facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει άλλα 2,5 χρόνια προγράμματος - Είμαστε μόνο στην αρχή

Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση ορισμένων βασικών οικονομικών προβλημάτων, τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ και επισημαίνει ότι αυτή δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες.
«Αν κοιτάξει κανείς τι έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησε η κρίση, θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα πίστωση για ό, τι έχει ήδη επιτευχθεί», προσθέτει.

Ωστόσο, μιλώντας στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι η Ελλάδα ήταν πάντα η πιο δύσκολη περίπτωση στην κρίση της Ευρωζώνης. Αυτός , εξηγεί, είναι ο λόγος για τον οποίο, τώρα βρίσκεται σε ένα τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής και στο έβδομο έτος της κρίσης.

Είμαστε, επισημαίνει, μόνο στην αρχή αυτού του προγράμματος, η Ελλάδα έχει τώρα άλλα 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Και δεδομένης, προσθέτει, της έκτασης των προβλημάτων στην Ελλάδα από την αρχή, απομένουν πολύ περισσότερα να γίνουν.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει εξάλλου ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα μείωσης του χρέους, αν η Ελλάδα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση. «Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αυξήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας».

Βάσει της εμπειρίας του με άλλα προγράμματα προσαρμογής, δεν έχει κανένα λόγο να μοιράζεται την απαισιοδοξία ορισμένων παρατηρητών όσον αφορά την Ελλάδα, εξηγεί. «Εφ' όσον η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές και οι εταίροι στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίσουν να τη βοηθούν», δηλώνει.

Όμως, σημειώνει, η χώρα είχε τις μεγαλύτερες μακροοικονομικές ανισορροπίες. «Είχε προβλήματα με τη φορολογική πλευρά. Ήταν μη ανταγωνιστική. Τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών ήταν πολύ μεγάλα και υπήρχε γενικά μια έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ο επικεφαλής του Μηχανισμού εκτιμά πάντως ότι «τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε όλα τα μέτωπα και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετρούν την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Τονίζει εξάλλου ότι σήμερα « όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ό,τι άλλες χώρες». Επίσης , εκφράζει την πεποίθηση ότι «τώρα ο νέος κύκλος υγιών πολιτικών, που άρχισε να υιοθετεί η κυβέρνηση από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ΕΜΣ, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη».

Για την Κύπρο αναφέρει ότι αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα ενός προγράμματος του ΕΜΣ, όπου υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, σε συνδυασμό με την εφαρμογή καθορισμένης μεταρρύθμισης, επιτρέπει τη σταδιακή επιστροφή σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο και σταθερή ανάπτυξη.

Όμως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει ότι παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις και η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, για να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Επίσης, τονίζει ότι η συμμετοχή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη δίδουν στην Κύπρο σαφή πλεονεκτήματα στην περιοχή, αλλά για να τα αξιοποιήσει θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει υγιείς πολιτικές.

«Θα πρέπει να έχει υγιείς τράπεζες που να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με όλους τους κανονισμούς. Θα πρέπει να διατηρήσει μια ευέλικτη αγορά εργασίας, διατηρώντας την ελκυστικότητά της ως περιφερειακός επενδυτικός προορισμός», διευκρινίζει τέλος ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει άλλα 2,5 χρόνια προγράμματος - Είμαστε μόνο στην αρχή "

Ζεμπάστιαν Κουρτς: Να κλείσει η μεσογειακή οδός

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild am Sonntag o αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς ζητά -μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού- να κλείσουν και άλλοι πιθανοί νέοι διάδρομοι που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους διακινητές από το έργο τους. Γι΄ αυτό θα πρέπει να κάνουμε και κατά μήκος της μεσογειακής διαδρομής προς Ιταλία ό,τι κάναμε στον δυτικό βαλκανικό διάδρομο», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα ασκεί δριμεία κριτική στην έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική, σημειώνοντας: «Έπρεπε να σταματήσουμε να μεταφέρουμε με κρατική οργάνωση κάθε πρόσφυγα που έφτανε στην Ελλάδα στην κεντρική Ευρώπη. Μπορεί με τον τρόπο αυτό να ανταποκρινόμασταν στις επιθυμίες των προσφύγων, το οποίο είναι ανθρωπίνως κατανοητό. Την ίδια ώρα όμως φροντίσαμε ώστε να ξεκινούν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με κατεύθυνση την Ευρώπη», υποστηρίζει ο Ζεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας: «Τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν κλειστά» μέχρι να έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές.

Ο αυστριακός υπ. Εξωτερικών αναμένει να επιτευχθεί ανάλογη συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, προειδοποιεί όμως για τον κίνδυνο υπερβολικών παραχωρήσεων έναντι της Άγκυρας.

«Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην γίνουμε έρμαιο της Τουρκίας. Αυτό προϋποθέτει να ανακτήσουν και πάλι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον έλεγχο του ποιος έρχεται. Οι πρόσφυγες θα πρέπει λοιπόν να περιθάλπονται στην Ελλάδα και να μην τους επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία και την Αυστρία»,καταλήγει.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζεμπάστιαν Κουρτς: Να κλείσει η μεσογειακή οδός"

Ήττα της Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές κι άνοδος της ακροδεξιάς

Περίπου 13 εκατομμύρια Γερμανοί προσήλθαν σήμερα στις κάλπες για τις περιφερειακές εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια, εκλογές που αποτελούν βαρόμετρο για την καγκελάριο Μέρκελ και τη στάση της στο προσφυγικό.

Τελικά οι Γερμανοί κλίνουν προς τα… ακροδεξιά και φαίνεται να αποδοκιμάζουν την πολιτική των ανοιχτών συνόρων που η Μέρκελ υιοθέτησε - το περασμένο καλοκαίρι τουλάχιστον - καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν την πρωτιά στα 2 από τα 3 κρατίδια και το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μπήκε και στα 3 κοινοβούλια, σύμφωνα με τα exit polls.

Οι εκλογές διεξήχθησαν στα κρατίδια της Βάτης-Βυρτεμβέργης, Ρηνανίας-Παλατινάτου και Σαξονίας-Άνχαλτ.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ ηττήθηκε κατά κράτος στα κρατίδια Βάδης - Βυρτεμβέργης και Ρηνανίας-Παλατινάτου. Αναλυτικά, στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης το ποσοστό του CDU υποχώρησε στο 27,5%, αν και είχε συγκεντρώσει πάνω από 40% στις τελευταίες εκλογές. Στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου το κόμμα της Μέρκελ ήρθε δεύτερο με ποσοστό 32,5%, ενώ κατέλαβε την πρώτη θέση στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ (ανατολικό) με 29%.

Την ίδια στιγμή που η πολιτική στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου στο προσφυγικό φαίνεται να ρίχνει τα ποσοστά της, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στις σημερινές περιφερειακές εκλογές, το ακροδεξιό AfD μπαίνει και στα 3 τοπικά κοινοβούλια, συγκεντρώνοντας μάλιστα ποσοστά από 10% έως 23%.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ήττα της Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές κι άνοδος της ακροδεξιάς"

Αιματοκύλισμα της Αλ Κάιντα στην Ακτή Ελεφαντοστού

Δεκατέσσερις πολίτες και δυο στρατιώτες σκοτώθηκαν στο θέρετρο Γκραν Μπασάμ της Ακτής του Ελεφαντοστού όταν τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ κατά των τουριστών στην παραλία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αλασάν Ουατάρα.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση την ευθύνη ανέλαβε η Αλ Κάιντα στο Iσλαμικό Μάγρεμπ (AQMI), σύμφωνα με το κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.
«Εξι ένοπλοι επέδραμαν στην παραλία του Μπασάμ σήμερα το απόγευμα...Δυστυχώς, έχουμε 14 πολίτες και δύο στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων νεκρούς. Οι έξι δράστες σκοτώθηκαν επίσης», είπε ο πρόεδρος της χώρας.
Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα ενόπλων βαριά οπλισμένη και φορώντας κουκούλες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των θαμώνων του ξενοδοχείου L'Etoile du sud… στο παραθαλάσσιο θέρετρο Γκραν Μπασάμ στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου συχνάζουν υπήκοοι χωρών της Δύσης.
«Τρία ξενοδοχεία δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους» στην τουριστική αυτή περιοχή...«Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας επενέβησαν αμέσως και κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν έξι τρομοκράτες», αναφερόταν σε ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι δράστης κατά τη διάρκεια της επίθεσης φώναζαν «ο Θεός είναι μεγάλος» και πυροβολούσαν αδιακρίτως ενώ άλλοτε κρατούσαν ομήρους τους οποίους απελευθέρωναν αν τους απάγγελναν αποσπάσματα από το Κοράνι.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιματοκύλισμα της Αλ Κάιντα στην Ακτή Ελεφαντοστού"

Αντιεξουσιαστές κάνουν πορεία στα Εξάρχεια με όπλα στα χέρια

Σοκ προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας από πορεία κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια οι οποίοι κρατούν όπλα.

Το κάλεσμα για την πορεία έγινε σε ιστοσελίδα του ανατιεξουσιαστικού χώρου ενάντια στην δράση των εμπόρων ναρκωτικών στην περιοχή αλλά και για την επίθεση που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στο κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο «Κ*ΒΟΞ».

Το σχετικό βίντεο που δημοσιεύθηκε σε σελίδα αντιεξουσιαστών σοκάρει καθώς την ώρα που οι κουκουλοφόροι περνούν από την πλατεία Εξαρχείων, ανάμεσα στους περαστικούς, φαίνονται να κρατούν όπλα στα χέρια τους.

Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει αν τα όπλα αυτά είναι αληθινά η όχι. Το βίντεο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ για να διαπιστωθεί η γνησιότητά τους.

Αργά χθες το βράδυ ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στα γραφεία του σταθμού του Μετρό στο Μοναστηράκι προκαλώντας υλικές ζημιές αφού έσπασαν με βαριοπούλα τζαμαρίες και μηχανήματα έκδοσης εισητηρίων



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιεξουσιαστές κάνουν πορεία στα Εξάρχεια με όπλα στα χέρια"

Μάχη για μικρό «ψαλίδι» στο αφορολόγητο

Μάχη για το αφορολόγητο δίνει η κυβέρνηση, με στέλεχος το οποίο μετέχει στη διαπραγμάτευση να αναφέρει χαρακτηριστικά πως θα είναι επιτυχία αν καταφέρουμε να μην μειωθεί περισσότερο από 100-200 ευρώ η έκπτωση φόρου.

Παρά τις πιέσεις πάντως, υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτός ο κύκλος της διαπραγμάτευσης θα ολοκληρωθεί ίσως και πριν τις 25 Μαρτίου.

Στη σημερινή συνάντηση, διάρκειας περισσότερων από 2,5 ωρών, συζητήθηκε το φορολογικό, το οποίο όπως φαίνεται, θα είναι μια σημαντική παράμετρος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού.

Οι δανειστές έχουν αποδεχτεί να υπάρχει όμοια κλίμακα ελευθέρων επαγγελματιών με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αντιπαραθέτουν όμως στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ανώτατων συντελεστών, μείωση του αφορολήτου ορίου στα 7-8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που διαμορφώνεται σήμερα το αφορολόγητο, μέσω tax credit 2.100 ευρώ.

Με την πρόταση των δανειστών προκύπτουν πρόσθετα έσοδα 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, έναντι 600 εκατ. ευρώ στη βάση της ελληνικής πρότασης.

Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι θεσμοί προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017.

Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάχη για μικρό «ψαλίδι» στο αφορολόγητο"

Γιατροί και νοσηλευτές εκπέμπουν SOS για τις ελλείψεις στο ‘Λαϊκό’

Σε κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών οδηγεί η τεράστια έλλειψη νοσηλευτών στο νοσοκομείο «Λαϊκό». Το έγγραφο που έστειλε προχθές προϊσταμένη παθολογικής κλινικής προς τη διοίκηση του νοσοκομείου αποδίδει με τον πλέον δραματικό τρόπο την κατάσταση:

«Ο μεγάλος όγκος νοσηλείας, οδηγιών, χημειοθεραπειών, χημειοθεραπειών μίας ημέρας, μεταγγίσεων, εκτάκτων περιστατικών (διασωληνώσεις στους θαλάμους και παροχή νοσηλευτικής φροντίδας στους ασθενείς αυτούς) δεν επιτρέπει δυστυχώς στο ελάχιστο και εξουθενωμένο νοσηλευτικό προσωπικό να παρέχει ασφαλή νοσηλευτική φροντίδα»... Το «Λαϊκό» έχει ελλείψεις σε υλικό και φάρμακα. Αν και αποτελεί εθνικό κέντρο αναφοράς για την αιμορροφιλία, κινδυνεύει να μείνει χωρίς σκευάσματα για τους αιμορροφιλικούς, όπως συνέβη πρόσφατα με τους οροθετικούς! Η εφημερία βάζει σε δοκιμασία το νοσηλευτικό ίδρυμα-πρότυπο, από το οποίο ακούγονται πλέον σοβαροί τριγμοί. Αποκαλυπτική είναι η εικόνα μετά το τέλος της εφημερίας της περασμένης Τετάρτης. Ράντζα στους διαδρόμους, προσωπικό εξουθενωμένο.
Μεγάλη είναι και η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι χρειάζεται να περιμένουν έως και επτά ώρες, προκειμένου να διεκπεραιωθούν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Η απορία είναι εύλογη: Τι είδους επείγοντα περιστατικά είναι αυτά, που μπορούν να περιμένουν επτά ώρες μέχρι να αποφασιστεί η εισαγωγή τους για νοσηλεία;
Αδυναμίες
«Πριν από το 2012, ο μέγιστος χρόνος αναμονής δεν ξεπερνούσε τις τέσσερις ώρες», εξηγεί στο «Εθνος» ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων. Ο χρόνος αυτός -σημειώνει- δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά απέχει σημαντικά από τα όσα συμβαίνουν σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, τα μνημόνια προκάλεσαν ελλείψεις και αδυναμίες σε κάθε τμήμα του νοσοκομείου. «Σήμερα, γίνεται κυριολεκτικά αγώνας για τη γάζα και το φάρμακο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι αδυναμίες είναι αντιστρόφως ανάλογες με τη ζήτηση των υπηρεσιών. Λόγω της κρίσης, το νοσοκομείο εμφανίζει μία αύξηση κατά 30% στη νοσηλευτική κίνηση. Ενδεικτικό των «πολεμικών» συνθηκών που επικρατούν στην εφημερία του είναι το ότι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών εξετάζονται ετησίως 66.000 ασθενείς, από τους οποίους οι 54.000 εισάγονται για νοσηλεία στα 570 κρεβάτια του νοσοκομείου.
Στο «Λαϊκό» απασχολούνται, επίσης, πολλοί διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί γιατροί, οι οποίοι είναι περιζήτητοι. Οι υποδομές και η στελέχωση, όμως, δεν μπορούν να υποστηρίξουν επαρκώς τις πολύ υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες. «Αν λειτουργεί ό,τι λειτουργεί, οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού», αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου. Στο «Λαϊκό» -εξηγεί- υπάρχουν 300 κενές θέσεις σε προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό. Οταν φεύγει ένας νοσηλευτής, λείπει κατευθείαν πάνω από τον άρρωστο. Δεν μπορεί να αναπληρωθεί.
Ντοκουμέντο απόγνωσης

Στο έγγραφο που έστειλε προϊσταμένη παθολογικής κλινικής προς τη διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρεται ότι το «Λαϊκό» δεν είναι σε θέση να παρέχει ασφαλή νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς.
Ντοκουμέντο απόγνωσης  Στο έγγραφο που έστειλε προϊσταμένη παθολογικής κλινικής προς τη διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρεται ότι το «Λαϊκό» δεν είναι σε θέση να παρέχει ασφαλή νοσηλευτική φροντίδα στου
«Στη χειρουργική κλινική όπου εργάζομαι, νοσηλεύονται 45 ασθενείς και έχουμε συνολικά οκτώ νοσηλευτές», υπογραμμίζει η νοσηλεύτρια Κατερίνα Παπαευθυμίου, για να αναρωτηθεί: «Πώς γίνεται μία νοσηλεύτρια ανά βάρδια να καλύψει 45 ασθενείς; Πώς μπορούν παράλληλα να βγουν τα ρεπό και οι άδειες; Προσπαθούμε να μειώνουμε τα λάθη μας, αλλά όσο μειώνεται το προσωπικό, τόσο γίνεται πιο δύσκολο να το πετύχουμε».
Συνεχής αγώνας
Η κ. Παπαευθυμίου επιχειρεί να περιγράψει τον αγώνα να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών: «Οταν ο ασθενής κάνει μία επέμβαση διάρκειας οκτώ ή δέκα ωρών, όπως μία ηπατεκτομή, πρέπει να είμαι βράχος. Να τον στηρίξω για να μπορέσει να πάει υγιής στο σπίτι του. Πολλοί ασθενείς και συνοδοί το αναγνωρίζουν και μας ρωτούν πώς μπορούμε να κρατάμε το χαμόγελό μας σε τέτοιες συνθήκες».
Το πρόβλημα αναγνωρίζει και ο ασκών χρέη διοικητή του νοσοκομείου, καθηγητής νεφρολόγος Γιάννης Μπολέτης: «Η κατάσταση είναι τραγική, κυρίως με τους νοσηλευτές και τους τραυματιοφορείς.
Οι προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί είναι ελάχιστες και δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων». Ο κ. Μπολέτης διευκρινίζει ότι υπάρχουν κενές θέσεις και σε εξειδικευμένο προσωπικό, όπως για ειδικούς στην πληροφορική, στατιστικολόγους, φαρμακοποιούς και διαιτολόγους.
Γιατροί και νοσηλευτές εκπέμπουν SOS για τις ελλείψεις στο ‘Λαϊκό’
Τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό τις αποδίδει στον κατακερματισμό των κλινικών και σε μία σειρά από άλλα αίτια, όπως η κάλυψη των αναγκών εφημερίας.Το σύστημα Υγείας -εξηγεί- χρειάζεται σήμερα νέους και αξιόλογους γιατρούς, τους οποίους μπορεί να προσλάβει με προκηρύξεις που θα δίνουν προτεραιότητα στα προσόντα: «Οι νέοι γιατροί θα συμβάλουν στην προσπάθεια να μη ''βαλτώσει'' το σύστημα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ορίζονται διευθυντές κλινικών, όχι διά βοής, που γίνεται σήμερα, αλλά με ανταγωνιστική διαδικασία.
Περικοπές στα κονδύλια
Κίνδυνος για οροθετικούς και αιμορροφιλικούς
Θεαματικές μειώσεις πάνω από 56% καταγράφονται τα χρόνια των μνημονίων στα κονδύλια του νοσοκομείου «Λαϊκό» για ιατρικό υλικό και φάρμακα. Οι περικοπές έχουν οδηγήσει σε ακραίες ελλείψεις, όπως συνέβη πρόσφατα με τα φάρμακα για τους οροθετικούς. Προβληματική είναι η κατάσταση και με τους αιμορροφιλικούς, οι οποίοι υποβάλλονται σε θεραπεία στο νοσοκομείο. Από την αρχή του έτους, τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα πρέπει να διαθέτουν και τα νοσοκομειακά φάρμακα που απαιτούνται για τους χρονίως πάσχοντες - ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Μέχρι το 2015, οι ασφαλισμένοι λάμβαναν τα σκευάσματα από τα φαρμακεία του Οργανισμού και πήγαιναν στο νοσοκομείο για την έγχυση.
Το πρόβλημα είναι πως τα νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Υγείας για την εν λόγω δαπάνη, η οποία είναι υψηλή, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι ακριβά: «Ενα φιαλίδιο σκευάσματος για τον καρκίνο κοστίζει 2.800 ευρώ και η εταιρεία δεν το παραδίδει, εάν δεν εξοφληθεί», εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.
Η νοσηλεύτρια Κ. Παπαευθυμίου και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Τ. Αντωνόπουλος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Η νοσηλεύτρια Κ. Παπαευθυμίου και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Τ. Αντωνόπουλος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν ελλείψεις, καθώς οι προϋπολογισμοί είναι ακόμη «γεμάτοι», αναφέρει ο ασκών χρέη διοικητή. Ο κ. Μπολέτης εκτιμά πως το πρόβλημα θα αρχίσει να εμφανίζεται προς τον Ιούνιο, όταν οι υπάρχοντες πόροι θα έχουν εξαντληθεί:
«Αν δεν έρθουν συμπληρωματικοί πόροι έως το καλοκαίρι, θα έχουμε ελλείψεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει επιπλέον χρήματα. Κάθε χρόνο διατίθεται συμπληρωματικό κονδύλι, αλλά αυτό συμβαίνει προς το τέλος του έτους. Κάθε χρόνο η ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης εμφανίζεται όλο και νωρίτερα»... Ο Τάσος Αντωνόπουλος προσεγγίζει αυτό το πρόβλημα με αριθμούς: «Το 2015 πληρώσαμε ως νοσοκομείο 25,47 εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα. Είχαμε, όμως, πάρει και μία ''προίκα'' 8 εκατομμυρίων από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι έρχονταν με το φάρμακο στο χέρι. Το ποσό αυτό πρέπει να διατεθεί φέτος από το νοσοκομείο».
16 εκατομμύρια
Πέραν αυτών, θα πρέπει να πληρωθούν 10 εκατομμύρια ευρώ για τα φάρμακα των αιμορροφιλικών όλης της χώρας, τους οποίους καλύπτει το «Λαϊκό» ως εθνικό κέντρο αναφοράς. Απαιτούνται, επίσης, 6 εκατομμύρια ευρώ για τους οροθετικούς και 2,5 εκατομμύρια για τους ανασφάλιστους: «Το ποσό αυτό υπερκαλύπτει τη δαπάνη του 2015», αναφέρει ο κ. Αντωνόπουλος, για να αναρωτηθεί: «Πώς θα καλυφθούν οι ασθενείς που θα νοσηλευτούν στο νοσοκομείο;».
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το περιστατικό που μας περιγράφουν εργαζόμενοι στα χειρουργεία: συνηθίζεται από τους χειρουργούς να κόβουν στα δύο το πλέγμα που χρησιμοποιείται στις επεμβάσεις κήλης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν δύο ασθενείς...
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατροί και νοσηλευτές εκπέμπουν SOS για τις ελλείψεις στο ‘Λαϊκό’"

Ένωση Θεολόγων κατά Φίλη: Απειλεί ότι θα καταργήσει το Σύνταγμα;

Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη για το μάθημα των Θρησκευτικών, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) απαντά στον υπουργό ότι το μάθημα των Θρησκευτικών δεν προσφέρεται για πολιτικές σκοπιμότητες.

Ενώ το θέμα του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι πολύ σοβαρό, αφού πρόκειται για την ανάπτυξη της θρησκευτικής πνευματικής ταυτότητας και φυσιογνωμίας των μαθητών, ο υπουργός φαίνεται να το αντιμετωπίζει με πολιτικά κριτήρια, με αντιφατικές δηλώσεις, με ιδεολογικό φανατισμό και χωρίς τη δέουσα παιδαγωγική τεκμηρίωση, σχολιάζει η Ένωση.

Συγκεκριμένα:

"Στις 29/09/2015 ο Υπουργός Παιδείας δήλωνε μετά από τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες: «Δεν πρόκειται να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες στο θέμα των Θρησκευτικών» (1).

Στις 10/03/2016 ο Υπουργός Παιδείας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, υπογραμμίζει εμφαντικά ότι είναι αρμοδιότητα της πολιτείας να αποφασίσει για τα Θρησκευτικά (2).

Στις 12/03/2016, σε νέα συνέντευξή του ο Υπουργός Παιδείας, κάνει λόγο, για «Κατάργηση του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, που πλέον θα προσανατολισθεί προς τη θρησκειολογία... Η αναμόρφωση των Θρησκευτικών είναι προϋπόθεση για να παραμείνουν υποχρεωτικό μάθημα», εννοώντας με τη λέξη «ομολογιακός χαρακτήρας» τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος, αφού η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι ομολογία (3).
Τι άραγε μεσολάβησε μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μάθημα των Θρησκευτικών (9/03/2016), έτσι ώστε ο κ. Υπουργός να αλλάξει άρδην την πρότερη θέση του για διάλογο και μη μονομερείς ενέργειες;

«Να υποθέσουμε ότι η απόφαση της Ιεραρχίας δεν εξυπηρετεί τους πολιτικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης στο εν λόγω θέμα και ο κ. Φίλης σπεύδει να χτίσει τις άμυνες της κυβερνητικής πολιτικής;

Βέβαια ο κ. Φίλης, στις δηλώσεις του στη Βουλή, συμπλήρωσε ότι: «Εμείς (ως Κυβέρνηση), επιδιώκουμε τον διάλογο». Και η Εκκλησία, διά της Συνόδου της, διάλογο αποφάσισε και επιδιώκει. Και εμείς, ως Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, επισημαίνουμε στον κ. Υπουργό, ότι τον διάλογο επιδιώκουμε.

Όμως,επιδιώκω τον διάλογο, δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιώ τον διάλογο για να επιβάλλω τις θέσεις μου στους άλλους, αποφασίζοντας και διατάσσοντας ή και απειλώντας και εκβιάζοντας, όπως κάνει ο κ. Υπουργός. Ούτε σημαίνει ότι διαστρεβλώνω την αλήθεια, δεν λαμβάνω υπόψη το Σύνταγμα, τους νόμους και τους θεσμούς της χώρας.

Οφείλουμε, ως εκ τούτου, να υπενθυμίσουμε στον Υπουργό Παιδείας ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία, με βάση τον νόμο, δεν γράφει τα βιβλία και τα Αναλυτικά Προγράμματα του μαθήματος των Θρησκευτικών, όμως, έχει χρέος να ελέγχει το περιεχόμενο της διδασκαλίας του, που αφορά στους ορθόδοξους μαθητές, αν συμφωνεί με τις αρχές και τα δόγματά της (4).

Ο προσανατολισμός, η υποχρεωτικότητα και οι ώρες διδασκαλίες του μαθήματος των Θρησκευτικών δεν καθορίζονται ούτε επιβάλλονται στις δημοκρατικές πολιτείες της Ευρώπης από τον εκάστοτε Υπουργό, αλλά από το νομικό και νομολογικό καθεστώς και τον διάλογο που έχει προηγηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρέπει να συμφωνεί ακόμη, με τη θρησκευτική φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά της πνευματικής ταυτότητας του ελληνικού λαού.

Η παιδεία είναι εθνική υπόθεση και αφορά σε όλους τους Έλληνες και όχι μόνον στους ιδεολογικά προσκείμενους σε κόμματα ή ιδεολογίες. Δεν είναι δυνατόν στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, να απειλείται ή να εκβιάζεται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο η Εκκλησία και οι Θεολόγοι με το δίλημμα: Ή θρησκειολογικός προσανατολισμός ή κατάργηση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών!!!

Ο εσκεμμένος και μεθοδευμένος χαρακτηρισμός του μαθήματος των Θρησκευτικών ως «ομολογιακό» και «κατηχητικό», έχει αποδειχθεί πλήρως, εκτός των άλλων επιστημονικών τεκμηριώσεων, και από τις εμπεριστατωμένες θέσεις της πρόσφατης Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ως ψευδής, σκόπιμη και ανεπίτρεπτη πρόφαση για να δρομολογηθούν παράνομες αλλαγές στο μάθημα, όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι θρησκείες ήδη διδάσκονται στο ελληνικό σχολείο, γεγονός που δεν επιτρέπει να χαρακτηρίζεται ως ομολογιακό.»

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), στο οποίο αναφέρεται ο Υπουργός, έχει ήδη εδώ και (5) χρόνια αποδομηθεί με επιστημονικά, παιδαγωγικά και θεολογικά επιχειρήματα και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ένα οργανωμένο σχέδιο επιβολής σκόπιμης θρησκευτικής σύγχυσης και θρησκευτικού συγκρητισμού σε βάρος των μαθητών.

Οι εκβιασμοί, επομένως, για κατάργηση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών μάς βρίσκουν κάθετα αντίθετους, διότι πρόκειται για μια ριζική αλλοίωση της θρησκευτικής ταυτότητας και της θρησκευτικής συνειδήσεως των μαθητών, πράξης παράνομης και αντισυνταγματικής, σύμφωνα με τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις (115/2012 και 1/2015). Η ΠΕΘ δεν απαιτεί τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από όσα ορίζουν οι ανωτέρω δικαστικές αποφάσεις και δεν θα επιτρέψει την καταπάτησή τους".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένωση Θεολόγων κατά Φίλη: Απειλεί ότι θα καταργήσει το Σύνταγμα;"

Μακελειό στην Άγκυρα - Η στιγμή της έκρηξης

Τουλάχιστον 27 άτομα σκοτώθηκαν και ακόμη 75 τραυματίστηκαν στην αιματηρή έκρηξη στην «καρδιά» της Άγκυρας, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της τουρκικής πρωτεύουσας. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε 10 διαφορετικά νοσοκομεία στην Άγκυρα. 

Η έκρηξη σημειώθηκε στο Πάρκο Γκιουβέν στην περιοχή Κιζιλάι στις 6:35 τοπική ώρα. Σύμφωνα με το Haberturk η έκρηξη έγινε κοντά σε σημείο όπου βρίσκονται 10 στάσεις λεωφορείων. Στην περιοχή βρίσκεται το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού και τα κτίρια των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η αστυνομία εκκενώνει την περιοχή προκειμένου να ληφθούν μέτρα κατά μίας δεύτερης επίθεσης.
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε εκτάκτως σε σύσκεψη τους αρμόδιους υπουργούς. 

Δείτε την στιγμή της έκρηξης όπως καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας


 

Το κανάλι NTV μετέδωσε ότι πρόκειται για επίθεση από παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο.

Την ίδια στιγμή το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης της Τουρκίας (RTUK) κήρυξε-όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις στην Τουρκία μετά την νέα νομοθεσία για τα ΜΜΕ- μπλόκο στην μετάδοση εικόνων από το σημείο της έκρηξης ή από τα θύματα. 

Δείτε εικόνες μετά την έκρηξη






real

Διαβάστε Περισσότερα » "Μακελειό στην Άγκυρα - Η στιγμή της έκρηξης"

Να θέσει ανώτατα όρια στον αριθμό των προσφύγων, ζητεί εκ νέου από τη Γερμανία ο Αυστριακός καγκελάριος

Να δώσει ένα τέλος στον "αγώνα δρόμου των προσφύγων", που έχουν προορισμό τους τη Γερμανία, θέτοντας η ίδια ανώτατα όρια στον αριθμό αυτών που θα γίνονται δεκτοί στη χώρα της, ζητά από τη Γερμανίδα ομόλογό του Άγγελα Μέρκελ, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινές συνεντεύξεις του στις αυστριακές εφημερίδες "Κρόνεν Τσάιτουνγκ" και "Έστεραϊχ", στις οποίες επισημαίνει πως η κατανομή των προσφύγων δεν λειτουργεί, επειδή οι πρόσφυγες ελπίζουν ότι θα έλθουν στη Γερμανία.

Στην σημερινή ειδησεογραφία του αυστριακού Τύπου σημειώνεται, εξάλλου, πως σε δηλώσεις του από τη χθεσινή συνάντηση εργασίας των ηγετών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης στο Παρίσι, στις οποίες συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε πως «στον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν πιο ευχάριστο εάν οι πρόσφυγες μόνον διέρχονταν από την Ελλάδα, ωστόσο στο προσφυγικό δεν τίθεται θέμα τι είναι πιο ευχάριστο, και έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα υπάρχει πλέον προώθηση των προσφύγων».

«Μόνον εφόσον η Γερμανία ανακοινώσει μία "τιμή αναφοράς" (σσ ανώτατο όριο) και αναλάβει να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από τις περιοχές κρίσης, θα σπάσει η λογική της άτακτης μετανάστευσης», τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος στη συνέντευξή του στην "Έστεραϊχ", ενώ στην "Κρόνεν Τσάιτουνγκ" σημειώνει πως «η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να σπάσει αυτό το μοντέλο, όπου νικητής στον αγώνα δρόμου είναι εκείνος (ο πρόσφυγας) που θα φτάσει στη Γερμανία».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η Γερμανία, σε αναλογία με την Αυστρία, θα πρέπει να καθορίσει μία "σαφή τιμή αναφοράς" υποδοχής στη χώρα 400.000 προσφύγων ετησίως (η Αυστρία έχει θέσει εφέτος ανώτατο όριο 37.500 στον αριθμό των αιτούντων άσυλο).

Προσθέτει δε, πως τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αποσαφηνίσουν πως «όποιος καταφθάνει με διακινητές στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα στέλνεται πίσω».

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έστεραϊχ", ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει, επίσης, πως η Γαλλία έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να δεχθεί 30.000 αιτούντες άσυλο, ωστόσο δεν έλαβε ούτε 1.000, καθώς, όπως σημειώνει, «όλοι θέλουν να μεταβούν στη Γερμανία ή στην Αυστρία, και το ίδιο συμβαίνει και με την Πορτογαλία -η οποία είναι πρόθυμη να δεχθεί 7.000 πρόσφυγες από την Ειδομένη ωστόσο μόλις 200 θέλησαν να πάνε στην Πορτογαλία-, γιατί όλοι ελπίζουν, πως κάποια στιγμή θα βρουν έναν δρόμο να μεταβούν στη Γερμανία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Να θέσει ανώτατα όρια στον αριθμό των προσφύγων, ζητεί εκ νέου από τη Γερμανία ο Αυστριακός καγκελάριος"

Ακόμα και η Βουλγαρία μας έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια

Ανθρωπιστική βοήθεια απέστειλε προς τις ελληνικές αρχές για τη στήριξη των δοκιμαζόμενων προσφύγων η βουλγαρική κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της Βουλγαρία στην Ελλάδα, την Παρασκευή 11 Μαρτίου, μετά από εισήγηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, και σε συντονισμό από την πρεσβεία και το γενικό προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη, εστάλησαν επτά φορτηγά με προμήθειες που περιείχαν 4.850 κουβέρτες, 155 σκηνές, 500 στρώματα, 150 κρεβάτια, μαξιλάρια, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες και άλλα υλικά πρώτης ανάγκης.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο ίδιο δελτίο Τύπου, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, το ένα από τα φορτηγά παρέδωσε για τους πρόσφυγες καυσόξυλα, τα οποία προσέφερε το βουλγαρικό υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα.

Την αποστολή συνόδεψαν η επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Αντζελίνα Τότεβα, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρασφάλειας και Προστασίας του πληθυσμού Νικολάι Νικόλοφ και ο περιφερειάρχης του Μπλαγόεβγραντ Μπίσερ Μιχαίλοβ, οι οποίοι και επισκέφθηκαν τον προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη για να ενημερωθούν επί τόπου για την κατάσταση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακόμα και η Βουλγαρία μας έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια"

Νέο πόρισμα: Ο πιλότος του μοιραίου αεροπλάνου της Germanwings έπρεπε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική

Γιατρός είχε συστήσει στον Γερμανό συγκυβερνήτη που προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings πριν από σχεδόν έναν χρόνο στις Άλπεις να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική δύο εβδομάδες πριν από την τραγωδία, αποκάλυψαν σήμερα Γάλλοι ερευνητές.

Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτς, που είχε ιστορικό βαριάς κατάθλιψης, κλείστηκε στο πιλοτήριο και εσκεμμένα έριξε το Airbus την 24η Μαρτίου του 2015 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 150 επιβαίνοντες του αεροσκάφους.

Οι εμπειρογνώμονες του Γραφείου Ερευνών κι Αναλύσεων της Γαλλίας (BEA) επισήμαναν κατά την παρουσίαση της τελικής τους έκθεσης ότι ο Λούμπιτς είχε αρχίσει να παρουσιάζει συμπτώματα που θα μπορούσαν να συνάδουν με ένα επεισόδιο ψυχωτικής κατάθλιψης τον Δεκέμβριο του 2014 και είχε συμβουλευτεί πολλούς γιατρούς τους επόμενους μήνες, κανείς εκ των οποίων δεν είχε προειδοποιήσει τις αρχές πολιτικής αεροπορίας ή τον εργοδότη του.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο πόρισμα: Ο πιλότος του μοιραίου αεροπλάνου της Germanwings έπρεπε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική"

Τουρκία: Τρία εκατ. μετανάστες και πρόσφυγες ψάχνουν τρόπο να πάνε στην Ευρώπη

Δεκάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συνωστίζονται στη τουρκική χερσόνησο της Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο, ψάχνοντας τρόπο αγωνιωδώς να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Επίσημα, γράφει σήμερα Κυριακή η Χουριέτ, ο αριθμός των καταγεγραμμένων Σύρων σε όλη την Τουρκία ανέρχεται στα 2.587.000 και μαζί με τους Αφγανούς, Ιρακινούς και Πακιστανούς ο αριθμός αυτός φτάνει τα τρία εκατομμύρια.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι, λοιπόν, οι Σύροι, που συνωστίζονται στα παλιά σπίτια της συνοικίας του Μπασμανέ. Πολλοί και οι μετανάστες, Αφγανοί και Πακιστανοί οι περισσότεροι, που ζουν στα παράλια του Τσεσμέ, αυτοί σε παλιά εγκαταλειμμένα συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχεία.
Όλοι τους περιμένουν τη στιγμή που ο μεταφορέας θα τους ανάψει το πράσινο φως της μετακίνησής τους στα ελληνικά νησιά. Όλοι ξέρουν πως μετά το πέρασμα ο δρόμος για τη Γερμανία είναι ανοικτός. Κι η Γερμανία για αυτούς τους ανθρώπους είναι κάτι σαν τον παράδεισο των μουσουλμάνων με τα ουρί. Παράδεισος με επίδομα 1.000 ευρώ ο καθένας, ακόμα και για κάθε νεογέννητο παιδί... Και... σπίτι δωρεάν, και άλλα πολλά που έντεχνα οι μεταφορείς τούς λένε πως θα βρουν αμέσως μετά το πέρασμα, σε μια διαδικασία λίγων μόλις ημερών μέχρι να πάνε στη Γερμανία. Μια μέρα στη Χίο ή στη Μυτιλήνη, άλλο λίγο, μια δυο μέρες στην Αθήνα και μετά πέρασμα με τραίνο στη Γερμανία...
Σαν τους δείχνεις στο κινητό φωτογραφίες από την κατάσταση στην Ελλάδα ή στην Ειδομένη απαντάνε πως όχι δεν είναι έτσι. Σε βλέπουν και περίεργα. Αυτούς, ο άνθρωπος τους, ο μεταφορέας που εμπιστεύονται και είναι εξαρτημένοι από αυτόν, τους είπε πως όλα είναι εύκολα μετά το ταξίδι. Εξάλλου τόσα λεφτά έχουν δώσει ήδη...
Ο μεταφορέας των προσφύγων, Τούρκος ή ομοεθνής τους που συνεργάζεται με τους αόρατους μεγαλοδουλεμπόρους, είναι κάτι ανάμεσα στον προ 30 ετών πλασιέ βιβλίων και το «βαποράκι» ναρκωτικών. Από σπίτι σε σπίτι, από μαγαζί σε μαγαζί, από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο κι από αλάνα σε αλάνα. Κάθε μέρα περνάν «πουλώντας» ταξίδια στη γη της επαγγελίας. Για πολλούς έχουν ανοίξει και καρτέλα. Πληρώνονται έναντι των ταξιδιών τους σε δόσεις. Πέντε-δέκα ευρώ την εβδομάδα μέχρι να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό.
Οι παλιές μέρες με τους Σύρους, κυρίως, πρόσφυγες με τα πολλά λεφτά είναι παρελθόν. Στην πλειοψπλειονότητά τους οι άνθρωποι που περιμένουν να περάσουν είναι φτωχοί φυγάδες του πολέμου ή της ανέχειας. Άνθρωποι που θέλουν απλά να ζήσουν καλύτερα.
Δουλεύουν, οι περισσότεροι μαζεύουν χαρτί και μέταλλο από τα σκουπίδια και τα πουλάν σε εταιρείες ανακύκλωσης. Κι ότι κερδίζουν το ακουμπάνε στον μεταφορέα.
Εξαρτημένοι από τον μεταφορέα δεν μπορούν και δεν θέλουν να πιστέψουν ότι το όνειρο τους σταματά σε έναν λασπότοπο στην Ειδομένη, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.
Η ιεραρχία σήμερα
Στην κορυφή του κυκλώματος της διακίνησης ανθρώπων προς την Ελλάδα, σήμερα και μετά τις αλλαγές που επήλθαν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά και τα υπέρογκα κέρδη που κάποιοι εξασφάλισαν και που υπολογίζονται σε οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, είναι οι κορυφαίοι της τουρκικής μαφίας. «Αν η τουρκική κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε εμείς δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε στην Ελλάδα ούτε μύγα», είχε πει ένας από αυτούς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ένα άλλο ταξίδι στην τουρκική μεγαλούπολη της Σμύρνης. Οι περισσότεροι από αυτούς τους επικεφαλής, κάνουν αυτή τη δουλειά πάνω από 20 χρόνια.
Στην άλλη άκρη του δικτύου είναι οι τοπικοί παράγοντες. Αυτοί που διαθέτουν χώρους- ασφαλή περάσματα απ' όπου και ξεκινούν οι βάρκες. Είναι υπεύθυνοι να διατηρούν το πέρασμα καθαρό και ασφαλές και να εξασφαλίζουν είτε την εκπαίδευση κάποιου από τους μεταφερόμενους στον χειρισμό της βάρκας, είτε την εξασφάλιση κάποιου που έναντι καλού μεροκάματου θα μεταφέρει τη βάρκα στο νησί και θα επιστρέψει στη συνέχεια στη βάση.
Στο ενδιάμεσο των κορυφαίων και των τοπικών παραγόντων οι «ντίλερς» που μαζεύουν πελατεία και οι «μπάνκερς» οι οποίοι εισπράττουν τα κόμιστρα. Αυτοί και πληρώνουν όσους έχουν λαμβάνειν. Περίπου το 15-20% πληρώνεται σε όλους τους άλλους συμμετέχοντες στη μεταφορά, ενώ το υπόλοιπο ποσό το παραλαμβάνει ο κορυφαίος του κυκλώματος. Αυτός πληρώνει και τους «μπανκερς». Περίπου 10 με 30 ευρώ για κάθε είσπραξη.
Και οι τιμές
Χαμηλές πλέον είναι οι τιμές για όσους περνάνε στα ελληνικά νησιά. Χαμηλές σε σχέση με αυτές που επικρατούσαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2015. Το πέρασμα με πλαστική βάρκα κοστίζει 300 με 350 ευρώ ο ενήλικας και 150 με 200 ευρώ το παιδί.
Για τους ελάχιστους έχοντες βέβαια υπάρχουν και οι VIP μεταφορές. Μεταφορά από ξηράς με πλαστά έγραφα κοστίζει περί τα 1.800 ευρώ. Αντίστοιχη μεταφορά με αεροπλάνο φτάνει και τα 10.000 ευρώ. Στα μισά, 5.000 ευρώ πέφτει η τιμή για μεταφορά με εμπορικό πλοίο. Η ίδια τιμή ισχύει και για μεταφορά στα νησιά με ταχύπλοο ή ιστιοφόρο. Τέλος VIP μεταφορά με jet ski είναι στα 8.000 ευρώ με οδηγό και στα 15.000 ευρώ χωρίς οδηγό- μιας και στο jet ski θα κατασχεθεί.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Τρία εκατ. μετανάστες και πρόσφυγες ψάχνουν τρόπο να πάνε στην Ευρώπη"

Πρόκληση Μουζάλα: Το χάος στην Ειδομένη είναι «ευθύνη της Ιστορίας, όχι της κυβέρνησης»

«Διεθνή πρακτική» χαρακτήρισε την παρουσία Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά, μετά την υπογραφή συμφωνίας για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«Μακάρι να έρθουν» τόνισε, «διότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να αρνηθεί την αύξηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων καθώς ο Τούρκος παρατηρητής θα είναι παρόν στην καταμέτρηση μαζί με τους Έλληνες αλλά και τους εκπροσώπους της Frontex».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλοι καταλαβαίνουν ότι με αυτήν την πρακτική δεν αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία εκτός βέβαια από τους αντιπολιτευόμενους και τους κακοπροαίρετους».

Ο κύριος Μουζάλας είπε τέλος ότι είναι δύσκολο να αδειάσει η Ειδομένη καθώς όλοι θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα συντονισμού που έχουν παρατηρηθεί είπε ότι παρατηρείται αυτό που συμβαίνει και στους σεισμούς αλλά στη συνέχεια το χάος μπαίνει σε τάξη.

Μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε: «Καταλαβαίνω ότι ο Τούρκος στα νησιά ακούγεται κάπως, αλλά είναι μια διεθνής πρακτική και διεθνώς η χώρα από την οποία επιστρέφονται οι μετανάστες, θέλει να έχει έναν αξιωματικό που θα βεβαιώνει ότι επιστρέφονται αυτοί οι οποίοι ήρθαν. Ο σκοπός θα είναι ακριβώς αυτός, να βεβαιώνεται ότι επιστρέφονται αυτοί ακριβώς που ήρθαν. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτό, γιατί εξαρτάται από την ροή. Η Frontex και οι ελληνικές αρχές θα "ελέγχουν" τον τρόπο που θα δουλεύει, πρόκειται για μια τεχνική μέθοδος που δουλεύει διεθνώς».

Στην παραδοχή πως ένας Τούρκος υπάλληλος θα αποφασίζει ουσιαστικά για την επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία, εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία με την Ευρώπη και με βάση όσα συμφωνήθηκαν στην Σμύρνη, προχώρησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Η παραδοχή του αυτή, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με πρώτο τον επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που δήλωσε πως «δεν δέχεται Τούρκο χωροφύλακα στα νησιά». Είναι έγκλημα να βάλεις Tούρκο παρατηρητή στα νησιά, είπε και ζήτησε να μπουν ουδέτεροι αξιωματούχοι: «Εγώ δεν βάζω χωροφύλακα αμφισβήτησης» είπε. Στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος ζήτησε να ανοίξει και πάλι η Αμυγδαλέζα ως κέντρο κράτησης μεταναστών.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης μίλησε για μεγάλη διπλωματική υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα σε Τσίπρα-Νταβούτογλου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση Μουζάλα: Το χάος στην Ειδομένη είναι «ευθύνη της Ιστορίας, όχι της κυβέρνησης»"

Και δεύτερη επίθεση αγνώστων στο μετρό, στο Μοναστηράκι αυτή τη φορά

Νέα επίθεση από αγνώστους σε σταθμό μετρό, μετά από αυτή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στον Κεραμεικό, σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ, στο Μοναστηράκι αυτή τη φορά.

Ειδικότερα, περίπου 20 άτομα, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατώντας βαριοπούλες, έσπασαν μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων, ακυρωτικά και τζαμαρίες, ενώ έγραψαν διάφορα συνθήματα στους τοίχους με σπρέι. Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.

Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Και δεύτερη επίθεση αγνώστων στο μετρό, στο Μοναστηράκι αυτή τη φορά "

Γιαννόπουλος (ΚΕΕΛΠΝΟ): Ασύμμετρος ο πόλεμος στην Ειδομένη με τους ιούς λόγω των συνθηκών

Βαλτότοπο στον οποίο τα πράγματα δεν βελτιώνονται όσες παρεμβάσεις κι αν χρειαστούν χαρακτήρισε την Ειδομένη ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος.

Όπως είπε οι συνθήκες που επικρατούν εκεί είναι «απερίγραπτες».

Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για «ασύμμετρο πόλεμο» από τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Παράλληλα διέψευσε το τηλεγράφημα του Reuters για δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας στην Ειδομένη.

Όσον αφορά την ανάγκη εμβολιασμών στην περιοχή κατά της ηπατίτιδας ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε ότι θα εμβολιαστούν τα άτομα που ήταν κοντά στον καταυλισμό που ζούσε το 9χρονο κορίτσι αλλά και όσοι ταξίδεψαν μαζί της. «Συνολικά μιλάμε για 300-400 άτομα» διευκρίνισε ο κ . Γιαννόπουλος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιαννόπουλος (ΚΕΕΛΠΝΟ): Ασύμμετρος ο πόλεμος στην Ειδομένη με τους ιούς λόγω των συνθηκών"

Eurostat: Από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη οι ελληνικές συντάξεις

Την ώρα που οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι και ζητούν μεγαλύτερο μαχαίρι στις συντάξεις, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως οι Έλληνες συνταξιουχοι, έχουν τις πιο χαμηλές αποδοχές σε συγκριση με τους Ευρωπαιους.

Εξαίρεση αποτελούν οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ειδικότερα, ο Έλληνας συνταξιούχος λαμβάνει κατά μέσο όρο 882 ευρώ και σε αυτό το ποσό υπολογίζεται το σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει και μια ακόμα μελέτη που δείχνει ότι η μέση σύνταξη είναι 940 ευρώ. Πιο κοντά στα ελληνικά δεδομένα είναι η Πορτογαλία που εξέρχεται από το μνημόνιο στις αγορές και η μέση σύνταξη φθάνει στα 833 ευρώ.

Στις λεγόμενες ισχυρές οικονομίες οι συντάξεις είναι αρκετά πιο υψηλές. Στην Ισπανία είναι 1.021 ευρώ, στη Γαλλία 1.032 ενώ στη Γερμανία η μέση σύνταξη ανέρχεται σε 1.576 ευρώ για τους άντρες και 1.302 ευρώ για τις γυναίκες.

Μεταξύ των 28 χωρών πιο χαμηλές συντάξεις από την Ελλάδα έχουν οι χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης: Στην Πολωνία 504 ευρώ, στη Σλοβακία 408 ευρώ και στη Λιθουανία 242 ευρώ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurostat: Από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη οι ελληνικές συντάξεις"

Επιπλέον φόρους προτείνει σήμερα ο Τσακαλώτος στους δανειστές

Στην «προκρούστεια κλίνη» του δημοσιονομικού κενού μπαίνουν σήμερα οι φόροι του 2016, στην εξ' αναβολής από χθες συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Όσο οι θεσμοί ζητούν «ακατέβατα» πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 και συνεχίζουν να αμφισβητούν την απόδοση μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση -ή έχουν περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά δεν έχουν ξεκινήσει να εισπράττονται- τόσο αυξάνεται ο λογαριασμός των νέων φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν το 2016 οι πολίτες.

Η συνάντηση Τσακαλώτου - δανειστών επρόκειτο να γίνει το Σάββατο το μεσημέρι, όμως όπως ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών, αναβλήθηκε για σήμερα Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

Η ελληνική πλευρά θα απαντήσει στους θεσμούς πώς είδε την αντιπρόταση που αυτοί κατέθεσαν την Πέμπτη το μεσημέρι για αφορολόγητο μόλις 7.000 ευρώ και μάξιμουμ φορολογική επιβάρυνση 50%-55% (μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης), «κόντρα» στο σχέδιο Τσακαλώτου που προέβλεπε αφορολόγητο 9.550 ευρώ και συνολική φορολογική επιβάρυνση έως 60%.

Στους χαμηλόμισθους τα βάρη

«Θα συζητήσουμε για το ποιο θα είναι τελικά το δημοσιονομικό κενό και με ποια φορολογικά μέτρα αυτό θα κλείσει» έλεγε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στο protothema.gr. Οι δύο προτάσεις που βρίσκονται «στο τραπέζι» για την φορολογία, θα υποστούν αλλαγές μέχρι να καταλήξουν σε μία τελική συμφωνία, «γιατί αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση» όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο η πρόταση των θεσμών δεν είναι ισοδύναμη με εκείνη της κυβέρνησης. Προβλέπει έσοδα 800 εκατ. ευρώ επιπλέον από το 2015 για το δημόσιο, και όχι 600 εκατ. ευρώ που προβλέπει το σχέδιο Τσακαλώτου.

Αυτό σημαίνει ότι οι θεσμοί θέλουν 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον έσοδα, τα οποία θα προέλθουν από τους άμεσους φόρους εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Η ανάγκη αυτή δεν θα υπήρχε, αν τα υπόλοιπα έσοδα εισπράττονταν κανονικά. Ωστόσο, όπως έλεγε αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης, η ελληνική πλευρά αναζητεί επιχειρήματα για να αποφύγει να εισπράξει τα περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον που υπολόγιζε, από διάφορους νέους φόρους που έχουν γραφτεί μεν στον προϋπολογισμό, αλλά δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί (πχ αυξήσεις φόρων για αγρότες, ενοίκια, τυχερά παιχνίδια κλπ).

Με άλλα λόγια, η «σκληρή» πρόταση των θεσμών που φέρνει 200 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους σε μισθωτούς και συνταξιούχους, έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργείται αν η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να εισπράξει άλλους νόμους που έχουν προβλεφθεί στο Μνημόνιο και στον κρατικό προϋπολογισμό. Η επιλογή είναι δική της, είτε να επιλέξει το μοντέλο που της προσφέρουν οι θεσμοί, είτε να επιχειρήσει να τα βρει από άλλους τρόπους. Ένας από αυτούς, που θα συζητηθεί σήμερα, είναι ότι θα προέλθουν επιπλέον φορολογικά έσοδα από την μακροοικονομική βελτίωση της κατάστασης στη χώρα και από την γενικότερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Για να φανεί όμως αν αρκούν ή όχι αυτά τα μέτρα, οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν τα ξίφη τους και για δύο ακόμη ζητήματα:
- Η ελληνική πλευρά θα δείξει τα νέα στοιχεία που δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2016, για να πείσει ότι πάνε καλά τα πράγματα χωρίς άλλα νέα μέτρα. Ο στόχος ήταν για πλέονασμα 1 δισ. ευρώ, με την διαφορά όμως πως τα 2 δισ. ευρώ επιπλέον δεν προέκυψαν λόγω της καλής πορείας της οικονομίας, αλλά διότι το δημόσιο «πάγωσε» πληρωμές 1 δισ. που έπρεπε να κάνει, ενώ και το 1 δισ. επιπλέον έσοδα προέρχεται κατά 85% από έσοδα του ΠΔΕ, δηλαδή από κοινοτικά κονδύλια, αλλά και από το «δώρο» των 350 εκατ. από την ΤτΕ που έδωσε φέτος 100% μεγαλύτερο μέρισμα σε σχέση με πέρυσι. Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμα τα αναλυτικά στοιχεία των εισπράξεων φόρων του Φεβρουαρίου, αλλά από τον Ιανουάριο ήδη είχε διαφανεί μία υστέρηση στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.
- Η πλευρά των δανειστών φυλάει σαν «μυστικό όπλο» τους υπολογισμούς της για το σχέδιο Κατρούγκαλου και το αν αυτά φτάνουν για να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ φέτος από αυξήσεις εισφορών των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, χωρίς μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις. «Θέλουμε να κλείσει άμεσα η εκκρεμότητα και να απαντήσουν, αλλιώς μπορεί να μας βγάλουν κανέναν "παπά" και να έχουμε άλλα προβλήματα» έλεγε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Με άλλα λόγια, κάθε πλευρά «αυξομειώνει» τον λογαριασμό των νέων μέτρων του 2016 κατά το δοκούν, μέχρι να φανεί αν μπορούν να συμφωνήσουν και σε ποιο ποσό τελικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιπλέον φόρους προτείνει σήμερα ο Τσακαλώτος στους δανειστές"

Ξεπέρασαν τις 44.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες ανά τη χώρα

Τις 44.035 έφθαναν οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στις 8 το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καταμετρήθηκαν 8.904 άτομα και στην Αττική 10.987 (4.166 στο Ελληνικό, 3.300 στο λιμάνι του Πειραιά, 1.970 στο Σχιστό, 712 στον Ελαιώνα, 139 στον Άγιο Ανδρέα, 700 στη Μαλακάσα).

Στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 1.102 πρόσφυγες και μετανάστες (Θερμοπύλες 260, Τρίκαλα 200, Λάρισα 400, Αλμυρός 242).

Στη Βόρεια Ελλάδα καταμετρήθηκαν συνολικά 22.042 άνθρωποι. Αναλυτικά, στη Δράμα βρίσκονται 535 πρόσφυγες και μετανάστες, στο Χέρσο Κιλκίς 3.640, στο Πολύκαστρο Νέας Καβάλας 3.370, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 709, στην Ελευθερούπολη δήμου Παγγαίου 210, στην Κοζάνη 413, στα Διαβατά 2.003, στην Ειδομένη εντός camp 12.000 και στην Κόνιτσα 162.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεπέρασαν τις 44.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες ανά τη χώρα"

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Το δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018 και κατά συνέπεια το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ακόμη και μέσα στο 2016 παίζεται κατά την σημερινή συνάντηση που θα έχουν σήμερα το μεσημέρι οι δανειστές με την ηγεσία του υπουργείου οικονομικών.

Το υπουργείο οικονομικών προσέρχεται στην διαπραγμάτευση αποδεχόμενο ένα κενό ύψους 1,7 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2019 θεωρώντας ότι για φέτος δεν υπάρχει κενό. Η ΕΕ μαζί με τις αποκλίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό ανεβάζει το λογαριασμό στα 5,5 δισ. ευρώ ενώ τον ΔΝΤ το φτάνει στα 9 δισ. ευρώ.

Όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος το κενό θα καλυφθεί κυρίως από το φορολογικό και όχι από το ασφαλιστικό όπως πιέζουν οι δανειστές. Στο θέμα των αλλαγών της φορολογία θα πρέπει να συζητηθεί η πρόταση των θεσμών για περιορισμό του αφορολόγητο που θα ισχύει για εισοδήματα μέχρι και τα 7.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών αυτός που είχε μέχρι σήμερα ετήσιο εισόδημα 9.950 ευρώ αν εφαρμοστεί ότι ζητά η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πληρώσει φόρο 22% φόρο για τα επιπλέον 2.950 ευρώ δηλαδή περίπου 650 ευρώ. Με δεδομένο ότι η φορολόγηση θα αρχίσει με την παρακράτηση που γίνεται από το μισθό θα δει το εισόδημα του να μειώνεται άμεσα.

Στο θέμα αυτό το υπουργείο οικονομικών ετοιμάζει μια ενδιάμεση λύση για κατάργηση του αφορολόγητου ίσως από τα 20.0000 ευρώ και πάνω. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν και μέτρα έκπληξη τα οποία εξετάζονταν από την Παρασκευή αλλά δεν υπήρχαν ακόμη οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις για να ανακοινωθούν στους θεσμούς . Ένα από αυτά που εξετάστηκαν είναι η φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών με ένα ποσοστό 5 τοις χιλίοις αν και όχι χωρίς αντιρρήσεις και από το εσωτερικό της Κυβέρνησης .

Η ενδοκυβερνητική αυτή συζήτηση καθυστέρησε κατά μια μέρα και την συνάντηση με τους δανειστές και άφησε χώρο για μια ακόμη συνάντηση που έγινε χθες με τον κ. Κατρούγκαλο χωρίς όμως και πάλι να ληφθούν αποφάσεις.

Δύσκολο θέμα παραμένει η διαφορά για τα έσοδα του ΟΠΑΠ από τα οποία όπου οι δανειστές έχουν μια διαφορά ύψους 300 εκατ. ευρώ Πρόκειται για 440 εκατ. ευρώ τα οποία αναλύονται σε 230 εκατ. ευρώ από την επιβολή του τέλους των 5 λεπτών σε κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού του Οργανισμού και τα 210 από την φορολόγηση της χρήσης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών ( VLT’s) τα οποία ουδέποτε λειτούργησαν . Οι δανειστές υπολογίζουν ότι από τα 440 εκατ. ευρώ είναι ζήτημα αν εισπραχθούν 120 εκατ. ευρώ από το τέλος των υφιστάμενων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Επίσης θεωρούν ότι και η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είναι αναποτελεσματική και θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέο μέτρο.

Θα πρέπει επίσης να ληφθούν αποφάσεις και στην αύξηση της φορολογίας των αγροτών αλλά και στην αλλαγή της κλίμακας φορολογίας για τα ενοίκια Στο ίδιο πακέτο βρίσκεται και η αύξηση της φορολογίας των ενοικίων από το 11% στο 13% για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων μέτρων"

Τσιπάκι στα αυτοκίνητα θα δείχνει αν έχουν πληρωθεί τέλη και ασφάλιστρα - ΒΙΝΤΕΟ

Νέο μέτρο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μη πληρωμής τελών κυκλοφορίας και των ανασφάλιστων αυτοκινήτων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παναγιώτης Μελαχρινός.
 
Πρόκειται για ένα τσιπάκι που θα τοποθετείται σε όλα τα αυτοκίνητα και μέσω του οποίου θα μπορεί να ελέγχεται πολύ πιο εύκολα εάν κάποιο ΙΧ έχει οφειλές προς το κράτος.

"Υπάρχουν προτάσεις και κάποιες εισηγήσεις για να εκμεταλλευτούμε τις τεχνολογικές λύσεις που υπάρχουν.. Ουσιαστικά μιλάμε για μια έξυπνη κάρτα που θα μπαίνει σε κάποιο εμφανές μέρος του αυτοκινήτου, θα εκπέμπεται κάποιο σήμα και πολύ εύκολα θα φαίνεται εάν το αυτοκίνητο έχει πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας, πληρωμένη ασφάλεια, αν έχει προμηθευτεί κάρτα καυσαερίων, γενικά αν έχει κάποια υποχρέωση που δεν έχει εκπληρώσει" είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.
 
Όπως ανέφερε η προμήθεια της κάρτας θα γίνεται χωρίς κόστος από τους ιδιοκτήτες και θα είναι υποχρεωτική. 

"Νομίζω ότι μέσα στο 2016 πρέπει να προχωρήσουμε" τόνισε διευκρινίζοντας ότι χρειάζεται να προηγηθεί μια ενοποίηση της βάσης δεδομένων από διάφορες πηγές.
Δείτε το βίντεο από το MEGA



enikos


Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιπάκι στα αυτοκίνητα θα δείχνει αν έχουν πληρωθεί τέλη και ασφάλιστρα - ΒΙΝΤΕΟ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news