facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

Με πρόστιμα απειλούνται όσοι δεν κατέβαλαν τέλη τη διετία 2011-2012

Με βαριά πρόστιμα κινδυνεύουν όσοι δεν κατέβαλλαν τη διετία 2011-2012 τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους χωρίς παράλληλα να έχουν τεθεί σε ακινησία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν αρχίσει διασταυρώσεις στοιχείων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας κανονικά με σύνολο των υπόχρεων, αντιπαραβάλλοντας και τον κατάλογο των καταθέσεων πινακίδων ξεχωριστά για το 2011 και το 2012.

Από τη διασταύρωση θα προκύψουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων εκείνοι οι οποίοι παρότι είχαν υποχρέωση, δεν κατέβαλαν το αντίτιμο των τελών.

Η απόφαση για το εάν τα πρόστιμα θα επιβληθούν πέντε χρόνια μετά, είναι πολιτική, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει αντίστοιχη διασταύρωση και για τους ιδιοκτήτες που δεν πλήρωσαν τα τέλη για το τρέχον έτος.

Φέτος, στις Εφορίες όλης της χώρας κατατέθηκαν περισσότερες από 100.000 πινακίδες κυκλοφορίας. Από τους συγκεκριμένους πολίτες το κράτος έχει χάσει δημόσια έσοδα τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » " Με πρόστιμα απειλούνται όσοι δεν κατέβαλαν τέλη τη διετία 2011-2012 "

Επτά σενάρια για μείωση των συντάξεων

Επτά εναλλακτικά σενάρια μείωσης συντάξεων και παροχών εξετάζονται στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να πειστεί το κουαρτέτο να επιστρέψει στην Αθήνα.

Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει, σύμφωνα με πληροφορίες από τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν πιάσει πάλι δουλειά, ότι «παρά τις επισημάνσεις μας, οι ελληνικές προτάσεις στο Ασφαλιστικό εξακολουθούν να είναι εμπροσθοβαρείς, χωρίς μετρήσιμες αποδόσεις». Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι υπάρχει απόκλιση στο δημοσιονομικό κενό, κυρίως με το ΔΝΤ, αλλά αισιοδοξούν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία αν η Ελλάδα εφαρμόσει περικοπές στις επικουρικές και στο πλαφόν των υψηλών κύριων συντάξεων. Οι εναλλακτικές προτάσεις που έχουν συζητηθεί είναι:

1 Μειώσεις στις κύριες συντάξεις, που ενδεχομένως να βαπτιστούν «αύξηση της εισφοράς υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών». Σήμερα η εισφορά ανέρχεται σε 3%-14% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (Ν.3865/10) - ξεκινά από το 3% και σταδιακά αυξάνεται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Το σενάριο που εξετάζεται είναι η εισφορά να αυξηθεί ή να παρακρατείται από χαμηλότερο ύψος συντάξεων, και συγκεκριμένα από το υπερβάλλον ποσό, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 250 εκατ. ευρώ ετησίως. Με ανάλογο τρικ, δηλαδή αύξηση της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΥΥ, μειώθηκαν το καλοκαίρι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις οι δανειστές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ανακατανομή εσόδων στο πλαίσιο της γενικής κυβέρνησης και όχι για εξοικονόμηση συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,25% του ΑΕΠ το 2015-16 όπως έχει συμφωνηθεί.

2 Σχεδιάζονται περικοπές στις νέες αλλά και στις καταβαλλόμενες συντάξεις μέσω του επανυπολογισμού τους. Οπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, «σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό της εκδιδομένης σύνταξης υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα εκδιδόταν κατά το προϊσχύσαν καθεστώς κατά ποσοστό άνω του 20%, το ήμισυ της υπό κρίση διαφοράς καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά». Αυτό σημαίνει ότι ήμισυ της διαφοράς κινδυνεύει να περικοπεί μετά το 2018. Για παράδειγμα, αν η σύνταξη υπολογίζεται στα 1.200 ευρώ με το ισχύον καθεστώς και στα 1.000 με το νέο (διαφορά 20%), τα 100 ευρώ που αποτελούν το ήμισυ της προσωπικής διαφοράς θα βρεθούν στο στόχαστρο. Ωστόσο ο επανυπολογισμός τεχνικά, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι, μπορεί να διαρκέσει ένα έτος, ενώ οι δανειστές επιμένουν σε άμεσες περικοπές.

3 Δραστική μείωση του ανώτατου πλαφόν για το άθροισμα των συντάξεων (των διπλών κύριων συντάξεων + χηρείας + επικουρική) στο επίπεδο των 2.300-2.500 ευρώ από 3.000 που προβλέπει το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αυτό το μέτρο θα ισχύσει κατά προτεραιότητα με δεδομένη την κόκκινη γραμμή για την προστασία των κύριων συντάξεων. Αν υπάρχει ακόμα απόκλιση στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, για να μην τιναχτεί η συμφωνία στον αέρα δεν θα αποφευχθεί η παρέμβαση στις κύριες συντάξεις. Σε αυτή την περίπτωση το πλέγμα προστασίας θα αφορά τις κύριες συντάξεις έως 1.300 ή έως 1.500 ευρώ.

4 Μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Οι δανειστές θεωρούν το ποσό υψηλό για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και ζητούν να κατέβει για όλους στα 320 ευρώ. Περαιτέρω μείωση -στα 300 ευρώ- ζητούν για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης.

5 Μειώσεις στις επικουρικές με τρεις εναλλακτικούς τρόπους:

α) Μέσω της εφαρμογής της ρήτρας βιωσιμότητας. Οπως υπολογίζουν παράγοντες της ασφάλισης, με την περικοπή κατά 6,6 % μεσοσταθμικά των επικουρικών που εισπράττουν 1,2 εκατομμύριο συνταξιούχοι, εξασφαλίζονται 330 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν η μείωση γίνει κλιμακωτά από 2% έως 20% για συντάξεις άνω των 170 ευρώ στο υπερβάλλον ποσό, η απόδοση ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Αν εξοικονομηθούν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ από την αύξηση της εισφοράς 1%, τότε θα καλυφθεί το έλλειμμα του Ταμείου, που ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

β) Μέσω του επανυπολογισμού τους. Οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες (πάνω από 10%) για τις υψηλές επικουρικές - κυρίως σε ΔΕΚΟ, ΤΑΝΠΥ, Ταμείο Μηχανικών κ.λπ., για τις οποίες θα προκύψει μεγάλη προσωπική διαφορά. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων προβλέπει ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% επί των συντάξιμων αποδοχών. Μειώσεις θα υποστούν και οι περίπου 50.000 εκκρεμείς συντάξεις που έχουν καθυστερήσει 2 έτη κατά μέσο όρο.

γ) Μέσω της διεύρυνσης της παρακράτησης της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ. Σήμερα παρακρατείται ποσοστό 3%-10% από τις συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Ωστόσο, ο αριθμός των συντάξεων που υπερβαίνει τα 300 ευρώ είναι μόλις 30.000 και το δημοσιονομικό όφελος είναι μικρό. Ετσι, εξετάζεται το χαράτσι να ξεκινήσει από χαμηλότερο ύψος, ακόμα και από τα 150 ευρώ.

6 Επισπεύδονται οι αποφάσεις για μείωση του εφάπαξ έως 20%. Δηλαδή, για παράδειγμα, το μέσο εφάπαξ του Δημοσίου που σήμερα ανέρχεται στις 25.000 ευρώ θα μειωθεί στις 20.000. Αν η μείωση υπερβεί το 20%, οι δικαιούχοι δεν θα πάρουν πίσω ούτε τις εισφορές που κατέβαλλαν στη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου. Ο υπουργός Εργασίας ήδη ζήτησε με έγγραφο προς τα Ταμεία Πρόνοιας να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες βάσει των οποίων θα υπολογιστεί το ποσοστό μείωσης της παροχής για όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) αποφάσισε να μην πειθαρχήσει στην εντολή, καθώς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που πλειοψήφησαν σημείωσαν ότι «αν θέλει αναλογιστικές μελέτες το υπουργείο, ας τις κάνει μόνο του. Υπάρχει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή την οποία πληρώνουν τα Ταμεία για επιστημονική υποστήριξη». Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου και του κλάδου ΔΕΚΟ - τραπεζών. Βάσει των σεναρίων που προτείνει το υπουργείο Εργασίας, το τμήμα του εφάπαξ από το 2014 και μετά θα υπολογίζεται με συσσώρευση εισφορών με τις αποδόσεις του Κοινού Κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Δηλαδή όσοι αποχώρησαν από το 2014 και μετά θα πάρουν ένα ποσό εφάπαξ για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2013 με τις μειώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ για τον χρόνο ασφάλισης που έχουν από το 2014 και μετά θα πάρουν στην ουσία την έντοκη επιστροφή των εισφορών τους.

7 Κλείδωσε η μείωση των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) που εισπράττουν 280.000 δικαιούχοι. Η μείωση ορίζεται σε 32% μεσοσταθμικά, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του Ταμείου. Δηλαδή το μέρισμα που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 192 ευρώ θα μειωθεί στα 129,2 ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το Μετοχικό Ταμείο βρίσκεται σε δεινή κατάσταση τους τελευταίους μήνες μετά την κατάργηση των κοινωνικών πόρων που εισέπραττε, καθώς χρειάζεται 42 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και συγκεντρώνει μόνο 22 εκατ. ευρώ από εισφορές. Ετσι μοιραία καταφεύγει κάθε μήνα σε δανεισμό, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να πιστώνονται με μία - δύο μέρες καθυστέρηση. Το μέρισμα του Μαρτίου θα πιστωθεί την Τρίτη 1η Μαρτίου αντί της Δευτέρας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο στο μέλλον η παροχή να καταβάλλεται ανά δίμηνο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Επτά σενάρια για μείωση των συντάξεων "

Διαρροές Μαξίμου: Κακούργημα αν έχει ηχογραφηθεί η συνάντηση Τσίπρα - Ψυχάρη

Με σκληρό αλλά και προειδοποιητικό ύφος απαντούν κυβερνητικές πηγές στο ενδεχόμενο ο μεγαλοεκδότης Σταύρος Ψυχάρης να δημοσιοποιήσει μυστικά καταγεγραμμένο υλικό, έτσι όπως τουλάχιστο ερμηνεύονται από πολλούς αναφορές στα όσα έχουν ανακοινωθεί ως τώρα από πλευράς του.

«Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί κακούργημα όποιος το κάνει, να πάει και μέσα» λένε χαρακτηριστικά ενώ αναφορικά με τον τρόπο που αναδείχτηκε το θέμα από το ΒΗΜΑ υποστηρίζουν ότι «αποτελεί ευθεία απειλή και ευθεία προσβολή προς τον πρωθυπουργό. Ας εξακολουθήσει. Θα έχουμε και άλλα. Μπαίνει ζήτημα Δικαιοσύνης αν ένας, επειδή έχει ένας έντυπο, θέλει να εκβιάζει τον πρωθυπουργό της χώρας».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Διαρροές Μαξίμου: Κακούργημα αν έχει ηχογραφηθεί η συνάντηση Τσίπρα - Ψυχάρη "

Εξώδικο στον ΔΟΛ απέστειλε ο Νίκος Παππάς [Ολόκληρο το έγγραφο]

Εξώδικο απέστειλε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στο ΔΟΛ.

Η κίνηση του υπουργού Επικρατείας μετά τα σε βάρος του τελευταία δημοσιεύματα των εφημερίδων του συγκροτήματος, που τον συνδέουν με το κύκλωμα των εκβιαστών - δημοσιογράφων.

Διαβάστε ολόκληρο το εξώδικο του Νίκου Παππά στο ΔΟΛ:Ο ίδιος είχε προαναγγείλει την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη την περασμένη Πέμπτη, καταφερόμενος εναντίον όσων συνδέουν το όνομά του με το κύκλωμα των δημοσιογράφων-εκιβαστών, εξαπολύοντας ταυτόχρονα βαριές αιχμές για «εκβιαστές των σαλονιών». «Είναι προφανές» τόνιζε στην ανακοίνωσή του, «ότι εκτός από τα κυκλώματα εκβιαστών του υπονόμου υπάρχουν και τα κυκλώματα εκβιαστών των –κατά τη δική τους φαντασία- σαλονιών. Οι αήθεις επιθέσεις εναντίον της Κυβέρνησης και στο πρόσωπό μου συνεχίζεται από τα συγκεκριμένα κέντρα, εδώ και μήνες. Αυτή ή αήθης επίθεση ξεπερνά κάθε όριο. Μέχρι στιγμής επέλεξα να τηρήσω στάση αναμονής ως προς την προσφυγή στη δικαιοσύνη. Με δεδομένη την απόλυτη διαστρέβλωση της αλήθειας και τη στοχευμένη κατασυκοφάντηση, είμαι αναγκασμένος να προσφύγω στη Δικαιοσύνη».

Υπενθυμίζεται, ότι το Βήμα της Κυριακής, δημοσιεύτηκε άρθρο υπό τον τίτλο «Ο ηγέτης, ο εκδότης και... η γάτα των Ιμαλαΐων», το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Παύλος Παπαδόπουλος και ισχυρίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει στον Σταύρο Ψυχάρη πως «θα του χαρίσει τα δάνεια του ΔΟΛ και του δώσει ολόκληρο το Mega». Το Βήμα επικαλείται συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Ψυχάρη το 2014, μετά από αίτημα του δεύτερου, υποστηρίζοντας πως ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, όπως «διαχρονικά έχει κάνει και με άλλους πολιτικούς ηγέτες, δεν ζήτησε τίποτα».

Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου που σε ανακοίνωση του ανέφερε: «Το κεντρικό δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα είναι άκρως αποκαλυπτικό. Φανερώνει ότι ο εκδότης Στ. Ψυχάρης ζητούσε επίμονα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015,τη διαγραφή των δανείων του καθώς και πολιτική διαμεσολάβηση για την απόκτηση της συνολικής ιδιοκτησίας του MEGA. Όπως άπαντες αντιλαμβάνονται κανένα από τα δυο αιτήματα δεν έγινε δεκτό. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στον Ελληνικό λαό να μη χαριστεί σε κανέναν και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Η δικαιοσύνη ενεργεί απερίσπαστη και τα Τηλεοπτικά Μέσα θα αδειοδοτηθούν για πρώτη φορά με ανοιχτό και αδιάβλητο διεθνή διαγωνισμό».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » " Εξώδικο στον ΔΟΛ απέστειλε ο Νίκος Παππάς [Ολόκληρο το έγγραφο] "

Σε νέα δίκη παραπέμπεται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

Τελειωμό δεν έχουν οι δικαστικές περιπέτειες για τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που εξέδωσε, τον παραπέμπει σε νέα δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αυτή την φορά για την υπόθεση των ειδικών εντολών πληρωμής δαπανών στον κεντρικό δήμο, που δημιούργησε άλλο «άνοιγμα» στα δημοτικά ταμεία.

Για την ίδια υπόθεση, η οποία άρχισε να ερευνάται με εντολή της γενικής διεύθυνσης Eπιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών και αφορά την έκδοση ειδικών εντολών πληρωμής, ύψους 890.000 ευρώ, το διάστημα 1998-2004, το δικαστικό συμβούλιο «στέλνει» στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου έξι ακόμη πρόσωπα. Πρόκειται για τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών Αναστάσιο Γερογιάννη και πέντε στελέχη οικονομικών υπηρεσιών του δήμου (προϊστάμενοι της Ταμειακής Υπηρεσίας και του Τμήματος Εξόδων, διαχειριστές Πληρωμών και Ειδικών Ταμείων).

Υιοθετώντας την πρόταση του αντεισαγγελέα εφετών Λεωνίδα Νικολόπουλου, οι εφέτες δέχονται ότι πολλές δαπάνες του δήμου πληρώνονταν με ειδικές εντολές που υπογράφονταν χωρίς να ενταλματοποιούνται άμεσα.

Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που αποφυλακίστηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι ως ανάπηρος για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία, βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απιστία. Απολογούμενος σε ειδικό ανακριτή διαφθοράς για την υπόθεση των ειδικών εντολών φέρεται ότι αρνήθηκε το αδίκημα, υποστηρίζοντας ότι τη διαχειριστική ευθύνη είχαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όχι ο ίδιος.

Στο μεταξύ, για μεθαύριο Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί να δικαστεί στον Άρειο Πάγο, η αίτηση αναίρεσης που έχει ασκήσει ο Β. Παπαγεωργόπουλος, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για την υπεξαίρεση «μαμούθ». Η δίκη πάντως, πιθανότατα να αναβληθεί λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Την ίδια ώρα, άλλα δύο δικαστήρια εκκρεμούν σε βάρος του κ. Παπαγεωργόπουλου, συνδεόμενα με τη θητεία του στο δημαρχιακό θώκο της πόλης. Το πρώτο αφορά τη λεγόμενη «παγία προκαταβολή» και μετά από αλλεπάλληλες αναβολές έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί μέσα στον Μάρτιο, ενώ το δεύτερο δικαστήριο πήρε αναβολή για τον ερχόμενο Ιούνιο, και αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) - πράξη που συνδέεται με την υπόθεση της υπεξαίρεσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Σε νέα δίκη παραπέμπεται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος "

Θέμα νομιμότητας στην πώληση των 14 αεροδρομίων θέτει ο Ν. Χουντής

«Πρόβλημα νομιμότητάς, σύμφωνα και με την κοινοτική νομοθεσία, δημιουργείται από το γεγονός ότι η εταιρία που συμβούλευσε την ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των 14 αεροδρομίων είναι θυγατρική της αγοράστριας γερμανικής εταιρείας Fraport» επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, ο οποίος κατέθεσε τη Δευτέρα σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν.

Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής μιλά για προφανή σύγκρουση συμφερόντων, επικαλούμενος την Οδηγία 2014/24 Ε.Ε. και συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το άρθρο 24 της Οδηγίας, που αναφέρει ότι: «Η έννοια της σύγκρουσης συμφερόντων καλύπτει τουλάχιστον οποιαδήποτε κατάσταση κατά την οποία πάροχος υπηρεσιών προμηθειών ενεργούντος εξ ονόματος της αναθέτουσας αρχής (εν προκειμένω το ΤΑΙΠΕΔ) μπορεί να επηρεάσει την έκβασή της αν έχει άμεσα ή έμμεσα ...συμφέρον που θα μπορούσε να εκληφθεί ως στοιχείο που θίγει την αμεροληψία και την ανεξαρτησία του στο πλαίσιο της διαδικασίας προμήθειας».

Το άρθρο 41, που αναφέρει ότι: "Εάν ένας υποψήφιος ...που έχει παράσχει συμβουλές ... έχει εμπλακεί με οποιανδήποτε τρόπο στην προετοιμασία της διαδικασίας προμήθειας, η αναθέτουσα αρχή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίζει τη μη στρέβλωση του ανταγωνισμού"

Το άρθρο 84, που αναφέρει ότι: "Η αναθέτουσα αρχή συντάσσει γραπτή έκθεση που περιλαμβάνει τουλάχιστον: κατά περίπτωση τις συγκρούσεις συμφερόντων που εντοπίστηκαν και τα επακόλουθα μέτρα που ελήφθησαν"»

Καταλήγοντας, ο Νίκος Χουντής, αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτική πώλησης των αεροδρομίων, ζητά να μάθει και επισήμως «αν η Lufthansa Cοnsulting Gmbh συνδέεται καθ‘ οιονδήποτε τρόπο με την αγοράστρια εταιρία Fraport και ποια η αμοιβή της» και καλεί την Κομισιόν να παρουσιάσει «τα μέτρα" που ελήφθησαν για την εξασφάλιση της αμεροληψίας και ανεξαρτησίας κατά την διαδικασία των προσφορών» όπως σαφώς ορίζει η Οδηγία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Θέμα νομιμότητας στην πώληση των 14 αεροδρομίων θέτει ο Ν. Χουντής "

Διατηρούνται οι διπλές - τριπλές συντάξεις πρώην βουλευτών και με το νέο ασφαλιστικό

Το καθεστώς της είσπραξης των πολλαπλών συντάξεων σε πρώην βουλευτές, δημάρχους και περιφερειάρχες θα διατηρήσει η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο σύμφωνα όσα είπε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος στην Βουλή.

Είχε προηγηθεί η ερώτηση του κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη (ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος εξήγησε ότι για συμβολικούς λόγους και προκειμένου η κυβέρνηση να δείξει ότι πρώτα τα δικά της μέλη μετέχουν στις νέες επώδυνες θυσίες που θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό οφείλει να καταργήσει τις διπλές και τριπλές συντάξεις των πρώην βουλευτών και τοπικών αρχόντων.

Αρνητική εντύπωση πάντως προκάλεσε η παρέμβαση του προεδρεύοντα Δημήτρη Κρεμαστινού στην συζήτηση που αν και ζήτησε να αποφευχθούν οι λαϊκισμοί πρόσθεσε ότι αυτή την ώρα χειρουργείται πρώην υπουργός που δεν έχει να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας του.

«Ζητάτε να περικοπούν οι διπλές και τριπλές συντάξεις αλλά αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταβάλει εισφορές», είπε ο κ. Κρεμαστινός για να προσθέσει «Με πήρε ο πρόεδρος της Ενωσης πρώην Βουλευτών ο κ. Πυλαρινός και μου είπε ότι πρώην υπουργός που δεν έχει να πληρώσει τα έξοδα χειρουργείου ζήτησε από την ένωση οικονομική βοήθεια. Η ενωση πρώην βουλευτών δεν έχει χρήματα και το θέμα θα απασχολήσει την Διάσκεψη των Προέδρων».

Πάντως, ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι το σύστημα πολλαπλών συντάξεων θα διατηρηθεί αλλά θα μειωθεί ελάχιστα το ανώτατο όριο.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν:

- 4 συνταξιούχοι που παίρνουν 10 συντάξεις.

- 7 συνταξιούχοι που λαμβάνουν 9 συντάξεις

- 47 που παίρνουν 8 συντάξεις

- 3 συντάξεις παίρνουν 335.000 συνταξιούχοι

- 935.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν 2 συντάξεις

- Και 1.288.000 μία σύνταξη

Ενώ πρόσθεσε «Το ανώτατο ποσό - όσες συντάξεις και αν λαμβάνουν - θα είναι 3.088 ευρώ από 3.680 ευρώ που είναι σήμερα. Το ανώτατο όριο για μια σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 2.304 ευρώ από 2.773 ευρώ σήμερα. Τα ποσοστά που παίρνουν τέτοια σύνταξη είναι μικρά και οι επιδράσεις στο ελλειμματικό ταμείο δεν είναι μεγάλη». Σε άλλο σημείο είπε ότι μόλις το 0,8% των συνταξιούχων λαμβάνει ποσό άνω των 2.000 ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι το νέο ασφαλιστικό που θα κατατεθεί θα έχει την λογική «να μην μειωθούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις».

Από την πλευρά του ο κ. Τριανταφυλλίδης εξήγησε ότι «Την ώρα που οι πολίτες βρίσκονται στον έκτο χρόνο βασανιστικής πορείας στο μονοπάτι του μνημονιακού κανιβαλισμού, πρώτοι εμείς πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες. Πως ζητάμε από τους άλλους να βγαίνουν στην σύνταξη στα 67 έτη όταν οι προ του 2012 βουλευτές συνταξιοδοτούνταν ακόμα και στα 45;».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Διατηρούνται οι διπλές - τριπλές συντάξεις πρώην βουλευτών και με το νέο ασφαλιστικό "

Σε Ελλάδα και Γερμανία πετάει το μπαλάκι για τους πρόσφυγες η Αυστρία

Αμετακίνητη στις θέσεις της για το προσφυγικό παραμένει η Αυστρία, με τον υπουργό Καγκελαρίας Γ.Όστερμαϊερ να δηλώνει σήμερα, Δευτέρα, ότι μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να βρεθεί μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας.

«Σε περίπτωση που η Γερμανία προτίθεται να συνεχίσει να δέχεται συντεταγμένα πρόσφυγες, θα πρέπει είτε να παίρνει τους ανθρώπους από την Ελλάδα είτε να τους χορηγεί βίζα διέλευσης. Αυτό, όμως, θα μπορεί να ισχύει μόνο για πρόσφυγες, οι οποίοι θα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και θα περιμένουν στα hotspots» ανέφερε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Όστερμαϊερ.

Μέσω της βίζας διέλευσης, συνέχισε ο ίδιος, την οποία θα λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι στην Ελλάδα, θα μπορούσε κανείς να μεριμνήσει, ώστε να είναι περισσότερο ελεγχόμενη, νομικά ασφαλής και ταχύτερη η κίνηση των προσφύγων.

«Μόνο έτσι θα παύσει να υφίσταται η βάση της παράνομης μετανάστευσης και διακίνησης ανθρώπων. Και τα hotspots θα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο, εάν καταστεί σαφές στους πρόσφυγες, οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στη Γερμανία, ότι ο δρόμος προς τα εκεί είναι ανοικτός αποκλειστικά μέσω μιας συντεταγμένης καταγραφής και κατανομής» δήλωσε.

Κατά τον ίδιο η λύση αυτή είναι ενδιάμεση, με δεδομένα ότι δεν υπάρχει ακόμη ευρωπαϊκή λύση και ότι η μεταφορά των προσφύγων έχει απορριφθεί με σαφήνεια από όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε Ελλάδα και Γερμανία πετάει το μπαλάκι για τους πρόσφυγες η Αυστρία "

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για το μπλόκο των δημοσιογράφων στα hotspots

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει πως η απαγόρευση της πρόσβασης των ΜΜΕ στα κέντρα υποδοχής προσφύγων ήταν αίτημα των ίδιων των συντονιστών των κέντρων, προκειμένου να παραμείνουν απερίσπαστοι από το έργο τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρινίζεται ότι η προσωρινή αναβολή της πρόσβασης των ΜΜΕ στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, στα κέντρα φιλοξενίας και τα κέντρα μετεγκατάστασης έγινε ύστερα από αίτημα των ίδιων των συντονιστών των κέντρων, προκειμένου να μην αποσπώνται από το έργο τους που είναι η διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών.

Την παρούσα στιγμή, τα κέντρα καλούνται να διαχειρισθούν με τον καλύτερο, δυνατό τρόπο μια ανθρωπιστική κρίση, που αφορά καταρχήν όσους έχουν εισέλθει στη χώρα. Οι απασχολούμενοι στα κέντρα καλούνται καθημερινά να διαχειρισθούν έναν συνεχώς αυξανόμενο και μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι πρέπει να φιλοξενηθούν σε κέντρα, όπου πρέπει να τους παραχθούν τα μέσα για τη βραχύχρονη επιβίωσή τους στη χώρα, να διαφυλαχθούν από επιτήδειους που καραδοκούν, αλλά να καθησυχασθεί η δική τους αδημονία να συνεχίσουν το ταξίδι. Κατά δεύτερον, μέριμνα των συντονιστών των κέντρων, αλλά και όσων εργάζονται σε αυτά είναι η κατά το δυνατόν διασφάλιση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών.

Καθώς οι εργαζόμενοι στα κέντρα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένοι από την κρίση, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζήτησαν να παραμείνουν για εύλογο χρονικό διάστημα απερίσπαστοι στο έργο τους. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν να μην εισέρχονται εκπρόσωποι των ΜΜΕ, οργανώσεων, αλλά και ερευνητές Πανεπιστημίων στα κέντρα. Σύντομα θα παρασχεθεί οργανωμένη δυνατότητα πρόσβασης.»

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για το μπλόκο των δημοσιογράφων στα hotspots "

Πετροπόλεμος, χημικά και χάος στην Ειδομένη

Ένταση επικράτησε στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων να έχουν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές και να πετούν πέτρες προς την αστυνομία της γειτονικής χώρας.

Για περισσότερο από μισή ώρα εκατοντάδες πρόσφυγες πολιορκούσαν τον φράχτη επιχειρώντας να περάσουν τα σύνορα. Τα πνεύματα "άναψαν" και στον πετροπόλεμο των προσφύγων οι αστυνομικοί της γείτονος "απάντησαν" με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καταφέροντας μ' αυτόν τον τρόπο να τους απομακρύνουν από τον φράχτη.Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες μάζεψαν νωρίτερα τα λιγοστά υπάρχοντά τους και κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές έως και το σημείο όπου υψώνεται ο μεταλλικός φράχτης.

Δείτε εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΙΝωρίτερα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ είχε ανοίξει και επρόκειτο να δοθεί άδεια εισόδου σε 50 άτομα.real

Διαβάστε Περισσότερα » " Πετροπόλεμος, χημικά και χάος στην Ειδομένη "

Κομισιόν: Με προτροπή Γιούνκερ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας

Έτοιμη να βοηθήσει «με όλα τα διαθέσιμα μέσα» είναι η Ευρωπαική Επιτροπή με την αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου Μίνα Αντρέεβα να τονίζει πως η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει τη λίστα αναγκών της ελληνικής κυβέρνησης στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έγινε με προτροπή του Πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Για πρώτη φορά την ύπαρξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την προσφυγική κρίση και την υποβολή του στις Βρυξέλλες αποκάλυψε την Κυριακή με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΘΕΜΑτος στις Βρυξέλλες σχετικά με την κατάσταση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό, η κυρία Αντρέεβα τόνισε πως ο πρόεδρος Γιούνκερ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Η εκπρόσωπος συνέχισε υπογραμμίζοντας πως η Επιτροπή βοήθησε καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού, μέχρι να ολοκληρωθεί ο αποσαφηνισμός των αναγκών σε βοήθεια της Ελλάδας.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη, συνεπώς, να βοηθήσει για την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης ενισχύοντας τις υποδομές φιλοξενίας, τη διαχείριση των συνόρων, τη μετεγκατάσταση και επιστροφή των μεταναστών και τώρα εξετάζονται οι μελλοντικές ανάγκες της Ελλάδας σε καταλύματα για τους μετανάστες, ανθρώπινο δυναμικό και ενίσχυση μέσω υλικής υποστήριξης.

Σχετικά με το ζήτημα της ενεργοποίησης των διαδικασιών μετεγκατάστασης η Ευρωπαική Επιτροπή στοχεύει στην άμεση ανταπόκριση όλων των κρατών-μελών, στέλνοντας σχετικές επιστολές σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κομισιόν: Με προτροπή Γιούνκερ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας "

Ξανά στους δρόμους οι επιστημονικοί φορείς

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προχωρούν την Τρίτη (01/03) στις 10 το πρωί, οι οικονομολόγοι και λογιστές - φοροτεχνικοί, μετά από την απόφαση, που ελήφθη σε συνεδρίαση όλων των ομοσπονδιών και φορέων τους στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η κίνηση αυτή γίνεται, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο των ενεργειών διαμαρτυρίας κατά του προσχεδίου του ασφαλιστικού, το οποίο προβλέπει - μεταξύ άλλων - την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών 27% επί του εισοδήματος, με τη μορφή ενός είδος κεφαλικού φόρου.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας θα συμμετέχουν και όλοι οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, έπειτα από σχετική απόφασή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξανά στους δρόμους οι επιστημονικοί φορείς "

Αποχώρησαν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας

Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη, από χθες, σταδιακά λόγω του μεγάλου αριθμού γεωργικών μηχανημάτων που βρίσκονται στον συγκεκριμένο μπλόκο.

Η εθνική οδός έπειτα από 39 ημέρες είναι «καθαρή» στο συγκεκριμένο σημείο και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη μέρα που είχε στηθεί το συγκεκριμένο μπλόκο, η κυκλοφορία επί του ΠΑΘΕ στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας είχε διακοπεί λόγω του μεγάλου όγκου των τρακτέρ που είχαν συρρεύσει εκεί.

Οι αγρότες έλαβαν χθες την απόφαση να αποχωρήσουν, με τον Βαγγέλη Μπούτα να δηλώνει: «Ο αγώνας ούτε σταματάει ούτε αναστέλλεται. Απλά, όπως αποφασίσαμε όλα τα μπλόκα από αύριο αλλάζει η μορφή πάλης. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση και με το όπλο παρά πόδα».

Οι αγρότες αναμένουν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και βρίσκονται σε επαγρύπνηση, όταν κατατεθεί προς ψήφιση το ασφαλιστικό, να κατέβουν μαζικά στην Αθήνα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Αποχώρησαν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας "

Δρίτσας: Περισσότεροι χώροι για τους πρόσφυγες στον άξονα Αθήνα - Ειδομένη [ΒΙΝΤΕΟ]

Θα δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι μικρότερης χωρητικότητας, σε πολλές περιοχές από την Αθήνα ως την Ειδομένη, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, ο οποίος εκτίμησε ότι η σημερινή ημέρα για τον Πειραιά είναι «δύσκολη», αλλά θα υπάρξει άμεση εξομάλυνση μέσα στην εβδομάδα.

«Αναζητούμε, όχι έναν μεγάλο χώρο, για να διαμορφώσουμε δομές ενός μεγάλου καταυλισμού, θα ήταν λάθος αυτό, να μαζέψουμε 15 - 20.000 ανθρώπους σε ένα σημείο, αλλά η καλύτερη και πιο ορθολογική διαχείριση μπορεί να γίνει με περισσότερους χώρους μικρότερης δυναμικότητας, 1.500 - 2000 ανθρώπων…» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Στην ερώτηση εάν έχουν βρεθεί αυτοί οι χώροι και πού, ο κ. Δρίτσας διευκρίνισε ότι, αναφέρεται στον άξονα από τον Πειραιά μέχρι την Ειδομένη» και σημείωσε ότι, δεν είναι εκείνος που διαχειρίζεται το θέμα κατ’ αρμοδιότητα, εξηγώντας ωστόσο ότι, «πράγματι, από τις προηγούμενες μέρες έχουν δρομολογηθεί διάφορες λύσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο της υλοποίησης…»

Το λιμάνι του Πειραιά δεν έχει τα προαπαιτούμενα για να γίνει μόνιμη δομή, αλλά χώρος transit. Μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες για μία μέρα αλλά για περισσότερες ημέρες, πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες δομές προσωρινής διαμονής που θα διασφαλίζουν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, διατροφής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πρόσφυγες, είπε ο κ. Δρίτσας.

Η σημερινή δύσκολη κατάσταση στον Πειραιά οφείλεται όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, στον κακό συντονισμό μεταξύ της εταιρείας και των πρακτορείων.Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και απηύθυνε έκκληση: Όσο περισσότερο συμβάλλουμε όλοι τόσο πιο καλή θα είναι η διαχείριση, όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για την ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Δρίτσας είπε ακόμη:

• Οι πρόσφυγες δεν είναι εισβολείς. Δεν πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση αλλά για προσωρινού χαρακτήρα εγκατάσταση.
• Ένας σχεδιασμός που συνεχώς αναπροσαρμόζεται, μεταβάλλεται, δεν μπορούμε να έχουμε ένα σχέδιο που να προσπαθούμε να το επιβάλλουμε ανεξάρτητα από τις συνθήκες.
• Κάνουμε προσπάθεια τα σύνορα να ξανανοίξουν. Αν όχι, θα μειωθούν οι ροές ή θα βρεθούν άλλες δίοδοι.
• Η προσφυγιά είναι σαν το νερό, περνάει από παντού.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » " Δρίτσας: Περισσότεροι χώροι για τους πρόσφυγες στον άξονα Αθήνα - Ειδομένη [ΒΙΝΤΕΟ] "

Το αδιαχώρητο στο λιμάνι του Πειραιά

Προς το παρόν περίπου 5.000 άνθρωποι μένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, στις πύλες Ε1, Ε2, Ε3, Ε6 και Ε7, καθώς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, αναφέρει η Νέχια Μιλιάν, μελος της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων.

Στην πύλη Ε1 έχει διαμορφωθεί μια άτυπη αποθήκη με τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, τα οποία οι εθελοντές διοχετεύουν στους πρόσφυγες σε όλο το λιμάνι. Κόσμος έρχεται και αφήνει πράγματα συνεχώς, ενώ καθημερινά λαχανικά και φρούτα έρχονται από την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας, εξηγεί ο Αλί Ιμπραήμογλου που κατεβαίνει κάθε μέρα από την πλατεία Βάθη και βοηθάει.

«Εδώ και μια βδομάδα άλλαξε το σκηνικό και ο τρόπος διαχείρισης», αναφέρει η κ. Μιλιάν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «καθώς οι άνθρωποι δεν έρχονται και φεύγουν αλλά μένουν, οπότε χρειάζεται καλύτερη οργάνωση. Θα βγει σύντομα ανακοίνωση, ώστε όποιος θέλει να βοηθήσει να επικοινωνεί μαζί μας πρώτα και να ενσωματώνεται σ’ αυτό το πρόγραμμα".

Οι άνθρωποι που βοηθούν είναι από οργανώσεις από όλον τον κόσμο. Ελβετοί, Κορεάτες, Αμερικανοί, άνθρωποι από κάθε μεριά του πλανήτη. Η Ζέινα Μακ Νιλ από την Αγγλία βρίσκεται τρεις μήνες στην Ελλάδα. Η ομάδα έχει νοικιάσει ένα διαμέρισμα στον Πειραιά, όπου μένουν εναλλάξ όσοι εθελοντές έρχονται. Ήταν και στη Χίο, πριν τον Πειραιά, και έχει να πει τα καλύτερα για τη φιλοξενία των Ελλήνων.

«Ζητούμενο είναι», θα πει από την πλευρά της η εθελόντρια Πόλι, «να εμπλέξουμε τους ανθρώπους που μένουν πια στο λιμάνι, στην καθαριότητα και την οργάνωση του χώρου. Να μην καλλιεργηθεί η κουλτούρα να τα περιμένει ο κόσμος όλα από τους άλλους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » " Το αδιαχώρητο στο λιμάνι του Πειραιά "

Πάρκο Τρίτση: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή προσωρινού κέντρου προσφύγων

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν αύριο, Τρίτη, οι συρμοί του μετρό, του ΗΣΑΠ και του τραμ από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων.

Το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Εργαζομένων Κίνησης ΣΤΑΣΥ αναφέρει ότι η στάση εργασίας έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και αποτελεί ένδειξη διαμαρτυρίας «για τις ενέργειες της Διοίκησης που συντηρούν και επιτείνουν τη δυσλειτουργία» της Εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για κακοδιοίκηση και καταγγέλλουν ότι έχει δημιουργηθεί ένας στενά κομματικός και ευνοιοκρατικός διοικητικός μηχανισμός, ο οποίος «συνδέεται με συγκεκριμένα συμπλέγματα προσώπων που περιφρονούν κάθε ορθή διοικητική πρακτική και διαδικασία».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » " Πάρκο Τρίτση: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή προσωρινού κέντρου προσφύγων "

Στήνεται προσωρινό κέντρο προσφύγων στο πάρκο Τρίτση

Σκηνές στήνονται από το πρωί στο πάρκο Τρίτση, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά περίπου 1.000 πρόσφυγες.

Την ευθύνη εγκατάστασης του καταυλισμού, σε έκταση 70 στρεμμάτων, έχει αναλάβει ο στρατός, σε συνεργασία με τον δήμο Ιλίου.Πάρκο Τρίτση: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή προσωρινού κέντρου προσφύγων


Το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας θα υπάρχουν τουαλέτες, μαγειρεία και και δύο τύπων σκηνές.

Ο Ανδρέας Μποζίκας για το προσωρινό κέντρο προσφύγων στο πάρκο Τρίτση

Ο Ανδρέας Μποζίκας, πρόεδρος του ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας) δήλωσε στο naftemporiki.gr ότι ο χώρος παραχωρείται για διάστημα ενός μήνα, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ιλίου που ελήφθη το βράδυ της Κυριακής.Ο κ. Μποζίκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί η λειτουργία του καταυλισμού σε περίπτωση που εντός ενός μήνα δεν υπάρξει λύση στο προσφυγικό.

Στο πάρκο βρίσκονται και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ανέλαβαν σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση να διαμορφώσουν τον χώρο.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » " Στήνεται προσωρινό κέντρο προσφύγων στο πάρκο Τρίτση "

Γράμμα στα ελληνικά και αραβικά στους πρόσφυγες

Γράμμα στα ελληνικά και στα αραβικά, σε μορφή εφημερίδας, παραδίδει ο δήμος Τρικκαίων στους Σύρους πρόσφυγες, που φιλοξενούνται στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο.

Είναι μια πρωτοβουλία του δήμου, προκειμένου, όπως γίνεται γνωστό από τη δημοτική αρχή, μέσω της επικοινωνίας των Ελλήνων και των Σύρων, να έρθουν πιο κοντά οι δύο πλευρές, να λυθούν προβλήματα, να διευθετηθεί κάθε ζήτημα που ανακύπτει.

Το γράμμα, που υπογράφει και ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και οι Τρικαλινοί πολίτες, ουσιαστικά εξηγεί όλα όσα αφορούν καθημερινά ζητήματα: καθαριότητα, συνεννόηση, υγιεινή και άλλα μικρότερης σημασίας.

Όλα αυτά πλέον διευθετούνται. Εξάλλου, η σημαντική βοήθεια που προσφέρουν οι τρικαλινοί πολίτες και φορείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου Τρικκαίων, πλέον οδηγεί στην ανάγκη ενίσχυσης της επικοινωνίας.

Οι άνθρωποι που φιλοξενούνται στα Τρίκαλα, εξάλλου, αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν από πολύ μακριά και να πάνε πολύ μακριά.

Στο μεσοδιάστημα, βρίσκονται στην όμορφη θεσσαλική πόλη και τυγχάνουν της φροντίδας του Δήμου και των πολιτών.

Όταν όμως φτάσουν στον προορισμό τους, ο Δήμος Τρικκαίων ζητά κάτι απλό: να στείλουν ένα email ή ένα μήνυμα, σε ειδικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου contact@trikalacity.gr ή στη σελίδα του Δήμου στο facebook https://facebook.com/dimostrikkaion/.

Διότι, πλέον, όπως διευκρινίζει, αυτοί οι ξεριζωμένοι άνθρωποι, ζουν και αναπνέουν στην τρικαλινή γη και βρίσκονται πολύ κοντά με τους Τρικαλινούς πολίτες.

Αναλυτικά το γράμμα στα ελληνικά:

«Αγαπητή Φίλη και Φίλε από την Ανατολή,

Στο δύσκολο και μακρινό ταξίδι προς τον προορισμό σου, βρέθηκες στην πόλη μας. Στη φιλόξενη πόλη των Τρικάλων, που βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας.

Οι κάτοικοι της πόλης, ο Δήμος και οι Αρχές της, σε καλωσορίζουμε και σου υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η παραμονή σας εδώ να είναι ασφαλής, να έχετε τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής, να έχετε τα γεύματά σας με επάρκεια και σύντομα να σας αποχαιρετήσουμε με χαμόγελο για τη συνέχεια του ταξιδιού σας.

Σε παρακαλούμε να σεβαστείς την προσπάθειά μας, η οποία πηγάζει από την καρδιά των κατοίκων με αγάπη, τη στιγμή που κι εμείς εδώ βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων πενήντα ετών.

Σε παρακαλούμε να μην σπαταλάς το νερό και τα τρόφιμα που σου προσφέρουμε και να προσπαθείς μαζί μας να κρατάς τους χώρους καθαρούς.

Να μαζεύεις και να πετάς στους κάδους ό,τι δεν χρειάζεσαι.

Να ρωτάς τους υπευθύνους του χώρου για ό,τι χρειάζεσαι και να μας δίνεις λίγο χρόνο για να σου το παρέχουμε.

Να σέβεσαι τους συνταξιδιώτες σου, να είσαι υπομονετικός και να αλληλοβοηθιόμαστε στις καθημερινές δουλειές (καθάρισμα των τραπεζιών μετά το φαγητό, συλλογή μικρών σκουπιδιών από τους κοινόχρηστους χώρους).

Για τα παιδιά σου φροντίζουμε να υπάρχουν εθελοντές που να τα ψυχαγωγούν, προσφέροντάς τους ένα μικρό χαμόγελο στα χείλη τους και λίγη χαρά στα μάτια τους.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι όλοι εμείς που σας φροντίζουμε, είμαστε εθελοντές και το κάνουμε μέσα από την καρδιά μας, γιατί θέλουμε πραγματικά να σας συμπαρασταθούμε σ' αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο της ζωής σας.

Όταν με το καλό -ευχόμαστε πολύ σύντομα- φτάσεις στον προορισμό σου, στείλε μας ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: contact@trikalacity.gr ή μέσω του facebook του Δήμου μας https://facebook.com/dimostrikkaion/.

Ειλικρινά, θα χαρούμε πολύ αν μάθουμε ότι έφθασες με ασφάλεια στον προορισμό σου και υγιής, γιατί έτσι θα ξέρουμε ότι οι ευχές μας που σε συνόδεψαν πραγματοποιήθηκαν!

Καλή παραμονή και καλό ταξίδι!

Ο Δήμαρχος και οι κάτοικοι της πόλης των Τρικάλων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » " Γράμμα στα ελληνικά και αραβικά στους πρόσφυγες "

Μέρκελ: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα», τόνισε κατ' επανάληψη η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και τόνισε ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει.

Καταλόγισε δε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και επισήμανε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Επειδή η Αυστρία αποφάσισε να δέχεται 80 (πρόσφυγες) την ημέρα και κανέναν παραπάνω, δημιουργήθηκε αυτό που βλέπουμε τώρα, η Ελλάδα δέχεται βοήθεια, είμαι σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, του πρότεινα και την βοήθειά μας, αλλά έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της απόψε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Πρέπει να συναντηθούμε στις 7 Μαρτίου για να δούμε αυτό το θέμα, διότι δεν κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ για να εγκαταλείψουμε μετά μια χώρα που ανήκει στην Ευρωζώνη και στην Σένγκεν και έχει πολλά προβλήματα - και θεωρώ ότι κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη τώρα 50.000 θέσεις στέγασης, αυτό δεν το κατάφεραν και δεν είναι καλό - αλλά αυτήν τη χώρα δεν μπορούμε τώρα να την εγκαταλείψουμε (...) Ακριβώς για να μην είναι η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και κανένας να μην την βοηθά, θα συζητήσουμε την επόμενη Δευτέρα για αυτό το θέμα και όπως είπα είμαι με την Ελλάδα σε στενότατη επαφή», για να τονίσει: «Ακριβώς αυτό είναι που φοβάμαι, όταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, να πρέπει ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου».

Αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα, συνέχισε η Καγκελάριος, «συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

«Όλοι υπέγραψαν ότι θέλουν να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να δώσουμε προτεραιότητα στο σχέδιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Αλλά πολλοί δεν πιστεύουν σε αυτόν τον δρόμο. Και εάν προσεγγίζουμε κάτι έτσι, τότε πράγματι δεν θα πετύχει», συνέχισε η καγκελάριος και υπογράμμισε επανειλημμένα ότι θεωρεί τον δρόμο του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας και της αποστολής του ΝΑΤΟ τον ενδεδειγμένο - ακόμη και αν κάποιοι θεωρούν ότι προχωρά πολύ αργά - για τον οποίο και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Η Τουρκία και το ΝΑΤΟ

Σε ό,τι αφορά ειδικά την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης του Αιγαίου, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η Τουρκία «υποχρεώθηκε σε πραγματική διαφάνεια», διότι τα πλοία του ΝΑΤΟ θα εντοπίζουν πού είναι τα φουσκωτά και τότε θα εξετάζεται τι μπορεί να κάνει και η τουρκική ακτοφυλακή, αν πρέπει να στηριχθεί και πώς μπορεί να βοηθήσει η FRONTEX. «Όλα αυτά θα γίνουν πολύ πιο διαφανή. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα της Τουρκίας, να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αν η Ευρώπη δεν μπορεί να ζητά από την Τουρκία να συνάψει μαζί της μια συμφωνία λέγοντάς της ταυτόχρονα ότι δεν πιστεύει σε αυτήν και θα κάνει 'τα δικά της'».

Η Γερμανία σε ρόλο ικέτη;

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Γερμανία βρίσκεται σήμερα σε ρόλο ικέτη, η κυρία Μέρκελ απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά και επισήμανε ότι δεν έχει η ίδια τον πρώτο ρόλο, αλλά όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν υπεύθυνο ρόλο. Αναφερόμενη πάντως στην Ουγγαρία και στο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι απορρίπτει απερίφραστα, από θέση αρχής, αυτή την συμπεριφορά, όταν πρόκειται για τους 1.294 πρόσφυγες που αναλογούν στη χώρα. «Εγώ, επειδή η Γερμανία είναι μια ισχυρή χώρα, η μεγαλύτερη οικονομία και έχει εδώ μια ευθύνη, θα επιδιώξω την συλλογικότητα με όλους», διευκρίνισε και απέκλεισε το ενδεχόμενο στο τέλος η Γερμανία να μείνει μόνη στο θέμα της ανακατανομής των προσφύγων, «εφόσον λειτουργήσει η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και η Τουρκία συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί».

«Δεν έχω Σχέδιο Β»

Η Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν διαθέτει «Σχέδιο Β» για εθνικές λύσεις στην Γερμανία, καθώς θεωρεί ότι ο δρόμος που έχει αποφασίσει είναι ο σωστός.

«Αν την Δευτέρα δεν πετύχουμε - είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική σύνοδος - τότε έχουμε την 18η, την επόμενη. Και τη Δευτέρα δεν θα έχουμε ακόμη την τέλεια επιχείρηση του ΝΑΤΟ και την τέλεια συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή, αλλά το πολύ τις πρώτες εντυπώσεις. Και ούτε θα έχει μηδενιστεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα. Αλλά πιστεύω σε έναν δρόμο και αγωνίζομαι για αυτόν, δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος θα πετύχει. «Δεν είναι καθόλου η ώρα για να σκεφτόμαστε εναλλακτικές και για αυτό δεν χρειάζεται, ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση, όπου έρχονται πολύ λίγοι πρόσφυγες και αυτοί που έρχονται καταγράφονται. Πιστεύω ότι ο άλλος δρόμος θα πετύχει και ότι αξίζει απολύτως. Στην ερώτηση αν αξίζει να συνεχίσω να εργάζομαι για αυτόν τον δρόμο λέω ξεκάθαρα ναι», τόνισε, για να προσθέσει: «Δεν έχω Σχέδιο Β. Εργάζομαι για κάτι άλλο».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » " Μέρκελ: Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news