facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Αγρότες: "Δεν φεύγουμε με άδεια χέρια από την Αθήνα"

Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα είναι πλέον οι αγρότες. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Προμαχώνα, με τη συμμετοχή όλων των αγροτών που μετέχουν στις συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων της Βόρειας Ελλάδας, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. 

«Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση. Όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα φύγουμε από την Αθήνα με άδεια χέρια».


Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προς την κυβέρνηση με αφορμή τις  δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.
Σε δηλώσεις του, ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, υπογραμμίζει την αμετακίνητη στάση των αγροτών να κατέλθουν την Παρασκευή στην Αθήνα και επισημαίνει: «Εμείς κατεβαίνουμε στην Αθήνα στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μας. Τα προβλήματα μας είναι προβλήματα επιβίωσης και τα αιτήματα μας πρέπει να ικανοποιηθούν αν θέλουν να παραμείνουμε στα χωράφια μας. 

Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση και όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Με αυτή την έννοια, εμείς δηλώνουμε ότι και θα πραγματοποιηθεί η κάθοδος μας στην Αθήνα και θα διαδηλώσουμε στο Σύνταγμα μαζί με τον λαό των Αθηνών και για να εκφράσει την συμπαράσταση του στον αγώνα μας, αλλά και για να παλέψουμε μαζί, αφού το αίτημα για απόσυρση του Ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι κοινό και ο κοινός αγώνας θα είναι και πιο αποτελεσματικός. Δηλώνουμε προς την κυβέρνηση ότι δεν θα αποχωρήσουμε με άδεια χέρια».



Στο πλαίσιο της προετοιμασίας καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή, οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, ενώ όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της την Τρίτη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Τετάρτη στις 10 π.μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με γενικό θέμα «γιατί ερχόμαστε στην Αθήνα, τι διεκδικούμε και γιατί».



Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τους αποκλεισμούς επαρχιακών οδών και εναλλακτικών διαδρομών, την Τρίτη από τις 5 μέχρι τις 8.30 μ.μ. παρέμεινε κλειστή η επαρχιακή οδός Λάρισας - Αγιάς στο ύψος του Γερακαρίου, έκλεισε από τις 5 το απόγευμα και για μιάμιση ώρα ο κόμβος Πλατυκάμπου στην παλιά Ε.Ο. Λάρισας - Βόλου και έκλεισε επίσης και η νέα Ε.Ο. Λάρισας - Κοζάνης από τις 4 μ.μ. στο ύψος του Αργυροπουλίου.

Αγρότες Τεμπών: «Όποτε μας καλέσει σε διάλογο ο πρωθυπουργός, εμείς θα πάμε»

«Πλέον οι αγρότες με το έγγραφο που στέλνουν, έχουν τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις, οπότε η κυβέρνηση είναι πολύ πιο εύκολο πλέον να κάνει λίγο στην άκρη το Ασφαλιστικό και να συζητήσει τις απόψεις των αγροτών» επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη συνάντηση στον Προμαχώνα, ο ίδιος τόνισε, «όποτε μας καλέσει σε διάλογο ο πρωθυπουργός, επί των προτάσεων που του καταθέτουμε, εμείς θα πάμε».

Όπως εξήγησε ο κ. Καλογιάννης, «το αργότερο εντός της αυριανής ημέρας το κείμενο με τις προτάσεις μας θα φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα περιμένουμε τις εξελίξεις».

Στο μεταξύ, διίστανται οι απόψεις αυτών που συμμετείχαν στη συνάντηση της Τρίτης στον Προμαχώνα, με ορισμένους να αναφέρουν ότι «ήταν χάσιμο χρόνου» και άλλους να την χαρακτηρίζουν εποικοδομητική. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι μπλόκων που συμμετείχαν στη  συνάντηση υπέγραψαν τις προτάσεις των Τεμπών και όσοι δεν το έπραξαν έχουν προθεσμία μέχρι αύριο να το κάνουν.



«Πρέπει να συζητηθεί το κείμενο στη γενική μας συνέλευση απόψε και μετά να υπογράψουμε», επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Δοϊράνης, Γιώργος Τερζής, διατυπώνοντας ωστόσο την εκτίμηση «δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να πάμε σε διάλογο και όχι σε συλλαλητήρια».

Στο μεταξύ, το μπλόκο του Προμαχώνα φαίνεται ότι πρώτα θέλει να μελετήσει εκτενώς το κείμενο με τις προτάσεις και τις θέσεις που θα αποστείλουν τα Τέμπη και μετά θα κρίνουν εάν θα το υπογράψουν. 

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι «δεν πρόκειται να υπογραφεί», ενώ από τη συνάντηση προκύπτει ότι μερίδα αυτών έχουν ήδη αποφασίσει να κατέβουν την Παρασκευή στην Αθήνα. Οι ζυμώσεις πάντως ακόμα συνεχίζονται και οι επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες.



Όπως αποκαλύπτει το zougla.gr οι αγρότες στέλνουν τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό, να αποσύρει το νέο Ασφαλιστικό που θέλει να εφαρμόσει. Εμμένουν στις βασικές διεκδικήσεις τους, που εκτός από το Ασφαλιστικό, είναι το νέο φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Κατέθεσαν 28 προτάσεις με τα αιτήματά τους και απευθυνόμενοι στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσιπρα, παρέθεσαν τα παρακάτω:

Α) Ασφαλιστικό

1) Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον .

2) Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών.

3) Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 ταμεία. Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προέκυψαν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης. Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.

4) Διατήρηση των κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους «επαγγελματίες» αγρότες χωρίς καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

5) Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών στο Τ.Α.Α. εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα είτε απ’ ευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές Τ.Α.Α., είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας πέραν του 13% που ισχύει για τους «επαγγελματίες αγρότες». Το ποσό που αναλογεί στο πέραν του 13% ποσοστού αποδίδεται στο Τ.Α.Α.

6) Εφαρμογή για μια τριετία 2016-2019 του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της τριετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου Τ.Α.Α. καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται.

Β) Φορολογικό


1) Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον.

2) Εφαρμογή του Ν. 4172/2013 σε όσους πληρούν το ως άνω κριτήριο μετά την τροποποίησή του, για την φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος και ταυτόχρονη κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη στον Ν. 4328 άρθρο 2 παρ.1. Δηλαδή φορολόγηση των «επαγγελματιών αγροτών» με ποσοστό 13% στο καθαρό κέρδος που προκύπτει ως λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων – στοιχείων και 27,5 % προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος χωρίς καμία προσθήκη ενισχύσεων .

3) Οι διατάξεις του προσχεδίου για όποιους άλλους συντελεστές σταδιακά αυξανόμενους εφαρμόζονται στις λοιπές κατηγορίες αγροτών.

4) Ατομικό αφορολόγητο 12.000,00 ευρώ στους «επαγγελματίες αγρότες».

5) Όσοι νέοι αγρότες εντάσσονται στα προγράμματα νέων αγροτών στο ΠΑΑ 2014-2020 τα πρώτα τρία χρόνια εγκατάστασης να έχουν συντελεστή φορολόγησης 10% ως επιπλέον κίνητρο στο ξεκίνημα της νέας τους δραστηριότητας.

6) Η κατάργηση των τεκμαρτών διαβίωσης και του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

7) Η επιβεβαίωση εκπλήρωσης του οικονομικού κριτηρίου γίνεται με τα φορολογικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, ή με την προσκόμιση βεβαίωσης του ΚΕΠΠΥΕΛ κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ή με τα υποβαλλόμενα στοιχεία του τρέχοντος έτους απ΄ ευθείας από το ΚΕΠΠΥΟ του Υπ. Οικονομικών.

Γ) Κόστος παραγωγής

1) Μείωση της κιλοβατώρας του αγροτικού ρεύματος στις αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο επίπεδο που βρίσκεται και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ώστε να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Ρύθμιση των συνολικών οφειλών προς τη ΔΕΗ σε 36 άτοκες δόσεις όπως ισχύει στο οικιακό τιμολόγιο .

2) Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες» με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.

3) Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 23% που ισχύει σήμερα στο 13%.

4) Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του καθεστώτος «παράλληλης εισαγωγής φυτοπροστατευτικού προϊόντος» με εισαγωγή και εμπορία στη χώρα μας φυτοπροστατευτικών προϊόντων τα οποία είναι «πανομοιότυπα» με τα «προϊόντα αναφοράς», πιο φθηνά και της ίδιας αποτελεσματικότητας αλλά με δυνατότητα εισαγωγής και από μεμονωμένους παραγωγούς.

5) Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί.

6) Να αποδίδεται ή να συμψηφίζεται με άλλες υποχρεώσεις άμεσα ο ΦΠΑ των επαγγελματιών αγροτών οι οποίοι είναι πιστωτικοί.

7) Άμεση αποζημίωση των προϊόντων που επλήγησαν από το εμπορικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ρωσία και εξασφάλιση της προώθησης των προϊόντων για τα επόμενα χρόνια.

8) Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στην απόσταξη στέμφυλων.

9) Καθορισμός των βοσκοτόπων και οριοθέτηση τους για να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων.

10) Επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στην πώληση ζώντων ζώων από συντελεστή 23% στο 13% διότι δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κρέατα εισαγωγής τα οποία εισάγονται με μηδενική φορολόγηση ως ενδοκοινοτική συναλλαγή και διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας με συντελεστή 13%.

11) Αύξηση του συντελεστή απόσβεσης του ζωικού κεφαλαίου όπως και του αντίστοιχου φυτικού πολυετούς καλλιέργειας, καθώς και πάγιων κεφαλαίων από 10% που είναι σήμερα (ΠΟΛ.1116/10.6.2015 ) στο 20%.

12) Άμεσος σχεδιασμός τεχνικών έργων για τον εμπλουτισμό το υπέργειων και υπόγειων υδατίνων πόρων στις περιοχές που απειλούνται από ερημοποίηση.

13) Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων – αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ)

14) Άμεση προκήρυξη των μέτρων ΠΑΑ 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων μείωσης του κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

15) Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών προσδιορισμού των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2015.

«Οι Έλληνες αγρότες ζητάμε να μας επιτραπεί να καλλιεργήσουμε τη γη μας, ώστε να πατάξουμε πλούτο για να βοηθήσουμε τη χώρα μας να βρει διέξοδο από τη χαώδη κατάσταση που έχει επέλθει», αναφέρεται.

Τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών των αγροτών τονίζουν πως όλα τα παραπάνω αποτελούν αποτέλεσμα συνεργασίας των μπλόκων Τεμπών-Μικροθηβών και θα κοινοποιηθούν προς όλους.



Αστυνομικά μπλόκα για να μη φτάσουν τα τρακτέρ στο κέντρο


Από τον τρόπο, με τον οποίο θα κατέβουν οι αγρότες στην Αθήνα, θα εξαρτηθεί και η μέθοδος που θα ακολουθήσει η Ελληνική Αστυνομία για να τους αντιμετωπίσει.

Το μόνο σίγουρο -όπως διαμηνύουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ.- είναι πως τα τρακτέρ δεν πρόκειται να φτάσουν στο κέντρο της πόλης και γι' αυτό τον λόγο θα στηθούν αστυνομικά -αυτή τη φορά- μπλόκα σε πολλά σημεία της Αττικής.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η αστυνομία θα «περιμένει» τους αγρότες στα διόδια Αφιδνών, στην Ελευσίνα, στον Άλιμο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, στο Σταυρό Αγ. Παρασκευής και στο λιμάνι του Πειραιά.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται κατακόρυφα και ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων που επιτηρούν τα μπλόκα, ώστε να αποτραπούν απρόβλεπτες καταστάσεις και να υπάρχει άμεση ενημέρωση του κέντρου επιχειρήσεων για το πόσοι αγρότες κατεβαίνουν προς Αθήνα και με ποιον τρόπο.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ενισχυμένο μπλόκο θα υπάρχει στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ενώ τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους αγρότες θα πρέπει να σταθμεύσουν είτε στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, είτε στη Λεωφόρο Αθηνών. 

Από εκεί οι αγρότες θα πρέπει να βρουν διαφορετικό μέσο, για να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας ειδάλλως θα φτάσουν μέχρι εκεί πεζοί.

Άνοιξαν οι δρόμοι στο τελωνείο του Προμαχώνα

Αίσιο τέλος είχαν οι πολύωρες διαπραγματεύσεις που έγιναν από τις 13.00 στο τελωνείο του Προμαχώνα. Λίγο μετά τις 20.15, οι δρόμοι άνοιξαν και η κυκλοφορία στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία διεξάγεται κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες αγρότες δεσμεύτηκαν ότι δεν θα μπλοκάρουν το τελωνείο μέχρι ώσπου αποφορτιστεί εντελώς η κίνηση και στις δύο πλευρές.


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες: "Δεν φεύγουμε με άδεια χέρια από την Αθήνα""

Ανοιξε ο δρόμος στο τελωνείο του Προμαχώνα

Αίσιο τέλος είχαν οι πολύωρες διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν από νωρίς το μεσημέρι στο τελωνείο του Προμαχώνα. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ οι δρόμοι άνοιξαν και η κυκλοφορία στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία διεξάγεται κανονικά.

Οι έλληνες αγρότες δεσμεύτηκαν ότι δεν θα μπλοκάρουν το τελωνείο μέχρι να αποφορτιστεί εντελώς η κίνηση και στις δύο πλευρές.

Στην πλευρά της Ελλάδας η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά υπερβαίνει τα 13 χλμ, ενώ στη βουλγάρικη πλευρά τα 30 χλμ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η στάση των αγροτών

Πρόσκληση σε διάλογο με τον πρωθυπουργό επί των δικών τους προτάσεων αναμένουν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών. «Πλέον οι αγρότες με το έγγραφο που στέλνουν, έχουνε τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις, οπότε η κυβέρνηση είναι πολύ πιο εύκολο να κάνει λίγο στην άκρη το ασφαλιστικό και να συζητήσει τις απόψεις των αγροτών» επισήμανε μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου από τον προμαχώνα, όπου έγινε συνάντηση.

«Όποτε μας καλέσει σε διάλογο ο πρωθυπουργός, επί των προτάσεων που του καταθέτουμε, εμείς θα πάμε» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της Τετάρτης οι προτάσεις θα φτάσουν στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων.

Οι περισσότεροι εκπρόσωποι μπλόκων που συμμετείχαν στη συνάντηση του Προμαχώνα υπέγραψαν τις προτάσεις των Τεμπών και όσοι δεν το έπραξαν έχουν προθεσμία μέχρι αύριο, Τετάρτη, να το κάνουν.

Το μπλόκο του Προμαχώνα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, δεν πρόκειται να υπογράψει το κείμενο, ενώ από τη συνάντηση προκύπτει ότι μερίδα αυτών έχουν ήδη αποφασίσει να κατέβουν την Παρασκευή στην Αθήνα.

Αμετακίνητοι όσον αφορά την κάθοδό τους στην Αθήνα είναι και οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας: «Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση. Όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα φύγουμε από την Αθήνα με άδεια χέρια» ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή, οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, ενώ όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αύριο, Τετάρτη, στις 10 το πρωί θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με γενικό θέμα «γιατί ερχόμαστε στην Αθήνα, τι διεκδικούμε και γιατί».

Οι αγρότες από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου αναμένεται να αναχωρήσουν το βράδυ της Πέμπτης με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά και στη συνέχεια θα μεταβούν στην Αθήνα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιξε ο δρόμος στο τελωνείο του Προμαχώνα"

Η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει αποκλεισμό των τρακτέρ χωρίς τους αστυνομικούς που δεν θέλουν αντιπαράθεση με τους αγρότες

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις των επιτελών της Αστυνομίας με θέμα την κάθοδο των αγροτών στο Σύνταγμα και την ανεύρεση λύσεων προκειμένου να μην μπουν τα τρακτέρ στην Αθήνα. Στις συναντήσεις παίρνουν μέρος οι επικεφαλής πολλών υπηρεσιών της Αττικής.

Από την Τροχαία για τη ρύθμιση της κίνησης, την Ασφάλεια για τη συλλογή πληροφοριών που έχει να κάνει με τα σχέδια και τις κινήσεις των αγροτών αλλά και περίεργα άτομα που ενδεχομένως να παρεισφρύσουν στις κινητοποιήσεις μέχρι και η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων που ανήκουν τα ΜΑΤ στην περίπτωση που υπάρξει ένταση και χρειαστεί αντιπαράθεση αγροτών – ενστόλων.

Ωστόσο συνδικαλιστές των αστυνομικών επισημαίνουν ότι δεν θέλουν να αντιπαρατεθούν με τους αγρότες. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Σταύρος Μπαλάσκας. Μιλώντας στον Σκάι, υπογράμμισε: «Το 20% των ανδρών που υπηρετούν στα ΜΑΤ είναι παιδιά αγροτών. Είναι παιδιά ηλικίας από 19 έως 27 ετών και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση που τους δοθεί η διαταγή να σταματήσουν τους αγρότες».

«Είναι πρόβλημα για τους αστυνομικούς να βρεθούν αντιμέτωποι με λαϊκές μάζες, οι οποίες έχουν δίκιο» συμπλήρωσε ο κ. Μπαλάσκας.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε πως «είναι άγνωστο αν θα πειθαρχήσουν πολλοί αστυνομικοί στην εντολή της Παρασκευής» και υπενθύμισε πως «σε παλιότερες κινητοποιήσεις των αγροτών, όταν η τότε κυβέρνηση φοβήθηκε πως τα ΜΑΤ θα πετάξουν κάτω τα γκλομπ και τις ασπίδες, αποφασίστηκε να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα των τρακτέρ…».

Μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό πλάνο καθώς οι αξιωματικοί δεν γνωρίζουν αν και πόσα τρακτέρ θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Αθήνα, από ποιες περιοχές θα ξεκινήσουν και φυσικά πόσο αποφασισμένοι είναι οι αγρότες θα φτάσουν με τα γεωργικά μηχανήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Χαρακτηριστικό του πόσο σοβαρά απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι το γεγονός ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών που υποτίθεται θα ολοκληρώνονταν μέχρι την Τρίτη...

«Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και ο ΚΟΚ, όμως αυτό δεν ξέρουμε αν αποκλείει το ενδεχόμενο εισόδου μερικών δεκάδων τρακτέρ για συμβολικούς λόγους όπως έγινε πριν λίγε ημέρες στην Θεσσαλονίκη...» τονίζει στέλεχος της Κατεχάκη και προσθέτει «το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε εκατοντάδες τρακτέρ να φτάσουν στο Σύνταγμα».

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες το πλάνο μέχρι στιγμής φαίνεται να διαμορφώνεται στη λογική των τριών ομόκεντρων κύκλων με κέντρο την πλατεία Συντάγματος. Φυσικά άδειες και ρεπό έχουν ανακληθεί, ενώ δεν αποκλείεται να αναβληθεί ακόμα και το ντέρμπι ποδοσφαίρου μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού που είναι προγραμματισμένο για το απόγευμα του Σαββάτου. Συγκεκριμένα:

- Ο πρώτος κύκλος θα αφορά το χώρο από την Θεσσαλία μέχρι τα όρια του νομού Αττικής. Σε πρώτη συνεννόηση με τους αγρότες οι αστυνομικοί θα οδηγήσουν τα τρακτέρ να κινηθούν εκτός εθνικού δικτύου από επαρχιακούς δρόμους ή την παλιά εθνική οδό. Και αυτό γιατί σε διαφορική περίπτωση θα υπάρξει απίστευτο κυκλοφοριακό χάος. Πρόταση που δεν βρίσκει αντίθετους τους αγρότες.

- Ο δεύτερος κύκλος ξεκινά από τα διόδια Αφιδνών, Ελευσίνας και το λιμάνι του Πειραιά και φτάνει με το λεγόμενο μικρό δακτύλιο του κέντρου της Αθήνας. Εδώ θα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Θα απαγορευτεί με κάθε τρόπο η κίνηση των τρακτέρ. Όσοι αγρότες επιθυμούν θα μπορούν να σταθμεύσουν τα μηχανήματα και να κατέβουν με λεωφορεία στο Σύνταγμα. Φυσικά πίσω από τα περιπολικά και της μηχανές της Τροχαίας θα βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

- Ο τρίτος κύκλος είναι αυτό που ονομάζεται πλατεία Συνάγματος, και οι δρόμοι εντός που μικρού δακτυλίου που οδηγούν σ αυτό. Εδώ θα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις της ΔΙ.ΑΣ, πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ και είναι βέβαια πως θα απαγορευτεί η κίνηση σε όλα τα οχήματα. Κομβικό σημείο είναι ο δρόμος μπροστά στα λουλουδάδικα που θα κλείσει με φραγμό, ενώ θα απαγορευτεί και η κίνηση μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Εθνικές οδοί

Μπορεί η κυβέρνηση να διαλαλεί στο θέμα των μπλόκων στις εθνικές οδοί ότι αποκλείεται οποιαδήποτε δυναμική επέμβαση καθώς όλοι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας όμως η Αστυνομία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα πολυεπίπεδο σχέδιο αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων. Ένα επιχειρησιακό πλάνο που ξεκινά από τη διοχέτευση της κυκλοφορίας σε παρακαμπτήριους δρόμους όταν κλείνουν οι εθνικές οδοί μέχρι την ακραία περίπτωση δυναμικής επέμβασης και απομάκρυνσης των τρακτέρ με τη βοήθεια βαρέων μηχανημάτων της Περιφέρειας.

Οι πολυήμερες κινητοποιήσεις των αγροτών σε δεκάδες σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, έχουν προκαλέσει συναγερμό στην Αστυνομία και έχει εκπονηθεί ένα πολυεπίπεδο σχέδιο αντιμετώπισης όλων των σεναρίων. Η κάθοδος χιλιάδων τρακτέρ και αγροτών στο δρόμο, οι αντεγκλήσεις με οδηγούς που προσπαθούν να κινηθούν και να περάσουν τα μπλόκα σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη πίεση των αγροτών δημιούργησαν την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου που βασίζεται σε τρία επίπεδα. Σε αυτό, εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες. Το σχέδιο περιλαμβάνει και εμπλοκή της εκάστοτε περιφέρειας προκειμένου να συνδράμει με βαριά μηχανήματα για την απομάκρυνση παρατεταγμένων τρακτέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο επίπεδο που βρίσκεται σε εφαρμογή αφορά καθαρά και μόνο τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Σε κάθε αστυνομική διεύθυνση που υπάρχει μπλόκο αγροτών, οι δυνάμεις της Τροχαίας βρίσκονται επι ποδός για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία και να βοηθούν στην αποτροπή ατυχημάτων.

Σε δεύτερο επίπεδο, το επιχειρησιακό σχέδιο ενεργοποιείται όταν η κατάσταση αρχίζει να οξύνεται και τα αίματα να ανάβουν. Αυτό, έχει να κάνει κυρίως με το ενδεχόμενο να κλείσουν οι δρόμοι και οι αγρότες να έρθουν σε προστριβή με διερχόμενους οδηγούς ι.χ ή επαγγελματικών οχημάτων. Στην περίπτωση αυτή, βρίσκονται σε επιφυλακή και οι δυνάμεις των ΜΑΤ έτσι ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να μπουν στη μέση όταν η κατάσταση αρχίζει να εκτροχιάζεται.

Το τρίτο που όπως λένε οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ δεν φαίνεται πιθανό, έχει να κάνει με πολυήμερους αποκλεισμούς δρόμων και εντάσεις που παίρνουν επικίνδυνα ανεξέλεγκτη τροπή ενώ στα μπλόκα αρχίζει να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων που κανείς δεν θα μπορεί να διευκρινίσει αν είναι μόνο αγρότες ή άτομα που έχουν ως ρόλο την πρόκληση επεισοδίων και εντάσεων. Τότε, μπαίνει στο παιχνίδι και η Ασφάλεια που έχει ως ρόλο να μεταβεί στα μέτωπα των κινητοποιήσεων και να συγκεντρώσει πληροφορίες για άτομα περίεργα και ταραξίες. Στο τρίτο επίπεδο υπάρχει και ο “κόκκινος” συναγερμός. Αν για παράδειγμα η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο, υπάρξουν συγκρούσεις με τραυματισμούς και χρειαστεί δυναμική επέμβαση των ΜΑΤ. Αν η κατάσταση φθάσει εκεί, κάτι που όπως λένε δεν φαίνεται στον ορίζοντα, τότε θα “επιστρατευτούν” τα βαρέα οχήματα της Περιφέρειας έτσι ώστε να απομακρυνθούν από τους δρόμους τα τρακτέρ που εμποδίζουν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει αποκλεισμό των τρακτέρ χωρίς τους αστυνομικούς που δεν θέλουν αντιπαράθεση με τους αγρότες"

Υπουργείο Οικονομικών: Δεν ζήτησε επιπλέον μέτρα ο Ντάισελμπλουμ

Τις αναφορές που εμφανίζουν τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να ζητεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, διαψεύδουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρουν, ο κ. Ντέισελμπλουμ, στην επιστολή την οποία απηύθυνε προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο, «πουθενά δεν ζητεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει η ελληνική​ κυβέρνηση».

«Τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως επανειλημμένως έχει διευκρινιστεί από τον υπουργό Οικονομικών, δεν αποτελούν κάποια νέα απαίτηση των θεσμών» συμπληρώνουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, αναφερόμενοι στα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή προγραμματιστεί, και διευκρινίζουν ότι αυτά:

- «αποτελούν υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους εταίρους,
- συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016,
- είναι συνολικού ύψους 1% του ΑΕΠ,
- προγραμματίζονται να νομοθετηθούν το 2016,
- προγραμματίζονται να εφαρμοστούν τα έτη 2017 και 2018,
- αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Οικονομικών: Δεν ζήτησε επιπλέον μέτρα ο Ντάισελμπλουμ"

Ερευνα της ΕΚΤ για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank

Έρευνα με επίκεντρο την Attica Bank διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο τρόπος κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου αλλά και η γενικότερη κατάσταση της τράπεζας έχουν προκαλέσει πολλές αιτιάσεις και προβληματισμό, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Το πώς καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου είναι το βασικό ερώτημα που θα απαντήσει η έρευνα, καθώς υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις για ανάμειξη της κυβέρνησης προκειμένου να καλυφθεί το ποσό της αύξησης.

Πέραν του κ. Πόλσον, που έχει αντιδράσει έντονα στην απόφαση της ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει με 20 εκατ. ευρώ στην αύξηση της Attica Bank, αντιδρούν επίσης οι Καναδοί μέτοχοι του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην απόφαση της διοίκησης να μετέχει στην αύξηση, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής στην απόφαση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να τοποθετήσει 55 εκατ. ευρώ στην αύξηση, κ.ά. Παράλληλα υπάρχουν πολλές υπόνοιες ότι στην αύξηση μετείχαν, κατόπιν κυβερνητικών πιέσεων, και πολλές άλλες ΔΕΚΟ και οργανισμοί, χωρίς να έχουν ενημερώσει σχετικά.

Σημειώνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής πραγματοποιήθηκε στα 0,30 ευρώ και χθες η μετοχή έκλεισε στα 0,093 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες κατά 69%. Ετσι, η ΕΥΔΑΠ καταγράφει λογιστικές απώλειες 14 εκατ. ευρώ από τα 20 εκατ. που επένδυσε, ενώ τα 55 εκατ. ευρώ του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ έχουν τρέχουσα αποτίμηση 17 εκατ. ευρώ. Τεράστιες είναι οι απώλειες για το ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Αττικής, ελέγχοντας το 56,25%. Το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην Τράπεζα Αττικής περίπου 650 εκατ. ευρώ (60 εκατ. ευρώ το 2007, 200 εκατ. ευρώ το 2013 και 384 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου) και με βάση το χθεσινό κλείσιμο η αποτίμηση της Τράπεζας Αττικής διαμορφώνεται στα 217 εκατ. ευρώ και η αξία του μεριδίου του ΤΣΜΕΔΕ σε... 122 εκατ. ευρώ.

Οι υπό διερεύνηση κινήσεις στην Τράπεζα Αττικής συζητήθηκαν και σε Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου μάλιστα προτάθηκε από ορισμένους υπουργούς η εποπτεία της τράπεζας να περάσει απευθείας στον SSM για να «ξεσκονίσει» ξανά τα μεγέθη της. Η πρόταση δεν υλοποιήθηκε, καθώς υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαϊκές αρχές, εκτός του ελέγχου για την αύξηση, έχουν αποστείλει επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, από την οποία ζητούν πρόσθετα στοιχεία, να ολοκληρωθεί άμεσα η αύξηση κεφαλαίου (καθώς η Αττικής συγκέντρωσε 681 εκατ. ευρώ από το 748 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν), να αξιολογηθεί η διοίκηση και να ενισχυθεί η εταιρική διακυβέρνηση της τράπεζας.

Η διοίκηση της τράπεζας προσπαθεί να προσελκύσει funds για να καλύψουν το υπόλοιπο των 70 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου, σύμφωνα με την Καθημερινή. Η επιδείνωση των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές διεθνώς και ειδικά η επιδείνωση του κλίματος για την Ελλάδα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα για την προσέλκυση επενδυτών. Η διοίκηση της Αττικής ως δέλεαρ για την προσέλκυση επενδυτών, στο πλαίσιο της συμφωνίας, προσφέρει τη μεταβίβαση στους επενδυτές της διαχείρισης μεγάλου μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας, που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τέλος του εννεαμήνου του 2015 το σύνολο των –εντός και εκτός ισολογισμού– πιστωτικών ανοιγμάτων της τράπεζας ανήλθε στο 55,8% των συνολικών δανείων (η χειρότερη επίδοση της αγοράς), έναντι 44,8% που ήταν στο τέλος του 2014.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερευνα της ΕΚΤ για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank"

Την Πέμπτη στη Βουλή η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Την ερχόμενη Πέμπτη θα κατατεθεί στην Βουλή η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα παρουσιαστεί αύριο, Τετάρτη. από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο και στην συνέχεια θα διαβιβαστεί στην Βουλή, ώστε να ενταχθεί σε νομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται την Πέμπτη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα προβλέπει πως το σύνολο των αρμοδιοτήτων για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα περνά από το ΕΣΡ στον αρμόδιο υπουργό. Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός Επικρατείας εκτός από τον καθορισμό του αριθμού των εκπεμπόμενων καναλιών και της τιμής έναρξης της δημοπρασίας τηλεοπτικών συχνοτήτων θα αναλάβει και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού δηλαδή της αξιολόγησης των φακέλων των υποψήφιων καναλαρχών. Ορισμένοι δε αναφέρουν ότι η αξιολόγηση των φακέλων μπορεί να ανατεθεί σε ειδική επιτροπή αναγνωρισμένων εμπειρογνωμόνων.

Η νομοθετική πρωτοβουλία ελήφθη μετά το νέο αδιέξοδο που προέκυψε στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την εκλογή των μελών του ΕΣΡ. Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση παρουσιάστηκε έκθεση του πανεπιστημίου της Φλωρεντία που αναφέρει ότι στην χώρα μας δεν μπορούν να εκπέμπουν περισσότερα από τέσσερα κανάλια. Ωστόσο, ούτε τα τεχνικά δεδομένα που περιέχει η έκθεση έπεισαν την αντιπολίτευση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Πέμπτη στη Βουλή η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες"

Στην Πειραιώς μετακομίζει η ΝΔ

Στην Πειραιώς μετακομίζει η ΝΔ. Οι υπογραφές για το νέο κτίριο, όπου θα στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπεσαν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε:

«Βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας. Έχω εντολή για οικονομική εξυγίανση στη Νέα Δημοκρατία με διαφάνεια και σεβασμό στο φορολογούμενο. Η ΝΔ μετακομίζει και από 95.000 ευρώ ενοίκιο που πλήρωνε μέχρι σήμερα, θα πληρώνει 9.800 ευρώ».

Το νέο κτίριο είναι βιοτεχνικό του 1989, στην οδό Πειραιώς 62, και η μετακόμιση, σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ, υπολογίζεται να γίνει μετά το Πάσχα, αφού προηγηθούν απαραίτητες εργασίες.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι με αυτή την επιλογή ο Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποιεί τη δέσμευσή του για μετακίνηση σε ένα φθηνότερο κτίριο σε υποβαθμισμένη περιοχή.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Πειραιώς μετακομίζει η ΝΔ"

Από την Πέμπτη οι αιτήσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές

Από την ερχόμενη Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου έως και τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι μαθητές γενικών και επαγγελματικών λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η προθεσμία είναι αποκλειστική και αφορά όλους τους υποψήφιους, είτε θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις με το νέο σύστημα, είτε με το παλιό - καταργούμενο.

Έχουν ήδη σταλεί στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.

Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτήθηκαν τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος, παλαιό ή νέο σύστημα).

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ως άνω μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 29 Φεβρουαρίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Από την Πέμπτη οι αιτήσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές"

Μπλόκο ΣτΕ στην εταιρεία «Μπάμπης Βωβός» για ανέγερση πολυτελών κατοικιών στο Λαύριο

«Φρένο» στα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας «Μπάμπης Βωβός-Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρία και Σία Ο.Ε.» για την ανέγερση 208 πολυτελών κατοικιών στην περιοχή Πούντα-Ζέζα του Δήμου Λαυρίου, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κάνοντας δεκτές τις προσφυγές έξι κατοίκων της Λαυρεωτικής , ακύρωσε τις διοικητικές αποφάσεις που επέτρεπαν την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος επιπλωμένων πολυτελών διαμερισμάτων πέντε αστέρων, αποτελούμενου από τρεις επιμέρους μονάδες, ιδιοκτησίας της εταιρείας «Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρία και Σία Ο.Ε.».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, στα Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν τις τουριστικές εγκαταστάσεις της Λαυρεωτικής δεν γίνεται καμία μνεία «στις αυτοτελείς τουριστικές κατοικίες, οι οποίες, ακόμη και αν εξυπηρετούνται από κοινές εγκαταστάσεις (υποδοχή, εστιατόρια, χώροι ψυχαγωγίας κ.ά.), δεν μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των επιπλωμένων διαμερισμάτων, τα οποία χαρακτηρίζονται μεν από λειτουργική αυτονομία, πλην, όμως, εντάσσονται σε ένα ενιαίο πολυώροφο κτιριακό συγκρότημα, τμήμα του οποίου αποτελούν (ξενοδοχείο επιπλωμένων διαμερισμάτων και ξενοδοχείου μεικτού τύπου)».

«Κατ' εκτίμηση τούτων - αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας- στο ευνοϊκό πολεοδομικό καθεστώς των τουριστικών εγκαταστάσεων, που, κατά παραπομπή, εισάγεται με τις προπαρατεθείσες διατάξεις του διατάγματος της Λαυρεωτικής, υπάγονται όχι γενικώς τα τουριστικά καταλύματα, αλλά μόνον οι ρητώς απαριθμούμενες σε αυτό τουριστικές εγκαταστάσεις, ήτοι μόνον τα ξενοδοχεία (κλασικού τύπου, τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων και μεικτού τύπου) και οι λοιπές υποστηρικτικές της λειτουργίας τους τουριστικές εγκαταστάσεις».

Σύμφωνα με την απόφαση, «οι τουριστικές κατοικίες, οι οποίες, κατά την αληθή έννοια τόσο του διατάγματος αυτού όσο και της ισχύουσας, κατά τον χρόνο αυτό, νομοθεσίας για την εκτός σχεδίου δόμηση, επιτρέπονται μεν στην περιοχή της Λαυρεωτικής, πλην, όμως, εξομοιώνονται, ως προς τους όρους και περιορισμούς δομήσεώς τους, με απλές παραθεριστικές κατοικίες, καθόσον, υπό την αντίθετη εκδοχή, θα επιτρεπόταν, κατά καταστρατήγηση των οικείων πολεοδομικών διατάξεων, η ανέγερση πλειόνων κατοικιών, υπό μορφή αυτοτελών τουριστικών καταλυμάτων, με τους ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους που ισχύουν για τις τουριστικές εγκαταστάσεις, αποτέλεσμα που δεν εναρμονίζεται με τον βασικό στόχο του οικείου ρυθμιστικού σχεδίου περί ανασχέσεως της οικιστικής ανάπτυξης των εκτός σχεδίου περιοχών της Αττικής».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο ΣτΕ στην εταιρεία «Μπάμπης Βωβός» για ανέγερση πολυτελών κατοικιών στο Λαύριο"

Έκθεση της ΕΚΤ: Δεν επιτυγχάνεται δημοσιονομική προσαρμογή με αύξηση της φορολογίας

Μελέτη για τη δημοσιονομική προσαρμογή εξέδωσε η ΕΚΤ σημειώνοντας πως αυτή δεν μπορεί να γίνεται μέσω της αύξησης της φορολογίας, αλλά μέσω της μείωσης των δαπανών, καθώς στην πρώτη περίπτωση δεν επιτυγχάνεται σημαντική και διαρκή μείωση του δημόσιου χρέους και καταλήγει ως μια «αυτοαναιρούμενη» διαδικασία.

Αντιθέτως, σημειώνεται στην έκθεση της, προγράμματα που βασίζονται πρωτίστως στη μείωση των δαπανών του κράτους οδηγούν σε μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους και μάλιστα το χρέος παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς να αυξάνεται, ακόμη και μετά το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Την έκθεση της ΕΚΤ υπογράφουν οι ερευνητές Maria Gracia Attinasi, μέλος της διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής της ΕΚΤ, και Luca Metelli, της Τράπεζας της Ιταλίας, οι οποίοι μελέτησαν στοιχεία για 11 οικονομίες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής, της πορτογαλικής και της ιρλανδικής, που εφάρμοσαν προγράμματα λιτότητας τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των ετών 2000 και 2012.

Οι ερευνητές, τα ευρήματα των οποίων δεν δεσμεύουν την ΕΚΤ, μελέτησαν ποιο είδος προγράμματος λιτότητας οδηγεί σε καλύτερα και πιο μόνιμα αποτελέσματα, δεδομένης της αποτυχίας και της κριτικής που έχουν δεχθεί τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη.

«Το βασικό εύρημα της ανάλυσής μας είναι ότι μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή αρχικά αυξάνεται η αναλογία δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ, για μια περίοδο μέχρι τέσσερα τρίμηνα, και στη συνέχεια αρχίζει να μειώνεται. Το μέγεθος και η διάρκεια της αρχικής αύξησης του χρέους εξαρτώνται από τη σύνθεση (των μέτρων) λιτότητας. Στην περίπτωση των προγραμμάτων λιτότητας που βασίζονται στην (αύξηση) εσόδων, η αύξηση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ τείνει να είναι μεγαλύτερη και να διαρκεί περισσότερο απ’ ό,τι στην περίπτωση προγραμμάτων λιτότητας που έχουν βασιστεί (στη μείωση) δαπανών», αναφέρουν.

Όπως σημειώνουν, το είδος των μέτρων λιτότητας που θα εφαρμοστούν καθορίζει και το πόσο μακροπρόθεσμα είναι τα αποτελέσματα που θα επιτευχθούν. «Προγράμματα λιτότητας που έχουν βασιστεί (στη μείωση των) δαπανών τείνουν να έχουν ως αποτέλεσμα διαρκή μείωση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ σε σχέση με τα επίπεδα πριν από το σοκ (σ.σ. πρόγραμμα λιτότητας), ενώ προγράμματα λιτότητας που έχουν βασιστεί (στην αύξηση των) εσόδων δεν επιτυγχάνουν διαρκή βελτίωση στην προοπτική βιωσιμότητας, διότι η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ τείνει να επιστρέψει στο επίπεδο που είχε πριν από το σοκ».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση της ΕΚΤ: Δεν επιτυγχάνεται δημοσιονομική προσαρμογή με αύξηση της φορολογίας"

Αγρότες ζωγράφισαν με μπογιές τα ονόματα των κομμάτων σε γουρούνια και τα κατέβασαν στους δρόμους [ΒΙΝΤΕΟ]

Με πορεία στο κέντρο της πόλης, στην οποία προπορεύονταν γουρούνια, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου.

Έχοντας ζωγραφίσει με τα βασικά χρώματα των κομμάτων τις πλάτες των γουρουνιών, τα παρομοίαζαν με πολιτικούς και φώναζαν ότι «βγήκαν στους δρόμους για να σας ζητήσουν ψήφους». Ιδιαίτερες ήταν οι αιχμές κατά του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ .

Η πορεία προκάλεσε εντύπωση σε όλο τον κόσμο που χαμογελούσε στη θέα των τριών μικρών γουρουνιών που προπορεύονταν στην κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη.



Σε ένα άλλο περιστατικό στην Πάτρα ένα τρακτέρ έφτασε μέχρι την είσοδο της ΔΟΥ εις ένδειξη διαμαρτυρία.



Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες ζωγράφισαν με μπογιές τα ονόματα των κομμάτων σε γουρούνια και τα κατέβασαν στους δρόμους [ΒΙΝΤΕΟ]"

Στη Βουλή η τροπολογία για τους δανειολήπτες

Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου η προθεσμία επικαιροποίησης των στοιχείων των δανειοληπτών που επιθυμούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Η τροπολογία προβλέπει παράλληλα, τη χορήγηση παράτασης ενός μήνα (15 Μαρτίου) και στην πώληση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων των μικρομεσαίων σε εταιρείες διαχείρισης (funds).

Το Σάββατο, ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, είχε ξεκαθαρίσει ότι οι δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη εντός του 2015 θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών έως τα τέλη Απριλίου.

«Μέσα στο τρίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη στο νόμο Κατσέλη περίπου 25.000 δανειολήπτες», είπε ο κ. Παπαδεράκης.

«Υπάρχει θέμα με την τήρηση από τις τράπεζες της προθεσμίας του δεκαημέρου για την έκδοση των σχετικών δικαιολογητικών», ανέφερε και σημείωσε ότι αναζητείται ένα τρόπος καλής συνεργασίας με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή η τροπολογία για τους δανειολήπτες"

Ντάισελμπλουμ: Περισσότερη σαφήνεια σε Ασφαλιστικό και νέα μέτρα

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζει σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σχετικά με το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα συζητήσει την πορεία της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά στις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης.

Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές Αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Περισσότερη σαφήνεια σε Ασφαλιστικό και νέα μέτρα"

Τσίπρας προς Μέρκελ: Εμπλοκή του ΝΑΤΟ μόνο σε τουρκικά ύδατα

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα όσα συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν από τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, περί ανάμειξης του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας θα αφορά στα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μετέβη στην Άγκυρα τη Δευτέρα και στις κοινές δηλώσεις με τον Αχμέτ Νταβούτογλου φάνηκε η πρόθεση των δύο χωρών να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών ροών τόσο στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία όσο και στο Αιγαίο.

Η εξέλιξη αυτή βάζει τέλος στις συζητήσεις περί κοινών περιπολιών στο Αιγαίο, που απέρριπταν τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα.

Οι δύο ηγέτες δεν διευκρίνισαν ποια μορφή θα έχει η συμμαχική ανάμειξη που θα επιδιώξουν, απλώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου περιορίστηκε να αναφερθεί «στις δυνατότητες επιτήρησης του ΝΑΤΟ στη μεθόριο και το Αιγαίο».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας προς Μέρκελ: Εμπλοκή του ΝΑΤΟ μόνο σε τουρκικά ύδατα"

Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση» του ΕΣΥ, το οποίο όπως αναφέρει «βρίσκεται σε οριακό σημείο λειτουργίας», ενώ «οι πολίτες καλούνται να βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη, με έμμεσα ή άμεσα χαράτσια, για την αγορά των υπηρεσιών».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «τα Ταμεία των Νοσοκομείων είναι άδεια. Αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα», αφού «οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 2 δισ. ευρώ, και «ταυτόχρονα εφέτος επιβαρύνονται με το κόστος χορήγησης των ακριβών φαρμάκων, που πέρυσι χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ».

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι μία στις τρεις είναι κενές οι οργανικές θέσεις, με το σύνολο να αγγίζει τις 30.000, οι αποχωρήσεις των υγειονομικών τα έξι τελευταία έτη φτάνουν τις 20.000 και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ υπάρχει «μία νοσηλεύτρια τη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών».

Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ περιλαμβάνει συγκεντρώσεις 12.00-3.00 μ.μ., την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, Πανελλαδική Σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων, την Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου και την επομένη παναττική στάση εργασίας 11.00 π.μ.-3.00 μ.μ. και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, για να τεθούν, όπως αναφέρει, «τα ζητήματα του μισθολογίου, της απόσυρσης του νομοσχεδίου που διαλύει την κοινωνική ασφάλιση και την ένταξη στα ΒΑΕ».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία"

Βούτσης: Μέχρι τέσσερις οι τηλεοπτικές άδειες

Την προπαρασκευαστική έκθεση του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, που εκπονήθηκε έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, παρουσίασε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο κ. Νίκος Βούτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν περισσότερα από τέσσερα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, ελεύθερης μετάδοσης και υψηλής ευκρίνειας.

Στη βάση των συμπερασμάτων του συγκεκριμένου πορίσματος, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε την αντιπολίτευση να αποσύρει τα επιχειρήματα περί απεριορίστων δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα ψηφιακή εποχή, να άρει την αρνητική της στάση και να ψηφίσει θετικά για την στελέχωση του ΕΣΡ, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αναδιάταξης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

«Επί της ουσίας είναι απολύτως σαφές ότι το αντικείμενο για το οποίο μιλάμε δεν είναι γενικά η παροχή αδειών για να υπάρξουν κανάλια στη νέα εποχή, αλλά για αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου για επίγεια ψηφιακή ευροεκπομπή ευρείας λήψης» είπε ο κ. Βούτσης, για να προσθέσει: «Τα κανάλια που μπορούν να εκπέμψουν το επίγειο σήμα με αυτή τη δυνατότητα -ελεύθερη αναμετάδοση, όχι συνδρομητικά- είναι τέσσερα... επιτέλους να τελειώσει αυτή η συζήτηση για τις άπειρες δυνατότητες. Πέραν των ενστάσεων για το ζήτημα βιωσιμότητας, σε ό,τι αφορά άδειες ελεύθερης αναμετάδοσης, θα είναι μέχρι τέσσερις».

Πάντως, η έκθεση δεν φαίνεται ικανή να άρει τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Ήδη, ο κ. Νίκος Δένδιας επιφυλάχθηκε για το τεχνικό ζήτημα με το οποίο καταπιάνεται η έκθεση και επέμεινε στις θεσμικές ενστάσεις, ώστε όλες οι αρμοδιότητες να περάσουν στο ΕΣΡ.

Το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, εξηγώντας ότι τα σχετικά ζητήματα πρέπει να τα ορίσει το ΕΣΡ και όχι ο αρμόδιος υπουργός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Μέχρι τέσσερις οι τηλεοπτικές άδειες"

BILD: Η Ελληνική Ακτοφυλακή δίνει αγώνα για την διάσωση προσφύγων

Τον αγώνα που δίνει η ελληνική ακτοφυλακή για να διασώσει πρόσφυγες στις ακτές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, περιγράφει με εκτενές ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα BILD, η οποία αναγνωρίζει ότι η προσπάθεια αυτή ξεπερνά τις διακηρύξεις των Ευρωπαίων πολιτικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας:
«Τα παιδιά φώναζαν κατά το ταξίδι επί ώρες»
Την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ καθόταν στο αεροπλάνο με κατεύθυνση την Τουρκία, ξεκινούσαν ταυτόχρονα και πάλι χιλιάδες πρόσφυγες με φουσκωτές λέμβους για την Ευρώπη.
Είχε προηγηθεί ολοήμερη θύελλα, άγρια θάλασσα, οι δουλέμποροι είχαν αφήσει τους πρόσφυγες να περιμένουν στις ακτές της Σμύρνης. Ακριβώς κατά την επίσκεψη της Μέρκελ ο καιρός όμως έγινε ξανά καλύτερος.
«Καθόλου αέρας και ήλιος. Και παρ΄ όλ΄αυτά άκρως επικίνδυνο»
Διότι: Οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν ξέρουν να κολυμπούν, άλλοι έχουν ψευτοσωσίβια. Και σε παγωμένες θερμοκρασίες ο χρόνος επιβίωσης στο νερό είναι μόνο μερικά λεπτά.
Όταν ο 35χρονος καπετάνιος της ελληνικής ακτοφυλακής Αργύρης Φραγκούλης μπαίνει το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης με το σκάφος «080», αυτός και το πλήρωμά του έχουν ήδη περισυλλέξει εκατοντάδες (πρόσφυγες) . Ταξίδευε ολόκληρη τη νύχτα, χωρίς διάλειμμα, χωρίς ύπνο. «Θέλω να σώσω τους ανθρώπους, τίποτε άλλο», λέει ο Αργύρης. Η Ευρώπη, οι συζητήσεις για τους πρόσφυγες, όλα αυτά του είναι αδιάφορα. Πρόκειται για τις ζωές ανθρώπων.
«Πρόκειται για πολλές γυναίκες και παιδιά όχι περισσότερο από μερικών μηνών, ο τρόμος του διάπλου είναι ζωγραφισμένος στο πρόσωπό τους»
Ο Μαχμούτ, 35 ετών με τρία παιδιά λέει : «Ερχόμαστε από το Χαλέπι, έπρεπε να περιμένουμε τρεις βδομάδες στην Τουρκία. Όλοι μας φοβόμασταν ότι η Τουρκία θα μας γυρίσει πίσω στη Συρία.»
Ένας παππούς με την εξάχρονη εγγονή του δείχνει ένα άχρηστο σωσίβιο, γεμισμένο με φελιζόλ. «Πληρώσαμε γι΄ αυτό 20 ευρώ, αλλά θα πνιγόμασταν αμέσως», λέει.
Όταν οι 400 άνθρωποι είναι πια στη στεριά, το ελληνικό πλοίο ξεκινά και πάλι. Είναι 10 η ώρα , ακόμα έρχονται πρόσφυγες. Ο Αργύρης βλέπει στο ραντάρ τη μια μετά την άλλη τις φουσκωτές λέμβους. Με ταχύπλοα ανεβάζουν τους πρόσφυγες στο μεγάλο πλοίο. Εκεί κάθονται οι άνθρωποι ο ένας δίπλα στον άλλον. Εκατοντάδες παιδιά που κλαίνε, βρέφη, πολλές έγκυες. Εξαντλημένοι από το ταξίδι, πολλοί ακόμα είναι σε κατάσταση πανικού.
«Ο 24χρονος Ιμπραήμ από τα Χαλέπι λέει: «Η λέμβος στην οποία καθόμασταν προοριζόταν για δέκα ανθρώπους και τελικά είμασταν εξήντα, μεταξύ των οποίων υπερβολικά πολλά παιδιά, τα οποία έκλαιγαν σε όλο το ταξίδι.»
Οι μέρες και οι νύχτες δεν έχουν τέλος για την ελληνική ακτοφυλακή. Όταν ακούνε ότι η Ελλάδα πρέπει να προστατέψει τα σύνορά της καλύτερα, τότε γελάνε. Ένας λέει : «Πως να γίνει αυτό σε χιλιάδες μίλια θαλάσσιων συνόρων; Και τι να κάνουμε; Να σπρώξουμε πίσω στις φουσκωτές λέμβους τα παιδιά; Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κοροϊδεύουν τον ευατό τους». Ότι θα μειωθούν οι πρόσφυγες δεν το πιστεύει κανένας. Ένας διασώστης λέει: «Aν τώρα το Φεβρουάριο έρχονται χιλιάδες, τότε θα γίνουν περισσότεροι από πέρυσι ολόκληρη τη χρονιά».
«Συνεχώς πνίγονται πρόσφυγες»
Παρά την ακαταπόνητη δουλειά της ελληνικής ακτοφυλακής συμβαίνουν συνεχώς στη διαδρομή φρικτά γεγονότα. Σχεδόν καθημερινά πεθαίνουν πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "BILD: Η Ελληνική Ακτοφυλακή δίνει αγώνα για την διάσωση προσφύγων"

Αθωώθηκαν 11 πολίτες που «δεν πλήρωναν» τα διόδια

Αθώους έκρινε το δικαστήριο 11 πολίτες, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων και κατοίκων β/α Αττικής ενάντια στα διόδια. Οι πολίτες μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» είχαν ως μάρτυρες υπεράσπισης τους Χρήστο Σπίρτζη, Μανώλη Γλέζο, Χρήστο Καραμάνο και Άγγελο Χάγιο. Η απόφαση ενδεχομένως να αποτελέσει δεδικασμένο και για άλλες ανάλογες υποθέσεις που εκκρεμούν.

Για τη δίκη μίλησε στο stokokkino.gr ο Χρήστος Παναγής, μέλος του Κινήματος ενάντια στα διόδια.

«Αφορούν στις κινητοποιήσεις στο σταθμό διοδίων Αφιδνών κατά τα έτη 2009, 2010, για τις οποίες κατηγορούμαστε ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί», διευκρίνισε ο κ. Παναγής.

«Οι κατηγορίες είναι προσχηματικές και φρονηματικές και οι μηνύσεις της εταιρείας των παραχωρησιούχων είχαν προφανή στόχο να πλήξουν το κίνημα των διοδίων που είχε αποκτήσει δικαίως, πρωτοφανή και μεγάλη απήχηση και αποδοχή. Έχουμε στο πλευρό μας, στο δίκαιο αγώνα μας για το αυτονόητο, τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας», συμπλήρωσε το μέλος του κινήματος.

«Απέναντι μας είναι το παλιό πολιτικό σύστημα και η διαπλοκή των εργολάβων - Σύμμαχοί μας η Κυβέρνηση, όλα τα κόμματα και οι οργανώσεις της Αριστεράς, η Περιφέρεια , οι Δήμου , συλλογικότητες και φορείς», είπε.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθωώθηκαν 11 πολίτες που «δεν πλήρωναν» τα διόδια"

Μπλοκάρουν τους αγρότες

Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος προαναγγέλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πάγια αιτήματα την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και την επίλυση σειράς θεμάτων φορολογίας που τον απασχολούν, οι σημερινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη σίγουρα… δεν κατευνάζουν τα πνεύματα.
Στην καθιερωμένη ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου η κα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος με τους αγρότες δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση, μία θέση η οποία εκφράζεται εδώ και αρκετές ημέρες από κυβερνητικά στελέχη.

Στις δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε τους παραγωγούς να απομονώσουν όσους «προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις κινητοποιήσεις για πολιτικούς αποκλειστικά λόγους».

«Αυτοί που τους αγκαλιάζουν είναι αυτοί που κάποτε τους λοιδορούσαν. Πολύ σύντομα οι αγρότες θα καταλάβουν ποιοι θέλουν τις βέλτιστες λύσεις και ποιοι παίζουν ύποπτα παιχνίδια στην πλάτη τους» είπε η κα Γεροβασίλη, προσθέτοντας πως δεν γίνεται να αδιαφορούν για την οικονομική κατάσταση της χώρας και ούτε για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι θα απαγορευτεί στους αγρότες να φτάσουν στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ τους. Ειδικότερα, ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για τα οχήματα που εισέρχονται στην πόλη.

Αποφασισμένοι για όλα οι αγρότες
Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να σφίξουν τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση, με αρκετούς από αυτούς να προετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα την Παρασκευή. 

Την Πέμπτη, με τη συμμετοχή και των συναδέλφων τους από τα Τέμπη, θα συναντηθούν εκ νέου στον Προμαχώνα.

Σύμφωνα πάντως με τα ως τώρα στοιχεία, η πρόταση της καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής, με τα επιχειρήματα να ποικίλλουν μεταξύ των διαφωνούντων. Κάποιοι μιλούν για «ξεπούλημα του αγώνα και ξεφούσκωμα», άλλοι ζητούν την κάθοδο στην αρχή ή στο μέσον της ερχόμενης εβδομάδας κι άλλοι υποστηρίζουν ότι «η δύναμη είναι στα μπλόκα και αρκεί ένα μπλακ άουτ σε όλα τα κομβικά σημεία της χώρας». 

Κινητοποιήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
«Με ανοιχτούς δρόμους θα αποκλείσουμε το αεροδρόμιο "Μακεδονία" από τις 12.00 έως και τις 22.00» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, Δημήτρης Παπαδάκης, και εξήγησε: «Θα ανέβουμε πάνω στην αερογέφυρα Θέρμης με τα τρακτέρ και θα την κλείσουμε, ενώ το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια θα φρακάρει τον δρόμο και το μπλόκο στο αεροδρόμιο θα κλείσει τη διασταύρωση στο "Μακεδονία". Δεν θα αφήσουμε να περάσει κανείς, παρά μόνον ασθενοφόρα και περιστατικά που χρήζουν ιατρικής κάλυψης. Υπάρχει είσοδος για το αεροδρόμιο από το καζίνο, που βρίσκεται δίπλα. Ζητάμε κατανόηση από τον αστικό πληθυσμό. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας και το δικαίωμά μας να μείνουμε στην ελληνική ύπαιθρο».

Στον Νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο. Στα μπλόκα αυτά υπάρχουν πάνω από 600 τρακτέρ και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι. 

«Μπαρούτι» μυρίζει στο τελωνείο του Προμαχώνα

Κλειστό παραμένει και σήμερα, για ένατη συνεχή μέρα, το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά υπερβαίνει τα 30 χλμ., σύμφωνα με δηλώσεις αγροτών.

Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο φαίνεται να έχουν παγιώσει την τακτική ανοίγματος των συνόρων αργά το βράδυ για τα Ι.Χ. οχήματα και τα τουριστικά λεωφορεία. Πάντως, η κατάσταση στον Προμαχώνα μυρίζει «μπαρούτι», καθώς οδηγοί φορτηγών, προερχόμενοι από τη Βουλγαρία, δηλώνουν αγανακτισμένοι. 

Ενδεικτικό της έντασης είναι περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα, όταν οδηγοί φορτηγών έσπασαν τις μπάρες στα ελληνικά σύνορα και κινούμενοι με τα οχήματά τους προς τις αστυνομικές δυνάμεις πριν από το μπλόκο των αγροτών έδειξαν αποφασισμένοι να περάσουν. 

Στοιχεία για τα κυριότερα μπλόκα στη Β. Ελλάδα:

* Υπό κατάληψη παραμένει από τις 20/1 η Εγνατία Οδός, στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ. 

* Στις 12.00 ολοκληρώθηκε η 24ωρη κινητοποίηση του αποκλεισμού στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας. «Θα αφήσουμε ανοιχτά λίγες ώρες και μετά θα κλείσουμε και πάλι τουλάχιστον έως αργά το βράδυ» δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.

* Στον Νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα, στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ και στη Δοϊράνη, στο μεν πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός για τις ώρες 13.00-15.00 και 20.00-22.00, ενώ στο δεύτερο η διέλευση θα παραμείνει αποκλεισμένη τις ώρες 18.00-22.00.

* Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου τα καθηλωμένα τρακτέρ υπερβαίνουν τα 800, ο αποκλεισμός ξεκίνησε το Σάββατο στις 12.00 και θα συνεχιστεί έως και την Παρασκευή (12/2), σύμφωνα με δήλωση του αγρότη Χαλάστρας, Αχιλλέα Καμπούρη, επικεφαλής του συντονιστικού. Ο ίδιος σημείωσε ότι ήδη σε γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο, που τάσσεται υπέρ της καθόδου στην Αθήνα, ετέθη το θέμα της μορφής των κινητοποιήσεων για μετά τις 13 Φεβρουαρίου. «Μέχρι να έχουμε νεότερα από το ... μέτωπο της κυβέρνησης και να δούμε τι θα γίνει με τα νομοσχέδια, είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε στα μπλόκα μας καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός» τόνισε ο κ. Καμπούρης.

* Σε αποκλεισμό βρίσκεται σήμερα για ένατη ημέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

* Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία) καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μίας ώρας από τις 16.00. Η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

* Στον Νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κινητοποιήσεις και κλείσιμο διέλευσης στους κόμβους: Μελισσίου (17.00-22.00), Μαυροβουνίου Πέλλας (17.30-21.00), Μεσημερίου (17.30-21.00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12.00-14.00 και 17.30-21.00), Αψάλου 17.00-21.00) και Γυψοχωρίου (17.00-17.30). 

Σημειώνεται ότι στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο αποκλεισμός που αποφασίστηκε είναι 24ωρος, από τις 10.00 το πρωί. Επιπλέον συζητείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί, όπως και η ενδυνάμωση του τελωνείου των Ευζώνων.

* Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν οι οδηγοί περισσοτέρων των 550 τρακτέρ στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

* Στον Νομό Πιερίας, θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι τα μπλόκα από συνολικά 700 και πλέον τρακτέρ είναι στο Αιγίνιο και την Κατερίνη.

Τέλος, το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, σύμφωνα με τον γενικό συντονιστή Δημήτρη Μόσχο έχει ως εξής: Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, και Νίκης, με την πΓΔΜ, 10.00-23.00 και 11.00-23.00, στα Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 13.00-15.00 και στα δύο ρεύματα, στη Νεάπολη Τσοτυλίου 14.00-16.00 και 18.30-20.00, στο Άργος Ορεστικού, κάθετα στην Εγνατία, στο ρεύμα προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.00-18.30, αντίστοιχα σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη. Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης ο αποκλεισμός θα διαρκέσει από τις 12.00 έως και τις 14.00.

Υπενθυμίζεται ότι στα Τέμπη, από τις 12.00 το μεσημέρι της Τρίτης, οι αγρότες του μπλόκου αποφάσισαν να προβούν σε επ’ αόριστον αποκλεισμό της κοιλάδας. 

Ανάλογοι αποκλεισμοί πραγματοποιούνται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως Κρήτη και Πελοπόννησος.


zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλοκάρουν τους αγρότες"

Φιάσκο η πρωτοβουλία Βούτση για παρουσία αγροτών στη Βουλή: Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής

Άκαρπη στέφθηκε τελικά η πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τριμερή διάλογο μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων και αγροτών στο κοινοβούλιο καθώς οι τελευταία εξακολουθούν να αρνούνται κάθε συνάντηση μέχρις ότου αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή πριν καν έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των αγροτών όρισε συνεδρίαση για σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Ωστόσο η πρόεδρος της επιτροπής Χαρά Καφαντάρη πρότεινε την ακύρωση της συζήτησης καθώς το σύνολο των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων που πρότεινε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προσκληθούν, αρνήθηκαν το διάλογο.

«Έγινε προσπάθεια για επικοινωνία με εκπροσώπους όλων των μπλόκων από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη» είπε η κυρία Καφαντάρη για να προσθέσει «Τα κριτήρια ήταν να υπάρχει εκπροσώπηση όλης της Ελλάδας και όλων των απόψεων. Εκλήθησαν 20 άτομα. Όμως από την επικοινωνία που είχαμε τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά και γι αυτό προτείνω να αναβληθεί η συνεδρίαση μιας και δεν θα υπάρχουν εκπρόσωποι από τα μπλόκα».

Όπως ανέφερε η κυρία Καφαντάρη την πρόσκληση αρνήθηκαν εκπρόσωποι από μπλόκα των εξής περιοχών: Ανω Λακωνία, Βελβεντό Κοζάνης, Βέροιας, Θήβα, Καστοριά, Κάτω Αχαϊα, Κορινθία, Κρήτη, Λάρισα, Πράσινα Φανάρια, Σέρρες, Φέρες Εβρου. Κλειστό κινητό είχαν εκπρόσωποι από : Αριδαία, Καβάλα ενώ όπως είπε η κυρία Καφαντάρη μόνο ο εκπρόσωπος από το μπλόκο Ορχομενού άφησε ανοικτό ενδεχόμενο να παραστεί.

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Νότης Μηταράκης επισήμανε πως «οι αγρότες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση για διάλογο. Εμείς θα είμαστε παρόντες και θέλουμε να ακούσουμε τους αγρότες. Η ευθύνη για την ακύρωση της συνεδρίασης ανήκει στην πλειοψηφία». Ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) πρότεινε να πάνε τα μέλη της επιτροπής στα μπλόκα. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη που είπε ότι «το ασφαλιστικό και το φορολογικό χρειάζονται βελτίωση» για να προσθέσει ωστόσο ότι «όλα πρέπει να γίνουν με διάλογο».

Τέλος, εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης είπε ότι η πρόσκληση της κυβέρνησης προς τους αγρότες «γίνεται χωρίς σχέδιο. Η Βουλή κάλεσε σε διάλογο χωρίς ατζέντα. Η ατζέντα είναι "τάμπουλα ράσα"… είναι ανοιχτή και κάνουν λάθος οι αγρότες να μην προσέρχονται».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φιάσκο η πρωτοβουλία Βούτση για παρουσία αγροτών στη Βουλή: Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής"

Eπ' αόριστον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από τους αγρότες του Έβρου

Συνεπείς στις εξαγγελίες τους περί κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, οι αγρότες του Έβρου προχωρούν από σήμερα στον επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου, ενώ από αύριο θα κλείσουν και τον συνοριακό σταθμό Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ αποκόπτοντας ολοκληρωτικά την οδική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η σε 24ωρη βάση διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών στο τελωνείο των Κήπων. Ωστόσο χθες από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως σήμερα το πρωί το μπλόκο των αγροτών επέτρεψε την είσοδο και έξοδο από τη χώρα των εγκλωβισμένων σε ουρές πολλών χιλιομέτρων φορτηγών.

Τέλος κλειστός από τις 10.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ θα παραμένει ο νότιος κόμβος Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Eπ' αόριστον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από τους αγρότες του Έβρου"

Σύλληψη του διευθυντή των φυλακών Τρικάλων για κοκαΐνη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχουν 3 συλλήψεις ατόμων εκ των οποίων και ο 40χρονος Διευθυντής των Φυλακών Τρικάλων.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί στα Τρίκαλα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Ένας από τους συλληφθέντες είναι υπάλληλος του Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων.

Της υπόθεσης επελήφθη προανακριτικά η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας από κοινού με το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων

Πιο αναλυτικά πρόκειται για ημεδαπούς, 40, 36 και 45 ετών, οι όποιοι συνελήφθησαν χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί στα Τρίκαλα, ενώ ο 40χρονος είναι υπάλληλος του Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, χθες το βράδυ ο 40χρονος υπάλληλος, μαζί με τον 36χρονο, προμηθεύτηκαν από τον 45χρονο ποσότητα κοκαΐνης. Στη συνέχεια, ο 40χρονος μετέβη με το αυτοκίνητο του στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων, όπου πριν εισέλθει σ’ αυτό ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη καθώς στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε συσκευασία με ποσότητα κοκαΐνης, βάρους 0,7 γραμμαρίων. Επιπλέον στην οικία του, όπου επακολούθησε έρευνα, κατασχέθηκε συσκευασία με σπόρους κάνναβης, βάρους 0,9 γραμμαρίων.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 36χρονου, στην οποία και συνελήφθη, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο.

Έπειτα από επισταμένες αναζητήσεις, συνελήφθη σήμερα το πρωί και ο 45χρονος. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, αυτοσχέδιες συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού βάρους 88,4 γραμμαρίων, ζυγαριά ακριβείας, πιστόλι και 73 φυσίγγια, 3 κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 465 ευρώ».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κίνησε αμέσως την σχετική πειθαρχική διαδικασία, για τον 40χρονο Διευθυντή των Φυλακών Τρικάλων καθώς απηύθυνε ερώτημα για την θέση του σε αργία και έθεσε τον διωκόμενο σε αναστολή άσκησης καθηκόντων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη του διευθυντή των φυλακών Τρικάλων για κοκαΐνη "

Στη φάκα εφοριακοί και τελειωνιακοί που «ξέχασαν» να δηλώσουν 510 χιλιάδες ευρώ

Η παροιμία «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα» θα ταίριαζε για την περίπτωση 5 εφοριακών και τελωνειακών που… ξέχασαν να δηλώσουν 510 χιλ. ευρώ.

Τους φοροφυγάδες -υπεύθυνους κατά τα άλλα για την πάταξη της φοροδιαφυγής - εντόπισε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο των διενεργούμενων ελέγχων περιουσιακής κατάστασης «Πόθεν Έσχες» των υπαλλήλων της.

Ειδικότερα, στους 89 στοχευμένους ελέγχους που έγιναν για το χρονικό διάστημα από 01.05.2015 έως 31.12.2015 βρέθηκαν πέντε υπάλληλοι με μη δικαιολογημένη προέλευση περιουσιακών στοιχείων.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν:

- ένας υπάλληλος (τελωνειακός) με απόκλιση 83.000 ευρώ,

- ένας υπάλληλος (τελωνειακός) με απόκλιση 101.000 ευρώ,

- ένας υπάλληλος (εφοριακός) με απόκλιση 166.000 ευρώ,

- ένας υπάλληλος (εφοριακός) με απόκλιση 78.000 ευρώ,

- ένας υπάλληλος (εφοριακός) με απόκλιση 82.000 ευρώ.

Τα σχετικά πορίσματα στάλθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για καταλογισμό υπέρ του Δημοσίου και στον Εισαγγελέα, για ποινική αξιολόγηση.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη φάκα εφοριακοί και τελειωνιακοί που «ξέχασαν» να δηλώσουν 510 χιλιάδες ευρώ"

Πώς μπορούν να ενταχθούν στο «Νόμο Κατσέλη» οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ

Τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα ανάμεσα στα οποία είναι και οι οφειλέτες των ταμείων αποκτούν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο «Νόμο Κατσέλη». Από τον ΟΑΕΕ, με εγκύκλιο που εκδόθηκε, αποσαφηνίζεται ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει ο οφειλέτης.

Αναλυτικά:

1. Χορήγηση Βεβαίωσης
Χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικών οφειλών, όπως έχουν διαμορφωθεί με τα τέλη καθυστέρησης και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, εντός 5 εργασίμων ημερών από τη μέρα υποβολής σχετικού αιτήματος.
Στην βεβαίωση περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ.
Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές χορηγείται "Γνωστοποίηση Οφειλής" καθόσον δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης.

2. Ιστορικό ασφάλισης-Οικονομικός έλεγχος
Μετά την ολοκλήρωση κατάθεσης της αίτησης προς το αρμόδιο Δικαστήριο, ο οφειλέτης υποχρεούται, εντός 15 ημερών να επιδώσει στον ΟΑΕΕ αντίγραφό της. Ο ΟΑΕΕ θα πρέπει, εντός μηνός από την επίδοση, να καταθέσει τις απόψεις του, δια των πληρεξουσίων δικηγόρων. Για τον σκοπό αυτό, συντάσσεται, κατά προτεραιότητα, "Ιστορικό Ασφάλισης-Οικονομικού Ελέγχου" το οποίο διαβιβάζεται άμεσα προς την Δ/νση Νομικών Υπηρεσιών και κατατίθεται στη Γραμματεία του αρμοδίου Δικαστηρίου.

3. Είσπραξη δόσεων ρύθμισης
Οι δόσεις είναι μηνιαίες και καθορίζονται από το αρμόδιο Δικαστήριο, με προσωρινή διαταγή ή οριστική απόφαση. Ποσό δόσης που έχει προσδιορισθεί με προσωρινή διαταγή, ενδεχομένως να αλλάξει με την οριστική απόφαση. Η έναρξη καταβολής ορίζεται στην διαταγή ή την απόφαση. Αντίγραφα Προσωρινών διαταγών ή αποφάσεων που εισέρχονται στις Υπηρεσίες θα πρέπει να κοινοποιούνται άμεσα στο αρμόδιο Υποκατάστημα ΚΕΑΟ, προκειμένου να ενεργεί για την είσπραξη των δόσεων, την ανάκληση μέτρων, την διακοπή ρυθμίσεων κλπ.


4. Μη βεβαιωμένες οφειλές
Σε μεμονωμένες περιπτώσεις που εκδίδονται προσωρινές διαταγές ή αποφάσεις για μη βεβαιωμένες οφειλές-ενώ έχει χορηγηθεί έντυπο "γνωστοποίησης οφειλής"-αυτές είναι εκτελεστές από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ. Αν ο οφειλέτης διατηρεί ενεργή ρύθμιση στον ΟΑΕΕ κατά την ημερομηνία αίτησης προς το Δικαστήριο, η ρύθμιση διακόπτεται και ενημερώνεται εγγράφως ο οφειλέτης.
Οι ρυθμίσεις είναι εξατομικευμένες και δεν υπόκεινται σε μηχανογραφική τυποποίηση.

5. Απώλεια ρύθμισης
Απώλεια της ρύθμισης επέρχεται όταν το ποσό σε καθυστέρηση ξεπερνά αθροιστικά το ποσόν τριών μηνιαίων δόσεων.
 Πχ. Ποσό οφειλής 10.000 ευρώ Ποσό δόσης 30 ευρώ. Καθυστέρηση άνω των 90 ευρώ επιφέρει απώλεια της ρύθμισης.
Παράδειγμα: 1 δόση 30 ευρώ, 2η δόση 0 (απώλεια 30 ευρώ), 3η δόση 30 ευρώ, 4η δόση 20 ευρώ (συνολική απώλεια 40 ευρώ), 5η δόση 30 ευρώ, 6η δόση 0 (συνολική απώλεια 70 ευρώ), 7η δόση 0 (συνολική απώλεια 100 ευρώ). Μετά την απώλεια και της 7ης δόσης επέρχεται η απώλεια της συνολικής ρύθμισης. 
Με την επέλευση της απώλειας πρέπει να ενημερώνεται εγγράφως η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών προκειμένου να καταθέτει σχετική αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής ή απόφασης, εντός 4 μηνών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς μπορούν να ενταχθούν στο «Νόμο Κατσέλη» οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news