facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Λαγκάρντ και Eurogroup συγχαίρουν την Κύπρο

Tα εύσημα στην Κύπρο απέδωσε το Eurogroup μετά την αποψινή συνεδρίαση του, στηρίζοντας την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να εξέλθει του μνημονίου. Σε ανακοίνωσή του, το σώμα χαρακτήρισε ως επιτυχημένη την εφαρμογή του προγράμματος.

Περαιτέρω, χαιρετίζει την θετική οικονομική δραστηριότητα και την βελτίωση στο τραπεζικό σύστημα. Χαρακτηρίζει σημαντική τη δέσμευση των κυπριακών αρχών και πολιτών, ώστε η δημοσιονομική επίδοση να υπερβεί των προσδοκιών.

Την ίδια ώρα, τονίζεται πως πρέπει να συνεχιστεί σε αποφασιστικότητα η προσπάθεια για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημειώνεται, πρέπει να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες για την αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις, ενώ θα πρέπει να εφαρμοστεί και η πώληση δανείων κι όλα τα άλλα διαθέσιμα εργαλεία.

Όσον αφορά την Αρχή Τηλεπικοινωνιών σχολιάζεται πως η ιδιωτικοποίηση της θα συμβάλει περαιτέρω προς την ανάπτυξη μαζί με την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα κι άλλες διαρθρωτικές αλλαγές. Από τα 9 δισ. του προγράμματος, περίπου το 30% δεν χρησιμοποιήθηκε.

To Eurogroup, χαιρέτισε τη δέσμευση των κυπριακών αρχών για βιώσιμα δημόσια οικονομικά και μεσοπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές για αντιμετώπιση των υπόλοιπων αδυναμιών. Η στήριξη στην Κύπρο θα συνεχιστεί μέσω της παρακολούθησης της μετά μνημονίου εποχής και των πλαισίων που έχει καθορίσει η ΕΕ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ και Eurogroup συγχαίρουν την Κύπρο"

Ντε Μεζιέρ: Κρατήστε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Να κρατήσει τους πρόσφυγες στη χώρα και να μην τους αφήσει να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ζήτησε από την Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και θα βοηθηθεί.

Σε σχέση με τον αριθμό του πληθυσμού, Γερμανία και Αυστρία τον περασμένο χρόνο δέχτηκαν πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία - Παλατινάτο, εξηγώντας ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί κανείς να το αντέξει, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί.«Βεβαίως πρέπει να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να οδηγηθεί στο να κάνει το καθήκον της», πρόσθεσε.

Ο κ. Ντε Μεζιέρ τάχθηκε πάντως εναντίον της εφαρμογής εθνικών μέτρων για την μείωση του αριθμού των προσφύγων και ζήτησε οι παροχές για όσους ζητούν άσυλο να γίνουν ίδιες σε όλη την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, η Γερμανία έχει τις υψηλότερες παροχές και «αυτό το κίνητρο πρέπει να σταματήσει».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντε Μεζιέρ: Κρατήστε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα"

Σύνοδος Κορυφής: Βέτο από την Ουγγαρία στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Εμπλοκή προέκυψε από τα κράτη της ομάδας του Βίζεγκραντ στις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται πυρετωδώς στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, με τους αρχηγούς να καθυστερούν την έναρξη του δείπνου εργασίας με την Τουρκία, για να γίνουν συναντήσεις συντονισμού, με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατς, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν, άσκησε βέτο στο πλάνο επανεγκατάστασης των αιτούντων ασύλου απευθείας από την Τουρκία.



Οι ισχυρές αντιστάσεις των κρατών της ομάδας Βίζεγκραντ αφορούν στο σχέδιο της ΕΕ για επανεισδοχή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία και την επανεγκατάστασή τους σε κράτη-μέλη της ΕΕ. 

Τα κράτη της ομάδας του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία), καθώς και η Αυστρία, αντιτίθενται στην απόφαση αυτή, επιχειρηματολογώντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα, διότι η Τουρκία δεν θεωρείται ασφαλής χώρα προορισμού.  

Πηγές αναφέρουν πως τα κράτη αυτά θεωρούν πως δεν υπάρχει προσφυγικό ζήτημα, από την ώρα που έχουν κλείσει τα σύνορά τους. 

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η επίτευξη μιας συμφωνίας σήμερα είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση τους να μην δέχονται Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς πρόσφυγες και έπειτα να απορρίπτουν την επιστροφή τους στη Τουρκία. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους «τέσσερις του Βίζενγκραντ», αφού δεν δέχονται την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων από την Ελλάδα στη Τουρκία, να ανοίξουν τα σύνορά τους, σεβόμενοι τις αποφάσεις της προηγούμενης Συνόδου για διατήρηση του «status quo» των ανοιχτών συνόρων.  

Νωρίτερα, ελληνικές κυβερνητικές πηγές παρατηρούσαν ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την εύρεση συμβιβασμού με την Τουρκία είναι «σύνθετες» και αναμένεται να διαρκέσουν επί μακρόν, καθώς γίνεται προσπάθεια για μια συμφωνία, που θα καλύπτει όλες τις πλευρές.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, που η ελληνική πλευρά θεωρούσε θετική, καθώς αφαιρούσε από την Ελλάδα μια σειρά κατηγοριών από κράτη-μέλη όπως αυτά του Βίζενγκραντ, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως μια «τεράστια ανακούφιση». Καθώς φαίνεται, ωστόσο, τα κράτη του Βίζεγκραντ δεν κάνουν πίσω...

Ενδεικτικό της εμπλοκής είναι επίσης ότι το δείπνο ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Παρ' όλα αυτά, ο επικεφαλής του γραφείου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάγερ, μέσω Twitter, έκανε λόγο για πρόοδο και εξέφρασε αισιοδοξία για συμφωνία ακόμα και μέσα στη νύχτα, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Περί τις 19:15 ήρθε στο φως της δημοσιότητας η τουρκική πρόταση που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, η οποία έχει χαρακτηριστεί από ευρωπαϊκές πηγές ως «πολύ σοβαρή» και στην οπoία συμπεριλήφθηκαν και οι προτάσεις της ΕΕ, με αποτέλεσμα να πρόκειται, στην ουσία, για ένα κοινό σχέδιο δράσης.



Προσχέδιο κοινού σχέδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας - Τι δίνει και τι παίρνει η Ελλάδα
Για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, έπειτα από την κατάθεση μιας νέας πρότασης της τουρκικής πλευράς, η Ευρωπαική Επιτροπή συνέταξε ένα προσχέδιο κοινού σχεδίου δράσης, δίνοντας ως ανταλλάγμα για την εφαρμογή επανεισδοχής των μεταναστών και των Σύρων προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, την ταχύτερη απελευθέρωση των θεωρήσεων εξόδου (βίζα), το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία και την χρηματική υποστήριξή τους. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτηρίζουν το προσχέδιο ως «σοβαρό» και το εξετάζουν αυτή τη στιγμή, με κάποιους ηγέτες να εκφράζουν την ανησυχία τους για ορισμένα σημεία, ιδιαίτερα ως προς τη διατύπωσή τους, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα κοινοβούλιά τους.  

Σύμφωνα με το προσχέδιο της τουρκικής πρότασης, η Τουρκία δεσμεύεται να εφαρμόσει επανεισδοχή όλων των παράτυπων μεταναστών που πέρασαν από τη Τουρκία στα ελληνικά νησιά για περιορισμένο χρονικό διάστημα. 

Παράλληλα, το προσχέδιο στοχεύει σε συμφωνία μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής κυβέρνησης στην εγκατάσταση ενός «ικανού αριθμού» Τούρκων απεσταλμένων σε «μονάδες παρακολούθηση παράτυπης μετανάστευσης» -κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω, για την «επίσπευση των περιπτώσεων επανεισδοχής». Σημειώνεται πως η πρόταση για Τούρκους υπαλλήλους δεν είναι κάτι νέο, καθώς είχε τεθεί ξανά από την Άγκυρα τον Δεκέμβριο.  
Στη συνέχεια η Τουρκία δεσμεύεται να εφαρμόσει όλα τα «διοικητικά και νομικά εργαλεία για την εκπλήρωση της επανεισδοχής», έπειτα από συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. 

Όπως αναφέρει το κείμενο του προσχεδίου της συμφωνίας, η Τουρκία θα βοηθήσει στην επανεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στα κράτη-μέλη της ΕΕ με τη λογική της φόρμουλας «ένας προς έναν» -δηλαδή, για κάθε Σύρο πρόσφυγα που δέχεται πίσω η Τουρκία, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα δέχονται έναν πρόσφυγα από την Τουρκία, αφού προηγουμένως οι γείτονες υποδεχθούν πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες από τα ελληνικά νησιά.  

Τέλος, η Τουρκία δεσμεύεται να υλοποιήσει τα έργα υποστήριξης προσφύγων που πρότεινε η τουρκική κυβέρνηση σε συνεργασία με το αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Τι θέλει η Τουρκία από την Ευρώπη
Σύμφωνα με την τουρκική πρόταση, η Άγκυρα αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση «να εκκενώσει πλήρως τα ελληνικά νησιά από πρόσφυγες και να εφαρμόσει επανεισδοχή μόνο σε όσους πέρασαν στα νησιά έπειτα από τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης», καθώς και η ΕΕ να καλύψει το κόστος της επανεισδοχής.  

Παράλληλα, ζητά την απελευθέρωση των θεωρήσεων εξόδου (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες, νωρίτερα από την προηγούμενη συμφωνία, μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016, συνδέοντας την πρόοδο που κάνει η ΕΕ στις θεωρήσεις με την πρόοδο της επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία. 

Στη συνέχεια η Τουρκία ζητά να τηρήσει η ΕΕ τη μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων σύμφωνα με τη φόρμουλα που προτείνει η Τουρκία (ένας προς έναν) και συνεργασία για από κοινού δημιουργία «ανθρωπιστικών ζωνών ασφαλείας» εντός τουρκικού εδάφους. 

Τέλος, η Τουρκία ζητάει την απελευθέρωση νέων ενταξιακών κεφαλαίων, τρία επιπλέον δισεκατομμύρια σε βοήθεια έως το 2018 και την καταγραφή προόδου σε μηνιαία βάση. 

Τα αιτήματα της Άγκυρας επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας και πριν ξεκινήσει η σύσκεψη των «28».

Αντίδραση Τσίπρα στα τουρκικά αιτήματα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε στις τουρκικές αξιώσεις, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να «ξεπαγώσουν» τα πέντε κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν, εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του «casus belli».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ακόμη, έγινε και συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου για τον καλύτερο συντονισμό στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Σε αυτήν συμμετείχαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, μαζί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. 

Αντίθετη και η Κύπρος
Τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τα οποία έχουν παραμείνει κλειστά με πρωτοβουλία της Κύπρου, θα ανοίξουν μόνο όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προέβη, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στις εξής δηλώσεις:

«Βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις λόγω του γεγονότος ότι χθες αργά το βράδυ η Τουρκία ενημέρωσε την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για συγκεκριμένες απαιτήσεις για να συνεργαστεί στο θέμα του μεταναστευτικού και για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί. Ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τουρκίας είναι και το άμεσο ξεπάγωμα πέντε κεφαλαίων της ενταξιακής της πορείας τα οποία, ως γνωστόν, έχουν ήδη παγώσει με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επαφές που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, την καγκελάριο της Γερμανίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έκανε ξεκάθαρη τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το θέμα των κεφαλαίων. Ότι δηλαδή αυτά τα κεφάλαια έχουν παγώσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους και θα μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει εκείνες τις υποχρεώσεις της. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο αρκετές συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Είναι για αυτό το λόγο που υπάρχει και καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών και που έχει προγραμματιστεί και δείπνο απόψε στην παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού. Αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εκτιμήσεις σε ότι αφορά την κατάληξη των διαβουλεύσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι ξεκάθαρη και έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη. Να εκφράσω την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η θέση της Λευκωσίας στηρίζεται από αρκετούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί, αν θέλετε, τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανθρωπιστική κρίση για να παίρνει ανταλλάγματα στην ενταξιακή της πορεία».

Reuters: Η Τουρκία ζήτησε 20 δισ. ευρώ
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι, παράλληλα, επισπεύδεται η διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, με το παρόν πλαίσιο να προβλέπει μια σταδιακή απελευθέρωση, κυρίως για επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς, από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Νωρίτερα, πληροφορία του Reuters ανέφεραν ότι η Τουρκία αξιώνει μέχρι και 20 δισ. ευρώ από την ΕΕ, για να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ταυτόχρονα, στο τραπέζι των Ευρωπαίων βρίσκεται και το σενάριο κλεισίματος των βορείων συνόρων της Ελλάδας, το οποίο, αν και αρχικά συμπεριλήφθηκε στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, φέρεται πλέον να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, μετά τις ενστάσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας.

Σήμερα, όμως, συνεχώς ανατρέπονται τα δεδομένα. Το πρόγραμμα άλλαξε, νωρίτερα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, καθώς ακυρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε οργανωθεί μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου και του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η οποία μεταφέρεται στο τέλος της σημερινής ημέρας.

Αναλυτικότερα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά υπέβαλε νέα πρόταση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η οποία βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, υπήρξε αντικείμενο επεξεργασίας χθες, στη συνάντηση του κ. Νταβούτογλου με τον Μαρκ Ρούτε και την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ υποβλήθηκε σήμερα το πρωί, έπειτα από συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος μάλιστα φέρεται να μην γνώριζε την ύπαρξη νέας πρότασης και γι' αυτό ζήτησε χρόνο, για να την μελετήσει.



«Σφήνα» στη διαπραγμάτευση, δε, μπήκε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τους Ευρωπαίους να δώσουν τα τρία δισ. ευρώ που έχουν υποσχεθεί στη χώρα του για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.


Περί τις 16:15 (ώρα Ελλάδος) ολοκληρώθηκε το γεύμα εργασίας μεταξύ των 28 αρχηγών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Τούρκου πρωθυπουργού και αμέσως ξεκίνησε η σύσκεψη των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης και αναλόγως των αποφάσεων που θα έχουν ληφθεί, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επιστρέψει (όπερ και εγένετο, περί τις 20:15) για δείπνο εργασίας με τους ομολόγους του, ώστε να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση για την Τουρκία. 
 
Όπως φαίνεται, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός πως ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλει αρχικά να υπάρξει μια συμφωνία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό και έπειτα να επιστρέψει για να συζητηθούν οι νέες απαιτήσεις που έχει βάλει στο τραπέζι. Ακολούθως, δε, να δώσει συνέντευξη Τύπου, αφού ολοκληρωθούν οι διεργασίες για την Τουρκία.

 

Άλλα η Μέρκελ, άλλα ο Ολάντ για τα σύνορα
Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι εικασίες τα περί διατύπωσης κλειστών συνόρων και διατυπώνει την αντίρρησή της σε κάτι τέτοιο. Ο Ολάντ σε άλλο μήκος κύματος επιβεβαίωσε ότι αυτό έχει γραφεί στο προσχέδιο συμπερασμάτων, και τελευταία στιγμή μπαίνει σφήνα ο Νταβούτογλου και ζητάει περισσότερα χρήματα για την Τουρκία αλλά και διαβεβαιώσεις για ένταξη στην ΕΕ.

Οπως όλα δείχνουν, επί του παρόντος γίνονται διαβουλεύσεις για νέο κείμενο συμπερασμάτων.

Τη «συμμαχία» με τη Γερμανία εξέφρασε ο πρωθυπουργός και μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter:



Αλλαγή στάσης από την Αθήνα
Η ελληνική στάση σε όλα αυτά επίσης έχει αλλάξει τις τελευταίες ώρες. Ενώ αρχικά συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι «το κλείσιμο των συνόρων είναι μη αναστρέψιμο στην παρούσα φάση», αναγνωρίζοντας το τετελεσμένο για την Ελλάδα πριν καν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου, πλέον κυβερνητικές πηγές μιλούν για αλλαγή κλίματος.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως πλέον επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο δήλωσης που δεν περιλαμβάνει το κλείσιμο των συνόρων του διαδρόμου των Βαλκανίων. Αναμένεται στις επόμενες ώρες να αποσαφηνιστεί περαιτέρω και η δομή του κειμένου αλλά και το παρασκήνιο.  

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε ότι η κυρία Μέρκελ υποστηρίζει τη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς θα δικαίωνε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Αυστρία. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ενώ μέχρι χθες είχε επικρατήσει η αυστριακή θέση για σαφή αναφορά στα συμπεράσματα στο πλήρες κλείσιμο του διαδρόμου, όπως φαίνεται και από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει, συντονισμένες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη Γερμανίδα καγκελάριο και από την ελληνική κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης. 

Ως εκ τούτου, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου, οι βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν να συνεχίσει η Ελλάδα τις εργασίες ολοκλήρωσης των hotspots, να φέρει αποτελέσματα η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, να δεχθεί η Τουρκία την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών πριν από την 1η Ιουνίου και να ξεκινήσει μια διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Τώρα, κυβερνητικές πηγές λένε ότι η κατάσταση στη Σύνοδο είναι ακόμα ρευστή και πως φαίνεται η πίεση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού μετατοπίζεται από την Ελλάδα στη Τουρκία. Παράλληλα, υπάρχει η δημιουργία ενός κλίματος επίκρισης στις μονομερείς ενέργειες που έγιναν από κράτη-μέλη της ΕΕ και αφορούν το κλείσιμο των συνόρων του Διαδρόμου των Βαλκανίων. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο παράγοντας-«κλειδί» είναι η Τουρκία και οι δεσμεύσεις της για εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ. Επίσης φαίνεται να δημιουργείται ένα κοινό μέτωπο μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας που αντιτίθενται στο κλείσιμο των συνόρων. 

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως σημαντικό είναι επίσης πως αμφότερες Ελλάδα και Γερμανία διαφωνούν με την συγκεκριμένη αναφορά για κλείσιμο των συνόρων στο κείμενο της τελικής δήλωσης (ξεκαθαρίζουμε πως πρόκειται για μια δήλωση και όχι συμπεράσματα καθώς η συγκεκριμένη Σύνοδος είναι έκτακτη). 

Αναφορικά με τις διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπήρχε κοινό έδαφος με την καγκελάριο Μέρκελ και το κλείσιμο των συνόρων χαρακτηρίστηκε ως «απαράδεκτη κατάσταση» υπάρχει η πεποίθηση πως δεν πρέπει να επιβραβευτούν αυτοί που δημιούργησαν την ασφυκτική αυτή κατάσταση.    

Με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις τέσσερις θέσεις της Ελληνικής πλευράς δηλαδή τη μείωση των ροών, τις άμεσες επιστροφές προς τη Τουρκία, την άμεση μετεγκατάσταση προς την ΕΕ και τέλος την οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Τέλος με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ. 

Τι γράφουν γερμανικά ΜΜΕ

O βαλκανικός δρόμος πρέπει να μείνει ανοιχτός για τους Σύρους, γράφει το γερμανικό δίκτυο "NTV" σχολιάζοντας δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία, όπως αποκαλύπτουν διπλωματικές πηγές, ζήτησε αλλαγή στην διατύπωση του τελικού κειμένου της διακήρυξης προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έτσι και η Μέρκελ ζήτησε να υπάρξει αλλαγή στην διατύπωση του τελικού κειμένου της διακήρυξης , υποστηρίζει το γερμανικό δίκτυο διευκρινίζοντας ότι: Στο κείμενο γινόταν αναφορά στο κλείσιμο των συνόρων των δυτικών Βαλκανίων όμως , όπως υποστηρίζει το γερμανικό δίκτυο, ο βαλκανικός δρόμος δεν μπορεί να παραμείνει κλειστός, φέρεται να είπε η Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής , όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο "NTV" επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. 


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Βέτο από την Ουγγαρία στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας"

Κλειστή λόγω θυελλωδών ανέμων η γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης

Δεμένα λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή της Ζακύνθου είναι τα πλοία στη γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης.

Σύμφωνα με το λιμεναρχείο Ζακύνθου, οι άνεμοι που πνέουν είναι εντάσεως 9-10 μποφόρ.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστή λόγω θυελλωδών ανέμων η γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης"

«Αδειάζει» την ελληνική κυβέρνηση η Κομισιόν για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

Πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η αλλαγή της νομοθεσίας, που δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες και εταιρίες μη φαρμακοποιών να ανοίγουν επ’ ονόματί τους φαρμακεία και όχι απαίτηση των θεσμών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου υγείας. Αυτό απαντά η Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, κ. Νίκου Χουντή.

Η απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς κ. Bienkowska, «δείχνει» την ελληνική κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές ήταν αυτές που «πρότειναν να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η ιδιοκτησία ενός φαρμακείου θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στους φαρμακοποιούς».

Ο ευρωβουλευτής στην ερώτησή του δεχόταν ως ειλικρινείς του ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού – σημειωτέον ότι ο τελευταίος κατά την παρουσίαση της σχετικής ΚΥΑ είχε τονίσει ότι η αλλαγή που ο ίδιος πρότεινε για άδειες φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς «δεν ήταν συμβατή με την ιδεολογική και την πολιτική μας ταυτότητα αλλά ήταν αποτέλεσμα πιέσεων εκ μέρους των θεσμών».

Ο Νίκος Χουντής εγκαλούσε μάλιστα τους θεσμούς και ιδιαίτερα την Κομισιόν, ότι ενεργούσε παραβιάζοντας την κοινοτική νομοθεσία, αφού ασκούσε πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, σε θέμα δημόσιας υγείας, για το οποίο, την αποκλειστική ευθύνη και πρωτοβουλία πρέπει να έχει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Επικαλείτο μάλιστα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2009, η οποία είχε δικαιώσει την Ιταλία (όπως και τη Γερμανία σε αντίστοιχη περίπτωση) στην απόφασή της να απαγορεύει στην νομοθεσία της την ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.

Στην απάντησή της η κυρία Bienkowska, αφού επισημαίνει ότι αυτή είναι μία πρόταση από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, κάνει απολύτως σαφή τη θέση της, τονίζοντας ότι, «εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να ρυθμίσουν τις φαρμακευτικές υπηρεσίες κατά τρόπο που λαμβάνει υπόψη τη δημόσια υγεία» και ότι «τα κράτη μέλη έχουν τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να διασφαλίσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας».

Τέλος, στο υποερώτημα του Νίκου Χουντή «Σε ποιες χώρες της ΕΕ απαγορεύεται η ιδιοκτησία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς», όπως ίσχυε στην Ελλάδα πριν την αλλαγή του νόμου, η Ευρωπαία Επίτροπος απαντάει πως στις μισές από τις χώρες της ΕΕ, 13 στο σύνολο (Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία) απαγορεύεται η ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αδειάζει» την ελληνική κυβέρνηση η Κομισιόν για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων"

Στους 162 οι νεκροί από την γρίπη: Ακόμη δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο πενθήμερο

Άλλοι δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εξαιτίας επιπλοκών από τη γρίπη. Καθώς το κύμα της εφετινής επιδημίας υποχωρεί πια σταθερά συνεχίζει να αφήνει πίσω του νεκρούς, αλλά είναι εμφανές ότι μειώνεται ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν καταγράψει 162 νεκρούς από τη γρίπη. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ περίπου το 1/3 αναφέρονται ως άτομα χωρίς επιβαρυμένο ιστορικό υγείας.

Σύμφωνα με τον σημερινό απολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, 55 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ κατά την εφετινή περίοδο γρίπης 389 άτομα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 162 οι νεκροί από την γρίπη: Ακόμη δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο πενθήμερο"

Ερώτηση Νικολόπουλου για τα δάνεια της «Πήγασος»

Κατάθεση ερώτησης στην Βουλή για τα δάνεια της εκδοτικής εταιρείας «Πήγασος» προανήγγειλε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Στην ανακοίνωση του σημειώνει: «Πόσο καλυμμένα είναι τα δάνεια της «Πήγασος» συνολικού ύψους 160 εκ. ευρώ, την ώρα που ο κύκλος εργασιών της εταιρείας δεν φτάνει πλέον ούτε τα 50 εκ. ευρώ. Επίσης γιατί η ΤτΕ κλείνει προκλητικά τα μάτια της», είπε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα κοινοβουλευτικών συντακτών με αφορμή την σημερινή κατάθεση επίκαιρης ερώτησης με θέμα «Τα απλήρωτα δάνεια του Μπόμπολα».

Ο Νίκος Νικολόπουλος με την νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση ζητά να πληροφορηθεί η Βουλή των Ελλήνων, εάν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον «Πήγασο» του Φώτη Μπόμπολα, στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας για τα δάνεια των ΜΜΕ. Πρόκειται για την ίδια έρευνα από την οποία προέκυψε ποινική δίωξη για το προσωπικό δάνειο του Σταύρου Ψυχάρη. Όλοι περιμένουν το πόρισμα του ελεγκτή για μια επιχείρηση που λειτουργεί με -112 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει επίσης ο βουλευτής Αχαϊας να προβληματιστούμε για τους όρους και το σκεπτικό των δανειοδοτήσεων μια εταιρείας ΜΜΕ όπως ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» που έχει κάθε χρόνο ζημίες από 30 έως 40 εκατ. ευρώ ενώ, από το 2010 και με βάση πιο πρόσφατα στοιχεία, τα βραχυπρόθεσμα δάνεια της φτάνουν τα 146,1 εκ. ευρώ , ενώ τα μακροπρόθεσμα στα 14,8 εκ. ευρώ, την ώρα που ο κύκλος εργασιών της στο 9μηνο του 2015 ήταν μόλις 33,2 εκ. ευρώ.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο «Πήγασος» δεν έχει πληρώσει ούτε τόκους και χρεολύσια σε σημαντικό μέρος των δανείων αυτών. Με άλλα λόγια είναι … «κόκκινος», είπε ο κ. Νίκος Νικολόπουλος και κατέληξε ότι η επίκαιρη ερώτηση πρόκειται να κοινοποιηθεί στους Οικονομικούς Εισαγγελείς, στον Συνήγορο του Τραπεζικού καταναλωτή και τους Οικονομικούς Επιθεωρητές.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του κ. Νικολόπουλου ως εξής

«Πόσο καλυμμένα είναι τα δάνεια της «Πήγασος» συνολικού ύψους 160 εκ. ευρώ, την ώρα που ο κύκλος εργασιών της εταιρείας δεν φτάνει πλέον ούτε τα 50 εκ. ευρώ επίσης γιατί η ΤτΕ ¨κλείνει προκλητικά τα μάτια της¨», είπε ο ανεξάρτητος Βουλευτής ΑχαΐαςΝίκος Νικολόπουλος, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα κοινοβουλευτικών συντακτών με αφορμή την σημερινή κατάθεση επίκαιρης ερώτησης με θέμα ¨Τα απλήρωτα δάνεια του Μπόμπολα¨.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών και κάθε άλλο κυβερνητικό αρμόδιο να ζητήσει εξηγήσεις από τον Διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα ώστε εν συνεχεία μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου να απαντήσουν στον Ελληνικό λαό.

Την ώρα που με το νέο κώδικα δεοντολογίας υποχρεώνει τους απλούς πολίτες που είναι δανειολήπτες να γίνουν συνεργάσιμοι με τις τράπεζες, να συναινέσουν στη ρευστοποίηση της περιουσίας τους και, εν τέλει, να βρεθούν και στο δρόμο, αφού η εξωδικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς έχει καταργηθεί από την 31/12/2014 και η σημερινή κυβέρνηση δεν επέδειξε, ποτέ μέχρι σήμερα, την προσήκουσα κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους πολίτες και το πολιτικό θάρρος απέναντι σε τράπεζες και δανειστές, προκειμένου να την επαναφέρει σε ισχύ;

Τέλος, ο Νίκος Νικολόπουλος είπε ότι με την σημερινή νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση ζητά να πληροφορηθεί η Βουλή των Ελλήνων, εάν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον «Πήγασο» του Φώτη Μπόμπολα, στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας για τα δάνεια των ΜΜΕ.

Πρόκειται για την ίδια έρευνα από την οποία προέκυψε ποινική δίωξη για το προσωπικό δάνειο του Σταύρου Ψυχάρη. Όλοι περιμένουν το πόρισμα του ελεγκτή για μια επιχείρηση που λειτουργεί με -112 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει επίσης να προβληματιστούμε για τους όρους και το σκεπτικό των δανειοδοτήσεων μια εταιρείας ΜΜΕ όπως ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» που έχει κάθε χρόνο ζημίες από 30 έως 40 εκατ. ευρώ ενώ, από το 2010 και με βάση πιο πρόσφατα στοιχεία, τα βραχυπρόθεσμα δάνεια της φτάνουν τα 146,1 εκ. ευρώ , ενώ τα μακροπρόθεσμα στα 14,8 εκ. ευρώ, την ώρα που ο κύκλος εργασιών της στο 9μηνο του 2015 ήταν μόλις 33,2 εκ. ευρώ.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο «Πήγασος» δεν έχει πληρώσει ούτε τόκους και χρεολύσια σε σημαντικό μέρος των δανείων αυτών. Με άλλα λόγια είναι … «κόκκινος», είπε ο κ. Νίκος Νικολόπουλος και κατέληξε ότι η επίκαιρη ερώτηση πρόκειται να κοινοποιηθεί στους Οικονομικούς Εισαγγελείς, στον Συνήγορο του Τραπεζικού καταναλωτή και τους Οικονομικούς Επιθεωρητές.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση Νικολόπουλου για τα δάνεια της «Πήγασος»"

Στη Βουλή η δικογραφία Παπαγγελόπουλου

Και επισήμως στη Βουλή κατατέθηκε η αναφορά-καταγγελία της Εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Στην αναφορά της η Εισαγγελέας αφήνει αιχμές για τον κ. Παπαγγελόπουλο ότι δηλαδή παρενέβη στο δικαστικό της έργο.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανακοίνωσε στο Σώμα ότι η δικογραφία μεταβιβάστηκε στον Κοινοβούλιο μαζί με την επιστολή- αναφορά του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για τα όσα κατά τη δική του άποψη συνέβησαν με την Εισαγγελέα και τη δικογραφία του προέδρου της MIG Α. Βγενόπουλου.

Η συνέχεια στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Πάντως, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδριάζει κάθε Τρίτη, αλλά σύμφωνα με την κα. Χριστοδολουπούλου δεν υπάρχει αίτημα από κάποιο κόμμα για συζήτηση επ’αυτού.

Άρα όπως όλα δείχνουν πάμε για την επόμενη Τρίτη, καθώς ήδη η Νέα Δημοκρατία δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη διεμήνυσε ότι θα φέρει το θέμα στην αρμόδια επιτροπή.

Η επιστολή του Παπαγγελόπουλου στον Νίκος Βούτση:

Προς Τον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αθήνα. 02/03/2016

Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω προκειμένου στη συνέχεια να ενημερωθούν και οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων για τα ακόλουθα:

Η Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών κα Γεωργία Τσατάνη υπέβαλε στην κα Εισαγγελέα του Α.Π. τη με αριθμό πρωτ. ΕΠ 43/22-2-2016 αναφορά της στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει, ότι με δική της πρωτοβουλία με επισκέφθηκε στο γραφείο μου στα μέσα Νοεμβρίου, για να μου εξηγήσει και να λυθούν οι τυχόν παρανοήσεις μετά τις διαρκείς δημοσιογραφικές επιθέσεις εις βάρος της. Οι επιθέσεις αυτές είχαν κατά την αναφορά της κας Τσατάνη μεταφερθεί στη Βουλή με ερώτηση βουλευτών και με τις δηλώσεις μου ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί δικαστικά πραξικοπήματα. Στη συνέχεια η Εισαγγελέας Εφετών αναφέρει, ότι πιεστικά της ζήτησα να επιστρέφει τη δικογραφία κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου που αφαίρεσε από την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς για να τη συσχετίσει με άλλη δικογραφία που χειριζόταν η ίδια Επίσης αναφέρει, ότι την 22-11-2015 περίπου μία εβδομάδα μετά τη συνάντησή μας, τής τηλεφώνησα και «σε συμβουλευτικό, δήθεν, ύφος» της συνέστησα να επιστρέψει την ανωτέρω δικογραφία που χειρίζεται στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει άγριος πόλεμος κ.λ.π. Τέλος η Εισαγγελέας Εφετών ισχυρίζεται ότι «δεν προέβη εις άμεση υποβολή» της αναφοράς της προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι ζητούσε να απεκδυθεί την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης, αλλά την υπέβαλε μόλις αρχειοθέτησε την υπόθεση, χωρίς να ενδώσει σε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση απειλή.

Στα όσα αναφέρει η Εισαγγελέας Εφετών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα εξής πραγματικά περιστατικά:

Η κα Γεωργία Τσατάνη. πράγματι μου τηλεφώνησε και ζήτησε να συναντηθούμε και μάλιστα μου πρότεινε να την επισκεφθώ στο γραφείο της, απογευματινές ή βραδινές ώρες, ή να συναντηθούμε κάπου αλλού και να μην έρθει αυτή στο γραφείο μου γιατί δεν ήθελε να γίνει γνωστή η συνάντησή μας. Ευγενικά της απάντησα ότι οι όποιες συναντήσεις μου με δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, ως εκ της θέσεώς μου, αρμοδίως και θεσμικά λαμβάνουν χώρα στο γραφείο μου. Παρ’ ότι επέμεινε στην αρχική πρότασή της τελικά με επισκέφθηκε στο γραφείο μου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην αρχή της συνομιλίας μας μού ανέφερε ότι δεν γνωριζόμαστε, αλλά οι εισαγγελείς που με γνώριζαν την είχαν διαβεβαιώσει για την καλοσύνη μου και τη συναδελφική αλληλεγγύη που είχα επιδείξει στους συναδέλφους Εισαγγελείς πριν συνταξιοδοτηθώ. Γι’ αυτό πήρε την πρωτοβουλία να με συναντήσει γιατί ήθελε τη βοήθειά μου και τις συμβουλές μου. Μου είπε επίσης ότι με βλέπει ως παλιό συνάδελφο και όχι ως Υπουργό και μου ζήτησε να την αντιμετωπίσω και εγώ το ίδιο. Την ευχαρίστησα για τα καλά της λόγια, τη διαβεβαίωσα ότι και εγώ τη θεωρώ συνάδελφο και συμφωνήσαμε μάλιστα να ξεχάσουμε την υπουργική μου ιδιότητα και να μιλάμε στον ενικό. Στη συνέχεια σχεδόν κλαίγοντας ζήτησε τη βοήθειά μου γιατί μερίδα του Τύπου της καταλόγιζε, ότι αφαίρεσε παράτυπα δικογραφία κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς λίγο πριν ασκηθεί ποινική δίωξη, δήθεν για να τη συσχετίσει με άλλη δικογραφία, με πραγματικό σκοπό να αποτρέψει την άσκηση ποινικής δίωξης.

Επίσης δημοσιεύματα στον Τύπο της απέδιδαν, ότι χειρίσθηκε δικογραφίες που αφορούσαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και μολονότι, ο σύζυγος και η κόρη της ήταν υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. δεν δήλωσε αποχή όπως ορίζεται στα σχετικά άρθρα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μου ζήτησε να λυπηθώ την κόρη της που αναφερόταν στα δημοσιεύματα του Τύπου και είχε στοχοποιηθεί, επικαλέσθηκε την αγάπη που και εγώ έχω στα παιδιά μου και μάλιστα μου έδειξε φωτογραφία της κόρης της σε δίπτυχη κάρτα που μάλιστα την άφησε και παραμένει στο γραφείο μου. Επιπλέον μου ανέφερε ότι φοβάται μήπως της ασκηθεί πειθαρχική δίωξη, διότι αυτό θα εμπόδιζε την προαγωγή της, την οποία ανέμενε σε λίγους μήνες.

Της απάντησα ότι αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση της. ότι θα τη βοηθήσω όσο μπορώ, πρόθεση που επανειλημμένως έχω εκφράσει δημοσίως για όλους τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς και ότι δεν επιθυμώ η θητεία μου, ως υπουργού, να συνδεθεί με πειθαρχική δίωξη εναντίον πρώην συναδέλφου μου. Της συνέστησα όμως να είναι προσεκτική στο μέλλον, διότι η νομική μου άποψη ήταν. ότι και την δικογραφία δεν έπρεπε να ζητήσει από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και έπρεπε να έχει κάνει δηλώσεις αποχής για υποθέσεις που είχαν σχέση με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Πράγματι δε, της επεσήμανα ότι η νομική μου άποψη ήταν να επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς ως μόνη αρμόδια σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 4022/2011 και 4139/2013 και τη σχετική εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Συνεπώς η εκφορά της νομικής μου άποψης απευθυνόμενος στην κα Τσατάνη, κατά την επιδιωχθείσα από την ίδια συνάντησή μας, για την αποκλειστική αρμοδιότητα για την έρευνα της υπόθεσης από την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς και συνεπώς την αναγκαιότητα, συμφωνά με το νόμο, της επιστροφής της δικογραφίας στην αρμόδια Εισαγγελέα, δεν υποκρύπτει την παραμικρή υπόνοια παρέμβασής μου ή επηρεασμού της δικανικής της άποψης. Επισημαίνω δε ότι απέφυγα οποιαδήποτε συζήτηση για την ουσία της υπόθεσης και δεν διατύπωσα άποψη για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης ή αρχειοθέτηση της δικογραφίας.

Συζήτηση έγινε και για τις δηλώσεις αποχής, που επίσης κατά τη νομική μου άποψη, έπρεπε να είχε υποβάλει, αλλά επειδή πρόκειται για ιδιωτική συνομιλία και μάλιστα μετά από παράκληση της συνομιλήτριάς μου να τη βοηθήσω, οι αρχές μου και ο χαρακτήρας μου δεν μου επιτρέπουν να αποκαλύψω το πλήρες περιεχόμενό της προς το παρόν και θα αναφερθώ στο μέλλον αν απαιτηθεί. Στο τέλος η κα Τσατάνη μού είπε ότι θα σκεφθεί όσα συζητήσαμε και ζήτησε να ξαναμιλήσουμε και τώρα που γνωρισθήκαμε να κρατήσουμε επαφή.

Πράγματι μετά από λίγες ημέρες της τηλεφώνησα και εκείνη επικαλούμενη ότι ήταν καθ’ οδόν προς την οικία της, όπως αναφέρει και στην αναφορά της, μού τηλεφώνησε η ίδια σε λίγα λεπτά, οπότε και της επανέλαβα τα ίδια που της είχα πει στο γραφείο μου και εκείνη μου είπε και πάλι ότι θα σκεφθεί τι θα πράξει. Πρέπει να επισημανθεί ότι η κα Τσατάνη ισχυρίζεται στην αναφορά της ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μας. Δεν διευκρινίζει όμως εάν έχει κρατήσει τις εκατέρωθεν κλήσεις ή έχει μαγνητοφωνήσει την ιδιωτική μας συνομιλία κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 370Α Π.Κ.

Πάντως η αναγραφή δήθεν φράσεών μου στο κείμενο της αναφοράς της εντός εισαγωγικών και με χρήση αποσιωπητικών, υπό μορφή απομαγνητοφωνημένου κειμένου, και μάλιστα 3 μήνες μετά τη συνομιλία μας. οδηγεί ευθέως στο συμπέρασμα ότι η Εισαγγελίας Εφετών διαθέτει πολύ δυνατή μνήμη.

Στο σημείο αυτό θέλω να διευκρινίσω ότι με μεγάλη λύπη αναφέρομαι σε όσα συζητήσαμε ιδιωτικά με την κα Τσατάνη και εξ αυτού του λόγου περιορίζομαι να απαντήσω αποκλειστικά και μόνο σε όσα αποκάλυψε η ίδια. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ουδέποτε αναφέρθηκα στο πρόσωπο της κας Τσατάνη δημοσίως ή ιδιωτικώς, ουδέποτε δήλωσα ή υπονόησα ότι συμμετέχει σε δικαστικά πραξικοπήματα και αγνοώ για ποιο λόγο θεώρησε ότι τα δικαστικά πραξικοπήματα την αφορούν προσωπικά.

Είναι κατ’ αρχάς γνωστό ότι εγώ για πρώτη φορά αναφέρθηκα σε επαπειλούμενα δικαστικά πραξικοπήματα την 27-11-2015, σε ομιλία μου στη Βουλή των Ελλήνων. Είναι επομένως εντελώς ανυπόστατος ο ισχυρισμός της Εισαγγελέως ότι στα μέσα Νοεμβρίου ζήτησε να συναντηθούμε για να της εξηγήσω και να λυθούν οι τυχόν παρεξηγήσεις για δηλώσεις που δεν είχα ακόμη κάνει και όταν τις έκανα, όπως προαναφέρω, δεν αφορούσαν την κα Τσατάνη.

Μετά τη συνάντησή μου με την Εισαγγελέα Εφετών μεσολάβησε η αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου και η συνέντευξή του, όπου εκφράσθηκε με επαινετικούς χαρακτηρισμούς για την κα Τσατάνη. Είναι σαφές ότι η Εισαγγελέας Εφετών παραδέχεται μεν ότι η ίδια αιτήθηκε τη συνάντησή μας, αλλά αισθάνεται αμήχανα ως προς τα προφανή κίνητρά της, δηλαδή, μεταξύ άλλων, την αποφυγή πειθαρχικού ελέγχου για τις υπηρεσιακές της ενέργειες. Η αμηχανία αυτή την αναγκάζει να επινοεί αιτιολόγηση της πρωτοβουλίας της για τη συνάντησή μας που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και καταρρίπτεται από την κοινή λογική. Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν άλλα κίνητρα.

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι για την αφαίρεση της δικογραφίας από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς λίγο πριν την άσκηση της δίωξης είχαν υπάρξει δημοσιεύματα, προγενέστερα της συνάντησής μας, και επομένως δεν είχα ενημερωθεί από την κα Ράικου, όπως υπονοεί η κα Τσατάνη, ούτε είχε παραβιασθεί το απόρρητο και η μυστικότητα της προκαταρκτικής εξέτασης. Η Εισαγγελέας Εφετών ουδέποτε με κατηγόρησε για «απόπειρα παραβίασης του απορρήτου» κατά τη συνάντησή μας, ενόσω δηλαδή καταπτοημένη και μεταξύ συναισθηματικών εξάρσεων ζητούσε τη βοήθειά μου. η δε σχετική περικοπή της αναφοράς της δεν είναι αληθής.

Αποδεικνύει δε πλήρως την έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά μου και την μη περαιτέρω ενασχόλησή μου με την υπόθεση το γεγονός ότι η ίδια αιτήθηκε τη συνάντησή μας, η ίδια αναφέρθηκε στην υπόθεση και μου ζήτησε ττις συμβουλές μου, ενώ εγώ κατά τα λεγόμενα της ίδιας της κας Τσατάνη δεν ζήτησα καμιά πληροφορία για την ουσία της υπόθεσης και δεν υπέδειξα την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι δεν κινήθηκε εις βάρος της κας Τσατάνη καμιά πειθαρχική διαδικασία παρά εκφρασμένους από την ίδια κατά τη συνάντησή μας φόβους και δεν επεδίωξα μέχρι σήμερα καμιά περαιτέρω επικοινωνία μαζί της. Αξιοσημείωτο επίσης είναι, ότι η κα Τσατάνη στην αναφορά της ισχυρίζεται, ότι καθυστέρησε την υποβολή της για να μη θεωρηθεί, ότι ζητούσε να απεκδυθεί την ευθύνη χειρισμού της δικογραφίας. Είναι επομένως προφανής τόσο η επιμέλεια όσο και το ενδιαφέρον της να ολοκληρώσει η ίδια την προκαταρκτική έρευνα.

Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος από τη συμπεριφορά της κας Τσατάνη και λυπάμαι ειλικρινά γιατί με ανάγκασε κατά παράβαση των αρχών μου να αποκαλύψω λίγες πτυχές από την ιδιωτική συζήτηση που είχα μαζί της, μετά από δικό της αίτημα, προκειμένου να τη βοηθήσω και να τη συμβουλεύσω. Εύχομαι ολόψυχα να μην αναγκασθώ να αποκαλύψω όλη τη συζήτησή μας.

Τέλος πρέπει να επισημάνω και ορισμένες αξιοπερίεργες συμπτώσεις στην υπόθεση αυτή. Συγκεκριμένα στην από 24-2-2016 επιστολή του προς εμένα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σύμφωνα με την προαναφερθείσα χθεσινή ανακοίνωση του κ. Βγενόπουλου, την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016, η κα Τσατάνη περάτωσε την Προκαταρκτική Εξέταση, την οποία διεξήγαγε και με σχετική Διάταξη της υπό στοιχεία 1/22-2-2016, αποφάνθηκε ότι δεν προέκυψαν οποιεσδήποτε ενδείξεις περί διάπραξης αδικημάτων και ότι η όλη υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι «εκ συμπτώσεως», κατά την ίδια ημερομηνία ο κ. Βγενόπουλος, ως είχε προκαθοριστεί, εμφανίστηκε ενώπιον της 10ης Ανακριτρίας κας Μ. Ευαγγέλου για ανάκριση, αρνούμενος και πάλι να ανακριθεί. Επικαλέστηκε δε, όπως πληροφορούμαι από τις Κυπριακές ανακριτικές Αρχές, τη Διάταξη της κας Τσατάνη, η οποία φαίνεται να μην είχε μέχρι εκείνη την ώρα εκδοθεί.

Απ’ ό,τι πληροφορούμαι επιστολή με το ίδιο περιεχόμενο έχει σταλεί από το Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Την ημέρα που έδωσε συνέντευξη ο Ανδρέας Βγενόπουλος εξυμνώντας την κα Τσατάνη και κατηγορώντας εμένα με ανακριβή στοιχεία και αβάσιμους συνειρμούς και εικασίες, διαβιβάσθηκε συμπτωματικά στον Υπουργό Δικαιοσύνης η αναφορά της κας Τσατάνη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Με την παρούσα επιστολή μου αναφέρομαι μόνο στα πραγματικά γεγονότα και δεν ασχολούμαι καθόλου με το νομικό μέρος της αναφοράς σε βάρος μου. Οσο είναι ηθικά ανεπίτρεπτη η αποκάλυψη και η προσπάθεια ποινικοποίησης μιας ιδιωτικής συνομιλίας που έγινε με πρωτοβουλία της κας Τσατάνη, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια και συμβουλές, άλλο τόσο είναι και νομικά αβάσιμη, εφ’ όσον δεν προκύπτει η ελαχίστη αναφορά για δήθεν παρέμβασή μου ως προς την ουσία της υπόθεσης και την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης ή την αρχειοθέτηση της δικογραφίας. Δυστυχώς η πείρα μου και οι νομικές μου γνώσεις μού επιτρέπουν να έχω σχηματίσει ασφαλή εκτίμηση και κρίση για τα κίνητρα και τους σκοπούς της κας Τσατάνη.

Είμαι βέβαιος ότι κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Με τιμή,

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή η δικογραφία Παπαγγελόπουλου"

Τρεις μητροπόλεις στο ΣτΕ κατά του συμφώνου συμβίωσης

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν τρεις μητροπόλεις κατά του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ προσέφυγαν οι μητροπόλεις Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος, οι μητροπολίτες των τριών αυτών μητροπόλεων, Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, Σεραφείμ Στεργιούλης και Ιερεμίας Φούντας αντίστοιχα, καθώς και ο αρχιμανδρίτης Σαράντος Σαράντου, τρεις πρωτοπρεσβύτεροι, μια μοναχή, η «Εστία Πατερικών Μελετών», δυο δικηγόροι και 21 πολίτες.

Όλοι στρέφονται κατά του νόμου 4356/2015 που επέκτεινε το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια και ζητούν να ακυρωθεί ο επίμαχος νόμος ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στον Αστικό Κώδικα (οικογενειακό δίκαιο και χρηστά ήθη), όπως επίσης ζητούν η προσφυγή τους να εισαχθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Αφορμή για τις προσφυγές στο ΣτΕ, απετέλεσε η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εγγραφής στα ληξιαρχεία των συμφώνων ελεύθερης συμβίωσης ομοφυλοφίλων ζευγαριών.

Επίσης, στην ίδια απόφαση υπάρχουν - όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους - κατά «κυνική και σκανδαλώδη πρόκληση» του κοινού περί ηθικής και θρησκείας αισθήματος, υποδείγματα,της ληξιαρχικής πράξης «συμφώνου συμβίωσης με θρήσκευμα».

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η καθιέρωση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ομοφυλοφίλων ζευγαριών, προσβάλλει τα κρατούντα στην Ελλάδα χρηστά ήθη, όπως αυτά καταγράφονται στο άρθρο 5 του Συντάγματος και υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος, η ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας, κάθε άλλο παρά απεριόριστη είναι, αλλά υπόκειται στην υποχρέωση σεβασμού των χρηστών ηθών.

Ακόμη, οι μητροπολίτες υποστηρίζουν ότι τα χρηστά ήθη συνιστούν νόμιμο συνταγματικό περιορισμό, περιορισμό εμποδίων και φραγμών στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, και προσθέτουν ότι ως χρηστά ήθη, νοείται η γενική και κοινή περί ηθικής αντίληψη του μέσου χρηστού και εχέφρονος ανθρώπου σε δεδομένο τόπο και χρόνο. Η παραβίαση των χρηστών ηθών συνδέεται και την προστασίας της οικογένειας όπως αυτή περιγράφεται στο Σύνταγμα και το οικογενειακό δίκαιο (Αστικός Κώδικας).

Επίσης, αναφέρουν ότι η ελληνική κοινωνία δεν αποδέχεται την ύπαρξη οικογενειακών σχέσεων μεταξύ συμβιούντων προσώπων ανηκόντων στο ίδιο φύλο, αλλά ούτε δέχεται την θεσμοθέτηση της νομικής εξισώσεως του συμφώνου συμβιώσεως μεταξύ ομοφυλοφίλων προσώπων με τον γάμο ετερόφυλων ζευγαριών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις μητροπόλεις στο ΣτΕ κατά του συμφώνου συμβίωσης"

Μηχανικοί προς Σκουρλέτη: Να μην ακυρωθεί ο διαγωνισμός για το κτηματολόγιο

Να μην προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού που έγινε το 2013 και αφορά στην κτηματογράφηση του υπόλοιπου της χώρας, καλεί την κυβέρνηση ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας.

Απευθυνόμενοι στον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, οι πολιτικοί μηχανικοί της χώρας κάνουν λόγο για ατέρμονες παλινδρομήσεις στο θέμα του Εθνικού Κτηματολογίου, που προκαλούν πρόσθετη αβεβαιότητα για το αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου έως το 2020.

Όπως επισημαίνουν η ακύρωση του εν λόγω διαγωνισμού, θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση του κτηματολογίου κατά τουλάχιστον 3-4 χρόνια και θα απειλήσει 12.000 θέσεις εργασίας.

Την αντίθεση τους στο πάγωμα της ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης έχουν εκφράσει και άλλοι φορείς όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Σύλλογος Αγρονόμων και Τοπογράφων μηχανικών αλλά και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηχανικοί προς Σκουρλέτη: Να μην ακυρωθεί ο διαγωνισμός για το κτηματολόγιο"

Συνάντηση Καμμένου - γγ του ΝΑΤΟ: Αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις

Την ανάγκη άμεσης έναρξης της δραστηριότητας σε όλη την έκταση κατά μήκος των ελληνικών νησιών από τη Λήμνο έως το Καστελλόριζο και τη Γαύδο και στις ακτές της Μικράς Ασίας, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

«Οι ελληνικές θέσεις έγιναν αποδεκτές», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Καμμένου - γγ του ΝΑΤΟ: Αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις"

Αγρότες της Κρήτης προπηλάκισαν Σταθάκη, Ξανθό και Χαρίτση

Αγρότες της Κρήτης, εγκλώβισαν 3 υπουργούς την Κυριακή στο Ρέθυμνο και τους προπηλάκισαν στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στο περιθώριο της συζήτησης για το νέο ΕΣΠΑ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία των Υπουργών Σταθάκη, Ξανθού και Χαρίτση, οι συγκεντρωμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι, απέκλεισαν την είσοδο της πολυκατοικίας που στεγάζεται το ΕΒΕΡ, φωνάζοντας ότι νιώθουν αγανακτισμένοι και προδομένοι.

Η ένταση προκλήθηκε όταν αγρότες και κτηνοτρόφοι που συγκεντρώθηκαν έξω από το Επιμελητήριο ζήτησαν να συναντηθούν με τους υπουργούς. Η αστυνομία ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να ανεβεί στην αίθουσα αντιπροσωπεία τους και όχι όλοι.

Μετά από μια συζήτηση υψηλών τόνων οι τρεις υπουργοί σχεδόν εγκλωβίστηκαν στο κτήριο του ΕΒΕΡ, από τους αγρότες και κτηνοτρόφους που είχαν αποκλείσει τον χώρο.



real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες της Κρήτης προπηλάκισαν Σταθάκη, Ξανθό και Χαρίτση"

Νταϊσελμπλούμ: Να προετοιμάζεστε για έναρξη συζήτησης χρέους τον Απρίλιο

Η προσήλωση στη συμφωνία του καλοκαιριού είναι η κοινή θέση των θεσμών και του Eurogroup, δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερούν Νταϊσελμπλούμ.

Ο ίδιος τόνισε στην Ελλάδα χρειάζεται μια αξιόπιστη και βιώσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τα δημοσιονομικά να βρίσκονται μεσοπρόθεσμα σε σωστή τροχιά.

Προσέθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια «θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

«Να προετοιμάζεστε για έναρξη συζήτησης χρέους τον Απρίλιο» φέρεται να διαμήνυσε στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem, σύμφωνα με ελληνικές πηγές.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι επιστρέφουν αύριο οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νταϊσελμπλούμ: Να προετοιμάζεστε για έναρξη συζήτησης χρέους τον Απρίλιο"

Bέλγος πρωθυπουργός: Να κλείσουμε τα σύνορα για να σωθεί η Σένγκεν

Ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Σένγκεν είναι να κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο κ. Μισέλ τόνισε πως πρέπει να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει μόνο μία πιθανή λύση για να σωθεί η Σένγκεν και αυτή είναι να κλείσουν τελείως τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν στην παράνομη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Αθήνα πρέπει να οργανώσει hotspots στα σύνορα με την Τουρκία.

«Όλοι πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη για να γίνουν λειτουργικά τα hotspot και η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της», σημείωσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Bέλγος πρωθυπουργός: Να κλείσουμε τα σύνορα για να σωθεί η Σένγκεν"

Oι ροές δεν σταματούν: 3.200 περισσότεροι μετανάστες σε μια μέρα στην Ελλάδα

Όχι μόνον δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το συντονιστικό της κυβέρνησης το μεσημέρι της Δευτέρας, μέχρι τις 09:00 το πρωί, βρίσκονταν στην ελληνική επικράτεια 36.419 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ χθες την ίδια ώρα ο αριθμός έφτανε τις 33.320.

Συγκεκριμένα, στα νησιά του Αιγαίου, έως τις 07:30 το πρωί της Δευτέρας, έφτασαν 2.293 πρόσφυγες και μετανάστες, η πλειοψηφία των οποίων στην Λέσβο, όπου καταγράφηκαν 987 αφίξεις. Βάσει των επίσημων στοιχείων της κυβέρνησης, η κατάσταση στο νησί είναι ασφυκτική, καθώς στα κέντρα καταγραφής και φιλοξενίας βρίσκονταν ήδη 3.993 πρόσφυγες και μετανάστες, η χωρητικότητα ανέρχεται μόνο σε 3.500, ενώ όσοι έχουν ταυτοποιηθεί δεν μπορούν να φύγουν, λόγω της ελεγχόμενης ροής προς την κεντρική Ελλάδα και τον Πειραιά που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Χίος, όπου βρίσκονταν 1659 άνθρωποι και το τελευταίο 24ωρο έφτασαν ακόμη 469, με τις δομές να έχουν δυνατότητα μόλις για 1.100.

Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα το πρωί με το πλοίο Αριάδνη από Χίο και Μυτιλήνη έφτασαν στις 06:30 το πρωί στον Πειραιά μόλις 571 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, στην Ειδομένη, «εντός Camp», όπως διευκρινίζεται, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 8.550 άνθρωποι, ενώ 3.228 βρίσκονταν ως τις 09:00 το πρωί στον Πειραιά. Οι υπόλοιποι, φιλοξενούνται σε δομές όλης της χώρας, από το Σχιστό έως το Χέρσο, με τα κέντρα φιλοξενίας πάντως, να βρίσκονται ανά περίπτωση «στο όριο». (Αναλυτικά είχαμε στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο 1500 αφίξεις, 1541, στο γήπεδο του χόκεϊ, 1120 στο γήπεδο του μπέιζμπολ, 1991 στα Διαβατά, 3240 στο Χέρσο, 3256 στην Καβάλα, 8550 στην Ειδομένη, 3228 στον Πειραιά, 1750 στο Σχιστό,715 στον Ελαιώνα.)

Την ίδια ώρα, δεκατέσσερις νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, διαμορφώνονται πρώην στρατόπεδα στη Μαλακάσα, τις Αφίδνες, τη Δράμα και το Λιτόχωρο, η κατασκήνωση των Ενόπλων Δυνάμεων στον Άγιο Ανδρέα, ένα ακόμα ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες, τέσσερις εγκαταστάσεις στην Ήπειρο και τέσσερις εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, που επιλέγονται σε συνεννόηση με τις αρμόδιες περιφέρειες. Επίσης, δρομολογείται και η επέκταση του κέντρου στον Ελαιώνα, προκειμένου να φιλοξενήσει άλλα 700 άτομα. Όλες οι παραπάνω δομές θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν επιπλέον 17.400 άτομα.

Αναλυτικά οι πίνακες: 






protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Oι ροές δεν σταματούν: 3.200 περισσότεροι μετανάστες σε μια μέρα στην Ελλάδα"

Τσακαλώτος στη FAZ: Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι την 1η Μαϊου

H ελληνική οικονομία μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από 3%. Για να το επιτύχει θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων του τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα από ΔΝΤ μέχρι την 1η Μαϊου, ώστε να λάβει την τρίτη δόση και μετά να γίνει διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, λέει στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine (FAZ), ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αυτό που χρειαζόμαστε μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα, την 1η Μαίου, είναι η κρίση των διεθνών ΜΜΕ, ότι αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε μια συμφωνία, ότι δεν έγινε αναβολή και ότι η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο», λέει ο Τσακαλώτος και προσθέτει: «Το ζήτημα του χρόνου είναι σημαντικό, αν θέλουμε να φτάσουμε από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο. Διότι δεν μπορεί κανείς να συζητά αιωνίως για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, έτσι ώστε να παραμένει αιωνίας ανοικτή μια πληγή.»



«Σε μια συμφωνία με τους πιστωτές στέκεται όμως εμπόδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διότι ζητά ξανά από τους Ελληνες σημαντικές περικοπές των συντάξεων και των παροχών, ή ως εναλλακτική λύση ένα κούρεμα εκ μέρους των πιστωτών, με το οποίο να μειωθούν οι υποχρεώσεις καταβολών των Ελλήνων στο μέλλον" και προσθέτει «Βρίσκουμε την άποψη του ΔΝΤ πολύ αιφνιδιαστική».

Ο ΕυκλείδηςΤσακαλώτος, λέει ακόμα ότι «την τελευταία χρονιά αναμέναμε ύφεση 2%, στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ μειώθηκε μόνο κατά 0,2%. Επιπλέον αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα, διευκολύνθηκε η συγκέντρωση ΦΠΑ μέσω του περιορισμού των αναλήψεων μετρητών και της αύξησης της χρήσης πιστωτικών καρτών. Στα θέματα αυτά αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα χρειαστούν λιγότερες διορθώσεις».

Ο υπουργός οικονομικών απορρίπτει επίσης τις επιπλέον περικοπές συντάξεων, διότι «το ΔΝΤ θέλει αφενός γενικές περικοπές και αφετέρου μια διόρθωση της ανισορροπίας των κοινωνικών παροχών της Ελλάδας με μεγάλη επιβάρυνση των συνταξιούχων και μικρότερη για άλλους που έχουν ανάγκη». Τέτοιες όμως θεωρητικές απόψεις γίνονται σε μια στιγμή βαθιάς ύφεσης, όπως τονίζει. «Εκτός τούτου οι συντάξεις αποτελούν μέρος του κοινωνικού δικτύου ασφάλειας», διότι αυτή τη στιγμή παππούδες και γιαγιάδες πρέπει συχνά να υποστηρίξουν οικογένειες με παιδιά. Εάν το ΔΝΤ με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς έχει κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα κάποιο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να το λύσει με τους Ευρωπαίους. «Εδώ υπάρχουν δυό ελέφαντες και μεις είμαστε μεταξύ τους η αντιλόπη η οποία προσπαθεί να μην την πατήσουν», τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος στη FAZ: Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι την 1η Μαϊου"

Σύνοδος Κορυφής: Δείτε το προσχέδιο της απόφασης που κάνει την Ελλάδα ένα απέραντο hot spot

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Βρυξέλλες επικυρώνουν τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο hot spot. Ωστόσο η Σύνοδος αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ καθώς όπως μεταδίδει το ZDF η Γερμανία δεν συμφωνεί με το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου.


Δείτε το σχέδιο της Συνόδου Κορυφής
Προβλέπεται η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).

«Η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στη Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση που δημιουργείται συνεπεία αυτής της εξέλιξης» αναφέρεται στο κείμενο.

Γίνεται επίσης λόγος για «πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που αναπτύσσεται ταχύτατα στο έδαφος».

Ειδική αναφορά γίνεται και στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων αυτών με Αλβανία και Σκόπια με τη φράση «θα παρέχουμε περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων». Στα hotspots θα αναπτυχθούν αξιωματικοί της Europol προκειμένου να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Όσον αφορά την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία στο κείμενο γίνεται λόγος για «βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξουν ταχύτατες και σε μεγάλη κλίμακα επιστροφές στην Τουρκία παράτυπων μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Καλούνται επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να προσφέρουν επειγόντως περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

Γίνεται, ακόμα λόγος για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση δημιουργίας νέων διαδρόμων.

Το κείμενο καταλήγει με το ότι όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν και η πρακτική εφαρμογή τους θα επανεξεταστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.



Σε δύσκολη θέση η Ελλάδα
Είναι πάντως γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες δηλώνουν απρόθυμες να μετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων, επιλέγοντας να ρίξουν στην Ελλάδα το βάρος. Με το κλείσιμο των συνόρων και με δεδομένο τον κίνδυνο οι ροές να συνεχιστούν, η χώρα μας βρίσκεται ολοένα και σε πιο δύσκολη θέση. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει διαπραγμάτευση επ’ αυτών, αλλά φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει ικανοποιηθεί με την ιδέα του «εύκολου θύματος», που για μία ακόμη φορά είναι η χώρα μας.

Την απόφαση αυτή «επικύρωσε» από το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σε δηλώσεις του σε τοκ σόου είπε ότι μια από τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου κορυφής των Βρυξελλών με την Τουρκία θα είναι το κλείσιμο του «δρόμου των Βαλκανίων» και έγινε έτσι ο πρώτος πολιτικός που επιβεβαίωσε και επίσημα το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard από το βράδυ του Σαββάτου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας δεν κλήθηκε καν στο δείπνο κεκλεισμένων των θυρών, που είχαν χθες βράδυ στις Βρυξέλλες η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου και ο Ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Ρούτε.

Σήμερα, προσερχόμενος στις εργασίες ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, όσον αφορά την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας: «Εσείς μιλάτε για δεσμεύσεις, εγώ πιστεύω ότι πρόκειται περισσότερο για την κατάληξη σε μια κοινή προσέγγιση και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα σήμερα», σημείωσε.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να να αποφύγει τη μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων ωστόσο όπως όλα δείχνουν χωρίς ιδιαίτερες ελπίδες να το πετύχει. 

Ο πρωθυπουργός μεταφέρει στην ευρωπαϊκή ηγεσία την αγωνιώδη κραυγή της Αθήνας να σηκώσουν και οι εταίροι το βάρος που τους αναλογεί για την προσφυγική κρίση, να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα και επιδείξουν ανθρωπισμό και αλληλεγγύη κόντρα στην ακροδεξιά πίεση που ασκούν σε πολλές κυβερνήσεις ακραίες  δυνάμεις. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, κινούμενος και στο εθνικό πλαίσιο, που συμφωνήθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Παρασκευή, θα ζητήσει την αποφασιστική παρέμβαση της ΕΕ ώστε να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία, με τη συμβολή και του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις αποτροπής.

«Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις» υπογράμμιζε η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός θα έχει ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων το πρωί της Δευτέρας στη βελγική πρωτεύουσα, πριν αρχίσει το επίσημο πρόγραμμα της συνόδου το μεσημέρι.  Λίγο μετά τις 9 συναντάται με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με αντικείμενο το Κυπριακό. Αμέσως μετά (στις 10) θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε, που έχει και την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Μισή ώρα αργότερα θα δει τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα.

Στις 11 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών ΕΕ και Τουρκίας.

Η σύνοδος κορυφής θα ξεκινήσει στις 4 ώρα Ελλάδας.

Το ελληνικό πλαίσιο
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ανακοινωθέν της προεδρίας μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το πλαίσιο που προσδιορίζει τις απαιτήσεις της Ελλάδας από την ΕΕ έχει ως εξής:  
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:
Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη - Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους.  Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων  μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει  συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.

Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.

Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς
».


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Δείτε το προσχέδιο της απόφασης που κάνει την Ελλάδα ένα απέραντο hot spot"

ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Τετάρτη κατά του ασφαλιστικού

Καλέσμα σε όλους εργαζόμενους στο Δημόσιο και σε όλους τους πολίτες, απευθύνει η ΑΔΕΔΥ για το συλλαλητήριο της Τετάρτης 9 Μαρτίου, στις 3 μετά το μεσημέρι, στο Σύνταγμα.

Το συλλαλητήριο διοργανώνεται ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία όπως υποστηρίζεται οδηγεί στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ αναφέρεται ότι οι «προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, έρχονται να διαλύσουν ότι έμεινε όρθιο από το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα. Οι προτάσεις αυτές δεν συνιστούν ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα σώσει την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως η ίδια ισχυρίζεται.

Κινούνται στην κατεύθυνση τήρησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να τα δώσει στους δανειστές για την αποπληρωμή του επαχθούς, παράνομου και άδικου δημοσίου χρέους της χώρας».

Η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, με νέα γενική απεργία και καταλήψεις κτιρίων, εάν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Τετάρτη κατά του ασφαλιστικού"

Συγκρούση ΔΟΛ-Μαξίμου μέρος τρίτον

Με το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» και απάντηση της κυβέρνησης γι' αυτό γράφτηκε σήμερα το «τρίτο μέρος» της κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πρωτοσέλιδό τους της Δευτέρας «Τα ΝΕΑ» επέλεξαν ως τίτλο τη φράση «Άλαλα τα χείλη των εκβιαστών» και έγραψαν στη λεζάντα: «Σιωπή, αμηχανία, και εμφανής απουσία εξηγήσεων για όσα συμβαίνουν σε ΜΜΕ και Δικαιοσύνη. Πολύ σοβαρές αναταράξεις στη Δικαιοσύνη προκαλεί η αναφορά της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη για τις πιέσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην υπόθεση Βγενόπουλου. Το περιστατικό σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δεν έχει προηγούμενο. Με ασαφή τρόπο τοποθετήθηκε η Όλγα Γεροβασίλη στις συγκεκριμένες καταγγελίες του Σταύρου Ψυχάρη στο "Βήμα της Κυριακής". Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατέ3φυγε πάλι σε γενικόλογες επιθέσεις κατά των ΜΜΕ».

Στον τίτλο και τη λεζάντα της εφημερίδας «απάντησαν» λίγη ώρα αργότερα κυβερνητικές πηγές με ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης» αλλά κανείς πια δεν του δίνει σημασία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκρούση ΔΟΛ-Μαξίμου μέρος τρίτον"

Σε λίγες μέρες η έναρξη των φορολογικών δηλώσεων

Εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2015, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει μία καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στη φορολογία.

Όσον αφορά τις αποδείξεις για το 2016, ο Τρύφων Αλεξιάδης παρότρυνε τους πολίτες να τις ζητούν, καθώς «η φοροδιαφυγή είναι υπόθεση όλων».

Σχετικά με το αφορολόγητο, σημείωσε ότι θα χτίζεται με τις αποδείξεις, τις οποίες oι φορολογούμενοι οφείλουν να κρατούν. Όταν η αγορά γίνεται με πλαστικό χρήμα, διευκρίνισε, τότε δεν θα χρειάζεται η απόδειξη.

Ωστόσο, αυτό θα ισχύει και τυπικά αφότου ψηφιστεί η σχετική διάταξη στη Βουλή, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η χρήση πλαστικού χρήματος δεν θα επιβληθεί από το πρώτο έτος και δεν θα ισχύει ούτε για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ούτε και για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε λίγες μέρες η έναρξη των φορολογικών δηλώσεων"

Αποχή των συμβολαιογράφων από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

Την αποχή από τα καθηκόντά τους από την Τρίτη 8 Μαρτίου εως και την Πέμπτη 10 Μαρτίου αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι.

Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζει την αντίθεσή της για το προωθούμενο ασφαλιστικό σχέδιο.

Λόγω της αποχής, την Τετάρτη 9 Μαρτίου δε θα διενεργηθούν οι πλειστηριασμοί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχή των συμβολαιογράφων από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου"

Μόλις 337 πρόσφυγες πέρασαν την Ειδομένη το τελευταίο 24ωρο

Μόλις 337 πρόσφυγες κατόρθωσαν να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια το τελευταίο 24ωρο, την ώρα που μια «παραγκούπολη» 15.000 μεταναστών έχει ήδη στηθεί στην Ειδομένη. Παράλληλα στήνεται κι ένας δεύτερος πρόχειρος καταυλισμός, ανάμεσα στα κτίρια, στην πλατφόρμα και στις γραμμές του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού. Οι Σκοπιανοί, τις τελευταίες ημέρες, αφήνουν να περνούν τα σύνορα μόνο πρόσφυγες από εμπόλεμες... πόλεις, εξαντλώντας κάθε όριο αυστηρότητας προς τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους.

Το μικρό χωριό των 100 μόλις μονίμων κατοίκων στην Ειδομένη είναι πλέον το επίκεντρο του προσφυγικού προβλήματος καθώς σηκώνει όλο το βάρος, με το κράτος να μην είναι παρών πουθενά και μόνο εθελοντές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να προσπαθούν να ανακουφίσουν τους ανθρώπους αυτούς. Ζώντας ήδη για κάμποσες ημέρες στους υπαίθριους καταυλισμούς, υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής, κρύο, βροχή, χωρίς κανονικό φαγητό και καίγοντας για να ζεσταθούν σκουπίδια ουσιαστικά, ήδη οι επιπτώσεις στην υγεία τους είναι εμφανείς, ενώ οι ιατρικές οργανώσεις επισημαίνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών. Μάλιστα, το σημερινό δελτίο καιρού προβλέπει σφοδρές βροχοπτώσεις, ακόμα και καταιγίδες για το σημείο, κάτι που θα κάνει τις συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες, χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει το πού θα φτάσουν τα πράγματα.

Την ίδια ώρα οι ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά και από εκεί στον Πειραιά συνεχίζονται αμείωτες. Σήμερα το πρωί με το πλοίο Αριάδνη από Χίο και Μυτιλήνη έφτασαν στις 06:30 το πρωί 571 άτομα, ενώ γύρω στις 09:00 φτάνει το Blue Star II από τα Δωδεκάνησα με ακόμα 150 άτομα. Βάσει της επίσημης καταμέτρησης χθες το απόγευμα στις 19:00, στο λιμάνι βρίσκονταν 1.920 πρόσφυγες και μετανάστες, που φιλοξενούνται στις πύλες Ε1, Ε2, Ε3, Ε7 και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ. 

Άγνωστο παραμένει το προς τα πού θα κατευθυνθούν οι άνθρωποι αυτοί, καθώς συνήθως προορισμός τους ήταν η πλατεία Βικτωρίας, όπου αναζητούσαν διακινητές και τρόπους να φτάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας. Μετά την χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας όμως, η πλατεία παραμένει άδεια και φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις, που διώχνουν προς τις δομές όποιον μετανάστη πλησιάζει. Λεωφορεία πάντως περιμένουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να κατέβουν από τα πλοία και να τους μεταφέρουν στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, ενώ εθελοντές και ΜΚΟ προσπαθούν να τους πείσουν να μείνουν στις υποτυπώδεις έστω δομές στο λιμάνι, να εξεταστούν από τους γιατρούς και κατόπιν να προχωρήσουν προς κάποιο κέντρο φιλοξενίας.

Όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες από την Eurokinissi, οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στην Ειδομένη είναι άθλιες, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, δεν μπορούν να μείνουν πια στον κεντρικό καταυλισμό αφού δεν υπάρχει άλλος χώρος, γι' αυτό και πλέον τοποθετούν τις σκηνές τους έξω από τις γραμμές του παλιού σταθμού, αλλά και μέσα στα εγκαταλελειμμένα κτίρια που υπάρχουν εκεί, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από το κρύο. 


















Σφίγγουν κι άλλο τον κλοιό οι Σκοπιανοί: Τώρα δέχονται μόνο τους πρόσφυγες από εμπόλεμες... πόλεις!
Όλα αυτά ενώ μέρα με τη μέρα μειώνεται ο ρυθμός διέλευσης των ανθρώπων αυτών από τα σύνορα. Άλλωστε, όπως μετέδωσε την Κυριακή το Associated Press, επικαλούμενο πηγές από την ελληνική αστυνομία, οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν πλέον να περάσουν τα σύνορα μόνο πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες πόλεις. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι από το Χαλέπι μπορούν να διασχίσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, αλλά όχι και εκείνοι που έρχονται από τη πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, ή την πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη.  

Δύο αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων πως οι αυστηροί αυτοί περιορισμοί είναι η πιο πρόσφατη κίνηση των Σκοπιανών, στην προσπάθειά τους να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις ροές των προσφύγων που εισέρχονται στην χώρα τους, όλα αυτά μία μόλις ημέρα πριν από την νέα κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

Η διέλευση των προσφύγων από την Ελλάδα στα Σκόπια έχει ήδη μειωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα. Κάποιες ημέρες, μάλιστα, δεν πέρασε ούτε ένας άνθρωπος τα σύνορα, ενώ από τις 6 του πρωί του Σαββάτου μέχρι και τις 6 το πρωί της Κυριακής διέσχισαν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα 240 άτομα!


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόλις 337 πρόσφυγες πέρασαν την Ειδομένη το τελευταίο 24ωρο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news