facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Περικοπή στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε διπλάσια από την αρχικώς προβλεπόμενη περικοπή των εφάπαξ, παράλληλα με τις προεξοφλημένες μειώσεις σε μερίσματα και επικουρικές, εμφανίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να παραμείνει πιστή στο δόγμα «δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις», ή όσο πιο κοντά γίνεται.

Και αυτό, μάλιστα, με την εξαίρεση των πολύ υψηλών συντάξεων, καθώς σχεδιάζεται η επιβολή μικρότερου πλαφόν από αυτό που ισχύει σήμερα πέριξ των 2.000 ευρώ, όχι μόνο στους μελλοντικούς αλλά και στους νυν συνταξιούχους, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 180-200 εκατ. ευρώ (εφόσον υπολογισθούν και οι φόροι που χάνονται μετά τις μειώσεις), σύμφωνα με την Καθημερινή.

Οσο βέβαια οι εκπρόσωποι των δανειστών (την προηγούμενη εβδομάδα ο Π. Τόμσεν του ΔΝΤ και την περασμένη Πέμπτη ο Μ. Ντράγκι της ΕΚΤ) ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να εντείνεται και η ανησυχία των ήδη συνταξιούχων.

Στην κυβέρνηση, πάντως, επεξεργάζονται ήδη ένα ήπιο και ένα σκληρότερο Σχέδιο Β, με περικοπές σε συντάξεις άνω των 1.200 ή 1.500 ευρώ αντίστοιχα. Η μείωση των μελλοντικών δαπανών θεωρείται μονόδρομος για το κουαρτέτο των δανειστών, στην προσπάθεια δημιουργίας επαρκούς πρωτογενούς πλεονάσματος μεσομακροπρόθεσμα, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους. Και περνά μέσα από το ασφαλιστικό, όπως η εμπειρία των 6 ετών έχει δείξει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όλες τις προηγούμενες ημέρες, προετοιμάζοντας την έλευση των πιστωτών, αντάλλασσε συνεχώς στοιχεία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, με μετρήσιμα στοιχεία αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες περικοπές.

Βάσει αυτών των στοιχείων αλλά και των ήδη καταγεγραμμένων στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέψεων, από τη μείωση των εφάπαξ θα εξοικονομηθούν 144,3 εκατ. ευρώ, ενώ δαπάνες ύψους 77,9 εκατ. ευρώ θα αποτραπούν, λόγω της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που θα συμπαρασύρουν και τις αιτήσεις για εφάπαξ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, τα εφάπαξ θα υπολογίζονται πλέον ενιαία για όλους, στο 70% της τελευταίας πενταετίας, «επί» τα χρόνια ασφάλισης. Σε αυτό το ποσό θα εφαρμοστεί ο συντελεστής βιωσιμότητας και ο νέος μαθηματικός τύπος που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμος και θα κατατεθεί μαζί με το υπόλοιπο σχέδιο νόμου, μόλις πάρει την έγκριση των θεσμών.

Ο νέος αυτός τρόπος υπολογισμού οδηγεί, σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, σε μείωση των εφάπαξ κατά επιπλέον 10% (εκτός από τις ήδη ψηφισμένες περικοπές της τάξης του 38%). Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος της εξοικονόμησης σχεδόν 150 εκατ. ευρώ, απαιτούνται μειώσεις της τάξης του 20%.

Ακόμη μεγαλύτερες, της τάξης του 30%-40%, εκτιμώνται οι μειώσεις στο μέρισμα που δίνει το Μετοχικό Ταμείο σε περίπου 283.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους. Ηδη είναι έτοιμος ο νέος τρόπος υπολογισμού τους, όμως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιλέγει να μην νομοθετήσει ξεχωριστά και να το εντάξει στο ευρύτερο ασφαλιστικό, παρότι κάθε μήνα που περνάει γίνεται πραγματική μάχη για να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κεφάλαια πληρωμής των μερισμάτων.

Τα δύσκολα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Από την αύξηση ή όχι των εργοδοτικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις θα κριθεί και το μέλλον των ήδη καταβαλλόμενων παροχών, με τα επικρατέστερα σενάρια να περιλαμβάνουν μειώσεις από 2%-20% στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ (υπερβάλλον ποσό) έως 2%-30% σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ.

Δεδομένες θεωρούνται και οι περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις των νέων ασφαλισμένων, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα διενεργούνται σενάρια για «χειρουργικές παρεμβάσεις» τόσο στο ύψος της εθνικής σύνταξης όσο και στο ύψος των ανταποδοτικών συντάξεων με μεγαλύτερη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Περικοπή στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ"

«Βέτο» από τους αγρότες των Μικροθηβών για την συνάντηση με τον Τσίπρα

Η τριμελής επιτροπή της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μικροθηβών, πρόκειται να επανεξετάσει, όπως δηλώνει τη στάση της σχετικά με τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, σε πλήρη συνεργασία με εκπροσώπους άλλων μπλόκων.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην Αθήνα από το απόγευμα και τα τρία μέλη της συντονιστικής επιτροπής, έγινε γνωστό ότι προτίθενται να μη συμμετάσχουν στον διάλογο και να αποχωρήσουν εφ'όσον κληθούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με εκπροσώπους που δεν ανήκουν σε μπλόκα και στην πρωτογενή παραγωγική διαδικασία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βέτο» από τους αγρότες των Μικροθηβών για την συνάντηση με τον Τσίπρα"

Παπασταύρου κατά Κουρή για τη λίστα Μπόργιανς

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο δικηγόρος, άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου προαναγγέλλοντας μήνυση και αγωγή σε βάρος των υπευθύνων της εφημερίδας «Κόντρα» (Όμιλος Κουρή) για το δημοσίευμα που τον εμφανίζει να εμπλέκεται και στη λίστα Μπόργιανς.

Λίγες ημέρες μετά την εξόφληση των 3,3 εκ. ευρώ που του είχαν καταλογιστεί από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου για τον λογαριασμό των 5,4 εκ. δολαρίων που εντοπίστηκε από τη λίστα Λαγκάρντ στην τράπεζα HSBC, ο κ. Παπασταύρου επανέρχεται.

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόντρα», μιλά για οργανωμένη συκοφαντία σε βάρος του με πολιτική στόχευση προειδοποιώντας με αγωγή και μήνυση του υπευθύνους. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο άλλοτε συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, εκτός από τον επίμαχο «εταιρικό», όπως το χαρακτηρίζει λογαριασμό στην HSBC δεν διαθέτει ούτε διέθετε άλλες καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπασταύρου αναφέρει: «Καταθέτω άμεσα μήνυση και αγωγή κατά της εφημερίδας "Κόντρα" και των υπευθύνων της για το σημερινό της άθλιο, υβριστικό και συκοφαντικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, όπου ισχυρίζεται ότι περιλαμβάνομαι στη λίστα Ρηνανίας - Βεστφαλίας (λίστα Μπόργιανς), κάτι το οποίο διαψεύδω κατηγορηματικά! Είναι εντελώς ψευδές ότι διαθέτω ή διέθετα λογαριασμό σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα της Ελβετίας, πέραν του εταιρικού λογαριασμού στην HSBC στον οποίο, όπως έχω επανειλημμένως δηλώσει, ήμουν πληρεξούσιος του ιδιοκτήτη και ενός κλειστού μηδενικού λογαριασμού στην ίδια τράπεζα. Θα οδηγήσω στη δικαιοσύνη τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της συνεχιζόμενης στοχοποίησής μου με κατασκευασμένα "στοιχεία" και, τώρα πλέον και με κατασκευασμένες "πληροφορίες". Θυμίζω ότι το άδικο πρόστιμο που μου επιβλήθηκε βασίστηκε σε ένα αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης αρχείο excel, πάρα τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισα στις Αρχές. Αυτό δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση. Είναι οργανωμένη συκοφαντία σε βάρος μου με ευρύτερη πολιτική στόχευση. Όσοι τη διακινούν θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και θα τους μείνει το στίγμα του συκοφάντη».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπασταύρου κατά Κουρή για τη λίστα Μπόργιανς"

Αποστόλου: Πνεύμα συνεννόησης από όλες τις πλευρές για να βρεθούν λύσεις

Εν όψει της αυριανής συνάντησης των αγροτών με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, κάνει έκκληση στους αγρότες να πάρουν από κοινού τις μεγάλες πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την επόμενη μέρα, σε συνέντευξή του στην «Αυγή».

Όλες οι πλευρές θα πρέπει να διακατέχονται από πνεύμα συνεννόησης ώστε να βρεθούν λύσεις και τονίζει ότι από πλευράς κυβέρνησης έχουν γίνει οι απαραίτητες επεξεργασίες για ουσιαστικές βελτιώσεις και στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

Ο κ. Αποστόλου προαναγγέλλει επίσης παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και των οικονομικών μεγεθών του αγροτικού εισοδήματος, για την απόκτηση ρευστότητας, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας που μένει τελικά στον παραγωγό και για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον τομέα των εφοδίων, της ενέργειας και της χρήσης νερού.

Ο υπουργός προαναγγέλλει και παρεμβάσεις ώστε «να φωτιστεί η γκρίζα ζώνη» της διακίνησης των προϊόντων από τους μεσάζοντες. «Θα τελειώσει η διακίνηση με τιμολόγια αγοράς που εκδίδουν οι έμποροι ανεξέλεγκτα. Θα θεσμοθετηθεί συγκεκριμένος υποχρεωτικός μέγιστος χρόνος αποπληρωμής που δεν θα ξεπερνάει τους 1-2 μήνες», τονίζει.

Αναφερόμενος στον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» με κριτήριο το 51% των εισοδημάτων του να είναι από τον γεωργικό τομέα, λέει ότι εξασφαλίζεται ότι πρόκειται πράγματι για κατοίκους της υπαίθρου που έχουν ως κύρια δραστηριότητα το αγροτικό επάγγελμα και ταυτόχρονα αναγνωρίζεται η ανάγκη να συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα αγροτική και εκείνοι που ζουν στην ύπαιθρο, παράγουν, αλλά έχουν και έσοδα από άλλες δραστηριότητες.

Τέλος το νομοσχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση ενισχύει, μέσω κινήτρων, τις συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, με στόχο, αφενός, «να εξαλειφθούν τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος», θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για τη μη επανάληψή τους και, αφετέρου, να βοηθηθούν οι αργότερα «να επιβιώσουν στο σημερινό περιβάλλον της ακραίας ανταγωνιστικής παγκόσμιας αγοράς, δημιουργώντας υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: Πνεύμα συνεννόησης από όλες τις πλευρές για να βρεθούν λύσεις "

Τόσκας: Βασική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο η επιτήρηση, όχι η επαναπροώθηση

Η βασική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα είναι η επιτήρηση, ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής».

«Το ΝΑΤΟ θα έχει αποστολή την επιτήρηση και την παρατήρηση των μεταναστευτικών ροών και από κει και πέρα θα ειδοποιεί την Frontex, που θα ενεργεί κυρίως στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα επιβλέπει κατά πόσο οι Τούρκοι τηρούν τη συμφωνία και επιτρέπουν στις βάρκες να έρχονται στα νησιά μας ή όχι», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε ρόλους ταυτοποίησης και ότι δεν υπάρχει θέμα επαναπροωθήσεων (pushbacks).

Απαντώντας στην κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ τη στιγμή που η προγραμματική του θέση είναι η απεμπλοκή από την βορειοατλαντική συμμαχία, τονίζει ότι προκειμένου να αποτραπεί το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα και να διατηρηθούν οι ισορροπίες μέσα στη χώρα και εκτός αυτής, επιλέχθηκε η εκμετάλλευση των ευκαιριών στη διεθνή πολιτική για να επιτευχθεί «το καλύτερο αποτέλεσμα για τον λαό και τη χώρα».

Ο κ. Τόσκας υπογραμμίζει ότι έχει αποφασιστεί να είναι σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Τουρκίας. «Δεν πρόκειται τα τουρκικά πλοία να ενεργούν στα δικά μας χωρικά ύδατα ούτε κι εμείς στα δικά τους», δηλώνει.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, τα hotspots στα νησιά και τους καταυλισμούς στον ηπειρωτικό χώρο.

Για το ενδεχόμενο επιστροφής προσφύγων, ο κ. Τόσκας αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά ρευστά σημεία. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε όλο αυτόν τον κόσμο. Εμείς έχουμε κάθε διάθεση για ανθρωπιστική υποδοχή αυτών των ανθρώπων, από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να γίνουν συμφωνίες επιστροφής είτε στην Τουρκία είτε σε άλλες χώρες. Γι” αυτούς που αιτούνται άσυλο δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, μιλάμε για τους οικονομικούς μετανάστες», προσθέτει.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόσκας: Βασική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο η επιτήρηση, όχι η επαναπροώθηση"

Ειδομένη: Πάνω από 4.500 άνθρωποι στο «περίμενε»

«Ασφυξία» δημιουργείται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ μετά την απαγόρευση διέλευσης Αφγανών στη γειτονική χώρα και την απαίτηση όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.

Ο συνωστισμός που παρατηρείται από το πρωί στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου, όπου δεκάδες λεωφορεία έχουν αποβιβάσει περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες, είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι απ’ αυτούς να αποφασίσουν να φτάσουν μέχρι την ουδέτερη ζώνη περπατώντας περίπου 20 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά αργή, ενώ συνολικά περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα περίπου 4.500 άνθρωποι.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδομένη: Πάνω από 4.500 άνθρωποι στο «περίμενε»"

Ανοιξαν τα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής

Τέλος στην πολυήμερη ταλαιπωρία των αυτοκινητιστών στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής.

Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, δήλωσε νωρίτερα το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των αγροτών στον Προμαχώνα, Στέργιος Λίτος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά ήταν ανοιχτή από την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, αλλά η κυκλοφορία δεν διεξαγόταν λόγω του αντι-μπλόκου που έστησαν Βούλγαροι αυτοκινητιστές στα Κούλατα.

Στις 4 το απόγευμα ομαλοποιήθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινητιστών και στο τελωνείο της Εξοχής.

Στις 6 το απόγευμα θα υπάρξει γενική συνέλευση στο μπλόκο προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιξαν τα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής"

Αγρότες Λασιθίου: Δεν μετέχουμε σε στημένους διαλόγους

«Επεκτείνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα» αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου του Οροπεδίου Λασιθίου, οι οποίοι παραμένουν στην περιοχή.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνουν ότι «δεν συμμετέχουμε σε στημένους διαλόγους, δεν ξεπουλάμε τους αγώνες μας, συνεχίζουμε ενωμένοι έως να δικαιωθούμε».

Το συντονιστικό όργανο του μπλόκου του Οροπεδίου επισημαίνει ότι οι κινητοποιήσεις τους, που ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου με την κατάληψη του οδικού δικτύου που οδηγεί στο Ηράκλειο, αποτελούν το μοναδικό μπλόκο στο νομό Λασιθίου και το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην Κρήτη.

Αφού κάνει αναφορές στις κινητοποιήσεις και τις δραστηριότητες του μπλόκου το διάστημα αυτό, δηλώνει ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι συμμετέχουν έμπρακτα στον αγώνα των αγροτών και των μπλόκων όλης της Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά μέτρα τα οποία, όπως λένε, «θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή και στον Λασιθιώτη αγρότη και κτηνοτρόφο».

Με την ίδια ανακοίνωση τους, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό και να συζητηθεί σε νέα βάση με διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομο ταμείο. Ζητούν ακόμη να καταργηθεί η πρόταση του φορολογικού νομοσχεδίου και να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Επίσης, ζητούν αφορολόγητο ατομικό εισόδημα στα 12.000 ευρώ αυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί. Εξάλλου ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια.

Τέλος, ζητούν να γίνει «επιτέλους ο αναγκαίος προγραμματισμός και η δρομολόγηση για την επίλυση των έργων που απαιτούνται για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της περιοχής μας (αναδιάρθρωση αγροτικής γης, αρδευτικό, οδικό δίκτυο προσπέλασης της περιοχής), που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το υψηλό κόστος παραγωγής και την επιβίωση του αγροτικού κόσμου».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες Λασιθίου: Δεν μετέχουμε σε στημένους διαλόγους"

Εκτός ελέγχου οι προσφυγικές ροές, αλλά... διαχειρίσιμη, κατά τον Μουζάλα, η κατάσταση

Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βρίσκονται ξανά οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα με τους διακινητές να «ανακαλύπτουν» δύο νέα περάσματα προς το ελληνικό έδαφος, από το Καστελόριζο και την Αλεξανδρούπολη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το τετραήμερο 16-19 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν περισσότερες από 13.000 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.

Την ίδια ώρα, ωστόσο ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας... αυτοαποθεώνεται για την υποτιθέμενη άμεση αντίδραση των υπηρεσιών του λέγοντας από το βήμα της Βουλής ότι «οι φύλακες έχουν γνώση».

Μόνο ο κακός καιρός φαίνεται να προστατεύει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθώς όπως δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο δημοτικός σύμβουλος του Καστελόριζου Γ. Αχλαδιώτης «επειδή χάλασε ο καιρός δεν είχαμε νέες αφίξεις χθες και σήμερα». Σύμφωνα με τον κ. Αχλαδιώτη οι περίπου 900 μετανάστες και πρόσφυγες που «κατέλαβαν» το νησί έχουν πλέον αποχωρήσει από το νησί αλλά όπως λέει σε μια κραυγή απελπισίας «οι πλάτες μας δεν αντέχουν άλλο τέτοιο περιστατικό».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρκατορείου, στην τουρκική πόλη Κας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες που περιμένουν να περάσουν στο ακριτικό νησί, ενώ έχουν συνταχθεί ακόμα και λίστες αναμονής.

Όσο για τα Κέντρα Καταγραφής Προσφύγων (hotspot) σε Λέσβο και Χίο, παρότι - σύμφωνα με τις Αρχές - λειτουργούν άψογα, έχουν ήδη γεμίσει από πρόσφυγες, καθώς οι ροές προς τα συγκεκριμένα νησιά είναι υψηλότατες. Στη Λέσβο τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Και την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το MEGA, ψαράδες της Αλεξανδρούπολης είδαν για πρώτη φορά την Κυριακή βάρκες να πλησιάζουν στις ακτές της πόλης. Σε μία από αυτές επέβαιναν 68 άτομα, ανάμεσά τους 20 παιδιά και βρέφη, που διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από τον καπετάνιο της μηχανότρατας «Καπετάν Φώτης ΙΙ», ο οποίος τους ανέβασε στο σκάφος του και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Μουζάλας: Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, θα ζήσουμε για ένα χρονικό διάστημα με κάποιους πρόσφυγες ,αλλά είναι διαχειρίσιμο το θέμα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στην εκμπομπή «Τώρα ότι Συμβαίνει» στο κανάλι «Ε» το πρωί της Κυριακής.

Ο κ.Μουζάλας υπογράμισε ότι η χώρα μας έχει εμπλακεί ανάμεσα σε μια Ευρώπη που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και σε μια Τουρκία που συνεχίζει να στέλνει πρόσφυγες στην Ελλάδα και για αυτό πιέζουμε να εφαρμοστεί το σχέδιο του ΝΑΤΟ.

Bild: Στην Ελλάδα 150.000 πρόσφυγες από τη Λιβύη

Την ίδια ώρα η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild υποστηρίζει ότι η Ευρώπη ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα μαζική εισροή προσφύγων τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, καθώς περίπου 150.000 άνθρωποι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από τη Λιβύη προς ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας που επικαλείται η εφημερίδα οι πρόσφυγες αυτοί θα κινηθούν προς την Ελλάδα και κατόπιν προς άλλες χώρες μέλη της ΕΕ μέσω της λεγόμενης οδού των Βαλκανίων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός ελέγχου οι προσφυγικές ροές, αλλά... διαχειρίσιμη, κατά τον Μουζάλα, η κατάσταση"

Πτώση έως και 40% στις τουριστικές κρατήσεις στα νησιά του Αν. Αιγαίου

Έως και 40% μείωση στις τουριστικές προκρατήσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων των νησιών στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Θρασύβουλος Καλογρίδης, αν δεν υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και του εμπορίου τότε η χρονιά θα χαθεί και η ζημιά θα είναι τεράστια.

Ήδη, ανέφερε, πτήσεις charter και κρουαζιερόπλοια αρνούνται να μεταφέρουν τουρίστες στα νησιά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πτώση έως και 40% στις τουριστικές κρατήσεις στα νησιά του Αν. Αιγαίου "

SSM: Μειώστε κατά 50 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια

Την ανάγκη μείωσης της αξίας των «κόκκινων» δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες κατά 50 δισ. ευρώ στη διάρκεια της επόμενης επταετίας, προκειμένου να επανέλθουν σε συνθήκες κανονικότητας, επισημαίνει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Μάλιστα, για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεθαύριο Δευτέρα στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταξύ του διοικητή κ. Γιάννη Στουρνάρα και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) σε συνεργασία με την ΤτΕ, αλλά και με το κουαρτέτο, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να τεθούν οι ετήσιοι στόχοι ώστε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων απο περίπου 36% που είναι σήμερα, και αντιστοιχεί σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 73,4 δισ. ευρώ, να περιοριστεί κάτω από το 10% μέχρι το 2022.

Με τη σημερινή εικόνα οι τράπεζες θα πρέπει να μειώνουν κατά περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως τον όγκο των "κόκκινων" δανείων, ωστόσο ο τελικός όγκος θα εξαρτηθεί καθοριστικά από την πορεία της οικονομίας.

Αν η οικονομία επανέλθει σε ανοδική πορεία, τερματιστεί η άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι τράπεζες επιστρέψουν σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ταχύτερα και δραστικά το μεγάλο πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "SSM: Μειώστε κατά 50 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια"

Αγρότες Τεμπών: «Ναι» στον διάλογο υπό προϋποθέσεις...

Αποφασισμένοι για όλα, ακόμα και να μην προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό που έχει οριστεί για αύριο στις 12 το μεσημέρι, δηλώνουν τα συντασσόμενα με τα Τέμπη μπλόκα.

«Η ομάδα των Τεμπών, που απαρτίζεται πλέον από 38 επίσημα και υπαρκτά μπλόκα, στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι εάν μέχρι το βράδυ δεν διασφαλιστεί ο ουσιαστικός και σωστός διάλογος που έχει αποφασιστεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχει θέσει η ομάδα, τότε δεν θα πάμε στη συζήτηση και ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που τελικά θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση».

Αυτό είπε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες Τεμπών: «Ναι» στον διάλογο υπό προϋποθέσεις..."

Οι αγρότες Αν. Μακεδονίας-Θράκης δεν θα πάνε στον πρωθυπουργό

Θετικά ως προς τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στην αυριανή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τοποθετήθηκαν και επίσημα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μέλη της, Χρήστος Γκόντιας και Γιάννης Παναγής.

Παράλληλα, οι ίδια επισήμαναν ότι ήδη έχουν «κλειδώσει» και συναντήσεις με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, αύριο στις 17.00, ενώ μιάμιση ώρα αργότερα θα έχουν συζητήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Επιπλέον, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων θα έχουν συναντήσεις με τους επικεφαλής των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και την Ένωση Κεντρώων.

«Όχι» στο διάλογο από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Να μην συμμετέχουν σε «έναν προσχηματικό διάλογο, που δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου», αποφάσισαν σε σημερινή τους συνάντηση οι συμμετέχοντες στα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην Εξοχή, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι, «στην απόφαση αυτή συντέλεσε και το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία για την εκλογή ανάδειξης της επιτροπής που θα εκπροσωπήσει την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στο διάλογο με τον Έλληνα πρωθυπουργό μέσα από τα συμμετέχοντα μπλόκα» και στο πλαίσιο αυτό μας τόνισε «δεν νομιμοποιούνται αυτοί που θα παρευρεθούν στο διάλογο, εάν τελικά το πράξουν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αγρότες Αν. Μακεδονίας-Θράκης δεν θα πάνε στον πρωθυπουργό"

Αλεξιάδης: Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ

«Με αφορμή τη μείωση των αντικειμενικών αξιών θα γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να είναι πιο δίκαιος ο ΕΝΦΙΑ», ανέφερε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου, Μάνου Νιφλή...

Στην ερώτηση του Μάνου Νιφλή για το πότε θα ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Δεν είναι σαφές το πότε θα γίνει. Μετά τις φορολογικές δηλώσεις θα έχουμε περιουσιολόγιο, θα έχουμε μετά ΕΝΦΙΑ, δυστυχώς θα έχουμε όλα αυτά τα πράγματα που έχουμε κάθε χρονιά».

Θα αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες, ερωτήθηκε ο κ. Αλεξιάδης, και απάντησε: «Οι αντικειμενικές θα αλλάξουν και θα γίνουν εμπορικές, αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε και ετοιμάζουμε τον καινούριο φόρο, τον καινούριο ΕΝΦΙΑ, που θα είναι ένας φόρος που θα φορολογεί την ακίνητη περιουσία πιο δίκαια και πιο αναλογικά».


enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ"

Συνάντηση με Τσίπρα την Τρίτη ζητά το μπλόκο της Νίκαιας - Τα αιτήματα

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό αποφάσισαν ομόφωνα, να ζητήσουν για μεθαύριο Τρίτη οι εκπρόσωποι των 69 μπλόκων που μετείχαν σήμερα στην αγροτική σύσκεψη της Νίκαιας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας και πρόσκληση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, μετά το πέρας της σύσκεψης, οι αγρότες θέτουν ως πλαίσιο συζήτησης τα πέντε αιτήματα στα οποία είχαν ήδη καταλήξει από την προηγούμενη συνεδρίασή τους στη Νίκαια και ζητούν η συζήτηση να εξελιχθεί πάνω σε αυτά.

Αναφερόμενος στα αιτήματα τόνισε ότι, το πρώτο αφορά την απόσυρση του ασφαλιστικού, που όπως σχολίασε έχει προς το παρόν καταστεί ανενεργό και προειδοποίησε ότι όταν θα κατατεθεί στη βουλή οι αγρότες θα κατέβουν με πούλμαν στην Αθήνα προκειμένου να μετάσχουν στις γενικές διαμαρτυρίες.

Τα υπόλοιπα θέματα που θέτουν προς συζήτηση είναι:

-κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ,
-κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης,
-αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί,
-αφορολόγητο πετρέλαιο,
-μείωση του αγροτικού ρεύματος,
-κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια
-καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ λόγω κόκκινων δανείων
-κατάργηση του φόρου στο κρασί και
-απόσυρση των μέτρων για φορολογία στο τσίπουρο.

Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι οι αγρότες που συνεδρίασαν σήμερα στη Νίκαια δεν συμμετέχουν στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με αγρότες καθώς δεν έχουν τα ίδια αιτήματα.

Δεν βγήκαμε στο δρόμο για να καταλήξουμε σε μια συνάντηση, βγήκαμε ενάντια στην πολιτική που μας παίρνει τα 8 από τα 10 ευρώ, είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή ως προς τη συμμετοχή εκπροσώπων του μπλόκου των Τεμπών στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, παρότι αντιπροσωπεία πέντε ατόμων από το μπλόκο έχει αναχωρήσει ήδη για την Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τη σύνθεση της ομάδας των αγροτών που θα δουν αύριο τον πρωθυπουργό, καθώς οι ίδιοι επιθυμούν να είναι μόνο εκπρόσωποι μπλόκων που βρίσκονται στους δρόμους.

Ως εκ τούτου αναμένουν εντός του απογεύματος να ξεκαθαριστεί η σύνθεση της αυριανής συνάντησης προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους. Από την απόφαση που θα λάβουν θα εξαρτηθεί και αν θα ανοίξουν απόψε τα Τέμπη ή όχι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση με Τσίπρα την Τρίτη ζητά το μπλόκο της Νίκαιας - Τα αιτήματα"

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποδείξεις: Κρατάτε τις λέει τώρα ο Αλεξιάδης

Υπομονή για τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες με τις αποδείξεις εν μέσω των σεναρίων για τον τρόπο με τον οποίο θα «χτίζεται» το αφορολόγητο ζήτησε εμμέσως ο Τρύφων Αλεξιάδης υποστηρίζοντας ότι τόσο θα χρειαστεί για να ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση στο φορολογικό τοπίο.

Παράλληλα, όμως, υπενθύμισε στους φορολογουμένους ότι υπάρχει νόμος ο οποίος είναι σε ισχύ και προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις.

Γι' αυτό και τους κάλεσε να ζητούν αποδείξεις, να τις κρατούν και «όταν έρθει η διάταξη θα ξεκαθαριστεί τι θα κάνουν με τις αποδείξεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου για την τρέχουσα χρονιά».

«Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μέσω πλαστικού χρήματος. Θέλουμε το αφορολόγητο να συνδεθεί με αποδείξεις και πλαστικό χρήμα το οποίο ξεκινά το 2016. Το αφορολόγητο ισχύει για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων και σε αυτή την κατηγορία πρέπει να δοθεί κίνητρο για την χρήση πλαστικού χρήματος. Για εκείνους που δεν ισχύει το αφορολόγητο δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο κίνητρο την συγκεκριμένη στιγμή δεν μας επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα» ανέφερε χαρακτηριστικά στον RealFM.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποδείξεις: Κρατάτε τις λέει τώρα ο Αλεξιάδης"

Μπουτάρης: Απαράδεκτες οι αντιδράσεις στα Διαβατά, οι πρόσφυγες δεν τρώνε ανθρώπους!

Για τις αντιδράσεις των κατοίκων των Διαβατών για το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου καθώς και για την πρότασή του να γίνει κέντρο υποδοχής προσφύγων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης λίγο πριν την εκδήλωση «Η Ελλάδα στις συμπληγάδες του ασφαλιστικού και του προσφυγικού. Υπάρχει εθνική διέξοδος;», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός στη ΔΕΘ-Helexpo.

«Οι αντιδράσεις είναι απαράδεκτες. Έχω πει επανειλημμένα οι πρόσφυγες, όποιοι και να είναι αυτοί δεν τρώνε ανθρώπους. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις, λες και θα μας χαλάσουν την κοινωνία. Πρέπει να περιθάλψουμε, να τους φροντίσουμε και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να χτίσουν πάλι τη ζωή τους», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε για την πρότασή του για το κέντρο υποδοχής στο λιμάνι της Θεσσσαλονίκης: «Εγώ πρότεινα την αποθήκη 9, ωστόσο κρίθηκε ότι είναι ακατάλληλη. Προκρίνονται άλλοι χώροι στο λιμάνι. Πρέπει να πούμε το εξής: Την περίοδο του πολέμου στο Κόσοβο το μισό λιμάνι ήταν στρατιωτικοί καταυλισμοί. Δεν μπορούμε να λέμε για θέματα ασφαλείας στην κρουαζιέρα. Ποια κρουαζιέρα; 35 κρουαζιερόπλοια τον χρόνο έρχονται. Αυτά είναι που θα μας τυραννήσουν»;

Ακόμη, ο κ. Μπουτάρης ζήτησε να καθίσουν όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να βρεθεί μία κοινή γραμμή, αφήνοντας τις κομματικές ιδεοληψίες.




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπουτάρης: Απαράδεκτες οι αντιδράσεις στα Διαβατά, οι πρόσφυγες δεν τρώνε ανθρώπους!"

Πληροφορίες για ομαδικό τάφο αγνοουμένων - Οι Τούρκοι μετακίνησαν τα οστά

Η από κοινού έκκληση που απηύθυναν πρόσφατα οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουστάφα Ακιντζί για να προσέλθουν όσοι γνωρίζουν και να δώσουν πληροφορίες γύρω από το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Ο «Π» την τελευταία εβδομάδα έλαβε πληροφόρηση από καλά ενημερωμένη τουρκοκυπριακή πηγή για την ύπαρξη ενός σημείου στην ευρύτερη περιοχή της Άσσιας όπου κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετακινήθηκαν τα οστά δεκάδων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων. Ο αριθμός, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μπορεί να αντιστοιχεί και σε οστά πέραν των 100 ανθρώπων.

Τη συγκεκριμένη πληροφορία η εφημερίδα μας τη διερεύνησε με ιδιαίτερη προσοχή και πριν από δύο μέρες κατέστη δυνατή η διασταύρωση (και η επιβεβαίωση) της και από δεύτερο, ανεξάρτητο πρόσωπο, το οποίο ήταν μάλιστα σε θέση να γνωρίζει και περισσότερες λεπτομέρειες. Καθηκόντως ο «Π» διαβίβασε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής τις σχετικές πληροφορίες τόσο στο γραφείο του επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα κ. Φώτη Φωτίου όσο και στο γραφείο του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου στη Διερευνητική Επιτροπή των Αγνοουμένων κ. Νέστορα Νέστορος για τα περαιτέρω.

Έξω από την Άσσια
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, πρόκειται για μια έκταση μερικών στρεμμάτων μεταξύ των κατεχόμενων χωριών Αφάνειας και Άσσιας εντός της οποίας μεταφέρθηκαν τα οστά δεκάδων αγνοουμένων και τάφηκαν εκ νέου. Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά, δηλαδή, «πρωτογενή» τάφο. Πρόκειται για μετακίνηση οστών η οποία έλαβε χώρα με πάσα μυστικότητα, σύμφωνα με τις πηγές πληροφόρησης, την περίοδο που αναφέρουμε πιο πάνω, από τον τουρκικό στρατό.

Μετακίνηση οστών
Πιο απλά, εάν επιβεβαιωθεί με την εκσκαφή στη συγκεκριμένη περιοχή η πληροφορία και εντοπισθούν οστά αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, θα τεκμηριωθεί η υποψία που πλανάται εδώ και χρόνια. Ότι δηλαδή την περίοδο κατά την οποία άρχισαν οι προσφυγές συγγενών αγνοουμένων σε δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όπως το ΕΔΑΔ), και η Τουρκία κλήθηκε πλέον να δώσει πληροφορίες για αιχμαλώτους που συνέλαβε ο στρατός της στην Κύπρο το 1974, στα κατεχόμενα φαίνεται να στήθηκαν επιχειρήσεις μετακίνησης ομαδικών τάφων σε μια εμφανή προσπάθεια να χαθούν στοιχεία και μαρτυρίες.

Ουδόλως τυχαίο είναι και το γεγονός ότι σε ανασκαφές που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της ΔΕΑ (ιδιαίτερα στην περιοχή όπου αναζητήθηκε ο ομαδικός τάφος των Ασσιωτών) βρέθηκαν μόνο υπολείμματα λειψάνων.

Τα υπολείμματα
Ως γνωστόν, μεταξύ 2009-2010 διενεργήθηκε στο πλαίσιο της δράσης της ΔΕΑ ανασκαφή στη γειτονική περιοχή Ορνίθι εις αναζήτησιν του ομαδικού τάφου των 84 Ασσιωτών. Ωστόσο τα αποτελέσματα τότε ήταν απογοητευτικά, αφού όλα τα ευρήματα της εν λόγω ανασκαφής συνηγορούσαν σε μετακίνηση της συντριπτικής πλειονότητας των ανθρωπίνων οστών. Από εκείνη την έρευνα εντοπίστηκαν ολοκληρωμένα τα οστά μόνον τεσσάρων ανθρώπων και σημαντικό μέρος άλλων τριών. Μερικά ανθρώπινα λείψανα βρέθηκαν και σε υπόγειες στοές (λαγούμια) που συγκοινωνούσαν με γειτονικά πηγάδια. Κάποιων εκ των υπολοίπων της ομάδας των αγνοουμένων Ασσιωτών εντοπίσθηκαν μόνο κάποια μικρά τεμάχια ή θραύσματα οστών.
Σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε τον Δεκέμβριο του 2014 η κοινοτική αρχή της Άσσιας για το θέμα των 84 αγνοουμένων θυμίζουμε χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Χριστάκης Παναγή για τον πατέρα του: «Θυμάμαι, σαν να είναι τώρα, τη στιγμή που τον συνέλαβαν οι Τούρκοι και αυτός απευθύνθηκε στη μάνα μου λέγοντάς της ’το μωρό τζαι τα μάθκια σου». Ο κ. Παναγή εξέφρασε όμως και το παράπονό του: «Αυτό που μου ζητείται», είπε, «είναι να κηδεύσω θραύσματα οστών του πατέρα μου μήκους δυο εκατοστών»!

Φύτεψαν δένδρα
Ο «Π», στο πλαίσιο της διερεύνησης της συγκεκριμένης πληροφορίας, επισκέφθηκε τη συγκεκριμένη περιοχή. Την εντοπίσαμε με ευκολία, αφού από τη μια πλευρά εφάπτεται του δρόμου που συνδέει την Αφάνεια με την Άσσια και καθέτως «ακουμπά» στον δρόμο που οδηγεί στην Αγκαστίνα. Σε αυτήν φυτεύθηκαν μεταγενέστερα δέντρα και σήμερα αποτελεί ένα αλσύλλιο. Είναι όμως περιφραγμένη και κατά καιρούς χαρακτηρίστηκε στρατιωτική ζώνη, ενώ σε σχετικά μικρή απόσταση βρίσκεται στρατόπεδο του κατοχικού στρατού. Ωστόσο, όπως μάθαμε, δεν περιλαμβάνεται στις στρατιωτικές ζώνες που ανοίγουν προς διερεύνηση από τη ΔΕΑ. Και είναι εδώ που η συγκεκριμένη πληροφορία έχει μία πρόσθετη αξία.

politis-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πληροφορίες για ομαδικό τάφο αγνοουμένων - Οι Τούρκοι μετακίνησαν τα οστά"

Συνάντηση αγροτών και με Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα

Συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών θα έχει αύριο Δευτέρα και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ραντεβού έχει οριστεί στις 17:00 στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος. Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 12 το μεσημέρι εκπρόσωποι των αγροτών θα δουν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση αγροτών και με Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα"

Κάθε άλλο παρά μετάνιωσα για τα «γεμιστά», δηλώνει η Φωτίου

«Κάθε άλλο» παρά μετάνιωσε για την περίφημη δήλωσή της πως ο λαός τα βγάζει πέρα και με γεμιστά, δηλώνει σήμερα η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η περίφημη δήλωση είχε γίνει κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης τον περασμένο Σεπτέμβριο και εκτός από την θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε, έφτασε να γίνει και σύνθημα στα χείλη διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις πολιτικές που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ: «Φέρτε λεφτά να φάμε… γεμιστά» φώναζαν προ ημερών οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ που διεκδικούν δεδουλευμένα.

Πάντως η υπουργός, με δηλώσεις της στην Αυγή, έχει άλλη εικόνα: «Σε κρίσιμες καταστάσεις είναι σωστό και χρήσιμο να ανατρέχουμε στη λαϊκή πείρα. Και τα απλά, σχετικά φθηνά, νόστιμα και θρεπτικά φαγητά της λαϊκής κουζίνας - όχι μόνο της ελληνικής, όλοι οι λαοί το κάνουν - μπορούν να μας διδάξουν πώς με λίγα μέσα μπορείς να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις».

Μάλιστα η κ. Φωτίου ρίχνει ευθύνες... παραποίησης της δήλωσης εκείνης στις κακόβουλες κριτικές: «Εκείνη η δήλωσή μου αντιμετωπίστηκε με διάφορους τρόπους. Υπήρξε κακόβουλη και διαστρεβλωτική κριτική που μαρτυρεί, εκτός των άλλων και άγνοια. Αλλά με την άγνοια, πώς να τα βάλεις; Υπήρξε όμως και χιούμορ, το οποίο δεν ενοχλεί, διασκεδάζει. Από τις αντιδράσεις του κόσμου και την τρυφερότητα των καθημερινών ανθρώπων, συμπεραίνω πάντως ότι αυτοί κατάλαβαν και συμφωνούν. Και επίσης, ότι, όπως κι εμένα, τους αρέσουν τα γεμιστά»!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάθε άλλο παρά μετάνιωσα για τα «γεμιστά», δηλώνει η Φωτίου"

Η Μέρκελ πρότεινε Grexit αμέσως μετά το δημοψήφισμα - Διαφώνησε ο Ολάντ

Μπορεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ήταν αυτός που επισήμως παρουσίασε ένα σχέδιο για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ με αντάλλαγμα μια γεναία ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν ήταν ο μοναδικός κορυφαίος Γερμανός πολιτικός που έθεσε τέτοιο θέμα.

Είχε προηγηθεί μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου η παρουσίαση της πρότασης για Grexit από την Άνγκελα Μέρκελ στον Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια δείπνου στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι.

Η παρουσίαση της πρότασης προκάλεσε σοκ στον Γάλλο πρόεδρο και τους συνεργάτες του με τον Φρανσουά Ολάντ να την απορρίπτει άμεσα τονίζοντας ότι δεν θα έλυνε τα προβλήματα της Ελλάδας και ότι η έννοια της «προσωρινής εξόδου» ήταν πλασματική.

«Ο κ. Ολάντ δεν της λέει συχνά "όχι". Όταν το κάνει εκείνη γνωρίζει ότι πρόκειται για πραγματικά "κόκκινη γραμμή"» δηλώνει στην Καθημερινή πηγή με άμεση γνώση του τι συζητήθηκε στο δείπνο της 6ης Ιουλίου.

Παρά την αντίδραση του Γάλλου προέδρου, ωστόσο, πέντε ημέρες αργότερα υπήρξε η παρουσίαση του σχεδίου του Γερμανού ΥΠΟΙΚ πριν η διαπραγμάτευση μετά από 17 ώρες να καταλήξει στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου από τον Αλέξη Τσίπρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μέρκελ πρότεινε Grexit αμέσως μετά το δημοψήφισμα - Διαφώνησε ο Ολάντ"

Οι σερβικές αρχές δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε Αφγανούς από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Φόβοι ότι δεν θα επιτρέπεται πλέον η διέλευση σε Αφγανούς από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, εκφράζονται τις τελευταίες ώρες ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χθες βράδυ, είχαν εγκλωβισθεί στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, 367 Αφγανοί καθώς οι σερβικές αρχές δεν τους επέτρεπαν τη διέλευση.

Μέχρι τώρα η είσοδος από την ουδέτερη ζώνη επιτρεπόταν σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Πάντως, από χθες το απόγευμα, η διέλευση από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα γίνονταν με το «σταγονόμετρο» αφού από τις 4 μ.μ. μέχρι σήμερα το πρωί, είχε επιτραπεί η διέλευση σε μόλις 100 άτομα.

Επιπλέον, οι πρόσφυγες μπορούν να περάσουν με το διαβατήριο ή με την ταυτότητά τους και όχι μόνο με το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν πάρει από τις ελληνικές αρχές.

Στο μεταξύ, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στο ύψος της Ειδομένης, βρίσκονται περισσότερα από 1.000 άτομα ενώ άλλοι 3.000 άνθρωποι αναμένουν στο βενζινάδικο, στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι σερβικές αρχές δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε Αφγανούς από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ"

Αγριεύει ο «πόλεμος» non-paper για τις 4 άδειες που θα μοιράσει η κυβέρνηση

Παρά την ψήφιση της τροπολογίας που κατ' ουσίαν επιτρέπει στην κυβέρνηση να παραχωρήσει μόνο 4 τηλεοπτικές άδειες, η σύγκρουση ανάμεσα στο Μαξίμου και την Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) μαίνεται. Και μολονότι διεξάγεται κυρίως με ανταλλαγή non paper προς τον Τύπο, είναι σφοδρή, κατ' αρχήν διότι αμφισβητείται ακόμη και το κατά πόσον η υποκατάσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από τον υπουργό Επικρατείας είναι σύννομη με το Σύνταγμα. Και εάν για την κυβέρνηση η εξουδετέρωση και η παράκαμψη του ΕΣΡ είναι καθ' όλα νομότυπη, η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει εντελώς διαφορετική άποψη -εξάλλου η αμφισβήτηση της νομιμότητας της όλης διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών είναι το μεγάλο της όπλο. Η Ενωση των ιδιωτικών σταθμών επικαλείται την απόφαση 1901/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποίαν προσδιορίζονται ακριβώς και με σαφήνεια τα συνταγματικά όρια σχετικά με τη διανομή των τηλεοπτικών αδειών. Συγκεκριμένα, η παράγραφος 16 της απόφασης του ΣτΕ αναφέρει ρητά ότι «η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το 'Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης». Με άλλα λόγια, ο πόλεμος για την κατίσχυση του «τετρακάναλου» νέου καθεστώτος στην ιδιωτική TV που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τελειώσει. Κάθε άλλο, φαίνεται ότι εισέρχεται στην φάση της μεγαλύτερης όξυνσής του, καθώς, εκτός από την συνταγματικότητα ή μη, την προάσπιση της ελευθεροτυπίας και τελικά της ίδιας της δημοκρατίας απέναντι στον άκρατο κρατικό παρεμβατισμό στον έλεγχο της ενημέρωσης, υπάρχει πλήθος πολύ σοβαρών, επιμέρους ζητημάτα που παραμένουν ανοιχτά -όχι τόσο σε ποικίλες εξηγήσεις, όσο σε επικίνδυνες παρεξηγήσεις.  

Αριθμός καναλιών: Πόσα στην Ελλάδα και πόσα στην Ευρώπη;
Σε ξεχωριστό πεδίο μάχης αναδείχθηκε η σύγκριση της ιδιωτικής τηλεόρασης διεθνώς με το όραμα που προβάλει η κυβέρνηση για το άμεσο μέλλον των εγχώριων σταθμών. Αποδείχθηκε, δε, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει με την Ενωση των ιδιωτικών καναλιών ούτε στον ακριβή αριθμό των σταθμών που λειτουργούν σήμερα στην Ευρώπη. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες έθεσε το ερώτημα «ξέρετε, πόσες είναι οι άδειες στη Γαλλία, η οποία έχει έξι φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα; Είναι μόλις πέντε. Στη Γερμανία, η οποία είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη, είναι μόλις έξι. Συνεπώς με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, οι τέσσερις άδειες που προτείνουμε είναι πολλές, δεν είναι λίγες». 

Στο ίδιο πνεύμα με τον πρωθυπουργό, ο καθ' ύλην αρμόδιος, ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς ανέφερε ότι οι ιδιωτικοί σταθμοί πχ στην Ισπανία είναι πέντε. Παρόλ' αυτά, η ΕΙΤΗΣΕΕ επιμένει -και παρουσιάζει τεκμήρια γι' αυτό- ότι η κυβέρνηση επικαλείται, πιθανώς εσκεμμένα, εσφαλμένα στοιχεία. Σύμφωνα με την ΕΙΤΗΣΕΕ στη Γαλλία δεν λειτουργούν 5 ιδιωτικά κανάλια αλλά 23, στη Γερμανία δεν είναι 6 αλλά 32, στην Ισπανία 9 και όχι 5, στην Ιταλία περίπου 30 κ.ο.κ. Οσο για το επιχείρημα της πληθυσμιακής αναλογίας το οποίο προέβαλε ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να θεμελιώσει την ανάγκη περιορισμού των αδειών για μια χώρα τόσο μικρή όσο η Ελλάδα, καταρρίπτεται πανηγυρικά από την αναφορά στο Λουξεμβούργο: Οπως έχει ενημερώσει την κυβέρνηση με έγγραφο της 9/11/2015 (αριθμός πρωτοκόλλου 585/Z.1) η εκεί ελληνική πρεσβεία, στο μικροσκοπικό Δουκάτο 14 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Και ο πληθυσμός του Λουξεμβούργου μόλις και μετά βίας αγγίζει το μισό εκ. κατοίκους, είναι δηλαδή πάνω από 20 φορές μικρότερος του ελληνικού.

Ομως, πέρα από τα όποια σφάλματα στην αναπαραγωγή των αριθμών, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι έωλα υπό την έννοια ότι δεν λαμβάνουν υπόψιν την κατάσταση της αγοράς. Αυτό ακριβώς επεσήμανε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν υπέδειξε στον πρωθυπουργό ότι «πρώτον, τα στοιχεία τα οποία δώσατε είναι ανακριβή. Δεύτερον, αναφερθήκατε στο πόσα κανάλια λειτουργούν και όχι στο πόσες άδειες έχουν δοθεί. Εχετε μπλέξει την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς με το καθεστώς αδειοδότησης. Η ίδια η αγορά επέβαλε στις ευρωπαϊκές αγορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης αυτόν τον αριθμό των καναλιών. Δεν επεβλήθη αυτό διά νόμου».

Γιατί εν έτει 2016 μόνο τέσσερα κανάλια;
Σαρκάζοντας τα «δημιουργικά» μαθηματικά της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστησε την προσοχή του κοινοβουλίου σε ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα: Την περιβόητη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεχνολογίας της Φλωρεντίας, η οποία υποτίθεται ότι ορίζει ως ανώτατο πλήθος ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα τους τέσσερις. «Δεν ξέρω καν ποιος ζήτησε αυτήν την έκθεση και αν έχει πληρωθεί, αλλά πείτε στο συντάκτη της ότι, όταν διαιρεί κάποιος το 24 διά του 8, κάνει 3 και όχι 2» είπε στον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης. Το χονδροειδές αυτό σφάλμα σε μια απλή πράξη διαίρεσης εμφανίζεται στην τεκμηρίωση του πώς η κυβέρνηση κατέληξε στον αριθμό 4: Η χωρητικότητα ενός πολυπλέκτη (δηλαδή ενός ψηφιακού διαύλου) είναι 24.88 Mbit/s και σε αυτό το εύρος πρέπει να διευθετηθούν κάποιες ροές («κανάλια») υψηλής ευκρίνειας, των 8 Mbit/s έκαστο. Διαιρώντας το 24.88 δια του 8, το αποτέλεσμα είναι 3,1 και όχι 2, γι' αυτό και η ΕΙΤΗΣΕΕ διαμαρτύρεται ότι ο προσδιορισμός των 4 αδειών βασίζεται σε «αριθμητικά λάθη, λανθασμένες παραδοχές και λογικές υπερβάσεις». 

Αυτό που ισχύει στην Ελλάδα είναι ότι η Digea ως πάροχος υπηρεσιών πολυπλεξίας (ψηφιακών εκπομπών) έχει καταβάλει στο κράτος 18,3 εκ. ευρώ για τους 4 συνολικά πολυπλέκτες εθνικής εμβέλειας και για διάστημα 15 ετών (2014-2029). Το συγκεκριμένο τίμημα παραχώρησης θεωρείται ως ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και παρόλ' αυτά, όπως καταγγέλλει η ΕΙΤΗΣΕΕ, η κυβέρνηση κατ' ουσίαν απαιτεί να καταβληθεί εκ νέου. 

Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την μετάδοση 8-10 προγραμμάτων κανονικής ευκρίνειας και 4 υψηλής ευκρίνειας ανά πολυπλέκτη, πράγμα που σημαίνει ότι η Digea έχει την τεχνική δυνατότητα να μεταδίδει σήμα για 16 κανάλια HD και 48 SD. Και επειδή η εξέλιξη στον τομέα των ψηφιακών εκπομπών καλπάζει, θεωρείται ως κάτι σχετικά απλό το να αυξηθούν οι δυνατότητες της Digea ώστε να έχει τη δυνατότητα στο κοντινό μέλλον να μεταδίδει 54 κανάλια HD και 150 SD. Από τα προηγούμενα εξάγεται το συμπέρασμα ότι η αδειοδότηση τεσσάρων και όχι περισσότερων ιδιωτικών καναλιών δεν επιβάλεται από κάποιον τεχνικό περιορισμό. Αλλά ούτε και οικονομικό, καθώς η μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεχνολογίας της Φλωρεντίας διευκρινίζει ότι δεν είναι δυνατόν να προταθεί οποιοσδήποτε συγκεκριμένος αριθμός αδειών με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα, ασχέτως εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ακριβώς αυτό για να νομιμοποιήσει την παρέμβασή της στην αγορά. Η έκθεση της Φλωρεντίας αναφέρει επίσης ότι επεξεργάστηκε στοιχεία που της χορηγήθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Επικρατείας, στοιχεία που ούτε διασταυρώθηκαν, ούτε επιβεβαιώθηκαν ή συμπληρώθηκαν από κάποια πρωτογενή έρευνα. Την υστερόβουλη αυτή ασάφεια καυτηρίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί τηλεοπτικών αδειών, όταν έστρεψε τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Είναι απολύτως σαφές -και το ξέρετε και εσείς- ότι δεν υπάρχει κανείς ουσιαστικός τεχνικός περιορισμός στον αριθμό των αδειών. Ούτε καν εσείς δεν το είπατε σήμερα. Ομως, αυτό ακριβώς είναι το επιχείρημα το οποίο επικαλείται η δήθεν έκθεση, την οποία μας προσκομίσατε εδώ. Μια και είμαστε στο θέμα του τρόπου λειτουργίας της αγοράς, κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί δεν επιβάλλετε και αντίστοιχους περιορισμούς στη λειτουργία άλλων αγορών; Γιατί δεν ορίζετε κιόλας ανώτατο αριθμό κινηματογράφων, σουπεμάρκετ, εστιατορίων, κομμωτηρίων; Ετσι αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία της αγοράς;»

Εργαζόμενοι στην TV: Πόσοι οδηγούνται στην ανεργία;
Είναι 15.000 ή λιγότερες από 3.000 οι θέσεις εργασίας που ενδεχομένως θα χαθούν εάν οι τηλεοπτικοί σταθμοί που θα μείνουν εκτός των νομίμων τεσσάρων αναγκαστούν να κλείσουν υπό το νέο καθεστώς; Απολύτως καταδεικτική του χάσματος που χωρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας είναι η ολοκληρωτική διάσταση ανάμεσα στις εκτιμήσεις που καταθέτει καθεμία πλευρά για τους δυνάμει ανέργους του κλάδου: Η κυβέρνηση περιορίζει τους νυν εργαζόμενους στους 2.639 βασιζόμενη στα στοιχεία του συστήματος Εργανή (συγκεκριμένα Mega 540, Alpha 537, Αντ1 509, Star 387, Σκάι 340, Ε TV 206, Μακεδονία 61, Art 59) και απορρίπτει τον περίπου εξαπλάσιο αριθμό των 15.000 ατόμων, όπως τα υπολόγισαν κάποιοι μιλώντας σε ΜΜΕ. Ωστόσο, η ΕΙΤΗΣΕΕ επισημαίνει ότι η ίδια ουδέποτε έκανε επισήμως λόγο για 15.000 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, για άλλη μία φορά, προσπαθεί να προκαλέσει εντυπώσεις παρουσιάζοντας απατηλά δεδομένα. Μάλιστα «η κυβέρνηση συνελήφθη ψευδόμενη» δήλωσε η Ενωση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Η εξουσία χρησιμοποιεί τα στοιχεία με τέτοιο τρόπο ώστε να αυτοπροστατεύεται από τις επικρίσεις, εφόσον, ούτως ή άλλως, ακόμη και βάσει των μαθηματικών της κυβέρνησης, η ανθρωποθυσία που συνεπάγεται το κλείσιμο καναλιών θα είναι της τάξης των 1.000 θέσεων εργασίας. Κι αυτό διότι οι τέσσερις νόμιμοι σταθμοί υποχρεούνται να λειτουργούν με μίνιμουμ 400 εργαζόμενους, οπότε το σύνολο θα είναι 1.600 άτομα. Εάν γίνει δεκτό ότι αυτή τη στιγμή στην ιδιωτική τηλεόραση εργάζονται μόνο 2.639, αυτομάτως περισσεύουν 1.039 άνθρωποι. Αλλά η ΕΙΤΗΣΕΕ μιλά για πολύ περισσότερους, καθώς η κυβέρνηση παρασιωπά το γεγονός ότι εκτός των μονίμων υπαλλήλων που εξαρτώνται από τα κανάλια με σχέσεις μισθωτής εργασίας, υπάρχουν πολλαπλάσιοι οι οποίοι βιοπορίζονται απασχολούμενοι στον κλάδο υπό ποικίλους όρους συνεργασίας, με πολλές και διάφορες ειδικότητες. Οι ηθοποιοί και οι μουσικοί για παράδειγμα, όπως και μεγάλος αριθμός τεχνικών κατά κανόνα εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, οπότε με τη συρρίκνωση της αγοράς στους μισούς σταθμούς, εξυπακούεται ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης μειώνονται αντίστοιχα. 

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, μια πεποίθηση που δεν φαίνεται να προκύπτει βάσει κάποιας ορθολογικής ανάλυσης της νέας κατάστασης που πρόκειται να διαμορφωθεί. Και επιπλέον καταλογίζει στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σταθμών «προβληματική τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, συστηματική μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι 'ευέλικτες' μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια)». Σε αυτές τις αιτιάσεις η ΕΙΤΗΣΕΕ απαντά ότι η ευέλικτη εργασία όχι μόνο είναι νομικά κατοχυρωμένη αλλά υιοθετείται ακόμη και στο δημόσιο, ότι δεν γίνονται παρατυπίες και ότι σε κάθε περίπτωση οι εναλλακτικές μορφές συνεργασίας δεν υπερβαίνουν το 5% των απασχολούμενων στην ιδιωτική τηλεόραση. Η ΕΙΤΗΣΕΕ κλείνει τη διαμάχη γύρω από την αναπόφευκτη, όπως φαίνεται, κατάργηση θέσεων εργασίας στην ιδιωτική TV εξαιτίας των μεθοδεύσεων της κατά τα άλλα φιλεργατικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διερωτώμενη ρητορικά «αλήθεια, τι προσπαθεί να μας πει η κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις της; Οτι θα μειωθεί ο αριθμός των σταθμών και δεν θα μειωθεί η απασχόληση; Μήπως θα αυξηθεί κιόλας;»

Μόνο τέσσερα ιδιωτικά κανάλια: Κέρδος ή ζημία;
Ο κ. Νίκος Παππάς δηλώνει βέβαιος ότι από την εφαρμογή του άμεσου κρατικού ελέγχου στην λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς «θα υπάρξουν σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη» -μολονότι δεν παρέχει κάποια συγκεκριμένη τάξη μεγέθους. Η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη του υπουργού Επικρατεία διαψεύδεται μετ' επιτάσεως από τους ιδιοκτήτες των σταθμών, οι οποίοι προβλέπουν μια εντελώς ζοφερή εικόνα για τον κλάδο. Κατ' επέκτασιν, το κλείσιμο τηλεοπτικών οργανισμών θα ζημιώσει αντί να ωφελήσει το κράτος. Χωρίς να γίνεται λόγος για ατομικά εισοδήματα εργαζομένων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ, οι επιπτώσεις από την παρέμβαση στην ελεύθερη λειτουργία της αγοράς θα είναι τεράστιες για την ελληνική οικονομία. Στην καλύτερη περίπτωση θα μειωθεί στο μισό η ετήσια συνεισφορά των ιδιωτικών σταθμών στο ελληνικό δημόσιο, η οποία υπολογίζεται στα 350 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα θα χαθούν τα 73 εκ. ευρώ ανά έτος που αφορούν στην απόδοση αγγελιοσήμου, τα έσοδα από την σκληρή φορολόγηση των καναλιών, βάσει του συντελεστή-στραγγαλιστή 41,5% επί του κύκλου εργασιών συν τον ΦΠΑ. Ακόμη, θα εκμηδενιστούν οι έως τώρα επενδύσεις του κλάδου στην παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων, οι οποίες υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ, με μέσο όρο 175 εκ ευρώ ετησίως. 

Τι χρωστάνε τα κανάλια;
Ομοθυμαδόν οι εταίροι του κυβερνητικού σχηματισμού, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ υψώνουν απειλητικά το φραγγέλιο των χρεών απέναντι στα ιδιωτικά κανάλια. Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος επανέλαβε στη Βουλή ότι τα κανάλια «χρωστάνε 808 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και θα πληρώσουν οπωσδήποτε», ο δε Αλέξης Τσίπρας μίλησε αφηρημένα -πλην απαξιωτικά- για τους ιδιωτικούς σταθμούς, μαζί με αιχμές γενικώς για τον νεοφιλελευθερισμό κ.λπ: «Oσο για εκείνους τους φανατικούς νεοφιλελεύθερους που ισχυρίζονται ότι όλα αυτά πρέπει να τα λύνει η ίδια η αγορά, ένα σχόλιο μόνο θέλω να κάνω: Αλήθεια, γιατί αυτή η αγορά, η οποία όλα τα λύνει από μόνη της, είκοσι επτά χρόνια δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα και έχουμε καταλήξει σε υπερχρεωμένα και μη βιώσιμα σχήματα, τα οποία διατηρούνται στη ζωή από τις ενέσεις ρευστότητας των τραπεζών, ενώ όλη η υπόλοιπη οικονομία έχει στεγνώσει;» 

Λίγες ημέρες πριν από την συνεδρίαση της Βουλής για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών η ΕΙΤΗΣΕΕ είχε εγκαλέσει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι «για μία ακόμα φορά καταφεύγει στη μέθοδο της έντεχνης παραπλάνησης». Ο κ. Αλεξιάδης είχε αφήσει αιχμές κατά τον σταθμών περί «εκατομμυρίων ευρώ που χρωστούν στο ΕΣΡ για πρόστιμα», καθώς και για άλλες οφειλές. Οι ιδιοκτήτες των καναλιών αντέδρασαν αμέσως, κατηγορώντας τον αναπληρωτή υπουργό ότι σκοπίμως αποκρύπτει ότι τα πρόστιμα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ και από ό,τι είναι αναρτημένο εκεί, φαίνεται ότι κανένα από τα έξι κανάλια εθνικής εμβέλειας δεν βαρύνεται με κάποιο πρόστιμο. Η ΕΙΤΗΣΕΕ ισχυρίζεται ότι οι σταθμοί-μέλη της δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, καθώς είτε έχουν καλύψει όλες τις οφειλές τους, είτε έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Μιλώντας για συκοφαντίες εις βάρος τους, «λάσπη στον ανεμιστήρα» κ.λπ, οι ιδιοκτήτες των σταθμών έχουν επανειλημμένως δηλώσει δημόσια ότι δεν έχουν την παραμικρή ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες, ειδάλλως δεν θα είχαν δικαίωμα λήψης φορολογικής, ασφαλιστικής και τραπεζικής ενημερότητας. Ισχυρίζονται επίσης ότι τα δάνειά τους έχουν ληφθεί απολύτως νόμιμα, εξυπηρετούνται κανονικά και σε καμία περίπτωση δεν είναι «κόκκινα».


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγριεύει ο «πόλεμος» non-paper για τις 4 άδειες που θα μοιράσει η κυβέρνηση"

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να καταλάβει ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα

Μήνυμα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με σημερινή συνέντευξή του.

«Το Ταμείο πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα» επισημαίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη Realnews.

Το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει ότι η όποια κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις δυσκολεύει τη στρατηγική της κυβέρνησης να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο μέτρων-ύφεσης-νέων μέτρων, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών ενώ εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Όπως υποστηρίζει, η βάση της συζήτησης δεν μπορεί να είναι άλλη από τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού ενώ οι συντάξεις και το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής «είναι η κόκκινη γραμμή μας» όπως τονίζει.
"Δεν μπορεί να ζητούνται νέα δημοσιονομικά μέτρα όταν η οικονομία αλλά και τα έσοδα έχουν πάει καλύτερα από τις προβλέψεις που είχαμε το καλοκαίρι. Ούτε μπορούμε να κόψουμε τις τρέχουσες συντάξεις όταν έχουν υποστεί τόσες περικοπές τα τελευταία χρόνια και συμβάλλουν τόσο στο γενικότερο οικογενειακό εισόδημα", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό λέει ότι η στάση της Ελλάδας και η αλληλεγγύη που έδειξε στο προσφυγικό πρέπει να επιβραβευτεί και όχι να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Μέρος των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφορά και στη διαχείριση των δαπανών που προορίζονται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, σημειώνει.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος συζήτησης για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς «βρίσκονται σε καλό δρόμο» και παράλληλα, τονίζει, αναφορικά με το χρέος, ότι θα πρέπει να ληφθεί μία πολιτική απόφαση που δεν θα μετατοπίζει την τελική λύση στο μέλλον. «Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί η συμπιεσμένη ζήτηση στην οικονομία και οι επενδυτές θα μπορέσουν να επενδύσουν, ξέροντας ότι έχουν μπροστά τους ένα καθαρό τοπίο μακράς πνοής», επισημαίνει προσθέτοντας ότι την Άνοιξη θα παρουσιαστεί και το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

Σχετικά με τα φορολογικά, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια για να μην πέσουν τα βάση στα χαμηλότερα στρώματα και να υπάρχει αναδιανομή.

Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος εκτιμά ότι η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλείται με τα μέτρα πολιτικής που κατατίθενται, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά και χαρακτηρίζει «όνειρα της αντιπολίτευσης και παιχνίδια τακτικής» τα σενάρια περί άλλης πλειοψηφίας και περί οικουμενικής κυβέρνησης.

Για το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι δεν ανησυχεί. «Ανησυχώ όμως στο κατά πόσο επικοινωνούμε το δικό μας πολιτικό σχέδιο, τις κοινωνικές μας προτεραιότητες, τις τομές και τους μετασχηματισμούς που επιχειρούμε στο επίπεδο του κράτους, της οικονομίας και των κοινωνικών θεσμών», προσθέτει.

Ο υπουργός Οικονομικών, εξάλλου, κατηγορεί τον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «παλινδρομεί συνεχώς μεταξύ δεξιού λαϊκισμού και αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού», χαρακτηρίζοντας «φτωχή» την επιχειρηματολογία του.

Τέλος, εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι το διακύβευμα θα είναι το πώς μπορεί να εφαρμόζεται αριστερή πολιτική σε αντίξοες συνθήκες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να καταλάβει ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα"

Σφακιανάκης: Θα με είχαν αποστρατεύσει χωρίς τη στήριξη του Τσίπρα

«Αν δεν είχα την εμπιστοσύνη, τη στήριξη του πρωθυπουργού και την αγάπη του κόσμου, θα με είχαν αποστρατεύσει» δηλώνει ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Μανώλης Σφακιανάκης.

«Είμαι 'στρατιώτης', όχι όμως φαντάρος. Είμαι υποστράτηγος και, όπως έκαναν με άλλους συναδέλφους, θα έπρεπε να με έχουν καλέσει και να μου πουν για τη μετακίνησή μου. Αν το έκαναν, θα δεχόμουν άμεσα τη μετάθεσή μου στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού. Τώρα γιατί με κάλεσαν; Μου είπαν: 'Θα γίνεις βοηθός επιτελάρχη και δέχθηκα αγόγγυστα» λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι -στον πρόσφατα βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του- κ. Σφακιανάκη ανακοινώθηκε αρχικά ότι μετακινείται στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης.

Εν μέσω αντιδράσεων και τουλάχιστον 940.000 μηνυμάτων συμπαράστασης σε ένα 24ωρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και επικριτικών προς το πρόσωπό του δηλώσεων από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, έγινε γνωστό ότι παραμένει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τελικά αναλαμβάνει βοηθός της επιτελάρχη, αντιστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, και επόπτης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικαταστάτης του κ. Σφακιανάκη στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα είναι ο μέχρι σήμερα υποδιοικητής της Υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώστας.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Σφακιανάκης: Θα με είχαν αποστρατεύσει χωρίς τη στήριξη του Τσίπρα"

Παρασκευόπουλος: Προσπάθειες ταχύτερης διεξαγωγής της δίκης της ΧΑ

Για την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" απέδωσε, μεταξύ άλλων, την εξέλιξη αυτή σε "ένα γενικότερο πρόβλημα βραδύτητας της ελληνικής Δικαιοσύνης", αλλά και στο γεγονός ότι ότι δεν υπάρχουν "μεγάλες αίθουσες για τη διεξαγωγή δικών με πολλούς κατηγορουμένους, πολλούς μάρτυρες, δικηγόρους κ.λπ.".

"Καταρχήν έχουμε ένα γενικό πρόβλημα βραδύτητας της ελληνικής Δικαιοσύνης, ίσως είναι το κυριότερο πρόβλημά της. Έχουν σωρευτεί πολλές υποθέσεις από παλιές καθυστερήσεις με ένα φορτίο σημαντικό και κάποιες από όλες τις υποθέσεις είναι πολύ πιο σημαντικές από τις άλλες λόγω κοινωνικής βαρύτητας, ακόμη και πολιτικής βαρύτητας, όπως είναι η συγκεκριμένη υπόθεση", ανέφερε και πρόσθεσε:

"Πέρα από το γενικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε κι άλλα. Δηλαδή δεν έχουμε μεγάλες αίθουσες για τη διεξαγωγή δικών με πολλούς κατηγορουμένους, πολλούς μάρτυρες, δικηγόρους κ.λπ. Αυτό μειώνει τη δυνατότητα των μεγάλων υποθέσεων να προχωρούν γρήγορα γιατί κάθε φορά που φτάνουμε στην ημέρα της δίκης και δεν αρκεί βέβαια μια μέρα για να περατωθεί αυτή με τόσους μάρτυρες, η επόμενη δικάσιμος δεν μπορεί να είναι την επόμενη μέρα επειδή οι δίκες εναλλάσσονται στην ίδια αίθουσα καθώς οι αίθουσες δεν επαρκούν".

Τόνισε, πάντως, ότι συνεχίζεται "η προσπάθεια για τη διεξαγωγή της δίκης με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο". "Θα έχω και πάλι επαφές με τις δικαστικές αρχές για να προσπαθήσουμε να δούμε δυνατότητες επιτάχυνσης των ρυθμών των συνηθισμένων", σημείωσε.

Ερωτηθείς τι θα έλεγε στη μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, η οποία μιλώντας στο MEGA έξεφρασε την οργή και την αγανάκτησή της για την αποφυλάκιση Ρουπακιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε:

"Θα ήμουν σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση και ότι θα μπορούσα να πω θα ήταν ανθρώπινο και όχι σχετικό με τη δίκη".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευόπουλος: Προσπάθειες ταχύτερης διεξαγωγής της δίκης της ΧΑ"

Παράνομες οι περικοπές στα χρόνια των μνημονίων

Μία απόφαση-σταθμό που αφορά στις περικοπές μισθών και συντάξεων που έγιναν τα χρόνια του μνημονίου, είναι πιθανό να ανατρέψει το σημερινό δημοσιονομικό και οικονομικό τοπίο, αλλά και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Η απόφαση αφορά στις προσφυγές πολιτών και κοινωνικών φορέων κατά του μνημονίου και των περικοπών που εντάχθηκαν στα προγράμματα διάσωσης, όπως για παράδειγμα στις απολαβές των ιατρών του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν τον Αύγουστο του 2012 στους μισθούς των -εν ενεργεία- και τις συντάξεις -των συνταξιούχων- γιατρών του ΕΣΥ.

Η απόφαση αυτή, δυναμιτίζει την παρούσα κατάσταση και τα σχέδια της κυβέρνησης, καθώς αναμένεται να εξαναγκάσει το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει επιπλέον πόρους ύψους 220 εκατ. ευρώ -όπως εκτιμάται- χωρίς, ωστόσο, να υπολογίζονται τα πιθανά αναδρομικά.

Η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου ελήφθη έπειτα από σχετική προσφυγή συνταξιούχου ιατρού του ΕΣΥ, ενώ εκκρεμεί απόφαση και για 15.500 εν ενεργεία ιατρούς. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν «συμπορευτεί» με το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε για την εν λόγω αγωγή θα αποφανθεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Την ίδια ώρα, στην… αναμονή βρίσκεται μεγάλο πλήθος αγωγών για αναδρομικά που αφορούν κάθε είδους αποδοχές, φόρους, άλλα και την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επίσης κρίνεται αντισυνταγματική για πολλούς συνταξιούχους.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Έθνος, αναμένεται να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις θα δικαιώνουν ενστόλους, καθηγητές ΑΕΙ, διευθυντές ΕΣΥ. Παράλληλα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται να αποφανθεί και για τους καθηγητές των ΤΕΙ που αιτούνται να κριθούν αντισυνταγματικές οι δικές τους περικοπές.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση κινείται μεταξύ… Σκύλας και Χάρυβδης, από τη στιγμή που της ασκούνται «εξωτερικές» πιέσεις για περικοπές συντάξεων.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι «όλα θα γίνουν αλλά αφού βγούμε από την αξιολόγηση και τη ρύθμιση του χρέους».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράνομες οι περικοπές στα χρόνια των μνημονίων"

Αμετακίνητοι στα αντι-μπλόκα τους οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές

Καμία αλλαγή και σήμερα στο σκηνικό που επικρατεί την τελευταία εβδομάδα στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, με τους οδηγούς φορτηγών και νταλικών της γειτονικής χώρας να διατηρούν τα αντι-μπλόκα που έχουν στήσει, αποκλείοντας έτσι την άλλη πλευρά των συνόρων και εμμένοντας στο αίτημά τους για απόσυρση των τρακτέρ από τα συγκεκριμένα σημεία στο ελληνικό έδαφος.

Όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στον Προμαχώνα, Γιάννης Τουρτούρας, «προφανώς αυτό που ζητούν να αποσύρουμε εντελώς τα τρακτέρ μας από το σημείο, είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί σε καμία περίπτωση». Πρόσθεσε ότι η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά επί ελληνικού εδάφους, υπερβαίνει ακόμα και τα 30 χιλιόμετρα.

Το τελωνείο του Προμαχώνα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου ήταν αποκλεισμένο, αλλά μετά από γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο αγροτών, αποφασίστηκε η ελευθέρωση των πυλών την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, ωστόσο η κυκλοφορία δεν αποκαταστάθηκε, αφού επί βουλγαρικού εδάφους στήθηκε μπλόκο στα Κούλατα.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο τελωνείο της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με τον επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου, Βασίλη Καστίδη, αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου να μας αναφέρει ότι «υπήρχε όλες αυτές τις ημέρες που βρισκόμαστε στο δρόμο ένα πρόγραμμα, το οποίο ακολουθούσαμε πιστά, ενώ έκτακτα περιστατικά, όπως και -μεταξύ άλλων- τουριστικά λεωφορεία με παιδιά, τα αφήναμε να περάσουν χωρίς δεύτερη σκέψη, αφού στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε ευπαθείς ομάδες, αλλά να διατρανώσουμε τα προβλήματά μας». Τόνισε δε, ότι οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές είναι αδιάλλακτοι, ενώ «δεν επιδεικνύουν καμία ευαισθησία στην ταλαιπωρία απλών πολιτών».

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμετακίνητοι στα αντι-μπλόκα τους οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές"

Κατρούγκαλος: Σύντομα θα έχουμε συμφωνία και με τους αγρότες και για την αξιολόγηση

Αισιόδοξος ότι «θα έχουμε σύντομα μια συμφωνία που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» πριν από την 27η Μαρτίου δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή.

Συμφωνία, εκτίμησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα υπάρξει και στο θέμα των αγροτών, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος συμμετείχε σε ημερίδα για τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της απασχόλησης που διοργάνωσε στην Ερφούρτη ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελοου (Die Linke), σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τόμας Χέντελ (Die Linke), τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές για την μεταφορά τεχνογνωσίας από την Γερμανία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα τεχνικής κατάρτισης.

Στην συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας της Θουριγγίας Χάικε Βέρνερ και η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, οι οποίες υπέγραψαν κοινή δήλωση για την στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης νέων Ελλήνων από εξειδικευμένα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της Θουριγγίας. Στόχος τώρα είναι να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τα κοινωνικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπάθεια την οποία θα στηρίξει και ο κ. Χέντελ.

«Τα ζητήματα του κοινωνικού κράτους θεωρούμε ότι δεν είναι εθνικά - σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αυτή τη στιγμή μια σύγκρουση μεταξύ εκείνων που θέλουν την συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και εκείνων που υποστηρίζουν την εμμονή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, άρα η συνεργασία με τη Θουριγγία, που έχει κυβέρνηση της Αριστεράς, ήταν μια εν πολλοίς μια αναμενόμενη κίνηση», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι σκοπός της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν η συνάντηση να μην έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο στην αποστολή συμμετείχε, εκτός από την κυρία Καραμεσίνη του ΟΑΕΔ, το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ). «Υπάρχει ανάγκη για την ενίσχυση του μοντέλου της δυαδικής μαθητείας», το οποίο συνδυάζει την θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική εξάσκηση και αποτελεί στην Γερμανία και στην Αυστρία τη βάση για κάθε κατάρτιση στην τεχνική εκπαίδευση, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και ανέφερε ενδεικτικά την προοπτική ανάπτυξης προγράμματος προετοιμασίας των εκπαιδευτών που θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία από την Θουριγγία στην Ελλάδα.
Το υπουργείο Εργασίας στοχεύει σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη συνεργασία, αλλά πολλά από αυτά τα σχέδια μπορούν να έχουν άμεση απόδοση.

Επιπλέον, υπάρχουν ήδη τέτοια προγράμματα σε εξέλιξη - το δυαδικό μοντέλο που ακολουθούν τα σχολεία του ΟΑΕΔ, τα προγράμματα που εφαρμόζονται στην Κρήτη για τον τομέα των ξενοδοχείων, αλλά και το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα στον τομέα της κατάρτισης για τους νέους τομείς ηλιακής ενέργειας σε συνεργασία με τη νότια Θουριγγία.

Η μέχρι τώρα εμπειρία, εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι θετική και αφορά κυρίως τόσο το πώς εκείνοι που αναζητούν θέση εργασίας και προέρχονται από ανεργία θα έχουν περισσότερα δικαιώματα, όσο και το πώς μπορούμε να έχουμε ανώτερες υπηρεσίες κατάρτισης. «Είναι ένας από τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα πάσχει. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαρροή στην τεχνική εκπαίδευση. Χρειάζεται μια γενικότερη ενίσχυση των μοντέλων και από αυτή την άποψη η τεχνογνωσία των Γερμανών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη», επισήμανε σχετικά ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι αναμένονται άμεσα τα τεχνικά κλιμάκια και, πολύ σύντομα μετά την άφιξή τους, οι επικεφαλής των κλιμακίων, καθώς, όπως τόνισε, σε τεχνικό επίπεδο έχει προχωρήσει ιδιαίτερα η ανταλλαγή ποσοτικών στοιχείων.

«Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή», παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχει συμφωνία - τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους - στην γενική γεωμετρία και την αρχιτεκτονική του νόμου. Και το ΔΝΤ, πρόσθεσε, δεν έχει θέσει ζητήματα ως προς τα δομικά στοιχεία της μεταρρύθμισης. «Υπάρχουν αρκετά σημαντικά ζητήματα να λήξουν, θεωρώ όμως ότι η τεχνική προετοιμασία, η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια, έχει προετοιμάσει το έδαφος και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε σύντομα μια συμφωνία που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πολύ σύντομα», ανέφερε.

Κληθείς να απαντήσει αν οι εταίροι συμφωνούν με τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της μεταρρύθμισης που εισηγείται η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι εκεί εντοπίζεται μια από τις βασικές διαφορές, αλλά διευκρίνισε ότι δεν αφορούν «το αν θα υπάρχει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας, αλλά την αναλογία μεταξύ του αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους, που εμείς το θέλουμε πιο έντονο, και αυτού που επιθυμούν περισσότερο οι ίδιοι, να υπάρχει μια ευθεία αναλογικότητα ανάμεσα στις εισφορές και στις συνταξιοδοτικές παροχές».

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει εξηγήσει στους Θεσμούς πως αυτά τα θέματα αφορούν κυριαρχική απόφαση του ελληνικού κράτους. «Από το σημείο που εμείς θα εφαρμόσουμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας για την μείωση της δαπάνης, το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικών που θα ακολουθήσουμε είναι προφανώς εκτός μνημονίου και επομένως εκτός της ατζέντας διαπραγμάτευσης. Επιμένουμε σε αυτό. Αν θέλουμε να φροντίσουμε περισσότερο τους αδύναμους και τους φτωχούς, αυτό αποτελεί μια πολιτική προτεραιότητα που εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση, όχι στην συζήτηση με τους εταίρους», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι μέχρι την 27η Μαρτίου και το Πάσχα των Καθολικών μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αξιολόγηση και άρα, να έχει ψηφιστεί και ο σχετικός νόμος. «Από τη στιγμή που θα επιστρέψουν οι εταίροι, πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο», πρόσθεσε. «Είμαι αισιόδοξος, χωρίς να αναιρώ το γεγονός ότι θα είναι σκληρή διαπραγμάτευση. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξει σύντομα θετικά, γιατί όλοι - και ειδικά στην Ευρώπη- δεν θέλουν την παράταση της αβεβαιότητας, σε μια στιγμή που σοβεί η προσφυγική κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και ανέδειξε την σημασία που αποδίδει στην στήριξη της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί μόνιμη Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί την διαπραγμάτευση.

«Θέλουμε να υπάρχει ο μεγεθυντικός φακός του κοινοβουλευτικού ελέγχου του Ευρωκοινοβουλίου σε ό,τι γίνεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα σε μας και στους εταίρους μας. Έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνολικά και του προέδρου της Τόμας Χέντελ», με τον οποίο στην Θουριγγία συζητήθηκε και η συνέχιση της αποτελεσματικής αυτής συνεργασίας.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Κατρούγκαλος και σε ό,τι αφορά την έκβαση της συνάντησης αύριο του πρωθυπουργού με τους αγρότες. «Από την αρχή μιλούσαμε για ανοιχτό διάλογο. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι φαίνεται πως η πλειονότητα των μπλόκων ανταποκρίνεται στην πρόσκληση αυτή. Είμαι και σε αυτό ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Θα έχουμε συμφωνία», επέμεινε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Σύντομα θα έχουμε συμφωνία και με τους αγρότες και για την αξιολόγηση"

Κουρουμπλής: Να μην κλείνουν τα σύνορα οι αγρότες, θα υπάρξουν ποινές

Απειλώντας τους αγρότες πως οι κινητοποιήσεις που επιλέγουν μπορεί και να οδηγήσουν στην επιβολή κυρώσεων από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής εξέφρασε την... επιθυμία να βρεθεί λύση στα προβλήματα και να γίνει εξαντλητικός διάλογος.

«Οι αγρότες να κάνουν τις κινητοποιήσεις που κρίνουν, αλλά μπορεί να έχουμε και ποινές από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα κλειστά σύνορα» είπε ο υπουργός το πρωί της Κυριακής, «προτείνοντάς» τους να αναζητήσουν άλλους τρόπους διαμαρτυρίας και όχι να αποκλείουν τα τελωνεία.

Αναφερόμενος μάλιστα στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στον Προμαχώνα από το αντι-μπλόκο των Βουλγάρων, που έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν αποκλεισμένοι στην γειτονική χώρα και πολλοί Έλληνες οδηγοί, ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τις τοπικές αρχές να ενεργοποιηθούν και να φροντίσουν τους ανθρώπους αυτούς.

Αναφορικά με το διάλογο ζήτησε να γίνει «προσπάθεια εξάντλησης όλων των περιθωρίων και των δυνατοτήτων», αναγνωρίζοντας πως «οι αγρότες είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση εδώ και 40 χρόνια, όπου βασιλεύουν οι μεσάζοντες». «Περιμένω συμφωνία» μέσα στην εβδομάδα, είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σχολιάζοντας την πορεία της διαπραγμάτευσης, τόνισε πως «βεβαίως και ισχύει η κόκκινη γραμμή για τις κύριες συντάξεις» και ζήτησε από τα «προοδευτικά κόμματα» να βάλλουν πλάτη «τουλάχιστον στο θέμα αυτό και όχι να μιλούν για οικουμενικές κυβερνήσεις, που υποκρύπτουν μέτρα - καρμανιόλες για τον λαό».

Έκανε υπερβολές και ο Σφακιανάκης, σχολίασε για τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αποφεύγοντας πάντως να υπερασπιστεί τον υφιστάμενό του, αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα, αλλά αντίθετα, επισημαίνοντας πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Το ζήτημα έχει πλέον ξεχαστεί, είπε και πρόσθεσε: «Ήταν υπερβολή και από την πλευρά Σφακιανάκη, το ζήτημα είναι να δείχνουν όλοι κατανόηση, δεν αμφισβητεί κανείς την προσφορά του αλλά τώρα δεν αξίζει τον κόπο να συζητάμε υπόθεση που έχει λήξει».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κουρουμπλής: Να μην κλείνουν τα σύνορα οι αγρότες, θα υπάρξουν ποινές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news