facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Υποχωρεί η γρίπη αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν θύματα - Στους 153 οι νεκροί

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο λόγω της γρίπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της γρίπης έχει ανέλθει πλέον στους 153.

Σε ό,τι αφορά τον σημερινό απολογισμό των βαριών περιστατικών, 64 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η επιδημία υποχωρεί σταδιακά, όπως μαρτυρούν και οι μειούμενες εισαγωγές ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ωστόσο απώλειες θα συνεχίσουν να καταγράφονται. Κι αυτό διότι όπως εξηγούν οι ειδικοί, το 40% των ασθενών με γρίπη που εισάγονται σε ΜΕΘ έχουν μοιραία κατάληξη, συνεπώς ο «μοιραίος αριθμός» από 153 που είναι σήμερα αναμένεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχωρεί η γρίπη αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν θύματα - Στους 153 οι νεκροί"

Αγανάκτηση στη Λέσβο από τις δηλώσεις Τσίπρα για τον τουρισμό

Την αγανάκτησή τους για την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τις συνέπειες που θα υπάρξουν στον τουρισμό του νησιού εξαιτίας των προσφυγικών ροών, εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων του νησιού της Λέσβου, αναφέροντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι γνώστης της κατάστασης, ή δεν τον έχουν ενημερώσει οι συνεργάτες του για τα πραγματικά δεδομένα.

Με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, αναφέρεται στην πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό STAR κατά την οποία, όπως υποστηρίζεται, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι «ο τουρισμός στο νησί της Λέσβου δεν αντιμετωπίζει σχεδόν κανένα πρόβλημα από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές».

Σύμφωνα με την Επιτροπή «υπάρχει μείωση στις προκρατήσεις και στις πτήσεις τσάρτερ πάνω από 80%, ενώ οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων για την επικείμενη τουριστική σεζόν αγγίζουν μονοψήφια νούμερα, τη στιγμή μάλιστα που η οικονομία της Λέσβου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το τουριστικό προϊόν».

Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται πως «απορεί και διερωτάται ο κάθε πολίτης του τόπου μας αν ο πρωθυπουργός, ζήτησε να ενημερωθεί, και από ποιόν έγινε αυτό, όταν λίγες μέρες πριν είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου και του προέδρου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού κ. Κουντουρά για το τεράστιο πρόβλημα στον τουρισμό που αντιμετωπίζει η Λέσβος λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Δεν είναι δυνατόν να μην αγανακτούμε από τέτοιες δηλώσεις».

Σύμφωνα τέλος με την Επιτροπή «απορεί λοιπόν και διερωτάται ο κάθε ένας από εμάς ποιά είναι η απάντηση των βουλευτών μας μπροστά σε αυτό το ερώτημα και ποια θέση παίρνουν, ιδιαίτερα ο βουλευτής της κυβέρνησης».

Τη Συντονιστική Επιτροπή των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, που συγκροτήθηκε πρόσφατα, συναποτελούν οι φορείς Επιμελητήριο Λέσβου, Οικονομικό Επιμελητήριο ΒΑ Αιγαίου, Τεχνικό Επιμελητήριο ΒΑ Αιγαίου, Σύλλογος Φοροτεχνικών Λέσβου, Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, Οδοντιατρικός Σύλλογος Λέσβου, Σύλλογος Συμβολαιογράφων, Ένωση Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Λέσβου, Ένωση Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων, Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής, Σύνδεσμος Ταξί Μυτιλήνης. Σύνδεσμος Περιφερειακών Ταξί Λέσβου, Σύλλογος Εργοληπτών Νομού Λέσβου και Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Λέσβου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγανάκτηση στη Λέσβο από τις δηλώσεις Τσίπρα για τον τουρισμό"

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ ζητάει πρόσθετα μέτρα και περικοπές συντάξεων

Την πεποίθηση ότι διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων που, με ευθύνη κυρίως του ΔΝΤ, παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατα την ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Έλληνας υπουργός έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπροσωπων των θεσμών, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη στάση του ΔΝΤ. "Είναι στρατηγική της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά δεν θα έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δεν θα είναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άπλετο χρόνο", σημείωσε.

Ο ίδιος χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό προγραμμα και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας μεσολαβητής που θα εξετάζει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος αλλά και θα παίζει ρόλο στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.

Αναφερόμενος στα σημεία που παραμένουν ανοιχτά, επισήμανε πως πρώτο είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018, καθώς το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα παρ' όλο που τα τελικά νούμερα είναι πιο ευνοϊκά για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας το αίτημα του ΔΝΤ "πολιτικώς δύσκολο" και "αντιπαραγωγικό".

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το συνταξιοδοτικό, σημειώνοντας οτι οι θεσμοί έχουν κάνει δεκτό το σχεδιο της κυβέρνησης για ριζική μεταρρυθμιση του συστήματος, ωστόσο για δημοσιονομικούς λόγους το ΔΝΤ ζητά περικοπές συντάξεων. Συνεχίζοντας ανέφερε πως το επιχείρημα ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα απορροφά μεγάλο ποσοστό δαπανών είναι παραπλανητικό γιατί είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ έχει ένα καλό επιχείρημα: ξοδεύουμε πολλά ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως είπε, είναι δύσκολο να το αλλάξεις αυτό όταν είσαι στον πάτο της ύφεσης. Αυτή τη στιγμή οι συντάξεις είναι αυτές που στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες, επισήμανε, τονίζοντας όμως ότι μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό δεν πρέπει να καλύπτει την κοινωνική προστασία.

Κάνοντας τη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μπορούμε σταδιακά να μεταφέρουμε πόρους στην προστασία των αδυνάτων που σήμερα στηρίζονται στις συντάξεις, τόνισε.

«Υπάρχουν μέτρα που πρέπει να εξεταστούν, όπως οι αλλαγές της αγοράς γάλακτος, για τις οποίες εμείς λέμε ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα την εγχώρια παραγωγή. Η Αθήνα έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις μετά το καλοκαίρι και ολοκληρώσαμε τα δυο πρώτα σετ των προαπαιτούμενων» τόνισε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ ζητάει πρόσθετα μέτρα και περικοπές συντάξεων"

Πρόστιμο 20.000 ευρώ για αδήλωτη εργασία απαιτούν οι θεσμοί

Τον διπλασιασμό του προστίμου για την αδήλωτη εργασία από τα 10.550 ευρώ που είναι σήμερα σε τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανά ανασφάλιστο ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας, κλιμάκιο των δανειστών, στο πλαίσιο υπογραφής Μνημονίου συνεργασίας των θεσμών και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με τη συμμετοχή και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μάλιστα απέρριψαν την πρόταση του ΣΕΠΕ για μείωση του νέου γενικού προστίμου στα 3.500 ευρώ και κλιμάκωση του ανά περίπτωση υπογραμμίζοντας ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της «μαύρης εργασίας» συνδέεται άμεσα με το ακανθώδες θέμα του ασφαλιστικού, μέσω της αύξησης της εισπραξιμότητας των εισφορών και της τόνωσης των εσόδων των Ταμείων. Μάλιστα οι δανειστές αξίωσαν με επιτακτικό τρόπο την είσπραξη των ποσών που έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις μέχρι σήμερα.

Επισήμαναν δε ότι το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και τη φορολογική πολιτική και ζήτησαν τον διπλασιασμό του προστίμου. Μία πρόταση όμως που επίσης απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Γιάννης Σούκος είχε προτείνει μεταξύ άλλων την επιβολή κλιμακωτών προστίμων για την παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, μειώνοντας το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία στα 3.500 ευρώ και υποχρεώνοντάς τους παραβάτες εργοδότες να προσλάβουν τον ανασφάλιστο εργαζόμενο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι οι επιχειρηματίες θα συνετιστούν, ενώ τα «λογικά» πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα μπορούν να εισπραχθούν από το Σώμα.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το ποσοστό των προστίμων που εισπράττονται δεν ξεπερνά το 20%, καθώς η πλειοψηφία των επιχειρηματιών στρέφονται στην δικαστική οδό με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση η δίκη να τελεσιδικήσει μετά από 15 χρόνια.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του μήνα, καθώς οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, με τη συμμετοχή και του ILO.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο 20.000 ευρώ για αδήλωτη εργασία απαιτούν οι θεσμοί"

Γαλλία: Στη φυλακή οι γονείς που ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο Facebook

Με ποινή φυλάκισης έως και ένα χρόνο και πρόστιμο έως 45.000 ευρώ απειλούν οι γαλλικές αρχές τους γονείς που δημοσιοποιούν στοιχεία και φωτογραφίες των παιδιών στους στο Facebook.

Η γαλλική νομοθεσία αυστηροποιήθηκε πρόσφατα, και όπως εξηγεί Γάλλος νομικός στην εφημερίδα Telegraph: «Σε μερικά χρόνια τα παιδιά θα μπορούν να οδηγούν στα δικαστήρια τους γονείς τους για δημοσίευση φωτογραφιών τους όταν ήταν νεώτεροι».

Πρόσφατα η γαλλική αστυνομία υπενθύμισε τον κίνδυνο παιδόφιλοι να βάζουν στο στόχαστρο παιδιά μετά από ανάρτηση οικογενειακών φωτογραφιών στα social media.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Στη φυλακή οι γονείς που ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο Facebook"

Παράταση αποχής δικηγόρων έως τις 16 Μαρτίου

Παρατείνεται η αποχή των δικηγόρων έως και την Τετάρτη 16 Μαρτίου, με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Τα μέλη της Ολομέλειας ενημερώθηκαν από τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλ. Ζιμπίδη για τα συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του δικηγορικού σώματος για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κλάδου των Νομικών.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας Β. Αλεξανδρής, αναφερόμενος στα βασικά συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης και συγκρίνοντάς τα με το ασφαλιστικό προσχέδιο της κυβέρνησης, τόνισε: «Συνάγεται ευχερώς ότι η πρόταση του υπουργείου Εργασίας δημιουργεί αναλογιστική ανισορροπία στο Ταμείο Ασφάλισης Νομικών. Το προτεινόμενο από την κυβέρνηση ασφαλιστικό σύστημα δεν δίνει μόνιμη αλλά πρόσκαιρη λύση, μετατοπίζοντας απλά την βιωσιμότητα του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών μόλις κατά δύο-τρία έτη» και συμπλήρωσε: «Η πρόταση του υπουργείου, μεταφέρει και πολλαπλασιάζει στο άμεσο μέλλον το πρόβλημα, καθώς δεν έχει αναλογιστική βάση, ούτε προβλεπόμενη ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών».

Ο κ. Αλεξανδρής επεσήμανε ακόμη ότι «σε κάθε περίπτωση βασικά στοιχεία μιας πρότασης, που θα ερείδεται στο παραπάνω πόρισμα της αναλογιστικής μελέτης είναι η εξασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, η ισότητα των μελών και η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ενημέρωσε επίσης το σώμα ότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος απαντώντας σε έγγραφο αίτημα του δικηγορικού σώματος για χορήγηση των σχετικών αναλογιστικών μελετών που έχουν συνταχθεί, υποστήριξε ότι «δεν υφίστανται αναλογιστικές μελέτες -όπως ο ίδιος διαβεβαίωνε δημοσίως- παρά μόνον «αναλογιστικές προβολές και αναλύσεις ποσοτικών στοιχείων».

Επισήμανε ακόμη ότι ο κ. Κατρούγκαλος στην απαντητική επιστολή του, ανέφερε πως οι ως άνω «προβολές και αναλύσεις δεν είναι ολοκληρωμένα έγγραφα» καθ’ όσον δεν φέρουν υπογραφή και το περιεχόμενό τους « μπορεί οποτεδήποτε να μεταβληθεί» και να δημιουργήσει «σύγχυση και παρανοήσεις».

Ο κ. Αλεξανδρής είπε ακόμη ότι «το προσχέδιο της κυβέρνησης καταστρατηγεί θεμελιώδεις αρχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως ιδίως τις αρχές της βιωσιμότητας και της ανταποδοτικότητας, είναι αναξιόπιστο, και οδηγεί απροσχημάτιστα σε αντισυνταγματική δήμευση του εισοδήματος των δικηγόρων».

Κατόπιν τούτων, η Ολομέλεια υιοθέτησε την εισήγηση του προέδρου και αποφάσισε:

- Την ανάρτηση της αναλογιστικής μελέτης στο site της Ολομέλειας

- Την αποστολή των συμπερασμάτων -θέσεων και προτάσεων- στους θεσμούς με στόχο την αποδόμηση των θέσεων του προσχεδίου και την αντίστοιχη υπόδειξη ορθολογικών και δίκαιων επιλογών

- Τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των Δικηγόρων έως και την Τετάρτη 16 Μαρτίου

- Τη σύγκληση της Συντονιστικής Επιτροπής στις 15 Μαρτίου προκειμένου να εκτιμήσει τις έως τότε εξελίξεις.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση αποχής δικηγόρων έως τις 16 Μαρτίου"

Προκαλεί ο σλοβάκος πρωθυπουργός: «Τσίπρα, θα γίνετε ένα hotspot»

Mία ακόμα προκλητική δήλωση από τον σλοβάκο πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίτσο, για το προσφυγικό.

«Πλησιάζουμε στο σημείο, όπου η Ελλάδα μάλλον θα θυσιαστεί» δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Hospdarske Noviny», συμπληρώνοντας:

«Τσίπρα, αν δεν κάνεις ό,τι συμφωνήθηκε στην ΕΕ για την προστασία των συνόρων, στο τέλος θα υπάρχει μόνο ένα hotspot που θα λέγεται Ελλάδα.»

Ο Φίτσο βρέθηκε την Τετάρτη στην ΠΓΔΜ και επισκέφθηκε τα σύνορα με την Ελλάδα.

ΝΔ: Αθλιες, εχθρικές δηλώσεις

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι απαράδεκτο χθεσινά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μπήκαν σε αυτήν παρακαλώντας την Ελλάδα για στήριξη, να προκαλούν με εχθρικές, άθλιες δηλώσεις, τους Έλληνες.

»Εκείνοι που, στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, αρνούνται την κοινή προσπάθεια, είναι τελικά υπονομευτές της ίδιας της Ευρώπης.

»Ας αναλογιστεί σοβαρά η Κυβέρνηση τι δικαιώματα έχει δώσει με την ανικανότητά της και σε ποιους για να προσβάλλουν τη χώρα μας».

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί ο σλοβάκος πρωθυπουργός: «Τσίπρα, θα γίνετε ένα hotspot»"

Επιστολή Κουρουμπλή σε Κατσέλη για τους πρόσφυγες

Ο Υπουργός εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη ζητώντας τη διάθεση των κατασκηνώσεων των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να στεγαστούν προσωρινά πρόσφυγες.

Για την επιστολή πατήστε εδώ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Κουρουμπλή σε Κατσέλη για τους πρόσφυγες"

Μετά τον σάλο προχώρησε σε διευκρινήσεις ο Μουζάλας

Σχετικά με την παρανόηση, ηθελημένη ή όχι, των λόγων του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, θέλουμε να αποσαφηνίσουμε τα εξής:

Ο υπουργός, κατά τη συνεδρίαση, επισήμανε ότι πλέον θα πρέπει να κινηθούμε θεωρώντας το πέρασμα στην Ειδομένη κλειστό. Ως εκ τούτου, από χώρα διέλευσης μπαίνουμε σε μια ενδιάμεση φάση κατά την οποία πρόσφυγες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί δυναμικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης. 

Όπως επισήμανε ο υπουργός, σε πρώτο χρόνο όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα μεταβούν σε προσωρινές δομές που ήδη δημιουργούνται και σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουμε σε ποιους χώρους θα μεταβούν αυτοί που θα παραμείνουν περισσότερο στη χώρα για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη, όπως ορίζεται από την ΕΕ, και σε ποιους κλειστούς χώρους θα μεταβούν όσοι επαναπροωθηθούν. 

Τι προηγήθηκε και τι υποστήριξε ο Γ. Μουζάλας 

Συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και τον συντονισμό Κράτους και Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού για τη διαχείρισή του.

Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι θα μείνουν μόνιμα οι πρόσφυγες στη χώρα μας για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Έτσι, σημείωσε ότι, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, πρέπει να τους μαζέψουμε, να μην είναι στους δρόμους. 

Ο κ. Μουζάλας παρομοίασε την κατάσταση με ένα σεισμό, ο οποίος βρίσκεται στις πρώτες ημέρες του και τόνισε ότι θα υπάρχουν «μετασεισμοί». 
«Κατά τη δική μου την άποψη το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό παρά τις πιέσεις που έχουν δεχθεί τα Σκόπια». 

Κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης υπογράμμισε το έλλειμμα της Κυβέρνησης να παρουσιάσει μέχρι σήμερα ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού. Καθώς και το διαρκή αιφνιδιασμό των Δήμων από πλευράς Κυβέρνησης , όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τόνισε ότι η θέση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού σ’ αυτήν την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι αυτονόητη. Οι Δήμοι θα συμβάλουν τα μέγιστα, όπως έχουν άλλωστε κάνει μέχρι σήμερα. Ωστόσο ζήτησε από την Κυβέρνηση:

· Πρώτον, να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου,στο οποίο θα συμμετέχει πέραν της Κυβέρνησης, η Αυτοδιοίκηση και όλα τα Κόμματα του Κοινοβουλίου.

· Δεύτερον, γραπτές δεσμεύσεις για τον αριθμό προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η φιλοξενία, πόσο θα κοστίσει αυτό το εγχείρημα και ποιος θα αναλάβει να πληρώσει το κόστος αυτό.

· Τρίτον, εφόσον οι Δήμοι είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας, πρέπει να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν και τα χρήματα, απευθείας, χωρίς μεσάζοντες.

· Τέταρτον, οφείλουμε να προστατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των παράνομων μεταναστών. Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να μένουν σε κλειστές υποδομές μέχρι την επαναπροώθησή τους.


Real.gr ΜΟΥΖΑΛΑΣ από realmedialive 

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό είναι δυστυχώς δυσοίωνες. Η ομολογημένη από το στόμα του Υπουργού έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής και σχεδίου, η επιπόλαιη και ιδεοληπτική αντιμετώπιση του και η άγνοια του επερχομένου κινδύνου, έφεραν τη χώρα μπροστά σε δυσάρεστα τετελεσμένα. Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θα βοηθήσει στη διαχείριση του προβλήματος, παρά τη διαφωνία της με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό. Το πρόβλημα είναι ανθρωπιστικό. Θα κάνουμε ότι μπορούμε σε αυτό το επίπεδο. Αλλά πλέον δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αιφνιδιασμό. Απαιτούμε έστω και τώρα να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός με αρχή μέση και τέλος, ώστε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χρειάζεται δουλειά. Μέχρι τότε και προκειμένου να διαχειρισθούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στις πλατείες και στους δρόμους, εμείς θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Στον εθνικό σχεδιασμό θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι.

Σε ερώτηση αν θα δοθούν χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες από τους Δήμους τόνισε:

Μέχρι σήμερα όλοι οι χώροι που έχουν προταθεί από τους Δήμους , έχουν απορριφθεί από την Κυβέρνηση. Οι χώροι που θα παραχωρηθούν, πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές γιατί θα ζήσουν εκεί ανθρώπινες ψυχές. Άρα μιλάμε για χώρους είτε υπαρκτούς, είτε για χώρους που θα πρέπει να διαμορφωθούν κατάλληλα. Ας μας δώσει η Κυβέρνηση τις προδιαγραφές, να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι θα φιλοξενηθούν εκεί και για πόσο διάστημα, ώστε να προτείνουμε χώρους. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν για ευνόητους λόγους χώροι φιλοξενίας προσφύγων στη Θράκη.

Σχετικά με τις προσλήψεις σε προσωπικό δήλωσε:

Κανείς Δήμος δεν αρνήθηκε να βοηθήσει το εθνικό έργο. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου σε όσους δήμους υπάρχουν αυξημένες ροές, να διατεθούν υπάλληλοι για να βοηθήσουν αυτό το δύσκολο έργο.


real

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τον σάλο προχώρησε σε διευκρινήσεις ο Μουζάλας"

Πού θα απορροφηθούν οι αδιόριστοι παλαιών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ

Κοντά στην οριστική λύση φαίνεται να βρίσκεται το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης εκατοντάδων αδιόριστων επιτυχόντων παλαιών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης ανακοίνωσε στους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Αδιόριστων ΑΣΕΠ ότι τις επόμενες μέρες θα απορροφηθούν 850 επιτυχόντες διαγωνισμών από το 2009 και μετά των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ σε δήμους και περιφέρειες.

Ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι έχουν ήδη υπογραφεί 883 κατανομές με την πλειονότητα να έχει τοποθετηθεί στις αντίστοιχες υπηρεσίες, ενώ προσέθεσε ότι απομένουν περίπου 500 αδιόριστοι, οι οποίοι το επόμενο δίμηνο θα έχουν κατανεμηθεί σε υπουργεία.

Επίσης θα ολοκληρωθεί η επανακατανομή των επιτυχόντων της κατηγορίας ΔΕ που αφορούσε την πρόσληψή τους στους ΟΤΑ και η οποία λόγω μνημονιακών περιορισμών είχε «παγώσει» έως το τέλος 2016.

Η επανακατανομή θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 32 του νόμου 4369/2016, το οποίο προβλέπει την τοποθέτησή τους σε φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου σύμφωνα με τις παρούσες ανάγκες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Πού θα απορροφηθούν οι αδιόριστοι παλαιών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ"

ΕΕ προς Τουρκία: Μειώστε τους πρόσφυγες προς την Ελλάδα κάτω από 1.000

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters πως η ΕΕ ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα για να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως.

Όπως διευκρίνισαν, αν η Άγκυρα μειώσει τις προσφυγικές ροές, σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα λέει ότι είναι πρόθυμη να υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με 14 χώρες, μεταξύ αυτών το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

«Δεν υπάρχει άλλη καλή εναλλακτική από την αποτελεσματική συνεργασία με την Τουρκία» είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ πριν κατευθυνθεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με τους Αχμέτ Νταβούτογλου και Ταγίπ Ερντογάν, αφού πρώτα θα έχει επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας του εν όψει της συνόδου της Δευτέρας.

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Γερμανία, βασικός προορισμός των προσφύγων, επιθυμεί να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές την ημέρα «σε τριψήφιο και όχι τετραψήφιο νούμερο» προκειμένου να αρχίσει να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία για μετεγκατάσταση.

Η μετεγκατάσταση θα συμβάλει ώστε να σταλεί ένα μήνυμα στους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία ότι υπάρχει δρόμος προς την Ευρώπη χωρίς τον κίνδυνο να πνιγούν στη θάλασσα ή να βρεθούν πίσω από κλειστά σύνορα, ανέφερε τρίτος αξιωματούχος.

«Οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να κάνουν μία κίνηση εάν οι Τούρκοι μειώσουν τον αριθμό των αφίξεων κάτω από 1.000 την ημέρα» είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Με μικρότερες ροές, η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να αρχίσει να στέλνει στην Τουρκία χρήματα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί βάσει των όρων της συμφωνίας του Νοεμβρίου. Το ποσό των τριών δισ. ευρώ δεν έχει αποδεσμευτεί ακόμη αν και σχεδόν 400 εκατ. ευρώ από ξεχωριστά κοινοτικά κονδύλια έχουν διατεθεί ήδη για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Ως αντάλλαγμα μεγαλύτερης συνεργασίας εκ μέρους της Τουρκίας, οι Βρυξέλλες προτίθενται να ξεπαγώσουν τις τελματωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ευρώπη.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ προς Τουρκία: Μειώστε τους πρόσφυγες προς την Ελλάδα κάτω από 1.000"

Εθνικό σχέδιο για το προσφυγικό ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον Μουζάλα

Να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών ζήτησαν οι δήμαρχοι, στη σύσκεψη που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για μεταναστευτική πολιτική, Γιάννη Μουζάλα.

Τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης όσο και δήμαρχοι άλλων περιοχών είπαν ότι δεσμεύονται να βρουν χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων, με την προϋπόθεση να αδειάσουν οι ελεύθεροι χώροι, όπως η πλατεία Βικτορίας, και να τηρηθούν από την πολιτεία αυτές οι δεσμεύσεις.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνικό σχέδιο για το προσφυγικό ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον Μουζάλα "

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Άλλο η οικονομική, άλλο η προσφυγική κρίση

«Ισχύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχει συμφωνηθεί».

Με αυτή τη φράση, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, ξεκαθάρισε ότι η οικονομική και η προσφυγική κρίση είναι δύο ξεχωριστά πεδία πολιτικής, που δεν πρέπει να συγχέονται.

«Συγχέετε, εδώ, δύο πεδία πολιτικής» υπογράμμισε η Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε ερώτηση εάν τα δύο θέματα σχετίζονται.

Και πρόσθεσε: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται τώρα πολλά για να στηριχθεί η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει τώρα το σχέδιό της για το ποια οικονομική βοήθεια είναι ακόμα δυνατή για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κατάστασης. Αυτό που πρέπει να διαχωριστεί είναι ότι έχουμε από την άλλη πλευρά το πρόγραμμα του ESM και σε αυτό το πεδίο συνεχίζει να ισχύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχει συμφωνηθεί».

Όπως επισήμανε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει πάλι στις αγορές, ενώ παρέπεμψε στους Θεσμούς για την αξιολόγηση των απαραίτητων βημάτων.

«Είναι, όμως, σωστό ότι το ίδιο το πρόγραμμα δεν θέτει λεπτομερείς όρους, αλλά σκιαγραφεί τομείς» διευκρίνισε, για να συμπληρώσει πως για τη γερμανική πλευρά το σημαντικό είναι στο τέλος να βγαίνουν και τα νούμερα για την Ελλάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Άλλο η οικονομική, άλλο η προσφυγική κρίση"

Διαψεύδει το Βερολίνο το «μπλόκο» της Τουρκίας στην υπουργό Άμυνας

Την πληροφορία ότι η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα Φοντ Ντερ Λάιεν, σχεδίαζε να επισκεφθεί την ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Αιγαίο την Κυριακή και το αίτημά της να προσγειωθεί στη Μυτιλήνη απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά, διέψευσε ο εκπρόσωπός της.

Ο Γιενς Φλόσντορφ τόνισε ότι δεν είχε προγραμματιστεί επίσκεψη της υπουργού, αλλά αν η υπουργός ήθελε να επισκεφθεί το πλοίο (τη γερμανική φρεγάτα Βόννη), δεν θα χρειαζόταν να λάβει καμία τουρκική άδεια».

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αυτήν την αναφορά και δεν γνωρίζω πώς δημιουργείται τέτοια είδηση. Ακόμη και αν η υπουργός ήθελε να επισκεφθεί το πλοίο, δεν θα χρειαζόταν να λάβει καμία τουρκική άδεια. Ποτέ δεν υπεβλήθη αίτημα στην τουρκική πλευρά» δήλωσε ο κ. Φλόσντορφ και σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι πολύ εποικοδομητική και προσηλωμένη στην προετοιμασία της έναρξης της αποστολής».

«Και αν ερμηνεύω σωστά σημερινές αναφορές, το έχει διαψεύσει και η Τουρκία» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της υπουργού Άμυνας υπογράμμισε ότι «δεν ακυρώθηκε καμία επίσκεψη» καθώς είχε σχεδιαστεί η υπουργός να επισκεφθεί το πλοίο όταν η αποστολή θα ξεκινούσε.

«Υπήρξαν πολλές (πιθανές) ημερομηνίες. Η Κυριακή είναι μόνο μία από τις πιθανές. Αυτό ορίζεται με βάση το πρόγραμμα της υπουργού. Υπήρξαν ημερομηνίες πριν και μετά. Είναι ανεξάρτητο από οποιαδήποτε συμπεριφορά της Τουρκίας. Όλες οι ειδήσεις που υπήρξαν για αυτό, ειδικά στο εξωτερικό, δεν έχουν βάση» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει το Βερολίνο το «μπλόκο» της Τουρκίας στην υπουργό Άμυνας"

Προσφυγικό: 700 εκατ. σε μια τριετία θα δώσει η ΕΕ για την ανθρωπιστική κρίση

Επτακόσια εκατομμύρια σε μία τριετία θα δώσει η ΕΕ για την ανθρωπιστική κρίση, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Κύπριος Επίτροπος για την αναπτυξιακή βοήθεια, Χρήστος Στυλιανίδης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει 300 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα από 200 εκατ. τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί πως τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση αλλά θα διοχετευτούν σε ΜΚΟ που δρουν στην Ελλάδα, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι το προσφυγικό βάρος που επωμίζονται ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ καθιστά επιτακτική την ανάγκη παροχής άμεσης και επείγουσας υποστήριξής τους.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το ποσό αυτό θα βοηθήσει το ανθρωπιστικό έργο πολλών οργανώσεων στις χώρες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, προσφέροντας φαγητό, καταφύγιο, προμήθειες στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

«Πρέπει να δουλέψουμε μαζί», είπε ο Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει μόνο η Ευρωπαϊκή λύση».

«Με την εν λόγω πρόταση, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε κρίσεις εντός της ΕΕ πολύ γρηγορότερα από πριν. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόταση αυτή θα καταστεί εξαιρετικά αναγκαία για την υποστήριξη των προσφυγών. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στην ενεργοποίηση κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση εντός των συνόρων μας. Με τη σημερινή πρόταση θα διατεθούν 700 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη», πρόσθεσε ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων και απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κύπριος επίτροπος ζήτησε να στηρίξουν ταχύτατα την πρόταση της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής έρχεται σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης-19ης Φεβρουαρίου, στο οποίο οι κυβερνήσεις κάλεσαν την Επιτροπή να χαράξει το νομικό πλαίσιο για την παροχή βοηθείας έκτακτης ανάγκης στο εσωτερικό της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το νέο μέσο θα δώσει τη δυνατότητα παροχής υποστήριξης με τον ταχύτερο και ευρύτερο δυνατό τρόπο, με πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα παρέχεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη και οργανισμούς, όπως οργανώσεις του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς και περιλαμβάνει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα σε μεγάλους αριθμούς παιδιών, γυναικών και ανδρών που αυτήν τη στιγμή φτάνουν σε χώρες της ΕΕ.

Η Επιτροπή θα προτείνει επειγόντως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, ως αρμόδιες για τον προϋπολογισμό αρχές, διορθωτικό προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ για το 2016. Επιπλέον ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ θα προβλεφτεί για χρήση όντος του 2017 και του 2018 αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση δεν θα αφαιρεθεί από υφιστάμενα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας για χώρες εκτός της ΕΕ.

«Η ΕΕ διατηρεί τη δέσμευση της να εξακολουθήσει να ηγείται της διεθνούς ανθρωπιστικής ανταπόκρισης για τη συριακή κρίση, καθώς και άλλων διεθνών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικό: 700 εκατ. σε μια τριετία θα δώσει η ΕΕ για την ανθρωπιστική κρίση"

Την Παρασκευή το ραντεβού της ΠΟΕΔΗΝ με τον Γ. Χουλιαράκη

Την Παρασκευή το πρωί κλείστηκε το ραντεβού εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, όπως είπε στο www.praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννακός.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι την ίδια μέρα προγραμματίζεται στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και συγκέντρωση έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ έχουν αποχωρήσει από το Υπουργείο Οικονομικών.

Νωρίτερα είχαν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να τους απομακρύνουν, με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια και να τραυματισθεί μία εργαζόμενη, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ, όπως είπε ο κ. Γιαννακός, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της εισόδου του υπουργείου, καθώς άλλες τρεις φορές επιχείρησαν να συναντήσουν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις εργαζομένων, αλλά «ήρθαν αντιμέτωποι με ρολά και ΜΑΤ».

Η Ομοσπονδία ζητεί απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου, ένταξη των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων στα ΒΑΕ, αύξηση των μισθών και διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Παρασκευή το ραντεβού της ΠΟΕΔΗΝ με τον Γ. Χουλιαράκη"

Μέρκελ: «Οι πρόσφυγες δεν αποθαρρύνονται από κλειστά σύνορα»

Οι δύσκολες συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ δεν αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες, δηλώνει σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Volksstimme η Άγκελα Μέρκελ: «Όποιος εγκαταλείπει το Χαλέπι για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς ή από τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους δεν σοκάρεται από τις δυσκολίες στην Ελλάδα», λέει η γερμανίδα καγκελάριος.
Για μια ακόμα φορά η Άγκελα Μέρκελ ασκεί κριτική στη μονομερή απόφαση της Βιέννης να κλείσει, ντε φάκτο, τα σύνορά της στις ροές προσφύγων. Στη συνέντευξή της τονίζει ότι «όποιος κλείνει σύνορα δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της προσφυγική κρίσης. Η στάση αυτή εγκυμονεί, μακροπρόθεσμα, κινδύνους για τη γερμανική οικονομία». Σε άλλο σημείο η καγκελάριος υπογραμμίζει: «Χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και όχι “λύσεις“ που περιλαμβάνουν αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια καλούνται άλλες χώρες να επωμιστούν».
Αναφερόμενη στην Ελλάδα η καγκελάριος επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα στην τύχη της». Ταυτόχρονα ωστόσο επέκρινε την Αθήνα λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2015 χώρους (hot spot) για τη φιλοξενία 50.000 προσφύγων. «Όμως αυτό δεν έγινε όπως συμφωνήθηκε», είπε η Α. Μέρκελ.
Φάιμαν: Απευθείας μεταφορά προσφύγων στη Γερμανία
Όχι σε μια Αυστρία κέντρο αναδιανομής προσφύγων, δηλώνει ο αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν
Όχι σε μια Αυστρία κέντρο αναδιανομής προσφύγων, δηλώνει ο αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν
Από την πλευρά του ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, υπερασπίζεται τις αποφάσεις της κυβέρνησής του και υποδεικνύει στο Βερολίνο να μεταφέρει πρόσφυγες απευθείας στη Γερμανία από την Ελλάδα ή από όμορες χώρες της Συρίας, όπως η Τουρκία ή η Ιορδανία. Ο κ. Φάιμαν προτείνει μάλιστα να δοθούν στους πρόσφυγες σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα. «Μια τέτοιου είδους κατανομή προβλέπεται ούτως ή άλλως. Η Αυστρία δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει κέντρο αναδιανομής προσφύγων. Δεν είναι δυνατό να επιτρέπουμε καθημερινά τη διέλευση σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους ή η Γερμανία να μας ενημερώνει ότι θα δεχθεί σε μια μέρα 2.000, 1.000 ή έναν πρόσφυγα». Ο αυστριακός καγκελάριος προσθέτει ότι η κατανομή των προσφύγων πρέπει να γίνει σε χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία. «Η Αυστρία δεν μπορεί να είναι ο θάλαμος αναμονής της Γερμανίας», υπογραμμίζει ο Βέρνερ Φάιμαν.
Τουρκικές ενστάσεις στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Τουρκικές «καθυστερήσεις» στη νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο
Τουρκικές «καθυστερήσεις» στη νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο
H αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης προσκρούει, όπως όλα δείχνουν, στην αντίσταση της Τουρκίας. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP επικαλείται διπλωμάτες της νατοϊκής συμμαχίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για δύο κύρια προβλήματα: Πρώτον, η Άγκυρα απορρίπτει το γερμανικό αίτημα να επιτρέψει την παρουσία νατοϊκών πλοίων στα χωρικά της ύδατα και, δεύτερον, εμφανίζεται απρόθυμη να εφαρμόσει τη συμφωνία για την επιστροφή όσων προσφύγων έχουν διασωθεί από νατοϊκές δυνάμεις. Σύμφωνα πάντα με νατοϊκούς κύκλους, η αποστολή του ΝΑΤΟ εξαρτάται τώρα από τις διαπραγματεύσεις που ζητά η Άγκυρα με τον γερμανό επικεφαλής της νατοϊκής αποστολής, ναύαρχο Γεργκ Κλάιν. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ωστόσο γνωστό αν η στάση της Τουρκίας οφείλεται απλά σε υπεκφυγές και αναβλητικότητα ή αν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και στρατού, μεταδίδει το AFP. Σε δηλώσεις της πάντως η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ θα φέρει περισσότερη διαφάνεια σε όσα κάνει η τουρκική πλευρά στη διαχείριση του προσφυγικού.
dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: «Οι πρόσφυγες δεν αποθαρρύνονται από κλειστά σύνορα»"

Οι νέες κλίμακες φόρου απο μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις και ενοίκια

Αυξήσεις φόρων για όσους δηλώνουν μισθούς ή συντάξεις άνω των 30.000 ευρώ το χρόνο και για όσους εμφανίζουν στην Εφορία καθαρά κέρδη άνω των 35.000 ευρώ από την ατομική άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή ελευθέριων επαγγελμάτων προκύπτουν από τις αναμορφωμένες κυβερνητικές προτάσεις για τις φορολογικές κλίμακες των εισοδημάτων του 2016 τις οποίες αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού STAR τη Δευτέρα το βράδυ.

Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές:

1) Η κλίμακα φορολογίας των μισθών και των συντάξεων παραμένει ίδια με την ισχύουσα σήμερα μέχρι το επίπεδο εισοδήματος των 30.000 ευρώ. Πάνω από το επίπεδο αυτό θα ισχύει συντελεστής φόρου 42%, ενώ πάνω από το επίπεδο των 65.000 ευρώ θα εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 50%. Έτσι, η κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων θα διαμορφωθεί ως εξής:

* Τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος θα εξακολουθούν να φορολογούνται με 22%.

* Τα επόμενα 5.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος, που αντιστοιχούν στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 25.001 έως 30.000 ευρώ, θα εξακολουθούν να φορολογούνται με 32%.

* Στα επόμενα 35.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος, δηλαδή στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 30.001 έως 65.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 42%. Στην ισχύουσα σήμερα κλίμακα, ο συντελεστής φόρου που αντιστοιχεί στο κλιμάκιο ετησίου εισοδήματος από τα 30.001 έως τα 42.000 ευρώ είναι 32% και ο συντελεστής που αντιστοιχεί στο υπερβάλλον των 42.000 ευρώ τμήμα του ετησίου εισοδήματος είναι 42%. Ουσιαστικά δηλαδή, στη νέα κλίμακα, ο συντελεστής φόρου που αντιστοιχεί στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 30.001 έως τα 42.000 ευρώ θα είναι αυξημένος από το 32% στο 42%.

* Το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 65.000 ευρώ θα φορολογείται με 50%, ενώ σήμερα φορολογείται με 42%.

Ο φόρος που προκύπτει από την παραπάνω κλίμακα θα εξακολουθεί να μειώνεται κατά 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ και μέχρι 42.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου των 2.100 θα μειώνεται και πάλι κατά το 10% του ποσού κατά το οποίο το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ. Για παράδειγμα, σε ετήσιο εισόδημα 24.000 ευρώ αντιστοιχεί φόρος 22%, δηλαδή 5.280 ευρώ. Από το ποσό του φόρου θα εκπίπτει ποσό 1.800 ευρώ, δηλαδή 2.100 ευρώ μείον το 10% του ποσού των 3.000 ευρώ, κατά το οποίο το εισόδημα των 24.000 ευρώ υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ.

2) Η κλίμακα φορολογίας του καθαρού εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα θα είναι ίδια με αυτήν που ισχύει για τη φορολόγηση των μισθών και των συντάξεων, με τη διαφορά ότι δεν θα προβλέπει έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια που έχουν ήδη αποκαλύψει τα dikaiologitika.gr:

* Η νέα κλίμακα φορολογίας των ενοικίων και των λοιπών εισοδημάτων από ακίνητα θα προβλέπει φόρο αυξημένο από το 11% στο 15% για ετήσια μισθώματα και λοιπά εισοδήματα από ακίνητα μέχρι 12.000 ευρώ, φόρο αυξημένο από το 33% στο 35% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 40.000 ευρώ και νέο συντελεστή μεταξύ 40% και 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.

* Για τους αγρότες θα παραμείνει το καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος με έναν συντελεστή, όμως θα ισχύει πλέον αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.500 ευρώ, το οποίο θα μπορεί να φθάνει μέχρι και τις 12.000 ευρώ εφόσον στο εισόδημα του αγρότη περιλαμβάνονται και εξισωτικές επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με αναλυτικούς πίνακες που παρουσιάζουν σήμερα τα
dikaiologitika.gr, οι επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των νέων αυτών φορολογικών κλιμάκων στο ύψος των επιβαρύνσεων των φυσικών προσώπων είναι οι εξής:

Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Η νέα κλίμακα φορολόγησης δεν θα μεταβάλει τις ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ προερχόμενα από μισθούς ή συντάξεις. Για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 30.000 ευρώ, η εφαρμογή συντελεστών φόρου αυξημένων από το 32% στο 42%, στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 30.000 έως τα 42.000 ευρώ και από το 42% στο 50% στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 65.000 ευρώ θα προκαλέσει την αύξηση των ετησίων φορολογικών επιβαρύνσεων, κατά ποσοστά  κλιμακούμενα από 1,5% έως και 11,3% για τα εισοδήματα από 30.001 έως και 100.000 ευρώ και από 11,4% έως και 18,4% στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Ατομικές επιχειρήσεις - ελεύθεροι επαγγελματίες: Από τους φορολογούμενους που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα και δηλώνουν εισοδήματα προερχόμενα από αυτές τις πηγές, κερδισμένοι με την εφαρμογή της νέας αυτοτελούς κλίμακας φορολόγησης θα είναι όλοι όσοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 35.000 ευρώ, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία! Για παράδειγμα, αυτοαπασχολούμενος με ετήσιο καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ θα πληρώνει φόρο 4.400 ευρώ με τη νέα κλίμακα, ενώ με την ισχύουσα σήμερα κλίμακα πληρώνει 5.200 ευρώ. Η ετήσια επιβάρυνσή του θα μειωθεί κατά 800 ευρώ. Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό εισόδημα 25.000 ευρώ θα πληρώνει φόρο 5.500 ευρώ με τη νέα κλίμακα, ενώ με την ισχύουσα πληρώνει 6.500 ευρώ. Δηλαδή θα καταβάλλει 1.000 ευρώ λιγότερα. Ατομική εμπορική επιχείρηση με ετήσια καθαρά κέρδη 30.000 ευρώ θα πληρώνει με τη νέα κλίμακα 7.100 ευρώ, ενώ με την ισχύουσα σήμερα πληρώνει 7.800 ευρώ. Η ετήσια επιβάρυνσή της θα μειωθεί δηλαδή κατά 700 ευρώ. Γενικά, μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 25.000 ευρώ ο ετήσιος φόρος μειώνεται κατά 15,38% με τη νέα κλίμακα, ενώ πάνω από το επίπεδο των 25.000 ευρώ και μέχρι ... λίγα εκατοστάρικα κάτω από τα 35.000 ευρώ ευρώ οι μειώσεις φόρων περιορίζονται και εν τέλει μηδενίζονται.

Ουσιαστικά, όσοι ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες ή ελευθέρια επαγγέλματα και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, με τη νέα φορολογική κλίμακα, θα φορολογούνται με συντελεστή μειωμένο από το 26%, που προβλέπει η τωρινή κλίμακα, στο 22%. Για όσους δηλώνουν πάνω από 25.000 και μέχρι 30.000 ευρώ, στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 25.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής φόρου αυξημένος από το 26% στο 32%, ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 30.000 και μέχρι 35.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου, στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 30.001 και πάνω αυξάνεται από το 26% στο 42%. Όμως οι όποιες επιβαρύνσεις προκύπτουν από τις αυξήσεις συντελεστών στα επίπεδα από 25.000 έως 35.000 ευρώ υπεραντισταθμίζονται από τη μείωση του φόρου στο πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος, από το 0 έως τα 25.000 ευρώ.

Για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω, η νέα κλίμακα προκαλεί αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων, οι οποίες μεγαλώνουν σε ποσό και ποσοστό όσο υψηλότερο των 35.000 ευρώ είναι το ετήσιο εισόδημα. Για παράδειγμα, ο ετήσιος φόρος για όποιον δηλώνει 45.000 ευρώ αυξάνεται κατά 1.700 ευρώ ή κατά 14,53% με τη νέα κλίμακα, από τα 11.700 στα 13.400 ευρώ. Για έναν μεγαλοδικηγόρο ή μεγαλογιατρό που δηλώνει ετησίως 80.000 ευρώ, ο ετήσιος φόρος με τη νέα κλίμακα αυξάνεται κατά 8.730 ευρώ ή κατά 38,68%, από τα 22.900 στα 31.800 ευρώ.

Φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από ακίνητα: Για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα (ενοίκια κ.λπ.) μέχρι 12.000 ευρώ το χρόνο, η προτεινόμενη νέα κλίμακα αυτοτελούς φορολόγησης θα προκαλέσει αύξηση του φορολογικού βάρους κατά 36,36%, πολύ μικρότερη από αυτήν που προέκυπτε με το σενάριο της ενιαίας κλίμακας! Συγκεκριμένα, για τους φορολογούμενους αυτούς, η νέα κλίμακα προβλέπει συντελεστή φόρου αυξημένο από το 11% στο 15%. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτων με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ προερχόμενο αποκλειστικά από ενοίκια, θα πληρώσει φόρο 1.500 ευρώ με τη νέα κλίμακα, ενώ με την ισχύουσα πληρώνει 1.100 ευρώ.

Όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία πάνω από 12.000 ευρώ και μέχρι 40.000 ευρώ το χρόνο θα πληρώσουν επιπλέον φόρο από 480 έως και 1.040 ευρώ το χρόνο. Σε ποσοστά οι φόροι που θα πληρώσουν θα είναι αυξημένοι από 9,85% έως και 36%. Τέλος, οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ από ενοίκια θα πληρώνουν φόρους αυξημένους κατά ποσά άνω των 1.000 ευρώ το χρόνο. Π.χ. φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 55.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 17.600 ευρώ με τη νέα κλίμακα, ενώ με την ισχύουσα κλίμακα πληρώνει 15.510 ευρώ. Δηλαδή θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 2.090 ευρώ το χρόνο.

Οι νέες κλίμακες:




































Μισθωτοί συνταξιούχοι




































Ενοίκια

































dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι νέες κλίμακες φόρου απο μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις και ενοίκια"

Βίτσας: Μπορούμε να διαχειριστούμε το προσφυγικό προς όφελος της χώρας και της Ευρώπης

Aισιόδοξος ότι θα επιλυθούν τα ζητήματα και θα ξεπεραστούν τα προσκόμματα που θέτει η Τουρκία αναφορικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας διευκρίνισε ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί από τα εμπλεκόμενα μέλη προβλέπει για το ΝΑΤΟ «παρατήρηση, καταγραφή και ενημέρωση» της κατάστασης που επικρατεί ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια.

Ερωτηθείς για το συμβάν με τη Γερμανίδα υπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για «απαράδεκτες αιτιάσεις της Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, στο μυαλό μας δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

«Μπορούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα με τους πρόσφυγες προς όφελος της χώρας και της Ευρώπης, να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο» υπογράμμισε ο κ. Βίτσας μιλώντας στο MEGA.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ταυτοποίηση των προσφύγων γίνεται στα κέντρα πρώτης υποδοχής και συμπλήρωσε ότι το 95% των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες.

Το ποσοστό αμφισβήτησε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συμμετείχε στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού, ενώ πρότεινε διαχωρισμό μεταναστών - προσφύγων στην «πηγή».

Η κα Μπακογιάννη εξέφρασε την ανησυχία της και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, κάνοντας λόγο για ανικανότητα και άρνηση της πραγματικότητας. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη και ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει αποτύχει.

Δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και «βρισκόμαστε με μία Τουρκία που αμφισβητεί το σύνολο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ.

«Εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να οργανωθεί, να δημιουργήσει τις προδιαγραφές για να προφυλάξει τον ελληνικό λαό, θα βρεθεί σε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση τις επόμενες ημέρες» εκτίμησε η κα Μπακογιάννη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίτσας: Μπορούμε να διαχειριστούμε το προσφυγικό προς όφελος της χώρας και της Ευρώπης"

Με το σταγονόμετρο η ροή προσφύγων στην ΠΓΔΜ - 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη

Συνθήκες ασφυξίας εξακολουθούν να επικρατούν στον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης. Τη νύχτα, από τα μεσάνυχτα ως τις 2 τα ξημερώματα, οι αρχές των Σκοπίων άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 το πρωί και ως τις 9:00 πέρασαν άλλα 100 άτομα.

Επτά χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται στον καταυλισμό, ενώ άλλα 2.000 και πλέον άτομα έχουν απλώσει τις σκηνές και τα λιγοστά υπάρχοντά τους στα γύρω χωράφια. Άλλα 180 άτομα παραμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη.

Στο μεταξύ, κανονικά διεξάγονται από χθες το απόγευμα τα δρομολόγια των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών.

Στον Πειραιά ακόμη 829 πρόσφυγες και μετανάστες

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», το οποίο μετέφερε 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.
Το πλοίο παρέλαβε 519 άτομα από τη Μυτιλήνη και 310 από τη Χίο.

Στις 09.00 αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue star 2» με 187 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 62 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 125 από τη Λέρο.

Μέχρι στιγμής ο ΟΛΠ έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς (Ε-1, Ε2, Ε3) για τη φιλοξενία των προσφύγων αλλά και την Πέτρινη Αποθήκη. Όπως τονίζουν στελέχη του οργανισμού, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, αναμένεται να δοθεί προς φιλοξενία και ο επιβατικός σταθμός του ΟΛΠ που βρίσκεται στην πύλη Ε-7.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Με το σταγονόμετρο η ροή προσφύγων στην ΠΓΔΜ - 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη"

Μέτρα προστασίας για τον ιό Ζίκα από το ΚΕΕΛΠΝΟ - Οδηγίες προς ταξιδιώτες

Μέτρα προστασίας συστήνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές όπου υπάρχει τρέχουσα τοπική μετάδοση λοίμωξης από τον ιό Ζίκα.

Ειδικότερα, συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι που μεταδίδει τη νόσο τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρα και νύχτας, σε εσωτερικούς και εξωτερικού χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.

Επιπλέον, επειδή πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με το σπέρμα και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να παραμείνει στο σπέρμα για μερικές εβδομάδες μετά την ανάρρωση του άνδρα που νόσησε με λοίμωξη από τον ιό Ζίκα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, στις εγκύους και στις περιπτώσεις επικείμενης εγκυμοσύνης συστήνεται αναβολή του ταξιδιού σε περιοχές όπου αναφέρονται κρούσματα από τον ιό Ζίκα ή σε περίπτωση που το ταξίδι δεν είναι εφικτό να αναβληθεί αυξημένα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ προς τους ταξιδιώτες

Να φορούν ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και επιπλέον σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.

Να χρησιμοποιούν στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά σκευάσματα που περιέχουν δραστικές ουσίες εγκεκριμένες στην Ευρώπη όπως το DEET (N-diethyl-m-toluamide) κ.ά.

Να χρησιμοποιούν εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσουν, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης τους

Να χρησιμοποιούν κουνουπιέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μετά την επιστροφή από περιοχή με τρέχουσα τοπική μετάδοση του ιού Ζίκα

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να παρακολουθήσουν την υγεία τους για 21 μέρες. Αν παρουσιάσουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα , επιπεφυκίτιδα , μυαλγίες, αρθραλγίες, πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό και να τον ενημερώσουν για το ταξιδιωτικό τους ιστορικό.

Οι άνδρες ταξιδιώτες που η σύντροφός τους είναι έγκυος συνιστάται να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές ή να εφαρμόζουν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Επειδή οι περισσότερες λοιμώξεις από τον ιό Ζίκα είναι ασυμπτωματικές , συνιστάται στους άνδρες και τις γυναίκες ταξιδιώτες να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές ή να εφαρμόζουν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

Συμπτώματα

Ο ιός Ζίκα μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο. Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ η συσχέτιση του ιού Zika με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Περιοχές με κρούσματα

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ το 2014 αναφέρθηκαν κρούσματα από τον ιό Ζίκα στην Αφρική, στην Νοτιοανατολική Ασία και στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Από τον Μάιο του 2015 είναι επιδημία σε εξέλιξη στη Βραζιλία και πρόσφατα ανακοινώθηκαν κρούσματα την Αϊτή, στην Αμερικανική Σαμόα, στην Αρούμπα, στο Βανουάτου, στη Βενεζουέλα, στη Βολιβία, στη Γαλλική Γουιάνα, στη Γουαδελούπη (Γαλλία),στη Γουατεμάλα, στη Γουιάνα, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στο Εκουαδόρ, στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Κολομβία στην Κόστα Ρίκα, στο Κουρασάο , στις Μαλδίβες, στα νησιά Μάρσαλ, στη Μαρτινίκα (Γαλλία), στο Μεξικό, στα Μπαρμπάντος, στη Μποναίρ, στη Νέα Καληδονία, στη Νικαράγουα , στην Ονδούρα, στον Παναμά, στην Παραγουάη , στο Πουέρτο Ρίκο, στη Σαμόα, στα νησιά Σολομώντα, στο Σουρινάμ, στην Ταυλάνδη, στην Τζαμάικα, στην Τόνγκα, στα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο, στα Φίτζι, στο Saint Martin (Γαλλία), στα νησιά Virgin (ΗΠΑ) και στο Πράσινο Ακρωτήρι στην Αφρική, ενώ αναμένεται περαιτέρω εξάπλωση του ιού και σε άλλες περιοχές.

Επιπλέον έως τις 18 Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκαν εισαγόμενα κρούσματα στην Αυστρία 1, στη Γαλλία 18, στη Γερμανία 20, στη Δανία 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο 8, στην Ιρλανδία 3, στην Ισπανία 23, στην Ιταλία 5, στη Μάλτα 1, στην Ολλανδία 24, στην Πορτογαλία 6 στη Σλοβενία 1, στη Σουηδία 1, στη Φινλανδία 2, καθώς και στην Ελβετία και στον Καναδά..

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα προστασίας για τον ιό Ζίκα από το ΚΕΕΛΠΝΟ - Οδηγίες προς ταξιδιώτες"

Νέες κινητοποιήσεις από τους κτηνοτρόφους

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, προανήγγειλε ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης.

«Συμφωνούμε με τους Θεσσαλούς συναδέλφους μας για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ωστόσο κρίνουμε απαραίτητο πρώτα να καταστούν σαφείς οι θέσεις και οι διεκδικήσεις μας, να ενημερωθούν οι αρμόδιοι υπουργοί και ύστερα...ναι» σημείωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Συγχαίροντας τους συναδέρφους του που για περισσότερες από 40 ημέρες έδωσαν «σκληρό αγώνα», ο ίδιος, έκανε σαφές ότι ο κτηνοτροφικός κόσμος συμμετείχε ενεργά και υπογράμμισε:

«Oι συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και η λήξη των κινητοποιήσεων από τα μπλόκα δεν μας βρήκαν σύμφωνους». Υποστήριξε ότι τα προβλήματα των κτηνοτρόφων «παραμερίστηκαν» και ότι δεν αναδείχθηκαν με την ένταση που θα έπρεπε.

Ως εκ τούτου, όπως είπε, οι κινητοποιήσεις του κτηνοτροφικού κόσμου θα συνεχιστούν, με τη μορφή διαμαρτυριών-καταλήψεων στα περιφερειακά και κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Δεν μας καλύπτει η ανακοίνωση του Οργανισμού για τις πληρωμές και απαιτούμε την άμεση καταβολή όλων όσων μας χρωστούν από το 2012-2013» δήλωσε και πρόσθεσε: «Αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, απαιτούμε να δοθεί πολιτική λύση και να γίνουν όλες οι πληρωμές με βάση το ζωϊκό κεφάλαιο και όχι τους βοσκοτόπους».

Μεταξύ άλλων, οι κτηνοτρόφοι ζητούν την άμεση πληρωμή όλων -και όχι μόνο των ιδίων- του υπόλοιπου ποσού της ενιαίας ενίσχυσης και, η πληρωμή του άρθρου 52 να γίνει με βάση το θηλυκό ζωϊκό κεφάλαιο και όχι την ποσόστωση του γάλακτος, «η οποία όπως μπήκε αποδεικνύει την άγνοια και υπηρεσιακή ανεπάρκεια τόσο του υπουργείου, όσο και του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ο κ. Καμπούρης προτείνει: «Όταν έρθει η ώρα κατάθεσης των νομοσχεδίων του ασφαλιστικού και φορολογικού, εμείς οι κτηνοτρόφοι να αναλάβουμε τη διοργάνωση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα, μαζί με τους αλιείς και τους παραγωγούς λαϊκών αγορών».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες κινητοποιήσεις από τους κτηνοτρόφους"

Όλα όσα είπε ο δικηγόρος της οικογένειας Παντελίδη για το δυστύχημα

Τον δικηγόρο της οικογένειας του Παντελή Παντελίδη, Πέτρο Καϊμακάμη συνάντησε στην Ευελπίδων η κάμερα της εκπομπής "Με το καλημέρα".

«Αυτό που προέχει είναι να μάθουμε πρώτα τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του Παντελή Παντελίδη. Θα εξεταστούν τα τεχνικά αίτια, εκείνα που προκάλεσαν τον θάνατο του. Θα κατηγορηθεί όποιος έχει την ευθύνη» τόνισε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος. 



enikos


Διαβάστε Περισσότερα » "Όλα όσα είπε ο δικηγόρος της οικογένειας Παντελίδη για το δυστύχημα"

Ένταση έξω από το υπουργείο Οικονομικών από εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας [BINTEO]

Ένταση επικράτησε έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου μέλη της ΠΟΕΔΗΝ απέκλεισαν τις εισόδους του κτιρίου.

Εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, οι οποίοι πραγματοποιούν από τις 6 το πρωί συμβολική κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, στο Σύνταγμα, ζητούν συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Όπως δηλώνουν θα παραμείνουν στην είσοδο του κτιρίου μην επιτρέποντας σε κανέναν να μπει.




Τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρονται για το προωθούμενο σχέδιο του ασφαλιστικού, αλλά και «την υποστελέχωση, συρρίκνωση, ιδιωτικοποίηση και απαξίωση του ΕΣΥ».


Η ένταση προκλήθηκε το πρωί όταν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας απωθήθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ. Οπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, οι εργαζόμενοι επιχείρησαν άλλες τρεις φορές να συναντήσουν τον κ. Χουλιαράκη, σε συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά «ήρθαν αντιμέτωποι με ρολά και ΜΑΤ».

Λίγο πριν τις 10 πμ αποχώρησαν κατόπιν συνεννόησης οι δύο διμοιρίες των ΜΑΤ.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση έξω από το υπουργείο Οικονομικών από εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας [BINTEO]"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news