facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Γ. Στουρνάρας: Υπό προϋποθέσεις η ανάκαμψη το β' εξάμηνο

H ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει ελαφρώς από το β' εξάμηνο του έτους, υπό την προϋπόθεση όμως, η χώρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση, επισήμανε σήμερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.
«Πρώτο και κρίσιμο βήμα για τις μελλοντικές μελλοντικές εξελίξεις είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, σε ομιλία του κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΤτΕ.
«Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και την ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, εξήγησε ότι η θετική πρώτη αξιολόγηση θα τονώσει την πραγματική οικονομία και θα οδηγήσει στη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.

Απόσπασμα από την ομιλία του Γ. Στουρνάρα κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΤτΕ



Βελτιώνει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, γεγονός που θα επιταχύνει την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


  • Οδηγεί στην επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις, η οποία θα επιτρέψει την πολύ φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.



  • Καθιστά δυνατή τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.



  • Επιταχύνει τις διαδικασίες χαλάρωσης – και τελικώς άρσης – των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα και στην κίνηση κεφαλαίων.


  • «Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα επαναφέρουν την κανονικότητα στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος» διαβεβαίωσε ο κ. Στουρνάρας.

    Ιδιωτικοποιήσεις
    Ειδική μνεία έκανε και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι «η σημασία της επιτάχυνσης και επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη».
    Στην περίπτωση μάλιστα που συνοδεύονται από ισχυρή δέσμευση για μελλοντικές επενδύσεις ενισχύουν περαιτέρω την εισροή στη χώρα παραγωγικών κεφαλαίων, που αυξάνουν την απασχόληση και τη συνολική ενεργό ζήτηση, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η ΤτΕ  εκτιμά ότι στον τομέα αυτόν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες, που θα μπορούσαν να αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα έσοδα από αυτά που έχουν τεθεί ως ποσοτικοί στόχοι.
    «Να τηρηθεί η συμφωνία»
    Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η προοπτική εξόδου από την κρίση είναι ορατή, αρκεί ωστόσο, η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη στην τήρηση των όρων της συμφωνίας. «Η ελληνική πλευρά πρέπει να ενστερνιστεί το πρόγραμμα ως αναγκαίο μέσο προσαρμογής και μεταρρύθμισης της οικονομίας» επισήμανε ενδεικτικά.
    «Η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει διανύσει έναν επίπονο δρόμο προσαρμογής με μεγάλο κοινωνικό κόστος, αλλά και με απτά αποτελέσματα» τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «όσα απομένουν να ολοκληρωθούν είναι ένα μικρό μόνο μέρος της μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει».
    Σε κάθε περίπτωση, κατέστησε σαφές ο κ. Στουρνάρας, η ΤτΕ θεωρεί ότι προϋπόθεση για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η οποία σήμερα απειλείται από την αύξηση της φτώχειας και της άνισης κατανομής του εισοδήματος, αλλά και από τον κοινωνικό αποκλεισμό σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού.
    Ανεργία
    Όσον αφορά την ανεργία, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης μέσω προγραμμάτων και δράσεων που χρηματοδοτούνται με πόρους από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάκαμψη του ποσοστού απασχόλησης.
    Έκρινε δε, απαραίτητη τη συνεχή βελτίωση και επέκταση των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση και των προγραμμάτων κατάρτισης, με παράλληλη αύξηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων αυτών. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η ενίσχυση των πολιτικών αυτών θα πρέπει να συνδυαστεί με έλεγχο και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους, καθώς και με δράσεις κατά της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
    naftemporiki


    Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Στουρνάρας: Υπό προϋποθέσεις η ανάκαμψη το β' εξάμηνο"

    Το άνοιγμα της αγοράς σιδηροδρόμων ζητά από την Αθήνα η Κομισιόν

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα και άλλα έξι κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς στον τομέα των σιδηροδρόμων.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, τη Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και τη Ρουμανία να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου. Η εν λόγω οδηγία περιλαμβάνει τις βασικές διατάξεις για το άνοιγμα της αγοράς στον τομέα των σιδηροδρόμων. Ορίζει τους κανόνες για τη διαχείριση των υποδομών και των σιδηροδρομικών μεταφορών, τα κριτήρια για την αδειοδότηση των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, καθώς και τις αρχές και τις διαδικασίες καθορισμού και είσπραξης των τελών υποδομής και για την κατανομή της χωρητικότητας υποδομής, καθώς και τη ρυθμιστική εποπτεία.

    Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα έξι κράτη-μέλη καλούνται να κοινοποιήσουν μέτρα στην Επιτροπή εντός δύο μηνών. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ.

    newmoney
    Διαβάστε Περισσότερα » "Το άνοιγμα της αγοράς σιδηροδρόμων ζητά από την Αθήνα η Κομισιόν"

    «Μονόδρομος» οι περικοπές στις συντάξεις για να κλείσει η αξιολόγηση

    Αναπόφευκτες φαντάζουν πλέον και νέες περικοπές στις συντάξεις, όσο και αν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαίωνε μέχρι πρόσφατα ότι το νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.

    Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς έλεγε την Πέμπτη πως, αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, η όλη συζήτηση κλίνει πλέον προς τη λήψη μέτρων που «αρέσουν» στους δανειστές.

    Η ίδια κυβερνητική πηγή εκτιμούσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθουν οι επικεφαλής των ελεγκτών.

    Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη όμως με το «Κουαρτέτο», οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων φάνηκαν ότι «είναι δύσκολο» να επιστρέψουν την ερχόμενη Δευτέρα (σ.σ. λόγω και της διεξαγωγής του EuroWorking Group).

    Επί της ουσίας όμως, τόνιζε, όσον αφορά στο ασφαλιστικό, «βρισκόμαστε κοντά με τους Ευρωπαίους», υπονοώντας ίσως ότι με το ΔΝΤ υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση. «Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία» ανέφερε, «αλλά πιστεύω πως με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει».

    Ποιες είναι αυτές οι «παραμετρικές» αλλαγές; Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε, ως ενδεχόμενα και μεταξύ άλλων, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και μείωση του ανώτατου πλαφόν για την κύρια σύνταξη (από τα 2.773 ευρώ που είναι σήμερα), αλλά και για τις δεύτερες ή πολλαπλές συντάξεις (από τα 3.680 ευρώ που είναι σήμερα).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είναι το ανώτατο όριο της κύριας σύνταξης να χαμηλώσει στα 2.304 ευρώ και για το «άθροισμα» των συντάξεων στα 3.072 ευρώ.

    Δηλαδή, το νέο πλαφόν για την κύρια σύνταξη τοποθετείται στο εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, ενώ για τις πολλαπλές στο οκταπλάσιο αυτής.

    Την ίδια στιγμή, το Κουαρτέτο αφήνει «παράθυρο» επανεξέτασης της ελληνικής πρότασης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%.

    Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό «κενό», ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ακόμη «μεγάλες αποστάσεις» με το ΔΝΤ.

    Πρόσφατα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ανέβασε τον πήχη του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016-2018 σε εφιαλτικά ύψη, κάνοντας λόγο για μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ.

    Οι Ευρωπαίοι τοποθετούν τα πρόσθετα μέτρα σε περίπου 6 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα πάνω από 3 δισ. ευρώ.

    protothema
    Διαβάστε Περισσότερα » "«Μονόδρομος» οι περικοπές στις συντάξεις για να κλείσει η αξιολόγηση"

    Ο Κατρούγκαλος θέλει καρατόμηση του εφάπαξ κατά 35%, τα Ταμεία λένε «όχι»

    Mε εσωτερικό δανεισμό, ρευστοποίηση μέρους των αποθεματικών και λοιπά λογιστικά τρίκ θα πληρωθούν και αυτό το μήνα οι συντάξεις του Μαρτίου (στις 29/2 του ΙΚΑ και του Δημοσίου, στις 1/3 για ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) πλην του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς με καθυστέρηση. Το Μετοχικό Ταμείο χρειάζεται 42 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και εισπράττει μόνο 22 εκατ. ευρώ από εισφορές. Για να συγκεντρωθεί το επιπλέον κονδύλι θα αναζητηθεί μέρος των επιστροφών από την εφορία (οφείλονται συνολικά 25 εκατ. ευρώ). Παράλληλα το ενιαίο επικουρικό ταμείο δε θα απαιτήσει το ποσό των 12 εκατ. ευρώ που είχε δανείσει τον προηγούμενο μήνα το Μετοχικό Ταμείο αλλά το ποσό θα μετατραπεί σε δάνειο με επιτόκιο.

    Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δρομολογεί τις ακόλουθες λύσεις καθώς δεν είναι δυνατόν αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

    Α) τα μερίσματα που εισπράττουν 280.000 συνταξιούχοι (κατά μέσο όρο 190 ευρώ) θα μειωθούν έως 35%. Στην ουρά περιμένουν να πάρουν το μέρισμα 25.000 νέοι συνταξιούχοι.
    Β) εξετάζεται το ενδεχόμενο η παροχή να καταβάλλεται ανά δίμηνο

    Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα καθορίζει στο 4% του νέου βασικού μισθού τις εισφορές που θα πρέπει να αποδίδουν οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Οι κρατήσει θα γίνονται στον συνολικό νέο ονομαστικό μισθό , δηλαδή θα περιλαμβάνονται και οι πρόσθετες αποδοχές και τα επιδόματα.

    Την ίδια ώρα επισπεύδονται οι αποφάσεις για τη μείωση των εφάπαξ 20%-30%. Ωστόσο τα ταμεία εφάπαξ δηλώνουν αναρμόδια να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες βάσει των οποίων θα υπολογιστεί το ποσοστό μείωσης της παροχής για όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013. Οι διοικήσεις των ταμείων πρόνοιας του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα και του κλάδου ΔΕΚΟ-τραπεζών θα υπεκφύγουν ουσιαστικά να υπακούσουν την εντολή Κατρούγκαλου, ο οποίος ζήτησε με έγγραφο να υπολογίσουν τα καθυστερούμενα εφάπαξ και το νέο ύψος της παροχής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες θα απαντήσουν στην ηγεσία του Υπουργείου ότι αρμόδια για τη σύνταξη μελέτης είναι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, την οποία άλλωστε πληρώνουν τα ταμεία για να τους παρέχει επιστημονική υποστήριξη. Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΠΙΤ (ταμείο πρόνοιας ιδιωτικού τομέα) αναμένεται να απορριφθεί το αίτημα Κατρούγκαλου. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν και τα διοικητικά συμβούλια των άλλων δύο ταμείων (ΤΠΔΥ και ΤΕΥΤΕΚΟ) υποστηρίζοντας ότι α) το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ανάθεση της εκπόνησης της μελέτης σε ιδιωτικό φορέα και την ολοκλήρωση του έργου θα ξεπεράσει τους τρεις μήνες και β) τα ταμεία δε διαθέτουν το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για την παρακολούθηση της διαδικασίας.

    Οι νέες παράμετροι που θέτει το έγγραφο του υπουργείου εργασίας για τον υπολογισμό του εφάπαξ, σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης, διαφέρουν από όσα ορίζει το αντίστοιχο άρθρο του σχεδίου νόμου Κατρούγκαλου που έχει αποσταλεί στο κουαρτέτο. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι για χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί έως την 31.12.2013 το εφάπαξ θα αντιστοιχεί στο 70% του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών των τελευταίων 5 ετών (δεν υπολογίζονται δώρα και επιδόματα).

    Το τμήμα του εφάπαξ από το 2014 και μετά - σύμφωνα με το νομοσχέδιο - υπολογίζεται με βάση την αρχή της ισοδυναμίας και το ποσό της εφάπαξ παροχής ισούται με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, καθορίζεται η νέα τεχνική βάση για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση της παρούσας διάταξης.

    Στο έγγραφο του υπουργείου προς τα ταμεία πρόνοιας προτείνονται προς επεξεργασία διαφορετικά σενάρια
    α) το τμήμα της παροχής για δικαιώματα (σ.σ.: χρόνος ασφάλισης) ως το 2013 θα υπολογίζεται σύμφωνα με το καταστατικό του κάθε Ταμείου και με τις περικοπές που ισχύουν, και β) το τμήμα της παροχής από το 2014 και μετά θα υπολογίζεται με συσσώρευση εισφορών με τις αποδόσεις του Κοινού Κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Δηλαδή όσοι αποχώρησαν από το 2014 και μετά, θα πάρουν ένα ποσό εφάπαξ για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2013 με τις μειώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί (ως και 38% στο Δημόσιο) ενώ για τον χρόνο ασφάλισης που έχουν από το 2014 και μετά θα πάρουν στην ουσία την έντοκη επιστροφή των εισφορών τους.

    protothema
    Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κατρούγκαλος θέλει καρατόμηση του εφάπαξ κατά 35%, τα Ταμεία λένε «όχι»"

    Κομισιόν: Δύο μήνες διορία στην Ελλάδα να «προσαρμόσει» τη φορολογία στο γάλα και στο κρέας

    Την «προσαρμογή» της φορολογικής νομοθεσίας που διέπει το γάλα, τα προϊόντα με βάση το γάλα και το κρέας, που εισάγονται από άλλες χώρες της ΕΕ, ζήτησε από την Ελλάδα η Κομισιόν, δίνοντας διορία δύο μηνών. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύει με ένα ακόμη πρόστιμο.

    Επί του παρόντος η Ελλάδα επιβάλλει φόρο επί της αγοράς του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ωστόσο, ο φόρος δεν εφαρμόζεται κατά τον ίδιο τρόπο στα εγχώρια προϊόντα όπως γίνεται σε προϊόντα από άλλα κράτη μέλη. Ορισμένα εθνικά προϊόντα απαλλάσσονται από τη φορολογία και άλλα φορολογούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Φόρος επιβάλλεται επίσης επί των αγορών τόσο στο εγχώριο όσο και στο εισαγόμενο κρέας. Ωστόσο, ο φόρος αυτός χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτήσει τον ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ., έναν δημόσιο φορέα, ο οποίος παρέχει επιχορηγήσεις σε Έλληνες αγρότες και, συνεπώς, ωφελεί μόνο τα εγχώρια προϊόντα.

    Οι διατάξεις αυτές παραβιάζουν, κατά την Επιτροπή, τους κανόνες της ΕΕ που απαγορεύουν τα μέτρα που έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τους δασμούς και δημιουργούν εσωτερική φορολόγηση που εισάγει διακρίσεις. Το αίτημα διατυπώνεται υπό μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

    Παράλληλα, η Κομισιόν ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να τροποποιήσει την εθνική της νομοθεσία που απαιτεί από όλους τους οινοπαραγωγούς της Σάμου να είναι μέλη του τοπικού συνεταιρισμού οινοπαραγωγών και να παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής μούστου στο συνεταιρισμό.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι η υποχρέωση συμμετοχής σε μια οργάνωση παραγωγών είναι αντίθετη προς την αρχή της ανοικτής αγοράς, σύμφωνα με την οποία κάθε παραγωγός έχει ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά, η οποία ρυθμίζεται μόνον από τα μέτρα που προβλέπονται από κοινούς κανόνες του τομέα σε επίπεδο ΕΕ.

    Το αίτημα της Επιτροπής έχει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης, η οποία αποτελεί συνέχεια μη ικανοποιητικής απάντησης από τις ελληνικές αρχές στην προειδοποιητική επιστολή που στάλθηκε το 2011. Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

    protothema
    Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Δύο μήνες διορία στην Ελλάδα να «προσαρμόσει» τη φορολογία στο γάλα και στο κρέας"

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τροποποίηση εθνικής νομοθεσίας για τους οινοπαραγωγούς της Σάμου

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να τροποποιήσει την εθνική της νομοθεσία που απαιτεί από όλους τους οινοπαραγωγούς της Σάμου να είναι μέλη του τοπικού συνεταιρισμού οινοπαραγωγών και να παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής μούστου στο συνεταιρισμό.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι η υποχρέωση συμμετοχής σε μια οργάνωση παραγωγών είναι αντίθετη προς την αρχή της ανοικτής αγοράς, σύμφωνα με την οποία κάθε παραγωγός έχει ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά, η οποία ρυθμίζεται μόνον από τα μέτρα που προβλέπονται από κοινούς κανόνες του τομέα σε επίπεδο ΕΕ.

    Το αίτημα της Επιτροπής έχει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης, η οποία αποτελεί συνέχεια μη ικανοποιητικής απάντησης από τις ελληνικές αρχές στην προειδοποιητική επιστολή που στάλθηκε το 2011. Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

    skai

    Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τροποποίηση εθνικής νομοθεσίας για τους οινοπαραγωγούς της Σάμου "

    Γ. Δημαράς: Δεν ψηφίζω το ασφαλιστικό αν δεν αλλάξει

    «Αν δεν αλλάξει το ασφαλιστικό, δεν πρόκειται να το ψηφίσω» δήλωσε ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, μιλώντας στο radio1d.gr και την εκπομπή "Οι Απέναντι", προσθέτοντας ότι έχει καταθέσει τις απόψεις και τις προτάσεις του για το ασφαλιστικό στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

    Ο Γ. Δημαράς πρότεινε μια κλιμακωτή, ομαλή και προοδευτική μείωση των συντάξεων άνω των 1.500 ευρώ προκειμένου να μη θιγούν οι φτωχοί. Μια τέτοια πολιτική της προοδευτικότητας των συντελεστών της φορολογίας, ο κ. Δημαράς τη χαρακτήρισε αριστερή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί προς τη μείωση των δαπανών καθώς είναι αδύνατον να συντηρήσει τις δαπάνες του παλιού ασφαλιστικού συστήματος.

    Επίσης, ο κ. Δημαράς υποστήριξε πως η κυβέρνηση χρειάζεται διεύρυνση τόσο κοινωνικά, όσο και πολιτικά.

    zougla

    Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Δημαράς: Δεν ψηφίζω το ασφαλιστικό αν δεν αλλάξει"

    Αγρότες 69 μπλόκων: Συνεχίζουμε τον αγώνα

    Με τα τρακτέρ στους δρόμους του αγώνα και της επιβίωσης, αντιπροσωπεία των 69 μπλόκων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος των μικρομεσαίων αγροτών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό προκειμένου να πάρει θεση η κυβέρνηση στο πλαίσιο αιτημάτων που αποφασίστηκε στην Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια στις 7 Φλεβάρη.

    Τι αναφέρουν οι αγρότες για τα αιτήματά τους:

    1. Φορολογικό

    «Επισημάναμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ελαφρύνει η φοροεπιδρομή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αν φορολογηθούν ψηλά εισοδήματα και κέρδη που υπήρχαν τόσο στην περίοδο της ανάπτυξης που η «πίττα» ήταν μεγάλη και τώρα που είναι μικρότερη. Για τα ελλείμματα δεν έχουν καμιά ευθύνη οι μικρομεσαίοι αγρότες οι εργαζόμενοι και τα αλλα λαϊκά στρώματα αλλα αυτοί που πλούτισαν και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Καταφέραμε με τον αγώνα μας η κυβέρνηση να συζητήσει και να δεσμευτεί για τη θέσπιση αφορολογήτου ατομικού ορίου στα 9500 ευρω. Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα είναι αφορολόγητες η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση και οι αποζημιώσεις. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και παραμένουμε σε ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα.

    2. Ασφαλιστικό

    Δεν υπήρχε καμιά δέσμευση στα συγκεκριμένα αιτήματά μας. Κάτω από την κοινή αγωνιστική δράση μας με τους εργατοϋπάλληλους και τα αλλα λαϊκά στρώματα και ενώ έπρεπε να έχει ήδη κατατεθεί, έχουμε καταφέρει να καθυστερήσει η κατάθεσή του και είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα με στόχο να μην κατατεθεί στη βουλή κι αν κατατεθεί να μην ψηφιστεί.

    3. «Κόκκινα» δάνεια

    Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι για τις κατοικίες και τα χωράφια θα ισχύσει ότι ισχύει γενικότερα και θα προσπαθήσει να μην γίνουν κατασχέσεις.

    4. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση μας για αφορολόγητο πετρέλαιο. Και μείωση του αγροτικού ρεύματος καθώς και την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.. Η κυβέρνηση αναφέρθηκε στην κάρτα του αγρότη κι εμείς αντιπροτείναμε μηδενικό επιτόκιο αφού τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιηθεί το επιτόκιο που σήμερα είναι στο 6,95%.

    5. Απέφευγε να δεσμευθεί συγκεκριμένα στο αίτημά μας για κατάργηση του φόρου στο κρασί και στο τσίπουρο των διήμερων.

    6. Αγροτοδικεία και δικαστικές διώξεις

    Η αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα των διώξεων των αγροτών με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου και ζήτησε να κατατεθεί τροπολογία στη βουλή για να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία». Η κυβέρνηση έκφρασε την πρόθεση να διερευνήσει το ζήτημα αφού όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και, εν προκείμενο, των αγροτικών κινητοποιήσεων». Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής που μας έβγαλε στα μπλόκα και στους δρόμους παραμένει ο ίδιος.

    «Η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο» ισχυρίσθηκε η κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι σε αυτή την παραγωγή να υπάρχουμε μέχρι τότε κι εμείς. Γιατί απέναντί μας έχουμε τον ανελέητο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση κέρδους που βιώνουμε, από τους προμηθευτές μέσων και εφοδίων, τους εμπόρους, τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τους εξαγωγείς, μεταποιητές, διακινητές των προϊόντων μας και τα αιτήματά μας είναι ανάσες επιβίωσης.

    Ο οργανωμένος αγώνας μας αφήνει παρακαταθήκη για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα γιατί δεν είναι αγώνας μια και έξω. Είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι αυτό είναι ανάγκη η δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλογών, Ομοσπονδιών που η πείρα μας ήδη έδειξε ότι είναι το μοναδικό εργαλείο για οργανωμένη και αποτελεσματική αγωνιστική διεκδίκηση

    Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικές υποσχέσεις μπορεί να είναι υπό την αίρεση των δανειστών.

    Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να συζητήσουν συλλογικά την πορεία του αγώνα και τα αποτελέσματα της συνάντησης και να παρθούν συλλογικές αποφάσεις. Συνεχίζουμε τον αγώνα, παραμένουμε στα μπλόκα».

    zougla

    Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες 69 μπλόκων: Συνεχίζουμε τον αγώνα"

    Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο η Ελλάδα για τη ρύπανση των υδάτων

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν λαμβάνει μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων από νιτρικές ενώσεις.

    Οι νιτρικές ενώσεις στα νερά προέρχονται, συνήθως, από τη χρήση λιπασμάτων και την απόρριψη λυμάτων και λάσπης.

    Αν και η οδηγία για τη νιτρορρύπανση έχει τεθεί σε ισχύ από το 1991, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ορίσει έναν αριθμό περιοχών που είναι ευάλωτες στη νιτρορρύπανση, και δεν έχει ακόμη θεσπίσει μέτρα για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ρύπανσης από νιτρικές ενώσεις στις εν λόγω ζώνες, αναφέρει στο παραπεμπτικό της η Επιτροπή.

    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο η Ελλάδα για τη ρύπανση των υδάτων"

    Μέχρι τις 4 Μαρτίου συνεχίζουν την πανελλαδική τους αποχή οι δικηγόροι

    Με τη συμμετοχή εκατοντάδων δικηγόρων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη αποκλεισμός, αλλά και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά του ασφαλιστικού προσχεδίου της κυβέρνησης.

    Οι δικηγόροι με πανό και συνθήματα απαίτησαν την απόσυρση του προσχεδίου, το οποίο οδηγεί στην επαγγελματική και οικονομική εξόντωση της πλειονότητας του δικηγορικού σώματος.

    Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, συνεδρίασε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο. Αφού διαπίστωσε ότι δεν έχει αναληφθεί μέχρι τώρα, καμία πρωτοβουλία από τη κυβέρνηση που να ικανοποιεί τα αιτήματα του δικηγορικού σώματος για απόσυρση του αντι-ασφαλιστικού προσχεδίου και χορήγηση ποσοτικοποιημένων στοιχείων ώστε να εκκινήσει από μηδενική βάση ένας ουσιαστικός διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς, αποφάσισε:

    - Τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως και την Παρασκευή, 4 Μαρτίου.

    - Τη σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για το θέμα του ασφαλιστικού, την Τετάρτη, 2 Μαρτίου.

    zougla

    Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι τις 4 Μαρτίου συνεχίζουν την πανελλαδική τους αποχή οι δικηγόροι"

    Αντιδράσεις δικηγόρων και καθηγητών για τη μήνυση Θάνου κατά Τσακυράκη

    Ανησυχία και θλίψη εξέφρασαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και 14 καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου με αφορμή τη μήνυση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου σε βάρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρου Σταύρου Τσακυράκη.

    Συγκεκριμένα, οι κκ.Ν.Κ. Αλιβιζάτος, Σπ. Βλαχόπουλος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Δρόσος, Ιφιγ. Καμτσίδου, Ξεν. Κοντιάδης, Λίνα Παπαδοπούλου, Αντώνης Μανιτάκης, Παν. Μαντζούφας, Αντώνης Παντελής, Γιάννης Τασόπουλος, Γιώργος Σωτηρέλης, Φίλιππος Σπυρόπουλος και Πηνελόπη Φουντεδάκη, καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

    1. Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι η κ. Βασιλική Θάνου, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπέβαλε μήνυση κατά του συναδέλφου μας καθηγητού Σταύρου Τσακυράκη, για ανάρτηση στην οποία είχε προβεί πέρσι στην προσωπική ιστοσελίδα του. Σε αυτήν ασκούσε κριτική στην κ. Θάνου για επιστολή που είχε αποστείλει μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, στους προέδρους Ανώτατων Δικαστηρίων ευρωπαϊκών χωρών, «επεξηγώντας» την ψήφο του ελληνικού λαού. Σημειωτέον ότι η ίδια είχε δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή αυτή.

    2. Ως καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς είναι δυνατόν δικαστικός λειτουργός - και μάλιστα ανώτατος - να θεωρεί ότι η άσκηση κριτικής σε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα συνιστά αξιόποινη πράξη. Κατά την πάγια σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου, εκφράσεις ασύγκριτα βαρύτερες από τις λέξεις «αφελής» και «πολιτικάντης», που χρησιμοποίησε ο συνάδελφος, έχουν κριθεί ότι συνιστούν καθ' όλα θεμιτή κριτική.

    3. Αλλά και στη χώρα μας, από το 1934, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία, δεν περιορίζεται μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά περιλαμβάνει και το δικαίωμα των πανεπιστημιακών καθηγητών να διατυπώνουν άποψη για ζητήματα της αρμοδιότητάς και στα μέσα ενημέρωσης.

    4. Είκοσι και πλέον έτη μετά την κατάργηση του αδικήματος της περιύβρισης αρχής, παρωχημένου εδώ και πολλές δεκαετίες σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες, η ενέργεια της κ. Θάνου θέτει επί πλέον και ένα ζήτημα λειτουργίας του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου. Διότι, προερχόμενη από εν ενέργεια Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η μήνυσή της θέτει σε διακινδύνευση και αυτήν ακόμη την ελευθερία των δικαστών να διαμορφώσουν και διατυπώσουν αβίαστη κρίση, ακόμη και δικανική. Η διακινδύνευση αυτή καθίσταται ακόμη πιο έντονη ενόψει του ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με διάταξη νόμου που ψηφίσθηκε όλως πρόσφατα, μπορεί μόνη να προβεί σε πειθαρχική δίωξη δικαστών

    5. Οι υπογράφοντες εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον συνάδελφό μας και την ελπίδα ότι, ύστερα από ωριμότερη σκέψη, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πράξει αυτό που σε μια δημοκρατική πολιτεία επιβάλλει το αξίωμά της, δηλαδή αποσύρει πάραυτα την νομικά αστήρικτη και σε κάθε περίπτωση ηθικά ελεγκτέα μήνυσή της.

    Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων

    Η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

    «Με αφορμή την έγκληση της Προέδρου του Αρείου Πάγου σε βάρος του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρου Αθηνών, κ. Σταύρου Τσακυράκη, εξαιτίας κριτικής αρθρογραφίας του τελευταίου, το δικηγορικό σώμα δηλώνει τη βαθιά ανησυχία του και την απόλυτη εναντίωσή του προς συμπεριφορές που θέτουν σε δοκιμασία τόσο αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα για ευρωπαϊκές κοινωνίες ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελεύθερη έκφραση των ιδεών και η άσκηση δημόσιας κριτικής σε όσους ασκούν δημόσια λειτουργία. Οι δικηγόροι δεν μπορούν και δεν θα είναι παθητικοί θεατές σε φαινόμενα που ναρκοθετούν το δικαιοκρατικό θεμέλιο της κοινωνίας μας».

    Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

    Με αφορμή την μηνυτήρια αναφορά της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου σε βάρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και δικηγόρου Αθηνών Σταύρου Τσακυράκη, εξαιτίας κριτικής αρθρογραφίας τού τελευταίου, στην προσωπική του ιστοσελίδα, το δικηγορικό σώμα δηλώνει «τη βαθιά ανησυχία του και την απόλυτη εναντίωση του προς συμπεριφορές που θέτουν σε δοκιμασία τόσο αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα για ευρωπαϊκές κοινωνίες ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελεύθερη έκφραση των ιδεών και η άσκηση δημόσιας κριτικής σε όσους ασκούν δημόσια λειτουργία».

    Οι δικηγόροι, προσθέτει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στην ανακοίνωσή του «δεν μπορούν και δεν θα είναι παθητικοί θεατές σε φαινόμενα που ναρκοθετούν το δικαιοκρατικό θεμέλιο της κοινωνίας μας».

    Η κ. Θάνου έχει υποβάλει μήνυση για εξύβριση και δυσφήμιση σε βάρος του κ. Τσακυράκη για το σχολιασμό της επιστολή που απέστειλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου στους προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις δικηγόρων και καθηγητών για τη μήνυση Θάνου κατά Τσακυράκη"

    Με νέα κριτική εναντίον της Ελλάδας απαντά το αυστριακό υπ. Εξωτερικών

    Λίγες ώρες μετά την απόφαση του κ. Κοτζιά να ανακαλέσει την πρέσβη της Ελλάδας στην Βιέννη, η Αυστρία πέρασε στην αντεπίθεση και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς προχώρησε σε νέα κριτική απέναντι στην Αθήνα.

    Σε ανακοίνωσή του, ο συχνά προκλητικός κ. Κουρτς ανέφερε ότι η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα και την αυξανόμενη πίεση που δέχεται και ζητά εκ νέου να «συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής».

    Την ίδια ώρα, ισχυρίζεται ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να ανακαλεί τους διπλωμάτες της. Εκφράζει δε την ελπίδα ότι οι Έλληνες θα αλλάξουν γνώμη.

    «Βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Ελληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνονται προς το Βορρά.

    ethnos

    Διαβάστε Περισσότερα » "Με νέα κριτική εναντίον της Ελλάδας απαντά το αυστριακό υπ. Εξωτερικών"

    ΟΗΕ: Χρειάζεται σκληρή δουλειά και επιπλέον πόροι για το προσφυγικό

    Την πεποίθηση του πως θα πρέπει να γίνει «σκληρή δουλειά» για να διαχειριστεί η Ελλάδα πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, απερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη.

    Θεωρώντας πως η Ελλάδα «αντιμετωπίζει τις συνέπειες» του Συριακού εμφυλίου, ο Ύπατος Αρμοστής επεσήμανε πως έχει επισκέπτη τη Λέσβο και έχει δει από πρώτο χέρι τους ανθρώπους που έσωζε η ελληνική ακτοφυλακή, οι οποίοι ήταν κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι που για τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, αποτελούν στη πλειονότητα τους «πρόσφυγες».

    Παράλληλα, τόνισε πως είναι καιρός να θεσμοθετηθεί ένας νόμιμος τρόπος προσέλευσης προσφύγων, όχι μόνο από τη Τουρκία, στην Ευρώπη, έτσι ώστε να διαχειριστούν οι μεγάλες ροές.

    Τέλος, αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε πως ο ΟΗΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να υπάρξει μια προετοιμασία για τις αυξημένες ροές, κάτι που θα χρειαστεί εκτός από σκληρή δουλειά, «πολλοί επιπλέον πόροι».

    Σημειώνεται ότι όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικού πέρα από τα κοινοτικά κεφάλαια, από διεθνείς οργανισμούς όπως η UNCHR και ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    protothema

    Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Χρειάζεται σκληρή δουλειά και επιπλέον πόροι για το προσφυγικό"

    Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές συντάξεων

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περικόψει ξανά τις συντάξεις, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

    «Το εισόδημά τους είναι αδύναμο και πρέπει να το προστατεύσουμε» σημείωσε ενδεικτικά, απορρίπτοντας τις αξιώσεις περί νέου «μαχαιριού» στις συντάξεις.

    «Ελπίζουμε να μην τεθεί τέτοιο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν εντός του Μαρτίου» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

    «Η περικοπή των συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή για εμάς» συνέχισε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει έως τέλους σ' αυτή τη θέση, ακόμη και εάν τεθεί ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτάσεις της κυβέρνησης καθίστανται επαρκείς ώστε να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος έως το 2060. «Η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι μικρότερη έναντι του παρελθόντος» τόνισε και επανέλαβε ότι το εισόδημα των αδυνάτων πρέπει να προστατευτεί.

    Ερωτηθείς για την κοινοβουλευτική στήριξη που αναμένεται τα συναντήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι οι βουλευτές είναι πεπεισμένοι σχετικά με την αναγκαιότητα και την ορθότητα της μεταρρύθμισης. «Δεν θα έχουμε πρόβλημα να το περάσουμε» συμπλήρωσε.

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα όσα συμφωνήθηκαν το Καλοκαίρι, επισημαίνοντας βέβαια, ότι «προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προστατεύσουν τους αδυνάτους».

    «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει εθνική πρωτοβουλία για τέτοιες μεταρρυθμίσεις» σημείωσε και κατέληξε τονίζοντας ότι «έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και γι' αυτόν τον λόγο, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τη στήριξη των εταίρων της».

    zougla

    Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές συντάξεων"

    Κλειστό εκ νέου το τελωνείο στον Προμαχώνα

    Έκλεισε εκ νέου το τελωνείο στον Προμαχώνα από αγρότες έπειτα από ένα 24ωρο λειτουργίας, ενώ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου που συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε την απογοήτευσή του από τη συνάντηση αν και αναγνώρισε δύο θετικά στοιχεία. Τελικές αποφάσεις αναμένονται το μεσημέρι της Παρασκευής.

    Μιλώντας στο ΑΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο του Προμαχώνα Γιάννης Τουρτούρας ανέφερε ότι έπεσαν στο κενό οι προτάσεις που έθεσαν οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα για θέματα κόστους παραγωγής, αφού «ούτε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά ούτε και χαμηλό ρεύμα συζήτησε ο πρωθυπουργός».

    Αναφέρθηκε και στα θετικά της συνάντησης. «Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το αφορολόγητο, ενώ η συνδεδεμένη και εξισωτική δεν θα μπαίνουν σαν εισόδημα».

    Σύμφωνα με τον ίδιο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη διάρκεια γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο του Προμαχώνα, αύριο Σάββατο νωρίς το μεσημέρι.

    Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 15.30 το μεσημέρι το τελωνείο του Προμαχώνα, που παρέμεινε ανοιχτό σχεδόν 24 ώρες, έκλεισε εκ νέου.

    Στο τελωνείο του Προμαχώνα βρίσκονται αγρότες και από τη Χαλκιδική και την Κρήτη.

    zougla

    Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστό εκ νέου το τελωνείο στον Προμαχώνα"

    Οι νοσηλευτές χαρακτηρίζουν «πρόχειρη» και «επικίνδυνη» τη ρύθμιση για προσλήψεις οδηγών στο ΕΚΑΒ

    Ανεδαφικές αλλά και ανεπίτρεπτα πρόχειρες  κρίνει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) τις νομοθετικές ρυθμίσεις του Νόμου 4368/2016, καθώς όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
     
    Συγκεκριμένα, αναφέρεται η ΕΝΕ στην προβλεπόμενη κάλυψη θέσεων πληρωμάτων σε οχήματα του ΕΚΑΒ με προσωπικό των δήμων, επισημαίνοντας ότι «διά της διάταξης αυτής καθιερώνεται μια τακτική άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και τίθεται εκ των πραγμάτων σε σοβαρή διακινδύνευση η ασφαλής μεταφορά των ασθενών. Οι υπάλληλοι που θα κληθούν να μεταφέρουν τους, ενίοτε σοβαρά πάσχοντες, ασθενείς δεν είναι επ’ ουδενί εκπαιδευμένοι για την εργασία αυτή, δεν έχουν καμία σχετική δεξιότητα ή εμπειρία και δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανοί και κατάλληλοι για να εκτελέσουν το σοβαρό αυτό έργο. Η "ταχύρρυθμη εκπαίδευση σε βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών" που προτείνεται ωσαν φαρμακευτική αγωγή σε ετοιμοθάνατο, σαφώς και δεν είναι επαρκής για την επίλυση του προβλήματος και αποτελεί μια ανεπίτρεπτα επιπόλαιη και πρόχειρη προσέγγισή του».
     
    Αναφορικά με τη δυνατότητα των δήμων να επιχορηγούν δημόσια νοσοκομεία που  οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της περιφέρειάς τους, για την κάλυψη έκτακτων ή/και επειγουσών αναγκών αυτών, η ΕΝΕ παρατηρεί ότι «η διάταξη αυτή καταδεικνύει πλήρη άγνοια της πραγματικότητας και μετακυλίει ευθύνες από το Υπουργείο Υγείας στους ΟΤΑ υπό το ένδυμα της "δυνατότητας επιχορήγησης".  Η μετακύληση δε αυτή, όταν πρόκειται για συντήρηση χώρων παροχής δημόσιας υγείας, νοσοκομειακό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό μπορεί να αποβεί εγκληματική και η προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων να κοστίσει ανθρώπινες ζωές».
     
    Καταγγέλλει επίσης η Ένωση Νοσηλευτών τη δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου μέχρι την 31.12.2017 με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στον καθαρισμό ή τη φύλαξη των εν λόγω κτιρίων και στις υπηρεσίες καθαριότητας, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.«Με τη διάταξη αυτή, που καταργεί κάθε έννοια νομιμότητας και διαφάνειας, παρέχεται πρόσφορο έδαφος για σύναψη συμβάσεων κατά το δοκούν και δυνάμει των εκάστοτε διαπροσωπικών και κοινωνικών σχέσεων. Όχι μόνο δεν προσλαμβάνεται προσωπικό με τις νόμιμες διαδικασίες (ΑΣΕΠ), δεδομένης της αδιαμφισβήτητης συνδρομής των συγκεκριμένων πάγιων και διαρκών αναγκών, αλλά ανατίθενται η φύλαξη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και η σίτιση των ασθενών σε ιδιώτες, χωρίς καμία πρόβλεψη για τα κριτήρια που πρέπει αυτοί να πληρούν και τις προδιαγραφές που πρέπει να συντρέχουν, σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο όπως αυτός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του νοσηλευτικού κλάδου.
     
    «Ως το επαγγελματικό επιμελητήριο των Νοσηλευτών της χώρας, καταγγέλλουμε τις ανωτέρω διατάξεις ως αντισυνταγματικές και αδικαιολόγητα πρόχειρες και προβληματικές και σας καλούμε όπως προβείτε άμεσα σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την κατάργηση ή τη μεταρρύθμιση τους, σε συμμόρφωση με τις συνταγματικές επιταγές, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των ασθενών και να μην επιβαρυνθεί με ακόμη περισσότερα προβλήματα το ήδη πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας» καταλήγει η ΕΝΕ.


    protothema


    Διαβάστε Περισσότερα » "Οι νοσηλευτές χαρακτηρίζουν «πρόχειρη» και «επικίνδυνη» τη ρύθμιση για προσλήψεις οδηγών στο ΕΚΑΒ"

    Πέντε νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Κιλκίς και Γιαννιτσά

    Τη δημιουργία πέντε νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

    Τα τέσσερα από αυτά θα δημιουργηθούν στο νομό Κιλκίς και το ένα στα Γιαννιτσά, συνολικής χωρητικότητας 20.000 ανθρώπων, προκειμένου, όπως είπε ο υπουργός, «να ανακουφιστεί ο κόσμος που σωρεύεται στις υπάρχουσες δομές».

    Όπως παρατηρήθηκε τις τελευταίες ώρες από τα δύο κέντρα σε Διαβαρά και Σχιστό, οι μετανάστες αναχωρούν με προορισμό την βόρεια Ελλάδα.

    Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι όσοι διασώζονται στο Αιγαίο θα επιστρέφουν στην Τουρκία, ενώ ο αριθμός της νατοϊκής δύναμης θα αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες.

    Χώρος ευθύνης θα είναι όλο το Αιγαίο.

    skai

    Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Κιλκίς και Γιαννιτσά "

    Αύριο οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα της Νίκαιας και των Τεμπών

    Κρίσιμη ως φαίνεται για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, θα είναι τουλάχιστον για τον νομό Λάρισας η αυριανή μέρα, καθώς, τόσο το μπλόκο της Νίκαιας όσο και εκείνο των Τεμπών με γενικές συνελεύσεις των μελών τους θα αποφασίσουν σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι.

    Τόσο οι μεν όσο και οι δε θα συνεκτιμήσουν τα αποτελέσματα του μέχρι σήμερα αγώνα τους, αλλά και των δυο συναντήσεων που είχαν εκπρόσωποι των μπλόκων τους με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να αποφασίσουν για την επόμενη μέρα.

    Η γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. και του μπλόκου των Τεμπών στις 7 μ.μ.. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα Τέμπη, από την πλευρά των αγροτών παραμένουν ανοιχτά, κυρίως λόγω και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες στην Κοιλάδα.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ/real


    Διαβάστε Περισσότερα » "Αύριο οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα της Νίκαιας και των Τεμπών"

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις 22 μπλόκα στη Β. Ελλάδα

    Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν ήδη από αύριο εκπρόσωποι 22 μπλόκων που συμμετείχαν σε συνάντηση που έγινε στην πόλη των Γιαννιτσών.

    Μεταξύ των μπλόκων που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν αύριο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβάνονται αυτά των Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Χαλκηδόνας, όπως επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης, Δημήτρης Παπαδάκης, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Μεταξύ άλλων ο ίδιος μας ανέφερε ότι στο τραπέζι έπεσαν πολλές προτάσεις για την εξέλιξη της αυριανής κινητοποίησης, που αναμένεται να διαρκέσει για περισσότερες από μία ημέρα.

    zougla

    Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις 22 μπλόκα στη Β. Ελλάδα"

    Αποκλεισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης από δικηγόρους για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

    Με τη συμμετοχή εκατοντάδων δικηγόρων πραγματοποιήθηκε σήμερα αποκλεισμός, αλλά και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά του ασφαλιστικού προσχεδίου της κυβέρνησης.

    Οι δικηγόροι με πανό και συνθήματα απαίτησαν την απόσυρση του προσχεδίου, το οποίο οδηγεί στην επαγγελματική και οικονομική εξόντωση της πλειονότητας του δικηγορικού σώματος.

    «Πρόκειται για ανορθολογικό και αντισυνταγματικό προσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει, απροσχημάτιστα, μέτρα φορολογικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα, υπό το μανδύα ασφαλιστικών ρυθμίσεων», τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής και προσέθεσε: «Δεν θα ανεχθούμε να πληγούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των δικηγόρων».

    Παράλληλα, αντιπροσωπεία της Ολομέλειας συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τα αιτήματα των δικηγόρων και επισήμανε ότι η κυβέρνηση αρνείται μέχρι τώρα να τους χορηγήσει συγκεκριμένα ποσοτικοποιημένα στοιχεία των προτάσεων της καθώς και την σχετική αναλογιστική μελέτη.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ/real


    Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκλεισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης από δικηγόρους για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο"

    Μπούτας μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Τα μπλόκα θα αποφασίσουν

    Δεν άνοιξε τα χαρτιά του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Βαγγέλης Μπούτας, επικεφαλής των μπλόκων της Νίκαιας. Διεμήνυσε ότι οι αγρότες στα μπλόκα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν. Η συνάντηση Τσίπρα με τους εκπροσώπους των αγροτών κράτησε περίπου 2,5 ώρες. Το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις μέσα από το διάλογο.

    Κατά την έξοδό του από το Μαξίμου, ο Βαγγέλης Μπούτας δεν απάντησε για το κατά πόσο οι αγρότες έμειναν ικανοποιημένοι, λέγοντας ότι η συνέχιση ή μη του αγώνα θα αποφασιστεί στα μπλόκα.



    Εξήγησε ότι οι εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα έθεσαν τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό, ενώ εκτίμησε ότι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή οφείλεται και στον αγώνα του κλάδου. «Δεν δίνουμε αυτή τη μάχη μόνο για εμάς, αλλά για όλα τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν» υποστήριξε.

    Τι είπε ο Τσίπρας στους αγρότες

    Στις δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε στους αγρότες: «πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση».

    Δήλωσε ότι διαφωνεί με τις τις λογικές ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων. «Η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα μέσα από τον διάλογο είναι σε θετική κατεύθυνση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Η έγνοια μας πρέπει να είναι στη μεγάλη πλειονότητα του αγροτικού κόσμου που περνάει δύσκολα» πρόσθεσε.

    Το τσίπουρο

    Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Βαγγέλης Μπούτας έδωσε στον πρωθυπουργό ως δώρο ένα τσίπουρο, σχολιάζοντας ότι «αν περάσουν τα μέτρα θα είναι το τελευταίο γνήσιο».

    «Μετά 'μαϊμού'...» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Οπότε για να έχουμε γνήσιο πράμα (πρέπει) και να υπάρχουν και τα αμπέλια» πρόσθεσε.

    Στο ίδιο χαλαρό κλίμα του διαλόγου, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Μη στεναχωριέσαι, το μόνο που δεν μπορούν να μας πάρουν είναι τον ήλιο και το τσίπουρο».

    tvxs

    Διαβάστε Περισσότερα » "Μπούτας μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Τα μπλόκα θα αποφασίσουν"

    Στήνουν 2.558 σκηνές για τους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα!

    2.558 σκηνές θα παραλάβει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να φιλοξενηθούν 14.350 πρόσφυγες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

    Τα παραπάνω προκύπτουν από τη σημερινή απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, η οποία ενέκρινε την κατ' εξαίρεση διάθεση από το Αποθηκευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης 2.058 σκηνών των 6 ατόμων και 500 σκηνών των 4 ατόμων, «προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινά καταλύματα φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων».

    Τις σκηνές θα παραλάβουν οι Ειδικές Δυνάμεις, ενώ υπεύθυνη για τη σωστή ανάπτυξή τους είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    real

    Διαβάστε Περισσότερα » "Στήνουν 2.558 σκηνές για τους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα!"

    Ο αυστριακός Τύπος για την ανάκληση της ελληνίδας πρέσβεως

    Ως "είδηση της τελευταίας στιγμής" προβάλλει η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, σήμερα το απόγευμα, την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις της πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλιφέρη, ενώ ανάλογη ειδησεογραφία έχουν ήδη στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις ορισμένες αυστριακές εφημερίδες.

    Όπως αναφέρεται στην είδηση της Αυστριακής Ραδιοφωνίας, στη διαμάχη ως προς τη συμπεριφορά της Αυστρίας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε στην Αθήνα την πρέσβη της στη Βιέννη.

    Στην είδηση σημειώνεται πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη σημερινή ανακοίνωσή του προειδοποίησε πως μονομερείς πρωτοβουλίες μεμονωμένων κρατών-μελών στη διάρκεια της κρίσης θα μπορούσαν "να υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαικής ενοποίησης".

    Στη δική της σχετική είδηση, η εφημερίδα "Ντι Πρέσε" προσθέτει πως ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το βράδυ της Τετάρτης "ντροπή", το ό, τι η Αυστρία και άλλες χώρες πραγματοποίησαν στη Βιέννη μία Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων με θέμα την πολιτική ασύλου, εκτός του πλαισίου της Ευρωπαικής Ένωσης και χωρίς την ελληνική συμμετοχή.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ίδιος προειδοποίησε πως η Αθήνα θα εμποδίζει πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ, έως ότου εφαρμοστεί η συμφωνηθείσα κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη.

    real

    Διαβάστε Περισσότερα » "Ο αυστριακός Τύπος για την ανάκληση της ελληνίδας πρέσβεως"

    Βαριές καταγγελίες από Α. Βγενόπουλο για αθέμιτες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη - ΒΙΝΤΕΟ

    Παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη κατήγγειλε με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της MIG, ο οποίος πρόσφατα αθωώθηκε για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε αναφορικά με την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο, Ανδρέας Βγενόπουλος.
    Ο επικεφαλής του ομίλου της MIG αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά και περιστατικά επιχειρώντας να φωτίσει τις «υπόγειες διαδρομές», πολιτικές και δικαστικές, που συνετέλεσαν όπως είπε στην συκοφάντησή του αλλά και στην μακρόχρονη δικαστική του εκκρεμότητα. «Εκφράζω τη λύπη μου για όλο αυτό το χρόνο που σπαταλήθηκε προκειμένου να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες».
    Σημείωσε μάλιστα ότι εκκρεμεί προσφυγή του στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο με την οποία ζητεί αποζημίωση 2,2 δισ. ευρώ από την Κύπρο για την καταστροφή της επένδυσης στη Λαϊκή. Παράλληλα, καυτηρίασε το γεγονός πως στο ίδιο δικαστήριο εκκρεμεί και προσφυγή της Λαϊκής Τράπεζας κατά της Ελλάδας με την οποία διεκδικεί 4 δισ. για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
    Τόνισε δε ότι από αρχεία της κυπριακής Βουλής προκύπτει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου είχε δώσει έγκριση για να προχωρήσει αυτό το αίτημα και αναρωτήθηκε «τι θα είχε συμβεί, αν η Γερμανία προσέφευγε κατά της Ελλάδας;».

    Ο Κώστας Βαξεβάνης

    Ο πρόεδρος της ΜΙG προχώρησε σε σοβαρότατες και άκρως βαριές καταγγελίες για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με βασικό πρωταγωνιστή τον Κώστα Βαξεβάνη. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος περιέγραψε τον δημοσιογράφο ως ενορχηστρωτή της επίθεσης σε βάρος του ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη στις 12.1.2012, όταν τον επισκέφθηκε στο γραφείο του διερευνώντας ενδεχόμενη «συνεργασία» ή «χορηγία». «Μου είπε αν κάνουμε χορηγίες και μετά μας είπε ότι παρέχει υπηρεσίες για βελτίωση της εικόνας προσώπων και μπορεί να μας βοηθήσει. Δεν μας εκβίασε και αναρωτιέμαι, αν τελικά είχαμε συνεργαστεί θα γίνονταν ο πόλεμος που ακολούθησε;»
    Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της MIG ο Κώστας Βαξεβάνης με δημοσιεύματα εκφόβιζε δικαστές και εισαγγελείς των οποίων οι αποφάσεις δεν του άρεσαν, ωστόσο διατηρούσε παράλληλα σχέσεις με δικαστικούς κύκλους οι οποίοι βάσει των δημοσιευμάτων του διενεργούσαν έρευνες, αλλά και με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
    Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, μάλιστα, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης o Κ. Βαξεβάνης απέκτησε πολιτικά ερείσματα, κάτι που του επέτρεπε να επεμβαίνει στη δικαιοσύνη.

    Ο Γιάννης Αγγελής

    Ο πρόεδρος της MIG αναφέρθηκε και στον εισαγγελέα Εφετών Γιάννη Αγγελή, λέγοντας ότι συνεργάζεται με τον Κώστα Βαξεβάνη και του διοχετεύει συνεχώς στοιχεία απόρρητα, από δικογραφίες, προκειμένου ο ίδιος να ανέλθει επαγγελματικά.
    Μάλιστα, αναφέρθηκε στην μήνυση που κατέθεσε ο Αγγελής σε βάρος του - και έτσι ξεκίνησε η υπόθεση σε βάρος του -την οποία εν συνεχεία δεν μπόρεσε να στηρίξει. «Όταν τον ρωτάει η εισαγγελέας γιατί έκανε μήνυση, απαντά ότι υπέπεσαν στην αντίληψή του αξιόποινες πράξεις. Εν συνεχεία όμως λέει ότι δεν έχει ιδία αντίληψη πέραν αυτών που λένε οι Κύπριοι. Όταν ρωτήθηκε σε ποιους κύπριους συγκεκριμένα αναφέρεται, είπε ότι δε θυμάται». 
    Όπως αποκάλυψε ο κ. Βγενόπουλος υπάρχει μήνυση για διαρροή στοιχείων σε βάρος του κ. Αγγελή από το 2015 η οποία ωστόσο δεν έχει διερευνηθεί.

    Ο ρόλος Παπαγγελόπουλου

    Πυρά εξαπέλυσε και σε βάρος του νυν αναπληρωτή Δικαιοσύνης - και μάλιστα αρμόδιου για τα θέματα Διαφθοράς - Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. 
    Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό καταγγέλλοντας δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του δημοσιογράφου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Όταν στην υπόθεσή μου, συνενώθηκε μια δικογραφία, ο κ. Βαξεβάνης έκανε λόγο για πραξικόπημα στη Δικαιοσύνη.
    Μετά από δύο ημέρες πήγε ο Παπαγγελόπουλος στη Βουλή και είπε ότι δεν θα ανεχθούμε πραξικοπήματα στη Δικαιοσύνη, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, έντεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «χρησιμοποιώντας» την ορολογία Βαξεβάνη ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης να διατάξει έρευνα με αποτέλεσμα η εισαγγελέας Εφετών που χειριζόταν την υπόθεσή μου να βρεθεί ελεγχόμενη.
    Μάλιστα, ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνοντας τους ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και ότι είναι όλα νόμιμα αλλά επεσήμανε ότι παρακολουθεί τις δικαστικές εξελίξεις αυτής της υπόθεσης και άλλων».
    «Από που και ως που;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της MIG. «Γιατί τον νοιάζει; Η Λαϊκή δεν έχει πάρει λεφτά από Ελληνες».
    Θέλοντας να ενισχύσει τις καταγγελίες του σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της MIG αναφέρθηκε σε δυο δημοσιεύματα του ΕΘΝΟΥΣ τα οποία υπογράφει ο Δήμος Βερυκιος. Στο ένα δημοσίευμα δεν είναι ευκρινές τι υπονοεί ο δημοσιογράφος ωστόσο στο δεύτερο γίνεται αναφορά σε συνομιλία του κ. Παπαγγελόπουλου με τον επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου από τον οποίο ζητεί να αναθέσει συγκεκριμένη έρευνα για μια από τις λίστες στον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, «προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα».
    «Αυτό συνιστά απευθείας παρέμβαση. Ο αναπληρωτής υπουργός επικοινωνεί άμεσα με εισαγγελέα και του λέει που να χρεώσει την έρευνα. Η κατάσταση εδώ έχει ξεφύγει», δήλωσε ο κ. Βγενόπουλος.

    Τα δάνεια

    Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στο γνωστό θέμα της ποινικής δίωξης του Στ. Ψυχάρη και την εμπλοκή στελεχών της Alpha Bank  Μαθαίνω ότι έχουν παραπεμφθεί 10 στελέχη της Alpha Bank για απιστία αναφορικά με την υπόθεση του δανείου του Στ. Ψυχάρη, σημείωσε.
    Σας λέω εκ προοιμίου ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο γιατί προϋποθέτει δόλο. Δέκα άτομα να ενεργήσουν εκ δόλου σημαίνει εγκληματική οργάνωση. Αυτός που το λέει αυτό δεν ξέρει πως λειτουργεί η τραπεζική. Για κάθε δάνειο υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία και η υπόθεση περνά από πολλές υπηρεσίες. Μιλάμε 40 με 50 άτομα. Είναι δυνατόν να υπάρχει δόλος σε όλους αυτούς. Θα πρέπει να υπάρχει κατάθεση που να λέει ότι κάποιος το επέβαλε. Σωστές ή λάθος οι τραπεζικές αποφάσεις δεν είναι ποινικά αδικήματα, τόνισε ο κος Βγενόπουλος.

    Η επόμενη ημέρα

    Ερωτηθείς για το τι περιμένει από εδώ και πέρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποιοι θα ενδιαφερθούν. Είμαι στη διάθεση όσων θέλουν. Κατ’ εμέ οι καταγγελίες αυτές θα έπρεπε να κινητοποιήσουν οποιαδήποτε αρχή υπάρχει. Δεν εξαρτάται από εμένα. Εγώ το καθήκον μου το έχω κάνει.
    Συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούν να μου βάλουν κομματική ταμπέλα». Τα προβλήματα που έχει ο τόπος είναι μεγάλα. Το θέμα της λειτουργίας του κράτους δικαίου είναι πολύ πιο σοβαρό. Χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη δεν έχουμε κράτος, έχουμε το απόλυτο μπάχαλο.


    euro2day

    Διαβάστε Περισσότερα » "Βαριές καταγγελίες από Α. Βγενόπουλο για αθέμιτες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη - ΒΙΝΤΕΟ"

    Στους 136 οι νεκροί από τη γρίπη

    Σταθερά συνεχίζει να μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων από επιπλοκές της γρίπης. Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), δηλώθηκαν άλλοι 4 θάνατοι, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 136.

    Ένα νέο κρούσμα χρειάσθηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ανέρχονται σε 93, ενώ συνολικά 372 ασθενείς έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους.

    Η πλειοψηφία των περιστατικών με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Το στέλεχος γρίπης που επικρατεί είναι ο ιός γρίπης τύπου Α(Η1Ν1)pdm09.

    real

    Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 136 οι νεκροί από τη γρίπη"

    Μίσθωση ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την φιλοξενία προσφύγων ζητά ο ΟΗΕ

    Ο ΟΗΕ με έγγραφο που απέστειλε στην Ένωση Ξενοδόχων ζητάει τη μίσθωση ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την φιλοξενία προσφύγων.

    Συγκεκριμένα η Υπατη Αρμοστεία ζητάει τη μίσθωση ξενοδοχείων ενός ή δύο αστέρων άνω των 100 κλινών το καθένα προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες για διάστημα εννέα μηνών. Τα ξενοδοχεία αυτά πρέπει να είναι 50 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.


    Διαβάστε Περισσότερα » "Μίσθωση ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την φιλοξενία προσφύγων ζητά ο ΟΗΕ "

    Στόλτενμπεργκ: Στην Τουρκία οι πρόσφυγες που διασώζει το ΝΑΤΟ

    Τα κράτη μέλη του NATO αποσαφήνισαν λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση του Συμφώνου στο Αιγαίο με στόχο να μειωθεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

    «Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι πλοία του NATO «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας».

    Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη FRONTEX.

    «Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

    Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας.

    Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

    Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα πέρυσι. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), πάνω από 78.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην ελληνική επικράτεια μέχρι στιγμής το 2016.



    Διαβάστε Περισσότερα » "Στόλτενμπεργκ: Στην Τουρκία οι πρόσφυγες που διασώζει το ΝΑΤΟ"

    Αβραμόπουλος: Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης - Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές

    «Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης» δήλωσε, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ο Έλληνας επίτροπος χαρακτήρισε "κρίσιμη" τη σημερινή συνάντηση, ενώ υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η ενότητα της Ένωσης, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

    «Όλους αυτούς τους μήνες δουλέψαμε σκληρά και πήραμε κοινές αποφάσεις. Είναι ώρα να δώσουμε αποτελέσματα. Μοναχικές πρωτοβουλίες δεν οδηγούν πουθενά. Ελπίζω και προσβλέπω ότι οι υπουργοί σήμερα θα ανταποκριθούν συλλογικά και ενωμένοι στο κάλεσμά μου. Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης. Και ο χρόνος δεν είναι πια μαζί μας. Μας μένουν δέκα μέρες μέχρι τις 7 Μαρτίου» επισήμανε ο Δ. Αβραμόπουλος.

    skai

    Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης - Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές "

    Ακυρώνεται ο τελευταίος διαγωνισμός του κτηματολογίου

    Οριστική είναι η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να ακυρώσει και να επαναπροκηρύξει τον μεγάλο διαγωνισμό για την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου.

    Παράλληλα η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) επεξεργάζεται τρόπους μείωσης του προϋπολογισμού του έργου, όπως τη συλλογή των δηλώσεων αποκλειστικά μέσω Ιντερνετ και το άνοιγμα μόνο ενός γραφείου κτηματογράφησης ανά νομό. Υποστηρίζει δε την άμεση λειτουργία του κτηματολογίου στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν ενστάσεις, κατά το πρότυπο της διαδικασίας κατάρτισης δασικών χαρτών.


    Στις συναντήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, την ΕΚΧΑ και επιστημονικούς/ επαγγελματικούς φορείς που σχετίζονται με το έργο επιβεβαιώθηκε η απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη να ακυρώσει το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης (ΚΤΗΜΑ 13). Αιτία ήταν η προσυνεννόηση των συμμετεχόντων ώστε να αποκλειστούν γραφεία μελετών από το εξωτερικό (το ζητούμενο βέβαια είναι να διασφαλίσει η ΕΚΧΑ ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί, ειδάλλως και ο νέος διαγωνισμός θα καταλήξει... σε τραγέλαφο).

    Οπως υποστηρίζει το ΥΠΕΝ και η ΕΚΧΑ, στόχος είναι ο νέος διαγωνισμός να προκηρυχθεί μέσα στον Μάρτιο. H EKXA εισηγείται πολλές -κάποιες αμφιλεγόμενες- τροποποιήσεις:

    1. Κατά το πρότυπο του νόμου Μπιρμπίλη για τους δασικούς χάρτες, όταν ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση μιας ενότητας θα ξεκινά άμεσα η λειτουργία του εθνικού κτηματολογίου (το υποθηκοφυλακείο θα υποκαθίσταται από κτηματολογικό γραφείο). Οι ιδιοκτησίες για τις οποίες υποβάλλονται ενστάσεις θα προστίθενται σταδιακά στο λειτουργούν κτηματολόγιο μόλις κριθούν/εκδικαστούν. Με τον όρο αυτό (και μόνο) φαίνεται ότι ίσως να είναι εφικτός ο στόχος της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου στα τέλη του 2020, όπως έχει δεσμευτεί η χώρα έναντι του μνημονίου.

    2. Το περιθώριο ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης θα είναι 40 μήνες.

    3. Η υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω Ιντερνετ. Το ζήτημα βέβαια είναι με ποιο τρόπο, καθώς η ΕΚΧΑ σκοπεύει να συνεργαστεί για το ζήτημα με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων. Η επιλογή αυτή έχει κάποια προφανή πλεονεκτήματα (μείωση κόστους, αφού δεν θα χρειάζεται η πρόσληψη μεγάλου αριθμού ατόμων, απευθείας ψηφιοποίηση των εγγράφων, σύνδεση φορολογικών και περιουσιακών στοιχείων). Ωστόσο, έχει και μερικά σημαντικά μειονεκτήματα: Καταρχάς, υποχρεώνει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να αναθέσει σε τρίτο πρόσωπο (δικηγόρο ή μηχανικό, με επιπλέον κόστος) την κατάθεση των εγγράφων, αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη εξοικείωση με το Ιντερνετ, ενώ δυσκολεύει τη διαδικασία εντοπισμού των ακινήτων, ιδίως αν δεν υπάρχει τοπογραφικό με συντεταγμένες.

    4. Θα ιδρύεται μόνο ένα γραφείο κτηματογράφησης ανά νομό (περιφερειακή ενότητα), όπου δεν θα γίνεται υποβολή δηλώσεων, αλλά θα παρέχεται πληροφόρηση.

    5. Καταργείται η αποστολή έντυπου υλικού προς τους πολίτες (λ.χ. απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος). Ολα θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά.

    6. Η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων θα γίνεται ηλεκτρονικά, στη σελίδα της ΕΚΧΑ (αντί για το τοπικό δημαρχείο ή γραφείο κτηματογράφησης).

    7. Η κτηματογράφηση θα γίνει σε μια φάση και όχι σε τρεις, όπως προβλεπόταν (στον ΚΤΗΜΑ 13).

    Στόχος των «περικοπών» είναι ο προϋπολογισμός της 4ης και τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης να πέσει κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ (ο προηγούμενος ήταν 580 εκατ.). Η ΕΚΧΑ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για να εντάξει το έργο στο νέο ΕΣΠΑ για 85 εκατ. ευρώ (έχει υποβληθεί φάκελος μεγάλου έργου), εκτιμώντας ότι το υπόλοιπο μπορεί να καλυφθεί από το «κτηματόσημο» που καταβάλλουν οι πολίτες και το αποθεματικό της. Πάντως, φαίνεται ότι ο αριθμός των μελετών του διαγωνισμού (28) δεν πρόκειται να περικοπεί, κατ’ απαίτηση του ΥΠΕΝ και του τεχνικού κόσμου (που προτιμά μεγαλύτερη «διασπορά» του έργου). Πάντως, με δεδομένο ότι η διαδικασία κτηματογράφησης περιγράφεται αναλυτικά στη νομοθεσία, για να ισχύσουν οι όποιες τροποποιήσεις θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τη Βουλή.

    kathimerini

    Διαβάστε Περισσότερα » "Ακυρώνεται ο τελευταίος διαγωνισμός του κτηματολογίου"

    Μουζάλας: Μπορεί και η Ελλάδα να κάνει μονομερείς ενέργειες - Δεν θα γίνουμε Λίβανος [ΒΙΝΤΕΟ]

    «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες», διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι «κατά πόσο η Ευρώπη είναι ενωμένη ή όχι», σε ο,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού.

    «Οι μονομερείς ενέργειες μπορεί να γίνουν και από την Ελλάδα», επισήμανε ο Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να αποδεχθεί «να γίνει ένας Λίβανος για την Ευρώπη, μία αποθήκη ψυχών, ακόμα κι αν αυτό παίρνει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης».

    Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της σημερινής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. και αναρωτήθηκε «αν πέντε αστυνομικοί διευθυντές χωρών, ανάμεσα στις οποίες και χώρες εκτός Ε.Ε., μπορούν να αλλάζουν 10 ώρες μετά την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής».

    Το δεύτερο ζήτημα, όπως είπε, έχει μια ιδιορρυθμία, καθώς έχει να κάνει με τη συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, «που οι ίδιοι έχουν σκοπό να δημιουργήσουν».



    Μεταξύ άλλων στη Σύνοδο οι υπουργοί Εσωτερικών θα συζητήσουν την πρόταση της Αυστρίας και των οκτώ Βαλκανικών χωρών να λαμβάνουν τα δαχτυλικά αποτυπώματα όλων όσων εισέρχονται και να στέλνουν πίσω οποιονδήποτε δεν έχει διαβατήριο ή έχει πλαστά στοιχεία. Οι χώρες αυτές έχουν επίσης προτείνει οι χώρες υποδοχής να αποδέχονται μόνο εκείνους τους πρόσφυγες που θεωρούν ότι χρήζουν προστασίας, αν είναι δηλαδή Σύροι ή Ιρακινοί.

    tvxs

    Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: Μπορεί και η Ελλάδα να κάνει μονομερείς ενέργειες - Δεν θα γίνουμε Λίβανος [ΒΙΝΤΕΟ]"

    Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΠΝΟ

    Tην απόφασή της να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, μετά την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, επαναβεβαίωσε σε χθεσινή της συνεδρίαση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

    Πηγές της ΠΝΟ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι οι κινητοποιήσεις αυτή τη φορά θα είναι διαρκείας και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εξαίρεση για τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

    «Καταγγέλουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρωτοφανή στάση της κυβέρνησης, που όχι μόνον αρνείται τον ουσιαστικό διάλογο, αλλά φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται και την κρισιμότητα της όλης καταστάσης, συνέπεια της οποίας όχι μόνον ο κλάδος των ναυτεργατών αλλά το σύνολο των Ελλήνων εργαζομένων και ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών οδηγούνται στην εξαθλίωση και στην εξαφάνιση» αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

    Η ΠΝΟ τονίζει επίσης ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις παρεμβάσεις και τον αγώνα της για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών μέχρι την τελική απόσυρση του επίμαχου προσχεδίου.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ/real


    Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΠΝΟ"

    Μόλις σε 100 πρόσφυγες θα επιτρέψει τη διέλευση η ΠΓΔΜ

    Μόλις σε 100 πρόσφυγες δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν, προς το παρόν, τη διέλευση, οι αρχές της ΠΓΔΜ, τη στιγμή που ο καταυλισμός στην Ειδομένη έχει "πλημμυρίσει" με πάνω από 3000 άτομα, στο πρώην στρατόπεδο "Αναγνωστοπούλου" στα Διαβατά Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 2000, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5.000 πρόσφυγες.

    Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά χαμηλής ροής διέλευσης είναι το γεγονός ότι χθες, από το πρωί έως το μεσημέρι, επετράπη η διέλευση μόλις σε 250 πρόσφυγες, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν μέρες που περνούσαν την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ μέχρι 2000 άτομα.

    Στο μεταξύ, στα Διαβατά, όπου μεταφέρθηκαν χθες οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες, η κατάσταση όπως περιγράφει ενδεικτικά η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρόεδρος στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Θεσσαλονίκης Ελεάννα Ιωαννίδου, "ήταν καλύτερα οργανωμένη από ό,τι φοβόμουν: χώρος εστίασης, χώρος προσευχής, παιδότοπος υπό κατασκευή, σκηνές και μικρά λυόμενα στη σειρά".

    "Τα λεωφορεία έφταναν σταδιακά, οι πρόσφυγες αποβιβάζονταν, έμπαιναν σε χώρους αναμονής όπου άνθρωποι της 'Μετάδρασης' τους ενημέρωναν για τα δικαιώματά τους, ταυτοποιούνταν, περνούσαν, αν χρειαζόταν, από τους Γιατρούς του Κόσμου και προχωρούσαν στο καμπ" αναφέρει η κ.Ιωαννίδου.

    Ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά την άρνηση του δήμου Δέλτα, να στείλει κάδους απορριμμάτων και να φροντίσει για την αποκομιδή τους, προθυμοποιήθηκε, σύμφωνα με την κ.Ιωαννίδου, να στείλει κάδους και να αναλάβει προσωρινά την αποκομιδή ενώ η Α' δημοτική κοινότητα μαζεύει παιχνίδια προκειμένου να εξοπλίσει τον παιδότοπο του καταυλισμού.

    "Ωστόσο, τα σημαντικότερα προβλήματα είναι οι χημικές τουαλέτες που δεν είναι αρκετές και η έλλειψη θέρμανσης" επεσήμανε η κ. Ιωαννίδου.

    Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στην Ε.Ο στο ύψος του Αλμυρού
    Το αδιαχώρητο επικράτησε για τρίτη συνεχή νύχτα στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περί τους 550 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία.

    Οι πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον προαύλιο χώρο υπό άθλιες συνθήκες διαμονής, ενώ ο δήμος Αλμυρού, η Μητρόπολη Δημητριάδος και εθελοντικές οργανώσεις, πασχίζουν για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες με όποια μέσα και εφόδια διαθέτουν.

    Σήμερα το πρωί πάνω από 550 πρόσφυγες ήταν στο ΣΕΑ Αλμυρού και η δημοτική αρχή Αλμυρού έστειλε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου, την Κοινωνική Μέριμνα και τη "Βοήθεια στο Σπίτι" να συνδράμουν τους μετανάστες.

    Ο δήμος Αλμυρού διέθεσε τα υλικά για 700 μερίδες φαγητό στην 111 Πτέρυγα Μάχης, η οποία μερίμνησε για την τροφοδοσία των προσφύγων.

    Ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση, αφού δεν είχε ενημερωθεί από κανέναν για να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες. Ο δήμος Αλμυρού δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές φιλοξενίας, υποστήριξε και κατηγόρησε τους εμπλεκόμενους για μεγάλη προχειρότητα στη διαχείριση του θέματος.

    Συνολικά στο ΣΕΑ Αλμυρού βρίσκονται 13 ακινητοποιημένα λεωφορεία. Χθες το απόγευμα έφτασε και η βοήθεια από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, η οποία συγκέντρωσε επίσης τρόφιμα και τα μέλη της τα διένειμαν στους πρόσφυγες.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ/real


    Διαβάστε Περισσότερα » "Μόλις σε 100 πρόσφυγες θα επιτρέψει τη διέλευση η ΠΓΔΜ"

    Δημοφιλεις αναρτησεις

    ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

    ΔΕΙΤΕ ΤΟ

    inblogsgr news