facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Αποστόλου: «Προβοκατόρικες δυνάμεις υποκινούν την αδιέξοδη σύγκρουση»

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα επεισόδια των τελευταίων ωρών, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της AGROTICA, μιας γιορτής για την πόλη και τον αγροτικό κόσμο, εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών», αναφέρει -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή τη ματαίωση των εγκαινίων της Έκθεσης.

«Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος θα αποφύγει «κινήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην πόλη που φιλοξενεί» την Έκθεση.

Η ανακοίνωση του Βαγγέλη Αποστόλου:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου επισκέφθηκε σήμερα τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εγκαινιάσει την 26η Διεθνή Έκθεση AGROTICA.

Μετά τη ματαίωση της τελετής εγκαινίων που αποφάσισε η διοίκηση της ΔΕΘ λόγω επεισοδίων, ο Υπουργός έκανε από τη Θεσσαλονίκη την εξής δήλωση:

Μετά την άρνηση στην πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουμε τώρα, δυστυχώς, μια κλιμάκωση της έντασης.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα επεισόδια των τελευταίων ωρών, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της AGROTICA, μιας γιορτής για την πόλη και τον αγροτικό κόσμο, εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών.

Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς.

Προσωπικά, μετά από την ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΘ με την οποία ματαιώνει την τελετή των εγκαινίων, αλλά και μετά από σχετική παράκληση του Δημάρχου κ. Μπουτάρη, θα αποφύγω κινήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην πόλη που μας φιλοξενεί.

Πρέπει όμως όλοι πλέον να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Τα κόμματα, οι θεσμικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι.

Εμείς ενημερώσαμε τη Βουλή για τις θέσεις μας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε και πάλι τους αγρότες να προσέλθουν για να αναζητήσουμε λύσεις, όχι μόνον για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά λύσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Θέλω να συγχαρώ τη Διοίκηση της ΔΕΘ για την οργάνωση και τους εκθέτες για τη συμμετοχή τους.
Η συγκυρία είναι ιστορική για τον αγροτικό χώρο: Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι οι προοπτικές είναι ευνοϊκές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η περίοδος 2014- 2015 ήταν η πρώτη μετά από αρκετά χρόνια που είχαμε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων επίσης αυξήθηκαν.

Υπάρχει ζωντάνια στον αγροτικό χώρο και άρα πεδίο για αναπτυξιακή πορεία.

Έχουμε πόρους -μπροστά μας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης... Έχουμε πολιτικό σχέδιο... κυρίως όμως έχουμε τους ανθρώπους που θέλουμε να το υπηρετήσουν, τους αγρότες αλλά και τους επιχειρηματίες, όπως αυτοί που συμμετέχουν στην AGROTICA και στηρίζουν το χώρο.

Ο λαός, με την ψήφο του μας έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε τη χώρα στο δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που μπορεί να ανοιχτεί μπροστά μας.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε να δώσουμε πολλές και δύσκολες μάχες. Όμως για μας μεγαλύτερη είναι αυτή της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην οποία ο αγροτικός χώρος έχει πρωτεύουσα θέση.

Αυτή τη μάχη καλούμε τους αγρότες να τη δώσουμε μαζί.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: «Προβοκατόρικες δυνάμεις υποκινούν την αδιέξοδη σύγκρουση»"

Κορκίδης: Μονόδρομος η αναδιάρθρωση του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους

Την αγωνία των μικρομεσαίων της αγοράς για το ολοένα αυξανόμενο ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος επισημαίνει σε άρθρο-παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Ο Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωσή του να αποτελεί μονόδρομο.

Το άρθρο του επικεφαλής της ΕΣΕΕ:

«Η Διάρθρωση του Ληξιπρόθεσμου Ιδιωτικού Χρέους»

Οι Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες σύμφωνα με την επεξεργασία στοιχείων από το ΙΝ.ΕΜ.Υ./ΕΣΕΕ σε απόλυτα ποσά εκτιμώνται ως εξής:

1. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια-Πιστωτικά ανοίγματα 109,5 δις €. Από τα 60 δις € κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια τα 11 δις οφείλουν 800 μεγάλες επιχειρήσεις, τα 28,5 δις 6.000 μεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα, 120.000 μικρομεσαίες. Συνολικά οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν 40 δις € κόκκινα δάνεια και 20 δις € οι μικρομεσαίες. Οι κλάδοι με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η κλωστοϋφαντουργία με 71%, η βιομηχανικά χαρτιού και ξύλου με 63%, ο αγροτικός κλάδος με 61%, το εμπόριο με 54%, οι κατασκευές με 49% και η μεταποίηση με 48%.

2. Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία έφτασαν τα 85,3 δις € εκ των οποίων οι οφειλές Νομικών Προσώπων σε εφορία είναι 58,5 δις και σε τελωνεία 3,7 δις €.

3. Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία

(στοιχεία ΚΕΑΟ 2015 – ποσά άνω των 5.000 €) 14,9 δις €. Οι οφειλές σε ΟΑΕΕ ξεπερνούν τα 4,2 δις € και στο ΙΚΑ 8,4 δις €. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΟΑΕΕ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Ταμείο, όχι μόνο εκείνα που έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, του παρελθόντος έτους ανήλθαν στα 7,7 δις € (ενεργοί οφειλέτες μη υπαχθέντες σε ρύθμιση) και στα 10 δις € για το σύνολο των ενεργών και διακοψάντων οφειλετών.

Το Σύνολο του Ληξιπρόθεσμου Ιδιωτικού Χρέους στις αρχές του 2016, ανέρχεται στα 208,2 δις €. Η Αναλογία Ληξιπρόθεσμου Ιδιωτικού Χρέος προς ΑΕΠ με εκτίμηση 2015/2014 σε σταθερές τιμές, είναι 116% και περίπου 62% του εξωτερικού χρέους. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκ. δανειολήπτες έχουν καθυστερήσει άνω των 90 ημερών οφειλές 87 δις €. Αναλυτικά τα ληξιπρόθεσμα καταναλωτικά δάνεια ανέρχονται στο 53%, τα επιχειρηματικά στο 42% και τα στεγαστικά στο 38%.

Η αγωνία των μικρομεσαίων της αγοράς είναι αυτή η μεγάλη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του εσωτερικού ιδιωτικού χρέους πότε θα αρχίσει και πώς θα τελειώσει.

Βασίλης Κορκίδης

Πρόεδρος ΕΣΕΕ

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορκίδης: Μονόδρομος η αναδιάρθρωση του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους"

Εθνικό: Πρόωρο κλείσιμο αυλαίας για το έργο που βασίστηκε στο βιβλίο του Σ. Ξηρού

Το Εθνικό Θέατρο σταματά την παράσταση «Ισορροπία του Nash» που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις και δημόσιο διάλογο για τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς το έργο βασίζεται μεταξύ άλλων στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού αλλά και τα πρακτικά της δίκης της 17 Νοέμβρη.

«Η παράσταση - σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο του θεάτρου - ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο και μοιάζει, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας. Έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σε μια δύσκολη συγκυρία και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση».

Η «συνέχιση της παράστασης θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο, αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού» εκτιμά η διοίκηση του ΕΘ που παντως τονίζει ότι δεν παραιτείται από την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η πλήρης ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό:

«Η παράσταση Ισορροπία του Nash που παίζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο και μοιάζει, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας. Έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σε μια δύσκολη συγκυρία και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση. Δέχτηκε τη σκληρή και απολύτως δογματική κριτική ανθρώπων που, ως επί το πλείστον, δεν την έχουν παρακολουθήσει.

Ενώ το βασικό της μήνυμα είναι πως καμία ιδέα δεν δικαιούται να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή, η παράσταση οδήγησε, ερήμην της, στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, προξενώντας περισσότερο πόνο παρά προβληματισμό. Τέλος, ενεργοποίησε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι η συνέχιση της παράστασης θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο, αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Για τους παραπάνω λόγους επιλέγουμε να σταματήσουμε τις παραστάσεις του έργου Ισορροπία του Nash, χωρίς επ’ ουδενί να παραιτούμαστε από το δικαίωμα, τώρα και στο μέλλον, της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως οφείλουμε να κάνουμε ως Εθνικό Θέατρο.

Από την Καλλιτεχνική Διεύθυνση
του Εθνικού Θεάτρου»

ΥΠΠΟ: Το Υπουργείο δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε την πρόθεση να παρεμβαίνει στο ρεπερτόριο των δημόσιων θεατρικών σκηνών - Θλίψη και ανησυχία

Την απόφαση του ΕΘ να "κόψει" την παράσταση σχολίασε με επίσημη ανακοίνωση και το υπουργείο Πολιτισμού σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός πως το Εθνικό Θέατρο, στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων».

Η πλήρης ανακοίνωση αναφέρει:
«Η κοινωνική ευαισθησία σχετικά με το ζήτημα της βίαιης και δολοφονικής δράσης ένοπλων ομάδων είναι δικαίως μεγάλη. Συμμεριζόμαστε αυτή την ευαισθησία και συμπαραστεκόμαστε πλήρως στους οικείους των θυμάτων.

Η ίδια αυτή η κοινωνική ευαισθησία όσο και η μνήμη των θυμάτων προσβάλλονται από τις τυφλές αντιδράσεις απέναντι σε μια θεατρική παράσταση. Αυτές οι αντιδράσεις, που δεν ασχολούνται με το συγκεκριμένο περιεχόμενο ή τους σκοπούς μιας παράστασης, καθιστούν αδύνατη κάθε νηφάλια αποτίμηση του καλλιτεχνικού έργου και κάθε ουσιαστική δημόσια συζήτηση τόσο για τη μνήμη των θυμάτων όσο και για το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης βίας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε την πρόθεση να παρεμβαίνει στο ρεπερτόριο των δημόσιων θεατρικών σκηνών. Όμως, δεν μπορεί παρά να σημειώσει ότι, για την πολιτιστική ζωή της χώρας, είναι θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός πως το Εθνικό Θέατρο, στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνικό: Πρόωρο κλείσιμο αυλαίας για το έργο που βασίστηκε στο βιβλίο του Σ. Ξηρού "

Χημικά και επεισόδια στη Θεσσαλονίκη-Πληροφορίες μιλούν για αναβολή των εγκαινίων της Agrotica

Επεισόδια και εντάσεις έβαλαν «μπλόκο» στα προγραμματισμένα για σήμερα το απόγευμα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «Agrotica 2016»

Πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι λίγο μετά τις 17.30 σημειώθηκαν εντάσεις στη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών κατά του ασφαλιστικού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: Ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να διεισδύσει στον χώρο της ΔΕΘ, όπου θα πραγματοποιούνταν τα εγκαίνια της κλαδικής έκθεσης, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, και σημειώθηκαν συμπλοκές με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Helexpo γνωστοποίησε στους αγρότες ότι τα εγκαίνια της Agrotica δεν θα τελεστούν σήμερα.

Το zougla.gr επικοινώνησε με την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρει ότι «δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ενημέρωση για αναβολή ή ακύρωση των εγκαινίων» της διεθνούς έκθεσης.

Από τη Λεωφόρο Στρατού αποχωρούν σταδιακά τα εκατοντάδες τρακτέρ που ήταν παρατεταγμένα, προκειμένου να μεταβούν στα αρχικά μπλόκα τους στην επικράτεια. Στο σημείο παραμένουν διαδηλωτές και συντονιστικά όργανα των κινητοποιήσεων.

Ιδιαίτερα ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία στον χώρο της ΔΕΘ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Χημικά και επεισόδια στη Θεσσαλονίκη-Πληροφορίες μιλούν για αναβολή των εγκαινίων της Agrotica"

Για ένα ακόμη 48ωρο δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Τη συνέχιση και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων για ένα ακόμη 48ωρο, από τις 06.00 ξημερώματα Παρασκευής 29 Ιανουαρίου έως τις 06.00 το πρωί της Κυριακής αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρονται τα εξής:

«Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνήλθε σήμερα, αφού εκτίμησε την εξέλιξη της απεργίας, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα με καθολική επιτυχία και συμμετοχή, διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση της Κυβέρνησης στα αιτήματα των ναυτεργατών με κυρίαρχο εκείνο της διάλυσης του ΝΑΤ, που επέρχεται με την κυκλοφορία κειμένου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Η Διοίκηση απεφάσισε, με μυστική ψηφοφορία, να κλιμακώσει για δεύτερο 48ωρο την απεργιακή κινητοποίησή της, με έναρξη την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 και από ώρα 06.00.

Κλιμακώνοντας οι Έλληνες ναυτεργάτες την απεργιακή κινητοποίησή τους παλεύουν για την διατήρηση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, του αρχαιότερου ασφαλιστικού Ταμείου της χώρας μας, αλλά και για την κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, την αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων σε βάρος της ασφάλειας των δρομολογίων και των επιβατών, τον ευτελισμό των συντάξεων, την οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου.

Ακόμη, αγωνίζονται ενάντια στην μαύρη ανασφάλιστη εργασία η οποία και μπορεί να καταπολεμηθεί με την πρόσληψη των ναυτεργατών σε όλα τα πλοία που φορολογούνται με τον Ν. 27/75 μέσω ΓΕΝΕ, με την διασφάλιση εφαρμογής των ΣΣΕ και της κοινωνικής ασφάλισης, την συνεχή παραβίαση των όρων εργασίας, την συστηματική και κατ’ εξακολούθηση υποβάθμιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, την προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των δικαιωμάτων του κλάδου και την σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των Υπευθύνων και του Κράτους, τα οποία δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Για ένα ακόμη 48ωρο δεμένα τα πλοία στα λιμάνια"

Οι «FT» κάνουν γκάλοπ: Να διαγραφεί το ελληνικό χρέος με αντάλλαγμα τους πρόσφυγες;

Την ώρα που οι Βρυξέλλες απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση τριών μηνών στην Αθήνα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τηρώντας τις «συστάσεις» και να περιφρουρήσει με αποτελεσματικό τρόπο τα εξωτερικά της σύνορα, βελτιώνοντας παράλληλα τη διαδικασία ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, ο διεθνής Τύπος με συνεχή δημοσιεύματα καλλιεργεί το κλίμα «Grexit» με εκδίωξη της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταλλάξει το χρέος της με πρόσφυγες», έγραψαν προ ημερών οι Financial Times, «Η υπερχρεωμένη και οικονομικά κατεστραμμένη χώρα αποτυγχάνει καθημερινά να φέρει εις πέρας αυτό το τεράστιο έργο (εννοώντας τη φύλαξη των συνόρων) λέει η Welt, «Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας εντός της ζώνης του Σένγκεν» αναφέρει η Deutsche Welle.

Στα αδιάκοπα «πυρά» που δέχεται η Αθήνα, προστίθεται και το γκάλοπ που διεξάγουν οι Financial Times, μέσω του οποίου ρωτούν τους αναγνώστες τους αν πρέπει να διαγραφεί το ελληνικό χρέος με αντάλλαγμα τους πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής μάλιστα, το 55% απαντά θετικά στο ερώτημα που θέτει η βρετανική εφημερίδα, ενώ το 45% λέει «όχι». Δείτε εδώ τη δημοσκόπηση που πραγματοποιεί.






Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα των «FT» το οποίο πρότεινε το «σφράγισμα» των συνόρων της Ελλάδας και την παραμονή όσων μπαίνουν στο ελληνικό έδαφος σε καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν στα νησιά! Αυτό, κατά την βρετανική εφημερίδα θα ήταν το αντάλλαγμα, για να διαγραφεί το δημόσιο χρέος της χώρας μας.

«Το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο. Αλλά πτυχές του μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται» σημείωνε ο αρθρογράφος Gideon Rachman και αναφερόταν στα όσα ειπώθηκαν στο συμβούλιο της Ευρώπης, όπου οι υπουργοί από διάφορες χώρες του βορρά κυρίως προειδοποίησαν την Ελλάδα με σφράγισμα των συνόρων της αν δεν αντιμετωπίσει εγκαίρως τις προσφυγικές ροές.

«Χωρίς καλή διαχείριση, θα μπορούσε να αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων η οποία είναι αντιμέτωπη με ανεργία 25% και ένα εθνικό χρέος που πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ. Αλλά το τεράστιο χρέος της Ελλάδας μπορεί τελικά να είναι το κλειδί για την λύση του προβλήματος» έγραφε ακόμα ο Rachman.

Στο άρθρο του περιέγραφε και το πώς θα μπορούσαν να στηθούν οι καταυλισμοί αυτοί, κατά το... πρότυπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Πολύ εκπατρισμένοι επανεγκαταστάθηκαν σε τρίτες χώρες, λόγω της αλλαγής των συνόρων. Αλλά η καλύτερη επιλογή ήταν πάντοτε η επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους. Όσο ζοφερή και αν είναι η σημερινή κατάσταση στην Μέση Ανατολή, δεν είναι τόσο χαοτική όσο στην μεταπολεμική Ευρώπη, που κάνει πιο ρεαλιστική την ιδέα ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στο σπίτι τους οι Σύροι, Ιρακινοί και άλλοι πρόσφυγες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική Deutsche Welle, η οποία γράφει ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας εντός της ζώνης του Σένγκεν αλλά και το μέλλον της ίδιας της συνθήκης, η οποία εξαιτίας του προσφυγικού προβλήματος δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς. Στο πλαίσιο αυτό για την Ελλάδα η αναχαίτιση του προσφυγικού ρεύματος από τα παράλια της Τουρκίας είναι μονόδρομος, εάν θέλει να παραμείνει στη ζώνη του Σένγκεν.

Εντός του Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει έκθεση της Κομισιόν, η οποία είναι αρνητική για την Ελλάδα, αφού διαπιστώνει σοβαρές αδυναμίες από ελληνικής πλευράς στη φύλαξη των συνόρων, συμπληρώνει η εφημερίδα και συνεχίζει: Αδυναμίες που εντοπίζονται στη ελλιπή ταυτοποίηση των προσφύγων, η οποία είναι προϊόν της έλλειψης των κατάλληλων υποδομών, δεδομένου ότι από τα πέντε κέντρα καταγραφής που είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2015 λειτουργεί μόνο ένα, αυτό της Λέσβου. Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο αναμένεται να δώσει ένα μήνα διορία στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που εντοπίστηκαν καθώς και διορία δύο μηνών για να το υλοποιήσει.

Προς ενεργοποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν;

«Στο μεταξύ μέχρι τον Μάϊο η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε η Κομισιόν θα προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να παρατείνουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά τους για χρονικό διάστημα μέχρι δύο ετών.

Πρακτικά αυτό θα σημάνει την πλήρη απομόνωση της χώρας μας, δεδομένου ότι οι εταίροι θα «σφραγίσουν» τα προς βορρά σύνορα με την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, εγκλωβίζοντας εντός της επικράτειας τους υποψήφιους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα καθώς και όσους συνεχίζουν να έρχονται. Το παραπάνω σενάριο θεωρείται πάντως έσχατη επιλογή που θα είναι πολύ κακή για την Ελλάδα, ωστόσο και στην Ευρώπη θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Κι αυτό διότι η συνέχιση των ελέγχων στα σύνορα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, ενώ θα πλήξει και την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς».

Σφοδρή κριτική εναντίον της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της κατάστασης στο προσφυγικό ασκεί και η Welt, υπογραμμίζοντας ότι «το γεγονός ότι ειδικά η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να φυλάξει τα πιο σημαντικά εξωτερικά σύνορα είναι μοιραίο».

«Η υπερχρεωμένη και οικονομικά κατεστραμμένη χώρα αποτυγχάνει καθημερινά να φέρει εις πέρας αυτό το τεράστιο έργο», αναφέρει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας τα ακόλουθα: «Η χώρα-μέλος της ΕΕ μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης θεωρείται ένα αποτυχημένο κράτος με ανεπαρκή διοίκηση, πελατειακή οικονομία και έλλειψη κοινωνικών υποδομών. Και το ρήγμα στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα μοιάζει να βαθαίνει. Από τις αρχές του χρόνου, παρά τον χειμωνιάτικο καιρό, ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε κατά πολύ, ακόμα μια φορά. Κανένας από τους πρόσφυγες δεν θέλει να μείνει παραπάνω από όσο είναι απαραίτητο στο ελληνικό έδαφος. Η περίθαλψη θεωρείται αναξιοπρεπής, παρόλο που οι Βρυξέλλες παρέχουν οικονομική βοήθεια».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι «FT» κάνουν γκάλοπ: Να διαγραφεί το ελληνικό χρέος με αντάλλαγμα τους πρόσφυγες;"

Παρατείνεται έως τη Δευτέρα η αποχή των δικηγόρων

Τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων έως τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, σε συνδυασμό και με τη σχετική απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

«Ο ΔΣΑ διαμαρτύρεται και απορρίπτει τα μέτρα του ασφαλιστικού προσχεδίου της κυβέρνησης, τα οποία οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο και επαγγελματική εξόντωση τους συναδέλφους δικηγόρους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Για τις εξελίξεις στο θέμα του ασφαλιστικού και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του δικηγορικού σώματος, θα υπάρξει απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που συγκαλείται το Σάββατο 30/1/2016, στα γραφεία του ΔΣΑ» προστίθεται.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται έως τη Δευτέρα η αποχή των δικηγόρων"

DW: Αυξάνεται η πίεση στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Κρίσιμοι αναμένονται οι επόμενοι μήνες για το μέλλον της Ελλάδας εντός του χώρου Σένγκεν, ενώ κλιμακώνονται οι πιέσεις της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της. «Καμία σύνδεση προσφυγικού και πρώτης αξιολόγησης».
Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας εντός της ζώνης του Σένγκεν αλλά και το μέλλον της ίδιας της συνθήκης, η οποία εξαιτίας του προσφυγικού προβλήματος δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς. Στο πλαίσιο αυτό για την Ελλάδα η αναχαίτιση του προσφυγικού ρεύματος από τα παράλια της Τουρκίας είναι μονόδρομος, εάν θέλει να παραμείνει στη ζώνη του Σένγκεν.
Εντός του Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει έκθεση της Κομισιόν, η οποία είναι αρνητική για την Ελλάδα, αφού διαπιστώνει σοβαρές αδυναμίες από ελληνικής πλευράς στη φύλαξη των συνόρων. Αδυναμίες που εντοπίζονται στη ελλιπή ταυτοποίηση των προσφύγων, η οποία είναι προϊόν της έλλειψης των κατάλληλων υποδομών, δεδομένου ότι από τα πέντε κέντρα καταγραφής που είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2015 λειτουργεί μόνο ένα, αυτό της Λέσβου. Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο αναμένεται να δώσει ένα μήνα διορία στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που εντοπίστηκαν καθώς και διορία δύο μηνών για να το υλοποιήσει.
Προς ενεργοποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν;
Έσχατη επιλογή το «σφράγισμα» των συνόρων από πλευράς των εταίρων
Έσχατη επιλογή το «σφράγισμα» των συνόρων από πλευράς των εταίρων
Στο μεταξύ μέχρι τον Μάϊο η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε η Κομισιόν θα προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να παρατείνουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά τους για χρονικό διάστημα μέχρι δύο ετών.
Πρακτικά αυτό θα σημάνει την πλήρη απομόνωση της χώρας μας, δεδομένου ότι οι εταίροι θα «σφραγίσουν» τα προς βορρά σύνορα με την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, εγκλωβίζοντας εντός της επικράτειας τους υποψήφιους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα καθώς και όσους συνεχίζουν να έρχονται. Το παραπάνω σενάριο θεωρείται πάντως έσχατη επιλογή που θα είναι πολύ κακή για την Ελλάδα, ωστόσο και στην Ευρώπη θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Κι αυτό διότι η συνέχιση των ελέγχων στα σύνορα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, ενώ θα πλήξει και την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Προσφυγικό και αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος
Μοσκοβισί: «Eπιθυμία της Κομισιόν είναι να τελειώσουμε το συντομότερο και με επιτυχία την αξιολόγηση»
Μοσκοβισί: «Eπιθυμία της Κομισιόν είναι να τελειώσουμε το συντομότερο και με επιτυχία την αξιολόγηση»
Στο μεταξύ ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ούτε ως προς το περιεχόμενο ούτε ως προς το χρονοδιάγραμμα. «Η επιθυμία της Κομισιόν είναι να τελειώσουμε το συντομότερο και με επιτυχία την αξιολόγηση, ώστε να ξεκινήσουμε με θετικό πνεύμα τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση αξιολόγηση ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης βδομάδες, ενώ οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο. «Είμαι αισιόδοξος, ότι οι επικεφαλής μπορούν να βρεθούν τις επόμενες μέρες και να ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης βδομάδας την αξιολόγηση», επισήμανε ο επίτροπος, ο οποίος προέβλεψε ότι οι συζητήσεις θα πάρουν κάποιο χρόνο, ωστόσο, όπως είπε, θέλουμε την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε, τέλος, ότι συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, στον οποίο έδωσε οδηγίες ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης στην Αθήνα.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Αυξάνεται η πίεση στην Ελλάδα για το προσφυγικό"

Ναυάγιο στο Αιγαίο με 24 νεκρούς - 18 παιδιά ανάμεσά τους

Νέο πολύνεκρο ναυάγιο με τουλάχιστον 24 νεκρούς πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 18 παιδιά σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης ανοικτά της Σάμου.

Οι λιμενικές αρχές ανέσυραν από τα παγωμένα νερά του Αιγαίου δεκατρία νεκρά αγοράκια, πέντε κοριτσάκια, πέντε άνδρες και μια γυναίκα.

Δέκα άνθρωποι διασώθηκαν -πέντε εκ των οποίων βρέθηκαν σε μια ξύλινη σανίδα- και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

«Οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, γιατί δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που επέβαιναν στη βάρκα», όπως δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος.

To ναυάγιο στο Αιγαίο έγινε γνωστό όταν ένας πρόσφυγας που επέβαινε στη βάρκα κατάφερε να φτάσει μόνος του στην ακτή.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος ενώ περισσότεροι από 170 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτό το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ναυάγιο στο Αιγαίο με 24 νεκρούς - 18 παιδιά ανάμεσά τους "

ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες σχετικά με την επιδημία από τον ιό Ζίκα

Μια σειρά από ταξιδιωτικές οδηγίες για την ασφάλεια των πολιτών -ταξιδιωτών αλλά και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την επιδημάι από τον ιό Ζίκα, ανακοινώνει το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοινώνει σχετική ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης, μαζί με σύντομο ιστορικό, για κάθε ενδιαφερόμενο.
Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης, συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.
Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.
Ο ταξιδιώτης θα πρέπει:
1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη,τετραμεθρίνη,αλλεθρίνη κ.α.
3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.
Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του ταξιδιώτη για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.
Σύντομο ιστορικό
  • Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού.
  • Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες.
  • Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες.
  • Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.
  • Η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση.
  • Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες σχετικά με την επιδημία από τον ιό Ζίκα"

Μοσκοβισί: Στην Ελλάδα μεταβαίνουν οι επικεφαλής των θεσμών

Ολες οι τεχνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων όσων εξετάζουν το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό, είναι στην Αθήνα και γίνεται πρόοδος, τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί και ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Όπως είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «έχω την πεποίθηση ότι οι επικεφαλής των θεσμών μπορούν να μεταβούν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες για να αρχίσουν οι συζητήσεις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν δύσκολα θέματα και θα χρειαστεί χρόνος, αλλά στόχος είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Θα είμαι σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές. Ηδη συζήτησα με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός και προ δύο ημερών είδα και τον Ντ. Κοστέλο, στον οποίο έδωσα οδηγίες, συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχει σύνδεση του προσφυγικού με το χρέος, ξεκαθάρισε, απαντώντας σε ερώτηση για τις χθεσινές ανακοινώσεις αναφορικά με τη Σένγκεν και επανέλαβε ότι η Κομισιόν θέλει να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Στην Ελλάδα μεταβαίνουν οι επικεφαλής των θεσμών"

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Κατατέθηκε τελικά στη Βουλή η τροπολογία που ρυθμίζει το ζήτημα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

Σύμφωνα με την ρύθμιση, ο αριθμός των καναλιών που θα εκπέμπουν ανά κατηγορία θα ορίζεται αρχικά από τον αρμόδιο υπουργό, στην συνέχεια όμως θα καλείται η Βουλή να τον εγκρίνει. 

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, η τροπολογία κατατίθεται για να τρέξει άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία, παραμένει ωστόσο ερωτηματικό τι θα γίνει με την στελέχωση του ΕΣΡ, καθώς είναι το αρμόδιο όργανο για την αξιολόγηση των υποψήφιων καναλαρχών.


Δείτε εδώ το pdf

Αναλυτικά το κείμενο: 






protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες"

Παραχωρούν 22 κλίνες ΜΕΘ στον ΕΟΠΥΥ οι ιδιωτικές κλινικές

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), έχοντας πλήρη επίγνωση της τραγικής κατάστασης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το ΕΣΥ και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αποφάσισε να παραχωρήσει οικειοθελώς 22 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικά σήμερα, που οι μακρές λίστες αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο συνανθρώπων μας, ο ΣΕΚ θεωρεί υποχρέωση του να συνδράμει στην προσπάθεια για ασφαλή νοσηλεία όλων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κίνηση αυτή, εκ μέρους του ΣΕΚ, λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να επιδεικνύει απαξιωτική και περιφρονητική συμπεριφορά απέναντι στους παρόχους του. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις, πληροφορηθήκαμε αιφνιδίως ότι η προγραμματισμένη πληρωμή των κλινικών για τον Οκτώβριο 2015, δηλαδή για παρασχεθείσες υπηρεσίες, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά για να συμπεριληφθεί στο clawback. Έτσι, οι κλινικές δεν θα πληρωθούν καθόλου στο πρώτο δίμηνο του 2016, επιβαρύνοντας ασφυκτικά τη ρευστότητα τους.

Σημειώνεται ότι η παραχώρηση των κλινών ισχύει έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016 και αποτελεί μία προσωρινή λύση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η ουσιαστική επίλυση του προβλήματος μπορεί να προκύψει στο πλαίσιο της νέας σύμβασης ΕΟΠΥΥ – κλινικών, της οποίας η υπογραφή εκκρεμεί από τον Αύγουστο.

Ο ΣΕΚ αναμένει, το συντομότερο δυνατό, από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπ. Υγείας την υπογραφή της νέας σύμβασης, η οποία – σύμφωνα με το κείμενο που ήδη έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Υπ. Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και του ΣΕΚ – αναμένεται να δώσει οριστική και όχι ευκαιριακή λύση και στο πρόβλημα του αριθμού των κλινών ΜΕΘ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραχωρούν 22 κλίνες ΜΕΘ στον ΕΟΠΥΥ οι ιδιωτικές κλινικές"

Μουζάλας στο BBC: Οι Βέλγοι μας είπαν να ρίξουμε τους πρόσφυγες στη θάλασσα!

Σε μια βαριά καταγγελία προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC, που αφορά στο μεταναστευτικό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του από την Ευρώπη.

Σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, ο κ. Μουζάλας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι Βέλγοι μας είπαν να ξαναρίξουμε τους πρόσφυγες στην θάλασσα! Μας είπαν: "Παρανομείστε! Φοβόμαστε! Δεν μας νοιάζει αν θα τους πνίξετε!"», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ευτυχώς κανένας από τους άλλους υπουργούς δεν το δέχτηκε».

Ο κ. Μουζάλας όταν ρωτήθηκε για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ζητείται να φτιαχτούν στην Ελλάδα είπε: «Αν ανατρέξετε στην ιστορία θα δείτε ότι στρατόπεδα συγκέντρωσης 400.000 ανθρώπων υπήρχαν μόνο στην εποχή των Ναζί. Δεν υπάρχει άλλη περίοδος στην ιστορία που να υπάρχουν στρατόπεδα για 400.000 ανθρώπους. Οι πρόσφυγες δεν είναι κρατούμενοι. Έχουν δικαιώματα».

Στο ερώτημα ποιος φταίει για την κατάσταση είπε: «Δεν θέλω να είμαι μέρος του "blame game" θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης. Δεν μπορείς να είσαι μέλος της Ευρώπης α λα καρτ. Δεν μπορείς να παίρνεις αγροτικές επιδοτήσεις, επιδοτήσεις για την εκπαίδευση αλλά όταν σε χρειάζεται η Ευρώπη, κλείνεις τα σύνορα. Φτιάχνεις φυλακές και ζητάς να πνίγουν οι άλλοι τους πρόσφυγες. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη».

Όταν ρωτήθηκε επίσης αν είναι οργισμένος ή λυπημένος απάντησε: «Δεν είμαι οργισμένος. Είμαι υπουργός και πρέπει να είμαι ανοικτός σε όλα. Θελουμε να βρούμε την λύση αλλά έχουμε κουραστεί. Έχουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Όλοι περνούν από εμάς. Φανταστείτε ότι το καλοκαίρι περνούσαν 10.000 άνθρωποι την ημέρα από ένα νησί 3.000 κατοίκων. Πνίγονται στις θάλασσές μας. Κάθε μέρα οι Έλληνες μαζεύουν πτώματα από την θάλασσα. Θέλουμε πιο πολύ από τον καθένα, να λυθεί το πρόβλημα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας στο BBC: Οι Βέλγοι μας είπαν να ρίξουμε τους πρόσφυγες στη θάλασσα!"

Κατρούγκαλος: Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου θα έχει έρθει το Ασφαλιστικό στη Βουλή

Την εκτίμησή του ότι μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου θα πάει προς συζήτηση στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, Thomas Handel και τον επικεφαλής ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη.

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωκοινοβούλιο έχει συστήσει ομάδας παρακολούθησης των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για το νέο Ασφαλιστικό, στην οποία πάντως δεν προσήλθαν εκπρόσωποι των θεσμών, με τη δικαιολογία ότι ενημερώθηκαν πολύ αργά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Τόμας Χάντελ κατηγόρησε «τμήματα της Κομισιόν» πως δεν θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι είναι προς όφελος όλων των μερών και των θεσμών να διασφαλιστεί ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, ώστε να σταλεί το σήμα σταθεροποίησης και της ανάκαμψης.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στην ανάγκη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης,

«είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη. Γιατί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο εθνικό θέμα, αλλά ευρωπαϊκό». Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την υπογραφή μας αλλά να εφαρμόσουμε τις υποχρεώσεις μας με τις δικές μας επιλογές μέσα πάντα στο πλαίσιο του Μνημονίου. Αλλιώς γιατί χρειαζόσαστε μια κυβέρνηση στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως «ελπίζει πως μέχρι 22 Φεβρουαρίου, οπότε θα συνεδριάσει ξανά η ομάδα εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου» για το ελληνικό Ασφαλιστικό «να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και το νομοσχέδιο να έχει έλθει στη Βουλή».

Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε πως η διαπραγμάτευση θα είναι «σκληρή», αλλά μπορεί να καταλήξει σε αποτελέσματα που θα δείχνουν «προσήλωση στην Ευρώπη της ευημερίας».

Σε ο,τι αφορά το Εργασιακό, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως «είμαστε δεσμευμένοι να δώσουμε νέα πνοή στις συλλογικές συμβάσεις και τον κοινωνικό διάλογο. Η δέσμευση μας είναι η εξής να επανορθώσουμε πλήρως το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων. Δεν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις. Αποφασίσαμε με τους εταίρους μας τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το Εργασιακό».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε πως «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και των δανειστών η έγκαιρη και επιτυχής της πρώτης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», ώστε να δοθεί το σήμα της σταθεροποίησης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως οι προβλέψεις της Κομισιόν το καλοκαίρι του 2015 για ύφεση ήταν 2,5-4% δεν επαληθεύτηκαν.

Σύμφωνα με νεότερες προβλέψεις, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις από το β΄ εξάμηνο 2016 για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε πως «για να μην ανακοπεί αυτή η θετική δυναμική, θα πρέπει να μην χάνουν όλες οι πλευρές χρόνο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ο ίδιος τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει όλα τα στοιχεία» για το νέο Ασφαλιστικό και πως η απάντηση των θεσμών είναι πως η ελληνική πρόταση «αξιολογείται».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως τηρούνται «δύο μέτρα και δύο σταθμά», καθώς το περασμένο καλοκαίρι η απάντηση των θεσμών ήλθε «σε λίγες ώρες, ενώ στην περίπτωση του Ασφαλιστικού «έχει περάσει ένας μήνας».
«Η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη και διάλογο και όχι απειλές», είπε και συμπλήρωσε πως «αντιμετωπίζουμε οικονομική και προσφυγική κρίση». «Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε ένα blame game. Να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, διατηρώντας το κυριαρχικό μας δικαίωμα», τόνισε.

Ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε πως «η απάντηση του κ. Μοσκοβισί» σε σχέση με το Εργασιακό στην Ελλάδα "είναι αληθινή, αν και γενικόλογη, ωστόσο είναι δέσμευση της συμφωνίας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου Thomas Handel, επισήμανε πως «κάποια τμήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνούνται να συνεργαστούν με την Ευρωκοινοβούλιο για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα το επαναφέρει στις συνομιλίες του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Σουλτς. πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.
«Η Ελλάδα συχνά δαιμονοποιείται στην Γερμανία», τόνισε ο κ. Χάντελ και συμπλήρωσε πως «όποιος δεν σκοπεύει σοβαρά να βοηθήσει την Ελλάδα, να σιωπήσει σε θέματα προσφυγικά».


newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου θα έχει έρθει το Ασφαλιστικό στη Βουλή"

ΥΠΟΙΚ: Διευκολύνσεις στους οινοπαραγωγούς για τον ΕΦΚ

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, παρέχονται διευκολύνσεις προς τους οινοπαραγωγούς σε σχέση με την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί.

Σύμφωνα με την απόφαση:

1. Όλοι οι οινοπαραγωγοί οι οποίοι θα υπαχθούν σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης θα πρέπει:

- έως 15/2/2016 να υποβάλουν τη Δήλωση Αποθεμάτων στα αρμόδια τελωνεία.

- έως 29/02/2016 να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση αδειών φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου αποθηκευτή στα αρμόδια τελωνεία μόνο με την προσκόμιση της άδειας λειτουργίας του οινοποιείου. Με την υποβολή της αίτησης χορηγούνται άμεσα οι άδειες φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου αποθηκευτή.

- έως 30/04/2016 να προσκομίσουν τα λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Διευκρινίζεται ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η αυτοψία από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές θα ολοκληρωθούν σταδιακά εκ των υστέρων. Σε περίπτωση που με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ελέγχων διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των ανωτέρω αδειών, οι χορηγηθείσες άδειες θα ανακληθούν και θα καταστούν άμεσα απαιτητές οι φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις που αναλογούν στα αποθηκευμένα προϊόντα.

Τα παραπάνω θα ισχύσουν και για τους μικρούς οινοπαραγωγούς του άρθρου 71 του ν. 2960/01 που θα επιλέξουν να ενταχθούν στις φορολογικές αποθήκες 2.

2. Οι μικροί οινοπαραγωγοί που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς της φορολογικής αποθήκης θα πρέπει:

- έως την 15/2/2016 να υποβάλουν τη Δήλωση Αποθεμάτων στα αρμόδια τελωνεία.

- έως 29/04/2016 να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ για το ¼ των αποθεμάτων.

- έως 30/06/2016 να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ για το επόμενο ¼ των αποθεμάτων.

- έως 31/08/2016 να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ για το επόμενο ¼ των αποθεμάτων.

- έως 31/10/2016 να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ για το εναπομείναν ¼ των αποθεμάτων.

Οι παραπάνω μικροί οινοπαραγωγοί θα μπορούν να διενεργούν πωλήσεις, εφόσον προηγουμένως υποβάλουν τη δήλωση αποθεμάτων, ενημερώνοντας σχετικά το αρμόδιο τελωνείο με συγκεντρωτική κατάσταση, κατά τις ημερομηνίες υποβολής των Δηλώσεων ΕΦΚ.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα ισχύσουν αποκλειστικά και μόνο για τη φετινή χρονιά, καθώς αποτελεί μεταβατικό στάδιο επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί, προκειμένου να παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας για την προσαρμογή των οινοπαραγωγών, αλλά και να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των εμπορικών δραστηριοτήτων του οίνου στη χώρα μας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Διευκολύνσεις στους οινοπαραγωγούς για τον ΕΦΚ"

Ρέντσι: «Υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να χάσει τον εαυτό της»

Για τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει τον εαυτό της προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

«Μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ βλέπουμε τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει τον εαυτό της και να μείνουν μόνο ερείπια, σαν και εκείνα του πολιτισμού των Μάγια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρέντσι σε συνέντευξή του στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».

«Αν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη, πρέπει να σώσουμε και τον πολιτισμό μας» προσθέτει ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «όταν μιλάμε για Ευρώπη, δεν μπορούμε να δίνουμε κεντρική θέση στην ιδεολογία του 0,1% ή 0,2% του ελλείμματος, αλλά χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην κληρονομιά και στο κοινό μας μέλλον».

Για το προσφυγικό ζήτημα ο Ματέο Ρέντσι τονίζει ότι «πρέπει να ελεγχθούν καλύτερα τα ευρωπαϊκά σύνορα», αλλά διευκρινίζει ότι η λήψη της απόφασης σχετικά με το ποιος θα πρέπει να μείνει και ποιος πρέπει να επαναπατρισθεί «δεν μπορεί να αποτελεί αρμοδιότητα της κάθε χώρας μεμονωμένα, αλλά να λαμβάνεται εξ ονόματος και για λογαριασμό της Ευρώπης».

Όπως επισημαίνει η «Corriere della Sera» στην προδημοσίευσή της, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης παραδέχεται ότι στο παρελθόν η Ρώμη δεν προχώρησε στην καταγραφή όλων των μεταναστών, δηλώνοντας, όμως, αμέσως μετά ότι «στο μεταξύ η Ιταλία άνοιξε τα hotspots στη Σικελία και ετοιμάζεται να ανοίξει ένα άλλο σε βορειοανατολική περιφέρεια της χώρας».

«Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό σχέδιο με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και όχι βιαστικές αποφάσεις» προσθέτει.

Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρεται με σαφήνεια σε ένα σημείο διαφωνίας με το Βερολίνο και εξηγεί: «Ένα από τα σημεία διαφωνίας είναι η συμπεριφορά της Γερμανίας, η οποία ξεκινά κάθε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια διμερή συνάντηση με τους Γάλλους. Θα ήμουν ευγνώμων αν η Άνγκελα και ο Φρανσουά (Ολάντ) ήταν σε θέση να λύσουν όλα τα προβλήματα, αλλά συνήθως αυτό δεν συμβαίνει».

«Αν κάποιος, για παράδειγμα, αναζητεί μια ευρωπαϊκή στρατηγική για να λύσει το πρόβλημα των προσφύγων, δεν είναι αρκετό η Άνγκελα να τηλεφωνεί στον Φρανσουά και στη συνέχεια στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εγώ να τα μαθαίνω όλα μετά , από τον Τύπο» υπογραμμίζει ο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός την Παρασκευή πρόκειται να μεταβεί στο Βερολίνο, όπου και θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέντσι: «Υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να χάσει τον εαυτό της»"

Η Σουηδία απελαύνει 80.000 μετανάστες

Οι αρχές στη Σουηδία σχεδιάζουν να απελάσουν 80.000 αιτούντες άσυλου που δεν κατάφεραν να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας σύμφωνα με το BBC.

Ο Anders Ygeman δήλωσε ότι οι μετανάστες θα απελαθούν από τη χώρα με πτήσεις τσάρτερ.

«Μιλάμε για 60.000 ανθρώπους αλλά ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τους 80.000» μεταδίδουν τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δηλώσεις του υπουργού.

Το 2015 περί τους 163.000 ανθρώπους κατέθεσαν αίτηση για παροχή ασύλου στη Σουηδία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αιτούντων ασύλου στην Ευρώπη.

Από τις συνολικά 58.800 υποθέσεις αιτούντων ασύλου που εξετάστηκαν, ενεκρίθη το 55% εξ αυτών, σύμφωνα με το BBC.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Σουηδία απελαύνει 80.000 μετανάστες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news