facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Μαραθώνιες συσκέψεις στα μπλόκα σε αρνητικό κλίμα

Νέο γύρο συσκέψεων ξεκινούν οι αγρότες στα μπλόκα, προκειμένου να αποφασίσουν τι στάση θα τηρήσουν μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τα μέτρα που προτάθηκαν.

Εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου οι εκπρόσωποι των αγροτών ανέφεραν πως έγινε ουσιαστικός διάλογος, παρουσίασαν τις προτάσεις τους, το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός, και πως θα επιστρέψουν στα μπλόκα για να ληφθούν αποφάσεις από τις γενικές συνελεύσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, δεν έδωσαν καμία απάντηση.

Πάντως, το κλίμα είναι βαρύ, ενώ και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για τα όσα ανακοίνωσε στον αγροτικό κόσμο.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρώτες δηλώσεις από μπλόκα:

Έντονα δυσαρεστημένος ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, δηλώνοντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος».

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα».

«Όπως φάνηκε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας και όπως φαίνεται, οι αποφάσεις που εκτελεί είναι καθαρά μνημονίου και τρόικας» δήλωσε.

Πάντως, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι καταγράφονται μεγάλα τα περιθώρια «διαπραγμάτευσης και διόρθωσης των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκποιήσει τις περιουσίες μας, να βρεθούμε στο δρόμο με τις οικογένειές μας και να γίνουμε σκλάβοι των συμφερόντων που ενδεχομένως εξυπηρετούνται».

Πιο αποφασισμένοι από ποτέ να παραμείνουν στα μπλόκα που έχουν στήσει εδώ και ένα μήνα, εμφανίζονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, με τον συντονιστή, Δημήτρη Μόσχο να δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Εμμένουμε στις αρχικές μας θέσεις και ζητάμε να αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και να ληφθούν μέτρα προς την μείωση του κόστους παραγωγής, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο πρωτογενής τομέας θα αφανιστεί, ιδίως οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «παραμένουμε με το βλέμμα καρφωμένο στις εξελίξεις στις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένουμε και το κείμενο 25 σημείων που θα δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα».

Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μετά τη σύσκεψη όχι μόνο δεν υπήρξε λύση στο αγροτικό «αλλά φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση όταν μιλά για ασφαλιστικό και φορολογικό δεν αναφέρεται σε προσχέδια, αλλά σε ειλημμένες αποφάσεις» ο κ. Μόσχος τόνισε πως «χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ούτε το αγροτικό πρόβλημα λύνεται, ούτε όμως και εμείς θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας».

Για το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση, ο κ. Μόσχος τόνισε πως «χωρίς να δούμε άλλες παραμέτρους του φορολογικού, αυτό το νούμερο δεν σημαίνει κάτι», και πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι δόθηκε με στόχο να δουλέψει ο κοινωνικός αυτοματισμός».

Επιπλέον, μας τόνισε ότι αναφορικά με το ζήτημα του ασφαλιστικού, «η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για τις κλίμακες 16% και 20% χωρίς να αναφέρεται ουσιαστικά στο 7,95% της ιατροφαρμακευτικής», και στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε, «όπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση δεν αλλάζει κανένα σημείο από το προσχέδιο που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα».

Για το κόστος παραγωγής, ο κ. Μόσχος επισήμανε, «εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο και δραστική μείωση του ρεύματος και η κυβέρνηση προτείνει ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ και στον ΟΓΑ» και πρόσθεσε «και μάλιστα αυτά τα ποσά θα μας τα πάρει η κυβέρνηση μέσα από τις επιδοτήσεις».

Ως «δύο ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά» χαρακτήρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, τη στάση και θέση της κυβέρνησης και αγροτών στην πολύωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο δήλωσε «κάτι παραπάνω από απογοητευμένος, αφού μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει καν σύγκλιση απόψεων».

Όπως είπε ο ίδιος, «στη σημερινή συνάντηση η κυβέρνηση επανέλαβε και επέμεινε για ακόμη μια φορά πάνω σε όλα όσα γνωρίζαμε» και πρόσθεσε: «απλά με το δικό της τρόπο και με τα δικά της νούμερα, οι κυβερνητικοί προσπάθησαν να μας εξηγήσουν ότι αυτά είναι τα καλύτερα που μπορούν να κάνουν για το δικό μας μέλλον».

«Απογοητευμένος» με την εξέλιξη που είχε ο διάλογος με τον πρωθυπουργό, δήλωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου του δήμου Αλεξανδρείας, Παναγιώτης Μεσσαλάς, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο Νησελίου Ημαθίας.

«Από μόνο το γεγονός, ότι δεν δέχτηκε την αποσύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, αλλά και το ότι επέμενε στη φορολόγηση των επιδοτήσεων, γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής της κυβέρνησης με τον πρωτογενή τομέα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος δήλωσε ότι «καθ' όλη τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης μας, θέσαμε επί τάπητος στον πρωθυπουργό σειρά ζητημάτων και θεμάτων και δεν μας έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση ή δέσμευση, στο πλαίσιο των αιτημάτων που καταθέσαμε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. Το μόνο που μας είπε, είναι ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει και θα εξαγγείλει» ανέφερε ο κ. Μεσσαλάς.

Σε νέο μπλόκο στην ΕΟ Αγ.Νικολάου-Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων-Οροπεδίου από το πρωί της Τρίτης θα προχωρήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας.

Οι ίδιοι δίνουν ραντεβού στις 10 το πρω, με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά Ι.Χ. στην ΕΟ για το κλείσιμό της επ' αόριστον όπως αναφέρουν, εκφράζοντας την αντίθεση τους για το αποτέλεσμα της συνάντησης Μαξίμου.

Τι λέει η Αντιπολίτευση

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός έδειξε σήμερα ότι επιθυμεί το οριστικό διαζύγιο με τους αγρότες. Για τα προβλήματα που ο ίδιος με την πολιτική του δημιούργησε, περιορίστηκε ξανά σε προεκλογικού τύπου υποσχέσεις, χωρίς περιεχόμενο. Έτσι ούτε ο Αγροτικός κόσμος θα επιβιώσει, ούτε η χώρα θα προχωρήσει.»

Το ΚΚΕ σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν ελιγμό κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος.

«Είναι μέτρα που δε δίνουν διέξοδο στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Αρμόδιο να απαντήσει σε ένα προς ένα τα μέτρα είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που εκφράζει τις ανάγκες όχι των εύπορων, αλλά των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων των αγροτών.»

Η Λαϊκή Ενότητα τόνισε: «Άνθρακες το αποτέλεσμα της πολυδιαφημισμένης και πολύωρης συνάντησης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των 39 μπλόκων, οι οποίοι προσέτρεξαν σήμερα στο Μαξίμου. Οι αγρότες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα 'του προσχηματικού 'διαλόγου διαρκείας', αλλά να εντείνουν τον αγώνα τους και να τον συνδέσουν ακόμα περισσότερο με τον συνολικό αγώνα για την ακύρωση των μνημονίων.»

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαραθώνιες συσκέψεις στα μπλόκα σε αρνητικό κλίμα"

Δέκα δηλώσεις πόθεν έσχες λείπουν από τον φάκελλο Ψυχάρη

Ο εκδότης του ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρης παραδέχτηκε με επιστολή του στην επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής πως δεν διαθέτει αντίγραφα για τις 10 δηλώσεις που ισχυρίζεται πως τις έχει καταθέσει αλλά απουσιάζουν από το φάκελο που εξετάζουν οι ελεγκτικές αρχές.

Πρόκειται για τις 10 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης της οποίες αναζητεί ο Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου στο πλαίσιο των ερευνών για τα τραπεζικά δάνεια του ΔΟΛ.

Ο Σταύρος Ψυχάρης είχε κληθεί από την επιτροπή Πόθεν Έσχες να καταθέσει τα αντίγραφα των εν λόγω δηλώσεων που αφορούν δέκα οικονομικά έτη, αποδεικνύοντας τον ισχυρισμό του πως τα είχε καταθέσει στο παρελθόν.

Στην επιστολή του παραδέχεται πως δεν διαθέτει στοιχεία για τις εν λόγω περιουσιακές δηλώσεις, οι οποίες δεν έχουν παραληφθεί ούτε από την επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής αλλά ούτε και από την επιτροπή καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Ο Οικονομικός εισαγγελέας που εξετάζει την υπόθεση είχε ζητήσει από την επιτροπή Πόθεν Έσχες να διαβιβάσει τις δηλώσεις αλλά μετά από έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε πως ο Σταύρος Ψυχάρης δεν είχε καταθέσει δηλώσεις πόθεν έσχες για τα έτη 1997-2001, 2003-2007. Κατόπιν η επιτροπή έδωσε εντολή στους ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν και τις δηλώσεις που έχει καταθέσει ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ από το 2008 έως σήμερα.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δέκα δηλώσεις πόθεν έσχες λείπουν από τον φάκελλο Ψυχάρη"

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό

Σε απόλυτο αδιέξοδο κατέληξε η πολύωρη συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο πλευρές προσήλθαν στο διάλογο με τις αρχικές τους προτάσεις. Με τις δεκαπέντε προτάσεις που έχουν καταθέσει οι αγρότες στην Κυβέρνηση από τις 10 Φεβρουαρίου 2016 και την κυβέρνηση με τις αρχικές θέσεις πάνω στα νομοσχέδια που θέλει να φέρει, για το νέο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Σύμφωνα με αγροτικές πηγές που ήταν παρόντες στη σύσκεψη, οι αγρότες διαφώνησαν κάθετα στο κομβικό σημείο της συζήτησης, που ήταν η ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης να εμμένει στην αρχική της θέση, δηλαδή «να υπάρχει σύνδεση του ασφαλιστικού με το φορολογικό». Μάλιστα, η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε με την επισφράγιση της οριστικής απόφασής της, να συνδέεται το ασφαλιστικό με βάση το εισόδημα των αγροτών, δηλαδή κλιμακωτά.

Οι ίδιες πάντα, αποκλειστικές πηγές, εκπροσώπου αγροτών που ήταν μέσα στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και των συναρμόδιων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, πληροφόρησαν το zougla.gr, πως στις «ελληνικές καλένδες» οδηγήθηκε και το θέμα του πρωτογενή τομέα.

«Δεν τα βρήκαμε με τίποτα. Εμμένουν στις θέσεις τους. Εμείς από τη μεριά μας, επιστρέφουμε στα μπλόκα μας και θα ενημερώσουμε τον κόσμο» ανέφερε αποκλειστικά στο zougla.gr ο εκπρόσωπος των αγροτών που ήταν στην πολύωρη σύσκεψη. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αποκλειστικές και έγκυρες πληροφορίες, εκπροσώπου των αγροτών που ήταν στη συνάντηση στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τους είπε πως «οι θεσμοί είναι σκληροί. Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη σ’ αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Ο εν λόγω εκπρόσωπος των αγροτών αν και παραδέχθηκε πως η συζήτηση έγινε μέσα σε φιλικό κλίμα ωστόσο χαρακτήρισε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού «ως φιλολογική κουβέντα». Οι αγρότες το ερμήνευσαν ως έμμεση απάντηση που είχαν λάβει από τον πρωθυπουργό και είχε αποκαλύψει το zougla.gr «πως δεν μπορεί να τους υποσχεθεί τίποτα αν δεν συνομιλήσει με τους Θεσμούς».

Υπενθυμίζουμε πως η συνάντηση της προηγούμενης Τρίτης είχε αναβληθεί, με τον Αλέξη Τσίπρα να τους υπόσχεται πως «τα πάντα θα συζητηθούν μόλις επιστρέψει». Σχολιάζοντας οι αγρότες τη στάση τόσο του πρωθυπουργού όσο και των εκπροσώπων της κυβέρνησης που ήταν μέσα στο Μαξίμου, είπαν χαρακτηριστικά: «Τίποτα. Ένα τίποτα. Μια από τα ίδια. Καμία καινούρια πρόταση ή θέση από την κυβέρνηση. Το κυριότερο είναι πως οι προτάσεις που καταθέσαμε είναι σα να μην υπήρχαν».

Σύμφωνα πάντα με τους παρόντες στη συνάντηση αγρότες, όταν το λόγο πήρε ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και στην προσπάθειά του να πείσει τους παρεβρισκομένους συνομιλητές του «πως το νομοσχέδιο είναι σωστό, ορθό και στη σωστή κατεύθυνση» πήρε την άμεση απάντηση από τους εκπροσώπους των αγροτών «πως πρόκειται για το χειρότερο νομοσχέδιο. Καλύτερα να μείνει ως έχει. Να μην πειραχθεί».

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον υπεύθυνου του μπλόκου αγροτών «Πράσινα Φανάρια» στη Θεσσαλονίκη, Χρήστο Τσιλιά, που και αυτός από τη μεριά του, επιβεβαίωσε το σύνολο των παραπάνω πληροφοριών και υπογράμμισε: «Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας. Πάμε σε γενικό 48ωρο μπλακ-άουτ και μετά αποσυρόμαστε μέχρι να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Πρέπει να πάμε να καλλιεργήσουμε. Είμαστε στο δρόμο πάνω από ένα μήνα. Θα επιστρέψουμε και θα κάνουμε πολύ δυναμικότερη την παρουσία μας, όταν φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο στη Βουλή».

Επίσης το zougla.gr επικοινώνησε και με τον υπεύθυνο του αγροτικού μπλόκου στον Προμαχώνα, Στέλιο Λίτο, όπου παραμένουν αποκλεισμένα τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ο ίδιος δήλωσε αποκλειστικά: «Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας. Δεν ανοίγει τίποτα. Πιθανότατα την Τετάρτη να πραγματοποιηθεί ευρεία νέα σύσκεψη στον Προμαχώνα, με τους εκπροσώπους των συντονιστικών οργάνων των αγροτών. Εκεί να συζητήσουμε αναλυτικά την πορεία των κινητοποιήσεων μας καθώς και την περαιτέρω στάση μας απέναντι στην ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης να δεχθεί και αν υιοθετήσει τις προτάσεις που της έχουμε καταθέσει».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό"

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία των αγροτών

Με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε αντιπροσωπεία των αγροτών. Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης οι αγρότες επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό, ενώ για τη συνάντηση με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δήλωσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα τους απαντήσει εγγράφως.

Ο Γιάννης Παναγής, εκ μέρους των αγροτών, κατήγγειλε την κυβέρνηση για χειραγώγηση και έκανε λόγο για κατάφωρη άπνοια δημοκρατίας.

Συμπλήρωσε ότι αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα του αγροτικού, κόσμου δεν θα φύγει κανείς από τα μπλόκα.

«Είναι ταξίδι χωρίς επιστροφή» είπε συγκεκριμένα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει διάσπαση στο εσωτερικό του αγροτικού κόσμου απάντησε αρνητικά και εξέφρασε την ελπίδα να είχε καλά αποτελέσματα η συνάντηση των συναδέλφων του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση.

Ο υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ Γ.Κασαπίδης δήλωσε ότι έγινε συζήτηση, κατά την οποία, οι παριστάμενοι αγρότες-παραγωγοί ανέπτυξαν αναλυτικά επιμέρους θέματα και ειδικότερα εκείνα που αφορούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και παρέδωσαν γραπτώς τα αιτήματά τους.

Όπως είπε ο κ. Κασαπίδης, όσοι από τους εκπροσώπους των αγροτών πήραν το λόγο, επεσήμαναν ότι τα μέτρα που προτείνονται στο ασφαλιστικό -που κατά βάση είναι φορολογικό- αλλά και εκείνα που έρχονται με το καθαρά φορολογικό σχέδιο νόμου, οδηγούν τους αγρότες σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και εγκατάλειψη του επαγγέλματός τους.

«Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε το δίκιο των αιτημάτων και δεσμεύτηκε να δώσει γραπτές απαντήσεις στα βασικά αιτήματα την ερχόμενη Παρασκευή με γνώμονα πάντοτε την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα» συμπλήρωσε ο κ. Κασαπίδης.

Ο τομεάρχης επανέλαβε τη βασική θέση της ΝΔ υπέρ της αυτονομίας του ΟΓΑ και την ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης στον αγροτικό τομέα.

Ξεκαθάρισε και την πάγια θέση της ΝΔ ότι οι μορφές των κινητοποιήσεων δεν πρέπει να διαταράσσουν την κοινωνία και την οικονομία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία των αγροτών"

Άνοιξε αιφνιδιαστικά το κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό

Τις πύλες του στους πρώτους 300 πρόσφυγες άνοιξε εσπευσμένα τη Δευτέρα (22/2) το κέντρο μετεγκατάστασης του Σχιστού, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όπως σημειώθηκε, η μεταφορά των προσφύγων ξεκίνησε εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τους περιορισμούς που έθεσαν τα Σκόπια στα σύνορα, ενώ στόχος είναι να υπάρξουν περισσότερες θέσεις φιλοξενίας.

Δεκάδες πρόσφυγες κατέφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά


Περισσότεροι από 300 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν ήδη με αστικά λεωφορεία από το λιμάνι του Πειραιά, όπου είχαν καταφτάσει με πλοία από τα νησιά. Υπήρξαν, ωστόσο, και περιπτώσεις προσφύγων που αρνήθηκαν να μεταφερθούν σε κάποια δομή, θέλοντας να φύγουν κατευθείαν για τα σύνορα. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τη μεταφορά και άλλων προσφύγων που καταφτάνουν συνεχώς τη Δευτέρα από τα νησιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Στον Ελαιώνα, επίσης, φιλοξενούνται περίπου 600 άτομα, ενώ στο Ελληνικό το βράδυ της Κυριακής (21/2) είχαν βρει καταφύγιο περίπου 1.100 άνθρωποι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε αιφνιδιαστικά το κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό"

Αυτά είναι τα 25 μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση στους αγρότες

Τα 25 ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τους αγρότες, ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Μεταξύ αυτών είναι πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών, καθώς και κλιμάκωση των εισφορών.

Μετά τη μαραθώνια συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, η οποία διήρκεσε πέντε ώρες, η κ. Γεροβασίλη είπε: «Η κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

«Στην συνάντηση εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων και έγινε μια ειλικρινής συζήτηση» σημείωσε και πρόσθεσε πως στους εκπροσώπους των αγροτών κατέστη σαφής η δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

«Τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσιάσαμε στην σημερινή συνάντηση, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Οι προτάσεις στις οποίες αναφέρθηκε η κ. Γεροβασίλη, είναι:

Για το ασφαλιστικό

1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.

2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.

3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:

5. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.

6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.

Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:

7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.

8. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.

9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.

10. Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.

11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

12. Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.

13. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.

14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.

15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.

16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.

17. Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.

18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.

19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,

20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.

22. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.

24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Η κυβέρνηση επανέλαβε την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε –και αποδείξαμε ότι το εννοούμε- ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός» κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Ικανοποίηση εκφράζουν κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συμμετοχή των αγροτών στη συνάντηση συγκροτούσε πλειοψηφία και επισημαίνουν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πάρα πολύ καλό κλίμα.

Ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι οι αγρότες δεν είχαν καθαρή εικόνα για το πώς λειτουργούν τα φορολογικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση και είδαν ότι είχαν μια διαφορετική εικόνα επ' αυτού.

Μεταξύ των μέτρων προστασίας που παρουσίασε η κυβέρνηση στους αγρότες, οι ίδιες πηγές τονίζουν τη δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16% (εσαεί) αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

Υπενθύμιζαν ακόμη ότι η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και προσερχόταν τώρα ως συνδικαλιστής.

Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν ότι δεν είχε κατατεθεί αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών και ότι όμως ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα 25 μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση στους αγρότες"

ΕΛ.ΑΣ.: Η Ρούπα ετοίμαζε απόδραση του Ν. Μαζιώτη με ελικόπτερο

Υπόθεση απόπειρας αεροπειρατείας σε ελικόπτερο με το οποίο πιθανότατα είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν απόδραση κρατουμένου από τον Κορυδαλλό, απασχολεί από χθες την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πιθανολογείται ότι η επιχείρηση οργανώθηκε για την απόδραση του Νίκου Μαζιώτη και ερευνάται η συμμετοχή της καταζητούμενης συντρόφου του, Πόλας Ρούπα. 


Real.gr ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ ΜΑΖΙΩΤΗ από realmedialive 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ελικόπτερο ενοικιάστηκε και ξεκίνησε χθες το απόγευμα από την περιοχή της Ερμιονίδας με προορισμό τη Φθιώτιδα, αλλά καθοδόν η γυναίκα που το είχε μισθώσει ζήτησε από τον πιλότο να αλλάξει κατεύθυνση προς την Αθήνα.

Η επιχείρηση ναυάγησε όμως λόγω της αντίδρασης του πιλότου, ο οποίος αρνήθηκε να αλλάξει το προγραμματισμένο σχέδιο πτήσης.

Η γυναίκα πυροβόλησε στο εσωτερικό του ελικοπτέρου, αλλά ο πιλότος το προσγείωσε στην περιοχή της Θήβας, όπου η δράστης έφυγε τρέχοντας, εγκαταλείποντας μια περούκα και άλλο υλικό από το οποίο θα ληφθούν στοιχεία για DNA.


Real.gr ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΜΑΖΙΩΤΗ από realmedialive 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ωστόσο, ο πιλότος του ελικοπτέρου αναγνώρισε από φωτογραφία την Πόλα Ρούπα.
Για την υπόθεση αναμένονται ανακοινώσεις από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο αποδράσεις κρατουμένων με ελικόπτερα από τον Κορυδαλλό, και συγκεκριμένα του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι, τον Ιούνιο του 2006 και τον Φεβρουάριο του 2009 αντίστοιχα, και μια αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές.


Real.gr Mega για απόπειρα απόδρασης από realmedialive

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ.: Η Ρούπα ετοίμαζε απόδραση του Ν. Μαζιώτη με ελικόπτερο"

Έκκληση Θάνου για τη δίκη της ΧΑ με αφορμή την αποφυλάκιση Ρουπακιά

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν με αφορμή την αποφυλάκιση (στις 15 Μαρτίου, λόγω παρέλευσης του δεκαοκτάμηνου) του κατηγορουμένου στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής Γιώργου Ρουπακιά, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα η κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξεύρεσης επιπλέον αιθουσών ποινικών ακροατηρίων, και ειδικά στο Εφετείο Αθηνών.

Ζητά, επίσης, ενώ οι δικηγορικοί σύλλογοι, λόγω της πανελλαδικής αποχής, να χορηγήσουν άδειες στους δικηγόρους, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά και κάθε άλλης δίκης που υπάρχει η πιθανότητα αποφυλάκισης ή παραγραφής αδικημάτων.

Ακόμη, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου στην ανακοίνωσή της εξιστορεί τη δικαστική διαδρομή της δίκης της Χρυσής Αυγής, και επισημαίνει τη μη ύπαρξη δυνατότητας περαιτέρω κράτησης του Γ. Ρουπακιά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκκληση Θάνου για τη δίκη της ΧΑ με αφορμή την αποφυλάκιση Ρουπακιά"

Kαταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών-τον Μάρτιο οι επικεφαλής

Την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα, έτσι ώστε να προετοιμάσουν την επιστροφή των επικεφαλής επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ.

«Τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επιστρέφουν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές. Η επιστροφή τους είναι ένα σημαντικό βήμα στην προετοιμασία της επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα στο άμεσο μέλλον», ανέφερε η Ανίκα Μπράιντχαρτ.

Ήδη σήμερα, Δευτέρα, φθάνει στην Αθήνα το πρώτο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που θα ασχοληθεί από την Τρίτη με τα δημοσιονομικά. Θα ακολουθήσουν τα άλλα δύο τεχνικά κλιμάκια που θα ασχοληθούν με τα «κόκκινα» δάνεια και το Ασφαλιστικό.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μετατίθεται στον Μάρτιο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Kαταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών-τον Μάρτιο οι επικεφαλής"

Αιφνιδιαστικός επ’ αόριστον αποκλεισμός του Προμαχώνα

Αιφνιδιαστικό επ΄ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αποφάσισαν οι συμμετέχοντες αγρότες στο μπλόκο. Στο τελωνείο της Εξοχής η κίνηση διεξάγεται ομαλά, ενώ στις 20.00 θα γίνει γενική συνέλευση για να καθορίσουν η στάση τους.

Το πιο πιθανόν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ξεκινήσει αποκλεισμός στις 22.00 η ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες στις 16.00 η κυκλοφορία είχε αποκατασταθεί και στα δύο τελωνεία και ενώ αρχική πρόθεση των συμμετεχόντων στα μπλόκα επί ελληνικού εδάφους ήταν το «ελευθέρας» για σήμερα, ωστόσο τα «πράγματα αλλάζουν αιφνίδια, δίνοντας έτσι το στίγμα ότι η κατάσταση είναι ρευστή».

Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Φεβρουαρίου 2016 και μέχρι χθες στις 16.00 τα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής ήταν κλειστά, λόγω των αντιμπλόκων που είχαν στήσει επί βουλγαρικού εδάφους, αυτοκινητιστές της γειτονικής χώρας και με τους Έλληνες αγρότες να είχαν δώσει «ελευθέρας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιφνιδιαστικός επ’ αόριστον αποκλεισμός του Προμαχώνα"

Χάος και ένταση στην Ειδομένη - Εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες

Σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών προχώρησε ομάδα Αφγανών στην Ειδομένη. Περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.

Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα, εκατοντάδες Αφγανοί που έχουν ταξιδέψει επί μήνες από την πατρίδα τους, βλέπουν να εξανεμίζονται οι ελπίδες τους να φτάσουν στη δική τους γη της επαγγελίας...

Αφγανοί εγκλωβισμένοι μια ανάσα από το «ευρωπαϊκό όνειρο».

Πάνω στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ παίζεται τις τελευταίες μέρες ένα άλλο δράμα: άνθρωποι που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από το Αφγανιστάν, καταρρέουν, όταν αστυνομικοί της γειτονικής χώρας τούς ενημερώνουν ότι πλέον δεν μπορούν να περάσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός, καθώς όταν οι Αφγανοί συνειδητοποιούν ότι έχουν εγκλωβισθεί, διαμαρτύρονται και προκαλείται ένταση.

Από την άλλη πλευρά, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου, όπου έχουν αποβιβαστεί πάνω από 3500 πρόσφυγες, αναμένοντας να τούς μεταφέρουν στην ουδέτερη ζώνη, εκατοντάδες απελπισμένοι από την πολυήμερη καθυστέρηση, φορτώνονται τα λιγοστά υπάρχοντά τους, παίρνουν από το χέρι τα παιδιά τους και ξεκινούν με τα πόδια να διανύσουν την 20 χιλιομέτρων απόσταση για την Ειδομένη...

Ένα ατελείωτο ανθρώπινο κομβόι είναι η εικόνα του δρόμου, 20 χιλιόμετρα πριν από τους Ευζώνους. Δίπλα στα αυτοκίνητα που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, περπατούν οικογένειες με τα παιδιά τους στους ώμους, στην αγκαλιά, σε καροτσάκια. Κάποιοι ξυπόλητοι, άλλοι με χιλιομπαλωμένα παπούτσια, παιδιά που μόλις έμαθαν να περπατάνε, ανάπηροι σε καροτσάκια, όλοι θεωρούν ότι έρχονται πιο κοντά στο "ευρωπαϊκό όνειρο", αν φτάσουν στην Ειδομένη.

Τι κι αν εθελοντές, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τους ενημερώνουν ότι και στην ουδέτερη ζώνη θα αναγκαστούν να περιμένουν επί μέρες γιατί η "στρόφιγγα", από πλευράς ΠΓΔΜ, έχει σφίξει. Θέλουν να είναι εκεί, ακόμα και αν τους λένε ότι οι Αφγανοί δεν περνούν ή ότι θα χρειαστεί και 'κει να περιμένουν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 600 Αφγανοί έχουν "κοπεί" μέχρι στιγμής και παραμένουν στον καταυλισμό.

"Καλύτερα να πεθάνω στην Ελλάδα παρά να γυρίσω πίσω" λέει απελπισμένος ο 24χρονος Καρίμ. Με σπουδές στην αγγλική λογοτεχνία, απέδρασε όπως λέει από τους Ταλιμπάν και ταξίδευε έναν μήνα για να φτάσει εδώ και τελικά να δει να ανακόπτεται το ταξίδι του. Κλαίγοντας δίπλα του, ο 36χρονος Καρίμι αναρωτιέται γιατί δεν τους ενημέρωσαν νωρίτερα ότι δεν θα μπορούσαν να περάσουν.

"Έπρεπε να μας σταματήσουν στην Τουρκία και να μας πουν ότι δεν θα μας επιτραπεί να συνεχίσουμε από δω και πέρα" λέει χαρακτηριστικά.

Πάντως ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη, τον οποίο επισκέφθηκε σήμερα και ο Γερμανός πρόξενος Ίνγκο Φον Φος, είναι τις τελευταίες μέρες ασφυκτικά γεμάτος, με περισσότερους από 1.500 ανθρώπους. Οι ουρές είναι τεράστιες μπροστά από τη σκηνή που γίνεται διανομή τροφίμων και νερών, όπως και στη σκηνή- "ντουλάπα με ρούχα", όπως την ονόμασαν οι εθελοντές που τη διαχειρίζονται- για να μοιράζουν ρούχα και παπούτσια. Ουρά υπάρχει και μπροστά στην ουδέτερη ζώνη, αφού οι έλεγχοι από τη γειτονική χώρα έχουν γίνει εξαιρετικά αυστηροί και μπορούν να περάσουν μόνο όσοι Σύροι και Ιρακινοί έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα και το υπηρεσιακό τους σημείωμα. Υποβάλλονται μάλιστα και σε σωματικό έλεγχο, ενώ γίνεται και εξονυχιστικός έλεγχος των χαρτιών τους.

Μόνο κάτι νεαρά κορίτσια που κάθονται περιμένοντας τη σειρά τους, χαίρονται την ηλιόλουστη μέρα. Είναι χαρούμενες γιατί "απέδρασαν από τον πόλεμο στη Συρία" κι ας αναγκάστηκαν να ταξιδεύουν κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες. Είναι καλοντυμένες, έχουν βάψει έντονα τα μάτια τους και φορούν χρωματιστές μαντίλες. Ονειρεύονται να φτάσουν στη Φιλανδία, όπου βρίσκονται συγγενείς τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Καταυλισμός και στο... βενζινάδικο

Ένας ακόμη, μεγάλος καταυλισμός, έχει στηθεί στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου, όπου γίνεται η πρώτη στάση των λεωφορείων που μεταφέρουν τους πρόσφυγες από την Αθήνα. Ήδη, η Ύπατη Αρμοστεία έχει στήσει δύο μεγάλες σκηνές, χωρητικότητας 150-200 ατόμων η μία και 46 οικογενειακές σκηνές, χωρητικότητας περίπου δέκα ατόμων η κάθε μία. Παράλληλα, υπάρχουν 11 θερμαινόμενες σκηνές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη διαμονή των ανθρώπων καθώς και κάποιοι άλλοι χώροι των Γιατρών, που χρησιμοποιούνται για υπηρεσίες.

Στην ουσία πρόκειται για την ανάπτυξη ενός καταυλισμού που μπορεί να φιλοξενήσει περί τα 2000 άτομα, ενώ έχουν μπει τουαλέτες και υπάρχουν σκηνές για πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. "Βρίσκομαι εδώ τέσσερις μέρες και ταξίδευα με τη γυναίκα μου και το παιδί μου άλλες 40 από το Αφγανιστάν" λέει ο Ομούρ και αναρωτιέται, αν πρέπει να ξεκινήσει να πάει περπατώντας μέχρι την ουδέτερη ζώνη, αν και γνωρίζει ότι τις τελευταίες δύο μέρες έχει απαγορευθεί η διέλευση στους ομοεθνείς του.

Σύμμαχός τους μόνο η... καλοκαιρία των ημερών καθώς "εγκλωβισμένοι" πρόσφυγες βρίσκουν ευκαιρία να πλύνουν τα ρούχα τους και να τα απλώσουν στα λιγοστά δεντράκια του βενζινάδικου και τα παιδιά να ξεχαστούν για λίγο, παίζοντας μπάλα, σαν να 'χουν πάει εκδρομή...

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Χάος και ένταση στην Ειδομένη - Εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες"

Αμετακίνητοι οι επιστημονικοί φορείς - Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους

Οι επιστημονικοί φορείς παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και ζητούν από την κυβέρνηση την απόσυρση του προσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό νόμο. Αυτό τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των επιστημονικών φορέων, μετά το τέλος της νέας κοινής σύσκεψης των επικεφαλής τους, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, στην Αθήνα.

Επίσης, οι επιστημονικοί φορείς εμμένουν στην αποχή τους από το διάλογο με την κυβέρνηση σχετικά με το προσχέδιο για τον νέο ασφαλιστικό νόμο και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα συγκεκριμένα στοιχεία, όπως αναλογιστικές μελέτες, ποσοτικοποιήσεις κ.λπ.

Προχωρούν σε συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για να εκθέσουν τις απόψεις τους επί του προσχεδίου και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας αύριο, Τρίτη 23/2/2016 και ώρα 09:30, στο υπουργείο Οικονομικών (στο κτίριο της Καραγιώργη Σερβίας 10) και την Πέμπτη 25/2/2016 και ώρα 11:00 στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι επιστημονικοί φορείς θεωρούν ότι το παρόν προσχέδιο, ακόμη και υπό την εκδοχή των τροποποιήσεών του, διατηρεί απροκάλυπτα τον φορολογικό και δημοσιονομικό του χαρακτήρα, αγνοώντας τις αρχές του ασφαλιστικού δικαίου. Αυτό επιβεβαιώνεται, μάλιστα, και από την παράλληλη συζήτηση στη Βουλή.

Επαναλαμβάνουν ότι ο όποιος διάλογος πρέπει να γίνει επί τη βάσει του ασφαλίστρου και της παροχής και όχι επί φορολογικού χαρακτήρα ποσοστών επί του εισοδήματος και ζητούν να μην ενταχθούν στον ενιαίο φορέα ασφάλισης και επιφυλάσσονται, όταν θα έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία και μελέτες αναλογιστικές, να προβούν και στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμετακίνητοι οι επιστημονικοί φορείς - Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους"

Δωρεάν περίθαλψη στους ανασφάλιστους και τις οικογένειές τους

Δωρεάν περίθαλψη δικαιούνται στο εξής όσοι έμειναν ανασφάλιστοι εξαιτίας οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό προβλέπει σχετική διάταξη, που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο ψηφίστηκε το Σάββατο στη Βουλή.

Στην ίδια διάταξη αναφέρεται ότι - εκτός των ιδίων - δωρεάν περίθαλψη δικαιούνται και τα μέλη των οικογενειών τους, δηλαδή σύζυγοι και ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά.

Σύμφωνα με το Έθνος, με το νέο νομοσχέδιο, δικαίωμα δωρεάν περίθαλψης έχουν οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής ομογενείς και οι πολίτες άλλων κρατών οι οποίοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, οι σύζυγοι και τα παιδιά τους.

Καλύπτονται επίσης άτομα με αναπηρία τα οποία φιλοξενούνται σε δομές Πρόνοιας, όσοι φιλοξενούνται σε μονάδες Ψυχικής Υγείας, οι κρατούμενοι σε φυλακές, οι φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα ανηλίκων και άτομα με αναπηρία 67% και πάνω.

Οι υπηρεσίες θα τους παρέχονται από τις δημόσιες δομές Υγείας, δηλαδή νοσοκομεία, μονάδες Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Υγείας και πολυϊατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Η φαρμακευτική τους περίθαλψη θα παρέχεται από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ τα ακριβά φάρμακα θα παρέχονται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Για την παροχή των υπηρεσιών απαιτείται από τους δικαιούχους κατοχή Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), με εξαίρεση όσους έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω χρεών. Το κόστος δε της ρύθμισης αναμένεται να καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος επιχορηγείται με επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν περίθαλψη στους ανασφάλιστους και τις οικογένειές τους"

Ρέντσι: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τον Αλέξη Τσίπρα»

Ο Ματέο Ρέντσι είναι διατεθειμένος να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να βοηθήσει τονΑλέξη Τσίπρα, όπως ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε με νέες του δηλώσεις τη Δευτέρα.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Ρέντσι είπε πως η σχέση του με τον κ. Τσίπρα «είναι ιδιαίτερα θετική», ενώ εξέφρασε την άποψή του ότι «η προσπάθειά του Έλληνα πρωθυπουργού είναι σοβαρή».

«Θα κάνω ό,τι μου είναι δυνατόν για να τον βοηθήσω. Κατά την τεταμένη σύνοδο του Ιουλίου εμείς ταχθήκαμε με την Ελλάδα, με την Ευρώπη, διότι χωρίς τη χώρα σας, η Ευρώπη θα έχανε μια ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Ελπίζω ο Αλέξης να δεχθεί να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Θεωρώ ότι θα ήταν προς όφελος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και του ίδιου» κατέληξε ο κ. Ρέντσι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέντσι: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τον Αλέξη Τσίπρα»"

Συνέλαβαν εκδότη εφημερίδας και δύο δημοσιογράφους για εκβιασμούς

Στη σύλληψη ενός εκδότη και ιδιοκτήτη Μέσων Ενημέρωσης (έντυπου και ηλεκτρονικού) και δύο δημοσιογράφων, προχώρησε η αστυνομία με την κατηγορία των εκβιασμών σε βάρος ΔΕΚΟ, πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Η επιχείρηση του τμήματος δίωξης εκβιαστών συνεχίζεται για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας.

Σύμφωνα με το Left.gr, πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Ακρόπολη», Παναγιώτη Μαυρίκο, και τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Μουσα και Χρήστο Φράγκου. Η έρευνα της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται πως ο Παναγιώτης (Τάκης) Μουσάς είχε προσληφθεί στο Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών το 2012 όταν υπουργός ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας. Ο έτερος δημοσιογράφος Χρήστος Φράγκος αρθρογραφεί στο sofokleousin, και... συμπτωματικά σήμερα απασχόλησε ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το άρθρο του «η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα».

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέλαβαν εκδότη εφημερίδας και δύο δημοσιογράφους για εκβιασμούς"

Κυβέρνηση: Να τοποθετηθεί ο Κ.Μητσοτάκης για τη λίστα Μπόργιανς

Συνέχεια στην κόντρα με τη ΝΔ για το ζήτημα της λίστας Μπόργιανς δίνει η κυβέρνηση. Η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε σήμερα, Δευτέρα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί για την άρνηση της κυβέρνησης Σαμαρά να αξιοποιήσει τα στοιχεία που της πρόσφερε η Γερμανία.

Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη: «Όπως έχει πει και ο κ. Μητσοτάκης, η διαφάνεια θα πρέπει να είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής ζωής. Με αυτή την έννοια και χωρίς να θέλω να προδικάσω κάτι θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, για όσα καταγγέλλονται και αποκαλύπτονται μέσα και από την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ».

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «νέες αποκαλύψεις σχετικά με το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη». Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι στο ΔΣ εταιρίας της συζύγου του κ. Μητσοτάκη συμμετείχε ο Στ.Παπασταύρου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Να τοποθετηθεί ο Κ.Μητσοτάκης για τη λίστα Μπόργιανς"

Τριανταφυλλίδης: Να κοπούν οι πολλαπλές συντάξεις βουλευτών

Το θέμα του δικαιώματος της είσπραξης δυο και τριών συντάξεων, το οποίο διατηρούν παλαιότεροι βουλευτές και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, θέτει με επίκαιρη ερώτηση την οποία κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Στην ερώτησή του ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η ιδιότητα του βουλευτή από τη Νομοθεσία πληρώνεται ως αποζημίωση και για όσο χρόνο διαρκεί η άσκηση του βουλευτικού λειτουργήματος και αποτελεί πρόκληση και ταυτόχρονα εύλογη η απαίτηση, η πολιτεία να ζητήσει από τους προαναφερόμενους, να επιλέξουν να λαμβάνουν μια σύνταξη ή τη βουλευτική τους ή την επαγγελματική τους».

«Με δεδομένη την πενταετή βασανιστική πορεία των ελλήνων πολιτών στο μονοπάτι του μνημονιακού κανιβαλισμού, το ζήτημα των βουλευτικών προνομίων εύλογα έρχεται και επανέρχεται ως η αναγκαία και επιβεβλημένη προσαρμογή των εκπροσώπων του έθνους σε όσα δραματικά ζει και βιώνει επιχειρώντας να επιβιώσει ο ελληνικός λαός» προσθέτει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τον υπουργό Εργασίας να πληροφορηθεί «πόσες είναι οι διπλές και τριπλές συντάξεις που χορηγούνται σε βουλευτές και τοπικούς άρχοντες (νομάρχες, δημάρχους κοινοτάρχες)» και εάν προτίθεται η κυβέρνηση με σχετική ρύθμιση στο νέο ασφαλιστικό νόμο να θεσπίσει την υποχρέωση στους βουλευτές και τοπικούς άρχοντες να επιλέξουν άμεσα να λαμβάνουν μία σύνταξη ή την βουλευτική τους ή την επαγγελματική τους και όχι και τις δύο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Τριανταφυλλίδης: Να κοπούν οι πολλαπλές συντάξεις βουλευτών"

Σπίρτζης: Τον Μάρτιο η πρώτη προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες

Εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης τη Δευτέρα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, ο Χρ.Σπίρτζης τόνισε ότι γίνεται η τελευταία ανάγνωση των προδιαγραφών και στη συνέχεια θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για κάθε άδεια ξεχωριστά.
Πρόσθεσε πως από τη στιγμή που θα βγει η διαγωνιστική διαδικασία θα χρειαστούν δύο μήνες για να ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού για τα τέσσερα κανάλια εθνικής εμβέλειας, θα αρχίσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για να δοθούν άδειες σε θεματικά κανάλια εθνικής εμβέλειας κι αμέσως μετά σε περιφερειακά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας του νόμου, τόνισε ότι δεν πρόκειται να εκπέσει σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς -όπως ανέφερε- δεν έγινε ένα νομοθέτημα στο πόδι, ούτε πρόχειρα.

«Η προκήρυξη θα προχωρήσει. Εκτός αν προσπαθήσουν κάποιοι να αναστείλουν τις διαδικασίες του διαγωνισμού μέσα από νομικές οδούς. Εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Αν κάποιοι θέλουν να κολλήσουν το διαγωνισμό είναι δικαίωμά τους, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φτιάξει ένα νέο τοπίο και να μην έχουμε την αθλιότητα που ζούμε τα τελευταία χρόνια» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Τον Μάρτιο η πρώτη προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες"

Μητσοτάκης στο BBC: Γιατί δεν θα στηρίξουμε το ασφαλιστικό

«Κανείς δεν περίμενε ότι θα κέρδιζα στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας γιατί ήμουν ιδιαίτερα ειλικρινής, ωστόσο, απέδειξα ότι έκαναν λάθος, γιατί ο κόσμος χρειαζόταν τελικά κάτι νέο».

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ραδιοφωνική εκπομπή «HARDtalk» του BBC.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η ΝΔ δεν θα στηρίξει την προωθούμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού καθώς, όπως υπογράμμισε, δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω περικοπές δαπανών, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του όσον αφορά στις αυξήσεις απολαβών δημοσίων υπαλλήλων. Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίζεται στην αντιπολίτευση για να περνά μέτρα.

Κατά τη συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε την πολιτική κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως υπό την ηγεσία του θα είναι προς το πολιτικό κέντρο. Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά το αν θα δυσαρεστήσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος συνύπαρξης.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε «λαϊκιστή», σημειώνοντας πως έδωσε υπερβολικές υποσχέσεις στον ελληνικό λαό.

«Δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός το έκανε αυτό επειδή δεν καταλάβαινε τι υποσχόταν ή επειδή έλεγε συνειδητά ψέματα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τέλος, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε πως πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος και να δημιουργηθεί μία εθνική στρατηγική, υπογραμμίζοντας πως είναι άδικο να εγκαλείται η Ελλάδα ως βολικός αποδιοπομπαίος τράγος, από τη στιγμή που η ΕΕ δεν έχει κάνει όσα της αναλογούν.



Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης στο BBC: Γιατί δεν θα στηρίξουμε το ασφαλιστικό "

Οι παράνομοι διορισμοί στη ΡΑΕ

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια αλλεργία στις Ανεξάρτητες Αρχές, ειδικά όταν δεν μπορεί να ελέγξει τα μέλη τους, είναι γνωστό. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι ο πρόεδρος της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) Νίκος Μπουλαξής και ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Μανωλκίδης είναι στις θέσεις αυτές εντελώς (μα ολωσδιόλου) παράνομα.

Ο Νίκος Μπουλαξής



Ο Σωτήρης Μανωλκίδης



Και τούτο διότι δεν συγκέντρωσαν την απαραίτητη πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (θετική ψήφο από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων ορίζει ο σχετικός νόμος). Και αυτό παρότι η τότε πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με έγγραφό της είχε επισημάνει την απόρριψη των συγκεκριμένων υποψηφίων από την επιτροπή της Βουλής (όπως αποδεικνύεται και από το δημοσιευόμενο έγγραφο).

Τι σημαίνει αυτό όπως λένε νομικοί και δικαστικοί κύκλοι:

■ Πρώτον, το γεγονός ότι και οι δύο ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους ενώ έχουν διοριστεί παρανόμως δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους (ποινικές ή μη). Και γι' αυτούς ο νόμος δεν προβλέπει τις εξαιρέσεις των πολιτικών προσώπων.

■ Δεύτερον, προκύπτουν σαφείς ευθύνες και για τον πρώην υπουργό που τους διόρισε παρανόμως, δηλαδή τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και τον νυν κ. Πάνο Σκουρλέτη που τους διατηρεί στη θέση τους.

Αρκεί μια προσφυγή για να ξεκινήσει η διαδικασία, λένε οι ίδιοι νομικοί κύκλοι. Και φυσικά μπορεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κυβέρνηση, αλλά, όπως είναι γνωστό, ό,τι ανεβαίνει... κατεβαίνει και μάλιστα στους καιρούς που ζούμε όλα (μα όλα) και γρήγορα συμβαίνουν και πιθανά είναι.

Δείτε τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι και οι δύο άνδρες είναι παράνομα στις θέσεις τους






protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι παράνομοι διορισμοί στη ΡΑΕ"

B. Κορκίδης: «Άπιαστοι φορολογικοί στόχοι, περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές»

«Aς καταλάβουν κυβέρνηση και δανειστές ότι όσο θα συνεχίσουν να κυνηγούν άπιαστους φορολογικούς στόχους, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αυξάνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, να υπονομεύουν κάθε προοπτική σταθεροποίησης της οικονομίας, να απομακρύνουν κάθε πιθανότητα εξόδου από τα μνημόνια και να δυσκολεύουν την επιστροφή της αγοράς στην ανάκαμψη».

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σήμερα σε ενημερωτικό ηλεκτρονικό έγγραφο της ΕΣΕΕ.

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι η ΕΣΕΕ έχει επισημάνει αρκετές φορές μέχρι σήμερα ότι το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να εισάγει αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, και να βασίζεται σ’ ένα διαφανές, δίκαιο, απλό, κατανοητό και σταθερό πλαίσιο, το οποίο θα βάζει τέλος στην πολυνομία, στη φοροδιαφυγή και στη φοροαποφυγή.

«Φυσικά και δεν αρνούμαστε πως το φαινόμενο της φοροδιαφυγής βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε πολλούς κλάδους της ελεύθερης επαγγελματικής δραστηριότητας, είναι όμως πλήρως παράλογο να κατηγορούνται σε τακτική βάση και εσκεμμένα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ως οι κατ’ εξοχήν υπαίτιοι για όλα τα δεινά και τις παρατυπίες» σημειώνει.

Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος επιβάλλεται, κατά τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, να τεθεί σε σύγχρονες βάσεις, οι οποίες θα δίνουν έμφαση σε στοχευμένες αναπτυξιακές κατευθύνσεις, που θα ενδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα προωθούν την απασχόληση.

«Ούτε η παρούσα ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στον βωμό του πολιτικού κόστους, βρήκαν λύσεις μείωσης των δημόσιων δαπανών, με αποτέλεσμα να προτείνουν με χαρακτηριστική ελαφρότητα ισοδύναμα μέτρα με την καταστροφική και αδιέξοδη τακτική της υπερφορολόγησης» παρατηρεί.

«Αλήθεια ποιος επιχειρηματίας με την υιοθέτηση της αύξησης της φορολογίας θα επιδιώξει αύξηση κερδών και ποιος εργαζόμενος θα επιδιώξει αύξηση αποδοχών, όταν γνωρίζουν πως ό,τι επιπλέον κερδίζεις από ένα όριο και πάνω θα καταλήξει στην εφορία αντί για το ταμείο της επιχείρησης ή την τσέπη του εργαζομένου;» διερωτάται.

Καταλήγοντας, ο κ. Κορκίδης τονίζει: «Όμως, στο δίλημμα “είτε κλείνεις μόνος σου λόγω υπερφορολόγησης είτε σε κλείνουμε εμείς λόγω φοροδιαφυγής”, οι μικρομεσαίοι της αγοράς δεν θα κάνουμε το χατίρι κανενός».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "B. Κορκίδης: «Άπιαστοι φορολογικοί στόχοι, περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές»"

Άλλοι δέκα νεκροί από τη γρίπη μέσα στο σαββατοκύριακο

Σε υψηλά επίπεδα, συνεχίζει να βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα και η κορύφωσή της αναμένεται προς το τέλος του μήνα. Από την Παρασκευή έως σήμερα, άλλοι δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εργαστηριακώς επιβεβαιωμένη γρίπη, ανεβάζοντας σε 124 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία,του ΚΕΕΛΠΝΟ, σήμερα δηλώθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα, και νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 106 ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης. Συνολικά, από την αρχή της εποχικής γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 360 ασθενείς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Άλλοι δέκα νεκροί από τη γρίπη μέσα στο σαββατοκύριακο"

Ακαριαίος ο θάνατος του Παντελίδη, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή

Η λυγισμένη λαμαρίνα που πέρασε μέσα από την οροφή του τζιπ είναι αυτή που προκάλεσε το θανατηφόρο τραύμα στον Παντελή Παντελίδη. Αυτό αναφέρει, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ιατροδικαστική εξέταση, από την οποία προκύπτει ότι ο θάνατος του τραγουδιστή ήταν ακαριαίος.

Η ίδια λυγισμένη λαμαρίνα, μέρος των κιγκλιδωμάτων στα οποία προσέκρουσε το όχημα, τραυμάτισε σοβαρά και την 30χρονη συνεπιβάτιδα του τραγουδιστή, η οποία καθόταν ακριβώς πίσω από τον Παντελή Παντελίδη. Η 30χρονη τραυματίστηκε στα πάνω και στα κάτω άκρα και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Στη θέση του συνοδηγού καθόταν η 21χρονη που τραυματίστηκε ελαφρότερα και η οποία το μεσημέρι της Παρασκευής έδωσε την πρώτη της κατάθεση στους άνδρες της Τροχαίας.

Ανέφερε ότι δεν φορούσε ζώνη, καθώς και ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα και δεν μπορεί να θυμηθεί τις συνθήκες του τροχαίου.

Στο μεταξύ, οι πραγματογνώμονες της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζουν τις έρευνες και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να έχουν τα πρώτα αποτελέσματα για την ταχύτητα που είχε αναπτύξει το τζιπ. Οι τοξικολογικές εξετάσεις θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Ανεξάρτητη έρευνα πραγματοποιούν εμπειρογνώμονες από την πλευρά της οικογένειας.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακαριαίος ο θάνατος του Παντελίδη, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή"

Παραμένει κλειστός ο αυτοκινητόδρομος στη Νεστάνη και τον Ισθμό

Δυναμικά παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου και κρατούν κλειστό τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου από χθες το απόγευμα έως και σήμερα στις 4.00 μετά το μεσημέρι.

Εν τω μεταξύ έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο μέγαρο Μαξίμου και στο διάλογο με την κυβέρνηση που θα προσέλθει η επιτροπή που έχουν ορίσει τα Ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου και από το αποτέλεσμα αυτό θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση του, αν θα συνεχίσουν να κρατούν κλειστό τον αυτοκινητόδρομο ή θα αποχωρήσουν.

Επιπλέον κλειστή είναι και η εθνική οδός Κορίνθου - Αθήνας στα διόδια του Ισθμού, ενώ ανοικτή είναι από χθες η παλαιά εθνική οδός στο Καλαμάκι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένει κλειστός ο αυτοκινητόδρομος στη Νεστάνη και τον Ισθμό"

Το Καστελόριζο εκπέμπει SOS: Πολιτική διάσταση πίσω από τη δράση των δουλεμπόρων, βλέπει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Το Καστελόριζο εκπέμπει SOS. Απανωτά κύματα μεταναστών και προσφύγων συνεχίζουν να περνούν από το Καστελόριζο όπου μέχρι και αυτή την ώρα βρίσκονται περίπου 900 μετανάστες την ώρα που ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων δεν υπερβαίνει τους 250.

Οι Τούρκοι απειλούν με προσφυγική «βόμβα» τα ελληνικά νησιά, οι οποίοι κατά την πάγια τακτική τους σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τον καιρό την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν λύση στον Γόρδιο δεσμό του προσφυγικού.

Στο Καστελόριζο έφθασαν το τελευταίο τριήμερο τουλάχιστον 900 πρόσφυγες και μετανάστες όπως αναφέρουν τοπικές και άλλες πηγές, αποδεικνύοντας την επιχειρησιακή στρατηγική της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί αυτοβούλως τις ροές ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τις ένοπλες δυνάμεις.



Διακινητές-δουλέμποροι και πρόσφυγες, ανενόχλητοι βρίσκουν νέα δίοδο στο Καστελλόριζο με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Το Καστελόριζο δεν είναι οχυρωμένο. Οι κάτοικοι ''σηκώνουν'' από μόνοι τους ένα μεγάλο ''φορτίο''. Τα σώματα ασφαλείας είναι υποστελεχωμένα και με πενιχρά μέσα κάνουν υπερπροσπάθειες να ανταπεξέλθουν», δηλώνει ο ίδιος.

Ο κύριος Χατζημάρκος, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του «Mega», έδωσε μια άλλη διάσταση στο φλέγον ζήτημα, υπογραμμίζοντας: «Οι δουλέμποροι, αυτοί οι απίστευτοι εγκληματίες δεν εξυπηρετούν μόνο οικονομικούς σκοπούς. Η λειτουργία των εγκληματικών στόχων έχει κάποια διάσταση που θα μπορούσε να είναι και πολιτική».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Καστελόριζο εκπέμπει SOS: Πολιτική διάσταση πίσω από τη δράση των δουλεμπόρων, βλέπει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου"

Hot Spot o Πειραιάς - Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι

Περισσότεροι από 4 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς έχουν καταπλεύσει από το πρωί τέσσερα πλοία από τα νησιά του Αιγαίου.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν σκοπό να ταξιδέψουν με λεωφορεία στην Ειδομένη, για να προχωρήσουν στη συνέχεια προς τη Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο δεν γνωρίζουν αν θα ξεκινήσουν τα λεωφορεία, μετά το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια.

Την ίδια ώρα στην Ειδομένη η κατάσταση είναι ασφυκτική, μετά την απαγόρευση διέλευσης Αφγανών υπηκόων από τα Σκόπια και την απαίτηση όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.

Συνολικά περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα περίπου 4.500 άνθρωποι.

Για εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι «έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Hot Spot o Πειραιάς - Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι "

Μάγδα Φύσσα: Φοβάμαι ότι ο Ρουπακιάς θα εξαφανιστεί μετά την αποφυλάκιση

Την απογοήτευσή της για το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης εξέφρασε εκ νέου η μητέρα του Παύλου Φύσσα, γνωστοποιώντας παράλληλα τον προβληματισμό της για ενδεχόμενη... εξαφάνιση του Γιώργου Ρουπακιά μετά την αποφυλάκισή του.

«Ξέραμε ότι στους 30 μήνες θα βγει, αλλά δεν περιμέναμε με τίποτα ότι θα είχε τόσο πολύ καθυστερήσει το δικαστήριο» ανέφερε η Μάγδα Φύσσα σε δηλώσεις της το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του MEGA.

Επιπλέον, ζήτησε να υπάρξει αυστηρή αστυνομική φύλαξη του Ρουπακιά και ο κατηγορούμενος να δίνει το παρών σε κάθε δικάσιμο. «Μην ακούσουμε ότι ο δολοφόνος έφυγε…» τόνισε.

«Eμάς μας σκότωσαν, αλλά κάθε μέρα μάς χώνουν και πιο βαθιά το μαχαίρι» πρόσθεσε, καλώντας τις Αρχές να επισπεύσουν την ακροαματική διαδικασία. «Γίνεται οτιδήποτε είναι δυνατόν για να το καθυστερήσουν και να εξευτελιστεί η υπόθεση» επεσήμανε.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάγδα Φύσσα: Φοβάμαι ότι ο Ρουπακιάς θα εξαφανιστεί μετά την αποφυλάκιση"

ΙΚΑ: Στις 80.000 οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν το 2015

Στις 80.000 ανέρχονται οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν το 2015 ανέφερε ο διοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Καλαματιανός, μιλώντας στο Μega, ενώ απέδωσε την καθυστέρηση στην απονομή τους στην αλλαγή της νομοθεσίας που έγινε πέρυσι.

Αναφορικά με τις κατασχέσεις λόγω οφειλών προς το ΙΚΑ, ο κ. Καλαματιανός επισήμανε ότι δεν έχουν γίνει πλειστηριασμοί σπιτιών και στο στόχαστρο βρίσκονται μακροχρόνια μεγαλοοφειλέτες, που διαθέτουν, όπως είπε, χρήματα.

Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) πλέον στέλνει ηλεκτρονικά κατασχετήρια στις τράπεζες, γεγονός, όπως τόνισε, που μείωσε τη γραφειοκρατία, το κόστος και απλοποίησε τη διαδικασία.

Υπογράμμισε ότι τον Ιανουάριο του 2016, τα έσοδα του ΚΕΑΟ ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ, ενώ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015 είχαν εισπραχθεί 50 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε πως έχουν ενταχθεί 133.000 οφειλέτες, από τους οποίους οι 74.000 εξακολουθούν να οφείλουν χρήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΚΑ: Στις 80.000 οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν το 2015"

Άνοιξαν τα Τέμπη - Ανοιχτά και σήμερα τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής

Στην κυκλοφορία δόθηκε η κοιλάδα των Τεμπών καθώς οι αγρότες του εκεί μπλόκου, σε ένδειξη καλής θέλησης για την αναμενόμενη συνάντηση σήμερα το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, αποφάσισαν να άρουν τον αποκλεισμό της.

Ομαλά διεξάγεται από χθες το απόγευμα η κυκλοφορία των οχημάτων στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, Γιάννης Τουρτούτας και Βασίλης Καστίδης, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους των αγροτών για κλείσιμο των τελωνείων. Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι παραμένουν με το βλέμμα «καρφωμένο» στις τρέχουσες εξελίξεις και έκαναν γνωστό ότι στο πλαίσιο γενικών συνελεύσεων που θα έχουν εντός της ημέρας θα καθορίσουν τη στάση τους για τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Φεβρουαρίου έως και χθες στις 16:00 τα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής ήταν κλειστά, λόγω των αντιμπλόκων που είχαν στήσει επί βουλγαρικού εδάφους, αυτοκινητιστές της γειτονικής χώρας, παρότι οι Έλληνες αγρότες είχαν δώσει «ελευθέρας» στην κυκλοφορία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξαν τα Τέμπη - Ανοιχτά και σήμερα τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής"

Σουλτς: Αν κλείσουν τα σύνορα, η Ελλάδα θα γίνει «πάρκινγκ» προσφύγων

«Πάρκινγκ για όλους τους πρόσφυγες» θα γινόταν η Ελλάδα, εάν έκλειναν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και έκλεινε η «Βαλκανική Οδός», προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι για αυτό είναι αναγκαία η εφαρμογή της ποσόστωσης και της κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν κλείσουν τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, αν αποκλειστεί η Βαλκανική Οδός, τότε τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, για να περάσουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία και μετά μέσω του Μπρένερ στην Αυστρία», δήλωσε ο κ. Σουλτς, σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι όλα αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία κατανομή (των προσφύγων) στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Μιλώντας λίγο αργότερα σε εκπομπή του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο κ. Σουλτς απέρριψε την υπόθεση ότι η Ευρώπη καθίσταται εξαρτημένη από την Τουρκία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «χρειαζόμαστε την συνεργασία της Τουρκίας», καθώς και ότι το ασταθές εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στη χώρα δεν είναι κάτι καινούργιο.

«Η Τουρκία πρέπει να είναι εταίρος μας και - ομολογουμένως - οι δικές μου συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές έδειξαν ότι έχουν την βούληση να μας βοηθήσουν» δήλωσε. Επέρριψε μάλιστα την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα ήταν κατά κάποιον τρόπο από την πλευρά της ΕΕ, η οποία υπόσχεται χρήματα και μετά δεν τα πληρώνει. «Η αναξιοπιστία είναι τότε και στις δύο πλευρές. Σκεφτείτε τι λαμβάνουμε για τα τρία δισεκατομμύρια προς στην Τουρκία. Χρειαστήκαμε σχεδόν δύο μήνες μέχρι να τα συγκεντρώσουμε».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς: Αν κλείσουν τα σύνορα, η Ελλάδα θα γίνει «πάρκινγκ» προσφύγων"

«Σχέδιο Β'» από την ΕΕ για τους πρόσφυγες: Κάνουν την Ελλάδα αποθήκη ψυχών

Αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πολιτικής της για τους πρόσφυγες βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού παρά την ρητορεία του πρωθυπουργού, η υπόσχεση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για διατήρηση του status quo στα σύνορα όσον αφορά τους πρόσφυγες, δεν κράτησε ούτε 24 ώρες!

O Αλέξης Τσίπρας θέλησε να εμφανίσει μία επιτυχία της Ελλάδας την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής αφού, όπως ανέφερε, η απόφασή της βάζει τέλος στην έξοδο από την Σένγκεν και στα κλειστά σύνορα. Επιπλέον, αντιμετώπισε επιθετικά ακόμη και την συναίνεση που του πρόσφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενώ όμως απομακρύνεται ο κίνδυνος εξόδου από την Σένγκεν με τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε για τις μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών και των τουριστών στην χώρα, η ΕΕ προετοιμάζεται για το «σχέδιο Β» που θα καταστήσει την χώρα αποθήκη προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Είναι δε μία εξέλιξη που φαίνεται να έχει αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, με την συναίνεση και της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συνάντησή τους η κ. Μέρκελ είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι «είναι θετικό που στο προσφυγικό δεν ασκείται εσωτερική αντιπολίτευση».

Ενώ στα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να φθάνουν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία, στα βόρεια σύνορα η ΠΓΔΜ αυξάνει τους ελέγχους με αποτέλεσμα περί τους 4.500 πρόσφυγες να περιμένουν για να περάσουν στην γειτονική χώρα από χθες. Οι αρχές της ΠΓΔΜ απαίτησαν όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς θεωρούν ότι δεν αρκεί το σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές μετά την καταγραφή τους στα hos spots. «Ήταν μια εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο κανάλι της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας και πρόσθεσε ότι «έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις καθώς η παραβίαση αυτή αλλάζει το Status quo».

Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, πέρασαν στην Ελλάδα περί τους 11.000 πρόσφυγες και μόνο τις τελευταίες ημέρες η ροή ανακόπηκε λόγω των θυελωδών ανέμων που έπνεαν στο Αιγαίο. Από την στιγμή που τα Σκόπια μειώνουν τις ειδόδους, τα δίκτυα των διακινητών έχουν ανοίξει ήδη άλλους δρόμους προώθησης των προσφύγων και μεταναστών μέσα από την Αλβανία.

Αλλά ούτε και από την κεντρική Ευρώπη τα μηνύματα είναι καλύτερα, καθώς η Αυστρία επιμένει στην απόφασή της να χορηγεί 80 αιτήσεις ασύλου ημερησίως, ουσιαστικά κλείνοντας τα σύνορά της. Μάλιστα την στάση της υπερασπίστηκε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος επέκρινε την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής και δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Kleine Zeitung ότι «η κριτική του Βερολίνου είναι έκφραση μιας ενδογερμανικής συζήτησης».

Το παιχνίδι όσον αφορά την χώρα μας θα κριθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες μέχρι και τη νέα Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα συμμετέχει και η Τουρκία, η οποία παρά τις πιέσεις της ΕΕ μέχρι τώρα δεν ανταποκρίνεται στις δικές της δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης, αφού μόνο μέσα στον Ιανουάριο πέρασαν στα ελληνικά νησιά περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ περιγράφεται με σαφήνεια ότι στόχος της ΕΕ στο προσφυγικό «πρέπει να είναι η ταχεία μείωση των προσφυγικών ροών, η προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του Σένγκεν». Υπογραμμίζεται όμως ότι «η συνεχής μη ομαλή μεταναστευτική ροή πάνω στο βαλκανικό διάδρομο παραμένει παράγοντας βαθιάς ανησυχίας που απαιτεί επιπλέον δράση και τερματισμό της προσέγγισης "ανεξέλεγκτης διάβασης" ("wave-through approach") και μη συντονισμένων μέτρων πάνω στη διαδρομή αυτή».

Το παιχνίδι είναι πλέον στην Τουρκία που σε συνδυασμό με την Frontex και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι την Σύνοδο της 6ης Μαρτίου.

Τα άσχημα νέα για την χώρα μας μετέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μερζιέρ ο οποίος μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD προειδοποίησε ότι εάν τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής δεν αποδώσουν τότε "θα πρέπει να αποφανθούμε για άλλα μέτρα, αλλά - κατά την δική μου άποψη - για ευρωπαϊκά μέτρα. Αν χρειαστεί, θα πρέπει τότε η προστασία της ζώνης Σένγκεν να πραγματοποιηθεί σε κάποια άλλα σύνορα, κατά το δυνατόν από κοινού".

Το πλαίσιο όμως έχει δώσει ήδη από την περασμένη Πέμπτη ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος σε επίσημες δηλώσεις του στο Reuters και ενώ ακόμη ήταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορφής ανέφερε ότι η χαοτική κατάσταση στην μετατακίνηση προσφύγων προς την Ευρώπη δεν μπορεί να διαρκέσει και ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση για να προσφέρονται τα απαραίτητα στους πρόσφυγες και μετανάστες που θα περνούν στο ελληνικό έδαφος αλλά δεν θα συνεχίζουν.

Εν ολίγοις η Ευρώπη θα αναζητήσει άλλο σημείο προστασίας των συνόρων της και η Ελλάδα σε συνεργασία με την Κομισιόν θα αναλάβει την διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της. Εν τω μεταξύ τα 4 από τα 5 hot spots είναι πλήρως λειτουργικά -μένει μόνο το hot spot στην Κω - ενώ με ταχείς ρυθμούς υλοποιούνται και τα κέντρα κράτησης στην Αττική και στην Μακεδονία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σχέδιο Β'» από την ΕΕ για τους πρόσφυγες: Κάνουν την Ελλάδα αποθήκη ψυχών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news