facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Αγρότες Τεμπών: «Συνάντηση του απόλυτου τίποτα» αυτή με τον Τσίπρα

Ως «συνάντηση του απόλυτου τίποτα» χαρακτηρίζουν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών την συνάντηση που είχε χθες αντιπροσωπεία αγροτών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν προ ολίγου.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι αγρότες χαρακτηρίζουν «αδιάβαστους» και «ψεύτες» τους υπουργούς και «εγκλωβισμένο» τον πρωθυπουργό και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους, καλώντας και τους αγρότες των άλλων μπλόκων αλλά και λοιπές κοινωνικές ομάδες να πυκνώσουν τις τάξεις τους, «για την επιβίωση όλων και κυρίως της χώρας».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Με άδεια χέρια και χωρίς ελπίδα μας επέτρεψε ο κ Τσίπρας να φύγουμε μετά την πολυπόθητη συνάντηση που θα μείνει στην ιστορία ως η «συνάντηση του απόλυτου τίποτα».

Από σήμερα μένουμε με τα ίδια προβλήματα στην πλάτη μας-ενδεχομένως και με λίγα παραπάνω-καθώς δεν έγινε καμία πρόταση σχετικά με τα προβλήματα που μας καίνε. Απελπιστικά μόνος ο πρωθυπουργός εγκλωβισμένος από τους αδιάβαστους και ψεύτες υπουργούς του, απογοήτευσε το σύνολο των εδώ και 35 μέρες εξεγερμένων αγροτών όλης της Ελλάδας. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα οδηγεί το καράβι στα βράχια οι δε δηλώσεις της κ Γεροβασίλη αποτελούν εμπαιγμό.

Σαν Έλληνες αγρότες που σεβόμαστε τη δουλειά μας και αγαπάμε τη χώρα μας δεν έχουμε άλλη επιλογή από την συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μας.

Καλούμε όλα τα μπλόκα της χώρας, όλους τους συναδέλφους κα όλες τις κοινωνικές ομάδες να συνταχθούν σε έναν αγώνα για τη ζωή και την επιβίωση όλων μας αλλά κυρίως της χώρας μας. Συνεχίζουμε δυναμικά και μαχητικά».
Οι αγρότες των Τεμπών που από σήμερα το πρωί έχουν σκληρύνει περισσότερο την στάση τους, εξακολουθούν να διατηρούν κλειστή επ αόριστον την κοιλάδα των Τεμπών αλλά και την γέφυρα του Πηνειού στην διασταύρωση με το Στόμιο, έχοντας προκαλέσει από το μεσημέρι κυκλοφοριακό έμφραγμα καθώς «αχρήστευσαν» και την εναλλακτική διαδρομή από τον παραλιακό άξονα του νομού που είναι και η πιο σύντομη.

Στα Τέμπη εξάλλου, εξακολουθούν να βρίσκονται και έξι λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες μετά από σχετική απόφαση για ανάσχεση της κυκλοφορίας των οχημάτων που τους μεταφέρουν λόγω της ασφυκτικής και δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην Ειδομένη.

Το απόγευμα αντιπροσωπεία του Δήμου Λαρισαίων-από τον οποίο ζητήθηκε ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των προσφύγων –μετέβη στα Τέμπη με φορτηγό το οποίο μετέφερε τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης ενώ προς την ίδια κατεύθυνση έχει δραστηριοποιηθεί και ο Δήμος Τεμπών.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες Τεμπών: «Συνάντηση του απόλυτου τίποτα» αυτή με τον Τσίπρα"

Στοιχεία σοκ: Πάνω από 15 δισ. ευρώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία - «Μπαταχτσής» και το Δημόσιο

Στο δυσθεώρητο ύψος των 15 δισ. ευρώ ανέρχονται σήμερα οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 το τρέχον υπόλοιπο ανερχόταν στο ποσό των 14.891.161.014 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος απαντώντας σε ερώτηση:

Πάνω από 1 εκατ. ευρώ οφείλουν 1468 οφειλέτες που προέρχονται από τον ιδιωτικό, το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αποθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι από τις 1468 εταιρίες μόνο 381 βρίσκονται εν λειτουργία, άρα το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών είναι αμφίβολο αν και πότε θα εισπραχθεί.

Οφειλέτες με συνολική οφειλή άνω του 1.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΚΕΑΟ που ανήκουν στο δημόσιο τομέα είναι 9, με συνολικό ποσό οφειλής 53.355.161 ευρώ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα 66 με συνολικό ποσό οφειλής 799.151.193.

Αντίστοιχα οφειλέτες με συνολική οφειλή άνω του 1.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΚΕΑΟ που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα είναι 1393, με συνολικό ποσό οφειλής 4.957.804.012 ευρω.

ΙΚΑ και ΚΕΑΟ προχωρούν στη λήψη αναγκαστικών μέτρων (από 1/11/2015) για οποιοδήποτε ύψος οφειλής, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη το προφίλ του οφειλέτη και τα ποσά που χορηγεί κάθε μήνα ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα.

Επίσης ποινική δίωξη ασκείται για οφειλές άνω των 30.000 ευρώ ενώ τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια ενεργοποιούνται ανάλογα με το πόσο «επιβαρυμένο» είναι το προφίλ του οφειλέτη.

Οι διαδικασίες που ακολουθεί το ΚΕΑΟ προβλέπουν:

- Αποστολή ατομικής ειδοποίησης στον οφειλέτη στην οποία αναγράφονται αναλυτικά το είδος και το ποσό της οφειλής ανά Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής, με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις ή άλλες τυχόν επιβαρύνσεις, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία έκδοσης της Ατομικής Ειδοποίησης.

- Παρέχεται αποκλειστική προθεσμία είκοσι ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της Ατομικής Ειδοποίησης, προκειμένου να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του. Μετά τη λήξη της προθεσμίας των είκοσι ημερών που τίθεται στην Ατομική Ειδοποίηση αν ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει την οφειλή του, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, προβαίνουν στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ - Ν.Δ.356/1974). Οι διαδικασίες που αναπτύσσονται στο ΚΕΑΟ επικεντρώνουν τα εισπρακτικά μέτρα στις οφειλές που πρέπει να επιδιωχθεί η είσπραξή τους κατά προτεραιότητα με στόχο την ενίσχυση των εισπράξεων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της κεντρικής παρακολούθησης των οφειλετών, που επιτρέπει τον έλεγχο αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων που είναι οφειλέτες Κ.Ε.Α.Ο., αλλά και τον εντοπισμό περιπτώσεων οργανωμένης εισφοροδιαφυγής και συστηματικής δημιουργίας οφειλών.

- Η επιδίωξη της αναγκαστικής είσπραξης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλώγ, οι οποίες διαβιβάζονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για διαχείριση στο Κ.Ε.Α.Ο. (αρ. 101, Ν.4172/2013), διενεργείται από τις αρμόδιες αποκεντρωμένες υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο., συντονίζεται δε και παρακολουθείται από την Κεντρική Υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο., με σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας που διέπει το Διοικητικό Δίκαιο, τόσο πρωτύτερα της 21ης Ιουλίου 2015, ημερομηνία κατά την οποία εκίνησε η αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης με την υπ' αρ. 49214/21.7.2015 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ τ.Β' αρ.1525/21-07-2015), όσο και μεταγενέστερα της 31 Οκτωβρίου 2015, ημερομηνία κατά την οποία έληξε η πολλαπλά παραταθείσας προαναφερόμενης αναστολής.

Κατά συνέπεια, από 1 Νοεμβρίου 2015 λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά οιουδήποτε οφειλέτη Κ.Ε.Α.Ο. με ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές μη υπαχθείσες σε καθεστώς ρύθμισης κατά την ισχύουσα Νομοθεσία (Ν.Δ. 356/1974 ΚΕΔΕ και άλλες διατάξεις), ανεξαρτήτως ύψους οφειλής μεν, εμφατικά και κατά προτεραιότητα δε, για τις σημαντικού ύψους μη διασφαλισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι καταβολές ποσών έναντι των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών από τους οφειλέτες Κ.Ε.Α.Ο., οι οποίες δεν βρίσκονται υπό καθεστώς ενεργής ρύθμισης, αξιολογείται θετικά από την υπηρεσία, ενισχύοντας το προφίλ του οφειλέτη, και καθυστερώντας (όχι αναστέλλοντας), κατά συνέπεια, την εκκίνηση της διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης, εφόσον οι εν λόγω καταβολές α) πραγματοποιούνται τακτικά, π.χ. μηνιαίως, β) αφορούν ποσά, μικρότερα μεν από την προκύπτουσα σε περίπτωση ρύθμισης μηνιαία δόση, ικανού μεγέθους δε, αναλογικά με το ύψος της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής, και γ) συνδυάζονται με την ταυτόχρονη εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών.

Τέλος, η Ποινική Δίωξη κατ' Α.Ν. 86/1967 για το αδίκημα της παρακράτησης των εργοδοτικών εισφορών και την υπεξαίρεση των εργατικών εισφορών, οι οποίες δεν αποδίδονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασκείται κατά των εργοδοτών/οφειλετών του από τις αρμόδιες κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, για κάθε πράξη εισφορών, η οποία υπερβαίνει σε κύρια εισφορά το ποσό των 30.000 €.

Δ. Για το ζήτημα εάν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια θα αφορούν και άτομα με μικρές οφειλές της τάξης των 5.000 € σας αναφέρουμε ότι για τον καθορισμό της προτεραιότητας για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του Κ.Ε.Α.Ο., τη διασύνδεση με το Μητρώο της ΓΓΠΣ, τα στοιχεία του ΓΕΜΗ κλπ.

Το Κ.Ε.Α.Ο. κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του εφαρμόζει όχι μόνο την αρχή της νομιμότητας, αλλά και την αρχή της χρηστής διοίκησης. Έτσι, όταν κάποιος οφειλέτης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να υπαχθεί σε ρύθμιση, αλλά καταβάλλει τρέχουσες εισφορές, με παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού «έναντι» της οφειλής του, για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή δεν υπόκειται σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Τέλος, επειδή στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται πιθανόν κατά παρερμηνεία των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν με την 3η τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ ότι «μέσα σε 20 μέρες, από τις 10 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, τα χρέη προς τα ταμεία αυξήθηκαν κατά περίπου 2 δις ευρώ» σας αναφέρουμε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και διευκρινίζουμε τα εξής:

Από το Σεπτέμβριο 2013 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2015 εντάχθηκαν σταδιακά στο ΚΕΑΟ 275.857 οφειλέτες με συνολικές οφειλές 12.912.510.936,21 €. Το ποσό αυτό αφορά τις οφειλές όπως ήταν διαμορφωμένες κατά την χρονική στιγμή της ένταξης κάθε οφειλέτη στο ΚΕΑΟ.

Με την πάροδο του χρόνου οι οφειλές που αντιστοιχούν σε κάθε οφειλέτη μεταβάλλονται, καθώς άλλες επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, άλλες μειώνονται από τμηματικές καταβολές και άλλες εξοφλούνται. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται το τρέχον υπόλοιπο το οποίο μεταβάλλεται καθημερινά.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 το τρέχον υπόλοιπο ανερχόταν στο ποσό των 14.891.161.014 €. Η διαφορά μεταξύ του ποσού των περίπου 12.912.510.936,21 €. και του τρέχοντος υπολοίπου των 14.891.161.014 € δεν συνιστά αύξηση του ποσού οφειλής που πραγματοποιήθηκε από 10 - 30 Σεπτεμβρίου, αλλά οφείλεται στις μεταβολές που έχουν συντελεστεί σε κάθε οφειλή από την ένταξή της στο ΚΕΑΟ μέχρι 30/9/2015.


Οφειλέτες ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ
Κατηγορία                                            ΣΥΝΟΛΟ ΟΦΕΙΛΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟ                                                        53.355.161
ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ                                 699.350.703
ΙΔΙΩΤΙΚΑ                                                    2.631.950.790
ΣΥΝΟΛΟ                                                    3.384.656.654

ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΜΗ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΕΑΟ
Κατηγορία                                           ΣΥΝΟΛΟ ΟΦΕΙΛΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟ                                                             0
ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ                         99.800.490
ΙΔΙΩΤΙΚΑ                                          2.325.853.222
ΣΥΝΟΛΟ                                          2.425.653.712

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
Κατηγορία                                        ΣΥΝΟΛΟ ΟΦΕΙΛΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟ                                                  53.355.161
ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ                           799.151.193
ΙΔΙΩΤΙΚΑ                                              4.957.804.012
ΣΥΝΟΛΟ                                              5.810.310.365

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στοιχεία σοκ: Πάνω από 15 δισ. ευρώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία - «Μπαταχτσής» και το Δημόσιο"

Μοσκοβισί: Οι πολυεθνικές θα πρέπει πλέον να πληρώνουν φόρους σε όλα τα κράτη-μέλη

Ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει τον Απρίλιο προτάσεις για να διασφαλίσει ότι θα είναι διαθέσιμα στο κοινό τα φορολογικά στοιχεία των πολυεθνικών σε κάθε χώρα της ΕΕ.

«Μια πολυεθνική οφείλει να δημοσιεύει από χώρα σε χώρα τις δραστηριότητές της και τα αποτελέσματά της, τα λογιστικά και τα φορολογικά της στοιχεία», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

«Ο ΟΟΣΑ έχει ορίζει ένα πρότυπο, το οποίο θα μεταφέρουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με το οποίο αυτά τα λογιστικά και φορολογικά στοιχεία θα είναι εφεξής διαθέσιμα μεταξύ των φορολογικών αρχών, το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα», υπενθύμισε ο Γάλλος Επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων στους απλούς πολίτες της ΕΕ, ο Μοσκοβισί διαβεβαίωσε ότι «το ζήτημα δεν είναι εάν θα δημοσιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία αλλά το πότε», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Ο πολίτης πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία, είμαι υπέρ αυτού, και έχω την αίσθηση ότι είναι μια κίνηση που θα αποκτήσει δυναμική», υπογράμμισε, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει η στήριξη της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Επιτρόπου της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Επιτροπή πραγματοποίησε μια μελέτη επιπτώσεων σχετικά με τον τρόπο δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των πολυεθνικών εταιριών, της οποίας τα συμπεράσματα θα λάβει τον Μάρτιο.

«Εάν αυτό δεν τιμωρεί την ανταγωνιστικότητα, και αυτή είναι η αίσθησή μου, θα αναλάβουμε πρωτοβουλία τον Απρίλιο», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Ο πρώην Γάλλος υπουργός Οικονομίας επιθυμεί να γίνει ένα βήμα παραπέρα από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή αυτή η πρωτοβουλία.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien που δημοσιεύεται σήμερα, ο Μοσκοβισί δηλώνει ουσιαστικά ότι «θα πρέπει να απαγορεύεται, στο μέλλον, σε μια επιχείρηση να πληρώνει λίγο ή καθόλου φόρο σε μια χώρα που εκεί καταγράφει κέρδη».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Οι πολυεθνικές θα πρέπει πλέον να πληρώνουν φόρους σε όλα τα κράτη-μέλη"

Τσακαλώτος κατά ΔNT: Μας πιέζει υπερβολικά

Νέα επίθεση κατά του ΔΝΤ εξαπέλυσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στον απόηχο του άρθρου του Πολ Τόμσεν που ζητούσε τη λήψη περισσότερων δημοσιονομικών μέτρων, ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε το Ταμείο ότι πιέζει την κυβέρνηση υπερβολικά.

«Το Ταμείο ζητεί μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων το καλοκαίρι, δεν έχει νόημα οικονομικά αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών σε εκδήλωση του BBC World Questions: Europe and Greece που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.


«Το ΔΝΤ δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητο» ανέφερε δε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ χαρακτήρισε εκ νέου ως θέμα επιβίωσης για τη χώρα την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε και στη λίστα Μπόργιανς, υποστηρίζοντας ότι το 2012 η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε τα «στραβά μάτια».

Στο μεταξύ, αίτημα για ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος που έχει η Ελλάδα με το Ταμείο κατέθεσε η κυβέρνηση, το οποίο και έχει γίνει αποδεκτό σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για μία απόφαση η οποία ελήφθη από κοινού, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, με στόχο να αποφύγει η Ελλάδα την πληρωμή των διοικητικών επιβαρύνσεων που είχε το πρόγραμμα.


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος κατά ΔNT: Μας πιέζει υπερβολικά"

Τσίπρας: Δεν συντρέχει προς το παρόν λόγος για συμβούλιο αρχηγών

Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από δική της πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, η κ. Γεννηματά ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το αίτημα το οποίο υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

«Ο πρωθυπουργός της απάντησε ότι δε θεωρεί πως συντρέχει λόγος σύγκλησης του Συμβουλίου αυτή τη στιγμή, ενώ επιφυλάχθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο, εάν συντρέχουν λόγοι, αυτό να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Δεν συντρέχει προς το παρόν λόγος για συμβούλιο αρχηγών"

Kλείνουν επ’ αόριστον το τελωνείο της Εξοχής οι αγρότες

Κλείνουν επ' αόριστον το τελωνείο της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οι αγρότες, θεωρώντας ότι τα προτεινόμενα κυβερνητικά μέτρα από τον πρωθυπουργό δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανοποιητικά.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συντονισμό με όλα τα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το μπλόκο του τελωνείου της Εξοχής, προχωρά σε επ’ αόριστον αποκλεισμό από τις 10 το βράδυ, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να αντιδρούν στις θέσεις της κυβέρνησης στον κλάδο.

«Παραμένουμε αμετακίνητοι στο μπλόκο περιμένοντας τον ειλικρινή διάλογο ή ό, τι άλλο θέλει η κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο της Εξοχής, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.

Τονίζεται ότι, ενώ κατά τη διάρκεια μίας ημέρας, από το τελωνείο της Εξοχής περνούν 50 έως 100 φορτηγά και νταλίκες, πλέον με τον αποκλεισμό του τελωνείου στον Προμαχώνα - όπου από νωρίς το απόγευμα έχει μπλοκαριστεί εντελώς λόγω αντιμπλόκου που συγκρότησαν Βούλγαροι αυτοκινητιστές - η κίνηση έχει αυξηθεί σημαντικά, σε 50 φορτηγά ανά ώρα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Kλείνουν επ’ αόριστον το τελωνείο της Εξοχής οι αγρότες "

Μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλαν στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ

Διεκόπη για λίγη ώρα το βραδινό δελτίο της ΕΡΤ μετά από εισβολή μελών της ομάδας Ρουβίκωνας μέσα στο κτίριο της Κρατικής Τηλεόρασης.

Είκοσι περίπου μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» εισέβαλαν το βράδυ της Τρίτης στο στούντιο στην ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ολιγόλεπτη διακοπή του προγράμματος.

Τα μέλη του «Ρουβίκωνα» επιχείρησαν να διαβάσουν ένα κείμενο στο δελτίο ειδήσεων τη στιγμή που ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος συνομιλούσε με την βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη στο πλαίσιο αφιερώματος για τα 50 χρόνια από την πρώτη εκπομπή τηλεοπτικού σήματος στην Ελλάδα.

Μετά την αποχώρηση των μελών του «Ρουβίκωνα» από το στούντιο ο Πάνος Χαρίτος και η Λιάνα Κανέλλη περιέγραψαν τι συνέβη αναφέροντας πως τραυματίστηκε ένα συνάδελφος εικονολήπτης.



Διαβάστε Περισσότερα » "Μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλαν στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ"

Αποδεκτή έκανε ο Τσίπρας την παραίτηση Σγουρίδη

Δεκτή έκανε την Τρίτη ο πρωθυπουργός την παραίτηση που υπέβαλε ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Παναγιώτης Σγουρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη θέση του κ. Σγουρίδη είναι πιθανό να βρεθεί η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. 

Στην επιστολή του ο κ. Σγουρίδης ευχαριστεί τον πρωθυπουργό και τον Πάνο Καμμένο, για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του, τοποθετώντας τον στο υπουργείο Υποδομών. 

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι συνεχίζει να υποστηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα γιατί, όπως τονίζει, «είναι η μόνη ελπίδα του λαού για την έξοδο της χώρας από την ηθική και οικονομική κρίση που την μαστίζει». 

Τέλος, εξηγεί ότι αποφάσισε να παραιτηθεί για να μην γίνει εμπόδιο «σε αυτή την ελπίδα μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε».

Η επιστολή του κ. Σγουρίδη στον πρωθυπουργό



Οι επίμαχες δηλώσεις
Η συνειδητοποίηση ότι η κυβέρνηση υφίσταται φθορά, κρατώντας εντός του κυβερνητικού σχήματος ένα πρόσωπο το οποίο όχι μόνο αποδέχεται αλλά και υιοθετεί την κριτική που κάνουν στον Αλέξη Τσίπρα οι πολιτικοί του αντίπαλοι, οδήγησε το Μέγαρο Μαξίμου στην απόφαση να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του υφυπουργού, ο οποίος σε μία έκρηξη ειλικρίνειας και ομολογίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρωθυπουργός παραπλάνησε τους αγρότες, όπως έκαναν παλαιότερα και άλλοι πρωθυπουργοί.

Όλα ξεκίνησαν όταν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (στο MAXIMUM 93,6) ο κ. Σγουρίδης υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραπλάνησε τους αγρότες, όπως έκαναν παλαιότερα οι πρώην Πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να κερδίσει τις ψήφους τους και τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, επισήμανε πως «οι πολιτικοί δυστυχώς δεν κρίνονται από αυτά που κάνουν, αλλά από αυτά που έλεγαν. Αν δεν τάξεις δεν σε ψηφίζει. Όταν σου μιλάει κάποιος ορθολογιστικά δεν είναι καλός. Επειδή είμαι παλιά καραβάνα και επειδή δεν φείδομαι των λόγων μου πρέπει κάποια στιγμή να πούμε την αλήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, «Δηλαδή, τους παραπλάνησε ο πρωθυπουργός;», ο υφυπουργός απάντησε...  «όπως και ο προηγούμενος με το Ζάππειο 1, το Ζάππειο 2, το Ζάππειο 3, όπως τα λεφτά υπάρχουν»!

«Δηλαδή, τους παραπλάνησε ο Τσίπρας, όπως και ο Σαμαράς;» επέμεινε ο δημοσιογράφος. «Όπως ο Παπανδρέου, πριν κλπ. Άρα κάποια στιγμή, επειδή η χώρα έφτασε στο τέλος και επειδή αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε ένα επιτελικό υπουργείο που μιλάει μόνο για την επιχειρηματικότητα, ας ξαναβάλουμε μπροστά την επιχειρηματικότητα».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο υφυπουργός επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του και να δώσει διαφορετικό περιεχόμενο σε όσα είπε το πρωί. Δεν εννοούσα ότι ο πρωθυπουργός κορόιδεψε τους αγρότες, ο Τσίπρας δεν είναι ούτε Παπανδρέου, ούτε Σαμαράς, δήλωσε.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποδεκτή έκανε ο Τσίπρας την παραίτηση Σγουρίδη"

Παπαδημούλης και Καμμένος υπέρ της πρότασης Γεννηματά

Τα θετικά σχόλια του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δ.Παπαδημούλη, αλλά και του υπουργού Άμυνας συγκεντρώνει η πρόταση της Φ.Γεννηματά για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο για το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ρωτήθηκε για την πρωτοβουλία της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ως προέδρου των ΑΝΕΛ για τη σύγκληση του συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για οποιοδήποτε θέμα προκειμένου να χαραχθεί εθνική γραμμή.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «κάθε κίνηση κόμματος της αντιπολίτευσης που συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετική».

«Είναι θετικό ότι και ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης στο προσφυγικό συνειδητοποιούν την ανάγκη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης και συνεννόησης. Παρά τις διαφορές μας είναι ανάγκη αυτή την ώρα να υπάρξει εκλογίκευση του πολιτικού ανταγωνισμού και να επενδύσουμε στα μεγάλα, στα δύσκολα, σ΄αυτά που επιβάλλουν την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συσπείρωση. Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, και κάθε κίνηση κόμματος που συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετική» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης και Καμμένος υπέρ της πρότασης Γεννηματά"

Θέμα ωρών τα νέα εντάλματα σύλληψης για το κύκλωμα εκβιασμών

Θέμα ωρών είναι η έκδοση νέων ενταλμάτων σύλληψης για την υπόθεση των δημοσιογράφων που εκβίαζαν επιχειρήσεις, καθώς από το υλικό της δικογραφίας προκύπτει εμπλοκή και άλλων προσώπων της ενημέρωσης και υπευθύνων εντύπων και ηλεκτρονικών σελίδων.

Το διαβιβαστικό της Αστυνομίας για την υπόθεση, αποκαλύπτει ένα δίκτυο εντύπων και ιστοσελίδων που εκβίαζε υπό την απειλή αρνητικών δημοσιευμάτων εισηγμένων εταιριών για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη. Ολόκληρο το υλικό της δικογραφίας θα αξιολογηθεί από τον ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν την Παρασκευή οι τρεις κατηγορούμενοι, ώστε να εντοπιστεί ο ρόλος καθενός από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Το κουβάρι της υπόθεσης φαίνεται να άρχισε να ξετυλίγεται μετά την καταγγελία στελέχους της ΕΥΔΑΠ στις 11 Φεβρουαρίου, ότι ένας από τους υπόλογους δημοσιογράφους της ζήτησε να δώσει χρήματα στον συγκατηγορούμενο του εκδότη «για να μην αρχίσει τα αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ». Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο δημοσιογράφος την απείλησε εμμέσως λέγοντας της να προσέχει γιατί «ξέρουν στη ΝΔ ότι πας σε ακριβά κομμωτήρια και ότι ντύνεσαι ακριβά. Θα γίνεις θύμα bullying».

Από τις επομένη μέρα της καταγγελίας, με άδεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών άρχισε η καταγραφή των συνομιλιών των εμπλεκομένων - υλικό από το οποίο προκύπτει πως ο εκδότης και οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι, ήλεγχαν ή είχαν υπό την επιρροή τους μία σειρά εντύπων και ενημερωτικών ιστοσελίδων, τα οποία, σύμφωνα με όσα φαίνεται να ισχυρίζονται στις καταγραφές, σκόπευαν να συντονίζουν ανάλογα. Η τακτική τους, που διαφαίνεται από το υλικό της δικογραφίας, ήταν να ξεκινούν με αρνητικά δημοσιεύματα για εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, και στην συνέχεια, αφού θα έπαιρναν χρήματα μέσω διαφημίσεων, να δημοσιοποιούν θετικά. Από την ηχογράφηση συνομιλίας που είχε η καταγγέλλουσα σε καφετέρια στον Φλοίσβο με έναν εκ των κατηγορουμένων, προκύπτει πως στόχος τους ήταν να φτιάξουν μία ομάδα, η οποία να μπορεί να ελέγχει έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με γραμμή υπέρ της κυβέρνησης, ώστε να λαμβάνουν χρήματα από διαφημίσεις.

Ο δημοσιογράφος στην συγκεκριμένη συνάντηση ακούγεται να λέει στην γυναίκα πως, εφόσον εγκρίνει ποσό 60 χιλιάδων ευρώ για τον εκδότη από την ΕΥΔΑΠ, θα μπορούσαν να συνεργαστούν ώστε να αποκομίζουν μηνιαίως κέρδη περίπου 550 χιλιάδων ευρώ - 20.000 ευρώ από ΕΥΔΑΠ, 80.000 ευρώ από τα ΕΛΠΕ, 80.000 ευρώ από ΔΕΗ, 100.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και άλλα ποσά από διάφορες εταιρίες. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ηχογραφημένο υλικό από την ίδια συνάντηση, στο οποίο ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος απαριθμεί ονομαστικά στην καταγγέλλουσα τα ηλεκτρονικά μέσα που «χειρίζεται», αναφέροντας τα ονόματα των υπευθύνων τους που θα της τηλεφωνούσαν για να της κάνουν διαφημιστικές προσφορές. Υπάρχει επίσης καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία του ενός εκ των κατηγορουμένων, με δημοσιογράφο γνωστής ενημερωτικής ιστοσελίδας, με τον οποίο συζητά για δύο γυναίκες παράγοντες της οικονομικής ζωής που «ακούγονται για την θέση του επικεφαλής του υπερταμείου αποκρατικοποίησεων» και συμφωνούν να συναντηθούν από κοντά για να συντονιστούν και να αρχίσουν «να τις καίνε» ώστε να αναλάβει «δικός τους άνθρωπος».

Μεταξύ άλλων, συλληφθέντες είναι οι Παναγιώτης Μαυρίκος (εκδότης) και οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Μουσάς και Χρήστος Φράγκου συντάκτης του άρθρου «Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα» που υιοθέτησε το left.gr.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Θέμα ωρών τα νέα εντάλματα σύλληψης για το κύκλωμα εκβιασμών "

Η Ανακοίνωση του ΔΟΛ για την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Αθηνών

«Η πλειστάκις προαναγγελθείσα δίωξη για τα δήθεν «θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ» ασκήθηκε χθες. Δεν αφορά όμως τις δανειοδοτήσεις του ΔΟΛ, ή των θυγατρικών του, σημαντικών σε αριθμό και ακόμη σημαντικότερου ύψους. Κρίθηκε ότι το σύνολο των δανείων αυτών έχουν χορηγηθεί νομίμως, είναι επαρκώς εξασφαλισμένα και εξυπηρετούνται κανονικά. Αφορά ουσιαστικώς μία και μόνον ενδιάμεση δανειοδότηση, του μετόχου και όχι της εταιρείας, που τίθεται πλέον υπό αναλυτική δικαστική διερεύνηση. Η χρηματοδότηση αυτή – απολύτως διαφανής όπως και οι άλλες - χρησίμευσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στην εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας και στην έξοδο του ΔΟΛ από το Χρηματιστήριο. Και είναι αυτή που επέτρεψε την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού του Οργανισμού, την ενίσχυσή της εν καιρώ κρίσεως αλλά και τη βελτίωση της θέσεως των τραπεζών. Και η χρηματοδότηση αυτή χορηγήθηκε νομίμως, έχει τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα λοιπά δάνεια του Οργανισμού και εξυπηρετείται κανονικά κατά τους όρους των συμβάσεων.

Γιατί η δανειοδότηση αυτή διαφέρει από τις άλλες, γιατί μία τράπεζα κρίθηκε ότι ενήργησε διαφορετικά από ότι οι άλλες δύο, γιατί ένα δάνειο που είναι εξασφαλισμένο και εξυπηρετείται όπως και τα υπόλοιπα τυγχάνει διαφορετικής μεταχειρίσεως, αποτελεί μυστήριο που ασφαλώς θα λύσει η περαιτέρω δικαστική έρευνα, στην οποία – εννοείται – προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη. Όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σημεία των καιρών - την συστηματική ποινικοποίηση των πιστώσεων και την επιθετική πολιτική ρητορεία ορισμένων κατά των ΜΜΕ – που διαμορφώνουν το όζον πολιτικό περιβάλλον στο οποίο η χώρα κινείται. Αντιλαμβανόμεθα καλύτερα από όλους τη σκοπιμότητα που το περιβάλλον αυτό υπηρετεί. Ξέρουμε επίσης ότι είναι προσωρινό».

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ανακοίνωση του ΔΟΛ για την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Αθηνών"

Στόλτεμπεργκ: Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα βοηθά τις ακτοφυλακές

Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν θα αναχαιτίζει πλοία και δεν θα συλλαμβάνει ανθρώπους, αλλά θα βρίσκεται εκεί για την υποβοήθηση του έργου των ακτοφυλακών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της FRONTEX, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, αναφερόμενος στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Συμμαχία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σημείωσε δε, παρεμβαίνοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, πως θα πρόκειται κυρίως για την παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με την αναγνώριση και την παρακολούθηση σκαφών που πλέουν στην περιοχή.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε ωστόσο πως αν πλοία της Συμμαχίας εντοπίζουν στη θάλασσα ανθρώπους που κινδυνεύουν θα τους διασώζουν όπως επιβάλλει το διεθνές Δίκαιο.
Αν οι άνθρωποι αυτοί απέπλευσαν από την Τουρκία θα επιστρέφουν στις τουρκικές ακτές, όπως έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, ανέφερε στη συνέχεια ο Στόλτεμπεργκ.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη FRONTEX.
Σημείωσε πως δεδομένου ότι η Ελλαδα είναι μέλος της ΕΕ ενώ η Τουρκία δεν είναι, ο ρόλος του ΝΑΤΟ συνίσταται μεταξύ άλλων και στο να γεφυρώσει αυτό το κενό.
Ο Στόλτεμπεργκ τόνισε ότι η απόφαση συνεργασίας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής FRONTEX με το ΝΑΤΟ είναι από πολιτικής απόψεως πολύ σημαντική και προέβλεψε ότι η συμβολή του ΝΑΤΟ θα εκφραστεί με τη συμμετοχή δύο ως πέντε πλοίων.
Επισήμανε πως υπάρχουν στην παρούσα φάση ανοιχτά θέματα, δήλωσε όμως πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και η Τουρκία στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν.
Ανέφερε δε πως αυτό συνέβη κατά την τελευταία υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου Ελλάδα και Τουρκία υπερψήφισαν την εμπλοκή της Συμμαχίας στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Καταλήγοντας ο Στόλτεμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να αστυνομεύσει το Αιγαίο και ότι στόχος του είναι μεταξύ άλλων να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στα σύνορα όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με τη Συρία, όταν αυτά ανοίξουν.
Αναφερόμενος τέλος στη συμβολή της Τουρκίας στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της προερχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος τρομοκρατίας, την χαρακτήρισε θετική, ενώ σε σχέση με το κυπριακό εξέφρασε την ελπίδα να έχουν αυτή τη φορά θετική έκβαση οι εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στόλτεμπεργκ: Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα βοηθά τις ακτοφυλακές"

Απέραντο hotspot η Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας

Σε ένα απέραντο hotspot έχει μεταβληθεί η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τη Θήβα μέχρι και τη Φθιώτιδα.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας όλα τα μοτέλ της περιοχής είναι γεμάτα με λεωφορεία στα οποία επέβαιναν πρόσφυγες που κατευθύνονταν στην Ειδομένη.

Οι εντολές της αστυνομίας ήταν διαφορετικές, με αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ. να έχει ακινητοποιήσει περισσότερους από 500 πρόσφυγες στο ύψος των Θηβών, στο 90ό χλμ.

Στη Λαμία έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία σε διάφορα μοτέλ της Εθνικής οδού, ή και στην είσοδο της Λαμίας και πάνω από 1.500 πρόσφυγες παραμένουν εκεί περιμένοντας τις εξελίξεις.

Πριν από λίγο, η αστυνομία άρχισε σιγά-σιγά να διοχετεύει δυο-δυο λεωφορεία κάθε μισή ώρα, ενώ συγχρόνως φτάνουν στη Λαμία και άλλα λεωφορεία από την Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι φορείς της περιοχής προσπάθησαν να ανταποκριθούν συγκεντρώνοντας ό,τι τρόφιμα μπορούσαν, αλλά ωστόσο εκείνο που ζητούν οι πρόσφυγες, είναι να συνεχίσουν το ταξίδι τους και μάλιστα άμεσα.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου που έμειναν ακινητοποιημένοι στη Λαμία, δημιουργήθηκαν εντάσεις, με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες να ζητούν επίμονα να συνεχιστεί το ταξίδι τους.

Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να τους επιτηρούν, ωστόσο η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες για να περάσουν και δεύτερο βράδυ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Απέραντο hotspot η Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας"

Αντιμπλόκο από Βούλγαρους νταλικέρηδες στον Προμαχώνα

Με αντιμπλόκο «απαντούν» οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές στο τελωνείο του Προμαχώνα στον επ΄αόριστον αποκλεισμό που αποφάσισε το μεσημέρι η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στις αγροτικές κινητοποιήσεις επί ελληνικού εδάφους.

Ο επ' αόριστον αποκλεισμός που αποφασίστηκε από τους Έλληνες αγρότες το μεσημέρι, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αφορούσε σε πρώτη φάση στις νταλίκες και στα φορτηγά, με τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τα λεωφορεία να κινούνται κανονικά.

Αύριο, Τετάρτη, στο τελωνείο του Προμαχώνα θα μεταβούν αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς απ’ όλη την Ελλάδα, προκειμένου να συμπαρασταθούν έμπρακτα, όπως μας λέγανε, στους συναδέλφους τους.

Στο τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, στις 19.00 το βράδυ θα γίνει η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο επί ελληνικού εδάφους και σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου θα αποφασιστεί το κλείσιμο των συνόρων από τις 22.00 το βράδυ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιμπλόκο από Βούλγαρους νταλικέρηδες στον Προμαχώνα"

Νέο κρυφό χαράτσι για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Με επιβάρυνση έως και 100% στη συμμετοχή τους για μια σειρά από βασικές διαγνωστικές εξετάσεις βρίσκονται αίφνης αντιμέτωποι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, έπειτα από απόφαση που υπέγραψε με…συνοπτικές και εν κρυπτώ διαδικασίες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.

Η υπουργική απόφαση που υπογράφει ο κ. Πολάκης προβλέπει μια φαινομενικά «αθώα» αλλαγή ως προς τον τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων για δεκάδες διαγνωστικές εξετάσεις, ως επί το πλείστον μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις που συνταγογραφούνται με μεγάλη συχνότητα από τους γιατρούς και καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο όγκο αλλά και μεγάλη δαπάνη στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ. «Η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις που περιγράφονται στα παραρτήματα Ε και Στ της υπ’ αριθ. Γ3γ/οικ. 98494/21−12−2015 (ΦΕΚ 2816 Β ́) απόφασης του Υπουργού Υγείας όπως έχει τροποποιηθεί με την υπ’ αριθ. Γ3γ/οικ. 2180/12−1−2016 (ΦΕΚ 28 Β ) υπολογίζεται στο 15% επί του κρατικού τιμολογίου» αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 18 Φεβρουαρίου.

Το ποσοστό συμμετοχής παραμένει το ίδιο, στο 15%, αλλάζει όμως το ποσό επί του οποίου αυτό το ποσοστό υπολογίζεται. Μέχρι πρότινος, η συμμετοχή των ασφαλισμένων υπολογιζόταν επί της ασφαλιστικής τιμής κάθε εξέτασης όπως αυτή είχε προκύψει από την ανακοστολόγηση του περασμένου Δεκεμβρίου στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ.

Σημειωτέον ότι η ανακοστολόγηση των εξετάσεων αποτελούσε το τελευταίο σε εκκρεμότητα προαπαιτούμενο από τα 13 του περασμένου Δεκεμβρίου για την εκταμίευση του 1 δις ευρώ. Ο νέος τιμοκατάλογος με τις μειωμένες τιμές για 51 εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ εφαρμόστηκε στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου και βάσει αυτών των χαμηλότερων τιμών υπολογιζόταν και η συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με ανακοίνωσή της στην εκπνοή του έτους και της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων είχε σπεύσει να πανηγυρίσει με ανακοίνωσή της για την οικονομική ανακούφιση που επήλθε στους ασφαλισμένους με τις ρυθμίσεις και τα μέτρα που λαμβάνει. «Είναι προφανές ότι από τη ρύθμιση αυτή μειώνεται η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση στις τιμές των εξετάσεων» τονιζόταν στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, χρειάστηκε λιγότερο από ένας μήνας για να αλλάξει ρότα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά την επιχείρηση ανακούφισης των ασφαλισμένων. Στη νέα υπουργική απόφαση το ποσοστό 15% της συμμετοχής υπολογίζεται επί της τιμής της εξέτασης στο κρατικό τιμολόγιο, η οποία είναι υψηλότερη από εκείνη την τιμή που τέθηκε σε ισχύ με την ανακοστολόγηση – για την οποία πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κόμπαζε ότι επιτεύχθηκε μεσοσταθμική μείωση κατά 43% σε μια σειρά από «κοστοβόρες» μικροβιολογικές εξετάσεις.

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά: Μια γενική αίματος έχει τιμή στο κρατικό τιμολόγιο 2,88 και ασφαλιστική τιμή 1,99 ευρώ. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου το προηγούμενο διάστημα υπολογιζόταν επί της ασφαλιστικής τιμής - πλήρωνε δηλαδή 0,30 λεπτά για μια γενική αίματος που του είχε συνταγογραφήσει γιατρός μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πλέον η συμμετοχή του ασφαλισμένου, το 15% θα υπολογίζεται επί της τιμής του κρατικού τιμολογίου, δηλαδή στα 2,88 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνει 0,43 λεπτά.

Ανάλογα στην επίσης συχνότατη εξέταση για το σάκχαρο. Η εξέταση κοστολογείται στο κρατικό τιμολόγιο στα 2,26 ευρώ οπότε η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 0,40 λεπτά. Η συμμετοχή του ωστόσο με βάση την ασφαλιστική τιμή διαμορφώνεται στα 0,17 λεπτά (ασφαλιστική τιμή για σάκχαρο 1,15 ευρώ).

Ο έλεγχος της χοληστερίνης LDL αποτιμάται στα 2,88 ευρώ στο κρατικό τιμολόγιο, συνεπώς το 15% του ασφαλισμένου είναι 0,43 ευρώ. Η μειωμένη ασφαλιστική τιμή όμως είναι 1,78 ευρώ και η συμμετοχή του ασφαλισμένου 0,27 λεπτά.
Και μπορεί η επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων να φαίνεται αμελητέα διότι αφορά αυξήσεις που δεν ξεπερνούν το 1 ευρώ, ωστόσο με δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ εκδίδει κάθε χρόνο περίπου 57 εκατ. παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις είναι προφανές ότι αθροιστικά η συνολική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους είναι τεράστια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο κρυφό χαράτσι για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ"

Σχεδιάζει νόμο για τη διαφάνεια στις χορηγίες-διαφημίσεις

Στη σύνταξη σχεδίου νόμου που θα προάγει τη διαφάνεια και τη διαύγεια στο χρηματοπιστωτικό τομέα προχωρά με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση.

Αφορμή αποτέλεσε η υπόθεση του φερόμενου ως κυκλώματος δημοσιογράφων-εκβιαστών.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης καλεί, για μία ακόμη φορά, τις διοικήσεις των τραπεζών και των υπόλοιπων φορέων του χρηματοπιστωτικού τομέα να αναρτούν δημόσια όλες τις δαπάνες τους για χορηγίες και διαφημίσεις μέχρι το επίπεδο του τελικού αποδέκτη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχεδιάζει νόμο για τη διαφάνεια στις χορηγίες-διαφημίσεις"

Ταγματάρχης: Η ΕΡΤ δεν επιδιώκει το κέρδος - συμβάλλει στην ενημέρωση

«Η ΕΡΤ δεν επιδιώκει το κέρδος συμβάλλει στην ενημέρωση» απαντά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή για τα διαφημιστικά έσοδα και τα στοιχεία τηλεθέασης της ΕΡΤ.

«Η ΕΡΤ ΑΕ διαφοροποιείται εκ μόνου του σκοπού και της αποστολής της από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, κατά το ότι δεν εξαρτά τη λειτουργία και ανεξαρτησία της από το μερίδιο που λαμβάνει από τη διαφημιστική αγορά, από το οποίο αντίθετα εξαρτώνται απόλυτα οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κωνσταντινόπουλος αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ. Ο κ. Ταγματάρχης διαβιβάζει τα στοιχεία επισημαίνοντας, εκ προοιμίου, ότι διαχρονικά ο εκάστοτε δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας και σήμερα η ΕΡΤ ΑΕ «δεν επιδιώκει την απόκτηση κέρδους, συμβάλλει στην ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και στην προσπάθεια εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης», σκοποί που περιγράφονται άλλωστε και στον ιδρυτικό νόμο της ΕΡΤ ΑΕ. Το ιδρυτικό νόμο της ΕΡΤ επικαλείται ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ και για την πρόνοια που έχει περιληφθεί σε αυτόν προκειμένου τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ να απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες του κοινωνικού συνόλου, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων, ανεξάρτητα από τη θεαματικότητα και ακροαματικότητα των σχετικών εκπομπών.

Ο κ. Ταγματάρχης δηλώνει ακόμη ότι ο νομοθέτης, επιδιώκοντας να καλύψει τις ανάγκες θεατών και ακροατών σε πρόγραμμα υψηλής ποιοτικής στάθμης, κατέστησε το φορέα οικονομικά αυτόνομο από τη διαφημιστική αγορά και γι’ αυτό προέβλεψε η ΕΡΤ να καλύπτει τα έξοδά της από το ανταποδοτικό τέλος.

Στο σχετικό έγγραφο επισημαίνεται ότι από τα επίσημα συνημμένα στοιχεία μετρήσεων τηλεθέασης στο κοινό ηλικιακής κατηγορίας 15-44 (σ.σ. που αναφέρεται στην ερώτηση) προκύπτει προτίμηση σε αθλητικές διοργανώσεις (στην ΕΡΤ καταγράφει υψηλότερα ποσοστά στους αγώνες του Champions League και στον ΑΝΤ1 στο Eurobasket, τα δικαιώματα του οποίου είχε η ΕΡΤ κατά την περίοδο 2013-2015 και απώλεσε επειδή είχε καταργηθεί την 11η Ιουνίου 2013». Δείχνουν επίσης οι μετρήσεις αυτές και προτίμηση σε ψυχαγωγικές εκπομπές reality και σχολιασμού προσώπων και καταστάσεων της show-biz, καθώς και σε σαπουνόπερες, το ύφος και το περιεχόμενο των οποίων δεν αρμόζουν στη Δημόσια Τηλεόραση. Ο κ. Ταγματάρχης ενημερώνει επίσης ότι τα έσοδα της ΕΡΤ ΑΕ από τη διαφήμιση το 2015 ανήλθαν στο ποσό των 3.282.438,27 ευρώ.

Στην ερώτηση που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο του 2016, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανέφερε πως η ΕΡΤ δεν έχει ανταποκριθεί στις ανάγκες του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού, ούτε ως προς την ενημέρωση ούτε ως προς την ψυχαγωγία, ότι το τελικό προϊόν είναι πανάκριβο και το μερίδιο της διαφημιστικής δαπάνης που κατευθύνεται στην ΕΡΤ αμελητέο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ταγματάρχης: Η ΕΡΤ δεν επιδιώκει το κέρδος - συμβάλλει στην ενημέρωση "

Έτοιμη η Αθήνα να διευκολύνει τα πλοία του ΝΑΤΟ που θα περιπολούν στο Αιγαίο

Tη βούληση της Ελλάδος να διαθέσει οποιοδήποτε λιμάνι για ανεφοδιασμό των πλοίων της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Θα προηγηθεί η κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου της αποστολής τους -θα δρούν ανατολικά των ελληνικών νησιών και προς τα μικρασιατικά παράλια.

Αφορμή στάθηκαν αιτήματα της ΝΑΤΟϊκής δύναμης για ανεφοδιασμό τους σε Ηράκλειο και Χανιά, με την ελληνική πλευρά να προτείνει συμπληρώνοντας, μεταξύ άλλων, τα λιμάνια στη Λέρο και τη Λήμνο.

Προς το παρόν στη δύναμη συμμετέχουν 4 πλοία. Στη Σούδα έχουν ελλιμενιστεί το γερμανικό και το καναδικό πλοίο.

Στο κεντρικό Αιγαίο βρίσκονται μία ελληνική και μία τουρκική φρεγάτα, αναμένοντας οδηγίες. Το ιταλικό πλοίο συμμετέχει σε άσκηση στην Ιταλία και όταν ολοκληρωθεί θα επανασυνδεθεί με τη δύναμη.

Στο Αιγαίο επιχειρούν 11 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η Ελλάδα προτίθεται να διαθέσει και άλλα στη δύναμη, εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα από τη Συμμαχία.

Αναφορικά με ένα κείμενο που έχει κατατεθεί στη γενική γραμματεία του ανωτάτου στρατιωτικού διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη από την Τουρκία με τις αξιώσεις της, ο υπουργός απάντησε ότι το κείμενο αυτό, ούτε έχει πρωτοκολληθεί στη γγούτε έχει κοινοποιηθεί στα μέλη της Στρατιωτικής Επιτροπής.

Μάλιστα ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στις κατευθυντήριες οδηγίες του για το επιχειρησιακό σχέδιο προς τη στατιωιτκή επιτροπή δεν περιέλαβε ούτε ένα σημείο των αβάσιμων τουρκικών αξιώσεων που περιγράφονταν στο κείμενο, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός.

Την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Ανδρέα Λοβέρδου.

«Η ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στους δημοσιογράφους για τη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό γενίκευσε την αγωνία όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος και προσθέτει, ότι «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν επιτρέπεται να είναι αφελής και δεν είναι αφελής».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμη η Αθήνα να διευκολύνει τα πλοία του ΝΑΤΟ που θα περιπολούν στο Αιγαίο"

Βουλευτές ΝΔ για Καμμένο: Μας κορόιδεψε για την συμφωνία με το ΝΑΤΟ

Κοροϊδία ή αδυναμία να εκτιμήσει κρίσιμα διπλωματικά δεδομένα; Σε κάθε περίπτωση βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατηγορούν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ότι τους κορόιδεψε, όταν κατά την διάρκεια της απόρρητης συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας τους διαβεβαίωνε η συμφωνία με το ΝΑΤΟ ενισχύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και υποχρεώνει την Τουρκία να τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις.

«Πριν από λίγες ημέρες μας διαβεβαίωνε ότι τα Δωδεκάνησα περιλαμβάνονται στην συμφωνία. Πως η Τουρκία θα υποχρεώνεται να αποτρέπει τις παράνομες μεταφορές προσφύγων και μεταναστών», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσθέσουν: «Για να μας πείσει μάλιστα, πόσο καλή είναι η συμφωνία, έφτασε στο σημείο να την αφιερώσει στους πεσόντες αξιωματικούς της Κινάρου. Σήμερα μαθαίνουμε ότι έστειλε επιστολή ζητώντας την άμεση συνδρομή του ΝΑΤΟ γιατί η Τουρκία τινάζει τον αέρα την συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κώστας Τασούλας είχε προειδοποιήσει: «Δεν έχουμε ακόμη δει το σχέδιο δράσεως του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, το οποίο, κατά τη διαβεβαίωση, αλλά τη διαβεβαίωση μόνο, του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, θα κατοχυρώνει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» για να προσθέσει «Τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όμως, υπενθυμίζω ότι αμφισβητούνται από την Τουρκία. Η Τουρκία δεν δέχεται τα δέκα μίλια του εναερίου χώρου. Δεν δέχεται την περιοχή έρευνας και διάσωσης του FIR Αθηνών. Και θα ήμουν ευτυχής αν η Κυβέρνηση κατοχύρωνε αυτά τα δικαιώματα μέσα από μια νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο. Δεν το λέω για να σας κατηγορήσω για μειοδοσία ή για προδοσία. Δεν έχω τα δικά σας αντανακλαστικά και δεν αντιλαμβάνομαι έτσι τη συμπεριφορά σας. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά πρέπει να τα διαφυλάξετε, οφείλετε να τα διαφυλάξετε και αυτό θα φανεί στην πράξη, όταν δούμε να εφαρμόζεται το σχέδιο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο μεταναστευτικό ζήτημα στο Αιγαίο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτές ΝΔ για Καμμένο: Μας κορόιδεψε για την συμφωνία με το ΝΑΤΟ"

Η Τουρκία «τινάζει στον αέρα» τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο

Έντονη ενόχληση εκφράζει πλέον η Αθήνα για την άτεγκτη στάση που εμφανίζεται να τηρεί η Τουρκία στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ όπου συζητείται η συμμαχική επιχείρηση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Ουσιαστικά, η επιχείρηση κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα από την επιμονή της Άγκυρας να γκριζάρει το Αιγαίο, μία στάση που έχει, σύμφωνες με ανώτερες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενοχλήσει σφόδρα τόσο τη Γερμανία όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ζήτημα ήγειρε ο Πάνος Καμμένος στη συνάντηση που είχε με τον διοικητή του Έκτου Στόλου σήμερα στην Αθήνα.

Ο κ. Καμμένος έχει στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ στην οποία του επισημαίνει ότι η διαδικασία έχει καθυστερήσει και πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι αύριο 24 Φεβρουαρίου διότι μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν μπει στη χώρα 13.000 άνθρωποι. Ο κ. Καμμένος θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Στόλτεμπεργκ το απόγευμα της Τρίτης αλλά και με τη γερμανίδα ομόλογό του Ούρσουλα φον Λέγεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Τουρκίας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσία των ομολόγων του από Ελλάδα και Γερμανία αλλά και του SACEUR, ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τις... «βλακείες» των πολιτικών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καμμένος επιβεβαίωσε τη στάση του τούρκου στρατιωτικού.

Πηγές από το Πεντάγωνο επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής ότι η Άγκυρα θέλει τα νατοικά πλοία να επιχειρούν σε διεθνή ύδατα δυτικά των ελληνικών νησιών περί τον 25ο μεσημβρινό.

Και επιπλέον ότι η Άγκυρα έχει καταθέσει αναλυτικό έγγραφο με τις αιτιάσεις/διεκδικήσεις της που περιήλθε εις γνώση της ελληνικής πλευράς.

Το αποτέλεσμα ήταν οι Τούρκοι να διακόψουν τη σιωπηρή διαδικασία για την έγκριση της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι αυτή θα ονομαστεί activity στο πλαίσιο της SNMG 2 και όχι operation ή mission.

Οι Τούρκοι αντιδρούν επίσης στο ζήτημα της επιστροφής μεταναστών που θα εντοπίζονται στα χωρικά τους ύδατα. Η Φον Λέγεν παρενέβη προς την Άγκυρα ώστε να επιστρέφουν εκεί όλοι όσοι εντοπίζονται εκτός από εκείνους που έχουν καταγραφεί σε ελληνικό έδαφος.

Το επόμενο στάδιο είναι η συζήτηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με μία γραμμή πληροφόρησης, δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί και έκτακτη συνάντηση των υπουργών Άμυνας.

Παράλληλα, στρατιωτικές πηγές έλεγαν ότι εξετάζεται και η δημιουργία νέων, μικρότερων κέντρων μετεγκατάστασης (πέραν Σχιστού και Διαβατών). Εξετάζονται δύο τοποθεσίες σε Βόλο και Ήπειρο. Μάλιστα υπάρχει η ιδέα να διαχωριστούν οι πρόσφυγες ανά εθνικότητα ώστε να περιοριστούν οι εντάσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία «τινάζει στον αέρα» τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο"

Αποφυλακίστηκε ο Λεμούσιας για την υπεξαίρεση - μαμούθ

Αποφυλακίστηκε ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Λεμούσιας, καταδικασμένος για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του κεντρικού δήμου.

Έχοντας εκτίσει μέρος της ποινής των 13 ετών και 5 μηνών που του επέβαλε σε δεύτερο βαθμό το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο Μ. Λεμούσιας βγήκε από τις φυλακές Διαβατών, όπου κρατείτο από τον Ιούνιο του 2011, όπως επιβεβαίωσαν οι συνήγοροί του.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλακίστηκε ο Λεμούσιας για την υπεξαίρεση - μαμούθ"

Ανταποδοτικό τέλος 18 εκατ. € για τους οικιακούς καταναλωτές

Για πρώτη φορά, πέντε χρόνια μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, θα καταβληθεί στους δικαιούχους το ανταποδοτικό τέλος που προβλέπεται για τους κατοίκους των περιοχών, όπου λειτουργούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πρόκειται για περισσότερα από 18 εκατ. ευρώ - για την χρονική περίοδο από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014- τα οποία θα αποδοθούν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε την απόφαση με την οποία εγκρίνεται η διάθεση των ποσών από σταθμούς Α.Π.Ε. που βρίσκονται σε μία ή περισσότερες Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες, για τα έτη 2010-2014, σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 5 της ΚΥΑ με αρ. πρωτ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/ οικ. 23840/23.12.2014 (ΦΕΚ Β' 3497/29.12.2014) «Επιμερισμός ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ».
Το συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα οφείλεται στην επίμονη προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να επιλυθούν πολλά προβλήματα, ορισμένα από αυτά χρόνια, τα οποία καθιστούσαν ανέφικτη την απόδοση των ως άνω ποσών. Με τη διευθέτηση των, από το 2010 ακόμη, ανοιχτών θεμάτων, ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να εξαντλεί τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν, προκειμένου να επιτυγχάνει την κοινωνική «υπεραπόδοση» των μέτρων που λαμβάνει.
Τα επιμερίσαντα ποσά που παρακρατήθηκαν από τη ΛΑΓΗΕ ΑΕ και - στην περίπτωση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών - από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 18.310.331,08 ευρώ, πρόκειται να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές των Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων εντός των διοικητικών ορίων των οποίων λειτουργών οι σταθμοί Α.Π.Ε. και θα αναρτηθούν σε Πίνακα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απόφαση προβλέπει διορία ενός μηνός για την υποβολή τυχόν ενστάσεων.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανταποδοτικό τέλος 18 εκατ. € για τους οικιακούς καταναλωτές"

Το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα για τις προσλήψεις στη γ.γ. Δημοσίων Εσόδων

Σε διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα που εμφανίζουν την αναπληρώτρια υπουργό με αρμοδιότητα την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, να κάνει προσλήψεις στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει τα εξής: «Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι αρμόδιο για την εφαρμογή του ν. 2643/1998 που αφορά τοποθετήσεις σε θέσεις εργασίας προσώπων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Στις προστατευτικές διατάξεις του ν. 2643/1998 υπάγονται τα άτομα με αναπηρία, οι πολύτεκνοι, τα τέκνα Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, οι συγγενείς ατόμων με αναπηρία, τα τέκνα αναπήρων πολέμου και οι τρίτεκνοι.

Οι τοποθετήσεις των ως άνω προσώπων γίνονται σε θέσεις εργασίας τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις θέσεις του δημόσιου τομέα, η διαδικασία παρακράτησης των θέσεων έχει, ως εξής:

- Για τα προστατευόμενα από το ν. 2643/1998 πρόσωπα, παρακρατείται υποχρεωτικά ένα ποσοστό της τάξης του 7% από το σύνολο των θέσεων που θα εγκριθούν για στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και των δύο βαθμών.

- Οι παρακρατήσεις γίνονται μέσω Αποφάσεων του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η αρμοδιότητα αυτή υπάγεται στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου.

- Οι θέσεις αυτές προκηρύσσονται από τον ΟΑΕΔ και η πλήρωσή τους γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τη μοριοδότηση των υποψηφίων. Για τον υπολογισμό των μορίων λαμβάνεται υπόψη η ηλικία, τα τυπικά προσόντα, η οικογενειακή κατάσταση, καθώς και η οικονομική κατάσταση των υποψηφίων. Επιπροσθέτως, ειδικά για τα άτομα με αναπηρία και τους συγγενείς ατόμων με αναπηρία, λαμβάνεται υπόψη και το ποσοστό αναπηρίας.

- Οι υπόλοιπες θέσεις προκηρύσσονται από τον ΑΣΕΠ
».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα για τις προσλήψεις στη γ.γ. Δημοσίων Εσόδων"

Ολάντ: Παραδέχτηκε τις «συνέπειες» των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ παραδέχτηκε σήμερα κατά την επίσκεψή του στο Παπεέτε ότι οι πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε η χώρα του μεταξύ 1966 και 1996 στη Γαλλική Πολυνησία είχαν «συνέπειες» στο περιβάλλον και την υγεία.

«Παραδέχομαι ότι οι πυρηνικές δοκιμές που έγιναν μεταξύ 1966 και 1996 στη Γαλλική Πολυνησία είχαν συνέπειες στο περιβάλλον, προκάλεσαν επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ενώπιον των πολυνησίων βουλευτών.
Η παραδοχή των συνεπειών στην υγεία και το περιβάλλον από τις 196 γαλλικές πυρηνικές δοκιμές στις ατόλες Μουρουρόα και Φανγκατάουφα ήταν βασικό αίτημα οργανώσεων προάσπισης των θυμάτων και πολυνησίων βουλευτών.
Μόνο σε 20 περιπτώσεις από ένα σύνολο περίπου 1.000 αιτήσεων, έχουν δοθεί αποζημιώσεις, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Ο πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε επίσης ότι «θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις αποζημίωσης των θυμάτων των πυρηνικών δοκιμών».
Γενικότερα, ο Ολάντ παραδέχτηκε «επίσημα» τη συμβολή της Πολυνησίας στη γαλλική δύναμη πυρηνικής αποτροπής. «Αυτή τη συνδρομή, αυτή που προσφέρατε μέσω των πυρηνικών δοκιμών, θέλω να την αναγνωρίσω επίσημα σήμερα, ενώπιόν σας». Χωρίς τη Γαλλική Πολυνησία, «η Γαλλία δεν θα είχε εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα και συνεπώς με δύναμη αποτροπής», τόνισε και πρόσθεσε ότι με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο αρχιπέλαγος θέλει να «γυρίσει τη σελίδα του πυρηνικού ζητήματος».
Ο Ολάντ ήθελε να δώσει «πολιτική απάντηση» στους Πολυνήσιους που πιστεύουν ότι αυτές οι δοκιμές είναι η αιτία των πολλών κρουσμάτων καρκίνου στο αρχιπέλαγος.
Η Γαλλική Πολυνησία είναι ο δεύτερος σταθμός της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στο Νότιο Ειρηνικό. Πρώτος σταθμός μιας περιοδείας 45.000 και πλέον χλμ. στην περιοχή ήταν τα γαλλικά νησιά Ουαλίς και Φουτουνά. Ο Ολάντ είναι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που επισκέπτεται το Ουαλίς τα τελευταία 37 χρόνια. 'Οσο για το Φουτουνά, είναι η πρώτη φορά που το μικρό ηφαιστειακό νησί υποδέχθηκε πρόεδρο.
«Είστε προσηλωμένοι στη Δημοκρατία, το θελήσατε. Είστε επίσης η έκφραση της γαλλικής ποικιλομορφίας», είπε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια παραδοσιακής τελετής.
Ο Ολάντ συνεχίζει το ταξίδι του σήμερα με επόμενο σταθμό το Περού. Στην περιοδεία αυτή στη Λατινική Αμερική συνοδεύεται από επικεφαλής 50 επιχειρήσεων από τους τομείς της ενέργειας, της αεροναυτικής, των μεταφορών, της αγροδιατροφής. Ωστόσο φιλοδοξία του είναι η ενίσχυση κυρίως των επιστημονικών, πολιτιστικών και πανεπιστημιακών δεσμών που ενώνουν την περιοχή με τη Γαλλία.
Στην επίσκεψη-αστραπή διάρκειας μικρότερης των 24 ωρών στη χώρα των Άνδεων θα υπογραφούν περίπου 20 συμφωνίες, κυρίως στον επιστημονικό τομέα. Το Περού είχε οργανώσει τη Διάσκεψη για το Κλίμα COP20 το 2014. Ο Ολάντ θέλει να χαιρετίσει τη συνδρομή του Περού στην επιτυχία της COP21 που οργανώθηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.
Είναι η πρώτη επίσκεψη προέδρου της Γαλλίας έπειτα από αυτήν του στρατηγού ντε Γκωλ το 1964.
Ο Ολάντ θα συνεχίσει το ταξίδι του την Τετάρτη στην Αργεντινή και την Πέμπτη στην Ουρουγουάη, απ' όπου θα επιστρέψει στο Παρίσι.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολάντ: Παραδέχτηκε τις «συνέπειες» των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών"

Μήνυση Σταύρου Παπασταύρου κατά εφημερίδας για τη λίστα Μπόργιανς

Μήνυση κατά της εφημερίδας «Kontranews» και των υπευθύνων της για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τον τίτλο «Λήσταρχος ο Παπασταύρου» που τον εμφάνιζε να περιλαμβάνεται στη λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας (λίστα Μπόργιανς) κατέθεσε ο πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «αντί άλλης αναφοράς, δίνω στη δημοσιότητα απάντηση από τον αποκλειστικά και κατεξοχήν αρμόδιο Δημόσιο φορέα, Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος σε σχετικό νόμιμο αίτημά μου (22.2.2016), που επιβεβαιώνει ότι δεν περιλαμβάνομαι στη σχετική λίστα. Με την απάντηση αυτή αποδεικνύεται πανηγυρικά η αναλήθεια του δημοσιεύματος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Κατέθεσα σήμερα μήνυση κατά της εφημερίδας «Kontranews» και των υπευθύνων της για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση για το άθλιο και ψευδές Κυριακάτικο (21.2.2016) πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τον υβριστικό τίτλο «Λίσταρχος ο Παπασταύρου» και τη «συγκλονιστική αποκάλυψη» ότι το όνομά μου είναι και στη λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας (λίστα Μπόργιανς). Αντί άλλης αναφοράς, δίνω στη δημοσιότητα απάντηση από τον αποκλειστικά και κατεξοχήν αρμόδιο Δημόσιο φορέα, Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος σε σχετικό νόμιμο αίτημά μου (22.2.2016), που επιβεβαιώνει ότι δεν περιλαμβάνομαι στη σχετική λίστα. Με την απάντηση αυτή αποδεικνύεται πανηγυρικά η αναλήθεια του δημοσιεύματος. Συγχρόνως, χθες κατέθεσα προσφυγή για την ακύρωση του άδικου προστίμου που επιβλήθηκε σε μένα και τη μητέρα μου για τη λίστα Λαγκάρντ με βάση ένα κατασκευασμένο, αγνώστου προέλευσης και ταυτότητας, αρχείο excel. Καταλαβαίνω ότι η οργανωμένη συκοφαντία σε βάρος μου, η λάσπη και η προσπάθεια εξόντωσης δεν θα σταματήσουν εδώ. Περιμένω το επόμενο ασύμμετρο χτύπημα. Η υπέρβαση όμως κάθε ορίου στην επινόηση άλλοτε στοιχείων, άλλοτε γεγονότων και πλέον και πληροφοριών εκθέτει και αποκαλύπτει καθημερινά τους ευρύτερους στόχους των εμπνευστών της συστηματικής σε βάρος μου συκοφαντίας. Οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν και η δικαιοσύνη θα κρίνει άμεσα τους συκοφάντες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση Σταύρου Παπασταύρου κατά εφημερίδας για τη λίστα Μπόργιανς"

Τέλος της ποινικής διερεύνησης για την ΛΑΪΚΗ στην Ελλάδα - Κατέρρευσαν όλες οι κατηγορίες

Με την απόφαση που εκδόθηκε τη Δευτέρα από την αρμόδια Εισαγγλεία Εφετών Αθηνών ολοκληρώθηκε η 3ετής περίπου προκαταρκτική Εξέταση που διεξήχθη σχετικά με καταγγελίες περί διάπραξης πιθανών ποινικών αδικημάτων που αφορούσαν την Λαϊκή Τράπεζα και τα στελέχη της κατά την περίοδο 2006-2011. Δεν προέκυψαν ενδείξεις περί διάπραξης πιθανών αδικημάτων και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποιος τονίζει:

«Η σκευωρία που είχε στηθεί στην Κύπρο λοιπόν κατέρρευσε και οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή της ΛΑΪΚΗΣ, δηλαδή τα όργανα και οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αναδειχθούν με την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, όπου πλέον, πέραν της σημερινής ηθικής δικαίωσης, θα ακολουθήσουν για την MIG και άλλους Έλληνες επενδυτές οι χρηματικές αποζημιώσεις για την επένδυσή τους στην ΛΑΪΚΗ».

Η πλήρης ανακοίνωση του Ανδρέα Βγενόπουλου:

«Δημοσιεύθηκε η υπ΄αριθμ. 1/22-2-2016 απόφαση της αρμοδίας Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών η οποία περαίωσε Προκαταρκτική Εξέταση που διεξήχθη επί 3 περίπου έτη από διάφορους Εισαγγελείς σχετικά με καταγγελίες περί διάπραξης πιθανών ποινικών αδικημάτων που αφορούσαν την Λαϊκή Τράπεζα και τα στελέχη της κατά την περίοδο 2006-2011. Σύμφωνα με την απόφαση δεν προέκυψαν ενδείξεις περί διάπραξης πιθανών αδικημάτων και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Τα θέματα που εξετάσθηκαν καλύπτουν σχεδόν όλη την δραστηριότητα της Τράπεζας εκείνη την περίοδο και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, όλες τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις, την αγορά και διακράτηση Ελληνικών Ομολόγων και την έκδοση Αξιογράφων Κεφαλαίου. Για άπαντα τα ανωτέρω θέματα η αρμόδια Εισαγγελεύς απεφάνθη ότι δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις πιθανών ποινικών αδικημάτων.
Να σημειωθεί ότι η Εισαγγελεύς έλαβε υπόψιν της μεγάλο αριθμό ειδικών Εκθέσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες παρεγγέλθησαν αρμοδίως για να εξετασθούν πολλά επιμέρους θέματα, καθώς και Έκθεση Ειδικού Πραγματογνώμονα ο οποίος διορίστηκε με εισαγγελική παραγγελία και γνωμοδότησε εφ΄όλων των προς εξέτασιν δανειοδοτήσεων και των λοιπών θεμάτων που του ζητήθηκαν.

Τέλος, η Εισαγγελεύς εξέτασε και περίπου 3.000 έγγραφα που της απεστάλησαν ηλεκτρονικώς μέσω δικαστικής συνδρομής από τις Κυπριακές Αρχές, στα οποία δεν αναφέρονται οι κατηγορίες οι οποίες επί έτη διέρρεαν στην Κύπρο ως δήθεν ποινικά αδικήματα. Αντίθετα στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται και έγγραφες πληροφορίες περί ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών των δήθεν υπόπτων με το συμπέρασμα ότι ουδέν μεμπτόν προκύπτει, στοιχεία που επιμελώς απεκρύβησαν από την Κυπριακή αλλά και την Ελληνική κοινή γνώμη!

Αξίζει να τονιστεί ότι, εις το υλικό των ερευνών των Κυπριακών Αρχών που απεστάλη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, δεν υπήρχε κανένας ισχυρισμός ή τεκμηρίωση περί δανείων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις κατά τη χορήγησή τους, ενώ αντίθετα, η σχετική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία παρηγγέλθη αρμοδίως, αποδεικνύει ότι όλα τα δάνεια που χορηγήθησαν είχαν, κατά τη στιγμή της χορήγησής τους, σημαντικές υπερκαλύψεις.

Η σκευωρία που είχε στηθεί στην Κύπρο λοιπόν κατέρρευσε και οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή της ΛΑΪΚΗΣ, δηλαδή τα όργανα και οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αναδειχθούν με την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, όπου πλέον, πέραν της σημερινής ηθικής δικαίωσης, θα ακολουθήσουν για την MIG και άλλους Έλληνες επενδυτές οι χρηματικές αποζημιώσεις για την επένδυσή τους στην ΛΑΪΚΗ».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος της ποινικής διερεύνησης για την ΛΑΪΚΗ στην Ελλάδα - Κατέρρευσαν όλες οι κατηγορίες"

Καμμένος: Δύο νέα κέντρα μετεγκατάστασης για την αποφυγή αντιπαραθέσεων

Τη δημιουργία δύο νέων κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων/μεταναστών για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, μελετά η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Είχε προηγηθεί διυπουργική σύσκεψη των εμπλεκομένων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού υπουργείων.

Ως χώροι εξετάζονται μία τοποθεσία έξω από τον Βόλο, που ανήκει στον Δήμο και την Εκκλησία, όπου υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις -ύδρευσης, τουαλέτες-, μία τοποθεσία στην Ήπειρο σε παλαιό στρατόπεδο και οι εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στον ΟΛΘ, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων προς μετεγκατάσταση.

Άλλωστε. παρατήρησε ο υπουργός, πρόκειται για πρόχειρες μεταφερόμενες εγκαταστάσεις.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προετοιμάζεται για την εκπόνηση οποιουδήποτε σχεδίου που αφορά στην υλοποίηση των υποχρεώσεων μας έναντι της ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών που φιλοξενούνται σε όλα τα κέντρα ανέρχεται σε 13.000 ενώ υπάρχει υποχρέωση για 20.000.

Η ΕΕ, σε αντίθεση με την Αυστρία και άλλες χώρες των Βαλκανίων, βοηθά την Ελλάδα με κάθε τρόπο. Μετά δε την επιτάχυνση των διαδικασιών συγκρότησης των κέντρων λόγω της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει και ουδείς τη μέμφεται πλέον, τόνισε ο κ. Καμμένος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Δύο νέα κέντρα μετεγκατάστασης για την αποφυγή αντιπαραθέσεων"

«Κύκλοι» ΤΑΙΠΕΔ: Ανυπόστατες οι κατηγορίες για υπεξαίρεση

«Ανυπόστατες» χαρακτηρίζουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ τις κατηγορίες από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά των προηγούμενων διοικήσεων του Ταμείου για υπεξαίρεση που αφορά στην εκκαθάριση του τιμήματος από την πώληση του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της προκαταρκτικής εξέτασης, παρακρατήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ τόκοι περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο από το συνολικό τίμημα.

Οι ίδιοι παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι το Ταμείο, ως οφείλει, αποδίδει το τίμημα από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχει περιέλθει στην κυριότητά του πάντα εντός 10 ημερών. Στο μεσοδιάστημα, τα ποσά έχουν κάποια απόδοση κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό τού ΤΑΙΠΕΔ.

Την απόδοση αυτή (τόκους), σύμφωνα με τους κύκλους του Ταμείου, αναφέρει ο Εισαγγελέας ότι έπρεπε να αποδοθεί μαζί με το τίμημα. Ωστόσο, ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ κατατάσσει τους τόκους στα έσοδα του Ταμείου, απαιτούμενα για την λειτουργία του. Πάντως, από το 2015, με απόφαση της διοίκησης του Ταμείου, αποδίδονται και οι τόκοι.

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ παραπέμπουν, εξάλλου, στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου, όπου σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 17 και 18 του Ν. 3986/2011,

17. Έσοδα του Ταμείου είναι:
α) Το τίμημα από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται και περιέρχονται σε αυτό.
β) Οι τόκοι, τα μερίσματα και οι κάθε είδους αποδόσεις των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων και των χρηματικών διαθεσίμων του.
γ) Επιχορηγήσεις από το Δημόσιο, ανάλογα με το πρόγραμμα αξιοποίησης και τις ανάγκες του και τις ανάγκες παρακολούθησης της εκτέλεσης συμβάσεων που συνάπτει το Ταμείο σύμφωνα με το άρθρο 5.
δ) Έσοδα από κάθε άλλη νόμιμη αιτία.

18. Τα έσοδα του Ταμείου διατίθενται για:
α) Την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
β) Την αποπληρωμή τυχόν χρεών του.
γ) Την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.
δ) Την πληρωμή των κάθε είδους δαπανών που απαιτούνται για την εκπλήρωση του σκοπού του.

παρ. 14
14. Το τίμημα που εισπράττει το Ταμείο από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, μεταφέρεται το αργότερο μέσα σε δέκα ημέρες από την είσπραξη του, σε πίστωση του ειδικού λογαριασμού της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του ν. 4063/2012 (Α΄ 71) με την ονομασία «Ελληνικό Δημόσιο Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους», αφού αφαιρεθούν τα αναλογούντα λειτουργικά έξοδα και οι διοικητικές δαπάνες του Ταμείου για την αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου, και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κύκλοι» ΤΑΙΠΕΔ: Ανυπόστατες οι κατηγορίες για υπεξαίρεση"

Η Βιέννη απορρίπτει τις επικρίσεις της Αθήνας για τη Διάσκεψη

Η κυβέρνηση της Αυστρίας απέρριψε τις επικρίσεις της Αθήνας για τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη με τις χώρες των Βαλκανίων που ενέχονται στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως το σχήμα αυτό, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν συνεδριάζει για πρώτη φορά.

«Οι συναντήσεις αυτές (σ.σ.: των χωρών των δυτικών Βαλκανίων) διεξάγονται μέσα σ' ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο οργανώνει τη συνεδρίαση μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Βιέννη προσκάλεσε τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών της βαλκανικής οδού που ακολουθούν οι μετανάστες (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία) να συμμετάσχουν αύριο σε μια σύνοδο συντονισμού για τη «μεταναστευτική διαχείριση», πριν από εκείνη των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε για την πραγματοποίηση της περιφερειακής Συνόδου στην οποία δεν έχει προσκληθεί, μολονότι εδώ και πολλές ημέρες υφίσταται τις συνέπειες του περιορισμού του αριθμού των μεταναστών που επιτρέπεται να διέρχονται από τις χώρες των Βαλκανίων. Χιλιάδες αιτούντες άσυλο έχουν αποκλεισθεί στο έδαφός της.

Η Αθήνα χαρακτήρισε «μη φιλική» την πρωτοβουλία της Βιέννης.

«Θα γίνει ένας απολογισμός αυτής της συνάντησης κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες» διευκρίνισε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας επιβεβαίωσε πως αυτού του τύπου η περιφερειακή σύνοδος με τις χώρες των Βαλκανίων είναι ένα σταθερό σχήμα και δεν γίνεται για πρώτη φορά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βιέννη απορρίπτει τις επικρίσεις της Αθήνας για τη Διάσκεψη"

Επιστολή Καμμένου στο ΝΑΤΟ για τα τουρκικά παιχνίδια

Η Ελλάδα καλεί το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει το σχέδιο ανάπτυξης ομάδας δράσης στο Αιγαίο Πέλαγος για την πάταξη των εγκληματικών δικτύων διακίνησης προσφύγων στην Ευρώπη, με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας να κατηγορεί την Τουρκία ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τη συμφωνία.

«Απέστειλα επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ σήμερα ζητώντας του να εφαρμόσει την ομόφωνη συμφωνία» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πάνος Καμμένος όπως μεταδίδει το Reuters.

«Σε αυτή την επιστολή ζητώ οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να μετακινηθούν ανατολικά από τα ελληνικά νησιά» είπε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Καμμένου στο ΝΑΤΟ για τα τουρκικά παιχνίδια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news