facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Προς παράταση η προθεσμία για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη

Παράταση σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομίας στους δανειολήπτες που δεν έχουν προλάβει να επικαιροποιήσουν και να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για υπαγωγή στο «νόμο Κατσέλη» λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών, από τις τράπεζες.

Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους θεσμούς σήμερα το απόγευμα κατά την οποία συζητήθηκαν «θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων».

Υπενθυμίζεται, σχετικά με την παράταση που θα δοθεί για να προλάβουν οι δανειολήπτες να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους, ότι το υπουργείο Οικονομίας έκανε προ ημερών και ειδική σύσταση για το θέμα στις τράπεζες, απειλώντας μάλιστα με πρόστιμα, καθώς στα μέσα Φεβρουαρίου 2016 λήγει η σχετική προθεσμία.

Το θέμα, αναμένεται να ρυθμιστεί τις προσεχείς ημέρες με υπουργική απόφαση, καθώς, όπως σχολίασε το ίδιο στέλεχος, ήδη δύο τράπεζες έχουν ενημερώσει το υπουργείο ότι αδυνατούν να ικανοποιήσουν έγκαιρα τα αιτήματα που τους έχουν τεθεί από του πελάτες τους.

Σε ότι αφορά στο θέμα της συζήτησης για τον ανταγωνισμό και τα κλειστά επαγγέλματα, ζητήθηκε από τους θεσμούς να κλείσουν οι εκκρεμότητες στην υλοποίηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ, όπως αυτές προκύπτουν από την πρώτη και τη δεύτερη εργαλειοθήκη και να εκκινήσει η διαδικασία για την τρίτη εργαλειοθήκη.

Νέα συνάντηση με τους θεσμούς έχει οριστεί για αύριο στις 11 το πρωί.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Προς παράταση η προθεσμία για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη"

«Καμπανάκι» Λαγκάρντ προς Αθήνα και εταίρους για ασφαλιστικό και χρέος

«Καμπανάκι» για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους, έκρουσε η Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή που εντείνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών ώστε να υπάρξει πρόοδος στην πρώτη αξιολόγηση.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην πιθανή ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ουσιαστικά στέλνοντας μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και θα είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη μείωση του χρέους.

Συγκεκριμένα, η κ. Λαγκάρντ, είπε ότι όσο λιγότερο βαθιά είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού τόσο μεγαλύτερη αναγκαστικά θα πρέπει να είναι η μείωση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων, τη στιγμή που οι εταίροι επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση της όποιας αναδιάρθρωσης.

Παρά ταύτα, η κ. Λαγκάρντ αποσαφήνισε εκ νέου ότι το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα ότι η ελάφρυνση αποτελεί πάγια προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε πάντως ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η μείωση του ελληνικού χρέους, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ως έχει «δεν είναι βιώσιμο», καθώς απαιτεί κάθε χρόνο «ενέσεις» από τον κρατικό προϋπολογισμό που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι επαρκώς βαθιά και να διασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι πραγματικά βιώσιμο σε βάθος χρόνου. «Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μία επιτυχία στην πραγματική ζωή, όχι στα χαρτιά», είπε.

Ο κ. Λαγκάρντ επαναβεβαίωσε πως το Ταμείο θα κρίνει την πορεία της αξιολόγησης με γνώμονα το βάθος των μεταρρυθμίσεων και από την ελάφρυνση του χρέους. «Πρέπει [οι αριθμοί] να βγαίνουν», εξήγησε λιτά.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ πάντως απέκρουσε την όποια κριτική έχει δεχθεί το Ταμείο όσον αφορά την σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απορρίπτει την εικόνα του «δρακόντειου» και «κακού» ΔΝΤ.

«Δεν θέλουμε» σκληρά μέτρα σε μία χώρα όπου η προσαρμογή ήδη έχει υπάρξει τόσο μεγάλη, είπε, υποστηρίζοντας ότι εξ αρχής το ΔΝΤ είναι προτείνει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» Λαγκάρντ προς Αθήνα και εταίρους για ασφαλιστικό και χρέος"

Η Γερμανία στέλνει προσωπικό και αεροσκάφη στην Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων

Δύο σκάφη της γερμανικής αστυνομίας και σταδιακά ως 100 υπάλληλοι θα σταλούν από την 1η Μαρτίου στην Ελλάδα από τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να υποστηριχθούν οι προσπάθειες φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ζητώντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη κινητοποίηση από την ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και γι’ αυτό αξίζει την στήριξη της Ευρώπης, δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ μιλώντας σε εφημερίδες του Ομίλου RND και πρόσθεσε: "Επί της αρχής δεν ζητάμε πολλά, όταν ζητάμε να τηρούν όλοι οι συμμετέχοντες τις συμφωνίες και την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με βάση αυτά θα πρέπει να κριθεί και η συνεισφορά από την Ελλάδα (...) Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να βασιστεί σε αυτή την ελληνική συνεισφορά. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θα μπορέσει τότε να βασιστεί στην Ευρώπη".

Ο κ. Ντε Μεζιέρ ζήτησε όμως περισσότερη στήριξη και από τα άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε., αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, με τη διάθεση, ειδικά, περισσότερου προσωπικού στην FRONTEX. "Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να προσανατολίζεται στο μέτρο του πόσο αφορά τον καθένα μόνο του", τόνισε.

Εν τω μεταξύ, την άποψη πως μία συντεταγμένη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. θα οδηγούσε σε αποσυμφόρηση των εθνικών συνόρων, διατύπωσε, σε σημερινές δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουρτς υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να είναι πρόθυμη να δεχθεί βοήθεια, ενώ επίσης εκφράζει τη συμφωνία του με τη σημερινή πρόταση του νέου Αυστριακού, σοσιαλδημοκράτη υπουργού Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, για αποστολή Αυστριακών στρατιωτών προς διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων και την κατασκευή Hotspots στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Άμυνας είχε ανακοινώσει, νωρίτερα, την πρόθεση της Αυστρίας να συμμετάσχει σε μία "πολιτικο-στρατιωτική" αποστολή της Ε.Ε. στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, αναφέροντας πως η Βιέννη έχει ήδη υποσχεθεί τη συμμετοχή 100 Αυστριακών υπαλλήλων στην Frontex, 50 από τους οποίους προέρχονται από τις αυστριακές ένοπλες δυνάμεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γερμανία στέλνει προσωπικό και αεροσκάφη στην Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων"

Αποκλεισμένος από αγρότες παραμένει ο Ισθμός Κορίθνου

Αποκλεισμένος παραμένει από το πρωί ο Ισθμός, τόσο από την νέα, όσο και από την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, από τους αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο, αλλά και άλλες επαγγελματικές τάξεις που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό.

Οι οδηγοί μετακινούνται μέσω παρακαμπτηρίου δρόμου από τα ορεινά του Λουτρακίου έως τα Μέγαρα, διανύοντας μια μεγάλη απόσταση περίπου 75 χιλιομέτρων για να φτάσουν στην Αθήνα από την Κόρινθο.
Εξάλλου, κλειστός παραμένει από τους αγρότες και ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Τρίπολης από το απόγευμα της Τετάρτης, στο ύψος των διοδίων Νεστάνης.

Οι αγρότες έχουν δηλώσει ότι θα κρατήσουν κλειστό τον δρόμο ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Μπλόκα σε Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας, με αποκλεισμούς εθνικών οδών.

Ειδικότερα, κλειστή παραμένει από τις 18:00 η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών, ο αποκλεισμός θα διαρκέσει μέχρι και τις 22:00.

Επίσης, αγρότες της Αχαΐας είχαν προγραμματίσει να κλείσουν στις 19:00 και για τρεις ώρες, την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών στο ύψος του Αιγίου.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκλεισμένος από αγρότες παραμένει ο Ισθμός Κορίθνου"

Αλλαγές στο ασφαλιστικό προαναγγέλλει ο Κατρούγκαλος - «Δεν έχει ζητηθεί μείωση συντάξεων»

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Όπως είπε ο υπουργός όλα τα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, η διαπραγμάτευση είναι «αναλυτική και σκληρή» και σημείωσε ότι ενημέρωσε τους θεσμούς πως η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε διάλογο με την κοινωνία «και για το λόγο αυτό μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό». Παράλληλα ανέφερε πως οι δανειστές δεν έθεσαν θέμα περικοπών στις συντάξεις.

«Ήταν μια ιδιαίτερα αναλυτική, σκληρή διαπραγμάτευση, που, όμως, έγινε σε ένα επίπεδο που προώθησε τα ζητήματα που η δική μας η πλευρά ήθελε να θέσει», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε:

«Θα έχετε πληροφορηθεί ότι είχα ζητήσει να μας θέσουν γραπτά όλα τα ανοιχτά εκ μέρους τους ζητήματα, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε σε μια ατζέντα συγκεκριμένη. Αυτό έγινε. Νωρίς σήμερα το πρωί σε αυτήν την ατζέντα συζητήσαμε. Ουσιαστικά, μια αναλυτική κατ' άρθρον επεξεργασία όλου του νόμου. Η συνεννόηση που έχουμε μαζί τους είναι να συνεχιστεί η συζήτηση και με τα τεχνικά κλιμάκια την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προωθήσουμε όλα τα πιθανά θέματα, για να έχουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου, όσο το δυνατόν συντομότερα».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε επίσης πως «τους ενημερώσαμε ότι έχουμε ένα παράλληλο διάλογο με την κοινωνία και ότι στο αρχικό σχέδιο που τους έχουμε θέσει, μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές».

«Για όλα αυτά τα ζητήματα επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν την οριστική τους γνώμη. Επομένως, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Συνεχίσαμε αυτήν τη σκληρή διαπραγμάτευση, όμως, με έναν τρόπο που φαίνεται ότι είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να καταλήξουμε καλά για τον τόπο σύντομα, όπως είναι το εθνικό συμφέρον», κατέληξε.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στο ασφαλιστικό προαναγγέλλει ο Κατρούγκαλος - «Δεν έχει ζητηθεί μείωση συντάξεων»"

Bloomberg: Η Ελλάδα τέταρτη πιο «ταλαίπωρη» οικονομία στον κόσμο

Την τέταρτη θέση στη λίστα των πιο «ταλαίπωρων» (miserable) οικονομιών στον πλανήτη κατατάσσει την Ελλάδα το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ελλάδα «κατέκτησε» την τέταρτη θέση και το 2015, χρονιά που σημαδεύτηκε από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το δημοψήφισμα και την επιβολή των capital controls.

Μάλιστα, παρά τα «εμπόδια» του 2015, η φετινή προβλεπόμενη βαθμολογία της Ελλάδας είναι κατά σχεδόν τέσσερις μονάδες χειρότερη σε σχέση με πέρυσι, αυξανόμενη στις 27 μονάδες, από το 23,4.

Η χώρα μας κατατάσσεται σε χειρότερη από την εμπόλεμη Ουκρανία, την Τουρκία και την Βραζιλία, η οποία βιώνει την μεγαλύτερη ύφεση στη νεότερη ιστορία της, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Την πρώτη θέση, με μεγάλη διαφορά, καταλαμβάνει η Βενεζουέλα, με «σκορ» μιζέριας 159,7, με την κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο να αντιμετωπίζει τριψήφιο ποσοστό υπερπληθωρισμού, πολύ υψηλή ανεργία και χρόνιες ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αργεντινή, με 39,9 βαθμούς, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Νότια Αφρική, με 32 μονάδες.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Η Ελλάδα τέταρτη πιο «ταλαίπωρη» οικονομία στον κόσμο "

Αποκλείουν δρόμους και λιμάνια

Τον 24ωρο αποκλεισμό εθνικών οδών, αεροδρομίων, τελωνείων και λιμανιών της χώρας από τις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου αποφάσισαν οι αγρότες κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης που είχε η Πανελλήνια Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων στην Κατερίνη.

Για περισσότερες από έξι ώρες έπεσαν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι σχετικά με τον τρόπο κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων κατά των αλλαγών στην κοινωνική ασφάλιση και τη φορολογία στον πρωτογενή τομέα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 62 μπλόκα της χώρας και η απόφαση που ελήφθη στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και τη μνημονιακή πολιτική της.

«Δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Τα μέτρα πρέπει να αποσυρθούν» ανέφεραν οι παραγωγοί, θέση που είχε εκφραστεί σε διάφορα μπλόκα της χώρας, στα οποία βρέθηκε τα τελευταία 24ωρα συνεργείο του zougla.gr.

Πάγια αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, που εκφράστηκαν στη συνάντηση, είναι:

* η άμεση ανάκληση των προσχεδίων νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και
* ο ορισμός συνάντησης με τον πρωθυπουργό για την εύρεση βιώσιμης λύσης.

Επιπλέον, οι αγρότες κάλεσαν εκ νέου τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν ξεκάθαρη θέση «για τη μη ψήφιση και απόρριψη των μέτρων που προωθούνται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Στόχος ο ενιαίος αγώνας


Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ομόφωνα να συνεχίσουν τις προσπάθειες για «την πλήρη ενοποίηση και τον καθορισμό συγκεκριμένης κατεύθυνσης του αγώνα σε όλα τα μπλόκα».

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης στην Κατερίνη συστάθηκε ειδική επιτροπή, η οποία θα παραστεί σε σύσκεψη στη Νίκαια Θεσσαλονίκης την προσεχή Κυριακή.

Οι εκπρόσωποι που συμμετείχαν:

• Μπλόκο Τελωνείου Νίκης
• Μπλόκο Κρυσταλλοπηγής
• Μπλόκο Αμύνταιο-Πύργος
• Μπλόκο Πολυμύλου
• Μπλόκο Γρεβενών
• Μπλόκο Καλονερίου
• Μπλόκο Νεάπολης
• Μπλόκο Καστοριάς
• Μπλόκο Δεσκάτης
• Μπλόκο Κατερίνης
• Μπλόκο Αιγινίου
• Μπλόκο Εξοχής Δράμας
• Μπλόκο Κοκκινογείων Δράμας
• Αλιευτικός Σύλλογος Βόλου
• Αλιευτικός Σύλλογος Πιερίας
• Αλιευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
• Μπλόκο Δρόγου Δομοκού
• Μπλόκο Αεροδρομίου - Αν. Θεσσαλονίκης
• Μπλόκο Αφιδνών
• Μπλόκο Χαλκηδόνας
• Μπλόκο Κερδυλλίων
• Μπλόκο Παγγαίου
• Μπλόκο Κομοτηνής
• Μπλόκο Χρυσούπολης - Καβάλας
• Μπλόκο Ορεστιάδας - Καστανεών
• Μπλόκο Κάστρου
• Μπλόκο Παλαιού Λεβέντη
• Μπλόκο Αλαμάνας
• Μπλόκο Λιβανάτες
• Μπλόκο 90
• Μπλόκο Ερυθρών
• Μπλόκα Γοματίου - Ιερισσού - Χαλκιδικής
• ΟΕΒΕΛ
• Μπλόκο Κεφαλόβρυσου
• Μπλόκο Ευζώνων
• Μπλόκο Δοξάτου
• Μπλόκο Δερβενίου
• Μπλόκο Ρόδου
• Παν. Σύλλογος Αγροτικών Θεμάτων
• Μπλόκο Πράσινα Φανάρια
• Μπλόκο Γιαννιτσών
• Μπλόκο Αλεξάνδρειας
• ΣΕΚ
• ΠΟΦΕΕ
• Μπλόκο Ισθμού
• Μπλόκο Χανίων 1
• Μπλόκο Χανίων 2
• Μπλόκο Ρεθύμνου
• Μπλόκο Μεσσαράς 1
• Μπλόκο Μεσσαράς 2
• Μπλόκο Αρκαδοχωρίου
• Μπλόκο Κάμπου Μεσσαράς
• Μπλόκο Λασιθίου 1
• Μπλόκο Λασιθίου 2
• Μπλόκο Αχαρνών
• Μπλόκο Τεμένους
• Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών
• Μπλόκο Θεσπρωτίας - Ηγουμενίτσας
• Μπλόκο Κήπων
• Μπλόκο Ιάσμου
• Μπλόκο Δοϊράνης
• Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών
• Μπλόκο Ξάνθης.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκλείουν δρόμους και λιμάνια"

Μαζική συμμετοχή και… μολότοφ στο συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό

Χιλιάδες κόσμου έδωσαν το παρών στα συλλαλητήρια που έγιναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας αντιδρώντας στο σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Στην διαδήλωση στην Αθήνα καλούσαν ηΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ αλλά και το ΠΑΜΕ. Το παρών στις απεργιακές κινητοποιήσεις έδωσαν επίσης αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μαγαζάτορες… μέχρι και οι ιδιοκτήτες των γραφείων τελετών!
Μαζική, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, ήταν και η συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, που έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων ετών. «Η σημερινή παρουσία τόσων εμπόρων και επαγγελματιών στο συλλαλητήριο των μικρομεσαίων της Αθήνας, αλλά και σε αντίστοιχα σε όλη την Ελλάδα δείχνουν ότι ο κλάδος μας έχει φτάσει στο 'μη περαιτέρω'. Ευελπιστούμε ότι οι ιθύνοντες θα αφουγκραστούν τη φωνή των μικρομεσαίων της αγοράς και θα πράξουν τα δέοντα. Όχι άλλη φορολογική ομηρεία! Όχι άλλο ασφαλιστικό αδιέξοδο!», ήταν το σχόλιο της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ μετά την πορεία.
Μικρής έκτασης επεισόδια στο τέλος της πορείας
Ένταση επικράτησε το μεσημέρι στο συλλαλητήριο της Αθήνας κατά του νέου ασφαλιστικού, όταν μερίδα αγροτών που συμμετείχε σε αυτό φώναξε συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής. Διαδηλωτές που συμμετείχαν στα μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αντέδρασαν στα συνθήματα με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να έρθουν ακόμα και στα χέρια.
Λίγο μετά τις 14:00 μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος. Η ένταση ξεκίνησε όταν ομάδα κουκουλοφόρων έκοψαν την πορεία των συνδικάτων στη μέση και άρχισαν να σπάνε βιτρίνες στην Πεσμαζόγλου και τη Σταδίου. Οι ομάδες που είχαν παρεισφρήσει στην πορεία άρχισαν στη συνέχεια να πετάνε πέτρες, μάρμαρα και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, με τους άνδρες των ΜΑΤ να απαντάνε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά. Η ένταση συνεχίστηκε στην πλατεία Συντάγματος, ενώ η πορεία δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί κι ο κόσμος αρχίσε να διαλύεται. Λίγο μετά τις 14:25 ηρέμησαν τα πνεύματα στο Σύνταγμα με τις ομάδες των ταραξιών να συνεχίζουν τον κλεφτοπόλεμο με την στυνομία στα γύρω στενά.
Μολότοφ έπεσαν στη συνέχεια στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια.
Λίγο μετά τις 15:00 η ένταση εκτονώθηκε.
Ένα πανό στην Ακρόπολη
Πανό στον βράχο της Ακρόπολης κρέμασαν, για λίγα λεπτά, οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών. Το πανό έγραφε «χωρίς αγροτική παραγωγή δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα». Μετά από παρέμβαση της αστυνομίας οι διαδηλωτές μάζεψαν το πανό και αποχώρησαν από το σημείο.
Χτύπησαν δημοσιογράφο του «Αθήνα 9,84»
Νωρίτερα ομάδα 15 περίπου ατόμων χτύπησαν στο κεφάλι τον τον δημοσιογράφο του «Αθήνα 9,84» Δημήτρη Πέρρο, ο οποίος κάλυπτε την πορεία κατά του ασφαλιστικού, με αποτέλεσμα εκείνος να μεταφερθεί αιμόφυρτος στο νοσοκομείο.
Μαζική και επεισοδιακή η πορεία και στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, η πορεία που έκαναν ιδιοκτήτες-οδηγοί ταξί, επαγγελματίες και βιοτέχνες ξεκίνησε από τη συμβολή των Τσιμισκή και Αριστοτέλους και έφτασε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου οι διαδηλωτές ανάρτησαν μια ελληνική σημαία στα κάγκελα. Στο υπουργείο κατέληξαν και οι πορείες του Εργατικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ, του ΠΑΜΕ και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ προς το κέντρο της πόλης κινήθηκαν και αγρότες με τα τρακτέρ τους.
Νωρίς το πρωί έξω από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης βρέθηκε ένα αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίοπροσπάθησε να σπάσει την πόρτα, με τον κόσμο να ενθαρρύνει την προσπάθεια.
Κατά τη διάρκεια της πορείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εργαζόμενοι στα μεταλλεία Χαλκιδική,φώναζαν συνθήματα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, έξω από τα γραφεία του κόμματος.
Ένταση σημειώθηκε κι αργότερα, μεταξύ μεταλλωρύχων της Ελληνικός Χρυσός και διαδηλωτών του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Μέλη των Επιτροπών ενάντια στην εξόρυξη ζήτησαν να φύγουν από τη διαδήλωση οι μεταλλωρύχοι. Εκείνοι δεν το έκαναν με αποτέλεσμα να ξεσπάσει αναστάτωση και οι δύο πλευρές να έρθουν στα χέρια.
Τελικά, λίγο μετά η ένταση εκτονώθηκε και η πορεία συνεχίστηκε κανονικά.
Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Oι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι ,οι επιστήμονες, οι αγρότες , οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες που  συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώσαμε για ακόμη μία φορά  τη φωνή διαμαρτυρίας μας ,ενάντια στον οδοστρωτήρα του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, στις δραματικές περικοπές στα εισοδήματα ,στη φοροεπιδρομή, στις ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα ενάντια στα αδιέξοδα και καταστροφικά μέτρα του τρίτου και επαχθέστερου μνημονίου και αφού ακούσαμε τους ομιλητές εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:
Οι εργαζόμενοι, από όποιον κλάδο και αν προέρχονται, είτε είναι μισθωτοί ,είτε αυτοαπασχολούμενοι, είτε είναι εργάτες, είτε επιστήμονες, είτε αγρότες, δεν αντέχουν άλλο να σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη της δογματικής εμμονής της κυβέρνησης σε μέτρα και πολιτικές που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να  κάνουν δυσβάστακτο το παρόν και αβέβαιο το μέλλον.
Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:
«ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ  ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ»
Καμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας, που θα  καταστρέφει τους εργαζόμενους και  θα υποθηκεύει    το μέλλον των νέων γενεών. Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό όχι μόνο θα αυξήσουν  την ανεργία, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία για τους μισθωτούς,  θα οδηγήσουν  σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα  μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, θα καταστρέψουν τους αγρότες, θα καταστήσουν  παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και θα συμβάλλουν ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.
Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας.
Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!
Απόσυρση της σκανδαλώδους και αντικοινωνικής ρύθμισης που εξουδετερώνει το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων στην πτωχευτική διαδικασία.
Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
Να μπει οριστικό τέλος στις  πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής κατά του παραγωγικού ιστού της χώρας, συγκαλυμμένης προστασίας των φοροκλεπτών και των μεγαλοφειλετών, εκχώρησης του δημόσιου πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους, πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.
Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισηςκαι την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.
Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.
Ο αγώνας είναι μονόδρομος και οι διεκδικήσεις μας  αδιαπραγμάτευτες.
Η πορεία της Αθήνας μέσα από τον φωτογραφικό φακό
















tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαζική συμμετοχή και… μολότοφ στο συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό"

«Έθαψαν» με άχυρα Lidl στην Αλεξανδρούπολη επειδή άνοιξε παρά την απεργία (ΒΙΝΤΕΟ)

Με άχυρα σκέπασαν την Πέμπτη διαδηλωτές το υποκατάστημα super market των Lidl στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο λειτούργησε κανονικά παρά την πανελλαδική απεργία.

Όπως είναι γνωστό στο σύνολό τους σχεδόν τα περισσότερα καταστήματα στην Θράκη κατέβασαν ρολά εκτός από μερικές εξαιρέσεις όπως τα εμπορικά κέντρα αλλά και αλυσίδες πολυκαταστημάτων.

Στην Ξάνθη ωστόσο αρκετά ήταν τα super market που δεν λειτούργησαν, καθώς και τα βενζινάδικα και τα περίπτερα, ενώ χαρακτηριστικές είναι η σκηνές έξω από περίπτερο στο κέντρο της πόλης που λειτούργησε και σχηματίζονταν ουρές από καταναλωτές, αμέσως μετά την πορεία.


xanthinea

Διαβάστε Περισσότερα » "«Έθαψαν» με άχυρα Lidl στην Αλεξανδρούπολη επειδή άνοιξε παρά την απεργία (ΒΙΝΤΕΟ)"

Κλήσεις σε 100 υπόπτους για φοροδιαφυγή

Το κατώφλι των Οικονομικών Εισαγγελέων καλούνται να περάσουν τις επόμενες ημέρες δεκάδες αποκαλούμενοι «καλοί και εξαίρετοι» καταθέτες της UBS, που περιλαμβάνονται στην «λίστα Μπόργιανς», οι οποίοι καλούνται σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι Εισαγγελείς που αξιολογούν τα στοιχεία της λίστας καταθετών στην ελβετική τράπεζα, καλούν σε εξηγήσεις τους πρώτους εκατό φορολογούμενους που εμφανίζουν αποκλίσεις εκατομμυρίων στα δηλωθέντα εισοδήματα με τα ποσά που εμπιστεύτηκαν στην UBS.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων εισοδημάτων που δηλώθηκαν την δωδεκαετία 2000-2012 από πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα που παρέδωσαν οι αρχές του κρατιδίου Β.Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είναι σε ορισμένες περιπτώσεις κραυγαλέα:

«Ο φορολογούμενος μεσαίας, μέτριας ή και χαμηλής οικονομικής δύναμης στην Ελλάδα είναι ένας μεγαλοκαταθέτης, "καλός ή εξαίρετος" πελάτης ελβετικών τραπεζών στο εξωτερικό», αναφέρουν χαρακτηριστικά όσοι αξιολογούν τα στοιχεία της λίστας.

Στους πρώτους που καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί και συνταξιούχοι του Δημοσίου, αλλά και μία τουλάχιστον περίπτωση φορολογούμενου που δηλώνει πλέον «ανεπάγγελτος», και εμφανίζει στην λίστα καταθέσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται σε εξηγήσεις από τους Εισαγγελείς είναι δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος την περίοδο 2000-2012, δήλωσε συνολικά 813 χιλιάδες ευρώ, που στην λίστα Μπόργιανς καταγράφηκε με κατάθεση 2,7 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης καλείται συνταξιούχος που την επίμαχη δωδεκαετία δήλωσε συνολικά 477 χιλιάδες ευρώ, αλλά στην UBS είχε 1,9 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλη περίπτωση που έχει κληθεί από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς σε εξηγήσεις αφορά Πολιτικό Μηχανικό με δηλωθέντα εισοδήματα ,την δωδεκαετία, 2,5 εκατομμύρια ευρώ που εμφανίζει καταθέσεις 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα γιατρός στην Ελλάδα δήλωσε συνολικά εισοδήματα 1,15 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν φαίνεται να δήλωσε καταθέσεις στο εξωτερικό 5,3 εκατομμύρια ευρώ.

Εξηγήσεις καλείται επίσης να δώσει έμπορος ετοίμων ενδυμάτων που δήλωσε την δωδεκαετία 838 χιλιάδες ευρώ και είχε καταθέσεις 5,3 εκατομμύρια ευρώ. Κλήση έχει πάρει και δικηγόρος με συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα 800 χιλιάδες ευρώ και λογαριασμό στην UBS με 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος στις κλήσεις που απέστειλαν οι Εισαγγελείς είναι και αυτή προς φορολογούμενο που σήμερα δηλώνει "ανεπάγγελτος", ο οποίος την επίμαχη δωδεκαετία δήλωσε συνολικά εισοδήματα 1,8 ευρώ ενώ οι καταθέσεις του στην ελβετική τράπεζα ήταν σχεδόν 7 εκατομμύρια ευρώ.

Και οι εκατό κληθέντες αλλά και όσοι από τις λεγόμενες «κραυγαλέες περιπτώσεις» πρόκειται να κληθούν το επόμενο διάστημα, ελεγχόμενοι για κακουργήματα, είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών τους και άλλων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους.

Ήδη ,πριν λίγες ημέρες οι Εισαγγελείς προχώρησαν σε εντολές δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για 24 πρόσωπα που καταγράφονται στην λίστα Μπόργιανς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real


Διαβάστε Περισσότερα » "Κλήσεις σε 100 υπόπτους για φοροδιαφυγή"

Καμμένος: Eτοιμα στις 15 Φεβρουαρίου τα hotspots

Τη διαβεβαίωση ότι «στις 15 Φεβρουαρίου όλα τα hotspots της χώρας θα είναι έτοιμα» έδωσε από τη Μυτιλήνη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Στις ένοπλες δυνάμεις δεν έχουμε ευχές. Έχουμε εντολές που εκτελούνται. Και αυτήν τη στιγμή αποδεικνύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ότι το έργο που αναλαμβάνουν το βγάζουν σε πέρας. Από εμένα μέχρι και τον στρατιώτη τον τελευταίο θα δουλέψουμε σκληρά και αυτό που είπαμε να το κάνουμε θα το κάνουμε. Όλα τα hotspots θα είναι έτοιμα. Ό,τι πιάνουμε στα χέρια μας εμείς το τελειώνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε: «Θα τα παραδώσουμε όπως πρέπει να είναι την 15η Φεβρουαρίου»

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο κ. Καμμένος συνοδευόταν από τον αναπληρωτή υπουργό, Δημήτρη Βίτσα και τον αναπληρωτή γγ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτο Φιλιππάκο.

Στη Μυτιλήνη, τον υπουργό συνόδευσαν ο γγ Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου. Μαζί τους ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο συντονιστής του Κεντρικού Οργάνου Διαχείρισης Μεταναστευτικού, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού».

Στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων στη Μόρια, ο κ. Καμμένος ενημερώθηκε για τη δημιουργία ακόμη δύο σταθμών καταγραφής, με δυνατότητα ασφαλούς ταυτοποίησης συνολικά άλλων των 2.000 ανθρώπων την ημέρα.

Στον πρώτο σταθμό, οι εργασίες ολοκληρώνονται και αναμένεται να λειτουργήσει στις 15 Φεβρουαρίου, ανεβάζοντας σε 3.000, την ημέρα, τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που μπορούν να καταγραφούν με πλήρη ασφάλεια.

Στον δεύτερο σταθμό, συνολικά τον τέταρτο σταθμό καταγραφής, στο Κέντρο της Μόριας, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη. Σε αυτήν την περίπτωση θα φτάσει τις 4.000 συνολικά ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που θα μπορεί το Κέντρο της Μόριας να διεκπεραιώνει καθημερινά.

Σημειώνεται ότι στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης στη Μόρια εξακριβώνεται η εθνικότητα του κάθε προσερχόμενου, γίνεται η λήψη των αποτυπωμάτων του και η έκδοση του απαραίτητου εγγράφου προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο hotspot της Μόριας, το οποίο λειτουργεί σε παλιό στρατόπεδο, ο κ. Καμμένος έδωσε εντολές για τη μετακίνηση του μνημείου του 22ου Συντάγματος, που βρισκόταν στο στρατόπεδο, σε χώρο μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης και για την προστασία του εκεί παρεκκλησίου, σε συνεργασία με τον δήμο Λέσβου.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Eτοιμα στις 15 Φεβρουαρίου τα hotspots"

Deutsche Welle: Ανδριάντας για τον Σόιμπλε στην Ελλάδα;

Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ήταν το θέμα ομιλίας του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε εκδήλωση του Συμβουλίου Οικονομικών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Αμβούργο.

Οπως υπογραμμίζει η Deutsche Welle, μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί προτεραιότητα για το Βερολίνο. Πρότεινε μάλιστα στην καγκελάριο Μέρκελ, η Γερμανία να διαθέσει άμεσα 500 εκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση των προσφύγων που ζουν σε καταυλισμούς σε χώρες της Εγγύς Ανατολής ή της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε και στην Ελλάδα λέγοντας μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι, αν η χώρα καταφέρει να βγει κάποια μέρα από την κρίση, οι Έλληνες θα πρέπει να του στήσουν ανδριάντα. Προφανώς ο γερμανός υπουργός ευελπιστεί ότι κάποτε θα αναγνωριστούν οι προσπάθειές του για την εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων και την εξυγίανση των δημοσιονομικών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στην ομιλία του μεταξύ άλλων ότι είχε πει ήδη το 2011 στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο πως η Ελλάδα θα ήταν δύσκολο να βγει από τη δεινή οικονομική κατάσταση χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης. Φέρεται μάλιστα να είχε προτείνει στον έλληνα ομόλογό του να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με αντάλλαγμα μεγάλη οικονομική βοήθεια.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Deutsche Welle: Ανδριάντας για τον Σόιμπλε στην Ελλάδα;"

Τσακαλώτος: Κανείς δεν μου ζήτησε νέα μέτρα

Εμένα προς το παρόν δεν μου έχει ζητήσει κανείς νέα μέτρα, στο πλαίσιο των συναντήσεων που συνεχίζονται σήμερα με τους επικεφαλής των θεσμών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών ήρθε μετά από ερώτηση που του υποβλήθηκε σχετικά με τις επισημάνσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Κανείς δεν μου ζήτησε νέα μέτρα"

Πρόσθετα μέτρα για 2016 και 2017 στην Ελλάδα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων

Τη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων για την διετία 2016 - 2017 προκειμένου να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί, ζητά με τον πλέον επίσημο τρόπο η Κομισιόν στην τριμηνιαία έκθεση της.

Όπως σημειώνει, τα μέτρα «απαιτούνται το 2016 και το 2017 για να διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι». Αναφέρει, ότι ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει επιπλέον εξοικονομήσεις 1,1% του ΑΕΠ από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα και μέσω ενός εξορθολογισμού των δαπανών που πρέπει ακόμη να προσδιοριστεί και να εφαρμοστεί. Ωστόσο, θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2016 και το 2017 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων του προγράμματος, στο 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

Αναφέρει ακόμα, ότι στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να νομοθετήσει για να εξασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων του προγράμματος. Με βάση τους πρωτογενείς στόχους, το ονομαστικό έλλειμμα προβλέπεται να υποχωρήσει στο 3,4% του ΑΕΠ το 2016 και στο 2,1% του ΑΕΠ το 2017.

Οι αναφορές αυτές επιβεβαιώνουν ότι οι επικεφαλής του Κουαρτέτου συζητούν με την κυβέρνηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος τριετούς διάρκειας έως το 2018.

Η Κομισιόν προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά -0,7% για το 2016 και ανάπτυξη του κατά 2,7% το 2017, ενώ για το κρατικό χρέος εκτιμά ότι θα ενισχυθεί στο 185% του ΑΕΠ το 2016 έναντι 179% το 2015, ενώ το 2017 αναμένεται να περιοριστεί οριακά στο 181,8%.

Η ανεργία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς προβλέπει ποσοστό 24% για το 2016 και 22,8% για το 2017.

Αβεβαιότητα για την οικονομία της ΕΕ

Κίνδυνους και αβεβαιότητες καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν για την οικονομία της ΕΕ. Αν και προβλέπει ανάπτυξη 1,7% στην Ευρωζώνη και 1,9% ανάπτυξη στην ΕΕ για το 2016, επισημαίνεται πως οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αβέβαιες και οι γενικότεροι κίνδυνοι αυξάνονται λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, την άτακτη προσαρμογή στην Κίνα, από την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά και από μια νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες και να μειώσει τη ζήτηση για τις εξαγωγές της ΕΕ.

Τις ανησυχίες αυτές φανερώνουν και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Κομισιόν. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε, ότι «η συγκρατημένη ανάπτυξη που γνωρίζει η Ευρώπη απειλείται όλο και περισσότερο από αρνητικούς παράγοντες: επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, όπως η Κίνα, μείωση του παγκόσμιου εμπορίου και έξαρση των γεωπολιτικών εντάσεων στις γειτονικές χώρες της Ευρώπης» και συνέστησε ως συνήθως αντιλαϊκά μέτρα λέγοντας πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων που δήλωσε πως «η επιδείνωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος συνιστά έναν κίνδυνο που απαιτεί μεγαλύτερη επαγρύπνηση από την πλευρά μας. Απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά για να ενισχυθούν οι επενδύσεις, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας με έξυπνο τρόπο και να ολοκληρωθεί το έργο της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών μας».

902

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσθετα μέτρα για 2016 και 2017 στην Ελλάδα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων"

Bild: Κάλπες την άνοιξη στην Ελλάδα; Ο Τσίπρας θέλει εκλογές

Με τίτλο «Νέες εκλογές στην Ελλάδα;», η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πληροφορίες που δεν κατονομάζει, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν και πάλι οι Έλληνες στις κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, o Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει νέες εκλογές. Ο ίδιος δεν έχει άλλη επιλογή, αλλά το θέλει το περιβάλλον του. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα πάντα με την Bild, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τη διάλυση της Βουλής. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται επίσημα. Η γερμανική εφημερίδα «βλέπει» πάντως εκλογές την άνοιξη, το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού.

«Εάν πράγματι γίνουν εκλογές, θα είναι η τρίτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο που οι Ελληνες θα οδηγηθούν στις κάλπες. Ο Τσίπρας απέτυχε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να εξασφαλίσει πλειοψηφία για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις στη Βουλή», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Η προσπάθεια του μαρξιστή Τσίπρα να βρει νέους εταίρους για να αντικαταστήσει το ακροδεξιό κόμμα των AΝΕΛ απέτυχε», σχολιάζει επίσης η Bild.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: Κάλπες την άνοιξη στην Ελλάδα; Ο Τσίπρας θέλει εκλογές "

Εγκλωβισμένοι 7.000 πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Περίπου 7000 άνθρωποι περιμένουν αυτή την ώρα να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, δημιουργώντας κατάσταση ασφυξίας στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων αλλά και στο βενζινάδικο, όπου αποβιβάζονται από τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν από την Αθήνα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό βρίσκονται περίπου 2500 άνθρωποι, ενώ στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου, είναι σταθμευμένα 90 λεωφορεία που έχουν αποβιβάσει τις τελευταίες ώρες, 4500 άτομα.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οφείλεται αφενός στην αργή ροή προσφύγων που παρατηρείται από πλευράς ΠΓΔΜ και αφετέρου, στην απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που είχε ως αποτέλεσμα, μετά την λήξη της, να μεταβούν μαζικά στην Ειδομένη, χιλιάδες πρόσφυγες. Πάντως, το τελευταίο 24ωρο, έχουν διέλθει από την ουδέτερη ζώνη 1600 πρόσφυγες, τη στιγμή που άλλες φορές που ήταν πιο γρήγορες οι διαδικασίες, ο αριθμός αυτός έφτανε τους 4000.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκλωβισμένοι 7.000 πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ"

Στους δρόμους την Παρασκευή οι αστυνομικοί για το Ασφαλιστικό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των προωθούμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, στις 16.00 το μεσημέρι στην πλατεία Κολοκοτρώνη, απευθύνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εμείς οι εργαζόμενοι αστυνομικοί, παιδιά των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας έφτασε η ώρα να οργανώσουμε την πάλη μας στο πεζοδρόμιο. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που προωθείται από την κυβέρνηση αποτελεί την ταφόπλακα του ασφαλιστικού μας συστήματος. Η δήμευση των αποθεματικών του ταμείου μας και οι συνεχώς αυξανόμενες εισφορές που αποτελούν τον ιδρώτα μας δεν θα έχουν πια την αντίστοιχη ανταπόδοση.

Είναι υποχρέωσή μας να μην περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση ονομάζει ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά στην ουσία είναι ένα σχέδιο σκληρά εισπρακτικό και φορολογικό που έχει σαν στόχο την περαιτέρω φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.

Την ώρα που οι εργασιακές τάξεις της χώρας μας βρίσκονται σε αυτόν τον αναβρασμό, οι εργαζόμενοι αστυνομικοί δεν μπορούμε να λείπουμε από τις επάλξεις του αγώνα.

Για όλα τα παραπάνω καθώς και για τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουμε καθημερινά, τις αποφάσεις του ΣτΕ που δεν υλοποιήθηκαν, την καθυστέρηση της αναμόρφωσης του Κώδικα Μεταθέσεων, την κατάργηση 6.700 οργανικών θέσεων, τα οδοιπορικά που δεν δίνονται και τόσα άλλα… έχει φθάσει πλέον ο κόμπος στο χτένι!»
επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους δρόμους την Παρασκευή οι αστυνομικοί για το Ασφαλιστικό"

Κανονικά θα λειτουργήσουν την Παρασκευή οι λαϊκές αγορές

Αύριο Παρασκευή θα λειτουργήσουν κανονικά οι λαϊκές αγορές, όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Η τροφοδοσία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται από τους επαγγελματίες πωλητές, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά θα λειτουργήσουν την Παρασκευή οι λαϊκές αγορές"

Επιμένουν οι δανειστές για μειώσεις συντάξεων και νέα μέτρα έως το 2018

Σταθεροί στις θέσεις τους ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα για την τριετία 2016 -2018, αλλά και ότι θα πρέπει να γίνουν περικοπές τόσο στις κύριες, όσο και στις επικουρικές συντάξεις έμειναν για άλλη μια ημέρα χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την τρίτη συνεχή ημέρα διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών συναντήσεων, οι οποίες διήρκεσαν συνολικά 9 ώρες, ρωτούσαν λεπτομέρειες και κρατούσαν σημειώσεις, αλλά δεν ήταν πιεστικοί. «Περιμένουμε κάποια στιγμή την επίθεση αλλά δεν ξέρουμε πότε», τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Κατά τη χθεσινή ημέρα θα έπρεπε να συνδυαστούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα της πρότασης για το φορολογικό που παρουσίασε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών και τα αντίστοιχα αποτελέσματα του νέου ασφαλιστικού όπως το παρουσίασε το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Η υπόθεση ότι από το νέο φορολογικό θα προέλθουν περίπου 400 εκ. ευρώ πρόσθετα έσοδα αμφισβητήθηκε τόσο από την ΕΕ, όσο και από το ΔΝΤ, αλλά δεν υπήρχε αντιπρόταση.

Στο ασφαλιστικό τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι η αύξηση των εισφορών μπορεί να έχει το αντίθετο του αναμενομένου αποτέλεσμα και να οδηγήσει σε εισφοροδιαφυγή. Τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα τα 350 εκ. ευρώ που αναμένει το υπουργείο Εργασίας από την συγκεκριμένη παρέμβαση να πρέπει να βρεθούν από άλλα μέτρα που θα αφορούν το σύστημα των συντάξεων.

Σε γενικές γραμμές οι συνομιλητές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας δεν άνοιξαν ακόμη το θέμα του δημοσιονομικού κενού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2017 – 2018, το οποίο με την σειρά του θα ανοίξει και το σκληρό μέρος της διαπραγμάτευσης που θα αφορά ενδεχόμενα νέα μέτρα.

Στα επιμέρους θέματα της προηγούμενης ημέρας ζήτησαν με ενημέρωση αλλά χωρίς να κάνουν κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο ούτε για τα σχέδια σχετικά με τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση που παρουσίασε ο κ. Βερναρδάκης, ούτε για τις διατάξεις που αφορούν την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο υπάρχει αγωνία για τον απολογισμό και τις απαιτήσεις που θα αφήσουν την Παρασκευή το μεσημέρι οπότε και θα αποχωρήσουν από την Αθήνα μέχρι και το Eurorgroup στις 11 του μήνα. Εκεί θα φανεί και ποιες θα είναι οι προθέσεις για το κρίσιμο δεύτερο μισό του μήνα, στο οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση.

Σήμερα το πρόγραμμα ξεκινά από το μεσημέρι με νέα συνάντηση με θέμα το ασφαλιστικό. Το δεύτερο θέμα της ημέρας είναι το ίδιο σημαντικό αφού αφορά τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας τα οποία σύμφωνα με το μνημόνιο θα πρέπει να μειωθούν κατά 900 εκ. ευρώ μέχρι και το 2018 και μαζί θα συζητηθεί η επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Στην μερίδα του κ. Σταθάκη η αυριανή ημέρα δεν έχει μεν «κόκκινα» δάνεια, αλλά θα συζητηθεί η εφαρμογή των παρατηρήσεων των εργαλειοθηκών Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ, αλλά και τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

enikonomia


Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένουν οι δανειστές για μειώσεις συντάξεων και νέα μέτρα έως το 2018"

ΕΡΓΟΣΕ: Μπλόκο Ελεγκτικού στη σύμβαση για το τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο

Η τραγωδία με τις καθυστερήσεις στα έργα αναβάθμισης του σιδηροδρόμου αποτυπώνεται ανάγλυφα στην πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην εγκρίνει την υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση του τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο, προϋπολογισμού 174.000.000 ευρώ στην Πόρτο Καρράς του ομίλου Στέγγου.

Πρόκειται για διαγωνισμό που είχε ολοκληρωθεί πριν από περίπου έναν χρόνο, αλλά ενεπλάκη σε κυκεώνα προσφυγών, ενώ αρνητικά συνέβαλαν και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις καθώς στο μεσοδιάστημα η ΕΡΓΟΣΕ δεν είχε διοίκηση.

Μειοδότης στον συγκεκριμένο διαγωνισμό ήταν η ιταλική εταιρεία GD Infrastutture Srl, η οποία είχε καταθέσει προσφορά που ήταν κατά 13.000.000 ευρώ φθηνότερη έναντι του δεύτερου μειοδότη, δηλαδή της Πόρτο Καρράς.

Όμως, η τότε διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ θεώρησε πως οι Ιταλοί έπρεπε να αποκλειστούν καθώς το πιστοποιητικό της ασφαλιστικής ενημερότητας που προσκόμισαν στον διαγωνισμό δεν έφερε τη... “σφραγίδα apostile” (σ.σ. βεβαιώνει τη γνησιότητα ενός εγγράφου). Η ιταλική πλευρά υποστήριζε πως το πιστοποιητικό αυτό, σύμφωνα με την ιταλική πρακτική και πραγματικότητα, εκδίδεται μόνο ηλεκτρονικά και ως ηλεκτρονικό πιστοποιητικό δεν ήταν σε καμία περίπτωση κατά νόμον υποχρεωτικό αλλά και δυνατόν να τεθεί η σφραγίδα apostile. Οι αιτιάσεις της GD Infrastutture, που σύμφωνα με πληροφορίες συνεργαζόταν με τη Μηχανική, δεν έγιναν δεκτές.

Το Ψαθόπυργος-Ρίο είναι ένα από τα τελευταία τμήματα προς ανάθεση στο σιδηροδρομικό άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι) καθώς τα περισσότερα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Προς δημοπράτηση εντός του 2016 είναι δύο σημαντικά έργα και συγκεκριμένα η ηλεκτροκίνηση της γραμμής στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη και τα έργα επιδομής και ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Ροδοδάφνη-Ρίο. Εντός του έτους αναμένεται να δημοπρατηθούν και τρία μικρότερα έργα και συγκεκριμένα οι «φυτοτεχνικές εργασίες σταθεροποίησης και περιβαλλοντικής αποκατάστασης των πρανών της νέας γραμμής Τιθορέας - Λιανοκλαδίου - Δομοκού», η ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων στον Σπερχειό ποταμό και η Τεχνική Παρακολούθηση γεφυρών στο τμήμα Τιθορέας - Λιανοκλαδίου - Δομοκού.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΡΓΟΣΕ: Μπλόκο Ελεγκτικού στη σύμβαση για το τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο"

Ερώτηση για την πώληση του ΟΛΠ κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά

Στη Βουλή φέρνουν το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά με ερώτηση που κατέθεσαν στους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Είναι ουσιαστικά η πρώτη αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά μετά την ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ της παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco και την αντίδραση του συναδέλφου τους βουλευτή Πειραιά και υπουργού Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα που ζήτησε διευκρινίσεις από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην ερώτηση που υπογράφουν ο κ. Κώστας Δουζίνας και οι κυρίες Εύη Καρακώστα, Νίνα Κασιμάτη και Ελένη Σταματάκη ζητούν να κατατεθούν έγγραφα σχετικά με «το σύνολο της αρχικής προσφοράς τού τελικά επιλεγέντος επενδυτή, καθώς και την τελική - βελτιωμένη προσφορά του, τις προσφορές όλων των υπολοίπων επενδυτών, τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ με τις οποίες απορρίφθηκαν τυχόν άλλες υποβληθείσες προσφορές και η απόφαση ΔΣ ΤΑΙΠΕΔ με την οποία εγκρίθηκε η προσφορά του προτιμώμενου επενδυτή, συνοδευόμενες από αντίστοιχα πρακτικά, τις αποτιμήσεις της αξίας της ΟΛΠ ΑΕ, οι οποίες συντάχθηκαν από τους ανεξάρτητους εκτιμητές, επιλογής ΤΑΙΠΕΔ, φύλλα υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των εκτάσεων που παραχωρούνται στον προτιμώμενο επενδυτή, πιστοποιητικά κυριότητας και μη διεκδίκησης των εκτάσεων που παραχωρούνται στον προτιμώμενο επενδυτή και απόφαση διοικητικού συμβουλίου ΟΛΠ ΑΕ με την οποία εγκρίνεται σχέδιο σύμβασης παραχώρησης».

Αίσθηση είχε προκαλέσει η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Δρίτσας στην «Αυγή της Κυριακής» λέγοντας: «Ένα είναι βέβαιο. Παρά τους ισχυρισμούς δεύτερης διαλογής, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να ξεπουλήσει το λιμάνι».

Και πρόσθετε: «Διεθνώς, και όχι μόνο στην ελληνική πρακτική, σε τόσο σοβαρή σύμβαση και μέχρι την τελική υπογραφή και την έγκριση από τη Βουλή, είναι κοινός τόπος η παραδοχή δυνατότητας περαιτέρω διαπραγματεύσεων που θα στοχεύουν σε βελτιώσεις υπέρ του κοινωνικού και του δημοσίου συμφέροντος».

Πολλοί πάντως έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Α’ και Β’ Πειραιά όταν το θέμα της παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ φτάσει στη Βουλή καθώς αρκετοί εξ αυτών το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση για την πώληση του ΟΛΠ κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά"

Εγκρίθηκαν τα 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για το προσφυγικό

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν χθες την παροχή της οικονομικής βοήθειας των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της κρίσης με το προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη.

Και οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ υπέγραψαν την πρόταση σε σύνοδο που έγινε στις Βρυξέλλες μετά την άρση των ενστάσεων της Ιταλίας στο σχέδιο αυτό, το οποίο είχε εγκριθεί αρχικά τον Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση αυτή.

"Η Τουρκία φιλοξενεί τώρα μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες προσφύγων στον κόσμο και έχει δεσμευτεί να μειώσει σημαντικά τους αριθμούς των μεταναστών που περνούν στην ΕΕ", δήλωσε μετά την έγκριση της πρότασης ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

"Η Βοήθεια για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία θα παρασχεθεί απευθείας στους πρόσφυγες, για την παροχή παιδείας, υγειονομικών υπηρεσιών και τροφίμων.

Η βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και η προσφορά μιας θετικής προοπτικής θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να παραμείνουν πιο κοντά στα σπίτια τους", πρόσθεσε.

Το 1 δισεκατομμύριο θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Πρόκειται για το διπλάσιο ποσό από αυτό που σχεδιαζόταν αρχικά να δώσει βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου.

Τα υπόλοιπα θα δοθούν από τις 28 χώρες μέλη, με τη Γερμανία να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή, με 427,5 εκατομμύρια ευρώ το 2016, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Βρετανία ακολουθεί με την παροχή φέτος 327,6 εκατομμυρίων ευρώ, η Γαλλία με 309,2 εκατομμύρια ευρώ, η Ιταλία με 224,9 εκατομμύρια και η Ισπανία με 152,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βάσει της διμερούς συμφωνίας του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να μειώσει τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ΕΕ ευελπιστεί πως η συμφωνία αυτή θα συμβάλει να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στα κράτη μέλη της, καθώς πέρυσι έφθασαν στην Ευρώπη πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, για να σωθούν από τους πολέμους και την ανέχεια.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκαν τα 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για το προσφυγικό"

Χωρίς πλοία η χώρα έως το Σάββατο

Ακινητοποιημένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν σήμερα και την Παρασκευή τα πλοία, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από σήμερα έως το Σάββατο στις 6 το πρωί. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν το Σάββατο το πρωί καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Η ΠΝΟ, ζητά την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ εκτιμά ότι έως σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση στα αιτήματά τους. Υπογραμμίζει επίσης ότι λόγω ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος δεν μπορεί να γίνει η ένταξη του ΝΑΤ στο ΕΦΚΑ.

Τα 14 ναυτεργατικά σωματεία προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη βουλή. Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) θα συμμετάσχει στη σημερινή συγκέντρωση στην Αθήνα, ενώ αύριο Παρασκευή 05 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσει από κοινού με τους Συλλόγους των Υπαλλήλων και Εργαζομένων του ΝΑΤ, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του ΕΛΟΕΝ και της Εστίας των Ναυτικών, συγκέντρωση έξω από την Βουλή.

Επίσης, τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΑΓΕΝ), θα συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς πλοία η χώρα έως το Σάββατο"

Αλλάζουν όλα στην προαγωγή και βαθμολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο βαθμολόγησης των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και επιλογής προϊσταμένων κρατικών οργανισμών αλλά και γενικών γραμματειών υπουργείων.

Ωστόσο, οι διατάξεις που προωθούν αξιοκρατικές διαδικασίες για την στελέχωση των λεγόμενων κομματικών θέσεων θα ισχύσουν... από την επόμενη κυβέρνηση καθώς η παρούσα έχει ήδη φροντίσει να «βολέψει» συγγενείς και δικά της παιδιά.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενώ σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις:

-Θεσπίζεται Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης

-Εισάγονται νέες ρυθμίσεις αναφορικά με το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και τη στοχοθεσία των υπηρεσιών

-Θεσπίζεται νέο σύστημα βαθμολογικής προαγωγής των υπαλλήλων και επιλογής των προϊσταμένων οργανικών μονάδων

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι γενικοί γραμματείς, αναπληρωτές γ.γ. και ειδικοί γραμματείς των υπουργείων θα επιλέγονται από το Μητρώο με εξαίρεση τους γ.γ. που προίστανται των αυτοτελών Γενικών Γραμματειών. Η επιλογή θα πραγματοποιείται από τον οικείο υπουργό κατόπιν σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αξιολόγησης των προσόντων των υποψηφίων από ειδικό συμβούλιο επιλογής που θα εισηγείται. Επίσης, η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και για την στελέχωση θέσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διοικητές κλπ ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ (πλήν των εισηγμένων σε χρηματιστήριο). Εντός του ΑΣΕΠ θα λειτουργεί ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν όλα στην προαγωγή και βαθμολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων"

Με τρακτέρ στην Αθήνα και μετά... επ' αόριστον μπλόκα

Με τρακτέρ αναμένεται να πλημμυρίσει σήμερα το κέντρο της Αθήνας από τους αγρότες οι οποίοι θα ενώσουν τη φωνή τους με τους συμμετέχοντες στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ζητώντας όλοι μαζί την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. 

Ενώ η χώρα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό τα μπλόκα θα συνεχίσουν να κόβουν την Ελλάδα στα δύο, ωστόσο οι αγρότες ετοιμάζουν εντυπωσιακή παρουσία στις κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Σύσσωμοι παραμένουν αμετακίνητοι από τη σκληρή γραμμή της ευθείας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και συνεχίζουν για 16η ημέρα τα μπλόκα στους εθνικούς δρόμους οι αγρότες, ενώ έχουν απευθύνει «τελεσίδικη» προθεσμία πέντε ημερών στην κυβέρνηση προκειμένου να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ζητώντας διάλογο από μηδενική βάση. Μάλιστα, προσανατολίζονται και σε αποκλεισμό και των λιμανιών εάν η κυβέρνηση δεν δεχτεί τα αιτήματά τους.

Η Πανελλήνια Συνέλευση Συντονιστικών Επιτροπών των κινητοποιημένων Αγροτών, που έγινε χθες στην Κατερίνη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 62 μπλόκα αποφάσισε ότι εμμένει στις αρχικές θέσεις, ζητώντας ρητά και κατηγορηματικά την ανάκληση των σχεδίων νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. 

Παράλληλα όμως, αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με πολύωρους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, αεροδρομίων και λιμανιών και καθολικό αποκλεισμό σε όλα τα μπλόκα από το μεσημέρι του Σαββάτου. 

Δείτε τι είπε ο Γιάννης Παναγής, γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών:



Αναλυτικά η απόφαση της Συνέλευσης:
1. Παραμονή στις αρχικές θέσεις όπως αυτές έχουν καταγραφεί στην συνάντηση της Σίνδου όπου ρητά και κατηγορηματικά ζητείται άμεση ανάκληση των προσχεδίων νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, για συνάντηση και διάλογο με τον Πρωθυπουργό καθώς επίσης ξεκάθαρη και ρητή θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μη ψήφιση και απόρριψη των αναφερομένων προς εισήγηση προσχεδίων νόμου.

2. Κλιμάκωση περαιτέρω της κινητοποίησης με πολύωρους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, αεροδρομίων, λιμανιών καθώς και 24ωρο αποκλεισμό από τις 12.00 π.μ. του Σαββάτου έως 12.00 π.μ. της Κυριακής.

Αποφασίστηκε ακόμη, λόγω τις σημερινής 24ωρης απεργίας στην οποία πρωτίστως θα μετέχουν και όλοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, να παραμείνουν ανοιχτές οι εθνικές οδοί, λιμάνια, αεροδρόμια για διευκόλυνση και ομαλή μεταφορά και μετακίνηση στους τόπους των συγκεντρώσεων.

3. Συνεχίζοντας απαρέγκλιτα την αρχική προσπάθεια για πλήρη ενοποίηση και ενιαία κατεύθυνση του αγώνα όλων των μπλόκων, συστάθηκε επιτροπή η οποία θα παραστεί στη συνάντηση της Νίκαιας στις 07/02/2016 καθώς και όπου αλλού χρειαστεί να παραστεί.

Οι αγρότες που βρίσκονται στα Τέμπη θα διαδηλώσουν σήμερα με τα αγροτικά τους οχήματα στο κέντρο της Λάρισας. 

Την ίδια ώρα, οι αγρότες της βόρειας Ελλάδας αποφασίζουν για μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς των οδικών δικτύων ενώ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους.

To πλαίσιο των διεκδικήσεων
Το πλαίσιο των διεκδικήσεων των αγροτών το οποίο κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων περιλαμβάνει: 

Για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο ζητείται να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ, να γίνει εξυγίανσή του, αλλά και να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις. Παράλληλα, οι αγρότες αξιώνουν ξεκαθάρισμα των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (ασφαλισμένοι να είναι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες) και να μην γίνει καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για το φορολογικό, ζητείται να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης κάτω από το 13% και χωρίς προκαταβολή, να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στις 12.000 ευρώ και να μείνουν αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, όπως η βασική ενίσχυση, η συνδεδεμένη ενίσχυση, τα σχέδια βελτίωσης και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Για το κόστος παραγωγής, το πλαίσιο διεκδικήσεων περιλαμβάνει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6%, «όπως ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ», αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος και ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.


real

Διαβάστε Περισσότερα » "Με τρακτέρ στην Αθήνα και μετά... επ' αόριστον μπλόκα"

«Γλυκαντικά» και «παγίδες» στη νέα φορολογική κλίμακα

Σωσίβιο στο φορολογικό φαίνεται να επιζητεί η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακόψει τα κύματα οργής των ελεύθερων επαγγελματιών με φόντο το ασφαλιστικό. Η πρόταση η οποία υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες στους δανειστές το δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη, αφήνοντας στο σκοτάδι τον έτερο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τα φορο-έσοδα Τρύφωνα Αλεξιάδη, φαίνεται να σχεδιάστηκε με διπλό στόχο:

Έξτρα φορολογικά έσοδα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, καλύπτοντας μέρος του δημοσιονομικού κενού για το 2017 και «γλυκαντικά» για τους ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα, τους οποίους όμως κυβερνητικά στελέχη υποδεικνύουν ως φοροφυγάδες...

Η προτεινόμενη νέα κλίμακα (που σύμφωνα πάντως με ορισμένες πληροφορίες δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους δανειστές, που μεταξύ άλλων έχουν αντιρρήσεις για τον ανώτατο συντελεστή 50%), όσον αφορά όσους έχουν εισοδήματα μόνο από μισθούς ή συντάξεις δεν φαίνεται να διαφοροποιείται στο ελάχιστο σε σχέση με την ισχύουσα, πέραν της προσθήκης ενός ακόμα κλιμακίου με συντελεστή 50%.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και πληροφορίες, διαμορφώνεται ως εξής: για τα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις έως 25.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 22%, για το επόμενο κλιμάκιο εισοδήματος, από 25.001 έως και 42.000 ευρώ, αυξάνεται σε 32%, για το κλιμάκιο εισοδήματος από 42.001 έως και 60.000 ευρώ ανεβαίνει στο 42% και για το τμήμα εισοδημάτων άνω των 60.001 ευρώ φτάνει στο 50%.

Πρακτικά λοιπόν για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα έως 60.000 ευρώ δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με σήμερα, καθώς παράλληλα διατηρείται η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που διαμορφώνει ένα έμμεσο αφορολόγητο έως 9.550 ευρώ.

Το «κλειδί» των έξτρα φόρων...

Η προτεινόμενη νέα κλίμακα θα εφαρμόζεται για όλα τα εισοδήματα, αθροιστικά, χωρίς όμως όλα τα εισοδήματα να δικαιούνται την έκπτωση φόρου. Το μόνο δεδομένο είναι ότι την έκπτωση φόρου διατηρούν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Με το άθροισμα των εισοδημάτων είναι σαφές ότι η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται. Ετσι λοιπόν ένας φορολογούμενος που έχει εισόδημα 8.000 ευρώ από μισθό συν 1.000 ευρώ από ενοίκια, και σήμερα καλύπτεται για τον μισθό του από το αφορολόγητο αλλά οφείλει φόρο 110 ευρώ για τα ενοίκια, απευθείας θα πιάνεται στην τσιμπίδα της νέας κλίμακας με συντελεστή 22% (αντί για 11% του πρώτου κλιμακίου των ενοικίων), αν δεν υπάρξει συνολικό αφορολόγητο (για τον μισθό και το ενοίκιο).

...και το «τυράκι» για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αν περάσει η συγκεκριμένη πρόταση, ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δηλώνουν σχετικά χαμηλά εισοδήματα θα είναι κερδισμένοι, εφόσον δεν έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές. Η ισχύουσα σήμερα κλίμακα φέρνει φόρο από το πρώτο ευρώ εισοδήματος με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα.

Ακόμα και χωρίς αφορολόγητο στα πρώτα της κλιμάκια, η προτεινόμενη ενιαία κλίμακα είναι ηπιότερη. Για ελεύθερο επαγγελματία με εισόδημα 25.000 ευρώ για παράδειγμα ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 22% και όχι με 26%. Η εικόνα βέβαια μεταβάλλεται δραστικά και γίνεται πιο σύνθετη, αν ο συγκεκριμένος επαγγελματίας έχει παράλληλα εισοδήματα και από άλλες πηγές.

Τα παραπάνω βρίσκονται σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, χωρίς να είναι ακόμα τίποτα οριστικό.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "«Γλυκαντικά» και «παγίδες» στη νέα φορολογική κλίμακα"

Διαμαρτυρία της βουλγαρικής κυβέρνησης για τα μπλόκα των Ελλήνων αγροτών

Την επίσημη αντίδραση της Σόφιας προκάλεσε το κλείσιμο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από τους αγρότες με μπλόκα στους μεθοριακούς σταθμούς του Προμαχώνα, της Εξοχής, Νυμφαίας και Ορμενίου.

Με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ζητάει την αρωγή της για την επίλυση του προβλήματος "το γρηγορότερο δυνατό".

Στην επιστολή κατηγορείται η Ελλάδα ότι "απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην ΕΕ, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών μεταξύ κρατών μελών".

Εξάλλου το βουλγαρικό ΥΠΕΞ εξέδωσε οδηγία προς τους πολίτες της χώρας που ταξιδεύουν στην Ελλάδα να αποφεύγουν τις οδικές αρτηρίες, όπου λειτουργούν μπλόκα αγροτών.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία της βουλγαρικής κυβέρνησης για τα μπλόκα των Ελλήνων αγροτών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news