facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Έβρος

Νέα παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης των Δήμων Ορεστιάδας, Διδυμότειχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε με απόφαση του την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης.

Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για άλλη μία παράταση, αφού, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι κήρυξης και το έργο της διαχείρισης των συνεπειών, από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν κατά την 4η Δεκεμβρίου 2014» στον Έβρο.

«Η εν λόγω παράταση κήρυξης θα ισχύει για τρεις μήνες, δηλαδή έως και 31 Απριλίου 2016»

thrakinea
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Έβρος"

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η τοξωτή γέφυρα Τσακώνας

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε σήμερα η τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας μήκους 390 μέτρων και προϋπολογισμού 22,85 εκατ. ευρώ που βρίσκεται στα όρια των νομών Μεσσηνίας - Αρκαδίας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υποδομών, με το έργο αυτό ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης-Καλαμάτας.

Η παράδοση στην κυκλοφορία της γέφυρας είναι αποτέλεσμα των «εντατικών και επίπονων προσπαθειών, αλλά και της μέριμνας της κυβέρνησης αι του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη που βρήκε το έργο σταματημένο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα τελετή εγκαινίων της γέφυρας παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, τα μπλόκα των αγροτών ματαίωσαν τα αρχικά σχέδια.

Η κατασκευή της τοξωτής γέφυρας στην πολύπαθη περιοχή της Τσακώνας ξεκίνησε το 2008, κόστισε συνολικά περί τα 22 εκατ. ευρώ κι έχει μήκος 390 μέτρα. 260 μέτρα από τον ένα αρμό του τόξου στον άλλο και ύψος τόξου 45 μέτρα, στο πιο ψηλό του σημείο, από το οδόστρωμα. Είναι δε επιβλητική και εμφανής από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Δυτικής Μεσσηνίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η τοξωτή γέφυρα Τσακώνας"

Τρακτέρ και στο Κορωπί - Απειλούν ότι θα «μπλοκάρουν» αύριο την πρόσβαση στο αεροδρόμιο

Στον αγώνα των αγροτών όλης της Ελλάδας μπαίνουν από την Τετάρτη και οι αγρότες της Αττικής.

Αγρότες από την Παιανία και τα Σπάτα παρέταξαν τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου με την Αττική Οδό, σε σημείο που μπορούν να αποκλείσουν την πρόσβαση προς τον διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.
Προς το παρόν η κίνηση διεξάγεται χωρίς προβλήματα. Ενώ γίνονται συζητήσεις μεταξύ των αγροτών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς, για το πότε και με ποιό τρόπο θα κλιμακώσουν την κινητοποίησή τους.








 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρακτέρ και στο Κορωπί - Απειλούν ότι θα «μπλοκάρουν» αύριο την πρόσβαση στο αεροδρόμιο"

Πεντάωρος αποκλεισμός των Τεμπών την Πέμπτη

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι την Πέμπτη θα προχωρήσουν σε πεντάωρο αποκλεισμό της κοιλάδας, από τις 16:00 το μεσημέρι έως τις 21:00 το βράδυ, όπως αποφασίστηκε σε γενική συνέλευση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το απόγευμα της Τετάρτης.

Παράλληλα, οι αγρότες συζητούν το ενδεχόμενο να καλέσουν το Σάββατο εκ νέου εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα στα Τέμπη, προκειμένου να υπάρξει ο τελικός συντονισμός των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.

Όσον αφορά στην έκθεση AGROTICA, η απόφαση που έλαβαν είναι να μην συμμετάσχουν συντεταγμένα ως μπλόκο Τεμπών στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί στην Θεσσαλονίκη, χωρίς αυτό να αποκλείει την συμμετοχή μεμονωμένων αγροτών.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας οι οποίοι συνεδρίασαν επίσης σήμερα το απόγευμα, έχουν αποφασίσει από την Παρασκευή το απόγευμα να διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με την συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου την εμφάνιση τους θα κάνουν συμβολικά και τρακτέρ, ενώ προετοιμάζονται και για δυναμική συμμετοχή στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πεντάωρος αποκλεισμός των Τεμπών την Πέμπτη"

Απεργούν την Πέμπτη οι δημοσιογράφοι

Απεργούν την Πέμπτη οι δημοσιογράφοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης ανταποκρινόμενοι στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Η απεργία ξεκινά από τις 6 το πρωί της Πέμπτης και λήγει στις 6 το πρωί της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου.

Αφορά όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τα Γραφεία Τύπου.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις ενώσεις-μέλη της ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘΣΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ να συμμετέχουν στη συγκέντρωση την ίδια μέρα της απεργίας και να περιφρουρήσουν την απεργία με όλα τα πρόσφορα αγωνιστικά και επικοινωνιακά μέσα.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν την Πέμπτη οι δημοσιογράφοι"

Τσίπρας κατά των «γραφειοκρατών των Βρυξελλών»: Να σταματήσει το «blame game» για το προσφυγικό

Εμφανής είναι η δυσφορία στους κόλπους της κυβέρνησης για το τελεσίγραφο που απηύθυνε η Κομισιόν στην Ελλάδα, καλώντας την να ελέγξει τα σύνορά της εντός τριών μηνών, προκειμένου να μην τεθεί εκτός της Ζώνης Σένγκεν.

Εκτός από τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του από το Ισραήλ, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του, κάνοντας λόγο για «γραφειοκράτες των Βρυξελλών».

Μιλώντας έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στους Ευρωπαίους, καλώντας τους να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους και να σταματήσουν το «παιχνίδι» της απόδοσης ευθυνών (blame game).

«Να σταματήσει το blame game. Δεν είναι αποτελεσματικό. Είναι σημαντική η συνεισφορά μας στην Ευρώπη, δεν έχει σημασία αν την καταλαβαίνουν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες. Η πραγματικότητα είναι καταγεγραμμένη και αναγνωρισμένη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η λύση πρέπει να δοθεί στη Συρία και με τη συνεργασία της Τουρκίας, σε συνεννόηση για τον καταμερισμό των βαρών.

«Εχουμε αναλάβει δεσμεύσεις, έχουν προχωρήσει, θα είμαστε έτοιμοι τον επόμενο μήνα. Μένει να δούμε αν και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί μας» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η προσφυγική κρίση δεν είναι ελληνική κρίση.

«Η λύση δεν μπορεί να είναι στο σύμπτωμα, αλλά στη Συρία και περνά μέσα από την ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία, αλλά και μέσα από την κατάλληλη συνεννόηση και τον διαμερισμό βαρών» σημείωσε.

Αν η ΕΕ δεν μπορεί να μοιράζει τα βάρη, δεν θα έχει νόημα ύπαρξης, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε, δε, ότι οι εικόνες των νεκρών παιδιών ντροπιάζουν την Ευρώπη και ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες αδυναμίες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καταφέρνει να αντιμετωπίζει το προσφυγικό, αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας κατά των «γραφειοκρατών των Βρυξελλών»: Να σταματήσει το «blame game» για το προσφυγικό"

Περικοπές 15% στις συντάξεις απαιτεί το ΔΝΤ - Απορρίπτει την αύξηση των εισφορών

Μία νέα... βόμβα, πιθανώς για αρκετούς αναμενόμενη, περιμένει την ελληνική κυβέρνηση, εάν τουλάχιστον αποδειχθεί ορθό δημοσίευμα της «Huffington Post», σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ απαιτεί, μεσοπρόθεσμα, μειώσεις συντάξεων 15% και ταυτόχρονα απορρίπτει οποιαδήποτε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη απορρίψει ή δεχθεί τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, στέλεχος του Ταμείου, το οποίο συμμετέχει και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθεί την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς θεωρεί ότι μία τέτοια κίνηση θα πλήξει την ήδη αδύναμη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει επίσημη διάψευση του ΔΝΤ στο δημοσίευμα της εφημερίδας, αλλά παραπομπή στις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις ότι «το ΔΝΤ εξετάζει τις ελληνικές προτάσεις».

Αδιάλλακτος εμφανίζεται ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πολ Τόμσεν

Η Huffington Post, ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών ξένων εντύπων, υποστηρίζει ότι εάν κάποιος θα πρέπει να ψάξει ποιος κρύβεται πίσω από την αδιαλλαξία του Ταμείου, δεν έχει παρά να κοιτάξει προς την πλευρά του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, κ. Πολ Τόμσεν.

«Το ότι ο Τόμσεν διαδραματίζει έναν όχι και τόσο εποικοδομητικό ρόλο είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς. Η στάση του ΔΝΤ προκαλεί προβληματισμό και θέλει σαφώς είτε να βγει από το πρόγραμμα ή να τινάξει όλο το πράγμα στον αέρα», τόνισε στέλεχος του Ταμείου στην εφημερίδα.

Άλλωστε στο παρελθόν έχουν υπάρξει δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα οποία δεν έχουν διστάσει να κάνουν λόγο ακόμη και για «εμμονή» του κ. Τόμσεν με το θέμα των συντάξεων στην Ελλάδα και την ανάγκη να υπάρξει και νέα μείωσή τους.

Ο Πίτερ Ντόιλ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Τόμσεν για πολλά χρόνια προτού παραιτηθεί από το ΔΝΤ διαμαρτυρόμενος για τους χειρισμούς του στην ελληνική κρίση το 2012, πιστεύει ότι τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος «δεν τον νοιάζει» ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η δική του προσέγγιση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σημείωσε επίσης ότι οι περικοπές στις συντάξεις και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν βοήθησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η στάση του Τόμσεν εξηγείται από τις εμπειρίες της παρελθούσης καριέρας του στο Ταμείο, υποστηρίζει ο Ντόιλ. «Πέρασε ολόκληρη την καριέρα του στην Ανατολική Ευρώπη —τη Ρουμανία κλπ— και οι περισσότεροι από τους πολιτικούς εκεί ήταν πραγματικά διεφθαρμένοι. Πάει στην Ελλάδα και νομίζει ότι είναι σαν τη Ρουμανία ή σαν τις άλλες, λιγότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

Ο Ντόιλ ισχυρίζεται επίσης ότι ο Τόμσεν μπορεί να θέλει να εξασφαλίσει όσο περισσότερες παραχωρήσεις μπορεί από την Ελλάδα πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.


Ανησυχίες για τη διαπραγματευτική στάση του ΔΝΤ

Η ίδια πηγή είπε ότι το ΔΝΤ συζητά επίσης την πιθανότητα να ζητήσει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Το Ταμείο όμως διαψεύδει ότι σχεδιάζει να θέσει πρόωρα το ζήτημα της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. «Δεν υπήρξαν πρόσφατα συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας»,είπε ο εκπρόσωπός του, Αντρέας Αντριάνο.

Αξιωματούχοι προσκείμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζουν ανησυχίες για τη διαπραγματευτική στάση του ΔΝΤ, συνέχισε η πηγή της Huffington Post. Η Κομισιόν διάκειται ευνοϊκά απέναντι στην ελληνική πρόταση για το συνταξιοδοτικό και ανησυχεί ότι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις θα βλάψουν την οικονομία της χώρας.

Η Κομισιόν εμφανίζεται επίσης μπερδεμένη ως προς το γιατί το ΔΝΤ θα έθετε το θέμα της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας πριν από την ώρα του και πιστεύει ότι τέτοιου είδους αιτήματα υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσουν την ευρύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Οι ενστάσεις του ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την τελευταία φάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.


Ντόιλ: Μύθος ότι το ΔΝΤ είναι πιο συμβιβαστικό από τη Γερμανία

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της Huffington Post, oικονομολόγοι από ολόκληρο το ιδεολογικό φάσμα έχουν επικρίνει την προσέγγιση των δανειστών της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική λιτότητα η οποία επιβλήθηκε στη χώρα με αντάλλαγμα την παροχή δανείων αποτελεί τροχοπέδη για την ανάκαμψη της Ελλάδας. 

Ωστόσο, όταν όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα του να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, επειδή αντιστεκόταν σε ένα ακόμα γύρο μεγάλων περικοπών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, το ΔΝΤ ανέλαβε τον ρόλο του μετριοπαθούς «ρυθμιστή» μεταξύ των πιστωτών. Πιο συγκεκριμένα, σε έκθεσή του που δημοσίευσε τον Ιούλιο, υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει το χρέος της χωρίς σημαντική αναδιάρθρωση.

Η αλήθεια είναι όμως ότι το ΔΝΤ δημοσίευσε την έκθεση απρόθυμα και ύστερα από πιέσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, αναφέρει πηγή που γνωρίζει πως λήφθηκε η απόφαση.

Ο Ντόιλ, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, ισχυρίζεται ότι οι διαφορές του ΔΝΤ και της Γερμανίας ήταν τελικά επιφανειακές, καθώς το ΔΝΤ απέτυχε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να προστατεύσει την Ελλάδα από μια μη βιώσιμη συμφωνία.

«Είναι καθαρός μύθος ότι το ΔΝΤ είναι πιο συμβιβαστικό από τη Γερμανία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντόιλ, συμπληρώνοντας ότι απλώς είχαν πολύ καλές δημόσιες σχέσεις από πλευράς τους.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Περικοπές 15% στις συντάξεις απαιτεί το ΔΝΤ - Απορρίπτει την αύξηση των εισφορών"

Η αλήθεια για τους μετακλητούς: Τον Δεκέμβριο του '14 ήταν 1888 και τον Δεκέμβριο του '15 ανήλθαν στους 1901

Οι διαδοχικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές, τις περιφερειακές και εν τέλει τις εθνικές εκλογές ελάχιστα ωφέλησαν την τσέπη των πολιτών, σε ότι αφορά στο περίφημο θέμα των μετακλητών. Όσους πληρώναμε, πληρώνουμε.

Σύμφωνα με μία προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων που υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση apografi.gov.gr, και εντόπισαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, τον Δεκέμβριο του 2014 ο συνολικός αριθμός των μετακλητών ήταν 1888 ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 ανέβηκαν στους 1901!

Στον συγκεντρωτικό πίνακα που δημοσιεύουμε φαίνεται πως έγινε πράγματι μια προσπάθεια περιορισμού των μετακλητών σε ορισμένα υπουργεία (Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Παιδείας) προσπάθεια που ακυρώθηκε από τις αυξημένες προσλήψεις στο:

  • υπουργείο Δικαιοσύνης με 42 μετακλητούς έναντι 19,
  • υπουργείο Εθνικής Άμυνας με 41 έναντι 29,
  • υπουργείο Εξωτερικών με 26 έναντι 20,
  • υπουργείο Εργασίας με 62 έναντι 58 και
  • στους κεντρικούς κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς με 147 έναντι 122.

Το τελικό χτύπημα έδωσαν οι ΟΤΑ, στους οποίους το πάρτι συνεχίζεται. Τον τελευταίο μήνα του 2014 είχαν 430 μετακλητούς ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο οι μετακλητοί ανήλθαν σε 569.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η αλήθεια για τους μετακλητούς: Τον Δεκέμβριο του '14 ήταν 1888 και τον Δεκέμβριο του '15 ανήλθαν στους 1901"

Τι αλλάζει για τους Έλληνες σε περίπτωση «Grexit» από τη Σένγκεν

Μια νέα εκδοχή «Grexit» φαίνεται πως απειλεί πλέον την Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα προειδοποιητικά μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό και κάνουν λόγο για πιθανή έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν, εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση στα σύνορα με την Τουρκία.

Κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων που εξέτασε το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ουσιαστικά τελεσίγραφο τριών μηνών στην Ελλάδα για να διορθώσει τα σημαντικά προβλήματα και τις παραλείψεις στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., δηλαδή στα ελληνο – τουρκικά σύνορα.

Εάν δεν συμμορφωθεί με τις συστάσεις των Ευρωπαίων, η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με την απειλή αποπομπής από μια ευρωπαϊκή δομή, αυτή τη φορά από τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης διακίνησης προσώπων και προϊόντων.

Τι σημαίνει όμως πρακτικά για τη χώρα μας μια ενδεχόμενη έξοδος από το χώρο Σένγκεν; Τι εξασφαλίζει η Συμφωνία Σένγκεν στις χώρες που την έχουν υπογράψει και τι κινδυνεύει να χάσει ένα κράτος εάν αποπεμφθεί από αυτή;

Τι είναι ο χώρος Σένγκεν

Η Συνθήκη Σένγκεν υπεγράφη το 1985, όταν πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, αποφάσισαν να καταργήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, δημιουργώντας τον λεγόμενο χώρο Σένγκεν.

Σήμερα ο χώρος Σένγκεν αποτελείται από 26 ευρωπαϊκές χώρες, 22 από τις οποίες είναι κράτη μέλη της ΕΕ. Κάθε χώρα που ανήκει στον χώρο Σένγκεν αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι εφαρμόζει στο ακέραιο τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από όλους.

Τι προσφέρει η Συνθήκη Σένγκεν στα κράτη που την έχουν υπογράψει;

Εντός του εδάφους του χώρου Σένγκεν είναι εξασφαλισμένη η ελεύθερη κυκλοφορία όχι μόνο προσώπων, αλλά και εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Κι αυτό γιατί τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη, έχουν ουσιαστικά καταργηθεί και αντικατασταθεί με ενιαία εξωτερικά σύνορα.

Στα κράτη του χώρου Σένγκεν ισχύουν κοινοί κανόνες όσον αφορά τις θεωρήσεις για διαμονές σύντομης διάρκειας, τις αιτήσεις ασύλου και τους ελέγχους στα σύνορα, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Πρακτικά, τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η Συνθήκη στους πολίτες των χωρών που την έχουν υπογράψει είναι πολλά. Οι εν λόγω πολίτες που κινούνται μέσα στον συγκεκριμένο χώρο δεν υποβάλλονται σε συνοριακούς ελέγχους, ούτε προβλέπεται για αυτούς αναμονή σε αεροδρόμια ή σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα.

Η διενέργεια αστυνομικών έλεγχων επιτρέπεται μόνο αν η αστυνομία έχει πληροφορίες για πιθανή απειλή στη δημόσια ασφάλεια. Στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, οι μοναδικοί έλεγχοι που επιτρέπονται αφορούν στην επαλήθευση της ταυτότητας του νόμιμου κατόχου του εισιτηρίου.

Αναφορικά δε με την ύπαρξη κοινών εξωτερικών συνόρων, τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η Σένγκεν είναι η βελτιωμένη συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών των διαφόρων χωρών που εγγυώνται την ασφάλεια εντός του χώρου Σένγκεν.

Επιπλέον, συνοριοφύλακες μιας χώρας μπορούν να αποσπώνται σε άλλη χώρα στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων ή να παρέχουν στήριξη σε κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες πιέσεις.

Η παραπάνω παράμετρος είναι ιδιαίτερη σημαντική για τη χώρα μας που αντιμετωπίζει πρωτόγνωρη πίεση στα σύνορά της λόγω της προσφυγικής κρίσης. Επίσης, σε περίπτωση εξόδου από τη Σένγκεν, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη του ενιαίου χώρου, σε μια περίοδο που η απειλή της τρομοκρατίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Τα κράτη που ανήκουν στη Σένγκεν ανταλλάσσουν πληροφορίες για την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Η ενισχυμένη αστυνομική συνεργασία καθιστά δυνατή την καταδίωξη εγκληματιών πέραν των συνόρων, τη διασυνοριακή παρακολούθηση, τη σύσταση κοινών αστυνομικών κέντρων και ομάδων, καθώς και τη χρήση του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν (SIS), το οποίο βοηθά στη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας εντός των κρατών του χώρου Σένγκεν.

Το SIS είναι ένα τεράστιο σύστημα πληροφοριών που παρέχει στην αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας (και των άλλων κρατών της Σένγκεν) πρόσβαση σε καταχωρίσεις για εξαφανισθέντα πρόσωπα, για πρόσωπα ή αντικείμενα που συνδέονται με ποινικά αδικήματα και για υπηκόους τρίτων χωρών που δεν επιτρέπεται να εισέλθουν ή να παραμείνουν στον χώρο Σένγκεν.

Πλήγμα στον τουρισμό

Όλα τα παραπάνω (ή κάποια από αυτά) μπορεί να χαθούν αν η χώρα μας αποπεμφθεί από τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο που ορίζει η Συνθήκη. Επιπλέον ως «παράπλευρη» (αλλά όχι και αμελητέα) απώλεια μπορούν να λογιστούν και οι οικονομικές επιπτώσεις από την μειωμένη τουριστική κίνηση από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, που θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν.
Σε μια εποχή που η μόνη παραγωγική δύναμη στη χώρα που αποδίδει στην οικονομία είναι ο τουρισμός, η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν είναι σίγουρο πως θα στρέψει πολλούς τουρίστες σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες με τα όποια οικονομικά επακόλουθα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει για τους Έλληνες σε περίπτωση «Grexit» από τη Σένγκεν"

Συνεχίζει την επέλασή της η γρίπη: 77 ασθενείς σήμερα σε ΜΕΘ

Συνεχίζει την επέλασή της η γρίπη, καταρρίπτοντας καθημερινά τα «αρνητικά» ρεκόρ των προηγούμενων ημερών στις εισαγωγές σοβαρών κρουσμάτων στις Εντατικές και στα θανατηφόρα περιστατικά.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 77 άνθρωποι νοσηλεύονται σήμερα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Από την αρχή του έτους 141 ασθενείς με γρίπη τύπου Α(Η1Ν1) έχουν χρειαστεί να νοσηλευτούν σε Μονάδες. Μάλιστα, μεταξύ των βαριά νοσηλευόμενων περιλαμβάνονται ένας νοσηλευτής κι ένας γιατρός δημόσιων νοσοκομείων, γεγονός που μαρτυρά το σαρωτικό πέρασμα της γρίπης και στους επαγγελματίες υγείας αλλά και που αποδεικνύει κατά τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο προσωπικό της υγείας.

Το τελευταίο 24ωρο άλλοι 4 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των βαριών επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 26.

Εξ' αυτών τουλάχιστον 4 έχουν καταλήξει εκτός ΜΕΘ, χωρίς βεβαίως να μπορεί να αποσαφηνιστεί εάν θα ήταν διαφορετική η έκβαση της υγείας τους εάν είχαν εισαχθεί σε Εντατική.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζει την επέλασή της η γρίπη: 77 ασθενείς σήμερα σε ΜΕΘ"

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίσκεψη Κουμουτσάκου στην ΕΡΤ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή και τον διευθύνοντα σύμβουλο της δημόσιας τηλεόρασης Λάμπη Ταγματάρχη είχαν ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του κόμματος, Μακάριος Λαζαρίδης.

Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι στη ΝΔ προγραμμάτιζαν ενημερωτική συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΡΤ εδώ και καιρό.

«Η αλήθεια είναι όμως ότι η δημόσια συζήτηση που πυροδότησε πρόσφατα το προπαγανδιστικό βίντεο που παρουσιάστηκε στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, επέσπευσε αυτή τη συνάντηση» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ χαρακτήρισε τη συνάντηση ουσιαστική με βάση τις απαντήσεις που δόθηκαν στον ίδιο και στον κ. Λαζαρίδη και ανέφερε ότι ταυτόχρονα από την πλευρά τους υπογράμμισαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ.

«Την ΕΡΤ, τη δημόσια τηλεόραση, την πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες. Για αυτό και οφείλει να σέβεται την ενημέρωση όλων των Ελλήνων. Δεν θα πρέπει η δημόσια τηλεόραση να λειτουργεί ως τηλεοπτική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό η κυβέρνηση έχει πολλές ευθύνες που εμείς και θα παρακολουθούμε και θα αναδεικνύουμε -και κοινοβουλευτικά- όταν κρίνουμε ότι χρειάζεται» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Απαντώντας, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «τα «έργα και οι ημέρες» της ΝΔ στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση είναι πολύ πρόσφατα για να λησμονιούνται».

Η κ. Σβίγκου επισημαίνει ότι «από τις συνεχείς παρεμβάσεις της, ως το αντισυνταγματικό 'μαύρο' στην ΕΡΤ, η ΝΔ έδειξε το πώς αντιλαμβάνεται την πολυφωνία και την ανεξάρτητη ενημέρωση» και προσθέτει ότι «ευτυχώς, οι μέρες αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί».

Σημειώνει ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «τόσο με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, όσο και με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ, βάζει τάξη στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και προασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, σε αντίθεση με τη ΝΔ, η οποία προβάλλει συνεχώς νέες δικαιολογίες για να μην αλλάξει τίποτα στον χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ.»

Καλό και εποικοδομητικό χαρακτήρισε από την πλευρά της η ΕΡΤ Α.Ε. το κλίμα της συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων της ΝΔ και του Διονύση Τσακνή, προέδρου της ΕΡΤ και Λάμπη Ταγματάρχη, διευθύνοντα συμβούλου.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα αξιοπιστίας, αντικειμενικότητας και ο ευρύτερος ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΡΤ ενώ για το επίμαχο βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ που προβλήθηκε στην εκδήλωση για τον εορτασμό του ενός έτους διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του Tae Kwon Do, η ΕΡΤ σημειώνει ότι δεν είναι ο ρόλος της να καθορίζει τι, πώς και πότε θα προβληθεί στις συγκεντρώσεις όλων των κομμάτων. Απλώς τις αναμεταδίδει.

«Κάθε καλόπιστος τηλεθεατής είδε ή μπορεί να ανατρέξει στο site της ΕΡΤ και να διαπιστώσει ότι υπήρχε διαρκής σήμανση «Tae Kwon Do»– απευθείας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίσκεψη Κουμουτσάκου στην ΕΡΤ"

Κρατική ενίσχυση 4,52 εκατ. ευρώ στα κόμματα - Δείτε πώς θα μοιραστεί το ποσό

Ποσό 4.520.600 ευρώ κατανέμεται στα δικαιούχα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων, ως πρώτη δόση της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης για το 2016.

Η κατανομή αφορά στα κόμματα που εξέλεξαν βουλευτές στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, καθώς και αυτά που στις ανωτέρω εκλογικές αναμετρήσεις συγκέντρωσαν τουλάχιστον 1,5% των ψήφων της επικράτειας.

Από το ανωτέρω ποσό, τα 3.767.167 ευρώ αποτελούν την τακτική χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα 753.433 ευρώ είναι η οικονομική ενίσχυση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς.

Ειδικότερα, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στα δικαιούχα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων κατανέμονται τα εξής ποσά:

- ΣΥΡΙΖΑ 1.483.455,39

- NEA ∆HMOKPATIA 1.198.916,55

- ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝ∆ΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 383.487,29 - (*)

- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 299.742, 63

- ΚΚΕ 327.992,

- ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 271.575,72

- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 199.332,05

- ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 189.455,96

- ΕΛΙΑ-∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΚ - Συµφωνία για τη Νέα Ελλάδα - ∆υναµική Ελλάδα - Μεταρρυθµιστική Αριστερά - Νέοι Μεταρρυθµιστές - ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2012 - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Β΄) 56.729

- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΟΣ ΕΛΛΑ∆Α, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ- ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ 56.729,10

- ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 26.591,76

- ΛΑΟΣ 26.591,76

(*) Όπως είναι γνωστό, η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής έχει ανασταλεί λόγω της εμπλοκής της με τη Δικαιοσύνη και το ποσό που της αναλογεί θα αποδοθεί άτοκα σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρατική ενίσχυση 4,52 εκατ. ευρώ στα κόμματα - Δείτε πώς θα μοιραστεί το ποσό"

Ανδρουλάκης σε Κομισιόν: Τι έχει κάνει η Τουρκία για την προσφυγική κρίση;

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση της συμφωνίας του Νοεμβρίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, που προέβλεπε την «ταχεία αποκατάσταση της τάξης στα κοινά μας σύνορα», κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρούλακης.

Επίσης, ζητά να μάθει, αν η Τουρκία έχει παρουσιάσει δράσεις προς χρηματοδότηση για την βελτίωση της ζωής των Σύριων προσφύγων, θέτοντας υπόψη πως η ανακοίνωση της Frontex κάνει λόγο για 40 φορές περισσότερες αφίξεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τον Δεκέμβριο του 2015 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης ρωτά την Επιτροπή, αν οι πρόσφατες κοινές δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου και του Τούρκου ομολόγου της, περί εκταμίευσης οικονομικής βοήθειας, στηρίζονται σε κάποια συγκεκριμένη πρόοδο της συμφωνίας και αν η Επιτροπή είχε γνώση αυτών των δηλώσεων.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Τον Νοέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία κατέληξαν σε μία συμφωνία που καθόριζε "ένα σαφές σχέδιο για ταχεία αποκατάσταση της τάξης στα κοινά μας σύνορα", προβλέποντας συγχρόνως την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία μέσω ενός νέου μηχανισμού.

Παρά τη συμφωνία όμως που επετεύχθη, η κατάσταση στα κοινά σύνορα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ιδιαιτέρως στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, δεν σημείωσε βελτίωση. Αντιθέτως, σύμφωνα με ανακοίνωση της Frontex στις 22 Ιανουαρίου 2016, και παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τον μήνα Δεκέμβριο κατεγράφησαν 108.000 παράνομες αφίξεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, 40 φορές περισσότερες σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο. Συγχρόνως, στις 22 Ιανουαρίου 2016 η Γερμανίδα Καγκελάριος υποσχέθηκε στον Τούρκο ομόλογό της σε κοινές δηλώσεις τους στο Βερολίνο, την εκταμίευση ενός μέρους της ανωτέρω οικονομικής βοήθειας.

Έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: - Πως κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εφαρμογή της Συμφωνίας με την Τουρκία; - Η παραπάνω δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου έγινε κατόπιν συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αν ναι που στηρίζεται η πρόθεση της για εκταμίευση μέρους των χρημάτων; - Έχει καταθέσει η Τουρκία κατάλογο δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν για την βελτίωση της ζωής των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία;»
.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανδρουλάκης σε Κομισιόν: Τι έχει κάνει η Τουρκία για την προσφυγική κρίση;"

ΠΦΣ: Το ασφαλιστικό τιμωρεί τους «ειλικρινείς φαρμακοποιούς»

Οι φαρμακοποιοί έχουν στοχοποιηθεί ως επαγγελματίες και ως επιστήμονες και για αυτό ο κλάδος θα αντιδράσει, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, αναφερόμενος στο ζήτημα του ασφαλιστικού.

Χαρακτήρισε το διάλογο «προσχηματικό», έκανε λόγο για «υποκρισία και ψευτιά», από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό οι φαρμακοποιοί «τιμωρούνται επειδή είναι ειλικρινείς φορολογούμενοι» και ευνοούνται οι φοροφυγάδες.

«Θα ήθελα πολύ να φοροδιαφύγω, να κλέψω αφού με κλέβουν, αλλά δεν μπορώ και τιμωρούμαι αφού δεν κοροϊδεύω, να πληρώσω υπέρογκες εισφορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για την παρουσίαση της εκστρατείας «Άκου το Σώμα Σου».

Βασικοί πυλώνες της εκστρατείας είναι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των φαρμακοποιών και η ανάπτυξη προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για πρόληψη και σωστό έλεγχο μιας σειράς σημαντικών ασθενειών, αλλά και η ορθή καθοδήγηση των ασθενών μέσα από το πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας υγείας. Η δράση στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας αδιάγνωστων ασθενών, με τη συμμετοχή όλων των φαρμακοποιών, καλύπτοντας έτσι, κενά που μπορεί να παρουσιάζει το πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας υγείας.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΦΣ: Το ασφαλιστικό τιμωρεί τους «ειλικρινείς φαρμακοποιούς»"

Handelsblatt: Η Αθήνα δεν μπορεί απλά να σταματήσει το κύμα προσφύγων

Λάθος χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν ο δημοσιογράφος Γκερτ Χέλερ (Gerd Hohler), σε άρθρο του που φιλοξενείται στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «Αδύνατη απαίτηση» και υπότιτλο «Η Αθήνα δεν μπορεί απλά να σταματήσει το κύμα προσφύγων».

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι σε νησιά όπως η Χίος, η Λέσβος ή η Σάμος τα ελληνικά χωρικά ύδατα συνορεύουν άμεσα με τα τουρκικά, και «από τη στιγμή που οι προσφυγικές βάρκες περάσουν τα σύνορα, η ελληνική ακτοφυλακή δεν έχει -σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης- άλλη επιλογή, από το να βγάλει τους ανθρώπους στη στεριά».
Επίσης χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική την απαίτηση για κοινές περιπολίες των ακτών από Ελλάδα και Τουρκία, καθώς όπως επισημαίνει δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και την μικρασιατική ακτή στα οποία θα είχαν νόημα τέτοιες κοινές επιχειρήσεις.
Αναλυτικότερα, ο Γκερτ Χέλερ αναφέρει στο άρθρο του:
«Αρχικά ήταν η κρίση χρέους, που έβαλε την Ελλάδα σε θέση παρία μέσα στην ΕΕ. Τώρα το προσφυγικό δράμα βάζει το μαχαίρι ακόμη πιο βαθιά. Το κλίμα επιδεινώνεται όλο και πιο πολύ. Η Ελλάδα πρέπει να "πράξει τα καθήκοντά της" απαιτεί ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ με ύφος ανώτατου καθηγητή. Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εξαπολύει κατηγορίες για "απώλεια του ελέγχου" στο Αιγαίο. Έχει δίκιο, ωστόσο καταλήγει σε λάθος συμπέρασμα με το να απαιτεί τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν.
Από το 1.004.356 των ανθρώπων, που έφτασαν στην ΕΕ μέσω θάλασσας το περασμένο έτος, οι 853.650 έφτασαν μέσω Ελλάδας. Γι αυτό το λόγο η Αθήνα πρέπει να αναλάβει επιτέλους δράση για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στο Αιγαίο, αυτή είναι η ολοένα και πιο επίμονη απαίτηση. Ακούγεται εύλογη. Η πραγματικότητα είναι περίπλοκη. Σε νησιά όπως η Χίος, η Λέσβος ή η Σάμος τα ελληνικά χωρικά ύδατα συνορεύουν άμεσα με τα τουρκικά. Από τη στιγμή που οι προσφυγικές βάρκες περάσουν τα σύνορα, η ελληνική ακτοφυλακή δεν έχει -σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης- άλλη επιλογή, από το να βγάλει τους ανθρώπους στη στεριά.
Αλλά και ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν αλλάζει κάτι. Κανένας πρόσφυγας δεν πρόκειται εξ αυτού του λόγου να υπαναχωρήσει, αντίθετα θα διατηρεί προσδοκία για παροχή ασύλου από την Ελλάδα. Καθόλου ρεαλιστική δεν είναι και η απαίτηση για κοινές περιπολίες των ακτών από Ελλάδα και Τουρκία. Κι αυτό διότι δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και την μικρασιατική ακτή, στα οποία θα είχαν νόημα τέτοιες κοινές επιχειρήσεις.
Δεδομένης της πολύχρονης διαμάχης για τις ζώνες εθνικής κυριαρχίας δεν πρόκειται να ανεχθούν ούτε οι Τούρκοι ελληνικές περιπολίες στα ύδατά τους, ούτε οι Έλληνες τουρκικά σκάφη μπροστά από τις ακτές τους. Και η ίδια η Υπηρεσία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η Frontex, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καμία νομική και πρακτική δυνατότητα να σταματήσει το προσφυγικό ρεύμα στο Αιγαίο.
Όλοι γνωρίζουν ότι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία. Μονό αυτή μπορεί να σταματήσει τους λαθρέμπορους και να εμποδίσει τους πρόσφυγες από το να ανεβαίνουν στις βάρκες. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν προκύπτει ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη για κάτι τέτοιο. Ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται αντί να μειώνεται. Η Τουρκία αυξάνει την πίεση, αντί να ρυθμίζει την κατάσταση: Μαζί με τους δικαιούμενους άσυλο από χώρες με εμφύλιες συρράξεις, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν περνούν μέσω Τουρκίας από το Αιγαίο στην Ελλάδα και μετανάστες από χώρες της βόρειας Αφρικής, όπως το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία. Το αποτέλεσμα είναι ότι μένει στην Ελλάδα να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
Διασφάλιση των συνόρων στο Αιγαίο; Σε τελική ανάλυση αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο, ότι τα σκάφη περιπολίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex δεν εξοπλίζονται πλέον με σωσίβια, αλλά με πολυβόλα. Όποιος θέλει κάτι τέτοιο, πρέπει να το πει ανοιχτά.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Handelsblatt: Η Αθήνα δεν μπορεί απλά να σταματήσει το κύμα προσφύγων"

Και τα ταξί στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου

Τη συμμετοχή τους στη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου ανακοίνωσαν οι αυτοκινητιστές ταξί, ζητώντας από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις βασικές αρχές του σχεδίου για το ασφαλιστικό, ώστε να καταστεί «μακροχρόνια βιώσιμο» και να αποτελέσει «πυλώνα κοινωνικής συνοχής και εργαλείο ανάπτυξης».

Οι οδηγοί διεκδικούν αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, δίκαιη φορολόγηση επί των πραγματικών εισοδημάτων και «πάγωμα» των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, καθώς και αφαίρεση από τον ασφαλιστικό χρόνο.

«Αυτό που η κυβέρνηση βάφτισε 'προσπάθεια διάσωσης του ασφαλιστικού συστήματος', για όλη την κοινωνία είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Οδηγεί στη φοροδιαφυγή και στην αύξηση της 'μαύρης' εργασίας. Καθιερώνει τη φτωχοποίηση και πολλαπλασιάζει την ανεργία» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Και τα ταξί στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου"

Τον Φεβρουάριο οι φορολογικές δηλώσεις, πληρωμή φόρων από Μάιο

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα υποβληθούν εφέτος οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2015 από 6.000.000 φορολογουμένους. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα «ανοίξει» την 1η Φεβρουαρίου και θα κλείσει στα τέλη Απριλίου.

Από τον Μάιο θα αρχίσει η πληρωμή των φόρων εισοδήματος, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να απλώσει στη διάρκεια του έτους τις διάφορες φορολογικές υποχρεώσεις και να μην πέσει ο λογαριασμός στο δεύτερο εξάμηνο όπως συνέβη πέρυσι.

Η πληρωμή των φόρων θα γίνει σε τρεις δόσεις, έως τα τέλη των μηνών Μαΐου, Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων από την 1η Φεβρουαρίου, χρονοδιάγραμμα το οποίο κρίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες εφικτό στον βαθμό που δεν υπάρξουν ανατροπές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας έχει ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών (έως τις 15 Φεβρουαρίου η προθεσμία), ενώ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά έχει ετοιμαστεί και το νέο έντυπο Ε1, το οποίο ενσωματώνει τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, έτσι ώστε όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (είτε πρόκειται για ετερόφυλους είτε για ομόφυλους) να τυγχάνουν των απαλλαγών που έχουν σήμερα οι έγγαμοι φορολογούμενοι. Δηλαδή, θα μπορούν να υποβάλουν κοινή δήλωση.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον Φεβρουάριο οι φορολογικές δηλώσεις, πληρωμή φόρων από Μάιο"

Σαράντα βουλευτές της ΝΔ καλούν τον Τσίπρα να ερευνήσει τις ευθύνες Βαρουφάκη για το «Plan X»

Να «σπάσει» την εκκωφαντική του σιωπή για το «Βαρουφάκης-gate» καλούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, 40 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας του να απαντήσει εάν προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση των ευθυνών που προκύπτουν από τις ενέργειες του πρώην υπουργού Οικονομικών και οι οποίες ώθησαν σε άμεσο και απτό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ασύντακτης χρεοκοπίας και καθολικής οικονομικής καταστροφής.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές επισημαίνουν τις καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία που προκάλεσε η πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μιλούν για «το μεγάλο σκάνδαλο» με νομικές, πολιτικές και ηθικές ευθύνες, που «ακουμπούν» και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη, επικαλείται την κυνική ομολογία του κ. Βαρουφάκη στην τηλεοπτική εκπομπή «Ιστορίες» του Σκάι για τον σχεδιασμό του plan X με το παράλληλο νόμισμα.

Οι ερωτώντες αναφέρονται στην πρώτη περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και επισημαίνουν ότι «πέρα από τους τεράστιους κινδύνους, στους οποίους εξέθεσαν τη χώρα με τη χαρακτηριστική απειρία, άγνοια και τον τυχοδιωκτισμό της Κυβέρνησης που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η δήθεν στρατηγική της διαπραγμάτευσης κόστισε πολλά δισεκατομμύρια στο δημόσιο, αύξησε το δημόσιο χρέος, καταβαράθρωσε την εθνική οικονομία και τους πολίτες, δίχασε την ελληνική κοινωνία, τράβηξε τη χώρα χρόνια πίσω και την έσυρε με τους χειρότερους όρους σε ένα 3ο Μνημόνιο».

Μιλούν, δε, για «το μεγάλο σκάνδαλο, από το οποίο προκύπτει ζήτημα τεράστιων νομικών, πολιτικών και ηθικών ευθυνών των συνεργών και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διόρισε και διατήρησε Υπουργό Οικονομικών και πληρεξούσιο της χώρας στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη, και έπαιξαν συνολικά με τις τύχες της χώρας και τις ζωές των Ελλήνων, ζητήματα τα οποία θα πρέπει διερευνηθούν σε βάθος».

Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής:

Την Τρίτη 19-01-2016, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, στην εκπομπή «Ιστορίες», προβλήθηκε συνέντευξη του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων προέβη σε πρόθυμες αποκαλύψεις, αναδεικνύοντας την τραγική διάσταση των έξι μηνών που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015 και τους κινδύνους που διέτρεξε η χώρα λόγω του τυχοδιωκτισμού, της απειρίας και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνέντευξη αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων:

• «Ότι είναι οπωσδήποτε κάτι που πρέπει να σκεφτούμε(η επιστροφή στη δραχμή). […] Πολύ σύντομα είδα μια σημαντική ωρίμανση στη σκέψη του Α. Τσίπρα.[…]. Το δεύτερο μνημόνιο ήταν αυτό που άλλαξε τα πάντα. Γιατί με το δεύτερο μνημόνιο υπήρξε μια πάρα πολύ μεγάλη πόλωση. […]. Ναι, υπήρξε μια εκθετική πορεία στην ωρίμανση της σκέψης μιας μικρής ομάδας γύρω από τον Α. Τσίπρα.[…]»

• «[…] Είναι αλήθεια (έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup πλην του πρώτου)».

• «[…] Βεβαίως (υπήρχε ομάδα που είχε ευθύνη για το Plan Χ […]. Επικεφαλής ήμουν εγώ. […] Η εντολή που είχα από τον πρωθυπουργό ήταν να υπάρξει όσο γίνεται πιο εμπεριστατωμένη μελέτη, όλων αυτών των ζητημάτων, χωρίς να ξεφύγει αυτό από τα 5 – 6 άτομα.»

• «Εγώ δεν είχα καμία απολύτως επαφή με τη ρωσική διάσταση των πραγμάτων. Για την ακρίβεια ήμουν ιδιαίτερα αρνητικός».

• «[…] Είχαμε μια συμφωνία σε αυτή την ομάδα, ομόφωνη, ότι εάν μας κλείσουν τις τράπεζες θα προβούμε στην αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων, όταν έγινε αυτό, μειοψήφησα.»

• […] Προφανώς (ξέραμε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες με το δημοψήφισμα).»

• «[…] Δεν υπήρχε καμία απολύτως σκέψη για διπλό νόμισμα.»

Τον Ιούλιο 2015 ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης αναφέρει ότι στην Telegraph, ότι «αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα».

• « […] Κανένας δεν προσπάθησε να χακάρει τίποτα. Υπήρχε ένα κεφάλαιο για όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα (για φάρμακα, τρόφιμα, πετρέλαια).» Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ο διάλογος με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds που έγινε στις 16 Ιουλίου, όπου ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το εναλλακτικό σχέδιό του, το οποίο προέβλεπε υποκλοπή των ΑΦΜ, από έναν παιδικό του φίλο που είχε διορίσει στο υπουργείο για να παρακάμψει την κ. Σαββαΐδου, και ηλεκτρονική εισβολή (χάκινγκ) στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι ευθύνες του κ. Βαρουφάκη και των συνεργών του είναι τεράστιες, οι οποίοι ώθησαν σε άμεσο και απτό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ασύντακτης χρεοκοπίας και καθολικής οικονομικής καταστροφής και πέραν αυτών υπάρχουν οι πολλές παράνομες πράξεις όπως με τα συστήματα και τα ΑΦΜ του Υπουργείου Οικονομικών κ.α.

Πέρα όμως από τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους εξέθεσαν τη χώρα με τη χαρακτηριστική απειρία, άγνοια και τον τυχοδιωκτισμό της Κυβέρνησης που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η δήθεν στρατηγική της διαπραγμάτευσης κόστισε πολλά δισεκατομμύρια στο δημόσιο, αύξησε το δημόσιο χρέος, καταβαράθρωσε την εθνική οικονομία και τους πολίτες, δίχασε την ελληνική κοινωνία, τράβηξε τη χώρα χρόνια πίσω και την έσυρε με τους χειρότερους όρους σε ένα 3ο Μνημόνιο.

Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο, από το οποίο προκύπτει ζήτημα τεράστιων νομικών, πολιτικών και ηθικών ευθυνών των συνεργών και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διόρισε και διατήρησε Υπουργό Οικονομικών και πληρεξούσιο της χώρας στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη, και έπαιξαν συνολικά με τις τύχες της χώρας και τις ζωές των Ελλήνων, ζητήματα τα οποία θα πρέπει διερευνηθούν σε βάθος.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει ο Πρωθυπουργός για την διερεύνηση όλων των ευθυνών που προκύπτουν από τις ενέργειες του κ. Βαρουφάκη και οι οποίες ώθησαν σε άμεσο και απτό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ασύντακτης χρεοκοπίας και καθολικής οικονομικής καταστροφής;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1. Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής Ηρακλείου

2. Γιακουμάτος Γεράσιμος, Βουλευτής Β’ Αθηνών

3. Κεφαλογιάννη Όλγα, Βουλευτής Α’ Αθηνών

4. Γεωργαντάς Γεώργιος, Βουλευτής Κιλκίς

5. Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Βουλευτής Ρεθύμνης

6. Καράογλου Θεόδωρος, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

7. Σκρέκας Κώστας, Βουλευτής Τρικάλων

8. Κεδίκογλου Σίμος, Βουλευτής Ευβοίας

9. Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας

10. Κέλλας Χρήστος, Βουλευτής Λάρισας

11. Κακλαμάνης Νικήτας, Βουλευτής Α’ Αθηνών

12. Χαρακόπουλος Μάξιμος, Βουλευτής Λάρισας

13. Αντωνιάδης Ιωάννης, Βουλευτής Φλωρίνης

14. Δήμας Χρίστος, Βουλευτής Κορινθίας

15. Αντωνίου Μαρία, Βουλευτής Καστοριάς

16. Κυριαζίδης Δημήτρης, Βουλευτής Δράμας

17. Παπακώστα-Σιδηροπούλου Κατερίνα, Βουλευτής Β’ Αθηνών

18. Φορτσάκης Θεόδωρος, Βουλευτής Επικρατείας

19. Βλάσης Κώστας, Βουλευτής Αρκαδίας

20. Καραμανλής Κώστας, Βουλευτής Σερρών

21. Βούλτεψη Σοφία, Βουλευτής Β’ Αθηνών

22. Μπουκώρος Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας

23. Αναστασιάδης Σάββας, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

24. Αθανασίου Χαράλαμπος, Βουλευτής Λέσβου

25. Παναγιωτόπουλος Νίκος, Βουλευτής Καβάλας

26. Βαγιωνάς Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής

27. Οικονόμου Βασίλειος, Βουλευτής Επικρατείας

28. Γιαννάκης Στέργιος, Βουλευτής Πρεβέζης

29. Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ, Βουλευτής Β’ Αθηνών

30. Γεωργιάδης Σπυρίδων-Άδωνις, Βουλευτής Β’ Αθηνών

31. Γιόγιακας Βασίλειος, Βουλευτής Θεσπρωτίας

32. Καββαδάς Αθανάσιος, Βουλευτής Λευκάδας

33. Κατσανιώτης Ανδρέας, Βουλευτής Αχαϊας

34. Κόνσολας Μάνος, Βουλευτής Δωδεκανήσου

35. Κικίλιας Βασίλης, Βουλευτής Α’ Αθηνών

36. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Πιερίας

37. Αραμπατζή Φωτεινή, Βουλευτής Σερρών

38. Δαβάκης Αθανάσιος, Βουλευτής Λακωνίας

39. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Α’ Πειραιά

40. Μπούρας Αθανάσιος, Βουλευτής Αττικής

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαράντα βουλευτές της ΝΔ καλούν τον Τσίπρα να ερευνήσει τις ευθύνες Βαρουφάκη για το «Plan X»"

Κούλογλου προς Κομισιόν: Συμβαδίζουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τις αξίες της ΕΕ;

Με αφορμή τη χθεσινή πρόταση Βέλγου υπουργού για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης 400 χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν με την οποία ερωτά κατά πόσο τέτοιες προτάσεις συμβαδίζουν με τις ανθρωπιστικές αξίες της ΕΕ και κατά πόσο ισχύουν ακόμα οι θέσεις Γιούνκερ για τη διαφύλαξη της συνθήκης Σένγκεν.

Επιπλέον, ζητά από την Επιτροπή να πάρει θέση σχετικά με το τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου τα υπόλοιπα κράτη μέλη να υλοποιήσουν τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

Ολόκληρο το κείμενο της γραπτής ερώτησης:


Σύμφωνα με δηλώσεις του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στην χθεσινή άτυπη σύνοδο των υπουργών δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων στο Άμστερνταμ, διατυπώθηκε από τον Βέλγο υπουργό η πρόταση δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης για 300 έως 400.000 μετανάστες στην Ελλάδα. Παράλληλα, από διάφορες πλευρές, διατυπώνονται απειλές για την αποπομπή της Ελλάδας από την συνθήκη Σένγκεν την στιγμή που ούτε τα αιτήματα βοήθειας της Ελλάδας σε υλικοτεχνικό και έμψυχο υλικό έχουν ικανοποιηθεί, ούτε η συμφωνία για την κατανεμημένη υποδοχή 160.000 προσφύγων έχει ούτε στο ελάχιστο (μόνο 290 άτομα) υλοποιηθεί.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι στις προθέσεις της και θεωρεί ότι συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές αξίες το σχέδιο συγκέντρωσης έως 400.000 μεταναστών σε ένα κράτος μέλος;
2. Εξακολουθούν να ισχύουν οι θέσεις του προέδρου Γιούνκερ, σύμφωνα με τις οποίες η, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αναστολή της συνθήκης Σένγκεν θα έβλαπτε σοβαρά την ευρωπαϊκή υπόθεση;
3. Σκοπεύει και πώς να πιέσει τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στο ελληνικό αίτημα για βοήθεια και να υλοποιήσουν την συμφωνία του Σεπτεμβρίου 2015 για την κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κούλογλου προς Κομισιόν: Συμβαδίζουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τις αξίες της ΕΕ;"

Τετράωρη κατάληψη των δημαρχείων αύριο από την ΠΟΕ ΟΤΑ

Σε κατάληψη των δημαρχείων όλης της χώρας και άλλων υπηρεσιών των δήμων, όπως ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί και γκαράζ, πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ, από τις 10:00 έως τις 14:00.

Το διάστημα αυτό οι κατά τόπους σύλλογοι θα ενημερώσουν τους δημοτικούς υπαλλήλους για τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και για την προετοιμασία των μελλοντικών κινητοποιήσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αρχής γενομένης από τη συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Η Ομοσπονδία ενημέρωσε τους συλλόγους - μέλη της ότι μπορούν με απόφασή τους, να επαναπροσδιορίσουν τα δημοτικά κτίρια που θα καταληφθούν αλλά και να προσαρμόσουν το χρόνο της κινητοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη τα κατά τόπους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συνθήκες εργασίας προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και ενημέρωση των εργαζομένων.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τετράωρη κατάληψη των δημαρχείων αύριο από την ΠΟΕ ΟΤΑ"

Προθεσμία 3 μηνών από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον έλεγχο των συνόρων

Κενά και σοβαρές ελλείψεις στη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, διαπιστώνει η Κομισιόν σε σχέδιο έκθεσής της που αφορά τον μήνα Νοέμβριο (διαβάστε όλη την σχετική ανακοίνωση στα ελληνικά ΕΔΩ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Ελλάδα «αμέλησε σοβαρά» τα καθήκοντά της όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της Ζώνης Σένγκεν και δίνει ουσιαστικά στην Αθήνα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγχει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση και κατ' εφαρμογή του άρθρου 26 της Συνθήκης οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα έχουν την δυνατότητα να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα για χρονικό διάστημα έως και 2 έτη.

Η διαδικασία προβλέπει ενδιαμέσως νέα αξιολόγηση μετά το πέρας του τριμήνου και πρόταση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο. Προκειμένου να ληφθεί η απόφαση επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των μελών.

«Το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραμέλησε σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις στους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν (...) από τις ελληνικές αρχές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων. Ενώ όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Reuters, υπογράμμισε:


«Από τον Νοέμβριο η Ελλάδα ξεκίνησε να εργάζεται προς την κατεύθυνση συμμόρφωσης με τους κανόνες της Σένγκεν αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα».

«Αν δεν υλοποιηθούν οι αναγκαίες ενέργειες και οι ελλείψεις παραμείνουν, υπάρχει μία πιθανότητα να ... επιτραπεί στα κράτη – μέλη να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους».

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο αν. υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι η εν λόγω έκθεση της Κομισιόν που τέθηκε σήμερα προς συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, αφορά στα hotspots "προαναγγέλοντας" ότι «είναι κακή».

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι «ισχύει πως τα έργα δεν έχουν προχωρήσει όπως έπρεπε να προχωρήσουν» επαναλαμβάνοντας ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου και λειτουργικά αρχές Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η Κομισιόν δια του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλου απέκλειε ότι συζητείται αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν ή αποκλεισμός της Ελλάδας. Ωστόσο σημείωνε ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή των κανόνων της Συνθήκης με σκοπό την προστασία της, θέση που διατυπώνεται και στην σχετική σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής.




skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Προθεσμία 3 μηνών από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον έλεγχο των συνόρων "

Ανοικτή επιστολή των γιατρών προς τον Τσίπρα

Την απόσυρση του Ασφαλιστικού ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανοικτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Εάν ψηφιστεί η πρόταση αυτή, οδηγείτε σε επαγγελματικό αφανισμό δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες κι ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε δυσχερή θέση» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος και αναφερόμενος στις εισφορές καταγγέλλει πως «πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη».

Αναλυτικά η επιστολή:

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας απευθύνουμε μια ύστατη έκκληση, προκειμένου να αποτρέψετε το καταστροφικό αποτέλεσμα που θα επιφέρει στην εθνική προσπάθεια για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, η ψήφιση της πρότασης που προωθείται από την Κυβέρνησή σας για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Εάν ψηφιστεί η πρόταση αυτή, οδηγείτε σε επαγγελματικό αφανισμό δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες κι ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Αφού εδώ και περισσότερο από οκτώ χρόνια αγωνίζονται να επιβιώσουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, υπό το βάρος της πρωτόγνωρης σε ένταση και διάρκεια οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Πατρίδα και δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αντιλαμβανόμαστε καλά την κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, καθώς και τα συσσωρευμένα προβλήματα του υγειονομικού και ασφαλιστικού συστήματος. Εμείς είμαστε αυτοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια σηκώσαμε το βάρος για να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών υγείας προς όφελος των πολιτών, απλήρωτοι για πολλούς μήνες, εξαιτίας της διαρκούς υποχρηματοδότησης του συστήματος. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να δοθεί μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό σύστημα. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει εξοντώνοντας οικονομικά το επιστημονικό δυναμικό της Πατρίδας μας.

Η δυσβάσταχτη κι εκτός κάθε λογικής αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δίνει το τελειωτικό χτύπημα ειδικά στους νέους επιστήμονες που ξεκινούν τη καριέρα τους αλλά και στους επαγγελματίες με τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η πρόταση της Κυβέρνησης, με το νέο σύστημα ένας ιατρός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει σε φόρους και εισφορές 15.000 ευρώ. Η ίδια επιβάρυνση ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες κι επιστήμονες . Αν ψηφιστεί το σχέδιο αυτό, ουσιαστικά δημεύεται αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά, το 75% έως 80% των εισοδημάτων, όσων ελλήνων πολιτών έχουν ελεύθερο επάγγελμα.

Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη. Σε καμία προηγμένη χώρα του κόσμου δεν υιοθετείται η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς να έχουν προηγηθεί σοβαρές αναλογιστικές μελέτες κι ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος. Καμία σοβαρή Κυβέρνηση δεν υιοθετεί ένα ασφαλιστικό σύστημα που να απαγορεύει ουσιαστικά σε επιστήμονες κι επαγγελματίες να δραστηριοποιηθούν και να αναπτυχθούν στην Πατρίδα τους, στερώντας τους το δικαίωμα να διασφαλίσουν με τη δουλειά τους μια αξιοπρεπή ζωή στους ίδιους και τις οικογένειες τους. Καμία Κυβέρνηση που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον δεν αναγκάζει τα "καλύτερα" μυαλά της, το επιστημονικό δυναμικό της, να αναζητήσει σε άλλες χώρες ένα καλύτερο μέλλον.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Όλοι γνωρίζουν ότι η υπέρμετρη κι εκτός λογικής αύξηση των ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει η Κυβέρνηση. Τα έσοδα του Κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων θα μειωθούν, θα αυξηθεί η παραοικονομία και η εισφοροδιαφυγή. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, όχι μόνον από επιστήμονες κι ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και από εργαζόμενους που οι θέσεις τους συνδέονται με την επαγγελματική δραστηριότητα των παραπάνω επαγγελματικών ομάδων.

Στον ιατρικό χώρο θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο των ιατρείων κι εργαστηρίων της γειτονιάς , γεγονός που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών καρτέλ της υγείας κι ευνοεί τη λειτουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων, που θα μπορούν με τον τρόπο αυτό να επιβάλλουν τους όρους και τα συμφέροντά τους, σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών και του Δημοσίου. Ενώ θα αυξηθεί η μετανάστευση του ανθρώπινου ιατρικού δυναμικού της χώρας, για την εκπαίδευση του οποίου έχει πληρώσει δισεκατομμύρια ο έλληνας φορολογούμενος.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αν επιτρέψετε να συμβούν τα παραπάνω, θα τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία, θα πληγεί ανεπανόρθωτα η εθνική οικονομία και θα υπονομευτεί κάθε προσπάθεια να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα. Γιατί ανάπτυξη χωρίς τις παραγωγικές δυνάμεις και το κατάλληλο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, δεν μπορεί να υπάρξει.

Το συμφέρον της Πατρίδας μας επιβάλλει την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και την έναρξη ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, για την δημιουργία ενός δίκαιου και μακροπρόθεσμα βιώσιμου συστήματος.

Με τιμή.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοικτή επιστολή των γιατρών προς τον Τσίπρα"

Εθνική Τράπεζα: Mείωση πωλήσεων, πτώση στις εξαγωγές λόγω capital controls

Σε μείωση των πωλήσεων κατά 15% το τρίτο τρίμηνο του 2015 στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οδήγησε η επιβολή των capital controls επισημαίνει σε ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα.

Η ΕτΕ τονίζει ότι η επιβολή των κεφαλαίων ελέγχων έπληξε περισσότερο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά τις μεγάλες.

Πιέσεις δέχτηκαν όμως και οι εξαγωγές, με αποτέλεσμα να περιοριστούν κατά 9% στο τρίτο τρίμηνο του 2015 ενώ οι εξαγωγές των πολύ μικρών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 28% το ίδιο διάστημα.

Παράλληλα, όπως καταγράφεται στην ανάλυση, μια στις τέσσερις επιχειρήσεις υποχρεώθηκε να ακυρώσει τα επενδυτικά της σχέδια, το 22% περιόρισε την απασχόληση, ενώ το 7% οδήγησε σε προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της.

«Αν δεν μπει μπροστά η οικονομία κάνουμε μια τρύπα στο νερό, αυτό είναι το πρόβλημα με αυτή την κυβέρνηση» προειδοποίησε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. «Η οικονομία ξεχαρβαλώθηκε στον ένα χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ... Δεν ζητούσε αυτά τα μέτρα η τρόικα, θα έχουμε στην καλύτερη περίπτωση μηδενική ανάπτυξη φέτος, κι αυτό είναι ζημιά για τα ταμεία. Έχουμε μια αναξιόπιστη κυβέρνηση που παίρνει στο λαιμό της το σύνολο της κοινωνίας» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Η έκθεση αναλυτικά ΕΔΩ
skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνική Τράπεζα: Mείωση πωλήσεων, πτώση στις εξαγωγές λόγω capital controls"

Αποκλεισμένος ο Προμαχώνας - Ανοιγοκλείνουν τα υπόλοιπα μπλόκα

Κλειστό παραμένει από τις 12 το μεσημέρι το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και άγνωστο παραμένει πότε θα ανοίξει, μιας και οι συμμετέχοντες σε αυτό αποφάσισαν πολύωρους αποκλεισμούς, ενώ στα άλλα σημεία της γραμμής Σίνδου, ακολουθούν τα ωράρια 12-14.00 το μεσημέρι και 18.00-21.00 το βράδυ.

Πάντως, υπάρχουν και οι πιο μετριοπαθείς που δεν ακολουθούν πιστά τα προαναφερόμενα ωράρια, αφού όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ “δεν θέλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με την κοινωνία και να δημιουργήσουμε κυκλοφοριακά κομφούζιο”, ενώ δεν λείπουν και αυτοί, που απλώς έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους αριστερά και δεξιά στο οδόστρωμα, χωρίς να προβαίνουν σε κανέναν αποκλεισμό.

Κοινή συνισταμένη όλων των αγροτών αποτελεί η αίτησή τους για απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό και εκ νέου κατάρτισή του από μηδενική βάση, με τη δική τους συμμετοχή και με μια χάραξη εθνικής πολιτικής για τον κλάδο, με ορίζοντα 10ετίας τουλάχιστον.

Στο μεταξύ, “θερμή υποδοχή” προετοιμάζουν αύριο στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που προγραμματίστηκε για τις 15.00 το μεσημέρι στην πλατεία της ΧΑΝΘ, δίπλα ουσιαστικό στο σημείο όπου ο υπουργός θα εγκαινιάσει την 26η Agrotica.

Επίσης, αύριο, θα δέσουν τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο, στο ύψος της Αριστοτέλους, οι παράκτιοι αλιείς της ευρύτερης περιοχής, από Μουδανιά μέχρι και Κατερίνη, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του σχετικού συλλόγου Νέας Κρήνης Μάνθος Παγώνης. Παράλληλα, απεργία και συμμετοχή στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας εξήγγειλαν για αύριο και οι παραγωγοί Λαϊκών αγορών.
Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής-Δυτικής Μακεδονίας

Στον Νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, το «μεσημέρι θα κλείσουν συμβολικά από τις 14:00 και για μια ώρα, ενώ θα παρακολουθούμε στενά τι γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο». Υπενθυμίζεται ότι στον Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη και το απόγευμα προγραμματίζεται συνάντηση στην κεντρική πλατεία.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ- οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής, προχωρώντας σε αιφνιδιαστικούς μισάωρους αποκλεισμούς. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες από το συγκεκριμένο μπλόκο αποχωρούν και κατευθύνονται σε αυτό που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στο συγκεκριμένο μπλόκο, η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκλεισμένος ο Προμαχώνας - Ανοιγοκλείνουν τα υπόλοιπα μπλόκα"

Πιστώθηκε η κάρτα σίτισης και επίδομα ενοικίου

Το ποσό των 17.253.850 εκατ. ευρώ, πιστώθηκε στην κάρτα σίτισης χθες το απόγευμα σε 147.729 δικαιούχους του προγράμματος αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και πιστώσεις για τους 2.403 νέους δικαιούχους που δικαιώθηκαν από τις ενστάσεις και σε αυτή την πληρωμή οι συγκεκριμένοι λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί σε επιδότηση τριών μηνών.

Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται σταδιακά η διαδικασία αποστολής σε αυτούς τους δικαιούχους των pin και των καρτών στα ΚΕΠ από όπου θα μπορούν να τις παραλάβουν για άμεση χρήση αφού ήδη θα έχουν πιστωθεί.

Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που γίνεται μέσω της χρήσης αυτής της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι παραπάνω δικαιούχοι και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 70 – 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει.

Επίσης, εως αύριο Τετάρτη σταδιακά γίνεται και η 6η καταβολή του Επιδόματος Ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος της Ανθρωπιστικής Κρίσης των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί. Το ποσό των 2.592.534,49 ευρώ πιστώνεται στους λογαριασμούς 20.243 ιδιοκτητών ακινήτων.

Στους ανωτέρω περιλαμβάνονται 264 νέοι δικαιούχοι, που δικαιώθηκαν από τις ενστάσεις και οι οποίοι θα λάβουν τις τρεις πρώτες δόσεις του επιδόματος.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση –με ευθύνη των δικαιούχων- των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών, δεδομένου ότι το επίδομα καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες, ενώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με δικές τους βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιστώθηκε η κάρτα σίτισης και επίδομα ενοικίου"

Γερμανικός Τύπος για προσφυγικό: Πολύ απλά, φταίνε οι Ελληνες

Εκτενώς σχολιάζεται σήμερα στο γερμανικό τύπο ο ρόλος της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση και οι απαιτήσεις που έχουν οι ευρωπαίοι εταίροι από τη χώρα, όπως διατυπώθηκαν στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.
«Πολύ απλά, φταίνε οι Έλληνες» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Die Zeit στο οποίο ο δημοσιογράφος περιγράφει μιαν Ελλάδα που καλείται να επωμιστεί το βάρος σχεδόν ολόκληρης της προσφυγικής κρίσης. "Κατά την ευρωκρίση οι Έλληνες είχαν συνηθίσει στις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τώρα όμως το μικρό νοτιοευρωπαϊκό κράτος γίνεται και στη δεύτερη μεγάλη κρίση της ΕΕ, ο αποδιοπομπαίος τράγος», επισημαίνει η εφημερίδα. Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο αίτημα της ΕΕ, να διαφυλάξει η Ελλάδα καλύτερα τα σύνορα της και σχολιάζει: «Εάν δεν συμβεί αυτό τότε οι πολιτικοί της Αυστρίας, του Βελγίου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν έτοιμη τη γρήγορη λύση: έξω με τις κλωτσιές. Για άλλη μια φορά. Αυτή τη φορά όμως όχι από την ευρωζώνη, αλλά από τη ζώνη Σένγκεν». Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή λύση.
Στο επίκεντρο των σχολιαστών βρέθηκαν και οι δηλώσεις της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών. Με ιδιαίτερα καυστικό ύφος προς τα όσα καταλόγισε προς την Ελλάδα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, στο επάγγελμα υπουργός Εσωτερικών του 'μεγάλου έθνους των θαλασσοπόρων της Αυστρίας', γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι «μύθος» πως δεν μπορούν να φυλαχτούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως είπε στη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών. Η αντίληψη που προφανώς επικρατεί στη Βιέννη ότι χρειάζονται απλά αρκετά πλοία στο Αιγαίο για να ελεγχθεί η ροή των προσφύγων, χαρακτηρίζεται ως αφελής, όχι μόνο από έλληνες πολιτικούς αλλά και από νομικούς του Διεθνούς Δικαίου. Ακόμη και η αποστολή του μεγαλύτερου στόλου της ιστορίας δε θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων στο ανατολικό Αιγαίο, όσο η Ευρώπη θέλει να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπιστικού δικαίου, ενδεχομένως μάλιστα να πετύχαινε και το αντίθετο».
«Τι να κάνουμε; Να τα βυθίσουμε τα πλοία;»
Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ
Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ
Την αντίδραση της ελληνικής πλευράς στην πρόταση της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών για ενεργοποίηση ελληνικού στόλου στο Αιγαίο σχολιάζει και το Spiegel Online. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος αποτυπώνει την αγανάκτηση αξιωματικού του ελληνικού λιμενικού: «Τι βλακείες είναι αυτές; Και τι να κάνουμε; Να τα βυθίσουμε τα πλοία; Ή μήπως να επιχειρήσουμε σε τουρκικά ύδατα;»
Στη συνέχεια όμως ο αρθρογράφος δείχνει να κατανοεί κατά κάποιον τρόπο τα αυστηρά σχόλια των Ευρωπαίων: «Από την άλλη βέβαια και οι Έλληνες έκαναν αρκετά που δικαιολογούν την ενόχληση των ευρωπαίων εταίρων. Ή μάλλον δεν έκαναν. Πολλά από τα συμπεφωνημένα μέτρα δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Από τα πέντε προγραμματισμένα Hotspot, λειτουργεί μόλις ένα κάπως αξιόπιστα στο νησί της Λέσβου» υπογραμμίζει ο γερμανός αρθρογράφος.
Σχολιαστής της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν «νομικά προβληματικό, πολιτικά καθόλου έξυπνο και ηθικά λάθος». Και συνεχίζει: «Η συμφωνία του Σένγκεν δεν προβλέπει την αποχώρηση μελών. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες σε μιαν Ελλάδα που έχει φτάσει ήδη στο όριο των δυνατοτήτων της. Δεκάδες χιλιάδες θα έπρεπε να περιμένουν στη χώρα για άγνωστο χρονικό διάστημα κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες».
Κατά την αποψη του σχολιαστή η αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν θα ήταν ένα μήνυμα προς τις αγορές ότι μπορεί να ακολουθήσει και η αποχώρηση από το Ευρώ. «Πάλι θα ξεκινούσε μια συζήτηση για το ενιαίο νόμισμα. Θα επέστρεφε η τοξική συζήτηση στην Ευρώπη για το ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο, (πχ. άχρηστοι Έλληνες, ξερόλες Γερμανοί). Είναι καλύτερα η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη Σένγκεν. Επειδή όμως η Αθήνα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά αλλά και σε επίπεδο οργάνωσης, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η Frontex για να αναλάβει τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Για κάτι τέτοιο όμως η Ελλάδα θα πρέπει να πεισθεί και όχι να της επιβληθεί το εν λόγω μέτρο» επισημαίνει η εφημερίδα.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικός Τύπος για προσφυγικό: Πολύ απλά, φταίνε οι Ελληνες"

Λιαργκόβας: Επιστρέφουμε στην ύφεση με υψηλή ανεργία και αρκετά ερωτηματικά

Ο συντονιστής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, μιλώντας στον realfm 97,8, αναφέρθηκε στην έκθεση του γραφείου που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και απάντησε μεταξύ άλλων στο ερώτημα σχετικά με την εικόνα της οικονομίας της χώρας σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

«Επιμένει η ανεργία και η ύφεση θα επανέλθει. Άλλωστε οι επίσημες προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι για ύφεση -0,7%. Αρα επιστρέφουμε στην ύφεση με υψηλή ανεργία και με πολλά ερωτηματικά. Το μεγάλο ερωτηματικό, το οποίο θα καθορίσει πάρα πολύ την έκβαση των πραγμάτων, είναι κατά πόσο θα υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις στην ώρα τους ή θα καθυστερήσουν, κι αν καθυστερήσουν πολύ γιατί οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν προβλεφθεί είχαν και μία δημοσιονομική επίπτωση, άρα αν καθυστερήσουν τότε θα χρειαστεί να παρθούν και άλλα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Στο ερώτημα αν υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε η οικονομία να γυρίσει σελίδα από την ύφεση στην ανάπτυξη εντός του 2016, έστω και το τελευταίο τρίμηνο ο συντονιστής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής και αρθρογράφος της εφημερίδας «Αγορά» απάντησε: «Θα μπορούσε. Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο αρκεί να υπάρχει ένα φιλικό πλαίσιο, εννοώ το φορολογικό περιβάλλον, τον επενδυτικό νόμο, απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Πολλές φορές σήμερα παρατηρούμε αμφίσημες ενέργειες και μέτρα τα οποία ναι μεν από τη μία μεριά ευνοούν το επιχειρηματικό περιβάλλον, π.χ. έγινε η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, αλλά από την άλλη μεριά δημιουργούν τροχοπέδη. Και δημιουργούν εντυπώσεις ότι δεν θέλουμε τις επενδύσεις. Αναφέρομαι στις Σκουριές για παράδειγμα. Εφόσον λοιπόν ξεκαθαρίσουν όλα αυτά μπορεί υπό προϋποθέσεις να γυρίσουμε σε θετικό πρόσημο, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του 2016».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιαργκόβας: Επιστρέφουμε στην ύφεση με υψηλή ανεργία και αρκετά ερωτηματικά"

Το σύνολο της επένδυσης στην Ελλάδα διαγράφει η Eldorado Gold

Τον δρόμο για την πλήρη αποχώρηση της Eldorado Gold από την Ελλάδα ανοίγει η ανακοίνωση του καναδικού ομίλου, σύμφωνα με την οποία πρόκειται να προχωρήσει φέτος σε διαγραφές περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,6 δισ. δολαρίων (μετά φόρων) στη χώρα μας.

Στην ουσία, οι Καναδοί διαγράφουν σχεδόν το σύνολο του ποσού (1,8 δισ. δολάρια) που επένδυσαν προ ετών, προκειμένου να αποκτήσουν τη European Goldfields, η οποία ήταν ιδιοκτήτης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Οι μετοχές της Eldorado Gold έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 50% τον τελευταίο χρόνο, μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα που οδήγησε και σε σειρά αποφάσεων κατά της επένδυσης στα μεταλλεία.

Οι ανακοινώσεις της Δευτέρας έρχονται σε συνέχεια του πρόσφατου τελεσιγράφου της Eldorado Gold, όπως είχε μεταφερθεί κατά τις επαφές της διοίκησης με πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες στην Αθήνα.

Όπως είχε γράψει τότε το Euro2day.gr, η διοίκηση του καναδικού ομίλου τόνισε πως αν μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν έχει εξασφαλίσει την άδεια εγκατάστασης για την Ολυμπιάδα (αναπτύσσει ένα μεγάλο κοίτασμα θειούχων μεταλλευμάτων), τότε «θα κατεβάσει ρολά» στο σύνολο της επένδυσης. Ξεκαθάρισαν πως ακόμα και χωρίς τις αδειοδοτήσεις για τις Σκουριές, η επένδυση μπορεί να στηριχθεί μερικώς για την επόμενη τετραετία από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας, υπό την προϋπόθεση πως θα πάρει εγκαίρως την άδεια εγκατάστασης.

Από την τελευταία ανακοίνωση των Καναδών προκύπτει πως στις Σκουριές θα επενδυθούν φέτος τα απολύτως απαραίτητα για τη συντήρηση και περιβαλλοντική προστασία του χώρου. Για το σύνολο του έτους έχει προϋπολογιστεί δαπάνη 33 εκατ. δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών συντήρησης που κινούνται κοντά στο ένα εκατ. ευρώ τον μήνα).

Για την Ολυμπιάδα, όμως, έχουν προϋπολογιστεί για φέτος επενδύσεις 155 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση πως θα ληφθούν οι απαραίτητες άδειες. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, «η παράδοση της μονάδας αναμένεται στις αρχές του 2017, υπό την προϋπόθεση πως η απαραίτητη άδεια εγκατάστασης θα ληφθεί προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 και θα συνεχιστούν οι επιτόπιες εργασίες».

Ο Paul Wright, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, επανέλαβε πάντως τη Δευτέρα πως η εταιρεία διατηρεί τις δεσμεύσεις της για τα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως εκτός από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ο καναδικός όμιλος προωθεί επενδύσεις στον Λόφο Περάματος (υπάρχει κοίτασμα χρυσού - αργύρου) και στις Σάπες (ερευνητικό πρόγραμμα χρυσού υψηλής περιεκτικότητας).

Συνολικά η Eldorado έχει «βέβαια και πιθανά αποθέματα ποσότητας 8,8 εκατομμυρίων ουγγιών χρυσού» στην Ελλάδα, πλέον «των σημαντικών πόρων σε χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο και άργυρο».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Το σύνολο της επένδυσης στην Ελλάδα διαγράφει η Eldorado Gold"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news