facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ενα βήμα πριν τη χρεοκοπία η... Εκκλησία

Τα έσοδα στερεύουν και οι φόροι αυξάνονται για την Εκκλησία της Ελλάδος που βρίσκεται ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.

Ήδη εμβληματικές μονές της Αττικής όπως η Μονή Πετράκη και η Μονή Πεντέλης αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα και έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Δυσκολεύονται να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων, πληρώνουν με έναντι, ζητούν διακανονισμό με την εφορία για τον ΕΝΦΙΑ και πωλούν ακίνητα για να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν προγράμματα της Εκκλησίας όπως τα συσσίτια για τους απόρους, κάτι που θα προκαλέσει ντόμινο κοινωνικών εξελίξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μονή Πετράκη ζήτησε πρόσφατα να υπαχθεί στο καθεστώς των 100 δόσεων για την καταβολή των φορολογικών της υποχρεώσεων ενώ δυσκολεύεται στην καταβολή των μισθών. Εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν ότι η Μονή διαθέτει προς αξιοποίηση μια πολυκατοικία κοντά στον Ευαγγελισμό και στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται η Μονή Πεντέλης, η οποία πρόσφατα πούλησε ακίνητό της ως προσωρινή λύση για να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά έξοδα. Η μονή είναι και αυτή θύμα αντιδράσεων καθώς σχέδιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε έκταση 25.000 στρεμάτων στην Πεντέλη δεν προχώρησε.

Η Πολιτεία υψώνει εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα προβλήματα της Εκκλησίας με τα ακίνητα-φιλέτα. Συνολικά 123 ακίνητα σε Αθήνα, Βουλιαγμένη, Πειραιά και Θεσσαλονίκη παραμένουν δεσμευμένα, καθώς έχουν απαλλοτριωθεί αλλά η Εκκλησία δεν έχει αποζημιωθεί και δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει.

Οι δύο βασικές πηγές εσόδων της Εκκλησίας έχουν στερέψει: οι τιμές των ενοικίων πέφτουν από 30-70% ανάλογα με την περιοχή, δύσκολα βρίσκονται αγοραστές, ενώ η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κινείται στα 25 λεπτά του ευρώ, τη στιγμή που η Εκκλησία έχει συμμετάσχει στις δυο ΑΜΚ της τράπεζας το 2005 και το 2010, λαμβάνοντας δάνειο 27 εκατ. από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

«Τα σημερινά έσοδα της Εκκλησίας έχουν πέσει κατά 75% σε σχέση με το 2008. Τότε ο ετήσιος προϋπολογισμός ήταν 23 εκατ. ευρώ, τώρα είναι γύρω στα 6 εκατ. ευρώ» λέει ο διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενα βήμα πριν τη χρεοκοπία η... Εκκλησία"

Τρόικα: «Δεν μπορείτε να πληρώνετε συντάξεις πάνω από 700 ευρώ»

«Συντάξεις των 700-750 ευρώ. Αυτές μπορείτε να πληρώνετε με τις αντοχές του ασφαλιστικού σας συστήματος γιατί δεν είναι βιώσιμο». Με τις φράσεις αυτές οι δανειστές «έσκισαν» τις περισσότερες σελίδες από το «νομοθετικό κατασκεύασμα» που τους παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας ως «ασφαλιστικό νομοσχέδιο» αφήνοντας την κυβέρνηση μετέωρη στην αξιολόγηση και τον Γιώργο Κατρούγκαλο να μιλάει παρ’ όλα αυτά, για κόκκινες γραμμές με άδεια τα ταμεία!

Οι συνομιλίες που διαμείφθηκαν ανάμεσα στις δυο πλευρές, μέρος των οποίων πληροφορήθηκε από διασταυρωμένες πηγές και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, καταδεικνύουν ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν χειρότερα απ’ ό,τι τα περίμεναν οι αρμόδιοι υπουργοί.
Η πιο χαρακτηριστική αναφορά-σύσταση που έγινε από την τετράδα των δανειστών ήταν η εξής: «Δεν μπορείτε να πληρώνετε συντάξεις πάνω από τα 700-750 ευρώ. Μέχρι εκεί αντέχει το ασφαλιστικό σας σύστημα. Βρείτε τρόπους για να το κάνετε βιώσιμο».

Στην ουσία έθεσαν το περίγραμμα των μέτρων που θα εισηγηθούν στο επόμενο διάστημα απορρίπτοντας τα περισσότερα μέτρα που περιλαμβάνει το λεγόμενο «ασφαλιστικό νομοσχέδιο». Οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, που η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας τις αποκρύπτουν από την κοινή γνώμη, είναι στην πραγματικότητα το κύριο θέμα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, διαφορετικά η αξιολόγηση και όλα όσα συνδέονται με αυτή (εκταμίευση δόσεων, εκκίνηση συζήτησης για τους τρόπους ρύθμισης του χρέους, αποκατάσταση ρευστότητας στην οικονομία, προσδοκίες ανάπτυξης) θα αποτελούν ευσεβείς πόθους.

Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου τελεί υπό απόσυρση. Οι δανειστές το έχουν απορρίψει από την περασμένη Τετάρτη αφού, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός, οι δανειστές είπαν όχι στο ύψος της εθνικής σύνταξης, αλλά και στην αύξηση των εισφορών κατά μιάμιση μονάδα στην επικουρική ασφάλιση.

«Αν δεν κόψετε συντάξεις, τότε βρείτε ισοδύναμα μέτρα που να αποδίδουν το 1,8 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό για το 2016» φέρονται να είπαν οι δανειστές. Τα ισοδύναμα μέτρα βέβαια που προτείνουν οι δανειστές δεν περιλαμβάνουν αυξήσεις εισφορών, γιατί και αυτό το μέτρο έχει καεί με τις ενστάσεις που προέβαλαν, λέγοντας ότι επιβαρύνεται το κόστος εργασίας και αναζωπυρώνονται οι εστίες της εισφοροδιαφυγής ενώ δεν εξασφαλίζεται η αύξηση των εσόδων!

Με την πλάτη στον τοίχο το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να επαναφέρει την αρχική πρόταση για μειώσεις επικουρικών συντάξεων, καθώς διαπιστώνει ότι η λύση των εισφορών δεν περνάει από τους δανειστές. Το βασικό σενάριο αλλάζει και πλέον εξετάζονται περικοπές από τα 120 ευρώ και πάνω με ποσοστά από 8% ως 15% για να καλυφθεί ένα κενό της τάξης των 550-600 εκατ. ευρώ.

Στις κύριες συντάξεις εξετάζονται σενάρια για μειώσεις από τα 1.500 ευρώ και πάνω, από τα 1.000 ευρώ μέχρι τα 1.500, αλλά και κάτω από τα 1.000 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση οι περικοπές θα είναι πάνω από 15%, αν τελικά υιοθετηθεί το μέτρο. Ενώ αν το ψαλίδι ξεκινήσει από χαμηλά, δηλαδή αν πιάσει και τις συντάξεις από τα 500 ευρώ και πάνω, η μέση μείωση δεν θα ξεπερνά το 8%.

Τα 5 σημεία διαφωνίας με την τρόικα που «δείχνουν» ότι έρχονται μειώσεις συντάξεων:

1. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση μονάδα στην επικουρική ασφάλιση από το 6% που είναι σήμερα στο 7,5%. Οι δανειστές την απορρίπτουν γιατί αποτελεί αντικίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης και δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει έσοδα 600 εκατ. ευρώ το 2016. Η αύξηση στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης μεταφράζεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 25% αφού από 6% που είναι σήμερα (3% για τον εργοδότη και 3% για τον εργαζόμενο) η κυβέρνηση θέλει να το πάει στο 7,5% (4% για τον εργοδότη και 3,5% για τον εργαζόμενο). Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν κατά 25% το 2016 όταν η ίδια η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση 0,7% φέτος!

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόικα: «Δεν μπορείτε να πληρώνετε συντάξεις πάνω από 700 ευρώ»"

Σε πολιορκία η πρωτεύουσα - Ανεβαίνουν στην Αθήνα και οι αγρότες του Ηρακλείου

Πόλη σε κατάσταση πολιορκίας θα θυμίζει η Αθήνα την Παρασκευή. Μετά τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, την απόφαση να μεταβούν στην πρωτεύουσα έλαβαν και οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή, στο Σύνταγμα.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου, οι αγρότες αποφάσισαν να μεταβούν στην Αθήνα, ενώ οι τελικές αποφάσεις που θα αφορούν στις λεπτομέρειες και τη μορφή αυτής της μετάβασης θα ληφθούν τη Δευτέρα σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των αγροτών στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου. Παράλληλα, αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από την Α' ΔΟΥ, στη λεωφόρο Κνωσού του Ηρακλείου, εντείνοντας τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμό της υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα, η επιτροπή του μπλόκου Πραιτωρίων, που μετείχε στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού Ηρακλείου σε συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο με τα συγκεκριμένα αιτήματα, συγκροτημένα και περιφρουρημένα. «Μέχρι την Παρασκευή συνεχίζουμε πιο οργανωμένα στο μπλόκο μας, αναβαθμίζουμε την παρουσία μας στον κόμβο, δυναμώνουμε τη δραστηριότητά μας στα γύρω χωριά, ενημερώνουμε τη μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής, αγροτικούς συλλόγους και άλλα μπλόκα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Επίσης, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12 Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχει και ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών.

Παράλληλα, παραμένει το μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο του Καρτερού, όπως είχε αποφασισθεί, προκειμένου να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, όπως της Α' ΔΟΥ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πολιορκία η πρωτεύουσα - Ανεβαίνουν στην Αθήνα και οι αγρότες του Ηρακλείου"

Η ανακοίνωση των αγροτών - Τι διεκδικούν

Ανακοίνωση σχετικά με την πανελλαδική αγροτική σύσκεψη το μεσημέρι στη Νίκαια Λάρισας, εξέδωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων των αγροτών, υπό το γενικό σύνθημα: «συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε, θα νικήσουμε».

Η ανακοίνωση

«Τα μπλόκα απ' όλη την Ελλάδα που συμμετείχαμε στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Φλεβάρη 2016 και συγκάλεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, μετά από πρωτοβουλία του Μπλόκου Νίκαιας, εκφράζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες, αποφασίσαμε:

Να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, συμφωνήσαμε να προβάλουμε και διεκδικούμε:

1. Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

» Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα μας - κι ενώ τα μπλόκα θα παραμένουν, θα ενισχύονται και θα στήνονται κι άλλα όπου χρειαστεί - η σύσκεψη αποφάσισε:

1. Να προχωρήσουμε, από αύριο Δευτέρα, σε παραπέρα κλιμάκωση του συντονισμένου πανελλαδικά κλεισίματος δρόμων, τελωνείων, λιμανιών, αεροδρομίων κλπ

2. Να μην συμμετάσχει κανένας εκπρόσωπος μπλόκου στην σύσκεψη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία καλεί για την Τρίτη 9 Φλεβάρη, η κυβέρνηση, με στόχο να μας βάλει σ’ ένας «διάλογο - απάτη» που δεν θα οδηγεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας...

3. Να πραγματοποιηθεί μεγάλο πανελλαδικό – παναγροτικό συλλαλητήριο με κάθοδο στην Αθήνα κατασκήνωση και τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 12 Φλεβάρη. Να παραμείνουμε στο Σύνταγμα για δυο τουλάχιστον μερόνυχτα, επιδιώκοντας τη μαζική συμμετοχή και αλληλεγγύη όλων εκείνων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική για να συμπαρασταθεί στον αγώνα για την επιβίωση μας και να στηρίξει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας σε κοινό μέτωπο με τους εργατοϋπάλληλους αυτοαπασχολούμενους. Και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

»Για την οργάνωση του συλλαλητηρίου θα συγκροτηθεί Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, θα επισκεφτεί μαζικούς φορείς της Αθήνας, από τους οποίους θα ζητήσει να καλέσουν τον κόσμο να πάρει μέρος στην αγροτική κινητοποίηση στο Σύνταγμα. Αγωνιζόμαστε, με νύχια και με δόντια για να μην μας πάρουν τα χωράφια και τα ζώα μας. Για να μπορούμε να παράγουμε και από το μόχθο μας, να ζουν με αξιοπρέπεια, οι οικογένειές μας. Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ανακοίνωση των αγροτών - Τι διεκδικούν"

Τα Σκόπια στήνουν και δεύτερο φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα

Δεύτερο συρμάτινο φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα στήνουν τα Σκόπια, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, κάνοντας πράξη τις αναγγελίες τους περί αυστηρότερων μέτρων και ελέγχων σχετικά με τις ροές των προσφύγων.

Σκαπτικά μηχανήματα του στρατού των Σκοπίων ξεκίνησαν από το Σάββατο τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου και ήδη στρατιώτες της χώρας έχουν αναγείρει έναν παράλληλο φράχτη, σε σημείο της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης-Γευγελής, από το οποίο γίνεται η διέλευση προσφύγων.

Τον περασμένο Νοέμβριο, τα Σκόπια προχώρησαν στην τοποθέτηση ενός συρμάτινου φράχτη στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα βασικό σημείο, από το οποίο θα γίνεται η διέλευση προσφύγων, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση.

Ο φράχτης αυτός έχει επεκταθεί και σε άλλα σημεία της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και σύμφωνα με πληροφορίες, το μήκος του επεκτείνεται στα περίπου 35 χλμ. Σύμφωνα με αναφορές του τοπικού Τύπου, τα Σκόπια προμηθεύτηκαν το σύρμα του φράχτη από την Ουγγαρία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα Σκόπια στήνουν και δεύτερο φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα"

Αστυνομικοί: «Το πάθημα της Κερατέας δεν έγινε μάθημα»

Την αντίδρασή της για την μετακίνηση διμοιριών ΜΑΤ στην Κω εκφράζει η ΠΟΑΣΥ, τονίζοντας ότι «το πάθημα της Κερατέας [...] δεν έγινε μάθημα».

Συγκεκριμένα, την «προχειρότητα» με την οποία διατάσσεται η μετακίνηση διμοιριών των ΜΑΤ στην Κω για την επιβολή μιας κυβερνητικής απόφασης, «παραβιάζοντας κατάφορα όχι μόνο τους υπηρεσιακούς κανονισμούς αλλά και τις αρχές της δημοκρατίας μας», καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), υποστηρίζοντας ότι «αντί δημοκρατικού διαλόγου, χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά η Ελληνική Αστυνομία ως κατασταλτική δύναμη χάριν των αδιεξόδων και των σκοπιμοτήτων της κυβερνητικής πολιτικής στη χώρα μας».

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί δηλώνουν «άναυδοι», καθώς, όπως λένε, «επαναλαμβάνεται στην Κω το θέατρο του παραλόγου με αφορμή την κατασκευή hot spots, παρά τις αντιδράσεις που σημειώνονται καθημερινά και την επικινδυνότητα που ελλοχεύει η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της έντασης για αστυνομικούς και πολίτες. Φαίνεται ότι το πάθημα της Κερατέας με την εμπόλεμη κατάσταση, τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων, τους τραυματισμούς και την έκθεση σε κίνδυνο επί μήνες μιας ολόκληρης περιοχής, δεν έγινε μάθημα» σημειώνουν.

Μιλούν για συνάδελφους τους που «μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νησί, χωρίς πλήρη ατομικό εξοπλισμό και δίχως να έχει διασφαλιστεί η προβλεπόμενη διοικητική μέριμνα για την πολυήμερη μετακίνησή τους αυτή. Αποτέλεσμα ήταν από τις πρώτες κιόλας ώρες τέσσερις συνάδελφοί μας να έχουν υποστεί τραυματισμούς σε διάφορα σημεία του σώματός τους από τις επιθέσεις που δέχονται με κυνηγετικά όπλα, δυναμίτες και άλλες εκρηκτικές ύλες που εκτοξεύονται εναντίον τους. Ενώ δέχονται και απειλές στον χώρο διαμονής τους, που, όπως μας καταγγέλλεται, δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα ασφαλείας».

Η ΠΟΑΣΥ κάνει λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα» που τείνει να επικρατήσει στις μετακινήσεις των διμοιριών της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και που «ουδόλως συγκινεί ηγεσία και κυβέρνηση, που φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη των επιλογών τους».

Προειδοποιεί κάθε υπεύθυνο ότι σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών αστυνομικών, θα υπάρξει εκ μέρους της αναζήτηση και καταλογισμός ευθυνών.

«Ο έλληνας αστυνομικός δεν είναι ούτε εξιλαστήριο θύμα, ούτε σάκος του μποξ. Είναι και δικαιούται να είναι δημόσιος λειτουργός που χαίρει σεβασμού και εκτίμησης των πολιτών. Αυτόν τον ρόλο καλούμε την κυβέρνηση όχι απλώς να τον διαφυλάξει, αλλά και να τον προαγάγει όπως αρέσκεται να επαναλαμβάνει, αντί να τον υπονομεύει θέτοντας διαρκώς σε κίνδυνο τις ζωές των συναδέλφων μας» καταλήγει η Ομοσπονδία των αστυνομικών, που καταδικάζει τις επιθέσεις και τη βία που ασκείται κατά των αστυνομικών και καλεί όλους να αντιληφθούν ότι ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι να αντιπαρατίθεται με την κοινωνία, ούτε με κανέναν διαμαρτυρόμενο πολίτη.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικοί: «Το πάθημα της Κερατέας δεν έγινε μάθημα»"

Τέσσερις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα για ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας είναι τέσσερα.

Αυτή είναι η εκτίμηση τεχνικής μελέτης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας «European University Institute».

Το Ινστιτούτο το οποίο συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, επικαλείται τις διεθνείς συμβάσεις και τα ευρωπαϊκά δεδομένα με τα οποία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί η Ελλάδα όσον αφορά τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών για κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Όπως αναφέρει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας «European University Institute», καθώς από έναν πολυπλέκτη μπορούν να μεταφερθούν το πολύ δύο κανάλια HD υψηλής ευκρίνειας, ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας που μπορούν να μεταδοθούν στην Ελλάδα είναι τέσσερα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα"

Το μανιφέστο Βαρουφάκη

Ενόψει της επίσημης παρουσίασης του νέου κόμματος DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025 - Κίνηση για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025) την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε το μανιφέστο του κόμματος, ένα μανιφέστο για τον «εκδημοκρατισμό της Ευρώπης».

«Δυστυχώς, σήμερα, μια κοινή γραφειοκρατία κι ένα κοινό νόμισμα διαιρούν λαούς που είχαν αρχίζει να ενώνονται, παρά τις γλωσσικές και πολιτισμικές διαφορές τους. Μια ανίερη συμμαχία κοντόφθαλμων πολιτικών, οικονομικά ανίδεων "τεχνοκρατών", και "ειδικών" που αγνοούν τους βασικούς κανόνες χρηματοοικονομικής, υποκλίνονται συστηματικά στις απαιτήσεις τραπεζικών και ολιγαρχικών συμφερόντων, αποξενώνοντας τους πολίτες της Ευρώπης και προκαλώντας επικίνδυνες εξάρσεις εθνικιστικού αντι-ευρωπαϊσμού» αναφέρει το μανιφέστο.

Σύμφωνα με το Βήμα, το DiEM25 παραθέτει τέσσερα στάδια των οποίων η υλοποίηση μπορεί να δημιουργήσει μια δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2025:

-Πλήρης διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, μεταξύ άλλων με ζωντανές αναμεταδόσεις των συζητήσεων στο Eurogroup και το Ecofin.
-Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης εντός των συνθηκών της ΕΕ
-Θεσμοθέτηση Συντακτικής Συνέλευσης Ευρωπαίων Αντιπροσώπων για την εκπόνηση ευρωπαϊκού συντάγματος
-Εφαρμογή των αποφάσεων της Συντακτικής Συνέλευσης έως το 2025

Ακόμα, το μανιφέστο παραθέτει τις τέσσερις αρχές του πανευρωπαϊκού κόμματος:

-Κανένα ευρωπαϊκό έθνος δεν μπορεί να είναι ελεύθερο, εφόσον παραβιάζεται η δημοκρατία ενός άλλου.
-Κανένα ευρωπαϊκό έθνος δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς, εάν σε ένα άλλο αρνούνται την αξιοπρέπεια.
-Κανένα ευρωπαϊκό έθνος δεν μπορεί να ελπίζει σε ευημερία εάν ένα άλλο ωθείται προς την μόνιμη αφερεγγυότητα και την οικονομική ύφεση.
-Η ευημερία απαιτεί ανάπτυξη που να συνάδει με την ανθρώπινη ανάπτυξη και την οικολογική ισορροπία.

Το κίνημα αναφέρει ότι στόχοι του είναι:

-Ο εκδημοκρατισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Ο τερματισμός της μετατροπής όλων των σχέσεων σε σχέσεις εξουσίας.
-Η υποβολή της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών στην βούληση ενός κυρίαρχου ευρωπαϊκού λαού και
-Η εκ νέου πολιτικοποίηση των κανόνων που διέπουν την ενιαία αγορά.

Η επίσημη παρουσίαση του κόμματος, αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 21.30 ώρα Ελλάδας την Τρίτη

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μανιφέστο Βαρουφάκη"

Τι απαντά το Υπουργείο στις αντιδράσεις για τα Hot Spot

Η παρεμπόδιση της δημιουργίας δομών, όπου θα καταγράφονται και θα ταυτοποιούνται πρόσφυγες και μετανάστες, «μόνο αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες προκαλεί», σχολιάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αφορμή τις αντιδράσεις κατοίκων και δημοτικών αρχών για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής.

«Η απόσειση των ευθυνών των τοπικών αρχών, μόνο επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών επιφέρει και σ’ αυτό συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου», επισημαίνει επίσης το υπουργείο σε σχετική του ανακοίνωση.
«Μέσα σ’ ένα κλίμα απειλών από μεριάς ευρωπαϊκών κρατών, ενόψει της ανεξέλεγκτης εισόδου μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη μέσω της πατρίδας μας, μοναδική απάντηση αποτελεί η οργανωμένη και ελεγχόμενη διαχείριση των εισερχομένων πληθυσμών σε κέντρα υποδοχής, τόσο στα σημεία εισόδου όσο και στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της χώρας», προσθέτει.
Όπως διευκρινίζεται, στα σημεία εισόδου επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συντομότερη δυνατή παραμονή των εισερχομένων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο συγκέντρωσης μεγάλων πληθυσμών. «Η διαχείριση σε οργανωμένους χώρους δεν επιβαρύνει τους κατοίκους, δεν διαταράσσει την καθημερινότητά τους και προστατεύει τόσο τους πρόσφυγες όσο και τον ντόπιο πληθυσμό. Ειδικά στα νησιά, των οποίων η οικονομία κατά κύριο λόγο εξαρτάται από τον τουρισμό, η οργανωμένη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών αποτελεί προϋπόθεση για την αποφυγή φαινομένων που δυσφημούν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό», υπογραμμίζεται.
Στην ενδοχώρα η λειτουργία δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσώπων υπό εθελούσια επιστροφή και προαναχωρησιακών κέντρων για τις αναγκαστικές επιστροφές (τα τελευταία ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη), «συμπληρώνει το πλέγμα των δομών που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά και για τη διατήρηση του ελέγχου και της ασφάλειας που επιζητούν οι τοπικές κοινωνίες και προτάσσει η ΕΕ».
Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών, που απαρτίζεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της χωροθέτησης και λειτουργίας των κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΕΔΕ.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά το Υπουργείο στις αντιδράσεις για τα Hot Spot"

Ο λογαριασμός στο Δημόσιο για τη «ζαρντινιέρα»

To Α΄ Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που είχε επιδικάσει το πόσο των 300.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους στον 24χρόνο, τότε, Κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου, για τη γνωστή υπόθεση «ζαρντινιέρα».

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το ελληνικό δημόσιο καλείται να καταβάλει το ποσό αυτό στο νεαρό άνδρα από την Πάφο.

Το ΣτΕ, με την υπ' αριθμ. 331/2016 απόφασή του (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγήτρια η πάρεδρος Αικατερίνη Ρωξάνα), επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε αποδώσει την απόλυτη ευθύνη των αστυνομικών (με πολιτική περιβολή και ενστόλων), αποκρούοντας τις αιτιάσεις του Δημοσίου, ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι «εντελώς υπερβολικό», όπως επίσης και τον ισχυρισμό ότι ο παθών ευθύνεται κατά 95% για ό,τι του συνέβη.

Το αρμόδιο Τμήμα έκρινε ότι πρέπει να επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνο, τρόμο κ.λπ.) που υπέστη ο Αυγουστίνος Δημητρίου.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι ο 24χρόνιος φοιτητής «εξαιτίας του τρόμου που του προκάλεσε η βιαιότητα των αστυνομικών οργάνων, παρουσίασε μετατραυματική αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη, από την οποία πάσχει ακόμα και σήμερα, παρά τη συνεχιζόμενη ψυχολογική υποστήριξη, γεγονός που έχει επηρεάσει τη λειτουργικότητά του».

Ακόμη, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ ότι οι κακώσεις που υπέστη από τους αστυνομικούς, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, συνιστούσαν «επικίνδυνη σωματική βλάβη, καθ' ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη».

Το περιστατικό εξελίχθηκε μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 2006. Οκτώ καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου πέρασαν από το σημείο έπειτα από περίπου είκοσι λεπτά και είδαν τα άτομα με τα πολιτικά να χτυπάνε τον φοιτητή.

Ζήτησαν από τους αστυνομικούς να τον αφήσουν, όπως περιέγραψε αργότερα ο πρόεδρος του συλλόγου μελών ΔΕΠ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, σε γραπτή αναφορά του.

Οι άνθρωποι με πολιτικά τούς εξύβρισαν και τους απείλησαν, ενώ οι ένστολοι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους καθηγητές από την περιοχή. Ζήτησαν να έρθει ασθενοφόρο για τον αιμόφυρτο φοιτητή. Οι αστυνομικοί έβαλαν τον φοιτητή σε αυτοκίνητο της ασφάλειας και έφυγαν.

Τον κ. Δημητρίου τον πήραν οι αστυνομικοί στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Εκεί τον κράτησαν μέχρι τις 5.00 το πρωί, όταν τελικά τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης.

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι δεν χτύπησαν τον νεαρό, αλλά ότι εκείνος χτύπησε, καθώς στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε πάνω σε ένα μηχανάκι και κατόπιν σε μια ζαρντινιέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο λογαριασμός στο Δημόσιο για τη «ζαρντινιέρα»"

Στην Αθήνα την Παρασκευή οι αγρότες - Κομμένη στα δύο κατά διαστήματα η Ελλάδα

Την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή αποφάσισαν ομόφωνα οι αγρότες μετά την πολύωρη συνάντηση που είχαν στη Νίκαια της Λάρισας.

Την ίδια ώρα παραμένουν στα 135 μπλόκα που έχουν στήσει στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας.

Αναλυτικά, τα Τέμπη, θα κλείσουν εκ νέου στις 6 το απόγευμα για 24 ώρες. Στα διόδια των Μαλγάρων, ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί μέχρι και τη Δευτέρα.

Κλειστά επ’ αόριστον είναι τα τελωνεία των Κήπων και του Προμαχώνα με αποτέλεσμα να έχουν σχηματισθεί ουρές φορτηγών στα σύνορα. Το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής κλείνει και πάλι από αυτή την ώρα (15.00).

Στο τελωνείο Ευζώνων θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός απο τις 7 μεχρι τις 10 το βράδυ. Τις ίδιες ώρες θα κλείσει και το τελωνείο της Δοϊράνης. Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Επ' αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού Κορίνθου - Τρίπολης αποφάσισαν οι αγρότες στο ύψος της Νεστάνης. Κλειστή παραμένει η Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού ενώ οι αγρότες έχουν αφήσει ανοιχτή στο σημείο την παλαιά εθνική.

Παράλληλα από αύριο οι αγρότες προχωρούν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αύξηση των αριθμών των ωρών αποκλεισμού των δρόμων στα μπλόκα συντονισμένα.Επίσης, αποφάσισαν να μην μετάσχουν στην συνάντηση της Τρίτης στην Βουλή που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο συνεδρίασης θεσμικής επιτροπής της Βουλής. Όπως ανέφεραν,ακόμη και οι αγρότες μπλόκων που δεν συμμετείχαν στην σημερινή συνάντηση στην Νίκαια δεν θα λάβουν μέρος-σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν- στην συνάντηση της Τρίτης.

Όσον αφορά στο κοινό πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε αυτό επικεντρώνεται στους ακόλουθους άξονες:
*Αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες κατ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30 χιλιάδες αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», «οικογενειακά» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.
*Επίσης ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.
*Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια
*Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.
*Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.


Στο μεταξύ στα δύο έχει «κοπεί» η Ελλάδα, καθώς αγρότες από Φθιώτιδα έχουν κλείσει δύο κομβικά σημεία της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμία, στο 210ο χλμ στην Ανθήλη και στο 200ό χλμ στον κόμβο του Μπράλου.

Εκατοντάδες φορτηγά είναι συγκεντρωμένα μέσα στην πόλη της Λαμίας, καθώς έχουν γεμίσει ασφυκτικά με νταλίκες οι διάφοροι χώροι που έχει εξασφαλίσει η αστυνομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεγάλα φορτηγά που έχουν κατεύθυνση από Λαμία προς Αθήνα δεν είναι δυνατόν να περάσουν από τους παράδρομους και ακινητοποιούνται σε μεγάλους χώρους μέσα στη Λαμία από την αστυνομία. Μάλιστα, τις τελευταίες τρεις ώρες παίζεται ένα «κρυφτούλι» ανάμεσα στους οδηγούς των φορτηγών και την αστυνομία, καθώς οι πρώτοι προσπαθούν να ξεφύγουν και να συνεχίσουν το δρόμο τους, όμως εγκλωβίζονται στην παλιά εθνική οδό με συνέπεια να έχουν δημιουργηθεί ουρές πολλών χιλιομέτρων.

Η αστυνομία διοχετεύει τα Ι.Χ. αυτοκίνητα αλλά και τα λεωφορεία από το παλιό επαρχιακό δίκτυο, χρησιμοποιώντας ένα μικρό δρόμο στην περιοχή της Δαμάστας που επικοινωνεί με τον δρόμο Λαμίας-Άμφισσας. Μάλιστα, τα λεωφορεία επειδή είναι αδύνατον να διέλθουν από το συγκεκριμένο δρόμο, κατευθύνονται στο παλιό δίκτυο Λαμίας-Άμφισσας καθώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Από τους δύο αυτούς δρόμους και με κατεύθυνση πάντα προς την Άμφισσα εξελίσσεται ουσιαστικά η κυκλοφορία για τα Ι.Χ. και τα λεωφορεία.

Ανά διαστήματα οι αγρότες που είναι στον κόμβο Μπράλου ανοίγουν μια μικρή δίοδο για να απεγκλωβιστούν τα αυτοκίνητα που έχουν κατεύθυνση από Αθήνα προς Λαμία και παραμένουν στην εθνική οδό. Αυτά εκτρέπονται προς τον δρόμο Λαμίας-Άμφισσας και στη συνέχεια μέσα από επαρχιακούς δρόμους κατευθύνονται προς τη Λαμία.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά τα μεγάλα φορτηγά που κινούνται με κατεύθυνση από την Άμφισσα προς Λαμία, ακινητοποιούνται στο ύψος της Γραβιάς, όπου έχουν δημιουργηθεί ουρές από φορτηγά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα δύο μπλόκα, στην Ανθήλη στο 210ο χλμ και στον κόμβο του Μπράλου στο 200ό χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, οι αγρότες κλείνουν εκ περιτροπής και απροειδοποίητα, τόσο την εθνική οδό όσο και τους παράδρομους με αποτέλεσμα η Ελλάδα να «κόβεται» στα δύο, καθώς δεν υπάρχει διέξοδος για να μπορέσουν να κινηθούν τα αυτοκίνητα παρά μόνο κάποιοι μικροί και εγκαταλειμμένοι επαρχιακοί δρόμοι από τους οποίους οδηγούνται μόνο τα Ι.Χ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Αθήνα την Παρασκευή οι αγρότες - Κομμένη στα δύο κατά διαστήματα η Ελλάδα "

Διαμαρτυρία τρίτεκνων οικογενειών στα διόδια του Ρίου

Στον συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων του Ρίου, επί της εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών, προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι σύλλογοι τρίτεκνων οικογενειών, από διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι σύλλογοι των τριτέκνων προχώρησαν στη σημερινή διαμαρτυρία ζητώντας, όπως είπαν, την απόδοση της πολυτεκνικής ιδιότητας, καθώς και την πλήρη και σαφή άρση των ηλικιακών φραγμών, κατά τη διεκδίκηση θέσεων στο Δημόσιο από άνεργους τρίτεκνους γονείς και ενός εκ των παιδιών τους.

Ακόμη, ζητούν την οικονομική στήριξη των άπορων οικογενειών, καθώς και διευκολύνσεις στη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, τρίτεκνοι μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς και όπως έλεγαν, «οι τρίτεκνες οικογένειες επιβαρύνονται συνεχώς με νέα φορολογικά βάρη και υφίστανται συνταξιοδοτικές περικοπές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία τρίτεκνων οικογενειών στα διόδια του Ρίου"

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζει επιθέσεις που δέχονται γραφεία του από αγρότες

Οι εισβολές σε γραφεία κομμάτων, οι βανδαλισμοί και η βίαιη διακοπή εκδηλώσεων δεν εξυπηρετούν ούτε τα αιτήματα των αγροτών, ούτε καμιάς άλλης κοινωνικής κατηγορίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος σε επιθέσεις που δέχονται γραφεία του ανά την Ελλάδα από αγρότες.

«Το κλίμα έντασης και οι τραμπουκισμοί, η στοχοποίηση πολιτικών φορέων και προσώπων από ακραίους κύκλους, είναι αντιπολιτικά και αντιδημοκρατικά φαινόμενα, καταδικαστέα από όλους. Είναι αναγκαίο να απομονωθούν οι ακραίες φωνές και να επικρατήσει ο διάλογος», συμπληρώνει η Κουμουνδούρου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζει επιθέσεις που δέχονται γραφεία του από αγρότες"

Μπόνους εδρών μόνο με ποσοστό γύρω στο 40%

Τη δημιουργία μιας «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», χαρακτηρίζοντας ως πρώτο βήμα συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων τη στήριξη της κυβέρνησης από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών, προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Κουρουμπλής αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση έχει καθαρή εντολή τετραετίας, θεωρεί συμπαγή την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών, μιλά για το νέο δίπολο που διαμορφώνεται και ανοίγει τα χαρτιά του για τον νέο εκλογικό νόμο. «Το μπόνους, αν θα υπάρξει στον νέο εκλογικό νόμο, πρέπει να συνδέεται με ένα ποσοστό το οποίο θα πιάσει είτε το πρώτο κόμμα ή ο συνασπισμός κομμάτων - για παράδειγμα το 40%» αποκαλύπτει ο υπουργός Εσωτερικών και ανακοινώνει την κάρτα-κλειδί που θα «φέρει επανάσταση κατά της γραφειοκρατίας» μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση βρίσκεται εκ των πραγμάτων μπροστά σε σοβαρά διλήμματα που προκύπτουν από τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις. Οι εταίροι όμως ζητούν μειώσεις συντάξεων, «ρήτρα» προσλήψεων στο Δημόσιο και γενικώς ρυθμίσεις που προκαλούν αντιδράσεις από τις κοινωνικές ομάδες. Εχετε και ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές»;
Η κυβέρνηση, ως όφειλε, έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» την υπεράσπιση των κύριων συντάξεων, οι οποίες μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια 11 φορές. Αυτοί που τις μείωσαν οφείλουν να στηρίξουν -έστω και τώρα- στο ιερό αυτό ζήτημα της κύριας σύνταξης τη γραμμή της κυβέρνησης. Μια γραμμή που είναι εθνική.
Η κυβέρνησή σας έστησε τρεις φορές σε λίγους μήνες εθνικές κάλπες. Θα το επαναλάβει αν υπάρξει αδιέξοδο με τους εταίρους;
Η κυβέρνηση έχει λάβει καθαρή εντολή τετραετίας. Διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα ότι προεκλογικά είπε την αλήθεια στον λαό. Οσοι ονειρεύονται εκλογές και υπονοούν αποστασίες, αν και είναι χειμώνας, βλέπουν όνειρα θερινής νυκτός.
Τα περί οικουμενικής κυβέρνησης έχουν τελειώσει;
Αν λάβουμε υπόψη μας το εγχείρημα Παπαδήμου, τότε δεν μένει κανένα περιθώριο για πολιτικές διαστροφές.
Για τους γνωρίζοντες η εκάστοτε αλλαγή του εκλογικού νόμου αναδεικνύει τη στρατηγική κατ' αρχάς του κυβερνώντος κόμματος. Πήρατε απόφαση αλλαγής του υπάρχοντος; Κατάργηση ή μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα;
Ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να υπηρετεί τρεις αρχές:
Πρώτον, την απαραίτητη εμπιστοσύνη που πρέπει να καλλιεργηθεί ανάμεσα στα κόμματα - άρα δεν πρέπει να υπάρξει αιφνιδιασμός.
Δεύτερον, να διασφαλίσουμε την πλειοψηφία των 200 ψήφων, άρα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, στο τέλος της τετραετίας.
Τρίτον, η νέα ριζική, δημοκρατική, θεσμική του παρέμβαση να προκαλέσει το ενδιαφέρον των πολιτών, προτρέποντας και όχι αποτρέποντας το 40% του ελληνικού λαού -ιδιαίτερα των νέων- που αδιαφορούν και αποστρέφουν το πρόσωπό τους από την πολιτική.
Θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο μπόνους και ένας συνασπισμός κομμάτων και Κινήσεων, ένας νέος... ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή;
Το μπόνους, αν θα υπάρξει στον νέο εκλογικό νόμο, πρέπει να συνδέεται με ένα ποσοστό το οποίο θα πιάσει είτε το πρώτο κόμμα ή ο συνασπισμός κομμάτων. Για παράδειγμα το 40%. Τότε μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός λαός θέλει να κυβερνήσει αυτό το κόμμα ή αυτός ο συνασπισμός. Τότε, ενδεχομένως, δικαιολογείται ένα κάποιο μπόνους.
Γιατί δεν εμφανίζεστε στα μπλόκα των αγροτών;
Εμφανίστηκα στα μπλόκα των αγροτών στην Κρήτη. Και οι αγρότες ξέρουν ποιος τους οδήγησε στη σημερινή, τραγική, κατάσταση, ξέρουν ποιοι ψήφισαν τους όρους της νέας ΚΑΠ. Εκείνο που βαρύνει εμάς είναι να προετοιμαστούμε αρκούντως, ώστε στην ενδιάμεση αναδιάρθρωση του 2017 να πετύχουμε εκείνες τις ρυθμίσεις που θα προστατεύουν πραγματικά τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες και να τον απαλλάξουν από τις βδέλλες των μεσαζόντων. Και εκεί θα κριθούμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν γίνει κυβέρνηση, είχε υποσχεθεί πολλά, αλλά τελικά έπραξε άλλα. Δεν είχατε μετρήσει σωστά τις δυνάμεις σας ή συνειδητά πλειοδοτήσατε σε υποσχέσεις για να γίνετε κυβέρνηση;
Τον Σεπτέμβριο θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού μια σκληρή πραγματικότητα. Κι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, ένα πρόγραμμα που να καλείται η κυβέρνηση να υλοποιήσει την επόμενη ημέρα.
Ομως η κυβέρνηση δεν θα κριθεί στους πρώτους 4 μήνες διακυβέρνησης. Θα κριθεί από το τι θα κάνει όλη την τετραετία. Και είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση με πείσμα και υπομονή, ενεργοποιώντας τα θερμογόνα δημιουργικά ιαματικά κοιτάσματα της ψυχής των Ελλήνων, όχι μόνο θα βγάλει τη χώρα από αυτή την οικονομική τρικυμία, όχι μόνο θα αντιμετωπίσει το μεγάλο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά στο βάθος της τετραετίας θα έρθουν και μέρες κοινωνικού κράτους. Γιατί εμείς έχουμε όραμα που συνδυάζεται με δράσεις. Οταν το όραμα δεν έχει δράσεις, είσαι ένας απλός ονειροπόλος. Οταν η δράση δεν έχει όραμα είναι εφιάλτης.
Για το Προσφυγικό τα πράγματα είναι δύσκολα. Τι προέκυψε από τη συνάντησή σας με τους ομολόγους σας υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας με τους οποίους συναντηθήκατε την Παρασκευή;
Συμφωνήσαμε με τους κ. Μπερνάρ Καζνέβ και Τόμας Ντε Μεζιέρ στην ανάγκη αλληλεγγύης, στην ανάγκη αποσαφήνισης των διαδικασιών και των συμφωνιών, στην ανάγκη να προχωρήσουμε αναγνωρίζοντας την Τουρκία ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης. Οπως τόνισαν και οι ίδιοι οι υπουργοί Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, να βρούμε κοινές λύσεις και όχι να αναδείξουν τις όποιες ελλείψεις είτε εδώ είτε στην Ευρώπη.
Πιστεύω ότι σε ένα πνεύμα κατανόησης, συνεννόησης, τη δύσκολη αυτή στιγμή δεν θα προβεί η Ευρώπη σε βεβιασμένες αποφάσεις που οδηγούν στο να κλειστεί στον εαυτό της.
Ως πολίτης Ευρωπαίος, ως άνθρωπος που πιστεύω και πίστεψα στο ευρωπαϊκό όραμα, ζήτησα από τους ομολόγους μου να συμβάλουν και αυτοί από την πλευρά τους ώστε το Βραβείο Νόμπελ να δοθεί στους Ηρωες του Αιγαίου, στους ανθρώπους που διέσωσαν, με τη συμπεριφορά τους την πανανθρώπινη, την ιστορία των τεσσάρων χιλιάδων χρόνων που κουβαλούν, στους ανθρώπους που δικαίωσαν την αγάπη και τις αναφορές των Ευρωπαίων, Γερμανών και Γάλλων φιλοσόφων στην Ελλάδα, τους ανθρώπους που με τον ηρωισμό τους διέσωσαν την αξιοπρέπεια της Ευρώπης.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Η στήριξη της κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων θα είναι το πρώτο βήμα συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων
Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Τσίπρας επιμένει στο να καταγραφεί το προοδευτικό πρόσημο στις διάφορες μεταρρυθμίσεις. Εσείς προέρχεστε από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Είστε από τους υποστηρικτές της άποψης προσέγγισης όμορων χώρων, όπως το ΠΑΣΟΚ κ.ά.; Δηλαδή και συγκυβέρνηση π.χ. με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη;
Υπερασπίζομαι την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Η στήριξη της κυβέρνησης στο μείζον θέμα των συντάξεων από πλευράς των σοσιαλδημοκρατών θα είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για το άνοιγμα ενός δρόμου συνεννόησης μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.
Διαμορφώνεται ένα νέο δίπολο; Και ποιοι χωρούν στο ένα και στο άλλο;
Η υπό τον κύριο Μητσοτάκη Νέα Δημοκρατία αποσαφηνίζει ιδεολογικά τη νεοφιλελεύθερη ταυτότητά της. Απέναντι στις πολιτικές επιλογές της κατεδάφισης κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους θα συστρατευθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Οσοι αγνοούν αυτήν τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται θα μείνουν απολιθώματα της Ιστορίας.
Τελικά είστε κυβέρνηση της Αριστεράς ή έχετε μετατραπεί σε κάτι άλλο;
Στην τελευταία τοποθέτηση στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή αποσαφηνίστηκαν οι πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Ολοι γίναμε κοινωνοί τού τι υπερασπίζεται ο καθένας τους. Τοποθετήθηκαν οι ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές. Εκείνη που υπερασπίζεται την πλουτοκρατία και εκείνη που νοιάζεται για τα κοινωνικά δικαιώματα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτω από τις δεδομένες πολιτικοϊδεολογικές συνθήκες μιας συντηρητικής Ευρώπης, τολμά και υπερασπίζεται κοινωνικά αγαθά που αφορούν τους απλούς ανθρώπους. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ανθρώπους και οι άλλοι μιλούν για αριθμούς. Αυτό είναι η Αριστερά σήμερα.
Κάποιοι λένε ότι στο πολιτικό γραφείο σας βλέπουν πάντα τις εικόνες του Ανδρέα Παπανδρέου, του Γιώργου Γεννηματά, του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Νικολάου Πλαστήρα. Ποια μηνύματα στέλνετε, αλήθεια;
Γεννήθηκα και ανδρώθηκα σε μια οικογένεια με αντιδεξιό πρόσημο. Τιμώ την ιστορία μου αυτή. Και αν βλέπει από ψηλά ο Ανδρέας Παπανδρέου, για κάποιους θα είναι περήφανος και για κάποιους θα λυπάται.
Θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών;
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ αποδεικνύεται όλο και περισσότερο συμπαγής, γιατί η προσπάθειά μας έχει όραμα την «Ιθάκη» της Ελλάδος και γιατί υπηρετούμε τον ελληνικό λαό και απολογούμεθα μόνο σε αυτόν. Γι' αυτό και όλο το κατεστημένο έχει φρυάξει.
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
H κάρτα-κλειδί με τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου θα είναι μια επανάσταση κατά της γραφειοκρατίας
Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις σας είδα ότι ετοιμάζετε τη νέα κάρτα για κάθε πολίτη. Ισχύει ή είναι ένα ακόμη πυροτέχνημα; Ολα τα στοιχεία, ΑΜΚΑ, αριθμός ταυτότητας κ.ά. μαζί; Και με ποιο χρονοδιάγραμμα; Διότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι ασχολείται κυρίως με τις μνημονιακές υποχρεώσεις...
Κυρία Γιωτάκη, στον απόηχο της πολιτικής παρακμής των τελευταίων χρόνων, η σημερινή κυβέρνηση είναι σε θέση να υλοποιήσει το όραμα για μια Ελλάδα με καινοτόμους και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Η μεταρρύθμιση του κράτους είναι απαραίτητη συνθήκη για να μπορέσει η Ελλάδα να απελευθερώσει τις εγκλωβισμένες δημιουργικές της δυνάμεις και να κερδίσει το στοίχημα της πραγματικής ανάπτυξης που θα ωφελεί το σύνολο της κοινωνίας και θα εξασφαλίζει τη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε τη διαλειτουργικότητα των μεγαλύτερων βάσεων δεδομένων του Δημοσίου -ό,τι έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 15 χρόνια- για να φτάσουμε σε μια κάρτα-κλειδί. Αυτό σημαίνει επανάσταση κατά της γραφειοκρατίας.
Αυτό σημαίνει πολυεπίπεδη αποκέντρωση, με αποσαφηνισμένες αρμοδιότητες, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις που κυρίως πλήττουν την επιχειρηματικότητα και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η διαλειτουργικότητα των Μητρώων θα είναι πλέον το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υπηρεσιών με το Δημόσιο. Παράλληλα, θα μειώσει τις μετακινήσεις των πολιτών για τις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ τα οικονομικά οφέλη από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, καθώς και από την ελαχιστοποίηση των δαπανών λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης με τη μείωση της γραφειοκρατίας που απορροφά περίπου το 6% του ΑΕΠ, θα καταστήσουν το κράτος πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.
Θα δεχθείτε ρήτρα προσλήψεων στο Δημόσιο;
Προσλήψεις θα γίνουν με επίκεντρο την Παιδεία, την Υγεία και υπηρεσίες αιχμής, όπως είναι το ΣΔΟΕ και οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Και σχετικά με την αποκομματικοποίηση του κράτους έχετε βρει ασφαλιστικές δικλίδες;
Οταν ακούω - κυρίως τη Δεξιά - να αναφέρεται σε κομματικές προσλήψεις, με καταλαμβάνει κλαυσίγελως. Το νομοσχέδιο που προωθούμε για την αξιοκρατία και την αξιολόγηση δεν συνάντησε ούτε ένα ψευδεπίγραφο επιχείρημα εναντίον του.
ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπόνους εδρών μόνο με ποσοστό γύρω στο 40%"

Καμμένος: Εάν οι δανειστές επιμείνουν σε παράλογες απαιτήσεις τότε θα πάρει τον λόγο ο λαός

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες εάν το κουαρτέτο επιμείνει σε «παράλογες απαιτήσεις» αφήνει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Αν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις, που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τον ελληνικό λαό, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι τον λόγο», προειδοποιεί ο κ. Καμμένος με συνέντευξή του στη Realnews, ενώ συμπληρώνει ότι «ο ελληνικός λαός έχει απαντήσει πολύ πρόσφατα. Το 2019, που θα γίνουν οι εκλογές, θα αποφασίσει ξανά...».

Για το αν θα αντέξει η κυβέρνηση από τις κοινωνικές αντιδράσεις, απαντά ότι η κυβέρνηση έχει λάβει εντολή για τέσσερα χρόνια από τους Έλληνες πολίτες, «γνωρίζοντας» την τρίτη συμφωνία που είχε υπογράψει.

Συντάσσεται με την άποψη του Πρωθυπουργού περί οργανωμένων συμφερόντων που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «ζούμε μία εποχή που ξαναζήσαμε με τον Κώστα Καραμανλή το 2007», ενώ τονίζει πως «θα πρέπει να καταλάβουν τα οργανωμένα συμφέροντα ότι τελείωσαν. Δεν πρόκειται οι "νταβατζήδες" να κυβερνούν τη χώρα, η χώρα θα κυβερνάται από την εκλεγμένη της κυβέρνηση».

Ο υπουργός προαναγγέλλει μείωση στις δαπάνες για την εθνική άμυνα, κάνοντας λόγο για «νοικοκύρεμα», το οποίο γίνεται «από τη δική μας πλευρά και χωρίς να εκτελούμε καμία εντολή» και θα αφορά, μεταξύ άλλων, στην ομογενοποίηση των προμηθειών στα στρατιωτικά νοσοκομεία και στο κλείσιμο όσων στρατοπέδων «είχαν σκοπό να εξυπηρετούν μόνο ρουσφέτια, λες και φυλάσσουν την Ελλάδα από τον...Ομέρ Βρυώνη».

Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από τη Σένγκεν, τονίζοντας ότι «όλοι αυτοί που χρησιμοποιούν τέτοια σενάρια θα διαψευστούν ακόμα μία φορά».

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες στην Κω για τα hotspots, υπογραμμίζει ότι δεν διαμαρτύρονται οι κάτοικοι αλλά «εκείνοι που δεν θέλουν να δημιουργηθούν hotspots, προκειμένου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να κυκλοφορούν ανάμεσα στους πολίτες» και να τους εκμεταλλεύονται οικονομικά.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Εάν οι δανειστές επιμείνουν σε παράλογες απαιτήσεις τότε θα πάρει τον λόγο ο λαός"

Το μήνυμα του Βαρθολομαίου στην Άγκυρα για τους πρόσφυγες

Μήνυμα ειρήνης ,φιλίας και συνεργασίας των λαών Ελλάδος και Τουρκίας απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με σημερινή δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Σμύρνη, όπου χθες τέλεσε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Βουκόλου, πρώτου επισκόπου της ιστορικής πόλης και αγαπημένου μαθητή του Αποστόλου Παύλου.

Ο κ.Βαρθολομαίος ανέφερε ότι «θυμηθήκαμε παλαίες ένδοξες ημέρες της Σμύρνης και της Ιωνίας ευρύτερα αλλά και παλαιές τραγικές για το Γένος μας ημέρες.

Εμνημονεύσαμε τα θύματα της τραγωδίας της δεκαετίας του '20 και προσευχηθήκαμε για τους πρόσφυγες οι οποίοι διαπλέοντας με τόσους κινδύνους το Αιγαίο προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον».

Η πλήρης δήλωση του Παναγιωτάτου είναι η ακόλουθη:

«Αυτές τις μέρες θυμηθήκαμε παλαίες ένδοξες ημέρες της Σμύρνης και της Ιωνίας ευρύτερα αλλά και παλαιές τραγικές για το Γένος μας ημέρες.

Εμνημονεύσαμε τα θύματα της τραγωδίας της δεκαετίας του '20, προσευχηθήκαμε για την ειρήνη εδώ στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο, προσευχηθήκαμε για τους πρόσφυγας οι οποίοι διαπλέοντας με τόσους κινδύνους το Αιγαίο προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και για τα παιδιά τους.

Και ιδιαιτέρως θελήσαμε με το προσκύνημά μας αυτό και με τα όσα είπαμε να συμβάλομε περαιτέρω στη σύσφιξη των σχέσων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, δύο γειτονικών και συμμάχων λαών.

Και χαιρόμεθα πληροφορούμενοι ότι και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εμφορείται από τις ίδιες πεποιθήσεις και τους ίδιους στόχους και επιθυμεί να συμβάλει και αυτό προς την ίδια κατεύθυνση της φιλίας και της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Ευχόμεθα λοιπόν κάθε επιτυχία στις σχετικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του ΑΠΕ και στέλνουμε με την ευκαιρία αυτή απο τη Σμύρνη τις καλύτερες ευχές και την πατριαρχική μας ευλογία προς όλους τους αναγνώστας και όλους τους ακροατάς. 'Ετη πολλά».

Ο Πατριάρχης μιλώντας στον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο έδωσε την ευλογία του για την έναρξη λειτουργίας του νέου site του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην τουρκική γλώσσα.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μήνυμα του Βαρθολομαίου στην Άγκυρα για τους πρόσφυγες"

Έκκληση του δημάρχου Κω στον Τσίπρα να αποσύρει τα ΜΑΤ

Πρωτοβουλία εκτόνωσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί της Κω ανέλαβε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Κυρίτσης με επιστολή που απηύθυνε σήμερα στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο δήμαρχος Κω απευθύνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από την Κω, ώστε να μην υπάρξει ένταση και κλιμάκωση των επεισοδίων.

Ταυτόχρονα ζητά να ανακληθεί η απόφαση για τη δημιουργία hot spot στο νησί και η κυβέρνηση να δεχθεί να συζητήσει την πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος της Κω για να δημιουργηθεί μόνο ένας χώρος καταγραφής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί και οι καταγραφέντες να αναχωρούν εντός 24ώρου.

Ο Δήμος Κω είχε καταθέσει σχετική πρόταση προς την κυβέρνηση προτείνοντας μάλιστα 10 δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ακίνητα 4-7 στρεμμάτων, στα οποία μπορούσε να εγκατασταθεί η υπηρεσία καταγραφής της ΕΛ.ΑΣ και να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης αναφέρει:

"Κάνω έκκληση στον κ.πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από την Κω για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ζητώ να αποδεχθεί η κυβέρνηση την μόνη ρεαλιστική και κοινωνικά αποδεκτή πρόταση που κατέθεσε ο δήμος".

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκκληση του δημάρχου Κω στον Τσίπρα να αποσύρει τα ΜΑΤ"

«Ναι» από το Δήμο Περάματος στη δημιουργία κέντρου προσφύγων

«Με αίσθημα ευθύνης είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν, έχοντας ως γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας αλλά και το ανθρωπιστικό μας καθήκον» τονίζει σε γραπτή δήλωσή του, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, με αφορμή τη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στην περιοχή Σχιστού.

«Απέναντι στη ρητορική του μίσους και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό στέλνουμε μήνυμα Αλληλεγγύης και Ανθρωπιάς» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Περάματος σε γραπτή δήλωσή του, ενώ αναφερόμενος στη δημιουργία του συγκεκριμένου κέντρου, τονίζει ότι στο χώρο αυτό πρόκειται να φιλοξενηθούν ταυτοποιημένες οικογένειες προσφύγων, περίπου 500 άνθρωποι κάθε φορά, για 48 έως 72 ώρες το πολύ, οι οποίοι στη συνέχεια θα μετακινούνται προς στα σύνορα.

Ο δήμαρχος Περάματος τονίζει ότι πρόκειται για ένα στρατόπεδο ανοιχτού τύπου που θα φυλάσσεται από την ελληνική αστυνομία, ενώ στο χώρο θα εξασφαλίζεται η πλήρης σίτιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, που σε συνδυασμό με την παρουσία κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και παιδιάτρων, θα μεριμνεί για τη φροντίδα όλων και ιδιαιτέρως των παιδιών.

Επίσης συμπληρώνει, ότι στο συγκεκριμένο κέντρο, θα δημιουργηθούν υποδομές που θα εξασφαλίζουν την ύδρευση, την αποχέτευση καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» από το Δήμο Περάματος στη δημιουργία κέντρου προσφύγων "

ΕΔΕ για τα επεισόδια στην Κω

Διοικητική έρευνα διαταχθηκε απο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με τις ενέργειες των αστυνομικών των ΜΑΤ, στην Κω, οι οποίες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας μέσω βίντεο, που προβλήθηκαν χτες σε ιστοσελίδες και ενημερωτικές εκπομπές.

Σημειώνετασι οτι οι επίμαχες σκηνές που προκάλεσαν την αντίδραση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, είναι οι βιαιοπραγίες σε βάρος πολίτη, οι φθορές σε δίκυκλα αλλά και υβριστικές εκφράσεις αστυνομικών των ΜΑΤ, κατα την διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν κατα τις εκδηλώσεις των κατοίκων του νησιού, που αντιδρούν στην κατασκευή hot spot.

Η ΕΔΕ ανατέθηκε σε ανώτατο αξιωματικό, με την εντολή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στους υπευθύνους.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΔΕ για τα επεισόδια στην Κω"

Νέα επίθεση με 20 βόμβες μολότοφ εχθες βράδυ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη

Σε σκληρή ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ότι η επίθεση είχε στόχο και πάλι τα γραφεία του κόμματος και επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Χαρακτηρίζει μάλιστα τον κ. Τόσκα «καρικατούρα υπουργού» και την κυβέρνηση «παρωδία», που είτε αδυνατεί είτε δεν θέλει να περιφρουρήσει τη νομιμότητα και ένα κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, θέτοντας παραλληλα«ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας».

Ωστόσο, πηγές της Αστυνομίας υποστήριζαν ότι η επίθεση είχε στόχο τη διμοιρία των αστυνομικών πολύ κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Βαλτετσίου. Μετά την επίθεση έγιναν 14 προσαγωγές.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το βράδυ της Παρασκευής, τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ είχαν δεχθεί επίθεση με βόμβες μολότοφ, από την οποία κινδύνεψε ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επίθεση με 20 βόμβες μολότοφ εχθες βράδυ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news