facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

«Βόμβα» ΟΟΣΑ για τον κατώτατο μισθό: Καταργήστε την τριετία!

«Τορπίλη» στα εργασιακά βάζει η έκθεση του ΟΟΣΑ, την οποία παρουσίασε σήμερα, στην Αθήνα, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία.

Και αυτό γιατί, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει μια συζήτηση για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ο Οργανισμός έρχεται να προτείνει τη σύνδεση του κατώτατου μισθού με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση, ταυτόχρονα με την αναθεώρηση του συστήματος της τριετίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο, ωστόσο αυξάνεται με την προϋπηρεσία (3ετίες) και αυτό είναι μοναδική περίπτωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, για ανειδίκευτους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός τοποθετείται στα 511 ευρώ το μήνα, ενώ για άνω των 25 ετών, το ποσό ανεβαίνει στα 586 ευρώ.

Για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας, ο μισθός αυξάνεται κατά 58 ευρώ, ενώ για παντρεμένους/ες υπάρχει ένα επιπλέον επίδομα της τάξης των 58 ευρώ. Αν προστεθούν όλα αυτά, τότε ο μισθός θα μπορούσε να φτάσει στα 818 ευρώ.



Βάλτε και άλλους φόρους περιουσίας, κόψτε ΕΝΦΙΑ και φόρoυς στις επιχειρήσεις

Στην ίδια έκθεση, ο ΟΟΣΑ εισηγείται νέο φόρο περιουσίας, που θα επεκτείνεται και σε άλλες μορφές πλούτου, πλην των ακινήτων.

Στη σελίδα 93 της έκθεσης, ο ΟΟΣΑ υποδεικνύει στην κυβέρνηση να επεκτείνει τον Φόρο Περιουσίας «και σε άλλες μορφές περιουσίας». Υπογραμμίζει δηλαδή, για λόγους δικαιοσύνης και είσπραξης εσόδων, την ανάγκη δημιουργίας Περιουσιολογίου και φορολόγησης όχι μόνον των ακινήτων, αλλά ενδεχομένως το σύνολο των καταθέσεων ή των ομολόγων κλπ.

Επιπλέον, η ίδια έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα επισημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι επιχειρήσεις (παρότι εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο), ενώ δείχνει ότι ο ΟΟΣΑ θεωρεί υπερβολική τη φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών με συντελεστή 29%, αντί 26%, που ίσχυε ως πέρυσι. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Φτωχός ένας στους τρεις Έλληνες - Μηδενική ανάπτυξη φέτος

Παράλληλα, στους υπολογισμούς του, που περιλαμβάνονται στην έκθεση, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης υπολογίζει ότι, όσον αφορά στο 2015, το κόστος από το προσφυγικό ανέρχεται για την Ελλάδα στο 0,4% του ΑΕΠ.

Για το 2016 ο ΟΟΣΑ προβλέπει μηδενική ανάπτυξη, και αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%-2% για το 2017, καθώς οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η εξωτερική ζήτηση θα ωφελήσουν τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας, οι οποίες, μαζί με τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και την παροχή ενός αποτελεσματικού κοινωνικού δικτύου ασφαλείας, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη.

Παράλληλα, η «Οικονομική Έρευνα για την Ελλάδα» κρούει το καμπανάκι για την αύξηση του ποσοστού φτώχειας στην Ελλάδα, που πλέον αγγίζει το 1/3 του πληθυσμού, από την εμφάνιση της κρίσης.

Προσθέτει, δε, ότι η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας πρέπει να αποτελούν επιτακτικές προτεραιότητες πολιτικής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» ΟΟΣΑ για τον κατώτατο μισθό: Καταργήστε την τριετία!"

Αλεξιάδης: Έως τη μεθεπόμενη εβδομάδα το άνοιγμα των εφαρμογών για τις δηλώσεις

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και τις αρχές της μεθεπόμενης θα ανοίξουν οι εφαρμογές του taxisnet για τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, κλείνοντας τις εργασίες του φορολογικού φόρουμ του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Αμέσως μετά. είπε μεταξύ άλλων ο κ.Αλεξιάδης. θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την λαθρεμπορία των καπνικών προϊόντων, το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα κ.α. Για το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα είπε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για την χρήση του και υποχρεωτικά μέτρα αλλά με γεωγραφικές και ηλικιακές εξαιρέσεις (ανέφερε για παράδειγμα νησιά κλπ).

Ο κ.Αλεξιάδης τόνισε ότι το 2016 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών στα ζητήματα φορολογικής πολιτικής, αλλαγές που θα προκύψουν μέσα από διάλογο, με όποιον θέλει να κάνει διάλογο. Αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος θα προχωρήσουν οι αλλαγές με στόχο ένα απλό, δίκαιο και σταθερό αλλά και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, είπε ο κ.Αλεξιάδης.

Αναφερόμενος στο Περιουσιολόγιο ο κ.Αλεξιάδης τόνισε ότι δεν θα αποτελέσει την βάση για την επιβολή νέας φορολογίας αλλά ένα εργαλείο για την φορολογική δικαιοσύνη.

Ο κ.Αλεξιάδης κάλεσε όσους ασκούν διαρκή κριτική για την φορολογική αλλά και γενικότερα την οικονομική πολιτική, να καταθέσουν επιτέλους τις εναλλακτικές προτάσεις τους.

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να σταματήσει η λογική της υπερφορολόγησης, επισημαίνοντας ότι η κατανομή των φόρων δεν είναι δίκαιη ούτε για τους πολίτες ούτε για τις επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ένα νέο φορολογικό πολιτισμό, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τρύφων Αλεξιάδης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Έως τη μεθεπόμενη εβδομάδα το άνοιγμα των εφαρμογών για τις δηλώσεις"

Οι δανειστές ζητούν μείωση του αφορολόγητου

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης στο Χίλτον η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τους κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη. Το ραντεβού ανανεώθηκε για το Σάββατο, όπου στο τραπέζι θα μπουν το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο κατέθεσε δική του πρόταση για την φορολογία εισοδήματος, ένδειξη ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν ικανοποίησαν τους δανειστές. Έτσι, στην «καυτή» συνάντηση του Σαββάτου οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα επιδιώξουν να συγκεράσουν τις δύο απόψεις.

Σύμφωνα πάντως με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να μην χρειαστεί να ληφθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός ύψους άνω των 300 εκατ.ευρώ, όπως η αύξηση του φόρου εισοδήματος από αγρότες (32 εκατ. ευρώ) και η αύξηση φορολογίας στις ενοικιάσεις (245 εκατ. ευρώ).



Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί ζητούν να μειωθεί η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που χορηγείται σε μισθωτούς και συνταξιούχους και οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο έως τα 9.500 ευρώ.



Στο μεταξύ την Παρασκευή στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δανειστές ζητούν μείωση του αφορολόγητου"

Στη Βουλή το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τα πόθεν έσχες του Στ. Ψυχάρη

Το πόρισμα για την υπόθεση του κ Σταύρου Ψυχάρη διαβίβασαν στην επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής οι ορκωτοί λογιστές. Σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά σημεία του πορίσματος αναφέρουν:

1) Δεν υπάρχουν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα έτη χρήσης 2002, 2003, 2004, 2005 και 2006

2) Δεν υπάρχουν παραστατικά σχεδόν για το σύνολο των δηλωθέντων ποσών.

3) Δεν υπάρχουν συμβάσεις δανείων και βεβαιώσεις τράπεζας για την εξυπηρέτηση των δανείων.

4) Δεν υπάρχει σχέδιο απορρόφησης της ΣΤ.ΨΥΧΑΡΗΣ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΕ από τη ΔΟΛ Α.Ε.

5) Δεν υπάρχουν συμφωνητικά μεταβίβασης των μετοχών.

6) Δεν υπάρχουν τραπεζικά παραστατικά των καταθέσεων των ετών 2007 έως 2012.

7) Σε δύο διαφορετικές δηλώσεις διαφορετικών ετών αναφέρονται ακριβώς τα ίδια ποσά τραπεζικών καταθέσεων για τον ίδιο και τη σύζυγό του με ακρίβεια δεκαδικών στοιχείων, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο έως και αδύνατο.

8) Υπάρχουν δηλώσεις για δύο χρήσεις όπου δηλώθηκαν σημαντικά ποσά απαλλασσομένων εσόδων. Από τα ποσά αυτά προκύπτουν υψηλά ετήσια πλεονάσματα εσόδων, τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα στο ποσό των δηλουμένων καταθέσεων.

9) Σε άλλη δήλωση άλλης χρήσης, προκύπτει αρνητικό υπόλοιπο που οφείλεται στο ότι δηλώθηκαν χαμηλά εισοδήματα και πολύ μεγαλύτερες δαπάνες, αγορές μετοχών και αύξηση καταθέσεων.

Επιπλέον:

10) Για το δάνειο των 50 εκατ. από την ALPHA για την αγορά των μετοχών του ΔΟΛ και την αποπληρωμή μέρος του δανείου από τον ίδιο, δεν μπορεί να γίνει καμιά επαλήθευση επειδή δεν υπάρχουν οι δηλώσεις των ετών 2005 και 2006.

11) Για τα δάνεια και τις συναλλαγές που αναφέρονται στην έκθεση της ALPHA για τα έτη 2012 και 2014 δεν μπορεί να γίνει καμιά επαλήθευση, γιατί δεν έχει καταθέσει ο Ψυχάρης τα σχετικά παραστατικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τα πόθεν έσχες του Στ. Ψυχάρη"

Κοινές περιπολίες από Ιταλούς και Αλβανούς αστυνομικούς στην αλβανο-ελληνική μεθόριο

Άνδρες της ιταλικής αστυνομίας θα περιπολούν από κοινού με Αλβανούς συναδέλφους τους στην αλβανο-ελληνική μεθόριο για την αποτροπή διέλευσης προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη μέσω Αδριατικής, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

Η συμφωνία για μικτές περιπολίες επετεύχθη κατά την συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο χωρών κ. Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι και προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου με την Ελλάδα.

Πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ των Τιράνων αναφέρουν ότι οι κοινές περιπολίες θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και από μεθαύριο Σάββατο.

Μάλιστα στο πλαίσιο της συνεργασίας συναντήθηκαν στην Αυλώνα οι αρχηγοί της αστυνομίας των δύο χωρών για να εξειδικεύσουν την συμφωνία των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Η Ιταλία σπεύδει να προσφέρει βοήθεια στα Τίρανα καθώς ανησυχεί ότι ενδεχόμενη επιλογή της Αλβανίας ως ενδιάμεσης χώρας, από τα καραβάνια των προσφύγων, θα οδηγήσει τους πρόσφυγες, δια της Αδριατικής, στα εδάφη της.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινές περιπολίες από Ιταλούς και Αλβανούς αστυνομικούς στην αλβανο-ελληνική μεθόριο"

Σταματούν οι διημερεύσεις φαρμακείων από 1η Μαΐου

Σταματούν από την 1η Μαΐου οι διημερεύσεις των φαρμακείων της Αττικής (8π.μ.-8μ.μ.) και παραμένουν μόνο οι διανυκτερεύσεις, με απόφαση που έλαβε σήμερα, Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαρμακεία θα μένουν ανοικτά μέχρι το μεσημέρι ή μέχρι αργά το βράδυ, εάν ο φαρμακοποιός έχει υιοθετήσει το διευρυμένο ωράριο. Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές, το διοικητικό συμβούλιο του ΦΣΑ αναγκάστηκε να λάβει αυτή την απόφαση, καθώς υπήρχε δυσκολία να συμπληρωθούν οι καρτέλες για διημέρευση των φαρμακείων, εξαιτίας του ελεύθερου και διευρυμένου ωραρίου.

Η εξέλιξη αυτή θα δυσκολέψει πάντως τους πολίτες που θα ψάχνουν ανοιχτό φαρμακείο.

Ο κ. Δαγρές εκτιμά ότι πρόβλημα θα παρουσιαστεί και με τις 24ωρες εφημερίες, αφού καθημερινά, 365 μέρες το χρόνο, όπως λέει, χρειάζονται 120-150 φαρμακεία, ενώ για τις διημερεύσεις περίπου 450.

Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των φαρμακείων που έχουν εξαιρεθεί από τις εφημερίες αγγίζει τα 500, από τα 3.000 συνολικά που λειτουργούν στο Λεκανοπέδιο και σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ ο αριθμός αυτός συνεχώς μεγαλώνει.

«Αναγκαστικά θα μειωθούν και οι διανυκτερεύσεις, αφού υπάρχει δυσκολία συμπλήρωσης του καθημερινού καταλόγου» σημειώνει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταματούν οι διημερεύσεις φαρμακείων από 1η Μαΐου"

Στόλτενμπεργκ: Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η δράση του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό στο Αιγαίο, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια δηλώσεων προς τους εκπροσώπους του Τύπου, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε στην έδρα της Ευρωπαΐκής Επιτροπής με τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρώτος άξονας αφορά τη διεύρυνση στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα των ζωνών δράσης της Συμμαχίας, σε συνεργασία με τη Frontex, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της Λέσβου.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Frontex μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και προσωπικού ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ ενώ σε ό,τι αφορά τον τρίτο άξονα επισήμανε ότι στην επιχείρηση θα δραστηριοποιηθούν πέντε πλοία του ΝΑΤΟ καθώς και ελικόπτερα που βρίσκονται πάνω σε αυτά.

Σε ό,τι αφορά το αν θα επιστρέφονται στην Τουρκία οι άνθρωποι που διασώζονται από πλοία του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι σε αυτό έχει συμφωνήσει και η Τουρκία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εν προκειμένω θα λαμβάνονται υπόψη και οι κανόνες που ισχύουν στην χώρα του σκάφους της Συμμαχίας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στόλτενμπεργκ: Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο"

Μουζάλας: «Γιατί να ευχαριστήσω τις χώρες που μας έκλεισαν τα σύνορα;»

«Συμβούλιο εργασίας χωρίς συμπεράσματα χαρακτήρισε ο Γιάννης Μουζάλας το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, κύριος στόχος του οποίου ήταν να δοθεί μεγάλο βάρος στην εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης με την Τουρκία, ειδικά στα ζητήματα επανέκδοσής των προσφύγων και της επανεγκατάστασή από την Ελλάδα.

Με την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ο κ. Μουζάλας δήλωσε πως Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία τοποθετήθηκαν υπέρ του να μπουν άμεσα ζητήματα στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, έτσι ώστε να βρεθεί συμφωνία στο κοινό σχέδιο δράσης της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Από την πλευρά της Ελλάδας, κύριο ζήτημα ήταν να αυξηθεί η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα στις άλλες χώρες τις Ε.Ε., είπε ο κ. Μουζάλας και υπενθύμισε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των αποφάσεων αυτών.

Για το θέμα της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας, έθεσε το ζήτημα στους εταίρους και χαρακτήρισε «υποκρισία» το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων, εισάγοντας ελέγχους και ποσοστώσεις στα σύνορα τους, ή βάζοντας τους να χτίσουν τείχη και έπειτα να μην υποστηρίζουν τη συμφωνία με ανθρωπιστικά προσχήματα.

«Γιατί να ευχαριστήσω τις χώρες που μας έκλεισαν τα σύνορα;», τόνισε, ενώ όσον αφορά στην πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο Γιάννης Μουζάλας σημείωσε πως χθες μπήκαν στην χώρα 2.000 επιπλέον πρόσφυγες, τονίζοντας ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουν χτιστεί άλλα 10.000 καταλύματα.

Επιθυμία της ελληνικής πλευράς, είπε ακόμη αναφορικά με την χρηματική βοήθεια που δίνεται στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους διεθνείς οργανισμούς, να υπάρχει μια συνεργασία έτσι ώστε τα έργα των ΜΚΟ να συμβαδίζουν με τον κρατικό σχεδιασμό.

«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για να διεκδικήσει μία Ενωμένη Ευρώπη, όπου οι αποφάσεις προσπαθούν να δώσουν λύση ενωμένα, έξω από μονομερείς ενέργειες», είπε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κανείς λόγος να ευχαριστεί κανείς τα κράτη, τα οποία παραβίαζαν τις αποφάσεις της ΕΕ και έκαναν μεμονωμένες ενέργειες, οι οποίες τελικά, αντί να οδηγήσουν σε λύση, διόγκωσαν το πρόβλημα».

«Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο Συμβούλιο για να διεκδικήσει την υλοποίηση των αποφάσεων)της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, που προσπαθεί να δώσει μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα», ανέφερε και σημείωσε: «Δυστυχώς οι μεμονωμένες ενέργειες των κρατών του Visegrad και της Αυστρίας διόγκωσαν το πρόβλημα».

«Απευθυνόμαστε στην ΕΕ, στις βασικές και ιδρυτικές αρχές της. Την αλληλεγγύη περιμένουμε, την ευθύνη -εμείς τη δική μας ευθύνη την πήραμε με το παραπάνω- και τη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που είναι μία Ευρωπαϊκή ανθρωπιστική κρίση, είναι μια ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Γι’ αυτήν την Ευρώπη σήμερα θα παλέψουμε. Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση του action plan με την Τουρκία, την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και ζητάμε τη δέσμευση των κρατών-μελών στη μετεγκατάσταση (relocation) και στην επανεγκατάσταση. Πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη και διεκδικούμε την ενιαία δράση», υπογράμμισε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: «Γιατί να ευχαριστήσω τις χώρες που μας έκλεισαν τα σύνορα;»"

Υπέρ της ανεξαρτησίας του ΕΣΡ η Κομισιόν

Ενστάσεις για την ανάδειξη του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, σε ρόλο «υπερκαναλάρχη», με βάση το νέο νόμο για τα ΜΜΕ, που ψήφισε η κυβέρνηση, εκφράζει ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή, σχετικά με τη συμβατότητα του νόμου για τα ΜΜΕ, που ψήφισε η κυβέρνηση, και την αποψίλωση του ΕΣΡ από αρμοδιότητες, η οποία κατέτεινε σε προφανή προσπάθεια χειραγώγησης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά και την ουσιαστική κατάργηση των αρμοδιοτήτων του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ο κ. Έτινγκερ υπογράμμισε πως δεδομένης της σημασίας του θέματος, κατά τη δημόσια διαβούλευση για την προετοιμασία της αναθεώρησης της οδηγίας, η Επιτροπή έθεσε το ερώτημα κατά πόσον θα έπρεπε να προβλεφθεί νομική υποχρέωση για την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών. Η νομοθετική πρόταση για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων αναμένεται να εγκριθεί το καλοκαίρι του 2016».

Η κυρία Καϊλή είχε ρωτήσει εάν «η συγκέντρωση όλων των εξουσιών αυτών εν λευκώ στον υπουργό Επικρατείας, που αποφασίζει μόνος για τον αριθμό των αδειών και την ελάχιστη τιμή προσφοράς, αντί της ανεξάρτητης αρχής του ΕΣΡ, είναι σύμφωνη με την αρχή του διαχωρισμού κυβέρνησης και κρατικών λειτουργιών και την αποπολιτικοποίηση του κράτους».

Πέραν του πρώτου σκέλους της απάντησής του, ο κ. Έτινγκερ υποστήριξε την ανεξαρτησία του ΕΣΡ και τήρησε μεγάλες και ξεκάθαρες αποστάσεις από τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο νόμο για τα ΜΜΕ, απαντώντας ότι «η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών φορέων στον οπτικοακουστικό τομέα είναι παράγοντας καίριας σημασίας για την αμερόληπτη εφαρμογή των κανόνων περί τα οπτικοακουστικά μέσα. Η ύπαρξη κατάλληλων ρυθμιστικών εξουσιών και η μη υπαγωγή σε κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν δείκτες της ανεξαρτησίας της ρυθμιστικής αρχής».

Τέλος, σε επόμενο ερώτημα της κυρίας Καϊλή, ο Επίτροπος απάντησε ότι «οι υπηρεσίες της Επιτροπής εξακολουθούν να εξετάζουν τις πιθανές επιπτώσεις των διατάξεων που διέπουν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων ανά σταθμό, καθώς και το κλειστό μητρώο των εργαζομένων στη θεμελιώδη ελευθερία της παροχής υπηρεσιών».

Η Εύα Καϊλή δήλωσε σχετικά: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να έχει τον απόλυτο έλεγχο μέσω ενός και μόνο υπουργού της των μέσων ενημέρωσης, αλλά και η προφανής διάθεσή της για φίμωση των αντίθετων φωνών παραπέμπει σε πρακτικές απολυταρχικών καθεστώτων. Είναι σίγουρα πολύ μακριά από κάθε λογική ανοιχτής δημοκρατικής πολιτείας, αποτελεί προσβολή στη δημοκρατία και φυσικά αντιστρατεύεται θεμελιώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, από το οποίο δυστυχώς η χώρα μας απομακρύνεται με πολύ γρήγορα βήματα. Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει αυτή η συνεχιζόμενη απομόνωση όχι μόνο από τα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από τη βασική λογική και τις θεμελιώδεις αρχές της συνολικά...».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ της ανεξαρτησίας του ΕΣΡ η Κομισιόν"

Κατρούγκαλος: «Μαχαίρι» σε συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ

Μαχαίρι σε κύριες και επικουρικές συνάξεις άνω των 1.300 ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, εγκαταλείποντας άλλη μια «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «αναγνωριστική» την χθεσινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών, λέγοντας πως διαμορφώθηκε μια ατζέντα.
AdTech Ad
«Είναι απόλυτη "κόκκινη" γραμμή», τόνισε, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας «στο Κόκκινο». «Δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι τα περισσότερα θέματα είναι ανοιχτά και ο ίδιος ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση στα πρώτα τρία, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη απόσταση.

Ποιο συγκεκριμένα τα θέματα είναι:

  1. Ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι δανειστές προωθούν την αναλογικότητα ενώ η ελληνική πλευρά την αναδιανεμητικότητα, η εθνική σύνταξη και οι συντελεστές αναπλήρωσης.
  2. Η ρύθμιση των θεμάτων της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όπου όπως είπε «τα καλά νέα είναι ότι δεν θα μειωθούν κύριες συντάξεις»
  3. Η συζήτηση των συμπληρωματικών βελτιώσεων που προωθεί η κυβέρνηση μετά τον διάλογο με την κοινωνία και συγκεκριμένα οι νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες
  4. Οι επικουρικές συντάξεις, όπου οι δανειστές έθεσαν και πάλι θέμα αύξησης των εισφορών
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος πάντως χαρακτήρισε «αδιαμφισβήτητο» το ότι θα σωθούν και οι επικουρικές συντάξεις.
newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: «Μαχαίρι» σε συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ "

Φινλανδία: Θα συζητηθεί η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας θα συζητήσει εντός των επόμενων εβδομάδων το αν θα πρέπει η χώρα να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και να βγει από την ευρωζώνη, μετά το αίτημα που υποβλήθηκε για το θέμα αυτό και συγκέντρωσε περισσότερες από τις απαιτούμενες 50.000 υπογραφές.

Η συζήτηση του θέματος στο κοινοβούλιο είναι απίθανο να οδηγήσει στην αποχώρηση της Φινλανδίας από την ευρωζώνη, όμως και μόνο η απόφαση για τη διεξαγωγή της καταδεικνύει τον υψηλό βαθμό δυσαρέσκειας μεταξύ των Φινλανδών πολιτών για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας τους.

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 53.000 υπογραφών ζητείται η προκήρυξη δημοψηφίσματος με το ερώτημα της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη ή όχι.

«Δεν έχουμε ορίσει ακόμη την ημερομηνία, όμως μια προκαταρκτική συζήτηση θα γίνει πιθανότατα κατά τη διάρκεια της ολομέλειας (του κοινοβουλίου), τις επόμενες εβδομάδες», είπε η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα κοινοβουλίου Γιοχάνα Σαρχιμάα.

Η φινλανδική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη μόνο 0,4% πέρσι, έπειτα από τρία χρόνια κάμψης, καθώς δέχτηκε πλήγματα λόγω του υψηλού εργατικού κόστους, της παρακμής της εταιρείας επικοινωνιών και τεχνολογίας Nokia και της ύφεσης στη γειτονική Ρωσία. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση αγωνίζεται να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της στις εξαγωγές μέσω μιας «εσωτερικής υποτίμησης» που περιλαμβάνει και περικοπές στα επιδόματα των εργαζομένων, παρά τις αντιδράσεις των συνδικάτων.

Ο Πάαβο Βαϊρίνεν, ο Φινλανδός ευρωβουλευτής που είχε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει την εκστρατεία για την έξοδο από την ευρωζώνη, συνέκρινε τις επιδόσεις της χώρας του με εκείνες της γειτονικής Σουηδίας, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ταχύτερη ανάπτυξη. «Θα πρέπει να αναζωογονήσουμε την οικονομία μας φεύγοντας από την ευρωζώνη και επαναφέροντας το δικό μας νόμισμα (με κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία). Αυτό θα αποκαθιστούσε την ανταγωνιστικότητά μας», είπε παραδίδοντας το κείμενο του αιτήματος στη Μαρία Λοχέλα, την πρόεδρο του κοινοβουλίου.

Τον περασμένο Νοέμβριο μια δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι το 64% των Φινλανδών θέλει να διατηρήσει η χώρα το ευρώ και να παραμείνει στην ευρωζώνη, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει η κυβέρνηση συνασπισμού.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Φινλανδία: Θα συζητηθεί η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη"

« Στόχος οι 6.000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα»

Ο στόχος είναι να φτάσουμε στις 6.000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα, δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

Όπως ανέφερε, μέχρι τώρα έχουν γίνει γύρω στις 800 μετεγκαταστάσεις και μόλις 241 από την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει η πρόθεση από την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος προειδοποίησε ότι «εάν δεν δουλέψει η μετεγκατάσταση, το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει», υπογραμμίζοντας πως τώρα όλα τα hotspot έχουν τεθεί σε λειτουργία και γίνεται το 100% των καταγραφών.

Τόνισε επίσης πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ο διάδρομος έκλεισε, τώρα όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας» δήλωσε από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων του Συμβουλίου Κλάας Ντάικχοφ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει το σχήμα μετεγκατάστασης, η επανεγκατάσταση και η αποστολή προσωπικού από τα κράτη μέλη στη Frontex.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί η Τουρκία έτσι ώστε να αναγνωριστεί ως «ασφαλής τρίτη χώρα», ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να ισχύουν τρεις αρχές: να μην υπάρχει κίνδυνος διώξεων, να μην πραγματοποιούνται παράνομες επαναπροωθήσεις και να υπάρχει η δυνατότητα αίτησης και αναγνώρισης ασύλου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

«Η Τουρκία πληροί τα περισσότερα κριτήρια και η ευρωπαϊκή βοήθεια συμβάλει με τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες και να υπάρχει ασφάλεια για τους πρόσφυγες εκεί» πρόσθεσε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "« Στόχος οι 6.000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα»"

Έφτασαν οι πρώτες οικογένειες προσφύγων στην κατασκήνωση του Άγιου Ανδρέα

Σήμερα το μεσημέρι έφτασαν τελικά στην 4η Κατασκήνωση του Άγιου Ανδρέα από το λιμάνι του Πειραιά οι πρώτες οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, οι οποίες αναμένονταν στην περιοχή εχθές αλλά τελικά η μεταφορά τους αναβλήθηκε για ένα εικοσιτετράωρο.

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να φτάσει στην κατασκήνωση και δεύτερο πούλμαν με οικογένειες προσφύγων.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το φαγητό των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στην κατασκήνωση το έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις επί 24ωρου βάσεως και περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. 

Η διανομή του φαγητού ξεκινάει από σήμερα καθώς το βραδινό θα σερβιριστεί στις 8 το βράδυ. Το μενού περιλαμβάνει διάφορα είδη φαγητών προσαρμοσμένα στην κουλτούρα των προσφύγων, τα οποία παρασκευάζονται και ελέγχονται από την Πολεμική Αεροπορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι πρόσφυγες δεν είχαν καταλάβει ότι θα εγκατασταθούν προσωρινά στον Μαραθώνα. Έτσι, μόλις κατέβηκαν από το πούλμαν ρωτούσαν πότε θα αναχωρήσουν ξανά για τη Λάρισα, προκειμένου να συνεχίσουν έπειτα το ταξίδι τους για την Ειδομένη. 

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, ορισμένοι από τους πρόσφυγες νόμιζαν ότι σταμάτησαν στη συγκεκριμένη περιοχή για να γίνει έλεγχος των εγγράφων που τους προσκόμισαν οι αρμόδιες αρχές.

Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη των προσφύγων 








Δείτε βίντεο από την υποδοχή των προσφύγων από τον δήμαρχο Μαραθώνα


Δηλώσεις από δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη 



Μιχάλης Κλούβας συνταγματαρχης Στρατού Πεζικού 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έφτασαν οι πρώτες οικογένειες προσφύγων στην κατασκήνωση του Άγιου Ανδρέα"

Φάκελος Δικαιοσύνη: Πρώτα η συζήτηση στη Βουλή, στις καλένδες η Επιτροπή

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Η συνεδρίαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, διεξάγεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, που ανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα.

Στη Διάσκεψη, η πρόεδρος της Επιτροπής θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου ισχυρίστηκε ότι δεν έχει νόημα να γίνει η συνεδρίαση αυτή πριν από την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών.

Για το αν θα γίνει η συνεδρίαση στην οποία έχουν κληθεί να καταθέσουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλος και Δ.Παπαγγελόπουλος θα κριθεί αργότερα.

Την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής ζήτησαν οι Γ.Τραγάκης από την ΝΔ, Β. Κεγκέρογλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και Γ.Αμυράς από Το Ποτάμι.

Στο θέμα της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή αναφέρθηκε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Στη συζήτηση αυτή θα προσέλθει ως απολογούμενος» είπε για τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για ευπρόσδεκτη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι δεν υποκαθιστά την ανάγκη να συζητηθούν αυτά τα θέματα και στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, όπως έχει ζητήσει η ΝΔ.

«Η κυβέρνηση με την κίνηση Τσίπρα έδειξε ότι ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία. Πυροτέχνηματικη επικοινωνία. Ο κ.Τσίπρας αναζητά οδούς διαφυγής από τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική του» συμπλήρωσε.

Επίσης σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και αν επηρεάζουν τις κινήσεις της ΝΔ, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι «σε πράξεις αντιδρούμε και όχι σε πρόσωπα».

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Φάκελος Δικαιοσύνη: Πρώτα η συζήτηση στη Βουλή, στις καλένδες η Επιτροπή"

ΣΕΒ: Η όποια ελάφρυνση χρέους δεν μπορεί να σώσει την οικονομία

«Η όποια ελάφρυνση χρέους δεν μπορεί να σώσει την οικονομία ούτε η υποτίμηση του νομίσματος. Απαιτείται η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία επιχειρήσεων που παράγουν, διεθνώς, ανταγωνιστικά προϊόντα και αυτό, με τη σειρά του, απαιτεί ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, που η υλοποίησή τους καθυστερεί απελπιστικά. Έτσι, χάνονται οι ευκαιρίες και η ανεργία παραμένει στα ύψη».

Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, προειδοποιώντας, παράλληλα, για τον κίνδυνο η ανεργία να μείνει σε υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια. «Η οικονομία δεν σώζεται με προσωρινές ελαφρύνσεις εκατομμυρίων που μεταθέτουν τη δημοσιονομική προσαρμογή στο μέλλον. Η οικονομία χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων και, προς αυτήν την κατεύθυνση, η οικονομική πολιτική πρέπει να στραφεί» τονίζει ο Σύνδεσμος.

«Όσοι ισχυρίζονται, προσθέτει ότι μία υποτίμηση του νομίσματος μπορεί να εξισορροπήσει το παραγωγικό πρότυπο, ώστε να επιστρέψει η οικονομία στην κανονικότητα της ανάπτυξης και σε χαμηλή ανεργία, δεν λαμβάνουν υπόψη τη χαμηλή τεχνολογική πολυπλοκότητα της παραγωγικής δομής της χώρας, που εμποδίζει την ταχεία επέκταση των εξαγωγών με την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Και, βεβαίως, ο πληθωρισμός που θα φέρει η υποτίμηση (εκτός και αν μπορούν να ελεγχθούν οι μισθολογικές αναπροσαρμογές) θα τείνει να εξουδετερώνει την επιθυμητή αύξηση των σχετικών τιμών στους εξωστρεφείς κλάδους. Συνεπώς, δεν είναι σίγουρο ότι η υποτίμηση μπορεί να φέρει την επιθυμητή αύξηση των σχετικών τιμών των εξωστρεφών κλάδων, αλλά ακόμη και, αν αυτό ήταν δυνατό, δεν είναι εύκολο η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας να προκαλέσει την επέκταση των εξαγωγικών κλάδων και τη συνεπαγόμενη αναδιάρθρωση της παραγωγικής δομής της οικονομίας».

Ο ΣΕΒ τονίζει, τέλος ότι η απασχόληση συνεχίζει να έχει καλή πορεία, «παρά την εκ νέου αποδυνάμωση των εξαγωγών, από την άλλη, ωστόσο, το πολιτικό ρίσκο και η υπερφορολόγηση δείχνουν στο ταλέντο που έχει η χώρα μας το δρόμο της ξενιτιάς». Το φαινόμενο, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος, λαμβάνει πλέον τέτοιες διαστάσεις που τίθεται επιτακτικά ζήτημα προσέλκυσης και διακράτησης του παραγωγικού ταλέντου στη χώρα μας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΕΒ: Η όποια ελάφρυνση χρέους δεν μπορεί να σώσει την οικονομία"

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά - Ξεπερνούν τους 4.000 οι πρόσφυγες

Περίπου πέντε ώρες διήρκησε η επιβίβαση προσφύγων και μεταναστών σε πούλμαν με κατεύθυνση από το λιμάνι του Πειραιά προς τα Τρίκαλα, τη Λάρισα και τον Άγιο Ανδρέα στην Αττική. Συνολικά εκτελέστηκαν 12 δρομολόγια με τα τελευταία πούλμαν να αναχωρούν λίγο πριν τις 15:00. Και με τα 12 λεωφορεία μεταφέρονται, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, 631 άτομα προς κέντρα φιλοξενίας στις ανωτέρω περιοχές. 



Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά οι άνθρωποι αυτοί νόμιζαν πως θα μεταφερθούν στην Ειδομένη. Όταν οι αρμόδιες αρχές τους εξήγησαν ότι μεταφέρονται σε χώρους φιλοξενίας κι όχι στα σύνορα, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις με κάποιους να κατεβαίνουν από τα οχήματα γεμάτοι αγανάκτηση.


Στο μεταξύ, ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, όπου έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Ο αριθμός τους αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι αγγίζει τις 4.000. Οι νέες αφίξεις καθημερινώς από τα νησιά του Αιγαίου συνεχώς και οξύνουν το πρόβλημα με το λιμάνι του Πειραιά να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspot.


Οι συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών, παράλληλα, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι άθλιες με τους ανθρώπους αυτούς να δέχονται τα βασικά κυρίως από εθελοντικές οργανώσεις κι από απλούς ανθρώπους. Χθες το βράδυ, η βροχή ανάγκασε πολλούς να κοιμηθούν μέσα στο κρύο στήνοντας τις σκηνές τους όπου υπήρχε σκέπαστρο, αλλά ακόμη και στο τσιμέντο.












protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά - Ξεπερνούν τους 4.000 οι πρόσφυγες"

Νέο χώρο διαθέτει ο Δήμος Αθηναίων στον Ελαιώνα για τους πρόσφυγες

Νέο χώρο 12,8 στρεμμάτων για επέκταση της υπάρχουσας δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα προτίθεται να διαθέσει ο δήμος Αθηναίων. Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα εισηγηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την επέκταση της δομής φιλοξενίας στα 37 στρέμματα δημοτικής έκτασης από τα σχεδόν 24 στρέμματα που είναι σήμερα. Με τη νέα επέκταση (η δεύτερη μετά την παραχώρηση 8 στρεμμάτων τον περασμένο Δεκέμβριο) η συνολική χωρητικότητα της δομής θα φτάσει τα 2.000 άτομα.

Ο κ. Καμίνης ανέφερε, επίσης, ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη φιλοξενία προσφύγων σε κενά διαμερίσματα. Από τα συνολικά 7.500 διαμερίσματα που θα χρησιμοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα, στην Αθήνα αντιστοιχούν 200 για την προσωρινή φιλοξενία 3.000 ατόμων. Στόχος του δήμου, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, είναι η διασπορά των προσφύγων σε πολλά σημεία της πόλης αλλά και σε όμορους δήμους. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεργασία με τους όμορους δήμους Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Ζωγράφου και Αγίου Δημητρίου.

Κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων των δήμων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και η Αθήνα να έχει ειδική αντιμετώπιση καθώς, όπως είπε, είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που αποτελεί σταθμό διέλευσης προσφύγων προς τα σύνορα αλλά και επιστροφής τους από αυτά.

«Ή κυβέρνηση δεν πρέπει να μένει απαθής. Πρέπει να αξιοποιήσει τον δήμο γιατί διαθέτουμε τη σχετική εμπειρία και τις κατάλληλες δομές. Αξιοποίησε μας», τόνισε. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα αντικρούσει τη στάση των 47 κατοίκων που προσέφυγαν στο δικαστήριο ενάντια στη λειτουργία δομής κοντά στο Αττικό Άλσος για εθελούσια επιστρεφοντες μετανάστες. Ανέφερε, επίσης ότι θα μηδενιστούν τα τέλη τραπεζοκαθισματων για τα καταστήματα της πλατείας Βικτωρίας, καθώς επλήγησαν από την εκεί παρουσία προσφύγων. Εξέφρασε, τέλος, την αντίδρασή του για την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που απαλλάσσει τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τους ιερούς ναούς από την καταβολή δημοτικών τελών, αναφέροντας ότι έτσι ο δήμος αναμένεται να χάσει έσοδα της τάξης των 920 εκατ. ευρώ κάθε έτος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο χώρο διαθέτει ο Δήμος Αθηναίων στον Ελαιώνα για τους πρόσφυγες "

Αδιέξοδο στο MEGA - Στην κόψη του ξυραφιού το κανάλι - Περνάει στις τράπεζες;

- Άσχημες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στο μέλλον του MEGA
- Το ΔΣ ολοκληρώθηκε σήμερα χωρίς αποτέλεσμα με τους μετόχους να ζητούν δυο μήνες παράταση από τις τράπεζες
- Η λύση είναι ή θα βρεθεί νέος μέτοχος ή θα μπει στο άρθρο 99!

Δραματικές είναι οι εξελίξεις για το μέλλον του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. To ΔΣ που έγινε σήμερα κατέληξε σε αδιέξοδο με τους μετόχους να ζητούν παράταση δυο μηνών από τις τράπεζες.

Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι λένε στο newsit.gr, ότι οι τράπεζες δεν αντιδρούν κατ' αρχήν θετικά. Λένε μάλιστα ότι αν οι μέτοχοι δεν βάλουν τα χρήματα που απαιτούνται, θα πάρουν οι τράπεζες την κατάσταση στα χέρια τους με στόχο να βρούν νέο μετοχικό σχήμα, δηλαδή νέους ιδιοκτήτες. Οι λύσεις δηλαδή είναι δυο: ή θα βρεθεί νέος μέτοχος ή το κανάλι θα υπαχθεί στο άρθρο 99!

Και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γιατί οι ίδιοι τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι για να λειτουργήσει βιώσιμα το κανάλι πρέπει να μπούν στο ταμείο του άμεσα 25 εκατομμύρια ευρώ και παράλληλα να ξεκινήσει πρόγραμμα εξυγίανσης, που σημαίνει απολύσεις και περικοπές! Επίσης, πρέπει να θεωρείται δεδομένο εκ μέρους των τραπεζών ότι νέο δάνειο στον όποιον επενδυστεί εμφανιστεί, δεν πρόκειται να χορηγηθεί.

Και όλα αυτά σε ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο αφού είναι αμφίβολο αν το MEGA θα υπάρχει σε μερικούς μήνες αφού υπάρχει και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και ποιοί θα τις πάρουν.

Η πλευρά Μπόμπολα, επισημαίνει παράλληλα ότι δεν υπάρχει ακόμα από την κυβέρνηση ένα πλαίσιο εξυγίανσης για τις προβληματικές και πολυδανεισμένες επιχειρήσεις και αυτός είναι ο λόγος που ζητείται και η παράταση.

Και μέσα σε όλα αυτά, το MEGA έμεινε ακέφαλο αφού υπέβαλλε την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του MEGA, ο Νίκος Πεφάνης. Ήταν το μόνο πρόσωπο που είχε θέση εκτελεστικού μέλους στο ΔΣ της Τηλέτυπος και πλέον στο όργανο δεν υπάρχει κανένα μέλος να υπογράψει αποφάσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αδιέξοδο στο MEGA - Στην κόψη του ξυραφιού το κανάλι - Περνάει στις τράπεζες;"

Τουρκία: Δεν θα δεχτούμε πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά

Η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ. Αφορά εκείνους που θα φτάσουν αφού η συμφωνία τεθεί σε ισχύ, σημείωσε.

Ο αριθμός των μεταναστών που θα επιστρέψουν στην Τουρκία θα ανέρχεται σε χιλιάδες ή σε δεκάδες χιλιάδες, κι όχι σε εκατομμύρια, ξεκαθάρισε ο Μποζκίρ.

Όπως εξήγησε, η Τουρκία θα αρχίσει να δέχεται πίσω πρόσφυγες από την Ελλάδα όταν όσοι βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκή επικράτεια μετεγκατασταθούν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Είπε επίσης, ότι δεν θα επιτραπεί στις ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν «επιλογή» κατά τη διαδικασία μετεγκατάστασης προτιμώντας μηχανικούς ή γιατρούς έναντι υποψηφίων με λιγότερα προσόντα διότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) θα επιβλέπει την όλη διαδικασία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. Τουρκία, θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ώστε να πετύχει την απελευθέρωση του καθεστώτος για τις βίζες, μέχρι την 1η Μαΐου.

Σε λίγα 24ωρα θα γίνεται η επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία

H επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία θα γίνεται μέσα σε λίγα 24ωρα, ενώ στη fast track διαδικασία θα συμμετέχει και η Frontex, δήλωσε νωρίτερα η αντιστρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Μιλώντας στο Mega, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη είπε ότι στα ελληνικά hot spot θα βρίσκεται ως παρατηρητής και Τούρκος αστυνομικός, προκειμένου να επιβεβαιώνει στην τουρκική πλευρά ότι υπάρχουν μετανάστες που θα πρέπει να επαναπροωθηθούν.

Το αίτημα επανεισδοχής θα υποβάλλεται μέσα σε 48 ώρες, από τη διαπίστωση ότι ένας μετανάστης είναι παράτυπος και η τουρκική πλευρά θα ολοκληρώνει τη διαδικασία σε επτά ημέρες.

Αναφορικά με τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Frontex, διευκρίνισε ότι «θα υποστηρίζει την ελληνική αστυνομία με δικούς της εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα βοηθούν στην καταγραφή των αιτημάτων αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζουμε να παραχωρήσουν πλοιάρια ή αεροπλάνα με πτήσεις τσάρτερ για ταχεία επιστροφή, την ίδια ημέρα σχεδόν, στην Τουρκία».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Δεν θα δεχτούμε πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά"

Chipita: Διανομή ενός εκατομμυρίου κρουασάν στους πρόσφυγες

Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος της Chipita αποφάσισε να διανείμει σε πρόσφυγες 1.000.000 κρουασάν. Ήδη η εταιρεία έχει αρχίσει την παραγωγή τους και η διανομή τους θα γίνει άμεσα μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και από ομάδας εθελοντών της Chipita.

Σε διάστημα ενός μηνός θα μοιραστούν όλα τα κρουασάν («Molto») σε όλους τους καταυλισμούς των προσφύγων από τον Πειραιά έως την Ειδομένη. Στα κρουασάν θα αναγράφεται σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αραβικά και αγγλικά) η φράση «Δεν διατίθενται προς πώληση», ώστε να μην υπάρξει από κανέναν εκμετάλλευση ή αισχροκέρδεια.

Έτσι για άλλη μια φορά ο ιδιωτικός τομέας ξελασπώνει το Κράτος που κατά γενική ομολογία τα έχει θαλασσώσει. Αναμένεται ότι το παράδειγμα της Chipita θα ακολουθήσουν και άλλες ιδιωτικές εταιρίες.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Chipita: Διανομή ενός εκατομμυρίου κρουασάν στους πρόσφυγες"

«Νίπτει τας χείρας της» η Κομισιόν: Τώρα έχει σημασία η ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα

Ξεκάθαρος ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς για τη θέση της Επιτροπής στο κλείσιμο των συνόρων, χαρακτηρίζοντας τη φράση της δήλωσης της Συνόδου της 7ης Μαρτίου πως «οι μη ελεγχόμενες ροές μετανάστευσης στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων έχει πλέον σταματήσει», ως μια περιγραφή της κατάστασης προσθέτοντας ότι δεν εκδηλώνει τις προθέσεις της Επιτροπής.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε την αντίθεση της Επιτροπής στο ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων και συνόψισε τη θέση της στη δήλωση του Προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως «οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις».

Αναλυτικά για το ζήτημα, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ποιος φταίει για τη κατάσταση στην Ελλάδα, ο Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου τόνισε πως:

«Για εμάς αυτό που τώρα έχει σημασία είναι να βρεθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια για να απαλύνει τα τρομακτικά σκηνικά που διαδραματίζονται στην Ειδομένη. Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε το τμήμα ανθρωπιστικής βοήθειας (EU Echo) έτσι ώστε να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση το νομικό εργαλείο για τη κινητοποίηση πόρων».

Για τον Μαργαρίτη Σχοινά η Ελλάδα σηκώνει αυτή τη στιγμή ένα «ασύμμετρο βάρος» καθώς οι μεταναστευτικές ροές παραμένουν κολλημένες στο ελληνικό έδαφος και τόνισε πως «βρισκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρέχουμε χρηματοδότηση από διαφορετικές πηγές».

Σημειώνοντας πως η Επιτροπή διαφοροποιεί τους τρόπους χρηματοδότησης της εντάσσοντας και ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τονίζει πως «μοιράζεται τον εκνευρισμό αυτό για τη κατάσταση στο προσφυγικό» όμως το πρόβλημα αυτό «δεν μπορεί να λυθεί σε μια ημέρα και ελπίζουμε να μην ξαναδημιουργηθεί αντίστοιχη κατάσταση στο μέλλον».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Νίπτει τας χείρας της» η Κομισιόν: Τώρα έχει σημασία η ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα"

Πάνω από 40.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σε 41.973 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Οι νέες αφίξεις στα νησιά ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο σε 2.373, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων στα νησιά σε 9.428.

Στην Αττική, πρόσφυγες φιλοξενούνται στο Σχιστό (1.700), στον Ελαιώνα (709), στο Ελληνικό (3.914) και στο λιμάνι του Πειραιά (3.300).

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης, στόχος είναι να μεταφερθούν σήμερα και αύριο από το λιμάνι του Πειραιά 1.500 άτομα, προς δομές στη Θεσσαλία και προς τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Οι τελευταίες, είναι σε θέση να φιλοξενήσουν σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 110 άτομα.



Επίσης, στο ξενοδοχείο των Θερμοπυλών φιλοξενούνται 260 άτομα. Στη Δράμα, μεταφέρθηκαν χτες βράδυ 337 πρόσφυγες. Στον Χέρσο Κιλκίς, φιλοξενούνται 3.674 πρόσφυγες, 3.273 στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 800 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη, 420 στην Κοζάνη και 1.958 στη δομή των Διαβατών.

Στο camp της Ειδομένης σήμερα το πρωί οι πρόσφυγες υπολογίζονταν σε 12.000.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους πρόσφυγες να μετακινηθούν προς δομές φιλοξενίας και, όπως διευκρινίζει ο κ. Κυρίτσης, «είμαστε έτοιμοι ακόμα και σήμερα να διευκολύνουμε τον κόσμο να μετακινηθεί εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τους ίδιους». Για την ενημέρωση των προσφύγων για τις διαθέσιμες δομές φιλοξενίας ετοιμάζονται ενημερωτικά φυλλάδια.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 40.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα"

Frontex: Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2015

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακινήθηκαν βόρεια διά μέσου των Βαλκανίων, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, της συνοριακής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Frontex, που συλλέγει στοιχεία για τον αριθμό των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων, κατέγραψε 484.000 τέτοιες περιπτώσεις στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία στην Ελλάδα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου και 466.000 στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων, κυρίως άνθρωποι που επανεισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων της Ε.Ε., αυτών που δεν χρησιμοποιούν τα κανονικά σημεία διέλευσης, ανήλθε σε 978.300 το τρίμηνο αυτό, ο μεγαλύτερος αριθμός αφότου η Frontex άρχισε να συλλέγει τέτοια στοιχεία, το 2007.

Από εκείνους που φθάνουν στην Ελλάδα, κυρίως σε νησιά από τις τουρκικές ακτές, το 46% δήλωσε πως είναι από τη Συρία και το 28% από το Αφγανιστάν, ανέφερε η Frontex.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Frontex: Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2015"

ΥΠΕΣ Αυστρίας: Η βαλκανική οδός θα μείνει κλειστή για πάντα

Η «βαλκανική οδός» θα παραμείνει κλειστή για πάντα, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μέικ - Λάιτνερ στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Πρόκειται για τον λεγόμενο Βαλκανικό Διάδρομο που ακολουθούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Κροατία και Σερβία έχουν κλείσει τα σύνορα.

«Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: η βαλκανική οδός παραμένει κλειστή και αυτό για πάντα» είπε η Μικλ - Λάιτνερ στη γερμανική εφημερίδα. Η Αυστριακή υπουργός υποστήριξε ότι μόνο ένα τέτοιο «συνεκτικό μήνυμα» θα αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

«Αυτή η συμμαχία λογικής έχει μέχρι τώρα αναπτύξει μια αποφασιστική προσφορά στην διατήρηση της σταθερότητας και τάξης στους ανθρώπους στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Η κόντρα Τσίπρα - Τουσκ για το βαλκανικό διάδρομο

Η δήλωσή της έρχεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής όπου Γερμανία και Ελλάδα πίεσαν να μείνει εκτός η αναφορά για τα κλειστά σύνορα.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο twitter ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη προσφορά τους στην προσφυγική κρίση, ενώ χαρακτήρισε το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, κοινή απόφαση της ΕΕ των 28.

Οργισμένη ήταν η απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Ο Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και εκτίμησε πως η ΕΕ δεν έχει μέλλον, «αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα». Συνέστησε δε, στον Ντόναλντ Τουσκ να «επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

Αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τουσκ πήρε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση προειδοποίησε, ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση» και ότι «τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΣ Αυστρίας: Η βαλκανική οδός θα μείνει κλειστή για πάντα"

Κούλογλου: Δεν είπα ποτέ πως θα πέσει η κυβέρνηση

«Το πρόβλημα σε αυτήν τη χώρα είναι ότι ούτε μια κριτική δεν μπορείς να κάνεις. Την παίρνουν τα ΜΜΕ και αλλάζουν τελείως τα όσα λες. Εγώ δεν είπα πως θα πέσει η κυβέρνηση», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σχολιάζοντας τα όσα γράφτηκαν για την ομιλία του που δημοσίευσε την Τετάρτη το tvxs.gr.

Όπως υπογράμμισε ο Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον Ant1, «ήταν μια ομιλία μου στο πλαίσιο μιας συζήτησης για την Αριστερά. Σε αυτήν είπα πως οι Αριστερές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική, που χάνουν την εξουσία η μία μετά την άλλη, απέτυχαν γιατί αν και είχαν καλές προθέσεις, δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη δημόσια διοίκηση και την οικονομία. Να την εκσυγχρονίσουν, να την μεταρρυθμίσουν και να τη χρησιμοποιήσουν για καλό σκοπό. Το ίδιο είπα και για την Ελλάδα. Πως δεν αρκεί να υπάρχουν καλές προθέσεις, δεν αρκεί να τρέχει ο Τσίπρας από το ένα Συμβούλιο Κορυφής στο άλλο, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια νοικοκυρεμένη και αποτελεσματική διαχείριση της καθημερινότητας».



«Από τη στιγμή που θα πάρεις την εξουσία πρέπει να παράγεις συγκεκριμένο έργο. Είναι ένα σήμα κινδύνου. Γιατί ξέρετε η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει, ούτε η Ευρώπη θα μας συγχωρήσει. Στα ρήγματα στη λιτότητα που έγιναν στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία είχε καταλυτικό ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει τώρα να παραχθεί έργο. Είπα λοιπόν πως αυτά τα λάθη που συνέβησαν στη Λατινική Αμερική δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε “μάγκες” αυτούς που έφεραν τη χώρα σε αυτό το σημείο, την έριξαν στα βράχια και τώρα παριστάνουν και τους επικριτές της κυβέρνησης.

Άκουσα τον κ. Σαμαρά να επικρίνει την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς που έκρυβε τη λίστα Μπόργιανς και τη λίστα Λαγκάρντ στο συρτάρι και έλεγε “μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου”. Και ο Παπασταύρου αναγκάστηκε να πληρώσει 3,5 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή. Σε άλλη χώρα ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορούσε να μιλάει. Θα ερευνούσαν όλοι τι είχε συμβεί. Και τώρα κάνει τον επικριτή της κυβέρνησης… Αυτό που είπα λοιπόν είναι πως η κυβέρνηση πρέπει να στρώσει τη δουλειά της στην καθημερινότητα για να μπορέσει να πετύχει. Αυτό ήθελα να πω και αυτό είπα. Το πήραν τα ΜΜΕ και το παρουσίασαν όπως ήθελαν. Δεν είπα πως θα πέσει η κυβέρνηση», σημείωσε και κατέληξε:

«Δεν έπαψα να κάνω κριτική. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Αυτό που θέλω είναι να ακολουθήσουμε μια πολιτική για να διορθώσουμε την καθημερινότητα και όχι να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κούλογλου: Δεν είπα ποτέ πως θα πέσει η κυβέρνηση"

Ηλικιωμένο ζευγάρι άνοιξε το σπίτι του στους πρόσφυγες [ΒΙΝΤΕΟ]

Το βίντεο αυτό, από το ρεπορτάζ του γερμανικού καναλιού ARD στην Ειδομένη, έκανε χθες το γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου.

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που ζούνε στο χωριό τράβηξε την προσοχή των ρεπόρτερ. Κι αυτό γιατί στο σπίτι τους μπαινόβγαιναν πρόσφυγες.

Ο κ. Χρήστος και η κ. Ελένη άνοιξαν το σπίτι τους στους πρόσφυγες για να μπορούν ελεύθερα να πιουν νερό και να πλυθούν.

«Χθες ήρθαν 4 παιδιά και τους δώσαμε ένα καφάσι ξύλα, ύστερα πάλι κι άλλα, κάνουμε ό,τι μπορούμε» λέει ο κ. Χρήστος.

Τον διακόπτει μια νεαρή γυναίκα πρόσφυγας που βγαίνει εκείνη την ώρα από το σπίτι. Σπεύδει να φιλήσει το χέρι της κ. Ελένης επειδή την άφησε να πλυθεί…

Και η απάντηση: «Όχι πουλάκι μου… Δεν κάνουμε τίποτα…» λέει η κ. Ελένη, τραβά το χέρι της και αγκαλιάζει την κοπέλα.



Η κ. Ελένη και ο κ. Χρήστος ξεσπούν σε κλάματα… Η κοπέλα αποχωρεί επίσης συγκινημένη.

«Έχω ζήσει πολλά, τη Γερμανική Κατοχή και τα λοιπά, αλλά ποτέ τέτοιο πράγμα όπως αυτό τώρα» λέει ο κ. Χρήστος.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλικιωμένο ζευγάρι άνοιξε το σπίτι του στους πρόσφυγες [ΒΙΝΤΕΟ]"

Νέο ναυάγιο με πέντε νεκρούς στο Αιγαίο - Ένα μωρό ανάμεσα στα θύματα

Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα μωρό, πνίγηκαν στο Αιγαίο όταν το ταχύπλοο που τους μετέφερε στην Ελλάδα βυθίστηκε ανοικτά των τουρκικών ακτών, μετέδωσε σήμερα το πρακτοφρείο ειδήσεων Dogan.

Η τουρκική ακτοφυλακή εκλήθη τη νύκτα να διασώσει εννέα ανθρώπους που καλούσαν σε βοήθεια και ανέσυρε πέντε πτώματα. Στην ομάδα περιλαμβάνονταν Αφγανοί και Ιρανοί. Προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λέσβο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο ναυάγιο με πέντε νεκρούς στο Αιγαίο - Ένα μωρό ανάμεσα στα θύματα "

Ειδομένη: Με εκστρατεία ενημέρωσης απομακρύνουν τους πρόσφυγες

Πιο επιτακτική δείχνει να είναι η εξεύρεση άμεσης λύσης για τη στέγαση και σίτιση των χιλιάδων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, μετά το κλείσιμο –τουλάχιστον έως τις 17 Μαρτίου- του βαλκανικού δρόμου. Στη χώρα μας πλέον βρίσκονται περισσότερες από 36.000 ψυχές και οι νέες αφίξεις είναι καθημερινές. 

Στην Ειδομένη η κατάσταση από χθες είναι τραγική και πλέον η ανάγκη να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει εκεί είναι πλέον άμεση, καθώς οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν μετατρέψει την περιοχή σε βαλτότοπο θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα όσων διαμένουν στις σκηνές από τις κακουχίες και τις ιώσεις. 



Οι προσφυγικές ροές από την πλευρά της Τουρκίας δεν έχουν σταματήσει και καθημερινά οι νεοεισερχόμενοι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εκατοντάδες. Μόνο χθες στην Ελλάδα κατέφθασαν 700 επιπλέον πρόσφυγες και μετανάστες. 



Παρά το γεγονός ότι το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου προς την Ευρώπη είναι οριστικό, όσοι φθάνουν στην χώρα μας συντηρούν μια αμυδρή ελπίδα ότι μπορεί με κάποιο τρόπο να περάσουν τα σύνορα. 

Το σχέδιο για την εκκένωση της Ειδομένης 

«Προτεραιότητά μας είναι να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

Διαψεύδοντας ωστόσο δημοσιεύματα που τον φέρουν να δήλωσε ότι θα γίνει εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία ο κ. Κυρίτσης διευκρινίζει ότι «σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε φλάιερς για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους». Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια στιγμή και όσο συνεχίζονται οι κακές καιρικές συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν από την Ειδομένη.

Η μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται νέες δομές για τη φιλοξενία τους και ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και στις υπάρχουσες δομές. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά.

Σήμερα, θα μεταφερθούν από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 1.000 άτομα σε χώρους στη Λάρισα,τον Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Επίσης σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο 300 με 400 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από τον Πειραιά στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Εξάλλου γίνονται προκαταρκτικές εργασίες από το στρατό και σε δύο χώρους στη Φιλιππιάδα και τα Δολιανά Ηπείρου.

Βούρκος ο καταυλισμός στα σύνορα

Οι καταρρακτώδεις βροχές που σαρώνουν εδώ και δυο ημέρες την περιοχή της Ειδομένης στα ελληνοσκοπιανά σύνορα έχουν μετατρέψει την περιοχή του πρόχειρου προσφυγικού καταυλισμού σε βάλτο


Real.gr EIΔΟΜΕΝΗ ΛΑΣΠΕΣ από realmedialive 

Ενδεικτικό των τραγικών συνθηκών κάτω από τις οποίες διαβιούν, είναι το γεγονός ότι μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.



Από σήμερα τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.



Από την Τρίτη στην Ειδομένη έχει εγκατασταθεί και κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ για να προσφέρει ιατρική φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γιαννόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στην εμφάνιση επιδημιών.

Δρίτσας στον Realfm: Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης

Οι αρμόδιες υπηρεσίες μελετούν πλέον τον πιο πρόσφορο τρόπο για να φύγουν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη. Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας χθες στον Realfm 97,8 τόνισε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης» και επεσήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να πεισθούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε άλλους χώρους.



Ελάχιστοι αποχωρούν
Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στην περιοχή υποχρέωσαν ορισμένους μόνο από τους περίπου 14.000 πρόσφυγες να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό και να αναζητήσουν θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν στην περιοχή.



Αρκετοί καταλήγουν στον Πειραιά, όπου συνεχίζουν να καταφτάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά. Οι σκηνές μέσα και έξω από τους επιβατικούς σταθμούς έχουν αυξηθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες, όπου σύμφωνα με υπολογισμούς διαμένουν προσωρινά περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.



Στην Αθήνα περίπου 500 πρόσφυγες διαδήλωσαν χθες έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων. 

Αυξάνονται τα περιστατικά αισχροκέρδιας σε βάρος προσφύγων
Την ίδια ώρα πολλοί επιτήδειοι προσπαθούν να αποκομίσουν οικονομικό όφελος σε βάρος των προσφύγων που καταφθάνουν στη χώρα. 

Χθες συνελήφθη 46χρονος οδηγός που μετέφερε 45 πρόσφυγες υπηκόους Συρίας στην Ειδομένη, χωρίς να διαθέτει άδεια γενικού τουρισμού .

Ο Δημήτρης Βίτσας, επικεφαλής της διυπουργικής για το προσφυγικό μίλησε στον realfm 97,8 στηρίζοντας το έργο της αστυνομίας και προειδοποίησε ότι οι επιτήδειοι θα τιμωρηθούν καθώς οι διωκτικές αρχές γνωρίζουν και έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την παράνομη δράση τους. 



Στο μεταξύ, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας με επιστολή του προς τους τουριστικούς πράκτορες τους ζήτησε να μην εκδίδονται εισιτήρια από τα νησιά του Αιγαίου με την ένδειξη ότι ο τελικός προορισμός είναι η Ειδομένη, υποστηρίζοντας ότι «η εκ μέρους των μελών σας έκδοση μεταφορικών εγγράφων, συνιστά ανάληψη υποχρέωσης που αντίκειται στον εθνικό σχεδιασμό, προκαλεί μείζον πρόβλημα στην ομαλή και οργανωμένη μετακίνηση των αλλοδαπών στην ηπειρωτική Ελλάδα και επιπλέον, οι πρόσφυγες/μετανάστες πληρώνουν υπηρεσίες, που δε λαμβάνουν».

Η ομοσπονδία στην απαντητική της επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας δήλωσε έτοιμη για στενή συνεργασία προς επίλυση του θέματος που έχει προκύψει μετά και τις καταγγελίες προσφύγων δεδομένου ότι το συγκεκριμένο γεγονός επηρεάζει τον κλάδο και τον τουρισμό.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδομένη: Με εκστρατεία ενημέρωσης απομακρύνουν τους πρόσφυγες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news