facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ενισχύουν τα μπλόκα τους οι αγρότες - Κλειστά για 12 ώρες τα Τέμπη και την Τετάρτη

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με επέκταση των αποκλεισμών δρόμων, τελωνείων και άλλων δημόσιων κτιρίων εν όψει και της πανελλαδικής απεργίας της Πέμπτης, στην οποία θα συμμετάσχουν δυναμικά.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στα τελωνεία της Β. Ελλάδας που παραμένουν κλειστά με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές. Ορατό είναι το ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις των αγροτών σύντομα να έχουν επίπτωση και στην τροφοδοσία της αγοράς. Πολλοί αγρότες που τροφοδοτούν την Αττική με νωπά οπωροκηπευτικά έχουν σταματήσει την προμήθεια των αγορών με αποτέλεσμα σύντομα να υπάρξουν ελλείψεις. Παράλληλα, αγρότες σε κατά τόπους νομούς προχωρούν σε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, ενώ από το πρωί υπό κατάληψη είναι η εφορία της Λαμίας και Άρτας. Άλλωστε, για αρκετές ώρες αποκλεισμένη ήταν και η εφορία στα Χανιά, ενώ χθες αγρότες είχαν «καταλάβει» την εφορία στο Αγρίνιο.

Από νωρίς σήμερα το πρωί αγρότες πολιόρκησαν την εφορία της Λαμίας που είναι και η μοναδική εφορία στο νομό Φθιώτιδας, δεν επέτρεψαν στους υπαλλήλους να μπουν στο κτίριο και στα γραφεία τους και έτσι έχει παραλύσει κάθε συναλλαγή σήμερα.

Οι αγρότες θα παραμείνουν έως αργά το μεσημέρι, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναλάβουν το ίδιο και τις επόμενες μέρες.

Κατάληψη της ΔΟΥ και στην Άρτα πραγματοποιούν, από τις 7:30 το πρωί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στην παλιά γέφυρα, στην είσοδο της πόλης. Σύμφωνα με τη συντονιστική τους επιτροπής, η κατάληψη θα λήξει στις 3 μετά το μεσημέρι.

Επίσης, αγρότες της Καστοριάς απέκλεισαν σήμερα συμβολικά για δύο ώρες την Εφορία της πόλης.

Κλειστά για 12 ώρες τα Τέμπη και την Τετάρτη

Από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ θα παραμείνουν και την Τετάρτη κλειστά τα Τέμπη καθώς οι αγρότες αυξάνουν σταδιακά τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση.

Για την Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας, υπάρχει η διάθεση η Κοιλάδα να παραμείνει ανοιχτή προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν προκειμένου να μετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ωστόσο η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί αύριο.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό παρών στις απεργιακές εκδηλώσεις ενώ για την Κυριακή έχουν καλέσει εκ νέου εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα στην Νίκαια στις 12 το μεσημέρι, για αποτίμηση του μέχρι τώρα αγώνα και παραπέρα συντονισμό.

Στο μπλόκο του Προμαχώνα αποφασίστηκε από χθες να σκληρύνουν τη στάση τους και να μην επιτρέπουν τη διέλευση ούτε στα ΙΧ οχήματα και στα λεωφορεία, κάτι που, ωστόσο, και οι ίδιοι «δυσκολεύονται να τηρήσουν», αφού όπως τόνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αγρότης Βισαλτίας και μέλος της συντονιστικής Στέργιος Λίτος «δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται παιδιά και μέλη της κοινωνίας και έτσι ανοίγουμε το βράδυ, αλλά εμμένουμε στη θέση μας ότι δεν περνάνε φορτηγά και νταλίκες».

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ σημειώθηκε ένταση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο τελωνείο του Προμαχώνα, όταν Βούλγαροι οδηγοί και πολίτες δεν επέτρεπαν τη διέλευση ΙΧ, λεωφορείων και φορτηγών σε Έλληνες, αλλά και σε όσους ήθελαν να βρεθούν επί βουλγαρικού εδάφους εκείνη την ώρα, μετά τις 8 το βράδυ. «Οπως οι Έλληνες αγρότες με τα μπλόκα έκλεισαν τους δρόμους, έτσι και αυτοί δεν επέτρεπαν σε κανέναν για περίπου μιάμιση ώρα να περάσει στη Βουλγαρία» μας γνωστοποίησε ο κ. Λίτος. Αστυνομική δύναμη, τελικά επέφερε την τάξη και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε κανονικά. Οι αγρότες εμμένουν και σήμερα να μην επιτρέπουν την είσοδο σε κανέναν.

Στην Πελοπόννησο εδώ μία εβδομάδα παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ισθμού. Οι αγρότες του Ισθμού παράλληλα κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι τις ώρες 11.00 με 11.30, 16.00 με 16.30 και 20.00 με 20.30 καθημερινά, ενώ δεν επιτρέπουν να περάσουν στην Αττική αγροτικά και φορτηγά αυτοκίνητα με αγροτικά προϊόντα.

Στην Αρκαδία για πολλοστή ημέρα οι αγρότες στις 12.00 έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο στα διόδια Νεστάνης και θα κρατήσουν κλειστό το δρόμο ως τις 5.00 το απόγευμα.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα υπερβαίνουν τα 800, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 12:00-20:00. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 18:00-21:00, ενώ και σήμερα αποχωρεί δύναμη από το μπλόκο για το τελωνείο των Ευζώνων. Υπενθυμίζεται ότι χθες οι αμπελουργοί της περιοχής, τράταραν με κρασί και «ενημέρωση» τους διερχόμενους οδηγούς.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ «κλείνει και η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας στο χρονικό διάστημα 16:00-21:00» όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Στα δύο μπλόκα συνεχίζεται το κλείσιμο 12:00-14:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστο Γκόντια, το τελωνείο Εξοχής «από σήμερα μπαίνει στο χορό των πολύωρων αποκλεισμών».

Στον νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στη Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα γίνουν αποκλεισμοί 12:00-14:00 και 19:00-21:00 (συνήθως παρατείνεται κατά μία ώρα το βράδυ) στο πρώτο και 12:00-15:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ στο δεύτερο. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά σήμερα δεν θα κλείσει, αφού οι μετέχοντες σε αυτό θα μεταβούν με τα αγροτικά τους οχήματα στους Ευζώνους για ενίσχυση και συμπαράσταση και αυτά σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα κλείσουν 12:00-13:00 το πρωί και 19:00-21:00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείσουν 17:30-20:30 το βράδυ.

Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, δεν υπάρχει σταθερό ωράριο και όπως μας είπε χαρακτηριστικά «λειτουργούμε ως βαλβίδα ανακούφισης για τους οδηγούς που έρχονται από νότια και προβαίνουμε σε κλεισίματα συμβολικού χαρακτήρα και χωρίς να δημιουργούμε πρόβλημα στους διερχόμενους οδηγούς». Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας, στην Ημαθία, μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 16:00-17:00.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, από χθες αποφασίστηκε ο επ΄αόριστον αποκλεισμός του ρεύματος προς Βέροια «και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου Παναγιώτης Μεσσαλάς. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής.

Στον νομό Θεσσαλονίκης, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-14:00 και ως τις 18:00 θα λειτουργεί η μία λωρίδα και στις δύο πλευρές), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων(κλείνουν τρεις λωρίδες και προς Χαλκιδική και από τον γειτονικό Νομό και αφήνουν τη μία από 16:00-18:00), στα «πράσινα φανάρια» ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση, ενώ το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα θα κλείσει 18:00-20.00. Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος Χαλκιδικής Δημήτρης Παπαδάκης, από το μπλόκο στην αερογέφυρα Θέρμης, από τις 26 Ιανουαρίου έχουμε διανείμει περισσότερα από 4.500 ενημερωτικά με τις θέσεις μας στους διερχόμενους οδηγούς και «συνεχίζουμε».

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Η απόφαση που λήφθηκε είναι να κλείσουν 19:00-21:00, ενώ αύριο στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσουν πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο των Νέων Μουδανιών, με την συμμετοχή του εμπορικού και εργατικού συλλόγου και με όλη την κοινωνία.

Στον χορό των κινητοποιήσεων κινούνται ολοένα και πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «αυξάνουμε τη διάρκεια κλεισίματος, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνουμε και άλλες δράσεις».

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 12:00-14:00 και 19:00-21:00 αντίστοιχα (ενώ δεν αποκλείουν παράταση κλεισίματος) και τα άλλα έχουν ως εξής: Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30, Νεάπολης Τσοτυλίου (12:00-18:00), στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας κλείνουν οι αγρότες με πολλαπλά μπλόκα, τα οποία έχουν στήσει σε διάφορα σημεία. Ήδη από τις 11 το πρωί το μπλόκο στο Κάστρο στο 110 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας έχει κλείσει τον δρόμο έως τις 5 το απόγευμα και η κυκλοφορία διεξάγεται από παραδρόμους.

Από τις 5 το απόγευμα και έως τις 10 το βράδυ, θα κρατήσουν κλειστή την εθνική οδό οι αγρότες που έχουν στήσει μπλόκο στο 90ό χιλιόμετρο, στο ύψος της Θήβας. Εξάλλου, στη Λαμία κλείνουν την εθνική οδό για 2 ώρες οι αγρότες στο ύψος της Ανθήλης στο 210 χλμ από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι, ενώ οι συνάδελφοί τους στην περιοχή της Αταλάντης που βρίσκονται στο 140 χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, αποφάσισαν να κλείσουν τον δρόμο από 5 έως 7 το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι έχει προκύψει και άλλο μπλόκο τις τελευταίες μέρες στο ύψος του Μώλου στο 180 χλμ της εθνικής οδού και οι αγρότες από εκεί κλείνουν το παράδρομο της εθνικής με συνέπεια η ταλαιπωρία να γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Στο παλιό εθνικό δίκτυο Λαμίας-Αθηνών θα κλείσει ο δρόμος από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα σε δύο σημεία, τόσο στο ύψος της Αμφίκλειας όσο και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, στο ύψος του παλιού Λεβέντη.

Στον δρόμο Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα τα μπλόκα των αγροτών αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστό τον δρόμο από τις 12 έως 2 μετά το μεσημέρι σε δύο σημεία, στην περιοχή του Δομοκού και 6 χλμ μετά, στη θέση Δρούγος.

Σε αποκλεισμούς δρόμων έχουν προχωρήσει από σήμερα το πρωί αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, κλειστή έως τις 24:00 θα παραμείνει η εθνική οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου, ενώ έως τις 15:00 θα παραμείνει κλειστή η περιμετρική της Ναυπάκτου, στον κόμβο του Ξηροπήγαδου. Επίσης, άλλοι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν κλείσει, για τρεις ώρες, τον δρόμο που ενώνει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στον κόμβου του Αγίου Νικολάου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενισχύουν τα μπλόκα τους οι αγρότες - Κλειστά για 12 ώρες τα Τέμπη και την Τετάρτη"

«Βόμβα» με ανώτατο φορο-συντελεστή 50%

Στο 50% ανεβαίνει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με βάση την ελληνική πρόταση η οποία υποβλήθηκε σήμερα στους δανειστές.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ενσωματώσει στην νέα προτεινόμενη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η πραγματική φορολογική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη. Η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ όπως ακριβώς προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Το σχέδιο το οποίο επεξεργάζονταν τις τελευταίες εβδομάδες, με απόλυτη μυστικότητα ακόμα και έναντι των στελεχών της Καραγιώργη Σερβίας, μια ομάδα στελεχών του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή της στενής συνεργάτιδας του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ελενας Παπαδοπούλου (Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών), προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες ενιαία φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα από μισθούς –συντάξεις και ενοίκια.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στην κλίμακα αυτή να περιληφθούν και τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς όμως να υπάρχει αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε αντίθεση με τους μισθωτούς, ενώ επί του παρόντος η κυβέρνηση επιδιώκει να κρατήσει σε δεύτερη φάση – λόγω κινητοποιήσεων- τις αλλαγές στους φόρους των αγροτών.

Ο προϋπολογισμός είναι αυτός ο οποίος δείχνει το δρόμο των επιβαρύνσεων. Προβλέπει για το 2016, αύξηση των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 150 εκατ. ευρώ και επιπλέον έσοδα 140 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια.

Τα κλιμάκια, στη νέα κλίμακα οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι τουλάχιστον πέντε ή έξι με έναν χαμηλό πρώτο συντελεστή ο οποίος θα μπορούσε να είναι της τάξεως του 15% για να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το πενηντάρι του ανώτατου συντελεστή.

Όσο για το σε ποια εισοδήματα θα επιβληθεί ο συντελεστής 50%; Μια πιθανή διαχωριστική γραμμή είναι εισοδήματα άνω των 50.000-60.000 ευρώ.

Το ζήτημα είναι τι θα γίνει στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, όπου για να βγει ο λογαριασμός μοιραία θα υπάρξουν επιβαρύνσεις.

Πηγή με γνώση των διαδικασιών, έλεγε τις προηγούμενες ημέρες ότι για να βγει ο λογαριασμός των έξτρα εσόδων οι όποιες ελαφρύνσεις – το περιτύλιγμα για να περάσουν από τη Βουλή οι προτεινόμενες αλλαγές- θα αφορούν εισοδήματα το πολύ έως 10.000-15.000 ευρώ στο καλό σενάριο… Διότι στο κακό σενάριο ακόμα και οι φορολογούμενοι με αυτού του επιπέδου τα εισοδήματα απλώς δεν θα έχουν επιβαρύνσεις.

Στους κόλπους της κυβέρνησης, υπήρχαν εισηγήσεις ακόμα και για συντελεστή άνω του 50%. Ορισμένοι έβλεπαν συντελεστές 55% ή ακόμα και 60% για τους έχοντες πολύ μεγάλα εισοδήματα. Τα σενάρια αυτά απορρίφθηκαν.

Αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για τη νέα κλίμακα και περάσει από τη Βουλή, θα έχει εφαρμογή από τα εισοδήματα του 2016 τα οποία θα δηλωθούν το επόμενο έτος. Σε αυτή την περίπτωση όμως, άμεσα θα υπάρξει αλλαγή στη μηνιαία παρακράτηση φόρου, ώστε να προκύψει φέτος αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο υπεβλήθη σήμερα στους δανειστές και αναμένεται να συζητηθεί αύριο. Σε εκκρεμότητα παραμένει άλλωστε η πρόβλεψη του Μνημονίου για ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα. Η εισφορά αποδίδει κοντά στο 1 δισ. ευρώ εσόδων σε ετήσια βάση και επιβάλλεται με συντελεστές οι οποίοι ξεκινούν από 0,7% (για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ) και φτάνουν έως και το 8% για εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» με ανώτατο φορο-συντελεστή 50%"

Πίστεψε στο «δεν πληρώνω» και τώρα καλείται να πληρώσει 22.000 ευρώ για διόδια 420 ευρώ

Θυμάστε το κίνημα «Δεν Πληρώνω», το οποίο υποστήριζε με όλες τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση; Ο Γιώργος Θεοφάνους ήταν ένας από εκείνους τους πολίτες, οι οποίοι πίστεψαν πως ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του κυβερνώντος – πλέον – κόμματος, θα έμεναν πιστοί στα λεγόμενά τους. Τα πράγματα όμως, δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε. Ένα χρόνο μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο μέχρι πρότινος συμβασιούχος αρχαιολόγος και νυν άνεργος, καλείται να πληρώσει 22.000 ευρώ στην εφορία, για μη καταβολή διοδίων ύψους 420 ευρώ!

Το απίστευτο αυτό πρόστιμο πρέπει να πληρώσει για τις 130 φορές που πέρασε από τα διόδια Πολυμύλου, στην Εγνατία Οδό, από το 2013 έως τα μέσα του 2015. Όπως αναφέρεται στην ειδοποίηση της εφορίας, θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 8.500 ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, ενώ συνολικά θα πληρώσει 22.000 ευρώ, με τα περαιτέρω πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για το διάστημα αυτό.

Σε δηλώσεις του στο MEGA, ο υποστηρικτής στου κινήματος «Δεν Πληρώνω», απευθύνει κραυγή αγωνίας, λέγοντας ότι κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του και ότι, όντας, άνεργος, δεν έχει τρόπο να ανταποκριθεί στο ποσό αυτό.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πίστεψε στο «δεν πληρώνω» και τώρα καλείται να πληρώσει 22.000 ευρώ για διόδια 420 ευρώ"

Δικαστικές ενώσεις: Δεν νοείται ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι να καλύψουν ξανά τα κενά

Συμμάχους στις δικαστικές ενώσεις φαίνεται ότι βρίσκουν οι επιστημονικοί φορείς και όλοι όσοι υψώνουν τη φωνή τους κατά του Ασφαλιστικού.

Σε πόρισμα που συνέταξαν οι δικαστικές ενώσεις (σ.σ.: πλην της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος), μετά την ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποίησαν, τονίζουν πως « δεν νοείται να κληθούν άλλη μία φορά οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι -οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους κατά τον εργασιακό βίο τους- να καλύψουν τα κενά του Ασφαλιστικού Συστήματος».

Αφήνοντας αιχμές κατά όλων των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 έως σήμερα, οι δικαστικές ενώσεις θεωρούν βέβαιο πως θα πληγούν και οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί από τις νέες ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού που οδηγεί, όπως αναφέρουν σε περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών Υγείας.

Στο πόρισμα τους επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Η διαχρονική (από τον α.ν. 1611/1950 μέχρι και σήμερα) αξιοποίηση από το Κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων είναι οι παράγοντες που "υπονόμευσαν" διαχρονικά το Ασφαλιστικό Σύστημα.

Σήμερα για μία ακόμη φορά επιχειρείται η κάλυψη των ελλειμάτων των Ταμείων από τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί λειτουργοί και οι λειτουργοί του Ν.Σ.Κ., αν και δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Και έτσι, παρότι η πρωτοφανής πρόοδος της επιστήμης παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για σύγχρονες κοινωνικοασφαλιστικές παροχές, βρισκόμαστε προ των πυλών νέων περικοπών των συνταξιοδοτικών παροχών και υπέρμετρης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και περαιτέρω υποβάθμισης των παροχών της Υγείας και Πρόνοιας.

Επισημαίνουμε με έμφαση ότι:

- Ακόμα και σε εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες η περικοπή των συντάξεων και η υποβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών δεν μπορεί να παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, τη χορήγηση δηλαδή στον συνταξιούχο παροχών τέτοιων, που να του επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια εξασφαλίζοντάς του, πέραν των αναγκαίων βασικών αγαθών και τη δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή με τρόπο που δεν αφίσταται πάντως ουσιωδώς από τις αντίστοιχες συνθήκες του εργασιακού του βίου (πρβλ. Ολ Σ.τ.Ε 2288/2015).

- Το κριτήριο των ασφαλιστικών επιλογών της Πολιτείας δεν μπορεί να είναι η "δημοσιονομική προσαρμογή" κατά τρόπο αποσπασμένο από τις ευθύνες του Κράτους για την απαξίωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και γενικά την απαξίωση του Ασφαλιστικού Συστήματος.

- Συνεπώς δεν νοείται να κληθούν άλλη μία φορά οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους κατά τον εργασιακό βίο τους, να καλύψουν τα κενά του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Οι Πρόεδροι των Ενώσεων

Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Σύμβουλος του Σ.τ.Ε
Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών
Δέσποινα Καββαδία-Κωνσταντάρα, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου
Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος του Ν.Σ.Κ
Σταμάτης Γιακουμέλος, ε.τ.Αρεοπαγίτης»

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστικές ενώσεις: Δεν νοείται ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι να καλύψουν ξανά τα κενά"

Κατρούγκαλος: Όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά

Με γραβάτα μπήκε ο υπουργός στο Χίλτον για να δει τους δανειστές, αλλά αποχώρησε χωρίς τη γραβάτα του και φανερά προβληματισμένος

Όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά μετά την πρώτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου.

Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, λίγο πριν από την έναρξη προγραμματισμένης ενημέρωσης σε μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη, είπε πως δεν έχει απορριφθεί τίποτα.

Επίσης, σημείωσε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έβαλαν θέμα μειώσεων κυρίων συντάξεων σε αυτή τη συνάντηση. Βέβαια, αυτό δεν αποκλείει πως στη συνέχεια δεν θα ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε.

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως το κλίμα ήταν καλύτερο απ' ότι περίμενε γι' αυτή την πρώτη συνάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί και των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι οι παρακάτω φωτογραφίες. Ο υπουργός Εργασίας εισήλθε κομψός και με γραβάτα στο Χίλτον για τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ τρεις ώρες αργότερα αποχώρησε χωρίς τη γραβάτα του και φανερά προβληματισμένος...

Αργά το βράδυ, διαρροές από το Μαξίμου τόνιζαν πως δεν ετέθη από τους δανειστές θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων. Ωστόσο όλα τα άλλα θέματα παραμένουν ανοικτά, ενώ με νόημα τονίζεται πως η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά"

Κάλεσμα του ΙΣΑ για συμμετοχή των γιατρών στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης

Κάλεσμα στα μέλη του για μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 4ης Φεβρουαρίου απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη Γενική Απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και οι οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Ο ΙΣΑ συστρατεύεται με τις υπόλοιπες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας που πλήττονται βάναυσα από τη λαίλαπα των μέτρων που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση.

Θα δώσουμε μάχη ενάντια στους οικονομικούς δολοφόνους της κυβέρνησης και της τρόικας που οδηγούν στην εξαθλίωση, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, με την εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο-έκτρωμα του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό.

Ο ΙΣΑ δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να καταστρέψει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και να οδηγήσει στη μετανάστευση και στην επαγγελματική εξαθλίωση χιλιάδες νέους επιστήμονες οδηγώντας τη χώρα σε οικονομικό μαρασμό.

Καλούνται τα μέλη μας να συμμετάσχουν δυναμικά στο Απεργιακό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 4-2-2016, στην Αθήνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και ώρα 11π.μ."
.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάλεσμα του ΙΣΑ για συμμετοχή των γιατρών στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης"

Μυτιλήνη: Σκάφος του Λιμενικού διέσωσε 413 πρόσφυγες και μετανάστες

Γέμισε σήμερα από ανθρώπους -παιδιά γυναίκες και άνδρες, πρόσφυγες και μετανάστες- ο περίκλειστος χώρος του λιμανιού της Μυτιλήνης. Το πλωτό σκάφος ανοικτής θάλασσας «ΠΑΘ 80-Άγιος Ευστράτιος» του Λιμενικού Σώματος διέσωσε 413 ανθρώπους -αριθμός που αποτελεί ρεκόρ- τους οποίους και μετέφερε σώους στο σύνολό τους, στο λιμάνι της πόλης.

«Περιπολούσαμε ανοικτά της Μυτιλήνης μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όταν εντοπίσαμε ένα "στόλο" από εννέα πλαστικές βάρκες που κατευθύνονταν στο νησί. Οι περισσότερες ήταν ακινητοποιημένες λόγω βλάβης και κινδύνευαν από στιγμή σε στιγμή να ανατραπούν, αφού σε καθεμιά επέβαιναν με τα πράγματά τους από 40 μέχρι και 50 άνθρωποι» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κυβερνήτης του σκάφους υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Αργύρης Φραγκούλης.

«Ήταν μια δύσκολη μέρα, είπε ο κ. Φραγκούλης, αλλά τα καταφέραμε. Ασφαλείς και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα περισυλλέχθηκαν και σώθηκαν 413 άνθρωποι».

Και πραγματικά 413 μετανάστες και πρόσφυγες, όλοι πάνω στο πλωτό σκάφος ανοικτής θάλασσας, ακόμα και στα επικαθήμενα στο σκάφος πλαστικά σκάφη (όπου όλοι αυτοί οι άνθρωποι σχεδόν δεν χωρούσαν με το σύνολο των αποσκευών τους) έφθασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, χωρίς ούτε καν να βραχούν στο ελάχιστο.

«Είναι αυτή η ελάχιστη ικανοποίησή μας. Να καμαρώνουμε πως σώσαμε τόσους πολλούς ανθρώπους σε τόση λίγη ώρα. Το Λιμενικό Σώμα κατοχυρώνει κάθε μέρα την ασφάλεια όλων αυτών των ανθρώπων. Τους παραλαμβάνουμε και τους μεταφέρουμε με ασφάλεια όλους στη στεριά. Με απόλυτη ασφάλεια όπως κάναμε σήμερα με τη βοήθεια όλου του πληρώματος που δούλεψε κυριολεκτικά σαν ένας άνθρωπος», λέει ο υποπλοίαρχος.

Ας σημειωθεί ότι εδώ και τέσσερις μήνες που το «ΠΑΘ 80» του Λιμενικού Σώματος επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και τουρκικών ακτών έχει σώσει κυριολεκτικά χιλιάδες ανθρώπους αλλά ποτέ τόσους πολλούς σε μια και μόνο επιχείρηση.

Για το ρεκόρ μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η λιμενοφύλακας Πολυτίμη Περδίκα. Αυτή και μια άλλη λιμενοφύλακας είναι οι μόνες γυναίκες μέλη του πληρώματος του σκάφος. Χθες παραλάμβαναν και αποβίβαζαν ένα ένα τα δεκάδες παιδιά που σώθηκαν. Παιδιά λίγων ετών έως και λίγων ημερών. «Ήταν μια δύσκολη κατάσταση», λέει η κα. Περδίκα. «Υπήρχαν πολλές δεκάδες παιδιά και γυναίκες. Και πολλά ασυνόδευτα παιδιά. Έπρεπε να φροντίσουμε για το καθένα και για την καθεμία ξεχωριστά. Να μη χωρίσουν οικογένειες, να μη νιώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι την παραμικρή ανασφάλεια. Αυτός είναι οι φόβος μας μην τύχει και δεν τα καταφέρουμε. Αλλά δόξα τω Θεώ σώθηκαν 413 άνθρωποι. Και αυτό έχει σημασία μόνο» κατέληξε η κα. Περδίκα. Η λιμενοφύλακας συμμετέχει σε περιπολίες εργαζόμενη 15-16 ώρες το 24ωρο, όπως και όλο το άλλο πλήρωμα του σκάφους.

Σήμερα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο βορειοανατολικό Αιγαίο να είναι πολύ καλές, αποβιβάσθηκαν περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες στις βόρειες και τις ανατολικές ακτές του νησιού. Περίπου 1.000 άνθρωποι διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex. Μόνο το νορβηγικό σκάφος της Frontex μετέφερε στο λιμάνι της Μυτιλήνης περισσότερους από 200 συνολικά ανθρώπους σε τρεις επιχειρήσεις διάσωσης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Σκάφος του Λιμενικού διέσωσε 413 πρόσφυγες και μετανάστες"

Πλήρωσε για να γλυτώσει τις κατηγορίες o Παπασταύρου

Κατέβαλε το ποσό που του έχει καταλογιστεί από τις φορολογικές αρχές και το οποίο αγγίζει τα 3,3 εκ.ευρώ ο πρώην σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου.

Αν και εξακολουθεί να αρνείται όσα του αποδίδονται, μιλώντας για άδικη στοχοποίηση του, ο Σταύρος Παπασταύρου πλήρωσε προκειμένου να μην βρεθείί κατηγορούμενος για κακούργημα σχετικά με τα 5,4 εκ. δολάρια που αποκαλύφθηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο άλλοτε σύμβουλος του Αν. Σαμαρά ήδη προχώρησε στην καταβολή του προστίμου το οποίου του καταλογίστηκε μετά τον έλεγχο του ΚΕΦΟΜΕΠ. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η καταβολή του ποσού έγινε μέσω δανεισμού απο τον φίλο του, επιχειρηματία, Σάμπι Μιονί, ο οποίος «είναι και ο πραγματικός δικαιούχος του επίμαχου λογαριασμού στην ελβετική τράπεζα HSBC».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Προχώρησα σήμερα, για λόγους συμμόρφωσης στις διατάξεις που προβλέπουν την καταβολή ταμειακά βεβαιωμένων ποσών, στην εξόφληση των προστίμων που μου καταλογίσθηκαν άδικα για τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο δεν ήμουν δικαιούχος. Με βάση ένα κατασκευασμένο«στοιχείο», αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης, επιχειρήθηκε η προσωπική και επαγγελματική μου διαπόμπευση. Η καταβολή έγινε μέσω δανείου που αναγκάστηκα να πάρω από τον πραγματικό δικαιούχο του λογαριασμού καθώς προσωπικά ουδέποτε απέκτησα ούτε και διαθέτω τέτοιο ποσό.

Δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν αποδέχομαι τον υπό κρίση καταλογισμό. Προχωρώ στην άσκηση όλων των προβλεπομένων από τη νομοθεσία ενδίκων ενεργειών, προκειμένου να διαγνωστεί από τις δικαστικές αρχές η σε βάρος μου αδικία και να ακυρωθεί το σχετικό πρόστιμο. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος αυτής, της επώδυνης για εμένα, διαδικασίας θα δικαιωθώ».

Ο κλοιός γύρω από τον κ. Παπασταύρου άρχισε να σφίγγει μετά τον έλεγχο από το ΚΕΦΟΜΕΠ και τον καταλογισμό ποσού περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα οι οικονομικοί εισαγγελείς να στείλουν στ το φάκελο στην Εισαγγελία της Αθήνας για την περαιτέρω ποινική διαδικασία που
προβλέπει ο νόμος.

Ο δικηγόρος προ ημερών είχε καταγγείλει πως «στοχοποιείται για πολιτικούς λόγους και επιχειρείται η με κάθε τρόπο καταδίκη του με στοιχεία αγνώστου προέλευσης ή χωρίς καθόλου στοιχεία».

Οι Αρχές ωστόσο δεν πείστηκαν από τον ισχυρισμό του πως ο λογαριασμός των 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων στην HSBC ανήκει στον Σάμπι Μυωνή και ο ίδιος είναι απλώς διαχειριστής. Μετά την σημερινή κίνηση του κ. Παπασταύρου εκτιμάται ότι θα κλείσει η υπόθεση, καθώς το ζητούμενο για τις αρμόδιες αρχές είναι η επιστροφή στα δημόσια ταμεία των χρημάτων που έκαναν φτερά στο εξωτερικό.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλήρωσε για να γλυτώσει τις κατηγορίες o Παπασταύρου"

Ρέγκλινγκ: Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν δώσει ούτε σεντ στην Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντ για τα προγράμματα βοήθειας - της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου - από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Αυτό είπε ξεκάθαρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία που έκανε σε συνέδριο στη Βουδαπέστη. Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο ESM δεν χρησιμοποιεί το κατατεθειμένο κεφάλαιό του, ύψους 80 δισ. ευρώ για να δίνει δάνεια, αλλά ως εγγύηση για να δανείζεται από τις αγορές με ευνοϊκούς όρους.

«Περνάμε το χαμηλό κόστος χρηματοδότησής μας στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, δημιουργώντας μεγάλες οικονομίες για αυτές. Ο ελληνικός προϋπολογισμός, για παράδειγμα, εξοικονόμησε 8 δισ. ευρώ από δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους μόνο για το 2014», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο αντιστοιχεί στο 4,4% του ΑΕΠ και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. «Εάν συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα μπορέσει έτσι να ανακτήσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της» υποστήριξε.

Οι εκταμιεύσεις από τον ESM και το EFSF για τα προγράμματα βοήθειας των πέντε χωρών ανέρχονται σε 254,5 δισ. ευρώ, εξήγησε ο Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι η συνολική ικανότητα δανεισμού τους φθάνει τα 700 δισ. ευρώ.

Ο Ρέγκλινγκ κατέληξε λέγοντας ότι ο ESM και το EFSF ήταν ιδιαίτερα σημαντικοί για τη διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης. Οι τρεις από τις πέντε χώρες έχουν τελειώσει με τα προγράμματά τους και η Κύπρος θα βγει τον Μάρτιο, είπε ο Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι και η Ελλάδα μπορεί να γίνει ιστορία επιτυχίας εάν εφαρμόσει πλήρως το πακέτο των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν δώσει ούτε σεντ στην Ελλάδα"

Αυγή: Θέλουν οι αγρότες να πάνε στη Βουλγαρία... που δεν έχει επιδοτήσεις;

«Θέλουν οι αγρότεςνα πάνε στη Βουλγαρία... που δεν έχει επιδοτήσεις;» τουίταρε η «Αυγή» περίπου στις 10 το πρωί της Τρίτης. Ένα τουίτ 70 χαρακτήρων αρκούσε για να προκαλέσει ένα μικρό μπάχαλο στον κόσμο του twitter. 

Πολλοί αναρωτήθηκαν αν η εφημερίδα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί τους αγρότες που λόγω της επαπειλούμενης υπερφολόγησης απειλούν να μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησής τους στην Βουλγαρία ότι αν φύγουν από την Ελλάδα θα χάσουν τις επιδοτήσεις από την Ε.Ε. Η αλήθεια είναι ότι εκτός από το τουίτ, ο λογαριασμός της Αυγής στο Twitter δεν είχε ως συνημμένο κάποιο άρθρο ή ρεπορτάζ στο οποίο να δικαιολογεί την άποψή της αυτή.

Μήπως άραγε ήταν θέση της Αυγής ή πολύ περισσότερο του ΣΥΡΙΖΑ να... απειλεί και να ρίχνει το γάντι στους αγρότες που απειλούν να φύγουν στην Βουλγαρία ότι αν μεταφέρουν φορολογικά την επιχείρησή τους τότε θα χάσουν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις από τις οποίες προέρχεται μεγάλο μέρος του αγροτικού εισοδήματος;

Η αλήθεια ήρθε να... μισοαποκατασταθεί σε επόμενο τουίτ της Αυγής το οποίο έδινε και ένα λινκ για το βίντεο που ακολουθεί και το οποίο περιέχει απόσπασμα από την πρωινή εκπομπή του Σκάι «Πρώτη Γραμμή».

Στο πλαίσιο της εκπομπής, λίγο μετά τις 08:30 το πρωί, οι αγρότες που παρενέβησαν στον Σκάι από το μπλόκο του Προμαχώνα αναρωτήθηκαν αν η κυβέρνηση με τις πολιτικές που θέλει να υλοποιήσει θέλει να στείλει τους αγρότες στην Βουλγαρία. Όπως θα δείτε και στο βίντεο, στο πλαίσιο της συζήτησης, ο δημοσιογράφος του Σκάι Νίκος Φιλιππίδης είπε στους αγρότες ότι αν πάνε στην Βουλγαρία δεν θα έχουν επιδοτήσεις. Οι αγρότες αντέδρασαν, χαρακτήρισαν τον δημοσιογράφο... άσχετο και στη συνέχεια παρενέβη ο παρουσιαστής Δημήτρης Οικονόμου λέγοντας στους εκπροσώπους των αγροτών από τον Προμαχώνα ότι δεν είναι εθνική θέση να απειλούν ότι θα πάνε στην Βουλγαρία.




Τώρα στο ερώτημα γιατί η Αυγή τουίταρε: «Θέλουν οι αγρότες να πάνε στη Βουλγαρία... που δεν έχει επιδοτήσεις;» σαν να είναι δική της θέση, απάντηση μπορεί να δώσει μόνο εκείνος που πόσταρε το τιτίβισμα. Κάποιοι λένε ότι για τους... ψαγμένους και το «βαθύ τουίτερ» με το πρώτο λάθος τιτίβισμα η Αυγή ήθελε να επικρίνει τους δημοσιογράφους του Σκάι. Και επειδή το πρώτο τουίτ φαινόταν σαν να απηχεί τις απόψεις της Αυγής έκαναν ένα δεύτερο στο οποίο ανέβασαν και το βίντεο με το απόσπασμα από την πρωινή εκπομπή του Σκάι.

Οπως και αν έχει, οι χρήστες του τουίτερ πάντως αντελήφθησαν το τουί σαν άποψη της Αυγής και όπως θα δείτε παρακάτω το σχολίασαν και με το παραπάνω:



















protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυγή: Θέλουν οι αγρότες να πάνε στη Βουλγαρία... που δεν έχει επιδοτήσεις;"

Κωνσταντοπούλου: Εχω τα γραπτά μηνύματα του Τσίπρα για τον Φίλη - ΗΧΗΤΙΚΟ

«Πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για παραβίαση του Συντάγματος θα πρέπει να καταθέσει η επόμενη Βουλή» δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου, η συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το δημοψήφισμα τον Ιούλιο αλλά και όσα αποκάλυψε ο Γιάννης Στουρνάρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, καταδεικνύουν ότι υπάρχει παραβίαση του συντάγματος εκ μέρους του κυρίου Παυλόπουλου.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής μιλώντας για τη στάση Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015 είπε ότι «η επιλογή της πλήρους παράδοσης στους δανειστές σημαίνει την πλήρη καταστροφή για την κοινωνία. Δεν ήταν κάτι απρόβλεπτο αλλά κάτι προβλέψιμο με την εμπειρία 5 ετών μνημονίων».

Είπε μάλιστα ότι το βράδυ της 9ης Ιουλίου, όταν την κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του τότε υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη «ήταν σε πανικό», υπογραμμίζοντας πως «κάποια στιγμή πρέπει να ενημερώσει τον λαό πότε την πούλησε αυτή την ιστορία».

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις είπε πως το βράδυ της 10ης Ιουλίου «εισέβαλαν» στο γραφείο της οι κ.κ. Βούτσης, Φίλης, Μαντάς, Τζανακόπουλος και Μπαλάφας και πως ο Νίκος Φίλης την απείλησε ότι θα «την τελειώσει». Οπως είπε στη συνέντευξή της «ο Τσίπρας με γραπτά μηνύματα με διαβεβαίωνε ότι δεν έχει σχέση με τον Φίλη και πως δεν τον εκπροσωπεί ο κ. Φίλης».

Πρόσθεσε μάλιστα πως ο Τσίπρας «πήγε στο δημοψήφισμα γιατί πίστευε ότι θα το χάσει και την επόμενη μέρα θα κρυβόταν πίσω από το "Ναι"» τονίζοντας ότι «η πορεία δείχνει ότι είχε από πριν συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντοπούλου: Εχω τα γραπτά μηνύματα του Τσίπρα για τον Φίλη - ΗΧΗΤΙΚΟ"

Πιτέλα: Αντί να κατηγορούμε την Ελλάδα για το προσφυγικό, ας τη βοηθήσουμε

«Αντί να κατηγορούμε την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση, πρέπει να τη βοηθήσουμε», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Τζιάνι Πιτέλα υπογράμμισε ότι «είναι «απαράδεκτο, να ακούγονται φωνές περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν».

«Δεν πρέπει να κατηγορούμε και να ενοχοποιούμε την Ελλάδα για το προσφυγικό, η οποία κάνει μεγάλη προσπάθεια, όπως και η Ιταλία, για να σώζει ζωές. Αντιθέτως, η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί», δήλωσε ο κ. Πιτέλα, υπογραμμίζοντας ότι είναι στο χέρι των κρατών-μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν τον μηχανισμό που έχει βάλει στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σύστημα hotspots και μετεγκατάστασης.

«Είμαι πεπεισμένος»,είπε χαρακτηριστικά, «για την πρόταση που έθεσε στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα διαχειρίζεται όλο το μεταναστευτικό πρόβλημα, με τα hotspotς και τη μετεγκατάσταση. Έχει ανακοινώσει επίσης η Επιτροπή, ότι το σύστημα πρέπει ν΄αλλάξει. Κατόπιν αυτού είναι στο χέρι των κρατών-μελών να θέσουν σε εφαρμογή αυτόν τον μηχανισμό, δεν πρέπει λοιπόν να κατηγορούμε και να ενοχοποιούμε την Ελλάδα».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιτέλα: Αντί να κατηγορούμε την Ελλάδα για το προσφυγικό, ας τη βοηθήσουμε"

Φερχόφσταντ: Αυτομάτως εκτός Σένγκεν η Ελλάδα αν δεν συνεργαστεί

«Εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί την συνεργασία με την ΕΕ για τη φύλαξη των συνόρων της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, θέτει αυτομάτως εαυτόν εκτός Σέγκεν», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ.

Η σχετική δήλωση έγινε σε ερώτημα δημοσιογράφου, για το «πως θα πεισθούν οι ελληνικές αρχές να συνεργασθούν με την Ένωση για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων».
«Στόχος μας είναι να δράσουμε από κοινού με τις ελληνικές αρχές» απάντησε ο Φερχοφστάτ και πρόσθεσε:

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι τραγική. Δεν έγινε καμία αλλαγή, στην καταγραφή των προσφύγων. Είναι επομένως σαφές ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο αντιμετώπισης. Θεωρώ ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποδεχθούν τη συνεργασία. Εάν δεν την αποδεχθούν θέτουν από μόνες τους εαυτόν, εκτός Σέγκεν. Αυτό είναι σαφές. Θα πρέπει να αποδεχθούν, ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινά σύνορα και επομένως κοινής ευθύνης. Δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα εθνικής κυριαρχίας. Όχι. Είναι επίσης θέμα ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Ανήκει στην ΕΕ να διαχειρισθεί τα εξωτερικά της σύνορα» υπογράμμισε.

Ο κ. Φερχόφσταντ ζητά επίσης να μη δοθούν τα 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για να τα διαχειρισθεί ο Ερντογάν «χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε τι τα κάνει, αλλά να τα διαχειρισθούμε διαφορετικά».

Προτείνει, να μοιρασθούν τα 2 δισ. ευρώ κατ' ευθείαν στους πρόσφυγες που βρίσκονται στους καταυλισμούς στην Τουρκία. Αυτή η άμεση καταβολή των χρημάτων στους πρόσφυγες, θα μπορούσε να τους πείσει να παραμένουν στους καταυλισμούς και να μην επιδιώκουν τρόπους για να φύγουν προς την Ευρώπη, υποστήριξε ο Φερχόφσταντ και εξήγησε:

«Ο λόγος για τον οποίο οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς είναι ότι στην αρχή ο ΟΗΕ προέβλεπε 28 δολλάρια ανά άτομο την ημέρα για τη συντήρησή τους. Σήμερα το ποσό έχει πέσει στα 7 δολάρια το άτομο, την ημέρα. Με ένα τέτοιο ποσό είναι αδύνατο να συντηρηθούν οικογένειες. Προτείνουμε λοιπόν μια οικονομική βοήθεια, άμεση προς τους πρόσφυγες, χωρίς το ενδιάμεσο της Τουρκίας» υπογράμμισε.Με αυτή τη λογική και με την διάθεση των 2 δισ., θα έχουν γύρω στα 70-80 ευρώ το άτομο, ποσά που θα επιτρέψουν την επιβίωση μιας οικογένειας».

Το ένα δισ. ευρώ που απομένει θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τις υποδομές στους καταυλισμούς και την υγεία των προσφύγων, προτείνει ο αρχηγός των Φιλελευθέρων.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Φερχόφσταντ: Αυτομάτως εκτός Σένγκεν η Ελλάδα αν δεν συνεργαστεί"

Ποιοι απεργούν την Πέμπτη στις 4 Φεβρουαρίου

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται η χώρα την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, ημέρα της Γενικής Απεργίας που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα ενάντια στο σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, που ηγούνται της κινητοποίησης, να προσκαλούν σε μαζική συμμετοχή.

Ο χορός των κινητοποιήσεων ανοίγει από σήμερα με τη στάση εργασίας (11:00-16:00) των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ, στο Τραμ, στο Μετρό και σε λεωφορεία και τρόλεϊ ενώ αύριο (Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου) απεργούν οι δημοσιογράφοι από τις 6 το πρωί ως την ίδια ώρα της επόμενης ημέρας.

Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχουν η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΕΣΕΕ(έμποροι) οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Μητροπόλεως μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ στις 11:00. Συμμετέχουν, επίσης, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί και φαρμακοποιοί αλλά και συνολικά ο επιστημονικός κλάδος (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί).

Επίσης, απεργούν ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ νέα 48ωρη απεργία εξήγγειλε η ΠΝΟ-ΝΑΤ με την κινητοποίηση να αρχίζει στις 6 το πρωί της Πέμπτης (4 Φεβρουαρίου) και να ολοκληρώνεται στις 6 το πρωί του Σαββάτου (6 Φεβρουαρίου).

Στην απεργία συμμετέχουν, ακόμη, η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, οι οδηγοί ταξί και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες οι οποίοι ενισχύουν τα μπλόκα. Κλειστά θα είναι και τα βενζινάδικα λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Το καθολικό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι να αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο, όπως υποστηρίζουν, καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και οδηγεί σε νέες μειώσεις των συντάξεων.

Η κεντρική συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι στις 11 πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ δική του συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει στις 10: 30 στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ, που συμμετέχει και αυτό στις κινητοποιήσεις και κάνει το δικό του κάλεσμα για μαζική συμμετοχή.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι απεργούν την Πέμπτη στις 4 Φεβρουαρίου"

Έτοιμος για παραχωρήσεις ο Κατρούγκαλος αν πάνε στο διάλογο οι αγρότες

Το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση για τους αγρότες περιλαμβάνει ήδη ευνοϊκές ρυθμίσεις και μπορούν να βρεθούν περισσότερες εάν προσέλθουν στο διάλογο, είπε ο υπουργός Εργασίας Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ.Αρβανίτη.

Υπάρχει ένα ζήτημα παραπληροφόρησης, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, αποδίδοντας την έντονη αντίδραση των αγροτών στο «μάζεμα της μαυρίλας της 5ετίας των μνημονίων».

Δήλωσε επίσης ανοιχτός στην πιθανότητα, εάν οι αγρότες προσέλθουν στο διάλογο, «να κουβεντιάσουμε κι άλλα», όπως η μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος.

Οπως υποστήριξε, η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό δεν δημιουργεί σημαντικές επιβαρύνσεις για τους αγρότες, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και το 2017 θα δώσουν 170 ευρώ παραπάνω για όλο το έτος. «Δεν είναι αυτή η επιβάρυνση που θα τους τσακίσει», σημείωσε, αλλά υπάρχει η διαρκής ανησυχία «μήπως έρθουν κι άλλα».

Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι ήδη το νέο καθεστώς που προτείνεται αντιμετωπίζει ευνοϊκά τους αγρότες, καθώς η καταβολή του 20% σε εισφορές υπολογίζεται επί του 80% του εισοδήματος, έναντι των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ.Κατρούγκαλος επανέλαβε την κυβερνητική εξαγγελία ότι το νέο φορολογικό θα ελαφρύνει περαιτέρω τον αγροτικό πληθυσμό και σημείωσε το κενό πληροφόρησης που υπάρχει, συνδέοντάς το με την «παραπληροφόρηση» από τα μεγάλα ΜΜΕ και τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα» που δίνουν λόγω της διαδικασίας για τις νέες άδειες.

Εξάλλου, αναφέρθηκε σε σειρά ευνοϊκών παραμέτρων που υπάρχουν, όπως η πρόνοια για την γυναίκα αγρότισσα. Οπως είπε, σε οικογένειες όπου απασχολείται μόνο ο άνδρας, μπορούν να ασφαλιστούν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στην χαμηλότερη κλάση, ενώ εάν η σύζυγος εργάζεται μπορεί να ασφαλιστεί ως αμειβόμενη με εργόσημο, ούτως ώστε όχι μόνο να καλύπτεται αλλά και το ποσό της αμοιβής να καταχωρίζεται ως έξοδο.

Ο υπουργός Εργασίας έχει την Τρίτη προγραμματισμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στις 11.00 το πρωί.

stokokkino
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμος για παραχωρήσεις ο Κατρούγκαλος αν πάνε στο διάλογο οι αγρότες"

Ο Βαρουφάκης στη Bild: Το «κρυφό» σχέδιο του Βερολίνου για την Ελλάδα

Μια διαφορετικού - κατ' άλλους ίσως συνωμοσιολογικού - τύπου προσέγγιση για τις στοχεύσεις της Γερμανίας σε σχέση με τα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές στην Ελλάδα, κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο του στην Bild.
Εκκινώντας από την εκτίμηση ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξοφληθούν τα ελληνικά χρέη απέναντι στη Γερμανία, «δεδομένου ότι η χώρα έχει απολέσει το ένα τρίτο των δημοσίων εσόδων και του ΑΕΠ της, οι τράπεζες δεν είναι καν σε θέση να παράσχουν δάνεια σε επικερδείς επιχειρήσεις» ο πρώην ΥΠΟΙΚ σημειώνει: «Απομένει το ερώτημα αν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Αθήνα με τις ευλογίες του Βερολίνου βοηθούν πραγματικά την Ελλάδα να εξοφλήσει τα χρέη της απέναντι στη Γερμανία».
Οπως υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, η πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης μπορεί να μην είναι στην πραγματικότητα κατά κύριο λόγο η αποπληρωμή των δανείων και θέτει το ερώτημα μήπως η γερμανική κυβέρνηση έχει «εντελώς διαφορετικές, κρυφές προθέσεις».
Ο τίτλος του άρθρου του Γ. Βαρουφάκη είναι εύγλωττος: «Θέλουν στα αλήθεια πίσω τα λεφτά τους;», απευθυνόμενος στον γερμανό ψηφοφόρο.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ ξεκινά με αφορμή μία ερώτηση που του είχε γίνει στο περιθώριο συνάντησής του με τον Σόιμπλε από άλλο γερμανό αξιωματούχο, «μεταξύ αστείου και σοβαρού», όπως γράφει, «πότε θα πάρουμε πίσω τα λεφτά μας».
«Δεν είναι αυτή η ώρα, ούτε αυτή η εφημερίδα για να μπούμε σε συζήτηση για τη φύση και τις αιτίες του ελληνικού χρέους προς τις γερμανικές τράπεζες και το γερμανικό κράτος» αναγνωρίζει ο Γ. Βαρουφάκης, και προσθέτει: «Το ερώτημα είναι εάν η γερμανική κυβέρνηση βάζει ειλικρινά πάνω από άλλες προτεραιότητες το να πάρει πίσω τα λεφτά των φορολογουμένων της από την Ελλάδα».
«Με άλλα λόγια, μπορούν οι Γερμανοί πολίτες να εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους πως βάζει πρώτη την ανάκτηση όσων έχει δανείσει στο ελληνικό κράτος, ή έχει άλλες, αδήλωτες, προτεραιότητες;» διερωτάται και προσθέτει:
«Καθώς η Ελλάδα χρωστά βουνό χρημάτων, η αποπληρωμή των οποίων στη Γερμανία θα χρειαστεί δεκαετίες ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα, πιστεύεις, αγαπητέ αναγνώστη, ότι αυτά τα μέτρα θα σε βοηθήσουν να "πάρεις πίσω" τα "λεφτά σου"; Δεν το πιστεύω».
Ο Γ. Βαρουφάκης κάνει έναν παραλληλισμό: «Όπως οι Έλληνες αμφισβητούν εδώ και καιρό τους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησής τους, δεν θα ήταν ανάρμοστο αν και οι Γερμανοί ξεκινούσαν να δυσπιστούν όσον αφορά την προτεραιότητα της κυβέρνησής του στο να "πάρουν πίσω τα λεφτά τους" από την Ελλάδα και να υποπτεύονται ότι υπάρχει κάποια άλλη, σιωπηρή, ατζέντα».
Για να καταλήξει, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες: «Ενα σχέδιο που ελάχιστα έχει να κάνει με την ανάκαμψη της Ελλάδας – πολύ περισσότερο όμως με την επιθυμία να ελέγχονται οι μελλοντικές εξελίξεις στη Μαδρίτη, τη Ρώμη και το Παρίσι».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βαρουφάκης στη Bild: Το «κρυφό» σχέδιο του Βερολίνου για την Ελλάδα "

Ένταση με αγρότες σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αγρίνιο - ΒΙΝΤΕΟ

Ένταση επικράτησε το βράδυ της Δευτέρας στο Αγρίνιο όταν ομάδα αγροτών από το μπλόκο του Κεφαλόβρυσου εισήλθε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, διακόπτοντας εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό.

Δεκάδες αγρότες είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στους χώρους του Επιμελητηρίου, όπως είχε ενημερώσει η Παναιτωλοακαρνανική Συντονιστική Επιτροπή και το Μπλόκο Κεφαλόβρυσου, και λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό εισήλθαν στο χώρο όπου σημειώθηκε ένταση με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να απαντούν με ειρωνικά χειροκροτήματα.


cityvoice
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση με αγρότες σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αγρίνιο - ΒΙΝΤΕΟ"

Ο Μουζάλας επιβεβαιώνει την αποκάλυψη της «ΕΦ.ΣΥΝ.»

Τα ντοκουμέντα που φέρνει σήμερα στο φως η «Εφημερίδα των Συντακτών» για το πως στήθηκε ο εκβιασμός εξόδου από τη Σένγκεν προς την Ελλάδα επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας κάνοντας λόγο για «υστεροβουλία».
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που λέει η εφημερίδα δεν είναι τόσο ότι "αλλοιώθηκαν" τα στοιχεία όσο ότι χρησιμοποιήθηκαν επιλεκτικά. Είναι προφανές ότι αν έγινε αυτό κρύβει μια υστεροβουλία και χρησιμοποιήθηκε για να μας πλήξει και όχι για να μας βοηθήσει».
Ως παράδειγμα έφερε τη σύσταση που έχει γίνει στην Ελλάδα πως δεν έχει γίνει καλά η καταγραφή με τις αυτόματες μηχανές (eurodac). «Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι μέχρι τον Νοέμβρη είχαμε 48 μηχανήματα. Το κάθε ένα γράφει σε 24ωρη βάρδια περίπου 100 άτομα. Με φουλ λειτουργία μέχρι τον Νοέμβρη μπορούσαμε να καταγράψουμε 4.8000 την ημέρα».
«Η ελληνική αστυνομία έκανε ηρωικές προσπάθειες. Ότι δεν καταγραφόταν με τα eurodac, καταγραφόταν με μελάνι. Να σημειώσω ότι μέχρι το Νοέμβρη είχαμε 48 eurodac, αλλά το καλοκαίρι είχαμε μόλις 20. Τώρα αγοράστηκαν 100 μηχανήμα και θα είμαστε  πλήρεις από εδώ και στο εξής οι καινούργιες εκθέσεις θα είναι καλύτερες» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Τα έγγραφα-ντοκουμέντα που αποκαλύπτει η «ΕΦ.ΣΥΝ.» καταδεικνύουν ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η έκθεση της Επιτροπής για τις ελλείψεις στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων αλλοιώθηκαν, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πιο αρνητικό για την Ελλάδα. 

Ακραίοι κύκλοι κάνουν επίθεση στην Ελλάδα

Για το δημοσίευμα ρωτήθηκε και η Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια του briefing.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι διάβασε προσεκτικά το δημοσίευμα και σχολίασε ότι «Mε διαρροές και όχι επώνυμα οι ακραίοι κύκλοι της Ευρώπης κάνουν επίθεση στην Ελλάδα. Εμείς απαντάμε σε επίσημες δηλώσεις. Οι απειλές για διάλυση της Σένγκεν δεν ισχύουν, όλοι οι ισχυροί της Ευρώπης μίλησαν για περισσότερη Σένγκεν».

Ουδέν σχόλιον από τις Βρυξέλλες 

Το θέμα έφτασε και στις Βρυξέλλες με τον Μαργαρίτη Σχοινά, εκπρόσωπο της Κομισιόν, να δηλώνει «ουδέν σχόλιον».
Κληθείς να σχολιάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, δε θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, παρέπεμψε ωστόσο στη σημερινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου θα διεξαχθεί σχετική με το θέμα συζήτηση, με τη συμμετοχή του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και του αρμόδιου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μουζάλας επιβεβαιώνει την αποκάλυψη της «ΕΦ.ΣΥΝ.»"

Ανεβαίνουν στην Αθήνα για διαμαρτυρία οι αστυνομικοί της Αρκαδίας

Στην Αθήνα ανεβαίνουν οι αστυνομικοί της Αρκαδίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, συμμετέχοντας στην ένστολη διαμαρτυρία και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου, ενώ ταυτόχρονα, σε ανακοίνωσή τους, δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους αγρότες και όλους τους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αρκαδίας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η ομοσπονδία τους, στις επαφές που είχε με υπηρεσιακούς παράγοντες και υπουργούς για την επανεξέταση των ειδικών μισθολογίων από μηδενική βάση, έλαβε «ως απάντηση αοριστίες και ασάφειες όσον αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού κυρίων και επικουρικών συντάξεων στα ΣΑ και στις ΕΔ, μη λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και την επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας».

«Είμαστε υποχρεωμένοι στους εκβιασμούς και την απαξίωση να απαντήσουμε με αγώνα, καταγγέλλοντας τις πολιτικές συνεχιζόμενης λιτότητας, συμπαραστεκόμενοι και δείχνοντας την αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζομένους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ., που αγωνίζονται για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή και εργασία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι αστυνομικοί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, θα φτάσουν στην Αθήνα με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από την Τρίπολη στις 13:30.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεβαίνουν στην Αθήνα για διαμαρτυρία οι αστυνομικοί της Αρκαδίας"

Εκβιασμός... εκ προμελέτης

Εντονο προβληματισμό για τις μεθόδους, τη διαφάνεια και τις σκοπιμότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλεί ο τρόπος που συντάχθηκε, διακινήθηκε στα ευρωπαϊκά όργανα και δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής που αξιολογεί αν είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις της Συνθήκης Σένγκεν η διαδικασία ελέγχου των εξωτερικών συνόρων που εφαρμόζει η Ελλάδα, και συγκεκριμένα αν γίνεται με τον προβλεπόμενο τρόπο η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών στα θαλάσσια και χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.
Αν και δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση, μια εικόνα για τα βασικά της συμπεράσματα έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων που εξέτασε την έκθεση, πριν υιοθετηθεί αυτή από την αρμόδια Επιτροπή Σένγκεν, η οποία συνεδρίαζε για το θέμα αυτό την Παρασκευή.

Ντομπρόβσκις ξανά

Η κίνηση του Ντομπρόβσκις να «διοχετεύσει» τα συμπεράσματα της έκθεσης δύο μέρες πριν να υιοθετηθεί από την αρμόδια Επιτροπή Σένγκεν, προκαταλαμβάνοντας στην ουσία το περιεχόμενο της συζήτησης και την απόφαση της Επιτροπής, δεν ήταν η μόνη κάπως ανορθόδοξη κίνησή του εκείνη την ημέρα.
Το ίδιο το περιεχόμενο της διαρροής ξάφνιασε, καθώς αναφερόταν σε συμπεράσματα και διατυπώσεις του προσχεδίου της έκθεσης που δεν περιλαμβάνονταν σε προγενέστερα προσχέδια της έκθεσης που είχαν διακινηθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
Η έκθεση των τεχνικών κλιμακίων της 20ής Νοεμβρίου για την κατάσταση στα ελληνικά σύνοραΗ έκθεση των τεχνικών κλιμακίων της 20ής Νοεμβρίου | ΕΦ.ΣΥΝ.
Η έκθεση βασίζεται σε αιφνιδιαστική έκτακτη επιτόπια επίσκεψη δύο τεχνικών κλιμακίων στις 10-13 Νοεμβρίου, το ένα (αποτελείται από τους Satko Mujagic και Arto Niemenkari) στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας για να εξετάσει την κατάσταση στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και το άλλο (αποτελείται από τους Dario Vaschetto και Eleonora Vergeer) στη Χίο και τη Σάμο, για να εξετάσει την κατάσταση στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα.
Οπως αποκαλύπτει η σύγκριση του τελικού προσχεδίου του κεφαλαίου «Γενική Αξιολόγηση» της έκθεσης, στο οποίο βασίστηκε η διαρροή Ντομπρόβσκις, τόσο με τις πρώτες διαπιστώσεις των τεχνικών κλιμακίων όσο και με το προσχέδιο της έκθεσης που κοινοποιήθηκε στην Ελλάδα στις 9 Δεκεμβρίου 2015, στο τελικό προσχέδιο προστέθηκαν νέα στοιχεία και συμπεράσματα, χωρίς φυσικά να έχει μεσολαβήσει νέα επιτόπια έρευνα.
Η έκθεση των τεχνικών κλιμακίων της 20ής Νοεμβρίου δέχτηκε το... απαραίτητο πολιτικό αλατοπίπερο την 9η ΔεκεμβρίουΗ έκθεση των τεχνικών κλιμακίων της 20ής Νοεμβρίου δέχτηκε το... απαραίτητο πολιτικό αλατοπίπερο την 9η Δεκεμβρίου | ΕΦ.ΣΥΝ.
Για παράδειγμα, στο προσχέδιο της 9ης Δεκεμβρίου και στο τελικό προσχέδιο, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης παραγράφου της Γενικής Αξιολόγησης, προστίθενται οι εξής φράσεις:
«Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή των ελέγχων των εξωτερικών συνόρων, ελλείψεις που πρέπει να ξεπεραστούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές. Η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της στην εφαρμογή του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων».
Μάλιστα, αυτή ακριβώς η φράση που προστέθηκε στο τελικό προσχέδιο αποτέλεσε τη βάση της διαρροής του Βάλντις Ντομπρόβσκις και έδωσε τον τόνο στη δημόσια συζήτηση.
«Το σχέδιο της έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές», είπε ο αντιπρόεδρος, δημοσιοποιώντας μάλιστα αυτή του τη δήλωση στο twitter.
Το τελικό προσχέδιο περιλαμβάνει και διαπιστώσεις που έρχονται σε καταφανή αντίθεση σε σχέση με το προηγούμενο προσχέδιο.
Η έκθεση των τεχνικών κλιμακίων της 20ής Νοεμβρίου όπως εμφανίστηκε στις 27 ΙανουαρίουΗ έκθεση των τεχνικών κλιμακίων της 20ής Νοεμβρίου όπως εμφανίστηκε στις 27 Ιανουαρίου, με διατυπώσεις που επιτρέπουν στους εταίρους του Βορρά να αυτοεξαιρεθούν από τη Σέγκεν για άλλα 2 έτη |ΕΦ.ΣΥΝ
Για παράδειγμα, το προσχέδιο της 9ης Δεκεμβρίου αναφέρει πως 
«... Η επικρατούσα κατάσταση στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα βρισκόταν υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης. Ο συνοριακός έλεγχος γίνεται με αξιόπιστο τρόπο, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρες ελλείψεις σε ορισμένα μέρη του συστήματος διαχείρισης συνόρων».
Αντιθέτως, το τελικό προσχέδιο παραλείπει τις διαπιστώσεις για την αξιοπιστία των ελέγχων, περιλαμβάνει μόνο την εξής αναφορά:
«Οσον αφορά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, η επιτόπια επίσκεψη επισημαίνει ξεκάθαρες ελλείψεις στην εφαρμογή του συνοριακού ελέγχου σε ορισμένα μέρη του συστήματος διαχείρισης συνόρων».
Οι διαφορές είναι μάλιστα ιδιαίτερα εμφανείς όταν συγκρίνει κανείς τις τελικές διαπιστώσεις με την πρώτη αναφορά των τεχνικών κλιμακίων, που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο (Flash from the unannounced visit to the external border of Greece).
Ως προς τα χερσαία σύνορα, τα κλιμάκια διαπίστωναν:
«Ολοι οι παράτυποι μετανάστες και αυτοί που ζητούν άσυλο καταγράφονται συστηματικά και ταυτοποιούνται στο κέντρο υποδοχής του Φυλακίου [...]».
Φυσικά, τόσο στις πρώτες διαπιστώσεις των κλιμακίων όσο και στο προσχέδιο της 9ης Δεκεμβρίου περιέχονται βασικές ελλείψεις στη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής, ιδίως σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα:
● έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού, ιδίως των τερματικών Eurodac,
● χαμηλή ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο,
● ελλείψεις στη διαδικασία ταυτοποίησης (δεν διασταυρώνονται τα στοιχεία με τις βάσεις δεδομένων της Σένγκεν, της Ιντερπολ ή άλλων εθνικών βάσεων δεδομένων,
● «δραματικά μικρότερος αριθμός καταγραφών στα Eurodac σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων».
Ωστόσο, η αξιολόγηση του κινδύνου ασφάλειας που προκύπτει από τις ελλείψεις όπως και η ευθύνη της ελληνικής πλευράς και η διάθεσή της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ποικίλλουν στις διάφορες εκδοχές της έκθεσης.
Αλλωστε, όπως παρατήρησε και η ελληνική πλευρά κατά τη συζήτηση της έκθεσης την περασμένη Παρασκευή, η κατάσταση έχει σαφώς βελτιωθεί από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν έγινε η επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων, και συνεπώς η έκθεση δεν αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση.
Η απάντηση της Επιτροπής ήταν πως προς το παρόν η συζήτηση δεν αφορά τη σημερινή κατάσταση, αλλά την κατάσταση που υπήρχε την περίοδο της επιτόπιας επίσκεψης και πως οι όποιες βελτιώσεις θα ληφθούν υπόψη κατά τη διατύπωση των συστάσεων προς την ελληνική πλευρά.

Πέντε αποχές

Με αυτές τις επισημάνσεις, η Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν υιοθέτησε το τελικό προσχέδιο της έκθεσης, σε μια ψηφοφορία από την οποία απείχαν ωστόσο πέντε χώρες.
Το ερώτημα είναι τώρα τι στάση θα κρατήσει το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., που καλείται μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου να υιοθετήσει ή να απορρίψει τις συστάσεις προς την Ελλάδα και να ορίσει χρόνο μέσα στον οποίο πρέπει η χώρα μας να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τις συστάσεις.
Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το διακύβευμα των τελικών διατυπώσεων της έκθεσης:
➥ Αν αποφασιστεί ότι η Ελλάδα όχι απλώς παρουσιάζει «σοβαρές ελλείψεις» αλλά και ότι «αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της», τότε θα κληθεί να εφαρμόσει αυστηρές συστάσεις σε διάστημα ενός ή το πολύ τριών μηνών.
➥ Αν δεν καταφέρει να ανταποκριθεί, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν:
Πρακτικά δηλαδή οι χώρες του Βορρά, που... προσωρινά επιβάλλουν πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, θα έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν τους περιορισμούς αυτούς για άλλα δύο χρόνια.
Ενώ δηλαδή θα συνεχίζεται η αυξημένη προσφυγική ροή, οι χώρες του Βορρά θα κλείνουν μερικώς τα σύνορά τους και η ευθύνη θα έχει αποδοθεί στην Ελλάδα, με τις κατάλληλες μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις σε μια υποτίθεται ανεξάρτητη επιτόπια έκθεση τεχνικών κλιμακίων.
efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκβιασμός... εκ προμελέτης"

Λογιστής εξαπατούσε το ΙΚΑ από το '12 – Ζημία ύψους 385.000 €

Εξιχνιάστηκε, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης σε βαρος του ΙΚΑ, μέσω διαδικτύου, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για απάτη κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος 59χρονου λογιστή.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από μήνυση που υποβλήθηκε από εκπροσώπους υποκαταστήματος Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι άτομα υπέβαλλαν κατ' εξακολούθηση για τα έτη 2012 έως 2014, μέσω διαδικτύου, αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις εταιρείας, η λειτουργία της οποίας έχει παύσει από το 2011.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η συνολική ζημιά που προκλήθηκε στο ΙΚΑ υπολογίζεται στις 385.000 ευρώ, αφού μέσω αυτών των δηλώσεων, οι υπάλληλοι έπαιρναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και εξασφάλιζαν ασφάλιση και λοιπές παροχές, όπως δώρα και επιδόματα, παρόλο που η εργασία τους και οι ημέρες απασχόλησης τους δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, διενήργησε ψηφιακή έρευνα των στοιχείων της υπόθεσης, ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και αλληλογραφία με την πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου και έτσι εντοπίστηκε ο δράστης.

Σε έρευνα που έγινε στην οικία του 59χρονου βρέθηκαν πλήθος ψηφιακών αντιγράφων αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων στον φορητό υπολογιστή του, καθώς και ημερολόγιο με σχετικές σημειώσεις για την παράνομη δραστηριότητά του και λίστες με ονόματα συνεργαζόμενων εταιρειών και προσώπων.

Ο 59χρονος άνδρας, ο οποίος κι απουσίαζε κατά την έρευνα, έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν και έχει καταδικαστεί για παρόμοιες, παράνομες πράξεις.

Ο φορητός υπολογιστής κατασχέθηκε και θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Η σχηματισθείσα δικογραφία τακτικής διαδικασίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Λογιστής εξαπατούσε το ΙΚΑ από το '12 – Ζημία ύψους 385.000 €"

ΠΑΜΕ: Κάλεσμα Ομοσπονδιών για την απεργία της Πέμπτης

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών και Φαρμάκου.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στις κατασκευές, το φάρμακο, τα τρόφιμα, στον ιματισμό και το δέρμα, στα λογιστήρια, στον τύπο και στο χαρτί,

Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση έρχεται να προστεθεί στους αντεργατικούς νόμους όλων των προηγούμενων χρόνων, την διάλυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τους μισθούς πείνας των 400 και 500 ευρώ, τα άθλια μεροκάματα, την κατάργηση του 8ωρου, την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Έρχεται να προστεθεί στην τεράστια ανεργία μόνιμα ριζωμένη σε πάνω από ένα εκατομμύριο εργάτες, στην μαύρη ανασφάλιστη εργασία που ξεπερνά το 25%.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνιμα εφάρμοσε και επέκτεινε αυτούς τους νόμους αλλά ετοιμάζει νέο σαρωτικό χτύπημα, αποδεικνύοντας ότι επιλέχθηκε για την βρώμικη δουλειά αυτή που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι.

Οι εργοδότες στους κλάδους μας χρησιμοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο και αποθρασυμένοι από την στήριξη της κυβέρνησης, των άλλων κομμάτων που στηρίζουν τα συμφέροντά τους, κατάργησαν τις κλαδικές συμβάσεις επέβαλαν καθεστώς άγριας εργοδοτικής τρομοκρατίας σε όλους τους χώρους.

Τώρα απαιτούν να προχωρήσει η διάλυση σε ότι απέμεινε από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, να απαλλαγούν εργοδότες και κράτος από εισφορές. Απαιτούν να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις, ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Απαιτούν να έχουν λυμένα τα χέρια, να αντιμετωπίζουν τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες μας με ανταπεργία (λοκ άουτ). Να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν ανενόχλητοι!

Είναι πλέον σε όλους μας καθαρό! Η περιβόητη ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα στηθεί πάνω στα συντρίμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, σε μισθούς και μεροκάματα πείνας, συντάξεις πείνας, άθλιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας για την συντριπτική πλειοψηφία, σε καθεστώς άγριας εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Θα το επιτρέψουμε συνάδελφοι;

Θα δεχτούμε από φόβο να ριζώσει για μας και τα παιδιά μας η δουλειά χωρίς δικαιώματα, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, οι άθλιοι μισθοί, η ζωή χωρίς μέλλον;
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι λαιμητόμος, δεν πρέπει να περάσει. Δεν διορθώνεται, δεν παίρνει βελτιώσεις. Όσοι μιλούν για τροποποιήσεις μέσα από δήθεν διάλογο παίζουν το βρώμικο παιχνίδι της κυβέρνησης και του ΣΕΒ. Πρέπει να μείνει στα χαρτιά!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι μόνοι που από την αρχή πανηγυρίζουν για αυτό το νομοσχέδιο είναι ο ΣΕΒ και η Ε.Ε.!
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση χαιρέτισε την «υπεύθυνη στάση που κράτησε ο ΣΕΒ» και οι άλλοι εργοδότες!
Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή! Να ακουστούν δυνατά οι δικές μας διεκδικήσεις!

Εμείς είμαστε που δουλεύουμε και μένουμε απλήρωτοι για πάνω από 6 μήνες! Που μας πετάνε στο δρόμο της ανεργίας χωρίς επίδομα, χωρίς στήριξη καμιά! Εμείς και τα παιδιά μας δουλεύουμε στις πιο βαριές δουλειές με μισθό 500 ευρώ, αυτόν δηλαδή που ψήφισαν όλα τα κόμματα του μνημονίου και της Ε.Ε. Εμείς παράγουμε τα πάντα, από εμάς θησαύρισαν οι βιομήχανοι και οι μεγαλοκατασκευαστές και μας πληρώνουν με την μακροχρόνια ανεργία την περίοδο της κρίσης.

4 Φλεβάρη κανένας εργαζόμενος στη δουλειά, κανένας άνεργος στο σπίτι! Όλοι στην απεργία! Όλοι στις συγκεντρώσεις!

Δείχνουμε τη δύναμή μας! Χτίζουμε όλοι μαζί εργατικό λαϊκό μπλόκο στην αντιλαϊκή πολιτική και τα αντεργατικά μέτρα.

Έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας και τα παιδιά μας αυτή η απεργία να γίνει παρακαταθήκη, να τροφοδοτήσει ακόμα πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες.

Να είναι η αρχή μιας νέας μεγάλης ανόδου του εργατικού κινήματος, αρχή κοινών αγώνων και συμμαχίας με τα άλλα στρώματα του εργαζόμενου λαού. Εδώ είναι η πραγματική ελπίδα! Στον δρόμο του αγώνα είναι η ελπίδα! Στην οργάνωση είναι η δύναμή μας! Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα ζήσουμε!

Η συμμετοχή μας στην απεργία και στην συγκέντρωση μπορεί να κρίνει πολλά. Στις 4 Φλεβάρη στέλνουμε το μήνυμα της εργατικής τάξης απέναντι σε νέους και παλιούς αντεργατικούς σχεδιασμούς. Γνωρίζουμε καλά ότι πριν στεγνώσει το μελάνι των αντιλαϊκών νόμων βγαίνουν από το συρτάρι καινούργιοι:

*Το νέο σαρωτικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις, με νέες μειώσεις μισθών.
*Τη νομοθέτηση της ανταπεργίας (λοκ άουτ) των αφεντικών.
*Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
*Τα σχέδια για να μπουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και απαγόρευση στο δικαίωμα στην απεργία.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ!
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

l Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, χωρίς ασφάλιση, με εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Παλεύουμε για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ! Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις! Απαιτούμε όσα δικαιούμαστε σήμερα με βάση τις ανάγκες μας. Προετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες.

l Αυτά που χάσαμε τα χρόνια της κρίσης για μας δεν είναι περασμένα ξεχασμένα! Είναι η δουλειά μας, ο ιδρώτας και το αίμα μας! Απαιτούμε όσα με βία μας αφαίρεσαν, μας έκλεψαν! Δεν θα δουλεύουμε ως τα βαθιά γεράματα με συντάξεις και μεροκάματα πείνας.

l Κανένας ανασφάλιστος! Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική! Να πληρώσουν κράτος και μεγαλοεργοδοσία!
l Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας! Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για αυτόν και την οικογένειά του!

l Απαγόρευση των πλειστηριασμών κατοικίας! Κανένα σπίτι εργαζόμενου, ανέργου στα χέρια τραπεζίτη!

l Απαγόρευση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου για ανέργους! Πάγωμα των δανείων».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΜΕ: Κάλεσμα Ομοσπονδιών για την απεργία της Πέμπτης"

Το μήνυμα πολέμου των αγροτών

Το γάντι του πολέμου πετούν στην κυβέρνηση οι αγρότες δίνοντας, ουσιαστικά, προθεσμία 5 ημερών πριν επιχειρήσουν το ολοκληρωτικό μπλακ άουτ του εθνικού οδικού δικτύου και την τελική πολιτική αναμέτρηση.

Το μήνυμα που στέλνουν οι αγρότες μετά και τις χθεσινές συνελεύσεις τους είναι πως δεν εγκαταλείπουν τα μπλόκα και δεν προσέρχονται σε κανέναν διάλογο με την κυβέρνηση, εάν προηγουμένως δεν αποσυρθούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό και δεν συσταθεί διακομματική επιτροπή στη Βουλή που θα συζητήσει από μηδενική βάση όλα τα ζητήματα με συμμετοχή και των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.

Κατόπιν τούτου, θεωρείται απίθανο να υπάρξει εντός της εβδομάδας ανταπόκριση των αγροτών στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση και διάλογο, ενώ αντιθέτως οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται με προειδοποιήσεις ακόμη και για 24ωρους αποκλεισμούς δρόμων.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεών, το οποίο η συντονιστική επιτροπή των αγροτών απέστειλε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς είναι το εξής:

Ασφαλιστικό

Να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ, να γίνει εξυγίανσή του, αλλά και να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις. Επίσης, ζητούν ασφαλισμένοι να είναι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες και να μην γίνει καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Φορολογικό

Να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης κάτω από το 13% και χωρίς προκαταβολή, να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στις 12.000 ευρώ και να μείνουν αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, όπως η βασική ενίσχυση, η συνδεδεμένη ενίσχυση, τα σχέδια βελτίωσης και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Κόστος παραγωγής

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6%, όπως ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος και ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.
Μαζί με το πλαίσιο διεκδικήσεων ανακοινώθηκε και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στα Τέμπη, τα οποία σήμερα Τρίτη θα παραμείνουν κλειστά από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μήνυμα πολέμου των αγροτών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news