολογικό, οι βλάβες τόσο στον κινητήρα όσο και στο αμάξωμα είναι σε καθημερινή βάση. Αυτήν τη στιγμή η Ηλεία καλύπτεται με πέντε ασθενοφόρα, έχοντας τρία στην πρωινή και στην απογευματινή βάρδια και δύο στη βραδινή.

Ωστόσο, πρακτικά στην Ηλεία υπάρχουν 2 ή 3 ασθενοφόρα, αφού τα δρομολόγια στην Πάτρα είναι πάρα πολύ συχνά ένεκα και των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

«Κάθε μέρα ξεμένει κι από ένα ασθενοφόρο στον δρόμο. Όλα τα οχήματα έχουν συμπληρώσει τα προβλεπόμενα χιλιόμετρα. Υπάρχουν ακόμα ασθενοφόρα 15ετίας και 17ετίας. Υπάρχουν μέρες που σκεφτόμαστε ότι θα χτυπήσει το τηλέφωνο του 166 και δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε» δηλώνει στην «Πατρίς» ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος Κουλέτος, επισημαίνοντας ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα στη λειτουργία τους, με συνέπεια να διακομίζονται καθημερινά ασθενείς στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας.

«Δυστυχώς, η έλλειψη ειδικοτήτων σε νοσοκομεία όπως του Πύργου, του Αγρινίου, της Αμαλιάδας ή του Μεσολογγίου συνεπάγεται πολύ συχνές διακομιδές στην Πάτρα. Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε ένα ή και δύο ασθενοφόρα από τη βάρδια. Συνεπώς δεν είναι εύκολο να αντεπεξέλθεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών» αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Πατρίς» ο κ. Κουλέτος και προσθέτει ότι το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν να περάσει τροπολογία με την οποία ενέταξε πυροσβέστες και οδηγούς των δήμων να κάνουν τη δουλειά του διασώστη. «Μα είναι δυνατόν να βάζουν ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά του διασώστη; Κάθε διασώστης πρέπει να έχει περάσει από διετή εκπαίδευση σε ΙΕΚ και να υποβάλλεται σε διαρκείς εκπαιδευτικές δράσεις. Ένα λανθασμένος χειρισμός μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινη ζωή» σημειώνει.

Ποια είναι η κατάσταση στην Ηλεία

Τη δεδομένη στιγμή η Ηλεία έχει συνολικά πέντε ασθενοφόρα και 30 άτομα προσωπικό.

Στον Πύργο είναι δύο ασθενοφόρα, ενώ από ένα έχουν η Αμαλιάδα, η Βάρδα και η Ζαχάρω. Άλλα τρία οχήματα είναι ουσιαστικά εκτός δράσης στα συνεργεία, δίχως να διαφαίνεται προοπτική επισκευής τους. Όπως επισημάνθηκε στην «Πατρίς», το 2010 ήταν περίπου 50 άτομα προσωπικό και η δουλειά έβγαινε οριακά, πόσω μάλλον τώρα. «Πολύ συχνά εργαζόμαστε εκτός ωραρίου για να βοηθήσουμε τον κόσμο» ανέφερε με νόημα εργαζόμενος του ΕΚΑΒ. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι τα 4 από τα 5 οχήματα δεν εντάχθηκαν στον στόλο μέσα από διαγωνισμό του Υπουργείου Υγείας αλλά από δωρεές ιδιωτών.

patrisnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο πέντε ασθενοφόρα λειτουργούν στον Νομό Ηλείας"

Νέο αιματοκύλισμα και αντίποινα

Στους 37 αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων από το νέο λουτρό αίματος στην καρδιά της Άγκυρας.

Το απόγευμα της Κυριακής, παγιδευμένο όχημα εξερράγη δίπλα σε σταθμό λεωφορείου, ενώ οι τουρκικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των δραστών.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση, πάντως Τούρκοι αξιωματούχοι «δείχνουν» τους Κούρδους μαχητές του PKK.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο αιματοκύλισμα και αντίποινα"

Υποχωρεί το ΥΠΟΙΚ για το αφορολόγητο - Kερδίζει ελάφρυνση για τους αγρότες

Μια ήττα για το αφορολόγητο μια νίκη στην φορολογία των αγροτών και μια ισοπαλία για την φορολογία των ενοικίων έχει ως αποτέλεσμα ο δεύτερος κύκλος των διαπραγματεύσεων του υπουργείου οικονομικών με το κουαρτέτο των δανειστών που κάνει διάλλειμα σήμερα Καθαρή Δευτέρα.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει στο ενδεχόμενο να μειωθεί το αφορολόγητο που ισχύει σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Το ζητούμενο πλέον για την διαπραγμάτευση που θα συνεχιστεί την Τρίτη είναι το πόσο θα μειωθεί η έκπτωση φόρου των 2100 ευρώ που διαμορφώνει το έμμεσο αφορολόγητο των 9.950 ευρώ. Η πρόταση των δανειστών είναι η έκπτωση φόρου να μειωθεί στα 1,5 δισ. ευρώ ώστε να αντιστοιχεί σε ένα ετήσιο εισόδημα περίπου 7.000 ευρώ δηλαδή για μηνιαίο εισόδημα περίπου 500 ευρώ. Η πίεση που ασκούν οι δανειστές φαίνεται από δήλωση του μέλους του οικονομικού επιτελείου που συμμετείχε στην διαπραγμάτευση ο οποίος δήλωνε μετά την συνάντηση «αν μειωθεί μόνο 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».

Σε ότι αφορά την νέα κλίμακα φόρων που είναι βασικό μέρος του νέου φορολογικού οι δανειστές συνεχίζουν να μην βλέπουν με καλό μάτι την υπερφορολόγηση των εισοδημάτων πάνω από τα 30.000 ευρώ.

Διαφορές υπάρχουν και στην νέα κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης η οποία ακολουθεί την λογική των συντελεστών φορολογίας και κλιμακώνεται από το 0,7% για τα εισοδήματα από 12001 ευρώ και 10% για τα εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ. Και σε αυτό το θέμα οι δανειστές πιστεύουν ότι τα έσοδα θα είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα ενώ το υπουργείο οικονομικών πιστεύει ότι δεν υπάρχει απώλεια εσόδων.

Στο τομέα των αγροτών το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να υποχωρούν στην μνημονιακή δέσμευση για αύξηση από φέτος του φορολογικού συντελεστή από το 13% που είναι σήμερα στο 20% σε μια δόση. Ωστόσο δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη απολύτως στην πρόταση της κυβέρνησης για μια μικρή αύξηση φέτος από το 13% στο 15% και στην συνέχεια σταδιακή αύξηση έως το 26% σε ορίζοντα χρόνου 5ετίας ώστε να εξισωθούν με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή της φορολογίας στα ενοίκια οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην μνημονιακή δέσμευση για αύξηση των συντελεστών από το 11% στο 15% για εισοδήματα μέχρι και 12.000 ευρώ από 33% στο 35% για τα εισοδήματα μέχρι 40.000 και με 40% για τα επιπλέον εισοδήματα .

Σε δημοσιονομικούς όρους το νέα φορολογικό θα φέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 300 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα ενώ σύμφωνα με την τρόικα θα πρέπει να αποδώσει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα.

Δημοσιονομικό

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου οικονομικών ΕΕ και ΔΝΤ φαίνεται να έχουν βάλει στην άκρη τις διαφορές τους για το δημοσιονομικό κενό και να συζητούν με την ελληνική Κυβέρνηση ένα-ένα τα μέτρα του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά το 2016 δεν χρειάζεται επιπλέον μέτρα ενώ με τις αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό τα μη προσδιορισμένα μέτρα για την διετία 2017 -2018 κατεβαίνουν κάτω από το 1% του ΑΕΠ δηλαδή τα 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο οι δανειστές παρά τις επιμέρους διαφορές θα μιλούν ακόμη για μια διαφορά εκτιμήσεων της τάξης των 2-2,5 δισ. ευρώ για φέτος και άλλων 3 δισ. ευρώ για την διετία 2017 -2018.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχωρεί το ΥΠΟΙΚ για το αφορολόγητο - Kερδίζει ελάφρυνση για τους αγρότες"

Βίτσας: Έως και δύο χρόνια θα μείνουν στην Ελλάδα πολλοί πρόσφυγες

Έως και δύο χρόνια θα παραμείνουν στην Ελλάδα οι πιο πολλοί πρόσφυγες που έχουν έρθει στη χώρα περιμένοντας τη μετεγκατάστασή τους, ενώ κάποιοι θα μείνουν μόνιμα, δηλώνει στους Financial Times ο αν. υπουργός Αμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας.

Αναφερόμενος στον καταυλισμό της Ειδομένης ο κ. Βίτσας σημειώνει: «Οι χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα αναμένουν το αποτέλεσμα της συνόδου της 17ης Μαρτίου για τους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτό δε θα γίνει. Τότε ο καταυλισμός της Ειδομένης θα αδειάσει γρήγορα, νομίζω έως το τέλος της εβδομάδας».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν θέσεις για αυτούς τους ανθρώπους σε τρεις οργανωμένους καταυλισμούς «μόνο 20 χιλιόμετρα μακριά, όπου μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς».

Ο κ. Βίτσας διατύπωσε την ανησυχία ότι η Τουρκία θα αρνηθεί να δεχθεί οικονομικούς μετανάστες που έχουν ήδη παγιδευθεί στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα πρέπει να έχουν προτεραιότητα ως προς την επιστροφή και μετεγκατάσταση.

Ο ίδιος επικρίνει τις κυβερνήσεις χωρών που δεν δέχονται να υποδεχθούν παρά μόνο έναν μικρό αριθμό προσφύγων: «Μερικές χώρες έχουν κυβερνήσεις που μοιάζει να ενεργούν ξενοφοβικά. Μεταξύ αυτών υπάρχουν αρκετές που έστειλαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια. Αλλά τώρα οι ίδιες χώρες δε θέλουν να δεχθούν Σύρους πρόσφυγες από την Ελλάδα. Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό είναι ντροπή».

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Βίτσας: Έως και δύο χρόνια θα μείνουν στην Ελλάδα πολλοί πρόσφυγες"

Άλλοι 601 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάνδη" μεταφέροντας συνολικά 601 μετανάστες και πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 221 άτομα από τη Μυτιλήνη και 380 από τη Χίο. Αργά το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά άλλα δύο πλοία από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρουν.

Σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη κατέλυσαν χθες περίπου 2780 άτομα.

Οι επιβατικοί σταθμοί του ΟΛΠ είναι και σήμερα ασφυκτικά γεμάτοι ενώ πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες διανυκτέρευσαν σε σκηνές που έχουν στηθεί έξω από τον επιβατικό σταθμό της Ε-2.

Η βροχόπτωση έχει εξαναγκάσει πολλά άτομα να βρουν καταφύγιο κάτω από υπόστεγα και τράκτορες, ενώ και σήμερα μέλη εθελοντικών οργανώσεων διένειμαν πρωινό και ξηρά τροφή.

Χθες περίπου 500 άτομα αναχώρησαν με πούλμαν για το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας και για το πρώην στρατόπεδο της Μαλακάσας.

Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να τους πείσουν να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας αρνούνται να μετακινηθούν καθώς φοβούνται ότι οι αρχές θα τους πάρουν τα έγγραφα και δεν θα μπορέσουν να φύγουν και θα εγκλωβιστούν.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Άλλοι 601 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στον Πειραιά"

Τραγωδία: Τρεις πρόσφυγες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν από χείμαρρο στα Σκόπια

Τρεις άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα πρόσφυγες βρέθηκαν νεκροί σήμερα τα πρωί σε χείμαρρο στην κωμόπολη Γευγελή των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, δύο άνδρες και μία γυναίκα, πνίγηκαν στα νερά του χειμάρρου. Άλλοι 23 άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή.

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, και άλλοι 23 που διασώθηκαν, είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και πνίγηκαν στον χείμαρρο.

Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χείμαρροι και ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει.

Η ΠΓΔΜ, από την περασμένη Δευτέρα κρατά κλειστό το σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και δεν επιτρέπει σε κανένα να εισέλθει στο έδαφος της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία: Τρεις πρόσφυγες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν από χείμαρρο στα Σκόπια"

Νέο ναυάγιο με 8 αγνοούμενους πρόσφυγες στη Κω

Έρευνες διεξάγονται στη θαλάσσια περιοχή της Κω από σκάφος του λιμενικού σώματος και ελικόπτερο super puma, για τον εντοπισμό 8 αγνοούμενων προσφύγων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λέμβος στην οποία επέβαιναν συνολικά 13 άτομα ανετράπη υπό αδιευκρίνιστη αιτία. Πέντε άτομα κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν σώοι στη στεριά.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν στο σκάφος επέβαιναν μικρά παιδιά.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο ναυάγιο με 8 αγνοούμενους πρόσφυγες στη Κω"

Αυξήθηκαν οι πρόσφυγες το τελευταίο 24ωρό στα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου

Σημαντικά αυξημένος ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου. Συνολικά σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο και σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, βρισκόταν 9.259 άτομα, όταν χθες Κυριακή ήταν 8.281 και προχθές Σάββατο 7.212.

Αυτό σημαίνει ότι άρχισαν να δοκιμάζονται σοβαρά οι δομές φιλοξενίας. Ιδιαίτερα στη Λέσβο συζητιέται το άνοιγμα για φιλοξενία δομών υποδοχής στο Μανταμάδο και της Συκαμνιά στη βόρεια πλευρά του νησιού, οι οποίες σήμερα παραμένουν ανενεργές λόγω μειωμένων αφίξεων εκεί, αλλά και διαφορετικού σχεδιασμού υποδοχής απ’ ό,τι όταν δημιουργήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο.

Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρό στα νησιά βγήκαν 1.756 άτομα, για πρώτη φορά περισσότεροι στη Χίο απ’ ό,τι στη Λέσβο.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα Δευτέρα στις 9.00 το πρωί ήταν 5.696. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε τους 728. Περίπου 500 Πακιστανοί και Βορειοαφρικανοί μετανάστες παραμένουν στον χώρο έξω από το hot spot και δεν παρουσιάζονται για να καταγραφούν, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη σύλληψη και στη συνέχεια στη απέλαση τους. Διαμένουν δε, σε έναν πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί από ΜΚΟ στον εξωτερικό χώρο του hot spot σε πραγματικά πολύ άσχημες συνθήκες.

Στη Χίο χθες και μέχρι στις 9.00 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 777 άτομα. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 3.006 άτομα, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που «σηκώνουν» οι υπάρχουσες δομές.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 251 νεοεισερχόμενοι, ενώ στο νησί βρίσκονται 557 άτομα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήθηκαν οι πρόσφυγες το τελευταίο 24ωρό στα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου"

Η Καλαμάτα τα κατάφερε, είμαστε πλέον στα Ρεκόρ Γκίνες! (φωτογραφίες και βίντεο)

Ένα απόγευμα που θα θυμούνται για πάντα, έζησαν όσοι βρέθηκαν σήμερα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, ο λόγος που το έκανε ξεχωριστό είναι ότι πριν λίγο καταρρίφθηκε ένα ρεκόρ γκίνες στο χορό Μπατσάτα.

Τελικά στη δοκιμασία μαζεύτηκαν 740 άτομα, έναντι των 704 που ήταν μέχρι σήμερα και χόρεψαν για 15 λεπτά συνεχόμενα.

Όταν η διαδικασία ολοκληρώθηκε όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα ενώ ένα μεγάλο πάρτι έχει στηθεί στην πλατεία της Καλαμάτας.

Video: 

Αν δε μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες πιο πάνω πατήστε εδώ 
94
5
2
tharrosnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Καλαμάτα τα κατάφερε, είμαστε πλέον στα Ρεκόρ Γκίνες! (φωτογραφίες και βίντεο) "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news