facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Κομισιόν σε Τουρκία: Μειώστε τώρα τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα

Τη δραματική μείωση προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα ζήτησε από την Τουρκία ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, Γιοχάνες Χαν.

«Η Τουρκία πρέπει να επιδείξει αποτελέσματα έως τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις 18 και 19 Φεβρουαρίου» δήλωσε ο Επίτροπος και προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα αυξηθούν οι πιέσεις για το κλείσιμο των συνόρων.

«Το σχέδιο δράσης είχε συμφωνηθεί πριν από περισσότερο από δύο μήνες και εξακολουθούμε να μην βλέπουμε σημαντική μείωση στον αριθμό των μεταναστών» τόνισε ο Χαν, κατόπιν της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στην Ολλανδία.

«Χρειαζόμαστε αποτελέσματα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για να δείξουμε στους ηγέτες ότι αυτό δουλεύει» πρόσθεσε και εξέφρασε την ανησυχία του για τα χρονικά περιθώρια.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν σε Τουρκία: Μειώστε τώρα τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα"

Συναγερμός στην Κολομβία: Πάνω από 3.100 έγκυοι έχουν προσβληθεί από τον ιό ζίκα

Περισσότερες από 3.100 έγκυοι στην Κολομβία έχουν προσβληθεί από τον ιό Zika, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, ενώ η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται με ταχύτητα στη Νότια Αμερική.

Ο ιός έχει συνδεθεί με την μικροκεφαλία και άλλες γενετικές ανωμαλίες. Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία για τον ιό.
Ο Σάντος διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί στην Κολομβία περιπτώσεις μικροκεφαλίας που να συνδέονται με τον ιό Zika.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ανάμεσα σε αξιωματούχους του τομέα της Υγείας ότι 25.645 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια στην Κολομβία, ανάμεσά του 3.177 έγκυοι,
"Η πρόγνωση είναι ότι είναι πιθανόν να φθάσουμε στα 600.000 κρούσματα", πρόσθεσε ο Σάντος, λέγοντας ότι είναι επίσης πιθανή η εμφάνιση 1.000 περιπτώσεων του συνδρόμου Guillain-Barre, μίας σπάνιας και σοβαρής νευρολογικής νόσου που μπορεί να προκαλέσει παράλυση και ορισμένες κυβερνήσεις έχουν συνδέσει με τον ιό Zika.
Οι κρατικές και οι τοπικές αρχές σε ολόκληρη τη χώρα λαμβάνουν μέτρα κατά των κουνουπιών πραγματοποιώντας ψεκασμούς και βοηθώντας τους κατοίκους να απαλλαγούν από τα στάσιμα νερά, είπε ο πρόεδρος της Κολομβίας, ενώ ο υπουργός Υγείας Αλεχάντρο Γκαβίρια δήλωσε ότι θεωρεί πως 3 θάνατοι στη χώρα συνδέονται με τον ιό, ενώ εκτιμά ότι τα μη καταγεγραμμένα κρούσματα και οι ελαφρές ή οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις πρέπει να ανέρχονται σε 80.000 έως 100.000 στην Κολομβία .
Ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε χθες τα κράτη που πλήττονται από τον ιό Zika να θέσουν στη διάθεση των πολιτών συμβουλευτικές υπηρεσίες στους τομείς των σεξουλικών σχέσεων και της αναπαραγωγής και να υποστηρίξουν το δικαίωμα διακοπής της κύησης.
"Νόμοι και πολιτικές που περιορίζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές πρέπει να αναθεωρηθούν επειγόντως σε εναρμόνιση με τις υποχρεώσεις σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να διασφαλισθεί στην πράξη το δικαίωμα στην υγεία για όλους", αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Υπατος Αρμοστής Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν.
Η εκπρόσωπος του Υπατου Αρμοστή Σεσίλ Πουγί, όταν ερωτήθηκε σχετικά με χώρες, όπως το Ελ Σαλβαδόρ που ποινικοποιούν την άμβλωση, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων: "Για τον λόγο αυτόν ζητούμε από τις κυβερνήσεις αυτές να γυρίσουν πίσω και να τροποποιήσουν αυτούς τους νόμους, διότι πώς μπορεί να ζητήσει κανείς από τις γυναίκες αυτές να παραμείνουν έγκυοι; Επίσης όμως πώς μπορεί κανείς να μην προσφέρει σε αυτές άμεση ενημέρωση που είναι διαθέσιμη, αλλά επίσης και τη δυνατότητα διακοπής της κύησής τους, εάν το επιθυμούν;".
Στο Ελ Σαλβαδόρ η άμβλωση απαγορεύεται και τιμωρείται με ποινές που φθάνουν μέχρι και την 40ετή κάθειρξη. Στην Κολομβία και τον Ισημερινό, η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της μητέρας.
ethnos


Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στην Κολομβία: Πάνω από 3.100 έγκυοι έχουν προσβληθεί από τον ιό ζίκα"

Αυστριακός ΥΠΕΞ: «Οι Έλληνες δεν καταλαβαίνουν το προσφυγικό πρόβλημα - δεν θα τους περιμένουμε»

"Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να περιμένω μέχρι να αντιληφθεί επιτέλους η Ελλάδα πως απαιτείται μια λύση στην προσφυγική κρίση", αναφέρει σε μία εκ νέου κριτική εναντίον της Αθήνας, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σε σημερινές δηλώσεις του, μετά τις εργασίες της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, όπως μετέδωσαν το απόγευμα αυστριακά ΜΜΕ.

"Στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή ελάχιστοι συνειδητοποιούν το πρόβλημα" υποστηρίζει ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες και τους προηγούμενους μήνες δεν αφήνει ευκαιρία να μην επιτεθεί φραστικά εναντίον της Ελλάδας.

Την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει την πλήρη στήριξή του στις απειλές που είχε εξαπολύσει η συνάδελφός του, υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ -επίσης του Λαϊκού Κόμματος-, για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Στις σημερινές του δηλώσεις, ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστηρίζει πως από την προσφυγική κρίση εξακολουθούν να πλήττονται πολύ λίγες χώρες προορισμού των προσφύγων στην ΕΕ, ενώ πολλές άλλες δεν θίγονται καθόλου και "για τον λόγο αυτό υπήρξε απόλυτα σωστή η απόφαση της Αυστρίας να θέσει ένα ανώτερο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα".

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών υποστήριζε πως "όλοι μας γνωρίζουμε στο μεταξύ πως η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λειτουργεί στα ελληνικά σύνορα και πιστεύω ότι υπάρχει ελάχιστη προθυμία από μέρους της Ελλάδας να δεχθεί βοήθεια στο θέμα αυτό".

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας είχε ταχθεί με έμφαση υπέρ της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εθνική κυριαρχία για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική απέναντι στην Ελλάδα.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών προέβαινε σε φραστική επίθεση εναντίον της Ελλάδας, καθώς ο ίδιος είχε υποστηρίξει με άλλη ευκαιρία πως "δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου".

Ο ίδιος στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον δανεισμό της Ελλάδας είχε ζητήσει να τεθούν ως προϋπόθεση όχι μόνον οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα, αλλά και η κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει δεκτό από τους υπουργούς Οικονομικών και από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Έντονη κριτική εναντίον της Ελλάδας σε σχέση με την "προστασία των συνόρων", είχε ασκήσει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και σε άλλες δηλώσεις του, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί το "πώς η Ελλάδα, η οποία έχει τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης", και σημειώνοντας ότι "χρειάζεται να ασκηθεί πίεση εκ μέρους της ΕΕ προς την Ελλάδα, για να ανταποκριθεί αυτή στα καθήκοντά της".

Είχε προηγηθεί η δριμεία κριτική του Σεμπάστιαν Κουρτς εναντίον της Ελλάδας, κατά την ομιλία του τον Ιούλιο στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της αυστριακής Βουλής, όταν είχε χαρακτηρίσει, μεταξύ άλλων, ως "απόλυτα απαράδεκτη" τη στάση της Αθήνας στο θέμα της κρίσης χρέους και ως "προβληματικό" τον τόνο της ελληνικής πλευράς, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ανέχεται "εκβιασμούς" (σ.σ. από την Ελλάδα), ενώ κατά την άποψή του, δεν είναι ο σωστός δρόμος η μόνιμη συνέχιση επιδότησης "ενός συστήματος (σ.σ. του ελληνικού) που δεν λειτουργεί".

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστριακός ΥΠΕΞ: «Οι Έλληνες δεν καταλαβαίνουν το προσφυγικό πρόβλημα - δεν θα τους περιμένουμε»"

ΠΓΔΜ: «Λουκέτο» στο σούπερ μάρκετ της Carrefour

«Λουκέτο» λόγω οικονομικών προβλημάτων, έβαλε το σούπερ μάρκετ της Carrefour στη γειτονική ΠΓΔΜ.

Το κατάστημα, το οποίο άνηκε στον όμιλο Μαρινόπουλο, διέθετε οφειλές προς τράπεζες και προμηθευτές, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, το Οικονομικό Επιμελητήριο της ΠΓΔΜ ζήτησε την διεξαγωγή ελέγχων σχετικά με τα χρέη του σούπερ μάρκετ, το οποίο άνοιξε μόλις το 2012.

Ο όμιλος Μαρινόπουλος, ο οποίος είναι ο αποκλειστικός δικαιοδόχος της Carrefour στα Βαλκάνια, άνοιξε το 2014 και ένα δεύτερο σούπερ μάρκετ στην ΠΓΔΜ, το οποίο όμως έκλεισε εντός του 2015.

ΑΜΠΕ/zougla


Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΓΔΜ: «Λουκέτο» στο σούπερ μάρκετ της Carrefour"

Έκλεισε επ’ αόριστον ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Κορίνθου στα διόδια Νεστάνης

Σκληραίνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους οι αγρότες της Πελοποννήσου και από τις 18.00 έκλεισαν επ' αόριστον τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης.

Στο σημείο του μπλόκου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η κυκλοφορία από Τρίπολη προς Κόρινθο διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης - Άργους, από τον Αχλαδόκαμπο, μια παράκαμψη περί τα 80 χιλιόμετρα.

Συγκεκριμένα, οι οδηγοί ακολουθούν τη διαδρομή, κάτω από τον ανισόπεδο κόμβο του αυτοκινητοδρόμου «Τρίπολη Βόρεια», εισέρχονται στην παλαιά εθνική οδό ως το 'Αργος κι από εκεί φτάνουν στον ανισόπεδο κόμβο της Στέρνας, όπου επανεισάγονται στον αυτοκινητόδρομο.

Αντίστροφα, όπως αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα, ακολουθούν τη διαδρομή οι οδηγοί, οι οποίοι και κατευθύνονται από την Κόρινθο προς την πόλη της Τρίπολης.

Οι οδηγοί από την περιοχή της Γορτυνίας με κατεύθυνση την Κόρινθο, εναλλακτικά μπορούν να ακολουθήσουν την εθνική οδό Λεβίδι - Κανδύλα - Νεμέα και να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο από τον ανισόπεδο κόμβο Νεμέας.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισε επ’ αόριστον ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Κορίνθου στα διόδια Νεστάνης"

Έτοιμη να «σφραγίσει» τα ελληνοσκοπιανά σύνορα η ΕΕ: Στέλνει συνοριοφύλακες και ίσως στρατό

Σε ασφυκτικό κλοιό κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο ενίσχυσης των δυνάμεων συνοριοφυλάκων, ενδεχομένως και της αποστολής στρατού, στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, προκειμένου να ανακόψουν της προσφυγικές ροές και ειδικότερα προς τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπως αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του έγκυρου ενημερωτικού μέσου, το σχέδιο ενίσχυσης της συνοριοφυλακής στα σκοπιανά σύνορα με την Ελλάδα είναι αρκετά δημοφιλές το τελευταίο διάστημα και συζητείται ως μία λύση τόσο σε επίπεδο Βρυξελλών, όσο και στο Βερολίνο, παρ' ότι η Αθήνα έχει εκφράσει ανοικτά τις αντιρρήσεις της. Υποστηρίζεται, επίσης, από αρκετές βαλκανικές χώρες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται Έλληνες και Τούρκοι, αλλά και παράγοντες από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, έχουν θέσει επιτακτικά το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στα σύνορα των Σκοπίων και της Ελλάδας, ώστε να ελεγχθούν ή και να «κλείσουν ερμητικά», όπως αναφέρεται, τα σύνορα της ΕΕ.

Πρωτεργάτης της συγκεκριμένας ιδέας εμγανίζεται να είναι η Σλοβενία, η οποία έθεσε την πρότασή της προς συζήτηση τον προηγούμενο μήνα. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει αμφισβητηθεί έντονα, παρόλα αυτά προβλέπει την εναντίωση μελών της ΕΕ κατά της Ελλάδας. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα κινδυνεύει να «εγκλωβιστεί» ανάμεσα στα κλειστά ευρωπαϊκά σύνορα και τις αθρόες ροές των προσφύγων από την Τουρκία, οι οποίοι, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Εν μέρει, το σχέδιο ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων των Σκοπίων έχει τεθεί μερικώς σε εφαρμογή, καθώς χώρες όπως η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, έχουν στείλει αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό, πραγματοποιώντας κοινές περιπολίες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμη να «σφραγίσει» τα ελληνοσκοπιανά σύνορα η ΕΕ: Στέλνει συνοριοφύλακες και ίσως στρατό"

Διά νόμου: Η Γαλλία υποχρεώνει τα σουπερμάρκετ να δίνουν τα απούλητα τρόφιμα στους φτωχούς

Διά νόμου απαγορεύεται πλέον στη Γαλλία να πετούν τα σούπερ μάρκετ τα απούλητα προϊόντα τους. Τα καταστήματα υποχρεούνται να δωρίζουν τα είδη διατροφής σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και τράπεζες τροφίμων, αντί να τα καταστρέφουν ρίχνοντας πάνω τους χλωρίνη ή να τα πετούν στις χωματερές.

Ο καινούργιος νόμος ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Γαλλική γερουσία την περασμένη εβδομάδα. Τον περασμένο Μάιο το νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί ομόφωνα από τη γαλλική Βουλή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, το νομοσχέδιο ισχύει για όλα τα σούπερ μάρκετ με μέγεθος 400 τετραγωνικά μέτρα και άνω.

Σε περίπτωση παράβασης του νόμου, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και τα 75.000 ευρώ ή ακόμα και ποινές φυλάκισης που αγγίζουν τα δύο χρόνια.

«Το πιο σημαντικό όφελος από τον καινούργιο νόμο είναι το γεγονός ότι, υποχρεώνοντας τα σούπερ μάρκετ να συνάψουν συμφωνίες με φιλανθρωπικά ιδρύματα, η ποιότητα και η ποσότητα των τροφίμων που λαμβάνουμε και διανέμουμε θα αυξηθεί σημαντικά», υποστηρίζει ο Ζακ Μπαιλέτ, μέλος ενός δικτύου Τραπεζών Τροφίμων.

«Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσω από τον πρόεδρο Ολάντ να ασκήσει πίεση στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να επεκταθεί ο νόμος σε ολόκληρη την ΕΕ», αναφέρει ο Γάλλος βουλευτής, Αράς Ντεραμπάρς που κατέθεσε στη σχετική πρόταση στη γαλλική Βουλή.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Διά νόμου: Η Γαλλία υποχρεώνει τα σουπερμάρκετ να δίνουν τα απούλητα τρόφιμα στους φτωχούς"

Κοτζιάς για μεταναστευτικό: «Δεν οφείλει μόνο η Ελλάδα απαντήσεις, αλλά και όλα τα κράτη Ε.Ε.»

Αιχμές προς τους Ευρωπαίους εταίρους άφησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη όλη την αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στην Ολλανδία, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «δεν οφείλει μόνο η Ελλάδα απαντήσεις, αλλά και όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είναι αναγκαίο τα σύνθετα προβλήματα να βρουν σύνθετες λύσεις και για το σκοπό αυτό πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις που έχουμε λάβει σε σειρά συναντήσεων και οι οποίες δεν εφαρμόζονται» δήλωσε στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών.

Η διήμερη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών είχε ως θέματα συζήτησης την ασφάλεια στην Ευρώπη, τις σχέσεις με το Ιράν και το μεταναστευτικό πρόβλημα.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς για μεταναστευτικό: «Δεν οφείλει μόνο η Ελλάδα απαντήσεις, αλλά και όλα τα κράτη Ε.Ε.»"

Από τη Σίνδο μέχρι την Κω, χαμός για τα hot spot

Μεγάλη ένταση επικρατεί στην Κω στο στρατόπεδο που αναμένεται να δημιουργηθεί hot spot. 

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα κάτοικοι του νησιού έχουν ανάψει φωτιές στο σημείο και έχουν αποκλείσει το δρόμο για την πρόσβαση στην περιοχή. Για προληπτικούς λόγους στην περιοχή έχουν σπεύσει και Πυροσβεστικές Δυνάμεις κατά τις πληροφορίες των τοπικών μέσων.  

Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί, με τους εξαγριωμένους κατοίκους να έχουν ρίξει στο δρόμο ακόμη και μεγάλους βράχους για να αποκλείσουν τον δρόμο. 

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, όπως μεταδίδει το «Βήμα της Κω».

Ειδικότερα, πριν από λίγη ώρα σημειώθηκε συμπλοκή  ανάμεσα σε κατοίκους και ΜΑΤ, όταν αρκετοί κάτοικοι ανέβηκαν στην είσοδο του στρατοπέδου (όχι από την κεντρική πύλη, αλλά από πλάγια) και ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία. Οι κάτοικοι πέταγαν πέτρες και μολότοφ στα ΜΑΤ και εκείνοι απαντούσαν με δακρυγόνα, χωρίς ευτυχώς να έχει σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. 

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ενός ατόμου. Έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες πολιτών ο άντρας αφέθηκε ελεύθερος. 

Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, όσο και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega, χαρακτήρισαν ακραία στοιχεία όλους αυτούς που αντιδρούν. 

Όπως μεταδίδει αυτή την ώρα το «Βήμα της Κω» κάτοικοι του Πυλίου, από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο δρόμο που οδηγεί στο στρατόπεδο (στην Λίμνη) και εμποδίζουν οποιονδήποτε θέλει να πλησιάσει προς την περιοχή. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε πριν από λίγο το Mega κάποιοι από αυτούς προσπαθούν ακόμη και να αποσπάσουν τα κινητά τηλέφωνα από τους φαντάρους.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο όταν έφτασε στην περιοχή το αυτοκίνητο με το οποίο κινείται συνήθως ο Ταξίαρχος, δεν επέτρεψαν τη διέλευσή του.

Αντιδράσεις από την τοπική Αυτοδιοίκηση - Απειλούν να καταλάβουν το χώρο του hot spot στη Σίνδο κάτοικοι της περιοχής
Εν τω μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος έως τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε πρέπει να είναι έτοιμα τα hot spot στα νησιά, ωστόσο η κατάσταση συνεχίζει να «μυρίζει μπαρούτι», καθώς κάτοικοι και τοπική αυτοδιοίκηση αντιδρούν σθεναρά στη δημιουργία τους. 

Ο Δημήτρης Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, τόνισε κατά την παρέμβασή σου σήμερα στο «Mega» ότι οι άνθρωποι που αντιδρούν για τα hot spot είναι μεμονωμένοι και προκαλούν σε οποιαδήποτε δράση. Την ίδια ώρα ανακοίνωσε ότι το στρατόπεδο στην Κω θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

«Οι πρόσφυγες θα παραμένουν στα στρατόπεδα 72 ώρες, έτσι ώστε στη συνέχεια να προωθούνται. Δεν καταλαβαίνω γιατί τέτοια ένταση. Ελπίζω να σκεφτούν καλύτερα τις κινήσεις τους και στη Σίνδο για την κατάληψη του χώρου. Συναντηθήκαμε και δύο φορές με τον δήμαρχο και μιλήσαμε για το πώς θα φτιαχτεί το στρατόπεδο. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Η Ελλάδα δεν είναι ομοσπονδία δημάρχων», επεσήμανε, απαντώντας στον δήμαρχο Ωραιοκάστρου. 

Από την πλευρά του ο κύριος Αστέριος Γαβότσης, επιμένει ότι ο χώρος για τα hot spot είναι ακατάλληλος. «Δεν αντιδρούμε στη δημιουργία hot spot, αντιδρούμε στην επιλογή του χώρου», επισήμανε. «Eμείς, επιμένουμε και θα προχωρήσουμε στην κατάληψη», κατέληξε. 

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης στο protothema.gr: Κάνω έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει και πάλι τις δέκα προτάσεις
«Η κυβέρνηση με μια ''τύπου'' στρατιωτική επιχείρηση, η οποία πρέπει να ήταν σχεδιασμένη εδώ και καιρό, προχώρησε στην έναρξη των εργασιών του hot spot στην Κω. Ο κ. Καμμένος ήρθε με το ελικόπτερο, επίβλεψε δύο περιοχές και τελικά επιλέχτηκε ένας τρίτος χώρος. Προσπάθησαν να πιάσουν στον ''ύπνο'' τους κατοίκους. Τα τελευταία 24ωρα στο νησί μας έχουν συμβεί πρωτόγνωρα πράγματα. Κάτοικοι χτυπήθηκαν από αστυνομικούς, ενώ προσήγαγαν δημοσιόγραφο του οποίου μάλιστα κατέσχεσαν για αρκετές ώρες το κινητό του τηλέφωνο. Αυτή τη στιγμή στο στρατόπεδο στο Πυλί συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του hot spot. Κάνω έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει και πάλι τις δέκα προτάσεις που της καταθέσαμε. Είχαμε υποδείξει δέκα ακίνητα στα οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθεί το hot spot. Τα οκτώ από αυτά ανήκουν στο δήμο, ενώ τα δύο είναι ιδιωτικά. Σκοπός μας είναι να προστατέψουμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της Κω. Οι προτάσεις μας όμως δεν εισακούστηκαν. Εμείς είμαστε ακόμα ανοιχτοί στο διάλογο. Δεν αντιδρούμε στην δημιουργία ενός χώρου ταυτοποίησης και προώθησης μεταναστών. Αντιδρούμε στην δημιουργία ενόςχώρου μόνιμης διαμονής τους».

Μηνάς Χατζημιχαήλ,  αντιπρόεδρος ξενοδόχων Κω: «Θα συνεχίσουμε, μέχρι να δικαιωθούμε»
«Εχουν αποκλειστεί όλες οι είσοδοι του στρατοπέδου. Στους δρόμους έχουν τοποθετηθεί βράχια, ενώ με μια μπουλντόζα έχουν σκαφτεί χαντάκια βάθους ενός μέτρου για να είναι απαγορευτική η διέλευση κάθε οχήματος. Περιφερειακά του στρατοπέδου είναι συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 300 κάτοικοι. Δεν αφήνουμε κάνεναν πλέον να μπει και να βγει από το στρατόπεδο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματα μας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Από τη Σίνδο μέχρι την Κω, χαμός για τα hot spot"

Μέρκελ κατά Ελλάδας: Η προστασία των συνόρων της ΕΕ δεν εξελίσσεται καλά

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απηύθυνε σήμερα έκκληση για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ώστε να διατηρηθεί η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν.

Η Μέρκελ, η οποία άνοιξε πέρυσι το καλοκαίρι τα σύνορα της χώρας της για να υποδεχθεί τους Σύρους που διαφεύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο, δέχεται αυξανόμενη πίεση να περιορίσει την εισροή μεταναστών, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν πέρυσι στη Γερμανία.

Μια δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, έδειξε πως η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την Μέρκελ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών, καθώς πάνω από 80% των Γερμανών αμφιβάλλουν ότι η κυβέρνησή της έχει υπό έλεγχο την προσφυγική κρίση.

"Έχουμε ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε τη Σένγκεν", δηλώνει η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο της podcast.

Ενδεχόμενη αποτυχία να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα διακυβεύσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, που είναι η βάση για τον πλούτο της ένωσης, πρόσθεσε η Μέρκελ.

Ιδιαίτερα η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν εξελίσσεται πολύ καλά εκεί όπου η ΕΕ έχει θαλάσσια σύνορα, δήλωσε η καγκελάριος. Το Ρόιτερς επισημαίνει πως αναφερόταν έμμεσα στην Ελλάδα, χωρίς να κατονομάσει τη χώρα.

Η Μέρκελ θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή λύση ώστε να σταματήσει η λαθραία διακίνηση ανθρώπων.

Στην ίδια ομιλία επισήμανε ότι η Γερμανία δίνει καταφύγιο σε Ιρακινούς και Σύρους, προσπαθώντας «να εξαλείψει το Ισλαμικό Κράτος». Παράλληλα κάλεσε τους πρόσφυγες να ενσωματωθούν στη χώρα και να μάθουν γερμανικά. Για τη Γερμανία, τόνισε, «η υποστήριξη προς το Ιράκ έναντι του Ισλαμικού Κράτους, δεν έχει μόνο στρατιωτικό χαρακτήρα αλλά έχει και ανθρωπιστικό, για το λόγο αυτό δεχόμαστε στο έδαφός μας πρόσφυγες».

Στο εβδομαδιαίο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι είναι αποφασισμένη να βρει μία λύση με την Τουρκία στο θέμα του προσφυγικού. "Πρόσφυγες καταφθάνουν από την Τουρκία μέσω του Αιγαίου στη χώρα της Ε.Ε, την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είμαι αποφασισμένη να βρω μία λύση με την Τουρκία", τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος εξηγώντας στο λαό της τον λόγο για τον οποίο επισκέπτεται τη Δευτέρα την Άγκυρα. Εκεί θα έχει συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου σε μία προσπάθεια να μειώσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Αλλά και τον Οκτώβριο η Μέρκελ είχε πάει στην Τουρκία, ενώ πριν από λίγο καιρό είχε συναντήσει τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο Βερολίνο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ κατά Ελλάδας: Η προστασία των συνόρων της ΕΕ δεν εξελίσσεται καλά"

Παράταση μέχρι τον Απρίλιο για τα δικαιολογητικά του «νόμου Κατσέλη»

Μέχρι τον Απρίλιο θα μπορούν οι δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη το 2015 να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χορηγούν οι τράπεζες για την τεκμηρίωση της κάθε αίτηση, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1.

Όπως είπε ο κ.Παπαδεράκης «μέσα στο τρίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη στο νόμο Κατσέλη, περίπου 25.000 δανειολήπτες».
«Υπάρχει θέμα με την τήρηση από τις τράπεζες της προθεσμίας του δεκαημέρου για την έκδοση των σχετικών δικαιολογητικών» ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης και σημείωσε ότι αναζητείται ένα τρόπος καλής συνεργασίας με τις τράπεζες.

«Αναζητούμε το πλαίσιο του ... συνεργάσιμου τραπεζίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφερόμενος στις προσπάθειες της γενικής γραμματείας Εμπορίου να διαμορφώσει όρους καλής συνεργασίας των δανειοληπτών με τις τράπεζες. Ουσιαστικά, όπως εξήγησε, η προσπάθεια αυτή αφορά την καλύτερη επικοινωνία των κρατικών αρχών με τις τράπεζες και την τήρηση από τα πιστωτικά ιδρύματα του κανονιστικού πλαισίου που αφορά ένα ευρύ φάσμα εργασιών (χρεωστικές κάρτες, χρεώσεις, έκδοση δικαιολογητικών κτλ).

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαδεράκη εκκρεμούν περίπου 300 υποθέσεις για επιβολή προστίμων στα πιστωτικά ιδρύματα για καθυστερήσεις στις διαδικασίες για την έκδοση δικαιολογητικών, ενώ "έχουν επιβληθεί πρόστιμα άλλες περίπου 300.000 ευρώ για 37 υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει».Ανέφερε ότι το υπουργείο μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα "και για καθ´ υποτροπή συμπεριφορά, όπως λέει ο νόμος.»

«Δώσαμε μια παράταση πάνω από 45 μέρες. Θα φτάσει το χρονικό περιθώριο. Η νέα προθεσμία απαντά σε αυτό που λένε οι τράπεζες ότι δηλαδή έχουν αντικειμενική δυσκολία να ανταποκριθούν στα αιτήματα» είπε ο κ. Παπαδεράκης.

Κρατικές προμήθειες

Σχετικά με το νέο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) τόνισε ότι κεντρικός στόχος είναι να μπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις διαδικασίες διαγωνισμού του δημοσίου.

«Γι΄ αυτό βάση του νέου πλαισίου είναι ο υποχρεωτικός ο καταμερισμός των συμβάσεων είτε με γεωγραφικά είτε με άλλα κριτήρια. Πολλές προμήθειες γίνονται από εμπορικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι προμήθειες του στρατού από την κλωστοϋφαντουργία» ανέφερε ο γενικός γραμματέας.

Για τις συμβάσεις των δημόσιων έργων σημείωσε ότι με το νέο σύστημα μέχρι τις 30 Απριλίου 2017 θα έχουν ενταχθεί κι αυτά στο νέο ενιαίο πλαίσιο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την εξαίρεση αυτή, τόνισε ότι ο χρόνος που δόθηκε ήταν απολύτως απαραίτητος ώστε να ολοκληρωθούν οι τεχνικές υποδομές αλλά και οι σχετικές εκπαιδεύσεις του προσωπικού για να υποστηρίξουν τις συμβάσεις δημοσίων έργων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση μέχρι τον Απρίλιο για τα δικαιολογητικά του «νόμου Κατσέλη»"

Παύση διώξεων με πληρωμή οφειλών

«Φρένο» στις ποινικές περιπέτειες όσων κατηγορούνται για φοροδιαφυγή που διαπράχθηκε πριν από το 2014 βάζει εισαγγελική γνωμοδότηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρωθούν όλες οι σχετικές οφειλές προς το Δημόσιο, γεγονός που ανάβει «πράσινο φως»για την εισροή ζεστού χρήματος στα ταμεία.

Αντίθετα, όσοι υποπίπτουν σε αδικήματα φοροδιαφυγής μετά την 1-1-14 είναι αδύνατο να αποφύγουν την ποινική δίωξη (όχι μόνο για φοροδιαφυγή, αλλά και για ξέπλυμα χρήματος κ.λπ.), αφού -κατά τη γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου- με νεότερους φορολογικούς νόμους του 2014 και 2015 καταργήθηκε πλέον η δυνατότητα συμβιβασμού (διοικητικού ή δικαστικού) που προέβλεπε επί χρόνια η έως τότε νομοθεσία, επιτρέποντας το κλείσιμο ποινικών υποθέσεων (με εξάλειψη του αξιοποίνου) για όσους πληρώνουν εκ των υστέρων φόρους (προσαυξήσεις κ.λπ.).
Η εισαγγελική γνωμοδότηση, που μπορεί να εφαρμοστεί και σε όλες τις διερευνώμενες από τους οικονομικούς εισαγγελείς λίστες, στηρίζεται στην ερμηνεία του Συντάγματος και διεθνών συνθηκών που δεν επιτρέπουν να εφαρμόζονται αναδρομικά για το παρελθόν δυσμενέστερες διατάξεις, προκειμένου να θεμελιωθεί αξιόποινη συμπεριφορά των φορολογουμένων. Ετσι, στις προ του 2014 υποθέσεις εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή η δυνατότητα διοικητικού (φορολογικού) ή δικαστικού συμβιβασμού για να σταματήσει η δίωξη για όσους πληρώνουν.
Παροχή ασυλίας
Παράλληλα, η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την παροχή ποινικής ασυλίας για τελευταία φορά με τη μέθοδο της αυτοκαταγγελίας -κατά το γερμανικό πρότυπο- σε όσους αποκαλύψουν αποκρυβέντα και μη φορολογηθέντα εισοδήματα, καταβάλλοντας ένα συγκεκριμένο ποσό σε ποσοστό που δεν πρέπει να είναι υψηλό (όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη ο εμπνευστής του συστήματος υπουργός Οικονομικών της Β. Ρηνανίας - Βεστφαλίας Ν. Μπόργιανς), ώστε να υπάρξει κίνητρο και όχι δισταγμός για την αποκάλυψη των κονδυλίων και την εισροή -μέσω φορολόγησης- ζεστού χρήματος στα κρατικά ταμεία.
Ταυτόχρονα -σύμφωνα με πληροφορίες- επανεξετάζονται οι διατάξεις που θα επιτρέπουν στους εισαγγελείς μετά από διαπραγμάτευση να δέχονται χαμηλότερες ποινές για κατηγορούμενους που καταβάλλουν τα οφειλόμενα, ενώ διατυπώνονται σκέψεις να επεκταθεί το μέτρο και σε υποθέσεις που αφορούν το Δημόσιο.
Η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα ΑΠ Ν. Παντελή (επόπτη ερευνών για τα οικονομικά αδικήματα) αποτελεί προϊόν αλληλογραφίας και σχετικών προβληματισμών που προέκυψαν από το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από ερωτήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Το περασμένο φθινόπωρο ο εισαγγελέας επεσήμανε τα συνταγματικά προβλήματα και την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης, αφού καταργήθηκε μετά το 2014 το κίνητρο της ποινικής απεμπλοκής με την πληρωμή φόρων μέσω συμβιβασμού.
ethnos


Διαβάστε Περισσότερα » "Παύση διώξεων με πληρωμή οφειλών"

Σκουρλέτης: Αναζητείται τρόπος για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης

Άλυτη σπαζοκεφαλιά παραμένει για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη σε ερώτηση βουλευτών του Ποταμιού, «αναζητείται ο τρόπος που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στο πλαίσιο της νομιμότητας, της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας».

Εντός του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπεται ρύθμιση ώστε να βελτιωθεί η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του φορέα υλοποίησης του έργου, δηλαδή της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ).

Ο διαγωνισμός «ΚΤΙΜΑ 13», που αφορούσε τις υπολειπόμενες μη κτηματογραφημένες περιοχές της χώρας (το 42% των δικαιωμάτων της χώρας), προκηρύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και είχε στόχο, αφού γίνει η ανάθεση, να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση σε χρονοδιάγραμμα έξι ετών. Ωστόσο, παραμένει «μπλοκαρισμένος» με κίνδυνο να μην καταφέρει η ΕΚΧΑ να ολοκληρώσει το έργο ως το 2020, όπως προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα.

Για τη συμβασιοποίηση των εν λόγω έργων απαραίτητη προϋπόθεση ήταν και είναι η διασφάλιση χρηματοδότησης, μέρος της οποίας, λόγω της τρέχουσας δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, πρέπει να προέλθει από κοινοτική συγχρηματοδότηση.

«Οι συνεννοήσεις με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και έχει γίνει σχετική πρόβλεψη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία" της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020 για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Απομένει να συμφωνηθούν οι όροι συγχρηματοδότησης του έργου» επισημαίνει ο κ. Σκουρλέτης.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Γιώργος Αμυράς και η Κατερίνα Μάρκου αναφέρουν ότι η διαδικασία υπογραφής των σχετικών συμβάσεων έχει μπλοκάρει, με το Κτηματολόγιο να επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος.

«Ενώ στις έξι από τις 28 μελέτες - συμβάσεις έγιναν εκπτώσεις από 20% έως 35% από τις εταιρείες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό, για τις υπόλοιπες 22 οι εκπτώσεις ήταν της τάξεως του 1,5%. Παράλληλα, ισπανική εταιρεία που συμμετείχε στον διαγωνισμό προχώρησε σε καταγγελία προς την ΕΚΧΑ για προσυμφωνημένες προσφορές μεταξύ των μειοδοτριών εταιρειών με σκοπό να θέσουν την ίδια εκτός, οδηγώντας σε πάγωμα τη διαδικασία της συμβασιοποίησης των συγκεκριμένων μελετών» τονίζουν οι βουλευτές.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση που αποφασιστεί η ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης στην απάντησή του υποστηρίζει ότι παρά την «εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, παραμένει στόχος της κυβέρνησης η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ως το 2020 και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συντονίζει όλες τις προσπάθειες για την υλοποίησή του».

Newsroom ΔΟΛ


Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Αναζητείται τρόπος για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης"

Εναλλακτικό σενάριο για τρεις κλίμακες φόρου στα εισοδήματα

Αυξήσεις φόρων για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα από ενοίκια, για όσους δηλώνουν μισθούς ή συντάξεις άνω των 60.000 ευρώ το χρόνο και για όσους εμφανίζουν στην εφορία καθαρά κέρδη άνω των 42.000 ευρώ από την ατομική άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή ελευθέριων επαγγελμάτων προκύπτουν από ένα ακόμη εναλλακτικό σενάριο το οποίο περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης προς του δανειστές για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Το εναλλακτικό αυτό σενάριο προβλέπει τρεις ξεχωριστές φορολογικές κλίμακες, μία για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, μία για καθαρά κέρδη από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα και μία για τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα. Βάσει του σεναρίου αυτού, το εισόδημα από κάθε μία εκ των τριών αυτών πηγών θα φορολογείται αυτοτελώς με τη δική του κλίμακα, δηλαδή τα εισοδήματα από περισσότερες της μιας πηγές δεν θα αθροίζονται για να υπαχθούν σε φόρο με ενιαία κλίμακα.

Η πρόταση

Σύμφωνα, ειδικότερα, με το εναλλακτικό αυτό σενάριο:

1 Η κλίμακα φορολογίας των μισθών και των συντάξεων παραμένει ίδια με την ισχύουσα σήμερα μέχρι το επίπεδο εισοδήματος των 60.000 ευρώ. Πάνω από το επίπεδο αυτό θα ισχύει συντελεστής φόρου 50%. Ετσι, η κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων διαμορφώνεται ως εξής:
* Τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος φορολογούνται με 22%.
* Τα επόμενα 17.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος, που αντιστοιχούν στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ, φορολογούνται με 32%.
* Τα επόμενα 18.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος, που αντιστοιχούν στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από 42.001 έως 60.000 ευρώ φορολογούνται με 42%.
* Το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 60.000 ευρώ φορολογείται με 50%.
Ο φόρος που προκύπτει από την παραπάνω κλίμακα θα εξακολουθεί να μειώνεται κατά 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ και μέχρι 42.000 ευρώ η έκπτωση φόρου των 2.100 θα μειώνεται και πάλι κατά το 10% του ποσού κατά το οποίο το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ. Για παράδειγμα, σε ετήσιο εισόδημα 24.000 ευρώ αντιστοιχεί φόρος 22%, δηλαδή 5.280 ευρώ. Από το ποσό του φόρου θα εκπίπτει ποσό 1.800 ευρώ, δηλαδή 2.100 ευρώ μείον το 10% του ποσού των 3.000 ευρώ, κατά το οποίο το εισόδημα των 24.000 ευρώ υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ.

2 Η κλίμακα φορολογίας του καθαρού εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα θα είναι ίδια με αυτήν που ισχύει για τη φορολόγηση των μισθών και των συντάξεων, με τη διαφορά ότι δεν θα προβλέπει έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ.

3 Η κλίμακα φορολογίας των ενοικίων και των λοιπών εισοδημάτων από ακίνητα θα προβλέπει φόρο αυξημένο από το 11% στο 15% για ετήσια μισθώματα και λοιπά εισοδήματα από ακίνητα μέχρι 12.000 ευρώ, φόρο αυξημένο από το 33% στο 35% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 40.000 ευρώ και νέο συντελεστή μεταξύ 40% και 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.

4 Για τους αγρότες θα παραμείνει το καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος με ένα συντελεστή, για τον οποίο προβλέπεται σταδιακή αύξηση από το 13% στο 26% σε βάθος πολλών ετών.

e-typos

Διαβάστε Περισσότερα » "Εναλλακτικό σενάριο για τρεις κλίμακες φόρου στα εισοδήματα"

Τ. Πετρόπουλος: «Δεν μας ζήτησαν οι δανειστές μείωση των κύριων συντάξεων»

Την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης για μη αποδοχή νέας μείωσης των συντάξεων επανέλαβε ο υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο Mega, τονίζοντας ότι δεν ετέθη τέτοιο θέμα από τους δανειστές, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επιστημονικών φορέων για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

«Υπάρχουν οι δικές μας θέσεις και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στο θέμα της μείωσης των συντάξεων, γιατί δεν βοηθάει την οικονομία», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας πως η ύφεση προκλήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τη μείωση μισθών και συντάξεων.

Ο υφυπουργός Εργασίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επιστημονικών φορέων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τονίζοντας πως «η συζήτηση θα αποδώσει», ενώ είπε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων για το εν λόγω ζήτημα.

Αναφερόμενος στην νέα πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση, τόνισε πως «θα γίνουν προσαρμογές συμβατές με τις εισφοροδοτικές ικανότητες των ασφαλισμένων», διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξει μείωση των εισφορών για μία τριετία και θα ακολουθήσει η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, ώστε να γίνει νέα προσαρμογή.

Από τον υπολογισμό της δαπάνης για την ασφαλιστική εισφορά στο εισόδημα, τόνισε, προκύπτει μείωση των φορολογικών δαπανών, ενώ υπογράμμισε ότι θα υπάρξει κατά τον δυνατόν μεγαλύτερη μείωση εισφορών για την πρώτη 5ετία για τους νέους επιστήμονες. «Δεν είμαστε παρανοϊκοί να βάζουμε εισφορές που δεν μπορούν να πληρώνουν οι άνθρωποι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πετρόπουλος άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας ότι «η αναλογιστική μελέτη που επικαλέστηκε ο Κ. Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, προβλέπει διαρκείς μειώσεις των ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις, διαρκείς μειώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας μετά το 2021, ανά δύο έτη».

Ο υφυπουργός Εργασίας εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση πως εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει ένα καλό, αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα και την οικονομία.


newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Τ. Πετρόπουλος: «Δεν μας ζήτησαν οι δανειστές μείωση των κύριων συντάξεων»"

Κουαρτέτο: Σκληρά μέτρα αν θέλετε συμφωνία

Το μαρτύριο της σταγόνας για την επιστροφή και κυρίως την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης των δανειστών ξεκινά από σήμερα μετά από ένα πρώτο -μάλλον αναγνωριστικό - πενθήμερο με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Παράλληλα, θα κορυφωθεί και η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των δανειστών.

Τούτο με δεδομένο ότι παρά τις διαδοχικές διαψεύσεις σχετικά με τα όσα ζητούν θεσμοί από μέλη της κυβέρνησης, οι δύο βασικές απαιτήσεις τέθηκαν με κάθε επισημότητα από τις ηγεσίας των δύο βασικών δανειστών της Ελλάδας.

Την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικών κ. Πιερ Μοσκοβισί έθεσε τη βασική απαίτηση της ΕΕ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να οριστικοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2016 και το 2017.

Η έκθεση με τις χειμερινές προβλέψεις της ΕΕ που εκδόθηκε την ίδια ημέρα ήταν πιο εύγλωττη.

Τόνιζε ότι παρά τη βελτίωση των εσόδων στο τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2016 -2017.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα κενό για το 2016 και θέλει να συζητήσει αργότερα για το κενό των 1,3 δις ευρώ του 2017.

Το ΔΝΤ μίλησε και πάλι εκτός Ελλάδας την Πέμπτη δια στόματος της κ. Λαγκάρντ ζητώντας όσο το δυνατό πιο «βαθιά» μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ώστε να μοιραστεί το κόστος από την αναδιάρθρωση του χρέους που θα πρέπει να αποφασίσουν μετά την αξιολόγηση οι ευρωπαίοι εταίροι μας.

Συνεπώς το Ταμείο έχει επικεντρώσει την προσοχή του στο ασφαλιστικό και κατά την πάγια τακτική του ζητά εμπροσθοβαρή μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Δηλαδή περικοπές των συντάξεων.

Και σε αυτό το θέμα η ελληνική ομάδα επιμένει στην κόκκινη γραμμή για τη μη μείωση κυρίων συντάξεων.

Ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν ρωτήθηκε την Παρασκευή για το χρόνο επιστροφής της τρόικας μίλησε για «προσδοκία επιστροφής» σε οκτώ με δέκα ημέρες παρότι τόνισε ότι υπάρχει η πεποίθηση κι από τις δύο πλευρές για μια «εύλογη συμφωνία σε εύλογο χρόνο».

Κορυφώνεται η πίεση

Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν τη σημασία του να ξεκινήσει η αξιολόγηση στις 13 ή έστω στις 15 του μήνα και να τελειώσει σε περίπου δύο εβδομάδες.

Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι αν αναλωθεί περισσότερος χρόνος στην ενδιάμεση εργασία των τεχνικών κλιμακίων που ξεκινά από τη Δευτέρα, θα αρχίσει η φημολογία περί καθυστερήσεων.

Αν πάλι η αξιολόγηση συνεχίζεται και μετά το τέλος Μαρτίου τότε το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι ακόμη μια φορά «εκτός τροχιάς» πυροδοτώντας νέο κύμα αβεβαιότητας.

Ωστόσο η απόφαση για τη συνέχιση και πολύ περισσότερο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι μια βασανιστική διαδικασία για την Αθήνα που θα πρέπει να συμφωνήσει σε κάποια βασικά θέματα με τους δανειστές ώστε να φέρει όσο γίνεται πιο κοντά την ελάφρυνση του χρέους.

Το διάστημα αυτό η πίεση για υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές θα κορυφωθεί αφού εκείνος που θα πιέζεται από το χρόνο θα είναι η ελληνική πλευρά η οποία επιπλέον των άλλων θα πρέπει να αντιμετωπίσει υποχρεώσεις ύψους 4 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο τα οποία σήμερα δεν έχει.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουαρτέτο: Σκληρά μέτρα αν θέλετε συμφωνία"

Έκθεση ΤτΕ: Στα € 600 εκατ. το ετήσιο κόστος του προσφυγικού - Ο αντίκτυπος στην οικονομία

Το ένα τρίτο των εξοικονομήσεων που έχουν ως στόχο να φέρουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και τη φορολογία θα πρέπει να δαπανηθούν φέτος στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Αυτό ουσιαστικά προκύπτει απ' την εμπιστευτική έκθεση που υπέβαλε η ΤτΕ στην ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο σε μία πρώτη αποτίμηση για τις δημοσιονομικές απαιτήσεις και κινδύνους που υπάρχουν για τη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτή το 2016 θα χρειαστούν 600 εκατ. ευρώ, τα οποία εν πολλοίς θα προκύψουν απ' τον κρατικό προϋπολογισμό με δεδομένο ότι τα κονδύλια από την ΕΕ παραμένουν ασαφή καθώς τα 474 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί αφορούν την επταετία 2014-2020!

Τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζει η έκθεση είναι: το κόστος για τις χώρες διέλευσης που εκτιμάται πως έχει υποτιμηθεί, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης, τα πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη με «κλειδιά» την αγορά εργασίας και την κοινωνική ενσωμάτωση και η πιθανότατα μη αναγκαστικά θετική επίδραση στους «μηχανισμούς προσαρμογής».

Σύμφωνα με την ΤτΕ το δημοσιονομικό κόστος για τις χώρες διέλευσης μπορεί να καταλήξει να είναι υψηλότερο του αρχικά αναμενόμενου τη στιγμή μάλιστα που η αυξανόμενες μεταναστευτικέ ροές «έρχονται» σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις ενώ εξαιτίας αυτών υπάρχουν και σημαντικοί περιορισμοί σε διοικητικό επίπεδο.

Το υψηλότερο κόστος προκύπτει από τις αυξημένες ανάγκες ανταπόκρισης σε επιμέρους ζητήματα ενώ ένας αριθμός προσφύγων αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα, αυξάνοντας το δημοσιονομικό κόστος για τη στέγαση και διατροφή τους, τη λήψη ιατρικών προμηθειών κλπ.

Έτσι, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το εκτιμώμενο κόστος δημοσίων δαπανών για το 2016 ανέρχεται περίπου – και αυτό με συντηρητικές εκτιμήσεις- στο 0,3% του ΑΕΠ (δηλ. περίπου 600 εκατ. ευρώ)
Μόνο δε το κόστος έρευνας και διάσωσης ανέρχεται στο 26% του συνολικού του προϋπολογισμού

distribution

Επιπτώσεις σε κλάδους της οικονομίας και την τοπική κοινωνία:

Ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός προσφύγων διήλθε από λίγα μόνο ελληνικά νησιά, τα οποία ως συνέπεια η τοπική οικονομία να υποστεί μία σημαντικά διαταραχή κυρίως στον τομέα του τουρισμού.

Το αρνητικό αυτό σοκ είναι πιθανό να «διατηρηθεί» τουλάχιστον και το 2016, καθώς η επιδείνωση της εμπιστοσύνης επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Υπάρχουν συνολικά αρνητικές δευτερογενείς συνέπειες για τον τουρισμό και σε άλλες περιοχές.

Καταγράφηκαν ακυρώσεις στις περιοχές όπου το πρόβλημα είναι πιο οξύ τη στιγμή που μέχρι την έξαρση του φαινομένου είχε παρατηρηθεί σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα είχε καταγραφεί αύξηση κατά 400% στις κρατήσεις στην Κω, στην Λέσβο και στη Λέρο κατά 30%. Τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό το 2016 σε όλη την Ελλάδα ενώ οι προ-κρατήσεις για το 2016 φαίνεται να έχουν μειωθεί κατά 60% στην Κω.

Επίσης υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο στο εμπόριο λόγω διαταραχών στη διασυνοριακή κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

Παρατηρείται αβεβαιότητα στην τοπική οικονομική δραστηριότητα που δύναται να «διώξει» επενδύσεις

Η συνέχιση της παρούσας κρίσης ή ακόμη χειρότερα μια πιθανή επιδείνωσή της προσθέτει νέους παράγοντες κινδύνου στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Ποιες όμως είναι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σύμφωνα με διεθνή ινστιτούτα:

Βραχυπρόθεσμα: υψηλότερο ΑΕΠ (λόγω της αύξησης των κρατικών δαπανών), υψηλότερο πληθωρισμό (επίδραση της ζήτησης).

Μακροπρόθεσμα: υψηλότερη προσφορά εργασίας, χαμηλότερο πληθωρισμό και θετική επίδραση στα συνταξιοδοτικά συστήματα και τα δημοσιονομικά

Ωστόσο, οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό σε χώρες όπως η Γερμανία τείνουν να είναι μεγάλες για εξειδικευμένο προσωπικό (μηχανικού, ιατρούς κα). Η απορρόφηση των προσφύγων στην αγορά εργασίας θα εξαρτηθεί από τις «διαθέσιμες» δεξιότητες. Σημειώνεται πως στο παρελθόν οι εισροή εργατικού δυναμικού έχει οδηγήσει σε μείωση του των μισθών των ανειδίκευτων εργατών.

Επίσης, όπως τονίζεται στην έκθεση η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι οι δαπάνες για τις χώρες διέλευσης έχουν υποτιμηθεί ενώ τα μακροχρόνια οφέλη εξαρτώνται καθοριστικά από τη συμμετοχή των προσφύγων στο εργατικό δυναμικό. «Η δεξιότητες των προσφύγων είναι κρίσιμης σημασίας για τη “δυναμική” των μισθών...».

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση ΤτΕ: Στα € 600 εκατ. το ετήσιο κόστος του προσφυγικού - Ο αντίκτυπος στην οικονομία"

Και σήμερα ένταση στην Κω

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, κάτοικοι του Πυλίου συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο στο οποίο από χθες ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία του hotspot.

Περίπου 100 άτομα άναψαν φωτιές, ενώ σύμφωνα με «Βήμα της Κω» όταν έφτασε στο σημείο το αυτοκίνητο με το οποίο κινείται συνήθως ο Ταξίαρχος, δεν επέτρεψαν τη διέλευσή του.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Και σήμερα ένταση στην Κω"

24ωρο μπλόκο στις εθνικές - Οι αγρότες απειλούν με κάθοδο στην Αθήνα

Πρόγευση του επ’ αόριστον αποκλεισμού των εθνικών οδών και των τελωνείων που ήδη μελετούν από τη Δευτέρα, αποτελεί ο σημερινός 24ωρος αποκλεισμός δεκάδων σημείων του εθνικού οδικού δικτύου και τελωνειακών σταθμών από τους αγρότες. 

Την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες τρακτέρ απέκλεισαν το κέντρο της πόλης, σκηνικό που απειλούν ότι θα επαναληφθεί και στην Αθήνα. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αγροτών θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. 

Οι αγρότες προετοιμάζονται πυρετωδώς και για την πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων που έχουν συγκαλέσει για την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας προκειμένου να συντονίσουν και να εντείνουν περαιτέρω την αγωνιστική τους δράση. 

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων προειδοποίησε την Παρασκευή την κυβέρνηση ότι «συνεχίζουμε και θα κλιμακώσουμε το δίκαιο αγώνα επιβίωσής μας, ότι δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, αυτήν και την αντιλαϊκή της πολιτική και δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί μας».

Αναλυτικά τα μπλόκα

Από σήμερα το μεσημέρι στις 12 και για 24 ώρες θα κλείσουν οι εθνικές οδοί και οι παράδρομοι σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της ΠΑΘΕ προκαλώντας συγκοινωνιακό «έμφραγμα», ενώ κλειστά θα παραμείνουν για μια ημέρα και τα τελωνεία στα σύνορα. 

Οι αγρότες θα αποκλείσουν τις εθνικές οδούς σε Κερδύλια, Χρυσούπολη, Νησέλι, Κατερίνη, Τέμπη, Νίκαια, Βοιωτία, Ισθμό Κορίνθου, Κρυσταλλοπηγή και στον κόμβο του Μπράλου.



Στα Τέμπη οι αγρότες θα αποκλείσουν το δρόμο αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν αυτό θα συμβεί στις 10 το πρωί ή στις 12 το μεσημέρι. 

Στο Κάστρο Βοιωτίας ο δρόμος θα μείνει κλειστός από τις 8 το πρωί έως τις 17:00, αλλά θα είναι ανοιχτοί οι παράδρομοι. 

Στον Ισθμό της Κορίνθου τα μπλόκα και της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού, όπως και των παραδρόμων θα είναι 24ωρα, αποκλείοντας πλήρως την πρόσβαση από και προς την Πελοπόννησο. 

Στο Αίγιο ο δρόμος κλείνει καθημερινά από τις 18:00 έως τις 22:00 ενώ τις ίδιες ώρες αποκλείεται η εθνική οδός και στο ύψος του Πύργου. 

Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου ο εθνικός δρόμος στο ύψος του Κεφαλόβρυσου θα παραμείνει κλειστός έως τις 12 το μεσημέρι. 

Αποκλεισμοί και των τελωνείων

Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα τα τελωνεία στην Εξοχή, στους Ευζώνους, την Κρυσταλλοπηγή, τη Νίκη, τον Προμαχώνα, το Ορμένιο, τις Καστανιές και τους Κήπους.



Η κυβέρνηση καλεί και πάλι σε διάλογο

Η κυβέρνηση επιχειρεί να τείνει χείρα φιλίας και χθες ανακοινώθηκε ότι αγρότες καλούνται να παραστούν εκπρόσωποι των αγροτών σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου την Τρίτη στις 9 Φεβρουαρίου, με θέμα συζήτηση των εκπροσώπων των κομμάτων - μελών της Επιτροπής για τα τρέχοντα ζητήματα του αγροτικού χώρου.

Μετά την προαναγγελία από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, στην Ολομέλεια και την επαναβεβαίωση εκ μέρους του προέδρου της Βουλής για συζήτηση με εκπρόσωπους των αγροτών, στην Επιτροπή, η συνεδρίαση καθορίστηκε για την Τρίτη στις 3 το μεσημέρι.

«Εμείς θέλουμε να ανοίξουν οι δρόμοι του διαλόγου. Η βούληση υπάρχει. Η Βουλή έχει θεσμικές επιτροπές όπου μπορεί να γίνει ακόμη και διακομματικός διάλογος, όπως οι ίδιοι οι αγρότες ζητούν. Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μπορεί να συνεδριάσει και να ακούσει τους αγρότες», είπε ο κ. Αποστόλου.

Την ίδια ώρα που η Βουλή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους εκπρόσωπους των αγροτών, υλοποιώντας την πρόταση του προέδρου του Κοινοβουλίου Νίκου Βούτση, προς τους εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων για διάλογο.

Εντός μήνα η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

Στο μεταξύ το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες μέσα σε διάστημα ενός μήνα. 

Με την απόφαση αυτή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του:

1) Λύνεται ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολούσε τους αγρότες.

2) Δημιουργείται ένα νέο και πιο αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου για την ορθή καταβολή του επιστρεπτέου φόρου στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

3) Προωθείται ένα νέο σύστημα ταχείας επιστροφής φόρου με την άμεση ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων.

4) Η επιστροφή θα πραγματοποιείται εντός μηνός από την επιβολή της αίτησης επιστροφής, σύμφωνα με τα κριτήρια τα οποία αναγράφονται στην υπουργική απόφαση.


real


Διαβάστε Περισσότερα » "24ωρο μπλόκο στις εθνικές - Οι αγρότες απειλούν με κάθοδο στην Αθήνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news