facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Και οι Γάλλοι θέλουν δημοψήφισμα για την παραμονή τους στην Ε.Ε.

Τους Βρετανούς ζήλεψαν οι Γάλλοι και θέλουν κι εκείνοι δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αλλά και το ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ένωση δείχνει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε έξι χώρες της Ευρώπης.

Η έρευνα της κοινής γνώμης έγινε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου κατά το διάστημα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Ιρλανδία σε δείγμα 8.002 ανθρώπων

Η πλειονότητα ελπίζει ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της οι Ισπανοί είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ με 81%. Ακολουθούν οι Πολωνοί (80%), οι Ιρλανδοί (79%) και οι Γερμανοί (73%). Μόνο το 56% των Γάλλων θέλει την παραμονή της Βρετανίας, ενώ το 44% έχει αντίθετη άποψη. Αντίθετα οι Ιρλανδοί, οι Πολωνοί και οι Σουηδοί έχει θετική άποψη για τη γείτονά τους με 68%, 66% και 65% αντίστοιχα.

Στη Γαλλία εμφανίζεται το μικρότερο ποσοστό εκείνων που επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην Ενωση, 40%, ενώ το 20% διατηρεί αρνητική άποψη για τον ρόλο της Βρετανίας στην ΕΕ.

Στην ερώτηση τι θα ψήφιζαν σε ένα δημοψήφισμα αλά Βρετανία για την παραμονή της χώρας τους στην Ε.Ε. ισχυρή πλειοψηφία θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η δε πλειοψηφία των Γάλλων, το 53%, επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη θέση της Γαλλίας στην Ένωση, ακόμη και αν το 45% θα ψήφιζε «ναι», το 33% «όχι» και το 22% εμφανίζεται αναποφάσιστο.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Και οι Γάλλοι θέλουν δημοψήφισμα για την παραμονή τους στην Ε.Ε."

Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα

Ένα νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων δημιουργήθηκε στη Μαλακάσα, στο πρώην στρατόπεδο Γερακίνη.

Χθες, άνοιξε τις πύλες του και μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά εκεί 700 πρόσφυγες.

Υπολογίζεται ότι το νέο κέντρο έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων και εκεί είναι η προτεραιότητα να στέλνονται τις επόμενες ημέρες πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα"

Ελλείψεις προσωπικού κρατούν κλειστά χειρουργεία του Θριασίου

Κλειστές είναι οι τρεις από τις οκτώ χειρουργικές αίθουσες του Θριασίου Νοσοκομείου, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, σοβαρά είναι και τα λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς και εξαιτίας της παλαιότητας και μη αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του αναισθησιολογικού τμήματος.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν, λειτουργούν πέντε από τις οκτώ χειρουργικές αίθουσες λόγω της έλλειψης προσωπικού (λείπουν πέντε τραυματιοφορείς, επτά συνολικά νοσηλευτές και τρεις τουλάχιστον αναισθησιολόγοι) στα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό Τμήμα, ενώ οριακά λειτουργούν πέντε από τα επτά αναισθησιολογικά μηχανήματα (όλα κατά διαστήματα παρουσιάζουν βλάβες και τίθενται περιοδικά εκτός λειτουργίας ή λειτουργούν σε επίπεδο κάτω του 70%, ενώ είναι χωρίς επίσημο service από το Ιούνιο του 2014).

Επιπλέον, οριστικά εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί οι έξι από τις οκτώ οθόνες καταγραφής της Μονάδας Μεταναισθητικής Φροντίδας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση και του των αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων και την αύξηση αντίστοιχα της αναμονής και ταλαιπωρίας των ασθενών.

Η Επιτροπή Αγώνα του Θριασίου Νοσοκομείου του ΠΑΜΕ κάνει λόγο για ανεπαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου, καθώς ο προϋπολογισμός του για το 2016 είναι μειωμένος κατά 3,5 εκατ, ευρώ (17,5 εκατ, ευρώ το 2016 από 21 εκατ, ευρώ το 2015), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την επάρκεια σε υλικά και φάρμακα.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι και προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις συνολικά στις δημόσιες μονάδες υγείας δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις.

Η Επιτροπή Αγώνα του Θριασίου Νοσοκομείου ζητά τη συμπαράσταση των κατοίκων της περιοχής και των υγειονομικών συναδέλφων τους από άλλα νοσοκομεία ώστε να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου, επαρκή χρηματοδότηση και συντήρηση/αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλείψεις προσωπικού κρατούν κλειστά χειρουργεία του Θριασίου"

Τούρκος χτυπά με μανία προσφυγόπουλο από τη Συρία (VIDEO)

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στην αγορά της Σμύρνης που καταγράφουν την άγρια επίθεση ενός Τούρκου καταστηματάρχη σε ένα μικρό προσφυγόπουλο από την Συρία.

Το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κατέγραψε τις σοκαριστικές στιγμές της επίθεσης του Τούρκου στο μικρό παιδί. Ο άνδρας όπως φαίνεται στις εικόνες κυνηγά και προλαβαίνει παιδί, το σηκώνει με τα δυο χέρια του ψηλά και με δύναμη το πετάει στο έδαφος.

Αμέσως οι υπόλοιποι που βρίσκονταν δίπλα αρχίζουν να του ζητούν το λόγο, ενώ ένας άντρας, ο οποίος δεν άντεξε στο θέαμα, τον χτυπά και στη συνέχεια τον παίρνει στο κυνήγι.

Τελικά ο άνδρας συνελήφθη ενώ δόθηκε εντολή από τις Αρχές να βρεθεί το μικρό προσφυγόπουλο καθώς φοβισμένο όπως ήταν, εξαφανίστηκε.


onlycy
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος χτυπά με μανία προσφυγόπουλο από τη Συρία (VIDEO)"

Βίντεο δείχνει «τούρκους λιμενοφύλακες να χτυπούν μετανάστες» στο Αιγαίο

Ερασιτεχνικό βίντεο που δόθηκε στο BBC δείχνει άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής να χτυπούν με κοντάρια μετανάστες που βρίσκονταν σε φουσκωτό προσπαθώντας να περάσουν το Αιγαίο.

Μέλος της τουρκικής ακτοφυλακής υποστήριξε πως στόχος ήταν να σταματήσουν το φουσκωτό χωρίς να τραυματίσουν τους επιβαίνοντες - οι οποίοι τελικά έφτασαν στη Λέσβο.

Το καταγγελλόμενο περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Η καταγγελία έγινε σε εθελοντές στη Λέσβο και το βίντεο δόθηκε στον ανταποκριτή του BBC στο νησί.

Το βίντεο, διάρκειας λίγο παραπάνω από 30 δευτερόλεπτα, έχει τραβηχτεί από το φουσκωτό των μεταναστών και ξεκινά την ώρα που δύο άνδρες από δεύτερο σκάφος -σύμφωνα με την καταγγελία, πρόκειται για σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής- χτυπούν με κοντάρια τους επιβαίνοντες. Το φουσκωτό αναπτύσσει ταχύτητα και απομακρύνεται από το σκάφος.

Το BBC αναφέρει ότι το φουσκωτό τελικά έφτασε στη Λέσβο. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, αξιωματικός της τουρκικής ακτοφυλακής επιβεβαίωσε στη συνέχεια το περιστατικό, λέγοντας ωστόσο ότι σκοπός τους ήταν να σταματήσουν το φουσκωτό «χωρίς να τραυματίσουν τους επιβαίνοντες».

Υποστήριξε πως η προβλεπόμενη διαδικασία είναι να δένονται οι λέμβοι σε σκάφη της τουρκοφυλακής και να οδηγούνται πίσω στις τουρκικές ακτές, όμως το εν λόγω φουσκωτό «δεν σταμάτησε τη μηχανή και συνέχισε στην Ελλάδα».

Δείτε το βίντεο:



Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο δείχνει «τούρκους λιμενοφύλακες να χτυπούν μετανάστες» στο Αιγαίο"

Ολάντ: Καμία παραχώρηση στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε «παραχώρηση» προς την Τουρκία.

Ο κ. Ολάντ μίλησε για καμία «διευκόλυνση» στην Τουρκία όσον αφορά στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή αυτό της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στους υπηκόους της για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντάλλαγμα για εγγυήσεις στον έλεγχο των προσφυγικών ροών εκ μέρους της Άγκυρας.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία παραχώρηση αναφορικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των κριτηρίων της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους σε δημοσιογράφους κι ενώ αναμένεται να επαναληφθούν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Άγκυρας και των 28 κρατών μελών της ΕΕ με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολάντ: Καμία παραχώρηση στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών "

Έμφαση στην ανάπτυξη ζητά ο Ματέο Ρέντσι

Να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή έμφαση στην ανάπτυξη ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά τη συμμετοχή του στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών, το Σάββατο στο Παρίσι.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ Ρέντσι τόνισε ότι δεν μπορούν να συγκαλούνται σύνοδοι κορυφής κάθε δύο εβδομάδες, διότι με τον τρόπο αυτό οι ευρωπαϊκές αρχές δείχνουν ότι δεν μπορούν να χειριστούν πολυσύνθετα φαινόμενα, όπως το προσφυγικό. Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε και πάλι ότι η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα, από την στιγμή που οι περισσότερες κυβερνήσεις που την υιοθέτησαν έχασαν τις εκλογές, προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην πολιτική στρατηγική και δράση, με επενδύσεις, συγχρόνως, στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Έμφαση στην ανάπτυξη ζητά ο Ματέο Ρέντσι"

Προσοχή: Κυκλοφορεί κακόβουλο λογισμικό με την ονομασία «Locky»

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση και στην χώρα μας, του κακόβουλου λογισμικού, που ονομάζεται «Locky». Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού «Cryptolocker» ή «Ransomware», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware και δύναται να επηρεάσει όλα τα λειτουργικά συστήματα.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, εξαπλώνεται – μεταδίδεται κυρίως, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που φέρουν μολυσμένο επισυναπτόμενο αρχείο, καθώς και όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες.

Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το κακόβουλο αυτό λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί – κλειδώνει διαφόρους τύπους ψηφιακών αρχείων, (ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, etc.), που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, δίνοντας τους την κατάληξη ‘’locky’’, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία, οι δράστες ζητούν από τον χρήστη να καταβάλει χρηματικό ποσό.

Η καταβολή του χρηματικού ποσού προτείνεται να γίνει, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στον χρήστη, με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.

Καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό.

Συγκεκριμένα:

Οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

Επιπλέον οι χρήστες πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία.

Συστήνεται να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links).

Να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας ( a ntivirus) του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Nα ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.
Nα δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων τους.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή: Κυκλοφορεί κακόβουλο λογισμικό με την ονομασία «Locky»"

Moody’s: Κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του τομέα αξιολόγησης δημοσίου χρέους ευρωπαϊκών κρατών της Moody’s Investors Service Ντίτμαρ Χόρνουνγκ. Οπως επισημαίνει, οι κίνδυνοι πηγάζουν από την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, την υψηλή εξάρτηση της χώρας μας από τους δανειστές, το αδύναμο τραπεζικό σύστημα, το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον και τις σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η συμφωνία. Ο κ. Χόρνουνγκ διατυπώνει αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας μας να ολοκληρώσει επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις του νέου προγράμματος.
― Ποια είναι η εκτίμησή σας για την τρέχουσα κατάσταση της Ελλάδας;
― Η τρέχουσα αξιολόγηση της Moody’s για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι caa3, με σταθερή προοπτική (σ.σ. πρόκειται για αξιολόγηση που παραπέμπει σε κράτος που βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία). Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο του 2015 μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αντιμετωπίζει υψηλούς κινδύνους για την ομαλή υλοποίησή του, δεδομένης της πολιτικής και κοινωνικής δυσαρέσκειας που επικρατεί στη χώρα αλλά και λόγω της θεσμικής ανεπάρκειας. Οι παραπάνω παράγοντες ήδη έχουν εμποδίσει την υλοποίηση των μέτρων και μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στα δύο προηγούμενα μνημόνια. Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο η Ελλάδα παρουσιάζει περιορισμένη επιτυχία στην υλοποίηση των μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη της χώρας και τον περιορισμό της χρηματοδοτικής εξάρτησης από τους δανειστές.
― Εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;
― Θεωρούμε ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει σχετικά υψηλή, καθώς η χώρα παραμένει ευαίσθητη σε πιθανές διαταραχές. Οι διαταραχές θα μπορούσαν να προκληθούν από την περιορισμένη ρευστότητα της κυβέρνησης, που καθιστά τη χώρα εξαρτημένη από τη χρηματοδότηση των πιστωτών, από το πολύ αδύναμο τραπεζικό σύστημα, το οποίο χρειάστηκε να ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές από το 2012, και, τέλος, από το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον και τη σημαντική λαϊκή δυσαρέσκεια για τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος στήριξης.

― Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να προσελκύσει επενδυτές;

― Οι βασικότερες δυσκολίες συνδέονται με το αδύναμο και εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον της χώρας και με την υψηλή εξάρτησή της από την εξωτερική χρηματοδότηση, η οποία επηρεάζεται από την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα αδύναμα θεσμικά όργανα και οι επιδόσεις της εφαρμογής, ιδιαίτερα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξακολουθούν να είναι αρνητικά στοιχεία για τις επενδύσεις. Η θεσμική ανεπάρκεια και οι αστοχίες στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν αρνητικά πιστωτικά γεγονότα για τους επενδυτές.

― Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία;

― Με ενδεχόμενη απότομη υποτίμηση του κινεζικού γουάν, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ιδίως στη Μέση Ανατολή, και η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αποτελούν τους βασικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να ανακόψουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
― Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αναδυόμενες αγορές ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν;
― Η πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, η σφικτή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και ο κίνδυνος στασιμότητας της παγκόσμιας ανάπτυξης βαραίνουν τις αναδυόμενες αγορές και την πιστοληπτική τους ικανότητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιπτώσεις των παραπάνω κινδύνων θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των επιμέρους χωρών σε όρους δημοσιονομικής και συναλλαγματικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων.
kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Moody’s: Κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη"

Ιερώνυμος: Γίνονται προσπάθειες για να μπει στο περιθώριο η Εκκλησία

«Σε μια εποχή δύσκολη, που ως Εκκλησία ήδη το γευόμαστε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από κάθε μέρος να μπούμε στο περιθώριο, στηρίξου στην Εκκλησία και πάρε δύναμη από αυτήν», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τον νέο μητροπολίτη Καρπενησίου κατά τη χειροτονία του, το πρωί του Σαββάτου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Τον παρότρυνε μάλιστα να είναι φανερό το έργο του και ουσιαστικό και μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, γενικότερα, σε μια εποχή που η Εκκλησία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, αλλά και συγχρόνως έχει τόσες υποχρεώσεις να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν.

Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι «το γευόμαστε κάθε μέρα ότι δεν είμαστε αποδεκτοί σε πολλές θέσεις της λειτουργίας του κράτους. Σε αυτήν την εποχή χρειαζόμαστε πρόσωπα τα οποία θα βοηθήσουν ώστε η Εκκλησία να κρατήσει τη δύναμή της μέσα σε αυτόν τον λαό που δεινοπαθεί αυτήν τη στιγμή».

Από την πλευρά του, ο νέος μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος δήλωσε: «Υπόσχομαι να προσφέρω τις πενιχρές μου δυνάμεις στην υπηρεσία Θεού και ανθρώπων. Ευχηθείτε παρακαλώ να ευαρεστήσω Θεό και ανθρώπους και να ανταποκριθώ στην ιερή αποστολή μου».

Στη χειροτονία, η οποία τελέστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα, με προεξάρχοντα τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Νικαίας Αλέξιος, Μαντινείας Αλέξανδρος, Πειραιώς Σεραφείμ, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Γλυφάδας Παύλος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Θηβών Γεώργιος, Σιατίστης Παύλος, Χίου Μάρκος, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος και οι Επίσκοποι Τανάγρας Πολύκαρπος και Μεθώνης Κλήμης. Παρέστησαν βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, κληρικοί και πλήθος κόσμου από το Σχηματάρι, όπου ιερούργησε ο νέος μητροπολίτης Καρπενησίου, αλλά και το Καρπενήσι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερώνυμος: Γίνονται προσπάθειες για να μπει στο περιθώριο η Εκκλησία"

«Παράθυρο» και για αύξηση των έμμεσων φόρων αφήνει η κυβέρνηση

«Παράθυρο» για τη λήψη και πρόσθετων φορολογικών μέτρων ή για αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, πέραν των αυξήσεων σε άμεσους φόρους εισοδήματος, φαίνεται πως άνοιξε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Όπως είπε το Σάββατο το μεσημέρι κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να καλύψει το δημοσιονομικό κενό «ή από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος ή και με άλλα μέτρα».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι εκτός από τα περίπου 450 εκατ. ευρώ που υπολογίζουν να εισπράξει το Δημόσιο επιπλέον για το 2016 από αυξήσεις άμεσων φόρων εισοδήματος και στα ενοίκια, για τα οποία συζητά η κυβέρνηση με την Τρόικα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιβάλει, αν κριθεί αναγκαίο, και αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, ειδικούς φόρους κατανάλωσης κλπ. Υπάρχει, όμως, και το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτά από την Τρόικα έσοδα από π.χ. καταπολέμηση παρεμπορίου, τα οποία μέχρι τώρα δεν συνυπολογίζει στον κατάλογο των εσόδων.

Η ελληνική πλευρά, όπως έλεγε άλλη πηγή που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, επιφυλάχθηκε να μελετήσει καλύτερα την αντιπρόταση των Θεσμών και γι' αυτό αναβλήθηκε για αύριο η συζήτηση που θα γινόταν το Σάββατο για την νέα ελληνική πρόταση για τους φόρους εισοδήματος. Η ίδια πηγή έλεγε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε την πολύ μεγάλη μείωση στο αφορολόγητο (σ.σ. έως και τις 7.000 ευρώ από 9.550 που είναι σήμερα) αλλά εξετάζουμε αλλαγές στους επιμέρους συντελεστές της νέας κλίμακας».

Αυτό σημαίνει ότι, ενδεχομένως, με τη νέα κλίμακα που θα προτείνει την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι η κυβέρνηση, τα βάρη των περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις φόρου εισοδήματος θα πέσουν και σε εισοδήματα αρκετά κάτω από τα 30.000 ευρώ το χρόνο τελικά.

Κυβερνητικός αξιωματούχος αποσυνέδεε το δημοσιονομικό κενό από την προσπάθεια εξοικονόμησης 1,8 δισ. από το ασφαλιστικό για το 2016, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση των πιέσεων για αλλαγές στο ασφαλιστικό ακόμα και εάν βρεθούν επιπλέον έσοδα από άλλα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Παράθυρο» και για αύξηση των έμμεσων φόρων αφήνει η κυβέρνηση"

Κουκουλοφόροι τα έκαναν «γυαλιά καρφιά» στο Μετρό «Κεραμεικός»

Γυαλιά καρφιά τα έκαναν έξι κουκουλοφόροι στον σταθμό του Μετρό Κεραμεικός. 

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, έξι άτομα φορώντας κουκούλες απομάκρυναν τον σταθμάρχη με λεκτικές απειλές και έσπασαν με ρόπαλα έξι αυτόματους πωλητές εισιτηρίων, 6 ακυρωτικά μηχανήματα, 2 ATM και την τζαμαρία του σταθμαρχείου. 

Στη συνέχεια έγραψαν με σπρέι συνθήματα όπως «ελεύθερες μετακινήσεις» και πέταξαν φέιγ βολάν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια σύλληψη για την επίθεση.




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουκουλοφόροι τα έκαναν «γυαλιά καρφιά» στο Μετρό «Κεραμεικός»"

Κρούσμα Ηπατίτιδας Α στην Ειδομένη - Προληπτικά μέτρα από την ΚΕΕΛΠΝΟ

Κρούσμα ηπατίτιδας Α εντόπισε χτες το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ειδομένη, το οποίο αντιμετώπισε άμεσα το περιστατικό και μετέφερε τον ασθενή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα παιδί από τη Συρία, ηλικίας εννιά ετών, που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, τόνισε ότι η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό.

Σημείωσε ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα και το ΚΕΛΛΠΝΟ ιχνηλατεί την περιοχή για να εντοπίσει σε ποια σκηνή έμενε το παιδί ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα καθαριότητας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει ανησυχία μετάδοσης.

Ο κ Γιαννόπουλος τόνισε ότι το παιδί είναι σε καλή κατάσταση και εκδήλωσε Ηπατίτιδα Α λόγω των συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς της Ειδομένης.

Τόνισε μάλιστα ότι οι συνθήκες είναι τραγικές και δεν απέκλεισε το γεγονός να εμφανιστούν και άλλα παρόμοια περιστατικά, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για περιστατικά ήσσονος κλινικής βαρύτητας που αντιμετωπίζονται.

Υπογράμμισε ότι η καλύτερη λύση για τους πρόσφυγες είναι να μεταφερθούν σε στεγασμένους χώρους.

Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με τις αρχές δημόσιας υγείας ξεκινούν απολύμανση του χώρου γύρω από τη σκηνή του ατόμου, καθώς και των χώρων υγιεινής του camp.

Επίσης, ο στρατός αναλαμβάνει να μεταφέρει νερό στην Ειδομένη με δικά του μέσα, ενώ θα γίνουν και εμβολιασμοί εφόσον χρειαστεί.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων έχουν αντισώματα στην ασθένεια αυτή και δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν.

Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει με ανακοίνωσή του ότι η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού στον γενικό πληθυσμό.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρούσμα Ηπατίτιδας Α στην Ειδομένη - Προληπτικά μέτρα από την ΚΕΕΛΠΝΟ "

Κατρούγκαλος: Ανοιχτό το θέμα μείωσης της εθνικής σύνταξης - Παραμένει το χάσμα για τις επικουρικές

Μέτρα για να κλείσει το κενό των 900 εκατ. ευρώ επιδιώκει να εξασφαλίσει με το σχέδιο Κατρούγκαλου το υπουργείο Εργασίας καθώς οι δανειστές δέχονται ότι έχει εξοικονομηθεί μόνο το ήμισυ των 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από τη συνταξιοδοτική δαπάνη όπως έχει συμφωνηθεί στο Μνημόνιο.

Στη σημερινή συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους Θεσμούς (με τη συμμετοχή Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Σταθάκη) η περικοπή των επικουρικών αναδείχθηκε ως το πιο ακανθώδες θέμα καθώς διαπιστώθηκε χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές με το ΔΝΤ να επιμένει σε ακραίες θέσεις, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες αποδοκιμάστηκαν από τους άλλους εκπροσώπους των θεσμών κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του Σαββάτου.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το ύψος της εθνικής σύνταξης καθώς οι δανειστές επιμένουν να καταβάλλεται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν γίνεται συζήτηση για εισοδηματικά κριτήρια, ούτε για μείωση του ύψους της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ τουλάχιστον προς το παρόν. Στην προηγούμενη διαπραγμάτευση οι δανειστές είχαν ζητήσει η εθνική σύνταξη να κατέβει στα 320 ευρώ από τα 384 ευρώ, αίτημα το οποίο απέρριψε η ελληνική πλευρά.

Συμβιβαστική λύση θα αναζητηθεί στη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους με λίγα έτη ασφάλισης. όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εργασίας μπορεί να κάνουμε ένα βήμα πίσω μειώνοντας τους συντελεστές αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους έως 25 χρόνια αυξάνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά για 25-35 χρόνια ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα όπως ζητούν οι δανειστές.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της «προσωπικής διαφοράς» που θα προκύψει από την επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν απαιτούν την εφαρμογή της «εδώ και τώρα» κάτι που θα σήμαινε μείωση των κύριων συντάξεων αλλά ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις όσον αφορά το τεχνικό μέρος του επανυπολογισμού.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Ανοιχτό το θέμα μείωσης της εθνικής σύνταξης - Παραμένει το χάσμα για τις επικουρικές"

Το φέιγ βολάν της κυβέρνησης στους πρόσφυγες της Ειδομένης: Σας παρέχουμε διαμονή, σίτιση, περίθαλψη

Το φέιγ βολάν που διανέμεται στην Ειδομένη, στον απέραντο καταυλισμό προσφύγων από την κυβέρνηση, δόθηκε στην δημοσιότητα.

Το κείμενο διανέμεται στα αραβικά και είναι το μόνο «όπλο» στην φαρέτρα της κυβέρνησης, προκειμένου να πείσει τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους, που το μόνο που θέλουν είναι να φύγουν από τη χώρα μας, να εγκαταλείψουν τις σκηνές τους και να μεταφερθούν, για όσο μείνουν εδώ, σε κάποια από τις δομές φιλοξενίας.

Το κείμενο στα ελληνικά λέει:
«Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει.
Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ., όπως και δομές φιλοξενίας.
Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε για τη συνεργασία σας με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να μεταφερθείτε στους εν λόγω χώρους φιλοξενίας».

Το κείμενο στα αραβικά


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το φέιγ βολάν της κυβέρνησης στους πρόσφυγες της Ειδομένης: Σας παρέχουμε διαμονή, σίτιση, περίθαλψη"

Spiegel: Τα γερμανικά σκάφη της Frontex θα παραδίδουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Τα δυο περιπολικά σκάφη της γερμανικής ακτοφυλακής «Uckermark» και «Börde» τα οποία περιπολούν στο Αιγαίο στο πλαίσιο της ανάπτυξης δυνάμεων της Frontex έχουν λάβει εντολή από το Βερολίνο να παραδίδουν πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίζουν στην Ελλάδα. Έτσι τουλάχιστον αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” επικαλούμενο έγκυρες πηγές.

Σύμφωνα με το περιοδικό, στους κόλπους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπήρξαν έντονες ανησυχίες σχετικά με την επαναπροώθηση στην Τουρκία προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται σε ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά μαζική απομάκρυνση που στερεί το δικαίωμα αίτησης ασύλου, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως την την Παρασκευή ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε πως η Άγκυρα έχει δίκιο καθώς δεν θα επιστρέφουν στην Τουρκία οι πρόσφυγες από την Ελλάδα, έως ότου τεθεί σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ενώ θα αφορά τους ανθρώπους οι οποίοι θα φθάνουν από τότε και μετά παρανόμως στην Ελλάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Τα γερμανικά σκάφη της Frontex θα παραδίδουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα"

Λοβέρδος: Ιδιωτικές οι εκτάσεις που έταζε ο Τσίπρας στη Δραπετσώνα

Υπό αμφισβήτηση θέτει μια ακόμα εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή υποστηρίζει πως οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού περί παραλιακού μετώπου Δραπετσώνας - Κερατσινίου είναι στο κενό, καθώς οι εκτάσεις ανήκουν σε ιδιώτες και όχι στο Δημόσιο.

«Στις 19 Δεκεμβρίου 2015 επισκεφθήκατε την περιοχή της Δραπετσώνας – Κερατσινίου, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, και δηλώσατε πως "στο πλαίσιο υλοποίησης προεκλογικής μας δέσμευσης η περιοχή των Λιπασμάτων παραχωρείται στο Δήμο Δραπετσώνας - Κερατσινίου"», αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό και συνεχίζει: «Κάτοικοι, ωστόσο, και φορείς της περιοχής αντέδρασαν στις δηλώσεις σας, ισχυριζόμενοι πως το μεγαλύτερο μέρος της "παραχωρούμενης" έκτασης δεν ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου αλλά σε Ιδιώτες, δηλαδή ότι δεν παραχωρήσατε σχεδόν τίποτε και πως επρόκειτο περί επικοινωνιακού σας τεχνάσματος».

Ρωτά τέλος:
«α. Από τις εκτάσεις που ισχυρισθήκατε πως "παραχωρείτε", ποια και πόση ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, ποια και πόση σε ιδιώτες και ποιοι ιδιώτες είναι αυτοί ;

β. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της «παραχώρησης», εάν φυσικά αυτή έχει αντικείμενο, ποιο ακριβώς είναι αυτό και τι έχει γίνει έως σήμερα;»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λοβέρδος: Ιδιωτικές οι εκτάσεις που έταζε ο Τσίπρας στη Δραπετσώνα"

366 τεχνίτες, διοικητικοί και πωλητές στη ΔΕΗ

Προκηρύξεις πρόσληψης 366 εποχικών υπαλλήλων, κυρίως στον κλάδο των πωλήσεων, εξέδωσε η ΔΕΗ.

Με 53 ΔΕ Υπάλληλους γραφείου θα καλύψει για οκτώ μήνες τις εποχικές της ανάγκες η Διεύθυνση Πωλήσεων (ΔΠΩΛ) της ΔΕΗ στη Διοικητική Περιφέρεια Αττικής. Αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 11 Μαρτίου στη διεύθυνση: ΔΕΗ ΑΕ/Διεύθυνση Πωλήσεων, Ναυαρίνου 10, Τ.Κ 106 80 - Αθήνα (τηλ.: 210-3673423 - 24 - 25).

Στο μεταξύ σήμερα εκπνέει η προθεσμία για τις 129 θέσεις Ηλεκτροτεχνικών, Μηχανοτεχνικών, Μηχανικών Οδηγών και Χειριστών στη Διεύθυνση Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης. Αιτήσεις υποβάλλονται στη διεύθυνση: ΔΕΗ ΑΕ/Διεύθυνση Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, Τ.Κ. 222 00 - Μεγαλόπολη (τηλ.: 27910-25045).

Παράλληλα, η επιχείρηση θα προσλάβει 38 εποχικούς πωλητές, στην ειδικότητα ΔΕ Υπάλληλοι γραφείου, για τα υποκαταστήματα σε Πάτρα, Αίγιο, Ζάκυνθο, Αργοστόλι, Τρίπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Λαμία, Αγ. Νικόλαο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χίο, Σάμο, Μυτιλήνη, Ρόδο, Κω και Σύρο. Η υποβολή των αιτήσεων από τους υποψηφίους διαρκεί έως αύριο και γίνεται στο οικείο Κατάστημα Πωλήσεων της ΔΕΗ.

Επιπλέον 44 άτομα θα προσληφθούν στις Μονάδες της Διεύθυνσης Πωλήσεων στη Διοικητική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης, ως εξής: Θεσσαλονίκη (28 θέσεις), Ξάνθη (2), Καβάλα (1), Κομοτηνή (3), Αλεξανδρούπολη (3), Κιλκίς (1), Κοζάνη (1), Πτολεμαΐδα (1), Γιαννιτσά (1) και Ν. Μουδανιά (1).

Αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 9 Μαρτίου στη διεύθυνση: ΔΕΗ, Κλάδος Πωλήσεων Μακεδονίας Θράκης, Αδριανουπόλεως 24, Τ.Κ 55 133 - Θεσσαλονίκη (τηλ.: 2310-482277 και 2310-454054).

Με οκτώ άτομα θα καλύψει τις ανάγκες της η Διεύθυνση Υπηρεσιών Στέγασης της ΔΕΗ που εδρεύει στην Αθήνα. Οι θέσεις αφορούν τις ειδικότητες: ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών 1, ΤΕ Τεχνολόγων Διοικητικών Λογιστικής (Υπάλληλοι Γραφείου) 2, ΔΕ Τεχνιτών Ξυλουργών 1, ΔΕ Τεχνιτών Ηλεκτρολόγων 1 και ΔΕ Φυλάκων 3.

Αιτήσεις υποβάλλονται έως την Παρασκευή 18 Μαρτίου στη Διεύθυνση Υπηρεσιών Στέγασης (τηλ. Επικοινωνίας: 210 -5220591).

Νέες προκηρύξεις

Παράλληλα την έγκριση του ΑΣΕΠ απέσπασαν δύο νέες προκηρύξεις της ΔΕΗ και πρόκειται να βγουν «στον αέρα» εντός της εβδομάδας.

Πρόκειται για τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης που θα προσλάβει 3 ΔΕ Μηχανοτεχνίτες και έναν ΔΕ Φύλακα και τη Διεύθυνση Πληροφορικής της Επιχείρησης που θα ενισχυθεί με 3 ΠΕ Προγραμματιστές Η/Υ, 12 ΤΕ Προγραμματιστές, 5 ΔΕ Βοηθούς Ραδιοτεχνίτες, έναν ΔΕ Οδηγό, έναν ΥΕ Κλητήρα και έναν ΥΕ Εργάτη.

Τέλος με 67 ΔΕ Ηλεκτροτεχνίτες θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική, την Κέα, την Τήνο, την Aνδρο, τη Σαλαμίνα, τη Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Ελασσόνα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "366 τεχνίτες, διοικητικοί και πωλητές στη ΔΕΗ"

500 προσλήψεις καθηγητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Με απόφαση της αναπληρώτριας υφυπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, κατανέμονται οι 500 προσλήψεις καθηγητών - μελών ΔΕΠ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, προκειμένου να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα κενά που προκάλεσε το κύμα των συνταξιοδοτήσεων.

Αναλυτικότερα, με 364 διδάσκοντες θα ενισχυθούν 22 Πανεπιστήμια, ενώ οι υπόλοιπες 136 θέσεις θα κατευθυνθούν σε 13 ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ.
ΤΕΙ
ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ16
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ11
ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ12
ΤΕΙ Α.Μ.Θ.11
ΤΕΙ ΚΕΝΤΡ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ8
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ15
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ12
ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ12
ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ12
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ5
ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ8
ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ5
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ8
ΑΣΠΑΙΤΕ1
ΣΥΝΟΛΟ136
ΑΕΙ
ΕΚΠΑ60
ΑΠΘ67
ΕΜΠ18
ΟΠΑ12
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ9
ΑΣΚΤ4
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ11
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ13
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ12
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ27
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ21
ΔΠΘ24
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ18
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ7
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ15
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ20
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ8
ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ2
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ8
ΠΑΝ/ΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ6
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ1
ΣΥΝΟΛΟ364
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "500 προσλήψεις καθηγητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ"

175 οδηγοί, εργάτες και καταμετρητές στην ΕΥΔΑΠ

Σε προσλήψεις 175 εποχικών υπαλλήλων θα προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ μέσα στον Μάρτιο, στις ειδικότητες ΔΕ Καταμετρητών (50 θέσεις), ΔΕ Οδηγών με επαγγελματική άδεια οδήγησης Γ' κατηγορίας (19 θέσεις), ΔΕ Οδηγών με επαγγελματική άδεια οδήγησης Γ' και Δ' κατηγορίας (6 θέσεις) και ΥΕ Εργατών (100 θέσεις).

Αξίζει να σημειωθεί πως 4 από τους Εργάτες θα απασχοληθούν στις Υπηρεσίες Υδροληψίας στη Θήβα (Ν. Βοιωτίας) και 2 Εργάτες στο Φράγμα του Μόρνου (Ν. Φωκίδας). Το μισθολογικό κόστος για το υπό πρόσληψη προσωπικό αφορά σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας, με μηνιαίες μεικτές αποδοχές 760 ευρώ το άτομο.
Προσόντα

Για τις θέσεις των καταμετρητών ζητούνται:

α. Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής, ανεξαρτήτως ειδικότητας.

β. Γνώση Χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: επεξεργασίας κειμένων, υπολογιστικών φύλλων και υπηρεσιών Διαδικτύου.
Για τις θέσεις των οδηγών ζητούνται:

α) Δίπλωμα ΙΕΚ ειδικοτήτων τεχνικού αυτοκινήτου οχημάτων ή εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων ή πτυχίο Α' ή Β' κύκλου σπουδών ΤΕΕ ειδικότητας μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου ή απολυτήριος τίτλος ενιαίου πολυκλαδικού λυκείου τμήματος μηχανικών αυτοκινήτων ή τεχνικής επαγγελματικής σχολής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικότητας μηχανών αυτοκινήτου ή σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ ειδικότητας μηχανοτεχνίτη αυτοκινήτου ή απολυτήριος τίτλος άλλης συναφούς ειδικότητας ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής σε αντίστοιχη ειδικότητα.

β) Επαγγελματική άδεια οδήγησης Γ' κατηγορίας σε ισχύ.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ταχυδρομικώς έως και την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στη διεύθυνση: ΕΥΔΑΠ ΑΕ, Ωρωπού 156, Τ.Κ.11146 - Γαλάτσι, Υπηρεσία Γενικής Γραμματείας (τηλ.: 210-2144370).

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "175 οδηγοί, εργάτες και καταμετρητές στην ΕΥΔΑΠ"

Αναβλήθηκε για αύριο Κυριακή η συνάντηση Τσακαλώτου με τους θεσμούς

Στην «προκρούστεια κλίνη» του δημοσιονομικού κενού μπαίνουν σήμερα οι φόροι του 2016, στις συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Όσο οι θεσμοί ζητούν «ακατέβατα» πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 και συνεχίζουν να αμφισβητούν την απόδοση μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση -ή έχουν περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά δεν έχουν ξεκινήσει να εισπράττονται- τόσο αυξάνεται ο λογαριασμός των νέων φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν το 2016 οι πολίτες.

Η συνάντηση Τσακαλώτου - δανειστών επρόκειτο να γίνει σήμερα Σάββατο το μεσημέρι, όμως όπως ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών, αναβλήθηκε για αύριο.

Η ελληνική πλευρά θα απαντήσει στους θεσμούς πώς είδε την αντιπρόταση που αυτοί κατέθεσαν την Πέμπτη το μεσημέρι για αφορολόγητο μόλις 7.000 ευρώ και μάξιμουμ φορολογική επιβάρυνση 50%-55% (μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης), «κόντρα» στο σχέδιο Τσακαλώτου που προέβλεπε αφορολόγητο 9.550 ευρώ και συνολική φορολογική επιβάρυνση έως 60%. Λίγο νωρίτερα, από τις 10.30 το πρωί, θα εξεταστούν και θα μπουν «στο ζύγι» οι αλλαγές που θα γίνουν στο Δημόσιο και στο Ασφαλιστικό.

Στους χαμηλόμισθους τα βάρη

«Θα συζητήσουμε για το ποιο θα είναι τελικά το δημοσιονομικό κενό και με ποια φορολογικά μέτρα αυτό θα κλείσει» έλεγε χθες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στο protothema.gr. Και τόνιζε πως οι δύο προτάσεις που βρίσκονται «στο τραπέζι» για την φορολογία, θα υποστούν αλλαγές μέχρι να καταλήξουν σε μία τελική συμφωνία, «γιατί αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση» όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο η πρόταση των θεσμών δεν είναι ισοδύναμη με εκείνη της κυβέρνησης. Προβλέπει έσοδα 800 εκατ. ευρώ επιπλέον από το 2015 για το δημόσιο, και όχι 600 εκατ. ευρώ που προβλέπει το σχέδιο Τσακαλώτου.

Αυτό σημαίνει ότι οι θεσμοί θέλουν 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον έσοδα, τα οποία θα προέλθουν από τους άμεσους φόρους εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.Η ανάγκη αυτή δεν θα υπήρχε, αν τα υπόλοιπα έσοδα εισπράττονταν κανονικά. Ωστόσο, όπως έλεγε αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης, η ελληνική πλευρά αναζητεί επιχειρήματα για να αποφύγει να εισπράξει τα περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον που υπολόγιζε, από διάφορους νέους φόρους που έχουν γραφτεί μεν στον προϋπολογισμό, αλλά δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί (πχ αυξήσεις φόρων για αγρότες, ενοίκια, τυχερά παιχνίδια κλπ).

Με άλλα λόγια, η «σκληρή» πρόταση των θεσμών που φέρνει 200 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους σε μισθωτούς και συνταξιούχους, έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργείται αν η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να εισπράξει άλλους νόμους που έχουν προβλεφθεί στο Μνημόνιο και στον κρατικό προϋπολογισμό. Η επιλογή είναι δική της, είτε να επιλέξει το μοντέλο που της προσφέρουν οι θεσμοί, είτε να επιχειρήσει να τα βρει από άλλους τρόπους. Ένας από αυτούς, που θα συζητηθεί σήμερα, είναι ότι θα προέλθουν επιπλέον φορολογικά έσοδα από την μακροοικονομική βελτίωση της κατάστασης στη χώρα και από την γενικότερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Για να φανεί όμως αν αρκούν ή όχι αυτά τα μέτρα, οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν τα ξίφη τους και για δύο ακόμη ζητήματα:
- Η ελληνική πλευρά θα δείξει τα νέα στοιχεία που δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2016, για να πείσει ότι πάνε καλά τα πράγματα χωρίς άλλα νέα μέτρα. Ο στόχος ήταν για πλέονασμα 1 δισ. ευρώ, με την διαφορά όμως πως τα 2 δισ. ευρώ επιπλέον δεν προέκυψαν λόγω της καλής πορείας της οικονομίας, αλλά διότι το δημόσιο «πάγωσε» πληρωμές 1 δισ. που έπρεπε να κάνει, ενώ και το 1 δισ. επιπλέον έσοδα προέρχεται κατά 85% από έσοδα του ΠΔΕ, δηλαδή από κοινοτικά κονδύλια, αλλά και από το «δώρο» των 350 εκατ. από την ΤτΕ που έδωσε φέτος 100% μεγαλύτερο μέρισμα σε σχέση με πέρυσι. Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμα τα αναλυτικά στοιχεία των εισπράξεων φόρων του Φεβρουαρίου, αλλά από τον Ιανουάριο ήδη είχε διαφανεί μία υστέρηση στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.
- Η πλευρά των δανειστών φυλάει σαν «μυστικό όπλο» τους υπολογισμούς της για το σχέδιο Κατρούγκαλου και το αν αυτά φτάνουν για να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ φέτος από αυξήσεις εισφορών των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, χωρίς μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις. «Θέλουμε να κλείσει άμεσα η εκκρεμότητα και να απαντήσουν, αλλιώς μπορεί να μας βγάλουν κανέναν "παπά" και να έχουμε άλλα προβλήματα» έλεγε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Με άλλα λόγια, κάθε πλευρά «αυξομειώνει» τον λογαριασμό των νέων μέτρων του 2016 κατά το δοκούν, μέχρι να φανεί αν μπορούν να συμφωνήσουν και σε ποιο ποσό τελικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβλήθηκε για αύριο Κυριακή η συνάντηση Τσακαλώτου με τους θεσμούς"

Τρύφων Αλεξιάδης: Η κατάσταση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι εφιαλτική

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω την απαίτηση της τρόικας για φορολογία 50% στα εισοδήματα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Βρισκόμαστε στην μέση μιας δύσκολης και σκληρής διαπραγμάτευσης, δεν είναι κάτι απλό και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, πρόσθεσε, μιλώντας στη Φαίη Μαυραγάνη στο κανάλι «Ε».

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θέλει να αλλάξει η κατάσταση αυτή, «είναι μια εφιαλτική κατάσταση η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για να σταματήσει αυτό πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε φορολογικά εισπρακτικά μέτρα γιατί θα αυξηθούν περισσότερο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία δεν είναι μια υπερφορολόγηση και αύξηση των φόρων, «πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος για το ποιοι φόροι πρέπει να αυξηθούν και ποιοι να μειωθούν».

Τέλος για το πότε θα ανοίξει το taxisnet ο κ.Αλεξιάδης είπε ότι αυτό θα γίνει το άλλο Σαββατοκύριακο 19-20 Μαρτίου καθώς υπήρξε καθυστέρηση από τον αρχικό στόχο που ήταν το Φεβρουάριο και οι δόσεις θα έιναι όσο το δυνατόν περισσότερες.

Όσο για τις αποδείξεις δήλωσε ότι και αυτός τις μαζεύει: «Πρέπει να τις μαζεύουμε όλες» για την ώρα, μέχρι να εισαχθούν οι διατάξεις για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρύφων Αλεξιάδης: Η κατάσταση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι εφιαλτική"

Τόσκας: Τούρκος υπάλληλος στην Ελλάδα θα αποφασίζει για την επανεισδοχή μεταναστών

Στην παραδοχή πως ένας Τούρκος υπάλληλος θα αποφασίζει ουσιαστικά για την επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία, εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία με την Ευρώπη και με βάση όσα συμφωνήθηκαν στην Σμύρνη, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Η παραδοχή του αυτή, σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με πρώτο τον επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που δήλωσε πως «δεν δέχεται Τούρκο χωροφύλακα στα νησιά». Είναι έγκλημα να βάλεις Tούρκο παρατηρητή στα νησιά, είπε και ζήτησε να μπουν ουδέτεροι αξιωματούχοι: «Εγώ δεν βάζω χωροφύλακα αμφισβήτησης» είπε.

Στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος ζήτησε να ανοίξει και πάλι η Αμυγδαλέζα ως κέντρο κράτησης μεταναστών.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης μίλησε για μεγάλη διπλωματική υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα σε Τσίπρα-Νταβούτογλου.

Παράλληλα ο κύριος Τόσκας ενημέρωσε πως η κυβέρνηση προετοιμάζει μια σειρά καταυλισμών σε απόσταση περίπου 20-25 χιλιομέτρων πίσω από τα σύνορα, από την Ειδομένη, όπου οι συνθήκες θα είναι πιο ανθρώπινες για τους πρόσφυγες, ώστε αυτοί να εγκαταλείψουν την Ειδομένη, τόνισε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Οι καταυλισμοί αυτοί δεν θα έχουν όλες τις ανέσεις, αλλά με τις βασικές και θα σχηματίζουν ένα «κορδόνι» πίσω από την Ειδομένη, είπε και πρόσθεσε πως «σήμερα μοιράζουμε φυλλάδια σε τρεις γλώσσες στους πρόσφυγες για να πάνε, όχι με τη βία, στα κέντρα φιλοξενίας, ώστε αργότερα να υπάρξουν και οι προϋποθέσεις προώθησής τους στην Ευρώπη», είπε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόσκας: Τούρκος υπάλληλος στην Ελλάδα θα αποφασίζει για την επανεισδοχή μεταναστών"

Σε κέντρα φιλοξενίας οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

Σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας αναμένεται να οδηγηθούν και σήμερα μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και ομαλοποίηση της κατάστασης.

Ήδη 200 άνθρωποι αναχωρούν με πούλμαν για τον Βόλο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες πιθανόν θα αποφασίσουν εντός της ημέρας πόσοι ακόμη και σε ποιους χώρους θα οδηγηθούν.

Επίσης, υπάρχει συνεχής προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές για ενημέρωση των προσφύγων, καθώς πολλοί απ' αυτούς αρνούνται να επιβιβαστούν σε πούλμαν. Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να ζητούν να μεταβούν στην Ειδομένη, ενώ την ίδια ώρα στα κινητά τους δέχονται μηνύματα από άτομα που λένε ότι θα μπορέσουν να τους περάσουν από τα σύνορα.

Αυτή τη στιγμή στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, φιλοξενούνται περίπου 2.540 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα και μετά την πρωινή άφιξη του πλοίου Blue Star 1 με 488 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πριν λίγη ώρα κατέπλευσε και Blue Star Patmos μεταφέροντας 200 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται από τα Δωδεκάνησα και το «Διαγόρας» με 112 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

Στο λιμάνι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας βρίσκονται εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες παρέχουν σίτιση και βοήθεια στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Επίσης δύο ομάδες από τον ΟΗΕ αλλά και από την ευρωπαϊκή επιτροπή ασύλου, μαζί με μεταφραστές, βρίσκονται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, προκειμένου να ενημερώνουν τους μετανάστες και πρόσφυγες ποια είναι τα δικαιώματά τους, για το πώς μπορούν να αιτηθούν άσυλο ή σε όσους επιθυμούν να γυρίσουν στις χώρες καταγωγής τους πώς μπορεί να γίνει αυτό. Ακόμη, υπάρχουν και ειδικά έντυπα σε πολλές γλώσσες προκειμένου να μπορούν οι μετανάστες και πρόσφυγες να ενημερωθούν.

Εξάλλου, το «Χαμόγελο του Παιδιού», που έχει διαθέσει αρκετό δυναμικό αλλά και γιατρούς για ιατρική φροντίδα, έχει αναρτήσει αφίσες με οδηγίες σε διάφορες γλώσσες έξω από τους επιβατικούς σταθμούς, καλώντας τους πρόσφυγες αν έχουν χάσει το παιδί τους να επικοινωνούν δωρεάν στη γραμμή 116000, όλο το 24ωρο από οποιονδήποτε τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς τη χρήση κάρτας η κέρματος, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό για εντοπισμό. Στο συγκεκριμένο έντυπο διευκρινίζετε επίσης ότι η ακρόαση σε αυτόν που καλεί σε βοήθεια γίνεται σε οποιαδήποτε γλώσσα χρειαστεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κέντρα φιλοξενίας οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά"

Φίλης: Για να μείνουν τα θρησκευτικά στα σχολεία, πρέπει να αναμορφωθούν

Για να μείνουν τα θρησκευτικά ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία, πρέπει να αναμορφωθούν, τονίζει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, εξηγώντας πως πρέπει να προωθηθεί η κατάργηση του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος και να προσανατολιστεί προς τη θρησκειολογία.

Η αναμόρφωση του μαθήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του για όλους τους μαθητές, τονίζει ο κύριος Φίλης στην Καθημερινή και επισημαίνει πως σε αντίθετη περίπτωση, τα θρησκευτικά θα γίνουν προαιρετικά.

Για τις επισκέψεις μητροπολιτών στα σχολεία, ο υπουργός εξηγεί πως σύμφωνα με το νόμο, η έγκριση εισόδου τρίτων σε σχολεία για να μετέχουν σε εκδηλώσεις και όχι μαθήματα ανήκει στην ευθύνη του διευθυντή και του συλλόγου διδασκόντων. «Το υπουργείο δεν μπορεί να επιτρέπει σε οποιονδήποτε ιδιώτη ή φορέα να παρεμβαίνει στη διδασκαλία, να υποκαθιστά στο μάθημα τους εκπαιδευτικούς και πολύ περισσότερο να «συνδιδάσκει» ή να «επιτηρεί» εκπαιδευτικούς» προσθέτει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Για να μείνουν τα θρησκευτικά στα σχολεία, πρέπει να αναμορφωθούν"

Τράπεζες: Ασφαιρο για Ελλάδα το μπαζούκα Ντράγκι

«Μικρό καλάθι» εξαιτίας του ιδιότυπου καθεστώτος που διέπει και διαπερνά όλες τις λειτουργίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κρατούν οι τραπεζίτες όσον αφορά τα άμεσα οφέλη από την ριζοσπαστική – για τα δεδομένα της ευρωτράπεζας – στρατηγική που ακολούθησε σε πολλαπλά μέτωπα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr «το μπαζούκας έπεσε στην αγορά την ώρα που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει πρόσβαση στην ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και χρωστά στον ακριβό ELA 71 δισ ευρώ»...

Τα... τρώει ο ELA

Ο μηδενισμός του επιτοκίου του ευρώ επηρεάζει το κόστος της ρευστότητας ύψους περίπου 33 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει, με την μορφή δανεισμού, οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ. Ωστόσο, το όφελος εξανεμίζεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από το υψηλό, 1,55%, κόστος των 71 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Όχι μόνο τρώει το όφελος, αλλά με βεβαιότητα αυτό δεν αρκεί να καλύψει το τσουχτερό επιτόκιο του ELA», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. Το πρόβλημά μας, συμπληρώνει, είναι ότι «οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αποκομμένες από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν τα οφέλη από τις κινήσεις του Μάριο Ντράγκι. Και ό,τι προκύπτει να εξανεμίζεται εξαιτίας του ιδιότυπου καθεστώτος που χαρακτηρίζει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας».

Οι συνέπειες του αποκλεισμού διαχέονται σύμφωνα με την ίδια πηγή και, στις επιχειρήσεις καθώς το βουνό των κόκκινων δανείων, η ύφεση και τα αυστηρά πλαίσια από τις εποπτικές αρχές αλλά και οι παρενέργειες από τα capital controls, δεν επιτρέπουν την χορήγηση δανείων.

«Το μόνο, προς το παρόν, θετικό σημάδι είναι η αγορά των εταιρικών ομολόγων, τα οποία επηρεάζει «ευχάριστα» ο μηδενισμός του επιτοκίου της ΕΚΤ», τονίζει.

Μικρό, όμως, εκτιμάται ότι θα είναι το όφελος και για τους Έλληνες δανειολήπτες. Ευνοημένοι θα είναι όσοι δανειολήπτες, ως επί το πλείστον στεγαστικών δανείων – κυρίως της πρώτης περιόδου αρχές της δεκαετίας του 2000 – έχουν συνάψει δανειακή σύμβαση με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συν ένα περιθώριο της τάξης του 2-3%.

«Υπάρχει μάζα τέτοιου τύπου δανείων αλλά δεν αποτελούν πλειοψηφία», αναφέρει τραπεζική πηγή. Στο μέτωπο των επιχειρήσεων τα επιτόκια δανεισμού είναι ιδιαίτερα υψηλά, φθάνουν ακόμη και το 8% και το παρελθόν έχει αποδείξει πως δύσκολα η μείωση του κόστους από την ΕΚΤ περνά από τις ελληνικές τράπεζες στα δάνεια της κατηγορίας.

Το QE

«Γύρω μας βρέχει φθηνό χρήμα και εμείς κρατάμε ομπρέλα», τονίζει τραπεζίτης αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που τρέχει η ΕΚΤ και μόλις την Πέμπτη η ηγεσία της άνοιξε στα 80 δισ. ευρώ (σ.σ. από 60 δισ. ευρώ) τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

«Πρόκειται για μία χαμένη ευκαιρία. Γι αυτό πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση. Μολονότι το ύψος των ελληνικών ομολόγων που θα μπορούσε να αγοράζει η ΕΚΤ είναι μικρό, 3 δισ. ευρώ, τα έμμεσα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια για την ελληνική οικονομία, ενώ το σήμα προς τους επενδυτές ισχυρότατο», προσθέτει.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τράπεζες: Ασφαιρο για Ελλάδα το μπαζούκα Ντράγκι"

Βίτσας: Ελπίζω σε μια εβδομάδα να έχει αδειάσει η Ειδομένη από τους πρόσφυγες

Την... ελπίδα του ότι σε μια εβδομάδα οι χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν εδώ και σχεδόν 15 μέρες στον λασπότοπο της Ειδομένης θα έχουν πειστεί και θα φύγουν προς τα κέντρα φιλοξενίας, εξέφρασε ο υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης Δημήτρης Βίτσας.

Στην Ειδομένη οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχει νόημα να μείνουν εκεί, τόνισε ο κύριος Βίτσας επισημαίνοντας πως: «Εμείς χημικά, βία σε παιδιά κάτω από δέκα χρονών και σε ανθρώπους που ξέφυγαν από τον πόλεμο, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε, μόνο την πειθώ έχουμε να τους απομακρύνουμε».

Ήδη χθες από την Ειδομένη έφυγαν 400 άτομα, ετοιμάζουμε ακόμα μια νέα δομή φιλοξενίας στα Γιαννιτσά και «ελπίζω ότι μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα έχει τακτοποιηθεί η Ειδομένη, χωρίς την χρήση βίας», όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Κατά κύριο λόγο τα κέντρα γίνονται σε ανενεργά στρατόπεδα και υπάρχουν κι άλλα που προετοιμάζονται, συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «η Θράκη πουθενά δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό για εθνικούς λόγους». Ο κύριος Βίτσας ανέφερε επίσης πως «χρειαζόμαστε περισσότερες προτάσεις και από τους δήμους για μικρότερους χώρους» και επισήμανε πως πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι ακόμα και αν το προσφυγικό λυθεί άμεσα, «ένα κομμάτι αυτού του προβλήματος δείχνει πως το ζήτημα δεν θα κλείσει μέσα σε 2-3 μήνες, αλλά θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ακόμα και μετά τον σεισμό της Αθήνας χρειάστηκαν δύο χρόνια για να εξομαλυνθεί η κατάσταση».

Ο κύριος Βίτσας ενημέρωσε ακόμα, μιλώντας στο Mega, πως ήδη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει εξασφαλίσει 1.000 από τις 20.000 θέσεις που έχει αναλάβει, μέσα στην περασμένη εβδομάδα.

Μιλώντας για την παρουσία και την συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, επισήμανε πως «τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας τα υπερασπίζεται και όλη η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις και δεν τίθενται υπό καμία αμφισβήτηση, ίσα - ίσα με την παρουσία του ΝΑΤΟ είμαστε σε καλύτερη θέση γιατί επαληθεύονται όσα λέγαμε».

«Το κύριο θέμα είναι η στάση της Τουρκίας, όμως αυτό δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση, αλλά το ίδιο το ΝΑΤΟ. Εμείς προσπαθούμε για μια απόφαση που θα βάζει συγκεκριμένα δεδομένα ώστε να ελαχιστοποιήσει τις ροές», δήλωσε και τόνισε πως «το ΝΑΤΟ έχει τη δυνατότητα να πιέζει την Τουρκία».

Εμείς δεν μπορούμε να πούμε πως η Τουρκία δεν τηρεί την συμφωνία, όπως και άλλες χώρες κάνει διάφορες ενέργειες και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, κατέληξε ο κύριος Βίτσας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίτσας: Ελπίζω σε μια εβδομάδα να έχει αδειάσει η Ειδομένη από τους πρόσφυγες"

Στον Πειραιά έφτασαν 488 πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη -Στο λιμάνι παραμένουν 1.760

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 1 με 488 πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 383 άτομα από τη Μυτιλήνη και 105 από τη Χίο.

Σε λίγη ώρα αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Patmos που μεταφέρει 200 άτομα από τη Χίο.

Εντός της ημέρας αναμένεται επίσης από τα Δωδεκάνησα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας". Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ μεταφέρει 112 πρόσφυγες από τη Ρόδο.

Σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα περίπου 1.760 μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά.

ΑΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Πειραιά έφτασαν 488 πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη -Στο λιμάνι παραμένουν 1.760"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news