facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Κουρουμπλής: Δεν υποσχεθήκαμε τίποτε – Τα μέτρα δεν είναι πρόταση της κυβέρνησης

«Το μνημόνιο που ψηφίσαμε θα κριθεί από την ιστορία... Δεν υποσχεθήκαμε τίποτε, ούτε ο Αποστόλου, ούτε ο Τσίπρας... Η κυβέρνηση θα κριθεί γι’ αυτά που είπε στο τέλος της τετραετίας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, χαρακτηρίζοντας τα περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ ως «όψιμες μνήμες».

«Τα μέτρα δεν είναι πρόταση της κυβέρνησης, είναι αυτά που μάς επιβλήθηκαν από το μνημόνιο, δεν εξειδικεύσαμε τίποτε, αν εξειδικεύαμε θα λέγατε ‘ζήτω’» ανέφερε μάλιστα.

Ο κ. Κουρουμπλής εξαπέλυσε και δριμεία επίθεση τον Πολ Τόμσεν, κάνοντας λόγο για εκβιασμούς με αφορμή το άρθρο του στελέχους του ΔΝΤ που ζητεί νέα δημοσιονομικά μέτρα. «Οι εκβιασμοί που επιχειρεί ο Τόμσεν δεν μπορούν να έχουν αποδοχή στην Ελλάδα, επί 11 φορές έκοψε τις συντάξεις στην Ελλάδα, άλλη η συνταγή που πρέπει να χρησιμοποιηθεί... Τα μέτρα που επέβαλαν αυτοί οι κύριοι οδήγησαν τη χώρα σε ύφεση, η κυβέρνηση δεν θα μπει σε αυτή τη λογική» δήλωσε.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε στο σημείο αυτό ότι η κυβέρνηση εγγυάται τις συντάξεις, ενώ για το αγροτικό είπε πως «η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο... Θα χρησιμοποιήσουμε ως όπλο τις αγροτικές κινητοποιήσεις». Παράλληλα, έβαλλε κατά του μιντιακού συστήματος ισχυριζόμενος ότι θέλει να πέσει η κυβέρνηση.


skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Δεν υποσχεθήκαμε τίποτε – Τα μέτρα δεν είναι πρόταση της κυβέρνησης "

Έριξαν χημικά σε παιδιά και γυναίκες για το hotspot στην Κω

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στο Πυλί της Κω με αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών κατά των εκατοντάδων πολιτών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία hotspot στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει, μάλιστα, το kosnews24.gr λόγω των χημικών ένα 9χρονο παιδί χρειάστηκε να μεταφερθεί με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε κοντά στον χώρο που έχει επιλεγεί για την κατασκευή του hot spot οι εργασίες για το οποίο συνεχίζονται.

Πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης στην είσοδο του στρατοπέδου βρίσκονταν παρατεταγμένοι 50 άνδρες των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με το vimatisko.gr προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με την αστυνομία να επιτρέπει μόνο σε 20 πολίτες να περάσουν προς τον χώρο όπου κατασκευάζεται το hotspot και τους πολίτες να ζητούν να περάσουν όλοι οι διαδηλωτές. Κάποια στιγμή οι γυναίκες και τα παιδιά κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ, αλλά δεν πρόλαβαν να κάνουν αρκετά βήματα προς την πύλη του στρατοπέδου καθώς οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο πρόκειται να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για το επίμαχο θέμα.

Δείτε βίντεο από την ένταση



Διαβάστε Περισσότερα » "Έριξαν χημικά σε παιδιά και γυναίκες για το hotspot στην Κω"

Έγκλημα η πώληση του "Ελ. Βενιζέλος", λέει ο Μιχελογιαννάκης

Είναι έγκλημα η πώληση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Μιχελογιαννάλκης. Αναλυτικά ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖα τονίζει τα εξής:

Υπάρχει σύμβαση από το 2006 έως το 2026.
Το 55% ανήκει στο δημόσιο.
Το 40,1% στη PSP Investments.
Το 4,9% σε Έλληνα επιχειρηματία.
Ενώ το 30% του 55% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Οι καναδοί ζητούν σύμβαση για ακόμα 20 χρόνια με 250 εκατομμύρια. Έχουμε περίπου 11 εκατομμύρια αφίξεις.
Επίσης στα 10 χρόνια έχουμε όφελος 600 εκατομμύρια συν 400 εκατομμύρια από φόρους μερισμάτων συν τα καθαρά κέρδη ιδιωτών τα οποία υπολογίζονται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2011 με κυβέρνηση επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου είχε αποφασισθεί ότι, 10 χρόνια πριν το 2026 μπορεί να παραταθεί η σύμβαση άλλα για 20 χρόνια.

ekriti
Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκλημα η πώληση του "Ελ. Βενιζέλος", λέει ο Μιχελογιαννάκης"

Αποστόλου: Παρεμβάσεις και μέτρα για την εξυγίανση του αγροτικού κόσμου

Σειρά πρωτοβουλιών για τον αγροτικό χώρο με ουσιαστικές παρεμβάσεις εξυγίανσης στην αγορά αγροτικών προϊόντων, και δυναμικά εργαλεία διευκόλυνσης της παραγωγής, λαμβάνονται εντός του έτους, ανακοινώνει σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ μιλά και για τις σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με τη βελτίωση του ασφαλιστικού, αλλά και του φορολογικού.

Ο υπουργός αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τον ΟΓΑ, ο οποίος πέραν του ασφαλιστικού οργανισμού για τους αγρότες, είχε ανέκαθεν και έναν ρόλο κοινωνικό και προνοιακό. Επισημαίνει ότι δίνει συντάξεις σε πολύ περισσότερους, «κοινωνικού χαρακτήρα θα λέγαμε, που παίρνουν οι μανάδες τους, οι πατεράδες τους, οι άνθρωποι που κράτησαν τα χωριά μας ζωντανά». Υπογραμμίζει ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης «οι αγρότες παύουν να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, αποκτούν ίσα δικαιώματα με όλους τους Έλληνες, εξασφαλίζουν την εθνική σύνταξη και χτίζουν δικαιώματα όπως όλοι».

Για το φορολογικό ο κ. Αποστόλου ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει βελτιώσεις, τονίζοντας ότι «με την υιοθέτηση του συστήματος εσόδων- εξόδων και με το αφορολόγητο των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, οι αγρότες θα έχουν τελικά πολύ μικρή επιβάρυνση». Αναγνωρίζει το υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα και επιμένει ότι η αποτύπωση στο βιβλίο εσόδων- εξόδων όλων των πωλήσεων και δαπανών (εργόσημο, μεροκάματα αλλοδαπών, και μελών της οικογένειας), το φορολογητέο υπόλοιπο για την τεράστια πλειοψηφία των αγροτών θα είναι πολύ μικρό.

Αναφορικά με το παράλληλο πρόγραμμα για τον αγροτικό χώρο που θα ληφθεί το 2016 ο υπουργός ανακοινώνει ορισμένες παρεμβάσεις που θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως:

- Χρηματοδοτικά εργαλεία με τη μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας.

- Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση των ΑΠΕ, αλλά και της παραγωγής, με παρεμβάσεις στον τομέα των εφοδίων (φυτοφάρμακα, σπόροι, λιπάσματα). Ήδη συστάθηκε επιτροπή συγκέντρωσης στοιχείων για παρέμβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

- Στον τομέα της διακίνησης των προϊόντων θα ληφθούν μέτρα για την καταστολή της δράσης των μεσαζόντων «που λυμαίνονται τον χώρο» και των αφορολόγητων υπερκερδών τους.

- Ενίσχυση συλλογικών μορφών οργάνωσης της παραγωγής και μεταποίησης.

- Επαναφορά του γεωπόνου στο χωράφι με συμβουλευτικές δομές σε όλη τη χώρα.

Τέλος αναφορικά με το Μητρώο των επαγγελματιών αγροτών το οποίο κατηγορείται για «ταξική μεροληψία», ο κ. Αποστόλου το χαρακτηρίζει ως εργαλείο για να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφορά μόνο τους μαγαλοαγρότες, γιατί η χώρα έχει ανάγκη την παραγωγή και την αγροτική δραστηριότητα όσων ζουν στην ύπαιθρο αλλά έχουν έσοδα και από άλλες δραστηριότητες.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: Παρεμβάσεις και μέτρα για την εξυγίανση του αγροτικού κόσμου"

Έκλεισαν ξανά επ' αόριστον τα Τέμπη οι αγρότες - Η εικόνα στα μπλόκα

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό των Τεμπών προχώρησαν και πάλι από τις 12 το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών το διήμερο των αγροτικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Αθήνα είχαν αφήσει την κοιλάδα ανοιχτή για περισσότερες ώρες προκειμένου να διευκολύνουν τη μετακίνηση των συναδέλφων τους.

Οι αγρότες των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση από την κυβέρνηση για διάλογο, στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών με τις οποίες έχουν συνταχθεί και αγρότες πολλών ακόμη μπλόκων.

Οι αγρότες της Ροδόπης, από την πλευρά τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς από αύριο, Δευτέρα θα αποκλείσουν επί 72 ώρες το τελωνείο της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον κόμβο του Τυχηρού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη δεν θα μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται από και προς Βουλγαρία κανένα τροχοφόρο όχημα. Μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής το μπλόκο των αγροτών θα ανοίγει ανά δύο ώρες για 15 λεπτά προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση των οδηγών που είναι εγκλωβισμένοι στον κόμβο του Τυχηρού, λίγα χιλιόμετρα από τη συνοριακή διάβαση.

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Ξάνθης θα κρατήσουν κλειστή τη γέφυρα του Νέστου, επάνω στην Εγνατία Οδό, από τις 12 έως και τις 2 μετά το μεσημέρι και από αύριο, Δευτέρα, επανέρχονται στους επτάωρους αποκλεισμούς από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 7 το απόγευμα.

Στο μπλόκο στο Δερβένι από τις 11:00 έως τις 18:00 είναι κλειστές οι δύο λωρίδες και στα δύο ρεύματα και είναι από μία σε κάθε πλευρά δοσμένη στην κυκλοφορία.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα έκλεισαν στις 12.00 το μεσημέρι και θα ανοίξουν στις 18.00 οι δύο πρώτες είσοδοι για τα Μουδανιά και έτσι η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από Τρίγλια και Πλάγια» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Το τελωνείο του Προμαχώνα είναι ανοιχτό 11.00- 15.00, ενώ τις υπόλοιπες ώρες δεν επιτρέπεται η διέλευση κανενός φορτηγού και νταλίκας.

Το τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα είναι κλειστό για ΙΧ και λεωφορεία από 10:00- 15:00 και 17.00-22.00.

Στην βάση τους επέστρεψαν τα 18 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας που «ταξίδεψαν» στην Αθήνα, προκειμένου με τη συμβολική παρουσία τους να υπογραμμίσουν την αμετακίνητη βούληση των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.

Το απόγευμα της Δευτέρας οι αγρότες του μπλόκου θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν τις παραπέρα μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

«Ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα που μαζί με τη μαζική παρουσία των αγροτών υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα, όπως και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Έχουμε την πεποίθηση ότι στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες και θα συνεχίσουμε από τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς την κλιμάκωση του αγώνα μας, μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα που έχουμε θέσει για την επιβίωσή μας» δήλωσε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Ελεύθερη είναι σήμερα, Κυριακή, η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

Στο νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Σε αποκλεισμό παραμένει για 14η μέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 18.00.

Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα έχει ως εξής:

*Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ (24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί και στα δύο).
*Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα (ελευθέρας για διευκόλυνση του κόσμου προς Αθήνα) και στα δύο ρεύματα.
*Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00- 16:00 και 18:30- 20:00).
*Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί, και ελευθέρας σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.

Στα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου, οι αγρότες θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης, από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Επίσης οι αγρότες θα κλείσουν στις 6.00 το απόγευμα και την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας και η κυκλοφορία θα γίνεται με παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

Εν τω μεταξύ τεράστια ταλαιπωρία και ουρές προκλήθηκαν χθες αργά στον Ισθμό, αφού οι αγρότες μπλόκαραν τα φορτηγά που μετέφεραν αγροτικά προϊόντα στην Αττική.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισαν ξανά επ' αόριστον τα Τέμπη οι αγρότες - Η εικόνα στα μπλόκα"

Γιατί οι αγρότες θα χάνουν το μισό τους εισόδημα

Την ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται στους αγρότες μακρύτερες περιόδους προσαρμογής ώστε να «χωνέψουν» τον διπλασιασμό του φόρου, τον υπερδιπλασιασμό του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής αλλά και την εκτόξευση των ασφαλιστικών τους εισφορών, ο αγροτικός κόσμος της χώρας καλείται να συνειδητοποιήσει ότι η σχεδιαζόμενη πολιτική θα έχει ως αποτέλεσμα ποσοστό άνω του 45% του καθαρού εισοδήματος να στα ταμεία του κράτους. Το ποιο θα είναι αυτό το εισόδημα δεν παίζει ρόλο. Και ο πλούσιος και ο φτωχός αγρότης θα έχουν ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση.

Η Ελλάδα καλείται να επιβάλλει στους αγρότες πολιτικές που δεν είναι πρωτόγνωρες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα: Και άλλες χώρες συνδέουν τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα. Και άλλες χώρες εφαρμόζουν σύστημα «εσόδων-εξόδων» φορολογώντας το καθαρό κέρδος. Η διαφορά της Ελλάδας είναι ότι θέλει να επιβάλλει ένα «κοκτέιλ» που συνδυάζει τις πιο σκληρές μεθόδους: Φορολογεί από το πρώτο ευρώ και δεν υιοθετεί κανένα αφορολόγητο όπως π.χ. οι Ολλανδοί. Πολλές χώρες συνδέουν εισόδημα με ασφαλιστικές εισφορές αλλά δεν υιοθετούν συντελεστές 26,95% που θέλει να εφαρμόσει η Ελλάδα μόνο για κύρια σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει ειδικά καθεστώτα προστασίας της μικρής αγροτικής καλλιέργειας προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο εγκατάλειψης της υπαίθρου. Στην Ελλάδα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχουν μικρές καλλιέργειες, το μόνο πέπλο προστασίας αφορά στην εξαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα των επιδοτήσεων έως 12.000 ευρώ.
Για να περιορίσει τις αντιδράσεις των αγροτών, η κυβέρνηση ψάχνει εναλλακτικές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ωστόσο, τόσο ο προϋπολογισμός του 2016 όσο και το μνημόνιο, αποτελούν δεσμευτικά κείμενα ενώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δανειστές δεν δείχνουν καμία κατανόηση: Το μόνο που δέχονται είναι κάποιες υποχωρήσεις στο θέμα του χρόνου εφαρμογής των μέτρων. Άλλωστε, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι από τους αγρότες ζητείται –έστω και σταδιακά- να απολέσουν το 26% του δηλωθέντος εισοδήματος ανεξάρτητα από το ύψος του. Το πώς αλληλεπιδρούν τα τρία μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο εις βάρος των αγροτών, φαίνεται από το ακόλουθο παράδειγμα:
-Αγρότης ασφαλίζεται σήμερα στην 3η ασφαλιστική κλάση του ΟΓΑ και πληρώνει 954 ευρώ ετησίως ως ασφαλιστικές εισφορές. Με κέρδη (έσοδα μείον έξοδα) ύψους 10.000 ευρώ, αφαιρεί τις ασφαλιστικές εισφορές και πληρώνει φόρο 1.176 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 13% του εισοδήματός του. Το 2014, στο ποσό αυτό προστέθηκαν και 323,4 ευρώ ως προκαταβολή. Ήρθε όμως η αναδρομική αύξηση της προκαταβολής από το 27,5% στο 55% και η προκαταβολή εκτοξεύτηκε στα 646 ευρώ. Μέχρι και το 2014, ο αγρότης πλήρωνε σε ΟΓΑ και εφορία το 21% του εισοδήματός του. Το 2015, λόγω προκαταβολής, το ποσοστό ανέβηκε στο 25%. Και από αυτό το σημείο, αρχίζει ο… ανήφορος:
1. Για το 2016, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι προγραμματισμένο, πριν καν συνδεθούν με το εισόδημα, να αυξηθούν στα 1.215,6 ευρώ (μάλιστα το νομοσχέδιο προβλέπει αναδρομική αύξηση από τον Ιούλιο του 2015). Με το που θα συνδεθούν οι εισφορές με το εισόδημα, από τα 1.215,6 ευρώ θα εκτοξευτούν –σταδιακά έως το 2019 ή έως το 2020- στα 2.695 ευρώ.
2. Ο φόρος εισοδήματος, από τα 1.176 ευρώ, θα πρέπει και αυτός να αυξηθεί σταδιακά καθώς ο συντελεστής από το 13% θα πρέπει να ανέβει στο 26%. Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η αφαίρεση των εισφορών από το εισόδημα, προκύπτει ότι ο αγρότης των 10.000 ευρώ, από τα 1.176 ευρώ του 2014, θα φτάσει τελικώς στα 2.055 ευρώ είτε το 2017 είτε το 2018. Μαζί με τον φόρο όμως, θα ανεβαίνει και η προκαταβολή η οποία από τα 323,4 ευρώ του 2014, θα φτάσει έως και τα 2.055 ευρώ.
Τι προκύπτει από όλα αυτά; Οι κρατήσεις των 2.130 ευρώ του 2014, έγιναν 2.453 ευρώ το 2015, θα γίνουν 2.626 ευρώ το 2016, 4.726 ευρώ το 2017 ή το 2018 και 4.748,7 ευρώ το 2018 ή το 2019. Τα επόμενα χρόνια που πλέον θα έχει απορροφηθεί η επίπτωση από την αύξηση της προκαταβολής, ο αγρότης θα γνωρίζει ότι χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει θα πρέπει να πληρώνει το 45-46% του εισοδήματός του στο κράτος.
«Προστασία» σε όλη την Ευρώπη
Τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες για να προστατέψουν τους αγρότες. Πολλά τα παραδείγματα:
1. Η Γερμανία, έχει υιοθετήσει αφορολόγητο 8.000 ευρώ ενώ εφαρμόζει κλιμακωτό σύστημα φορολόγησης με συντελεστές 14%-45%. Δηλαδή, οι έχοντες πληρώνουν περισσότερα. Στην Ελλάδα, επιβλήθηκε το οριζόντιο σύστημα καθώς κανείς δεν έχει (ή δεν εμφανίζει) υψηλά εισοδήματα (μ.ο. στα 2.500 ευρώ). Επίσης, οι Γερμανοί συνδέουν τις εισφορές υγείας με το μέγεθος της παραγωγής και δεν κόβουν «κουστούμι» 6,95% σε όλους. Για την κύρια ασφάλιση, τα ποσά κυμαίνονται από 200 έως 230 ευρώ τον μήνα σε μια χώρα όμως με διαφορετικά εισοδήματα από την Ελλάδα.
2. Στην Αυστρία οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με συντελεστή 15%
3. Στο Βέλγιο, ο συντελεστής των εισφορών είναι επίσης χαμηλότερος από την Ελλάδα (22,5%) ενώ στη φορολογία τούς δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν είτε το αντικειμενικό σύστημα είτε το σύστημα των βιβλίων.
4. Στη Βουλγαρία που ο συντελεστής ασφάλισης είναι ψηλά (26%) ελάχιστοι αγρότες καταβάλλουν εισφορές.
5. Στη Φινλανδία, ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 23% αλλά το 10% επιδοτείται από το κράτος μέσω φορολογικών εσόδων.
6. Στη Γαλλία ισχύει αντικειμενικό φορολογικό σύστημα για εισόδημα έως 76.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και μηδενικός συντελεστής.
Οι επιβαρύνσεις από φόρους και εισφορές για αγρότες της 3ης κλάσης

Eισόδημα/ Έτος2014201520162017201820192020
2.5001.155,21.210,41.456,71.488,21.583,21.482,61.482,6
5.0001.480,21.624,81.846,72.244,42.455,62.317,32.258,2
7.5001.805,22.039,22.236,73.446,83.622,33.445,73.387,2
10.0002.130,22.453,62.626,74.726,84.748,74.594,34.516,3
12.5002.455,22.867,93.016,76.006,85.875,15.742,95.645,4
15.0002.780,23.282,33.406,77.286,87.001,56.891,56.774,5
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
fpress

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί οι αγρότες θα χάνουν το μισό τους εισόδημα"

Δημόσιο: Πώς η κυβέρνηση καταργεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας – Στο «στόχαστρο» και τα ΒΑΕ

Περικοπές στην καταβολή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, φέρνει το νέο μισθολόγιο. Μέσω διάταξης του νομοσχεδίου, αλλά και της ερμηνευτικής εγκυκλίου, επέρχεται περικοπή του επιδόματος σε όλες τις περιπτώσεις θεσμοθετημένων αδειών, εκτός της κανονικής άδειας και της βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας έως 6 ημέρες κατ΄ έτος.
Το θέμα έγινε ευρύτερα γνωστό έπειτα από εργατικό ατύχημα στο Δήμο Λάρισας. Η νέα διάταξη (άρθρο 18) ουσιαστικά προαναγγέλλει την κατάργηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, καθώς«επισημαίνεται η ρητή δέσμευση περί της επικείμενης ευθυγράμμισης του καθεστώτος χορήγησης του εν λόγω επιδόματος με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τις 31-12-2017».
Αυτός ο τρόπος καταβολής του επιδόματος, έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τον Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων (Ν.3527/2007) όσο με τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007) αλλά και την κοινή Υπουργική Απόφαση (αριθμ.: οικ. 2/16519/0022/24-2-2012) που έχει εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότηση της παρ.1 του άρθρου 15 του Ν.4024/2011, καθώς το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας περιλαμβάνεται μεταξύ των μηνιαίων τακτικών αποδοχών (άρθρο 13 του Ν.4354/2015) και εξακολουθεί να καταβάλλεται στο ίδιο ύψος στους δικαιούχους, που έχουν ορισθεί με τις Υπουργικές Αποφάσεις, όπως άλλωστε προβλέπει και ο πρόσφατος μισθολογικός Νόμος. Με την διάταξη αυτή θίγεται επί της ουσίας το δικαίωμα των υπαλλήλων να λάβουν άδειες, που τους χορηγούνται και τους αναγνωρίζονται από το Νόμο, συνιστώντας μάλιστα, ένα ισχυρό οικονομικό αντικίνητρο.
Τα παρακάτω αναφέρονται σε επιστολή της ΑΔΕΔΥ που εστάλη χθες, έπειτα από τη δημοσιότητα που πήρε το περιστατικό στο Δήμο Λάρισας, προς πέντε υπουργούς: Γ. Χουλιαράκη, Π. Κουρουμπλή, Π. Καμμένο, Ν. Παρασκευόπουλο και Α. Ξανθό. Για την σταδιακή περικοπή του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας είχε προειδοποιήσει τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, η Συνδικαλιστική Ανατροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, με το άρθρο 18 του νόμου για το Μισθολόγιο, τροποποιείται ο τρόπος καταβολής του επιδόματος, «προβλέποντας πως πλέον θα καταβάλεται μόνο κατά την κατά έτος κανονική άδεια του εργαζόμενου και κατά το διάστημα βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας εώς 6 ημερών,τονίζοντας μάλιστα την υποχρέωση… “ευθυγράμμισης του καθεστώτος χορήγησης του εν λόγω επιδόματος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι την 31-12-2017».
«Επειδή με όλα αυτά διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος σας είναι η οριστική κατάργηση των Β.Α.Ε., σας καλούμε όπως άμεσα προβείτε σε όλες τις ενέργειες αφενός για να μην ισχύσουν οι προβλέψεις του άρθρου 18 του Ν.4354/2015 για τον τρόπο περικοπής του επιδόματος με νεότερη διορθωτική ρύθμιση και αφετέρου να συμπληρωθεί η ισχύουσα κοινή Υπουργική Απόφαση για την χορήγησή του και σε άλλες ειδικότητες που χωρίς αμφιβολία το δικαιούνται και οι οποίες αυθαίρετα έχουν αποκλειστεί», έλεγε σε παλαιότερη επιστολή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Αναλυτικότερα ολόκληρη η επιστολή της ΑΔΕΔΥ στους υπουργούς:
Προς:
1.   Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κ. Γιώργο Χουλιαράκη
Πανεπιστημίου 37, 101 65 – Αθήνα
2.   Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
Σταδίου 27, 101 83 – Αθήνα
3.   Υπουργό Εθνικής Άμυνας
κ. Πάνο Καμμένο
Λεωφ. Μεσογείων 227-231, 155 61 – Χολαργός
4.   Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο
Λεωφ. Μεσογείων 96, 115 27 – Αθήνα
5.   Υπουργό Υγείας
κ. Ανδρέα Ξανθό
Αριστοτέλους 17, 104 33 – Αθήνα

Κύριοι Υπουργοί,
Με το Ν.4354/2015, «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 176/16-12-2015) και ιδιαίτερα με το άρθρο 18 προβλέπεται η καταβολή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
Μέσω δε της πιο πάνω διάταξης αλλά και της ερμηνευτικής εγκυκλίου, επέρχεται περικοπή του επιδόματος σε όλες τις περιπτώσεις θεσμοθετημένων αδειών, εκτός της κανονικής άδειας και της βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας έως έξι (6) ημέρες κατ΄ έτος.
Την στιγμή δε που το θέμα ήταν πιο ώριμο από ποτέ να διευρυνθούν οι ειδικότητες και οι κλάδοι που θα χορηγείται το επίδομα, αλλά και η πρόβλεψη νέας νομοθετικής εξουσιοδότησης για την έκδοση νέων Υπουργικών Αποφάσεων, τα Υπουργεία σας ουδεμία νύξη κάνουν.
Αντίθετα η νέα διάταξη (άρθρο 18) ουσιαστικά προαναγγέλλει την κατάργηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, καθώς «επισημαίνεται η ρητή δέσμευση περί της επικείμενης ευθυγράμμισης του καθεστώτος χορήγησης του εν λόγω επιδόματος με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τις 31-12-2017». Ο δε τρόπος καταβολής του έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο το Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων (Ν.3527/2007) όσο με τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007) αλλά και την κοινή Υπουργική Απόφαση (αριθμ.: οικ. 2/16519/0022/24-2-2012) που έχει εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότηση της παρ.1 του άρθρου 15 του Ν.4024/2011, καθώς το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας περιλαμβάνεται μεταξύ των μηνιαίων τακτικών αποδοχών (άρθρο 13 του Ν.4354/2015) και εξακολουθεί να καταβάλλεται στο ίδιο ύψος στους δικαιούχους, που έχουν ορισθεί με τις Υπουργικές Αποφάσεις, όπως άλλωστε προβλέπει και ο πρόσφατος μισθολογικός Νόμος. Με την διάταξη αυτή θίγεται επί της ουσίας το δικαίωμα των υπαλλήλων να λάβουν άδειες, που τους χορηγούνται και τους αναγνωρίζονται από το Νόμο, συνιστώντας μάλιστα, ένα ισχυρό οικονομικό αντικίνητρο.
Σύμφωνα με το άρθρο 6 της υπ΄ αριθμ.: 2/16519/0022/24-2-2012 κοινής Υπουργικής Απόφασης:
«Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι αυτού προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους και στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του. Επίσης καταβάλλεται και για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (κανονικές, συνδικαλιστικές, ειδικές, εκπαιδευτικές μικρής διάρκειας έως δύο (2) μηνών, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής παιδιού), σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως έξι (6) ημέρες κατ΄ έτος, καθώς και αυτής που χορηγείται από Δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του Δημοσίου, Πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς του Ι.Κ.Α. και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές, η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά στοιχεία (εισαγωγή, εξιτήριο κ.λπ.).
Για τη συνδρομή όλων των ανωτέρω προϋποθέσεων εκδίδεται κάθε μήνα βεβαίωση του οικείου προϊσταμένου, η οποία συνοδεύει τη μισθολογική κατάσταση.
Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων, για οποιονδήποτε λόγο (όπως ενδεικτικά μετακίνηση, απόσπαση,  μετάθεση, μετάταξη, διάθεση) από τα καθήκοντα, τις θέσεις και τις συνθήκες, οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγησή του, διακόπτεται ισοχρόνως η καταβολή του  με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου.»
Στο άρθρο 51 του Ν.3528/2007, «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» και στο άρθρο 58 του Ν.3584/2007, «Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων» ορίζονται με πολύ ξεκάθαρο τρόπο ποιες είναι οι άδειες που χορηγούνται χωρίς αποδοχές.
Κατόπιν τούτου η νομοθετική σας παρέμβαση είναι έξω από κάθε ηθική αλλά και νομική δεοντολογία καθώς προσπαθείτε σε μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων που είναι καθημερινά εκτεθειμένοι σε ασθένειες και εργατικά ατυχήματα και που απασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες, όπου σήμερα δεν παρέχονται ούτε τα καν τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), σε δύσκολες συνθήκες, με δεδομένη την επιβάρυνση της υγείας τους όταν αρρωσταίνουν, να στερήσετε και το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας!!!
Την στιγμή δε που η πλειοψηφία των εργαζομένων αυτών προσβάλλονται από ασθένειες (ηπατίτιδα κ.λπ.) λόγω του αντικειμένου της εργασίας τους και με ανύπαρκτους εμβολιασμούςαλλά και Μέτρα Προληπτικής Ιατρικής, θα τιμωρούνται και από πάνω που αρρώστησαν, με περικοπή αποδοχών!!!
Το ίδιο θα συμβαίνει και σε όσους εργαζόμενους χορηγούνται οι άδειες μητρότητας, ανατροφής τέκνων κ.λπ., φτάνοντας στο ακραίο και απολύτως αντικοινωνικό επίπεδο γονείς να μην λαμβάνουν το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας όταν οι υπόλοιπες αποδοχές τους καταβάλλονται κανονικά.
Κύριοι Υπουργοί,
Επειδή με όλα αυτά διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος σας είναι η οριστική κατάργηση των Β.Α.Ε., σας καλούμε όπως άμεσα προβείτε σε όλες τις ενέργειες αφενός για να μην ισχύσουν οι προβλέψεις του άρθρου 18 του Ν.4354/2015 για τον τρόπο περικοπής του επιδόματος με νεότερη διορθωτική ρύθμιση και αφετέρου να συμπληρωθεί η ισχύουσα κοινή Υπουργική Απόφαση για την χορήγησή του και σε άλλες ειδικότητες που χωρίς αμφιβολία το δικαιούνται και οι οποίες αυθαίρετα έχουν αποκλειστεί, σύμφωνα και με την πρόταση των Ομοσπονδιών μελών της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: Πώς η κυβέρνηση καταργεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας – Στο «στόχαστρο» και τα ΒΑΕ"

Προς κεντρικό e-αρχείο στις υπηρεσίες υγείας

Κεντρικό ηλεκτρονικό αρχείο για όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στη χώρα μας επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας για την καλύτερη παρακολούθηση του συστήματος υγείας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας όλων των δεδομένων που έχουν οι εποπτευόμενοι φορείς. Σημειώνεται ότι από το 2011 το αρμόδιο υπουργείο συγκεντρώνει μέσω του ΕSY.net λειτουργικούς και οικονομικούς δείκτες των νοσοκομείων ΕΣΥ.

Mε τη νέα παρέμβαση, επιχειρείται η συγκέντρωση και άλλων στοιχείων, όπως αποθέματα και διάθεση εμβολίων, διαγνώσεις, τοκετοί, θάνατοι, συνταγογράφηση φαρμάκων, καταγραφή του προσωπικού όλων των μονάδων υγείας, σκευάσματα υποκατάστασης ναρκωτικών ουσιών που διατίθενται από τον ΟΚΑΝΑ, επισκέψεις σε οικογενειακό γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιατρικές πράξεις και έκβαση νοσηλειών κ.ά.

Η δημιουργία-τήρηση κωδικοποιημένου ηλεκτρονικού αρχείου υπηρεσιών υγείας στο υπουργείο Υγείας προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε επί του σχεδίου νόμου για το παράλληλο πρόγραμμα και, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που τη συνοδεύει, στόχος είναι μεταξύ άλλων η μέτρηση απόδοσης του ΕΣΥ, ο σχεδιασμός στοχευμένων σχεδίων δράσης για την πρόληψη ασθενειών και πολιτικών, όπως ενδεικτικά η σύσταση, μεταφορά, κατάργηση, συγχώνευση νοσοκομείων ή τμημάτων αυτών.

Εν τω μεταξύ, οδηγοί πυροσβεστικών οχημάτων και απορριμματοφόρων (προσωπικό ΟΤΑ), κατόπιν ταχύρρυθμης εκπαίδευσης σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών, θα μπορούν με τη «βούλα του νόμου» να οδηγούν ασθενοφόρα Κέντρων Υγείας όπου δεν επαρκεί το σχετικό προσωπικό, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς κεντρικό e-αρχείο στις υπηρεσίες υγείας"

Πανάκριβα φάρμακα από δημόσια νοσοκομεία "διαρρέουν" στις αγορές

Πόρισμα «φωτιά» για την διαχείριση φαρμάκων υψηλού κόστους – όπως ογκολογικών φαρμάκων – συνέταξε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας, το οποίο έχει σταλεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με το πόρισμα, πανάκριβα φάρμακα, τα οποία έχουν προμηθευτεί δημόσια νοσοκομεία της χώρα μας και έχουν ανάγκη ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, καταλήγουν να «κυκλοφορούν» στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε αγορές της Ευρώπης!

Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας έχει θέσει στο «μικροσκόπιο» την διαχείριση των φαρμάκων υψηλού κόστους σε όλα τα νοσοκομεία. Ελεγκτές μάλιστα πραγματοποιούν έκτακτους επιτόπιους ελέγχους ενώ ήδη ολοκληρώθηκε ο έλεγχος για το αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, οι ελεγκτές πέρασαν από «κόσκινο» τόσο το νοσοκομειακό φαρμακείο του αντικαρκινικού νοσοκομείου όσο και τις δύο μονάδες διαχείρισης φαρμάκων υψηλού κόστους. Ο έλεγχος αποκάλυψε ότι στο Διατομεακό Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΔΤΗΝ), «το κλειδί του χώρου, όπου ευρίσκεται το ψυγείο φύλαξης του φαρμάκου υψηλού κόστους Herceptin inj, κρατείται ή χρησιμοποιείται από αριθμό ατόμων, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν ευθύνη διαχείρισης φαρμάκων, εκ του λόγου ότι ο χώρος αυτός αποτελεί χώρο πολλαπλών χρήσεων». Σύμφωνα με τους ελεγκτές, «η διαχείριση του φαρμάκου από το ΔΤΗΝ ήταν πλημμελής».

Για τη δεύτερη μονάδα διαχείρισης φαρμάκων υψηλού κόστους, «"Νοιάζομαι": Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης», που δέχεται δωρεές φαρμάκων, ή περισσεύματα χρήσης φαρμάκων και τα επαναπροωθεί στα Νοσηλευτικά Τμήματα, και στο ΔΤΗΝ, για τους ανασφάλιστους και απόρους ασθενείς ο έλεγχος κατέδειξε:

Το κλειδί του χώρου όπου φυλάσσονταν τα φάρμακα υψηλού κόστους, κρατείται ή χρησιμοποιείται από τέσσερα άτομα, δύο εκ των οποίων δεν έχουν ευθύνη διαχείρισης φαρμάκων (η Τομεάρχης Παθολογικού Τομέα και ο φύλακας κατά τις ώρες μη λειτουργίας τού Τμήματος). Η διαχείριση των ελεγχομένων φαρμάκων υψηλού κόστους από τη δομή «Νοιάζομαι» ήταν ακόμα ελλιπής.

Ειδικά για τα «ευρεθέντα στις αγορές της Ε.Ε. φάρμακα υψηλού κόστους», οι ελεγκτές αναφέρουν στο πόρισμα ότι «εξ αιτίας της ελλειπτικής διαχείρισης τους στο Διατομεακό Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΔΤΗΝ), και στη δομή «Νοιάζομαι», ήταν δυνατόν να διαφεύγουν φάρμακα, είναι όμως αδύνατον - ακριβώς λόγω της ελλειπτικής διαχείρισης τους - να ελεγχθεί αν ποτέ έγινε, πως, και από ποιόν».

Healthview

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανάκριβα φάρμακα από δημόσια νοσοκομεία "διαρρέουν" στις αγορές"

Βρούτσης: Το ασφαλιστικό σχέδιο Κατρούγκαλου δεν γράφτηκε στο υπουργείο

Την καταγγελία ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό δεν έχει συνταχθεί από τους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας, αλλά από Γάλλους τεχνοκράτες, επανέλαβε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επικαλούμενος ανακοίνωση των υπαλλήλων.

«Έλεγαν ότι είναι έμπνευσης και ελληνικής γραφής...» ανέφερε εξάλλου την Παρασκευή ο βουλευτής της ΝΔ , κάνοντας λόγο για μεγάλο ψέμα του κ. Κατρούγκαλου που παρέσυρε και τον πρωθυπουργό και από βήματος Βουλής είπε περί υποτιθέμενης υπογραφής στα ελληνικά.

«Καταθέτω το Δελτίο Τύπου των εργαζομένων του υπουργείου Εργασίας, σήμερα βγήκε κ. υπουργέ, με ημερομηνία 12/2/2016. Δεν χρησιμοποιώ ποτέ κείμενα συνδικαλιστικά, αλλά αυτό έχει την ειδική αξία ότι σας εκθέτει υπό την έννοια ότι λέει ότι τίποτα από αυτά που παρουσιάσατε στο σχέδιο δεν πέρασε από το υπουργείο Εργασίας. Όλα γίνανε εκτός υπουργείου Εργασίας» πρόσθεσε.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Το ασφαλιστικό σχέδιο Κατρούγκαλου δεν γράφτηκε στο υπουργείο"

Δραγασάκης: Καταστροφική και εκτός συμφωνίας η συνταγή Τόμσεν

Καταστροφικά και εκτός συμφωνίας χαρακτηρίζει ο Γιάννης Δραγασάκης τα όσα εισηγήθηκε το «δεξί χέρι» της Κριστίν Λαγκάρντ, Πολ Τόμσεν, για οριζόντιες περικοπές συντάξεων.

«Το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε […] Τα όσα έγραψε ο κ. Τόμσεν είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να διαβάσεις ότι λέει “ελάτε να σας φτιάξω ένα νέο πρόγραμμα”», απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο διευθυντής του ΔΝΤ, το οποίο που κρατά το «μαχαίρι και το πεπόνι» αυτής της διαπραγμάτευσης, στο άρθρο του είχε προτρέψει την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 7 - 9 δισ. ευρώ έως το 2019 (4%-5% του ΑΕΠ), τα οποία θα προέλθουν από την πλευρά των δαπανών (συντάξεις) και όχι από το κομμάτι των φόρων.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο κ. Δραγασάκης προτάσσει την τήρηση της συμφωνίας, η οποία αποτελεί την «κόκκινη κλωστή» της κυβέρνησης μαζί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος.

«Εδώ έχουμε μια άλλη άποψη, μπορεί να είναι προσωπική, που θέλει να συνδέσει να γίνει μαζί η συζήτηση για χρέος και αξιολόγηση. Εμείς επιδιώκουμε θετικό σινιάλο από το Eurogroup της 7ης Μαρτίου», δηλώνει.

Παράλληλα, ο ίδιος απορρίπτει εκ νέου το σενάριο εκλογών. «Λέμε ''όχι'' σε προτάσεις που συνιστούν ένα νέο πρόγραμμα με μέσα καταστροφικά - μειώσεις μισθών ή συντάξεων για την οικονομία και τη χώρα-, όπως λέμε σε κάθε περίπτωση ''όχι'' και σε εκλογές», αναφέρει.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραγασάκης: Καταστροφική και εκτός συμφωνίας η συνταγή Τόμσεν"

Συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη τρεις Κούρδοι με βαρύ οπλισμό και 220.000 σφαίρες σε οχήματα

Τρεις Ιρακινοί κουρδικής καταγωγής, με βρετανική υπηκοότητα, συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη και στην ευρύτερη περιοχή του τελωνείου των Κήπων.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου δύο άνδρες ηλικίας 35 και 36 χρόνων, ιρακινής καταγωγής, με βρετανικά διαβατήρια, όταν ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος Αλεξανδρούπολης στο ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο που είχαν σταθμεύσει πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού στο λιμάνι της πόλης, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν μεγάλη ποσότητα όπλων και σφαιρών.

Η σύλληψη του τρίτου αλλοδαπού, ηλικίας 40 ετών, υπηκόου Ηνωμένου Βασιλείου ιρακινής καταγωγής, πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων Έβρου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κήπων, όταν στο εσωτερικό του ρυμουλκούμενου τροχόσπιτου που οδηγούσε εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός και συγκεκριμένα μεγάλος αριθμός σφαιρών, σημαντικός αριθμός όπλων καθώς και στρατιωτικός εξοπλισμός.


Οι συλληφθέντες διέμεναν για περίπου οκτώ ημέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης.

Οι τρεις συλληφθέντες είναι Κούρδοι και όχι "τζιχαντιστές" όπως έγραψαν τοπικά sites (που με ευκολία βαφτίζουν "τζιχαντιστές" αλλοδαπούς συλληφθέντες), και όπως είπαν θα περνούσαν στην Τουρκία για να πάνε να βοηθήσουν του συμπατριώτες τους Κούρδους στις μάχες κατά των τζιχαντιστών.


Από χθες το βράδυ βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, ενώ μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν προηγούμενες συλλήψεις ή εγκληματική δράση για κανέναν εκ των τριών συλληφθέντων και δεν έχει γίνει γνωστή η συμμετοχή τους σε συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση.

Όσον αφορά στην προέλευση του εντοπισθέντος οπλισμού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τον προμηθεύτηκαν από τη Γερμανία και την Αυστρία, προκειμένου να τον μεταφέρουν στο βόρειο Ιράκ.


Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για την σύλληψη των δύο Ιρακινών κουρδικής καταγωγής: Έπειτα από νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε, εντοπίστηκαν σε μερικώς σφραγισμένες και μονωμένες κρύπτες, εντός του τροχόσπιτου, επιμελώς συσκευασμένα, τα κάτωθι:

  • 18 πυροβόλα όπλα ραβδωτής κάννης με ένα γεμιστήρα έκαστο, εκ των οποίων τα έξι έφεραν προσαρμοσμένα κλείστρα, ενώ τα υπόλοιπα δώδεκα έφεραν τα κλείστρα εντός έτερης συσκευασίας,
  • 27.250 φυσίγγια διαμετρήματος 22 χιλιοστών (22 mm),
  • 12.500 φυσίγγια διαμετρήματος 5,5 χιλιοστών (5,5 mm),
  • 7 κινητά τηλέφωνα,
  • 1.343,70 ευρώ, 80 δολάρια ΗΠΑ, 2.040 λίρες Τουρκίας, 10.000 δηνάρια Ιράκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την σύλληψη του τρίτου Ιρακινού: Κατά τον ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί εντόπισαν επιμελώς κρυμμένα, σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, στο εσωτερικό του τροχόσπιτου, καθώς και στην κατοχή του, μεταξύ άλλων:

  • 200.000 φυσίγγια, διαμετρήματος 22 χιλιοστών,
  • 4 τυφέκια μάρκας Walther,
  • 8 διόπτρες,
  • διάφορα χρηματικά ποσά.



Οι δύο πρώτοι αλλοδαποί οδηγήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην Εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης. Δεδομένης της ημέρας, (Κυριακή) δεν πραγματοποιήθηκε ανάκριση αλλά απαγγελία του κατηγορητηρίου που τους βαραίνει. Η Εισαγγελέας Αλεξανδρούπολης τους απήγγειλε κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις, λαθρεμπορία, μεταφορά και κατοχή πυρομαχικών και πυροβόλων όπλων, αποθήκευση πυρομαχικών και όπλων.

Το πρωί της Τρίτης, οι τρεις συλληφθέντες για παράνομη μεταφορά όπλων, αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν στην κουρδική γλώσσα, όπως οι ίδιοι ζήτησαν.











alexpolisonline


Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη τρεις Κούρδοι με βαρύ οπλισμό και 220.000 σφαίρες σε οχήματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news