facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Αυστριακή ΥΠΕΣ: Στόχος μας η οριστική αποτροπή της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη

Στόχος είναι, να ανήκει γενικά πλέον στην ιστορία η μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη, όπως επίσης και να δοθεί το σαφές μήνυμα, πως γενικά δεν υπάρχει πλέον μία ανεξέλεγκτη διέλευση διαμέσου της Ευρώπης, ανεξάρτητα από ποια διαδρομή θα ακολουθηθεί.

Κατόπιν, θα μειωθεί και η μεταναστευτική πίεση από την Τουρκία προς την Ελλάδα - αποφαίνεται σε σημερινή ανακοίνωσή της η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. «Δεν αρκεί το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων και δεν θέλουμε αποσπασματικές λύσεις που μόνον θα μεταθέσουν το πρόβλημα των μαζικών μεταναστευτικών ροών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει η προερχόμενη από το Λαϊκό Κόμμα, υπουργός Εσωτερικών, η οποία αύριο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη-αστραπή στη Βουλγαρία, συνοδευόμενη από τον υπουργό Άμυνας της Αυστρίας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

Στη συνάντησή τους στη Σόφια με τον πρόεδρο της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ, θα εξεταστούν οι τρόποι υποστήριξης της Βουλγαρίας για να αποφευχθεί μία μετατόπιση των προσφυγικών διαδρομών, και στη συνέχεια οι ίδιοι θα μεταβούν στις εγκαταστάσεις στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας. Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Άμυνας της Αυστρίας, η επίσκεψη αυτή στη Βουλγαρία αποτελεί μήνυμα, πως η Αυστρία υποστηρίζει τις χώρες οι οποίες επηρεάζονται από εναλλακτικές διαδρομές.

Όπως αναφέρει σε σημερινό του τηλεγράφημα το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), τα σύνορα της Βουλγαρίας - που δεν ανήκει στη Ζώνη Σένγκεν -- και της Τουρκίας , τα οποία έχουν μήκος 270 χιλιόμετρα, φυλάσσονται αυστηρά και σε ένα τμήμα τους υπάρχει συνοριακός φράχτης με αγκαθωτά συρματοπλέγματα που τώρα πρόκειται να επεκταθεί σε ένα μήκος 160 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το ΑΡΑ, τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα δεν αποτελούν μέχρι στιγμής κεντρική πύλη διέλευσης για πρόσφυγες, ενώ το 2015, όπως αναφέρουν επίσημες πηγές, από αυτά διήλθαν συνολικά 27.000 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστριακή ΥΠΕΣ: Στόχος μας η οριστική αποτροπή της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη"

Δεν στηρίζουν τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ

Τις πολιτικές που υιοθετεί η κυβέρνηση, ενάντια στην Ευρώπη φρούριο, σε αντίθεση με την Αυστρία και τις χώρες του Βίζεγκραντ χαιρετίζουν οι «53», τονίζοντας με ανακοίνωσή τους ότι «είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό και βεβαίως δεν το διαπραγματευόμαστε».

Ωστόσο, μιλώντας για την επαναπροώθηση εκφράζουν τον προβληματισμό τους και σχολιάζουν πως «η γενικότερη πρόβλεψη για «επαναπροώθηση» (απέλαση-επιστροφή-επανεισδοχή), ατομική η συλλογική στην Τουρκία, ανθρώπων που ζητούν άσυλο, πριν καν εξεταστεί το αίτημά τους, προσβάλλει τη συνταγματική τάξη της Ελλάδας και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις».

Ολόκληρη η ανακοίνωση των «53»:

Tο κλείσιμο της Βαλκανικής οδού και η προοπτική υιοθέτησης θέσεων που συνιστούν κατάργηση στην πράξη του προσφυγικού δικαίου, των ευρωπαϊκών συμβάσεων και της συνθήκης της Γενεύης, όπως για παράδειγμα , η ανταλλαγή προσφύγων με το «για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από την Ελλάδα, ένας άλλος Σύρος θα εγκαθίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», παρουσιάζει σοβαρά πολιτικά και νομικά προβλήματα. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με το πρωτόκολλο της επανεισδοχής που επικαιροποιείται προκειμένου επισήμως να δοθεί μήνυμα στους διακινητές αλλά ουσιαστικά να αποθαρρύνει τους μετανάστες και να αποτρέψει την διαδρομή τους προς την Ευρώπη.

Την αντίθεσή τους στην επικείμενη συμφωνία έχουν ήδη δηλώσει Διεθνείς οργανώσεις, πλήθος ανθρωπιστικών, προοδευτικών φορέων και ανθρώπων, ενώ, την βαθιά ανησυχία τους έχουν εκφράσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία.

Η γενικότερη πρόβλεψη για «επαναπροώθηση» (απέλαση-επιστροφή-επανεισδοχή), ατομική η συλλογική στην Τουρκία, ανθρώπων που ζητούν άσυλο, πριν καν εξεταστεί το αίτημά τους, προσβάλλει τη συνταγματική τάξη της Ελλάδας και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια τέτοια πρόβλεψη αντιτίθεται στις καταστατικές του αρχές και στις επανειλημμένες συλλογικές του αποφάσεις. Αντιτίθεται επομένως στις πάγιες θέσεις του αλλά και στην μέχρι σήμερα ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης που ενθάρρυνε και στήριξε, ενάντια στην ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία, τον ανθρωπισμό και την φιλοξενία, που μπόρεσε να εμπνεύσει την κοινωνία και να υποχρεώσει τα κόμματα τη συντηρητικής αντιπολίτευσης (Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-Ε.Κ.) να τροποποιήσουν υποκριτικά την ρητορική τους.

Τα μέλη και η νεολαία του κόμματος, μαζί με χιλιάδες αλληλέγγυους ανθρώπους, κινήματα και συλλογικότητες, έδωσαν και δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών.

Η Κυβέρνηση ενάντια στις πολιτικές της Ευρώπης φρούριο που εκφράζουν σήμερα κατά κύριο λόγο η Αυστρία και οι χώρες του Βίζεγκραντ, διάλεξε, επέλεξε, να ταχθεί στην πλευρά της διεθνούς και Ευρωπαϊκής νομιμότητας, εφαρμόζοντας τη Διεθνή Συνθήκη της Γενεύης και το Δίκαιο της θάλασσας, μη βουλιάζοντας της βάρκες αλλά αντίθετα σώζοντας τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους .Είμαστε υπερήφανοι/ες γι’ αυτό και βεβαίως δεν το διαπραγματευόμαστε.

Άλλωστε σύμφωνα με την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Κ.Ε. σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα πρέπει να οργανωθεί συγκροτημένα η διαδικασία της ευρείας επανεγκατάστασης των προσφύγων από Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία στην Ευρώπη, και της μετεγκατάστασης από Ελλάδα και Ιταλία στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ευρώπη, με ισότιμο και αναλογικό τρόπο και με βάση τα συμφωνηθέντα, οφείλει να αποδεχθεί τη μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού προσφύγων που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να τους εντάξει δημιουργικά και με σεβασμό στα ήθη και έθιμα, τις κουλτούρες και τις θρησκείες τους.

Προφανώς η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται με αλληλεγγύη και ανθρωπιά στο πλάι προσφύγων και μεταναστών και θα εργαστεί για την ένταξη των ανθρώπων που θα παραμείνουν στη χώρα μας.

Επομένως και σε κάθε περίπτωση εάν η προβλεπόμενη συμφωνία εφαρμοστεί, τα μέλη και οι οργανώσεις του κόμματος μαζί με τους αλληλέγγυους ανθρώπους, τα κινήματα και τις συλλογικότητες θα πρέπει να αντιταχθούν και να προστατέψουν τα δικαιώματα των ανθρώπων για ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή, για προστασία και σεβασμό της προσωπικότητας τους.

Το προσφυγικό ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικές αποτροπής, καταστολής και καταπάτησης της διεθνούς νομιμότητας. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και αποτελεί φυσική συνέπεια των πολεμικών συρράξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή , με επίκεντρο τη Συρία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Αριστερές, οι κινηματικές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουν να εργαστούν, αφενός για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ευρώπη –φρούριο, στην Ευρώπη που επιδιώκει την κατάργηση της συνθήκης της Γενεύης και που προκειμένου να κλείσει τα ευρωπαϊκά σύνορα για τους πρόσφυγες χαρακτηρίζει την Τουρκία «ασφαλή χώρα» και , αφετέρου, για να ενισχύσουν την συγκρότηση ενός μαζικού πανευρωπαϊκού , αντιπολεμικού κινήματος για την ειρήνη στις εμπόλεμες περιοχές.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν στηρίζουν τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ"

Τα Ναυπηγεία Νεωρίου θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους

Με πρωτοβουλία του γγ του υπουργείου Εργασίας, έγινε σύσκεψη στο γραφείο του, με θέμα το μέλλον του Ναυπηγείου του Νεωρίου Σύρου. Στη συνάντηση κλήθηκαν και παραβρέθηκαν μέλη του Εργοστασιακού Σωματείου Ναυπηγείων Νεωρίου, του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων και του Σωματείου Αμμοβολιστών Ναυπηγείων Νεωρίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ενώ εκτέθηκαν και συζητήθηκαν λεπτομερώς οι απόψεις όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «κοινή απόφαση όλων είναι τα Ναυπηγεία Νεωρίου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, παρ’ όλες τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει το Ναυπηγείο, ώστε ενωμένοι όλοι και με τη βοήθεια της Πολιτείας, να ξαναπάρει το Νεώριο τη θέση που του αξίζει, για το μέλλον της βαριάς βιομηχανίας και του νησιού»

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα Ναυπηγεία Νεωρίου θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους"

Πότε βγαίνουν στη σύνταξη οι δημόσιοι υπάλληλοι

Μόνο με τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου ηλικίας, και όχι με τη συμπλήρωση 35ετίας, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, θα συνταξιοδοτούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με εφαρμοστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, όσοι υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν από την υπηρεσία τους από 19.8.2015 μέχρι και 27.2.2016 (σ.σ. ημερομηνία έναρξης ισχύος του σχετικού νόμου), έχοντας συμπληρώσει 35ετία, μπορούν να επανέλθουν στις προηγούμενες θέσεις τους με αίτηση που θα υποβάλουν μέχρι τα τέλη του μήνα.

Η αίτηση γίνεται δεκτή με απόφαση του αρμόδιου υπουργού ή του αρμοδίου οργάνου κατόπιν γνώμης του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επαναφορά αφορά αποκλειστικά οργανική θέση που κατείχε ο υπάλληλος, χωρίς να παρέχεται δικαίωμα επανάκτησης καθηκόντων ευθύνης που ενδεχομένως είχε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε βγαίνουν στη σύνταξη οι δημόσιοι υπάλληλοι"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Προγραμματισμένες εργασίες δομικής συντήρησης που αφορούν τον αρμό διαστολής Ρίου της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», θα διεξαχθούν σταδιακά εντός του τρέχοντος έτους, καθιστώντας αναγκαίες ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Η πρώτη φάση εργασιών απαιτεί ρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνουν αποκλεισμό του ανατολικού κλάδου (κατεύθυνση από Ρίο προς Αντίρριο) και κίνηση σε αντίθετη ροή, με χρήση του ρεύματος κυκλοφορίας από Αντίρριο προς Ρίο (από ΧΘ 1+150 μέχρι πυλώνα Μ1 πλησίον Ρίου).

Οι εργασίες εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα ξεκινήσουν στις 22:00 το βράδυ της 14ης Μαρτίου. Η πρώτη φάση των κυρίως εργασιών συντήρησης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 4-5 εβδομάδες. Η άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 26/4/2016 (το αργότερο). Στη συνέχεια, νέος κύκλος εργασιών θα αρχίσει μετά το Πάσχα.

Για την ασφαλή διέλευση μέσω μίας λωρίδας ανά κατεύθυνση -κατά τη διάρκεια των ρυθμίσεων- έχει προβλεφθεί η προσωρινή τοποθέτηση προκατασκευασμένων στηθαίων ασφαλείας από σκυρόδεμα μεταξύ των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για την ασφάλεια του προσωπικού εκτέλεσης των εργασιών, μέσω διαμόρφωσης χώρων μη-προσπελάσιμων. Απαιτούνται ωστόσο χαμηλές ταχύτητες, ενώ -για την περίσταση- το όριο ταχύτητας θα μειωθεί από τα 80 στα 50 χλμ/ώρα.

Για την διέλευση των πεζών και των ποδηλάτων, θα παραμένει ανοικτό τουλάχιστον ένα από τα δύο πεζοδρόμια που διαθέτει η Γέφυρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται η διέλευση πεζών ή ποδηλάτων από το οδόστρωμα. Ειδικότερα δε από τις αποκλεισμένες λόγω έργων ζώνες, αλλά και από τα σημεία όπου εφαρμόζεται η αντίθετη ροή και η χρήση μιας λωρίδας κυκλοφορίας.

Επιπλέον, ο περιορισμός του πλάτους κάθε ρεύματος κυκλοφορίας αποκλείει καθ'όλη τη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων τη διέλευση υπερμεγεθών οχημάτων με πλάτος που υπερβαίνει τα 3,30 μέτρα. Σε κάθε περίπτωση και για την αποφυγή ταλαιπωρίας θα πρέπει να ενημερώνεται εγκαίρως το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών μέσω της συμπλήρωσης της ειδικής φόρμας (http://www.gefyra.gr/security/Megala-fortia-Eidika-fortia/) για τη χορήγηση της απαιτούμενης άδειας διέλευσης.

Η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. ζητά την κατανόηση των χρηστών της Ζεύξης για την επίδραση των εργασιών στη συνήθη άνετη οδήγηση κατά τη διάρκεια της πρώτης και των υπόλοιπων φάσεων εργασιών συντήρησης ενός κρίσιμου δομικού, στοιχείου όπως είναι ένας αρμός.

Επίσης παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την εν λόγω περιοχή.

Εργασίες υψηλού τεχνολογικού επιπέδου όπως οι προκείμενες, εκτελούνται βάσει μακροπρόθεσμου προγραμματισμού. Υπακούουν δε στη δέσμευση της παραχωρησιούχου εταιρείας «να διατηρεί εξαιρετικά υψηλό το επίπεδο της δομικής συντήρησης, ούτως ώστε να παραδίδεται η Γέφυρα ως αβλαβές εθνικό σύμβολο από γενιά σε γενιά».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα ενταθεί η ήδη επισταμένη εποπτεία της κυκλοφορίας και θα προσαρμοστούν στις περιστάσεις οι όροι παροχής βοήθειας προς τους οδηγούς. Ταυτόχρονα το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών (Τηλ. 26340-39010 & 39011) και όλοι οι εταιρικοί δίαυλοι επικοινωνίας με τους πολίτες – πελάτες θα παρέχουν επίκαιρη και σαφή ενημέρωση για τις συνθήκες που θα επικρατούν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου"

Προσλήψεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Στην καταγραφή των αναγκών του Δημοσίου σε προσωπικό προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά με προτεραιότητα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Η κάλυψη των αναγκών θα γίνει με την κινητικότητα, είτε με προσλήψεις.

Το ζήτημα της υποστελέχωσης στον δημόσιο τομέα απασχόλησε συνάντηση του υπουργού Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκου Φλαμπουράρη με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Δημήτρη Παπαγιαννάκο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα απευθυνθεί σε όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, με στόχο να καταγραφούν και να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν είτε με κινητικότητα, είτε με προσλήψεις.

Με την ολοκλήρωση, το επόμενο τετράμηνο, της κατάθεσης των οργανογραμμάτων όλων των φορέων του δημοσίου, αλλά και την ψήφιση του νόμου για την εθελοντική κινητικότητα θα είναι δυνατή η κάλυψη των κενών με έμφαση στις επείγουσες ανάγκες τομέων, όπως η Υγεία και η Παιδεία και στο μέτρο του δυνατού και των υπόλοιπων αναγκών του Δημοσίου, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσλήψεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας προαναγγέλλει η κυβέρνηση"

Απαγόρευση εισόδου στα κέντρα φιλοξενίας καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Απαγόρευση εισόδου της Διεθνούς Αμνηστίας στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και τα hot spots καταγγέλλει ο διευθυντής της οργάνωσης, Γιώργος Κοσμόπουλος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κοσμόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει εδώ και δύο εβδομάδες γραπτά και προφορικά άδεια πρόσβασης στους χώρους φιλοξενίας από τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας, ωστόσο δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα απάντηση. «Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία μαζί τους, ρίχνουν το μπαλάκι από τον ένα στον άλλο με αποτέλεσμα να μην έχουμε βγάλει άκρη», εξηγεί.

Σήμερα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας επιχείρησαν να εισέλθουν σε χώρο φιλοξενίας στο Ελληνικό, αλλά δεν τους επιτράπηκε η είσοδος. Αντίστοιχη απαγόρευση εισόδου υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα και στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών. «Δεν γίνεται να απαγορεύεις την είσοδο σε οργανώσεις που παρακολουθούν την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει ο ίδιος.

Σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι «δεν έχει υπάρξει καμία απαγόρευση πρόσβασης προς τη Διεθνή Αμνηστία. Από την οργάνωση ζητήθηκε η βιντεοσκόπηση κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη συνοχή των κέντρων φιλοξενίας. Προτεραιότητά μας είναι η είσοδος στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων, οι εργασίες επέκτασης των δομών και στη συνέχεια η ικανοποίηση αιτημάτων βιντεοσκόπησης».

Παρουσία των αρχών στην πλατεία Βικτωρίας ζητά το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

Την παρουσία των αρμόδιων αρχών προκειμένου να ενημερώνουν επισήμως τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας για τις δομές στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν και να μεριμνούν για την προστασία τους ζητά το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του, η αστυνομία διώχνει τους πρόσφυγες από την πλατεία, αλλά εκείνοι δεν έχουν πού να πάνε και δεν γνωρίζουν ποια κέντρα φιλοξενίας λειτουργούν ή πώς θα μεταφερθούν εκεί. «Αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι αναγκάζονται να περπατάνε γύρω από την περιοχή, αφού δεν τους επιτρέπεται να καθήσουν ούτε στα παγκάκια, εκτεθειμένοι, χωρίς να ξέρουν πού να απευθυνθούν», σημειώνεται.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση εισόδου στα κέντρα φιλοξενίας καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία"

Μπλόκο και από Γερμανία στην επιστροφή προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία

Τα όσα έχει αποκαλύψει χθες ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ ότι η Τουρκία δεν θα πάρει πίσω πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η τουρκική πρόταση θα τεθεί σε ισχύ από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, ενώ θα αφορά τους ανθρώπους οι οποίοι θα φθάνουν από τότε και μετά παρανόμως στην Ελλάδα, διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην προοπτική όσων βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Υπάρχει μια πολύ περιεκτική τουρκική πρόταση, επί της οποίας συζητούνται τα διάφορα σημεία και αυτή θα ισχύει, λογικά, από τη στιγμή που θα υπάρχει ευρωπαϊκή και τουρκική απόφαση», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε ερώτηση εάν, από την στιγμή που θα ισχύει η συμφωνία όσοι βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος μπορούν να ελπίζουν σε κάποια «ειδική ρύθμιση» όσον αφορά την διαδικασία ασύλου, δήλωσε: «Πρόθεση τουλάχιστον της τουρκικής πρότασης -της οποίας τα βασικά σημεία έχουμε χαιρετίσει- ήταν, η λύση να ισχύει από την στιγμή που θα έχει αποφασιστεί και για τους ανθρώπους οι οποίοι από τότε ξεκινούν παρανόμως από την Τουρκία με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά». Γι’ αυτόν τον λόγο, προσέθεσε, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτέλεσε «μεγάλο θέμα» η στήριξη της Ελλάδας, «με στόχο να μπορεί να προσφερθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ανθρώπινη στέγαση και παραμονή στην Ελλάδα». Αυτό το ζήτημα, σημείωσε, θα απασχολήσει και το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τούρκος υπουργός: Δεν θα δεχθούμε αυτούς που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά

Σημειώνεται ότι χθες ότι ο υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ είχε πει ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, διευκρίνισε ο τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια, δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ανατολή.

Ο Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε επίσης ότι η υποψήφια για ένταξη χώρα Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την άρση των περιορισμών της βίζας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι την 1η Μαΐου.

«Αλλο Ειδομένη, άλλο Βουδαπέστη»

Πάντως, ο Ζάιμπερτ είχε να πει και έναν καλό λόγο για τη χώρα μας. «Η Ελλάδα είναι πρόθυμη και - χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη - όλο και περισσότερο σε θέση να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ειδομένη, και η στάση της δεν μπορεί κατά καμία έννοια να συγκριθεί με αυτήν της Ουγγαρίας το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για μια λύση βιώσιμη για ολόκληρη την Ευρώπη». Εκτίμησε δε ότι το τουρκικό σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα προς μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική.

«Δεν μπορούν να συγκριθούν (Ειδομένη και Βουδαπέστη). Στην Βουδαπέστη το θέμα ήταν να αποτραπεί μια σοβαρή ανθρωπιστική έκτακτη κατάσταση, η οποία είχε δημιουργηθεί, διότι η Ουγγαρία δεν κατέβαλε προσπάθεια να βοηθήσει ανθρωπιστικά τους ανθρώπους, αλλά τους εμπόδιζε να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τα εισιτήρια τρένου που ήδη είχαν αγοράσει. Σήμερα έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Η Ελλάδα είναι πρόθυμη και - χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη - όλο και περισσότερο σε θέση να βοηθήσει τους πρόσφυγες», δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι «οι εικόνες που βλέπουμε από την Ειδομένη, με κακό καιρό και λασπωμένο έδαφος, δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο, ωστόσο η Ελλάδα είναι όλο και περισσότερο πρόθυμη και σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Αναφέρθηκε δε σε καταλύματα που δημιούργησε η Ελλάδα, για τα οποία θα λάβει και ευρωπαϊκή στήριξη.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε επισήμανε ότι μια μεγάλη διαφορά είναι ότι «σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Ειδομένη υπάρχουν καταλύματα με σημαντικά καλύτερες υποδομές, τα οποία προσφέρθηκαν στους πρόσφυγες, αλλά η διάθεσή τους να μεταφερθούν εκεί με ελληνική βοήθεια δεν είναι πάντα πολύ μεγάλη». Ο κ. Πλάτε δήλωσε ακόμη ότι κατά την χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ πλησίασε τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, «τον πήρε στην άκρη και του είπε: "Πες μας τι βοήθεια χρειάζεστε ακριβώς"» και ότι ο έλληνας υπουργός απάντησε ότι θα στείλει σχετική λίστα. «Πάνω σε αυτή τη βάση θέλουμε πολύ γρήγορα να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της υποχρέωσης, η οποία και κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι της δική της, κατά τρόπο ώστε να μην εγκαταλειφθεί η Ελλάδα, αλλά και να βελτιωθεί η κατάσταση για τους πρόσφυγες το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε ο κ. Πλάτε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ακόμη ότι οι άνθρωποι στα σύνορα Ελλάδας - πΓΔΜ βρίσκονται σε δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση και επισήμανε ότι η συνολική κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι νωρίτερα, ενώ και η στάση της Ελλάδας σε αυτό είναι διαφορετική. «Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Προσφέρονται καταλύματα που δεν χρησιμοποιούνται πλήρως, αλλά μόλις σήμερα άκουσα ότι εκατοντάδες άνθρωποι ξεκίνησαν από την Ειδομένη προς αυτά τα πολύ καλύτερα καταλύματα», δήλωσε και επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση «εργάζεται για μια λύση βιώσιμη για ολόκληρη την Ευρώπη και για μια λύση η οποία θα ακολουθεί ακριβώς αυτή την ανθρωπιστική προσέγγιση, να καταστήσει νόμιμη την παράνομη μετανάστευση». Είναι για αυτό απαραίτητο «να φυλάξουμε πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα, να καταπολεμήσουμε τους διακινητές και να μειώσουμε τον αριθμό των παράνομων μεταναστών, τόσο ώστε να μπορούμε να μπούμε σε νόμιμη κατανομή», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι υπάρχει τώρα ένα σχέδιο στο τραπέζι, το οποίο, αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να σημάνει το αποφασιστικό βήμα προς μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο και από Γερμανία στην επιστροφή προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία "

«Ρουσφέτι» στους «Δεν Πληρώνω» με διαγραφή προστίμων καταγγέλλει ο Σπύρος Δανέλλης

Την απόφαση του προέδρου της Εγνατίας Οδού ΑΕ σύμφωνα με την οποία όλοι όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με βεβαιωμένα, από την Εφορία πρόστιμα για διόδια που δεν πλήρωσαν στην Εγνατία Οδό, δεν θα κληθούν να τα πληρώσουν καταγγέλλει ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών.

Όπως αναφέρει ο κ. Δανέλλης «η εξόφθαλμα ρουσφετολογική αυτή απόφαση είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει το σύνολο των ήδη βαριά φορολογούμενων πολιτών, δεν βοηθά σε καμία περίπτωση στην ιδιωτικοποίηση της εν λόγω δημόσιας εταιρίας και κλείνει το μάτι σε όλους εκείνους που επέλεξαν να παρανομήσουν μην καταβάλλοντας το αντίτιμο των διοδίων, καλυπτόμενοι πίσω από υποτιθέμενα «λαϊκά κινήματα», όπως αυτό του "Δεν Πληρώνω"».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Οικονομικών και (2) Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων.

Θέμα: «Επιτέλους τα ρουσφέτια να επιβαρύνουν όσους τα αποφασίζουν και όχι τους φορολογούμενους πολίτες».

Με απόφαση που ομόφωνα έλαβε, πριν από λίγες ημέρες, το διοικητικό συμβούλιο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. - με την σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της εταιρίας και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Απόστολου Αντωνούδη - όλοι όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με βεβαιωμένα, από την Εφορία πρόστιμα, για διόδια που δεν πλήρωσαν στην Εγνατία Οδό δεν θα κληθούν να τα πληρώσουν (!).

Η απόφαση αυτή, μάλλον, βρίσκει σύμφωνο και τον Υπουργό που τοποθέτησε τον κ. Αντωνούδη στην θέση του Προέδρου, ο οποίος σε πλήρη σύμπλευση με την απόφαση του προστατευομένου του και σύμφωνα με δημοσιεύματα, ετοιμάζει σχετική νομοθετική ρύθμιση, που θα απαλλάσσει αυτούς που δεν κατέβαλαν τα εν λόγω πρόστιμα.

Ως εκ τούτου, και βάσει της απόφασης του Δ.Σ. ο κ. Αντωνούδης τις προσεχείς ημέρες θα απευθύνει ο ίδιος προς τις οικείες Δ.Ο.Υ. σχετικό αίτημα μη βεβαίωσης - είσπραξης των προστίμων.

Δεδομένου ότι η μήκους 670 χιλιομέτρων Εγνατία Οδός κόστισε έξι δισεκατομμύρια ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), από τα οποία τα μισά προήλθαν από το ελληνικό δημόσιο, ενώ τα υπόλοιπα ήταν κονδύλια της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ως εκ τούτου απαιτείται να επιστραφούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Δεδομένου ότι ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους του Έβρου έχει δυσθεώρητα ετήσια κόστη λειτουργίας τα οποία καλύπτονται από τα διόδια και που αν δεν καταβάλλονται, συμβάλλουν στην αύξηση του κρατικού ελλείμματος, επιβαρύνοντας όλους εκείνους τους φορολογούμενους που δεν χρησιμοποιούν ποτέ τον συγκεκριμένο δρόμο.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να δίνει «συγχωροχάρτια» και να κλείνει το μάτι στην απαράδεκτη και αντι-κοινωνική λογική του κινήματος «Δεν Πληρώνω», όσο και αν οι συμμετέχοντες σε αυτό την στήριξαν προεκλογικά.

Δεδομένου ότι η, προς το παρόν Δημόσια, Εγνατία Οδός βρίσκεται στα πρώτα στάδια προώθησης της ιδιωτικοποίησής της από το ΤΑΙΠΕΔ και τέτοιου τύπου αμφιλεγόμενες και εξόφθαλμα ρουσφετολογικές αποφάσεις την καθιστούν λιγότερο θελκτική στους πιθανούς διεθνείς ή εγχώριους επενδυτές.

Δεδομένου ότι και εχθές (10/3/2016) κατέθεσα σχετική ερώτηση (Αρ. Πρωτ. 3906/10.3.2016) για παρόμοιο «ρουσφετολογικό» άνοιγμα των διοδίων της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας προς τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, ο οποίος τείνει να μετεξελιχθεί σε έναν ιδιότυπο «Ρομπέν των Διοδίων», παρότι η κυβερνητική του θέση ουδόλως συνάδει με τον ρόλο αυτό.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Αληθεύει ότι θα συναινέσουν στο σκανδαλωδώς παράνομο αυτό «ρουσφέτι»; Αν ναι, πώς το δικαιολογούν;
2. Ποια θα είναι η στάση τους, ενόψει της δρομολογούμενης από το ΤΑΙΠΕΔ ιδιωτικοποίηση της εταιρίας που διαχειρίζεται τον εν λόγω αυτοκινητόδρομο;
3. Διερευνούν το ενδεχόμενο, διοικήσεις εταιριών και κυβερνητικά στελέχη που προτίθενται να εφαρμόζουν αντίστοιχες ρυθμίσεις, να καλούνται να καταβάλουν το ισόποσο στα κρατικά ταμεία από την τσέπη τους, ώστε να μην επιβαρύνεται το σύνολο των ήδη βαριά φορολογουμένων πολιτών;


Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ρουσφέτι» στους «Δεν Πληρώνω» με διαγραφή προστίμων καταγγέλλει ο Σπύρος Δανέλλης"

Γκρίζα και μελανά σημεία των αποφάσεων της Συνόδου Κορύφης της ΕΕ με την Τουρκία

Από το γραφείο του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ κ. Ν. Χουντή δίδεται στη δημοσιότητα σχολιασμός των κυριότερων σημείων της Απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ με την Τουρκία, με την προσδοκία ότι θα συμβάλει στο δημόσιο διάλογο για το προσφυγικό που πρέπει να αναπτυχθεί ενόψει και της προσεχούς Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου 2016.

Το Κοινό Ανακοινωθέν περιλαμβάνει μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν και μέτρα τα οποία πρόκειται να υιοθετηθούν μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου.

Ι. ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ

1. «Η Τουρκία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας- Τουρκίας, αποδεχόμενη τη γρήγορη επιστροφή όλων των μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και να πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που θα συλλαμβάνονται στα τουρκικά νερά».

ΣΧΟΛΙΑ:

α) Η Συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας ισχύει από το 2003, και σε κάθε Σύνοδο για το προσφυγικό αναφέρεται με τη μορφή ευχολογίου. Ακόμα και στην πρόσφατη Συνάντηση της Επιτροπής με την τουρκική κυβέρνηση στις 28/01 αναγνωρίστηκε γενικά ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας. Μόνο για το διάστημα 17 Δεκεμβρίου- 23 Ιανουαρίου πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα 109.336 πρόσφυγες/μετανάστες. Η Τουρκία δέχτηκε στο ίδιο διάστημα μόνο 859 από τις ελληνικές αιτήσεις επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενώ μάλλον δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί καμία.
β) Με την υποχρέωση της Τουρκίας να δέχεται όσους συλλαμβάνονται στα τουρκικά νερά διαψεύδονται για την ώρα οι πληροφορίες που υπήρχαν ότι ΝΑΤΟ και FRONTEX θα επέστρεφαν στην Τουρκία όσους «παράτυπους μετανάστες» είχαν αποπλεύσει από τις ακτές της. Χρειάζονται άμεσα διευκρινίσεις.

2. «Θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας- Τουρκίας μέχρι τον Ιούνιο που θα εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας.»

ΣΧΟΛΙΑ:
α) Τι είδους βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα για την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας- Τουρκίας; Προφανώς εννοεί το οικονομικό κόστος της επιστροφής των μεταναστών στην Τουρκία. Το κρίσιμο όμως είναι αν θα δέχεται η Τουρκία επιστροφές στη βάση της ελληνοτουρκικής συμφωνίας.
β) Επιπλέον, τίθεται το ερώτημα γιατί δεν αποφασίστηκε η άμεση έναρξη της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, δεδομένης της χρόνια προβληματικής εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας- Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας έχει ήδη συμφωνηθεί και από τα δύο μέρη από το 2014!! Γιατί δεν επιταχύνθηκε η εφαρμογή της; Με ένα μέσο όρο εβδομαδιαίων αφίξεων 13.358 στην Ελλάδα από την Τουρκία, μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες αφίξεις μέχρι την ενεργοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας τον Ιούνιο. Αν πράγματι έχει συνδεθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους με την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας, τότε οι πρόσφατες προειδοποιήσεις της Κύπρου περί βέτο στην απελευθέρωση της βίζας των Τούρκων πολιτών, ασφαλώς θα αξιοποιηθούν από την Τουρκία ως αφορμή να μην δεχτεί πίσω κανέναν μετανάστη.

3. «Βοήθεια στην Ελλάδα για μεγάλης κλίμακας και γρήγορες επιστροφές στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, βασιζόμενες στην ελληνοτουρκική συμφωνία επανεισδοχής και από 1η Ιουνίου στη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας».

ΣΧΟΛΙΑ:
α) Το σημείο αυτό, λες και είναι γραμμένο για να μην εφαρμοστεί η Συμφωνία ως αντιβαίνουσα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι έννοιες «μεγάλης κλίμακας» και «γρήγορες επιστροφές παράτυπων μεταναστών» (large scale, fast track, rapid, massive) αντιβαίνουν ασφαλώς στο διεθνές δίκαιο.
β) Για να εξακριβωθεί ποιοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας (δηλαδή ασύλου) θα πρέπει να εξετάζονται και να ολοκληρώνεται κάθε αίτηση ασύλου όλων των εισερχομένων ανεξαρτήτως προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι η νόμιμη διαδικασία θα τραβήξει σε μάκρος και δεν μπορεί να είναι σύντομη. Σε χώρες με σχετική εμπειρία και υποδομές, η αξιολόγηση αίτησης ασύλου διαρκεί αρκετούς μήνες έως και χρόνια, εάν μάλιστα ασκηθεί το νόμιμο δικαίωμα ένστασης των αιτούντων άσυλο (ενδεικτικά Γερμανία 11 μήνες, Γαλλία και Σουηδία μέχρι δύο χρόνια). Δηλαδή όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα θα μπορούν να παραμένουν εδώ για χρόνια μέχρι να κριθεί σε τελικό βαθμό η αίτησή τους. Προκειμένου να «ξεπεραστεί» αυτό το τεράστιο πρόβλημα, το Συμβούλιο προβλέπει το επόμενο σημείο.

4. «Προκειμένου να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα ως προς τη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη θα κληθούν από άλλα κράτη μέλη εθνικοί εμπειρογνώμονες, προκειμένου να ενισχύσουν το ελληνικό σύστημα ασύλου».

ΣΧΟΛΙΟ:
Θα αποφασίζουν εμπειρογνώμονες από άλλα κράτη για την απόδοση καθεστώτος ασύλου στην Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Τι είδους «μπανανία» μπορούμε να δεχτούμε ότι είμαστε;

5. «Επείγουσα επιστροφή στη Συνθήκη Σένγκεν και την εφαρμογή του οδικού χάρτη της Κομισιόν και την κανονική λειτουργία του χώρου Σένγκεν πριν το τέλος του χρόνου.»

ΣΧΟΛΙΟ:
Η κανονική λειτουργία του Χώρου Σένγκεν, για την Ελλάδα περιλαμβάνει την εφαρμογή από την Ελλάδα του Κανονισμού Δουβλίνου, δηλαδή την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα, όσων καταγράφηκαν εδώ. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει εξαιρεθεί από το 2011 από την εφαρμογή του Κανονισμού σύμφωνα με τον οποίο αίτημα ασύλου δικαιούται να υποβάλει κάποιος μόνο στην χώρα πρώτης υποδοχής, λόγω δικαστικών αποφάσεων για παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου των αιτούντων άσυλο. Δηλαδή, οι ευρωπαίοι εταίροι ενώ ακόμα δεν έχουν εφαρμόσει τις δικές τους υποχρεώσεις, είναι πιθανό από τον καινούργιο χρόνο να απαιτήσουν επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

6. Τέλος στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι, «δεν συνεπάγεται επιπλέον επιβάρυνση για τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του μηχανισμού μετεγκατάστασης».

ΣΧΟΛΙΟ:
Ο Μηχανισμός Μετεγκατάστασης είναι η υποχρέωση που ανέλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, να πάρουν δηλαδή 160.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία και άλλους 22.000 από κράτη εκτός ΕΕ προς την ΕΕ, εντός διετίας. Αυτά ποτέ δεν τα εφάρμοσαν, και αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι δεν θα τα εφαρμόσουν. Ξανασερβίρουν δηλαδή τώρα όσα υποσχέθηκαν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο παρά τις εισροές μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, οι οποίες από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο έχουν φτάσει τις 696.000 (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κομισιόν). Υπενθυμίζεται ότι ο μηχανισμός μετεγκατάστασης στην πράξη έχει μείνει κενό γράμμα καθώς μέχρι σήμερα από τις 160.000 έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 660, ενώ από τους 22.000 μόλις 3.407.

ΙΙ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ κ. ΤΟΥΣΚ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.

Α. «όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που περνάνε από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία με τη χρηματοδότηση της ΕΕ.»

ΣΧΟΛΙΑ:
α. Δεν προσδιορίζεται η έννοια του «νέου» παράτυπου μετανάστη. Από πότε λοιπόν θα θεωρηθούν νέοι; Θα περιλαμβάνονται όσοι φτάσουν στην Ελλάδα μετά τη Σύνοδο του Μαρτίου ή μετά την 1η Ιουνίου που ελπίζουμε ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας;
β. Αποφεύγεται επιπλέον αναφορά στο πέρασμα από τον Έβρο το οποίο είναι πιθανό να επανεργοποιηθεί μετά την εντατικοποίηση των ελέγχων και την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
γ. Διευκρινίζεται ότι για να επιστραφεί κάποιος στην Τουρκία ως παράτυπος μετανάστης θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εξέταση του φακέλου ασύλου του στην Ελλάδα – αν έχει κάνει αίτηση.

Β. «η επανεγκατάσταση, για κάθε έναν Σύριο που θα αποδέχεται η Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ενός άλλου Σύριου πρόσφυγα από την Τουρκία στην ΕΕ, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δεσμεύσεων.»

ΣΧΟΛΙΟ:
Η πρόταση «στο πλαίσιο των υφιστάμενων δεσμεύσεων» μπορεί να εννοεί είτε τη δέσμευση του προηγούμενου Σεπτέμβριου για μεταφορά 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, είτε τους άλλους 22.000 από κράτη εκτός ΕΕ προς την ΕΕ.Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νταβούτογλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στη συνάντηση στη Σμύρνη, ανέφερε ότι η Τουρκία θα στείλει 10.000 πρόσφυγες στην ΕΕ. Από που προκύπτει αυτό το νούμερο; Πώς σχετίζεται με το σχέδιο αποστολής ενός Σύρου από την Τουρκία στην ΕΕ για κάθε έναν που περνάει παράνομα το Αιγαίο; Για πόσους Σύρους πρόσφυγες θα εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό; Χρειάζονται διευκρινίσεις.

Γ. «Θα ετοιμαστεί η απόφαση για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, βάσει της Απόφασης του Οκτωβρίου 2015».

ΣΧΟΛΙΑ:
α. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Χαν, πρόκειται μάλλον να ανοίξουν τα Κεφάλαια των Εξωτερικών Σχέσεων, Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κίνηση με την οποία, όχι μόνο επιβραβεύεται η Τουρκία για τα επιτεύγματα της στη δικαιοσύνη, την ελευθεροτυπία, και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και για τα οποία η Κύπρος έχει εδώ και χρόνια προβάλει βέτο.
β. Πού είναι η παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι τα Κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν αν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας (μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία) και στο θέμα του casus belli; Γιατί δεν υπήρξε ούτε μία ελληνική επιφύλαξη;

Δ. «η Τουρκία θα συμμετέχει σε βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών σε ορισμένες περιοχές της Συρίας ώστε να μετακινούνται σε αυτές οι πρόσφυγες».

ΣΧΟΛΙΟ:
Μισάνοιξε δηλαδή η πόρτα στα αιτήματα της Τουρκίας για ενεργότερη και ουσιαστική εμπλοκή στη Συρία με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ποιες περιοχές θα κριθούν περισσότερο ασφαλείς και σε ποιο βαθμό; Ποιον θα εξυπηρετούν;

ΣΥΝΟΨΗ
Με την Απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ- Τουρκίας:
• Έχουν ήδη κλείσει με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης οριστικά τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας.
• Η Τουρκία δεσμεύτηκε για άλλη μία φορά, ότι θα σεβαστεί την ελληνοτουρκική συμφωνία επανεισδοχής την οποία ποτέ δεν εφάρμοσε. Στη συμφωνία δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός που να την υποχρεώνει να το κάνει.
• Η δέσμευση για επαναλειτουργία του Κανονισμού του Δουβλίνου, σημαίνει ότι θα ξαναρχίσουν να επιστρέφονται στην Ελλάδα από όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη, όσοι καταγράφηκαν εδώ και δεν κατέθεσαν αίτημα ασύλου στη χώρα μας.
• Ξαναζεσταίνουν τη συμφωνία του προηγούμενου Σεπτέμβρη ότι θα δεχτούν τα κράτη μέλη 160.000 πρόσφυγες, ενώ έκτοτε έχουν μπει στην Ελλάδα 696.000 επιπλέον.
• Η όποια συμφωνία που θα προκύψει πρέπει να σέβεται το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο.
Η υποκρισία είναι τεράστια:
- Πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία σεβόμενη και τις αρχές του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου όταν χρησιμοποιεί ακόμη και ορολογία που παραπέμπει σε προϊόντα και όχι ανθρώπους όπως οι αναφορές σε ευρείας και μεγάλης κλίμακας επιστροφές(large scale, fast track, rapid, massive);
- Ποια θα είναι η αντιμετώπιση των υπόλοιπων αιτούντων άσυλο εκτός των Σύριων; η Ελλάδα και η ΕΕ θα επιστρέφει ανθρώπους στη Σομαλία και την Ερυθραία για να τους εξοντώσουν; Ήδη το ποσοστό των Αφγανών που φτάνουν στην Ελλάδα είναι 24% και των Ιρακινών 15%.
- Ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, χαρακτηρίζει το κείμενο της Απόφασης της πρόσφατης Συνόδου, προβληματικό καθώς δεν γίνεται πουθενά αναφορά σε δικλείδες ασφαλείας που προβλέπεται από το προσφυγικό δίκαιο.
- Αποτέλεσμα θα είναι ή η Ελλάδα να βρίσκεται συνεχώς υπόλογη, ή η συμφωνία να μην εφαρμοστεί εκ μέρους της Τουρκίας ή οι άνθρωποι αυτοί να μπλοκαριστούν μονίμως στην Ελλάδα παρά τη θέλησή τους.
- Είναι χαρακτηριστικό τέλος ότι η Σύνοδος Κορυφής «ξέχασε» ακόμα και να αναφέρει ότι θα ασχοληθεί η Ευρώπη έστω μελλοντικά με τους ανήλικους πρόσφυγες συνοδευόμενους ή μη, οι οποίοι συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και εμπορίας.

Τα παραπάνω καθιστούν πασιφανές ότι το κείμενο του πρόσφατου Συμβουλίου της ΕΕ και της Τουρκίας το οποίο υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά μετατρέπει την προσφυγική κρίση σε ελληνικό πρόβλημα. Πρόκειται για έγκλημα σε βάρος των προσφύγων και της Ελλάδας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκρίζα και μελανά σημεία των αποφάσεων της Συνόδου Κορύφης της ΕΕ με την Τουρκία"

Γερμανικό ΥΠΕΣ: Περιμένουμε λίστα από την Ελλάδα για να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια

Έναν διάλογο ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών και του Έλληνα ομολόγου του στην πρόσφατη σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΕΣ αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με όσα είπε, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών πλησίασε τον Έλληνα ομόλογό του και τον ρώτησε «τι βοήθεια χρειάζεστε να σας στείλουμε;». «Θα σας στείλω τη λίστα» ήταν κατά τη γερμανική πλευρά η απάντηση του Έλληνα υπουργού. «Δεν θα αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν μπορεί να συγκριθεί η κατάσταση στην Ειδομένη με ό,τι συνέβη το περασμένο καλοκαίρι στην Ουγγαρία.

«Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση. Η Ουγγαρία εμπόδιζε τους πρόσφυγες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον βορρά. Η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει τους πρόσφυγες και γι' αυτό πρέπει να στηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο κ. Ζάιμπερτ, ο οποίος υποστήριξε ότι σε λίγο διάστημα οι πρόσφυγες θα φύγουν από την Ειδομένη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικό ΥΠΕΣ: Περιμένουμε λίστα από την Ελλάδα για να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια"

Αναστασιάδης: «Όχι» στο άνοιγμα των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Την πρόθεσή του να μην αποδεχθεί άνοιγμα των παγωμένων κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό χωρίς πρότερη υλοποίηση υποχρεώσεων από την Αγκυρα, γνωστοποίησε σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Ο κύπριος ηγέτης απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία της Μέρκελ για τους πρόσφυγες», η εφημερίδα παραθέτει δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη: «Ποτέ δε θα αποδεχθώ να με πιέσουν και ποτέ δε θα δώσω τη συγκατάθεσή μου, διότι διαφορετικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψω στην Κύπρο».

Το δημοσίευμα στη συνέχεια αναφέρει πως ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φάνηκε να «καυχιέται» μετά την πρόσφατη σύνοδο για τις παραχωρήσεις που εξασφάλισε από την ΕΕ, λέγοντας σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους πως «προκλήθηκε καυγάς εντός της ΕΕ» και ότι οι εταίροι «υποχρεώθηκαν πραγματικά να στραφούν κατά των Ελληνοκύπριων με τρόπο σοβαρό».

Η εφημερίδα αναφέρεται στις «λεπτές» συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, με τον κύπριο πρόεδρο να προειδοποιεί ότι η αποδοχή των τουρκικών αιτημάτων για το προσφυγικό χωρίς παραχωρήσεις από την Αγκυρα θα είχε ως αποτέλεσμα οι Ελληνοκύπριοι να σταματήσουν να στηρίζουν τις συνομιλίες αυτές.

«Δυστυχώς θα μπορούσα να πω ότι θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία» λέει ο κ. Αναστασιάδης. «Θυσιάζουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα βάζοντάς μας σε τόσο δύσκολη θέση. Είναι μια πολύ λεπτή στιγμή και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μας εξωθούν σε μία θέση να πούμε 'όχι' στην Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά δε τις συνομιλίες, ο κ. Αναστασιάδης προσθέτει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έχει εξαντλήσει τα όριά του και γι' αυτό ο ίδιος ο πρόεδρος ζητά από την τουρκική κυβέρνηση «όχι μόνο να ενθαρρύνει αλλά και να υποστηρίξει τον κ. Ακιντζί, διότι αντιμετωπίζει προβλήματα».

Οι FT γράφουν επίσης ότι όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες, έτσι και οι κύπριοι διπλωμάτες είπαν ότι αιφνιδιάστηκαν από τη συμφωνία Μέρκελ-Νταβούτογλου που παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή στη σύνοδο για το προσφυγικό. Ανέφεραν δε ότι το θέμα ανοίγματος των κεφαλαίων δεν είχε τεθεί στις προπαρασκευαστικές της συνόδου συναντήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις, οι κύπριοι διπλωμάτες ενημερώθηκαν για τα τουρκικά αιτήματα από τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που ήταν παρών στη συνάντηση Μέρκελ-Νταβούτογλου την ημέρα πριν από τη σύνοδο και όχι από τον ρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εξέφραζαν την οργή τους για αυτή την παραβίαση του πρωτοκόλλου, σχολιάζουν οι Financial Times.

Επίσης διπλωμάτες των Βρυξελλών εκτιμούν ότι ίσως βρεθεί ένας συμβιβασμός αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα λιμάνια της για τα υπό κυπριακή σημαία πλοία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: «Όχι» στο άνοιγμα των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ"

Απαγορεύεται η επιπλέον χρέωση στις συναλλαγές με κάρτες

Τέλος στις χρεώσεις των συναλλαγών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες που επιβάλλουν οι πωλητές ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας συνήθως όταν η πληρωμή γίνεται μέσω Διαδικτύου βάζει ειδική διάταξη που ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η συγκεκριμένη απαγόρευση δεν αφορά τις τραπεζικές χρεώσεις, δηλαδή τη χρέωση που επιβάλλει η τράπεζα προς τον έμπορο για την αποδοχή καρτών.

Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 4γ του ν.2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών, απαγορεύεται η επιβολή από τους προμηθευτές οποιασδήποτε επιβάρυνσης στον καταναλωτή για τη χρήση μέσων πληρωμής (όπως πιστωτική/χρεωστική κάρτα) και υπενθυμίζεται ότι σχετική απαγόρευση είχε ήδη προβλεφθεί με το άρθρο 49 (3) του ν. 3862/2010 για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά (113 Α΄).

Στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή συγκροτήθηκε πενταμελής Επιτροπή πιστοποίησης λειτουργίας των ενώσεων καταναλωτών που προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ενώ με την ίδια απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Αρ. φύλλου 119/ 4 Μαρτίου 2016) ορίζονται οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις πιστοποίησης των ενώσεων καταναλωτών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορεύεται η επιπλέον χρέωση στις συναλλαγές με κάρτες"

Ξεκινά η καταγραφή των αναγκών του Δημόσιου σε προσωπικό

Στην καταγραφή των αναγκών του Δημοσίου σε προσωπικό προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά με προτεραιότητα στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Η κάλυψη των αναγκών θα γίνει με την κινητικότητα, είτε με προσλήψεις.

Το ζήτημα της υποστελέχωσης στον δημόσιο τομέα απασχόλησε συνάντηση του υπουργού Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκου Φλαμπουράρη με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Δημήτρη Παπαγιαννάκο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα απευθυνθεί σε όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, με στόχο να καταγραφούν και να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν είτε με κινητικότητα, είτε με προσλήψεις.

Με την ολοκλήρωση, το επόμενο τετράμηνο, της κατάθεσης των οργανογραμμάτων όλων των φορέων του δημοσίου, αλλά και την ψήφιση του νόμου για την εθελοντική κινητικότητα θα είναι δυνατή η κάλυψη των κενών με έμφαση στις επείγουσες ανάγκες τομέων, όπως η υγεία και η παιδεία και στο μέτρο του δυνατού και των υπόλοιπων αναγκών του Δημοσίου, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά η καταγραφή των αναγκών του Δημόσιου σε προσωπικό"

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Απελπιστική η κατάσταση στην Ελλάδα - Έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Rheinische Post του Ντίσελντορφ, ο επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα της Γερμανίας Φλόριαν Βέστφαλ περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση των προσφύγων και ιδίως των βρεφών στην Ειδομένη και καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η Ελλάδα είναι απελπιστικά επιβαρυμένη και έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Οι άλλες χώρες μέλη της EE, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανικής κυβέρνησης, έχουν κάνει πολύ λίγα μέχρι τώρα για να υποστηρίξουν τις ελληνικές αρχές επιτόπου για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος των Γερμανών πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ, η οποία επισκέπτεται την Ειδομένη, υπογράμμισε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk), ότι το πώς θα συμπεριφερθούμε στους πρόσφυγες «αποτελεί ευθύνη όλων των ευρωπαϊκών χωρών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Απελπιστική η κατάσταση στην Ελλάδα - Έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού"

Ουσιαστική στήριξη από την Κομισιόν για το προσφυγικό ζητά ο Τσίπρας

Η έκτακτη οικονομική βοήθεια για την προσφυγική κρίση προς την Ελλάδα που έχει προτείνει η Κομισιόν βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον αρμόδιο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη η Κομισιόν να στηρίξει απευθείας το ελληνικό κράτος που χτίζει «10.000 θέσεις φιλοξενίας την εβδομάδα, κάτι που δεν μπορεί να καταφέρει καμία ΜΚΟ».

Η Κομισιόν έχει προτείνει την υιοθέτηση έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, για τη διετία 2016-2018, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

Η βοήθεια θα «περάσει» στις χώρες μέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων και ΜΚΟ και δεν θα δοθεί απευθείας στα κράτη.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο Επίτροπο, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Η πολιτεία, το ελληνικό κράτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να αυξήσει τις δυνατότητες διαμονής και φιλοξενίας, χτίζουμε περίπου 10.000 θέσεις την εβδομάδα και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το καταφέρει καμία ΜΚΟ, όσο σημαντική κι αν είναι η συνεισφορά της».



«Συνεπώς, θα πρέπει το επόμενο διάστημα, αυτή η σοβαρή δουλειά που κάνει ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα να τύχει της ευρύτατης και ουσιαστικής υποστήριξης και από την Κομισιόν αλλά και από κάθε κράτος ξεχωριστά που θέλει να συνδράμει, είτε σε υλικοτεχνική βοήθεια, είτε σε προσωπικό, γιατί, νομίζω, η ανθρωπιστική κρίση που έχουμε αυτήν τη στιγμή στην Ειδομένη δεν είναι ελληνική υπόθεση, είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Άμεση εκταμίευση 100 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί άμεσα από την ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια που θα σταλεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κινείται η διαδικασία για την υλοποίηση της απόφασης να διατεθούν 700 εκατ. ευρώ ως ανθρωπιστική βοήθεια στα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Μέχρι την εκταμίευση, με εντολή του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλου μεταφέρθηκαν προσωρινά 100 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του χαρτοφυλακίου του, στο χαρτοφυλάκιο του αρμοδίου Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρ. Στυλιανίδη, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, το κονδύλι των 510 εκατ. ευρώ για τα ελληνικά εθνικά προγράμματα είναι στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, και θα πρέπει άμεσα να αρχίσει να απορροφάται. Την ίδια ώρα, έχουν άμεσα εγκριθεί, πάντα κατά προτεραιότητα, όλα τα αιτήματα της Ελλάδας για επείγουσα χρηματοδότηση, που σχετίζονται με το μεταναστευτικό, ύψους προς το παρόν 40 εκατ. ευρώ.

Η ΕΕ, με απόφαση του Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, έχει εγκρίνει επίσης τη χρηματοδότηση με 100 εκατ. ευρώ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης για άμεση υποστήριξη της χώρας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουσιαστική στήριξη από την Κομισιόν για το προσφυγικό ζητά ο Τσίπρας"

Συνεδρίασε η Επιτροπή Πόθεν Έσχες για τον Ψυχάρη - Τι αποφασίστηκε

Την κατάθεση όλων των παραστατικών για τα δηλωθέντα κονδύλια θα ζητήσει εκ νέου από τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, προκειμένου να γίνει επαλήθευση.

Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν κατατεθεί ακόμη τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αφού μόνο για το 2013 και το 2014 υπάρχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως φορολογικές δηλώσεις, βεβαιώσεις καταθέσεων και παραστατικά τραπεζών, βεβαιώσεις μετοχών, αγορά ή πώληση.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, θα ζητηθούν από τον κ. Ψυχάρη όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη μεταβίβαση των μετοχών του ΔΟΛ.

Επίσης, η Επιτροπή, που συζήτησε την έκθεση των ορκωτών λογιστών και αφορά την υπόθεση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, έκρινε ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να μελετηθούν όλα τα παραστατικά καθώς και το υπόμνημα που έχει καταθέσει.

Τέλος, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να εξετάσουν σε επόμενη συνεδρίασή τους την υπόθεση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες στις 15/3/2013 εμφανίζεται να έχει αγοράσει μετοχές της εταιρείας Samsung, αξίας 11.000 δολαρίων, ενώ απαγορεύεται από τον νόμο για πολιτικά πρόσωπα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεδρίασε η Επιτροπή Πόθεν Έσχες για τον Ψυχάρη - Τι αποφασίστηκε"

Ειδική έρευνα από δικαστικό για τα πόθεν έσχες του Σταθάκη

Ειδική έρευνα από δικαστή και εισαγγελέα που μετέχουν στην επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής θα διεξαχθεί για τις προβληματικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του κ. Γιώργου Σταθάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο στάδιο της έρευνας ολοκληρώθηκε μετά από μεγάλη καθυστέρηση καθώς οι ορκωτοί λογιστές διαβίβασαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το πολυσέλιδο πόρισμά τους. Υπενθυμίζεται, ότι ο υπουργός Οικονομίας είχε «ξεχάσει» να δηλώσει ποσά σε τραπεζικές καταθέσεις ύψους 1.800.000 ευρώ και συμμετοχή σε 36 ακίνητα.

Σήμερα τα μέλη της επιτροπής «πόθεν έσχες» της Βουλής έλαβαν το πόρισμα προκειμένου να το μελετήσουν και να αποφασίσουν στην επόμενη συνεδρίαση εάν συντρέχουν λόγοι για την παραπομπή του κ. Σταθάκη στην δικαιοσύνη ή αν ο ίδιος φρόντισε να δικαιολογήσει επαρκώς τις αστοχίες και άρα να μπει στο αρχείο η υπόθεσή του.

Ωστόσο, λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης και των εξειδικευμένων γνώσεων που απαιτεί η ορθή ανάγνωση των στοιχείων και κυρίως των απαντήσεων του κ. Σταθάκη που φαίνεται να έχουν συνταχθεί από δικηγόρους αποφασίστηκε να αναλάβουν δικαστής και εισαγγελέας (μέλη της επιτροπής) ειδική έρευνα για το φάκελο του υπουργού και να γνωμοδοτήσουν επί του θέματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδική έρευνα από δικαστικό για τα πόθεν έσχες του Σταθάκη"

Στους 42.253 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σε 42.253 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Υπολογίζεται ότι στα νησιά βρίσκονται 8.283 άτομα, 894 στη Σάμο, 2.109 στη Χίο, 7 στη Ρόδο, 79 στην Κω, 48 στη Λέρο και 137 στη Μεγίστη.

Στις δομές της Αττικής φιλοξενούνται 10.249 πρόσφυγες. Στο Σχιστό βρίσκονται 1.958 άτομα, στον Ελαιώνα 712, στου Ελληνικό 3.901, στο λιμάνι του Πειραιά 3.549 και στον Άγιο Ανδρέα 129.

Στην Ειδομένη βρίσκονται 12.000 άτομα, 2.003 στα Διαβατά, 3.343 στο Πολύκαστρο, 3.738 στο Κιλκίς, 347 στη Δράμα, 800 στην Καβάλα, 200 στην Ελευθερούπολη και 420 στην Κοζάνη.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 42.253 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα"

Ένα μωράκι γεννήθηκε στις λάσπες της Ειδομένης

Μέσα στα λασπόνερα της Ειδομένης, με μοναδική προφύλαξη ένα αντίσκηνο από νάιλον, γεννήθηκε ένα μωράκι.

Η φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου, απεικονίζει μία γυναίκα να ξεπλένει με νερό το βρέφος πάνω από τις λάσπες, ενώ δίπλα της, μέσα στη νάιλον σκηνή, βρίσκονται δύο ακόμη παιδάκια.

Η φωτογραφία του Iker Pastor, αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το προσφυγικό δράμα, αλλά και την ελπίδα που δίνει ο ερχομός ενός βρέφους στον κόσμο.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένα μωράκι γεννήθηκε στις λάσπες της Ειδομένης"

Διέρρηξαν για να περάσουν τη νύχτα το κοινοτικό γραφείο Ειδομένης

Το κοινοτικό κατάστημα Ειδομένης που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, διέρρηξαν πρόσφυγες, χθες το βράδυ, προκειμένου να βρουν χώρο για να κοιμηθούν.

Οπως ανέφερε η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ειδομένης, πρόσφυγες διέρρηξαν τον χώρο του γραφείου της σπάζοντας τις κλειδαριές και τον μετέτρεψαν σε προσωρινό καταφύγιο.

Η Ξανθούλα Σουπλή είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι "έστρωσαν κουβέρτες για να κοιμηθούν και διέλυσαν ξύλινες πόρτες και καρέκλες για να κάψουν και να ζεσταθούν" είπε, προσθέτοντας ότι αγρότες της περιοχής καταγγέλλουν ότι αφαιρούν ακόμα και το πετρέλαιο από τα τρακτέρ για να ζεσταθούν.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Διέρρηξαν για να περάσουν τη νύχτα το κοινοτικό γραφείο Ειδομένης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news