facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Το μαρτύριο της σταγόνας από τους Σκοπιανούς: Πέρασαν μόνο 100 πρόσφυγες, ενώ 13.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι

Εκατό πρόσφυγες, περίπου, πέρασαν σήμερα από τις έξι το πρωί, έως τις έξι το απόγευμα, στη ΠΓΔΜ, από το συνοριακό σημείο ελέγχου στην Ειδομένη.

Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, μέχρι τις έξι το πρωί, είχαν περάσει εκατόν ογδόντα έξι άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι καλούνται να επιβιώσουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Εκτός από τις τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, οι άνθρωποι αυτοί είναι εκτεθειμένοι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το βράδυ της Πέμπτης η βροχόπτωση μετέτρεψε σε λασπότοπο τον καταυλισμό και όσοι δεν είχαν σκηνές, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο κρύο και τις λάσπες!

Δείτε αεροφωτογραφίες από την περιοχή, όπου παραμένουν εγκλωβισμένα 13000 άτομα







protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μαρτύριο της σταγόνας από τους Σκοπιανούς: Πέρασαν μόνο 100 πρόσφυγες, ενώ 13.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι"

Κόκκινα δάνεια: Στη σύσταση κοινής Επιτροπής συμφώνησαν Σταθάκης-Τσακαλώτος-Στουρνάρας

Στη συγκρότηση κοινής επιτροπής για την περαιτέρω επεξεργασία της στρατηγικής για τα κόκκινα δάνεια και τον συντονισμό για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν σήμερα με τον κ. Στουρνάρα και υπηρεσιακούς παράγοντες της τράπεζες και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για σχετικές διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Η απόφαση για τη σύσταση της Επιτροπής δείχνει ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση των θέσεων της κυβέρνησης, που ζητούσε τριετή παράταση για τις πωλήσεις κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε funds, από τις θέσεις των δανειστών και ιδιαίτερα της ΕΚΤ που ζητά να έχουν οι τράπεζες άμεσα της δυνατότητα πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόκκινα δάνεια: Στη σύσταση κοινής Επιτροπής συμφώνησαν Σταθάκης-Τσακαλώτος-Στουρνάρας"

Τέλος το επίδομα συζύγου 10% από τις νέες συντάξεις

Νέα κρυφή ανατροπή αποκαλύπτεται στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό, καθώς καταργείται οριστικά από όλες τις νέες συντάξεις το επίδομα συζύγου 10%, ενώ μειώνονται δραστικά τα επιδόματα τέκνων.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι αλλαγές αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσουν και στις σημερινές συντάξεις αφενός γιατί το υπουργείο εντάσσει στην προσωπική διαφορά παλιών και νέων συντάξεων και τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων και αφετέρου διότι τρόικα έχει ζητήσει να ισχύσουν και για τους ήδη συνταξιούχους ό,τι θα ισχύει για τους νέους, με την ψήφιση του νόμου.

Το μαχαίρι

Το επίδομα συζύγου που είναι 10% στο αρχικό (μικτό πριν από τις μειώσεις) ποσό σύνταξης «φεύγει» από τις νέες συντάξεις, (σ.σ.: στο Δημόσιο έχει καταργηθεί από το 2011 και μετά), ενώ τα επιδόματα τέκνων θα υπολογίζονται στο εξής με ποσοστά 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 12% για το τρίτο. Η προσαύξηση αυτή όμως δεν θα υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού της σύνταξης, αλλά μόνο για το τμήμα της αναλογικής σύνταξης.

Επιπλέον, δε, ο υπολογισμός των επιδομάτων τέκνων δεν θα πιάνει όλο το ποσό της αναλογικής σύνταξης, αλλά θα έχει ως πλαφόν το ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ του προηγούμενου έτους, και εν προκειμένω του 2015. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας έχουν υπολογίσει το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 690 ευρώ. Το 50% αυτού του ποσού, δηλαδή τα 345 ευρώ, θα είναι το ανώτατο πλαφόν επί του οποίου θα υπολογίζονται οι προσαυξήσεις των συντάξεων με τα επιδόματα τέκνων!

Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που αποχωρεί με το νέο νόμο και η αναλογική σύνταξη (βάσει ετών ασφάλισης και εισφορών) είναι 250 ευρώ, ενώ το σύνολο είναι 600 ευρώ αν έχει ένα ανήλικο παιδί ή μέχρι την ηλικία των 24 ετών αν σπουδάζει, θα έχει προσαύξηση κατά 8%, δηλαδή κατά 20 ευρώ. Το 8% του επιδόματος θα υπολογιστεί, δηλαδή, στα 250 ευρώ της αναλογικής και όχι στα 600 ευρώ της συνολικής σύνταξης.

Αν τώρα η αναλογική σύνταξη είναι 450 ευρώ και η συνολική 830, τότε το επίδομα παιδιού δεν θα υπολογιστεί στα 450 ευρώ της αναλογικής σύνταξης, αλλά στα 345 ευρώ που είναι το πλαφόν! Οπότε θα έχει προσαύξηση σύνταξης κατά 27,6 ευρώ (345Χ8%=27,6 ευρώ).

e-typos

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος το επίδομα συζύγου 10% από τις νέες συντάξεις"

Για «παρέμβαση με απειλές» καταγγέλλει η εισαγγελέας Εφετών τον Παπαγγελόπουλο

Αναφορά σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατέθεσε η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, κατηγορώντας τον για ευθεία παρέμβαση στο έργο της με τη μορφή της απειλής. Ο αναπληρωτής υπουργός κάνει λόγο για «διαπλοκή που ψυχορραγεί και παραληρεί» και αναφέρει ότι έχει ενημερώσει με επιστολή τον πρόεδρο της Βουλής.

Την υπόθεση φέρνει στο φως της δημοσιότητας το "Βήμα της Κυριακής" και αναφέρει πως οι καταγγελίες αφορούν την αφορούν την υπόθεση του επιχειρηματία Βγενόπουλου, την οποία έβαλε στο αρχείο πριν από μερικές ημέρες η εισαγγελέας Γ. Τσατάνη.

"Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, σε συμβουλευτικό δήθεν ύφος, μου συνέστησε εκ νέου να επιστρέψω τη δικογραφία που χειρίζομαι "παράνομα" στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς και άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει σε βάρος μου άγριος πόλεμος. Χαρακτηριστικά δε, τόνισε ότι έχω στα χέρια μου...ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος μου... και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου", αναφέρει στην καταγγελία της η δικαστικός.

Η εισαγγελέας υποστηρίζει στην αναφορά της ότι πριν από το επίμαχο τηλεφώνημα ζήτησε η ίδια να συναντήσει τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, μετά τις διαρκείς συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος της στη Βουλή, αλλά και τις δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου περί δικαστικού πραξικοπήματος, δηλώσεις που είχαν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της δικαιοσύνης.

Σε άλλο σημείο της καταγγελίας της η κ. Τσατάνη αναφέρει:

"Πιεστικά μου ζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία εις την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, από την οποία όμως μου εδήλωσε, παρανόμως ενεργώντας την αφήρεσα, για να ευνοήσω εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα. Μάλιστα επί λέξει μου εδήλωσε ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς που χειριζόταν την σχετική δικογραφία, η οποία μου είχε υποβληθεί κατόπιν αιτήματός μου προς συσχέτιση με συναφή την οποία χειριζόμουν, ευρίσκεται δικονομικά εις στάδιο περαίωσης και η εν λόγω εισαγγελέας προτίθεται να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος των υπόπτων, τους οποίους με την ενέργειά μου σκόπευα να ευνοήσω, κατά την αποψή του".

Η αναφορά της εισαγγελέως Τσατάνη κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ στις 23 του ίδιου μήνα έγινε γνωστή η δικανική της κρίση να θέσει στο αρχείο την δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος του επιχειρηματία Βγενόπουλου.

Λίγες ημέρες αργότερα, την 1η Μαρτίου, έγινε γνωστό πως η πρόεδρος του Αρείου Πάγου διέταξε πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως για τον τρόπο χειρισμού της επίμαχης δικογραφίας, παρά το γεγονός ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής είχε αποφανθεί ότι νόμιμως η κ. Τσατάνη είχε αναλάβει την έρευνα.

Δικαστικές πηγές έλεγαν, ότι είναι πρωτόγνωρο να διενεργεί την έρευνα η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου καθώς η συνήθης πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις ειναι να την αναθέτει σε άλλο πρόσωπο, το οποίο παραδίδει το πόρισμά του.

Ο αναπληρωτής υπουργός και πρώην εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με δήλωσή του στο "Βήμα της Κυριακής", υποστηρίζει ότι πράγματι είχε εκφράσει την διαφωνία του να φύγει η δικογραφία από την Εισαγγελία Διαφθοράς και να περάσει στα χέρια άλλου εισαγγελέα, διαψεύδει όμως ότι απείλησε την εισαγγελική λειτουργό αναφέροντας:

"Της είπα να μην φοβάται διότι δεν θέλω να συνδέσω το όνομά μου με διώξεις συναδέλφων μου. Για την δικογραφία Βγενόπουλου της είπα πράγματι ότι η νομική μου άποψη ήταν ότι δεν έπρεπε να αφαιρεθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ότι έπρεπε να την επιστρέψει. Ποτέ δεν μπήκα στην ουσία της υπόθεσης και ποτέ δεν την ρώτησα για την κρίση της"

''Η διαπλοκή ψυχορραγεί''

Παράλληλα, σε σημερινή του ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει:

''Η διαπλοκή ψυχορραγεί και παραληρεί. Λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού για αυτήν παίζει τα ρέστα της.
Η κα Τσατάνη παραδέχεται στην ανακοίνωση της ότι με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, με δική της πρωτοβουλία. Εντυπωσιακά αστείο είναι ότι σαν αιτία της επίσκεψης της, επικαλείται δηλώσεις που δεν είχα κάνει ακόμα, αλλά έκανα 15 μέρες μετά τη συνάντηση μας. Η αλήθεια είναι ότι με επισκέφθηκε για την συμβουλεύσω και να τη βοηθήσω.

Ενεργώντας πάντα θεσμικά έχω στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση για να τον ενημερώσω και να ενημερωθούν στη συνέχεια και οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με την επιστολή αυτή απαντάω σε όσα ισχυρίζεται η κα Τσατάνη.

Την Δευτέρα, που θα δημοσιοποιηθεί η επιστολή, θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του''.

megatv, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Για «παρέμβαση με απειλές» καταγγέλλει η εισαγγελέας Εφετών τον Παπαγγελόπουλο"

Κατρούγκαλος: Το μνημόνιο περιλαμβάνει νεοφιλελεύθερα μέτρα αλλά θα τα σεβαστούμε μέχρι κεραίας

«Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, θα προχωρήσουμε στο δεύτερο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού πεδίου, με έμφαση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην ημερίδα της ευρωομάδας GUE/NGL και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο: «Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και απλήρωτη δουλειά: Πώς θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος σε Ελλάδα και Ευρώπη».

«Όπως έχει προβλεφθεί και στη συμφωνία του Ιουλίου, έχουμε συγκροτήσει μαζί με τους δανειστές μία επιτροπή από ειδικούς, η οποία θα προτείνει ένα πόρισμα, βάσει του οποίου θα θεσπιστεί η τομή που θα επαναφέρει τον κοινωνικό διάλογο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη συμφωνήσει με τη διεθνή οργάνωση εργασίας να αποτελεί και αυτή έναν σύμβουλο που θα επιβλέπει την όλη διαδικασία και θα εξασφαλίσει το σεβασμό και την τήρηση των διεθνών κανόνων» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στο ρόλο που πρέπει να παίξει το συνδικαλιστικό κίνημα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν τα συνδικάτα τους πιο ζωντανά, πιο κοντά στους νέους ανθρώπους, ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα να αποτελέσει ξανά παράγοντα προοδευτικής αλλαγής και όχι στοιχείο του πελατειακού συστήματος. «Καθήκον όλων μας, λοιπόν, όσων θέλουμε η Ελλάδα να αλλάξει, είναι να προωθήσουμε αυτές τις σημαντικές αλλαγές, που έχει ανάγκη ο τόπος» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι μέσα στο μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Όπως είπε, οι εφαρμογές των πολιτικών του μνημονίου δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω, παρά συμπυκνωμένο νεοφιλελευθερισμό. «Στον αναγκαστικό συμβιβασμό στον οποίο μας οδήγησε το "πραξικόπημα" του κλεισίματος των τραπεζών τον Ιούλιο, πράγματι υπογράψαμε μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει νεοφιλελεύθερα μέτρα. Θα τιμήσουμε την υπογραφή μας και θα πάρουμε τα μέτρα τα οποία δεσμευτήκαμε, κυρίως, σε ό,τι αφορά την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων. Θα τα σεβαστούμε, μέχρι κεραίας» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι θα τα εντάξουν σε ευρύτερες πολιτικές που θα έχουν κοινωνικό πρόσημο και στίγμα.

«Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού έχει τέτοια χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της πλήρους απορρύθμισης του κοινωνικού κράτους είναι η κατάργηση στην πράξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της υποχρεωτικότητας και της δυνατότητας επέκτασής τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πάνω από 200 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που ίσχυαν, πριν από τις μνημονιακές πολιτικές, φτάσαμε το 2015 να είναι λιγότερες από 19.

Ο κ. Κατρούγκαλος, επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ, έκανε λόγο για «τεράστια έκρηξη ανισοτήτων που αποτελεί πρόβλημα για την ίδια την ανάπτυξη». «Αυτές οι ανισότητες έχουν γίνει πράγματι πρωτοφανείς. Μόνο οι κοινωνικοί αγώνες μπορούν να ξαναφέρουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Την ίδια ώρα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις ενέργειες της κυβέρνησης, λέγοντας: «Αρχικά, κυρώσαμε, μετά από 20 ολόκληρα χρόνια από την υπογραφή του, τον αναθεωρημένο ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Πλέον, οι απολύσεις πρέπει να είναι αιτιολογημένες. Αυτό το βασικό χαρακτηριστικό της νομοθεσίας του τόπου μας να δέχεται ότι είναι αναιτιώδης η καταγγελία της σύμβασης εργασίας δεν ισχύει πια, μετά την κύρωση του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Το μνημόνιο περιλαμβάνει νεοφιλελεύθερα μέτρα αλλά θα τα σεβαστούμε μέχρι κεραίας"

Μέρκελ: Επρεπε ήδη να υπάρχουν καταλύματα για 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της και να προσφέρει καταλύματα σε 50.000 πρόσφυγες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει αυτό το στόχο, δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η Αυστρία, ένα από τα τελευταία περάσματα προς τη Γερμανία για εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών, επέβαλε πρόσφατα συνοριακούς περιορισμούς, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη και προκαλώντας τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

“Αρχικά η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει χώρους καταλυμάτων για 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015,” δήλωσε η Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ “Bild am Sontag.” “Η εκκρεμότητα αυτή, πρέπει να επιλυθεί τώρα με ταχύτητα φωτός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την αξιοπρεπή τους διαβίωση,” τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, υπό την πίεση που δέχεται για να μειωθεί ο αριθμός των προσφυγικών ροών προς τη χώρα της, μετά την είσοδο άνω του ενός εκατ μεταναστών στη Γερμανία την προηγούμενη χρονιά, δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μεγαλύτερη βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

“Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να το κάνει αυτό, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας. Γι αυτό η ΕΕ πρέπει και θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε πνεύμα αλληλεγγύης,” τόνισε η Μέρκελ.

Τόνισε επίσης, ότι η Αυστρία και οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την αλλαγή αυτή της κατάστασης στην Ελλάδα, μετά τη μονομερή απόφασή τους, να επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους.

Ο Τσίπρας έχει κατηγορήσει την Αυστρία και τις βαλκανικές χώρες ότι “καταστρέφουν την Ευρώπη,” με την επιβολή συνοριακών περιορισμών προκειμένου να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών που κατευθύνονται βορείως της Ελλάδας.

Από την άλλη μεριά, ο Βαυαρός σύμμαχος της Μέρκελ, Χορστ Σίχοφερ, υποστηρίζει ότι η επιβολή συνοριακών ελέγχων από την Αυστρία, αλλά και άλλες χώρες ήταν προς το καλό της Γερμανίας αφού μείωσε τον αριθμό αφίξεων προς το έδαφος της.

“Πρόκειται για σημείο καμπής στην προσφυγική πολιτική, εξαιτίας της απομόνωσης μεγάλων τμημάτων στη διαδρομή των Βαλκανίων,” δήλωσε ο Σίχοφερ, στο περιοδικό “Der Spiegel.”

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Επρεπε ήδη να υπάρχουν καταλύματα για 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα"

«Ψυχρολουσία» από τον Γερμανό ΥΠΕΣ: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα - Έχει μόνο 25.000 πρόσφυγες

Για «αξιοπρόσεκτη» ανθρωπιστική προσφορά της Τουρκίας στο προσφυγικό έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ο οποίος δήλωσε την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο η χώρα του να παραλαμβάνει πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Αντιθέτως, τάχθηκε με δηλώσεις του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse υπέρ της άμεσης παραλαβής προσφύγων από την Τουρκία.

Αν και υποστήριξε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε μια δύσκολή κατάσταση» εντούτοις χαρακτήρισε την κατάσταση διαχειρίσιμη με το επιχείρημα, όπως είπε, ότι η Ελλάδα έχει 11 εκατομμύρια κατοίκους και «έχουν έρθει τώρα περίπου 25.000 πρόσφυγες».

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, αν λάβει κανείς υπόψη τη βοήθεια που παρείχαν στην Ελλάδα άλλα κράτη, τότε δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «αθέμιτη επιβάρυνση».

Οι δηλώσεις ντε Μεζιέρ έρχονται μια ημέρα μετά τη συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ στο Παρίσι στην οποία οι δύο ηγέτες έθεσαν ως προτεραιότητα την ανάγκη να εξασφαλιστεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και όχι η μετεγκατάσταση προσφύγων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ψυχρολουσία» από τον Γερμανό ΥΠΕΣ: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα - Έχει μόνο 25.000 πρόσφυγες"

Σε τρεις φάσεις οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία

Σε τρεις φάσεις θα προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής εθνικού Διαλόγου, Αντώνης Λιάκος, στην σημερινή, πρώτη κοινή συνεδρίαση των υποεπιτροπών, στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Παρουσία του υπουργού, Νίκου Φίλη, της αναπληρώτριας υπουργού, Σίας Αναγνωστοπούλου, του αναπληρωτή υπουργού, Κώστα Φωτάκη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Γιάννη Παντή, στο επίκεντρο της συνεδρίασης, βρίσκονται τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με τον Ο.Ο.Σ.Α και τις διαβουλεύσεις των υποεπιτροπών που συγκροτούν την Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν στις εισαγωγικές ομιλίες τους ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Λιάκος, και ο γενικός γραμματέας, κ. Παντής, προκύπτει ότι οι εργασίες που αφορούν το διάλογο μπαίνουν, τρεις μήνες μετά την προκήρυξη του διαλόγου, σε μία πιο συγκεκριμένη τροχιά και σε ένα καλύτερα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο ως προς τις δράσεις των υποεπιτροπών, ούτως ώστε τον Ιούνιο να υπάρξουν οι πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα εντάσσονται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Εξάλλου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός, κ. Φίλης, υπογράμμισε ότι ο διάλογος δεν θα πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό, ότι δεν σχεδιάστηκε ως πρόσχημα και για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να εμπλακεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εκπαιδευτική κοινότητα σε αυτόν. Ακόμη, πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση, για να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται βάθος χρόνου. «Μια βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση χρειάζεται χρόνο, πόρους και σχεδιασμό, διακομματική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση και να πεισθεί ο εκπαιδευτικός ότι οι νέες κατευθύνσεις δεν χαράζονται ερήμην του» είπε ο κ. Φίλης και υπογράμμισε: «Γι' αυτό η μεταρρύθμιση δε μπορεί να προκύψει σε δυο χρόνια, ούτε καν σε μια τετραετία».

Ειδικότερα, ως προς τον προγραμματισμό των μεταρρυθμίσεων, φαίνεται να εντείνονται οι εργασίες των επιτροπών, με τον κ. Λιάκο να αναφέρει ότι οι υποεπιτροπές θα δουλέψουν σε τρία επίπεδα. Πρώτον, το βραχυπρόθεσμο, που θα αφορά προτάσεις που από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν «να τρέχουν», δεύτερον, το μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα είναι το νομοθετικό και τρίτον, το μακροπρόθεσμο, που «θα αλλάξει συνολικά το παράδειγμα της εκπαίδευσης».

«Οι επιτροπές θα πρέπει να καταλήξουν μέχρι τέλος Μαρτίου σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν σε διαβούλευση. Τέλος Μαρτίου θα έχουμε και μια εβδομάδα εκπαίδευσης και στόχος είναι μέχρι το Πάσχα να έχουμε συγγράψει το βασικό κείμενο με τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να δώσουμε στον υπουργό και στα θεσμικά όργανα, για να τις κρίνουν, θα διαβουλευθούν και θα τις μετατρέψουν σε νομοθετικό έργο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάκος.

Από την πλευρά του, ο κ. Παντής ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τον Ο.Ο.Σ.Α και τόνισε ότι το υπουργείο πια έχει «απελευθερωθεί από την υποχρέωση νομοθετικής ρύθμισης» μέσα στον Μάρτιο. Επανέλαβε το συμπεφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε ότι «ο εθνικός διάλογος και οι συζητήσεις με τον Ο.Ο.Σ.Α θα είναι παράλληλες διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε νομοθετικές παρεμβάσεις με ολοκληρωμένες κατευθύνσεις και με συγκεκριμένες στοχεύσεις».

«Πρέπει να υπάρξει συνεργασία. Η μια διαδικασία να επηρεάζει την άλλη με δημιουργικό και θετικό τρόπο, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι μια σύνθεση πραγμάτων. Και όταν θα φτάσουμε τον Ιούνιο σε κάποια αποτελέσματα, για τα έξι σημεία, οι κοινές αποφάσεις που θα υπάρχουν, θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε νομοθετικές παρεμβάσεις», είπε ο κ. Παντής.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, κατά το προηγούμενο διάστημα, οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να είναι έτοιμες για τον Ιούνιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ο.Ο.Σ.Α, θα αφορούν τα εξής έξι σημεία: τον ενιαίο χώρο έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης (με κεντρικό στόχο την αναστροφή της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό), το ολοήμερο σχολείο (εισαγωγή βελτιώσεων αναφορικά με τον όγκο των μαθημάτων και τη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού), τα οικονομικά της εκπαίδευσης (διαχείριση προϋπολογισμών με ενιαία καταγραφή δαπανών), την αξιολόγηση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την παιδαγωγική αυτοδυναμία των σχολείων.

ΑΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε τρεις φάσεις οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία"

«Καμπανάκι» από Αβραμόπουλο: Άλλοι 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα έως το τέλος Μαρτίου

Το μήνυμα ότι "η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς η Ευρώπη είναι στο πλευρό της" έστειλε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος στη σημερινή εκδήλωση για το προσφυγικό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" και του Ιδρύματος Αντενάουερ.

Ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε ότι το χθεσινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών "βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα που θα κινηθεί τη Δευτέρα και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ".Η Σύνοδος αυτή είναι "εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται", παρατήρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.


 

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα μέλος της Σένγκεν να εκδιωχθεί". 

"Εκείνο που οι χώρες όμως οφείλουν να κάνουν είναι να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν" συνέχισε, και συμπλήρωσε: "Πρέπει να διαφυλάξουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη Ζώνη Σένγκεν. Προϋπόθεση για τη διατήρησή της είναι η τήρηση των κανόνων που υπάρχουν", ενώ στόχος, όπως είπε, είναι ως το τέλος του χρόνου "να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν".

Ο κ. Αβραμόπουλος δεν παρέλειψε, παράλληλα, να αναδείξει τις δραματικές διαστάσεις που λαμβάνει το προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα, αναφερόμενος σε συγκεκριμένους αριθμούς, που προκαλούν... σοκ.

Όπως είπε ο κοινοτικός Επίτροπος, 100.000 άνθρωποι θα μπουν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία των τελευταίων μηνών, είπε ότι το 57% των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη είναι παιδιά και ότι πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με τα Σκόπια.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» από Αβραμόπουλο: Άλλοι 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα έως το τέλος Μαρτίου"

Διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας με στόχο ΠΓΔΜ και Αυστρία για το προσφυγικό

Αυστηρά διαβήματα προς την ΠΓΔΜ και τη Σερβία για τη στάση που έχουν τηρήσει απέναντι στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση έκανε η Ελλάδα, μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Με τα διαβήματα, η Αθήνα προειδοποιεί για κίνδυνο επιπτώσεων στις διμερείς σχέσεις αν οι δύο βαλκανικές χώρες δεν αλλάξουν τη στάση τους, κίνηση που κυρίως απευθύνεται προς την ηγεσία των Σκοπίων, η οποία ουσιαστικά έχει διατάξει το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες σε ελληνικό έδαφος.

Η Αθήνα βρίσκεται σε έντονη διπλωματική αντιπαράθεση το τελευταίο διάστημα με τις χώρες που, προεξάρχουσας της Αυστρίας, έχουν προκαλέσει ντόμινο αυστηρών ελέγχων στα σύνορα του Βαλκανικού Διαδρόμου, ουσιαστικά μετακυλίοντας τις συνέπειες στη χώρα μας.

Η Ελλάδα έχει ανακαλέσει την πρέσβη της στην Αυστρία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της Βιέννης, η οποία εδώ και δύο εβδομάδες έχει επιβάλει αυστηρό πλαφόν στις ημερήσιες εισροές προσφύγων, δεχόμενη κάθε μέρα μόνο 80 αιτήσεις για άσυλο και ακόμα 3.200 πρόσφυγες που δηλώνουν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους πέραν της αυστριακής επικράτειας.

Οι κινήσεις της Αυστρίας έχουν προκαλέσει την εντονότατη ενόχληση της Γερμανίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, να ενημερώνει την αυστριακή κυβέρνηση πως οι αποφάσεις της αντίκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κυνηγώντας και αυτή τη διάσταση, η Αθήνα έχει ζητήσει τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το κατά πόσον οι αποφάσεις της Βιέννης συνάδουν με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.

Παρά ταύτα, η Βιέννη φαντάζει αποφασισμένη να επιμείνει στην πολιτική της, θέση την οποία εξέφρασε εκ νέου την Τρίτη ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας στο πλευρό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Οι εν λόγω πληροφορίες μεταδόθηκαν πρώτα από «Το Βήμα» και επιβεβαιώθηκαν από αξιωματούχο του ΥΠΕΞ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας με στόχο ΠΓΔΜ και Αυστρία για το προσφυγικό "

Ασφυκτική η κατάσταση στον Πειραιά με 3.350 πρόσφυγες στο λιμάνι

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προσφυγικές ροές.

Αυτή τη στιγμή στο λιμάνι φιλοξενούνται περίπου 3.350 πρόσφυγες στους στεγασμένους χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ, σύμφωνα με καταμέτρηση από στελέχη του Λιμενικού.

Το πρωί κατέπλευσαν δύο επιβατηγά πλοία το Blue Star 1 και το καταμαράν Τera Jet με 975 άτομα από Χίο και Λέσβο, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με 54 από την Κω και 4 από την Κάλυμνο.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» που αναμένεται το βράδυ να καταπλεύσει κι αυτό στο λιμάνι του Πειραιά, παρέλαβε 325 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και κατευθύνεται προς τη Χίο από όπου θα παραλάβει και από εκεί άτομα.

Το πρωί με πρωτοβουλία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά έγινε διανομή πέντε τόνων γάλακτος στους σταθμούς που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες. Στην πύλη Ε2 εγκαταστάθηκαν προκάτ οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν ως συντονιστικό κέντρο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πολυιατρείο υπό την εποπτεία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, αλλά και γραφεία για το συντονισμό και τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά καθημερινώς στα ιατρεία ελέγχονται περίπου 60 άτομα εκ των οποίων τα 40 είναι μικρά παιδιά και οι 20 μεγάλης ηλικίας.

Με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών εστιατορίων της πόλης του Πειραιά διανεμήθηκαν το μεσημέρι 1.500 μερίδες φαγητού.

Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει πέντε στεγασμένους χώρους για τη φιλοξενία των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά.

Η περιφέρεια Αττικής μετά από επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου προχωρά στη δημιουργία μεγάλου αποθηκευτικού χώρου κοντά στο Ταε κβο ντό όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι προμήθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλονται από ιδιωτικές εταιρείες, δήμους και φορείς, προκειμένου να γίνει ορθολογική διαχείριση και κατανομή όπου χρειάζεται.

Στο συγκεκριμένο κέντρο θα γίνεται καταγραφή και αποθήκευση των προϊόντων που δίνονται για τους πρόσφυγες.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά και τους Δήμους της περιοχής, ο Δήμος Κορυδαλλού σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου θα επισκεφθούν σήμερα, Σάββατο, το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σχιστού για να προσφέρουν στιγμές χαράς στα παιδιά.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δημιουργική απασχόληση με εικαστικά, μουσική, φουσκωτά παιχνίδια και ανιματέρ, ενώ θα παραδοθούν στο Κέντρο παιχνίδια.

Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Λαμπρινή Μάνου και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Μακρυνός.

Παράλληλα, ο Δήμος Κορυδαλλού συγκεντρώνει παιδικά παιχνίδια, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ξενοφώντος και Πελοπίδα, πλατεία Μέμου, από τις 8.00 έως τις 15.00 και στο Δημαρχείο, Γρ. Λαμπράκη 240, από τις 7.00 έως τις 20.00.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασφυκτική η κατάσταση στον Πειραιά με 3.350 πρόσφυγες στο λιμάνι"

Αβραμόπουλος: Καθοριστική για τους επόμενους μήνες η Σύνοδος της Δευτέρας

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς η Ευρώπη είναι στο πλευρό της» δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος στην εκδήλωση για το προσφυγικό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και του Ιδρύματος Αντενάουερ.

Ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε ότι το χθεσινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών «βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα που θα κινηθεί τη Δευτέρα και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ». Η Σύνοδος αυτή είναι «εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται» παρατήρησε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί».

«Εκείνο που οι χώρες όμως οφείλουν να κάνουν είναι να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν», συνέχισε, και συμπλήρωσε : «Πρέπει να διαφυλάξουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη ζώνη Σένγκεν. Προϋπόθεση για τη διατήρησή της είναι η τήρηση των κανόνων που υπάρχουν», ενώ στόχος, όπως είπε, είναι ως το τέλος του χρόνου «να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν».

Σε συνέντευξή του στο ιταλικό κανάλι Skytg24 ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία λειτουργούν όλα τα hotspots.

«Το 100% των ανθρώπων που φτάνει στις δυο αυτές χώρες, πλέον, καταγράφεται και πραγματοποιείται διαδικασία ταυτοποίησης. Λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων, αυτές είναι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις. Το σχέδιο κατανομής των προσφύγων, τώρα, μπορεί να βρει πλήρη εφαρμογή» πρόσθεσε ο κ.Αβραμόπουλος.

Ο ευρωπαίος επίτροπος τονίζει ότι με το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής για τους πρόσφυγες, «υπάρχει η δυνατότητα οι ροές να μετακινηθούν προς την Ιταλία, αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις» και για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι «πρέπει να εφαρμοσθεί το σχέδιό της για τους πρόσφυγες και να καταπολεμηθούν, παράλληλα, οι δουλέμποροι που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους αυτούς».

Εξηγεί, δε, ότι «για τον λόγο αυτό είναι σαφώς σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση ότι απομονωμένες, εθνικές λύσεις, δεν αποτελούν λύσεις». Ο κ.Αβραμόπουλος καταλήγει τονίζοντας ότι «η Ευρώπη, για να απαντήσει σε αυτή την κρίση, θα δράσει σύμφωνα με τις αξίες της και το επίπεδο του πολιτισμού της».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Καθοριστική για τους επόμενους μήνες η Σύνοδος της Δευτέρας"

«Hotspot» και το στρατόπεδο Καποτά; - Ανησυχία στον καταυλισμό σεισμοπλήκτων

Θορυβημένοι φαίνεται πώς είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι κάτοικοι του καταυλισμού σεισμοπλήκτων, καθώς από προχθές γίνονται εργασίες για την αποκατάσταση του φράχτη του στρατοπέδου -κάτι που προκάλεσε ερωτηματικά και υποψίες για την πιθανότητα μετατροπής του καταυλισμού σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου του καταυλισμού, κυρία Ελένη Καμπόλη, οι γονείς έχουν αναστατωθεί και δεν ξέρουν τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση, αφού, όπως μετέφερε κάτοικος της περιοχής, σε ερώτηση που έκανε σε τεχνίτη, εκείνος του είπε να ετοιμάζονται να υποδεχτούν και σκηνές τις επόμενες ημέρες.

Η ίδια η κυρία Καμπόλη μίλησε με εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που την διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, όπως λέει, ο κόσμος έχει θορυβηθεί...

«Φοβούνται όλοι οι άνθρωποι που μένουν εδώ στον καταυλισμό Καποτά ότι θα γίνει hotspot προσφύγων. Ήρθε συνεργείο και έφτιαξε την περίφραξη και σε ερώτηση κατοίκων άφησαν να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες έρχονται και σκηνές μέσα στον καταυλισμό» τονίζει η κυρία Καμπόλη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Hotspot» και το στρατόπεδο Καποτά; - Ανησυχία στον καταυλισμό σεισμοπλήκτων"

Θέμα «γκρίζων ζωνών» και δικαιώματος διάσωσης της Άγκυρας σε όλο το Αιγαίο έβαλε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Στη διερμηνεία επέρριψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τις ευθύνες για αυτό που χαρακτηρίστηκε ως υποτονική αντίδραση στην απίστευτη δήλωση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου «ποιο είναι το δικό σου νησί; ποιο είναι το δικό μου νησί; Δεν θέτουμε τέτοια θέματα όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης».

Κατά τον κ. Κοτζιά δεν υπήρξε τέτοια φράση στη διερμηνεία «αλλά εγώ καλού-κακού απάντησα με την ανησυχία ότι μπορεί να έχει ειπωθεί κάτι υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη αλλά εμείς όλα αυτά τα ζητήματα τα λύνουμε επί τη βάση του διεθνούς δικαίου».



Απαντώντας, δε, στις επικρίσεις ότι η απάντησή του ήταν χαμηλών τόνων ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «δεν είμαστε σε αμφιθέατρο, δεν παίζουμε μποξ, κάνουμε διεθνείς σχέσεις».

«Δεν αισθάνομαι ότι "γκρίζαρε" τα νησιά. Η πρόθεσή του ήταν να αποφύγει τη συγκεκριμένη απάντηση, είπε μια γενικότητα που συνηθίζουν να λένε οι Τούρκοι και εμείς διαφωνούμε κάθετα» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.

Επιμένοντας, μάλιστα, ότι το θέμα δημιουργήθηκε λόγω διερμηνείας είπε ότι «εγώ μιλάω πολύ αργά για να δω τα χείλη του διερμηνέα, οι συνάδελφοί μου μιλάνε πολύ γρήγορα και πολλές φορές δεν τους προλαβαίνουν οι διερμηνείς».

Αντί, δε, άλλων επιχειρημάτων επιτέθηκε ξανά στους δημοσιογράφους ότι διαστρεβλώνουν την υπόθεση παραδίδοντας «μαθήματα» καθώς είπε στο MEGA ότι «αυτό είναι κρίμα για τη δημοσιογραφία και την εξωτερική πολιτική».

Όσο για τη Σύνοδο Κορυφής και το αποτέλεσμά της εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «ο πρωθυπουργός το παλεύει όπως το παλεύει κάθε φορά».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θέμα «γκρίζων ζωνών» και δικαιώματος διάσωσης της Άγκυρας σε όλο το Αιγαίο έβαλε ο Τούρκος ΥΠΕΞ"

«Άρωμα γυναίκας» στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων που πριν από έναν περίπου χρόνο βρέθηκε νεκρός σε αγροτοδασική περιοχή.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες τη σκληρή ομάδα των Κρητικών που υπέβαλε σε βασανιστήρια τον Βαγγέλη, φαίνεται πως κάλυπτε μια γυναίκα.

Πρόκειται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» για μια νεαρή σπουδάστρια της ίδιας σχολής, η οποία είχε σχέση με έναν από τους Κρητικούς και η ίδια φέρεται να εξαφάνισε ντοκουμέντα, πριν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων μπουν στα δωμάτια και ψάξουν για στοιχεία.
Στο υλικό που εξαφάνισε η σπουδάστρια, κατά πληροφορίες, αποκαλύπτονται οι βίαιες επιθέσεις σε βάρος του Βαγγέλη και ενδεχομένως ενοχοποιούν τους φίλους της.

Μία μάρτυρας περιέγραψε τις απίστευτες αγριότητες στις οποίες προέβαιναν οι Κρητικοί και τις οποίες υπέμενε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης. Η μάρτυρας αναφέρθηκε και στην σπουδάστρια από την Πελοπόννησο που εμφανίζεται να απέφευγε τις παρέες με άλλες σπουδάστριες, είχε γίνει το «μάτι» και το «αυτί» των Κρητικών τους οποίους και κάλυπτε.

Περιέγραψε μάλιστα κι ένα σοβαρό περιστατικό που συνέβη παρουσία της στον πρώτο χρόνο φοίτησης του 22χρονου. Ήταν βράδυ και ο Βαγγέλης βρισκόταν σε ένα μπαρ με τους φίλους του. Κάποια στιγμή ένας από τους Κρητικούς, ο φερόμενος ως αρχηγός της «σκληρής» ομάδας, άρχισε να γρονθοκοπεί τον Βαγγέλη στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Το θύμα, δεν αντέδρασε καθόλου κατά τα λεγόμενα της μάρτυρος.

Μια δεύτερη σπουδάστρια κατέθεσε πως όταν αντελήφθη τι συνέβαινε, ζήτησε από τη φοιτήτρια από την Πελοπόννησο να παρέμβει προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις σε βάρος του Βαγγέλη. Τότε εκείνη με απίστευτη κυνικότητα και σκληρότητα της είπε: «καλά να πάθει».

Όπως είπε η ίδια η σπουδάστρια στην εκπομπή, προσπάθησε αρκετές φορές να την μεταπείσει για να βοηθήσει τον Βαγγέλη, όμως η «σκληρή» από την Πελοπόννησο εμφανιζόταν ανένδοτη.

Κάποια στιγμή μάλιστα, όταν της ζήτησε να της πει τους λόγους που συμπεριφέρονται με αυτή την αγριότητα στο Βαγγέλη, εκείνη της απάντησε: «Μην το ψάχνεις. Μίλαγε πολύ».

Ένας άλλος σπουδαστής που κατέθεσε στην αστυνομία, μίλησε για την κοπέλα και τον ρόλο της στα βασανιστήρια του Βαγγέλη.

Ο φοιτητής είπε πως μία-δυο μέρες μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων μπήκαν στη Γαλακτοκομική Σχολή για να κάνουν έρευνα στα δωμάτια ορισμένων σπουδαστών.

Όταν εκείνη το πληροφορήθηκε, με απίστευτη ψυχραιμία έσπευσε να ξεφορτωθεί ένα ντοκουμέντο που πιθανώς να ενοχοποιούσε την ίδια, τον φίλο της και κάποιους άλλους από την παρέα της.

Όπως είπε ήταν ένα αντικείμενο στο σχήμα και στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου ή σκληρού δίσκου. Μπήκε στο δωμάτιο του φίλου της και του το έδωσε πριν φτάσουν στο χώρο τους οι αστυνομικοί. Εκτιμάται, ότι σε αυτό είχαν καταγράψει βίαιες και εξευτελιστικές επιθέσεις εναντίον του Βαγγέλη και το ντοκουμέντο αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί.

Η σπουδάστρια μίλησε με την Αγγελική Νικολούλη και υποστήριξε πως είχε δει τον Βαγγέλη στην τραπεζαρία την ώρα του φαγητού και πως ήταν πεσμένος ψυχολογικά γιατί οι βαθμοί του ήταν χαμηλότεροι από κάθε άλλη φορά.

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ιδέα για το bullying που δεχόταν ο Βαγγέλης και ότι δεν ισχύουν τα όσα ακούστηκαν για βίαια περιστατικά. Όταν όμως η δημοσιογράφος άρχισε να τη ρωτά επίμονα για όσα έχουν κατατεθεί από άλλους σπουδαστές, η σπουδάστρια φάνηκε να ενοχλείται και μονολεκτικά να απαντά: «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν σας αφορά».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Άρωμα γυναίκας» στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη"

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσεται ο νομός Κιλκίς

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τίθεται σήμερα Σάββατο ο νομός Κιλκίς, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

O κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι στην Ειδομένη βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένοι περίπου 13.000 άνθρωποι, ενώ στο σύνολο του νομού Κιλκίς ο αριθμός φτάνει στους 20.000, με τις νομαρχιακές υπηρεσίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τόσων πολλών προσφύγων.

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος μόνοι μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης, τη στιγμή που περίπου 1.600 άτομα μόνο στην Ειδομένη υπολογίζεται ότι δεν έχουν καν κάποιο αντίσκηνο για να μη διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσεται ο νομός Κιλκίς"

Πέλλα: Πέταξαν γουρουνοκεφαλές σε στρατόπεδο για πρόσφυγες

Κεφάλια γουρουνιών μέσα στο στρατόπεδο Δούμτσα Μαργαρίτη στη Σκύδρα πέταξαν άγνωστοι, με σκοπό να καταστήσουν τον χώρο «μολυσμένο» για τους μουσουλμάνους πρόσφυγες και να μην μπορέσουν να εγκατασταθούν εκεί, αν και εφόσον θα υπήρχε τέτοια περίπτωση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στο Σχιστό Αττικής πρόσφατα, όταν κάποιοι κρέμασαν ένα κεφάλι γουρουνιού στην περίφραξη του κέντρου μεταναστών.


Διαβάστε Περισσότερα » "Πέλλα: Πέταξαν γουρουνοκεφαλές σε στρατόπεδο για πρόσφυγες"

Έπιασαν στα «πράσα» γυναικολόγο δημοσίου νοσοκομείου για φακελάκι 650 ευρώ

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθη χθες γιατρός – γυναικολόγος δημόσιου Νοσοκομείου της Αττικής, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για δωροληψία υπαλλήλου.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία ιδιώτη, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός απαίτησε το χρηματικό ποσό των (650) ευρώ, προκειμένου να αναλάβει τον τοκετό της συζύγου του.

Χθες, μετά τον τοκετό, σε προκαθορισμένη συνάντηση σε μη προσβάσιμο για το κοινό χώρο (χειρουργεία) του Νοσοκομείου, ο γιατρός παρέλαβε από τον ιδιώτη το παραπάνω χρηματικό ποσό, το οποίο είχε προσημειωθεί.

Άμεσα επενέβησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και συνέλαβαν τον γιατρό. Σε έρευνα στον χώρο των χειρουργείων βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο στην ψευδοροφή το προσημειωμένο χρηματικό ποσό, ενώ στην κατοχή του γιατρού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα (500) ευρώ.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έπιασαν στα «πράσα» γυναικολόγο δημοσίου νοσοκομείου για φακελάκι 650 ευρώ"

Τα άκουσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από αγρότες

Ιδιαίτερη ένταση επικράτησε στο αμφιθέατρο της πρώην νομαρχίας Καβάλας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας με ομιλητή τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο. 

Περίπου 100 αγρότες και κτηνοτρόφοι μπήκαν στο αμφιθέατρο για να διαμαρτυρηθούν για το προς ψήφιση ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο. 

Αρχικά εμποδίστηκαν από αστυνομικούς, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένταση από την είσοδο, με μερικά σπρωξίματα και φωνές, αλλά έπειτα από παρέμβαση των ψυχραιμότερων τους επιτράπηκε η είσοδός στο αμφιθέατρο.



Η ομιλία διεκόπη με ορισμένους εκπροσώπους των αγροτών να ζητούν να πάρουν τον λόγο. Επικράτησε πανδαιμόνιο από φωνές, συνθήματα και μερικές αντεγκλήσεις μεταξύ κάποιων αγροτών και κάποιων παρευρισκόμενων στην εκδήλωση. Οι εκπρόσωποι των αγροτών διαμαρτύρονταν έντονα για τα προς ψήφιση κυβερνητικά μέτρα και να κατηγόρησαν τον κ. Φάμελλο και τους τρεις τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές για εμπαιγμό.

dramini


Διαβάστε Περισσότερα » "Τα άκουσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από αγρότες"

Αλεξιάδης: Όλοι να κρατούν τις αποδείξεις

Έκκληση σε όλους τους φορολογουμένους να ζητούν και να κρατούν τις αποδείξεις απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο ό,τι θα προβλέπεται για τις αποδείξεις και το αφορολόγητο θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα το οποίο, όπως είπε, θα έρθει το επόμενο διάστημα χωρίς, ωστόσο, να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που είναι η κατηγορία φορολογουμένων που έχει αφορολόγητο θα υπάρξει διάταξη που θα το συνδέσει (σ.σ. το αφορολόγητο) με τη χρήση «πλαστικού χρήματος».

Παραδέχθηκε, πάντως, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι για το θέμα των αποδείξεων και τη σύνδεσή του με το αφορολόγητο η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα σε διαπραγμάτευση με την Τρόϊκά.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Όλοι να κρατούν τις αποδείξεις"

Δραματική η κατάσταση για σχεδόν 13.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου περίπου 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες να προσπαθούν να επιβιώσουν υπό αντίξοες συνθήκες, εκτεθειμένοι στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Εκατοντάδες οικογένειες διανυκτερεύουν σε χωράφια της περιοχής, χωρίς αντίσκηνα ή αρκετές προμήθειες, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο συνδυασμός κρύου και ανεπαρκών υποδομών μπορεί να προκαλέσει επιδημίες ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές προσπαθούν να παράσχουν στους πρόσφυγες φαρμακοϊατρική περίθαλψη και τρόφιμα.


Χθες Παρασκευή, από τις 6:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα, οι Αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεψαν την είσοδο σε μόλις 84 πρόσφυγες, τη στιγμή που οι εισροές στα ελληνικά νησιά παραμένουν μεγάλες.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί του Σαββάτου δύο επιβατηγά πλοία μεταφέροντας 975 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται αργότερα και το επιβατηγό πλοίο «Διαγόρας», που μέχρι στιγμής έχει παραλάβει 54 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, στο λιμάνι βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες. Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει πέντε στεγασμένους χώρους για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων.

Στην πύλη Ε-2 αναμένεται σήμερα με πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας Πειραιά να στηθεί προκάτ οικισμός, από όπου θα γίνεται ο συντονισμός και η διαχείριση των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Επίσης, η περιφέρεια Αττικής μετά από επικοινωνία με γενική γραμματεία Εμπορίου προχωράει στη δημιουργία μεγάλου αποθηκευτικού χώρου κοντά στο Ταεκβοντό όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι προμήθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλονται από ιδιωτικές εταιρείες, δήμους και φορείς, προκειμένου να γίνει ορθολογική διαχείριση και κατανομή όπου χρειάζεται.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραματική η κατάσταση για σχεδόν 13.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ειδομένη "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news